FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 februari 2020

CL: Manchester City verslaat Real Madrid, Lyon in eigen huis te sterk voor Juventus

In de achtste finales van de Champions League zijn woensdagavond twee wedstrijden gespeeld. De topper tussen Real Madrid en Manchester City eindigde in 1-2. Het andere duel tussen Olympique Lyon en Juventus werd met 1-0 gewonnen door de thuisclub.

Real Madrid kwam na een uur spelen via een doelpunt van Isco op voorsprong. In de slotfase maakte Jesus via een kopbal gelijk. Vijf minuten later haalde Carvajal Sterling neer in het strafschopgebied. De Bryune scoorde vervolgens vanaf de penaltystip de winnende treffer.

Lyon trof een Juventus dat niet in beste doen was. Na een half uur spelen profiteerde de thuisclub van een blessurebehandeling buiten het veld aan het hoofd van De Ligt. Op een voorzet van Aouar scoorde Tousart het enige doelpunt van de wedstrijd.

Vloggers zetten groep tieners aan tot onrust, tien arrestaties

Zo'n veertig tieners veroorzaakten dinsdagmiddag 25 februari meermaals onrust in de Grote Marktstraat in Den Haag, onder meer door luid joelend winkels binnen te rennen. De tieners waren naar het centrum van Den Haag gekomen na een oproep van een vlogger om mee te doen aan opnames. In totaal hielden agenten tien personen aan.

Rond 15.20 uur kwam bij de politie een melding binnen dat bij een fastfoodketen in de Grote Marktstraat een grote groep tieners dominant aanwezig was. Gewaarschuwde agenten troffen inderdaad een groep van veertig jongeren aan die nogal luidruchtig waren. Volgens de jongeren zouden er twee bekende vloggers in het centrum aanwezig zijn. Nadat de agenten hen hadden weggestuurd, vertrokken zij.

Rond 15.45 uur zagen surveillerende agenten de groep opnieuw staan bij de ingang van een sportzaak, kort voordat zij allemaal schreeuwend de zaak in renden. Veel mensen in het winkelend publiek schrokken van deze actie. Toen de agenten de tieners hierop aanspraken, kwam de groep om hen heen staan, waarop de hulp van extra politiemensen werd ingeschakeld. Dit leidde ertoe dat de groep uiteen ging.

Een klein kwartier later kwam bij de politie een nieuwe melding binnen dat de groep weer terug was in de Grote Marktstraat, dit keer bij een kledingwinkel. Gewaarschuwde agenten troffen inderdaad een grote groep joelende en springende jongeren aan, onder wie de vlogger die op dat moment met een cameraman opnames aan het maken was. Deze laatste twee werden aangehouden op basis van het ‘dreigen van wanordelijkheden’, omdat hun optreden leidde tot onrust onder het winkelend publiek. Het gaat hier om een 19- en een 20-jarige man uit Papendrecht.

Na deze aanhoudingen werd het wat onrustig en hielden agenten nog acht jongeren aan. Het gaat om Hagenaars in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar en een 13-jarige jongen uit Leidschendam. Met een boete op zak mochten zij weer naar huis.

Eerste waterstoftrein in Nederland aangekomen

Woensdagmiddag reed de waterstoftrein voor het eerst op het Nederlandse spoor, op weg naar de stalling in Leeuwarden. Met deze trein wordt de komende weken een aantal testritten gereden tussen Groningen en Leeuwarden. Op zaterdag 7 maart is de waterstoftrein voor publiek te bekijken. De trein staat die dag tussen 12.00 - 16.00 uur op spoor 1a van station Groningen.

Met deze testritten wordt praktijkervaring opgedaan met het rijden op groene waterstof. Dit is de eerste keer dat er in Nederland een trein op groene waterstof rijdt. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de trein de dienstregeling kan rijden, het brandstofverbruik en het tanken. De testritten staan 's nachts gepland tussen 27 februari en 14 maart. Tijdens de testritten is er alleen testbemanning aan boord. De testen met deze trein worden gecoördineerd door DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).

Waterstof
Het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van waterstof nemen toe. In de provincie Groningen rijden al bussen op waterstof en de gemeente Groningen heeft een aantal vuilniswagens en veegwagens die op waterstof rijden. Een trein op waterstof is voor de provincie Groningen dan ook een logische volgende stap. ProRail onderzoekt als mede-initiatiefnemer of de waterstoftrein een haalbaar alternatief is op weg naar een CO2-neutraal spoor vanaf 2050. Ook Arriva ondersteunt deze ambitie en wil in de praktijk onderzoeken of waterstof ook in het treinvervoer toegepast kan worden. De waterstoftrein is van het bedrijf Alstom. Na Duitsland is Nederland het tweede land waar de trein op het spoor rijdt.

Samenwerking
De provincie Groningen, ProRail en Arriva hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zero-emissie (zonder uitstoot) te laten rijden. De waterstoftrein is een mogelijkheid om dit te doen. Bovendien zijn deze zero-emissie-treinen stiller dan de huidige dieseltreinen. Slim en groen dus! De provincie Groningen (als opdrachtgever) voert deze testritten samen uit met ProRail (mede-initiatiefnemer en infrastructuur spoor), Arriva (vervoerder), Engie (leverancier groene waterstof en tankinstallatie) en Alstom (leverancier waterstoftrein) en DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).

Baansprinters vernietigen wereldrecord en pakken goud, Wild wereldkampioene

Baanwielrenster Kirsten Wild is het wereldkampioenschap in Berlijn op de best mogelijke wijze begonnen. De 37-jarige Almelose won na 2015 en 2018 voor de derde keer in haar carrière het goud op de scratch, naast twee zilveren medailles.

Even leek Wild in de slotfase ingesloten te raken, maar drie ronden voor het einde kwam ze er toch weer uit en nam ze de leiding. Die kon niemand haar meer afnemen en op de voor haar bekende wijze snelde de Nederlandse alweer naar goud, in totaal haar zevende wereldtitel. Wild maakt ook grote kans op goud op de puntenkoers en het omnium, terwijl ze met Amy Pieters op de koppelkoers een kans heeft.

Teamsprint vrouwen - eerste ronde
Kyra Lamberink en Steffie van der Peet kwamen er in de eerste ronde van de teamsprint niet aan te pas tegen Chen Feifei en Zhong Tianshi. Het Chinese duo won in 32,403 seconden en mag tegen Rusland strijden om brons, Nederland finishte in 32,833 seconden. Duitsland en Australië rijden later op de avond om het goud.

Teamsprint mannen - eerste ronde
Matthijs Büchli reed samen met Roy van den Berg en Harrie Lavreysen in de kwalificatie al naar één van de snelste tijden ooit, maar hij werd in de eerste ronde vervangen door de op papier zelfs nog snellere Jeffrey Hoogland. Dat pakte alleraardigst uit: het trio snelde naar een absoluut onwerkelijke tijd van 41,275 seconden. Daarmee werd het nota bene op grote hoogte gereden Duitse wereldrecord uit 2013 (41,871) volledig aan puin gereden en ook de Britten kwamen er met 42,294 seconden nog niet een klein beetje bij in de buurt. Dat wordt later op de avond de finale, Frankrijk en Australië rijden om brons.

Ploegenachtervolging mannen - eerste ronde
Met 3:46,579 reden de Denen in de kwalificatie een dik wereldrecord, maar dat ging er in de eerste ronde gelijk alweer aan. Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen en Rasmus Pedersen snelden in een verrassend spannende rit tegen Italië naar 3:46,203 minuten en rijdt donderdag de finale tegen de Nieuw-Zeelanders. Italië reed met 3:46,513 eveneens een absolute wereldtijd, maar Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon en Jonathan Milan moeten het doen met een rit om brons tegen Australië.

Teamsprint vrouwen - finales
Voor eigen publiek reden Pauline Grabosch en Emma Hinze om het goud tegen Kaarle McCulloch en Stephanie Morton uit Australië. Dat werd een fraaie strijd, waarin het Duitse duo met 32,163 tegen 32,384 het goud pakte. Chen Feifei en Zhong Tianshi uit China klpten met 32,371 de Russische oud-wereldkampioen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova (32,466) in de strijd om brons.

Teamsprint mannen - finales
Van den Berg, Lavreysen en Hoogland deden er in de finale nóg eens een schepje bovenop, met name doordat starter Van den Berg en slotrijder Hoogland zich nog iets verbeterden: 41,225 seconden en nog een nieuw wereldrecord. Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny kwamen er met 42,400 seconden totaal niet aan te pas, Australië (42,829) klopte Frankrijk (43,213) in het duel om brons.


De wereldkampioenen Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Matthijs Buchli en Jeffrey Hoogland (Pro Shots / Action Images)

Deense baanrenners knallen naar wereldrecord op WK, teamsprinters halen uit

Op het WK baanwielrennen in Berlijn is op de allereerste middag al een wereldrecord gereden. Op welgeteld het tweede onderdeel van het WK, de kwalificatie voor de ploegenachtervolging bij de mannen, reden de Denen naar de snelste tijd ooit.

In februari vorig jaar reden de Australiërs op het WK in het Poolse Pruszkow naar 3:48,012 minuten en dit seizoen werd dat in de World Cup al meerdere malen benaderd. Dat deden meerdere teams nu, maar alleen Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen en Rasmus Pedersen doken er met een indrukwekkende 3:46,579 minuten daadwerkelijk onderdoor - goed voor een gemiddelde snelheid van 63,554 kilometer per uur over de vier kilometer lange wedstrijd.

Kyra Lamberink en Steffie van der Peet openden het bal voor Nederland in de kwalificatie van de teamsprint, waarin het duo met 32,929 seconden als zevende eindigde - top-8 is nodig om naar de eerste ronde te mogen. Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova uit Rusland, tweevoudig wereldkampioenen, waren met 32,461 seconden het snelst. In de eerste ronde rijden Lamberink en Van der Peet tegen Chen Feifei en Zhong Tianshi uit China. De twee snelste winnende teams in de eerste ronde strijden daarna om goud, de twee andere winnende teams rijden voor brons.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli begonnen als absolute topfavorieten aan de kwalificatie van de teamsprint en dat maakten ze gelijk al meer dan waar: met 41,987 seconden zetten ze veruit de snelste tijd neer - de Britten, in het olympisch jaar uiteraard ineens weer volop in de top te zien - en benaderden ze het op hoogte gereden Duitse wereldrecord tot op een dikke tiende. Büchli is dan ook nog niet eens vast onderdeel van de ploeg, Jeffrey Hoogland kan zelfs nog voor een flinke verbetering zorgen. In de eerste ronde, waar dezelfde regels gelden als bij de vrouwen, rijdt Nederland - met Hoogland - tegen de Russen.

Op het moment van schrijven rijdt Kirsten Wild in de scratch om de medailles, daarna rijden de teamsprinters de eerste ronde. Na de eerste ronde van de ploegenachtervolging bij de mannen staan de finales op de teamsprint op het programma, vanaf 21.25 uur eerst de vrouwen en dan de mannen. Het is allemaal live te zien op Eurosport.

Draken komen naar Hearthstone Battlegrounds

Blizzard heeft een grote update doorgevoerd voor Battlegrounds in Hearthstone. De update voegt de langverwachte Draken toe aan de modus. Maar liefst zeven nieuwe heroes en achttien nieuwe minions maken hun opwachting.

Draken als Galakrond, Deathwing en Ysera zijn beschikbaar als heroes. Twaalf van de nieuwe minions zijn ook Draken. In totaal zijn zestien van de achttien nieuwe kaarten exclusief voor Battlegrounds. Alle nieuwe kaarten, heroes en andere wijzigingen kun je teruglezen in het bronartikel.

Kubica met beste tijd op testdag Barcelona, Verstappen tweede

Robert Kubica heeft op de eerste dag van de tweede Formule 1-testweek op het circuit van Barcelona met 1:16.942 de snelste tijd neergezet. Max Verstappen eindigde achter de 35-jarige Pool als tweede: 1:17.342.

Alfa Romeo-testcoureur Kubica reed zijn snelle tijd in de ochtendsessie. Red Bull Racing kende in die sessie veel technische problemen en kwam pas in het laatst uur in actie. Alexander Albon wist nog wel een tweede tijd op de klokken te zetten, een tijd die op het einde van de dag goed was voor de zesde plaats. In totaal kwam de Thai met zijn RB16 tot 29 rondes. Verstappen nam in de middag het stuur over van zijn teamgenoot en reed 84 rondes.

Wat betreft tijden kwam Mercedes er woensdag niet aan te pas. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas kwamen niet verder dan de zevende en negende plaats.

Donderdag is de tweede van drie testdagen.

Bertens in derde ronde Doha uitgeschakeld

Kiki Bertens heeft zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het sterk bezette WTA-toernooi in Doha. In de achtste finales verloor de nummer zes van de wereld in drie sets van Chinese Zheng Saisai: 6-3, 3-6, 4-6.

Bertens keek in het begin van de wedstrijd direct tegen een 0-2 achterstand aan, maar de Nederlandse herstelde zich knap en won de eerste set met 6-3. In de tweede set kon Bertens niet doordrukken. Zheng kwam direct op een 2-0 voorsprong. De 28-jarige Nederlandse kon die achterstand nog wel goedmaken, maar in het vervolg van de set was de Chinese toch net wat te sterk voor Bertens.

In de derde set gingen de tennissters gelijk op en pakten zij lange tijd hun eigen servicegames.Op Op 3-4 leverde Bertens als eerste haar service in en de wedstrijd leek beslist. Ze toonde karakter door toch weer terug te breken, maar in de volgende game verloor Bertens opnieuw haar service, waardoor de winst naar de Chinese ging.

Bertens had voorafgaand aan het duel met Zheng zeven partijen op rij gewonnen. Anderhalve week geleden won ze de titel in Moskou.

PC-versie Horizon: Zero Dawn duikt op in Amazon-webshop

De geruchten van een PC-versie voor Horizon: Zero Dawn waren al bevestigd, maar de geruchtenmolen draait weer op volle toeren nadat een PC-versie van de game verscheen op de webshop van Amazon Frankrijk. 

De informatie is schaars: alleen de titel, publisher en platform worden genoemd. Desondanks lijkt het nu een publiek geheim dat Guerilla games aan een pc-port van de PS4-exclusive werkt. Wanneer de game lanceert weten we nog niet - het vermoeden was dat het zelfs begin deze maand kon zijn - maar vermoedelijk weten we meer op 28 februari: dan is het namelijk drie jaar geleden dat Horizon: Zero Dawn gelanceerd werd voor PlayStation 4.

Badloe stijgt naar eerste plaats op WK windsurfen, Van Rijsselberghe derde

Op de tweede dag van het WK windsurfen in Australië won Kiran Badloe twee van de drie races en stijgt daardoor naar de eerste plaats in het klassement. Ook Dorian van Rijsselberghe had een goede dag en maakte een reuzensprong in het klassement. Beide windsurfers strijden voor één ticket voor deelname aan de Olympische Spelen.

Na de eerste dag stond de 25-jarige Badloe tweede in het klassement. Door de twee zeges en tweede plaats van woensdag neemt hij de eerste plaats over van de Fransman Pierre Le Coq. Van Rijsselberghe werd achtereenvolgens tweede, tweede en derde en stijgt van de twaalfde naar de derde plaats.

Klassement WK windsurfen (RS:X-klasse) voor mannen na dag 2
1. Kiran Badloe (NED) 7 punten
2. Pawel Tarnowski (POL) 11 "
3. Dorian van Rijsselberghe (NED) 12 "
4. Tom Reuveny (ISR) 16 "
5. Pierre Le Coq (FRA) 18 "
23. Sil Hoekstra 55 "
61. Luc Schmitz 139 "

Klassement WK windsurfen (RS:X-klasse) voor vrouwen na dag 6
1. Noy Drihan (ISR) 12 punten
2. Maja Dziarnowska (POL) 13 "
3. Lilian de Geus (NED) 18 "
4. Marta Maggetti (ITA) 21 "
5. Emma Wilson (GBR) 27 "

Groenewegen sprint naar zege in UAE Tour

Dylan Groenewegen heeft de vierde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma was na 173 kilometer de snelste in een massasprint, voor Fernando Gaviria en Pascal Ackermann.

Na de bergrit van dinsdag was er vandaag weer een volledige vlakke etappe in de UAE Tour. Veljko Stojnić en William Clarke reden direct vanuit de start weg uit het peloton en konden zich gaan opmaken voor een lang avontuur.

Het duo kreeg een mooie voorsprong van ruim vier minuten, waarna de sprintersploegen zich aan kop van het peloton meldde. De voorsprong liep dan ook snel terug en zeker nadat Stojnić Clarke niet meer kon volgen was het duidelijk dat er een nieuwe massasprint zou komen in de UAE Tour.

Op zeven kilometer van de streep was de aanval definitief voorbij en konden de sprintersploegen zich gaan voorbereiden op de massasprint. Groenewegen had het wiel van Sam Bennett gekozen en dat zou uiteindelijk het goede wiel te zijn. De Nederlandse topsprinter zette zijn sprint overtuigend in en in het resterende deel kwam niemand Groenewegen meer voorbij, waardoor hij zijn derde seizoenszege van het jaar pakte. Eerder wist hij twee ritten in de Ronde van Valencia te winnen.

Groenewegen sprint naar zege in rit vier UAE Tour (Pro Shots / Zuma Press)
Groenewegen sprint naar zege in rit vier UAE Tour (Pro Shots / Zuma Press)

Donderdag ligt de aankomst voor de tweede keer op de Jebel Hafeet, na een lange vlakke aanloop. In principe ligt het eindklassement dan vast, want daarna volgen nog twee volledig vlakke ritten.

Politie blundert en presenteert onschuldige man als verdachte

De politie toonde in de uitzending van Team West op dinsdag 25 februari abusievelijk een filmpje van een man die niet betrokken was bij de mishandeling en belediging van een caissière. 

Op donderdag 2 januari rond 17.50 uur werd een kassière mishandeld en beledigd in een supermarkt aan de Laakweg in Den Haag. In de uitzending van Team West werden twee filmpjes getoond waarop de verdachte zou staan. Op het eerste filmpje is wél de verdachte te zien. Het gaat om een man die het slachtoffer vol in het gezicht slaat en in haar richting spuugt. In de supermarkt beledigde en sloeg hij ook een aantal van de aanwezige klanten die de vrouw wilden helpen.

Echter werd kort daarna in de uitzending een tweede filmpje getoond van een man in andere kleding. Uit onderzoek blijkt dat deze getoonde man niet dezelfde is als de man in het eerste filmpje. 

Inmiddels heeft de politie contact gehad met de man en is het filmpje waarop hij te zien is verwijderd. De politie is nog wel op zoek naar de man die getoond is in het eerste filmpje dat hieronder te zien is. 

Sharapova heeft tenniscarrière beëindigd

Maria Sharapova heeft haar professionele tenniscarrière beëindigd. In haar lange carrière won de 32-jarige Russische 36 WTA-titels, waaronder vijf grandslamtoernooien.

Maria Sharapova (Pro Shots / Action Images)
Maria Sharapova (Pro Shots / Action Images)

In 2004 won Sharapova op 17-jarige leeftijd Wimbledon. In de jaren daarna won ze de US Open (2006) en Australian Open (2008). Later volgden nog twee zeges op het gravel van Roland Garros (2012, 2014).

Smet op haar carrière was de positieve test op het verboden middel meldonium en de schorsing van vijftien maanden die hier op volgde. Na haar schorsing bereikte ze, mede door een schouderblessure, nooit meer haar topniveau.

Tijdens de Australian Open van dit jaar speelde de Russische haar laatste wedstrijd.

'PSV wil Lammers belonen met nieuw en verbeterd contract'

PSV is zeer tevreden over de ontwikkeling van Sam Lammers. De aanvaller heeft onlangs een nieuw en verbeterd contract voorgelegd gekregen, zo weet Voetbal International te melden. De verwachting is dat beide partijen binnenkort met een definitief akkoord naar buiten komen. De huidige verbintenis van Lammers bij PSV loopt door tot medio 2021.

De technische leiding van PSV heeft de laatste tijd verschillende gesprekken gevoerd met Reza Fazeli, de zaakwaarnemer van Lammers. De intentie is om uiteindelijk de handtekening te zetten onder een meerjarig contract.

De 22-jarige spits stond vanwege een zware knieblessure een halfjaar aan de kant. In januari maakte hij zijn rentree bij PSV, in het met 2-0 verloren bekerduel met NAC Breda.

Lammers bracht zijn revalidatie in de luwte door, terwijl voormalig PSV'er Memphis Depay bijvoorbeeld regelmatig updates geeft via de sociale media.

"Ik denk dat iedereen anders is", zei de aanvaller zondag na de 1-2 zege van PSV op Vitesse tegen De Telegraaf. "Ik heb de tijd genomen voor mijn blessure, voel me hartstikke sterk."

Lammers is sinds zijn terugkeer net na de winterstop verzekerd van een basisplaats bij PSV. De jonge spits kwam in vijf competitiewedstrijden tot twee doelpunten. In totaal maakte hij 6 treffers in 26 optredens namens de Eindhovense club.

Vorig seizoen maakte Lammers als huurling 19 doelpunten in 35 wedstrijden in het shirt van sc Heerenveen.

Manchester City tekent officieel beroep aan tegen zware straf van UEFA

Manchester City gaat officieel in beroep tegen de straf die door de UEFA is opgelegd, zo meldt The Court of Arbitration for Sport (CAS) woensdag. De aanvraag vanuit Engeland is in goede orde ontvangen en wordt de komende tijd beoordeeld. The Citizens zijn voor de komende twee seizoenen uitgesloten voor deelname aan de Champions League. Daarnaast moet men voldoen aan een boete van dertig miljoen euro.

Volgens de UEFA heeft Manchester City de regels overtreden met betrekking tot de Financial Fair Play. Er zouden ongeloorloofde betalingen zijn gedaan aan derden bij het aantrekken van jeugdspelers.

Daarnaast wordt eigenaar Mansour Bin Zayed Al Nahyan ervan beschuldigd dat hij sponsorgeld op de verkeerde manier heeft aangewend. Het CAS weet nog niet wanneer er een definitieve uitspraak komt inzake de straf voor Manchester City.

Manchester City kreeg de strafmaat van de UEFA bijna twee weken geleden te horen. Het was al vrij snel duidelijk dat er hoger beroep zou worden aangetekend. Op de burelen in het Etihad Stadium heerst dan ook geen paniek.

"Het enige belangrijke dat ik vandaag kan zeggen is dat de beschuldigingen simpelweg niet waar zijn. Het berust absoluut niet op waarheid", verklaarde uitvoerend directeur Ferran Soriano vorige week woensdag op de clubsite.

"Onze fans kunnen over twee dingen gerust zijn. Ten eerste zijn de beschuldigingen onjuist. Daarnaast zullen wij er alles aan doen om dat ook te bewijzen."

Soriano benadrukte ook dat de eigenaar van Manchester City altijd op een correcte manier geld in de club heeft gestopt. "Dat is alleen niet op de juiste wijze in de boeken gekomen. Wij zijn een duurzame club en maken winst."

"Er zijn geen schulden, onze cijfers zijn al verschillende keren onder een vergrootglas gelegd door specialisten. Wat dat betreft zijn er geen onduidelijkheden. We hopen op een snelle oplossing, dat middels een gedetailleerd onderzoek tot stand moet komen. Voor de start van de zomer is er wat ons betreft meer duidelijkheid."

Manchester City staat woensdagavond tegenover Real Madrid in de achtste finale van de Champions League.

Maak je eigen personage in Animal Crossing: New Horizons

In Animal Crossing: New Horizons maak je net als in de voorgaande games je eigen personage. Je wilt natuurlijk ook je eigen avatar in een game waarin je je eigen huis en zelfs eigen eiland maakt. In de nieuwe onderstaande beelden kun je zien wat voor opties je dit keer krijgt bij het maken van je eigen personage.

Animal Crossing: New Horizons komt op 20 maart uit en is exclusief voor Nintendo Switch.

Ajax mist Ziyech in cruciale Europa League-return

Ajax moet donderdag minstens twee keer scoren tegen Getafe om door te gaan naar de volgende ronde van de Europa League. De Amsterdammers zullen dat echter wel zonder Hakim Ziyech voor elkaar moeten zien te krijgen. Ajax meldt woensdagmiddag namelijk via de officiële kanalen dat de spelmaker niet wedstrijdfit is voor de return tegen de Spanjaarden.

Ziyech kampte tussen half januari en half februari bijna een maand met een blessure aan zijn kuit. De Marokkaans international maakte tien dagen geleden tegen RKC Waalwijk zijn rentree en stond vervolgens afgelopen donderdag tegen Getafe negentig minuten op het veld.

De middenvelder slaagde er echter niet om zich aan de malaise bij Ajax te ontworstelen en afgelopen weekend werd al duidelijk dat hij niet ongeschonden uit de strijd met los Azulones was gekomen. Tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo op zondag, die uiteindelijk door Ajax werd verloren, ontbrak Ziyech ook al.

Het afhaken van Ziyech komt als een tegenvaller voor trainer Erik ten Hag, die met zijn ploeg de 2-0 nederlaag van vorige week moet zien weg te poetsen. De oefenmeester kan naast Ziyech ook niet beschikken over David Neres, die al langer aan de kant staat met een knieblessure.

De eerste 20 minuten van Ori And The Will Of The Wisps

Ori And The Will Of The Wisps, de kunstzinnige metroidvania platformer, komt op 11 maart uit. Dat is al bijna! Daarom heeft GameSpot alvast de eerste 20 minuten van de game vastgelegd. Daarin zien we dat Ori vooral nog steeds een prachtige game is, maar nog weinig van de aangekondigde nieuwe vaardigden.

Ori And The Will Of The Wisps komt uit voor Xbox One en pc.

The Wonderful 101 komt 22 mei

Platinum Games heeft de release date en prijs bekendgemaakt van The Wonderful 101. In Europa kunnen we vanaf 22 mei aan de slag met de game op Nintendo Switch, pc en PlayStation 4. De game kost 44,99 euro.

The Wonderful 101 is een port van de Wii U-game uit 2013 en werd eerder aangekondigd via een Kickstarter. Deze bleek al snel succesvol, al had deze klaarblijkelijk geen invloed op de ontwikkeling van de game.

Platinum Games werkt aan 'Project GG'

Platinum games heeft een nieuw project aangekondigd: Project GG. De game staat onder leiding van Hideki Kamiya en moet de laatste worden in zijn 'Hero Works Trilogy'.

De eerste twee titels in deze trilogie betreffen waarschijnlijk Viewtiful Joe en The Wonderful 101. De game wordt beschreven als actiongame (uiteraard) met weer een andere stijl. De bedoeling is om het team te vergroten naar zo'n honderd ontwikkelaars; momenteel zijn er slechts vijftien actief met de titel bezig.

Project GG moet op alle huidige consoles uitkomen.

Update: Inmiddels heeft Platinum Games een teaser trailer gepost. In de trailer zien we een gigantische robot het opnemen tegen een gigantisch monster. Project GG is de eerste IP die compleet in het bezit is van Platinum Games zelf, een doel dat het bedrijf al langer wilde behalen.

Fuser laat je dansen

Developer Harmonix, ook wel bekend van de games Rock Band en Dance Central, gaat een oud maar nieuw genre weer opnieuw leven inblazen. Zo kun je straks helemaal losgaan als Deadmau5 of Cor Fijneman in Fuser.

In Fuser kruip je in de huid van een DJ welke op grote muziekfestivals plaatjes aan elkaar draait. Met meer dan 100 nummers tot je beschikking kun je helemaal aan de slag om de voetjes van de vloer te krijgen. Het is niet allemaal dance wat de klok slaat. Zo kun je ook naast dance ook aan de slag met populaire popmuziek van Billie Eilish, rockbeats van The Clash en de songteksten van onder andere 50 Cent.

Zoals een echt festival betaamt zul je het publiek moeten entertainen. Een DJ set om 3 uur in de middag vraagt eenmaal andere muziek dan een set om 3 uur ’s nachts. Gelukkig laat het publiek via Twitter weten wat voor muziek zij willen horen, zodat je niet voor aap staat. Uiteraard kun je ook een duo setje beginnen, want er zal multiplayer in zitten.

Fuser komt uit voor Nintendo Switch, PlayStation 4, PC, en Xbox One. De tracklist bestaat onder andere uit:

  • 50 Cent “In Da Club”
  • Billie Eilish “Bad Guy”
  • Blue Öyster Cult “(Don’t Fear) The Reaper”
  • The Chainsmokers ft. Daya “Don’t Let Me Down”
  • The Clash “Rock the Casbah”
  • Fatboy Slim “The Rockefeller Skank”
  • Imagine Dragons “Thunder”
  • J. Balvin & Willy William “Mi Gente”
  • Lady Gaga “Born This Way”
  • Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus “Old Town Road (Remix)”
  • Lizzo “Good As Hell”
  • LMFAO ft. Lauren Bennett & GoonRock “Party Rock Anthem”
  • Migos “Stir Fry”
  • Post Malone “Better Now”
  • Smash Mouth “All Star”
  • Warren G & Nate Dogg “Regulate”

Structureel dierenleed bij eendenslachter Tomassen Duck-To

Niet alleen varkens worden nog steeds mishandeld in Nederlandse slachthuizen. Nieuw verkregen inspectierapporten over 2019 tonen aan dat dierenleed ook onverminderd doorgaat bij eendenslachter Tomassen Duck-To uit Ermelo. Opnieuw zijn er boetes opgelegd, onder andere voor het bij volle bewustzijn kelen van eenden en hoge sterfte door nalatigheid bij hitte.

Sinds 2017 houdt Animal Rights de vinger aan de pols bij de eendenindustrie. In 2019 waren er nog 52 bedrijven met ruim 970.000 eenden over in ons land (bron: CBS). Er is in Nederland één eendenslachthuis, Tomassen Duck-To in Ermelo, waar al deze dieren hun leven eindigen. 

NVWA inspectierapporten
Eveneens sinds 2017 bekijkt de dierenrechtenorganisatie met enige regelmaat de inspectierapporten van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) over dit slachthuis die verkregen worden via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Altijd weer blijken er vele misstanden te zijn met groot dierenleed als gevolg.

Het meest recente Wob verzoek beslaat de eerste vier maanden van 2019 plus een aantal dagen van mei. In die periode werd Tomassen Duck-To drie maal met € 2500 beboet voor het overtreden van meerdere dierenwelzijnsvoorschriften.

Boetes voor falende verdoving
Op 5 april 2019 ontvangt het slachthuis twee boetebeschikkingen van ieder € 2500 voor veroorzaakt dierenleed gedurende de voorafgaande zomer. Toezichthoudend dierenartsen stellen in juni en juli vast vast dat eenden na het automatisch mes en voor het aansnijden door de nasnijder tekenen van bewustzijn vertoonden, namelijk een opgetrokken nek, bewegen met de kop, fladderen en ritmische ademhalingsbewegingen.

“Falende verdoving waardoor eenden bij volle bewustzijn de keel wordt doorgesneden is een steeds terugkerend probleem bij dit slachthuis,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “We lezen dit ook terug in de NVWA inspectierapporten over 2017 en 2018.”

Ook in de eerste maanden van 2019 worden eenden onvoldoende verdoofd. Zowel op 11 januari als op 7 maart constateren inspecteurs dat meer dan één eend per minuut niet volledig bedwelmd aangesneden worden. Dit is niet eens reden tot het opstellen van een rapport van bevindingen door de NVWA inspecteur; men vult het zout bij in het waterbad waarin de eenden elektrisch verdoofd worden, voordat hun kelen worden doorgesneden.

Bijna 100 eenden sterven aan hittestress
Ook hittestress is iedere zomer een terugkerende marteling bij het eendenslachthuis met ongelofelijk lijden en soms grote sterfte tot gevolg. Op 10 mei 2019 ontving Tomassen opnieuw een boetebeschikking van € 2500. Een inspecteur constateerde op 26 juli 2018 dat vanwege een storing zo’n 3000 eenden ruim twee en een half uur in de aanvoerhal moeten wachten om geslacht te worden. Het was die dag in de Bilt 35,7 graden. De inspecteur zag dat de wachtende eenden tekenen van hittestress vertoonden. Uiteindelijk overleven 93 eenden deze marteling niet. Het totaal percentage dode eenden uit desbetreffende vrachtwagen komt daarmee uit op 2,16%. De handhavingsnorm van de NVWA is boven 0,5% dode dieren.

De inspecteur sluit zijn rapport af met: “De eenden zijn op het slachthuis doodgegaan door de hittestress, dit gaat gepaard met pijn/spanning en lijden. De eenden zijn doodgegaan als gevolg van oververhitting. Er werd na aankomst op het slachthuis onvoldoende rekening gehouden met de weersomstandigheden ondanks het feit dat er sprake was van extreme weersomstandigheden. Er werd niet voor voldoende ventilatie gezorgd. Hieruit blijkt dat het bedrijf geen afdoende maatregelen heeft getroffen om de dieren fysiek comfort en fysieke bescherming te bieden.”

Mishandeling levende eend
Een derde steeds terugkerende vorm van dierenmishandeling is de ruwe behandeling van levende eenden door slachthuismedewerkers. Op 18 februari 2019 gooit een ophanger een eend waarvan hij dacht dat deze dood was met harde smak naast de bak met dode eenden op de grond. De NVWA inspecteur constateert: “dier was niet dood en lag nog te spartelen op de grond. vervolgens wordt het dier opgepakt en als nog aangehangen aan de lijn.” Toch stelt de inspecteur geen rapport van bevindingen op. Hij maakt in plaats daarvan melding bij de bedrijfsleider over deze medewerker.

Eis tot sluiting
“Wat het nu drie jaar lopende Animal Rights onderzoek van de inspectierapporten van de Ermelose eendenslachter onomstootbaar aantoont, is dat falende verdoving, hittestress en ruwe behandeling van eenden een structureel probleem zijn bij Tomassen Duck-To,” concludeert Vermeulen. “Het lijden en sterven van eenden door grove nalatigheid van het slachthuis is een chronische tekortkoming waarvan de NVWA en het ministerie van LNV op de hoogte zijn. De steeds weer opgelegde boetes brengen daarin geen verandering. Animal Rights wil dat het slachthuis gesloten wordt.”

[upd] 'Shadow of the Colossus en Sonic Forces in PS Plus maart'

Volgens een Poolse lek kunnen PlayStation Plus-abonnees komende maand uitkijken naar onder andere Shadow of the Colossus en Sonic Forces. Dat zou blijken uit een screenshot van de Poolse gamewebsite gryonline.pl.

Sonic Forces kwam in 2017 uit en kreeg geen denderende scores. Wat Shadow of the Colossus betreft gaat het om de 2018-heruitgave voor PlayStation 4, wat een zeer succesvolle remake is gebleken. Het is dus nog even afwachten op de officiële aankondiging van Sony zelf.

Update 17:32:

De geruchten blijken te kloppen, zoals we kunnen lezen op het Twitterkanaal van PlayStation Nederland.

Ubisoft stelt grote update Ghost Recon Breakpoint uit

Eerder dit jaar maakte Ubisoft bekend dat de nieuwe 'Immersive mode' en Engineer Class voor het einde van februari beschikbaar zouden komen in Ghost Recon Breakpoint. Helaas gaat dat niet meer gebeuren, want de update is door Ubisoft uitgesteld.

Het doel van de modus is om de game een impactvolle update te geven waarin feedback van spelers centraal staat. Dit bleek echter een grotere uitdaging dan gedacht, waardoor Ubisoft zich genoodzaakt voelt de update uit te stellen. De bedoeling is om de modus deze lente beschikbaar te maken.

De Engineer Class komt samen met de update en Ubisoft belooft spoedig meer communicatie met de community. De eerste informatie volgt op 5 maart.

Ghost Recon: Breakpoint - Wolves (Foto: Ubisoft)

Derksen begrijpt er niets van en haalt uit naar eigen zender Veronica

De Champions League-wedstrijd tussen Napoli en Barcelona (1-1) werd dinsdagavond uitgezonden door Veronica. De Italiaanse club speelde erg defensief, waardoor Barcelona moeite had om ruimtes te vinden om tot scoren te komen.

Johan Derksen heeft niet genoten van de wedstrijd en had graag gezien dat de zender het duel tussen Chelsea en Bayern München (0-3) had uitgezonden.

"Ze hebben in negentig minuten één opening gevonden tegen een niet al te best Napoli. Ze timmeren alles dicht achterin. Je ziet eigenlijk naar niets te kijken."

"Ik ben blij dat er nog één opening was, want anders heeft die man (trainer Gennaro Gattuso, red.) ook nog succes met dit systeem. Je kon dit van tevoren uittekenen", aldus Derksen, die zijn pijlen vervolgens richt op de tv-zender.

"Daarom heb ik ook niet begrepen dat deze zender voor deze wedstrijd heeft gekozen. Natuurlijk had ik voor Chelsea-Bayern gekozen. Dat is voor de voetballiefhebber veel interessanter."

"Daar wordt altijd heel geheimzinnig over gedaan, maar ik heb gehoord dat John de Mol (baas van Talpa, red.) dat zelf bepaalt. Maar dat moet je leken niet laten bepalen."

"Barcelona is van oudsher een publiekstrekker, iedereen keek graag naar het grote Barcelona. Maar dit Barcelona is helemaal niet zo aantrekkelijk en zeker niet tegen Napoli."

"Dus als John verstandig is, laat hij mij de volgende keer kiezen", zegt Derksen met een kwinkslag. De returns van de genoemde Champions League-wedstrijden staan gepland op woensdag 18 maart.

KNVB wekt onbegrip met VAR-keuze: "De landstitel is veertig miljoen waard"

Dit weekend staan er twee toppers op het programma. De belangen zijn dan ook gigantisch en alles ligt onder een vergrootglas. Mario van der Ende is verbaasd over het besluit van de KNVB om Clay Ruperti en Rob Dieperink aan te wijzen als VAR bij de wedstrijden van zondag tussen respectievelijk Ajax en AZ, en PSV - Feyenoord.

Het tweetal is onervaren en de oud-scheidsrechter is daarom bang dat de Nederlandse voetbalbond de VAR eigenhandig 'de nek omdraait'. Van der Ende had liever gezien dat meer ervaren scheidsrechters waren gekozen als videoscheidsrechters bij deze topwestrijden.

"De landstitel is dit seizoen veertig miljoen euro waard. Waarom zitten Björn Kuipers en Danny Makkelie niet achter die schermen als je besluit om Serdar Gözübüyük en Dennis Higler als scheidsrechter aan te stellen?", vraagt Van der Ende zich af in gesprek met De Telegraaf.

"Ruperti floot dit seizoen twee Eredivisie-duels, maar ook nog Katwijk - Noordwijk in de Tweede Divisie..." Van der Ende is van mening dat scheidsrechtersbaas Dick van Egmond de geloofwaardigheid van de KNVB en de arbitrage op het spel zet.

"Na een weekeinde met een storm van kritiek op de scheidsrechters én de video-arbitrage had hij voor meer ervaring moeten kiezen", vervolgt Van der Ende. "Makkelie is door de FIFA en UEFA al ingezet op grote toernooien, maar moet in de beslissende fase van de Eredivisie Ruperti en Dieperink voor laten gaan."

"En dat terwijl de belangen groter zijn dan ooit. En waarom is Kuipers dit seizoen nog geen enkele keer als VAR ingezet?" Volgens Van der Ende worden de komende Eredivisie-speelronde louter 'tweede en derde categorie scheidsrechters' ingezet als VAR.

"En dan kan ik het verweer van de scheidsrechtersafdeling al uittekenen: dat zij zijn opgeleid als VAR en dat geweldig kunnen. Dat kán! Maar waarom nemen Makkelie en Kuipers hen dan niet mee als zij internationale verplichtingen hebben?"

Van der Ende vindt het onbegrijpelijk dat de KNVB voor Ruperti en Dieperink heeft gekozen in wedstrijden waar veel op het spel staat. "Je hebt ook met de uitstraling van het Nederlandse voetbal te maken."

"Die is op zo'n Super Zondag, in zo'n belangrijke fase van de Eredivisie, toch ook gebaat bij VAR-inzet van Kuipers en Makkelie. Voor de geloofwaardigheid had de KNVB hier anders mee moeten omgaan. Dieperink floot drie duels in de Eredivisie en vijf in de Keuken Kampioen Divisie."

Provincie Noord-Holland: religieus erfgoed bewaren voor de toekomst

De provincie Noord-Holland heeft een dashboard ontwikkeld waar alle beschikbare informatie over kerken is te vinden.

Op basis van deze informatie kan een kerkenvisie opgesteld worden om te bepalen hoe de kerken het beste beschermd kunnen worden. In Noord-Holland zijn de gemeenten Alkmaar en Zaanstad al bezig met zo’n visie.

Religieus erfgoed
Het Nederlands religieus erfgoed is ongekend rijk en kan rekenen op draagvlak bij een breed publiek. Het draagvlak voor monumentale kerken, kloosters en hun interieurs is er, ongeacht of men zelf te kerke gaat of niet en geldt zowel jong als oud.

Door een teruglopend kerkbezoek staat het voortbestaan van veel kerken onder druk. Zo wordt het voor de eigenaren steeds moeilijker om het onderhoud van de gebouwen te bekostigen. Gevolg is dat een grote groep monumentale kerken en kloosters voor de eredienst gesloten worden, worden herbestemd of dat soms zelfs sloop dreigt.

Kerken zijn kenmerkend voor ons landschap en nemen een centrale plek in in onze steden en dorpen. De provincie zet zich samen met het Rijk en gemeenten in om deze waardevolle gebouwen te bewaren voor de toekomst. Zij hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend namens overheden, kerkeigenaren en vertegenwoordigers van erfgoed- en burgerorganisaties.

Het doel van deze overeenkomst is een duurzaam toekomstperspectief te ontwikkelen voor het religieus erfgoed. Om dat te bereiken moet ál het religieuze erfgoed in samenhang gezien worden. Kerkgebouwen, synagogen en moskeeën van alle tijden, van alle geloven, monumentaal en niet-monumentaal.

De provincie ondersteunt via deze tool en het steunpunt monumenten en archeologie de ontwikkeling van kerkenvisies.

Een kerk in Noord-Holland (Foto:  FOK!/DJMO)
Een kerk in Noord-Holland (Foto: FOK!/DJMO)

Duitse coronapatiënt niet ziek tijdens verblijf in Limburg

Gisteren werd bekend dat een Duitse man positief getest is op COVID-19. Hij zou vorige week in Nederland zijn geweest. De GGD  is daarom direct gestart met contactonderzoek.

In de loop van afgelopen nacht is uit dit contactonderzoek gebleken dat de man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest. Dat is een ruim een week eerder dan de klachten in Duitsland zijn ontstaan. Tijdens dit verblijf in Nederland was hij niet ziek en niet besmettelijk. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Nederland komen te vervallen. 

NASCAR-coureur Logano wint op het nippertje in Las Vegas

In het Amerikaanse Las Vegas heeft Joey Logano de tweede race van het jaar in de NASCAR Cup Series gewonnen. Dat scheelde niet veel: als de gele vlag in de slotronde een seconde eerder was gezwaaid, had er nog overtime geracet moeten worden.

Met Kyle Busch en Martin Truex op de eerste rij werd het groen gezwaaid, maar na een goede anderhalve ronde viel Daniel Suarez stil: caution. Met dit keer Joey Logano en Kevin Harvick voorop werd de boel dan echt op gang gevlagd, tot het na 25 ronden tijd was voor de geplande competition caution - een in de NASCAR standaardcaution wanneer het bijvoorbeeld flink geregend heeft voorafgaand aan de race, zoals het zaterdagavond deed.

Die korte onderbreking veranderde niks aan de tot dan dominante leiding van Harvick, hoewel Chase Elliott dat stokje overnam en de eerste stage won, voor Truex en de wat terugvallende Harvick. In die volgorde vertrok het veld ook weer voor stage twee, waarin verder bijzonder weinig gebeurde. Een ronde voor het einde kwam Christopher Bell in de problemen: hij raakte de muur en veroorzaakte een caution, waarmee de stage voorbij was met Elliott als winnaar.

Gedurende de pitstops namen Ryan Blaney en Logano de eerste startrij over voor de nogal agressieve herstart. Het duurde niet lang: John Hunter Nemechek ging in de rondte en de rookie zorgde gelijk voor een caution. Ook de volgende herstart was weer flink agressief, maar Logano greep er de leiding en ook Harvick zat weer goed voorin. Het duurde echter weer niet lang en dit keer was het met Truex een topper die de muur raakte, hoewel hij na een stop - tijdens de caution - wel verder kon.

Korte samenvatting

Harvick nam bij de volgende herstart dan weer de leiding, tot uitgerekend Elliott met minder dan vijftig ronden te gaan - net na een pitstop - een lekke band kreeg en ook nog eens de muur raakte. Bij de herstart hadden Ricky Stenhouse Kr en rookie Nemechek de leiding dankzij geluk met de pitstoptiming, maar Blaney ging er al snel voorbij. Met een dikke tien ronden te gaan kreeg hij bezoek van Logano en die twee begonnen zo aan een strijd om de winst, met misschien nog Alex Bowman en Harvick als uitdagers.

Bowman bleek een serieuze uitdager en nam Logano te grazen, waarna hij de jacht op Blaney opende. Als vervanger van Ryan Newman, die zo zwaar crashte op Daytona, reed Ross Chastain een keurige race, maar zes ronden voor het einde ging hij de rondte in en dat veroorzaakte een caution. Er werden nog even snel wat pitstops gemaakt en met twee ronden te gaan kon er weer geknald worden, met Logano, William Byron en Stenhouse voorop, met ook nog Matt DiBenedetto voorin.

Bij het ingaan van de laatste ronde ging het in het middenveld fout met onder meer Nemechek en op dat moment had leider de Logano de finishlijn nét gepasseerd. Dat betekende dat de caution gelijk het einde van de race betekende en dus won Logano, voor DiBenedetto en Stenhouse.

Amokmaker slaat politieman in het gezicht

Een 47-jarige Tilburger heeft zich dinsdagavond ernstig misdragen in een woonvoorziening in de Tilburgse wijk ’t Zand. Hij maakte ruzie met bewoners en personeel en heeft een agent in het gezicht geslagen. Hij werd met veel verzet aangehouden.

De politie kreeg omstreeks 20.45 uur een melding dat in de woonkamer van een opvanghuis een van de cliënten zich zeer recalcitrant gedroeg. De man zou tijdelijk de toegang tot de woonkamer ontzegd zijn vanwege het feit dat hij met iedereen ruzie maakte. Hierop werd hij erg agressief, waarbij hij luid schreeuwde, een tafel omgooide en tegen het meubilair trapte. Agenten probeerden tevergeefs de bewoner te kalmeren.

Die man bleef echter schreeuwen en probeerde enkele keren de agenten te shoppen. Het lukte hem een van de dienders een klap te geven op het rechteroog. De politieman hield daar pijn en een branderig gevoel aan over. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling. De verdachte is onder hevig verzet aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex.

Dota Underlords komt met season one trailer

Dota Underlords is niet langer meer in early-access en is nu officieel uit. Daarmee is season one van het spel begonnen en uiteraard hoort daar een trailer bij. 

Dota Underlords is een officiële versie van de bestaande Dota 2-mod Auto Chess. Deze mod heeft in de Steam Workshop miljoenen abonnees. De strategische game speelt zich af op een schaakbord, met in plaats van schaakstukken de heroes uit Dota 2. Je kunt de game spelen op PC, Mac, Linux, iOS, en Android.



EA verbant FIFA pro streamer

Kurt “Kurt0411” Fenech is een FIFA professional en tevens een hele populaire streamer. Vorig jaar werd deze gamer al uitgesloten van alle FIFA competities, maar nu is hij uitgesloten van alle EA games. Fenech is erg toxic naar zijn tegenstanders, maar ook naar EA medewerkers toe. 

Door zijn houding tegenover EA hadden zijn volgers ook al de social media-accounts van EA gehackt. Na zijn FIFA-ban van vorig jaar werd het gedrag alleen maar erger en is EA tot deze beslissing gekomen.

ea

WK shorttrack uitgesteld, mogelijk afgelast wegens COVID-19

Het wereldkampioenschap shorttrack, dat van 13 tot en met 15 maart gepland stond in Seoul, zal in elk geval niet op die data en op die locatie plaatsvinden. Wereldschaatsbond ISU heeft laten weten dat het wegens het coronavirus SARS-CoV-2 - dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt - niet mogelijk is om het WK in de Zuid-Koreaanse hoofdstad te houden.

Het virus grijpt in Zuid-Korea flink om zich heen, met inmiddels ruim meer dan duizend gevallen. Die bevinden zich vooral in Daegu, maar ook in Seoul begint het aantal toe te nemen. De stadsautoriteiten hebben aan de Zuid-Koreaanse schaatsbond laten weten dat de Mokdong Ice Rink gesloten en alle competities daar afgelast moeten worden, waaronder dus het WK.

Volgens de ISU wordt het moeilijk om het WK ergens anders te houden, mogelijk op een later tijdstip, uiteraard zou dat voor nogal wat logistieke uitdagingen zorgen. Een definitieve beslissing daarover is nog niet genomen, men kijkt eerst of de situatie elders het misschien nog wel toe kan laten om een WK te organiseren.

Geldkoerier in Amsterdam aangehouden

In een gezamenlijk onderzoek van de Landelijke Eenheid en de FIOD is gisteren een 44-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen. Ook zijn drie woningen en een winkelpand in Amsterdam doorzocht.

Het vermoeden is dat de verdachte als geldkoerier werkzaam was voor een undergroundbankier. Eveneens wordt vermoed dat het contante geld dat aan hem werd overgedragen een criminele herkomst had. Er is beslag gelegd op administratie, een grote hoeveelheid contant geld, twee auto’s en tientallen mobiele telefoons. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Politie onderzoekt overlijden Karin Grijpstra

Zondagochtend 23 februari rond 09.00 uur vond de politie in Koarnjum (Friesland), in het water aan De Wier, het lichaam van Karin Grijpstra, een 55-jarige inwoonster van datzelfde dorp. Karin had de gewoonte wat later naar bed te gaan en is waarschijnlijk aan het begin van de nacht nog naar buiten gegaan om haar hond uit te laten. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat zij vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen is. Daarom is de politie inmiddels een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gestart.

De politie komt graag in contact met mensen die tussen middernacht en 09.00 uur ’s ochtends op De Wier zijn geweest. Daarnaast spreken ze ook graag mensen die in de avond en nacht in de omgeving wellicht bijzonderheden hebben gezien. Er was die avond in het dorp een toneelvoorstelling, misschien hebben bezoekers daarvan na afloop of onderweg naar huis iets gezien dat hen opgevallen is.

Getuigen kunnen contact zoeken met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan er contact gezocht worden met de gratis opsporingslijn 0800-6070.

Kunstwerken van Slotervaartziekenhuis naar gemeente Amsterdam

Bijna anderhalf jaar na het faillissement is bekend worden wat er met de 195 kunstwerken gebeurt die in het Slotervaartziekenhuis hingen of stonden. Ze komen allemaal in handen van de gemeente Amsterdam. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Meliani vandaag bekendgemaakt.

De kunst zal worden onderzocht door het Stedelijk Museum en het Amsterdam Museum. Daarna wordt de keuze gemaakt welke werken in de museale collectie worden opgenomen en welke zullen worden afgestoten. Er zit onder meer een kostbare glaswand van Karel Appel bij.

Bruikleen
Daarmee krijgt de gemeente veel meer kunstwerken in handen dan de 38 die het ziekenhuis jaren geleden in bruikleen had gekregen. De gemeente probeerde deze 38 terug te krijgen, maar een groot deel is vermist geraakt. Slechts veertien werken konden na het faillissement worden opgespoord. Zij keren terug naar de gemeente.

De 38 kunstwerken werden jaren geleden al aan het ziekenhuis geleend. Bij de opening in 1976 kwamen de eerste 25, later kwamen er nog meer kunstwerken bij. De gemeente zal aangifte doen van de 24 vermiste kunstwerken zodat duidelijk is wie de rechtmatige eigenaar is als ze bijvoorbeeld bij een veilinghuis worden aangeboden.

Veel meer kunst aanwezig
Na het faillissement in november 2018 heeft een curator alle aanwezige kunst in het ziekenhuis geïnventariseerd. Naast de veertien in bruikleen teruggevonden kunstwerken, waren er 181 andere kunstwerken. Deze werken bleken gefinancierd met publiek geld. Daarom komt ook deze kunst in handen van de gemeente.

Vijf van de 195 kunstwerken zijn moeilijk te verplaatsen, waaronder de glaswand van Karel Appel, de hagedis op het terrein en een kunstwerk op het dak van het gebouw. De gemeente wil in overleg met de nieuwe eigenaar van het pand om te kijken of de werken opnieuw in bruikleen kunnen worden gegeven.

Politie: Meer bekend over afzender bombrieven

De politie heeft gisteravond in Opsporing Verzocht meer informatie gegeven over de afzender van de bombrieven, die de afgelopen maanden naar diverse bedrijven zijn gestuurd.

Op de laatste enveloppen die gevonden werden is de naam van het niet bestaande bedrijf Skysence Trading te lezen. Daarbij stond ook een postcode en huisnummer, die wel echt bestaan, in Den Haag. De politie roept iedereen die meer zou kunnen weten van de naam Skysence Trading op om contact op te nemen.

In totaal werden er dus elf bombrieven verstuurd door een nog onbekende afperser. De eis is betaling in bitcoins. In Amsterdam werden zes bombrieven gevonden. Twee daarvan gingen ook af.

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Verspreid over het land komen er buien voor, vooral in het oosten en zuidoosten eerst nog met (natte) sneeuw. Lokaal kan de sneeuw nog voor gladheid zorgen. De rest van de dag is het wisselend bewolkt en zijn er buien, soms ook met hagel en een klap onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. Tijdens buien daalt de temperatuur naar 2-3°C. De west- tot noordwestenwind neemt geleidelijk toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig, 6 Bft.

Komende nacht is het wisselend bewolkt met nog enkele winterse buien. Later in de nacht neemt de bewolking toe. De minimumtemperatuur ligt op de meeste plaatsen dichtbij het vriespunt, in het zuidwesten enkele graden daarboven. Lokaal is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De wind is zwak tot matig en zuidwestelijk, aan zee is de wind matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.

Morgen overdag is het overwegend bewolkt en een neerslaggebied breidt zich in de ochtend vanuit het zuidwesten over het land uit. In het midden en zuiden kan er enige tijd natte sneeuw vallen. In de Limburgse heuvels kan de neerslag in de loop van de dag mogelijk overgaan in sneeuw. In het noordoosten blijft het nog tot de middag overwegend droog. In de avond trekt het neerslaggebied naar Duitsland weg en klaart het op. De maximumtemperatuur ligt rond 3°C. De wind draait in het zuiden naar oostelijke richtingen en is zwak tot matig, in de rest van het land is de wind veranderlijk. Later in de middag en avond wordt de wind overal noordwestelijk. Boven land wordt de wind matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Haps vanmorgen met blauwe lucht en witte wolkjes...  (Foto: Charged)
Haps vanmorgen met blauwe lucht en witte wolkjes... (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.