COVID-19: staatssecretaris besmet, honderden hotelgasten vast en Oostenrijk meldt zich

In Istanbul is een vliegtuig aangekomen vanuit het Iraanse Teheran. Aan boord zouden zeker twaalf mensen symptomen hebben vertoond van COVID-19, de door het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakte ziekte.

In Iran lijkt het virus flink om zich heen te grijpen, met in enkele dagen tijd zeker 64 gevallen en opvallend genoeg 15 doden, een percentage van ruim boven de twintig procent - wat ertoe leidt dat men een veel hoger aantal besmettingen vermoedt.

Turkije neemt geen halve maatregelen en 132 passagiers van het vliegtuig, inclusief de volledige bemanning, moeten twee weken in quarantaine blijven, zo heeft de Turkse minister van gezondheid laten weten.

Op het Spaanse eiland Tenerife moeten honderden hotelgasten voorlopig binnen blijven. Een Italiaanse toerist heeft positief getest op COVID-19 en de hele boel is in lockdown gegooid. Onder meer 110 Belgische toeristen zitten daar nu vast.

Update 14.35 uur
Niemand minder dan Iraj Harirchi blijkt ook besmet te zijn met het nieuwe virus. Harirchi is de Iraanse staatssecretaris van gezondheid en zag er een dag eerder tijdens een persconferentie al bepaald niet lekker uit.

Ondanks pogingen om het vanuit Italië buiten de deur te houden is ook Oostenrijk de sjaak: in Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, zijn twee 24-jarigen met lichte koorts positief getest op SARS-CoV-2.