Man (34) krijgt 10 maanden cel voor oplichting huurders

Een 34-jarige man krijgt een celstraf van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor het oplichten van meerdere potentiële huurders van een woning in Amsterdam Oost. Ook moet hij ruim 26.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

De man deed zich in de periode van oktober 2018 tot januari 2019 ten onrechte voor als een eigenaar en verhuurder van een woning in Amsterdam Oost, waarbij hij potentiële huurders de woning liet bezichtigen. Vervolgens liet hij zijn slachtoffers een huurcontract tekenen en borg en huur betalen. Daarna was hij onvindbaar.

De man bood de woning, waar hij toen zelf als huurder verbleef, aan via social media. Op momenten dat de hoofdbewoner afwezig was, gaf de man rondleidingen in de woning. Zeker achttien mensen zijn slachtoffer gewonden van de oplichting.

Diefstal Escape
Naast de woningoplichting is ook bewezen dat de man schuldig is aan diefstal van 5.000 euro van discotheek Escape. Op dat moment was de verdachte leidinggevende van de club aan het Rembrandtplein, waardoor hij ook toegang had tot de klus. Op een beveiligingscamera was te zien dat de man de buit uit de kluis haalde en meenam.

De rechter neemt het de man kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van de krappe woningmarkt. Wel weegt in zijn voordeel mee dat hij spijt heeft betuigd en al begonnen was met het terugbetalen van zijn slachtoffers.

Uitspraak rechtbank
De rechtbank vindt een celstraf op van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar daarom terecht. Ook moet de voormalig leidinggevende van de Escape een schadevergoeding van 26.000 euro betalen en meewerken aan een behandeling om herhaling te voorkomen.