FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 februari 2019

NHL: Capitals dienen Avalanche 5e nederlaag op rij toe

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in de eigen Capital One Arena gewonnen van de Colorado Avalanche. Na overtime werd het 4-3, de vijfde opeenvolgende nederlaag voor de ploeg uit Denver.

Andre Burakovsky zette de Capitals op 1-0 in de eerste periode, maar Nathan MacKinnon sloeg in de tweede periode al snel terug. Evgeny Kuznetsov bracht de kampioenen in de powerplay op 2-1, Matt Niskanen was na 35 tellen in de derde periode goed voor 3-1.

Colorado gaf niet op en Mikko Rantanen en Colin Wilson zorgden ervoor dat er toch een gelijke stand op de borden kwam. Na ruim vier minuten overtime werd het dan alsnog beslist: Kuznetsov schoot weer raak en de Capitals wonnen alsnog.

Uitslagen NHL donderdag
Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 5-6 OT
Florida Panthers - Pittsburgh Penguins 3-2 OT
New Jersey Devils - New York Islanders 1-2 SO
Philadelphia Flyers - Los Angeles Kings 2-3 SO
Washington Capitals - Colorado Avalanche 4-3 OT
Detroit Red Wings - Vegas Golden Knights 3-4
Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 5-2
Ottawa Senators - Anaheim Ducks 4-0
Tampa Bay Lightning - St. Louis Blues 0-1 OT
Minnesota Wild - Edmonton Oilers 1-4
Nashville Predators - Dallas Stars 3-2 OT
Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks 4-3 OT
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets 2-4
Calgary Flames - San Jose Sharks 2-5

Capitals - Avalanche (Bron: YouTube)

Sparta-supporters halen verhaal bij hoofdingang

Boze Sparta-fans hebben na afloop van de wedstrijd FC Twente-Sparta verhaal gehaald bij de hoofdingang van Het Kasteel.

Sparta verloor eerder vanavond met 3-0 van koploper Twente en komt daarmee op een achterstand van 11 punten op Twente.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie speelronde 24

FC Twente heeft met 3-0 gewonnen van Sparta. Voor de Twentenaren was dit de achtste zege op een rij. Concurrent FC Den Bosch speelde thuis met 1-1 gelijk tegen FC Volendam. Door dit puntenverlies versterkt Twente de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie
Almere City FC - Jong AZ 2-0
FC Den Bosch - FC Volendam 1-1
FC Eindhoven - Jong PSV 1-2
Helmond Sport - FC Dordrecht 1-2
SC Cambuur - N.E.C. 1-1
Sparta Rotterdam - FC Twente 0-3
TOP Oss - MVV Maastricht 1-3
Telstar - RKC Waalwijk 0-3

Uitslag NAC Breda - AZ

In speelronde 21 van de Eredivisie heeft hekkensluiter NAC Breda met 0-3 verloren van AZ.

De thuisclub begon aardig aan de wedstrijd en creëerde de eerste kans. Robert Mühren stuurde Sullay Kaikai de diepte in waarna hij op AZ-doelman Marco Bizot schoot. Daarna was het Calvin Stengs namens AZ met een afstandsschot. Het schot van het talent werd gestuit door Benjamin van Leer.

AZ kreeg vervolgens het overwicht in de wedstrijd. Na ruim een half uur spelen was het Guus Til met de openingstreffer. Fredrik Midtsjö, Adam Maher en Thomas Ouwejan kregen kansen om de voorsprong te verdubbelen. Een kleine tien minuten na rust was het dan wel 0-2: Stengs bediende Til via een steekpas, waarna de middenvelder de NAC-doelman verschalkte. De zege kwam voor AZ vervolgens niet meer in gevaar. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte invaller Albert Gudmundsson het derde doelpunt.

Maher neemt de bal aan (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
Maher neemt de bal aan (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

NAC Breda

0 - 3

AZ

     33' Til
 54' Til
 90' A. Gudmundsson
 
 Gele kaart: Mets, v. Anholt, (NAC Breda), Til, (AZ)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.205
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Leer
Karami (v. Anholt/46)
Koch
Mets
Gersbach
Nijholt (El Allouchi/69)
Mühren
Lundqvist
Rosheuvel
Kastaneer
Kaikai (Korte/78)
  Bizot
Svensson
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher
Stengs
Johnsen (A.Gudmundsson/64)
Idrissi

Politie pakt hongerige dief op

Afgelopen nacht kreeg de politie in Helmond een melding van een verdachte situatie op de Mahoniehoutstraat te Helmond. De agenten hebben daarop in de buurt een onderzoek ingesteld en daar werd een 44 jarige man aangetroffen. De man bleek in het bezit te zijn van een fiets die na onderzoek bleek te zijn gestolen.

Tevens werden in de fietstassen welke op de gestolen fiets zaten nog diverse gestolen etenswaren aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat deze in de directe omgeving waar de verdachte werd aangetroffen waren gestolen.

De man werd aangehouden en vandaag door de recherche verhoord. Na het verhoor werd de verdachte in opdracht van de Officier van Justitie met een dagvaarding heengezonden. Hij mag zich op een later tijdstop voor de rechtbank komen verantwoorden over deze twee zaken.

Politie pakt hongerige dief op (Foto: Politie Helmond)
Politie pakt hongerige dief op (Foto: Politie Helmond)

Nuis tegen Kulizhnikov op 1.000m bij WK afstanden

Op de derde dag van het WK afstanden in Inzell komen de mannen en vrouwen zaterdag in actie op de kilometer, rijden de vrouwen de 5.000 en de mannen de 10.000 meter. De loting is inmiddels geweest.

Rond de klok van kwart over 1 is allereerst de 5.000  meter voor vrouwen. Martina Sábliková, die donderdag de wereldtitel op de 3.000 meter won, rijdt in de laatste rit tegen de Canadese Blondin. Carien Kleibeuker treft in de tweede rit de Japanse Williamson en de olympisch kampioene op deze afstand, Esmee Visser, treedt in rit vier aan tegen de Canadese Weidemann.

Om tien voor half drie komen de mannen de baan op voor de 1.000 meter. In de tiende rit treft Thomas Krol de Noor Lorentzen, die vandaag zilver won op de 500 meter. Kai Verbij rijdt in de elfde rit tegen de Rus Viktor Moesjtakov, die brons veroverde op de 500 meter. Titelverdediger Kjeld Nuis komt in de twaalfde en laatste rit uit tegen Pavel Kulizhnikov.

Om drie uur rijden de vrouwen de 1.000 meter. Antoinette de Jong rijdt in de vijfde rit tegen de Chinese Zhao Xin. In de negende rit heeft Jutta Leerdam Olga Fatkulina als tegenstandster. Miho Takagi en Nao Kodaira hebben een Japans onderonsje in rit tien. In de rit erop treft Ireen Wüst in Brittany Bowe een zeer sterke opponente.

Op de 10.000 meter rijdt Patrick Roest, evenals op de 5000 meter, de laatste rit. Zijn tegenstander is de Rus Danila Semerikov. Jorrit Bergsma, die een teleurstellende 5.000 meter  reed donderdag, rijdt in de vierde rit tegen de Rus Alexander Rumyantsev.

Strootman en Depay blijken grootverdieners bij Marseille en Lyon

Kevin Strootman is grootverdiener bij Olympique Marseille, zo blijkt uit gepubliceerde cijfers van L'Équipe. De Nederlander verdient 500.000 euro bruto per maand, hetzelfde bedrag als ploeggenoten Mario Balotelli, Luiz Gustavo en Dimitri Payet. Geen speler van l'OM verdient beter dan het viertal. Memphis Depay met het met 140.000 euro minder per maand doen. De top tien van best betaalde spelers uit de Ligue 1 wordt met negen spelers gedomineerd door Paris Saint-Germain.

Jaarlijks publiceert L'Équipe de hoogste (bruto) salarissen uit de Ligue 1. De absolute grootverdiener in de Ligue 1 is Neymar, met een maandelijkse bijdrage van 3,06 miljoen euro. De twintigjarige Kylian Mbappé is de nummer twee van de Franse competitie met een bruto maandsalaris van 1,73 miljoen euro. Ook de nummer drie van de Ligue 1 speelt bij PSG: Edinson Cavani. De spits verdient 1,5 miljoen euro per maand.

Radamel Falcao is de enige speler in de top tien die niet bij PSG speelt. Hij is samen met Gianluigi Buffon terug te vinden op een gedeelde zesde plaats met een salaris van 750.000 euro per maand. Memphis Depay staat op de gedeelde 23e plaats. De Oranje-international is de absolute grootverdiener van Olympique Lyon. Hij verdient volgens het tijdschrijft 360.000 euro bruto per maand. Hij blijft zijn ploeggenoten Houssem Aouar, Moussa Dembélé, Nabil Fekir (300.000 euro) en Bertrand Traoré (290.000 euro) ruimschoots voor.

Frenkie de Jong door blessure onzeker voor duel met Heracles

Frenkie de Jong is een groot vraagteken bij Ajax voor het meespelen tegen Heracles Almelo zaterdagavond. Trainer Erik ten Hag gaf vrijdagmiddag op de persconferentie in aanloop naar de uitwedstrijd aan dat de middenvelder donderdag geblesseerd is geraakt op de training. Bruno Varela en Lisandro Magallán maken door blessures hoe dan ook geen deel uit van de wedstrijdselectie.

Ten Hag verklaarde vrijdag dat De Jong een dag eerder op de training was uitgestapt. "Waar hij last van heeft? De adductor", aldus de trainer, die geen enkel risico wil nemen met de middenvelder. "Ik neem nooit risico's met spelers. Vanmiddag traint hij mee. We gaan kijken hoe het zich ontwikkelt op de training en wachten de reactie zaterdag af. Als hij fit is, gaat hij spelen."

Magallán raakte na de wedstrijd tegen Feyenoord geblesseerd en ontbrak tegen VVV-Venlo. Varela zat afgelopen zaterdag voor het eerst op de bank in de Johan Cruijff ArenA, maar heeft nu last van een blessure aan zijn bovenbeen. Noussair Mazraoui ontbrak tegen VVV, maar is op de weg terug. "Hij heeft gisteren meegetraind. Vandaag traint hij weer mee en als dat goed gaat is hij morgen beschikbaar", aldus Ten Hag.

Demonstratie voor de slachtoffers van Jeugdzorg

Stichting Opkomst voor het Kind en de organisatie Mothers Revolution organiseren samen met de steungroep Help Yvonne Floor en Max Douwes op woensdag 13 februari een demonstratie voor de ‘slachtoffers van jeugdzorg’.  Een van die slachtoffers is de 13-jarige Max Douwes, over wie we al eerder schreven

Stichting Opkomst voor het Kind: “Een kind wordt opgesloten omdat hij bij zijn moeder wil zijn, een moeder wordt opgesloten omdat zij haar kind wil beschermen. Laat zien dat wij het niet langer pikken wat het jeugdzorgsysteem ouders en kinderen in Nederland aandoet.”

De stichting maakt zich onder meer hard om de macht van onder andere Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming in te perken. Het zou alleen in geval van hard bewijs van misbruik, mishandeling of verwaarlozing, mogelijk moeten zijn om kinderen uit huis te plaatsen aldus de stichting.

De demonstratie, die mede in het leven is geroepen om Max en zijn moeder, Yvonne Floor, te steunen zal woensdagmiddag 13 februari vanaf 15:15 uur plaatsvinden op de Neuhuyskade bij het gebouw van de Raad voor de Kinderbescherming (Regio Haaglanden) in Den Haag.

Zowel een woordvoerder van Mothers Revolution als een slachtoffer van Jeugdzorg zullen hun verhaal doen. Aansluitend zal er muziek worden gedraaid en zullen er bloemen worden gelegd voor de slachtoffers van Jeugdzorg.

Demonstratie voor de slachtoffers van Jeugdzorg in Den Haag (Foto: Pixabay)
Demonstratie voor de slachtoffers van Jeugdzorg in Den Haag (Foto: Pixabay)

Aantal zelfmoorden wereldwijd gestegen, of toch niet?

In 2016 maakten wereldwijd ruim 817.000 mensen een einde aan hun leven. Een flinke stijging ten opzichte van de ruim 762.000 zelfmoorden in 1990, maar als er gecorrigeerd wordt voor populatiegroei, dan is er een relatieve daling aan zelfmoorden. Een daling van 30 procent nog wel.

De mannen zijn in alle leeftijdsgroepen de vrouwen de baas, behalve in de kwetsbare leeftijdsgroep tussen de vijftien en negentien jaar. "Binnen deze leeftijdsgroep pleegden een significant hoger aantal vrouwen zelfmoord dan mannen", aldus onderzoeker Dr. Mohsen Naghavi. Met uitzondering van Liberia, pleegden in ieder onderzocht land meer mannen zelfmoord dan vrouwen.

Het hoogst aantal zelfmoorden kwam voor in het Afrikaanse land Lesotho, met 39 zelfmoorden per 100.000 inwoners. Libanon staat met twee zelfmoorden per 100.000 inwoners helemaal onder aan de lijst.

Zelfmoord staat in vele rijkere regio's in de wereld, zoals Noord-Amerika en Europa, nog steeds in de top 10 van doodsoorzaken. Het aantal zelfmoorden concentreert zich echter wel in de armere regio's binnen die rijke gebieden.

China zag het aantal zelmoorden met ruim 61 procent dalen, waarschijnlijk als gevolg van de sterke economische groei en de daarbij behorende hogere levensstandaard. Zimbabwe liet een dramatische stijging zien met 98 procent meer zelfmoorden in 2016 in vergelijk met 1990. In het artikel worden andere onderzoekers aangespoord om de onderliggende oorzaak van deze schokkende stijging te ontdekken.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zichzelf ten doel gesteld om het aantal zelfmoorden in de periode tussen 2015 en 2030 met een derde te verlagen. Dit gaat weliswaar om het absolute aantal zelfmoorden. Volgens de onderzoekers zouden met de huidige trend dan slechts drie procent van de landen succesvol zijn.

Lijkt zelfmoord soms nog de enige oplossing? Je wil niet meer denken of voelen? Je staat op een keerpunt, er moet iets veranderen. Bel dan alsjeblieft met 0900-0113, of lees hier wat je zoal kan doen, zoals een anoniem chatgesprek.

Lezing Watergate-journalist in RAI Theater afgelast

De lezing in het RAI Theater van onderzoeksjournalist Bob Woodward, die het Watergateschandaal ontdekte, gaat niet door. 

De Amerikaanse journaliast zou op 9 juni een bezoek aan Nederland brengen in verband met zijn meest recente boek 'Fear: Trump in the White House'. Vanwege 'een conflict in het schema' is het evenement echter geannuleerd. Er komt geen vervangende datum. Kaartkopers krijgen hun geld teruggestort.

Woodward is sinds 1971 in dienst van The Washington Post en auteur van vele politiek getinte bestsellers. In 1973 bracht hij samen met collega Carl Bernstein het Watergateschandaal aan het licht. Dit leidde uiteindelijk tot het aftreden van toenmalig president Nixon. 

Woodward won vele journalistieke prijzen, waaronder twee Pullitzers.

Griezelige Tsjernobyl-game van Farm 51 krijgt trailer

NecroVisioN- en Get Even-ontwikkelaar The Farm 51 werkt aan een nieuwe game genaamd Chernobylite. Deze 'sci-fi survival horror' mixt volgens de Poolse studio zeer pittige gevechten met non-lineaire storytelling in een verknipte semi-open wereld.

In Chernobylite speel je een natuurkundige die werkzaam was in de kerncentrale Tsjernobyl en na de kernramp op onderzoek uitgaat naar zijn vermiste geliefde. Er wordt verder geen realisme nagestreefd en behalve vijanden in de vorm van militaire aanwezigheid moet je op je hoede zijn voor paranormale verschijnselen en helse schepsels die als gevolg van de ramp in de omgeving rondstruinen. Onderstaande trailer verklapt nog niet ontzettend veel op gebied van gameplay, maar geeft al wel vast een zeer goede sfeerimpressie. Chernobylite moet in de herfst van dit jaar verschijnen voor pc. 

Wijn na bier geeft plezier? Onderzoek geeft eindelijk uitsluitsel

'Wijn na bier geeft plezier' en 'bier na wijn geeft venijn' zijn twee uitspraken die de dagelijkse drinker vast wel eens voorbij heeft horen komen. Een Europese onderzoeksgroep is nu eindelijk eens gaan onderzoeken of je kater erger is als je aan het begin van de avond wijn drinkt en daarna de nacht afsluit met een aantal biertjes of net andersom.

Het blijkt dus allemaal onzin te wezen. Kater is kater en de volgorde van drinken maakt eigenlijk geen zak uit of je er erger aan toe bent of niet. Zorg er gewoon voor dat je niet teveel drinkt, dat is vooralsnog de beste manier om geen kater te krijgen, is de boodschap.

Negentig moedige Duitsers deden mee aan het onderzoek en werden onderverdeeld in vier groepen. De ene groep dronk eerst vier grote glazen wijn, gevolgd door 2,5 pints bier. De tweede groep dronk eerst 2,5 pints bier, gevolgd door vier grote glazen wijn. Groep drie en vier dronken óf alleen bier óf alleen wijn.

Een week later werd het 'experiment' herhaald, maar de groepen kregen de drankjes die avond net andersom dan ze de week ervoor kregen. Twee factoren telden mee in de score: hoe dronken de deelnemers zich tijdens het drinken voelden en of ze gekotst hadden.

"We hebben geen bewijs gevonden dat bier drinken voordat je wijn drinkt een mildere kater veroorzaakt", aldus Jöran Köchling, eerste auteur van het artikel. "Eigenlijk is het erg simpel: als je meer alcohol drinkt heb je gewoonweg een grotere kans op het krijgen van een zwaardere kater. Je gevoel tijdens het drinken kan je al een indicatie geven van hoe erg het de volgende dag kan worden."

De onderzoekers zijn zich bewust van de zwakke punten in hun onderzoek. Zo konden ze bijvoorbeeld geen groep vinden die non-alcoholische dranken wilde drinken. Ze zien echter wel een positief punt aan het hebben van een kater. "Het hebben van een kater is zo'n enorm rotgevoel dat het vast mensen tot minder drinken zal hebben aangezet", aldus Dr. Kai Hensel, co-auteur van dit artikel.

Het is nog onbekend hoeveel subsidie dit onderzoekvoorstel heeft mogen ontvangen.

Pooier: 'zij buitte mij uit'

Met harde hand hield een 30-jarige verdachte uit Leeuwarden zijn vriendin onder controle en buitte haar ruim een jaar uit als prostituee. Al twee weken nadat ze bij hem introk begon hij te slaan en dwong haar tot werken in huis en verschillende privéclubs in onder meer Den Haag. Het geld pakte hij af.

De verdachte controleerde de zaken van zijn vriendin volledig. Hij checkte hoeveel klanten ze had, hoe lang die bleven, of ze wel een goede prijs betaalden. Of haar advertentie wel online stond en of ze wel altijd de telefoon opnam. Hij werd boos en begon te schreeuwen als zij het niet deed zoals hij wilde.

Het slachtoffer werd dagelijks door de verdachte geslagen. Meestal op haar hoofd, dat letsel verborg ze dan met make-up. Maar haar moeder heeft ook blauwe plekken gezien op haar rug, op haar schouderbladen, op haar armen, polsen en benen. 'Ze had altijd wel blauwe plekken.'

Liever klappen
Ze vangt de klappen op en laat zich aanpraten dat ze die ook verdient. 'Op den duur begon ik te geloven dat het ook echt mijn schuld was,' verklaart ze nu. 'Ik dacht: als ik maar meer verdien, dan vindt hij mij liever. Dan houdt hij meer van mij en krijg ik minder klappen.'

Uit appjes tussen verdachte en het slachtoffer blijkt heel duidelijk dat ze emotioneel afhankelijk van hem is. Als ze tegen hem is uitgevallen, komt ze kort daarna toch smekend weer naar hem terug. Ze schrijft dat ze liever heeft dat hij haar total loss slaat, dan dat hij haar verlaat.

Geld afgepakt
Voor het geld was een verdeling afgesproken, waarbij zij zelf 60% zou houden. Maar al vanaf het eerste moment liep dat anders. Hij pakte alles af, gaf het uit aan zichzelf en gaf haar niet meer dan boodschappengeld.

Hoewel er al vaker iets was geknapt bij het slachtoffer, kwam de echte doorbraak toen ze ontdekte dat ze zwanger was. Dat was het moment waarop ze de kracht vond haar spullen te pakken en zichzelf uit de uitbuitingssituatie te bevrijden.

Verdachte ontkent
Verdachte ontkent dat hij zijn vriendin heeft uitgebuit. Hij draait zelfs de rollen om, zegt dat zij hem misbruikt heeft en zo zwanger werd. Dat ze gek is en alles heeft verzonnen.

Volgens het Openbaar Ministerie is er echter meer dan genoeg bewijs dat de verklaringen van het slachtoffer ondersteunt. De officier van justitie eiste op zitting 4 jaar cel voor mensenhandel en daarnaast nog de handel in wapens.

Mayonnade nieuwe bondscoach Nederlandse handbalsters

De Nederlandse handbalsters hebben een nieuwe bondscoach. De Fransman Emmanuel Mayonnade volgt de Deense Helle Thomsen op, die eind december na EK handbal haar contract niet verlengde.

De 35-jarige Mayonnade treedt per direct in dienst en heeft een contract getekend tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Naast het bondscoachschap bij het Nederlands team blijft de Fransman ook actief bij zijn club Metz, waar hij de afgelopen drie jaar kampioen mee is geworden.

"Ik ben blij en vereerd dat ik deze functie mag gaan vervullen", vertelt Mayonnade. "Nederland heeft veel goede speelsters, waar ik met mijn club Metz vaak tegen heb gespeeld. Ik ken de kwaliteiten van de speelsters, heb een duidelijk plan voor ogen en kijk ernaar uit om met hen samen te werken."

Technisch directeur Paul van Gestel van het Nederlands Handbalverbond prijst de tactische kwaliteiten van de Fransman. "Hij is een tactisch en analytisch sterke coach. Dat is belangrijk in de beperkt aantal weken (acht, red.) dat we de dames bij elkaar hebben."

Ook de speelsters van het Nederlands handbalteam staan achter de keuze. De spelersraad, bestaande uit aanvoerder Danick Snelder, Lois Abbingh en Debbie Bont, heeft aangegeven het eens te zijn met de aanstelling van de Franse trainer.

De eerste wedstrijd van bondscoach Mayonnade is op vrijdag 22 maart in Groningen tegen Duitsland. Het eerste belangrijke toernooi voor de 35-jarige Fransman is het WK handbal in Japan, dat in december plaatsvindt.

WK-goud Nederland op ploegachtervolging mannen

Bij het wereldkampioenschap afstanden in het Duitse Inzell is de wereldtitel op de ploegachtervolging voor mannen gewonnen door Nederland. Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker kwamen tot 3.38,43 wat een nieuw baanrecord betekende.

In een rechtstreeks gevecht werd regerend olympisch kampioen Noorwegen met Havard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en Henriksen verslagen. De Noren pakten nog wel het zilver. Het brons ging naar Rusland.

Adidas luistert wel naar klagende klanten

Nadat Nike eerder de volle laag kreeg van Twitterende moslims, is nu adidas aan de beurt om te reageren op een kleine groep huilende Twitteraars. Gaf Nike de volgers van Mohammed terecht een dikke middelvinger nadat zij klaagden over een logo wat wel erg veel op de naam hun zogenaamde god leek, adidas neemt de klachten van de donkere inwoners van de Verenigde Staten wat serieuzer. Misschien ook wel terecht.

Februari is namelijk Black History Month in de VS. Tijdens deze maand worden belangrijke gebeurtenissen die samenhangen met de massale, gedwongen, emigratie uit Afrika van vele voorouders van huidige zwarten in de VS herdacht. Een heel belangrijke maand voor iedereen die zich identificeert met Afrikaanse roots.

Schoenenreus adidas wilde graag bijdragen aan deze herdenking door een paar nieuwe sneakerserie op de markt te brengen, maar één type liep wel heel erg uit de pas met de rest. De compleet witte schoen, wit tot aan de zool, werd met hoongelach ontvangen. De meeste schoenen uit de UltraBoost-serie bestond uit zwart met oranje schoenen. De compleet witte schoen, UltraBoost Uncaged, viel enigszins uit de toon.

Adidas verexcuseerde zich en trok de schoen terug van de markt, waarschijnlijk denkende 'die publiciteit zit in the pocket'. De rest van de serie blijft wel gewoon te koop, voor een ieder die zich kan inleven in de zwarte gemeenschap van de Verenigde Staten en de hel die zij in het verleden hebben moeten doorstaan. Kopen mensen.

Skiester Holdener 'eeuwig wereldkampioene' op alpinecombinatie

Alpineskiester Petra Vlhova heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Åre uitstekende zaken gedaan op de alpinecombinatie. De Slowaakse zette op het eerste onderdeel, de afdaling, de gedeeld achtste tijd neer en lijkt de topfavoriete voor het goud als 's middags haar onderdeel, de slalom, op het programma staat.

De na dit WK afscheid nemende Lindsey Vonn opende het bal en zette een prima tijd neer, wat uiteindelijk samen met Vlhova plaats acht op zou leveren. De snelste tijd ging naar de Oostenrijkse Ramona Siebenhofer, die 0,01 seconden onder de tijd van - tot dan - leidster Ilka Stuhec uit Slovenië dook. De Noorse Ragnhild Mowinckel gaf 0,06 seconden toe, Corinne Suter uit Zwitserland staat vierde op 0,34 tellen.

De eerste echte topslalomster in het veld is Wendy Holdener, die 0,42 seconden achter Siebenhofer staat en dat normaal gesproken met speels gemak moet kunnen overbruggen. Vlhova staat echter op precies drie tienden van Holdener en is dit seizoen een klasse beter dan de Zwitserse op de slalom. Als Vlhova en Holdener niet allebei onderuit gaan lijkt er verder geen andere kanshebster te zijn op de wereldtitel.

Om 16.15 uur begint de slalom, live te zien op ARD en Eurosport.

Update 17.55 uur
Dat het tussen Holdener en Vlhova zou gaan bleek een juiste inschatting, maar het was de Zwitserse die er net als twee jaar geleden met de wereldtitel vandoor ging. Vlhova liet een sterke slalom zien, maar het was precies níet genoeg: Holdener hield stand en had aan de finish nog 0,03 seconden over, wat goed bleek voor goud.

Mowinckel hield haar derde plek netjes vast en pakte op 0,45 seconden het brons, Siebenhofer kwam na haar winst op de afdaling nét tekort en eindigde 0,04 tellen achter de Noorse. De Canadese Roni Remme was de grootste stijger: ze klom 23 plekken en eindigde als vijfde, mede geholpen door de vele afzeggingen van afdalingsspecialisten die de slalom oversloegen, zoals Vonn.

Naar alle waarschijnlijkheid is Holdener voorgoed de regerend wereldkampioene: de combinatie verdwijnt uit het alpineskiën, nadat het al vanaf het begin van de sport onderdeel uitmaakte van de grote evenementen. 

WK-zilver Oranje op achtervolging vrouwen

Japan heeft de wereldtitel ploegachtervolging voor vrouwen bij het WK afstanden in Inzell gepakt. De zusjes Takagi en Sato, de olympisch kampioen en de houder van het wereldrecord, waren net wat sneller dan Nederland.

Japan, dat hun laatste nederlaag leed in 2017, reed 2.55,77. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en WK-debutant Joy Beune, die voor het eerst in deze samenstelling schaatsten, kwamen tot 2.56,20. Het brons was voor de Russische vrouwen met 2:57.72.

Incassobureau's verplicht ingeschreven in register

Het kabinet pakt de misstanden in de incassomarkt aan en geeft hiermee uitvoering aan een afspraak uit het regeerakkoord. Er komt een incassoregister waar incassobureaus verplicht ingeschreven moeten zijn. Voor het uitoefenen van incassowerkzaamheden komen er eisen en de naleving hiervan wordt gecontroleerd door een systeem van toezicht en handhaving. Dit om te voorkomen dat kwetsbare schuldenaren geconfronteerd worden met onjuiste incassopraktijken en om de kwaliteit en de dienstverlening van de gereguleerde incassosector te verhogen.

De aanpak van misstanden in de incassomarkt is onderdeel van de Brede Schuldenaanpak van het kabinet. Minister Dekker voor Rechtsbescherming kondigt mede namens minister Hoekstra van Financiën, staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan over aanpak van misstanden in de private buitengerechtelijke incassomarkt. Ook staat daarin welke maatregelen al onmiddellijk worden genomen.

Minister Dekker: “De misstanden in de incassomarkt moeten worden aangepakt. Als je schulden maakt moet je die natuurlijk betalen. Maar het innen van schulden moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. Ook moeten incassobureaus zorgvuldige en begrijpelijke taal gebruiken zodat mensen weten wat hun rechten en plichten zijn.” Alleen als aan eisen van kwaliteit en professionaliteit wordt voldaan kunnen partijen zich inschrijven in het incassoregister en deze inschrijving wordt een verplichting om actief te zijn in de incassomarkt.

Dit geldt zowel voor incassobureaus die uit naam van een schuldeiser vorderingen innen als voor partijen die bedrijfsmatig vorderingen kopen om deze vervolgens zelf te innen. Voor de inrichting van een incassoregister en de bijbehorende handhaving en toezicht wordt een wetsvoorstel voorbereid en zoveel mogelijk gelijktijdig wordt de feitelijke implementatie voorbereid zodat inwerkingtreding medio 2021 mogelijk is.

Het minimumbedrag van € 40 voor de vergoeding van incassokosten blijft gehandhaafd waarbij echter een stapeling van de incassokosten bij meerdere opeisbare vorderingen wordt aangepakt. Dit kan bijvoorbeeld door een verplichting tot het samenvoegen van alle openstaande termijnen voor de berekening van incassokosten of door het maximeren van een bedrag per consument per periode. Hiervoor is een aanpassing van het BW noodzakelijk die gelijktijdig zal worden ingezet met de overige maatregelen die misstanden in de incassomarkt moeten tegengaan.

De komende maanden wordt in overleg met de toezichthouders een helder en toegankelijk meldpunt voor misstanden in de incassomarkt ingericht. Bij dit loket kunnen schuldenaren, en personen en organisaties die schuldenaren ondersteunen bij de aanpak van hun schulden, terecht met klachten voor de bestaande toezichthouders. Ook komen er afspraken met schuldeisers over het inzetten van bonafide incassobureaus.

Op verzoek van de Kamer wordt onderzocht welke problemen schuldenaren ervaren bij het innen van opgekochte vorderingen (dus niet door de oorspronkelijke schuldeiser), naar de economische waarde van dergelijke opgekochte vorderingen en naar mogelijke ongewenste gedragseffecten van het beperken van de mogelijkheid vorderingen te verhandelen. Dit onderzoek wordt zo mogelijk nog voor de zomer afgerond en hierover wordt de Kamer dan geïnformeerd.

Politie Rotterdam verwelkomt 85 aspirant agenten

Met de beëdiging van 85 aspiranten vrijdagmorgen in de Rotterdamse Laurenskerk is de eenheid Rotterdam weer een groot aantal agenten rijker. Ze maken deel uit van de nieuwe instroom die de eenheid de komende jaren versterkt. “Jullie gaan het verschil maken op straat”, aldus politiechef Frank Paauw.

In het bijzijn van enkele honderden familieleden, vrienden en collega’s legden de aspiranten hun eed of belofte af. De nieuwe instroom is hard nodig. Paauw: “Ik ben er bijzonder trots op dat ik jullie welkom mag heten en ik wens jullie veel succes.” Vanaf dit moment gaan de nieuwe agenten kennis opdoen op de politieacademie en toepassen in de praktijk.

Dubbelslag voor Laporte in Ster van Bessèges

Christophe Laporte heeft de tweede rit in de Ster van Bessèges. In een massasprint was de Franse sprinter van Cofidis te snel, voor zijn landgenoot Clément Venturini en de jonge Belg Enzo Wouters. Laporte is ook de nieuwe leider in de Franse rittenkoers.

Vanuit de start in Saint-Geniés-de-Malgoires werd er hard vertrokken, mede door de wind die gunstig stond. Toch wisten vijf renners zich af te scheiden van het peloton. Het vijftal kon een maximale voorsprong van drie minuten bij elkaar fietsen, maar met nog zestig kilometer te gaan hadden de sprintersploegen elkaar gevonden in het peloton. De voorsprong werd dan ook snel naar beneden gebracht en bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer van de tweede etappe was er een samensmelting.

In de massasprint die zou volgen was Laporte de snelste in een etappe van 157,9 kilometer. De Franse sprinter boekte zijn eerste overwinning van het seizoen en mocht na de etappe ook de leiderstrui aantrekken. Bryan Coquard, die gisteren de openingsetappe won, kwam vandaag niet verder dan een negentiende plaats en verloor daarmee de leiderstrui aan zijn landgenoot Laporte.

Van Bommel voorzichtig met Bergwijn en Lozano: "Het is afwachten"

PSV-trainer Mark van Bommel heeft weinig losgelaten over de eventuele beschikbaarheid van Steven Bergwijn en Hirving Lozano tegen FC Utrecht. Het tweetal heeft inmiddels weer deels meegetraind met de PSV-selectie, maar desondanks houdt Van Bommel een slag om de arm en liet hij tijdens het persmoment weten de situatie 'van dag tot dag' te bekijken.

Lozano raakte tegen FC Groningen geblesseerd aan het hoofd en ontbrak vorige week tegen Fortuna Sittard. In het thuisduel met de Limburgers liep Bergwijn een kuitblessure op en hij verliet het veld per brancard. Gevreesd werd voor een zware blessure, maar het bleek mee te vallen. "Het gaat de goede kant op. We moeten kijken hoe dat zich de komende dagen ontwikkelt", aldus de trainer tegen PSV TV . Van Bommel vindt het beter gaan dan hij had verwacht. Hij zag zowel Lozano als Bergwijn vrijdag deels meetrainen. "Ja, dat wel. Het is nu weer afwachten hoe ze hierop reageren."

Door de blessures van Lozano en Bergwijn kregen andere spelers de kans in de voorhoede bij PSV. Donyell Malen startte tegen Fortuna Sittard (5-0), maar werd na 45 minuten spelen vervangen door Cody Gakpo. Laatstgenoemde scoorde en gaf een assist. "Cody, Mohammed (Ihattaren, red.) en Guti kwamen erin tegen Fortuna. Het mooie is dat die jongens gewoon meespelen als ze invallen. Als we wisselen, worden we niet slechter", aldus de trainer, die blij is met de ontwikkeling en doorstroming van eigen jeugd. "We zijn goed bezig met de jeugd, niet alleen nu, al een aantal jaar. Er komen nu een aantal jongens bij. Als ze goed zijn nemen we ze er graag bij en maken ze ook minuten."

Pablo Rosario is een van de talenten die bij PSV de kans heeft gekregen in het eerste elftal en zich onder Van Bommel in de basis heeft gespeeld en zijn debuut in het Nederlands elftal inmiddels heeft gemaakt. "Ik ben heel tevreden over Rosario. Pablo snapt het spel wat wij willen spelen heel goed. Hij is echt bepalend binnen dit elftal", aldus Van Bommel, die vooruitblikt op het duel van zondag. "Utrecht-uit wordt een lastige wedstrijd, tegen Dick Advocaat. Wie had dat vijf jaar geleden gedacht. Hij als trainer, ik als speler."

Murashov pakt verrassend wereldtitel op 500m

Ruslan Murashov heeft verrassend de wereldtitel op de 500 meter voor mannen gepakt bij het wereldkampioenschap afstanden in het Duitse Inzell. De Rus reed met 34,22 een nieuw baanrecord.

Olympisch kampioen Håvard Holmefjord Lorentzen werd  tweede met 34,35. Het brons ging naar Viktor Mushtakov, ook uit Rusland, in 34,43. Pavel Kulizhnikov, de te kloppen man voorafgaand de race, kwam door misslagen niet verder dan 34,53.

De Nederlandse schaatsers slaagden er niet in een medaille te pakken. Ronald Mulder, die al in de eerste rit aan de bak moest, reed 34,50. Dai Dai Ntab kwam tot 34,55 en uittredend wereldkampioen Jan Smeekens kwam niet verder dan 34,68.

Van Avermaet met overmacht de beste op lastige aankomst Ronde van Valencia

Greg Van Avermaet heeft de derde etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. Op de lastige aankomst naar Chera was de olympisch kampioen van 2016 de snelste in een sprint van een uitgedund peloton. Matteo Trentin, de ritwinnaar van donderdag moest het vandaag doen met een tweede plaats. Edvald Boasson Hagen eindigde op de veertiende plaats en blijft leider in het algemeen klassement.

De derde etappe in de Ronde van Valencia ging vandaag over heuvelachtig terrein met in de laatste vijftien kilometer nog twee klimmetjes van de derde categorie. Vanuit de start kreeg een kopgroep van tien renners de ruimte van het peloton. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton liep op naar de zeven minuten, maar halverwege het parcours zette het peloton de achtervolging in onder leiding van Astana.

Op tien kilometer werden de laatste vluchters van de kopgroep teruggepakt, waarna Sergio Samitier en Ben Hermans het probeerde. De beide renners kregen geen ruimte van het al uitgedunde peloton en moest een sprint bergop de beslissing brengen. Daarin was Van Avermaet duidelijk de sterkste en voor Trentin en Luis Leon Sanchez. Mike Teunissen kwam als vijfde over de finish vlak achter wereldkampioen Alejandro Valverde.

Dick Advocaat zegt Feyenoord af vanwege 'negatieve sfeer'

Dick Advocaat wordt niet de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord. Hij heeft de Rotterdammers na een paar dagen bedenktijd bedankt voor de eer. De 71-jarige oefenmeester was in beeld om na dit seizoen het takenpakket van Giovanni van Bronckhorst over te nemen. "Er is zo'n negatieve sfeer ontstaan rond mijn eventuele benoeming dat ik het simpelweg niet zie zitten om het te gaan doen", verklaart de huidige trainer van FC Utrecht in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Advocaat was naar verluidt vanaf het eerste moment de enige kandidaat om de vertrekkende Van Bronckhorst. Technisch directeur Martin van Geel zou niet eens met andere trainers over de functie gesproken, zo klonkt het afgelopen week. Het is dus de vraag of er uberhaupt een plan B in Rotterdam-Zuid is. Volgens het dagblad komen de directie en de raad van commissarissen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie.

Advocaat betreurt de ontstane situatie en erkent dat hij één oriënterend gesprek heeft gevoerd met Van Geel. "Maar ik heb besloten om er geen vervolg aan te geven. Laat ik voorop stellen dat ik het een grote eer vind dat Feyenoord bij mij heeft aangeklopt. Maar er is zo'n negatieve sfeer ontstaan rond mijn eventuele benoeming dat ik het simpelweg niet zie zitten om het te gaan doen. Op die sfeer zit Feyenoord niet te wachten en ik uiteraard ook niet", doelt hij op de meningen in praatprogramma's en sociale media.

De technische staf van Feyenoord zou bij een aanstelling van Advocaat intact blijven, op Van Bronckhorst na, maar Dirk Kuyt, nu trainer van Feyenoord Onder-19, zou naar verwachting een rol als parttime assistent of leerling-trainer krijgen. Advocaat kon voor een seizoen tekenen, een periode waarin hij naar verluidt de weg voor Kuyt moest plaveien. De oud-aanvaller mag volgend seizoen de UEFA Pro-cursus (Coach Betaald Voetbal) volgen.

Advocaat, die in 2016 als adviseur van de technische staf van Feyenoord werkzaam was, vertrekt aan het eind van dit seizoen bij FC Utrecht, waar hij wordt opgevolgd door huidig AZ-coach John van den Brom. Volgens het dagblad zal hij na dit seizoen niet meer voor een Nederlandse club werken.

Nederland telt 3 miljoen glasvezelaansluitingen

De drie miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland is vandaag gerealiseerd in het Gelderse Aalten. Voor deze mijlpaal sluit staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zelf zorgboerderij De Neeth aan op snel internet via het netwerk van Glasvezel buitenaf. Het kabinet heeft als doel gesteld dat álle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 Megabit per seconde) beschikken.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Snel internet, overal beschikbaar en voor iedereen: vast en mobiel. Dat is de ambitie van het kabinet waaraan we samen met bedrijven en lagere overheden werken. We zijn met onze digitale infrastructuur een mondiale koploper, dus moeten we nu stappen zetten om dat te blijven. Dat is nodig, omdat de komende jaren immers allerlei dagelijkse zaken continu worden verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten.”

Extra ondersteuning voor aanleg snel vast breedband internet
97% van de Nederlanders heeft nu al toegang tot snel vast breedband internet. Overal beschikbare en snelle communicatie kan inmiddels als basisbehoefte worden gezien en is een randvoorwaarde voor een concurrerende economie. Daarom haalt het kabinet het doel dat iedereen de beschikking heeft over een 100 Mbps-verbinding twee jaar naar voren. Daarnaast is het streven dat in dat jaar (2023) een grote meerderheid al over 1 Gigabit per seconde beschikt.

Deze en andere uitgangspunten staan in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet afgelopen zomer heeft gepresenteerd. De aangescherpte doelen dragen bij aan Nederland Digitaal, de kabinetsambitie om van Nederland dé digitale koploper van Europa te maken.

Daar waar private investeringen moeilijk tot stand komen om dit te realiseren en actief overheidsoptreden nodig is, bijvoorbeeld in buitengebieden, gaat het ministerie van EZK extra ondersteuning bieden aan gemeenten en provincies zoals kennisuitwisseling over onder andere leges en graafdieptes. De aanpak van Glasvezel buitenaf, dat hiervoor convenanten sluit met gemeenten en provincies, is een goed praktijkvoorbeeld van hoe de aanleg van snel internet wordt mogelijk gemaakt.

Naast kennisuitwisseling over onder andere leges en graafdieptes, wordt het door een koepelregeling eenvoudiger voor lokale overheden om financiële ondersteuning voor de aanleg te verlenen. Zij hoeven dan niet zelf een steunregeling aan de Europese Commissie voor te leggen.

Glasvezel buitenaf: platteland net zo snel internet als stad
De ambitie van Glasvezel buitenaf is om buitengebieden door heel Nederland te voorzien van een snelle internetverbinding. Het bouwt hiervoor grootschalige glasvezelnetwerken. Glasvezel buitenaf draagt de investering grotendeels zelf. Ook bewoners worden tijdens glasvezelcampagnes gevraagd om een financiële bijdrage. Inmiddels heeft Glasvezel buitenaf sinds 2015 tientallen succesvolle glasvezelcampagnes georganiseerd en kunnen meer dan 150.000 adressen in het buitengebied ook beschikken over snel internet.

Herzog verrast Kodaira op 500m bij WK afstanden

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap afstanden in het Duitse Inzell is niet de grote favoriet Nao Kodaira maar Vanessa Herzog wereldkampioene op de 500 meter. Met 37,12 reed de Oostenrijkse een nieuw  baanrecord.

Kodaira pakte het zilver in 37,20. De Japanse Konami Soga veroverde het brons in 37,607.

De Nederlandse vrouwen speelden geen rol van betekenis in de strijd om de medailles. Letitia de Jong was met 38,135 de beste van de drie. Jutta Leerdam kwam tot 38,328 en Janine Smit kwam niet verder van 38,605.

Internationaal gezochte fraudeur opgepakt in Utrecht

Een gezochte fraudeur die internationaal gesignaleerd stond vanwege onder meer een openstaande gevangenisstraf van vijf jaar, is afgelopen maand in Utrecht opgepakt. Bij zijn arrestatie werden een groot aantal dure spullen aangetroffen die in beslag werden genomen.

De 54-jarige man, verblijvend in Utrecht, is veroordeeld voor fiscale en andere delicten in april 2018. De man was veroordeeld tot vijf jaar cel en heeft 62 vermogensdelicten op zijn naam staan. Hij wordt nu daarnaast ook verdacht voor poging tot oplichting voor 2 miljoen euro, valsheid in geschrifte en oplichting die hij pleegt via ID-fraude. Deze zaken zijn nu in onderzoek bij de recherche. Daarnaast moet de man nog ruim 600.000 euro betalen, vanwege een ontneming van crimineel voordeel in een zaak uit 2015.

Hij was tot nu toe niet vindbaar. Onderzoek door de recherche leidde naar zijn verblijfplaats, waar hij 14 januari aangehouden werd. In de woning waar de man verbleef vonden agenten onder andere dure horloges, meerdere telefoons, autosleutels van dure auto’s en meerdere laptops. Deze werden samen met administratie direct in beslag genomen.

Binnenhof ontruimd, man opgepakt

Het Binnenhof is rond 13:30 deels ontruimd.De politie heeft daar een man opgepakt die zich verdacht gedroeg, wat zijn plannen waren is nog niet bekend.

In het Tweede Kamergebouw werden mensen door de beveiliging opgeroepen weg te blijven bij de ramen. De vergadering van de ministerraad is niet onderbroken.

Update 15:58 uur
De politie laat weten dat het om een een 38-jarige man uit Sneek gaat die dreigende taal gebruikte. Ook liet hij een rugzak achter. Een explosievenverkenner van de politie heeft de rugzak onderzocht. Er bleken geen explosieven in de rugzak te zitten. Het Binnenhof werd hierop weer vrijgegeven. De politie doet verder onderzoek naar het incident en de motieven van de man.

Ziggo hoeft ip-adressen illegale downloaders niet vrij te geven

Internetprovider Ziggo hoeft geen gegevens van IP-adreshouders aan filmdistributeur Dutch Film Works te verstrekken. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Dutch Film Works had om de NAW-gegevens van 377 IP-adreshouders gevraagd omdat uit onderzoek gebleken zou zijn dat er vanaf die (door Ziggo uitgegeven) IP-adressen illegaal een film is gedownload.

The Hitman’s Bodyguard
In opdracht van Dutch Film Works is onderzoek gedaan naar het illegaal downloaden van de film ‘The Hitman’s Bodyguard' in de periode 21 december 2017 tot en met 2 februari 2018. In die periode zijn vele duizenden IP-adressen vastgelegd waarop de film via BitTorrent-netwerken zou zijn uitgewisseld. Dutch Film Works kan zich als filmdistribiteur verzetten tegen inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten van de film en heeft Ziggo verzocht om ten aanzien van de 377 door haar uitgegeven IP-adressen de NAW-gegevens te verstrekken. Ziggo weigert dat, omdat zij vindt dat zij daar niet toe verplicht is.

Belangenafweging
De voorzieningenrechter stelt voorop dat het illegaal up- en/of downloaden (via een BitTorrent-netwerk) van een film niet mag. Het is dan ook aannemelijk dat Dutch Film Works recht heeft op een schadevergoeding als vastgesteld is dat de film illegaal gedownload is. De distributeur heeft ook belang bij het verkrijgen van de NAW-gegevens die bij het IP-adres horen waarop is gedownload, omdat ze daarmee kan proberen de schade op de downloaders te verhalen.

Daarnaast is duidelijk dat er niet een minder ingrijpende manier bestaat voor Dutch Film Works om de gegevens van de IP-adreshouders te achterhalen. Toch hoeft Ziggo de gegevens niet af te staan omdat er ook een belangenafweging moet worden gemaakt, die in dit geval niet in het voordeel van Dutch Film Works uitvalt. De distributeur heeft namelijk onvoldoende duidelijk gemaakt op welke wijze zij de IP-adreshouders wil benaderen. Zo is niet duidelijk of zij de IP-adreshouder als de downloader zal aanmerken. De IP-adreshouder hoeft namelijk niet diegene te zijn die de film ook gedownload heeft.

Ook is niet duidelijk of een voor te stellen schikkingsbedrag wel overeenkomt met de feitelijke schade en is het niet duidelijk wat Dutch Film Works aan de IP-adreshouder zal meedelen omtrent de rechten en plichten van de IP-adreshouders. De rechter oordeelt dan ook dat het belang van Ziggo, om de gegevens niet te verstrekken, om die reden in dit geval zwaarder weegt dan het belang van Dutch Film Works.

NBA: Lakers kloppen Celtics na buzzerbeater Rondo

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben in de NBA een felbevochten zege geboekt. In de TD Garden in Boston werden de Celtics met 128-129 geklopt.

Halverwege hadden de Celtics een voorsprong van negen punten te pakken, maar in het derde kwart draaiden de Lakers het helemaal om. Toch gaf de thuisploeg zich niet gewonnen en dat zorgde voor een spannende slotfase.

De Celtics leken het te gaan winnen, tot Rajon Rondo in de buzzer de basket van een afstandje raakte en de Lakers zo alsnog naar de winst hielp.

Uitslagen NBA donderdag
Indiana Pacers - Los Angeles Clippers 116-92
Orlando Magic - Minnesota Timberwolves 122-112
Atlanta Hawks - Toronto Raptors 101-119
Boston Celtics - Los Angeles Lakers 128-129
Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 117-95
Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs 127-118

Celtics - Lakers (Bron: YouTube)

Verwarde man aangetroffen in weiland

Momenteel doet de politie onderzoek in een weiland nabij de Vissersverkorting in Westdorpe. Vanmorgen werd door een voorbijganger gemeld dat er een auto midden in het weiland stond met geopende deuren en ramen. De getuige had personen zien wegrennen bij de auto. Op basis van deze verdachte situatie zijn agenten ter plaatse poolshoogte gaan nemen.

Zij troffen inderdaad een auto, een grijze Ford C-max met een Belgisch kenteken, midden in het weiland aan. Naast de auto stond een in verwarde toestand verkerende man, afkomstig uit Moerbeke (België). Hij is overgebracht naar het ziekenhuis voor medisch onderzoek. Door rechercheurs wordt geprobeerd een verklaring van de man af te nemen, maar in verband met zijn verwarde toestand is dat nog niet direct mogelijk.

De auto waarbij de man is aangetroffen wordt weggesleept door een takelbedrijf ten behoeve van het forensisch onderzoek wat gepleegd gaat worden. Op de plaats waar de auto is aangetroffen wordt forensisch en technisch onderzoek gedaan door medewerkers van het team Forensische Opsporing.

Een woordvoerder van de politie: "Omdat er nog maar heel weinig informatie bij de politie bekend is, en wij wel graag meer informatie willen hebben, worden eventuele getuigen verzocht zich te melden bij de politie. Dit kan via het algemene telefoonnummer (0900-8844) of via What’s App (06-12207006). Als u liever niet met de politie praat dan kunt u uw informatie ook doorgeven aan Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn te bereiken op het nummer 0800-7000. Vermeld bij het contact graag registratienummer 2019-031085."

De vragen van de politie zijn: "Wie heeft de grijze Ford C-max met Belgisch kenteken gezien in de ochtend van vrijdag 8 februari 2019 voor 08.15 uur? Wie kan de politie meer vertellen over de inzittenden van de auto? Wie heeft er iets gezien dat verband kan houden met deze melding?"

PVV zet DENK in de hoek, DENK wil aangifte doen

Tijdens een Tweede Kamer debat over bijstandsfraude door Turkse Nederlanders beschuldigde Selcuk Öztürk Machiel de Graaf ervan dat hij in opspraak was geweest in verband met fraude. Hierop reageerde De Graaf met de woorden: "Zwijg daar eeuwig over. Want ik zal ik je najagen. Dan ben je van mij. Afgelopen, klaar. En nou in de hoek!"

Uiteindelijk nam De Graaf die woorden terug, maar wel pas nadat een ander Kamerlid hem dat had gevraagd. Volgens DENK had voorzitter Khadija Arib dat moeten doen. Sterker nog, DENK is van mening dat op grond van artikel 59 en 60 van het Reglement van Orde (RvO) de voorzitter Machiel de Graaf de mond had moeten snoeren en uitsluiten van de vergadering zo lezen we in een open brief aan het presidium, waarin de DENK-fractie alsnog vraagt of Machiel de Graaf een schriftelijke vermaning kan krijgen. Daarnaast overweegt DENK om aangifte te doen tegen het PVV-Kamerlid. 

Die aangifte lijkt evenwel echter weinig kans te maken, getuige artikel 71 van de grondwet: "De leden van de Staten-Generaal, de ministers, de staatssecretarissen en andere personen die deelnemen aan de beraadslaging, kunnen niet in rechte worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij in de vergaderingen van de Staten-Generaal of van commissies daaruit hebben gezegd of aan deze schriftelijk hebben overgelegd."

 Daarvan is de fractie zich bewust want ze halen zelf het artikel aan in de brief aan het presidium: "Wij zijn ons bewust van de beperkingen die artikel 71 van de grondwet oplegt. Toch zijn wij van mening dat aangifte bij de politie of het OM mogelijk en noodzakelijk is. De Parlementaire onschendbaarheid geldt volgens dit grondwetsartikel slechts voor Kamerleden die in functie zijn. Na afloop van hun Kamerperiode is er wel degelijk vervolging mogelijk."

DENK wijst daarbij ook naar het buitenland: "In andere landen is het ook gebruikelijk dat strafbare feiten (in dit geval dus bedreiging, artikel 285 Wetboek van Strafrecht) na afloop van de publieke dienst alsnog worden vervolgd. Onder andere de ex-presidenten Chirac en Sarkozy zijn op de manier vervolgd door het Franse OM."

ACM gaat huurbemiddelaars aanpakken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat optreden tegen huurbemiddelaars die onterechte kosten rekenen aan huurders. Huurbemiddelaars maken hiermee misbruik van de kwetsbare positie van huurders in de overspannen woningmarkt. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat zo’n 70% van de bemiddelaars ten onrechte kosten in rekening brengt bij huurders.

Gemiddeld gaat dit om ruim 200 euro per bemiddeling. Ook komen hierover klachten binnen bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM.Bemiddelaars mogen geen kosten in rekening brengen bij huurders als zij werken in opdracht van de verhuurder. Ook niet als de bemiddelaar het brengt onder de noemer van courtage, administratie-, contract-, dossier- of inschrijfkosten. De ACM heeft in 2014 en 2016 al actie ondernomen tegen onterechte bemiddelingskosten.

Omdat veel huurbemiddelaars hun gedrag nog steeds niet hebben aangepast, roept de ACM consumenten op om een melding te doen bij ConsuWijzer als zij onterechte bemiddelingskosten hebben moeten betalen. Dit helpt de ACM bij het aanpakken van dit probleem. Consumenten kunnen op ConsuWijzer meer informatie vinden over hun rechten bij huurbemiddeling en een voorbeeldbrief waarmee zij de onterecht betaalde kosten kunnen terugvorderen.

ACM gaat huurbemiddelaars aanpakken (afbeelding ter illustratie: pixabay)
ACM gaat huurbemiddelaars aanpakken (afbeelding ter illustratie: pixabay)

'Nieuwe Zijderoute: Chinees miljardenspel ondermijnt westerse economie'

China rukt op en is hard op weg uit te groeien tot de grootste economie ter wereld. Een belangrijke driver is het Chinese Belt and Road Initiative (BRI). Dit enorme ‘bouwproject’ omvat inmiddels meer dan 80 landen, voornamelijk in Azië, Europa en Afrika. Dit gebied is goed voor bijna 36% van het wereldwijde BBP, 68% van de wereldbevolking en 41% van de wereldhandel. De researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes bracht de economische impact van de ‘Nieuwe Zijderoute’ in kaart.

De onderzoekers van Euler Hermes verwachten dat de handelsstromen tussen China en BRI-partners in 2019 met + $117 miljard groeien (na + $168 miljard in 2018). De Chinese export naar BRI-markten stijgt naar verwachting met + $56 miljard in 2019 (na + $76 in 2018).

Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “Op het eerste gezicht lijkt het een win-winsituatie. Zo brengt China het ook. Maar als je inzoomt zijn er allerlei haken en ogen. Het is machtsvertoon dat de economische grenzen overschrijdt. Het is niet voor niks dat landen als India en Japan moord en brand schreeuwen.”

Verstorende werking
Het doel van BRI is om ontwikkeling te bevorderen door meer samen te werken op het gebied van handel, financiering, investeringen en cultuur langs routes over land en water. Geeroms: “Maar hoe mooi het ogenschijnlijk ook is, de opmars van China is vooral verontrustend voor Europa, omdat wij het spel ‘politiek correct’ willen spelen. Kijk hoe Europese bedrijven, vaak ook start ups, worden opgekocht. De enorme kennis- en patentroof die hiermee gepaard gaat. Tegelijkertijd blijft de Chinese markt vaak gesloten voor buitenlandse investeerders.”

“Het vooruitzicht dat China binnen tien jaar uitgroeit tot de grootste economie ter wereld, kun je zien als het einde van een tijdperk. Eeuwenlang was er sprake van westerse dominantie. Daar komt nu een eind aan. Ook de VS en Trump zien dat. Maar het gebeurt wel volgens eigen Chinese regels. Kijk naar de Chinese schuldenberg en vergaande overheidsbemoeienis. China hanteert andere regels dan de rest van de wereld. Dat steekt en roept spanningen op.”

Dat het gigantische Chinese BRI-project een succes wordt, is bepaald nog geen gelopen race. De onderzoekers van Euler Hermes onderscheiden 3 ‘uitdagingen’:

Financiële houdbaarheid
De onderzoekers schatten dat de kapitaalbehoefte voor het financieren van infrastructuur voor Azië (exclusief China), Europa en Afrika samen $1,7 biljoen per jaar bedraagt. Geeroms: “China biedt deelnemende landen zachte leningen. Daar staan natuurlijk voorwaarden tegenover. Het zijn vooral Chinese bedrijven die profiteren. Landen die niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, zullen China onverantwoord vergaande privileges moeten toestaan.”

Juridische risico's
Er ontbreekt een uniform regelgevingskader volgens de onderzoekers. BRI-landen hebben verschillende rechtsstelsels (common law, continentaal recht, islamitisch recht). Geeroms: “Dat maakt de grensoverschrijdende handel en investeringen uiterst complex en onzeker. Je moet maar afwachten hoe dit in de toekomst uitpakt.”

Politieke risico's
In veel BRI-landen is sprake van politieke instabiliteit. Bekende brandhaarden zijn Saoedi Arabië versus Iran, India versus Pakistan en India of ASEAN versus China. Geeroms: “In deze context is BRI ook te zien als impliciete strategie om politieke invloed en zelfs militaire aanwezigheid te kopen. China krijgt toegang tot grondstoffen en markten en kan zo van binnenuit haar machtspositie uitbouwen. ”

Vanuit dit perspectief is het volgens Geeroms uiterst begrijpelijk dat steeds meer autoriteiten, onder wie IMF-topvrouw Christine Lagarde, waarschuwen voor de verstorende effecten van staatssteun en oproepen intellectueel eigendom te beschermen en wereldwijd te werken aan eerlijke concurrentie.

Het volledige rapport van de onderzoekers is hier te vinden. 

A vision of the future.

Nu we een toekomstbeeld hebben gekregen van het openbaar vervoer van de toekomst, zoals onze overheid en de NS in gedachte voorgeschoteld hebben gekregen.

Moeten we misschien eens luisteren naar iemand die de toekomst echt kon voorspellen.

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."

Arthur C, Clarke

Willen we een realistisch toekomstbeeld van het OV.

Kijk naar een Sci-Fi film.......

Flamingofamilie DierenPark Amersfoort uitgebreid

De lichtroze flamingo-familie uit DierenPark Amersfoort verwelkomt 39 nieuwkomers. “Een groep flamingo’s uit Chester is in ons park neergestreken en zij maken nu volop kennis met de flamingo’s die al in ons park leven’’, vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck. “Met deze groep erbij hebben wij nu meer dan honderd flamingo’s rondlopen.”

De kennismaking tussen de twee groepen flamingo’s verloopt goed. “Flamingo’s leven in grote aantallen bij elkaar en zijn gewend aan uitbreidingen van de kolonie. De nieuwe flamingo’s renden dan ook één voor één de kolonie binnen en vonden direct aansluiting bij de groep”, vertelt de hoofddierverzorger. “Wie goed kijkt, ziet dat de nieuwelingen iets roder van kleur zijn. Dat komt waarschijnlijk doordat zij in Engeland iets ander voedsel kregen.”

Tussen de nieuwkomers zijn ook vijf flamingokuikens te vinden. “Flamingo’s leven in koppels bij elkaar en als het goed is zullen er in ons park nieuwe flamingokoppels gevormd worden. Daarmee hopen wij natuurlijk op een roze wolk komend jaar, met een uitbreiding van de flamingogroep met nog meer kuikens tot gevolg”, aldus Willem. De ruim honderd Chileense flamingo’s zijn te bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Verdacht pakketje blijkt kleding te bevatten

Gisteravond is uit veiligheidsoverwegingen het winkelcentrum in Tiel ontruimd, nadat een melding was gekomen van een verdacht pakketje. Een 29-jarige man uit Tiel had het pakket in een supermarkt neergelegd en daarbij een opmerking gemaakt waaruit kon worden opgemaakt dat het een explosief bevatte.

De politie werd ingeschakeld, die het winkelcentrum ontruimde en afsloot. De eigenaar van het pakketje werd aangehouden. Een deskundige op het gebied van explosieven van de politie onderzocht het pakket. In plaats van een bom bleek er kleding in te zitten. Het winkelcentrum is daarna weer vrijgegeven. De verdachte zit nog vast en wordt vandaag gehoord.

Politie rolt jeugdbende in Oss op

In januari van dit jaar kwam de politie na onderzoek een criminele jeugdgroep op het spoor. Zij worden verdacht van meerdere criminele activiteiten. Dit varieert van diefstal, heling, voorbereidingshandelingen voor een overval en het bezit van (vuur)wapens. Het gaat om 7 jongeren tussen de 16 en 18 jaar. Daarnaast werd ook een 47-jarige man aanhouden. Ze zijn allemaal afkomstig uit de omgeving van Oss.

In wisselende samenstelling was deze groep verantwoordelijk voor diverse strafbare feiten. Na onderzoek werden er  ook 7 scooterdiefstallen en een brandstichting aan de groep gelinkt. De politie kreeg de groep in beeld toen ze twee van hen met een scooter zagen lopen. Bij controle bleek dat de scooter van diefstal afkomstig was. De twee jongeren werden hierop aangehouden voor heling. Tijdens het onderzoek naar de diefstal kwamen meerdere stafbare feiten naar voren. Hierop breidde het onderzoek zich uit.

Meerdere verdachten kwamen in beeld en werden aangehouden. Diverse woningen werden doorzocht en er werden verschillende spullen in beslag genomen, waaronder meerdere mobiele telefoons, bokbeugels en een vuurwapen. Alle 8 de verdachten zijn inmiddels weer vrij maar blijven nog wel verdachten in de verschillende zaken.

Politie rolt jeugdbende in Oss op (Afbeelding: Politie Oost-Brabant)
Politie rolt jeugdbende in Oss op (Afbeelding: Politie Oost-Brabant)

Happy Baby roept KEKK rugdrager terug

Happy Baby waarschuwt voor de KEKK Back Pack Plus rugdrager met artikelnummer 015-014-004, EAN code 8718531445109 en batchnummer HBJB-1715 (dit label zit onder de flap op het ruggedeelte). Er kan een boutje losgaan van de rugdrager waardoor er een onderdeel kan losraken.

Er ontstaat dan het gevaar dat de rugdrager kan omvallen als deze op de grond staat. Dit artikel is verkocht in de periode van 04-05-2018 tot 04-02-2019 bij Bol.com, Babymax, Babyhuis Casita, BabyDump, MamaLoes & Kids, Van Asten Babycenter en Wonderstore.

De fabrikant roept op om onmiddellijk met het gebruik van de bewuste rugdrager te stoppen. Het product kan worden teruggebracht of teruggestuurd. Het volledige aankoopbedrag wordt terugbetaald; er is geen aankoopbewijs nodig. 

Biatleet Bø haalt keihard uit in ijskoud Canada

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft tijdens de World Cup in het Canadese Canmore keihard uitgehaald op de wegens de weersomstandigheden wat ingekorte individuele afstand, die over 15 in plaats van 20 kilometer ging. De Noorse World Cup-leider verpletterde het hele veld.

Het is al de hele week godvergeten koud in Canmore, met temperaturen die de -30 graden benaderen. Als het kouder is dan -20 graden Celsius wordt er in het biatlon niet gestart, maar gelukkig was het donderdag al lekker opgewarmd naar een graadje of vijftien onder het vriespunt.

Bø ging als zesde van start en na zijn finish was al duidelijk dat geen van zijn ruim negentig concurrenten iets tegen hem kon doen: zoals zo vaak was hij veruit de snelste op de langlaufski's, en samen met twintig treffers in twintig schoten betekende het dat hij simpelweg niet te kloppen was.

Landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen kwam nog het dichtst in de buurt, relatief gezien. Met twee missers eindigde hij op de tweede plek, 2:10 minuten achter de oppermachtige winnaar. De Rus Alexandr Loginov profiteerde van de afwezigheid van Martin Fourcade en verstevigde zijn tweede plek in de World Cup-stand door als derde te eindigen op 2:41 minuten.

Naast Christiansen en Loginov bleven verder alleen de Noor Lars Helge Birkeland, de Italiaan Dominik Windisch, de Oostenrijker Simon Eder en de verrassend sterke Franse veteraan Simon Fourcace binnen drie minuten van de winnaar. De Belg Florent Claude werd met twee missers keurig 35e, Thierry Langer eindigde als 56e met vier missers.

Bij de vrouwen was het een stuk spannender. De winst ging er ook naar Noorwegen en wel in de persoon van Tiril Eckhoff, die eindelijk wat moois liet zien dit seizoen. Met één misser bleef ze de jonge Tsjechische Marketa Davidova, die foutloos schoot, tien seconden voor.

De Italiaanse Lisa Vittozzi schoot eveneens foutloos en eindigde op 21 seconden als derde, voor de Duitse Franziska Hildebrand en de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold. World Cup-leidster Dorothea Wierer uit Italië begon goed, maar ging vervolgens drie keer de mist in en werd 22e.

Al 22 winters geen Elfstedentocht, een nieuw record

Het is al de 8071e dag na de laatste Elfstedentocht, die gehouden werd op 4 januari 1997. Nog nooit bleef de Tocht der Tochten zo lang uit. Het oude record stond op 8070 dagen tussen de Elfstedentocht van 18 januari 1963 en die van 21 februari 1985. Na 21 winters zonder de tocht langs de Friese Elfsteden kwam het zowel in 1985 als in 1986 tot een Elfstedentocht. Daarna moest er gewacht worden tot 1997. In 2012 kon de tocht niet plaatsvinden, doordat de ijskwaliteit te slecht was geworden na sneeuwval.

Nu zal de Elfstedentocht voor de 22ste winter op rij niet verreden worden. De 14-daagse weersverwachting van Weeronline laat voor volgende week wel wat nachtvorst zien, maar van ijsgroei is nauwelijks sprake. Daarmee is de kans op een Elfstedentocht deze winter verkeken. Als er eind februari nog winterse kou komt resulteert dit niet meer in dik genoeg natuurijs. Om de Elfstedentocht te kunnen houden moet op de hele route 15 cm ijs liggen. Recordlaat werd de tocht gehouden op 26 februari, in 1986. Voorafgaand aan de tocht vroor het vrijwel de hele maand zowel ’s nachts als overdag en kwam het meerdere keren tot strenge vorst.

Gemiddelde winter al 1,5 graden opgewarmd
Inmiddels ligt de gemiddelde wintertemperatuur door de opwarming van het klimaat ongeveer 1,5 graden hoger dan voor de jaren 80 van de vorige eeuw. Over de meeste recente klimaatperiode 1989-2018 bedraagt de gemiddelde wintertemperatuur 3,9 graden, terwijl de normaal in 1980 op 2,4 graden stond.

De koudste winterdagen warmen nog sterker op dan een gebruikelijke winterdag. Waait de wind uit het richtingen tussen noord en oost dan wordt koude lucht aangevoerd. Deze koude lucht is tegenwoordig echter een paar graden warmer dan voor de opwarming van het klimaat. Extreme kou is dus nog steeds mogelijk, maar de kou is minder extreem dan bij dezelfde situatie 50 jaar geleden. Dat blijkt ook uit het feit dat er deze eeuw tot dusver acht keer vaker een warmterecord dan een kouderecord werd genoteerd. Met een hogere gemiddelde temperatuur wordt gemakkelijker recordwarmte dan recordkou bereikt.

Kans op een Elfstedentocht daalt naar 2% of minder
Afhankelijk van hoe de opwarming van de aarde verder gaat daalt de kans op een Elfstedentocht volgens de KNMI-klimaatscenario’s van 15% per jaar in 2014 naar 2% tot 0,2% per jaar in 2050.

De deelnemers aan de eerste Elfstedentocht in 1909 (Foto: Wikimedia)
De deelnemers aan de eerste Elfstedentocht in 1909 (Foto: Wikimedia)
Winnaar van de grote verguld zilveren medaille was M. Hoekstra (5) uit Warga, die 19:10 's avonds te Leeuwarden aankwam. G.D. v.d. Ley (6) uit Marrum won een zilveren medaille als tweede aankomende op 19:13; luitenant Roozeboom (7), die 19:16 arriveerde, behaalde de grote bronzen medaille. - Op de voorgrond de bestuurders van de IJsbond: 1. de heer S.H. Hielkema, voorzitter; 2. mr. J.D. v.d. Plaats, penningmeester; 3. mr J. Lucardi, secretaris; 4. G.W. Koopmans.

Fietser met grote bek verwondt agenten

Een 26-jarige man uit Bavel is donderdagavond aangehouden omdat hij het tijdens een bekeuringsgesprek nodig vond om de agenten te beledigen. Hij verzette zich vervolgens bij zijn aanhouding waardoor de agenten letsel opliepen. Rond 20:05 uur zagen de agenten de man op de kruising Academiesingel en Belcrumweg in Breda een rood verkeerslicht negeren. Ook had zijn fiets geen verlichting.

Op de Stationslaan lieten de agenten de man stoppen, om hem een bekeuring te geven. De man was het daar kennelijk niet mee eens en vond het direct nodig om de agenten uit te schelden. Vervolgens stak hij ook nog een joint op voor de neus van de agenten. Vanwege de beledigingen hielden de agenten hem aan. De verdachte verzette zich hevig en hierdoor liepen de agenten letsel op. De verdachte is ingesloten en wordt vandaag gehoord.

Fietser met grote bek verwondt agenten (Foto ter illustratie: Pixabay)
Fietser met grote bek verwondt agenten (Foto ter illustratie: Pixabay)

Leraar laat kinderen meegenieten van porno

Het Staring College in Lochem heeft donderdag een leraar geschorst nadat hij porno had zitten kijken in de klas. De beste man waande zich veilig, maar was even vergeten dat de computer nog aan de beamer was gekoppeld. Gevolg: de leerlingen konden gratis meegenieten via het Digibord. 

Enkele leerlingen legden de beelden vast op video. De beelden werden ook gedeeld met het bestuur van de school, die de docent op staande voet schorste. In een brief aan de ouders van de leerlingen schrijft de school: "Op onze school met een veilige leeromgeving hoort dit absoluut niet thuis."

Ministerie: AD schetst vertekend beeld

Vanochtend is in het AD een bericht te lezen over het medewerkersonderzoek (november 2018) op het bestuursdepartement van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het bericht concludeert dat medewerkers zich niet uit durven spreken en sommigen daarom zelfs ongewenst gedrag als seksisme niet of pas veel later melden. Dit beeld is gebaseerd op de analyse van de open vragen die onlangs intern is gedeeld.

Door alleen de aandacht te vestigen op de individuele beantwoording van open vragen in het onderzoek doet de berichtgeving in het AD geen recht aan het totaalbeeld dat blijkt uit de onderzoeksresultaten. Juist op het gebied van samenwerking, sociale veiligheid en ongewenste omgangsvormen scoort het bestuursdepartement ruim voldoende aldus het Ministerie. 

Dat neemt niet weg dat sommige medewerkers nog niet in alle gevallen de positieve effecten ervaren van verbetertrajecten zoals JenV Verandert. SG Siebe Riedstra: "Dat zijn belangrijke signalen die ons helpen om scherp te blijven. Ook voor die geluiden is ruimte om over door te praten en oplossingen met elkaar te bedenken. Gelukkig laat het totaalbeeld van het medewerkersonderzoek een positieve trend zien, die we graag vasthouden. We gaan door op de ingezette weg!"

De resultaten van het Medewerkersonderzoek 2018 laten zien dat medewerkers in algemene zin positiever zijn over de organisatie en hun werk dan in het voorgaande medewerkersonderzoek. 

Wietplantage verstopt achter keukenkastje

Ruim duizend hennepplanten heeft de politie afgelopen woensdag gevonden in een bedrijfspand in de straat Abberdaan in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Maar daar moest wel enige moeite voor gedaan worden.

De ingang naar de wietplantage was namelijk extreem goed verstopt. Agenten ontdekten een keukenkastje, waaruit de achterwand was weggezaagd. Het gat bleek te leiden naar de grote plantage.

De ruim duizend planten zijn geruimd en er is één verdachte aangehouden, meldt de politie via Facebook. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Wietplantage verstopt achter keukenkastje (Foto: Politie Amsterdam Nieuw West)
Wietplantage verstopt achter keukenkastje (Foto: Politie Amsterdam Nieuw West)

Rode Kruis opent Giro 5125 voor Venezolanen

Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening in Venezuela en omringende landen op. In Venezuela richt de hulp zich vooral op medische zorg: de hulporganisatie ondersteunt verschillende ziekenhuizen door het trainen van personeel en het leveren van medische apparatuur en medicijnen. In de buurlanden werkt het Rode Kruis met man en macht om de mensen op te vangen die Venezuela hebben verlaten.

Meestal hebben ze alles achter zich moeten laten en komen ze na een vaak gevaarlijke vlucht met hun schamele bezittingen aan in landen als Colombia, Peru en Ecuador, maar ook op Aruba en Curaçao. “De mensen uit Venezuela worden aan hun lot overgelaten. We horen vreselijke verhalen van mensen die geen toekomst voor zich zien en na een barre tocht vol gevaar nu een veilige plek zoeken om tijdelijk hun bestaan op te bouwen,” aldus Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Het Internationale Rode Kruis heeft zijn budget voor de hulpverlening in Venezuela en voor de vluchtelingen uit Venezuela in Zuid-Amerika verdubbeld. Samen met het lokale Rode Kruis richt de hulporganisatie zich in Venezuela met name op medische zorg: verschillende ziekenhuizen worden ondersteund door het trainen van personeel en het leveren van medische apparatuur en medicijnen.

Zo’n 3 miljoen mensen hebben intussen Venezuela verlaten en dagelijks vertrekken nog altijd duizenden mensen uit het land. Nu al is sprake van de grootste stroom vluchtelingen ooit in Zuid-Amerika. Onderweg staan vluchtelingen bloot aan gevaren als uitbuiting, geweld of seksueel misbruik, gaf een derde van de vluchtelingen aan die bijvoorbeeld naar Brazilië waren gegaan. Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de overlevingsstrategieën van de vluchtelingen.

Ook bij aankomst op een andere bestemming zijn de mensen vaak aangewezen op prostitutie of kinderarbeid om te overleven. “Wij vinden dat iedereen recht heeft op menselijke waardigheid, bescherming tegen geweld en uitbuiting en hulp om te kunnen overleven. Daarom helpen wij deze mensen, maar de hulpverlening staat onder druk, omdat er geen aandacht is voor deze vergeten groep mensen en de fondsenwerving moeizaam verloopt. Heel frustrerend,” zegt Van Schaik.

Zwak en uitgedroogd
De Venezolanen die hun land hebben verlaten, hebben na hun vlucht allereerst schoon drinkwater, voedsel en onderdak nodig. Ook verleent het Rode Kruis medische zorg: “We verlenen in de verschillende landen eerste hulp aan de mensen die zijn gevlucht. Vaak hebben ze een barre tocht van dagen achter de rug en zijn ze zwak en uitgedroogd als ze aankomen. Ook geven we psychosociale hulp en helpen we hen het contact met hun familie te herstellen met wie ze tijdens hun tocht vaak het contact zijn verloren,” aldus Van Schaik. “Het gaat echt om de eerste opvang en noodhulp, terwijl er eigenlijk veel meer nodig is.”

Om de hulpverlening in Venezuela en omringende landen te blijven verlenen, heeft het Rode Kruis tientallen miljoenen nodig. De organisatie hoopt dat Nederland bereid is te geven op Giro 5125 (IBAN NL02 INGB 0000 0051 25) voor de Venezolanen die hulp hard nodig hebben.

Productie industrie voor het eerst in ruim 3 jaar lager

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 4,2 procent lager dan in december 2017, maakt het CBS bekend. Voor het eerst na september 2015 krimpt de productie. De productie van de elektrische en elektronische industrie kromp het sterkst.

De elektrische en elektronische industrie produceerde in december bijna 14 procent minder dan in december 2017. Ook de productie van de transportmiddelen, machine-, de farmaceutische en de chemische industrie kromp sterker dan gemiddeld in de totale industrie.

Productie industrie daalt
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van november op december 2018 daalde de productie met 3,9 procent. De productie ligt daarmee in december op het laagste niveau sinds september 2017.

Producenten industrie minder positief
Het producentenvertrouwen industrie daalde in januari 2019. Producenten waren vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Het vertrouwen in januari ligt echter ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in januari tot het laagste niveau sinds september 2016. De producenten zijn vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in december met 4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld zo benadrukt het CBS.

Van Gerwen klopt Smith in herhaling WK-finale

Michael van Gerwen is de Premier League begonnen met een zege op Michael Smith. De herhaling van de WK-finale eindigde in een 7-5 overwinning voor de Brabander, die pas in de allerlaatste leg toesloeg.

Van Gerwen, die afgelopen weekend The Masters won, zegevierde de afgelopen drie edities van de Premier League en gaat nu voor zijn vierde titel op ee n rij. Bully Boy was vorig jaar niet alleen Van Gerwens tegenstander in de finale van de Premier League . Hij was eerder dit jaar ook de tegenstander van Van Gerwen in de finale van het WK. In beide gevallen ging Van Gerwen er met de winst vandoor.

Smith snoepte nog wel de eerste leg van Van Gerwen af, maar dat zette de Nederlander een leg later direct weer recht. Ook een break van Van Gerwen in de zesde leg, die een 4-2 stand opleverde, werd meteen weer hersteld door Smith. Het ging vervolgens tot 5-5 gelijk op. Van Gerwen hield daarna zijn eigen leg en stelde daarmee in elk geval een punt veilig. In de laatste en beslissende leg sloeg de Kale Sloopkogel echter toch weer toe tegen Smith, die Van Gerwen nog nooit wist te verslaan op een groot TV-toernooi. De Nederlander pakte de leg van Smith af en won met 7-5.

Eerder op de avond startte Raymond van Barneveld zijn laatste Premier League met een nederlaag tegen James Wade (7-4). Gerwyn Price won met dezelfde cijfers van Daryl Gurney. Mensur Suljovic kwam niet verder dan 6-6 tegen Chris Dobey, een van de negen darters die mag invallen voor Gary Anderson. Ook Peter Wright en Rob Cross deelden de punten met een 6-6 gelijkspel. 

2019 Premier League - Night One - Thursday February 7
Utilita Arena, Newcastle
James Wade 7-4 Raymond van Barneveld
Gerwyn Price 7-4 Daryl Gurney
Chris Dobey 6-6 Mensur Suljovic
Michael van Gerwen 7-5 Michael Smith
Peter Wright 6-6 Rob Cross

Night Two - Thursday February 14
The SSE Hydro, Glasgow
Peter Wright v Michael Smith
Rob Cross v James Wade
Raymond van Barneveld v Gerwyn Price
Daryl Gurney v Glen Durrant
Mensur Suljovic v Michael van Gerwen

FOK! Wat een weer: bewolking en motregen

Het is overwegend bewolkt en er valt af en toe motregen. Vanmiddag wordt het in het zuidoosten meest droog, elders valt er dan nog af en toe motregen. Gedurende de avond trekt een actievere regenzone van west naar oost over het land. De maximumtemperatuur wordt een graad of 9. De zuid- tot zuidwestenwind neemt landinwaarts toe naar vrij krachtig, in de kustprovincies naar krachtig en langs de kust en boven het IJsselmeer naar hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft.

Komende nacht verlaat de regenzone het zuidoosten. Er volgen opklaringen en er is kans op een bui. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De zuidwestenwind is vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer hard.

Zaterdag overdag is er af en toe zon maar er is ook kans op een bui, vooral in de zuidoostelijke helft. De middagtemperatuur wordt een graad of 9. Het wordt onstuimig met een zuidwestenwind die boven land toeneemt tot (vrij) krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer tot stormachtig. In het Waddengebied bereikt de wind mogelijk enige tijd stormkracht. In een groot deel van het land, het zuidoosten en oosten uitgezonderd, kunnen zware windstoten voorkomen. (Bron: KNMI)

Reichswald op een mooie winterdag
Reichswald op een mooie winterdag

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Minder misdrijven, meer zedenzaken in 2018

In 2018 registreerde de politie bijna 9.000 zedenmisdrijven. In 2017 werden nog 8.400 misdrijven als aanranding en verkrachting geregistreerd. Het aantal zedenmisdrijven groeide sinds 2016, terwijl het totale aantal geregistreerde misdrijven bleef krimpen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2010 werden 9.700 zedenmisdrijven geregistreerd. Dit aantal daalde tot 7.700 in 2015 en nam daarna weer toe. Deze toename is vooral toe te schrijven aan een stijging van het aantal geregistreerde verkrachtings- en aanrandingszaken en overige zedenmisdrijven, zoals sexting en grooming.

Meer verkrachtingen en aanrandingen geregistreerd
In 2014 meldden mensen 1.200 keer een verkrachting bij de politie. Hierna namen de meldingen elk jaar toe, tot 1,9 duizend in 2018. Het aantal registraties van aanrandingen nam toe na 2015, van 1.700 in dat jaar naar 2.400 in 2018. In deze periode nam ook het aantal meldingen van misdrijven als sexting en grooming toe, van 1.200 naar 1.600.

Vier op de tien slachtoffers melden gewelds- of zedenmisdrijven
Slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven stappen in de meeste gevallen niet naar de politie om te melden wat ze is overkomen. In 2017 deed 41 procent van de slachtoffers van zulke misdrijven hier melding van bij de politie. Van de slachtoffers van alle misdrijven deed 34 procent een melding bij de politie. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor, waarvoor het CBS 150 duizend mensen heeft ondervraagd in 2017.

Politie registreert minder misdrijven
In 2018 werden 783.000 misdrijven geregistreerd, 6 procent minder dan een jaar eerder. Dit past in de dalende trend die sinds midden jaren ’00 gaande is. Inwoners van Nederland zijn naar eigen zeggen steeds minder vaak slachtoffer van criminaliteit en voelen zich veiliger, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2017. In 2018 werden vooral minder vermogensmisdrijven en misdrijven tegen de openbare orde en het gezag geregistreerd dan in 2017.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.