FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 februari 2019

Uitslag Feyenoord - De Graafschap

Feyenoord heeft zaterdagavond een eenvoudige overwinning geboekt in de Eredivisie. De ploeg had in De Kuip weinig te duchten van De Graafschap.

Nadat Tonny Vilhena in de eerste helft de openingstreffer voor zijn rekening had genomen, voerden Calvin Verdonk, Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra de score na rust op. Feyenoord nadert nummer twee Ajax door de zege tot op acht punten, terwijl de voorsprong op achtervolger AZ weer vijf punten bedraagt. De Graafschap blijft op een zeventiende plaats steken.

Feyenoord had na het verlies van vorige week bij Excelsior (2-1) wat goed te maken voor eigen publiek en De Graafschap leek een ideale tegenstander om eerherstel te realiseren. De Superboeren wonnen dit seizoen in de Eredivisie immers nog niet op vreemde bodem en waren door een griepgolf ook nog eens zwaar gehavend afgereisd naar De Kuip. Bij Feyenoord debuteerde Cuco Martina in de basis; de Everton-huurling kreeg in het hart van de verdediging de voorkeur boven Jan-Arie van der Heijden, die genoegen moest nemen met een reserverol. Verder stuurde Van Bronckhorst dezelfde namen het veld op als vorige week tegen Excelsior.

Vilhena tekende na 28 minuten voor het enige doelpunt van een sobere eerste helft. Na een aanval waarbij Robin van Persie en Sam Larsson betrokken waren, vuurde de middenvelder via het lichaam van een verdediger raak: 1-0. Steven Berghuis was vlak daarvoor namens Feyenoord al dicht bij de openingstreffer geweest, maar zijn kopbal werd op spectaculaire wijze onschadelijk gemaakt door Hidde Jurjus. Verder kwam de thuisploeg in de eerste 45 minuten niet tot grote kansen. Namens De Graafschap was het belangrijkste wapenfeit afkomstig van de voet van Youssef El Jebli: zijn vrije trap scheerde rakelings voorbij het doel van Kenneth Vermeer.

Feyenoord begon vervolgens sterk aan de tweede helft. Nadat Van Persie eerst nog een grote mogelijkheid onbenut had gelaten, wist Verdonk de voordelige marge voor de thuisploeg zeven minuten na rust alsnog te verdubbelen. De verdediger schoot uit de draai raak, nadat Jurjus in eerste instantie een schot van Toornstra nog had gekeerd. Feyenoord pakte daarna meteen door: St. Juste tekende in minuut 54 voor de 3-0. De rechtsback werd in het strafschopgebied van De Graafschap vrijgespeeld door Jordy Clasie, waarna hij Jurjus verschalkte met een schot in de verre hoek.

Clasie stond na ruim een uur ook aan de basis van het vierde doelpunt voor Feyenoord. De middenvelder lepelde de bal vanaf de rechterflank op het hoofd van Toornstra, die Jurjus van dichtbij klopte. Feyenoord kreeg in het laatste halfuur via Nicolai Jörgensen, St. Juste en Berghuis kansen om de score verder op te voeren, maar Jurjus redde telkens uitstekend en behoedde De Graafschap, dat zelf via Fabian Serrarens en Daryl van Mieghem nog mogelijkheden liet liggen, zo uiteindelijk voor een grotere nederlaag.

Feyenoord

4 - 0

De Graafschap

 28' Vilhena
 52' Verdonk
 54' St.Juste
 63' Toornstra
   
 
 Gele kaart: , Benschop, (De Graafschap)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
St.Juste
Martina
v.Beek
Verdonk (Ayoub/72)
Clasie
Toornstra
Vilhena
Berghuis
v.Persie (Jörgensen/64)
Larsson (Kökcü/79)
  Jurjus
Owusu
S.Nieuwpoort
Straalman
Ligeon
Olijve (Bakker/75)
Matusiwa
El Jebli
Narsingh (Serrarens/69)
Benschop (v.Mieghem/85)
Burgzorg

Eerste World Cup-zege snowboardcrosser Bolton

Snowboardcrosser Cameron Bolton heeft voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup-zege gepakt. De 27-jarige Australiër was in het Duitse Feldberg de beste in omstandigheden die vanwege de wind niet makkelijk waren.

Bolton nam in de finale de leiding, met de Duitsers Paul Berg en Konstantin Schad in zijn kielzog. Die konden echter geen serieuze aanval meer plaatsen en dus ging de winst naar Bolton, vóór Berg en Schad. De vierde plek was voor de pas 21-jarige Yoshiki Takahara, maar daar mocht hij uitermate blij mee zijn: in zijn negen eerdere World Cup-optredens had hij het nog geen één keer tot de laatste 32 geschopt.

Glenn de Blois was in de achtste finales uitstekend bezig en lag lang op kop, maar moest in de laatste meters alsnog twee plaatsen afstaan en lag eruit.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen pakte de Amerikaanse veterane Lindsey Jacobellis de winst, alweer de 31e uit haar carrière. De Italiaanse Michela Moioli moest op gepaste afstand genoegen nemen met plek twee, voor de Tsjechische Eva Samkova en de Française Chloe Trespeuch.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Je bent een rund als je met granaten van de politie stunt

Een man is bij een demonstratie in Parijs een deel van zijn hand kwijtgeraakt. Dat gebeurde toen hij een politiegranaat oppakte.

Het incident vond plaats toen demonstranten in gele hesjes probeerden om de hekken bij het parlement weg te halen. De politie zette toen rubber granaten in. Het slachtoffer was geen demonstrant, maar fotograaf. Hij pakte een granaat op om hem weg te gooien.

Vandaag waren in Frankrijk ongeveer 12.000 gele hesjes op de been. Dat ging weer gepaard met een hoop geweld. In parijs brandde een bus van de anti-terreurpolitie uit. Ook gingen diverse auto's in vlammen op.

Nuis in laatste rit op 1500 meter bij WK afstanden

Zondag is al weer de slotdag van het wereldkampioenschap afstanden in Inzell. De mannen en vrouwen rijden de 1.500 meter en de massastart.

Op de 1.500 meter voor vrouwen neemt Melissa Wijfje het in de zevende rit op tegen Natalia Czerwonka. In rit negen treft Antoinette de Jong de Noorse Ragne Wiklund. Ireen Wüst heeft in de rit erop de Russin Yekaterina Shikhova als tegenstandster. In de elfde rit strijden Miho Takagi en Francesca Lollobrigida en de schaatsmijl wordt afgesloten door Brittany Bowe, die vandaag de wereldtitel op de kilometer won, en Evgeniia Lalenkova.

Thomas Krol, die vandaag zilver won op de 1.000 meter, heeft op de 1.500 meter morgen in Denis Yuskov een sterke tegenstander. In de rit erop rijdt Patrick Roest tegen Seitaro Ichinohe. En Kjeld Nuis kan in de laatste rit tegen Min Seok Kim proberen om alsnog individueel goud dit WK te winnen. Vandaag pakte hij brons op de kilometer en donderdag werd Nuis samen met Kai Verbij en Ronald Mulder wereldkampioen op de teamsprint.

Uitslag sc Heerenveen - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft zaterdagavond een puntje gesprokkeld tegen sc Heerenveen. In een weinig vermakelijk duel werd slechts tweemaal gescoord. Het is voor de Zwollenaren de eerste misstap onder de opvolger van John van 't Schip, na negen punten uit de eerste drie duels. Heerenveen staat nu voorlopig op een twaalfde stek, terwijl PEC de nummer tien van de Eredivisie blijft.

Het aantal kansen in de eerste helft in Heerenveen was op een hand te tellen, maar toch kwamen beide teams tot scoren. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd kwam op naam van Younes Namli, die echter recht in de handen van Walter Hahn schoot. Een inzet van Jizz Hornkamp, tien minuten later, was de eerste poging van de Friezen, gevolgd door een goede kans voor Mike van Duinen. Hahn was echter alert en hield Heerenveen op de been.

Een kop van Ben Rienstra recht in de handen van Mickey van der Hart was een voorbode van de 1-0, na een half uur spelen. Na balverlies van Namli miste in eerste instantie Sam Lammers nog, maar in de rebound kreeg Michiel Vlap de bal wél in het doel. PEC zat niet meer goed in het duel, maar slaagde er toch in om de achterstand voor rust weg te werken. Thomas Lam kopte raak uit een hoekschop en tekende daarmee voor de 1-1 van de bezoekers.

Een schot van Van Duinen vijf minuten na rust belandde via de vingertoppen van Hahn in het zijnet en dat was meteen ook een van schaarse hoogtepunten in het tweede bedrijf. In het laatste half uur slaagden de teams van Riekerink en Stam er amper in om noemenswaardige kansen te creëeren. Een vrije trap van Stijn Schaars ging maar net over en Hahn voorkwam een doelpunt van Bram van Polen, die een vrije trap van Namli verlengde.

 

 

sc Heerenveen

1 - 1

PEC Zwolle

 30' Vlap    45+1' Lam
 
 Gele kaart: , Clement, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 19.822
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Hornkamp
Höegh
Pierie
Woudenberg
Rienstra
Vlap
Schaars
v.Bergen
Lammers (v.Amersfoort/ 83)
Mihajlovic (Johnsen/60)
  v.d.Hart
Ehizibue
Lam
v.Polen
Paal
Clement
Namli
Bouy (Flemming/71)
v.Crooy (Leemans/88)
Thy
v.Duinen (Elbers/75)

Uitslag Heracles Almelo - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie opnieuw dure punten verspeeld tegen Heracles. De titelkandidaat ging op pijnlijke wijze onderuit in Almelo.

Bij Ajax bleek Frenkie de Jong fit genoeg te zijn om aan de aftrap te verschijnen. Dat gold niet voor Noussair Mazraoui, die werd vervangen door Rasmus Kristensen. Klaas Jan Huntelaar kreeg bovendien de voorkeur boven Kasper Dolberg. Heracles-trainer Frank Wormuth voerde ook een aantal wijzigingen door en dat leek al aardig snel voor succes te zorgen.

De thuisploeg mocht namelijk na vijf minuten al een strafschop nemen. Dennis Higler wees naar de stip toen hij een overtreding zag van Daley Blind op Joey Konings. Heracles benutte deze buitenkans echter niet, want Brandley Kuwas raakte de paal. Ruim tien minuten later was het wel raak voor de gastheer, met dank aan een blunderende André Onana.

Bij een terugspeelbal van Blind had de Ajax-keeper meerdere afspeelmogelijkheden, maar hij koos voor een onbegrijpelijke pass door het centrum. Onana bood daardoor zomaar een niet te missen kans aan Mohammed Osman: 1-0. Ajax probeerde snel de draad op te pakken, maar de Amsterdammers creëerden nauwelijks gevaar en Heracles kwam niet in de problemen.

Kort na de onderbreking was Ajax wel dicht bij een treffer toen Janis Blaswich redding bracht op een poging van Dusan Tadic. Coach Erik ten Hag greep na een uur in door Lasse Schöne en Donny van de Beek te vervangen voor Mazraoui en Zakaria Labyad. Ajax werd wat sterker en Hakim Ziyech zette Huntelaar met een steekpass voor Blaswich, maar de keeper van Heracles hield opnieuw stand.

In de slotfase bleef Heracles vrij simpel overeind en Ajax maakte een ontgoochelde indruk. Op de eerste speeldag van dit seizoen werd het in de Johan Cruijff ArenA 1-1 en dit keer blijft Ajax dus zelfs met lege handen. Koploper PSV kan zondag tegen FC Utrecht (uit) de voorsprong uitbreiden naar acht punten, terwijl de Heraclieden nu zesde staan.

 

Heracles Almelo

1 - 0

AFC Ajax

 17' Osman    
 
 Gele kaart: Rossmann, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Kuwas mist penalty (6)
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d.Buijs
Czyborra (Knoester/ 90 4)
Osman
Drost (v.Nieff/72)
Merkel
Kuwas
Konings (Dalmau/60)
Peterson
  Onana
Kristensen
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (Mazraoui/63)
v.d.Beek (Labyad/63)
De Jong (Dolberg/ 79)
Ziyech
Huntelaar
Tadic

Pakketbezorger onder bedreiging van vuurwapen overvallen in Tilburg

Vanmiddag rond 12.15 uur is op de Mahlerstraat in Tilburg een pakketbezorger onder bedreiging van een vuurwapen overvallen door vier daders. De bezorger raakte niet gewond. De politie heeft een tiener (15) aangehouden. De overige daders zijn nog voortvluchtig.

Een van de daders bedreigde de pakketbezorger met een wapen. Het viertal is er met de buit, een aantal mobiele telefoons, te voet vandoor gegaan. Het slachtoffer belde direct de politie. Meerdere politie-eenheden zijn ter plaatse gegaan en hebben in de omgeving naar de daders uitgekeken. Ook werd de hulp van het publiek ingeroepen via een Burgernet bericht met een summier signalement van de daders. Het zou gaan om vier mannen in zwarte kleding. Twee van hen droegen een capuchon en ze zijn ongeveer 1 m 70 lang. Dit leverde diverse tips op.

Waarschuwingsschot
Op de Kapelmeesterlaan zagen agenten personen die voldeden aan het signalement. Agenten zetten de achtervolging in en losten daarbij een waarschuwingsschot. Een tiener (15 jaar) uit Tilburg werd aangehouden. Hij is overgebracht naar een politiebureau voor verder onderzoek.

Getuigen
De politie gaat verder met het onderzoek en de opsporing van de daders. In de Mahlerstraat en de Kapelmeesterlaan is sporenonderzoek verricht. De politie is op zoek naar mensen die meer over dit incident weten. Hebt u meer informatie? De politie is via 0900-8844 bereikbaar. U kunt tips ook anoniem doorgeven via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000 of via het Politie WhatsApp nummer 06-1220 7006.

Politie woest op rapper Jebroer na doldwaze actie met politievoertuig

De politie is woest op rapper Jebroer vanwege diens nieuwste videoclip voor zijn nummer Polizei. Daarin is onder meer een politieauto te zien.

In de clip wordt een staandehouding nagebootst zoals te zien in het programma Wegmisbruikers. De bestuurder van de aangehouden auto, een Audi Q7, blijkt de rapper te zijn. 

Hij is echter nogal cameraschuw en rijdt na een korte ruzie weg zonder de politie te woord te staan. De politie zet daarop de achtervolging in. Daarbij worden alle verkeersregels echter genegeerd. Er wordt rechts ingehaald en doorgetrokken strepen worden genegeerd. De snelheden liepen op tot boven de 200 kilometer per uur. De clip eindigt met de aanhouding van Jebroer op het dak van een parkeergarage. Dan wordt de tekst "Voor deze video hebben wij heel Nederland afgehuurd. Alle andere weggebruikers zijn figuranten." getoond. Terwijl het debiele rijgedrag toch echt plaatshad op de openbare weg. Veel mensen dachten dan ook dat ze daadwerkelijk naar een aflevering van Wegmisbruikers keken toen de beelden rondgingen op sociale media.

De politievoertuigen en uniformen die te zien waren in de clip werden gehuurd van de politie. Dat gebeurde onder strikte voorwaarden, een daarvan was dat de auto's zich niet op de openbare weg zouden begeven. Ook mocht er geen beledigende taal worden gebruikt.

Een politiewoordvoerder laat weten niet blij te zijn met het resultaat:“Vanwege wat het doet met het imago van de politie. Daarnaast is de verkeersveiligheid in het geding. Dit is nooit de bedoeling geweest." 

Het uitlenen van politiemateriaal voor filmproducties gebeurt vaker, bijvoorbeeld voor Flikken Maastricht. Maar dat de daarbij gemaakte afspraken zo ernstig zijn geschonden heeft de politie niet eerder meegemaakt. De politie onderzoekt dan ook of het mogelijk is om juridische stappen te nemen tegen Jebroer en zijn team. In eerst instantie vanwege de gemaakte afspraken. "Maar als iemand veel te hard gaat, door rood en over verdrijvingsvlakken rijdt, dan kun je hem daar natuurlijk ook op aanspreken."

Elon Musk was here

Elon Musk, medeoprichter van autofabrikant Tesla, was vandaag in Amsterdam om de introductie van het nieuwe Tesla Model 3 te volgen. Musk ging langs een van de hoofdkwartieren van Tesla die zich in Amsterdam bevindt. De uitvinder is al een aantal dagen in Europa en was eerder op de dag bij een vestiging Tilburg.

Musk arriveerde volgens NH Nieuws gisteravond in Zeebrugge, waar duizenden nieuwe Tesla's werden gelost. De komende maanden wil Tesla wekelijks drieduizend Tesla Model 3-voertuigen naar de Belgische badplaats verschepen.

Finse thuiszege op noordse combinatie na tumultueuze finish

Tijdens de World Cup noordse combinatie in het Finse Lahti heeft de thuisploeg zaterdag toegeslagen. Ilkka Herola en Eero Hirvonen wonnen de teamsprint, waar beide heren in een team na het schansspringen om en om vijf ronden van 1,5 kilometer af moesten leggen.

De Oostenrijkers Wilhelm Denifl en Mario Seidl wonnen het schansspringen en mochten dus als eerste vertrekken, maar Japan 1 (de broers Yoshito en Akito Watabe) en Japan 2 (Hideaki Nagai/Go Yamamoto) sloten tijdens de eerste ronde van Seidl al aan. Herola en Hirvonen vormden daarachter een groep met Noorwegen 1 (Espen Bjørnstad/Jørgen Gråbak) en Noorwegen 2 (Espen Andersen/Magnus Krog) en dat trio kwam langzaam maar zeker dichterbij.

Met nog drie ronden te gaan kwamen de achtervolgers in de buurt, bij de voorlaatste wissel sloten ze aan. Het bleef vervolgens samen in de slotronde, op Yamamoto na. In de eindsprint kwamen Akito Watabe en Krog met elkaar in aanraking, waardoor ze allebei onderuit gingen. Opvallend genoeg werd Japan, wat achter Krog als vijfde over de streep kwam, gediskwalificeerd voor de actie. Hirvonen klopte Gråbak verrassend en schonk de Finnen de winst, Seidl kon door de valpartij voor hem nog de derde plek pakken.

De finish vanaf zo'n 45 seconden (Bron: YouTube)

Real Madrid waarschuwt Ajax met overtuigende zege op Atlético

Real Madrid kan met een goed gevoel afreizen naar Amsterdam voor het Champions League-duel van aanstaande woensdag met Ajax. De Koninklijke wist de stadsderby met Atlético Madrid zaterdagmiddag op uiterst professionele wijze te winnen: 1-3. Het betekende voor het elftal van Santiago Solari de vijfde zege op rij in LaLiga, waardoor men de tweede plaats op de ranglijst nu heeft overgenomen van Atlético. Real Madrid is Barcelona genaderd tot op vijf punten, al speelt de koploper zondag nog uit bij Athletic Club.

De openingsfase van de burenruzie speelde zich in een hoog tempo af. Atlético schoot voor eigen publiek prima uit de startblokken, maar het was Real Madrid dat na precies een kwartier voetballen op voorsprong kwam. Een hoekschop van Toni Kroos werd met het hoofd verlengd door Sergio Ramos, waarna de geheel vrijstaande Casemiro van dichtbij met een omhaal scoorde: 0-1. Atlético was de grip op de wedstrijd daarna even kwijt, maar toch wist de ploeg trainer Diego Simeone tien minuten na de openingstreffer alweer op gelijke hoogte te komen. Antoine Griezmann werd de diepte ingestuurd door Ángel Correa, waarna de Fransman de bal door de benen van Thibaut Courtois binnen schoof.

Het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd vanwege buitenspel, maar na raadpleging van de videoscheidsrechter (VAR) kon Griezmann alsnog juichen. Beide teams hielden elkaar daarna in evenwicht, maar dankzij de individuele klasse van Vinícius Júnior wist Real Madrid zijn voorsprong op slag van rust weer in ere te herstellen. De Braziliaanse aanvaller werd na een knappe actie over de linkerflank gevloerd door José María Giménez, waarna arbiter Xavier Estrada Fernández een strafschop toekende aan de bezoekers. Sergio Ramos ontfermde zich over het buitenkansje en zorgde op overtuigde wijze voor de 1-2.

Voormalig Real Madrid-speler Álvaro Morata begon bij Atlético in de basis, maar de spits kwam in de eerste helft nauwelijks in het stuk voor. Morata scoorde kort na de onderbreking schitterend na een lange bal van achteruit, maar zijn treffer werd uiteindelijk afgekeurd, doordat de Spanjaard nipt buitenspel bleek te staan. Kort erna onderscheidde de door het Wanda Metropolitano verguisde Courtois zich door fraai te redden op een schot van Giménez. Atlético voerde de druk richting het doel van Real Madrid wel op, maar wist Courtois niet echt te verontrusten.

Simeone bracht Rodri in om het middenveld in handen te krijgen en even later moest Morata het veld ruimen voor Nikola Kalinic. Bij Real Madrid was Gareth Bale na een uur spelen ingebracht en hij zorgde een kwartier voor tijd voor de beslissing in de wedstrijd. De Welshman was op links ontsnapt aan de aandacht van directe tegenstander Santiago Arias en vuurde na een assist van Luka Modric uiteindelijk raak in de verre hoek: 1-3. Kort erna ontving Thomas Partey zijn tweede gele kaart van de middag voor een overtreding op Kroos, waardoor Atlético de wedstrijd eindigde met tien man. In de slotfase miste Bale na voorbereidend werk van Karim Benzema nog een goede kans op de 1-4.

Van der Poel ook de beste in Lille

Mathieu van der Poel heeft de eindzege in de DVV-trofee veroverd, een klassement op tijd. De Nederlander, die vorige week wereldkampioen werd in Bogense, reed meteen vanuit de start weg bij concurrenten en zag deze pas terug bij de finish. 

Van der Poel begon matig aan de DVV-trofee. Bij de eerste wedstrijd in dit klassement verloor de renner van Corendon - Circus op de Koppenberg meer dan vier minuten op Toon Aerts. In de volgende zes wedstrijden pakte Van der Poel de zege en voorafgaand aan de laatste wedstrijd begon hij met 58 seconden voorsprong op Aarts aan de laatste wedstrijd.

Vanuit de start reed Van der Poel meteen weg bij concurrenten. De Nederlandse alleskunner op de fiets bouwde langzaam zijn voorsprong uit, maar door een valpartij zonder erg, bleef de voorsprong beperkt. Aan de finish had hij negen seconden over op Michael Vanthourenhout. Voor de wereldkampioen in het veldrijden was het alweer zijn 29ste zege dit seizoen in het veldrijden.

Uitslag mannen:
1. Mathieu van der Poelin 1u03'29"
2. Michael Vanthourenhout op 9"
3. Toon Aerts 13"
4. Lars van der Haar 14"
5. Laurens Sweeck 14"
6. David van der Poel 16"
7. Corne van Kessel 17"
8. Joris Nieuwenhuis 17"
9. Quinten Hermans 31"
10. Jim Aernouts 35" 

Bij de vrouwen ging de winst naar Sanne Cant. De wereldkampioene nam in het laatste deel van de slotronde afstand van en won voor Denise Betsema en Loes Sels. Inge van der Heijden, de wereldkampioene bij de beloftes, pakte een mooie vierde plaats in Lille. In het eindklassement was Cant de beste voor Sels. 

Uitslag vrouwen:
1. Sanne Cant in 45'37"
2. Denise Betsema op 2"
3. Loes Sels 3"
4. Inge van der Heijden 7"
5. Nikki Brammeier 45"
6. Ellen Van Loy 54"
7. Katherine Compton 55"
8. Laura verdonschot 1'25"
9. Annemarie Worst 1'38"
10. Alice Maria Arzuffi 1'40"

Liverpool eist koppositie weer op; prachtig doelpunt Wijnaldum

Liverpool heeft de koppositie in de Premier League weer opgeëist. The Reds wonnen zaterdag zonder al te veel moeite met 3-0 van Bournemouth en hebben daarom een voorsprong van drie punten op Manchester City, aan de vooravond van de kraker tussen the Citizens en nummer vijf Chelsea. Arsenal zegevierde met 1-2 bij Huddersfield Town en heeft daardoor evenveel punten als Chelsea, maar wel een duel meer gespeeld.

Liverpool – Bournemouth 3-0
Na twee opeenvolgende remises moest Liverpool minstens een punt pakken tegen Bournemouth om Manchester City weer van de eerste plek te stoten. Het werden er drie en Sadio Mané legde halverwege de eerste helft het fundament voor de zege, toen hij voor zijn bewaker kwam na een voorzet van James Milner en de bal achter Artur Boruc kopte. De Senegalees stond buitenspel, maar dat merkte de arbitrage niet op. Liverpool zat goed in de wedstrijd en de 2-0 volgde niet veel later. Na een lange bal van Andy Robertson nam Wijnaldum het leer in het strafschopgebied uit de lucht, om de bal op prachtige wijze over Boruc te wippen.

Liverpool kon terugkijken op een sterke eerste helft, waarin het domineerde en alleen een vroege kans voor Ryan Fraser hoefde toe te staan. Vlak na rust gooide Mohamed Salah het duel op slot, toen hij veel ruimte kreeg in het strafschopgebied en kalm de hoek uitzocht. Omdat een kopbal van Mané naast zeilde, Salah een kwartier voor tijd de lat trof en ook Naby Keïta een goede kans onbenut liet, wist Liverpool de marge niet nog verder uit te breiden. Niettemin boekte de ploeg van Jürgen Klopp de eerste competitiezege in drie duels.

Huddersfield Town - Arsenal 1-2
Arsenal, zonder de zieke Mesut Özil en Pierre-Emerick Aubameyang in de wedstrijdselectie, slaagde er gedurende het eerste kwartier steeds meer in om het Huddersfield van Terence Kongolo en Juninho Bacuna terug te dringen. Dat resulteerde in de zestiende minuut in het openingsdoelpunt: Na een vlotte aanval over de linkerkant bracht Sead Kolasinac de bal voor richting Alex Iwobi, die het leer in één keer uit de lucht nam vanbinnen het strafschopgebied. Via Kongolo zeilde de bal binnen. Op slag van rust maakte Alexandre Lacazette er 0-2 van, nadat hij bij de tweede paal werd bereikt door Ainsley Maitland-Niles.

Huddersfield speelde geen slechte eerste helft en toonde aanvallende intenties. Het ontbrak echter aan de finishing touch in de afrondende fase en die was er bij de bezoekers wel, terwijl Arsenal ook beter omsprong met de geboden ruimte op het veld. Vijf minuten na de rust kreeg Bacuna de beste kans voor Huddersfield tot dan toe, maar Bernd Leno wist zijn schot nog net te verwerken. De thuisploeg zette Arsenal flink onder druk en daar wisten the Gunners zich amper onder uit te spelen. Een voorzet van Erik Durm belandde op de lat; Mouctar Diakhaby schoot net naast. Aan de overzijde liet Iwobi een één-op-één-kans onbenut, waarna Huddersfield in de blessuretijd via toch nog tot scoren kwam.

Crystal Palace - West Ham United 1-1
Een rake strafschop in de 27e minuut was het verschil tussen de teams van Roy Hodgson en Manuel Pellegrini in de eerste helft. Vicente Guaita maakte een duidelijke overtreding op Michail Antonio, waarna Mark Noble vanaf elf meter niet faalde: 0-1. Crystal Palace zocht in de tweede helft nadrukkelijk naar de 1-1, mede dankzij een zeer actieve Patrick van Aanholt. James McArthur had in de 63e minuut pech dat zijn poging op de paal eindigde, maar bijna een kwartier later hadden the Eagles al het geluk van de wereld. Een inzet van Wilfried Zaha belandde via de voet van Issa Diop buiten het bereik van Lukasz Fabianski: 1-1. Het was de keeper te danken dat Zaha niet veel later ook de 2-1 maakte.

Watford - Everton 1-0
De teams van Javi Gracia en Marco Silva hielden elkaar in de eerste 45 minuten keurig in evenwicht. Het was aan een heerlijke redding van Jordan Pickford te danken dat Etienne Capoué niet na twaalf minuten voor de 1-0 zorgde, terwijl Ben Foster tien minuten voor rust een openingsgoal van Cenk Tosun voorkwam. Ook na rust ging het duel op en neer, met een inzet van Gylfi Sigurdsson op de lat en een gevaarlijke poging van José Holebas. In de 65e minuut was het raak: na voorbereidend werk van Will Hughes werkte invaller Andre Gray van dichtbij binnen. Daryl Janmaat stond negentig minuten op het veld. Door de zege verstevigt Watford de achtste plaats, Everton blijft negende.

Southampton - Cardiff City 1-2
De eerste helft was relatief vermakelijk, maar het scoreboard kwam niet in beweging. Southampton had meer balbezit, maar toonde pas in de laatste tien minuten voor rust de intentie om te willen scoren, terwijl Cardiff City alleen een paar halve kansen kreeg na enkele verre ingooien van Aaron Gunnarson, die na een uur vervangen werd door Leandro Bacuna. Twintig minuten voor tijd leek Souleymane Bamba voor de winnende treffer te zorgen, maar in de vijf minuten extra tijd ging het duel nog alle kanten op. Jack Stephens leek Southampton een punt te bezorgen, maar een minuut voor het einde tekende Kenneth Zohore met zijn eerste van het seizoen voor de 1-2.

Borussia Dortmund geeft 3-0 voorsprong weg én Weghorst trefzeker voor Wolfsburg

Borussia Dortmund heeft zaterdag de drie punten uit handen gegeven in de thuiswedstrijd tegen TSG Hoffenheim. De koploper van de Bundesliga gaf een 3-0 voorsprong compleet weg: 3-3. Nummer twee Borussia Mönchengladbach verloor tegelijkertijd met 0-3 van Hertha BSC, maar Bayern München kan nog wel profiteren van de uitglijder van BVB. Ook Wout Weghorst baalde van een late 3-3: hij scoorde en gaf een assist voor VfL Wolfsburg tegen SC Freiburg, maar het was niet genoeg voor de zege.

Borussia Dortmund - TSG Hoffenheim 3-3
Dortmund dacht al vroeg op voorsprong te komen tegen Hoffenheim. Een doelpunt van Jadon Sancho werd na tien minuten echter afgekeurd vanwege een buitenspelsituatie. De aanvaller kreeg na een halfuur alsnog waarop hij hoopte: Sancho liep zich slim vrij, werd aan de rand van het strafschopgebied gevonden door Lukasz Piszczek en schoof de bal in de linkerhoek. Op slag van rust verdubbelde Mario Götze de marge met een intikker na een gepareerd schot van de uiblinkende Sancho. In een fase waarin Hoffenheim eigenlijk veel sterker was, zorgde Raphaël Guerreiro voor de 3-0 na goed voorbereidend werk van Sancho en Götze. Namens Hoffenheim deed Ishak Belfodil wat terug, waarna Sancho nog de paal raakte.

Zodoende mochten de bezoekers nog hoop houden op een comeback en via Pavel Kaderabek werd het zelfs 3-2. De back sprong het hoogst bij de tweede paal en kopte via de paal raak. Al het aanvallende geweld kwam vervolgens van Hoffenheim, dat bloed rook en uiteindelijk de comeback ook wist te voltooien. Na een voorzet van Dennis Geiger werd doelman Roman Bürki opnieuw verschalkt door Belfodil, waardoor Dortmund moet hopen dat Bayern later op de zaterdag niet profiteert. Der Rekordmeister kan het gat verkleinen tot vijf punten, als men in eigen huis wint van Schalke 04.


SC Freiburg – VfL Wolfsburg 3-3
Wolfsburg beleefde met Wout Weghorst in de basis een droomstart in het Schwarzwald-Stadion, want Jérôme Roussillon zorgde al na elf minuten voetballen voor de 0-1. De verdediger werd op de rand van het strafschopgebied vrijgespeeld door Josip Brekalo, waarna hij tussen twee tegenstanders in knap raak schoot. Freiburg kwam echter nog in de eerste helft op gelijke hoogte: Vincenzo Grifo tekende na gestuntel van John Brooks met een laag schot vanaf een meter of veertien voor de 1-1.

In de tweede helft eiste Weghorst een hoofdrol voor zichzelf op. De Nederlandse spits verdiende na een uur spelen een strafschop na een overtreding van Robin Koch en zorgde vervolgens zelf vanaf elf meter voor de 1-2. Nils Petersen bracht Freiburg daarna opnieuw langszij, maar een kwartier voor tijd wist Wolfsburg toch weer voor op voorsprong te komen. Weghorst speelde Renato Steffen met een schitterende hakbal vrij in het strafschopgebied, waarna de Zwitser Wolfsburg op voorsprong schoot. Helaas voor Weghorst bleek dat niet voldoende voor een zege, want Petersen zorgde in minuut 88 toch nog voor de 3-3. In een krankzinnige slotfase werd de 4-3 van Freiburg zelfs nog afgekeurd.

Borussia Mönchengladbach - Hertha BSC 0-3
Mönchengladbach had dit seizoen nog geen enkele steek laten vallen in eigen stadion, maar Salomon Kalou zorgde na een klein halfuur voor de verrassende voorsprong voor Hertha. De ex-aanvaller van Feyenoord zocht het strafschopgebied op, soleerde tussen twee man door en rondde gedecideerd af. Die voorsprong nam Hertha mee de rust in, waardoor Mönchengladbach voor het eerst dit seizoen aankeek tegen een achterstand in de pauze. Mönchengladbach kon zich vasthouden aan het feit dat 71 procent (29 van de 41) doelpunten die het dit seizoen maakte, na rust viel. Toch was het Hertha dat voor het tweede doelpunt van de wedstrijd zorgde: Ondrej Duda tikte van dichtbij raak na een indrukwekkende sprint en assist van Davie Selke. Bij de 0-3 waren de rollen omgedraaid: Duda bereikte de goal van Selke voor en 0-3 werd de eindstand.

RB Leipzig - Eintracht Frankfurt 0-0
De eerste helft was heerlijk om naar te kijken, maar de teams van Ralf Rangnick en Adolf Hütter lieten na om te scoren. Het balbezit en het aanvallende voetbal was van Leipzig, terwijl de bezoekers, waar alleen Jetro Willems als invaller speeltijd kreeg, via tegenaanvallen op voorsprong probeerden te komen. Na de rust verhoogden die Roten Bullen de druk op Eintracht, maar de verdiende openingstreffer bleef uit. Een inzet van Marcel Sabitzer raakte de paal en ging vervolgens via de rug van Kevin Trapp ook niet het doel in, terwijl Gelson Fernandes even eerder een hakbal van Willi Orban van de doellijn haalde. Vlak voor tijd kwam Mijat Gacinovic namens het bezoek niet verder dan het zijnet.

Hannover 96 – 1. FC Nürnberg 2-0
Nürnberg moest al in de tiende minuut van de wedstrijd verder met een man minder. Simon Rhein beging een harde overtreding op Julian Korb, waarna de jonge middenvelder met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd. Hannover nam het heft daarna stevig in handen en slaagde er in de blessuretijd van de eerste helft uiteindelijk via Nicolai Müller in het krachtsverschil uit te drukken in een voorsprong. In de tweede helft wist Nürnberg, waar Virgil Misidjan ontbrak vanwege blessuretijd, de schade lang te beperken, maar dertien minuten voor tijd zorgde Müller uiteindelijk voor de beslissing in de wedstrijd.

Goud Bergsma op 10km, zilver voor Roest

Bij het WK afstanden in Inzell heeft Nederland weer goud gepakt. De wereldtitel op de 10.000 meter ging naar Jorrit Bergsma  in een tijd van 12.52,93. Patrick Roest deed een poging om de tijd van Bergsma te verslaan, maar hij kwam niet verder dan 12.53,24, het zilver. Danila Semerikov pakte het brons.

Jorrit Bergsma, eerder dit WK teleurstellend twaalfde op de 5.000 meter, moest het opnemen tegen de Rus Alexander Rumyantsev. Beiden reden onder de dan snelste tijd van Graeme Fish.(13.05,69 ) Bij de vier kilometer had Rumyantsev een kleine voorsprong op de Nederlander gepakt, maar Bergsma liet hem niet ver komen. Bij 6.400 meter pakte Bergsma, die veel beter oogde dan op de 5.000 meter, een klein gaatje op de Rus, die niet kon antwoorden. Bergsma kwam in 12.52,83 over de meet.

In de rit erop gingen Patrick Beckert en Davide Ghiotto snel van start en ze lagen geruime tijd een seconde onder de tijd van Bergsma. Op de helft van de race was die voorsprong verdampt en het verschil  liep daarna langzaam op in het voordeel van Bergsma. Beckert won de rit wel in 12.57,40.

Patrick Roest, die pas zijn twaalfde 10 kilometer reed, en Danila Semerikov vormden het laatste paar. Ze reden in de beginfase enigzins voorzichtig. Roest pakte wel een klein gaatje maar was bij de 3200 meter wel zes tienden langzamer dan Bergsma. Met nog twaalf ronden te gaan zat Roest voor het eerst onder de tijd van Bergsma. Het verschil van Roest met Semerikov was inmiddels vier seconden. Zeven ronden voor het einde verdampte de voorsprong van Roest opeens helemaal. De wereldkampioen allround leek helemaal kapot en uit balans en moest de tijd van Bergsma laten gaan. Zijn tijd van 12.53,24 was goed voor zilver.

Jorrit Bergsma de beste op de 10k. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Jorrit Bergsma de beste op de 10k. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Politie vindt 50 kg coke en 40.000 euro

De politie heeft vrijdag 8 februari in Den Bosch een 36-jarige Amsterdammer aangehouden die wordt verdacht van het bezit en de uitvoer van cocaïne. De aanhouding vond plaats nadat donderdag in de regio Breda een partij van ongeveer 50 kilo cocaïne was aangetroffen. Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte werd onder meer een bedrag van 40.000 euro in beslag genomen.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijk Eenheid troffen tijdens een gezamenlijke actie met de Douane bij een bedrijf in de regio Breda, ongeveer 50 kilo cocaïne aan in een lading bestemd voor Engeland. Het onderzoek dat daarop volgde resulteerde in de aanhouding van de Amsterdammer op vrijdag in Den Bosch.

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte in Amsterdam nam de politie een contant geldbedrag van 40.000 euro, een Rolex herenhorloge en 2 PGP-telefoons in beslag. De straatwaarde van de in beslag genomen cocaïne bedraagt ongeveer 2.5 miljoen euro. De politie sluit verdere aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Politie vindt 50 kg coke en 40.000 euro in Den Bosch (Foto: Politie)
Politie vindt 50 kg coke en 40.000 euro in Den Bosch (Foto: Politie)

Sarreau wint derde etappe Ster van Bessèges, Laporte blijft leider

Ook de derde etappe in de Ster van Ster van Bessèges is geëindigd in een sprint. Ditmaal was Marc Sarreau van Groupama - FDJ de snelste. Christophe Laporte, ritwinnaar van de tweede etappe, blijft leider in het algemeen klassement na een tweede plaats vandaag.

In de etappe in en rond Bessèges was het de hele dag volop koers. Het tempo lag de wedstrijd hoog, waardoor er geen kopgroep voor lange tijd kon wegblijven. Het zorgde er ook voor dat het peloton in twee stukken brak.

Ondanks de harde tempo in het eerste peloton trokken verschillende renners ten aanval, maar zoals eerder vermeld kon niemand lang voorop blijven. In de laatste vijf kilometer was het eerste peloton weer bij elkaar en kon er gesprint worden voor de dagzege. Daarin was Sarreau de snelste voor Laporte, die de tweede etappe had gewonnen. Coquard, die de openingsetappe had gewonnen, moest het ditmaal doen met een vijfde plaats.

Zondag staat in de Ster van Bessèges nog een tijdrit op het programma in Alès over 10,7 kilometer.

Pogba gidst Manchester United naar belangrijke vierde plaats

Manchester United heeft de vierde plek in de Premier League overgenomen van Chelsea. De ploeg van de nog altijd ongeslagen trainer Ole Gunnar Solskjaer won zaterdagmiddag met 0-3 van Fulham, mede door twee doelpunten van Paul Pogba. Manchester United heeft nu een punt meer dan Chelsea, dat zondag op bezoek gaat bij koploper Manchester City. De vierde plek geeft aan het eind van de rit recht op Champions League-voetbal.

Manchester United moest winnen op Craven Cottage om de vierde plek in ieder geval tijdelijk over te nemen van Chelsea. Trainer Ole Gunnar Solskjaer koos voor zes wijzigingen ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen Leicester City (0-1) van de vorige speelronde: Romelu Lukaku, Diogo Dalot, Phil Jones, Chris Smalling, Juan Mata en Anthony Martial maakten hun entree in de basis. Spelers als Marcus Rashford, Jesse Lingard en Alexis Sánchez begonnen op de bank, mogelijk met het oog op de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain van dinsdag. Bij Fulham had Ryan Babel een basisplaats.

Fulham begon zeker niet slecht aan de wedstrijd; het vroege openingsdoelpunt kon zelfs gezien worden als ietwat tegen de verhoudingen in. Met wat moeite veroverde en behield Manchester United het balbezit op de vijandelijke helft, waarna Martial de bal aan de linkerflank doorspeelde richting Paul Pogba. Die haalde in één keer uit en vuurde uit een lastige hoek raak in het dak van het doel, met zijn mindere linkerbeen: 0-1. Daardoor was Pogba sinds de komst van Solskjaer betrokken geweest bij twaalf treffers (zeven goals; vijf assists), wat meer is dan elke andere Premier League-speler in die periode. Later in het duel zou nummer dertien ook volgen.

Halverwege de eerste helft verdubbelden de bezoekers de marge. Martial pikte de bal op in de buurt van de middenlijn, sprintte over de helft van Fulham en verschalkte keeper Sergio Rico, nadat hij verdedigers Denis Odoi en Maxime Le Marchand het bos in had gestuurd tijdens zijn indrukwekkende solo: 0-2. Fulham kwam, na de sterke openingsfase waarin Luciano Vietto nog een goede kans onbenut liet, steeds minder aan aanvallen toe naarmate de eerste helft vorderde. Ook in de tweede helft creëerde Fulham weinig gevaar. Na 64 minuten wist Manchester United de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken.

Kort nadat Rico een dreigend schot van Ander Herrera pareerde, botste Le Merchand tegen Mata op in het strafschopgebied. Arbiter Paul Tierney wees naar de stip en Pogba zocht met succes de benedenhoek uit. Rico zat in de juiste richting, maar kreeg zijn hand niet tegen de bal. Via Sánchez had de score nog verder uitgebreid kunnen worden, maar de Chileen miste twee goede kansen. Bij Fulham werd Babel in de slotfase naar de kant gehaald. De Londenaren staan op de negentiende plek in de Premier League, met zeven punten afstand tot de 'veilige' zeventiende plaats. Dat gat kan dit weekend nog groter worden.

Yates wint koninginnenrit in Ronde van Valencia, Izagirre nieuwe leider

Adam Yates heeft de vierde etappe in de Ronde van Valencia gewonnen. Op de slotklim naar Alcala-Alcocebre was de Brit van Mitchelton-Scott net iets sterker dan Alejandro Valvarde. Pello Bilbao werd op drie seconden derde vlak voor zijn ploeggenoot Ion Izagirre, die de leiderstrui overneemt van Edvald Boasson Hagen.

Vandaag in de Ronde van Valencia stond de koninginnenrit op het programma. Onderweg moesten de renners meerdere beklimmingen over en in laatste drie kilometer stond nog een beklimming te wachten met een gemiddelde stijgingspercentage 8,8% met stukken van ver boven de 10%.

Drie renners wisten zich af te scheiden van het peloton met als belangrijkste renner Silvan Dillier. De nummer twee van de laatste Parijs-Roubaix was te sterk voor zijn medevluchters en met nog dertig kilometer stond de Zwitser van AG2R La Mondiale er alleen voor. Hij had op dat moment nog een vier minuten voorsprong op het peloton, maar aan de voet van de slotbeklimming hield Dillier nog maar vijftig seconden over en zou dan ook snel gegrepen worden door de eerste van het peloton.

Op de klim trok eerst Movistar hard door voor wereldkampioen Valverde. Het zorgde ervoor dat er nog maar een klein groepje overbleef zonder leider Boasson Hagen. Merhawi Kudus opende als eerste de aanval, maar raakte nooit weg. In de slotkilometer plaatste Yates zijn aanval, waar niemand een antwoord op had en eigenlijk vrij makkelijk zijn eerste overwinning van het seizoen pakte.

Valverde moest genoegen nemen met een tweede plaats en wacht nog steeds op zijn eerste zege in zijn wereldkampioentrui. Izagirre werd vierde op twee seconden en staat daarmee aan de leiding van het algemeen klassement, dankzij zijn goede tijdrit op de openingsdag.

Marijnissen: 'Draai btw-verhoging terug met miljonairsbelasting'

Per 1 januari is de btw op boodschappen verhoogd van 6 naar 9 procent. Vooral voor mensen met een laag- en middeninkomen en voor het MKB komt dit hard aan, volgens de SP.

Mensen zien daarnaast hun energierekening, zorgpremie, huur en kinderopvangkosten stijgen. Dat moet anders als het aan de Socialistische Partij ligt. Vandaag doet SP-leider Lilian Marijnissen een voorstel om dit recht te trekken. Zij stelt een miljonairsbelasting voor waarmee de verhoging van de btw teruggedraaid kan worden. De steun voor haar voorstel is volgens haar groot.

De miljonairsbelasting is een belasting voor miljonairs, waarbij 2% extra belasting geheven wordt op het vermogen boven de één miljoen euro. Voor mensen met een vermogen tot een miljoen euro verandert er dus niets. Lilian Marijnissen: “Wij belasten de superrijken een beetje meer en kunnen hiermee de oneerlijke btw-verhoging terugdraaien. Dat is rechtvaardig en bovendien hard nodig."

Uit een peiling, uitgevoerd door Maurice de Hond, blijkt dat maar liefst 70% van Nederland het voorstel van Marijnissen steunt om miljonairs een extra belasting te laten betalen waarmee de btw-verhoging teruggedraaid kan worden. Opvallend is dat een ruime meerderheid van de kiezers van alle partijen achter het idee staat. Alleen van de VVD-kiezers vindt slechts de helft het een goed idee.

Ook internationaal gaan steeds meer geluiden op om de superrijken een rechtvaardiger belasting te laten betalen. Zo stelde de socialiste Alexandria Ocasio-Cortez in de VS recent nog een toptarief van 70% belasting voor de allerrijksten voor. De oproep van Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in Davos ging de wereld over. Bregman riep de superrijken op om belasting te betalen. Het voorstel om met de opbrengst van een miljonairsbelasting de btw-verhoging terug te draaien deed Marijnissen op haar 'Vriendendag'. Ruim 15.000 mensen hebben zich aangemeld als vriend van de beweging 'Tijd voor Rechtvaardigheid' die Marijnissen in september startte.

Stankoverlast in Midden-Nederland om lekkage in Alblasserdam

Een lekkage in een tank op het bedrijventerrein aan de Edisonweg in Alblasserdam zorgt voor stankoverlast in de wijde omgeving. De veiligheidsregio waarschuwt om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te schakelen. Inmiddels er opgeschaald naar Grip2 en zet de brandweer een waterscherm in om de stankoverlast te verminderen. 

Voor mensen die door de stankoverlast niet in hun woning kunnen verblijven is er een opvanglocatie gerealiseerd in cultureel centrum De Landvast. Meetploegen brengen de verspreiding van de stof in kaart. Op 400 meter afstand, in de wind vanaf de tank, wordt de stof al niet meer gemeten. De stankverspreiding is echter enorm. Er komen klachten binnen tot voorbij Utrecht. Het kan langere tijd duren voor de situatie is opgelost zo waarschuwt de Veiligheidsregio. 

Update 11:00 uur
Het blijkt te gaan om een petroleumlekkage uit een brandstoftank. De chemische stof had op een constante temperatuur van zo'n 70 graden gehouden moeten worden. Vanmorgen bleek deze echter te zijn opgelopen tot boven de 100 graden. Hierdoor is er overdruk ontstaan, waardoor de stof in gasachtige vorm uit het voertuig wordt gespoten. De stankoverlast kan voor misselijkheidsklachten zorgen. 

Update 15:50 uur
De stank die afkomstig is uit een tankwagen bij een chemiebedrijf in Zuid-Holland is op dit moment ook te ruiken in Nederlands meest Noordelijke provincies. De Veiligheidsregio Groningen heeft meldingen van de stank gekregen vanuit Veendam, Stadskanaal en Hoogezand. Ook in Drenthe ruikt het inmiddels. Inwoners van Ruinerwold spreken van een gasachtige of rubberachtige lucht.

Wereldtitel Bowe op 1.000m

Brittany Bowe heeft bij het wereldkampioenschap afstanden in het Duitse Inzell de wereldtitel op de 1.000 meter voor vrouwen gepakt. De Canadese reed met 1.13,41 een nieuw baanrecord.

Vanessa Herzog werd tweede in 1.14,38. Nao Kodaira, die de wereldtitel op de 500 meter verrassend moest laten aan Herzog, werd met 1.14,44 derde.

Jutta Leerdam was de beste Nederlandse. Haar 1.14,63 was goed voor plek vijf . Antoinette de Jong reed met 1.14,70 een nieuw persoonlijk record. Sanneke de Neeling, de vervangster van Ireen Wüst, kwam tot 1.14,95.

NHL: Hurricanes verstieren jubileum Rangers in Madison Square Garden

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL stond vrijdagavond één wedstrijd op het programma. De New York Rangers vierden in het Madison Square Garden een feestje, maar de Carolina Hurricanes hadden geen zin om mee te werken.

De Rangers wonnen 25 jaar geleden voor het laatst de Stanley Cup, nadat ze het 54 jaar zonder titel hadden moeten doen. Dat jubileum moest gevierd worden, maar echt spectaculair was het niet: na twee perioden was er nog altijd niet gescoord.

In de derde periode opende Warren Foegele namens de Hurricanes de score en dus moesten de Rangers aandringen. Dat lukte niet: een dikke minuut voor tijd verdubbelde Andrei Svechnikov de score, een halve minuut voor het einde tekende Brock McGinn voor de 0-3 eindstand.

Rangers - Hurricanes (Bron: YouTube)

NBA: Redick helpt Sixers langs Nuggets

De basketballers van de Philadelphia 76ers hebben in de NBA de 35e zege bij kunnen schrijven. Voor eigen publiek in het Wells Fargo Center werden de Denver Nuggets verslagen: 117-110.

De Sixers sloegen in het tweede kwart een gat, maar Denver kwam weer in de buurt en wist het spannend te maken. Onder leiding van Jimmy Butler en Joel Embiid liep de thuisploeg in de laatste vier minuten dan toch weer weg en dit keer zat een comeback er voor de Nuggets niet in.

JJ Redick was de grote man bij de thuisploeg door met 34 punten een flink steentje bij te dragen, terwijl Nikola Jokic namens de Nuggets goed was voor 27 punten.

Uitslagen NBA vrijdag
Detroit Pistons - New York Knicks 120-103
Philadelphia 76ers - Denver Nuggets 117-110
Washington Wizards - Cleveland Cavaliers 119-106
Brooklyn Nets - Chicago Bulls 106-125
Dallas Mavericks - Milwaukee Bucks 107-122
Phoenix Suns - Golden State Warriors 107-117
New Orleans Pelicans - Minnesota Timberwolves 122-117
Sacramento Kings - Miami Heat 102-96

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Vrouwen PEC Zwolle completeren kampioensgroep Eredivisie

De vrouwen van PEC Zwolle hebben zich als vijfde en laatste club geplaatst voor de kampioensgroep in de Eredivisie. De ploeg moest thuis winnen van ADO Den Haag en dat lukte: 1-0, waardoor VV Alkmaar gepasseerd werd.

Aanvoerster Babiche Roof zorgde voor rust voor de openingstreffer, waarna ADO de paal raakte. De Haagse ploeg was in de tweede helft weliswaar beter, PEC kreeg de beste kans. Maud Asbroek's schot landde echter op de lat en ondanks stevig aandringen van ADO wist PEC ook in het laatste kwartier overeind te blijven.

Op De Toekomst won Ajax met 2-0 van PSV door goals van Eshly Bakker en Ellen Janssen. FC Twente, de nummer twee in de competitie, won simpel met 4-0 van Achilles '29, terwijl sc Heerenveen met 1-0 te sterk was voor Excelsior Barendrecht.

WK-goud Verbij op 1.000m, podium geheel Oranje

Bij het WK afstanden in Inzell heeft Kai Verbij de wereldtitel op de 1.000 meter gepakt. Het is het eerste individuele goud voor ons land dit WK. Verbij, de regerend Europees kampioen sprint, reed met 1.07,39 een nieuw baanrecord in een wedstrijd van hoog niveau waarin vier man in de 1.07 reden.

Het zilver en brons ging ook naar Nederland. Thomas Krol werd tweede in 1.07,67. Kjeld Nuis, de regerend olympisch kampioen, werd derde in 1.07.81.

Skiër Svindal sluit carrière af met WK-zilver, Jansrud wereldkampioen afdaling

Op het wereldkampioenschap alpineskiën in het Zweedse Åre heeft Kjetil Jansrud zich voor het eerst in zijn loopbaan laten kronen tot wereldkampioen op de afdaling. De 33-jarige Noor versloeg zijn landgenoot Aksel Lund Svindal, die hem op de Spelen vorig jaar nog naar het zilver verwees.

De wedstrijd werd vanwege flinke mist en sneeuwval een uur uitgesteld, waarna men helaas vanaf de lager gelegen super-G-start naar beneden ging. Dat zorgde ervoor dat het een redelijk onwaardige afdaling werd van amper 1:20 minuten, waar het onderdeel normaal gesproken toch wel zeker een kleine twee minuten per run duurt.

Jansrud was de eerste die echt een sterke tijd neer wist te zetten en dat was knap: de Noor ging met twee gebroken vingers naar beneden. Landgenoot Aleksander Aamodt Kilde haalde het niet, maar Svindal, die de allerlaatste race uit zijn illustere carrière afwerkte, opende volle bak de aanval. Het was net niet genoeg: na een zinderende run kwam de 36-jarige grootheid 0,02 seconden tekort.

Lange tijd stond voormalig olympisch kampioen Matthias Mayer op 0,65 seconden op plek drie, maar dat feest ging niet door: Beat Feuz verbeterde zijn tijd, waarna landgenoot Vincent Kriechmayr de Zwitser van de derde plek stootte en op 0,33 seconden uiteindelijk het brons pakte.

Hannes Reichelt vertrok als 46e - hij mocht als eerste vertrekken, had daar geen zin in en sloeg de loting voor de startvolgorde over - en opende bijzonder snel, maar na een grote fout was de Oostenrijkse veteraan kansloos.

Rosario: "Dit seizoen valt alles op zijn plek. Dat geeft voldoening"

Pablo Rosario heeft zich dit seizoen in de basis gespeeld onder trainer Mark van Bommel en is een belangrijke pion op het middenveld van PSV. De 22-jarige middenvelder speelde in de jeugd van Feyenoord, Ajax en Almere City, waarna hij in Eindhoven terechtkwam. Met meer dan honderd wedstrijden in het betaalde voetbal in zijn benen behoort Rosario tot de groep van ervaren spelers bij de koploper van de Eredivisie. "Laatst speelden we op de training jong tegen oud. Toen zat ik dus bij oud", aldus de enkelvoudig Oranje-international.

Na het vertrek van Phillip Cocu uit Eindhoven werd Van Bommel aangesteld en toen wist Rosario dat iedereen een nieuwe kans zou krijgen. "Vorig jaar had ik persoonlijk een heel moeilijk seizoen. Ook mentaal", vertelt Rosario in een interview met De Telegraaf . "Ik vond dat ik er klaar voor was en dan is het jammer dat je minder kansen krijgt dan nu. Maar ik zal nooit naar iemand wijzen. Het moet uit mezelf komen. Ik ben op niemand kwaad. Eerder op mezelf, want ik heb mijn plekje in het eerste toen niet af kunnen dwingen."

Toen PSV afgelopen zomer miljoenen neertelde voor Érick Gutiérrez was de verwachting dat Rosario zijn plek op het middenveld kwijt zou gaan raken. "Natuurlijk hoorde ik aan het begin van het seizoen de verhalen ook wel van 'Rosario wordt het slachtoffer', toen Gutierrez werd gehaald", aldus Rosario. "Weet je wat het is: ik stippel voor mezelf uit wat ik per seizoen in gedachten heb. Dan maak ik een plan. Vooral in mijn hoofd, soms schrijf ik wat op. In de Eerste Divisie heb ik geleerd wat mannenvoetbal is. Dan is er geen tijd meer voor tierelantijntjes. Vorig jaar is het niet gelukt om mijn doel te behalen. Ik ging toen bij mezelf te rade om het dit seizoen wél te redden. Dan is het mooi dat ik dankzij de staf en mijn teamgenoten wordt beloond voor mijn harde werk. Dit seizoen valt alles op zijn plek. Dat geeft voldoening."

Rosario scoorde dit seizoen nog geen doelpunt en tevens gaf hij geen enkele assist. Hij kan genieten van de goals van anderen, zoals vorige week toen invaller Cody Gakpo op fraaie wijze scoorde tegen Fortuna Sittard. "Bij zo'n moment van Cody ben ik een van de meest blije personen. Uiteindelijk gaat het om het resultaat. Ik denk dan niet: shit, ik moet scoren", klinkt het. "Maar ik wil een completere speler worden en dus ook direct betrokken raken bij goals. Ja, dat hoort ook bij het plan voor de komende maanden."

Ook wereldtitel 5.000m voor Sáblíková, Visser pakt zilver

Bij het WK afstanden in Inzell heeft Martina Sáblíková voor de  tiende maal de wereldtitel op de 5.000 meter gepakt. De Tsjechische, die donderdag ook al de 3.000 meter won, verwees olympisch kampioene Esmee Visser naar plek twee. Het brons ging naar Natalia Voronina,

Carien Kleibeuker moest het in de tweede rit opnemen tegen de Japanse Lemi Williamson. Kleibeuker had niets aan haar opponente en moest een eigen race rijden. Ze reed een redelijk vlakke race en kwam uiteindelijk tot 6.56,47, haar vierde tijd ooit.

In de rit erna kwam de inmiddels 46-jarige Claudia Pechstein met 7.00,90 niet aan de tijd van Kleibeuker.

Esmee Visser, de olympisch kampioene op de 5.000 meter, trad in de vierde rit aan tegen de Canadese Isabelle Weidemann. Visser ging hard van start en sloeg snel een gat met Weidemann. Ze was ook sneller dan Kleibeuker. Ze bleef uitlopen mede door  een aantal rondjes 31 hoog. Zes ronden voor het einde schaatste ze pas haar eerste 32er. Uiteindelijk kwam Visser tot 6.46,14, een verbetering van het baanrecord met vier seconden. Bovendien was het een nieuw persoonlijk record en zat Visser maar een seconde boven het Nederlands record.

Martina Sáblíková, die negenmaal de wereldtitel op deze afstand won, en Ivanie Blondin vormden het  laatste paar. Sáblíková startte snel en sloeg een gaatje met de tijd van Visser. Op de drie kilometer was ze twee tienden langzamer dan Visser. Maar in de ronde erop was de Tsjechische weer een tiende sneller. Uiteindelijk was Sáblíková met 6.44,85 een seconde sneller.

Van der Sar mikt op hogere Ajax-begroting: "Daar wil je naartoe groeien"

Ajax heeft al jarenlang de ambitie om aansluiting te vinden bij de Europese top. Met kwalificatie voor de achtste finales van de Champions League is een eerste stap gezet, maar algemeen directeur Edwin van der Sar ziet nog veel uitdagingen op weg naar het grote doel. Om aan te haken bij de grootste clubs van Europa zal de begroting van de Amsterdammers ver opgeschroefd moeten worden. Van der Sar richt zich bij Ajax op de groei op sportief, financieel en commercieel gebied.

Ajax heeft grootste plannen en Van der Sar heeft een duidelijk plan voor ogen om de doelen te bereiken. "Daar laten we geen heilige huisjes voor staan", legt de beleidsbepalder uit in gesprek met de Volkskrant . "Grote clubs hebben al gesproken over een Super League. De komende zes jaar zal alles ongeveer hetzelfde blijven, afgezien van de nieuw te vormen, derde Europese competitie vanaf 2021. Vanaf 2024 zal er weer een andere stroming komen. Daar moet je als Ajax bij willen zijn, zeker op sportief gebied."

Om aansluiting te vinden met de Europese top moet de begroting van Ajax ver omhoog. Vanuit commerciële deals, de Champions League en verkoop van spelers stromen de miljoenen binnen. De begroting zal ongeveer verdubbeld moeten worden, naar een bedrag van circa tweehonderd miljoen euro. "Dergelijke ambities koesteren is goed, al weet ik ook dat het raar klinkt. Mensen zullen zeggen: ga eerst eens een prijs winnen. En het is ook niet zo dat we volgend jaar al aan dat bedrag zitten. Dat zet je neer, daar wil je naartoe groeien. Het een staat los van het ander."

Van der Sar beseft dat iedereen binnen Ajax hunkert naar een landstitel. Hij richt zich achter de schermen op meer dan alleen het winnen van prijzen. "We steken onze voelsprieten uit in de wereld. Ik ben drie, vier keer per jaar in China geweest. Daar spreek je clubs en overheden", vertelt hij. "Op die manier proberen wij de filosofie en de naam van Ajax naar voren te brengen. We hebben succes met commerciële deals, met bedrijven en met de club Guangzhou. Maar alles staat in het teken van het voetbal, om inkomsten te vergroten en te investeren in het voetbal."

'Back van Levante gearresteerd op verdenking van zeven misdaden'

Levante zal het voorlopig even moeten stellen zonder Antonio García Aranda, kortweg Toño. De club uit Valencia bevestigt via de officiële kanalen dat de 29-jarige vleugelverdediger is gearresteerd en laat weten voorlopig achter hem te staan, omdat men nog niet op de hoogte is van de feiten. Verschillende Spaanse media maken melding van zeven verschillende aanklachten.

Toño zou samen met zes andere verdachten zijn gearresteerd door de politie van Teruel, een plaats die een kleine honderdvijftig kilometer ten noorden van Valencia ligt. De groep kan volgens de berichten in de media een aanklacht tegemoet zien voor zeven misdaden, waaronder bedreiging, afpersing, valsheid in geschriften en het witwassen van geld. Vijf van de zeven 'bendeleden' zouden reeds voor de rechter zijn verschenen.

Het verloop van de zaak is voorlopig nog geheim en er wordt verder onderzoek gedaan. Om die reden is Levante voorzichtig in het statement over Toño. "Omdat de gang van zaken geheim is, wil Levante de steun uitspreken richting de speler en zijn familie. We zijn niet op de hoogte van de redenen waarom de onderzoekers tot deze stappen zijn overgegaan. We doen geen verdere uitspraken tot er meer duidelijk is, om onze speler te respecteren."

De vleugelverdediger speelde dit seizoen tot dusver zeventien wedstrijden namens Levante in LaLiga, waarin hij goed was voor twee doelpunten en twee assists. Toño speelt sinds 2014 in het shirt van de club uit Valencia, dat hem in 2014 voor 300.000 euro overnam van Recreativo Huelva. Eerder speelde de Spanjaard in het shirt van CD Castellón, Villarreal en CE Sabadell.

Oud-paardensportverslaggever Hans Eijsvogel (91) overleden

Oud-paardensportverslaggever Hans Eijsvogel is afgelopen maandag op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Aerdenhout. Dat heeft zijn dochter, voormalig hockeyinternational Marjolein Bolhuis-Eijsvogel, laten weten.

Eijsvogel was tandarts en was in zijn vrije tijd actief in de paardensport. In 1952 maakte hij een film over paardensport, waarna hij door de AVRO werd gevraagd voor het sportprogramma De Sportrevue. Dat bleek de start van een vijftig jaar durende carrière als verslaggever en commentator, voor onder meer Langs de Lijn en Studio Sport.

"Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag was ik tandarts, en zaterdag en zondag verslaggever", zei Eijsvogel in een interview met Langs de Lijn uit 2012. Hij was vooral bekend vanwege zijn liveverslagen vanaf Duindigt. Daar werd hij in 2016 nog gehuldigd voor zijn verdiensten voor de draf- en rensport.

Behalve paardensport becommentarieerde Eijsvogel ook andere sporten, zoals hockey. Hij heeft dertien Olympische Spelen meegemaakt. In 1953 was hij betrokken bij de eerste Eurovisie-sportuitzending op televisie, over een draverij in Milaan.

Interview in de 10000e editie van Langs de Lijn. (Bron: YouTube)

Halsema: 'Het etaleren van kwetsbare vrouwen is onacceptabel'

Burgemeester Halsema vindt de huidige situatie rondom de prostitutie op de Wallen niet houdbaar omdat er ernstige vermoedens van mensenhandel en uitbuiting zijn. 'Het etaleren van kwetsbare vrouwen is niet acceptabel', zegt Halsema in een interview met AT5 en Het Parool.

Halsema reageert hiermee op eerdere publicaties van AT5 en Het Parool, waaruit blijkt dat veel Amsterdammers de Wallen mijden vanwege de drukte, vinden dat er minder prostitutie moet zijn in dit gebied en dat de helft van de bevolking het niet meer van deze tijd vindt om vrouwen in een etalage te zetten.

De burgemeester snapt dat veel Amsterdammers zo denken. "Op deze manier vind ik het ook heel moeizaam. De omstandigheden waarin vrouwen hun werk moeten doen, zijn slechter geworden. Het wordt minder vanzelfsprekend. Het gaat in toenemende mate gepaard met het vernederen van vrouwen door grote groepen toeristen. En dat was, zoals Joop van Riessen (voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie) ooit zei, nooit de bedoeling."

Volgens Halsema hangt er een sentiment rondom raamprostitutie: "Van stoere Hollandse vrouwen die zeelui verwelkomen en ze de straat uitschelden op het moment dat ze zich misdragen. Dat is een ander idee dan kwetsbare vrouwen die zich slecht kunnen verweren."


Burgemeester Halsema in gesprek met AT5 (Bron: Youtube)

Lot vrouwen prioriteit
Bij Halsema staat voorop dat de maatregelen die genomen gaan worden het lot van de vrouwen die achter de ramen staan moet verbeteren. "Laat ik in algemene zin zeggen: er zijn allerlei varianten denkbaar. Je kan het houden zoals het is, je kan denken aan meer half-gesloten situaties, je kan de ramen verplaatsen of je kan er bordelen van maken. Alles is mogelijk, we onderzoeken wat het beste is."

Meer ramen ligt niet het meest voor de hand, erkent de burgemeester. "We hebben de laatste jaren het aantal ramen verminderd. Waar we wel op moeten letten, is dat op het moment dat je minder ramen hebt geen premie zet op illigale prostitutie. Want dat betekent dat je sekswerkers in een kwetsbaardere positie brengt."

Vals sentiment
Een veel gehoord argument om niks te veranderen aan de situatie op de Wallen, is dat het gebied bij Amsterdam hoort. Halsema: "Dat moet gewogen worden. Het Red Light District heeft natuurlijk internationale bekendheid. Alleen is zo langzamerhand wel de vraag of daar geen vals sentiment bijzit, omdat het nostalgisch is omdat het sentiment is van die stoere Hollandse vrouwen en bonken van zeelui."

Voor een historische kanteling staan we alleen niet in de stad, zo stelt Halsema: "Ik geloof daar niet zo in. Een stad heeft een lange geschiedenis van geleidelijkheid, die verandert niet bij revolutie, althans Amsterdam niet. Ik denk wel dat waar het over de binnenstad gaat het gebied te lang eenzijdig als een economische zone is benaderd. Daar moeten we verandering in brengen. Het is een prachtig cultuur historisch gebied. Die culturele waarde moeten centraal staan."

Komende zomer maatregelen
Halsema zal voor de zomer maatregelen op de middellange termijn aankondigen voor de Wallen. Hierbij kijkt ze ook naar prostitutie en gelden geen taboes. Halsema heeft Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, gevraagd om alle scenario’s te toetsen op wat de effecten zijn op het lot van vrouwen.


Proef met basisinkomen in Finland gedeeltelijk succesvol

In Finland krijgen sinds begin 2017 ongeveer tweeduizend langdurig werklozen een basisinkomen van 560 euro per maand. Over dit bedrag hoeven de deelnemers geen belasting te betalen en er staan ook geen voorwaarden tegenover. Het motief achter deze test is om te kijken hoe het deze mensen vergaat op onder andere de arbeidsmarkt.

De resultaten zijn binnen en misschien niet heel onverwacht, het aantal werklozen daalt amper, maar stijgt evenmin. Een positief effect van het gratis geld is dat de deelnemers zich gelukkiger voelen en minder gestrest in vergelijking met een controlegroep die reguliere werkeloosheidsuitkeringen ontving.

"Degene die een basisinkomen ontvingen hebben duidelijk minder stress-gerelateerde klachten, minder concentratieproblemen en minder gezondheidsproblemen dan de controlegroep", aldus Minna Ylikännö, hoofdonderzoeker van deze studie.

Een andere onderzoeker, Ohto Kanninen, wist echter te melden dat de 'participatie op de arbeidsmarkt neutraal gebleven is voor deze groep'. Volgens de statistieken, komend uit het onderzoek, werkten de ontvangers van een basisinkomen een halve dag per jaar meer dan de controlegroep, maar verdienden ze over dezelfde periode 21euro minder.

Fins minister van Sociale Zaken en Gezondheid Pirkko Mattila sprak vol lof over het, weliswaar beperkte, onderzoek. "Alhoewel dit experimentele basisinkomenmodel niet breder toegepast zal kunnen worden, vind ik wel dat het experiment zeer succesvol is gebleken."

De uitslag van dit onderzoek wordt op een pikant moment gepubliceerd. De socialisten binnen de Democratische partij in de Verenigde Staten, geleid door Alexandria Ocasio-Cortez, hebben een Green New Deal voorgesteld, waarin onder andere een breed sociaal vangnet voor 'diegenen die niet kunnen of willen werken' wordt beschreven.

Mogulskiër Kingsbury wereldkampioen, goud Galysheva

Freestyleskiër Mikael Kingsbury heeft zich in het Amerikaanse Solitude gekroond tot wereldkampioen op de moguls. Voor de 26-jarige Canadees, al jarenlang dominant in het mogulskiën, is het na 2013 (moguls) en 2015 (dual moguls) zijn derde wereldtitel.

Olympisch kampioen Kingsbury zette in de kwalificatie de beste score neer en deed dat in de eerste finalerun ook. In de beslissende run scoorde hij vervolgens 84,89 punten en dat was goed voor de wereldtitel. Met 81,95 en 81,66 punten ging het zilver en brons naar Matt Graham uit Australië en Daichi Hara uit Japan, waarmee het podium precies hetzelfde was als vorig jaar tijdens de Spelen in Pyeongchang. De Japanner Ikuma Horishima, twee jaar geleden verrassend goed voor WK-goud op zowel de moguls als dual moguls, eindigde als vierde.

Kingsbury wint goud (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen kwam uittredend wereldkampioene Britteny Cox uit Australië niet door de kwalificatie en daar profiteerde Yuliya Galysheva van. De Kazachse veterane werd vijfde in de kwalificatie, vierde in de eerste finale en pakte met 79,14 punten in de grote finale het goud, nadat ze in voorgaande jaren al brons en zilver won. Met 78,99 punten pakte Jakara Anthony namens Australië het zilver, voor de 78,70 punten van regerend olympisch kampioene Perrine Laffont uit Frankrijk.

Galysheva wint goud (Bron: YouTube)

ABN AMRO blijft trouw aan tennistoernooi Rotterdam

ABN AMRO en Rotterdam Ahoy hebben bij aanvang van het 46e World Tennis Tournament het sponsorcontract voor drie edities verlengd. De bank is ook in 2020, 2021 en 2022 als titelsponsor van het evenement. Sinds de start van het toernooi in 1974 is de bank hoofdsponsor van het grootste tennisevenement in Nederland. De relatie tussen ABN AMRO en Rotterdam Ahoy is daarmee het langstlopende sponsorship binnen de ATP Tour.

Richard Krajicek, toernooidirecteur van het World Tennis Tournament: "De verlenging van de verbintenis tussen ABN AMRO en het toernooi is natuurlijk goed nieuws. Zowel voor de sport in het algemeen als tennis in het bijzonder. Sport en bedrijfsleven hebben elkaar heel veel te bieden, ook op de lange termijn. Dat bewijst het toernooi immers al 46 jaar. Dat ik daar een bijdrage aan kan leveren maakt me trots."

Ahoy organiseert het ABN AMRO World Tennis Tournament dit jaar voor de 46e keer, van 7 februari tot en met 17 februari. Het toernooi is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de best bezochte indoor herentennistoernooien van de wereld. Het evenement heeft de ATP 500 status waarmee het tot de 25 belangrijkste tennistoernooien ter wereld behoort. Dit jaar nemen 7 spelers uit de top twntig van de wereld deel, onder wie Kei Nishikori en Stefanos Tsitsipas. In het persbericht stond ook nog Marin Cilic, maar die heeft zich op het allerlaatste moment afgemeld. 

Gert-Jan Meppelink, Chief Transformation & HR Officer ABN AMRO: "Vanaf de start van het toernooi in 1974 zijn wij betrokken en we blijven heel graag tot en met 2022 verbonden aan het ABN AMRO World Tennis Tournament. Zowel voor de direct betrokkenen als de collega’s en klanten geldt dat we heel trots zijn op het toernooi. We hebben met Rotterdam Ahoy iets heel moois opgebouwd in de afgelopen 46 jaar en we gaan ook nu weer een prachtige editie tegemoet.”

Ook Jolanda Jansen, Directeur Rotterdam Ahoy is blij: "Het is ongelooflijk bijzonder om zo goed, op basis van zoveel vertrouwen, met elkaar samen te werken. Deze samenwerking is een uniek partnership, waarbij twee goede teams jaarlijks samen alles doen om dit prachtige evenement te realiseren. Samen proberen we het toernooi steeds naar een hoger niveau te brengen. De combinatie van sport, entertainment, hospitality en partnership, waar onze voorgangers het toernooi op baseerden, blijkt ook vandaag te staan als een huis."

Het rolstoeltennistoernooi, dat gelijktijdig met het toernooi wordt gehouden, wordt eveneens tot en met 2022 voortgezet. Het toernooi onder leiding van Esther Vergeer is in elf jaar eveneens uitgegroeid tot een vaste waarde.

Wanders loopt Europees record halve marathon in razendsnelle wedstrijd

Atleet Julien Wanders heeft in Ras Al Kaimah in de Verenigde Arabische Emiraten het Europees record op de halve marathon verbeterd. De pas 22-jarige Zwitser klokte af na 59:13 minuten, twintig seconden sneller dan de Brit Mo Farah in 2015.

Zijn toptijd leverde de jonge Wanders de vierde plek op in de wedstrijd, waarin uitermate hard werd gelopen. Maar liefst elf man doken onder het uur, nog nooit eerder vertoond op een halve marathon. De pas 19-jarige Keniaan Stephen Kiprop was de beste: met 58:42 minuten zette hij de gedeeld zevende tijd ooit neer. Hij was daarmee twee seconden sneller dan Abadi Hadis uit Ethiopië, die zijn vorig jaar gelopen persoonlijk record evenaarde.

Politie zoekt getuigen brutale straatroof Bergen op Zoom

De politie is op zoek naar getuigen van een brutale straatroof die vrijdagmiddag rond 17:00 uur plaatsvond in Bergen op Zoom. Een 60-jarige vrouw uit Sliedrecht liep na haar werk richting haar auto. Op de Van Konijnenburgweg werd haar schoudertas afgerukt. Hoewel ze hierdoor struikelde kon ze overeind blijven om in de verte een jongen op een scooter met haar tas te zien verwdijnen. Hij verdween in de richting van De Zeeland, een winkelcomplex aan de Markiezaatsweg. 

De vrouw werd na de beroving opgevangen door een winkelier uit de buurt. Daar belde ze de politie om aangifte te doen van de diefstal van haar tas. Daarna belde ze de bank om haar pinpas te blokkeren, maar toen bleek er al geld gepind te zijn, vermoedelijk bij een supermarkt aan de Vogelaar. De politie onderzoekt de overval, waarbij ze ook gebruik zullen maken van de beelden die gemaakt zijn tijdens de geldopname. 

De dader is een getinte jongen van circa 17 jaar oud. Op het moment van de straatroof reed hij op een lichtgrijze scooter en droeg hij een blauwe jas waarvan hij de capuchon met bontkraag over zijn hoofd droeg. De vrouw zag dezelfde knul even na de beroving opnieuw rijden, maar toen droeg hij een mutsje in plaats van zijn capuchon. De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via WhatsApp een tip achterlaten behoort tot de mogelijkheden. 

Arrestatieteam pakt tieners op voor overval

Een arrestatieteam heeft vrijdagavond in Nijmegen drie tieners aangehouden voor een gewapende overval op een cafetaria aan de Groenestraat. Kort na de overval, rond 22:35 uur, zag een getuige het drietal rennen en een woning binnengaan. 

Toen de man erachter kwam dat er een overval gepleegd was gaf hij deze informatie door aan de politie. Omdat er bij de overval wapens werden gebruikt zette de politie een arrestatieteam in. In de woning hield het team drie Nijmegenaren van 16, 18 en 19 jaar aan. 

De politie is nog op zoek naar getuigen die tussen 21:30 uur en 22:45 uur iets gezien hebben rondom de cafetaria. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Snowboarders Kim en James wereldkampioen in halfpipe

Snowboarders Scotty James en Chloe Kim hebben zich in het Amerikaanse Solitude gekroond tot wereldkampioen in de halfpipe. Voor de 24-jarige James was het al zijn derde wereldtitel op rij, de 18-jarige olympisch kampioene Kim won haar eerste wereldtitel.

In de finale scoorde James in zijn eerste van drie runs al 94,25 punten, wat uiteindelijk goed genoeg bleek voor goud. In de derde run deed hij er nog een schepje bovenop en met 97,50 punten maakte de kersvers X-Games-kampioen het helemaal af. Das pas 17-jarige Japanner Yuto Totsuka pakte met 92,25 punten het zilver, Patrick Burgener gaat met 91,25 met brons terug naar Zwitserland.

James wint goud in de halfpipe (Bron: YouTube)

Kim is weliswaar pas 18 jaren jong, ze domineert al jaren in de halfpipe. Zo won ze afgelopen maand voor de vierde keer goud op de X-Games en is ze olympisch kampioene, waar dankzij haar 93,50 punten in de eerste finalerun nu een wereldtitel bij is gekomen. Cai Xuetong uit China werd met 84,00 punten op gepaste afstand tweede, voor de 82,00 punten van Kim's leeftijds- en landsgenote Maddie Mastro.

Kim wint goud in de halfpipe (Bron: YouTube)

Krasse bejaarde verjaagt overvaller met hogedrukspuit

Een 73-jarige vrouw wilde vanmorgen vroeg, rond 07:15 uur, haar auto wassen bij een tankstation op de Stationsstraat in Horst. Daarbij werd ze onaangenaam verrast door een man met een panty over zijn hoofd die haar van haar auto wilde beroven. 

De krasse dame liet zich echter niet beroven: ze verdedigde zich met een hogedrukspuit en reed vervolgens weg. De gealarmeerde politie kon de man even later in de buurt aanhouden. De 32-jarige man, afkomstig uit Augsburg (Duitsland) werd aangehouden en zit vast voor verhoor. 

Politie lost waarschuwingsschot bij massale vechtpartij

De politie in Sittard heeft vrijdagavond een waarschuwingsschot moeten lossen toen een auto wilde inrijden op een agent. Aanleiding was een massale vechtpartij tussen tientallen mensen. Vijf personen zijn hierbij aangehouden.

Rond 22:20 uur kwam er een melding binnen dat er een grote vechtpartij bezig was in een cafe. Terwijl agenten onderweg waren, verplaatste de vechtpartij zich naar buiten, naar de Limbrichterweg. Tientallen mensen, vermoedelijk leden van diverse voetbalsupportersgroepen, gingen met elkaar op de vuist. Toen politie in grote getale arriveerde, vluchtten een aantal mensen in auto’s en wilden wegrijden.

Agenten gingen erachteraan waarop een auto stopte. Terwijl een agent de inzittenden wilde controleren, gaf de bestuurder gas en wilde inrijden op de agent. Deze zag zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. De bestuurder en inzittenden werden daarop aangehouden. Tijdens de vechtpartij werden diverse auto’s en straatmeubilair vernield. In totaal werden er vijf personen aangehouden, mannen in de leeftijd van 17 tot 29 jaar uit Belgie en Eindhoven.

Haase opent ATP Rotterdam tegen Kukushkin

Robin Haase stuit in de eerste ronde van het World Tennis Tournament op Mikhail Kukushkin. De Kazak is de nummer 55 van de wereld, terwijl de Haagse prof de nummer 54 van de mondiale ranking is.

De loting koppelde Tallon Griekspoor aan de beste Russische tennisser van dit moment, Karen Khachanov. Hij staat momenteel elfde op de wereldranglijst en is in Ahoy als tweede ingeschaald. Griekspoor is met een wildcard het hoofdtoernooi toegelaten. 

De Japanner Kei Nishikori is in Rotterdam als eerste geplaatst. Hij treft de Fransman Pierre-Hugues Herbert. Het Griekse talent Stefanos Tsitsipas, die dit jaar tot de halve finales reikte op de Australian Open, neemt het op tegen de Bosniër Damir Dzumhur.

De 46ste editie van het tennistoernooi in Rotterdam begint zaterdag met het kwalificatietoernooi. Ryan Nijboer, Scott Griekspoor en Jelle Sels hebben een wildcard gekregen voor de kwalificaties. Het trio treft respectievelijk Ryan Nijboer, Marius Copil en Thomas Fabbiano. 

Loting ATP Rotterdam

[1] K. Nishikori (JPN) vs. [SE] P. Herbert (FRA)
Qualifier vs. D. Shapovalov (CAN)
M. Klizan (SVK) vs. M. Fucsovics (HUN)
H. Chung (KOR) vs. [7] R. Bautista Agut (ESP)

[4] M. Raonic (CAN) vs. P. Kohlschreiber (GER)
B. Paire (FRA) vs. [WC] S. Wawrinka (SUI)
Qualifier vs. [WC] T. Berdych (CZE)
Qualifier vs. [6] L. Pouille (FRA)

[8] D. Goffin (BEL) vs. G. Monfils (FRA)
A. Seppi (ITA) vs. N. Basilashvili (GEO)
M. Kukushkin (KAZ) vs. R. Haase (NED)
D. Dzumhur (BIH) vs. [3] S. Tsitsipas (GRE)

[5] D. Medvedev (RUS) vs. J. Chardy (FRA)
M. Ebden (AUS) vs. F. Verdasco (ESP)
J. Tsonga (FRA) vs. Qualifier
[WC] T. Griekspoor (NED) vs. [2] K. Khachanov (RUS)

'Quit bugging me'

14 februari, Valentijnsdag, is het uitgelezen moment om je geliefde te laten weten dat je van hem/haar houdt, al dan niet anoniem. Met veel te dure luxe chocolaatjes, of een bos bloemen die twee keer zoveel kost als een week geleden. Maar waar de meeste commerciële bedrijven geen rekening mee houden is met de alleenstaande mensen met een verbroken relatie. 

El Paso Zoo in Texas brengt daar verandering in met het 'Quit bugging me' evenement. Het idee is dat verzuurde singles de naam van hun ex-partner doorgeven die dan gekoppeld wordt aan een kakkerlak. Op Valentijnsdag zullen de kakkerlakken live gevoerd worden aan de bewoners van de dierentuin. Het evenement is zo populair dat de dierentuin laat weten de liefde ook te willen verspreiden onder de andere dieren. 

Twee Rotterdammers opgepakt na schietincident

De politie hield vrijdagavond twee verdachten aan na een schietincident in een woning aan de Boermarke in Rotterdam. Bij het incident raakte een 49-jarige man uit Barendrecht gewond.

Rond 18.00 uur kreeg de politie de melding dat iemand zou zijn neergeschoten aan de Boermarke. Agenten gingen er direct naartoe en troffen in een woning een man met een schotwond aan. Het slachtoffer was aanspreekbaar. Hij werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie stelde een onderzoek in en hield twee mannen, die ook in de woning aanwezig waren, aan. Het gaat om Rotterdammers van 57 en 70 jaar oud. Rechercheurs onderzoeken de exacte toedracht van het incident.

De Boeing van Corendon steekt snelweg over

De A9 van Utrecht/Amsterdam in de richting van Alkmaar is vannacht afgesloten geweest. Corendon verplaatst namelijk een Boeing 747 van luchthaven Schiphol naar de tuin van het hotel van het bedrijf aan de Schipholweg in Badhoevedorp.

Eerst werden ter hoogte van de Sloterweg lichtmasten en vangrails weggehaald en rijplaten neergelegd. De daadwerkelijke oversteek duurde daarna zo’n 15 minuten. De A9 van Utrecht/Amsterdam in de richting van Alkmaar is door het spectaculaire tafereel afgesloten geweest tussen 23.00 uur gisterenavond en vanmorgen 07.00 uur. 

Tijdens de oversteek van de Boeing werd het hele verkeer vijftien minuten stilgelegd. De werkzaamheden werden verricht door een door Corendon ingehuurde aannemer.  In de nacht van dinsdag op woensdag begon de verhuizing van het vliegtuig. Op een trailer reed het vliegtuig over Schiphol, om via de Zwanenburgbaan het terrein te verlaten en haar weg te vinden over de weilanden. 

FOK! Wat een weer: code geel: windstoten

Gegroet!

Het was weer een saaie en bewolkte dag gisteren en er viel af en toe wat regen. Ook waren er wel wat droge momenten, maar de zon kregen we niet te zien. Er stond veel wind en die wind die blijft er voorlopig nog wel inzitten. Vandaag neemt die zelfs nog wat verder toe. Het KNMI heeft voor de kustprovincies, Utrecht en Flevoland ook een code geel afgegeven vanwege de verwachte windstoten. 

Het is dan ook de wind die het mooie weer maakt. Langs de hele kust komt er een harde tot stormachtige wind te staan, en het is het zelfs niet uitgesloten dat het even tot storm komt. Kracht 9 dus. Ook komen er dan zware windstoten voor tot diep in het binnenland. Gemiddeld gezien van zo'n 70 tot 80 km in het oosten tot 90 a 100 km aan zee. Op de Wadden misschien nog iets meer.

Het weerbeeld is wel wat vriendelijker geworden, al zou je dat met al die wind niet zeggen. De zon schijnt geregeld en slechts lokaal valt er een enkele bui. Langs de kust schijnt de meeste zon. Bij dit alles wordt het ongeveer 9 graden en ook dat is prima uit te houden.

Morgen volgt er weer een dag met veel regen en wind, maar de details zijn nog vrij lastig aan te geven. Komen we morgen op terug.

Fijn weekend!  

Oceaan (Foto: Interpretatie)
Vrijwel windstil en mooi weer op de Atlantische Oceaan. Fraaie foto van Interpretatie. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

10.000 extra banen door investeringen buitenlandse bedrijven

372 buitenlandse bedrijven zoals Giant, Timberland en DAZN zorgden in 2018 voor 9.847 extra banen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed voor 2,85 miljard euro aan investeringen in onze economie. Deze banen en investeringen zijn binnengehaald door het collectief Invest in Holland dat bestaat uit de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), haar regionale partners en Nederland Distributie Land. Een jaar eerder, in 2017, investeerden 357 bedrijven 1,67 miljard euro in ons land.

Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat (EZK): “Deze resultaten bevestigen opnieuw dat buitenlandse bedrijven belangrijk zijn voor ons wereldwijd opererende land. Bijna één miljoen mensen werken bij buitenlandse ondernemingen in Nederland. En nog eens een half miljoen mensen werken indirect voor deze bedrijven als toeleverancier, vooral bij mkb-bedrijven. In een globaliserende wereld neemt het belang van een goed Nederlands vestigingsklimaat voor ons allemaal dus alleen maar toe.”

Het werk van het NFIA valt mede onder verantwoordelijkheid van minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS): “De aanstaande Brexit en internationale handelsspanningen zorgen ook voor kansen voor Nederlandse bedrijven. Onze bedrijven zijn innovatief, flexibel en passen zich aan deze veranderende markt aan. Daarnaast is ook de positie van Nederland als stabiel economisch knooppunt aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven. Deze positie zal alleen maar verder worden versterkt. Het is goed dat dit ook terug te zien is aan de bijna 10.000 extra banen in 2018.”

Van hoofdkantoren tot R&D
De NFIA is binnen Invest in Holland verantwoordelijk voor 8.475 van de 9.847 banen. In 2018 wist de NFIA 248 buitenlandse investeerders naar Nederland te halen die samen goed zijn voor 2,76 miljard euro aan investeringen. Uit de NFIA-jaarcijfers blijkt verder dat de meeste nieuwe banen in hoofdkantoren (2.259), marketing & sales-kantoren (1.834), distributiecentra (1.053), service centra (977), productielocaties (884) en R&D-vestigingen (755) ontstaan. Zo startte sportmediabedrijf DAZN een ontwikkelcentrum in Amsterdam, breidden Giant en Timberland hun Europese distributielocaties uit (in respectievelijk Lelystad en Almelo) en gaat Mitsui Chemicals kunststoffen produceren op de Chemelotcampus in Limburg.

De meeste ‘buitenlandse banen’ zijn, net als in 2017, gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. In 2018 ging het om 3.185 banen, die gepaard gaan met 1,19 miljard euro aan investeringen. De VS wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (1.596 banen), China (614 banen), Japan (580 banen) en Duitsland (300 banen).

Ook meer Brexitbedrijven
In 2018 haalde het Invest in Holland-collectief 42 bedrijven naar Nederland in verband met Brexit, goed voor 1.923 banen en een bedrag van 291 miljoen euro aan investeringen. Onder andere de Japanse zakenbank Norinchukin en mediabedrijf TVT Media gaven aan vanwege Brexit het kantoor in Nederland uit te breiden. Financiële dienstverleners MarketAxess en Azimo, en maritiem verzekeraar UK P&I Club, maakten vorig jaar bekend mede door Brexit een kantoor in ons land te openen. Ook de komst van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA naar Amsterdam, waar Invest in Holland bij betrokken is, is onderdeel van de resultaten. In 2019 hebben verschillende bedrijven ook al aangekondigd in ons land uit te breiden in relatie tot Brexit, het gaat hierbij onder andere om Discovery en Bloomberg.

Het aantal bedrijven dat naar ons land komt in verband met Brexit is gegroeid ten opzichte van 2017, toen 18 bedrijven naar ons land kwamen. De NFIA heeft daarnaast met ruim 250 buitenlandse bedrijven contact die een mogelijke vestiging in Nederland overwegen naar aanleiding van Brexit. Dit zijn Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen door de onzekerheid die Brexit veroorzaakt. Het gaat hier onder andere om bedrijven uit de financiële sector, de media en advertentie-industrie, de life sciences en de logistiek. Deze bedrijven hebben – naast Nederland – veelal ook contact met landen als Duitsland, Frankrijk of Ierland.

Noorse biatleten domineren, Duitse dames winnen

Tijdens de World Cup biatlon in het Canadese Canmore hebben de Noorse mannen met overmacht de estafette gewonnen. Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen, Erlend Bjøntegaard en Johannes Thingnes Bø waren in het ijzig koude Canmore een klasse apart.

Het was aanvankelijk nog een strijd tussen Noorwegen en Frankrijk. Birkeland vocht tegen Antonin Guigonnat, waarna Christiansen Emilien Jacquelin het nakijken gaf. Simon Fourcade kon het Bjøntegaard even lastig maken, maar het was niet genoeg en Bø - de dominante man dit seizoen - maakte het vervolgens simpel af. Quentin Fillon Maillet hielp de Fransen op 1:10 minuten naar de tweede plek, Rusland werd op bijna twee minuten - en ruim een minuut voor Duitsland - onbedreigd derde.

Bij de vrouwen was Italië na sterke optredens van Lisa Vittozzi, Nicole Gontier en Dorothea Wierer lange tijd op weg naar de overwinning. Toch ging het nog fout: slotloopster Federica Sanfilippo gooide niet alleen de winst, maar zelfs de podiumplaats vakkundig in het putje door onder meer de strafronde in te moeten duiken. Vanessa Hinz, Franziska Hildebrand en Denise Herrmann brachten Duitsland in positie, waarna Laura Dahlmeier het ondanks verrassend matig schieten afmaakte.

De tweede plek ging naar Noorwegen en dat was knap. De jonge Emilie Aagheim Kalkenberg zorgde voor een dramatische start, maar Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff en Marte Olsbu Røiseland herstelden het en zorgden voor plek twee. Røiseland maakte als slotloopster gehakt van de Française Julia Simon, die haar ploeg nog wel de derde plek bezorgde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.