FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 januari 2019

'Zonder aangifte geen strafvervolging'

Een winkeldief die in Alkmaar in het centrum op heterdaad betrapt werd is goed weggekomen. De man had volgens de politie voor 'tientallen euro's' aan goederen gestolen, en hij kon dankzij een alerte winkelmedewerker binnen no-time worden aangehouden. 

Helaas voor de samenleving laat de politie weten dat ze de boef weer moesten laten gaan omdat de manager van de winkel weigerde om aangifte te doen tegen de winkeldief. En zonder aangifte is er geen strafvervolging mogelijk aldus de politie op Facebook. 

De reacties onder het Facebook-item laten niets te raden over. Klik hier als je een smeuïge discussie over de politie en de Nederlandse rechtsvervolging wil lezen. 

'Zonder aangifte geen strafvervolging' (Foto: Politie Alkmaar)
'Zonder aangifte geen strafvervolging' (Foto: Politie Alkmaar)

Pentagon wil raketdefensie in ruimte

De VS moet nieuwe technologieën ontwikkelen, waaronder detectoren in de ruimte, om raketaanvallen af te slaan. Dat staat in een nieuw rapport van het Pentagon. Het zou van groot belang zijn om defensie naar de ruimte uit te breiden, omdat China en Rusland nieuwe wapens zouden ontwikkelen die de superioriteit van de VS bedreigen.

De berichtgeving volgt op eerdere aankondingen van president Donald Trump voor een zogeheten Space Force om "Amerikaanse dominantie in de ruimte te verzekeren". Het doet denken aan het zogeheten Strategic Defense Initiative ('Star Wars') van voormalig president Reagan, dat nooit werd voltooid.

Tot dusver lijkt er enkel sprake van detectiesystemen in de ruimte. Het is onduidelijk of het uiteindelijk ook zou moeten komen tot manieren om raketten vanuit de ruimte te vernietigen, zoals Reagan dat voorstelde.

Mogelijk zullen China en Rusland de Amerikaanse plannen als bedreiging van hun eigen nucleaire capaciteiten zien, schrijft de BBC, waardoor er een nieuwe wapenwedloop kan ontstaan. Beide landen werken aan wapens om de Amerikaanse defensiesystemen te slim of snel af te zijn, waaronder hypersonische ballistische raketten.

Een eerder rapport van Amerikaanse experts concludeerde dat de "superioriteitsmarge" van het land "sterk is verminderd".

Man pleegt succesvol 'suicide by cop'

Een 50-jarige man is donderdagochtend na een incident op een erf van een woonboerderij aan de Schoterlandseweg in Nieuwehorne om het leven gekomen. De politie werd gealarmeerd om dat de man zichzelf iets aan wilde doen.

Politieagenten troffen de man aan in een auto. Toen zij in contact met de man wilden komen en hulp wilden verlenen, reed de man weg. Eén van de politieagenten kwam daarbij onder de auto terecht en werd met kneuzingen aan het lichaam ter controle naar een ziekenhuis overgebracht.

Omdat de situatie als zeer bedreigend werd ervaren, werd op de auto geschoten. De auto vatte vlam en kwam tot stilstand tegen de woonboerderij. Toen van een bedreigende situatie geen sprake meer was, werd de man zwaargewond aangetroffen in de auto. Hulp mocht niet meer baten en hij overleed ter plekke.

Waardoor de auto vlam vatte is in onderzoek. De exacte doodsoorzaak van de man is nog niet bekend en wordt onderzocht. De rijksrecherche verricht onderzoek naar het schietincident.

Mocht je problemen hebben en over zelfmoord denken bel dan direct 113 of kijk op 113.nl 

Ricciardo verwacht zware tegenstand van HŘlkenberg

Ondanks dat Formule 1-coureur Nico Hülkenberg nog een blanco score heeft wat betreft podiumplaatsen verwacht zijn nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo een zware tegenstander aan de Duitser te krijgen.

Hülkenberg wordt al jaren gezien als een van de betere coureurs in de F1, toch kreeg de 31-jarige coureur nog nooit een kans bij een absoluut topteam. Ricciardo kreeg die kans wel en won in zijn vijf seizoenen bij Red Bull Racing zeven races en scoorde 29 podiumplaatsen. Dat verschil in succes is geen garantie voor de toekomst benadrukt de Australiër.

“Ik neem veel van de hoogtepunten met me mee. Dat zelfvertrouwen neem ik mee naar Renault”, vertelt Ricciardo aan Motorsport.com. “En dat heb ik ook nodig vanwege Nico. Iedereen in de Formule 1 kent zijn kaliber. De buitenwacht kan denken dat hij iets van tweehonderd races gereden heeft en nooit op het podium stond, maar wij weten allemaal dat hij niet zo'n rijder is. Dus ik weet dat ik alles in moet zetten. Niet alleen om hem te verslaan maar ook om de progressie van het team te versnellen.”

Ondanks dat afgelopen seizoen er een was van veel teleurstellingen won hij ook de Grand Prix van Monaco en boekte daarmee zijn mooiste zege uit zijn carrière: “Dat draag ik voor altijd met me mee want de nasleep daarvan was het grootste hoogtepunt dat ik ooit gekend heb. Toen ik op die dag terugliep naar het Energy Station nadat ik alle pers te woord had gestaan en iedereen zag… Het was bomvol en ik kreeg een staande ovatie. Ik was zo trots dat iedereen zo blij voor me was. Ik doe dit voor mezelf, deze sport, en ik stop op de dag dat ik het niet meer leuk vind. Het was geweldig dat ik die dag zoveel mensen blij maakte. Op dat moment voelde ik dat ik het niet alleen voor mezelf doe.”

Mourinho: "Ik wil nog steeds coachen, ik ben nog jong"

José Mourinho hoopt in de toekomst weer een mooie trainersfunctie te krijgen. De Portugees is in de voetbalwereld nog lang niet klaar.

De 55-jarige Mourinho werd vorige maand ontslagen bij Manchester United en donderdag was hij voor beIN Sports analist bij de wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Qatar, op de Azië Cup. Hij werd gevraagd naar zijn toekomst, maar ook naar zijn persoonlijkheid en conflicten die hij in het verleden heeft gehad met collega's.

"Hier in Doha kwam Wesley Sneijder vandaag naar me toe om hallo te zeggen. Maar dat is niet het soort nieuws waar de mensen van houden", sprak Mourinho. "We houden alleen nog maar van slecht nieuws, dat plaatsen we boven het andere nieuws. Goede relaties tussen spelers en coaches worden niet genoeg benadrukt."

"Tegenwoordig heeft een trainer een bepaalde structuur en de steun van de club nodig om zijn personeel te leiden. Het wordt steeds moeilijker om directe relaties met spelers te hebben", aldus de voormalige succescoach. "Iedere club moet nu een vertegenwoordiger hebben die met de spelers communiceert, zo is het meer georganiseerd. En de coach moet gewoon trainen in plaats van de discipline behouden."

Mourinho vindt ook dat spelers veel macht hebben. "Ja, maar dat hangt ook van de club af. Ferguson zei na het vertrek van David Beckham dat een speler moet worden verkocht zodra hij belangrijker wordt dan de club. Maar nu bestaat dat niet meer, die balans is veranderd."

"Daarmee bedoel ik niet dat de oudere generatie beter is dan die van nu. Tijden zijn gewoon veranderd. Bijvoorbeeld: als mijn vader vroeger aan mij vroeg of ik een krant wilde gaan kopen, dan deed ik dat zonder iets terug te zeggen. Maar nu zou een kind vragen: "Waarom?" Dat heeft niets met een gebrek aan discipline te maken, maar met een nieuwe mentaliteit."

Na jarenlang coach te zijn bij Porto, Chelsea, Internazionale, Real Madrid en Manchester United zit Mourinho nu dus zonder club. Als het aan hem ligt, komt daar nog wel verandering in. "Ik wil nog steeds coachen. Ik ben jong en ik hoor er nog steeds bij. Dit is mijn werk." Op de vraag wat het beste team is dat hij trainde, antwoordde hij: "Inter. Om de eenvoudige reden dat we alles met die ploeg hebben gewonnen."

NetherRealm presenteert Mortal Kombat 11 tijdens event

Op het moment van schrijven houdt Mortal Kombat-ontwikkelaar NetherRealm Studios een livestream-evenement om de nieuwste telg in de MK-familie te presenteren, Mortal Kombat 11. Het hele evenement is op Twitch te bekijken.

De show werd geopend met een uiterst gewelddadige compilatie van gameplayfragmenten uit Mortal Kombat 11 met enkele bekende gezichten. Behalve iconen als Scorpion, Raiden, Liu Kang en Sonya zien we ook namen terugkomen die korte of lange tijd afwezig zijn geweest in de serie, zoals Skarlet en Baraka. 

Ten opzichte van eerdere games zien we een aantal compleet nieuwe gameplayfeatures langskomen, zoals een 'fatal blow'-mogelijkheid, 'perfect blocks' die opgevolgd kunnen worden met een naadloze counter, een verticale en een horizontale balk voor offense power en defense power en meer. Verder is overduidelijk dat extreme gore weer de boventoon voeren zoals we gewend zijn van de knokfranchise, met uiteraard de meest verknipte manieren om iemand om te leggen in de welbekende fatalities. 

Bekijk de launchtrailer hieronder vast voor een voorproefje. Klink hier om via Twitch om eventueel de rest van het evenement nog mee te krijgen of als je te laat bent de video-on-demand-versie te bekijken. Mortal Kombat 11 komt op 23 april van dit jaar uit voor Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch en pc.

Britse prins Philip betrokken bij aanrijding

De Britse prins Philip is vanmiddag betrokken geweest bij een verkeersongeval. Hij zat achter het stuur van een Range Rover toen die in aanraking kwam met een ander voertuig.

Door dat contact kwam de auto van de 97-jarige prins op zijn kant terecht. Desondanks raakte de man van koningin Elizabeth niet gewond en kon hij zelf, met wat hulp van omstanders, uitstappen. Naar verluid draaide de hertog van Edinburgh vanaf de oprit van landgoed Sandringham de openbare weg op toen hij werd geraakt door een ander voertuig.

De twee inzittenden van het andere voertuig zijn ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. De prins is bij terugkomst op het landgoed nagekeken door een arts van de koninklijk familie.

Buckingham Palace heeft een korte verklaring afgegeven over het incident:“De hertog van Edinburgh is betrokken geraakt bij een verkeersongeluk met een ander voertuig. De hertog is niet gewond geraakt."

Misdaadcijfers dalen, maar lijken te stagneren

De politie heeft vandaag de criminaliteitscijfers en reactietijden over 2018 gepubliceerd. Net als voorgaande jaren is ook in 2018 het aantal geregistreerde misdrijven gedaald, in dit geval met 6,1 procent ten opzichte van 2017. In totaal registreerde de politie 766.638 misdrijven.

Deze dalende trend is al enkele jaren gaande. Het huidige cijfer uit 2018 ligt ruim 20 procent lager dan het aantal geregistreerde misdrijven in 2014. Wel lijkt de daling het laatste halfjaar tot een einde gekomen. De daling geldt voor bijna alle soorten misdrijven. De in 2018 gepubliceerde Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ondersteunt deze trend. Mensen zijn minder vaak slachtoffer van criminaliteit en voelen zich veiliger blijkt uit dit onderzoek.

Grootste daler in 2018 was zakkenrollerij, dat is in een jaar tijd met 28 procent afgenomen. Ook zijn er fors minder woninginbraken gepleegd (13 procent). Dit is onder andere het gevolg van extra surveillance, de integrale aanpak met ketenpartners en veel aandacht voor preventie. Verder is het aantal vernielingen gedaald met 12 procent.

Overvallen
Het aantal overvallen is voor het eerst sinds jaren hoger dan afgelopen jaren (4 procent). Hierbij valt de bovengemiddelde stijging van overvallen in de laatste twee maanden op, traditioneel gezien zorgen de donkere dagen al voor een toename. ‘Vooral de opleving van de hit and run-overvallen baart zorgen’, stelt Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen. ‘Zeker de laatste maanden van het jaar waren er relatief veel overvallen op supermarkten en maaltijdbezorgers. Die worden het vaakst gepleegd door jonge daders die amateuristisch te werk gaan.’

Meldingsbereidheid seksueel geweld
Wat verder opvalt, is een stijging van het aantal geregistreerde seksuele misdrijven (7 procent). Een verklaring hiervoor zou mogelijk liggen in de toenemende aandacht en openheid in de samenleving ten aanzien van seksueel geweld, waardoor mensen sneller aangifte doen. Daarnaast kunnen slachtoffers landelijk bij meer meldpunten terecht voor hulp. Vanuit de samenwerkende hulverlening wordt gestimuleerd om melding bij de politie te doen. Als we kijken naar het type seksuele misdrijven betreft het vooral een toename van verkrachting, grooming en sexting.

Onzichtbare criminaliteit
Veel traditionele vormen van misdaad nemen weliswaar af, maar ‘harde’ politiecijfers zeggen niet alles. De laatste jaren is een duidelijke verschuiving naar ‘onzichtbare’ criminaliteit, zoals ondermijning en gedigitaliseerde criminaliteit. Dat is criminaliteit waar mensen vaak geen aangifte van doen, maar die wel degelijk een maatschappelijk probleem vormt, zoals drugscriminaliteit.

Reactietijden bij spoed
De politie was landelijk in 2018 in 85,0 procent van de spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse, met een duidelijke piek tussen de 3 en 10 minuten. Dat is een lichte verbetering van 0,2 procent ten opzichte van 2017.

Misdaadcjifers dalen, maar lijken te stagneren (Foto: Archieffoto politie)
Misdaadcjifers dalen, maar lijken te stagneren (Foto: Archieffoto politie)

Meisje dat werd gegrepen door rottweiler kan weer lachen

Het jonge meisje uit Alkmaar dat zwaar gewond raakte door de aanval van een rottweiler kan weer lachen. De politie bracht gisteren een bezoek aan het meisje, en had een ook een bijzondere gast mee: burgemeester Piet Bruinooge kwam zich hoogstpersoonlijk op de hoogte stellen van de gezondheid van het meisje. 

Lees ook: Hond bijt klein meisje, viel al eerder kind aan

Het meisje liet op de dag van de aanval samen met een familielid twee kleine hondjes uit op de Grevelingen, toen ze vanuit het niets door de hond gegrepen werd. Het kind liep bij de aanval een gecompliceerde armbreuk op, en ook trok de hond een stuk van haar hoofdhuid los tijdens de aanval. De politie laat nu op Facebook weten dat het goed met haar gaat en dat de wonden voorspoedig genezen. 

Meisje dat werd gegrepen door rottweiler kan weer lachen (Foto: Politie Alkmaar)
Meisje dat werd gegrepen door rottweiler kan weer lachen (Foto: Politie Alkmaar)

Dood Bouchikhi leidt tot oprollen drugsservice 'Deals on wheels'

Het was zo ideaal. Tussen tien uur in de ochtend en tien uur in de avond heroïne bestellen. Gewoon via de telefoon. De bestelling werd per fiets afgeleverd door ‘deals on wheels’. Zo noemde een klant de drugsbestelservice waar ze al jarenlang heroïne bestelde. Met de aanhouding van een 51-jarige restauranthouder uit Amsterdam op 23 juli vorig jaar, kwam een einde aan de drugslijn.

De restauranthouder kwam in beeld nadat politie en het Openbaar Ministerie de spreekwoordelijke bouwlamp op de Oostelijke Eilanden had gezet na de dood van de 17-jarige Mohammed Bouchikhi op 26 januari 2017. Wat was daar toch aan de hand, vroegen politie en het OM zich af. Bij een zoektocht naar de mogelijk onderliggende drugshandel kwam de politie uit bij het Oosterpark en het gebied rond de Dappermarkt. En niet zozeer bij de Oostelijke eilanden.

Chef
De aangehouden restauranthouder bekleedde volgens het OM een leidinggevende functie binnen de criminele organisatie. Hij zou de chef zijn die vier fietskoeriers zou hebben aangestuurd. Dat zou blijken uit verklaringen van kopers of betrokkenen. Ook het onderzoek van de politie, waaronder tapgesprekken en observaties, wijst in die richting, stelt het OM.

Contanten
Bij een doorzoeking in de woning van de 51-jarige Amsterdammer treft de politie in de trapkast een zwarte plastic tas aan met witte kleine envelopjes en een zakje met bruine substantie, heroïne blijkt uit onderzoek. In dezelfde kast hangt een plastic tas met een grote hoeveelheid voorgevouwen envelopjes. In de slaapkamer worden tien plastic tassen gevonden, gevuld met lege witte envelopjes. De politie vindt ook een aantal telefoons die in verband kunnen worden gebracht met de deallijn en een grote digitale weegschaal. Ook treft de politie ruim 16 duizend euro aan contacten aan. In een toegangsdeur naar een slaapkamer vindt de politie drie doorzichtige boterhamzakjes met in totaal 15 duizend euro. En in een geldkistje ruim duizend euro.

Criminele opbrengst afpakken
De 51-jarige Amsterdammer heeft grof geld verdiend met zijn activiteiten. Dat zeiden de officieren van justitie vanmiddag tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de verdachte. Ze kondigen een vordering tot ontneming aan. Op een later moment zal het OM de rechtbank vragen het geld dat de verdachte zou hebben verdiend af te pakken. Er is reeds beslag gelegd op auto’s en geld. 

Eis: Vijf jaar
Tegen de man eiste de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. In de strafmaat heeft de officier van justitie rekening gehouden met de pleegperiode, het aandeel en de leidinggevende rol van verdachte en het gebruik maken van kwetsbare en verslaafde mensen voor zijn handel.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Sperma in arm injecteren helpt niet tegen rugpijn

We kennen het allemaal wel: je hebt last van je rug en om daar eindelijk vanaf te komen zet je maandelijks een spuit van je eigen sperma in je arm. Niks bijzonders, maar nu lijkt het mogelijk niet eens te werken, zo blijkt uit een melding in het Irish Medical Journal.

In dat vaktijdschrift staat een bericht over een 33-jarige man, die anderhalf jaar lang elke maand een volgespoten spuit in zijn arm spoot. Meneer had namelijk last van zijn rug en om de een of andere reden leek dit hem toch echt wel een goed idee. Het werkte niet echt lekker en uiteindelijk besloot hij dan toch maar naar de dokter te gaan wegens 'plotselinge pijn in zijn onderrug', nadat hij 'een zwaar, staal object' opgetild had.

Tijdens de controle vond de arts een flinke zwelling op zijn rechterarm, waarna meneer toegaf zichzelf al ruime tijd volgespoten te hebben met naalden die hij online kocht. Nadat hij een driedubbele 'dosis' in één keer geïnjecteerd had voelde hij zich niet meer zo tof, mogelijk te verklaren doordat de sperma in zijn bloed en zijn armspieren gelekt was.

Nader onderzoek aan de zwelling liet zien dat er een behoorlijke luchtbel onder de huid van de man zat. Meneer werd opgenomen in het ziekenhuis en behandeld met antibiotica, waarna hij - met zelfs een stuk minder rugpijn - naar huis mocht. Het is volgens de Ierse artsen het eerste geval van sperma-injectie als medische behandeling.

'Chelsea haalt Nederlands talent weg uit jeugdopleiding van AZ'

Justin de Haas is op weg naar Chelsea. De achttienjarige verdediger gaat volgens het Algemeen Dagblad komende zomer de overstap maken van AZ naar de Engelse topclub. In een reactie aan de krant vertellen de Alkmaarders niets van de aantaande overstap te weten.

Het contract van De Haas bij AZ loopt na dit seizoen af. De verdediger maakte in 2015 de overstap van KFC naar AZ en werkt zijn wedstrijden af in Onder-17. Andrie Jonker, voormalig hoofd jeugdopleiding bij Arsenal, vraagt zich in het dagblad hardop af of het verstandig is om voor Nederlandse talenten op jonge leeftijd de overstap naar een Engelse topclub te maken.

"Ik blijf mijn bedenkingen houden of dit de juiste stap is. Speel eerst eens honderd wedstrijden in de Eredivisie, denk ik vaak. Buiten Tim Krul en Nathan Aké is er geen enkele speler in geslaagd om vanuit de jeugd een basisplaats in de Premier League af te dwingen", legt hij uit. "Timothy Fosu Mensah? Die heeft het nu ook moeilijk bij Fulham."

Onlangs maakten de Nederlandse talenten Ki-Jana Hoever en Tahith Chong in de FA Cup hun debuut voor respectievelijk Liverpool en Manchester United. "Toen ik bij Arsenal werkte, riep manager Arsène Wenger weleens jeugdspelers op voor wedstrijden in de League Cup. Maar als Arsenal een paar dagen later voor de Premier League in actie kwam, zaten die jongens niet bij de selectie. En de vijftig wedstrijden daarna ook niet. Het zegt wel iets dat jongens als Hoever en Chong tot de grootste talenten van hun club behoren. Dat is uiteraard positief", aldus Jonker.

Halep wint weer met moeite op Australian Open, Williams-zussen door

Tennisster Simona Halep heeft op de Australian Open de derde ronde bereikt. Voor de Roemeense nummer één van de wereld ging het net als in de eerste ronde echter niet makkelijk, dit keer tegen de Amerikaanse Sofia Kenin (WTA-37).

Halep won de eerste set nog na een break in de eerste game, maar in set twee gaf ze een vroege break weg, waarna Kenin de tiebreak met drie opeenvolgende punten naar zich toe trok. De Amerikaanse wist een ellenlange eerste game van set drie vast te houden en brak Halep op 3-2 zelfs. Ze leverde haar service echter gelijk weer in en deed dat daarna nog eens, waarna Halep het op eigen opslag af kon maken: 6-3, 6-7 (5), 6-4.

Naomi Osaka (4) had het een stuk minder lastig met de Sloveense Tamara Zidansek: 6-2, 6-4. De Oekraïnse Elina Svitolina (6) stuurde Viktoria Kuzmova met 6-4, 6-1 terug naar Slowakije, terwijl Karolina Pliskova (7) de Amerikaanse Madison Brengle na een stroef begin bijzonder overtuigend oprolde: 4-6, 6-1, 6-0.

De Belgische Elise Mertens (12) was Margarita Gasparyan uit Rusland met 6-1, 7-5 de baas, de Letse Anastasija Sevastova (13) moest nog even wat dieper graven om de Roemeense Bianca Andreescu te kloppen: 6-3, 3-6, 6-2.

Ook Madison Keys (17) mag zich opmaken voor ronde drie. De Amerikaanse klopte de pas 17-jarige Russische Anastasia Potapova (WTA-89) met 6-3, 6-4. Voormalig nummer één van de wereld Garbiñe Muguruza (18) stond bijna drie uur op de baan tegen de Britse Johanna Konta, maar won uiteindelijk wel met 6-4, 6-7 (3), 7-5.

Tot slot staan ook de Williams-zussen in de derde ronde. Serena (16) had het behoorlijk makkelijk met de Canadese Eugenie Bouchard (6-2, 6-2), terwijl Venus na een wat lastig begin in de derde set tegen Alizé Cornet liet zien toch echt de baas te zijn: 6-3, 4-6, 6-0.

Zverev en Djokovic naar derde ronde Australian Open

Tennissers Alexander Zverev en Novak Djokovic hebben zich geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. Voor Djokovic ging dat niet al te moeilijk, Zverev had het beduidend zwaarder.

Djokovic nam het op tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP-177), die de Servische nummer één van de wereld niet echt partij kon bieden. Na een goede twee uur zat de wedstrijd erop: 6-3, 7-5, 6-4.

Zverev, als vierde geplaatst, had het een stuk lastiger met Tsonga's landgenoot Jeremy Chardy (ATP-36). De veteraan vocht zich van een 2-0 achterstand in sets terug naar 2-2, waarbij hij een matchpoint voor Zverev wegwerkte in de vierde set.

Daarmee was de koek echter wel op voor Chardy. Hij werd in de beslissende set gelijk twee keer gebroken en ging er met een lovegame alsnog aan: 7-5 (5), 6-4, 5-7, 6-7 (6), 6-1.

Aru van start in Giro d'Italia

Wielerploeg UAE-Emirates heeft donderdag bekendgemaakt dat Fabio Aru dit jaar van start zal gaan in de Giro d’Italia.

“Het idee om te starten in de Giro d’Italia motiveert mij als klimmer en Italiaan enorm”, vertelt Aru. “Ik wil daar graag oogsten, iets wat mij vorig jaar niet gelukt is. Ik hoop mijn sponsoren, fans en de organisatie terug te betalen voor het vertrouwen in de afgelopen maanden.”

Voor de 28-jarige renner wordt dit zijn vijfde deelname aan de Italiaanse drieweekse ronde. Zijn beste resultaten zijn een tweede (2015) en derde (2014) plaats.

Door de aankondiging van Aru is het deelnemersveld nog verder versterkt:

  • Tom Dumoulin (Team Sunweb)
  • Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
  • Mikel Landa, Alejandro Valverde (Movistar)
  • Primos Roglič (Jumbo-Visma)
  • Vincenzo Nibali (Bahrain Merida)
  • Egan Bernal (Team Sky)
  • Miguel Ángel López (Astana)
  • Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin)
  • Simon Yates (Mitchelton-Scott)

De Giro vindt dit jaar plaats van 11 mei tot en met 2 juni.

Aru weer naar de Giro. (PRO SHOTS/Action Images)
Aru weer naar de Giro. (PRO SHOTS/Action Images)

Biatlonbroers pakken 1-2'tje in Ruhpolding

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in het Duitse Ruhpolding alweer zijn zoveelste zege van het seizoen gepakt. De Noor won de sprint en dit keer deed hij dat door oudere broer Tarjei Bø te verslaan.

De wedstrijd in Ruhpolding zou woensdag gehouden worden, maar wegens de zware sneeuwval moest deze verschoven worden. Tarjei mocht al vroeg aan zijn wedstrijd beginnen en deed dat uitstekend: hij schoot foutloos en zette de snelste tijd neer, die alleen benaderd werd door grootmeester Martin Fourcade uit Frankrijk en de Duitser Benedikt Doll.

Doll, die één misser schoot, kwam drie seconden tekort om de foutloze Tarjei te kloppen. Dat kon broer Johannes wel: hij had één misser bij het staand schieten, maar was zoals zo vaak duidelijk de rapste op de ski's en verbeterde Tarjei's tijd met een kleine acht seconden. Daar bleef het uiteindelijk bij, waardoor Johannes Thingnes Bø zijn leiding in de World Cup uit kon breiden. Nummer twee Alexander Loginov werd in Ruhpolding vijfde, nummer drie Fourcade eindigde als vierde.

Biatlete Kuzmina wint sprint in sneeuwrijk Ruhpolding

Na de massastart in Nove Mesto heeft biatlete Anastasia Kuzmina haar tweede zege van het World Cup-seizoen te pakken. De Slowaakse was in het Duitse Ruhpolding de beste op de sprint.

De Italiaanse Lisa Vittozzi was de eerste die echt rap onderweg was, maar al vrij snel bleek dat winnen er niet in leek te zitten. Kuzmina was sneller op de ski's en schoot net als de Italiaanse foutloos, waardoor de Slowaakse elf seconden onder Vittozzi's tijd door kon duiken.

Het duel om de derde plek was nog zeker wel interessant. Die was aanvankelijk in handen van Marte Olsbu Røiseland, maar de Noorse - die één keer mis schoot - moest toezien hoe de Zweedse Hanna Öberg anderhalve seconde onder haar tijd dook.

Anaïs Bescond uit Frankrijk werd vijfde op 32 seconden van Kuzmina, acht seconden voor de Italiaanse Dorothea Wierer, die in de World Cup nog net de leiding houdt voor landgenote Vittozzi.

Crossplay tussen PS4 en andere consoles in Rocket League

Het heeft een tijd mogen duren, maar crossplay tussen PlayStation 4 en andere consoles is nu ook een feit in Rocket League. Ontwikkelaar Psyonix heeft dit eerder deze week mogelijk gemaakt.

Voorheen had Rocket League al crossplay tussen PS4 en pc. Alle andere platformen, Xbox One, Nintendo Switch en pc zaten ook in een eigen crossplay-groep. Vanaf nu kan echter iedere speler met elke andere speler verbinden in Rocket League, ongeacht het platform.

Sony was deze generatie lange tijd tegen crossplay, totdat dit beleid enkele maanden terug werd ingetrokken. Spelers, en ook gameontwikkelaars, zijn hier echter fel op tegen geweest. Psyonix en Epic Games zijn hierop altijd voorlopers geweest, met als gevolg dat Epic zelfs meerdere keren op een gluiperige manier crossplay heeft toegestaan in Fortnite. Na Fortnite is Rocket League nu de tweede game die volledige crossplay aanbiedt. 

Twee mannen veroordeeld voor moord op Kazachse kunstschaatser Ten

De Kazachse rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op Denis Ten. De kunstschaatser werd in juli 2018 doodgestoken.

De twee mannen wilden inbreken in de auto van Ten. Daarbij werd Ten in de zij gestoken en hij overleed even later in het ziekenhuis van Almaty.

De Kazach won zilver op het WK in 2013. Een jaar later tijdens de Olympische Spelen in Sotsji behaalde hij brons. Ook op het WK van 2015 was er opnieuw brons. Tijdens de Spelen in Zuid-Korea kwam hij niet verder dan de 27e plaats. Ten werd slechts 25 jaar.

Luiten stijgt naar 13de plaats bij Abu Dhabi Championship, Lowry blijft leider

Joost Luiten staat halverwege het Abu Dhabi Championship op de een gedeelde dertiende plaats. De Rotterdamse golfer had 68 slagen nodig voor zijn tweede ronde, één minder dan op de openingsdag. Met een totaal van 137 slagen na 36 holes heeft Luiten vijf slagen achterstand op Shane Lowry.

Luiten, die in Abu Dhabi zijn eerste toernooi van dit jaar speelt, sloeg vier birdies en voor de rest sloeg de Nederlander alleen maar parren. Dat was goed voor een ronde van 68 slagen.

Lowry die woensdag nog een baanrecord evenaarde met een ronde van 62 (-10) slagen had het donderdag moeilijker, maar met een ronde van 70 slagen blijft hij aan de leiding van de Abu Dhabi Championship. De Ierse golfer heeft één slag voorsprong op de Zuid-Afrikanen Richard Sterne en Louis Oosthuizen.

Schaars klaar voor Eredivisie-rentree tegen Ajax: "Het was heel heftig"

Stijn Schaars staat aan de vooravond van zijn rentree bij sc Heerenveen in de Eredivisie. De middenvelder liep begin april 2018 een dubbele beenbreuk op tijdens een training. Negen maanden later is hij weer hersteld en heeft hij zijn eerste speelminuten in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft al in de benen. Aanstaande zaterdag is hij fit genoeg om in actie te komen als Heerenveen op bezoek gaat bij Ajax.

"Het was heel heftig allemaal", kijkt de 35-jarige Schaars in gesprek met de NOS terug op zijn zware blessure. “Ik was aan een heel goed seizoen bezig. Ik zou zelfs tweede worden in het klassement van beste speler van de eredivisie. Dat zegt wel iets over hoe lekker ik aan het voetballen was. Alles gespeeld tot dan, 29 wedstrijden. En dan schiet je op de training op de goal en word je geblokt en ligt je onderbeen ernaast..."

Aan stoppen met voetballen heeft Schaars gedurende zijn herstelperiode niet of nauwelijks gedacht. "Nee, dat heeft bijna niet door mijn hoofd gespeeld. Wel: kom ik nog op dat niveau terug? Maar ik ben iemand die altijd positief denkt. Ook nu. Ik dacht: uiteindelijk zijn het maar twee botten die kapot zijn en die moeten genezen. Daarna kijk ik of ik weer kan aanhaken. Dat betekent dat je elke dag je ding moet doen. En dat kan ik vrij goed. Ik kan mijzelf goed motiveren."

Trainer Jan Olde Riekerink doet mogelijk zondag al een beroep op Schaars. Ben Rienstra en Yuki Kobayashi zijn er in de komende twee duels door schorsingen niet bij. “Ik heb er heel veel zin in. We gaan het zien of ik zondag speel. Ik zit in ieder geval weer bij de selectie”, aldus Schaars, die het met Heerenveen aanstaande donderdag in de KNVB Beker opnieuw opneemt tegen Ajax. "Dat worden twee heel zware wedstrijden voor ons. Ajax is de top van Nederland op dit moment, samen met PSV. Het zijn uitdagingen voor ons. Zo moeten we het zien en zo staan we er ook in. We gaan onze huid zo duur mogelijk verkopen. Wie weet hebben zij een mindere dag en wij een heel goeie en kunnen we stunten."

IO Interactive opent nieuwe studio

Je kan je misschien nog herinneren dat de Deense Hitman-ontwikkelaar de afgelopen jaren in moeilijk vaarwater zat. Een kleine twee jaar geleden werd de langdurige band met uitgever Square Enix verbroken, waarna de ontwikkelaar op onafhankelijke wijze verder ging. IO Interactive lijkt het vertrouwen terug te hebben gewonnen, want ze openen nu een tweede studio.

De tweede studio bevindt zich in Malmö, Zweden, direct aan de overkant van de Oostzee vanaf Kopenhagen, waar de thuisbasis van IO Interactive staat. Met deze opening van de nieuwe studio hoopt IO Interactive een eerste stap te hebben gezet naar "het epicentrum te zijn van gameontwikkeling in Scandinavië." Waar de nieuwe Zweedse studio zich mee bezig gaat houden laat de studio nog even in het midden, maar het zou wellicht iets te maken kunnen hebben met die nieuwe IP die vorig jaar opdook in vacatures.

Willem II haalt twee Grieken om gemis van Sol op te vangen

Willem II heeft na het vertrek van topscorer Fran Sol snel gehandeld en zich versterkt met de Grieken Vangelis Pavlidis en Marios Vrousai.

De twintigjarige Pavlidis komt over van VfL Bochum en is de beoogde nieuwe spits van de Tilburgers, die topscorer Sol woensdagavond uitzwaaiden naar Dynamo Kiev. De Griek wordt het komende half jaar gehuurd en de club heeft ook een optie tot koop weten te bedingen bij de Duitsers.

Eenzelfde constructie is gemaakt voor Vrousai. Hij wordt eerst anderhalf jaar gehuurd en daarna wordt de afweging gemaakt of de linkeraanvaller goed genoeg is om definitief in te lijven. Hij speelde in de jeugd bij Olympiacos en maakte in april zijn profdebuut. Dit seizoen staat de teller op zes wedstrijden, waarvan drie in de Europa League.

Technisch directeur Joris Mathijsen reageert verheugd op hun komst. "Vangelis hebben wij al sinds de zomer op onze radar. Toen is het ons helaas niet gelukt naar Tilburg te halen, nu gelukkig wel. Ook Marios is een zeer talentvolle jongen. Ze zijn beiden nog jong en wij geloven in de potentie van deze spelers."

Vangelis Pavlidis maakte in 2015 de overstap naar Bochum en kwam sinds januari 2018 op huurbasis uit voor het tweede elftal van Borussia Dortmund. De jeugdinternational van Griekenland kwam tot zeven doelpunten in 32 wedstrijden voor de B-ploeg uit Dortmund. Vrousai maakte op zijn beurt twee goals en één assist in twaalf duels voor Olympiacos.

DembÚlÚ verruilt Tottenham voor Chinese miljoenen

Mousa Dembélé vervolgt zijn carrière bij Guangzhou R&F. De middenvelder komt over van Tottenham Hotspur.

De Belg had een aflopend contract bij de Londenaren en Tottenham was bereid om zaken te doen met de club uit de Chinese Super League. Naar verluidt ontvangt Tottenham twaalf miljoen euro voor de 31-jarige middenvelder, die een driejarig contract heeft getekend in China.

Dembélé stapte in augustus 2012 voor minimaal negentien miljoen euro over van Fulham naar Tottenham en drie dagen later was hij bij zijn debuut tegen Norwich City direct trefzeker. In totaal kwam de 82-voudig international tot 249 wedstrijden voor the Spurs en was daarin tien keer trefzeker en gaf twaalf assists.

Guangzhou R&F wordt de zesde werkgever voor Dembélé. In de zomer van 2005 verruilde hij Germinal Beerschot voor Willem II en na een jaar vertrok hij naar AZ, met wie hij landskampioen werd. In de zomer van 2010 trok de middenvelder naar de Premier League.

Turkije zet Nederlandse journaliste uit

Turkije heeft de journaliste Ans Boersma uitgezet. Volgens een verklaring van een woordvoerder van Erdogan is dat gebeurd omdat Ans banden zou hebben met de Syrische terreurbeweging Jahbat al-Nusra. Die informatie zouden ze van de Nederlandse politie hebben ontvangen. 

Ans werd opgepakt toen ze bij bij de immigratiedienst haar verblijfsvergunning wilde verlengen. Ze kreeg van de Turkse autoriteiten zelfs niet eens de kans om haar persoonlijke eigendommen op te halen; ze bracht de nacht door op het politiebureau en werd vanmorgen op het vliegtuig naar Nederland gezet. 

Het OM laat desgevraagd weten dat Boersma verdacht is in een strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Boersma wordt overigens niet verdacht van een terroristisch misdrijf. Volgens Grapperhaus komt het OM later vandaag met meer informatie.

Update 16.50 uur
Boersma zelf vermoedt volgens een verklaring van haar werkgever, het Financieele Dagblad, dat ze is uitgezet omdat ze eerder een relatie had met een Syriër die in Nederland is gearresteerd omdat hij lid is geweest van Jabhat al-Nusra. Die relatie duurde tot medio 2015; begin 2017 ging de journaliste aan de slag bij het FD.

De correspondente stond sinds 4 december bij de marechaussee gesignaleerd. Op 21 december vloog ze probleemloos naar Nederland, en op 3 januari weer naar Turkije. Dat land stelde op 5 januari een 'ban' in op haar paspoort.

De hoofdredactie van het FD wil opheldering van de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken waarom Boersma's gegevens met Turkse opsporingsdiensten werden gedeeld, zonder dat BZ hiervan wist.

Student kotst politiebureau onder

Altijd gezellig, dronken studenten. Had de politie in Rotterdam centrum afgelopen nacht een rustig nachtje, tot een zwaar bezopen student zich aan de aangiftebalie meldde. Eerst viel hij staand in slaap, waarna hij kokhalzend over de balie hing. De dienstdoende dienders hadden nog net de tijd om om de balie heen te lopen en hem weg te trekken waarna ze verblijd werden met een "tsunami van rode wijn en shoarma" die door de razendsnelle actie van de ijverige politiemensen gelukkig op de vloer terecht kwam en niet op de balie. 

Als klap op de vuurpijl leek het deze modelstudent een goed idee om, terwijl de agenten bezig waren om de troep op te ruimen, nog even op de trap van het bureau te gaan zitten poepen. Na het ontvangen van 2 bekeuringen is hij door een vriend meegenomen om zijn roes uit te slapen.

Student kotst politiebureau onder (Foto: Politie Rotterdam Centrum)
Student kotst politiebureau onder (Foto: Politie Rotterdam Centrum)

5 jaar celstraf geŰist tegen bedenker schijnconstructies voor tuinders

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Den Bosch vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een directeur van een bemiddelingsbedrijf in groente en fruit. Het OM verwijt de 71-jarige man dat hij een schijnconstructie heeft bedacht en opgezet waarmee hij op goedkope wijze oogsten van tuinders liet plukken door personeel uit bijvoorbeeld Polen. Er werden in Nederland geen sociale premies en loonbelasting afgedragen. "Het gaat om vals spel," zei de officier op zitting: "Door op deze wijze te werken kon er goedkoper gewerkt worden dan de naaste concurrent, die amper zijn hoofd boven water kon houden."

Uit onderzoek door de opsporingsdienst van de Inspectie SZW blijkt dat de tuinders die gebruik maakten van de constructie hun oogst op stam op papier verkochten aan een buitenlandse rechtspersoon. In werkelijkheid vond er echter geen eigendomsoverdracht plaats. Zodra de op papier verkochte oogst op stam rijp voor de oogst was, kwamen er voornamelijk uit Polen mensen om de oogsten van het land halen. Zij waren in dienst of ingeleend van de buitenlandse rechtspersoon. De oogst werd door de buitenlandse rechtspersoon verkocht aan de eindafnemers in Nederland. Op deze manier was de tuinder voor het oogstpersoneel zogenaamd geen loonbelasting en sociale premies verschuldigd.

Bijkomend gevolg was ook dat de opbrengst van de aan de eindafnemer verkochte oogsten toevielen aan de buitenlandse rechtspersoon. De daadwerkelijk opbrengsten van de oogsten lag aanzienlijk hoger dan de van tevoren op papier overeengekomen prijs bij het verkopen van de oogst op stam. De tuinder profiteerde daar ook van. Door werkelijke opbrengst van de oogsten uit de administratie te houden werd er over de meeropbrengst geen omzetbelasting betaald. De opbrengst werd op een speciaal voor dit doel geopende buitenlandse bankrekening gestort, die niet werd opgegeven aan de Nederlandse fiscus. De tuinders hebben bij de afdoening van hun zaak de verschuldigde belastingen alsnog moeten afdragen en de crimineel verdiende winsten- circa 25 miljoen- zijn afgepakt.

Verhullende constructie
De directeur heeft volgens het OM opzettelijk geprobeerd om de werkelijke werkwijze te verhullen Hierdoor was het onduidelijk wie er feitelijk achter de verschillende rechtspersonen schuilgingen. “Door de deelnemers aan de constructie is voor de uitvoering en het in stand houden gebruik gemaakt van talloze rechtspersonen in binnen- en buitenland, waaronder Luxemburg, Polen, Cyprus, de Britse Maagdeneilanden en/of de Britisch West-Indies” zei de officier op zitting: “Al deze rechtspersonen beschikten in de meeste gevallen niet alleen over bankrekeningen in de landen waar zij gevestigd waren, maar ook in Luxemburg en een aantal later ook in Zwitserland.”

Circa 1850 koopovereenkomsten van oogsten zijn volgens het OM vals opgemaakt. Om het de autoriteiten moeilijk te maken om het geldspoor te volgen nam de hoofdverdachte miljoenen euro’s contant op en stortte ze weer op andere rekeningen. Ook kocht de hoofdverdachte een vliegtuig, maar deed op papier lijken dat hij niet eigenaar was. Dat terwijl hij wel over het vliegtuig kon beschikken. “Dit is een zuiver voorbeeld van witwassen,” zei de officier.

Uit onderzoek blijkt dat bij vrijwel alle bij de constructie betrokken rechtspersonen -met uitzondering van de meeste tuinbouwbedrijven van de betrokken tuinders- één en dezelfde persoon aan de touwtjes trok, te weten de hoofdverdachte. Het OM ziet hem als de ‘spin in het web’: “Hij was de enige die de gehele constructie overzag en van de hoed en de rand wist” zei de officier op zitting.

Ondermijnende criminaliteit
“De casus is een schoolvoorbeeld van grootschalige en langdurige en dus ondermijnende fraude. Jarenlang is er stelselmatig gefraudeerd en is er welbewust een fors deel van de oogstopbrengst buiten de boeken gehouden. We zien dit eigenlijk veelvuldig om ons heen. Constructies die worden opgetuigd louter en allen om de afdracht aan de publieke middelen tot een minimum te beperken. Maar ondertussen wordt er door diezelfde mensen wel volop gebruik gemaakt van de voorzieningen die met die publieke middelen zijn gefinancierd. Zoals bijvoorbeeld de infrastructuur. Hoe krijg je immers anders je oogst bij de afnemers?”

De overheid is jarenlang ernstig benadeeld door de fraude. De directeur zou op deze wijze ruim 30 miljoen euro hebben verdiend. “Gelet op de aard van de feiten, de grootschaligheid en omvang van de fraude en de daarbij betrachte opzet met nadrukkelijk ook het oogmerk van financieel gewin is wat het OM betreft ten aanzien van de directeur een gevangenisstraf van vijf jaar onvoorwaardelijk op de plaats” zei de officier. Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd.

Twee verdachten aangehouden in onderzoek dood Esther Paul

In het onderzoek naar de dood van Esther Paul zijn maandag 14 en dinsdag 15 januari twee verdachten aangehouden. Beide verdachten zitten in beperkingen.

Het lichaam van de 43-jarige Esther Paul uit Almere werd op 30 april 2017 door twee fietsers gevonden in het Veluwemeer. Uit sectie op het lichaam bleek dat de vrouw door een misdrijf om het leven was gekomen. Het onderzoek is nog steeds gaande en dat heeft deze week geresulteerd in de aanhouding van twee mannen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Esther Paul. De verdachten zitten vast en zullen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Beide verdachten zitten in beperkingen. Dit houdt in dat zij enkel contact mogen hebben met hun advocaat.

Scheepseigenaar betaalt transactie

Scheepseigenaar HMSB II B.V. betaalt een transactie van 780.000 euro voor de verdenking van het illegaal overbrengen van afval naar India. Daarnaast treft het Openbaar Ministerie een schikking met HMSB II B.V. voor een bedrag van ongeveer 2.200.000 euro; het bedrag dat de reder volgens het Openbaar Ministerie met de overbrenging zou hebben verdiend.

Het onderzoek
Uit onderzoek is het vermoeden ontstaan dat de eigenaar, Holland Maas Scheepvaart Beheer II B.V., in 2013 een schip genaamd HMS Laurence, heeft overgebracht naar India in strijd met de Europese Verordening betreffende de overbrenging van afvalstoffen (EVOA). Volgens het Openbaar Ministerie dient het schip als (gevaarlijk) afval te worden aangemerkt.

EVOA
Voor de overbrenging van afval vanuit de Europese Unie geeft de EVOA regels. Die regels houden onder meer in dat gevaarlijk afval niet mag worden vervoerd naar landen zoals India, waarop het OESO-besluit niet van toepassing is. De overheid ziet toe op naleving van de EVOA.

Passende afdoening
De directie van Holland Maas Scheepvaart Beheer is een voorstander van duurzaam en milieubewust handelen en realiseert zich dat het laten stranden van een schip op de kust van India teneinde het daar te laten slopen daar niet in past. Zij wil blijk geven maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Om die reden heeft zij aangegeven niet alleen maatregelen te treffen om te voorkomen dat in de toekomst wordt gehandeld in strijd met de EVOA, maar heeft zij tevens aangeboden de maximale boete te betalen en de volledige verkoopopbrengst van het schip over te dragen aan het Openbaar Ministerie.

‘Duurzaam en milieubewust handelen moet wereldwijd de norm worden’. Met het gedane aanbod ter afhandeling van de strafzaak aan het Openbaar Ministerie heeft HMSB II willen tonen deze norm te onderschrijven. Het Openbaar Ministerie ziet dit aanbod als een passende afdoening van de zaak en heeft om die reden het aanbod aanvaard. Het strafrechtelijk onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd dat individuele personen een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt.

Lift UMCG van zesde verdieping naar beneden gestort

In het faculteitsgebouw van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) is vanmorgen een lift met 14 mensen erin naar beneden gestort vanaf de zesde verdieping. De lift kwam van de negende verdieping, maar bleef steken op de zesde. Bij werkzaamheden om de mensen uit de lift te krijgen ging het mis. Een persoon raakte gewond, deze is naar de Spoedeisende Hulp gebracht zo meldt het UMCG.

In een verklaring op de website laat het UMCG weten dat de andere liften van hetzelfde liftenblok meteen buiten werking zijn gesteld. Het UMCG: "Dit ongeluk is niet alleen een grote schok voor de liftinzittenden, maar natuurlijk voor alle collega’s en studenten. De medewerkers die zich nog in het gebouw bevinden worden geïnformeerd. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren."

Negenjarig meisje aangereden, bestuurder meldt zich bij politie

Bij een aanrijding op de kruising Admiraal de Ruijterweg en Jan van Galenstraat in Amsterdam is op donderdagochtend 17 januari 2019 een 9-jarig meisje ernstig gewond geraakt. De bestuurder van de auto, voorzien van blauwe kentekenplaten, is doorgereden. De politie beschikt over het kenteken en stelt een onderzoek in en zoekt getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken.

De aanrijding vond rond 08.30 uur plaats. Kort daarvoor had de bestuurder van de auto op dezelfde locatie een aanrijding met een fietser. De politie onderzoekt de omstandigheden waaronder deze aanrijdingen hebben plaatsgevonden en is op zoek naar de bestuurder van de grijze Toyota Prius. Het meisje is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De fietser bleef ongedeerd.

Update 13:52 uur
AT5 weet te melden dat de politie de betrokken auto heeft gevonden. De 33-jarige bestuurder heeft zich inmiddels bij de politie gemeld. 

Salt and Sanctuary onderweg naar Xbox One

Ska Studios heeft aangekondigd dat hun “2D Dark Souls”-game Salt and Sanctuary naar Xbox One komt. Vanaf 6 februari kunnen Xbox One-bezitters aan de slag met de game. 

Waar de ontwikkelaar de vorige consolegeneratie nog veelal de voorkeur gaf aan de Xbox 360 – zo waren The Dishwasher-games, Charlie Murder en I Made a Game with Zombies in It heel lang alleen op Microsofts console beschikbaar – ligt dat de huidige generatie iets anders. Salt and Sanctuary is namelijk al zo’n drie jaar uit op PlayStation 4 en ook al geruime tijd voor pc. Afgelopen zomer heeft de game ook al een Nintendo Switch-versie gekregen.

Dit alles neemt echter niet weg dat de Xbox One-bezitter zich vanaf 6 februari kan storten op een van de betere 2D "Soulslikes", met duistere graphics, strakke gameplay, een fikse moeilijkheidsgraad en heel veel bazen. Bekijk de aankondiging van Salt and Sanctuary voor Xbox One hieronder.

Update Sea of Thieves vereist schone installatie

Ontwikkelaar Rare heeft aangekondigd dat spelers van Sea of Thieves de game opnieuw moeten downloaden en installeren bij de update van 6 februari. Ze hebben de bestandsstructuur zo aangepast dat dit vereist is.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat de game een stuk minder ruimte in beslag zal nemen. Xbox One-bezitters zijn nog maar 10 gigabyte kwijt in plaats van de eerdere 35. De Xbox One X-versie is van 47 gigabyte naar 25 gegaan en de pc-versie van 47 naar 27. Dankzij de nieuwe structuur zal de game ook niet meer zoveel opslagruimte opeisen met elke nieuwe update.

Meer informatie hierover zie je in de developer update hieronder. Executive producer Joe Neate stipt hierin ook het bannen van cheaters aan en bespreekt een aantal aankomende nieuwe opties voor streamers en het verwijderen van de "double gunning"-exploit.

'Power Rangers Battle for the Grid gelekt'

De laatste goede Power Rangers-game, wie kan zich die nog herinneren? Wie weet komt daar binnenkort verandering in, want Power Rangers Battle for the Grid lijkt gelekt te zijn.

Dit vereist direct een kleine nuancering, want de game is gelekt via een anonieme post op 4chan en vervolgens op Resetera beland. De kans dat het bestaan van de game waar is, is dus niet al te groot. Maar hoop doet leven.

In de post staat onder meer dat nWay, de ontwikkelaar en uitgever van de smartphonegame Power Rangers: Legacy Wars, samenwerkt met Hasbro en Lionsgate om Battle for the Grid werkelijkheid te maken. Het zal een cross-platform fighter worden die in eerste instantie in april voor zo’n twintig doller uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Een pc-versie volgt later in het jaar.

De game zou te pre-orderen moeten zijn op battleforthegrid.com, maar vooralsnog toont deze website alleen een ‘coming soon’ en geen enkele aanwijzing over de game. De trailer die bij de 4chan-post zat, is ondertussen ook alweer offline gehaald. Onderstaande screenshot is het enige wat rest. Wellicht dat morphin’ time in aankomst is, zodat er snel duidelijkheid komt.

power rangers battle for the grid

Serieus grappig: het belang van satire

Spotprenten van Peter van Straaten of Fokke en Sukke, typetjes van Van Kooten en De Bie of uitzendingen van Zondag met Lubach: we kennen ze allemaal. De nieuwe tentoonstelling Serieus grappig, die vanaf vrijdag 8 februari 2019 te zien is in Beeld en Geluid, toont de rijkdom van de satire-traditie in Nederland. De tentoonstelling laat je ervaren wat de maatschappelijke betekenis van satire is binnen het huidige medialandschap: spottend en grappig, soms bijtend en pijnlijk, soms baanbrekend, dan weer luchtig.

In samenwerking met vele makers zoals Claudia de Breij, Paul Groot, Owen Schumacher, Arjen Lubach, Kees van Kooten en Wim de Bie en Tjeerd Rooyaards laten we zien dat satire oneindig veel verschillende gedaanten heeft, grenzen verlegt en ons aan het denken zet. In de tentoonstelling zijn ook objecten te zien, waaronder de opschrijfboekjes van Van Kooten en De Bie en de spijkermat waarop Hans Teeuwen sprak met De Meiden van Halal.

Het belang van satire
In Nederland zijn we vrij om iedereen te bespotten en een spiegel voor te houden. Satiremakers maken er werk van: in de krant, op televisie, radio en internet vliegen de grappen over politiek, religie en het koningshuis je om de oren. Satire knokt tegen de macht en helpt om de maatschappelijke verhoudingen in balans te houden.

Programmering Serieus grappig
Rondom de tentoonstelling organiseert Beeld en Geluid iedere laatste donderdag van de maand een avondopenstelling met een uniek inkijkje in de wereld van satire. Bekende makers als Youp van ‘t Hek, Koefnoen, Van der Laan en Woe, Jochem van den Berg (De Speld), Paul Haenen en Arjan Ederveen vertellen onder leiding van Jack Spijkerman of Harm Edens meer over hun werk en inspiratiebronnen. Deze gesprekken worden met zelfgekozen, vaak satirisch beeldmateriaal omlijst.

Satire voor het hele gezin
Naast het avondprogramma biedt Beeld en Geluid kinderen ook de mogelijkheid om kennis te maken met satire via een speciale kindercollegereeks, in samenwerking met MuseumJeugdUniversiteit. Hierin leggen onder andere illustrator Merel Barends, De Speld-redacteur Nathan de Groot en cabaretier Klaas van Eerden in een reeks van vier colleges uit hoe satire wordt gemaakt. Van het meespelen in een sketch en het tekenen van een karikatuur tot een masterclass van een echte satiricus. Daarnaast is er in de voorjaarsvakantie genoeg satirisch plezier voor het hele gezin in de vorm van cartoonworkshops en masterclasses.

De tentoonstelling Serieus grappig is te zien van vrijdag 8 februari tot en met zondag 15 september 2019. De exacte programmering en kaartverkoop is hier te vinden. Tickets voor de MuseumJeugdUniversiteit zijn hier te vinden.

Serieus grappig: het belang van satire (Afbeelding: Beeld en Geluid)
Serieus grappig: het belang van satire (Afbeelding: Beeld en Geluid)

FOK! Fotowedstrijd - Doe jij al mee?

We trappen 2019 af met een leuke winactie op het FOK! Foto-forum! Onze mods -Miauw- en AlwaysHappy zijn een maandelijks terugkerende wedstrijd gestart, waarbij users aan de hand van een thema (anoniem) een foto in kunnen sturen.

Dit kan vanaf de eerste van de maand tot en met de eenentwintigste. In de laatste week van de maand kan er gestemd worden en aan het eind van de maand wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Deze maand is de eerste prijs een halfjaar-abonnement op het vooraanstaande CHIP FOTO Magazine. Meedoen? Lees dan snel de voorwaarden in het topic en stuur jouw foto in! Deze maand is het thema NIEUW!. 

Je kunt nog tot en met zondag je foto insturen. Dit doe je door je foto onder vermelding van je username te mailen naar fotowedstrijd@fok.nl

FOK! Foto-wedstrijd - win een halfjaar abonnement op het CHIP foto magazine!
FOK! Foto-wedstrijd - win een halfjaar abonnement op het CHIP foto magazine!

Raonic speelt Wawrinka uit Australian Open, Thiem geeft op

Tennisser Milos Raonic heeft de derde ronde van de Australian Open bereikt. De als zestiende geplaatste Canadees schakelde oud-kampioen Stan Wawrinka in een thriller uit.

Verder dan een paar breakpoints kwamen de heren in set één niet, waarna Wawrinka de tiebreak won. De Zwitser maakte een vroege break in set twee ongedaan, maar in de tiebreak was het dit keer Raonic die de winst pakte. Dat deed de Canadees ook in de derde set, waarin tot de tiebreak geen enkele breakkans te noteren viel. Wawrinka leek op weg naar een vijfde set, maar werd teruggebroken toen hij mocht serveren voor setwinst en gaf vervolgens een break voorsprong in de tiebreak uit handen: 6-7 (4), 7-6 (6), 7-6 (11), 7-6 (5).

Voor Dominic Thiem zit het toernooi er al op. De als zevende geplaatste Oostenrijker verloor de eerste twee sets tegen de Australische wildcardtiener Alex Popyrin (ATP-149) en gooide in set drie de handdoek in de ring met een blessure. Kei Nishikori, als achtste geplaatst, is wel een ronde verder. Makkelijk had de Japanner het echter niet tegen de Kroatische veteraan Ivo Karlovic (ATP-73). De Kroaat kwam van een 2-0 achterstand in sets terug tot 2-2, maar Nishikori hield het hoofd koel en trok na bijna vier uur de beslissende tiebreak met moeite naar zich toe: 6-3, 7-6 (6), 5-7, 5-7, 7-6 (7).

De nummers elf, twaalf en vijftien van de plaatsingslijst mogen zich ook opmaken voor de volgende ronde. De Kroaat Borna Coric stuurde Marton Fucsovics uit Hongarije met 6-4, 6-3, 6-4 naar huis, terwijl de Italiaan Fabio Fognini de Argentijn Leonardo Mayer met 7-6 (3), 6-3, 7-6 (5) de baas was. Daniil Medvedev stond tot slot ook geen set af tegen de Amerikaan Ryan Harrison: 6-3, 6-3, 6-3.

Pegida-demonstratie uit de hand gelopen

Een demonstratie van Pegida bij de Abi Bakr Issidik-moskee in Utrecht is uit de hand gelopen. Vanaf 20:00 uur vertoonde Pegida een anti-islam film, die voor omstanders overigens niet te zien was: de omgeving was uit voorzorg afgezet met hekken. Tegen het einde werd het onrustig; een groep met vooral jongeren verzamelde zich bij de moskee en gooide stenen naar de politie. Ook werd er vuurwerk afgestoken. 

Nadat de demonstratie was afgelopen verlieten de aanhangers de omgeving en hoewel het niet tot een confrontatie kwam tussen de groep jongeren en de aanhangers liep de situatie toch flink uit de hand. De groep jongeren trok de wijk Zuilen in en liet een spoor van vernieling achter. In totaal werden er drie mensen gearresteerd vanwege geweld tegen en het beledigen van agenten. 

Twee arrestaties na gewapende overval op pakketbezorger

In de vroege ochtend heeft de politie twee verdachten aangehouden na een gewapende overval op een pakketbezorger op de Plantage Middenlaan in de Weesperbuurt in Amsterdam.

Rond 06.00 uur kreeg de politie een melding van een gewapende overval aan de Plantage Middenlaan. Eenmaal ter plaatste kregen agenten al vrij snel zicht op twee mogelijke verdachten. Ze zetten de achtervolging in en losten hierbij enkele waarschuwingsschoten. Op het Spinozahof kon de eerste verdachte worden aangehouden. Enkele minuten later werd ook de tweede verdachte aangetroffen, alsmede de buitgemaakte goederen.

Het forensisch onderzoek vindt, omdat er op meerdere plaatsen geschoten is, op verschillende locaties in de omgeving plaats.

Doorstroom vmbo-mbo wordt verbeterd

Vanaf volgend jaar wordt het voor vmbo-leerlingen makkelijker om door te stromen naar het mbo. Door opleidingen aan te bieden waarin vmbo en mbo in elkaar geschoven zijn, kunnen leerlingen op hun vmbo-school al starten met hun vervolgopleiding in het mbo. Daardoor vallen minder leerlingen uit bij die overstap. Minister Van Engelshoven en minister Slob gaan de wet aanpassen om dit mogelijk te maken. Vandaag start de internetconsultatie over dit voorstel.

Van Engelshoven: ‘Ik vind het ontzettend belangrijk dat jongeren vanuit het vmbo soepel doorstromen naar een vervolgopleiding op het mbo. Vaak wordt de overgang vmbo-mbo als lastig ervaren. Met dit wetsvoorstel bouwen we een brug voor leerlingen waardoor ze makkelijker van het vmbo naar het mbo kunnen gaan. Een diploma op het mbo biedt uitstekende kansen op een mooie toekomst. Nederland zit te springen om vakmensen.’

Doorlopende leerroute
Om een soepele overgang van het vmbo naar het mbo te creëren en om barrières weg te nemen, kunnen scholen vanaf 2020 één doorlopende leerroute vmbo-mbo aanbieden. Bij een doorlopende leerroute bieden scholen een gezamenlijk onderwijsprogramma aan vanaf de bovenbouw van het vmbo tot en met het mbo-diploma. Gedurende deze route kan het onderwijs verdiept, verrijkt of versneld worden. De leerroute kan verzorgd worden op een vmbo- en/of mbo-school.

Slob: ‘Voor sommige jongeren is de overstap van vmbo naar mbo erg groot. Daardoor vallen leerlingen uit. Daarom zorgen we ervoor dat er voor iedere jongere een passende overstap mogelijk is.’

Vormgeving
Scholen mogen de leerroutes zelf vormgeven. Zo kan het voor een deel van de jongeren passend zijn om vanuit een vmbo-school deze opleiding te volgen. Er gaat dan geen tijd verloren aan het wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe docenten. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een meer geleidelijke overgang naar het mbo. Hierbij starten de jongeren in de bovenbouw van het vmbo al met lessen op het mbo. De overstap wordt zo minder groot.

Sinds 2008 hebben scholen de mogelijkheid gehad om te experimenten met de doorlopende leerroute. Dat heeft positieve ervaringen opgeleverd. Vanaf 2020 wordt de doorlopende leerroute wettelijk vastgelegd.

Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ja/ja sticker invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

Wethouder Duurzaamheid Arno Bonte hoopt met de maatregel veel afval te besparen. "Ongevraagd reclamedrukwerk is niet alleen een grote ergernis voor veel mensen, maar is ook een ongelofelijke verspilling van ongelezen papier. Met deze maatregel kunnen we meer dan 3 miljoen kilo papierafval per jaar besparen."

Duurzaamheidsambitie
Het college staat positief tegenover de invoering van een Opt-in systeem. Het past goed binnen het beleid van de gemeente Rotterdam. Rotterdam wil een zo schoon mogelijke stad zijn in de toekomst. Folders worden gedrukt op papier, vervoerd met vrachtwagens en belanden meestal ongelezen in de prullenbak. Dit vormt een onnodige extra belasting op het toch al kwetsbare milieu. Met deze nieuwe Opt-in maatregel bespaart Rotterdam meer dan 3 miljoen kilo oud papier per jaar.

Systeem
Met het huidige systeem moeten bewoners door middel van een sticker op de bus aangeven indien ze geen prijs stellen op ongeadresseerd reclamedrukwerk. Niet iedereen weet hoe ze aan deze sticker moeten komen en het systeem werkt onvoldoende. Het nieuwe systeem draait dit daarom om. Mensen hebben geen sticker meer nodig, tenzij ze gebruik willen maken van reclamedrukwerk. Voor huis-aan-huis bladen geldt een uitzondering. Die worden altijd bezorgd omdat hier ook informatie in kan staan die voor alle inwoners van belang is.

Gerechtshof
Het besluit tot invoering van het Opt-in-systeem is niet in strijd met de Europese wet- en regelgeving, zo besliste de rechter vorig jaar. Drie organisaties van verspreiders van het reclamedrukwerk zijn echter in Amsterdam in hoger beroep gegaan, 28 maart 2019 volgt de uitspraak. Afhankelijk van de uitspraak van het Gerechtshof gaat de nieuwe maatregel van kracht in Rotterdam vanaf 1 januari 2020.

Terreurverdachten op vrije voeten

Het Openbaar Ministerie heeft twee terreurverdachten, van 24 en 30 jaar, die op 29 december vorig jaar zijn aangehouden in Rotterdam in vrijheid gesteld. Beide verdachten zaten in bewaring op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Het Openbaar Ministerie ziet geen gronden meer om de mannen van 24 en 30 jaar nog langer vast te houden. De andere twee verdachten, van 21 en 36 jaar, werden op 3 januari al door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld.

Een vijfde verdachte, een 26-jarige man uit Rotterdam die verbleef in overleveringsdetentie in Duitsland, wordt vrijdag 18 januari door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Het onderzoek naar de betrokkenheid van de vijf mannen bij een terroristisch misdrijf wordt voortgezet.

Motorrijder op de vlucht vliegt uit de bocht met 200 km/u

Een 26-jarige motorrijder uit Almere is maandagochtend gewond geraakt bij een politieachtervolging. Bij de afrit Watergraafsmeer op de ringweg kon de man de bocht niet meer houden en kwam de motor tegen de vangrail tot stilstand. Hijzelf vloog er overheen.

De politie reed op de A6 in de richting van Amsterdam toen de agenten een motorfiets zagen die wel erg snel reed. Op de A1 gaf de motorrijder zelfs meer gas en al snel werd de 180 kilometer per uur aangetikt. 

Bij IJburg had de politie genoeg gezien en gaf de motorrijder een volgteken. In eerste instantie liet de man zijn gashendel los, maar op het laatste moment scheurde hij weg met snelheden over de 200 kilometer per uur.

Gewond
Bij afrit Watergraafsmeer op de A10 vloog de motorrijder uit de bocht. De motor kwam tegen de vangrail tot stilstand. De 26-jarige man vloog er overheen en raakte daarbij gewond. Zijn motorfiets raakte zwaar beschadigd. 

De motorrijder werd overgebracht naar het ziekenhuis en zijn rijbewijs is ingevorderd. Het is niet bekend hoe het met de man gaat. De officier van justitie gaat de zaak voor de rechter brengen. 

FOK! Wat een weer: winterse buien

Het is wisselend bewolkt met winterse buien die gepaard kunnen gaan met onweer. Met name in de middag kan het tijdens langdurigere buien lokaal tijdelijk wit worden. Tussen de buien door loopt de temperatuur op naar ongeveer 5°C, maar in buien kan de temperatuur naar ongeveer 1°C dalen. De wind draait van zuidwest naar west tot noordwest en is zwak tot matig, aan de kust (vrij) krachtig en in de middag aan de kust mogelijk hard, 7 Bft. Tijdens buien kunnen (zware) windstoten voorkomen.

Komende nacht klaart het op en wordt het op de meeste plaatsen droog. In het zuidoosten onstaan er mogelijk mistbanken. Landinwaarts gaat het op veel plaatsen licht vriezen en is er in de nacht en ochtend grote kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Ook door een sporadische winterse bui kan het tevens glad worden. Vlak aan zee blijft het kwik enkele graden boven nul. Boven land is de wind zwak en veranderlijk, aan zee zwak tot matig en noordwestelijk.

Vrijdagochtend lossen de eventuele mistbanken op. Overdag zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon en het blijft op de meeste plaatsen droog. Maximumtemperaturen lopen uiteen van 5°C aan de kust tot 2°C verder landinwaarts. Er staat een zwakke westelijke wind. (Bron: KNMI)

Looney schoot dit plaatje een paar dagen geleden in de buurt van Kampen.
Charged schoot dit plaatje een paar dagen geleden in de buurt van Kampen.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Criminelen niet meer automatisch vrij na tweederde straf

Daders van zware misdrijven komen voortaan niet meer vanzelfsprekend na tweederde van hun gevangenisstraf vrij. De voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) gaat bovendien maximaal twee jaar voor het einde van de straf in. Het Openbaar Ministerie zal daarbij per geval de afweging maken of een gedetineerde voorwaardelijk vrij kan komen. Dit gebeurt op basis van het gedrag van de gedetineerde, slachtofferbelangen en het gevaar voor de maatschappij. Dat staat in het wetsvoorstel straffen en beschermen dat Minister Dekker voor rechtsbescherming vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

“Het is voor de samenleving, en voor slachtoffers in het bijzonder, onverteerbaar dat daders vrijwel altijd maar tweederde van de opgelegde straf achter de tralies zitten. Daar komt bij dat de zwaarst gestraften op die manier de langste periodes voorwaardelijk vrij zijn. Dit doet onvoldoende recht aan de straf die ze opgelegd hebben gekregen” licht Dekker toe.

Niet alleen tegen het einde van de gevangenisstraf gaat er iets veranderen, ook de invulling van de straf gaat op de schop. Meer dan nu het geval is gaat vanaf het eerste moment gedrag en de mate waarin gedetineerden zich inzetten om hun leven weer op de rit te krijgen, een rol spelen. Daardoor neemt de kans op herhaling van crimineel gedrag af.

Om dit te bereiken moeten gedetineerden actief aan de slag met een zogeheten Detentie- en Re-integratieplan. De reclassering wordt betrokken bij het opstellen en het uitvoeren van dit plan. Daarin wordt aandacht besteed aan de beperkingen, maar ook aan de mogelijkheden van een gedetineerde. Gedragsverandering wordt gestimuleerd door tijdens de straf inzet te belonen en negatief gedrag te bestraffen. Verlof wordt minder vanzelfsprekend en vrijblijvend.

Gedetineerden die zich goed gedragen komen in aanmerking voor verlof, dat ook steeds een concreet re-integratiedoel moet dienen. Bijvoorbeeld het werken aan één of meerdere basisvoorwaarden voor een succesvolle terugkeer in de samenleving: legitimatiebewijs, onderdak, werk, zorg en grip op schulden. Onderzoek wijst namelijk uit dat ex-gedetineerden die deze vijf basisvoorwaarden op orde hebben, minder de fout ingaan na hun straf.

Dekker: “Ik vind het belangrijk dat gedetineerden het heft in eigen hand nemen. Buiten de gevangenismuren, maar eerst daarbinnen. Het is aan de gedetineerde om de kansen die worden geboden te grijpen. Doen ze dat niet en is het onveilig als ze buiten de gevangenis zijn, dan heeft het OM de mogelijkheid te bepalen dat de gedetineerde nog niet vrijkomt. Op deze manier werken we aan een veilig Nederland.”


Sagan boekt eerste zege van het jaar in Tour Down Under, Bevin blijft leider

Peter Sagan heeft de derde rit in de Tour Down Under. De voormalig wereldkampioen boekte daarmee zijn eerste zege van dit jaar. Patrick Bevin blijft leider in het algemeen klassement.

In een etappe van 146 kilometer van Lobethal naar Uraidla, waarvan de laatste 82 kilometer op een plaatselijk parcours werden verreden van ruim dertien kilometer. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van zeven renners, met als belangrijkste renner de Italiaans kampioen Elia Viviani. De winnaar van de eerste etappe van de Tour Down Under had het gezelschap van Nic Dlamini, James Whelan, Nico Denz, Manuele Boaro, Léo Vincent en Michael Potter.

De maximale voorsprong van het zevental liep op naar iets meer dan drie minuten, maar met nog vijftig kilometer te gaan was de voorsprong van de kopgroep al gezakt onder de minuut. Viviani was de eerste renner van de kopgroep die werd ingerekend door het peloton.

Met nog twee rondes te gaan maakte Alberto Bettiol samen met Davide Ballerini de sprong naar voren toen de voorsprong nog maar twintig seconden was met peloton. Ze kwamen dan ook snel aansluiten bij de kopgroep, waarna Bettiol (EF Education First Whelan) samen met zijn ploeggenoot Whelan de rest van de kopgroep achterliet. De voorsprong van het tweetal liep weer op naar de minuut, waarna team Sky met nog twintig kilometer de leiding in het peloton overnam van de CCC-ploeg, die de rest van de rit op kop hadden gereden voor leider Patrick Bevin.

Bettiol had ondertussen zijn ploeggenoot Whelan achtergelaten, maar bij het ingaan van de slotronde werd hij teruggepakt door het peloton. Mitchelton-Scott bepaalde in de slotronde het tempo, maar op laatste helling van de dag, op twee kilometer van de streep, trok Michael Woods in de aanval. De Canadees wist geen gaatje te slaan en in een sprint van een kleine groep was Sagan de snelste voor Luis Leon Sanchez en Daryl Impey. Danny van Poppel moest net zoals woensdag genoegen nemen met een vierde plaats.

Bevin kwam als vijfde over de streep en blijft leider in het algemeen klassement.

Nikolaev pakt leiding in Dakar terug

Eduard Nikolaev heeft de leiding bij de vrachtwagens in de Dakar Rally heroverd. In de lastige negende etappe won de Rus met veertien minuten voorsprong op Siarhei Viazovich en 28 minuten op Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov. Beste Nederlander was Gerard de Rooy op plek vijf met een half uur achterstand.

Nikolaev mocht later starten dan zijn belangrijkste concurrenten en gleed in de 313 kilometer lange etappe eenvoudig door de duinen. Aanvankelijk zat De Rooy nog bij hem in de buurt, maar de Iveco kreeg te maken met oververhitting. Een lekke band zorgde ervoor dat hij een half uur inleverde. Ton van Genugten viel op de proef stil met versnellingsbakproblemen maar haalde met vier uren achterstand het bivak wel. Janus van Kasteren kwam op de proef stil te staan met motorische pech.

In het klassement heeft Nikolaev 28 minuten voorsprong op teamgenoot Sotnikov. De Rooy is met anderhalf uur achterstand de nummer drie. Van Genugten is ondanks al zijn pech nog wel de nummer zeven, terwijl Maurik van den Heuvel tiende staat.

Al-Attiyah ziet concurrenten wegvallen in Dakar

Nasser Al-Attiyah heeft de leiding in de Dakar Rally nog steviger in handen genomen. De Toyota-coureur won de negende en voorlaatste etappe rond Pisco en zag bovendien dat de concurrentie veel tijd liet liggen. Erik van Loon had eindelijk een goede dag en noteerde een tijd binnen de top tien. Straftijd voor het missen van tussenpunten wierp hem terug tot plek 37 in de daguitslag.

Al-Attiyah hoefde vanwege zijn ruime voorsprong weinig risico's te nemen, terwijl zijn concurrenten dat wel deden. Stephane Peterhansel klapte in de beginfase hard van een duin af en moest opgeven omdat zijn navigator last van de rug kreeg en met de helicopter naar het ziekenhuis vervoerd moest worden. Mini-teamgenoot Cyril Despres vloog twintig kilometer voor de streep over de kop en leverde veel tijd in. Carlos Sainz deed dat in de achtste etappe en vertrok vandaag veel later dan gepland omdat er nog steeds aan zijn bolide gewerkt werd.

Yazeed Al Rajhi wilde wel starten, maar kwam tien meter voor de startstreep vast te zitten in het zand. Hij verloor uiteindelijk 33 minuten. Dat was minder dan Sébastien Loeb die snel onderweg was, maar de aandrijfas van zijn Peugeot stuk zag gaan. Het kostte de Fransman een uur.

Al-Attiyah heeft voor de slotetappe een voorsprong van 51 minuten op naaste concurrent Nani Roma. Loeb is nog wel derde maar geeft al ruim twee uren toe op de Qatarees. Van Loon bezet plek 27 met 21 uren achterstand.

Metge geeft Sherco eindelijk dagsucces

Michael Metge heeft Sherco voor het eerst sinds jaren weer een dagsucces in de Dakar Rally gegeven. De Fransman was in het 313 kilometer lang rondje rond Pisco twee minuten sneller dan Daniel Nosiglia Jager. Pablo Quintanilla eindigde op plek drie, een seconde voor Matthias Walkner en Toby Price.

In de negende etappe werd er bij de motoren gestart in groepen van tien waardoor het maken van verschillen lastig was. In de lastige slotfase greep de in de tweede groep gestarte Metge de dagzege. Vooraan hielden de favorieten in de gaten, waardoor daar niets gebeurde. Enige die wegviel was Adrien van Beveren die met een kapotte Yamaha aan de finish kwam.

Bij de Nederlanders was er drama voor de leider in het kistklassement Mark Tielemans. Hij kwam vandaag weliswaar als 36e aan de streep op anderhalf uur achterstand van Metge, maar deed dit wel met vier gebroken ribben. Op tien kilometer van de streep crashte hij hard bij het afgaan van een duin. Beste Nederlander in etappe acht was Paul Spierings op plek 21 met 48 minuten achterstand.

In het klassement blijft het razend spannend. Price leidt de wedstrijd met een minuut voorsprong op Quintanilla. Walkner is op ruim zes minuten de nummer drie. Spierings is de beste Nederlander op plek 28 met bijna tien uur achterstand. Nieuwe leider in het kistklassement wordt Edwin Straver die 32 staat, een plek achter Tielemans die in de slotetappe niet meer van start gaat.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.