Trump: Erdogan knapt het wel op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een bevel uitgevaardigd om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Terreurgroep IS zou immers nagenoeg zijn verslagen. De president heeft vervolgens getweet dat zijn Turkse evenknie Recep Tayyip Erdogan wel af zal rekenen met wat er dan nog van IS over is.

Trump en Erdogan hebben zondagavond per telefoon met elkaar gesproken, aldus The Journal. Ze zouden hebben afgesproken om te zorgen voor coördinatie van hun "militairen, diplomaten en andere hoogwaardigheidsbekleders om een machtsvacuum te vermijden dat uit misbruik van de terugtrekking zou kunnen ontstaan", zo luidt een verklaring van Erdogan.

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn bezorgdheid uitgesproken, maar het mag geen verrassing heten dat Erdogan zich achter het vrij plotselinge besluit van Trump schaart. De Turkse president lijkt hiermee immers ruim baan te krijgen om de Koerdische strijders in het noorden van Syrië eronder te krijgen.

Bondgenoten
Deze bondgenoten van de Amerikanen in de strijd tegen IS worden door Ankara gezien als terroristen, die banden onderhouden met leden van de verboden Koerdische PKK in Turkije. De vrees van de Turken is een Koerdische staat langs de eigen zuidgrens, waarbij Koerden in Turkije zelf zich dan zouden willen aansluiten, met een gewelddadig conflict tot gevolg. Maar volgens de Koerdisch-Amerikaanse journalist Mutlu Civiroglu opent de Amerikaanse terugtrekking juist de weg voor een "bloedige oorlog" tegen de Koerden.

Macron zegt dat hij Trumps beslissing "diep betreurt", en dat een bondgenoot "betrouwbaar moet zijn". Ook binnen de Amerikaanse politiek is er bezorgdheid over het in de steek laten van de Koerden, en andere mogelijke gevolgen van de terugtrekking. Zo gooide speciaal gazant voor de anti-IS coalitie Brett McGurk de handdoek in de ring, en stapte Pentagon-stafchef Jim Mattis op om het schijnbaar impulsieve besluit van de president.

Volgens Trump zal er in januari worden begonnen met de terugtrekking. Dat zal gebeuren onder de huidige onderminister van Defensie Patrick Shanahan, die ondanks het ontbreken van militaire ervaring tot tijdelijke Pentagon-stafchef zal worden gepromoveerd.