'Wordt Trump gechanteerd door Turkije?'

Voormalig NAVO-opperbevelhebber en gepensioneerd viersterrengeneraal Wesley Clark zet vragen achter de motieven van Amerikaans president Donald Trump om de Amerikaanse militaire troepenmacht uit Syrië terug te trekken.

"Er lijkt helemaal geen strategische motivatie achter deze beslissing te zitten", aldus Clark in een interview met CNN. "En als er geen strategie achter zit, dan moet je jezelf afvragen 'wat zit er dan achter'? Mensen van over de hele wereld vragen dit en een aantal van onze vrienden en bondgenoten in het Midden-Oosten vragen dit. Wordt Trump door Erdogan gechanteerd? Is er iets betaald ofzo? Waarom zou iemand zo een beslissing maken? Vooral, omdat alle aanbevelingen hier tegenin gingen."

De verrassende aankondiging van Trump dat alle tweeduizend Amerikaanse troepen uit Syrië zouden worden teruggetrokken zorgde voor hoog opgetrokken wenkbrauwen bij de Nationale Veiligheidsdiensten, Republikeinse 'dinosauriërs' en bondgenoten van de Verenigde Staten. Het vertrek zou ervoor kunnen zorgen dat de Koerdische bondgenoten  blootgesteld worden aan aanvallen van Turkse troepen en IS zou zelfs weer in kracht kunnen toenemen door gebrek aan tegenstand.

Trump heeft echter veel vertrouwen in Turkije, vooral nadat Turkije's president Recep Erdogan hem in een telefoongesprek zijn woord heeft gegeven dat Turkije IS de genadeklap zou geven. Experts twijfelen hevig aan de goede bedoelingen van Turkije en denken dat zij alleen maar uit zijn op de Koerden in de regio.

Lees ook: Trump: Erdogan knapt het wel op

Colin Kahl, veiligheidsadviseur van voormalig vice-president Joe Biden, zei het als volgt. "Sinds 2015 heeft Erdogan belooft om IS te vermorzelen. Herhaaldelijke verzoeken van de regering onder Obama zijn telkens op niets uitgelopen. Deze keer zal het hetzelfde zijn. Turkije is 500km gelegen van IS bolwerken. Hun plan is om Koerden te doden, niet IS."

Turkije kreeg in 2014 veel kritiek te verwerken toen zij verzaakten om de grenzen te sluiten, zodat vrijwilliggers zich bij IS in Syrië konden aansluiten. Daartegenover stond de smokkel van illegale olie richting Turkije over diezelfde open grenzen.


Wesley Clark (Bron: Youtube)