FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 november 2018

Sparta wil Duarte niet tussentijds laten gaan

Sparta Rotterdam is niet van plan om mee te werken aan een tussentijds vertrek van jeugdinternational Deroy Duarte. Hij zou naar Italië kunnen.

Onlangs kwam naar buiten dat Udinese hem graag zou willen inlijven, maar technisch manager Henk van Stee gooit de deur preventief dicht namens de Rotterdammers. De huidige selectie moet bijeen blijven om een gooi te doen naar het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie.

"Laten we vooropstellen dat wij helemaal geen spelers gaan verkopen. Zeg nooit nooit in de voetballerij, maar de club staat er financieel goed voor en we hebben allemaal een sportieve doelstelling: promoveren naar de Eredivisie", tekent RTV Rijnmond op uit zijn mond. Duarte speelde dit seizoen tot nu toe elf keer in de basis.

Van Stee sluit een vertrek dan ook uit. "Ik hoorde laatst dat alles vloeibaar wordt met geld, maar we hebben dit seizoen niet de intentie om Duarte te laten gaan", benadrukt hij. Ook heeft Udinese zich volgens hem nog niet officieel gemeld voor de middenvelder, die nog een contract heeft tot de zomer van 2021. "We hoeven daar niet geheimzinnig over te doen. Er is geen officieel bod gekomen van Udinese."

Sterk Oranje klopt wereldkampioen Frankrijk

Het Nederlands elftal heeft opnieuw aangetoond weer mee te kunnen met de wereldtop. In eigen huis werd Frankrijk verdiend met 2-0 verslagen.

Bondscoach Ronald Koeman schonk dezelfde elf namen het vertrouwen als tegen Duitsland (3-0 winst) en ook tegen de Fransen was het veldspel uitstekend verzorgd. Voor rust waren beide ploegen gelijkwaardig en na rust wist de regerend wereldkampioen af en toe niet wat ze overkwam in De Kuip. Doelman Hugo Lloris onderscheidde zich met veel reddingen, maar was kansloos op een schot van Georginio Wijnaldum en een late strafschop van Memphis Depay.

De middenvelder van Liverpool had Oranje al na twee minuten op voorsprong kunnen schieten, maar hij kreeg de bal vanuit kansrijke positie niet langs de keeper van Tottenham Hotspur. Frankrijk-aanvoerder Lloris hield zijn ploeg in de race en zag hoe Nederland na een sterk eerste kwartier langzaam maar zeker werd teruggedrongen. Antoine Griezmann probeerde het met een kopbal en Benjamin Pavard was er dichtbij met een vlammend schot van afstand.

Verder gaf het Nederlands elftal eigenlijk nauwelijks iets weg en wist het via de bedrijvige Memphis Depay en Steven Bergwijn af en toe wat speldenprikken uit te delen. De rust leek met een brilstand te worden ingegaan, tot Frenkie de Jong besloot om de bal voor te slingeren. Steven Nzonzi leek eenvoudig uit te kunnen verdedigen, maar hij kopte achterwaards en bood zo Ryan Babel de kans om van dichtbij raak te schieten. Hij vond Lloris op zijn weg, maar zelfs de man in vorm kon niets doen tegen de rebound van Wijnaldum.

Na de pauze moest Frankrijk komen, maar het was Nederland dat de touwtjes in handen hield. Na een afwachtend eerste kwartier gooide Oranje het tempo omhoog en kregen Denzell Dumfries, Babel, Wijnaldum kansen. Lloris onderscheidde zich andermaal door een lage vrije trap van Memphis te pareren, waardoor het tot de laatste minuut spannend bleef. Nederland hield echter het hoofd koel en liet de ontgoochelde wereldkampioen met 2-0 afdruipen, want Memphis benutte in de blessuretijd een strafschop met een panenka.

Met een punt of meer in de laatste wedstrijd tegen Duitsland grijpt de ploeg van Koeman het ticket voor de finales van de Nations League. In ieder geval is Oranje nu zeker van lijfsbehoud in de hoogste klasse van het toernooi en weet het zich ook verzekerd van een rol als groepshoofd bij de loting van de EK-kwalificatie.

Nederland

2 - 0

Frankrijk

 44' Wijnaldum
 90+6' Depay
   
 
 Gele kaart: Wijnaldum, (Nederland), Kanté, Digne, Pavard, Dembélé, (Frankrijk)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.000
Arbiter: Taylor (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Dumfries
De Ligt
v.Dijk
Blind
De Roon
Wijnaldum (Vilhena/89)
F.de Jong
Bergwijn (Promes/86)
Depay
Babel (Aké/90 1)
  Lloris
Pavard
Varane
Kimpembe
Digne
Kanté
Nzonzi (N'Dombele/ 81)
Matuidi (Sissoko/65)
Griezmann
Giroud (Dembélé/65)
Mbappé

Uitslagen Nations League vrijdag
A1: Nederland - Frankrijk 2-0
B1: Slowakije - Oekraïne 4-1
B4: Wales - Denemarken 1-2
C3: Cyprus - Bulgarije 1-1
C3: Slovenië - Noorwegen 1-1
D4: Gibraltar - Armenië 2-6
D4: Liechtenstein - Macedonië 0-2


Depay juicht na de beslissende 2-0. (Pro Shots / Kay Int Veen)

Politie zoekt getuigen neerleggen 'explosieven' Almere

De politie komt graag in contact met getuigen die mogelijk iets hebben gezien dat verband houdt met twee vermoedelijk explosieven die donderdag 15 november op de Grote Markt in Almere werden aangetroffen. Omstreeks 08:20 uur kreeg de politie een melding dat er iets verdachts was gevonden wat leek op een explosief.

Even later werd een tweede verdacht voorwerp aangetroffen. Na een eerste onderzoek door een deskundige van de politie werd de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld voor het onschadelijk maken van de voorwerpen. De explosieven bleken twee handgranaten te zijn.

De omgeving is geruime tijd afgezet geweest vanwege de veiligheid en vanwege het onderzoek. Rond 13.30 uur werden de Grote Markt en de toegangswegen weer vrijgegeven voor publiek. Tijdens het incident is kort het luchtalarm te horen geweest. Dit bleek loos te zijn.

Jong Oranje kan geen vuist maken tegen Duitsers

Het gerenoveerde Jong Oranje is gestart met een afgetekende nederlaag tegen de leeftijdsgenoten uit Duitsland. In Offenbach am Mein werd het 3-0.

Jong Oranje greep naast een ticket voor het EK 2019, dus is het vizier al gericht op de daarop volgende kwalificatiecyclus. Daarom heeft bondscoach Erwin van de Looi nadrukkelijk gekozen voor jonge spelers die over drie jaar ook nog hun opwachting mogen maken als het EK van 2021 wordt bereikt.

De Duitsers plaatsten zich wel voor het eindtoernooi en hebben daardoor een aanmerkelijk oudere selectie, met meer ervaren spelers. In het onderlinge duel liet zich ook duidelijk gelden. Met de debutanten Deyovaisio Zeefuik, Armando Obispo, Dani de Wit, Deroy Duarte en Tahith Chong vocht Jong Oranje voor wat het waard was, maar de ploeg kon ook met de nieuwe aanvoerder Justin Kluivert het verschil niet maken.

Aan de overzijde was het al snel raak toen De Wit hands maakte en de scheidsrechter een strafschop gaf, die door Phillipp Ochs werd benut. Na rust maakte Albdelhamid Sabiri van dichtbij de 2-0 en Törles Knöll zette kort voor tijd zelfs de 3-0 op het scorebord. Die score had hoger uit kunnen vallen, maar Justin Bijlow hield onder meer Levin Öztunali van scoren af.

Rekik enkele weken uitgeschakeld met spierscheuring

Hertha BSC kan de komende weken niet beschikken over Karim Rekik. De Nederlandse verdediger heeft een spierscheuring in zijn bovenbeen.

Dat meldt de club uit de Duitse Bundesliga via de officiële kanalen. Rekik liep de blessure op tijdens een oefenduel met FC Erzgebirge Aue. Hij speelde het in 1-1 geëindigde duel wel uit, maar uit een MRI-scan bleek waar zijn pijn vandaan kwam.

Zijn blessure komt uiterst ongelegen, want de ploeg moet op zijn positie ook al Niklas Stark en Lukas Klünter missen. Hertha staat achtste en wacht na een bliksemstart ondertussen al vijf wedstrijden op een nieuwe overwinning.

Bruma overweegt vertrek bij Wolfsburg

Jeffrey Bruma wil in de winterstop vertrekken bij VfL Wolfsburg als zijn perspectief niet verbetert. De verdediger speelde dit seizoen nog geen minuut.

"Ik ben gefrusteerd, maar ik kan er goed mee omgaan", vertelt Bruma in gesprek met Kicker. "Ik wil altijd winnen en op het veld staan. Ik praat veel met mijn vriendin, mijn ouders en mijn zaakwaarnemer. Ik ben nu net 27 jaar geworden en ik wil spelen. Als dat niet bij Wolfsburg kan, dan moeten we een oplossing vinden. Misschien in januari al, als dat mogelijk is."

De 25-voudig international is sinds de zomer van 2016 speler van Wolfsburg en zijn contract loopt nog door tot medio 2021. "We moeten samen gaat zitten en kijken wat de mogelijkheden zijn. Wanneer ik moet blijven en mijn kans krijg, blijf ik graag. Als dat niet het geval is, moeten men dat eerlijk zeggen. Het blangrijkste is om respect voor elkaar te houden en dat we een oplossing weten te vinden."

Bruma heeft onlangs met trainer Bruno Labbadia gesproken en hij gaf aan dat de verdediger moet wachten op zijn kans.

Deo is dodelijk, man gestorven in Rotterdam

In Rotterdam is een 19-jarige man overleden nadat hij deodorant had geïnhaleerd. Zijn behandelend arts komt nu met een waarschuwing.

Want zo zegt Kelvin Harvey Kramp Hij kreeg een hartstilstand, waarna hij bij ons op de afdeling terecht kwam. Hij had helaas te lang een gebrek aan zuurstof gehad, waardoor hij later overleed". Hij geeft aan nog nooit zoiets als dit te hebben meegemaakt. “Want zoiets hadden we nog nooit meegemaakt in het ziekenhuis. Ik voelde me toch een soort van verantwoordelijk, dat we bewust moeten zijn van het feit dat dit überhaupt kan."

Ook verslavingszorgorganisatie Jelinek herkent een dergelijke dood niet: “Het is niet nieuw dat mensen een vluchtige stof inhaleren, zoals lijm, aanstekergas of dus nu deodorant. Maar van een trend is zeker geen sprake. Ik zie af en toe een berichtje van iemand ergens op de wereld, maar het is zeer uitzonderlijk dat iemand dit doet."

Daarom heeft de arts-assistent ook een publicatie geschreven in het British Medical Journal. ”Dit is zo makkelijk om te doen, dat het goed is als medewerkers in een verslavingskliniek of bijvoorbeeld een gevangenis weten dat het gebeurt. Het is levensgevaarlijk en de consequenties zijn heel heftig."

Arts die Nouri behandelde weg bij Ajax

Ajax heeft afscheid genomen van clubarts Don de Winter. Dat is de arts die in juli 2017 ook aanwezig was op het veld in Oostenrijk waar Abdelhak Nouri getroffen werd door een hartstilstand.

"Het contract is in goed overleg beëindigd", zei Ajax' algemeen directeur Edwin van der Sar vrijdag op de aandeelhoudersvergadering.

Nouri heeft ernstige en blijvende hersenschade. In juni erkende Ajax dat het aansprakelijk is voor de situatie van Nouri. "We zijn onlangs tot nieuwe inzichten gekomen en daaruit blijkt dat de behandeling niet adequaat is geweest", zei Van der Sar toen.

De Winter, die ook zeer geraakt is door de gebeurtenissen rond Nouri, was al enige tijd op non-actief gezet door Ajax. Zelf was de arts ook niet meer in staat om zijn werk te doen. Mede om die reden is het contract nu officieel ontbonden.

Nederlands elftal start ongewijzigd tegen Frankrijk

Bondscoach Ronald Koeman stuurt in het Nations League-duel met wereldkampioen Frankrijk dezelfde elf het veld in als tegen Duitsland.

Dat houdt in dat Daley Blind andermaal als linksback mag aantreden en het centrale duo bestaat wederom uit Matthijs de Ligt en captain Virgil van Dijk. Denzel Dumfries houdt zijn basisplaats als rechtsback en doelman Jasper Cillessen moet Frankrijk-spitsen Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en Olivier Giroud van scoren af zien te houden.

Op het middenrif kiest Koeman opnieuw voor Frenkie de Jong, Marten de Roon en de meest vooruitgeschoven post Georginio Wijnaldum. Als linksvoor staat Ryan Babel tegenover WK-revelatie Benjamin Pavard en hij vormt een aanvallend trio met Steven Bergwijn en spits Memphis Depay. Bij Frankrijk ontbreken door blessures de nodige namen. Toch hebben ook zij een sterke selectie op de been gebracht.

Mocht Nederland minimaal gelijkspelen, verzekert Oranje zich van lijfsbehoud in de Nations League. Duitsland degradeert in dat geval en de ploeg van Koeman weet zich dan verzekerd van het groepshoofdschap bij de loting voor de EK-kwalificatie. Bij een overwinning op Frankijk lonkt ook groepswinst, wat recht geeft op de finales van de Nations League. Het duel start om 20.45 uur.

Opstelling Nederland:  Cillessen, Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; De Roon, F. de Jong, Wijnaldum; Bergwijn, Memphis, Babel.

Opstelling Frankrijk:  Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Digne; Mbappé, Kanté, N'Zonzi, Matuidi; Griezmann; Giroud.

ScheetGate in het darten: "Ik dacht dat hij stond te schijten"

Darter Wesley Harms ging donderdagavond in de achtste finales van de Grand Slam of Darts vrij kansloos onderuit tegen Gary Anderson (10-2), maar na afloop was er sprake van een waar schandaal: #ScheetGate, zo noemen we het maar even.

"Er gebeurden wat kleine dingetjes op het podium, maar dat ga ik niet op TV zeggen, sorry ", aldus Harms op TV, waarbij je natuurlijk wist dat hij er bijna gelijk daarna wél meer over zou zeggen. En jawel, dat gebeurde ook: "Geurrijke dingetjes, ik wist niet dat dat bij de PDC ook zo ging, dat is gewoon heel vervelend", zei de Nederlander, uiteraard doelend op een flink stuk broekhoesten van Anderson. Die lucht moest hij eerst maar eens uit zijn neus zien te krijgen: "Ik denk dat dat nog wel twee nachten duurt."

De vliegende reporter van RTL7, Arjan van der Giessen, dook er natuurlijk bovenop toen hij even later ook Anderson voor zijn neus kreeg. De Schot werd door The Feather gelijk gevraagd naar het kontcarbidschieten op het podium: "Ik dacht dat hij had gescheten", antwoordde Anderson. "Ik was ervan overtuigd dat Wesley stond te meuren, het was niet te harden." 

Het blijft echter een raadsel, want de Schot ontkent in alle toonaarden dat hij had staan darmklappen. Sterker nog, hij zweerde het op het leven van zijn kinderen. "Vaak als ik een scheet laat poep ik in mijn broek, en dat heb ik je wel eens verteld. Ik was het dus niet, als ik toch per ongeluk een scheet laat op het podium verontschuldig ik me. Maar ja, er waren nog drie man aanwezig op het podium", doelt Anderson op de scheidsrechter en twee schrijvers. Over de geur was hij duidelijk: "Eieren. Rotte eieren."

Het interview met Harms (Bron: YouTube)

Het interview met Anderson, succes met z'n accent (Bron: YouTube)

Overmars wil contract Mazraoui weer openbreken bij Ajax

Noussair Mazraoui kan binnenkort een nieuwe aanbieding verwachten van Ajax. De rechtsback staat er goed op bij directeur spelerszaken Marc Overmars.

De beleidsbepaler verlengde zijn contract in april van dit jaar ook al, maar sindsdien is de Marokkaanse back uitgegroeid tot basisspeler en international. Ook scoorde hij al twee keer in de Champions League, waardoor de ploeg nu een uitstekende uitgangspositie heeft om te overwinteren in de Champions League.

Het ligt daarom in de lijn der verwachtingen dat hij een flinke salarisverhoging krijgt, als hij opnieuw bijtekent. Onduidelijk is echter hoe lang zijn nieuwe contract hem in de Johan Cruijff ArenA moet binden. Daarover liet Overmars vrijdag niets weten tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders.

Anti-Piet-activist vast om uitlatingen over Sint

De politie heeft vrijdag de 40-jarige Anti-Zwarte Piet-activist Rogier Meijerink uit Utrecht aangehouden. De man is 1 van de bestuursleden van de stichting "Majority Perspective". Hij is aangehouden vanwege uitlatingen die hij over de Sinterklaasintocht heeft gedaan in de (sociale) media.

Zo vertelde hij onder andere in een interview met Powned dat "ouders die met hun kinderen naar de sinterklaasintocht willen, aanstaande zaterdag badend in het zweet wakker worden na nachtmerries van hun eigen kinderen onder de botsplinters". De Utrechtenaar is overgebracht naar een politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

De verdachte heeft zelf eerder deze week ook aangifte gedaan van bedreiging(en) op social media. Deze bedreigingen neemt de politie serieus en ze worden onderzocht.

Moskee Amsterdam bang voor dodengebed

Onder een groep gelovigen van de Moskee Nasr in de Indische Buurt te Amsterdsan is onrust ontstaan. Het bestuur van de moskee heeft gisteren een dodengebed geweigerd voor Sarah L., de vrouw die vorige week met haar dochter omkwam bij een bombardement in Syrië.

De familie van L. wilde met het dodengebed afscheid van haar nemen. Maar het moskeebestuur durfde dat gebed niet aan, omdat het bang is voor extra aandacht van de politie. Meerdere bronnen melden dat aan AT5.

Lichaam in Syrië
Het bestuur van de moskee ontkent dat de vrees voor extra politieaandacht ervoor gezorgd heeft dat er geen dodengebed kwam. Wel zegt het bestuur dat het gebed op de plek gehouden zou moeten worden daar waar het lichaam van Sarah L. is, in Syrië dus.

Dat het gebed niet door mocht gaan, is bij een aantal moskeegangers verkeerd gevallen. Er gaat inmiddels een brief rond via social media met als titel Het falen van de moskeeën in Nederland, waarin onder andere staat: 'De moskeeën die de moslims dienen te vertegenwoordigen falen keer op keer. (...) Treur om jezelf oh besturen van Nederlandse moskeeën. Treur om jezelf want bij Allah jullie hart is dood. Jullie mannelijkheid is dood. En bij Allah, het zijn júllie voor wie gebeden moet worden.'

Sociale controle
Bronnen vertellen het zorgelijk te vinden dat dergelijke teksten rondgaan op social media. Zij vrezen dat jongeren niet meer naar de moskee willen en dat daarmee de sociale controle vervalt.

Burgemeester Halsema is op de hoogte van de onrust rond de moskee, maar ziet voorlopig geen reden om in de wijk op gesprek te gaan.

Nothing But Thieves simpelweg groots in AFAS Live

Al vanaf het begin van de bekendheid van Nothing But Thieves was er die speciale connectie met Nederland. Het is dan ook niet gek dat de meeste shows met goede herinneringen die de heren buiten het Verenigd Koninkrijk hebben gespeeld teruggaan op de shows die ze hier neerzetten. Op 15 november kon daar weer een mooie aan worden toegevoegd, aangezien de AFAS Live, volgens leadzanger Conor een van de bijzonderste plekken voor de band, compleet platgespeeld werd.

Achtervolgingsploegen tweede in World Cup, eindelijk weer winst Russen

Tijdens de eerste World Cup-dag van het nieuwe schaatsseizoen, in het Japanse Obihiro, hebben de Nederlandse achtervolgingsploegen zowel bij de mannen als bij de vrouwen een tweede plek gepakt.

Sven Kramer en topman Patrick Roest waren niet aanwezig en dus stond er een wat andere opstelling op het ijs namens Nederland: de jongelingen Marcel Bosker en Chris Huizinga reden met veteraan Douwe de Vries. Dat leverde een tweede plek op, want met 3:42,14 was de Nederlandse ploeg niet opgewassen tegen het geweld van Aleksandr Rumyantsev, Danila Semerikov en Sergey Trofimov.

Het Russische trio reed naar een tijd van 3:41,26 minuten en won zo voor het eerst sinds 2012 weer eens een World Cup-wedstrijd. Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en Simen Spieler Nilsen, de regerend olympisch kampioenen, moesten namens Noorwegen genoegen nemen met de derde plek.

Ayano Sato en de zusjes Miho en Nana Takagi reden alle andere vrouwenploegen het snot om de oren. De Japanse ploeg, al enige tijd dominant bij de vrouwen, snelde naar een tijd van 2:57,80 minuten, veel sneller dan de 3:00,13 van Nederland. Ireen Wüst, Lotte van Beek en Joy Beune pakten daar wel de tweede plek mee, voor Rusland. De Duitse dames reden tegen Japan en werden voor men met de ogen kon knipperen al op een ronde gezet.

Matige tweede ronde voor Luiten bij het Tour Championship

Joost Luiten heeft op de tweede dag van het Tour Championship, het slottoernooi van de Europese Tour, een matige tweede ronde genoteerd. De Nederlandse golfer ging rond in 73 (+1) slagen en zakte daarmee van de tiende naar de 33ste plaats.

Op de eerste negen holes noteerde de 32-jarige Rotterdammer twee bogeys en een birdie. In de laatste negen holes leek hij de vorm van de eerste dag te vinden. Op de eerste vijf holes van de backnine maakte hij vijf birdies, maar daarna ging het mis voor Luiten. Met twee bogeys en een double bogey kwam hij boven levelpar voor zijn ronde, ondanks een birdie op de laatste hole. De Nederlandse staat op na 36 holes op -2 voor het toernooi.

De Brit Matt Wallace gaat aan de leiding in Dubai. Hij staat na twee rondes op -11 voor het toernooi en heeft één slag voorsprong op drie achtervolgers.

PVV vraagt spoeddebat aan over As Soennah

De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft een spoeddebat aangevraagd over de As Soennah-moskee in de commissie bestuur voor de vergadering op 21 november 2018. Dit debat is aangevraagd naar aanleiding van het bericht in het Algemeen Dagblad waarin valt te lezen dat de As-Soennah moskee in Den Haag toch weer een prediker in huis haalt die geweld tegen vrouwen goedkeurt.

De ultra-orthodoxe Ahmed Salam preekt vandaag in Den Haag in het vrijdaggebed. Imam Salam werd bekend omdat hij in het verleden zeer omstreden uitspraken deed dat mannen hun vrouw mogen slaan als ze zich niet houdt aan haar echtelijke plichten.

Fractievoorzitter Karen Gerbrands: “Het is toch ongelooflijk dat er wéér een haatimam mag preken in de As Soennah-moskee. Na het goedkeuren van vrouwenbesnijdenis wordt er nu een haatbaard uitgenodigd die het slaan van vrouwen promoot. Deze moskee is een gevaar voor onze samenleving. Het is hoogtijd dat de burgemeester deze islamitische haathut permanent sluit ter handhaving van de openbare orde en veiligheid. Opflikkeren met die lui!”

40 miljoen extra voor NPO

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt voor 2019 40 miljoen euro extra om de terugloop in reclame-inkomsten deels op te vangen. Voorwaarde daarvoor was dat de NPO een plan maakt dat invulling geeft aan de motie-Pechtold. De ministerraad heeft op voorstel van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de mediabegrotingsbrief. Daarin staat dat het uitgewerkte plan van de NPO, dat door alle omroepen wordt gesteund, aan alle voorwaarden voldoet.

De NPO is deels afhankelijk van inkomsten uit reclame. Afgelopen jaren vielen deze lager uit dan geraamd. Tot nog toe kon deze terugloop opgevangen worden vanuit de Algemene Mediareserve (AMr) zodat het budget van de NPO op peil kon blijven. Die reserve is nu echter uitgeput. In het plan geeft de NPO aan hoe de tegenvallende reclame-inkomsten op de korte termijn opgevangen kunnen worden. Hierbij wordt de programmering zo veel mogelijk ontzien. Het budget voor journalistieke producties neemt zelfs toe. De NPO kan binnen dat budget wel kiezen voor programmatische vernieuwing.

Met deze ingrepen is de NPO in staat om haar publieke taak adequaat uit te blijven voeren. Daarnaast hebben de NPO en de omroepen een aantal maatregelen voorgesteld die bijdragen aan herstel van de AMr en die ervoor moeten zorgen dat een tekort van de AMr de komende paar jaar wordt vermeden.

Teruglopende inkomsten en veranderend medialandschap
Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Ster-inkomsten de komende jaren weer op het oude niveau komen. Hierdoor zijn voor de lange termijn fundamentele ingrepen onontkoombaar. Daarnaast is sprake van een veranderend medialandschap door verandering van kijk- en luistergedrag. Technologische veranderingen spelen hierbij een grote rol. Traditionele en nieuwe mediavormen bestaan naast elkaar en om iedereen te kunnen bereiken moet de publieke omroep overal aanwezig zijn.

Media-aanbod dat divers en gevarieerd van inhoud is, dat zich ook richt op specifieke en kleinere doelgroepen en waarin naast informatie en amusement ook cultuur en educatie goed vertegenwoordigd zijn, blijft schaars vanwege beperkte terugverdienmogelijkheden op de kleine en competitieve Nederlandse markt. Het kabinet is van mening dat in het Nederlandse medialandschap een solide publieke omroep niet gemist kan worden.

Zuinig zijn op wat we hebben, maar verandering is noodzakelijk
De combinatie van teruglopende inkomsten en veranderend kijk- en luistergedrag dwingt volgens het kabinet tot een fundamentele bezinning op de toekomst van de publieke omroep, om deze ook in de toekomst relevant te houden. Komende tijd wordt daarom een visie uitgewerkt voor de langere termijn. De wijze waarop pluriformiteit in het Nederlandse publieke bestel is georganiseerd door middel van omroepverenigingen is daarbij het uitgangspunt, hoewel ook dit model onderhoud nodig heeft.

200 uur werkstraf geëist tegen schipper Amicitia

Op 21 augustus 2016 bij het binnenlopen van de haven van Harlingen breekt de voorste mast van het klassieke zeilschip de Amicitia af. Drie slachtoffers die op het voordek aanwezig zijn, worden geraakt door de vallende mast en komen daarbij om het leven.

Lees ook: Drie doden door gebroken mast Harlingen

De officier: “Een ongeluk als deze kent alleen maar verliezers. In de eerste plaats de nabestaanden, maar ook de veroorzakers van een ongeval worden geconfronteerd met een situatie die zij niet gewild hebben.” Dit ongeluk heeft ook geleid tot een schok in de wereld van de zogenaamde bruine vloot. Dat er geen opzet in het geding was betekent niet dat er ook geen sprake kon zijn van verwijtbaar handelen. Om te onderzoeken of daar sprake van was heeft het OM een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de toedracht en oorzaak van het ongeval.

Reflectie
Door Team Verkeersspecialisten van de Landelijke Eenheid van de politie is uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak, toedracht en vermijdbaarheid van het incident. Ook is gesproken met de mannen die in 2015 aan de mast hebben gewerkt. Daarnaast zijn er getuigen-deskundigen benoemd. In maart 2017 is het onderzoek afgerond. Nadat de zaak onder meer in een landelijke reflectiebijeenkomst door een groot aantal professionals is bestudeerd en beoordeeld, besloot het OM in april 2018 om verdachte te vervolgen voor dood door schuld.

Lees ook: Schipper vervolgd voor dood door schuld

Onoplettend
De officier is van mening dat verdachte aanmerkelijk onoplettend en onachtzaam is geweest. Verdachte had goed op de hoogte moeten zijn van de staat van onderhoud van de mast en had er voor moeten zorgen dat het schip van een deugdelijke mast was voorzien. Ook al heeft hij het overlijden van deze drie mannen nooit gewenst, dit overlijden valt hem wel aan te rekenen. Een eigenaar en schipper van een charterschip die daar op vaart met betalende gasten dient zorg te dragen voor een veilig schip en dat is in deze zaak volgens het OM niet gebeurd.

Eis
De officier eist een werkstraf voor de duur van 200 uur en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden met een proeftijd van drie jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Agent krijgt taakstraf voor veroorzaken ongeval

De rechtbank veroordeelt een 48-jarige politieman tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. De agent krijgt deze straf voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval in Apeldoorn.

De politieman was op 1 mei 2017 in een opvallende politiebus op weg naar een melding. Op een kruising reed hij door rood en botste daar tegen twee overstekende fietsers. Die raakten daarbij gewond, waarvan 1 ernstig. De politiebus voerde wel blauwe zwaailichten, maar had de sirene niet aan.

De rechtbank verwijt de politieman dat hij aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden door door rood te rijden, zonder daarbij goed op te letten op overstekend verkeer. Ook reed hij tegen de voorschriften in sneller dan 20 kilometer per uur het kruispunt op. De rechtbank houdt wel rekening met de goede intenties van de politieman, die op weg was om een collega te assisteren bij een ander verkeersongeval.

Bouwvakkers grijpen inbreker op heterdaad

Werknemers van een energiebedrijf in Rotterdam twijfelden donderdag geen moment, en renden achter een inbreker aan die op heterdaad was betrapt. Agenten konden dankzij de aanwijzingen van de werkmannen de verdachte aanhouden.

Donderdagmiddag rond 13.45 uur waren er meerdere mannen van een energiebedrijf buiten aan het werk. Een van de werkmannen die bezig was op de Philips Willemstraat zag twee mannen achter iemand aan rennen die de legendarische woorden ‘houd de dief’ riep. Hij liet meteen zijn werk vallen en ging er al bellend met de politie ook achteraan. Op de Johan de Wittsingel vluchtte de verdachte een tuin in. Op dat moment kwamen de agenten aanrijden en konden zij de verdachte in de boeien slaan.

De 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats had een fiets achtergelaten bij het huis op de Bergse Rechter Rottekade. In de fietstassen zaten verschillende spullen uit die woning, maar ook inbrekersgereedschap. Vermoedelijk is deze inbreker te linken aan meerdere inbraken in de buurt. Dankzij de hulp van de stoere werkmannen is de inbreker in zijn kraag gegrepen, tot grote blijdschap van de bewoonster, en de politie uiteraard.

Bouwvakkers grijpen inbreker op heterdaad (Foto: stockfoto Politie.nl)
Bouwvakkers grijpen inbreker op heterdaad (Foto: stockfoto Politie.nl)

Agent breekt arm bij achtervolging

Dinsdagmiddag brak een politieman zijn arm, nadat hij door de auto van een verdachte werd meegesleurd. Rechercheurs controleerden rond 14.45 uur op de Kanaaldijk N.W. in Helmond een auto, waarvan zij het vermoeden hadden dat de inzittenden zich bezig hielden met dealen. In de auto zaten twee personen en de bestuurder werd via het geopende portierraam door een collega, die zich kenbaar maakte als politieman, aangesproken.

De bijrijder stapte ondertussen uit de auto. De collega’s zagen dat de bestuurder in het bezit was van drugs. De rechercheur pakte hem vervolgens door het geopende portierraam vast en vertelde hem dat hij was aangehouden. De man begon zich meteen los te trekken, waarop hij door de collega in een krachtige greep werd vastgehouden.

De verdachte wist echter zijn auto te starten en trapte meteen het gaspedaal in. Hij ging er hard vandoor, terwijl de politieman hem nog altijd stevig vast had. Dit resulteerde erin dat deze collega met zijn bovenlichaam hangend in die auto, een stuk werd meegesleurd. De bestuurder bleef zijn snelheid verhogen en bleek niet voornemens te zijn om te stoppen.

Tegen het verkeer in
Omdat de bestuurder niet stopte, zelfs alleen harder ging rijden, maar ook op de baan voor tegemoetkomend verkeerd terecht kwam, had de rechercheur geen andere keuze dan zijn stevige greep los te laten en zich op het asfalt te laten vallen. Hij kwam hard terecht en rolde een flink stuk door. Daarbij brak hij, naar later bleek, zijn pols. De collega deed aangifte van poging doodslag. De bijrijder werd ter plekke aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij drugshandel. Hij is inmiddels weer vrijgelaten.

Getuigen
De politie is een onderzoek gestart naar de bestuurder. Ze hebben een vermoeden wie de man is, maar hebben hem vooralsnog niet aan kunnen houden. Een woordvoerder van de politie: "Graag komen we in contact met getuigen die gezien hebben wat er met onze collega gebeurde. We roepen hen met klem op om zich te melden bij de districtsrecherche in Helmond via het landelijke politienummer 0900-8844."

Agent breekt arm bij achtervolging (Foto: stockfoto politie.nl)
Agent breekt arm bij achtervolging (Foto: stockfoto politie.nl)

Defensie gaat sneller innoveren

"Als we doen wat we altijd deden, dan krijgen we wat we hadden. Het is al lang niet meer voldoende om alleen te investeren in bestaande systemen, we moeten juist de mogelijkheden van nieuwe technologie gaan verkennen. Nieuwe technologie kan namelijk betekenen dat mensen op een heel andere manier moeten gaan samenwerken. Maar innoveren is veel breder dan nieuwe technologie, het gaat ook om doctrine, bedrijfsvoering en cultuur. Het is noodzakelijk om onze operationele effectiviteit continu te verbeteren." Dat stelt minister Ank Bijleveld-Schouten in de innovatiestrategie Defensie 'Samen sneller innoveren'. Die verscheen vandaag.

Inspelen op kansen en mogelijkheden
Het document geeft aan hoe Defensie beter en sneller innovaties in haar organisatie wil opnemen. Het verbindt een goede financiële huishouding van de organisatie met het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Defensie moet tijdig kunnen inspelen op de kansen en mogelijkheden die ontwikkelingen in de samenleving, technologie en wetenschap bieden.

Sneller, beter, slimmer
Defensie heeft allerlei innovatiehubs opgericht om innovatie aan te jagen, waaronder FRONT, MIND, AIR en CD&E. Maar in de dagelijkse praktijk liepen ze tegen allerlei belemmeringen aan. Werkgroepen hebben deze belemmeringen in kaart gebracht en met de innovatiestrategie wordt een systematiek geintroduceerd om deze op te lossen. Niet door een centrale regie op te tuigen, maar juist door de gebruikers de noodzakelijke ruimte en middelen te geven zodat innovatie gedijt.

Mensen en middelen
Nieuwe manieren van denken stimuleren betekent een andere manier van denken en meer diversiteit in teams, los van rang of stand, multidisciplinair en van binnen en buiten Defensie. Om de kloof tussen experiment en invoering te overbruggen zijn er met de Defensienota 2018 middelen vrijgemaakt voor experimenten en partnerschappen.

"Onze mensen krijgen de ruimte om met de juiste middelen, training en doctrine hun werk goed te kunnen doen", aldus Bijleveld. "Innoveren kan geld opleveren door dingen sneller, beter, slimmer of eenvoudiger te doen. De maatregelen passen binnen de budgettaire kaders van in de Defensienota 2018."

Manieren
Om de vele initiatieven met elkaar te verbinden en faciliteren, komt er een Chief Innovation Advisor. Kennisuitwisseling met de wetenschap is te versterken door de benoeming van een Chief Scientific Advisor.

Defensie gaat sneller innoveren (afbeelding: Defensie)
Defensie gaat sneller innoveren (afbeelding: Defensie)

Mick Harren krijgt cel en taakstraf voor bedreigen ex-stiefzoon

De rechtbank heeft volkszanger Harren veroordeeld tot 73 dagen gevangenisstraf (waarvan 60 dagen voorwaardelijk) en een werkstraf van 180 uur voor het bedreigen van zijn ex-stiefzoon met een (nep)vuurwapen en voor verboden wapenbezit. Harren hoeft daarmee niet langer vast te zitten dan de 13 dagen die hij al in voorarrest heeft doorgebracht.

Op 27 juli 2018 heeft tussen de 51-jarige Harren en zijn ex-stiefzoon een confrontatie plaatsgevonden in een café in Purmerend. Daarbij heeft hij een (nep)vuurwapen gericht op zijn ex-stiefzoon. Enkele uren hierna heeft Harren een nepvuurwapen ingeleverd bij de politie; volgens hem was dit het wapen waarmee hij zijn ex-stiefzoon bedreigd heeft.

Vuurwapen: echt of nep?
De rechtbank concludeert op basis van camerabeelden en verklaringen van getuigen dat Harren niet met het ingeleverde nepvuurwapen heeft gedreigd, maar met een ander wapen. Aangezien dat wapen nooit is gevonden, kon ook niet vastgesteld worden of dat een echt vuurwapen of een nepvuurwapen is geweest. Maar voor een bewezenverklaring van bedreiging maakt dat geen verschil.

Harren wordt ook veroordeeld voor verboden wapenbezit. De Wet wapens en munitie verbiedt het bezit van een nepvuurwapen dat sprekende gelijkenis vertoont met een echt vuurwapen en daardoor geschikt is om mee te dreigen. Een uitzondering hierop is het nepvuurwapen dat duidelijk bedoeld is als speelgoed voor kinderen onder de 14 jaar. Het ingeleverde wapen is volgens de rechtbank zonneklaar niet bedoeld als speelgoed. Harren heeft zelf ook verklaard dat het wapen echt leek, hij noemde het een replica.

Beroep op noodweer
De rechtbank wijst het beroep van Harren op noodweer af. Weliswaar was er een heftige discussie voorafgaand aan de bedreiging. Maar op het moment dat hij het wapen tevoorschijn haalde en richtte, was de ex-stiefzoon al van Harren weg aan het lopen, richting de uitgang van het café. Er was op dat moment dus geen sprake van een direct gevaar. Voor een steekbeweging door de ex-stiefzoon waarbij Harren gewond zou zijn geraakt aan zijn hand, is geen bewijs gevonden. Op de camerabeelden is daarvan ook niets te zien.

Behandeling
De rechtbank vindt het zorgelijk dat een eerdere veroordeling voor overtreding van de Wet wapens en munitie Harren er niet van weerhouden heeft weer een (nep)vuurwapen op zak te hebben en dat nu ook te gebruiken om een ander te bedreigen. Dergelijk gedrag kan absoluut niet getolereerd worden. De rechtbank vindt het ook zorgelijk dat Harren nepvuurwapens gebruikt voor het maken van kunstvoorwerpen, de strafwaardigheid daarvan niet in lijkt te zien. Met het voorwaardelijke strafdeel van 60 dagen en een lange proeftijd van 3 jaar beoogt de rechtbank Harren ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Hij moet zich in die tijd aan door de reclassering geadviseerde voorwaarden houden, waaronder een meldplicht en verplichte deelname aan een vaardigheidstraining (gedragsinterventie).

Ministerraad stemt in met Aalbersberg als nieuwe NCTV

Pieter-Jaap Aalbersberg wordt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 februari 2019.

Pieter-Jaap Aalbersberg is op dit moment politiechef van de regionale eenheid Amsterdam. Daarvoor was hij achtereenvolgens korpschef Politie Amsterdam-Amstelland en korpschef Politie IJsselland. Eerder vervulde hij onder andere de functie van plaatsvervangend korpschef IJsselland.
Pieter-Jaap Aalbersberg volgde de Politieacademie en hij behaalde een Executive Master of Police Management aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

De benoeming van de heer Aalbersberg is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst.

Politie zoekt getuigen plofkraak in Nijmegen

Vannacht werden inwoners van de wijk Malvert in Nijmegen opgeschrikt door een enorme explosie; twee mannen plegen een plofkraak bij een pinautomaat. De politie is meteen een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen.

Rond 03.55 uur kwam via de meldkamer een automatisch inbraakalarm binnen van de pinautomaat aan de Malvert. Op de live camera zag de centralist dat het om een plofkraak ging. De centralist zag dat de gevel eruit lag en dat twee mannen in donkere kleding de ruimte van de pinautomaat binnen gingen en vervolgens weer vertrekken.

De politie heeft vannacht meteen een onderzoek gestart naar de explosie. Dat onderzoek bestaat uit sporenonderzoek, het spreken met getuigen en het uitlezen van camerabeelden. Er wordt nog onderzocht of de daders buit hebben gemaakt. Mensen die informatie hebben kunnen dat doorgeven via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Mensen die (video)beelden hebben wordt gevraagd deze te delen met de politie via het tipformulier op de website. 

Winnaar Injustice 2-toernooi doneert geld aan familie tegenstander

Dominique McLean, in de Injustice 2-scene beter bekend als SonicFox, won afgelopen week wederom het grootste Injustice-toernooi ter wereld, de Pro Series in Chicago, en toonde daarbij een mooi gebaar richting tegenstander en tevens vriend Rewind. Aanvankelijk gingen de heren gelijk op maar uiteindelijk liep McLean flink uit met nota bene het slechtste personage uit het spel, The Joker.

McLean is een bekende naam in de vechtgamescene. Hij won al eerder toernooien met Injustice 2 maar blijkt sowieso een talent te hebben voor dergelijke games. Zo won hij bijvoorbeeld in augustus van dit jaar het Dragon Ball FighterZ-toernooi op EVO. Zijn keuze voor het notoir zwakke personage the Joker in Injustice 2 is alleen maar bewijs voor zijn uitzonderlijke talent in knokspelletjes.

Toen werd gevraagd of McLean nog een shout-out aan iemand wilde doen, begon hij over de vader van zijn finale-tegenstander Rewind, die een maand eerder werd gediagnosticeerd met een vergevorderde vorm van kanker en vlak voor het toernooi geopereerd moest worden. Hij zegde vervolgens toe een deel van het prijzengeld, tienduizend dollar, te doneren voor de onkosten van de medische ingrepen. "Rewind is een van mijn goede vrienden en ik ben ontzettend blij dat ik het podium met hem mocht delen". Het totale winstbedrag van zijn overwinning bedroeg 40.000 dollar.

Nederlandse sprinters vallen tegen op eerste World Cup-dag

De eerste dag van het seizoen in de World Cup schaatsen heeft voor de Nederlanders weinig individueel succes opgeleverd. In het Japanse Obihiro kwamen de sprinters in actie, maar geen enkele Nederlander kon serieus in de buurt van het podium komen.

500m mannen
Jan Smeekens was met 35,08 nog de beste op een zevende plek. Kai Verbij eindigde met 35,27 als twaalfde, één honderdste voor Kjeld Nuis en 0,02 seconden voor Michel Mulder. Dai Dai Ntab kende weer eens een dramatische start en eindigde met 35,32 als vijftiende. Olympisch kampioen Håvard Holmefjord Lorentzen pakte de winst: de Noor klopte de Rus Pavel Kulizhnikov in een fraai rechtstreeks duel met 34,73 tegen 34,77. Het Japanse toptalent Tatsuya Shinhama werd met 34,87 derde.

500m vrouwen
Bij de vrouwen ging de winst met 37,49 zoals verwacht naar de dominante Japanse Nao Kodaira. Alleen Vanessa Herzog kon enigszins in de buurt blijven: de Oostenrijkse klokte een prima tijd van 37,62 seconden. Maki Tsuji mocht thuis ook een medaille ophalen dankzij haar 38,04 seconden. Jutta Leerdam werd met 38,66 en de elfde plek de beste Nederlandse, Letitia de Jong (38,84) eindigde als zestiende.

NHL: Bizar snelle hattrick Point, Islanders kloppen Rangers in spektakelstuk

De ijshockeyers van de New York Islanders hebben thuis in het Barclays Center in Brooklyn een waar spektakelstuk gewonnen tegen de rivalen van de New York Rangers: 7-5.

Na vijf minuten leek het ineens even fout te gaan, want Chris Kreider en Fredrik Claesson zorgden binnen 35 seconden voor een 0-2 voorsprong voor de Rangers. Krap vijf minuten later stond het echter al gelijk dankzij Anthony Beauvillier en Brock Nelson.

Vroeg in de tweede periode was Beauvillier weer trefzeker, maar Kevin Hayes trok de stand gelijk. Twee minuten later maakte Beauvillier zijn hattrick al compleet door de 4-3 te scoren, gevolgd door goals van Anders Lee en Leo Komarov: 6-3. Kreider en Filip Chytil brachten de Rangers weer helemaal terug, maar een goal van Cal Clutterbuck in de laatste halve minuut gooide de boel definitief op slot: 7-5.

Beauvillier was overigens niet de enige die donderdag een hattrick scoorde. Brayden Point zorgde namens de Tampa Bay Lightning op bezoek bij de Pittsburgh Penguins voor een bijzonder stukje ijshockey. Nadat Patric Hornqvist en Phil Kessel de Bruins op 2-0 hadden gezet, was Point drie seconden voor het einde van de eerste periode goed voor 2-1. In de tweede periode was hij na 41 seconden weer trefzeker en na 1:28 minuten scoorde hij ook de 2-3.

Point had zo in totaal welgeteld 91 seconden nodig voor zijn hattrick, de op vijf na snelste ooit in de NHL. Hornqvist trok de stand overigens snel gelijk, maar een goal van Yanni Gourde bezorgde Tampa Bay de 3-4 winst.

Uitslagen NHL donderdag
Columbus Blue Jackets - Florida Panthers 7-3
New York Islanders - New York Rangers 7-5
Philadelphia Flyers - New Jersey Devils 0-3
Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning 3-4
Ottawa Senators - Detroit Red Wings 2-1
Minnesota Wild - Vancouver Canucks 6-2
Arizona Coyotes - Nashville Predators 2-1
Calgary Flames - Montreal Canadiens 2-3
San Jose Sharks - Toronto Maple Leafs 3-5

De rappe hattrick van Point (Bron: YouTube)

Islanders - Rangers (Bron: YouTube)

Weerspreuken: feit of fabel?

Weeronline heeft onderzocht of er op basis van weerspreuken een zinvolle voorspelling gedaan kan worden over de komende winter. Op basis van statistiek uit het verleden blijkt dat er soms wel degelijk een kern van waarheid in deze spreuken zit. De weerspreuken neigen in grote lijnen naar een zachte en onstuimige winter.

De meeste weerspreuken over de winter gebruiken de herfst als uitgangspunt. Dat we momenteel een bijzonder mooie herfst meemaken, mag wel duidelijk zijn. Op hoofdstation De Bilt is met 101 mm nog niet de helft van de normale hoeveelheid neerslag gevallen. In 43 jaar was de herfst niet zo droog. Verder is de gemiddelde temperatuur met 12,5 graden bijna een graad hoger dan normaal. Het meest extreme is nog wel de hoeveelheid zon. Met 436 uur zon is het tot nu toe de zonnigste herfst ooit gemeten!

Wanneer is een winter koud of zacht?
Om de hoeveelheid winterkou te bepalen wordt gebruik gemaakt van het Hellmann-koudegetal. Dit koudegetal bepaalt de hoeveelheid vorst die een winter produceert en is dus een goede graadmeter om te bepalen of een winter streng of zacht is verlopen. Het koudegetal wordt verkregen door alle gemiddelde dagtemperaturen uit het winterhalfjaar beneden het vriespunt op te tellen met weglating van het minteken. Voorbeeld: als de gemiddelde temperatuur op een winterdag -3,8 graden is, heeft deze dag dus 3,8 punten gescoord. De Bilt telt gebruikelijk een koudegetal van 57 punten. Bij minder dan 40 punten wordt gesproken over een zachte winter. Bij 100 punten of meer spreken we van een koude winter. De Elfstedenwinter van 1997 was de laatste met een koudetegal boven 100 punten. In de vorige eeuw kregen we gemiddeld elke vier jaar zo'n koude winter. Nu wordt er, door klimaatverandering, al 22 jaar op gewacht.

Schijnt de herfstzon met zomerkracht, maakt veelal de winter zacht.
Deze spreuk belooft niet veel goeds voor winterliefhebbers. Op de top-10 zonnigste herfstseizoenen in De Bilt volgde in de helft van de gevallen een zachte winter. Slechts 30% was koud en dan blijven twee normale winters over. Het lijkt er dus op dat deze weerspreuk vaak uitkomt, want een zonnige herfst wordt meestal gevolgd door een normale of (zeer) zachte winter.

Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang
De herfsttemperatuur heeft een belangrijke invloed op de snelheid van de bladverkleuring, zeker aan het begin van de herfst. Bij een warme september en oktober begint de herfst voor de natuur een stuk later en staan zelfs in november nog veel bomen volop in blad. Ook bij het ontbreken van nachtvorst wordt de bladverkleuring en bladval tegengehouden. Een mooie herfst zou dus een strenge winter betekenen.

Deze spreuk komt zelden uit. Na de tien warmste herfstseizoenen volgden acht zachte tot zeer zachte winters! Geen enkele herfst werd opgevolgd door een koude winter. Twee winters verliepen normaal, met toch nog drie vorstperiodes in 2010 en zelfs een heuse officiële koudegolf in 2012. Toch was dit beide winters niet genoeg om het predicaat ‘koude winter’ te krijgen. Het koudegetal bleef in De Bilt immers onder 100 punten steken.

Brengt het najaar helder weer, ’t zal des winters stormen op het meer.
Deze spreuk klopt meestal. Na de tien zonnigste herfstseizoenen in De Bilt waaide het in de helft van de winters die volgden flink harder dan normaal. Slechts twee winters verliepen een stuk rustiger dan normaal. De kans op een winderige winter lijkt dus groter te zijn na een helder najaar.

Interessanter is om te kijken naar het aantal (zeer) zware stormen aan de kust. De Bilt ligt ten slotte dieper landinwaarts, waardoor stormen zeer uitzonderlijk zijn. Aan zee kwam het in het winterhalfjaar twee keer tot een zware storm (10 Bft.) In twee jaren was zelfs sprake van een zeer zware storm, windkracht 11, waarbij de wind ook in De Bilt stormkracht bereikte. Zo stond er op 5 februari 1909 in De Bilt een windkracht 9. De novemberstorm van 1921 liet de wind in De Bilt zelfs een uur lang aantrekken naar 10 Bft. In Hoek van Holland werd een orkaanwindstoot van 162 km/u gemeten!

Uit het onderzoek bij deze weerspreuk blijkt dat na een zonnig najaar de kans op een normale tot onstuimige winter 80% is. In 40% van de gevallen kwam het in het verleden tot een (zeer) zware storm, waarbij de wind aan zee minstens windkracht 10 haalde.

Een winter die vroeg komt, vertrekt ook vroeg
Soms kan het in de herfst al flink vriezen. Zo produceerde de herfst van 1993 bijna evenveel vorst als in een gemiddelde winter. Het spreekwoord duidt aan dat na een koude herfst het kruit is verschoten. De tien herfstseizoenen met het grootste koudegetal zijn onderzocht en wat blijkt? Vier keer volgde een koude winter en slechts twee keer een zachte winter. De spreuk klopt dus niet! Komende week kunnen we al een beetje aan de winter proeven met in de nachten op grote schaal vorst en lokaal de eerste (smeltende) sneeuw. Dit zou zomaar een speldenprik kunnen zijn van wat we nog mogen verwachten komende winter.

Zachte winter met mogelijk enkele winterse verrassingen
Drie van de vier weerspreuken zijn er heel duidelijk over: we krijgen een zachte winter. De herfstzon heeft sinds het begin van de metingen niet zoveel geschenen als dit jaar. Daardoor komen de eerste twee spreuken met een duidelijke voorkeur voor een zachte en onstuimige winter, waarbij het zomaar tot een fikse storm zou kunnen komen aan de kust. In dit scenario krijgen we herfstweer in de winter. Ook de derde weerspreuk laat dit zien. Meestal komt het tegenovergestelde van de spreuk uit en dat betekent een normale tot zachte winter.

Toch zegt dit niet dat we geen sneeuw en ijs hoeven te verwachten. Ook zachte winters hebben soms winterse verrassingen in petto. De laatste spreuk maakt dit ook duidelijk. Mocht het komende week dan toch echt even flink gaan winteren, dan betekent dit niet dat de rest van de winter zacht zal verlopen.

Winter in Alkmaar (archieffoto)  (Foto: DJMO)
Winter in Alkmaar (archieffoto) (Foto: DJMO)

'Vertrouwensstemming over May aanstaande'

Nadat gisteren de geruchten al losbarstten lijkt vandaag een zogenaamde "no confidence vote" over de positie van de Britse premier May steeds waarschijnlijker te worden.

De geruchten werden aangewakkerd nadat de prominente brexiteer Jacob Rees-Mogg gisteren openlijk opriep tot een vertrouwensstemming. Voor een stemming over de positie van de premier zijn 48 brieven nodig van Tory parlementsleden die daar om verzoeken. Steeds meer bronnen melden nu dat daar inderdaad sprake van is. Ook meldt Skynews dat alle whips zijn teruggeroepen naar Londen vanwege de stemming.

Als de 48 brieven daadwerkelijk binnen zijn bij Graham Brady, de voorzitter van de 1922 committee, kan het snel gaan. Mogelijk vindt de stemming al plaats binnen twee dagen. De uitkomst van de stemming is zeer belangrijk. Verliest May het vertrouwen moet ze opstappen als premier, dat hoeft in het Britse systeem overigens geen nieuwe verkiezingen uit te lokken. De conservatieve partij kan een nieuwe premier naar voren schuiven. Behoudt ze het vertrouwen van een meerderheid van de conservatieve parlementsleden duurt het een jaar voordat er weer een stemming aangevraagd mag worden. 

NBA: Rockets geven Warriors pak slaag

De basketballers van de Houston Rockets zijn dit seizoen nog niet zo best bezig, een record van 6-7 na dertien wedstrijden is gezien het vorige seizoen uitermate tegenvallend. Donderdagavond boekten ze echter een flinke zege: de kampioenen van de Golden State Warriors werden met 107-86 verslagen.

De Warriors begonnen met een record van 12-3 aan het duel, maar de nummers één in de Western Conference keken na een prima eerste paar minuten al snel tegen een achterstand aan. Die werd in rap tempo uitgebreid door de Rockets, waar leider James Harden goed was voor 27 punten. De Warriors moesten het doen zonder de geblesseerde Stephen Curry, maar Kevin Durant kon het met zijn 20 punten niet oplossen.

Uitslagen NBA donderdag
Houston Rockets - Golden State Warriors 107-86
Denver Nuggets - Atlanta Hawks 138-93
Los Angeles Clippers - San Antonio Spurs 116-111

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

23-jarige drankrijdster is rijbewijs kwijt

Gisterenavond rond 22:30 uur reed er een vrouw met haar auto over de Crullaan in Made. Zij verloor vermoedelijk de macht over haar stuur en reed de berm in. Hierbij werd een boom geraakt en een lantaarnpaal omvergereden.

De agenten die ter plaatse gingen troffen daar een 23-jarige vrouw uit Oostvoorne met een man aan. Zij hadden beide in de auto gezeten. Bij beide personen werd een alcohollucht geroken. De bestuurster werd aangehouden voor het rijden met alcohol op. Zij blies 730 ug/l. De vrouw is beginnend bestuurder en had dus  7,5 keer meer gedronken dan is toegestaan. Haar rijbewijs werd direct ingevorderd.

Rechtbank Midden-Nederland gaat politiezaken behandelen

De rechtbank Midden-Nederland krijgt de exclusieve bevoegdheid om zaken te behandelen waarin politiemensen zich voor de rechter moeten verantwoorden voor het gebruik van geweld. Dit blijkt uit een wijziging van het wetsvoorstel Geweldsaanwending opsporingsambtenaar die minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het besluit vloeit voort uit het Regeerakkoord.

Dergelijke zaken vragen om specifieke deskundigheid, aldus Grapperhaus. De beslissing om in een concreet geval geweld te gebruiken valt vrijwel altijd in een complexe situatie. Bovendien heeft een politieagent vaak weinig tijd om te beslissen. Het is dan van groot belang dat het optreden van politiemensen achteraf wordt getoetst door een rechter die niet alleen gedegen kennis heeft van de regels en de omstandigheden waaronder opsporingsambtenaren geweld gebruiken, maar ook ruime ervaring heeft in het toetsen hiervan.

Concentratie van dit soort zaken bij één rechtbank kan een grote meerwaarde opleveren, omdat nu op één plaats opbouw van specialistische kennis kan plaatsvinden. Ook biedt het de rechtbank de mogelijkheid om gerichter te investeren in scholing op dit gebied.

Verheugd
De politie reageert verheugd op het voorgenomen besluit de rechtbank Midden-Nederland de exclusieve bevoegdheid te geven voor zaken over politiegeweld. ‘Het beoordelen van geweldstoepassing door politiemensen in een complexe situatie vraagt om specialistische kennis’, zegt korpschef Erik Akerboom.

Akerboom deelt de mening van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat dergelijke zaken om specifieke deskundigheid vragen. ‘Een politieagent beslist vaak in een split second of hij wel of geen geweld gebruikt.’ Concentratie van dit soort zaken bij één rechtbank kan een grote meerwaarde opleveren, omdat nu op één plaats opbouw van specialistische kennis kan plaatsvinden. ‘En dat betekent ook voor onze collega’s dat er eenduidige uitspraken komen’, aldus Akerboom.

Rechtbank Midden-Nederland gaat politiezaken behandelen (Foto: stockfoto politie.nl)
Rechtbank Midden-Nederland gaat politiezaken behandelen (Foto: stockfoto politie.nl)

4 jaar cel voor overval op Haarlemse coffeeshop

Een 28-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit donderdag beslist. De man pleegde samen met 2 anderen een gewapende overval op coffeeshop Join Us (ook bekend als ‘het Theehuis’) in Haarlem. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden. Deze straf zat hij inmiddels in voorarrest uit. Het Openbaar Ministerie eiste 5 jaar cel.

Voorgedaan als klant
De 2 gemaskerde en bewapende minderjarige mededaders kwamen op 11 mei 2014 de coffeeshop binnen en bedreigden de eigenaresse van de coffeeshop en haar klanten met de (nep)wapens. De verdachte was al in de coffeeshop aanwezig en deed zich voor als klant. Vervolgens ging hij, zogenaamd door de mededaders daartoe gedwongen, op zoek naar een buit en deed wiet en geld in een tas.

Betrokkenheid
De verdachte heeft steeds gezegd dat hij onschuldig is. Het hof acht echter bewezen dat de verdachte bij de uitvoering van de overval was betrokken en zich voordeed als klant. Ook is bewezen dat hij degene was die de 2 mededaders, toen 16 en 17 jaar oud, op het idee bracht de overval te plegen, die hen de (nep)wapens verschafte en aan wie de buit moest worden afgedragen.

Hogere straf in hoger beroep
Door zich voor te doen als klant wilde de verdachte het risico van de overval bij de minderjarige mededaders leggen en zelf buiten schot van justitie blijven. Het hof vindt dit uiterst kwalijk. De verdachte is bovendien al eerder vanwege soortgelijke misdrijven tot een langdurige gevangenisstraf veroordeeld. Het hof zou hem een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden hebben opgelegd, maar past een korting toe omdat de procedure in de strafzaak te lang heeft geduurd.

Het hof legt hem daarom een gevangenisstraf van 4 jaar op, een half jaar meer dan de rechtbank. Ook moet hij een schadevergoeding aan de eigenaresse van de coffeeshop betalen. Daarnaast moet hij een gevangenisstraf van 640 dagen uitzitten, omdat hij het feit in een proeftijd heeft gepleegd nadat hij eerder was vrijgekomen uit de cel in verband met een andere straf.

Corrie van der Valk kwam vlak na vermissing om het leven

Op 7 januari 2001 verdween Corrie van der Valk, nadat ze 's-ochtends nog een kop koffie met haar man Nico had gedronken. Omdat Corrie en Nico elk hun eigen leven leidden, was het niet direct duidelijk dat ze nooit meer terug zou keren in haar villa in Nederasselt (nabij Nijmegen). Pas drie weken later, op 27 januari, sloegen haar kinderen alarm omdat ze niet op een verjaardag was verschenen. 

In de jaren erna werd er veel gespeculeerd over wat er met de destijds 58-jarige vrouw was gebeurd. Zo zou ze naar India zijn afgereisd waar ze in een sekte terecht gekomen zou zijn, ze zou vermoord zijn door een criminele bende of ze zou zelfmoord hebben gepleegd. Echtgenoot Nico werd korte tijd verdacht van betrokkenheid bij haar verdwijning en werd opgepakt. In 2003 werd hij officieel buiten verdenking gesteld en in 2006 werd Corrie officieel doodverklaard. 

Eveneens 17 jaar geleden vond er een treinongeval plaats bij Namen in België. Daarbij kwam ook een vrouw om het leven. Omdat het lichaam van de vrouw zo ernstig verminkt was kon ze niet worden geïdentificeerd en werd het lichaam anoniem begraven. Onlangs is de dienst Vermiste Personen in België begonnen met het systematisch opgraven van anonieme overledenen, om zo via DNA alsnog de identiteit te kunnen achterhalen. Gisteren werd bekend dat dit anonieme slachtoffer Corrie van der Valk is. 

Op deze manier is nu naar boven gekomen dat Corrie van der Valk dus al kort na haar vermissing in België om het leven is gekomen. Nog steeds wordt zelfmoord niet uitgesloten aldus een familielid: "We zijn bedroefd, maar ook opgelucht dat er na zoveel jaar duidelijkheid is." De familie komt later vandaag met een uitgebreidere verklaring. 

Rollercoaster Tycoon Adventures komt naar Switch

Atari heeft bekendgemaakt dat het Rollercoaster Tycoon Adventures op 29 november uitbrengt op Nintendo Switch. De Tycoon-game combineert de RollerCoaster Tycoon-serie met de gemoderniseerde gebruikerservaring van de mobiele titel RollerCoaster Tycoon Touch, allemaal aangepast voor Nintendo Switch.

Je bouwt je pretpark op in drie verschillende gamemodi: campagne, scenario en de open sandbox. Meer dan 200 attracties, restaurants, winkels en decoraties kun je los om je eigen themapark te ontwerpen. Dat kun je in vier omgevingen: Alpine, Moon, Canyon en Tropics. Natuurlijk is er een achtbaan-tool om je eigen idiote achtbanen te maken. Er zijn zeven types: Wooden, Steel, Winged, Hyper, Inverted, Dive en Accelerator.

Voor de grafische puristen onder ons: Rollercoaster Tycoon Adventures draait op 1080P met 30fps in docked modus en 720P met 30fps in handheld modus.

NS maakt nieuwe dienstregeling bekend

op zondag 9 december gaat de niewe dienstregeling van de NS in. Vanaf dan rijdt NS elke uur een extra – vijfde - trein op de snelgroeiende hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook kunnen reizigers vanaf die dag gebruik maken van gloednieuwe Sprinters en een gloednieuw station: Lansingerland-Zoetermeer. De dienstregeling blijft in 2019 op hoofdlijnen hetzelfde als in 2018: voor 98% van de reizigers verandert er niet of nauwelijks iets. Wel kunnen vertrek- en aankomsttijden op sommige stations iets veranderen. Reizigers kunnen de dienstregeling raadplegen via de NS-app of NS.nl.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: “We hebben de treinen uitvoerig beproefd en de eerste ervaringen zijn goed. Maar de belangrijkste test is natuurlijk als ze elke dag met reizigers in de dienstregeling rijden. De uitbreiding van onze Sprintervloot is enorm belangrijk voor grote groepen reizigers die korte afstanden reizen. We hopen dat onze reizigers de trein waarderen.”

Traject Amsterdam-Rotterdam
Tussen Amsterdam en Rotterdam start straks elk uur een extra trein op de hogesnelheidslijn. Daarmee rijden hier ieder uur 5 treinen per richting (exclusief Thalys en Eurostar). Ook worden de bestaande treinen van de Intercity direct tussen Amsterdam en Rotterdam verlengd. De capaciteit van deze snelle verbinding stijgt daarmee met bijna 20%.

Lansingerland-Zoetermeer
Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer wordt per 9 december in gebruik genomen. De Sprinter van Den Haag Centraal naar Gouda stopt hier vier keer per uur in beide richtingen. Op een gemiddelde werkdag zullen 2000 à 2500 reizigers van dit station gebruik maken.

Nieuwe Sprinters
NS verwacht opnieuw een groeiend aantal reizigers. Daarvoor zullen er waar mogelijk treinen verlengd worden. Met ingang van de nieuwe dienstregeling stromen de eerste van 118 nieuwe Sprinters gefaseerd in op het spoor. Dit levert in totaal 20.000 extra zitplaatsen op voor reizigers. 

NS reisassistentie
Met de dienstregeling breidt NS ook de assistentieverlening voor reizigers met een beperking uit met acht extra stations: Akkrum, Olst, Amersfoort Vathorst, Dieren, Ravenstein, Rilland Bath, Hillegom en Wormerveer. NS biedt deze dienst dan aan op in totaal 127 treinstations.

NS maakt nieuwe dienstregeling bekend (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS maakt nieuwe dienstregeling bekend (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

SCP: 'Eritreeërs hebben moeite met integreren'

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft onderzoek uitgevoerd naar de achtergronden en leefsituatie van de recent gearriveerde groep Eritreeërs. Er zijn diepte-interviews gehouden met 26 Eritrese statushouders en 22 experts, die beroepsmatig of door hun betrokkenheid zicht hebben op de Eritrese groep.

Vlucht 
Voordat Eritreeërs in Nederland aankomen hebben de meesten een barre tocht achter de rug. De vlucht gaat meestal via Ethiopië en Soedan, door de Sahara naar Libië om vervolgens daar de Middellandse zee over te steken naar Italië om daarna in Nederland aan te komen. Zij hebben vaak honger en dorst geleden, medevluchters zien overlijden en vrouwen hebben vaak te maken gehad met seksueel geweld.

Opvang
In afwachting van de beslissing over het asielverzoek verblijven de Eritreeërs in opvanglocaties. Velen van hen arriveerden tijdens de piek van de asielinstroom in Nederland in 2015. In die periode waren in sommige locaties de mogelijkheden voor bijvoorbeeld het leren van de Nederlandse taal afwezig. Veel Eritreeërs in dit onderzoek herinneren hun verblijf als een periode van verveling. Ook wordt er massaal geklaagd over het eten. Met name vrouwen voelden zich in en om het AZC soms onveilig.

Inburgering
Om zich voor te bereiden op het inburgeringsexamen maken nieuwkomers gebruik van particuliere taalscholen. Eritrese statushouders vinden het moeilijk om een goede taalschool te kiezen, ze hebben behoefte aan betere ondersteuning. De informatie is onduidelijk waardoor ze niet goed kunnen bepalen welke taalschool voor hen het meest geschikt is. Ook is men doorgaans niet op de hoogte over bijvoorbeeld het recht om tussentijds van taalschool te wisselen. Taalscholen profiteren daarvan en laten statushouders contracten tekenen die hen voor langere tijd aan de school binden.

Veel van de Eritrese gesprekspartners maken zich zorgen of ze op tijd voldoen aan hun inburgeringsplicht. Volgens de huidige inburgeringswet moeten statushouders binnen drie jaar hun inburgeringsexamens hebben behaald, anders kunnen ze een boete krijgen en moeten ze hun lening terugbetalen.

Gezinshereniging
Eritreeërs zijn vaak zonder partner en kinderen naar Nederland gekomen. De eerste jaren in Nederland staan bij veel Eritreeërs in het teken van activiteiten om hun gezinsleden over te laten komen. Bij de keuze om naar Nederland te komen is een van de overwegingen dat in Nederland sprake zou zijn van een soepele procedure voor gezinshereniging. In de praktijk valt dit vaak tegen. In de achterliggende jaren werden gezinsherenigingsaanvragen vaak afgewezen. Het ontbreken van de gewenste officiële documenten die de gezinsband en identiteit aantonen is meestal de oorzaak. De onzekerheid over de vraag of men partner en kinderen zal weerzien legt een grote druk op de statushouders en staat andere activiteiten, zoals het leren van de Nederlandse taal en de inburgering, in de weg.

Wanneer de gezinshereniging achter de rug is, zijn de problemen daarom niet meteen van de baan. De lange periode van scheiding en ervaringen onderweg kunnen een zware wissel trekken op de relatie tussen partners of tussen ouders en kinderen. Er zijn signalen van spanningen, echtscheidingen en huiselijk geweld.

Kloof
Eritrese statushouders vinden het moeilijk om aansluiting te vinden bij de Nederlandse samenleving. Nederland is een bureaucratisch land met veel regels die bovendien in het Nederlands en digitaal worden gecommuniceerd. Door hun onbekendheid met vrijwel alle aspecten van een moderne samenleving als de Nederlandse en door de taalbarrière hebben ze weinig succes met de Nederlandse instanties.

Hierdoor bestaat er een kloof tussen wat statushouders verwachten van instanties en vrijwilligers en hoe instanties en vrijwilligers oordelen over de kenmerken en het gedrag van de Eritrese statushouders. Eritreeërs zien hun behoefte aan ondersteuning niet beantwoord, onder instanties ontstaat het beeld van een passieve, weerbarstige en moeilijk te activeren groep. Hierdoor bestaat het risico dat Eritreeërs onvoldoende worden bereikt door beleid en daar steeds minder vertrouwen in stellen.

Ook de communicatie tussen Eritreeërs en hulpverleners, bijvoorbeeld gezondheidsprofessionals, verloopt vaak moeizaam. De taalbarrière en culturele verschillen vormen grote obstakels. Het risico bestaat dat hun hulpvraag niet (tijdig) wordt onderkend. Verschillende statushouders in het onderzoek zeggen hun gezondheidsklachten niet goed voor het voetlicht te kunnen brengen bij huisarts of specialist.

Beperkte contacten
De sociale contacten van de Eritrese statushouders bestaan hoofdzakelijk uit leden van de herkomstgroep. Het is niet zo dat ze geen contact met anderen zouden willen, maar door de taalbarrière en de ervaren afstandelijke houding van Nederlanders blijven contacten beperkt. De vertrouwde groep is een bron voor emotionele steun en beschermt tegen sociaal isolement en eenzaamheid, maar als het gaat om integratie in Nederland vorm te geven, heeft de groep niet zoveel te bieden.

Hechte en gesloten netwerken hebben bovendien vaak als nadeel dat ze neigen naar conservatisme: er is veel sociale controle en het gevaar bestaat dat ze mensen gevangen houden in hun eigen cultuur met eigen normen, waarden en wereldbeeld. Dit geldt ook voor de kerk. Veel Eritreeërs zijn gelovig en bezoeken vaak de kerk, die fungeert als basis voor sociale contacten en steun, maar ook een tamelijk traditionele boodschap uitzendt en een geringe rol lijkt te hebben in de praktische ondersteuning van de integratie in Nederland.

Werk
De Eritrese statushouders in dit onderzoek zijn tussen 2014 en 2017 in Nederland komen wonen. Op een enkeling na hebben ze nog geen betaald werk. Men is bezig met het leren van Nederlands en de inburgering, met gezinshereniging en zich aan het oriënteren op een opleiding en werk. Ze geven aan dat ze in Eritrea gewend waren om hard te werken. Dat willen ze ook in Nederland.

Het feit dat voor de beroepen waarmee ze van huis uit wel vertrouwd zijn of ook werkervaring in hebben (bv. bakker, meubelmaker, lasser) in Nederland diploma’s worden gevraagd, of voor de hoger opgeleiden: dat hun diploma’s niet op hetzelfde niveau worden gewaardeerd, vormt een hoge drempel. Dit belemmert hun perspectief op een vlotte instroom op de arbeidsmarkt.

Sunset Overdrive vandaag naar Steam en de Microsoft Store

Een pc-port van Xbox One-launchgame Sunset Overdrive hing al langer in de lucht en is nu eindelijk realiteit. Sunset Overdrive maakt de sprong naar Steam en de Microsoft Store.

De fanbase heeft al sinds de originele lancering in 2014 gevraagd om een pc-port en na vier jaar is die port dan eindelijk gekomen. De game lanceert later vandaag nog, dus het wachten zit er bijna op. Insomniac is zo vriendelijk geweest om de systeemvereisten bekend te maken. Die vind je, samen met de launchtrailer, hieronder.

Minimaal:
Windows 7 SP1 or higher
8 GB
Intel Core i5 3470 @ 3.0hz || AMD-FX-6300
Geforce 750 Ti || AMD Radeon R7 260X
30 GB

Aanbevolen:
Windows 10
8 GB
Intel Core i5 4690 @ 3.5hz || AMD-FX-8350
Geforce 970 or Geforce GTX 1060 || AMD Radeon R9 290x or Radeon RX 480
30 GB

Sony niet aanwezig op E3 2019

Sony Interactive Entertainment zal op de E3 2019 niet aanwezig zijn. De uitgever zal geen persconferentie geven en niet op de beurs zelf staan. Het is voor het eerst in de 25-jarige geschiedenis van de beurs dat ze het evenement links laten liggen.

"Naarmate de branche evolueert, blijft Sony Interactive Entertainment zoeken naar inventieve mogelijkheden om de community te betrekken", vertelt het bedrijf Game Informer in een verklaring. "PlayStation-fans betekenen de wereld voor ons en we willen altijd innoveren, anders denken en experimenteren met nieuwe manieren om gamers te verrassen. Daarom hebben we besloten om niet deel te nemen aan E3 in 2019. We zijn nieuwe en vertrouwde manieren aan het verkennen om onze community in 2019 te betrekken en kunnen niet wachten om onze plannen met jullie te delen."

Op de vraag of Sony van plan is om een evenement buiten de locatie rond E3 te organiseren, vergelijkbaar met het EA Play-evenement van Electronic Arts, heeft senior vice-president Jennifer Clark gezegd dat het bedrijf geen persconferentie rond E3 zal houden."

Voor ons betekent het niet midden in de nacht opstaan om de nieuwste games te zien, want blijkbaar heeft Sony niets voor ons in petto. Dat zal alles te maken hebben met de onvermijdelijke PlayStation 5 die hopelijk volgend jaar aangekondigd gaat worden. Het bedrijf zal daar liever een eigen evenement voor houden, zodat alle aandacht van de gamers daar naar uit kan gaan in plaats van naar de overdaad aan nieuws van alle uitgevers tijdens E3. Eerder liet Sony al weten geen PlayStation Experience-evenement te houden in december van dit jaar. Stilte voor de storm?

ESA, de organisatie achter E3, heeft laten weten wie er ondertussen wel al een plekje gereserveerd heeft op de beursvloer: Microsoft, Nintendo, Activision, Bethesda Softworks, Capcom, Epic Games, Konami, Square Enix, Take-Two Interactive, Ubisoft en Warner Bros. Interactive zijn er wel bij.

Geen wazige trailer van Death Stranding bij Sony tijdens E3 2019
Geen wazige trailer van Death Stranding bij Sony tijdens E3 2019

Dit kan echt niet meer: Dikkie Dik - De Vliegende Panters

Ach hoe tijden veranderen. Tijd voor een nieuwe videorubriek onder het mom 'dit kan echt niet'. Cabaret, muziek en andere zaken die tot kort geleden nog bejubeld werden als hilarisch, maar die nu in het decennium van de millennial NPC's op zware kritiek en persoonlijke zwartmakerij zou komen te staan.

Vandaag, de Vliegende Panters met hun nieuwe verhaal, van Dikkie Dik.

Wat vinden jullie? Humor of toch racisme? Of nog wat anders?

One Piece: World Seeker krijgt nieuwe Japanse releasedatum

Na uitgesteld te zijn is er een nieuwe datum voor One Piece: World Seeker bekendgemaakt door Bandai Namco. In Japan zal de game voor PlayStation 4 op 14 maart 2019 uit komen. Een westerse datum is nog niet zo duidelijk: er staat nog steeds vrij ruim ingeschatte 2019 voor ons.

Er is ook wat meer informatie vrijgegeven. De ontwikkelaar bevestigt het bestaan van Monkey D. Luffy's Gear Fourth-techniek in One Piece: World Seeker. Wanneer Luffy overschakelt naar Gear Fourth, worden zowel zijn technieken als bewegingen 'super dynamisch', kortom, hij gaat bouncen als een springveer.

Spelers kunnen door ervaringspuntenpunten te verzamelen verschillende vaardigheden ontgrendelen, in Haki trainen en hun verkenningsmogelijkheden upgraden. Spelers kunnen ook schakelen tussen verschillende kostuums voor Luffy.

De grootste vraag van de One Piece-community staat nog open: de fans willen niet alleen spelen met Luffy, maar ook met Nami, Chopper, Zoro, Robin, Brook, Franky en Sanji oftewel de hele Strawhat-crew. De uitgever heeft op deze wens nog niet gereageerd, maar bijvoorbeeld DLC blijft natuurlijk een mogelijkheid.

One Piece: World Seeker - Luffy Escape (Foto: Bandai Namco)

Bouwvakkers vinden bom uit WO II in achtertuin

Een bijzondere vondst gisterenavond in een achtertuin in Amsterdam. Bouwvakkers vonden tijdens graafwerkzaamheden een bom die waarschijnlijk uit de Tweede Wereldoorlog afkomstig is.

Na de vondst in een tuin aan de Finsenstraat kwam de teamleider explosieve veiligheid langs en die stelde vast dat de bom ongevaarlijk was. Het ging om verschoten geschutsmunitie, schrijft de politie op Instagram.

Het is niet te zeggen wanneer de bom precies in de tuin terecht is gekomen. In februari 1945 was er wel een luchtaanval een straat verderop. Of deze bom daarmee te maken heeft is onbekend.

In de oorlog zijn op en rond Amsterdam duizenden bommen neergekomen. Er werd in die tijd niet altijd uitgebreid verslag gedaan van bombardementen, waardoor er niet precies is na te gaan hoeveel bommen er op een plek vielen. 

Bouwvakkers vinden bom uit WO II in achtertuin (Foto: Politie Oost Watergraafsmeer)
Bouwvakkers vinden bom uit WO II in achtertuin (Foto: Politie Oost Watergraafsmeer)

Veel crimineel vermogen afgepakt in witwasonderzoek

De FIOD heeft deze week één bedrijfspand en vier woningen doorzocht in Brabant en Limburg. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en valsheid in geschrifte. Ook werden twee bedrijfspanden en een woning doorzocht in Duitsland. De FIOD heeft beslag gelegd op auto’s, motoren, een camper, dure horloges en bijna €15.000 contant geld. Ook werd beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Aanleiding voor het onderzoek
Uit onderzoek komt naar voren dat vermoedelijk sprake is van fraude met tientallen kostbare auto’s per jaar. De auto’s worden via verhullende constructies door een Duitse vennootschap verhuurd aan veelal criminele gebruikers in Nederland. Het doel van deze constructies is om het eigendom van de voertuigen te verhullen en een eventuele inbeslagname te verhinderen. Ook wordt hiermee BPM en btw ontdoken. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Veel vermogen in beslag genomen
De FIOD heeft beslag gelegd op elf auto’s, waaronder twee Porsches en vijf Mercedessen in het duurdere segment. Verder werd een tot camper en werkplaats omgebouwde bus in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op twee Harley Davidsons, zeven dure horloges en bijna 15.000 euro contant geld. Na verder onderzoek door de Douane bleek dat een van de auto’s verborgen ruimtes had.

Bijstand Defensie
Defensie verleende bijstand met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Ook kan het zoekteam met speciale apparatuur verborgen ruimtes ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie.

Veel crimineel vermogen afgepakt in witwasonderzoek (Foto: Fiod)
Veel crimineel vermogen afgepakt in witwasonderzoek (Foto: Fiod)

The Settlers schrijven historie

Ubisoft laat weten dat The Settlers History Collection digitaal verkrijgbaar is voor pc via Uplay en dat gaat natuurlijk niet voorbij zonder een nieuwe trailer.

Deze verzameling bevat alle zeven hoofdgames samen met alle uitbreidingen. Elke game bevat updates om op moderne pc’s te draaien met Windows 10-ondersteuning en tal van andere verbeteringen. Elke game is eveneens apart verkrijgbaar.

The Settlers History Collection bevat de volgende games:

  • The Settlers (1993) History Edition
  • The Settlers II: Veni, Vidi, Vici (1996) History Edition
  • The Settlers III (1998) History Edition
  • The Settlers IV (2001) History Edition
  • The Settlers: Heritage of Kings (2005) History Edition
  • The Settlers: Rise of an Empire (2007) History Edition
  • The Settlers 7: Paths to a Kingdom (2010) History Edition

Informatie en opening van God Eater 3 bekendgemaakt

Bandai Namco heeft nieuwe informatie over het verhaal, gameplay features en een nieuw personage onthuld van God Eater 3. Daarnaast is de openingsvideo van de game onthuld.

In God Eater 3 worden de helden gered door de crew van een Ash Crawler, genaamd Chrysanthemum. Ash Crawlers dienen als hub voor de spelers. De crawlers worden beschermd door muren van Anti-Aragami en hebben ook Resonance Radars om Aragami te detecteren.

Na een Ash Storm verliest de Chrysanthemum-crew de mogelijkheid om de Resonance Radar te gebruiken waardoor jij met de hulp van andere spelers de Aragami moet verslaan om de verschillende routes door de Ashlands vrij te maken. Vanaf de bewegende basis, scouten spelers de nieuwe gebieden van de Ashlands om de Caravan verder in de wereld te begeleiden.

Het personage Phym is onthuld. Zij is een mysterieus meisje met een hoorn op haar voorhoofd. Phym maakt een belangrijk onderdeel uit van het verhaal van God Eater 3 waarbij de ontmoeting tussen haar en de helden ervoor zorgt dat hun leven verandert.

De laatste feature die is onthuld, is de Burst Arts speciale aanval, die alleen kan worden gebruikt tijdens Burst Mode. De aanval neemt een andere vorm aan als de speler zich op de grond of de lucht bevindt, waardoor spelers hun eigen speelstijl kunnen ontwikkelen. Om hun personages nog verder aan te passen, kunnen spelers ook verschillende Burst Arts Effects voor elke beweging kiezen, waardoor er veel combinaties kunnen worden gemaakt.

God Eater 3 verschijnt op 8 februari 2019 voor PlayStation 4 en pc.

Rallyrijder Mikkelsen crasht na ontmoeting met tractor op parcours

De rally van Australië, de laatste rally van het WK, is donderdagavond (Nederlandse tijd) van start gegaan, maar voor de Noor Andreas Mikkelsen is het al voorbij. De nummer zes in het WK kwam onderweg een tractor tegen en reed vervolgens tegen een boom.

Met navigator Anders Jæger-Synnevaag was Mikkelsen onderweg in zijn Hyundai i20 Coupé, waarbij ze negende stonden in het klassement. Tijdens de derde proef reed er plotseling een tractor op het parcours, waardoor Mikkelsen duidelijk afgeleid werd. Een paar bochten later reed hij tegen een boom en was de rally voorbij, gelukkig wel zonder verwondingen. Hoe de tractor het parcours op is gekomen is nog onduidelijk.

In Australië strijden drie man om de wereldtitel. Veelvoudig kampioen Sebastien Ogier staat aan de leiding in het WK, maar de Belg Thierry Neuville volgt hem op de hielen. Ook Ott Tänak heeft nog een kansje, maar de Est zal dan ook moeten hopen dat Ogier en Neuville bijzonder slecht scoren. Tänak staat vooralsnog op de zesde plek, boven de twee andere kandidaten, maar de verschillen zijn nog uiterst klein.

Mikkelsen en de tractor (Bron: YouTube)

Nederland onder 20 blijft aan kop Elite League na hattrick Gakpo

De Nederlandse voetballers onder 20 jaar blijven uitstekend bezig in de Elite League. In het Zwitserse Baden won de ploeg van bondscoach Bert Konterman met 1-3.

Cody Gakpo was de grote man aan Nederlandse zijde. Tien minuten voor rust opende de PSV'er de score, vier minuten later zorgde hij ook al voor de 0-2. Yann Kasai deed namens de Zwitsers kort na rust wel iets terug, maar met een dikke twintig minuten te spelen was het nog eens Gakpo die tot scoren kwam: 1-3.

Maandag speelt Nederland in Katwijk tegen Italië, waarna de laatste wedstrijd, uit tegen Tsjechië, eind maart gespeeld wordt. Nederland staat bovenaan met elf punten uit vijf duels, net zoveel als Portugal, dat een iets minder doelsaldo heeft. Duitsland staat na vier duels op acht punten.

Kroatië klopt Spanje in Nations League-thriller, België verslaat IJsland

In groep 4 van divisie A in de Champions League is er nog altijd hoop voor Kroatië. De ploeg wist thuis in Zagreb na een ware thriller te winnen van Spanje: 3-2, waardoor winst op Engeland zondag zelfs nog groepswinst zou betekenen voor de WK-finalist. Spanje kan alleen de groepswinst nog pakken als Kroatië en Engeland tot een remise komen.

In de eerste helft knalde Ivan Perisic de bal op de paal, terwijl een paar andere kansen ook mis gingen. De Kroatische voorsprong kwam er in de tweede helft wel: Andrej Kramaric profiteerde van een Spaanse fout, maar Dani Ceballos werkte de gelijkmaker al snel tegen de touwen.

Dankzij Tin Jedvaj kwamen de Kroaten weer op voorsprong, waarna Alvaro Morata zag hoe Sime Vrsaljko de gelijkmaker uit het doel hield. Diezelfde Vrsaljko maakte even later echter hands: penalty voor Spanje, benut door Sergio Ramos. Toch won Kroatië nog, want Jedvaj slaagde er in blessuretijd in om David de Gea nog een keer te kloppen.

In groep 2 van divisie A pakte België de derde opeenvolgende zege. IJsland was weliswaar al gedegradeerd, maar in het mistige Brussel hadden de Belgen er toch moeite mee. Eden Hazard brak de boel na een dik uur open, waarna Thomas Meunier de bal klaar kon leggen voor Michy Batshuayi.

Diezelfde Batshuayi tekende in de slotfase ook nog voor de 2-0, dankzij een fout van Hannes Thór Halldórsson, oud-keeper van N.E.C. Nijmegen. Zonder onder meer Romelu Lukaku en Kevin de Bruyne speelde Axel Witsel alweer zijn honderdste interland.

Uitslagen Nations League donderdag
A2: België - IJsland 2-0
A4: Kroatië - Spanje 3-2
B3: Oostenrijk - Bosnië & Herzegovina 0-0
C2: Griekenland - Finland 1-0
C2: Hongarije - Estland 2-0
D1: Kazachstan - Letland 1-1
D1: Andorra - Georgië 1-1
D2: Luxemburg - Wit-Rusland 0-2
D2: San Marino - Moldavië 0-1

FOK! Wat een weer: na het weekend kouder

De dag begint op veel plaatsen met mist of laaghangende bewolking. De eerste uren lopen de temperaturen uiteen van +6°C in Zeeland tot plaatselijk -3°C in het oosten. Overdag kan de mist op sommige plaatsen lange tijd hardnekkig zijn, vooral in het westen van het land. Uiteindelijk breekt de zon van het zuidoosten uit op steeds meer plaatsen door en het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C plaatselijk in het westen tot 11°C in Zuid-Limburg. De oost- tot zuidoostenwind is zwak tot matig.

Komende nacht is er weinig bewolking met nog slechts lokaal kans op een mistbank. Het blijft droog en de minimumtemperatuur varieert van rond het vriespunt in het oosten tot +4°C aan zee. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag is het zonnig, alhoewel er in het noorden ook wat bewolking kan voorkomen. De maximumtemperatuur komt rond 8°C uit en er staat een overwegend matige oostenwind. Zondag zonnig en droog. Daarna meer bewolking en met name woensdag en donderdag mogelijk wat (winterse) neerslag. De temperaturen dalen naar waarden ruim beneden normaal. (Bron: KNMI)

Nederland

Huisjes in Offingawier in Friesland, de foto is van eind september (Foto: Charged)
Huisjes in Offingawier in Friesland, de foto is van eind september (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bewoonster gewond na overval op woning

Een bewoonster van een woning aan de Keilruwe in Maastricht is in de nacht van donderdag op vrijdag overvallen. De vrouw is door de overvallers mishandeld. Ze is vermoedelijk even bewusteloos geweest. Ze is per ambulance naar het het ziekenhuis gebracht.

De politie kreeg rond 1.00 uur in de nacht de melding van een overval. Uit onderzoek moet blijken hoe laat de overvallers de woning zijn binnengedrongen. De bewoonster is door vermoedelijk twee mannen mishandeld nadat ze hadden aangebeld en daarop de woning binnendrongen. De vrouw is waarschijnlijk even bewusteloos geweest. Ze is door ambulancepersoneel verzorgd en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht met onbekend letsel.

De politie is gestart met een onderzoek in en rond de woning. De overvallers hebben in ieder geval twee iPads meegenomen.

Industriële omzet 8,3 procent gestegen

Producenten in de industrie realiseerden in het derde kwartaal van 2018 een omzetgroei van 8,3 procent. De omzet stijgt hiermee al acht kwartalen op rij. Producenten verwachten voor 2019 een verdere toename van de omzet. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de industrie.

De omzetgroei binnen Nederland lag in het derde kwartaal hoger dan de groei van de buitenlandse omzet. De industriële omzet binnen Nederland nam toe met 13,2 procent, terwijl de groei van de buitenlandse omzet 5,7 procent bedroeg. De afzetprijzen in de industrie stegen voor het achtste kwartaal op rij; ditmaal met 5,1 procent.

Opnieuw hoge omzetgroei in aardolie-industrie
In de meeste hoofdbranches was de omzet hoger ten opzichte van een jaar eerder. In de aardolie-, chemische, farmaceutische en rubber- en kunststofproductenindustrie was het verschil met 18,2 procent het hoogst. De aardolieproducenten zetten jaar-op-jaar 47,9 procent meer om. De afzetprijzen stegen in de aardolie-industrie in het derde kwartaal ook het meest: 34,3 procent De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In de chemische industrie was de omzet 9,6 procent hoger. Bij de hoofdbranches was de omzet alleen in de textiel-, kleding- en lederindustrie lager: 2,3 procent. De textielindustrie, die het grootste aandeel heeft in deze branche, zette 1,2 procent minder om.

Industriële producenten positief over 2019
Producenten in de industrie zijn positief gestemd over de omzet en de personeelssterkte in 2019. Per saldo 25 procent van de producenten heeft  aangegeven dat ze voor 2019 omzetstijgingen verwachten. Daarmee liggen de verwachtingen in lijn met de voorgaande twee jaren. Per saldo 16 procent van de producenten verwacht een hogere buitenlandse omzet te gaan realiseren in 2019. De verwachtingen voor het komende jaar met  betrekking tot de personeelssterkte zijn opnieuw positief. Per saldo voorziet, net als vorig jaar, 13 procent van de producenten een toename van de
personeelssterkte.
Industriele omzet 8,3 procent gestegen
Industriele omzet 8,3 procent gestegen

Belang milieusector in Nederlandse economie neemt toe

De toegevoegde waarde van de milieusector was 15,8 miljard euro in 2016, goed voor 2,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2016. Het aandeel van de milieusector in de Nederlandse economie bedroeg in 2001 nog 1,7 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de milieusector.

De milieusector bestaat uit bedrijven en instanties die economische activiteiten ontplooien die gericht zijn op de bescherming van het milieu en het beheren van natuurlijke hulpbronnen. Milieubeschermingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld het meten, voorkomen en corrigeren van milieuschade door lucht-, water- en bodemvervuiling. Andere voorbeelden zijn het beheer van afval, het zuiveren van afvalwater, het beperken van geluidoverlast en de bescherming van ecosystemen.

Onder het beheer van natuurlijke hulpbronnen kan gedacht worden aan het produceren van schonere technologieën, producten en diensten, zoals de productie van hernieuwbare energie, elektrisch vervoer, en energiebesparende activiteiten zoals isolatiewerkzaamheden. Maar ook activiteiten zoals waterbeheer en recycling van materialen worden meegenomen onder het beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Tussen 2001 en 2016 is het aandeel van de milieusector in de totale economie gestaag toegenomen. Het aandeel van activiteiten gericht op het beheren van natuurlijke hulpbronnen is verdubbeld, van 0,55 procent in 2001 tot 1,02 procent in 2016. Het aandeel van milieubeschermingsactiviteiten bleef met 1,2 procent in 2016 nagenoeg gelijk aan dat van 2001 (1,1 procent).

Stijging werkgelegenheid zet door
De werkgelegenheid in de milieusector is tussen 2001 en 2016 toegenomen van 115.000 naar 135.000 voltijdbanen, een stijging van 18 procent. De werkgelegenheid gerelateerd aan milieubescherming is gedurende deze periode nagenoeg gelijk gebleven. Wel is er een verschuiving te zien van afval- en afvalwatermanagement naar de overige activiteiten die zijn gericht op milieubescherming. Zo is de werkgelegenheid toegenomen die is gerelateerd aan milieukeuring en controle, milieuadvies, en de productie van industriële milieuapparatuur. De werkgelegenheid gerelateerd aan het beheer van natuurlijke hulpbronnen is tussen 2001 en 2016 toegenomen van 41.000 naar 61.000 voltijdbanen.

Deze stijging deed zich vooral voor bij activiteiten die gericht zijn op energiebesparing, zoals isolatieactiviteiten door de bouwsector, en de productie van hernieuwbare energie. Onder de productie van hernieuwbare energie valt zowel het opwekken van energie als de ontwikkeling, productie, installatie en bouw van de benodigde energiesystemen, zoals het plaatsen van zonnepalen op huizen of de bouw van windparken op zee. Ook de werkgelegenheid gerelateerd aan waterbeheer, het beheer van mineralen (recycling) en de overige activiteiten die gericht zijn op het beheer van natuurlijke hulpbronnen is gestegen.

Nederlandse milieusector rond het EU-gemiddelde
De bijdrage van milieuactiviteiten aan het bbp lag in de Europese Unie gemiddeld op 2,0 procent in 2015. Het Nederlandse gemiddelde lag hier net boven met 2,1 procent toegevoegde waarde van het bbp. Estland, Oostenrijk en Zwitserland scoren relatief hoog met respectievelijk 4,5 procent, 3,6 procent en 3,3 procent toegevoegde waarde van het bbp. Onderaan staan Ierland, Frankrijk en Slovenië met respectievelijk 0,7 procent, 1,5 procent en 1,5 procent toegevoegde waarde van het bbp.
Belang milieusector in Nederlandse economie neemt toe
Belang milieusector in Nederlandse economie neemt toe

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.