Sterk Oranje klopt wereldkampioen Frankrijk

Het Nederlands elftal heeft opnieuw aangetoond weer mee te kunnen met de wereldtop. In eigen huis werd Frankrijk verdiend met 2-0 verslagen.

Bondscoach Ronald Koeman schonk dezelfde elf namen het vertrouwen als tegen Duitsland (3-0 winst) en ook tegen de Fransen was het veldspel uitstekend verzorgd. Voor rust waren beide ploegen gelijkwaardig en na rust wist de regerend wereldkampioen af en toe niet wat ze overkwam in De Kuip. Doelman Hugo Lloris onderscheidde zich met veel reddingen, maar was kansloos op een schot van Georginio Wijnaldum en een late strafschop van Memphis Depay.

De middenvelder van Liverpool had Oranje al na twee minuten op voorsprong kunnen schieten, maar hij kreeg de bal vanuit kansrijke positie niet langs de keeper van Tottenham Hotspur. Frankrijk-aanvoerder Lloris hield zijn ploeg in de race en zag hoe Nederland na een sterk eerste kwartier langzaam maar zeker werd teruggedrongen. Antoine Griezmann probeerde het met een kopbal en Benjamin Pavard was er dichtbij met een vlammend schot van afstand.

Verder gaf het Nederlands elftal eigenlijk nauwelijks iets weg en wist het via de bedrijvige Memphis Depay en Steven Bergwijn af en toe wat speldenprikken uit te delen. De rust leek met een brilstand te worden ingegaan, tot Frenkie de Jong besloot om de bal voor te slingeren. Steven Nzonzi leek eenvoudig uit te kunnen verdedigen, maar hij kopte achterwaards en bood zo Ryan Babel de kans om van dichtbij raak te schieten. Hij vond Lloris op zijn weg, maar zelfs de man in vorm kon niets doen tegen de rebound van Wijnaldum.

Na de pauze moest Frankrijk komen, maar het was Nederland dat de touwtjes in handen hield. Na een afwachtend eerste kwartier gooide Oranje het tempo omhoog en kregen Denzell Dumfries, Babel, Wijnaldum kansen. Lloris onderscheidde zich andermaal door een lage vrije trap van Memphis te pareren, waardoor het tot de laatste minuut spannend bleef. Nederland hield echter het hoofd koel en liet de ontgoochelde wereldkampioen met 2-0 afdruipen, want Memphis benutte in de blessuretijd een strafschop met een panenka.

Met een punt of meer in de laatste wedstrijd tegen Duitsland grijpt de ploeg van Koeman het ticket voor de finales van de Nations League. In ieder geval is Oranje nu zeker van lijfsbehoud in de hoogste klasse van het toernooi en weet het zich ook verzekerd van een rol als groepshoofd bij de loting van de EK-kwalificatie.