SCP: 'Eritreeërs hebben moeite met integreren'
Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft onderzoek uitgevoerd naar de achtergronden en leefsituatie van de recent gearriveerde groep Eritreeërs. Er zijn diepte-interviews gehouden met 26 Eritrese statushouders en 22 experts, die beroepsmatig of door hun betrokkenheid zicht hebben op de Eritrese groep.
Vlucht
Voordat Eritreeërs in Nederland aankomen hebben de meesten een barre tocht achter de rug. De vlucht gaat meestal via Ethiopië en Soedan, door de Sahara naar Libië om vervolgens daar de Middellandse zee over te steken naar Italië om daarna in Nederland aan te komen. Zij hebben vaak honger en dorst geleden, medevluchters zien overlijden en vrouwen hebben vaak te maken gehad met seksueel geweld.
Opvang
In afwachting van de beslissing over het asielverzoek verblijven de Eritreeërs in opvanglocaties. Velen van hen arriveerden tijdens de piek van de asielinstroom in Nederland in 2015. In die periode waren in sommige locaties de mogelijkheden voor bijvoorbeeld het leren van de Nederlandse taal afwezig. Veel Eritreeërs in dit onderzoek herinneren hun verblijf als een periode van verveling. Ook wordt er massaal geklaagd over het eten. Met name vrouwen voelden zich in en om het AZC soms onveilig.
Inburgering
Om zich voor te bereiden op het inburgeringsexamen maken nieuwkomers gebruik van particuliere taalscholen. Eritrese statushouders vinden het moeilijk om een goede taalschool te kiezen, ze hebben behoefte aan betere ondersteuning. De informatie is onduidelijk waardoor ze niet goed kunnen bepalen welke taalschool voor hen het meest geschikt is. Ook is men doorgaans niet op de hoogte over bijvoorbeeld het recht om tussentijds van taalschool te wisselen. Taalscholen profiteren daarvan en laten statushouders contracten tekenen die hen voor langere tijd aan de school binden.
Veel van de Eritrese gesprekspartners maken zich zorgen of ze op tijd voldoen aan hun inburgeringsplicht. Volgens de huidige inburgeringswet moeten statushouders binnen drie jaar hun inburgeringsexamens hebben behaald, anders kunnen ze een boete krijgen en moeten ze hun lening terugbetalen.
Gezinshereniging
Eritreeërs zijn vaak zonder partner en kinderen naar Nederland gekomen. De eerste jaren in Nederland staan bij veel Eritreeërs in het teken van activiteiten om hun gezinsleden over te laten komen. Bij de keuze om naar Nederland te komen is een van de overwegingen dat in Nederland sprake zou zijn van een soepele procedure voor gezinshereniging. In de praktijk valt dit vaak tegen. In de achterliggende jaren werden gezinsherenigingsaanvragen vaak afgewezen. Het ontbreken van de gewenste officiële documenten die de gezinsband en identiteit aantonen is meestal de oorzaak. De onzekerheid over de vraag of men partner en kinderen zal weerzien legt een grote druk op de statushouders en staat andere activiteiten, zoals het leren van de Nederlandse taal en de inburgering, in de weg.
Wanneer de gezinshereniging achter de rug is, zijn de problemen daarom niet meteen van de baan. De lange periode van scheiding en ervaringen onderweg kunnen een zware wissel trekken op de relatie tussen partners of tussen ouders en kinderen. Er zijn signalen van spanningen, echtscheidingen en huiselijk geweld.
Kloof
Eritrese statushouders vinden het moeilijk om aansluiting te vinden bij de Nederlandse samenleving. Nederland is een bureaucratisch land met veel regels die bovendien in het Nederlands en digitaal worden gecommuniceerd. Door hun onbekendheid met vrijwel alle aspecten van een moderne samenleving als de Nederlandse en door de taalbarrière hebben ze weinig succes met de Nederlandse instanties.
Hierdoor bestaat er een kloof tussen wat statushouders verwachten van instanties en vrijwilligers en hoe instanties en vrijwilligers oordelen over de kenmerken en het gedrag van de Eritrese statushouders. Eritreeërs zien hun behoefte aan ondersteuning niet beantwoord, onder instanties ontstaat het beeld van een passieve, weerbarstige en moeilijk te activeren groep. Hierdoor bestaat het risico dat Eritreeërs onvoldoende worden bereikt door beleid en daar steeds minder vertrouwen in stellen.
Ook de communicatie tussen Eritreeërs en hulpverleners, bijvoorbeeld gezondheidsprofessionals, verloopt vaak moeizaam. De taalbarrière en culturele verschillen vormen grote obstakels. Het risico bestaat dat hun hulpvraag niet (tijdig) wordt onderkend. Verschillende statushouders in het onderzoek zeggen hun gezondheidsklachten niet goed voor het voetlicht te kunnen brengen bij huisarts of specialist.
Beperkte contacten
De sociale contacten van de Eritrese statushouders bestaan hoofdzakelijk uit leden van de herkomstgroep. Het is niet zo dat ze geen contact met anderen zouden willen, maar door de taalbarrière en de ervaren afstandelijke houding van Nederlanders blijven contacten beperkt. De vertrouwde groep is een bron voor emotionele steun en beschermt tegen sociaal isolement en eenzaamheid, maar als het gaat om integratie in Nederland vorm te geven, heeft de groep niet zoveel te bieden.
Hechte en gesloten netwerken hebben bovendien vaak als nadeel dat ze neigen naar conservatisme: er is veel sociale controle en het gevaar bestaat dat ze mensen gevangen houden in hun eigen cultuur met eigen normen, waarden en wereldbeeld. Dit geldt ook voor de kerk. Veel Eritreeërs zijn gelovig en bezoeken vaak de kerk, die fungeert als basis voor sociale contacten en steun, maar ook een tamelijk traditionele boodschap uitzendt en een geringe rol lijkt te hebben in de praktische ondersteuning van de integratie in Nederland.
Werk
De Eritrese statushouders in dit onderzoek zijn tussen 2014 en 2017 in Nederland komen wonen. Op een enkeling na hebben ze nog geen betaald werk. Men is bezig met het leren van Nederlands en de inburgering, met gezinshereniging en zich aan het oriënteren op een opleiding en werk. Ze geven aan dat ze in Eritrea gewend waren om hard te werken. Dat willen ze ook in Nederland.
Het feit dat voor de beroepen waarmee ze van huis uit wel vertrouwd zijn of ook werkervaring in hebben (bv. bakker, meubelmaker, lasser) in Nederland diploma’s worden gevraagd, of voor de hoger opgeleiden: dat hun diploma’s niet op hetzelfde niveau worden gewaardeerd, vormt een hoge drempel. Dit belemmert hun perspectief op een vlotte instroom op de arbeidsmarkt.
A murky, forgotten land.
Ik denk dat hij van origine fietsenmaker was want hij binnen een paar weken behoorlijk wat fietsen verzameld.
Uitvreters hebben we al genoeg hier.
En die halen we nu massaal hierheen. Kost bergen en BERGEN met geld, legt een enorme aanslag op onze sociale voorzieningen en gezondheidszorg en woonruimte, en ze voegen NIETS toe.
Bedankt, heren en dames slappe politici en naieve deugers, voor het verneuken van ons land.
Zij zijn van goede wil maar het is eigenlijk de schuld van de Nederlanders
Een "vlotte instroom op de arbeidsmarkt" welke deugende hansworst bedenkt dat
En dan dat gewauwel over een lening en een boete en terugbetalen
It's a measure of the soul.
Merkel's droom om Europa van binnenuit te vernietigen wordt langzaam werkelijkheid.
(niet alleen Merkel natuurlijk, ook talloze andere destructieve figuren zijn hier schuldig aan)
Mijn software: http://www.snidesoft.eu
Dus ik kan het die immigrantiërs niet kwalijk nemen. Wel die fokking slappe naieve politici die al dat volk maar binnenhalt. Wij moeten ze hier niet. We hebben er niks aan, wordt nooit een succes, opzouten met die lui. Triest maar zo is het nu eenmaal.
en ben het met je eens dat Europa de grenzen compleet moet sluiten voor economische vluchtelingen, en in oorlogssituaties alleen opvang in de regio!
Er waren wel een paar honderd Eritreeërs die naar Eritrea op vakantie gingen maar dat waren Eritreeërs die tijdens en kort na de onafhankelijkheidsoorlog in de jaren tachtig en begin jaren negentig naar Nederland kwamen. Zij hebben doorgaans de Nederlandse nationaliteit en kunnen zonder problemen op en neer reizen. Die oudere generatie heeft politiek weinig te vrezen en vindt dat er een verkeerd beeld van Eritrea wordt geschetst.
NRC checkt: 'Eritrese vluchtelingen massaal naar Eritrea'
Vietnamezen zijn ook succesvol in de drugshandel en illegale gokhuizen. Vietnamezen die naar Nederland kwamen waren niet alleen bootvluchtelingen maar ook een grote groep hoogopgeleiden. Vergelijkbaar met de grote groep Iraanse hoogopgeleiden uit dezelfde periode onder vluchtelingen uit Iran. Daar had je ook hoogopgeleide en laagopgeleide vluchtelingen. Als de beginpopulatie al (deels) hoogopgeleid is, zie je dat terug in het opleidingsniveau van hun kinderen. Iraniërs zijn bijvoorbeeld gemiddeld hoger opgeleid dan autochtonen.
Alles is gratis hier.
Werken hoeft niet.
Wij betalen wel.
Maar zijn ze eenmaal hier:
In dat geval is ook mijn vraag aan jou of we daar niet de autochtone buren voor moeten waarschuwen?
_____Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety,_____
____________deserve neither Liberty nor Safety - Benjamin Franklin___________________
_________Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral - Bertolt Brecht______________
_____Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety,_____
____________deserve neither Liberty nor Safety - Benjamin Franklin___________________
_________Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral - Bertolt Brecht______________
Vrouw en kind alleen achterlaten in het "gevaarlijke" gebied
Wel elk jaar op vakantie gaan naar het land waar je van "gevlucht" bent.
Gelooft serieus iemand nog die onzin over vluchten?!
Ik ben ook voor gezinshereniging, laat de vakantie vierende "vluchteling" lekker daar blijven!
Maar ik heb een bloedhekel aan trollen. Altijd al gehad.
Kinderachtig gedrag.
_____Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety,_____
____________deserve neither Liberty nor Safety - Benjamin Franklin___________________
_________Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral - Bertolt Brecht______________
Genocide is inderdaad (nog) overdreven, maar er is wel degelijk een uittocht gaande van blanken uit ZA. Ze gaan echter zelden naar ons land en vragen nog minder vaak asiel aan.
C. Sagan
Een goede vriend en vriendin van mij werken allebei in een (verschillend) AZC. De verhalen die zij vertellen van wat ze daar allemaal zien en meemaken, zijn echt te bizar voor woorden. Stelselmatig geweld, verkrachtingen, bedreiging, chaos. Veel homo's of "ongelovigen" (dat is alles wat niet moslim is) zijn hun leven daar niet zeker. Wat je in de media hoort is echt nog niet het tipje van de ijsberg van die shit die er echt gebeurt.
Het is werkelijk zeer naïef om te denken dat het allemaal wel snor zit in die AZC's.
Zelf kom ik nooit in een AZC, maar mijn gezonde verstand zegt dat het gewoon een logisch gevolg is als je een enorme groep halve barbaren massaal bij elkaar zet, met een achterlijke cultuur, agressieve manier van doen, totaal andere normen en waarden. Men lost daar conflicten anders op dan hier. Fundamenteel gebrek aan beschaving. Geweld zit in hun bloed, ze zijn simpelweg niet ontwikkeld genoeg om verstandiger met elkaar om te gaan.
Waarmee ik overigens zéker niet wil zeggen dat wij hier zo beschaafd en ontwikkeld en perfect zijn, ik heb op de Nederlandse (of gehele 'westerse') manier van doen ook heel veel aan te merken. Wij kunnen ook heel veel leren van andere culturen.
Maar dat afval uit landen als Eritrea, nee. Het is oliedom en zeer destructief om die halve wilden hierheen te halen of toe te laten. Hoe hard al die deugers het ook willen ontkennen, dat volk past hier gewoon niet.
"We"? Welke "we"? Degenen die daarover gaan hebben er vreemd genoeg een tegenstijdig belang bij om dit in de doofpot te stoppen. Want niet goed voor de integratiebusiness.
Maar goed ik ben in elk geval gewaarschuwd. Nooit maar dan ook NOOIT zou ik met mijn gezin in de buurt van zo'n AZC willen wonen. Broeinest van criminaliteit, geweld, barbaarse manier van doen, één en al ellende.
Het is triest, maar die mensen zijn een verloren zaak. De vraag is alleen of we onze maatschappij daar ook mee willen bevlekken.
[ Bericht gewijzigd door lnloggen op vrijdag 16 november 2018 @ 11:35 ]
Mijn werkster: "Vacantie? Nee, dat is een woord uit mijn jeugd". Haar dochter is dit jaar voor het eerst van haar elfjjarige leventje op vacantie geweest. Naar Ommen. Met een kampje, door vrijwilligers georganiseerd. Naast het terrein met een mooi tweede huis van een linkse parlementarier die Afrikanen naar Nederland haalt.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken