Deo is dodelijk, man gestorven in Rotterdam

In Rotterdam is een 19-jarige man overleden nadat hij deodorant had geïnhaleerd. Zijn behandelend arts komt nu met een waarschuwing.

Want zo zegt Kelvin Harvey Kramp Hij kreeg een hartstilstand, waarna hij bij ons op de afdeling terecht kwam. Hij had helaas te lang een gebrek aan zuurstof gehad, waardoor hij later overleed". Hij geeft aan nog nooit zoiets als dit te hebben meegemaakt. “Want zoiets hadden we nog nooit meegemaakt in het ziekenhuis. Ik voelde me toch een soort van verantwoordelijk, dat we bewust moeten zijn van het feit dat dit überhaupt kan."

Ook verslavingszorgorganisatie Jelinek herkent een dergelijke dood niet: “Het is niet nieuw dat mensen een vluchtige stof inhaleren, zoals lijm, aanstekergas of dus nu deodorant. Maar van een trend is zeker geen sprake. Ik zie af en toe een berichtje van iemand ergens op de wereld, maar het is zeer uitzonderlijk dat iemand dit doet."

Daarom heeft de arts-assistent ook een publicatie geschreven in het British Medical Journal. ”Dit is zo makkelijk om te doen, dat het goed is als medewerkers in een verslavingskliniek of bijvoorbeeld een gevangenis weten dat het gebeurt. Het is levensgevaarlijk en de consequenties zijn heel heftig."