'Vertrouwensstemming over May aanstaande'

Nadat gisteren de geruchten al losbarstten lijkt vandaag een zogenaamde "no confidence vote" over de positie van de Britse premier May steeds waarschijnlijker te worden.

De geruchten werden aangewakkerd nadat de prominente brexiteer Jacob Rees-Mogg gisteren openlijk opriep tot een vertrouwensstemming. Voor een stemming over de positie van de premier zijn 48 brieven nodig van Tory parlementsleden die daar om verzoeken. Steeds meer bronnen melden nu dat daar inderdaad sprake van is. Ook meldt Skynews dat alle whips zijn teruggeroepen naar Londen vanwege de stemming.

Als de 48 brieven daadwerkelijk binnen zijn bij Graham Brady, de voorzitter van de 1922 committee, kan het snel gaan. Mogelijk vindt de stemming al plaats binnen twee dagen. De uitkomst van de stemming is zeer belangrijk. Verliest May het vertrouwen moet ze opstappen als premier, dat hoeft in het Britse systeem overigens geen nieuwe verkiezingen uit te lokken. De conservatieve partij kan een nieuwe premier naar voren schuiven. Behoudt ze het vertrouwen van een meerderheid van de conservatieve parlementsleden duurt het een jaar voordat er weer een stemming aangevraagd mag worden.