Peperdure ruimtetelescoop jaren vertraagd door losse boutjes

Bijna iedereen heeft er op z'n minst wel eens van gehoord: de Hubble-ruimtetelescoop. Het ding heeft door de jaren heen voor flink wat prachtige plaatjes en boeiende ontdekkingen gezorgd, maar is inmiddels aan vervanging toe.

Dat moet gaan gebeuren met de James Webb-telescoop, veel geavanceerder, die in oktober gelanceerd wordt. Althans, dat was de bedoeling, maar dat gaat hem nog even niet worden: tientallen boutjes waren niet goed aangedraaid en kwamen los bij een triltest.

Een menselijke fout dus en een godsgruwelijk dure menselijke fout ook nog: de vertraging kost NASA grofweg een miljoen dollar per dag. Dat is natuurlijk jammer als de boel een week uitgesteld wordt, maar de lancering is uitgesteld naar, op z'n vroegst, maart....2021.

Niet alle moertjes en boutjes zijn terecht en mogelijk zijn er een paar in de gevoelige telescoop gevallen. Daar bleef het overigens niet bij, want er zijn ook onderdelen van het miljardenproject met nota bene een verkeerd schoonmaakmiddel gereinigd, waardoor ze vervangen moesten worden.

De Webb-telescoop is veel krachtiger dan de Hubble en komt op ruim anderhalf miljoen kilometer van de aarde te staan. Men hoopt onder meer infrarode straling op te vangen van 150 miljoen jaar na de oerknal, waarmee men als het ware miljarden jaren terug in de tijd kan kijken.