FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 april 2018

Man bezwangert stiefdochters van 13 en 15: 'Zij namen initiatief'

Een 42-jarige engnek uit Kerkdriel hangt zes jaar gevangenisstraf boven het hoofd, met daarbij nog tbs met dwangverpleging. Meneer bleek namelijk twee dames bezwangerd te hebben. Dat is op zichzelf nog niet zo vreselijk, ware het niet dat het om zijn stiefdochters van 13 en 15 jaren jong gaat.

Tussen 2011 en 2016 heeft de man tientallen keren seks gehad met zijn stiefdochters, en beiden werden uiteindelijk zwanger. In de zomer van 2014 raakte de 15-jarige stiefdochter in verwachting, in de lente van 2015 volgde haar twee jaar jongere zusje. Beiden werden al geruime tijd misbruikt, maar wisten dat niet van elkaar.

Als ze alleen thuis waren werden de meisjes geslagen, of meegenomen in de auto. Niet geheel verrassend was het stuk afval vaak onder invloed van drugs en alcohol. Hij pakte dan de telefoons van zijn stiefdochters af en gaf ze pas terug in ruil voor seks. Volgens de meisjes was hij intimiderend en agressief, ook richting hun moeder.

Moeder wist wel dat haar huidige vlam haar minderjarige dochters seksueel misbruikte, maar ze stopte het nooit. Sterker nog, ze deed haar best om de jongste over te halen toch vooral geen aangifte te doen. Zelfs nadat de meisjes zwanger raakte koos moederlief voor het stuk zuurstofverspilling: ze hield zo goed mogelijk geheim dat hij de vader was, terwijl de jongste op school werd uitgelachen - ze kwam immers flink aan.

Op school lette men gelukkig toch nog een beetje op, waardoor Jeugdzorg ingeschakeld werd. Het was wel al te laat om abortus te plegen, net als bij haar zus, waardoor ze allebei een dochter kregen. De twee baby's werden gelijk in pleeggezinnen geplaatst, terwijl de stiefvader thuis bleef wonen.

Dankzij het NFI, dat aantoonde dat het DNA van de baby's overeenkwam met dat van de stiefvader, bleek in elk geval dat hij zeker seks had gehad met de meisjes. In de rechtbank stelde hij echter dat dat allemaal niet zo zeer zijn schuld was.

Volgens meneer kwamen de minderjarige meisjes bij hem in bed liggen als hij weer eens onder invloed was. Zij namen vervolgens het initiatief voor een neukpartij, enkele keren zelfs. Het OM beoordeelde die uitleg als 'volstrekt ongeloofwaardig', vermoedelijk niet geheel ten onrechte.

Op 17 april krijgt de man zijn straf te horen. Het OM gaat voor de gevangennisstraf met tbs, smartengeld en een schadevergoeding van bij elkaar meer dan 55 duizend euro en het meebetalen aan de opvoeding van de baby's.

Superzwaargewicht Kurlovich (56) overleden

Gewichtheffer Aleksandr Kurlovich is vrijdag plotseling overleden. Dat gebeurde in het Wit-Russische Grodno, zijn geboorteplaats, op 56-jarige leeftijd, zo heeft wereldgewichthefbond IWF laten weten.

Kurlovich wordt gezien als een van de beste gewichtheffers ooit. Hij werd in 1988 namens de Sovjet-Unie en in 1992 namens het Verenigde Team olympisch kampioen bij de superzwaargewichten, de mannen boven 110kg. In die categorie veroverde Kurlovich ook vier wereldtitels, in 1987, 1989 en 1991 namens de Sovjets en in 1994 namens Wit-Rusland.

De grote Wit-Rus schreef in totaal twaalf wereldrecords op zijn naam en die behoren tot de dag van vandaag tot de beste resultaten ooit. Alleen de Iraniër Behdad Salimi en de Georgische wereldrecordhouder Lasha Talakhadze trokken ooit meer dan zijn 215kg omhoog, terwijl slechts vier man ooit een hoger gewicht dan zijn 260kg omhoog wisten te stoten. Het totaalgewicht van 472,5kg waar Kurlovich in 1987 de wereldtitel mee pakte is alleen overtroffen door Talakhadze (twee keer), Hossein Rezazadeh (drie keer) en de op doping betrapte Rus Alexey Lovchev.

Kurlovich voerde tot zijn dood de nodige taken uit binnen het Wit-Rusissch Olympisch Comité en de nationale gewichthefbond. Verder was hij vicepresident van de Europese gewichthefbond en lid van de Hall of Fame van de IWF.

Uitslag Excelsior - Willem II

Excelsior is in de Eredivisie gestegen naar de tiende plaats op de ranglijst. De Rotterdammers wonnen vanavond in eigen huis met 2-1 van Willem II dat door een rode kaart meer dan een uur lang met een man minder moest spelen.

In de beginfase was Willem II de bovenliggende partij en kwam via Sol dan ook al snel op voorsprong. Excelsior kwam er ondanks de inzet niet aan te pas tot Van Duinen na bijna een half uur spelen door Lachman onderuit werd gehaald. De verdediger kreeg rood omdat de spits van Excelsior een doorgebroken speler was. Bruins bracht de thuisclub vanaf de stip op gelijke hoogte.

Daarna kreeg Excelsior grote kansen, maar het was pas op slag van rust dat Elbers de thuisclub op voorsprong kon zetten. Na rust verzuimden onder meer Elbers en Van Duinen om de score uit te breiden.

Excelsior

2 - 1

Willem II

28' Bruins (pen)
45+1' Elbers
  14' Sol
 
Gele kaart: Van der Linden, (Willem II)
Rode kaart: Lachman (27) (Willem II)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Karami
Faes
De Wijs
Massop
Faik
Messaoud (Fortes/87)
Koolwijk
Elbers (García/77)
Van Duinen
Bruins (Hadouir/90)
  Wellenreuther
Lewis
Lachman
Van der Linden
Tsimikas
Chirivella (Dankerlui/79)
Rienstra
El Hankouri
Haye (Ogbeche/87)
Sol
Croux (Wijnaldum/30)

Voetbalsters maken gehakt van Noord-Ierland in WK-kwalificatie

De Nederlandse voetbalsters hebben in de kwalificatie voor het WK van volgend jaar prima zaken gedaan. In een uitverkocht Philips Stadion werd Noord-Ierland in de pan gehakt, waarbij gezegd moet worden dat dat vooraf ook wel min of meer te verwachten was.

Linksback Jessica Foy van Noord-Ierland werd helemaal zoekgespeeld door Shanice van de Sanden, die er na amper een kwartier twee keer voor had gezorgd dat Lieke Martens kon scoren. Vivianne Miedema besliste het duel na een klein half uur door de 3-0 binnen te schieten.

Dankzij een penalty van Sherida Spitse was het nog voor rust al 4-0, waarna het zeer povere spel van Noord-Ierland ook in de tweede helft werd afgestraft. Van de Sanden maakte de 5-0, Spitse scoorde de 6-0 en in blessuretijd zorgde een eigen goal nog voor de 7-0 eindstand.

Nederland gaat aan kop in de groep, waar de nummer één zich automatisch voor het WK plaatst. Dinsdag gaat Nederland op bezoek bij Ierland, vooralsnog de grootste concurrent - hoewel Noorwegen één wedstrijd minder heeft gespeeld en vier punten achter staat.

De Vries begint Formule 2-seizoen met vierde startplek

Coureur Nyck de Vries begint het Formule 2-seizoen zaterdag met de vierde startplek voor de hoofdrace in Bahrein. De Nederlandse McLaren-junior stond lang buiten de top-10, maar in de laatste minuut sprong hij toch nog naar de vierde stek.

Poleposition voor de race op zaterdag is er voor Lando Norris. De Brit, Europees kampioen Formule 3 en beginnend aan zijn eerste volledige F2-seizoen, bleef de gepromoveerde GP3-kampioen George Russell 0,062 seconden voor. Alexander Albon staat op de tweede startrij naast De Vries, terwijl de Zwitser Louis Deletraz en de Braziliaan Sergio Sette Camara rij drie in beslag nemen.

De hoofdrace in Bahrein begint zaterdag om 12.10 uur Nederlandse tijd en is live te zien op Ziggo Sport.

Trump opnieuw niet bij Correspondents' Dinner

De Amerikaanse president Donald Trump zal ook dit jaar wegblijven van het jaarlijkse galadiner van politieke verslaggevers in Washington, het Correspondents' Dinner. Het jaarlijkse mediafeestje, waarbij de president in speeches op de hak wordt genomen, is op 28 april.

De relatie van Trump met de overgrote meerderheid van de media is erg slecht. Echter, de president zal leden van zijn regering ,,actief steunen" om het diner wel bij te wonen, aldus de organisatie. Trumps woordvoerster Sarah Sanders zal de regering vertegenwoordigen aan de eretafel.

In 2017 bleef Trump als eerste Amerikaanse president in 36 jaar tijd weg van het diner. Doorgaans houden presidenten bij het diner een humoristische toespraak met zelfspot en worden ze door een komiek in de maling genomen.

Trump opnieuw niet bij Correspondents' Dinner
Trump opnieuw niet bij Correspondents' Dinner (Foto: ANP)

Gordon voor de rechter voor stalken

Kevin, de man in wie presentator Gordon dacht zijn nieuwe liefde gevonden te hebben wil een volledig contactverbod. Dat is de inzet van een kort geding dat door de man uit Almere is aangespannen. De rechtbank in Lelystad buigt zich maandagochtend over de kwestie.

In eerste instantie was de inzet dat Gordon alle berichten op social media die hij over de man heeft geschreven moest verwijderen, maar daar gaf de presentator eind februari al gehoor aan. Het gaat nu nog om het stoppen met lastigvallen en stalken, zegt Kevins advocaat Vincent van der Velde.

Gordon zette in februari berichten op Facebook en Instagram waarin hij Kevin presenteerde als zijn nieuwe liefde. De man claimde echter al snel dat er nooit sprake is geweest van een liefdesrelatie en eiste dat alle foto's waar hij samen met Gordon op stond en eventuele naamsvermeldingen van sociale media werden verwijderd. Gordon noemde Kevin op zijn beurt een oplichter die een dubbelleven zou leiden.

Het kort geding leek eerder van de baan, maar de advocaat van Kevin heeft vrijdag laten weten dat het toch doorgaat.

Gordon voor de rechter voor stalken
Gordon voor de rechter voor stalken (Foto: BuzzE)

Elia helpt Basaksehir naar leiding met winnende goal

Basaksehir heeft de koppositie in de Turkse Süper Lig in elk geval tijdelijk weer in handen. De Istanbulse club won vrijdag in eigen huis met 1-0 van Malatyaspor, waardoor Galatasaray - dat maandag uit bij Genclerbirligi speelt - weer gepasseerd werd.

Na nog geen twintig minuten was het al raak voor Basaksehir: Eljero Elia werkte de openingstreffer binnen, nadat hij zijn club in de vorige speelronde ook al aan de winst hielp, net als in de topper tegen Besiktas een week eerder. Vrijdag bleef het bij Elia's goal en dus bleven de drie punten in Istanbul.

Basaksehir en Galatasaray staan op 59 en 57 punten, Bestikas volgt met 53. Zowel Gala als Besiktas komen deze speelronde nog in actie, waarna alle clubs nog zes wedstrijden op het programma hebben.

Nichtje Skripal krijgt geen visum voor bezoek

Het nichtje van de vergiftigde voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal is een visum geweigerd om naar Groot-Brittannië te komen, zei het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. Viktoria Skripal was van plan naar Groot-Brittannië te gaan om Sergej's dochter Joelia naar Rusland terug te brengen.

Sergej en Joelia worden behandeld in een Engels ziekenhuis nadat ze op 4 maart bewusteloos waren geraakt na een aanval met zenuwgas. Beiden herstellen inmiddels goed en zijn niet langer in kritieke toestand.

,,We hebben een aanvraag voor een bezoekersvisum van Viktoria Skripal geweigerd omdat deze niet voldeed aan de immigratieregels", zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nichtje Skripal krijgt geen visum voor bezoek
Nichtje Skripal krijgt geen visum voor bezoek (Foto: ANP)

Loeb al na één dag kansloos in Rally van Corsica

Rallyrijder Sébastien Loeb is al na één dag kansloos in de Rally van Corsica. De Franse legende kwam in Mexico tijdens de derde rally van het seizoen na ruim drie jaar (tijdelijk) terug in het WK, en wilde zijn vijfde plaats aldaar op Corsica een mooi vervolg geven.

Dat ging vrijdagochtend echter al snel fout. Na een ijzersterke eerste proef, waar hij na ruim 50 kilometer nog geen tien seconden toe moest geven op wereldkampioen Sébastien Ogier, gleed Loeb in de tweede proef van de weg. "Ik reed te snel, kreeg onderstuur en kon niet genoeg remmen. Omdat ik een boom probeerde te ontwijken kwamen we vast in een greppel. Met toeschouwers probeerden we weer op weg te komen, maar we duwden de auto juist vast", reageerde Loeb.

"Dit is heel frustrerend, maar nu moet ik nog maar wat plezier gaan maken voor de fans. Het zag er heel goed uit, maar het hoort erbij. We rijden niet meer voor het gevecht, maar alleen voor ons plezier", aldus de Fransman, die zaterdag wel weer van start gaat. Ogier gaat na de eerste dag aan de leiding en heeft een dikke halve minuut voorsprong op de Belg Thierry Neuville en de Brit Kris Meeke.

Drie keer gelijke stand in kwartfinales Davis Cup

De eerste twee kwartfinales in de Davis Cup, het tennistoernooi voor landenteams, hebben de eerste dag achter de rug. In het Italiaanse Genoa en het Spaanse Valencia staat na één dag een gelijke stand op de borden.

De Italiaan Andreas Seppi dolf in vijf sets het onderspit tegen de Fransman Lucas Pouille, maar de thuisploeg kwam op het eigen gravel weer terug in de wedstrijd: Fabio Fognini was na een stroef begin duidelijk te sterk voor Jeremy Chardy, en dus staat het in Genoa 1-1 na dag één.

Ook in Valencia wordt op gravel gespeeld en David Ferrer was daar niet opgewassen tegen de Duitser Alexander Zverev. Philipp Kohlschreiber kon namens de Duitsers dan weer geen echte vuist maken tegen gravelkoning Rafael Nadal, die met 6-2, 6-2, 6-3 voor een gelijke stand zorgde.

In de andere kwartfinales spelen Kroatië en Kazakhstan tegen elkaar, net als de VS en België.

Update 20.27 uur
Ook in het Kroatische Varazdin staat het na de eerste dag gelijk. Laagvlieger Dmitry Popko was volstrekt kansloos tegen wereldtopper Marin Cilic uit Kroatië, maar de Kazach Mikhail Kukushkin zette Borna Coric in vier sets opzij, waardoor het 1-1 staat op het Kroatische gravel.

Snookeraar Robertson maakt indruk op China Open

Snookerspeler Neil Robertson heeft zich geplaatst voor de halve finale van het China Open. De Australiër, voormalig nummer één van de wereld, won met 6-0 van Stuart Bingham. 

Robertson maakte in zijn kwartfinale in Beijing indruk tegen Bingham. Met breaks van 92, 143, 80, 73, 62 en 86 won de Australiër makkelijk van de Engelsman. Zijn tegenstander wist in de hele partij maar 84 punten te behalen, waarvan 57 punten in het vierde frame.

In de halve finales neemt Robertson het op tegen Barry Hawkins. De 38-jarige Engelsman was in zijn kwartfinale te sterk voor Tom Ford:6-5.

De andere halve finale gaat tussen titelverdediger Mark Selby en Kyren Wilson. Selby won met 6-2 van Mark Williams. Selby sloot de wedstrijd af met een break van 143 in het achtste frame. Eerder in de wedstrijd liet de nummer één van de wereld ook een break van 136 noteren.

Lang leek het erop dat Selby het in de halve finales op moest nemen tegen Jack Lisowski. De 26-jarige Engelsman, die in de tweede ronde had gewonnen van John Higgins, kwam snel op een 4-0 voorsprong tegen Wilson via breaks van 80, 101 en 51. Wilson kwam na een pauze van vijftien minuten sterk terug en won vier games op rij met breaks van 80, 105, 80 en 51. Lisowski won het negende frame, maar in de laatste twee frames pakte Wilson toch de zege tegen zijn landgenoot.

IJshockeysters winnen op WK en promoveren

De Nederlandse ijshockeysters zijn op het wereldkampioenschap gepromoveerd naar divisie 1B, het derde niveau van het mondiale ijshockey - achter de Top Division en divisie 1A. De ploeg van bondscoach Joep Franke won vrijdag in de beslissende wedstrijd van Groot-Brittannië en pakte zo de eindzege in divisie 2A, het vierde niveau, goed voor promotie na twee jaar geleden gedegradeerd te zijn.

Nederland domineerde al vroeg, met een 13-2 schotverhouding in de eerste periode. In de tweede periode werd de eerste treffer genoteerd: Savine Wielenga opende de score vanuit de powerplay, waarna ze Kayleigh Hamers in staat stelde om de 2-0 hard binnen te schieten. Oranje hield de Britse ploeg in een powerplay van scoren af en sloeg na de straffen zelf toe: Julie Zwarthoed maakte de 3-0.

Al in de eerste minuut van de derde en laatste periode werd de boel in het slot gegooid. In de powerplay scoorde Bieke van Nes de 4-0, wat uiteindelijk ook de eindstand bleek. Goalie Nadia Zijlstra bracht negentien keer redding, goed voor haar tweede shutout. Zwarthoed en Wielenga sluiten het toernooi af met elf en tien punten namens Nederland, dat eindigt met een doelsaldo van 24-3.

Ferrari's bovenaan, Verstappen vijfde in Bahrein

Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel hebben de tweede vrije training voor de Grand Prix van Bahrein afgesloten op de eerste twee plaatsen. Van de Ferrari's was Räikkönen met een tijd van 1.29.817 een fractie sneller dan Vettel. Max Verstappen kon na de technische problemen van de eerste sessie weer in actie komen en noteerde de vijfde tijd.

In de sessie lag de focus op de lange runs, maar het belette een aantal coureurs niet om de aandacht te trekken. Zo ging Marcus Ericsson er met zijn Sauber tweemaal van af en spinde Sergey Sirotkin met de Williams in bocht elf. Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo hadden in bocht vier bijna een botsing toen Bottas niet doorhad dat Ricciardo met een snelle ronde bezig was. Räikkönen haalde het einde van de sessie niet doordat bij Ferrari bij een pitsstop een van de banden niet goed vast was gezet. Positief was de prestatie van Pierre Gasly met de Toro Rosso die een achtste tijd klokte, nog voor de McLaren van Fernando Alonso.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:29.817 32
2 S. Vettel Ferrari 1:29.828 37
3 V. Bottas Mercedes 1:30.380 31
4 L. Hamilton Mercedes 1:30.472 32
5 M. Verstappen Red Bull 1:30.745 32
6 D. Ricciardo Red Bull 1:30.751 31
7 N. Hülkenberg Renault 1:31.220 34
8 P. Gasly Toro Rosso 1:31.232 38
9 F. Alonso McLaren 1:31.282 29
10 S. Vandoorne McLaren 1:31.422 35
11 R. Grosjean Haas 1:31.591 33
12 C. Sainz Jr. Renault 1:31.601 34
13 E. Ocon Force India 1:31.809 31
14 S. Pérez Force India 1:31.868 34
15 K. Magnussen Haas 1:31.969 35
16 C. Leclerc Sauber 1:32.372 37
17 L. Stroll Williams 1:32.382 30
18 S. Sirotkin Williams 1:32.474 37
19 M. Ericsson Sauber 1:32.733 32
20 B. Hartley Toro Rosso 1:32.908 38

Jazz-pianist Cecil Taylor (89) overleden

De invloedrijke jazzpianist Cecil Taylor is dood. De mede-oprichter van de vrije improvisatiestijl Free Jazz stierf op donderdag op 89-jarige leeftijd in zijn huis in het New Yorkse Brooklyn, meldde de New York Times vrijdag. Over de doodsoorzaak is niets bekend.

Taylor werd in 1929 in New York geboren en volgde al pianolessen als kind. Later studeerde hij harmonieleer en compositie en richtte hij verschillende groepen op. De veel bekroonde muzikant trad nog tot hoge leeftijd op.

Tot op het laatst woonde Taylor, als hoogbejaarde man, alleen in een huis in Brooklyn, maar was nog steeds druk met muziek. "Wat ik doe, is een taal maken", zei hij ooit in een interview. "Een andere Amerikaanse taal.''

Jazz-pianist Cecil Taylor (89) overleden
Jazz-pianist Cecil Taylor (89) overleden (Foto: BuzzE)

Geen dikkerds in erewacht Waalsdorpervlakte

Wie in de erewacht wil staan tijdens de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag, mag niet al te dik worden. Daarvoor waarschuwt de vereniging Erepeloton Waalsdorp de tachtig leden, zegt secretaris Wendy Broer.

Broer bevestigt een bericht van Omroep West dat in notulen van de vereniging van maart vorig jaar staat dat een aantal leden van de erewacht een fors postuur begint te krijgen en dat daar geregeld vervelende opmerkingen en klachten over binnenkomen. "Om dit te voorkomen, zullen we mensen met een te fors postuur een andere taak moeten geven", staat er in de notulen.

Volgens de secretaris moeten die woorden echter anders worden geïnterpreteerd: ze zijn volgens haar een waarschuwing: "Kijk uit dat je niet te dik wordt, anders pas je niet meer in de overalls". Broer ontkent dat iemand vanwege diens postuur ooit een plek in de erewacht is ontzegd, maar "als ze niet in de overalls passen, kunnen ze niet in de erewacht staan".

Beschermen
Overalls zijn er tot maat 60. "Dat is een flinke maat", aldus Broer. In totaal zijn er tachtig leden en vijftien plekken in de erewacht. Voor elk denkbare maat een overall regelen, gaat te ver, vindt ze. "Tot hoever moet je gaan?"

De opmerkingen en klachten komen van de leden zelf, zegt Broer. "Het is niet respectvol als de knopen er bijna afspringen. En we willen de mensen zelf ook beschermen."

Geen dikkerds in erewacht Waalsdorpervlakte
Geen dikkerds in erewacht Waalsdorpervlakte (Foto: ANP)

Boels-Dolmans heerst in Healthy Ageing Tour

Boels-Dolmans heeft de ploegentijdrit in Healthy Ageing Tour gewonnen. De Nederlandse ploeg was na 17,5 kilometer rond Stadskanaal duidelijk de snelste ploeg. De ploeg met onder meer Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Amy Pieters klokte een tijd van 21 minuten en 54 seconden.

De Deense ploeg Team Virtu werd tweede op 52 seconden van de Nederlandse ploeg. Canyon SRAM Racing werd derde op meer dan een minuut. Wiggle High5 werd op 1.02 vierde. De Britse ploeg was in de ochtendrit wel succesvol. Kirsten Wild was in Winschoten na 66 kilometer de snelste in de massasprint.

In het klassement staat Boels-Dolmans er goed voor. Pieters blijft aan de leiding en heeft een voorsprong van 27 seconden op Van der Breggen. Blaak staat op 32 seconden en Christine Majerus op 54 seconden. Wild is op de vijfde plaats de eerste in het klassement die niet uitkomt voor Boels-Dolmans. De Nederlandse, afgelopen nog drie maal goud bij het WK baanwielrennen, staat wel al op 1.42 van Pieters.

De Healthy Ageing Tour duurt nog tot en met zondag.

Lorde door het stof om Whitney-blunder

Lorde heeft haar excuses aangeboden nadat ze een pijnlijke misser maakte op social media. De zangeres postte op Instagram een foto van een badkuip met daaronder een songtekst uit het liedje I Will Always Love You van Whitney Houston, maar dat deed bij veel volgers zeer omdat Houston in 2012 verdronk in bad.

Veel mensen riepen Lorde direct op om de foto te verwijderen. Niet lang daarna, deed de zangeres dat ook. "Extreem slecht gekozen citaat", zegt ze over haar blunder. "Het spijt me enorm als ik iemand beledigd heb. Ik had dit nooit moeten doen, ik wilde gewoon graag in bad", aldus de 21-jarige Lorde.

"Ik ben zo'n idioot", gaat ze verder. "Ik houd van Whitney. Nogmaals sorry. Het is niet mijn dag vandaag."


Tweet niet te zien? Klik hier 

Lorde door het stof om Whitney-blunder
Lorde door het stof om Whitney-blunder (Foto: BuzzE)

State of Decay 2 in gameplaybeelden

Undead Labs heeft nieuwe beelden van hun zombie-survivalgame State of Decay 2 de wereld in gebracht. In de video krijgen we een eerste indruk van onder andere het basebuilden, het managen van je crew en uiteraard een beetje combat.

Het originele State of Decay kwam in 2013 naar de Xbox 360 en werd relatief goed ontvangen. In het vervolg wordt ons co-op gameplay tot vier man beloofd, evenals een grote open wereld in plaats van de verschillende aparte omgevingen in het origineel. De standaardeditie wordt vanaf volgende maand verkocht voor €30.

State of Decay 2 komt 22 mei naar Xbox One en pc. De game komt bij release direct in het aanbod van Xbox Game Pass, en ondersteunt bovendien het Play Anywhere-programma, inclusief crossplay tussen de twee platformen.

Handbalster Wester naar Odense

Tess Wester maakt de overstap naar de Deense handbalcompetitie. De keepster heeft een driejarig contract ondertekend bij Odense Håndbold.

De nummer één keepster van Oranje maakte eerder al bekend het Duitse SG BBM Bietigheim na drie seizoenen te verlaten. Met de Duitse club werd Wester afgelopen seizoen kampioen van de Bundesliga. Vrijdag werd bekend dat de 24-jarige Noord-Hollandse deze zomer de overstap maakt naar Odense, de regerend vice-kampioen van Denemarken.

“Ik ben blij dat Tess gekozen heeft om bij Odense Håndbold te komen spelen.”, vertelt trainer Jan Pytlick. “Ze is een van de topkeepsters met veel internationale ervaring, zowel in de Champions League als met de Nederlandse nationale ploeg, waarmee ze aan verschillende EK en WK eindtoernooien heeft deelgenomen en waar ze ook diverse finales heeft gespeeld.”

“Ik kijk er naar uit om bij Odense te starten. Het is een club met een ervaren coach en een sterk team dat erg goed presteert.”, aldus Wester. “Odense heeft ook hoge doelstelling voor de nabije toekomst en dat zijn doelen die ook overeenkomen met mijn eigen doelstellingen en ambities voor de toekomst. Daarom denk ik dat Odense en ik een goede match zijn. Ik kijk er naar uit om in Denemarken te spelen en ben nu al opgetogen om alle geweldige fans in Odense te ontmoeten.”

Wester wordt bij de Deense club teamgenote van Pearl van der Wissel.

Van den Brom wil af van 'gezeur' dat AZ geen topduels wint

AZ krijgt zaterdagavond koploper PSV op bezoek. John van den Brom is om meerdere redenen gemotiveerd om de winst te pakken.

"Dan zijn we van het gezeur af dat we niet in staat zijn om van Ajax, Feyenoord en PSV te winnen. Ik noem dat gezeur omdat het tekort doet aan hetgeen je wel allemaal gedaan hebt", zegt de coach van AZ tegen de NOS. "Het doet best wel iets met ons binnen de club dat we dat nu een keer kunnen logenstraffen."

AZ verloor dit seizoen van zowel Ajax als PSV en zelfs tweemaal van Feyenoord. Later deze maand kunnen de Alkmaarders zich tegen Feyenoord revancheren in de finale van de KNVB Beker. Een week daarna volgt een uitwedstrijd tegen Ajax en zaterdag komt PSV dus langs in het AFAS Stadion.

Met nog vijf speelronden in de Eredivisie te gaan staat AZ vijf punten achter nummer twee Ajax. "Dat moet ook naar het duel met Ajax het gevoel geven dat er iets te halen valt", aldus Van den Brom over de topper van dit weekend. "Want willen we nog tweede worden, dan zullen we moeten winnen. Zo simpel is het."

'Kuijt trekt de schoenen weer aan voor Quick Boys'

Dirk Kuijt haalt bij Quick Boys zijn voetbalschoenen weer tevoorschijn om het spitsenprobleem van de club op te lossen.

Dat meldt Omroep West vrijdag. Kuijt is al assistent-coach van de ploeg en hij botste onlangs met Yordi Teijsse. De clubtopscorer werd vervolgens weggestuurd. Het elftal heeft daardoor nu echter wel met een spitsenprobleem te maken.

Kuijt traint al enkele weken mee met de selectie van de amateurclub uit Katwijk, die momenteel achter Spakenburg tweede staat in de derde divisie. Waarschijnlijk staat de oud-speler van onder meer Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe zaterdag al op het veld tegen de beloften van FC Groningen.

Eerder deze week werd bekend dat Kuijt met ingang van volgend seizoen trainer van Feyenoord Onder-19 is. "Het is een prachtige uitdaging om jeugdspelers een stukje Feyenoord-mentaliteit bij te brengen en bij te dragen aan hun ontwikkeling, met als einddoel zoveel mogelijk jongens de stap naar De Kuip te laten zetten", aldus de 37-jarige Katwijker.

De Bruyne: "Heb Mourinho maar twee keer gesproken"

Kevin De Bruyne had bij Chelsea, zoals al bekend was, geen goede band met José Mourinho. Dat maakt hij nog maar eens duidelijk in een interview.

In gesprek met de BBC laat De Bruyne weten hoe afstandelijk zijn band met Mourinho was. "Ik heb maar twee keer met hem gesproken. Eerst toen ik Chelsea in de zomer wilde verlaten voor Borussia Dortmund. Daarna toen ik in januari zei dat ik wilde vertrekken om ergens aan spelen toe te komen."

De Bruyne stond tussen 2012 en 2014 onder contract bij Chelsea, dat hem eerst een jaar verhuurde aan Werder Bremen. In het seizoen erna kwam de Belg op Stamford Bridge niet verder dan negen optredens, waarvan slechts drie in de Premier League. VfL Wolfsburg nam de middenvelder vervolgens over.

In de zomer van 2015 vertrok De Bruyne voor liefst 76 miljoen euro naar Manchester City, waar hij is uitgegroeid tot één van de beste spelers van Engeland. "Je kan een goede band hebben met een coach, maar er bestaat altijd een bepaalde afstand", zegt hij. "Ik ben niet iemand die veel met trainers praat. Als een coach mij iets wil zeggen, moet hij dat gewoon direct doen."

Politiefoto MMA-superster McGregor gepubliceerd

Kom niet aan de vriendjes van Conor McGregor. Dat was vrijdag de boodschap die de rijkste MMA-ster wilde overbrengen aan UFC-vechter Khabib Nurmagomedov.

Nurmagomedov zou zaterdag vechten voor de laatste titel waar McGregor zich nog wanhopig aan vastklampt, maar nooit verdedigt. Het trainingsmaatje van de Ier, Artem Lobov, had zich in een interview laatdunkend uitgelaten over de Dagestani. Donderdag bleek echter dat je niet moet spotten met een man die als kleuter al met beren worstelde, want beide heren kwamen elkaar tegen waarna Nurmagomedov verhaal ging halen bij de Rus. De doodsbange Lobov wist zijn stoere praat niet meer te herhalen.


Lobov, de aanstichter en Nurmagomedov die verhaal komt halen (Bron: Youtube)

Wraak
Blijkbaar is Lobov naar zijn maatje McGregor gestapt en die laatste zocht wraak. Na afloop van de media-dag van MMA-gala UFC 223 toog McGregor en nog vijftien van zijn maatjes naar de plek waar de vechters zich bevonden om verhaal te halen bij Nurmagomedov.

Alle vechters zaten helaas voor de Ier al in de bus, maar de adrenaline in McGregor zei dat hij dan maar stennis moest schoppen en flikkerde een steekwagentje dwars door de ruit van de bus. Twee vechters raakten zodanig gewond door rondspringende glassplinters dat hun geplande gevechten zaterdag zijn afgelast. Ook Lobov stond op het programma van UFC 223, maar hij mag voor straf niet meer vechten, dus dat brengt het aantal geschrapte gevechten op drie.


McGregor misdraagt zich (Bron: Youtube)

McGregor verdween razendsnel weer, maar meldde zich 's middags dan toch bij de politie  in New York. Hij werd direct in de cel gezet en krijgt in ieder geval drie aanklachten aan zijn broek.

Drugs
UFC-directeur Dana White was duidelijk. "Dit was afschuwelijk en misselijkmakend. We moeten als organisatie echt dit soort dingen in de toekomst voorkomen. Luister, als je problemen hebt met Nurmagomedov, dan vecht je tegen Nurmagomedov, maar ga je niet dit soort rare dingen doen. Je komt gewoon naar me toe en we zorgen dat dat gevecht wordt ingepland."

Op de vraag of White nog wel met McGregor zaken zou willen doen na dit akkefietje, was de steenrijke Amerikaan helder. "Zou je dat willén? Ik weet niet wat voor drugs hij gebruikt, maar komop. En hij heeft net een kind. Zijn zoontje zit thuis. Waarom dan?"

Inmiddels is ook de politiefoto van McGregor gepubliceerd.

McGregor
McGregor

De Mos: "Dat is het ergste wat Ajax kan overkomen"

Aad de Mos verwacht dat PSV volgende week kampioen wordt in de thuiswedstrijd tegen Ajax. De Brabanders hebben nog twee zeges nodig.

"Dan krijg je een sfeer die je nog nooit hebt gezien in het Philips Stadion. Thuis tegen je grootste concurrent kampioen worden... Dat is het ergste wat je kan overkomen als tegenstander", vertelt De Mos aan Omroep Brabant. "Dat je in het stadion van je concurrent de bloemen moet geven... Dat is ver-schrik-ke-lijk voor Ajax."

Als PSV zaterdag van AZ verliest en Ajax klopt zondag Heracles Almelo, kunnen de Eindhovenaren geen kampioen worden tegen de Amsterdammers. De Mos rekent echter niet op AZ. Hij noemt de complimenten voor het spel van AZ 'allemaal leuk en aardig'. "Maar dat is romantiek. Het gaat erom dat je het beste voetbal speelt waarmee je goede resultáten boekt. Je moet ook proberen om wedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord te winnen. Dat doet AZ al twee jaar niet."

"Ik voorspel dat ze 22 april ook de bekerfinale in De Kuip verliezen. Omdat ze gewoon een slechte achterhoede hebben." Wat de spanning betreft maakt de oud-coach van PSV en Ajax zich geen zorgen over de koploper. "De PSV'ers maken zich niet druk over wat er in de media staat. Dit team is mentaal sterker dan de meeste andere ploegen."

Fraile wint vijfde rit Ronde van Baskenland, Roglic verstevigt leiding

Omar Fraile heeft de vijfde etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Bask van Astana won na 165 kilometer de sprint van een select groepje. Primoz Roglic kwam als tweede over de streep en de Sloveen van LottoNL-Jumbo verstevigde daarmee zijn leiderstrui. Bauke Mollema verloor anderhalve minuut op de winnaar en zakte naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Vanuit de start ontstond er een kopgroep van dertien renners. Belangrijkste namen in de kopgroep waren José Joaquin Rojas (Movistar), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Omar Fraile (Astana), José Herrada (Cofidis), ritwinnaar Jay McCarthy (BORA-Hansgrohe), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Michael Albasini, Carlos Verona (beiden Mitchelton-Scott) en Jonathan Castroviejo (Sky). De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten van het peloton, waar LottoNL-Jumbo het tempo aangaf.

Op de eerste zware klim van de dag (Elosua Gaina), na 96 kilometer nam Movistar het tempo over van de Nederlandse ploeg. Op de beklimming werd flink doorgetrokken, waardoor de ploeggenoten van Roglic er af moesten. Na de afdaling kon een groot deel van het peloton terugkomen, waardoor Roglic ook weer kon beschikken over een aantal ploeggenoten.

Op 35 kilometer van de finish verhoogde Movistar opnieuw het tempo. Op de Endoia Gaina, de tweede klim van de dag was het Mikel Landa die het probeerde. De Baskische kopman van Movistar had meteen Roglic op zijn wiel zitten. Daarna ging Ion Izagirre in de aanval. De Bask van Bahrein Merida was wel succesvol. Alleen Roglic en Landa konden hem volgen. In de afdaling van de Endoia Gaina liep het verschil naar de achtervolgers op naar de halve minuut. In die groep was ook Mollema aanwezig.

Op de laatste klim van de dag, de Azurki Gaina, werden de meeste vroege vluchters ingerekend door Roglic, Landa en Izagirre. Alleen Verona reed nog voorop, maar werd in de afdaling ook teruggepakt door de groep van de klassementsleider.

In de groep van de achtervolgers, waarin dus ook Mollema aanwezig was, moest de nummer twee van het klassement Julian Alaphilippe passen. De Fransman zakte naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Roglic, Landa en Izagirre hadden ondertussen ook de laatste vluchter van de dag te pakken. Ook Herrada, Padun en Fraile wisten de aansluiting te behouden en zij mochten uitmaken wie voor de dagzege ging strijden. De groep van Mollema volgde op meer dan een minuut. Het zevental bleef samen in de laatste tien kilometer, waarna Fraile het in de sprint afmaakte. Roglic werd tweede, voor Izagirre en deze verstevigde daarmee zijn leiding in het klassement.

El Ahmadi: "FC Twente gaat het redden"

De situatie van FC Twente gaat Karim El Ahmadi nauw aan het hart. De Feyenoord-middenvelder maakte zijn debuut bij de Enschedeërs.

"Ze hebben geweldige tijden meegemaakt en nu glipt alles weg", vertelt El Ahmadi in gesprek met TC Tubantia. "FC Twente en Feyenoord zijn de twee clubs die in mijn hart zitten. Bij Twente ben ik opgeleid en heb ik veel meegemaakt. Maar los van mijn persoonlijke gevoelens: het is ook een grote club in Nederland. Kijk eens naar het stadion, en de supporters. Het zou zo zonde zijn als zo'n club uit de Eredivisie verdwijnt."

De ploeg staat na 29 wedstrijden laatste in de Eredivisie, met een achterstand van één punt op nummer zeventien Sparta Rotterdam en komende zondag is Feyenoord de tegenstander. "FC Twente gaat het redden. Van de drie clubs onderin, hebben ze de meeste kwaliteit. En als ze eenmaal in de nacompetitie zitten, komt het goed. Daar ben ik van overtuigd."

El Ahmadi sluit niet uit dat hij ooit nog in het shirt van FC Twente te bewonderen zal zijn. "Of ik het Twente-shirt nog eens ga dragen? Wie weet... Anders zie ik misschien wel een andere rol voor mij weggelegd. Ik zou bijvoorbeeld best jeugdtrainer bij Twente of Feyenoord willen worden. Dat is wat mij betreft een serieuze optie."

Bombarda over Sol: "Hij is wel een iets ander type dan Jörgensen"

Mariano Bombarda denkt dat Fran Sol genoeg kwaliteiten bezit om een transfer te maken van Willem II naar Feyenoord.

De spits van Willem II is met vijftien doelpunten momenteel topscorer in de Eredivisie en Willem van Hanegem zag in de Spanjaard de perfecte opvolger van Nicolai Jörgensen bij Feyenoord. "Ik ken Fran, hij heeft een goeie mentaliteit. Maar hij is wel een iets ander type dan Jörgensen", vertelt Bombarda in gesprek met de NOS.

"Hij heeft ontegenzeggelijk kwaliteiten. Hij maakt veel slimme doelpunten in de zestien en scoort ook veel met het hoofd bij de tweede paal." De spits is in de ogen van Bombarda onmisbaar in de strijd tegen degradatie. "Simpel gezegd heb je om te overleven een goede keeper nodig, een redelijke verdediging en een spits die er vijftien inschiet. Dat was in mijn tijd al zo en dat geldt nu nog steeds. Met dat laatste zit het in ieder geval wel goed."

Bombarda, die tussen 1998 en 2002 voor Willem II speelde en vervolgens twee jaar onder contract stond bij Feyenoord, denkt dat een tussenstap in de middenmoot of subtop van de Eredivisie misschien het beste zou zijn voor Sol. “Misschien kan hij daar samen met Willem II naartoe groeien. Met twee gerichte versterkingen acht ik dat zeker mogelijk."

Saudi-Arabië krijgt na 35 jaar weer een bioscoop

Het heeft even geduurd, maar in Saudi-Arabië kan men binnenkort eindelijk weer eens een filmpje pakken in de bioscoop. In hoofdstad Riyad wordt op 18 april een heuse bioscoop geopend, de eerste in het land in 35 jaar. Ultraconservatieve geestelijken sloten plekken om films te kijken in de jaren tachtig.

Het blijft niet bij de ene bios, want het Amerikaanse AMC Theatres gaat in de komende vijf jaar nog eens veertig bioscopen bouwen in het land. Mannen en vrouwen mogen zelfs gezellig door elkaar zitten, iets wat niet lang geleden absoluut ondenkbaar leek.

In het financiële district van Riyad zal de bioscoop verschijnen in wat aanvankelijk een concertzaal moest worden. Vijfhonderd leren stoelen, een balkon, zelfs marmeren toiletten, de boel is van alle luxe voorzien. "Wij van AMC Theatres vinden dat het de mooiste bioscoop ter wereld wordt", aldus AMC Theatres.

Vermoedelijk zal Black Panther de eerste film worden die er te zien is, maar ook het gros van de reguliere Hollywoodfilms wordt er in principe gewoon vertoond. Mogelijk wel met wat bewerkte scènes, net als in Dubai en Koeweit, je kunt immers niet gelijk volledige vrijheid verwachten. 

Het plaatsen van bioscopen is een nieuw onderdeel van de sociale hervormingen die doorgevoerd worden onder leiding van de jonge kroonprins Mohammed bin Salman, die een beetje klaar is met het ultrastrenge religieuze gedoe. Hij bepaalde ook al dat vrouwen in stadions naar sportwedstrijden mogen kijken en zelfs mogen autorijden. 

Wargroove komt in de tweede helft van 2018

In een interview met PCGamesN heeft Jay Baylis, designer en artist bij Chucklefish, aangegeven dat Wargroove pas lanceert in de tweede helft van 2018. Voorheen hadden we enkel '2018' als indicatie, maar de release ligt dus nog wel even bij ons vandaan.

De game lanceert pas in de tweede helft van 2018 door de hoeveelheid content dat ze op dag één beschikbaar willen maken. Baylis: 'Als we een robuust pakket neerzetten, dan zullen mensen dat waarderen, ook al ziet de artstyle er retro en simplistisch uit.' Qua content zit het wel goed: de game komt met een grote campaign, multiplayer en meerdere tools om zelfs maps en campaigns te maken.

Wargroove is in ontwikkeling voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Kabinet: donorwet goed onderwerp referendum

De donorwet lijkt het kabinet een goed onderwerp voor een referendum. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vindt alle aandacht voor het thema orgaandonatie "van groot belang."

De bewindsman hoopt dat door alle belangstelling zich meer donoren melden, want "we zijn in Nederland nog steeds op zoek naar donoren. De wachtlijst is groot." Hij zegt de wens voor een referendum te begrijpen: "Donorregistratie komt heel dicht bij mensen. Ik kan me goed voorstellen dat dat onderwerp hier geschikt voor is."

De bewindsman reageert op de poging van GeenStijl om op de valreep een raadgevend referendum af te dwingen over de donorwet. Die wet kwam met een nipte meerderheid door Tweede en Eerste Kamer en moet in 2020 in werking treden. Als bij het referendum een meerderheid tegen stemt, is het kabinet verplicht er opnieuw naar te kijken.

Kabinet: donorwet goed onderwerp referendum
Kabinet: donorwet goed onderwerp referendum (Foto: ANP)

Sterspeler is te lang voor Koreaanse basketbalcompetitie en moet vertrekken

Koreanen zijn over het algemeen wat minder lang dan bijvoorbeeld Europeanen of Amerikanen, en dat zie je ook in de Zuid-Koreaanse basketbalcompetitie KBL terug. Daar is nu zelfs een regel ingevoerd: buitenlandse spelers mogen niet langer zijn dan twee meter.

De 35-jarige David Simon is een van de sterspelers in de KBL. De Amerikaan speelt er al jaren en is dit seizoen met 25,68 punten per wedstrijd de topschutter in de competitie. Hij is echter 2,03 meter en dus is men onverbiddelijk: de speler van Anyang KGC moet een ander team zoeken. In een ander land dus ook, welteverstaan.

De nieuwe regel stelt verder dat er nog maar twee buitenlandse spelers in een team mogen spelen. Eén mag maximaal twee meter zijn, de ander maximaal 1,86 meter. Ook de 200,1 centimeter lange Charles Rhodes is de sjaak, net als drievoudig KBL All-Star Rod Benson (2,06 meter). Volgens de KBL zullen de nieuwe regels ervoor zorgen dat spelers met snelheid en kwaliteiten geselecteerd worden, in plaats van simpelweg lange spelers.

Teams spelen steeds meer met lange, sterke spelers, waardoor wedstrijden saai zijn geworden, zo stelt KBL-baas Kim Young-il - we beginnen aan een late 1-aprilgrap te denken, maar dat lijkt toch echt niet het geval te zijn. De KBL is enigszins wanhopig, want de populariteit neemt flink af: in 2013/14 kwamen gemiddeld 4372 mensen naar de wedstrijden, nu zijn dat er nog maar 2796.

Het percentage kijkers ligt nog maar op zo'n 0,2 à 0,3 procent, terwijl dat voor de nationale volleybalcompetitie bijvoorbeeld op 0,8-0,9 procent ligt. Veel fans zijn van mening dat de lengteregels slechts één grote grap van de competitie zullen maken, zonder dat het populairder wordt. Ook is men bang dat het Koreaanse basketbal er internationaal op achteruit gaat door een dergelijke regel.

Meghan krijgt een blender

Hij heeft nog ruim een maand de tijd, maar Patrick J. Adams weet al wat hij Meghan Markle cadeau doet voor haar huwelijk. Adams, die met Meghan in Suits speelde, schenkt de actrice en de Britse prins Harry een blender.

"We twijfelden tussen een broodbakmachine en een blender", vertelde Adams, die getrouwd is met actrice Troian Bellisario, aan Entertainment Tonight. "Iets elegants, zoals een goede blender. Een Vitamix bijvoorbeeld, ja, die heeft ze zeker nodig."

Het is nog maar de vraag of er in Harry's Nottingham Cottage, waar de tortelduifjes samenwonen, nog geen blender staat. Harry en Meghan schijnen elke dag te beginnen met een gezond sapje, weet Katie Nicholl, die een boek over de prins schreef. "Hij neemt steeds meer de gezonde levensstijl van Meghan over."

Tegenspeler geeft bruid Meghan een blender
Tegenspeler geeft bruid Meghan een blender (Foto: BuzzE)

Man steekt 'vriend' neer met keukenmes

Donderdagavond vond een 28-jarige Rotterdammer het nodig om een bekende van hem in de omgeving van de Lijnbaan in zijn nek te steken met een keukenmes. De man is een straat verder meteen aangehouden. Het slachtoffer, een 25-jarige jongen, is buiten levensgevaar.

Donderdag rond 20.00 uur kwam de verdachte een groepje jongens tegen. Na wat heen en weer gegroet en gepraat, bleek dat hij het gemunt had op een van de jongens die hij kende, want die kreeg een mes in zijn nek. De verdachte liep vervolgens rustig verder richting de Aert van Nesstraat. Getuigen uit de groep bekommerden zich om hun vriend en zagen een politiebusje rijden, dat ze meteen aanhielden. De politieagenten konden daardoor de verdachte in diezelfde straat in zijn kraag vatten.

De aanhouding ging niet geheel zonder slag of stoot. Na het inzetten van pepperspray kon de man in de boeien worden geslagen. Eenmaal geboeid in de bus schopte de Rotterdammer meerdere malen driftig tegen de agent. De verdachte is overgebracht naar het bureau en zit vast. Het keukenmes is in beslag genomen. Het slachtoffer is ter plekke bekeken door een arts van de traumahelikopter en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd. Hij is buiten levensgevaar. De politie onderzoekt het steekincident.

Man steekt 'vriend' neer met keukenmes (Foto: stockfoto politie.nl)
Man steekt 'vriend' neer met keukenmes (Foto: stockfoto politie.nl)

Man opgepakt voor diefstal en aanrandingen

Op maandagavond 2 april hield de politie een 45-jarige man uit Wehl aan voor diefstal van geld. Op maandagmiddag zou hij aan de Velperbuitensingel voor een winkel een bankbiljet hebben gestolen uit de handen van een man uit Arnhem.

De man kwam met het geld in de hand naar buiten lopen en de man uit Wehl zou het bankbiljet uit de handen van de Arnhemmer hebben gegrist. De Arnhemmer en andere getuigen konden een beschrijving van de man geven. Op basis van deze beschrijving hield de politie op maandagavond de 45-jarige man uit Wehl aan op de Driekoningendwarsstraat.

In verband met meerdere aangiftes van aanranding was de politie al op zoek naar deze verdachte. In de periode van 24 tot 28 maart ontving de politie vijf meldingen van onzedelijke betasting in de binnenstad van Arnhem. Op vrijdag 6 april is de man in verband met de diefstal en de aanrandingen voorgeleid aan de Rechter-Commissaris die gelastte dat de man nog twee weken vast blijft zitten.

'Dode en gewonden bij protesten Gaza'

Zeker één Palestijn is om het leven gekomen tijdens protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. Dat melden Palestijnse medische bronnen, die ook spraken over zeker veertig gewonden. Zij zouden zijn getroffen door Israëlisch vuur.

Palestijnse betogers begonnen vorige week met protestacties aan de grens. Ze hebben tentenkampen opgezet op enkele honderden meters van het grenshek. Demonstranten gooiden vrijdag stenen richting de Israëlische troepen en staken autobanden in brand.

Israël wil voorkomen dat Palestijnen door het grenshek breken. De autoriteiten hebben daarom onder meer scherpschutters ingezet. Veel van de doodgeschoten Palestijnen zijn militanten, aldus de Israëlische autoriteiten. Door de onrust aan de grens zijn al zeker twintig doden gevallen.

'Dode en gewonden bij protesten Gaza'
'Dode en gewonden bij protesten Gaza' (Foto: ANP)

Ricciardo snelste, Verstappen laatste in Bahrein

Daniel Ricciardo heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. De Australiër was in de Red Bull op de zachte banden met een tijd van 1.31,060 iets sneller dan de Mercedes van Valtteri Bottas. Teamgenoot Max Verstappen kampte met een elektrisch probleem en stond bijna de gehele sessie binnen.

Verstappen was vroeg op de baan, maar de auto van de Nederlander kampte met problemen, waardoor hij langzaam naar de pits terug moest. De Red Bull bereikte de pits niet rijdend, maar moest door Verstappen en de marshalls geduwd worden. Gedacht werd aan een probleem met de turbo, maar het bleek een elektrisch probleem veroorzaakt door een niet werkend hulponderdeel van de motor.

Vlak na elkaar spinden Williams-coureur Lance Stroll en Sauber-rijder Charles Leclerc, maar beiden konden verder. Ook regerend wereldkampioen Lewis Hamilton kwam meermalen naast de baan terecht. Tussendoor reed de Brit met de Mercedes nog naar de snelste tijd op de stoffige baan.

Nadat halverwege de sessie de banden waren gewisseld naar verse rubbers werden de tijden rap beter. Eerst klokte Romain Grosjean de snelste tijd, maar Bottas was een flink stuk sneller dan de Fransman. De Fin werd op de voet gevolgd door de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. De enige die hier nog onder kon komen was Ricciardo.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:31.060 14
2 V. Bottas Mercedes 1:31.364 24
3 K. Räikkönen Ferrari 1:31.458 18
4 S. Vettel Ferrari 1:31.470 17
5 L. Hamilton Mercedes 1:32.272 21
6 R. Grosjean Haas 1:32.516 23
7 P. Gasly Toro Rosso 1:32.779 26
8 C. Sainz Jr. Renault 1:32.885 21
9 K. Magnussen Haas 1:32.971 19
10 N. Hülkenberg Renault 1:33.104 18
11 F. Alonso McLaren 1:33.223 24
12 C. Leclerc Sauber 1:33.278 20
13 S. Vandoorne McLaren 1:33.364 25
14 L. Stroll Williams 1:33.379 22
15 S. Sirotkin Williams 1:33.467 29
16 B. Hartley Toro Rosso 1:33.497 27
17 M. Ericsson Sauber 1:33.508 22
18 S. Pérez Force India 1:33.662 26
19 E. Ocon Force India 1:33.794 23
20 M. Verstappen Red Bull geen tijd 2

Neushoornhoornsmokkelaar krijgt celstraf

De rechtbank Amsterdam heeft een 30-jarige man met de Chinese nationaliteit veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf voor de smokkel van neushoornhoorns en vervalste visa. Inspecteurs van het team Natuur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de man in december 2017 aangehouden en de 5 neushoornhoorns en 4 andere objecten die hij bij zich had in beslag genomen.

Het team Natuur heeft na de aanhouding verder strafrechtelijk onderzoek gedaan onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De geschatte waarde van de neushoornhoorns en objecten van neushoornhoorn is ca. € 500.000. De neushoornhoorns werden door de douane ontdekt bij het bekijken van scanbeelden. De man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest.

De handel in beschermde diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wíld Flora and Fauna (CITES). Dit verdrag bevat afspraken over de wetgeving, de naleving en de controle van de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Illegale handel in bedreigde dieren levert grote schade op aan de populatie van deze soorten, de leefomgeving, de natuur en de internationale rechtsorde.

Man steekt huis in de fik en overlijdt

Een 54-jarige man is donderdag om het leven gekomen na een woningbrand in zijn woning aan de Venezuelastraat in Delft. Agenten kregen omstreeks 07:30 uur een melding van een woningbrand in een flat. Ter plaatse troffen agenten de 54-jarige man ernstig gewond aan. Het slachtoffer werd met spoed vervoerd naar het ziekenhuis, waar hij later op de avond aan zijn verwoningen overleden is. 

Door de rookontwikkeling in het portiek ontruimden agenten in totaal acht woningen. Een van de bewoners werd door de ambulance ter plaatse behandeld. Omstreeks 08:15 uur had de brandweer de brand onder controle. De politie deed uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de brand. Uit dit onderzoek bleek dat het slachtoffer zelf de brand veroorzaakt had.

Man steekt huis in de fik en overlijdt (Foto: stockfoto politie.nl)
Man steekt huis in de fik en overlijdt (Foto: stockfoto politie.nl)

Utopia krijgt toch vervolg

Utopia is gered. Het realityprogramma maakt een doorstart op een nieuw stuk land, maakte SBS vrijdag bekend. Utopia 2 is vanaf 4 juni elke werkdag op de buis.

Het huidige Utopia moet verdwijnen omdat het huurcontract van het terrein niet kan worden verlengd. "Dankzij de constructieve inzet van de gemeentes Hilversum, Gooise Meren en Laren - die gezamenlijk eigenaar zijn van het gebied - komt er nu een nieuw stuk land beschikbaar", stelt SBS6.

Voor de doorstart moeten de Utopianen wel alle vergaarde luxe opgeven. Op het nieuwe terrein moeten ze weer "from scratch" beginnen. "Er is geen loods en er zijn geen voorzieningen. Het is een leeg en desolaat terrein. De inwoners zullen dus letterlijk alles opnieuw moeten bouwen." Als 'startkapitaal' krijgt de groep een oude telefoon met 25 euro beltegoed, 250 euro cash en een paar planken.

Vertrouwde gezichten

Utopia 2 start op maandag 4 juni met vijf inwoners. Nog eens tien deelnemers melden zich "om de zoveel tijd" bij het hek. Wie aan de nieuwe ideale samenleving gaan bouwen, is nog niet bekend. Wel belooft SBS dat de kijker "enkele" vertrouwde gezichten terug gaat zien. De inwoners die eind december actie hebben gevoerd om Utopia te behouden, kunnen zich opnieuw aanmelden. Dat geldt ook voor de huidige Utopianen, die nog tot de finale op vrijdag 1 juni in de loods wonen.

SBS maakte in november bekend dat er na vierenhalf jaar en 1149 afleveringen een einde zou komen aan Utopia omdat het huurcontract voor het terrein bij Laren afloopt. De opgebouwde loods wordt afgebroken, de dieren krijgen een ander onderkomen. Destijds stelden de zender en producent Talpa dat verhuizen naar een andere locatie was overwogen, maar dat daarmee "te veel afbreuk werd gedaan aan alles wat er al is gebouwd en ontwikkeld". Het programma trekt elke dag gemiddeld 600.000 kijkers.

Utopia krijgt toch vervolg
Utopia krijgt toch vervolg (Foto: BuzzE)

We Are Here verbaasd over klachten Ymere

De uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep We Are Here herkennen zich niet in de klachten van woningcorporatie Ymere over incidenten bij gekraakte panden in Amsterdam-Oost. "Het is volstrekt onduidelijk waar die beweringen op zijn gebaseerd", zegt een woordvoerder van de groep. "We hebben met alle buren goed contact en organiseren zaterdag een buurtfeest om elkaar te leren kennen."

Ymere liet donderdag weten dat medewerkers en bewoners zijn geïntimideerd en heeft daarvan aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt nu of de 22 gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat moeten worden ontruimd. Waarnemend burgemeester Jozias Van Aartsen had overigens huiseigenaren net verzocht voorlopig geen ontruimingsverzoeken in te dienen, naar een wens van de meerderheid van de gemeenteraad.

"We Are Here heeft tot nu toe altijd totaal geweldloos gehandeld en de dialoog gezocht", aldus de zegsman. "Ik sluit niet uit dat er wel eens iets misgaat en we moeten dit uitzoeken. Maar totdat niet zeker is dat het mensen zijn van We Are Here, beschouw ik het als indianenverhalen."

Update 14:14
Video toegevoegd waarin een aantal buurtbewoners hun verhaal doen.


Asielzoekers kraken woningen (video: Youtube)


We Are Here verbaasd over klachten Ymere
We Are Here verbaasd over klachten Ymere (Foto: ANP)

Ook langlauflegende Bjørgen stopt ermee

Langlaufster Marit Bjørgen heeft haar afscheid aangekondigd. Dat deed ze vrijdag, in dezelfde week als biatlongrootheid Ole Einar Bjørndalen. Op de Olympische Spelen in Pyeongchang nam Bjørgen in februari de titel van meest succesvolle winterolympiër ooit over van de nu ex-biatleet.

Bjørgen won in 2002 in Salt Lake City met het Noorse estafetteteam zilver, de eerste van vele olympische successen. Uiteindelijk won ze acht keer goud, waaronder vijf keer individueel, vier keer zilver en drie keer brons. De Noorse veroverde bovendien maar liefst achttien wereldtitels in het langlaufen.

In 2005, 2006, 2012 en 2015 veroverde Bjørgen de World Cup, waarin ze maar liefst 114 van haar 303 individuele wedstrijden wist te winnen, met ook nog een welhaast bizar aantal van 184 podiumplaatsen, uiteraard veel meer dan wie dan ook. Twee jaar geleden ging Bjørgen er een tijdje tussenuit vanwege haar zwangerschap, waarna ze terugkeerde met Pyeongchang 2018 als uiteindelijk geslaagd doel.

"Ik heb niet langer de motivatie om me nog honderd procent voor de sport te geven, dus is het tijd om de ski's op te bergen", gaf Bjørgen op een persconferentie aan.

Burgemeester Baarle-Nassau fout met declaratie

Burgemeester Marjon de Hoon van Baarle-Nassau is in de fout gegaan met de declaratie van haar dubbele woonlasten nadat ze in 2015 in de gemeente werd benoemd. Ze heeft in totaal 4000 euro te veel gedeclareerd, geeft ze toe in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een ontdekking van het Brabants Dagblad.

De burgemeester kocht een huis in Baarle-Nassau maar had een paar maanden dubbele woonlasten tot ze haar oude huis in Rijsbergen kon verhuren. Volgens de regels moet een huis in openbaar in de verkoop staan om dubbele woonlasten te mogen declareren.

De declaratiefout is extra saillant omdat minder dan twee maanden geleden een wethouder in Baarle-Nassau opstapte nadat was ontdekt dat hij reiskosten van privébezoekjes had gedeclareerd. Burgemeester De Hoon vindt die situatie onvergelijkbaar omdat ambtenaren haar declaratie hebben ingevuld en de regels verkeerd hebben geïnterpreteerd.

De burgemeester zegt dat ze het geld dat ze ten onrechte heeft ontvangen zal terugstorten.

Burgemeester Baarle-Nassau fout met declaratie
Burgemeester Baarle-Nassau fout met declaratie (Foto: ANP)

Blokhuis: Afschaffing rookruimtes in overleg

De afschaffing van de rookruimtes in de horeca de komende twee jaar zal in zorgvuldige stappen gebeuren, dus in overleg met de horeca. Het moet met draagvlak, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).

De bewindsman wil dat er een einde komt aan de rookruimtes, maar vindt wel dat de overheid dat zorgvuldig moet doen. Hij zal zich dan ook niet neerleggen bij een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat onlangs bepaalde dat alle rookruimtes direct dichtmoeten.

"Ik voer een oorlog tegen het roken, maar wel een zorgvuldige oorlog", aldus de staatssecretaris. "Het moet in ons tempo. Ik wil met de horeca in overleg hoe we dat fatsoenlijk kunnen afbouwen."

Sinds 2008 geldt een rookverbod in de horeca. Alleen in speciaal aangewezen rookruimtes mag nog worden gerookt. Blokhuis kijkt ook naar de sluiting van rookruimtes in bijvoorbeeld bedrijven, maar daar koppelt hij nog geen termijn aan.

Blokhuis: Afschaffing rookruimtes in overleg
Blokhuis: Afschaffing rookruimtes in overleg (Foto: ANP)

Lente vieren in Monster Hunter: World

De Spring Blossom Fest, het eerste grote evenement van Monster Hunter: World, is vandaag begonnen. Eerdere time-limited Event Quests keren terug, waardoor het onder andere weer mogelijk is om te strijden tegen Tempered Deviljho, en Aloy en Ryu hun skins te unlocken. Verder kun je nu grinden voor de Wyvern Ignition Great Sword en nieuwe armor sets. Natuurlijk is de Gathering Hub nu ook versierd met allerlei bloemen en vuurwerk. Ten slotte krijg je, gedurende dit evenement, twee Lucky Vouchers iedere dag dat je inlogt.

De Spring Blossom Fest loopt tot 19 april op PlayStation 4 en Xbox One.

Derde zege Nederlandse curlers op WK

De Nederlandse curlingmannen zijn prima bezig op het wereldkampioenschap in Las Vegas. Donderdag werd de derde zege geboekt in tien wedstrijden, terwijl bij een aantal nederlagen goed partij werd geboden tegen zeer sterke ploegen.

Na winst tegen de VS op zondag en China op woensdag moest donderdag het Zwitserland van de sterke skip Marc Pfister eraan geloven. Jaap van Dorp en zijn ploeg zagen hoe de Zwitsers in het voorlaatste end op gelijke hoogte kwamen, maar in het laatste end scoorde Nederland toch nog twee punten: 8-6.

Onder meer voormalig olympisch en regerend wereldkampioen Brad Gushue uit Canada moest zijn ploeg toch nog even aansporen tegen Van Dorp en co: Canada won wel, maar met 8-5 was het niet zo makkelijk als wellicht op voorhand verwacht werd. Nederland speelt vrijdag nog tegen Rusland en Italië, waarna het toernooi er voor Nederland op zit - alleen de top-6 gaat naar de knock-outfase.

Golfer Spieth aan de leiding op Masters

Golfer Jordan Spieth gaat na één dag aan de leiding op The Masters. Op de beroemde golfbaan van Augusta ging de winnaar van 2015 rond in 66 slagen, zes minder dan het baangemiddelde. 

Spieth kende wel een beetje een wisselvallige dag. Zo sloeg hij bogeys - één slag boven par - op de vijfde, zevende en achttiende hole, maar liet hij ook zeven birdies optekenen. Op de par-5 achtste hole sloeg Spieth een eagle, twee slagen onder het baangemiddelde.

De nummer vier van de wereld heeft twee slagen voorsprong op Tony Finau en Matt Kuchar, terwijl zeven man op een score van -3 staan. Vrijdagmiddag gaat het toernooi weer verder, live te zien op Ziggo Sport.

Tinky Winky stierf door 'bevriezing'

De acteur die jarenlang Tinky Winky speelde in de kinderserie Teletubbies is overleden door onderkoeling. Simon Shelton werd "doodgevroren" gevonden op straat in Liverpool. Hij had voor zijn dood gedronken, bleek vrijdag uit de hoorzitting van de patholoog anatoom die sectie op zijn lichaam verrichtte.

Shelton was alcoholist. "De temperatuur was 3 graden en het is waarschijnlijk dat de combinatie van alcoholgebruik en de temperatuur zijn dood veroorzaakten", zei de patholoog.

De balletdanser kreeg in 1997 de rol van de paarse Teletubbie en bleef dat tot de eerste reeks in 2001 eindigde. Circa een miljard kinderen in meer dan 120 landen keken naar de serie, die in 45 talen is uitgezonden.

Shelton stierf in januari, vier dagen na zijn 52e verjaardag.

Tinky Winky-acteur stierf door bevriezing
Tinky Winky-acteur stierf door bevriezing (Foto: BuzzE)

MLB: Bogaerts schittert weer, adelaar landt op werper

Honkballer Xander Bogaerts heeft weer flink van zich doen spreken en zoals al vaker in het nog jonge MLB-seizoen was dat in zeer positieve zin. De Nederlander hielp de Boston Red Sox in eigen huis langs de Tampa Bay Rays.

Pas in de achtste inning werd voor het eerst gescoord: Matt Duffy sloeg een homerun, waardoor hijzelf en Mallex Smith namens de Rays konden scoren, 0-2. In de negende inning sloeg Hanley Ramirez Red Sox-teamgenoot Mookie Betts over de thuisplaats: 1-2.

Bogaerts was vervolgens aan slag, met twee uit voor Boston en dus een flinke partij druk erop. Dat kon Bogaerts aan en met een lekkere klap naar rechts sloeg hij Andrew Benintendi over de thuisplaat: 2-2. In de extra innings duurde het even, maar in de twaalfde sloeg Ramirez wederom iemand binnen. Dit keer was het Jackie Bradley Jr en daarmee was de wedstrijd gespeeld, 3-2.

Red Sox - Rays (Bron: YouTube)

In Seattle kreeg Mariners-pitcher James Paxton tijdens het spelen van de volksliederen voorafgaand aan het duel met de Minnesota Twins een verrassing: de lokale adelaar kwam een kijkje nemen en landde op de schouder van de Canadees, die ijzig koel bleef. Paxton gaf uiteindelijk geen enkele run toe, maar de bullpen van de Mariners vergooide het alsnog en de Twins wonnen met 2-4.

Paxton krijgt bezoek (Bron: YouTube)

Tot slot gaan we naar de Bronx, waar de New York Yankees het in eigen huis opnamen tegen de Baltimore Orioles. Twee Nederlanders in actie dus en zowel Didi Gregorius (Yankees) als Jonathan Schoop (Orioles) werden één keer over de thuisplaat geslagen. Schoop deed dat op een homerun van Adam Jones in de zevende inning, waarin de Orioles vijf runs scoorden en de winst naar zich toe trokken: 2-5.

Uitslagen MLB donderdag
Washington Nationals - New York Mets 2-8
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 3-2
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 5-0
Oakland Athletics - Texas Rangers 3-6
San Diego Padres - Colorado Rockies 1-3
Chicago White Sox - Detroit Tigers 7-9
Minnesota Twins - Seattle Mariners 4-2
New York Yankees - Baltimore Orioles 2-5
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 5-2
St.Louis Cardinals - Arizona Diamondbacks 1-3
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 0-8

Basketballers Rotterdam naar play-offs, nog één plek vrij

De basketballers van Forward Lease Rotterdam hebben zich als vijfde ploeg voor de play-offs van de Dutch Basketball League geplaatst. Met ook Donar, New Heroes Den Bosch, ZZ Leiden en Landstede Basketbal die al een ticket hebben is er nog één plekje over, waarvoor de strijd vooral tussen Apollo Amsterdam en Aris Leeuwarden gaat.

Rotterdam kreeg bezoek van Leeuwarden en voor de thuisploeg moest het een en ander omgedraaid worden: de vorige zes wedstrijden gingen allemaal verloren, dus de Friezen roken hun kans. Leeuwarden begon ook ijzersterk en nam een voorsprong in het eerste kwart, maar de Rotterdammers sloegen terug en domineerde onder leiding van topscorer Ordane Kanda het vervolg van het duel: 79-63.

Landstede deed in Groningen een dappere poging om Donar te kloppen, maar de koploper liet dat niet gebeuren. Ondanks een wat mindere start waren de Groningers duidelijk te sterk: 84-68.

23.000 handtekeningen voor referendum donorwet

Er zijn tot nu toe 23.000 handtekeningen binnen om op de valreep een raadgevend referendum af te dwingen over de nieuwe donorwet. Dat heeft initiatiefnemer Bart Nijman op zijn weblog bevestigd.

"We willen dat mensen nog even blijven tekenen, want dat levert mailadressen op die we kunnen benaderen in de volgende fase", zegt Nijman. Die vervolgfase houdt in dat binnen zes weken nog eens 300.000 handtekeningen moeten worden verzameld om het referendum van de grond te krijgen. "Dat is kort dag, maar we willen proberen dat zelfs binnen vier weken voor elkaar te krijgen, vlak voordat er wordt gestemd in de Eerste Kamer over de intrekkingswet." Als die wet erdoor komt, wordt het raadgevend referendum afgeschaft.

De eerste 10.000 handtekeningen moeten uiterlijk 26 april zijn ingediend bij de Kiesraad, die ze via steekproeven controleert. Als alles in orde is, gaat vanaf 3 mei de volgende termijn van zes weken in, verwacht Nijman. Gezien de snelheid waarmee de eerste 23.000 steunbetuigingen zijn binnengekomen, heeft Nijman naar eigen zeggen goede hoop dat de gewenste 300.000 ook tijdig zullen binnenkomen.

"De donorwet leent zich uitstekend voor een referendum. Het gaat over een persoonlijke keuze die geen dossierkennis vereist en werpt de vraag op hoe ver de overheid mag gaan als het gaat over jouw lichaam. Daarnaast is deze wet heel geschikt om te laten zien dat het raadgevend referendum niet moet worden afgeschaft", motiveert Nijman de actie.

23.000 handtekeningen voor referendum donorwet
23.000 handtekeningen voor referendum donorwet (Foto: ANP)

Facebook verwijderde chats Mark Zuckerberg

Facebook heeft in alle stilte chats van topman Mark Zuckerberg verwijderd. Mensen aan wie hij persoonlijke berichten had gestuurd via Messenger, konden die berichten ineens niet meer terugvinden. Hun antwoorden aan Zuckerberg waren nog wel te zien.

TechCrunch ontdekte dat de chats waren verwijderd. Facebook bevestigt het tegenover de techsite en zegt dat het te maken heeft met de beveiliging van bedrijfsgegevens. "Na de diefstal van e-mails van Sony Pictures in 2014 hebben we een paar veranderingen doorgevoerd om de communicatie van onze bestuurders te beschermen. Een verandering is het beperken van de bewaarperiode voor berichten van Mark in Messenger", aldus Facebook.

Facebook maakte het deleten echter nooit openbaar, en de ontvangers werden ook niet persoonlijk op de hoogte gebracht. TechCrunch vroeg Zuckerberg zelf om opheldering via Messenger, maar kreeg geen antwoord.

Gewone gebruikers van Messenger kunnen zelf berichten verwijderen uit hun eigen feed, maar ze blijven dan nog wel te zien bij de ontvanger.

In 2010 leidde een oud chatgesprek van Zuckerberg not tot ophef toen deze door Business Insider werd gepubliceerd. Zuckerberg bood een vriend aan persoonlijke informatie van anderen te delen.

Facebook wiste chats Mark Zuckerberg
Facebook wiste chats Mark Zuckerberg (Foto: BuzzT)

Bron: Business Insider

Politie vindt gestolen kleding terug

De politiekleding die op dinsdag 27 februari gestolen werd, is na onderzoek door de recherche teruggevonden. Bij de vondst werden ook vuurwapens aangetroffen. Op dinsdag 20 maart hield de recherche al drie verdachten aan voor het incident op 27 februari.

Na de aanhouding doorzocht de recherche drie woningen en twee garageboxen in Utrecht. Daar werd alle politiekleding die 27 februari werd gestolen teruggevonden. Ook troffen zij verschillende wapens (waaronder een Uzi, een Scorpion en handvuurwapens), explosieven (waaronder een handgranaat), plofkraak gerelateerde spullen als gasflessen, tasers en een gestolen Audi S4 aan.

Naar aanleiding van de doorzoeking werden nog eens twee verdachten aangehouden voor wapenbezit. Daarnaast nam de recherche vijf voertuigen in beslag en werden er onder andere meerdere verpakkingsmaterialen aangetroffen die waren weggenomen op 27 februari.

Drie van de vijf verdachten zitten nog vast. Deze mannen van 20 en 18 jaar zijn donderdag 5 april voor de Raadkamer verschenen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het incident op 27 februari; twee van hen worden ook verdacht van verboden wapenbezit. De rechter besloot hun voorarrest met 45 dagen te verlengen. De andere twee verdachten van alleen verboden wapenbezit zijn al eerder vrijgelaten.

Politie vindt gestolen kleding terug (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie vindt gestolen kleding terug (Foto: stockfoto politie.nl)

Spookrijder is rijbewijs kwijt

In de vroege ochtend van vrijdag 6 april, rond 03:45 uur, meldde een weggebruiker dat er op de A58 een spookrijder reed. De auto zou tussen Heinkenszand en Arnemuiden rijden in de richting van Vlissingen, maar dan over de verkeerde rijbaan.

Agenten zijn meteen naar de opgegeven locatie gegaan en inderdaad, hen kwam bij Nieuw- en Sint Joosland een spookrijder tegemoet. Doordat de agenten hun zwaailicht en sirenes aanzetten is de bestuurster op de vluchtstrook gestopt. De agenten namen de 58-jarige vrouw uit Middelburg mee naar het politiebureau waar zij een verklaring aflegde.

De vrouw vertelde dat zij verdwaald was en dat ze plotseling op de snelweg terecht was gekomen. Omdat er al meerdere meldingen bij de politie bekend waren in verband met het risicovolle rijgedrag van de vrouw, en omdat zij nu wel een heel gevaarlijke verkeersdeelnemer was is haar rijbewijs ingevorderd. Het document wordt opgestuurd naar het CBR, zij gaan bestuderen of de vrouw nog wel geschikt is om überhaupt een rijbewijs te hebben.

Geen 30 dagen zitten, wel boetes betalen

Surveillerende agenten controleerden donderdag rond 19.30 uur op de Koepoort in Goes een bedrijfsbusje met twee inzittenden. Het busje stond op naam van een persoon die nog 30 dagen celstraf moest ondergaan. Bij het aanspreken verklaarde de bestuurder dat hij de betreffende persoon was. De man werd hierop naar een politiecellencomplex overgebracht.

De man verklaarde niets bij zich te hebben waarop zijn identiteit stond, maar hij leek sprekend op een foto die de agenten te zien kregen op hun MEOS-toestel bij het opvragen van de gegevens. Aangekomen bij het politiecellencomplex werd de apparatuur opgestart om de identiteit van de man te verifiëren door middel van controle van zijn biometrische gegevens. De man gaf toen aan dat hij de naam van zijn broer had opgegeven. Hierop werd de juiste identiteit gecontroleerd en bleek het te gaan om een 25-jarige man uit Oosterhout.

Uit nader onderzoek bleek toen dat hij weliswaar geen 30 dagen de cel in hoefde, maar dat er nog wel een aantal boetes voor hem openstonden. In totaal ging het om een bedrag van 3962 euro. Met een kennis sprak de man af dat de boetes door deze kennis betaald zouden worden op het politiebureau. Verder bleek het rijbewijs van de man ongeldig verklaard.

Rond 23.30 uur werd de man in vrijheid gesteld met een bekeuring voor het opgeven van een valse naam en het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs. Zijn bijrijder, die wel in het bezit was van een geldig rijbewijs, mocht al direct bij de controle zijn weg vervolgen.

Eerste gameplay Wolfenstein II voor Switch

Wolfenstein II: The New Colossus lanceert ergens in 2018 voor Nintendo Switch, maar gameplay was tot heden nog niet beschikbaar. Op PAX was er echter een speelbare demo voor het publiek, waardoor er wat filmpjes online zijn verschenen.

GameXplain heeft ongeveer vijftien minuten aan gameplay geüpload, dat je hieronder kunt vinden. Let wel: de beelden zijn off-camera, dus de kwaliteit is niet optimaal. Het betreft beelden van de game in docked modus.

NHL: Sedin-broers nemen na 17 jaar afscheid met golden goal in Vancouver

IJshockeyers Henrik en Daniel Sedin hebben donderdagavond afscheid genomen van het thuispubliek van de Vancouver Canucks. De Zweedse tweeling speelde sinds 2000 in de Canadese stad en kondigde onlangs aan dat dit seizoen hun laatste zou zijn.

Donderdag speelden de Sedins voor het laatst in de Rogers Arena, met de Arizona Coyotes als tegenstanders. Nadat de bezoekers op 0-1 kwamen zorgde Daniel voor de gelijkmaker, waarna beide teams nog twee keer tot scoren kwamen.

Er was dus overtime nodig en dat verliep precies zoals het had moeten verlopen: halverwege combineerden Henrik en Daniel, waarbij Henrik zijn broer de puck bezorgde. Daniel ramde deze het net in voor de golden goal: 4-3 Canucks, waarna beide broers uitgeroepen werden tot matchwinners. 

De Canucks haalden de play-offs niet en dus was de wedstrijd in een kolkende Rogers Arena definitief de laatste thuiswedstrijd voor de broers, die zondag op bezoek bij de Edmonton Oilers definitief afscheid nemen.

Een speciale vermelding vanuit Los Angeles was er voor Dustin Brown. De Amerikaan scoorde namens de Kings maar liefst vier keer in het duel met de Minnesota Wild. De eerste drie waren niet genoeg, maar in overtime scoorde Brown ook de beslissende goal: 5-4.

Uitslagen NHL donderdag
Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins 4-5 OT
New Jersey Devils - Toronto Maple Leafs 2-1
New York Islanders - New York Rangers 2-1
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 4-3
Washington Capitals - Nashville Predators 3-4
Detroit Red Wings - Montreal Canadiens 3-4
Florida Panthers - Boston Bruins 3-2
Winnipeg Jets - Calgary Flames 2-1
Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights 4-3
Vancouver Canucks - Arizona Coyotes 4-3 OT
Los Angeles Kings - Minnesota Wild 5-4 OT
San Jose Sharks - Colorado Avalanche 4-2

Het afscheid van de Sedin-broers (Bron: YouTube)

NBA: Nuggets verslaan Timberwolves in strijd om play-offs

De basketballers van de Denver Nuggets hebben in de strijd om een play-offplekje in de NBA een zeer belangrijke zege geboekt. De Minnesota Timberwolves werden in Denver verslagen, waardoor beide teams op 44 zeges uit 79 wedstrijden komen te staan.

De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op, maar de Timberwolves namen in het tweede kwart het heft in handen. Aan het einde van het derde kwart nam de thuisploeg de leiding weer over, maar met 93-93 in de slotfase was het nog altijd razendspannend. Nikola Jokic tikte met vier seconden te spelen de beslissende punten op het bord: 100-96.

De Nuggets spelen zaterdag tegen de Los Angeles Clippers, dat moet winnen om nog in de strijd te blijven voor de play-offs. De Timberwolves nemen het op tegen de uitgeschakelde Los Angeles Lakers.

Uitslagen NBA donderdag
Indiana Pacers - Golden State Warriors 126-106
Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 119-115
Houston Rockets - Portland Trail Blazers 96-94
Milwaukee Bucks - Brooklyn Nets 111-119
Utah Jazz - Los Angeles Clippers 117-95
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 100-96

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Bertens soepel naar kwartfinales in Charleston

Tennisster Kiki Bertens heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Charleston. In de Verenigde Staten rekende de Nederlandse nummer 27 van de wereld af met de 19-jarige Hongaarse Fanny Stollar (WTA-219).

Bertens pakte twee van de eerste drie servicegames van Stollar af en won zo set één. In set twee duurde het wat langer, maar op 3-3 plaatste Bertens weer een break. Het uitserveren van de wedstrijd ging nogal lastig: Stollar dwong vier breakkansen af en werkte twee matchpoints weg, maar Bertens maakte het met 6-2, 6-4 wel af.

De Nederlandse speelt in de kwartfinales tegen Alizé Cornet uit Frankrijk.

'Weinig hulp in stemhokje voor gehandicapte'

Een meldpunt voor mensen met een beperking die problemen hadden met stemmen, heeft 148 meldingen opgeleverd. Meer dan een kwart daarvan gaat over hulp in het stemhokje, zo meldt de initiatiefnemer van het loket, het College voor de Rechten van de Mens.

Mensen met een lichamelijke, visuele, verstandelijke of psychische beperking konden tussen 12 maart en 4 april klachten melden over de toegankelijkheid van stembureau's bij de gemeenteraadsverkiezingen. Er kwamen meldingen binnen van mensen met een visuele beperking die de kleine lettertjes op het stembiljet niet konden lezen en van kiesgerechtigden met een beperking die geen hulp kregen bij het stemmen.

Volgens het College voor de Rechten van de Mens is bij de verkiezingen gebleken dat stembureaumedewerkers niet goed op de hoogte waren de regels. Zo mogen mensen met een lichamelijke beperking hulp krijgen in het stemhokje. Ze mogen zelfs kiezen wie hen helpt.

'Weinig hulp in stemhokje voor gehandicapte'
'Weinig hulp in stemhokje voor gehandicapte' (Foto: ANP)

Fors hogere winst Samsung

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een fors hogere winst in de boeken gezet, met name dankzij een sterke vraag naar zijn geheugenchips. Bij de verkoop van displays gingen de zaken echter minder goed.

De operationele winst bedroeg 15,6 biljoen Koreaanse won (12 miljard euro), een toename van 58 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee viel de winst hoger uit dan analisten hadden voorspeld. De omzet klom met 19 procent tot 60 biljoen won, wat iets minder is dan verwacht. Samsung zal later met meer gedetailleerde resultaten komen, waaronder nettocijfers en prestaties van de afzonderlijke divisies.

Samsung profiteert van de aanhoudend sterke vraag naar chips voor bijvoorbeeld smartphones en computerservers. De productie van geheugenchips vormt de belangrijkste winstmotor voor het concern, dat onder meer ook smartphones, tablets en huishoudelijke elektronica maakt.

Fors hogere winst Samsung
Fors hogere winst Samsung (Foto: BuzzT)

Russisch verzoek overgebracht aan Skripal

De Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Karen Pierce, heeft gezegd dat het Russisch verzoek Jolia Skripal te mogen bezoeken aan haar is doorgegeven. Het wachten is op haar antwoord. "We moeten rekening houden met mevrouw Skripals persoonlijke wensen".

Rusland had gevraagd een medewerker van de diplomatieke dienst toe te laten bij de dochter van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. Zij is na de gifaanval vorige maand in Salisbury aan de beterende hand, haar vader nog niet.

Russisch verzoek overgebracht aan Skripal
Russisch verzoek overgebracht aan Skripal (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: rokjesdag?

Vandaag is het zonnig en droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 12°C in het noorden tot lokaal 16°C in het zuiden van het land. De zuidoostenwind is zwak tot matig en neemt gedurende de dag toe naar matig tot vrij krachtig en wordt bovendien erg vlagerig. In het uiterste noorden komt de wind aanvankelijk nog uit het zuid- tot zuidwesten.

Komende nacht is er weinig bewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten tot 6°C in het zuiden. De zuidoostenwind is overwegend matig.

Morgen overdag komt er in het westen van het land geleidelijk meer bewolking, elders heeft de zon de overhand. Het wordt zachter met maxima van 15°C op de Wadden tot plaatselijk 20°C in het zuidoosten van het land. De wind is overwegend matig en draait in de loop van de dag van zuidoost naar zuid. Daarna meer bewolking en vooral op dinsdag hogere neerslagkansen. De middagtemperaturen komen vanaf dinsdag iets lager uit, maar liggen nog steeds boven normaal. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Een dreigend luchtje... (Foto: Nattekat)
Een dreigend luchtje... (Foto: Nattekat)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Zac Efron loopt Bark 'n Bitches binnen en komt er verliefd uit

Zac Efron heeft weer een manier gevonden om in de aandacht te komen. Hij heeft namelijk een hondje geadopteerd.

De hunk liep het asiel met de toepasselijke naam Bark 'n Bitches binnen en werd op slag verliefd op een van de viervoeters aldaar. Gelukkig voor de hond, anders werd deze vanwege een overschot in slaap gebracht.

Zac heeft nog wel een boodschap naar zijn volgers op Instagram: "Hey wereld, dit is MACA! Adopteer een hond, voordat je een nieuwe aanschaft." Binnen een dag genereerde het kiekje al bijna 2 miljoen likes en kreeg Zac veel positieve reacties op zijn adoptiehondje.

 

Hey planet 🌎, this is MACA. #adoptdontshop

Een bericht gedeeld door Zac Efron (@zacefron) op4 Apr 2018 om 7:05 (PDT)

Zie je geen foto, klik dan hier

X-plane wordt opvolger Concorde

Sinds het verdwijnen van de legendarische Concorde in 2003 is er geen supersonisch passagiersvliegtuig meer geweest. Maar als het aan NASA ligt komt daar verandering in. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft vliegtuigbouwer Lockheed Martin deze week opdracht gegeven een toestel te ontwikkelen dat sneller gaat dan het geluid, maar zonder 'sonic boom', de oorverdovende knal waarmee het doorbreken van de geluidsbarrière gepaard gaat.

Met de zogeheten X-plane zou een vlucht van New York naar Londen nog maar drie uur duren. Het toestel moet gaan vliegen op ruim 16 kilometer hoogte met een kruissnelheid van 1500 kilometer per uur.

Met de opdracht is een bedrag van 202 miljoen euro gemoeid. De bedoeling is dat de supersonische jet in 2021 zijn eerste testvluchten gaat uitvoeren boven bewoonde gebieden in de VS, om te bepalen of het geluidsniveau acceptabel is. Volgens NASA zal het doorbreken van de geluidsbarrière niet harder klinken dan het dichtvallen van een autoportier. Vluchten met passagiers zijn niet eerder voorzien dan 2035.

X-plane wordt opvolger Concorde
X-plane wordt opvolger Concorde (Foto: ANP)

Geile verhalen

Ik ben benieuwd of er meer mannen zijn die dezelfde ervaringen met vrouwen hebben als ik. Ik heb het dan niet over seks al is dat er altijd wel op de een of andere manier bij betrokken. Het gaat ook niet over geld. Eigenlijk is het een beetje tegenovergesteld aan metoo. Ik heb al van jongs af aan te maken met meisjes en vrouwen die hun hart bij me uitstorten, inclusief hun seksleven.

Titelverdediger Garcia slaat bal vijf keer op rij in water op Masters

Golfer Sergio Garcia had donderdag niet de dag van zijn leven. De Spanjaard won vorig jaar The Masters en was nu uiteraard van plan om zijn titel te verdedigen, maar die plannen vielen al op dag één genadeloos in het water.

Garcia arriveerde op de vijftiende hole met een score van twee boven par, niet fantastisch, maar ook zeker niet dramatisch met nog ruim drie volle dagen te gaan. Op de vijftiende ging het echter mis op Augusta: Garcia's bal rolde het water in, en nog eens, en nog eens, en nog eens, en, ja, nog eens. 

Het leverde de Spanjaard een treurige score van dertien slagen op voor de hole, acht boven par en de gedeeld slechtste score ooit voor een profgolfer op Augusta. Overigens sloeg hij gelijk op de volgende hole een birdie - één slag onder par - waardoor Garcia op +9 eindigde. Hij staat daarmee voorlaatste: de Engelsman Harry Ellis bakte er met een rondje +14 nog minder van.

Einde seizoen voor Celtics-speler Irving

Voor basketballer Kyrie Irving zit het seizoen er in de NBA op. De 26-jarige speler van de Boston Celtics moet aan zijn knie geopereerd worden en zal waarschijnlijk pas aan het begin van volgend seizoen weer helemaal hersteld zijn.

Irving zit al sinds begin maart aan de kant met een knieblessure. De vijfvoudig All-Star wordt zaterdag geopereerd: dan worden twee schroeven verwijderd die in zijn knie zijn geplaatst nadat hij in de NBA-finale van 2015 zijn knieschijf brak.

Irving kwam na afgelopen seizoen over van de Cleveland Cavaliers en noteerde in zijn eerste seizoen in Boston ruim 24 punten per wedstrijd. Teamgenoot Gordon Hayward moet ook de hele play-offs toekijken: hij raakte al in de allereerste wedstrijd van het seizoen zwaar geblesseerd.

Wereldrecords in zwembad en op wielerbaan Commonwealth Games

De eerste volle dag met sportieve actie op de Commonwealth Games, de 'Olympische Spelen voor het Britse Gemenebest', heeft gelijk flink wat topprestaties opgeleverd, met name in het zwembad en op de wielerbaan. Het evenement wordt gehouden in het Australische Gold Coast.

Het absolute hoogtepunt kwam zonder meer in het openluchtzwembad en wel op de 4x100 meter vrije slag bij de dames. Daar ging Australië er met het goud vandoor in een nieuw wereldrecord van 3:30,05 minuten. Dat was een dikke halve seconde sneller dan de Australische dames op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, maar vooral Cate Campbell trok de aandacht: als slotzwemster kwam ze tot een bizarre split van 51,00 seconden, meer dan een halve seconde sneller dan de tot dan snelste splittijd ooit - ook van haar, tijdens de Commonwealth Games van 2014.

Op de 200 meter vrije slag bij de dames was er goud voor de pas 17-jarige Taylor Ruck. De Canadese, zowel in 2015 als in 2017 wereldkampioene junioren, was met 1:54,81 vier honderdsten van een seconde sneller dan thuisfavoriete Ariarne Titmus. Met haar tijd zou Ruck op het WK van vorig jaar overigens zilver gepakt hebben, dit ter illustratie.

De 200 meter schoolslag bij de heren leverde ook een ietwat bizarre winnaar op. De Engelsman James Wilby, toch al 24 jaren jong, was nog nooit onder de 2:10 minuten gedoken en met 2:10,07 in de series lukte dat ook niet. Toen kwam de finale; met een ongekende laatste baan trok Wilby voorbij de Schot Ross Murdoch, waarna hij aantikte in 2:08,05, uit het niks een tijd waarmee je op wereldkampioenschappen aardig mee kan draaien.

Wereldrecord op de wielerbaan
Op de wielerbaan kijken we vooral naar de achtervolging bij de heren. Alex Porter, Sam Welsford, Leigh Howard en Kelland O'Brien brachten het thuispubliek in de finale in vervoering door Engeland aan gort te rijden en een nieuw wereldrecord neer te zetten. Met 3:49,804 waren de Australiërs voor eigen publiek sneller dan het Britse team dat in 2016 in Rio olympisch goud won.

Goud voor Bermuda
Bermuda pakte in 1990 voor het eerst en laatst goud, en won in 1998 voor het laatst een medaille. Tot donderdag, want tweevoudig wereldkampioene Flora Duffy triomfeerde op de triatlon en bezorgde het eilandenstaatje zo eindelijk weer goud. De Zuid-Afrikaan Henri Schoeman won bij de mannen, waar de Engelsen zagen hoe de gebroeders Alistair en Jonathan Brownlee ruim buiten de medailles eindigden.

De Commonwealth Games gaan nog een kleine anderhalve week verder en zijn vrijwel de hele ochtend en middag te volgen op de BBC, live en in samenvatting.

Atlético Madrid zet eerste stap tegen Sporting, Lazio pakt Salzburg

Atlético Madrid gaat met een goede uitgangspositie naar de return tegen Sporting Lissabon in de kwartfinales van de Europa League. De thuisploeg werd al snel een handje geholpen en won met 2-0.

Een slechte pass van Sebastián Coates leverde Atlético Madrid al na 22 seconden de openingstreffer op. De verdediger van Sporting leverde de bal zomaar in bij Diego Costa, die Koke in stelling bracht: 1-0. Bij de Portugezen had Bas Dost een basisplek en hij liet zich na een klein kwartier zien met een kopbal die net naast ging.

Na ruim een halfuur dacht Atlético recht te hebben op een strafschop na een vermeende overtreding op Diego Costa, maar de bal ging niet op de stip. Doelman Jan Oblak hield daarna Gelson Martins van scoren af, waarna de Spanjaarden in de eerste helft toch nog op 2-0 kwamen. Dit keer was het Jérémy Mathieu die de bal verspeelde en Antoine Griezmann die afrondde.

In de tweede helft creëerde Atlético kansen om het tweeluik al in Madrid te beslissen. Diego Costa en Juanfran stuitten op keeper Rui Patrício en ook Griezmann was bijna trefzeker. Sporting kwam er amper aan te pas en Dost reageerde zijn frustraties af met een harde overtreding op een tegenstander. Met een gele kaart mocht de Oranje-international niet mopperen.

Ondanks dat Dost aan een rode prent ontsnapte, moet hij de return tegen Atlético missen. De spits stond vooraf namelijk al op scherp. Sporting heeft volgende week in Lissabon dus een klein wonder nodig om de halve finales van de Europa League te halen.

Lazio Roma won in eigen huis met 4-2 van Red Bull Salzburg. Senad Lulic zorgde al snel voor 1-0, maar Valon Berisha benutte een penalty na een half uur: 1-1. Marco Parolo maakte vroeg in de tweede helft de 2-1, waarna de Japanner Takumi Minamino een minuut na zijn invalbeurt met zijn eerste balcontact de gelijkmaker scoorde. Felipe Anderson en Ciro Immobile brachten in enkele minuten toch nog redding voor Lazio, waar Stefan de Vrij de hele wedstrijd speelde: 4-2.

Arsenal walst voor rust over CSKA Moskou heen

Arsenal heeft een halve finaleplek in de Europa League in het vizier. De Engelsen maakten vooral in de eerste helft indruk tegen CSKA Moskou en wonnen met 4-1 van de Russen.

In het Emirates Stadium kwam het eerste gevaar kwam van Henrikh Mkhitaryan, die met links in de korte hoek het zijnet schampte. Aaron Ramsey zag daarna een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel, maar na negen minuten was het wel raak. Vanuit een vlotte aanval schoot de Welshman de bal op aangeven van Héctor Bellerín hoog in het doel.

Even later kwam CSKA Moskou echter al langszij. Laurent Koscielny maakte een domme overtreding op Aleksandr Golovin en de 21-jarige Rus mikte de bal vanaf de rand van het strafschopgebied prachtig in de kruising. Arsenal was daardoor even van slag, want Ahmed Musa kreeg een grote kans om CSKA op voorsprong te brengen. De oud-speler van VVV-Venlo schoot echter in het zijnet.

The Gunners pakten de draad vervolgens weer op en Alexandre Lacazette maakte met een strafschop de 2-1, nadat Mesut Özil naar de grond was gegaan. Hoogtepunt van de wedstrijd was de derde Londense treffer, de tweede van Ramsey. Uit een handige pass van Özil plaatste hij de bal hangend in de lucht, met buitenkant voet, fraai over de keeper.

Tien minuten voor rust werd het al 4-1; na Ramsey maakte ook Lacazette zijn tweede doelpunt. In de tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks. Arsenal drong aan, CSKA mikte op een counter. De bezoekers creëerden net als voor rust wel wat kansjes, maar de afronding was telkens ondermaats.

Aan de andere kant kwam Ramsey, met onder meer een schot op de paal, een paar keer dicht bij zijn hattrick, terwijl doelman Igor Akinfeev goals van onder meer Mkhitaryan, Özil en invaller Danny Welbeck voorkwam. Het bleef daardoor bij 4-1.

RB Leipzig begon in de Red Bull Arena met een overwinning op Olympique Marseille. Timo Werner tekende op slag van rust voor de 1-0, en daar bleef het tegen de Franse club ook bij.

Bedrijven met meer dan 10 werknemers nemen toe

Het aantal bedrijfsvestigingen met minimaal 10 werkzame personen is sinds 2010 met 8 procent gestegen tot 77.000 . De sterkste stijging vond plaats in de regio Groot-Amsterdam. Ook Groot-Rijnmond en de Veluwe zagen een flinke toename van het aantal vestigingen met minimaal 10 werkenden. In de horeca kwamen er relatief de meeste vestigingen bij. Dit meldt het CBS op basis van een analyse van het aantal bedrijfsvestigingen.

In 2010 telde Nederland 1,2 miljoen bedrijfsvestigingen. Per 1 januari 2018 is dit aantal gegroeid tot 1,6 miljoen. Die groei is bijna volledig te danken aan de toename van kleine vestigingen met één werkzame persoon. De dynamiek van oprichtingen en opheffingen speelt zich grotendeels af bij de kleinste bedrijven.

Grotere bedrijven zijn stabieler en de veranderingen in aantallen zijn geringer. Het aantal bedrijfsvestigingen met 10 of meer werkzame personen bedraagt slechts zo’n 5 procent van het totaal, maar hun aandeel in de werkgelegenheid bedraagt twee derde. Van de in totaal 6,5 miljoen werkzame personen in de commerciële sector werken er naar schatting 4,3 miljoen in een bedrijfsvestiging met minimaal 10 werkzame personen.

Groei per sector

Op 1 januari 2018 telde Nederland 76.570 commerciële bedrijfsvestigingen met 10 of meer werkzame personen. Dit aantal is sinds 2010 gegroeid met 5 555 vestigingen, oftewel 8 procent. De groei kan liggen aan de oprichting van nieuwe vestigingen waar meteen minimaal 10 werkzame personen starten, maar ook aan groei van kleinere vestigingen. De sector met veruit de meeste 10+-bedrijfsvestigingen is de handel (groot- en detailhandel). Die telt ruim 21.000 vestigingen. De sector met de hoogste procentuele groei van 10+-vestigingen in de periode 2010-2018 is de horeca. De bouwnijverheid is het meest geslonken.

Niet in alle regio’s groei

Niet in alle regio’s is sprake van groei van het aantal 10+-bedrijfsvestigingen. De toename is het grootst in Groot-Amsterdam. Daar zijn 1910 vestigingen bijgekomen. Dat is 30 procent meer dan in 2010. Met dat groeipercentage ligt de groei in deze regio ver boven het Nederlandse gemiddelde. Ook op de Veluwe nam het aantal met 13 procent bovengemiddeld toe. Deze regio kan beschouwd worden als een overloopregio vanuit de Randstad. Ook in Groot-Rijnmond nam het aantal 10+-vestigingen met 13 procent toe. Relatief de meeste 10+-bedrijfsvestigingen zijn verdwenen in het Gooi en de Vechtstreek, ruim 10 procent. In Oost-Groningen en Zuid-Limburg nam het aantal bedrijfsvestigingen met ruim 2 procent af.

Horeca
De horeca is de sector met het hoogste groeipercentage. Deze groei vond vooral plaats in en rond de vier grote steden. De sector groeide in nagenoeg alle regio’s in meer of mindere mate. De bouwnijverheid is de sector met de grootste daling van 10+-vestigingen. Groot-Rijnmond, de Achterhoek en Twente hadden het sterkst te lijden onder deze teruggang.

Bedrijven met meer dan 10 werknemers nemen toe
Bedrijven met meer dan 10 werknemers nemen toe

Elektriciteitsgebruik daalt sinds 2012

In 2016 was het verbruik van elektriciteit per bewoner in particuliere woningen 4,5 procent lager dan in 2012. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In 2016 verbruikte een bewoner van een particuliere woning gemiddeld 1.355 kWh aan stroom. In 2012 was dat nog 1.419 kWh. De moderne vaatwasmachines en wasmachines verbruiken circa 1 kWh per beurt.

Het elektriciteitsverbruik in particuliere woningen is het totaal van de leveringen via het openbare net en de door huishoudens zelf opgewekte zonnestroom. Tussen 2012 en 2016 verzevenvoudigde de stroom die per bewoner werd opgewekt via zonnepanelen, en daalden de leveringen via het net met 8,3 procent.

Voor het eerst publiceert het CBS gedetailleerde cijfers over energieleveringen aan woningen die gebruikt kunnen worden om energiebesparing in woningen te meten. Het elektriciteitsverbruik is berekend voor verschillende woningtypen, oppervlakteklassen en aantallen bewoners. De via het openbare net geleverde elektriciteit per bewoner daalde tussen 2012 en 2016 het minst in appartementen (4,6 procent). Voor andere woningtypen namen de leveringen af met 6,4 procent (hoekwoning) tot 7,1 procent (tussenwoning).

In een tussenwoning met 5 of meer bewoners daalde de levering per bewoner met 9,6 procent. In een tussenwoning met 1 bewoner was de daling 1,4 procent. Ook bij andere woningtypes namen de leveringen per bewoner sneller af naarmate een woning meer bewoners had. In 2016 was de levering per bewoner in een tussenwoning met 1 bewoner twee en een half keer zo hoog als in een tussenwoning met 5 of meer bewoners. Dit patroon is ook te zien bij andere woningtypen.

Elektriciteitsgebruik daalt sinds 2012
Elektriciteitsgebruik daalt sinds 2012

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.