FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 april 2018

De Noord-Zuidlijn gaat in 2005 open, dachten ze ooit.......

Het gaat deze zomer dan eindelijk gebeuren, de Noord-Zuidlijn gaat open! Wel iets later dan gepland want oorspronkelijk hoopten de beleidsmakers dat het metrolijntje in 2005 zou gaan rijden. Op YouTube doken we dit prachtige informatiefilmpje of waarin Piet-Jan Hagens ons uitlegt wat de Noord-Zuidlijn inhoudt. Gewapend met een strippenkaart (kent u het nog) legt hij de reis van noord naar zuid af in onze hoofdstad.

Vol trots vertelt hij dat de aanleg met zo min mogelijk overlast gepaard zal gaan, dat lijkt mislukt. Dat de metrolijn in 2005 open zal moeten gaan, dat streven lijkt ook net niet gehaald. Tenslotte vertelt Hagens ons dat de lijn met 1,5 miljard gulden heel veel geld zal kosten, achteraf kunnen we alleen nog maar dromen van dat bedrag. Een fijn filmpje om met de kennis van nu dus nog eens te bekijken:

Update 23.50 uur:

De mensen van de Noord-Zuidlijn attendeerden ons op nog een mooi, nog ouder promotiefilmpje. Dat wilden we jullie niet onthouden:

Van Barneveld keihard gevloerd in Premier League Darts

Het is Judgement Night in de Premier League Darts: na vanavond bestaat het deelnemersveld nog uit acht in plaats van tien spelers, want de nummers negen en tien vallen af. Gerwyn Price valt sowieso af, dus het gaat nog tussen nummer negen Mensur Suljovic en nummer acht Peter Wright. De Schot heeft de beste papieren: hij heeft één punt meer en Suljovic speelt tegen Michael van Gerwen.

Helaas is er wel weer Europa League-voetbal en dus laat RTL7 ook Judgement Night schieten, zoals zoveel avonden Premier League. Rond een uur of half twaalf wordt nog wat samengevat op 'de dartszender van Nederland', maar de liefhebber kan gewoon op het FOK!forum terecht voor een live avondje darts.

Gerwyn Price (WAL) - Simon Whitlock (AUS) 3-7
Dit was drie keer niks. De al uitgeschakelde Price gooide als een verlepte vaatdoek en Whitlock als een natte krant. Die bleek net iets beter, en met een degelijke laatste leg tilde hij zijn gemiddelde nog net boven de tachtig punten.

Gerwyn Price - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Simon Whitlock (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Michael Smith (ENG) 0-7
Een heerlijk sperende Smith had in no-time een 5-0 voorsprong te pakken, vooral door vijf van de zes darts op een dubbel te gooien. Van Barneveld gooide niet eens zo dramatisch, maar snaarstrakke finishes van 116 en 76 door Smith zorgden ervoor dat we ons op mogen maken voor een heer-lijk interview met de Hagenaar. Hij ging met 7-0 onderuit, de negende whitewash ooit in de Premier League.

Raymond van Barneveld - Michael Smith (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Michael Smith (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Rob Cross (ENG)
Anderson begon zeer matig, maar kwam toch terug tot 2-2. Cross liet echter zien dat hij niet voor niks wereldkampioen is, en nam een 5-3 voorsprong. Dit keer liet hij de Schot niet terugkomen: met dubbel 16 op 6-5 maakte Cross het netjes af.

Gary Anderson - Rob Cross (Bron: PDC)
Gary Anderson - Rob Cross (Bron: PDC)

Mensur Suljovic (AUT) - Michael van Gerwen (NED) 4-7
De partij begon werkelijk belachelijk goed: Van Gerwen opende met twee keer 180, Suljovic deed in leg twee hetzelfde. Beiden gooiden de negendarter niet, wat Suljovic nog bijna de leg leek te kosten: MVG gooide immers ook in de tweede leg twee keer 180 en stond op een gemiddelde van dik boven de 110, maar toch werden de eerste vier legs netjes gedeeld.

De boel zakte vervolgens een klein beetje in, relatief gezien, maar met een strakke 11-darter maakte Van Gerwen een definitief einde aan het debuutseizoen van Suljovic in de Premier League: 7-4.

Mensur Suljovic - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - Peter Wright (SCO) 6-6
De wedstrijd begon uitstekend met een heerlijke 121-finish van Gurney en een 96-finish van Wright, maar al snel sloeg de goede sfeer in Liverpool in razend tempo om: na enkele legs was voor de TV-kijkers in beeld te zien dat dartslegende Eric Bristow kort daarvoor was overleden, en dat had het publiek snel door. 

Terwijl de legendarische Bristow toegezongen werd, gooiden Gurney en Wright door, met ongetwijfeld een vermoeden van wat er gebeurd was. Ze probeerden er nog een showtje van te maken en Wright leek het even met een negendarter af te sluiten, maar dat lukte niet. Het duel eindigde in een gelijkspel: 6-6, waarna met name Wright zichtbaar aangeslagen het podium verliet.

Daryl Gurney - Peter Wright (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Peter Wright (Bron: PDC)

Dartslegende Bristow (60) overleden

Dartslegende Eric Bristow is donderdagavond plotseling overleden. Dat heeft dartsbond PDC bekendgemaakt. The Crafty Cockney, de eerste echte ster in de dartswereld, werd getroffen door een hartaanval en dat overleefde hij niet. Bristow, die donderdag nog de hele middag in Liverpool door had gebracht ter voorbereiding op de Premier League-avond, is 60 jaar geworden.

Het nieuws werd bekend terwijl Daryl Gurney en Peter Wright net begonnen waren aan hun wedstrijd tijdens de Premier League-avond in Liverpool. Het duurde niet lang voor het publiek het ook in de gaten had, want in een mum van tijd stond men uitgebreid te zingen en: "There's only one Eric Bristow", klonk het uit de vele kelen in het stadion, waar duidelijk een aangeslagen sfeer heerste.

Bristow won tussen 1980 en 1986 vijf keer The Embassy, de huidige Lakeside, en was in 1993 één van de spelers die de PDC oprichtten. De Engelsman won meer dan zeventig internationale titels en was tot op de dag van vandaag actief in de dartswereld, onder meer als analist bij Sky Sports. Aan het begin van de avond gooide hij zijn voorspellingen voor de Premier League-avond nog op Twitter.

Phil Taylor versloeg Bristow in de WK-finale van 1990, een jaar later was Dennis Priestley hem met liefst 6-0 de baas in Bristow's uiteindelijk laatste WK-finale. Na veel last gehad te hebben van darteritus kwam Bristow toch weer terug, met een halve finale op het WK van 1997 als resultaat. In 2000 speelde de grootheid zijn laatste WK, in 2007 deed hij nog een keer voor het laatst mee op de PDC Tour.

'Rookruimtes horeca binnen twee jaar dicht'

Het kabinet wil de horeca nog circa twee jaar de tijd geven om alle rookruimtes definitief te sluiten. Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht van De Telegraaf van die strekking.

Sinds 2008 geldt een rookverbod in de horeca. Alleen in speciaal aangewezen rookruimtes mag nog worden gerookt. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde medio februari evenwel dat ook die rookruimtes dicht moeten, in een rechtszaak die was aangespannen door de antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN).

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid zal cassatie aankondigen tegen dat arrest, maar doet dat vooral om tijd te winnen voor een overgangsregeling. Anders hadden alle rookruimtes per direct op slot gemoeten. Concrete plannen voor zo'n milder overgangsregime volgen waarschijnlijk voor de zomer.

'Rookruimtes horeca binnen twee jaar dicht'
'Rookruimtes horeca binnen twee jaar dicht' (Foto: ANP)

Adverteerders Facebook houden hand op de knip

Verschillende adverteerders zijn geschrokken van de privacyzaak bij Facebook. Operationeel directeur Sheryl Sandberg van het Amerikaanse techbedrijf erkende donderdag dat een aantal voorlopig de hand op de knip houdt, totdat het bedrijf met bevredigende antwoorden komt. Het concern is voor zijn omzet en winst vrijwel volledig afhankelijk van reclame-inkomsten.

Volgens Sandberg stellen de betreffende bedrijven dezelfde vraag als gebruikers: "zijn gegevens die met Facebook worden gedeeld veilig?" De Facebookbestuurder zei verder "geruststellende gesprekken" te voeren met adverteerders over hoe Facebook werkt en welke wijzigingen zijn doorgevoerd.

Naar aanleiding van het schandaal heeft Facebook onder meer zijn algemene voorwaarden bijgewerkt. Die update is bedoeld om die voorwaarden duidelijker en helderder te maken. Eerder werden de privacyinstellingen al beter zichtbaar gemaakt en werd het voor gebruikers eenvoudiger om gegevens te wissen.

Op 2-april verscheen een interview op Vox waarin Zuckerberg aangaf dat het oplossen van de problemen rond de beveiliging enkele jaren in beslag kan nemen.

Privacyzaak Facebook schrikt adverteerders af
Privacyzaak Facebook schrikt adverteerders af (Foto: ANP)

Bron: Vox

Thuisspeler Ding uitgeschakeld op het China Open

Het is Ding Junhui niet gelukt om de kwartfinale te bereiken van het China Open. De Chinees, tweevoudig winnaar van het snookertoernooi in China, verloor met 6-5 Kyren Wilson.

Bij een 5-4 stand in het voordeel van Wilson leek de Engelsman op weg naar een 6-4 zege tegen Ding, maar hij miste de laatste rode bal van het frame, waarna Ding de tafel leeg speelde. In het volgende en het laatste frame waren de rollen omgekeerd. De Chinees, nummer vier van de wereld, miste bij een stand van 61-0 in zijn voordeel een rode bal naar het midden. Wilson kende geen genade met de Chinees en speelde de tafel leeg. Hij won het frame met 67-61.

Ook bij de partij tussen Mark Williams en Mark Allen werd het beslist in het laatste frame. Allen leek op weg naar de overwinning, maar bij een stand van 66-4 miste de Noord-Ier een makkelijke rode bal naar de linker benedenhoek. Met nog 67 punten op tafel speelde Williams het frame uit en plaatste zich voor de kwartfinale in Beijing.

Williams neemt het op tegen Mark Selby. De titelverdediger won zijn partij eenvoudig met 6-1 van Lyu Haotian. Selby maakte in de partij tegen de 20-jarige Chinees twee breaks van 100+.

Uitslagen derde ronde China Open:

Mark Selby - Lyu Haotian 6-1
Mark Williams - Mark Allen 6-5
Jack Lisowski - Gary Wilson 6-2
Kyren Wilson - Ding Juunhui 6-5
Neil Robertson - Zhou Yuelong 6-1
Stuart Bingham - Graeme Dott 6-2
Barry Hawkins - Cao Yupeng 6-5
Tom Ford - Luo Honghao 6-2

Verstappen wil geen verbod op speciale motorconfiguraties

Max Verstappen wil geen verbod op speciale motorconfiguraties die zorgen voor extra vermogen. Het team van Mercedes maakt tijdens de kwalificatie gebruik van zo'n configuratie. Na de Grand Prix van Australië riepen Red Bull Racing-bazen Helmut Marko en Christian Horner de FIA op om deze configuraties te verbieden.

"Om eerlijk te zijn, nee. Ze hebben gewoon een betere job gedaan dan alle anderen. Waarom zou je daar iets aan willen veranderen?", vertelde Verstappen aan Motorsport.com. "Dat zou niet eerlijk zijn naar hen toe. Het is gewoon aan de Formule 1 om het moeilijker te maken om de bepaalde dingen door te blijven ontwikkelen. Maar je moet nu niet opeens iemand zijn voordeel wegnemen omdat diegene zijn zaakjes gewoon veel beter op orde heeft. Dat is niet eerlijk. Maar je moet eerlijk zijn en toegeven dat zij gewoon een betere job hebben gedaan dan de rest. Anders kunnen we net zo goed allemaal dezelfde motor gaan rijden. Maar dat wil niet iedereen."

Minderjarige takkenzaag-overvaller opgepakt

Naar aanleiding van binnengekomen informatie heeft de politie donderdag een verdachte van een woningoverval in Soest aangehouden. Het betreft een minderjarige jongen uit Soest, die van op televisie getoonde beelden werd herkend bij Opsporing Verzocht en Bureau Hengeveld.

In de uitzendingen van Opsporing Verzocht van 3 april en van Bureau Hengeveld van 28 februari en 4 april werd uitgebreid aandacht besteed aan de woningoverval die op zaterdagavond 8 juli op de Wijnand Toplaan in Soest plaatsvond. Op de uitgezonden beelden was te zien dat een jongeman eerst op de fiets en ook lopend een voorverkenning uitvoerde, daarna gemaskerd en bewapend met een takkenzaag de woning binnendrong en even later zonder buit en zonder takkenzaag de woning uitvluchtte.

Ernstige bedreigingen
In de woning had hij een ouder stel met de takkenzaag bedreigd en geld geëist. Om zijn eis kracht bij te zetten, had hij de takkenzaag zelfs bij de vrouw op de keel gezet. Zij werd daarop zo kwaad, dat zij de takkenzaag wist te bemachtigen. De overvaller ging er daarop zonder buit rennend vandoor. De verdachte is ingesloten en zit vast voor verhoor.


Beelden van de dader (video: Youtube)

Pieters wint tweede rit Healthy Ageing Tour

Amy Pieters heeft de tweede rit in de Healthy Ageing Tour gewonnen. De 26-jarige Nederlandse van Boels-Dolmans was na 131 kilometer net te snel voor haar vluchtgenote Alice Barnes. Pieters neemt ook de leiderstrui over van haar ploeggenote Anna van der Breggen.

Vanuit de start waren er verschillende aanvallen. Uiteindelijk ontstond er kopgroep van dertien rensters met daarbij onder meer Pieters, Van der Breggen, Barnes, Chantal Blaak en Kirsten Wild. Pas na de finish zag het peloton de kopgroep terug.

In de laatste van drie lokale ronden van 14 kilometer viel Alice Barnes aan en zij kreeg Pieters mee. Het tweetal werkte goed samen, vervolgens ging Pieters de sprint aan en hield net stand tegen Barnes. Van der Breggen werd op 35 seconden derde, maar verloor wel de leiderstrui aan Pieters.

Voor Pieters was het haar tweede zege van het seizoen. Ze was eerder al de beste in de Ronde van Drenthe. Afgelopen werd ze ook tweemaal tweede in Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. Ook staat Pieters aan de leiding van de Woman World Tour. Ze heeft daarin een voorsprong van 35 punten op haar landgenote Van der Breggen.

Nicht Skripal naar Verenigd Koninkrijk

De nicht van Sergej Skripal wil naar Groot-Brittannië reizen om Joelia Skripal op te halen. Viktoria Skripal zei op de Russische staatstelevisie dat ze al een Brits visum heeft aangevraagd. "Ik heb momenteel maar één doel: erheen vliegen en Joelia weghalen", zei de nicht.

De voormalige Russische dubbelspion Sergej en zijn dochter Joelia liggen sinds vorige maand in het ziekenhuis. Ze werden bewusteloos aangetroffen op een bankje in Salisbury. Later bleek dat ze waren aangevallen met zenuwgas. De BBC berichtte recentelijk op basis van anonieme bronnen dat het beter gaat met Joelia, die weer aanspreekbaar zou zijn.

Viktoria Skripal stelde al contact te hebben gehad met de Russische ambassadeur in Londen. Hij zou haar hebben geholpen bij de aanvraag van reisdocumenten. De Britse autoriteiten zouden overigens geen garanties hebben gegeven dat ze haar nicht daadwerkelijk te zien krijgt. Daar zou Joelia over mogen beslissen.

De vrouwen zouden elkaar al telefonisch hebben gesproken, berichten Russische media. Joelia zou onder meer hebben gezegd snel het ziekenhuis te willen verlaten. De nicht zou een geluidsopname van de conversatie hebben doorgespeeld naar de staatstelevisie, maar de echtheid van die opname is niet vastgesteld.

Nicht Skripal naar Verenigd Koninkrijk
Nicht Skripal naar Verenigd Koninkrijk (Foto: ANP)

'Miljoenen gevoelige bestanden online'

Meer dan 47 miljoen Nederlandse bestanden met privé-informatie staan onbeschermd online, waar iedereen ze in kan zien. De internationale onderzoeker Digital Shadows heeft dat ontdekt.

Wereldwijd gaat het om ruim 1,5 miljard bestanden. Die zijn bij elkaar "meer dan vierduizend keer zo groot als de Panama Papers'', aldus Digital Shadows. De bestanden staan onder meer op Amazon-opslagruimte, ftp-servers en opslagapparaten die mensen thuis hebben staan. Het zijn bijvoorbeeld loonstrookjes, belastingaangiften, contactgegevens, patiëntenlijsten en gegevens van kassa's, maar ook bedrijfsgeheimen. Digital Shadows noemt geen namen van betrokken organisaties.

Eén op de drie bestanden komt uit de Europese Unie. En daarbinnen behoort Nederland tot de koplopers. In Duitsland zou het gaan om bijna 123 miljoen bestanden, in Frankrijk om ruim 115 miljoen. Italië en Groot-Brittannië hebben elk ongeveer 65 miljoen bestanden onbeschermd staan. Daarnaast zijn er bijna 240 miljoen bestanden uit de Verenigde Staten te vinden.

Sterke wachtwoorden
Cybercriminelen kunnen zulke bestanden misbruiken voor bijvoorbeeld fraude of bedrijfsspionage. Het is niet duidelijk of dat is gebeurd, en hoeveel bestanden al in verkeerde handen waren gevallen.

Digital Shadows raadt mensen aan om apparaten af te sluiten van het internet als dat kan, sterke wachtwoorden te gebruiken waar die nodig zijn, en instellingen van apparaten en diensten goed te controleren.

'Miljoenen gevoelige bestanden online'
'Miljoenen gevoelige bestanden online' (Foto: BuzzT)

'Sleepwet wordt aangepast'

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over een wijziging van de inlichtingenwet. Dat melden bronnen rond de coalitie aan het ANP. Tijdens een raadgevend referendum vorige maand stemde een meerderheid tegen de wet.

De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) gaat op 1 mei in, maar er wordt dan ook al gewerkt aan een wetswijziging op twee punten. De zogenoemde 'sleepnetfunctie' wordt ingeperkt net als het delen van data met buitenlandse diensten, aldus ingewijden. Er wordt vermoedelijk ook nog gekeken naar de bewaartermijnen van gegevens door de inlichtingendiensten.

De wetswijziging zal vrijdag in de ministerraad worden besproken. De leiders van de vier regeringspartijen bespraken de aanpassingen aan het eind van de donderdagmiddag. Premier Mark Rutte zei na afloop "snel een besluit te kunnen nemen".

De Wiv is vooral een gevoelig onderwerp voor D66. Die partij was tegen de wet voordat ze toetrad tot het kabinet. De drie andere partijen steunden de wet. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig najaar nog dat het kabinet een afwijzing in het referendum zou negeren.

Ook de partijen die campagne voerden tegen de wet, willen niet dat deze helemaal van tafel gaat. Zij pleiten wel voor aanpassingen, onder meer waar het het delen van informatie met buitenlandse geheime diensten betreft en bewaartermijnen van data.

Een krappe meerderheid (49,4 procent tegen 46,5 procent) stemde tijdens het referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. Die geeft de geheime diensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat op massale schaal data zal worden verzameld en daarmee aantasting van de privacy van burgers.

'Coalitiepartijen eens over wijziging Wiv'
'Coalitiepartijen eens over wijziging Wiv' (Foto: ANP)

Don't Starve komt volgende week naar Nintendo Switch

Ontwikkelaar Klei Entertainment heeft aangekondigd dat hun populaire survivalgame Don't Starve een port voor de Nintendo Switch krijgt. De port komt bovendien al volgende week uit, op 12 april.

Don't Starve: Nintendo Switch Edition bevat daarnaast ook de twee single-player uitbreidingen, Reign of Giants en Shipwrecked. Don't Starve Together, de co-op versie van de game, is er niet bij inbegrepen. De game zelf gaat 20 dollar kosten, een prijs in euros hebben we nog niet.

Don't Starve komt volgende week naar Nintendo Switch

CV90-incident vraagt om alertheid

De aandacht tijdens een schietoefening mag ook in de afrondende fase niet verslappen. Dit staat in het rapport van het veiligheidsbureau van 43 Gemechaniseerde Brigade. Aanleiding is een schietincident met een infanteriegevechtsvoertuig CV90 op 22 maart in het Duitse Bergen-Hohne.

Het voertuig vuurde met het 35mm-kanon een schot af tijdens een laatste run. Op dat moment waren er echter nog 3 militairen in het voorterrein om de voorlaatste run af te ronden. Niemand raakte gewond. Volgens het rapport is het van groot belang dat in de voorafgaande veiligheidsbriefing van een schietoefening, met nadruk wordt gewezen op het gevaar van verslappende aandacht.

Voorbeeld
Het onderzoek gebeurde direct na het incident, op last van de commandant 43 Gemechaniseerde Brigade. Het rapport meldt dat door een communicatiestoornis tussen de deelnemende troepen en de schietleiding de gevaarlijke situatie ontstond. Concentratieverlies in de afrondende fase van de schietoefening wordt als belangrijkste oorzaak aangewezen. Defensie gaat dit voorbeeld gebruiken in de opleidingen en opnemen in veiligheidsbriefings voorafgaande aan schietoefeningen.  

Vorige week nog stuurde Defensie een plan van aanpak naar de Kamer met maatregelen die Defensie neemt om de veiligheid in de organisatie te verbeteren. Er wordt vooral geïnvesteerd in capaciteit, toezicht, veiligheidscultuur en de veiligheidsstructuur. Een belangrijk punt hierbij is dat het lerende vermogen van de organisatie wordt versterkt door onderzoeken en controles. De Inspecteur-generaal Veiligheid die wordt aangesteld gaat hierop toezien.

Archieffoto CV90 (Ministerie van Defensie)
Archieffoto CV90 (Ministerie van Defensie)

Crusader Kings II tijdelijk gratis

Gratis spul is goed spul, en Paradox heeft dan ook een leuke aanbieding: momenteel is grand strategy Crusader Kings II voor nop te krijgen op Steam. De aanbieding geldt tot zaterdag 7 april tot 8 uur 's avonds Nederlandse tijd.

Crusader Kings focust zich op dynastieën en daarbij is het je doel om je eigen middeleeuwse dynastie naar glorie te leiden, waarbij er maar twee omgangsvormen zijn: seks en moord. Oke, dat is wellicht wat overdreven, maar het zijn wel de voornaamste vormen waarmee je met families (inclusief je eigen) en andere leiders interacteert. Momenteel zijn ook alle uitbreidingen voor Crusader Kings II sterk afgeprijsd.

Tweede aanhouding inzake 'kofferbakmoord'

De politie heeft donderdagmorgen 5 april een 24-jarige inwoner van Emmen aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Ralf Meinema. De verdachte is in een woning in zijn woonplaats aangehouden en is ingesloten voor verhoor. De gewelddadige dood van Ralf Meinema wordt ook wel de ‘kofferbakmoord’ genoemd.

Eerdere aanhouding in februari
Sinds 31 maart 2017 doet de politie onderzoek naar de gewelddadige dood van Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen. Hij werd die ochtend dood in de kofferbak van zijn auto aangetroffen. De auto lag half in het Stieltjeskanaal tussen Coevorden en Zandpol. Halverwege februari werd een 39-jarige man uit Emmen aangehouden. Die man zit vanwege de verdenking van betrokkenheid bij het incident nog vast.

Hulp van het publiek
In februari heeft de politie op verschillende manieren de hulp ingeroepen van het publiek voor deze zaak. Zo werd via politie.nl, social media en Opsporing Verzocht gevraagd om informatie en om antwoorden op concrete vragen. Alle binnengekomen informatie heeft in combinatie met het rechercheonderzoek geleid tot de twee aanhoudingen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Tweede aanhouding inzake kofferbakmoord (Foto: Stockfoto politie.nl)
Tweede aanhouding inzake kofferbakmoord (Foto: Stockfoto politie.nl)

Gattuso verlengt contract bij AC Milan

AC Milan heeft trainer Gennaro Gattuso beloond met een nieuw contract. De Italiaan is nu tot medio 2021 verbonden aan de nummer zes van de Serie A.

Milan heeft dat donderdagmiddag bekendgemaakt op een speciale persconferentie. Gattuso nam eind november het stokje over van Vincenzo Montella, die vanwege de teleurstellende resultaten werd ontslagen. De 40-jarige Gattuso was toen net een paar maanden werkzaam in de jeugd van de Rossoneri.

Onder leiding van de voormalige defensieve middenvelder begon Milan aan een aardige opmars in de Serie A. De nederlaag van afgelopen weekend tegen Juventus was pas de eerste in competitieverband in 2018. Het elftal van Gattuso haalde bovendien de finale van de Coppa Italia, waarin Juventus over een maand de tegenstander is.

In zijn carrière als speler stond Gattuso twaalf jaar bij AC Milan onder contract. Hij won met de club in die tijd twee landstitels, tweemaal de Champions League en één keer de wereldbeker voor clubteams. Vervolgens vertrok de 73-voudig international naar het Zwitserse FC Sion, waar hij later ook zijn trainersdebuut zou maken.

'Eerste horde referendum donorwet genomen'

De eerste 10.000 handtekeningen zijn binnen om op de valreep een raadgevend referendum af te dwingen over de nieuwe donorwet. Dat heeft initiatiefnemer Bart Nijman bevestigd. Het precieze aantal wil hij nog niet prijsgeven.

"We willen dat mensen nog even blijven tekenen, want dat levert mailadressen op die we kunnen benaderen in de volgende fase", zegt Nijman. Die vervolgfase houdt in dat binnen zes weken nog eens 300.000 handtekeningen moeten worden verzameld om het referendum van de grond te krijgen. "Dat is kort dag, maar we willen proberen dat zelfs binnen vier weken voor elkaar te krijgen, vlak voordat er wordt gestemd in de Eerste Kamer over de intrekkingswet." Als die wet erdoor komt, wordt het raadgevend referendum afgeschaft.

De 10.000 handtekeningen moeten uiterlijk 26 april zijn ingediend bij de Kiesraad, die ze via steekproeven controleert. Als alles in orde is, gaat vanaf 3 mei dan de volgende termijn van zes weken in, verwacht Nijman. Gezien de snelheid waarmee de eerste 10.000 steunbetuigingen zijn binnengekomen, heeft Nijman naar eigen zeggen goede hoop dat de gewenste 300.000 ook tijdig zullen binnenkomen.

"De donorwet leent zich uitstekend voor een referendum. Het gaat over een persoonlijke keuze die geen dossierkennis vereist en werpt de vraag op hoe ver de overheid mag gaan als het gaat over jouw lichaam. Daarnaast is deze wet heel geschikt om te laten zien dat het raadgevend referendum niet moet worden afgeschaft", motiveert Nijman de actie.

'Eerste horde referendum donorwet genomen'
'Eerste horde referendum donorwet genomen' (Foto: ANP)

Hearthstone: The Witchwood lanceert op 12 april

De community vermoedde het al, maar vandaag heeft Blizzard bevestigd dat het The Witchwood, de nieuwste uitbreiding voor Hearthstone, lanceert op 12 april.

De focus van The Witchwood zijn de twee nieuwe termen echo en rush: echo-kaarten kunnen tijdens elke beurt meerdere malen gespeeld worden zo lang je mana het toelaat en met Rush kun je met een minion gelijk aanvallen, hoewel dit beperkt wordt tot andere minions in tegenstelling tot charge. Wat deck building betreft wordt je aangemoedigd om kaarten toe te voegen die alleen een even of oneven aantal mana kosten en zijn er speciale worgen-kaarten, die per beurt dat ze in je hand zitten van attack en health wisselen.

Er zijn ook al flink wat kaarten onthuld, maar de rest van de set zal onthuld worden op 9 april in een livestream met Ben Brode en Sean "Day9" Plott. Momenteel is er ook een pre-order bonus waarbij je 70 pakjes tegelijk kan kopen waarbij je ook nog een speciale card back krijgt.

Grimmige situatie bij kraakpanden asielzoekers

Rond 22 gekraakte panden in Amsterdam is volgens woningcorporatie Ymere een "grimmige situatie" ontstaan. Medewerkers zijn bedreigd en buurtbewoners geïntimideerd, stelt de corporatie, die daar aangifte van heeft gedaan bij de politie. Verder heeft Ymere justitie en het gemeentebestuur dringend verzocht de gekraakte woningen te ontruimen.

Het collectief We Are Here, een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, maakte eerder deze week zelf bekend tijdens de paasdagen elf woningen en een winkelpand te hebben gekraakt in de Rudolf Dieselstraat. Ymere stelt dat buurbewoners zich sindsdien niet meer veilig voelen. "Er wordt op deuren gebonkt, ruiten ingegooid", zegt een woordvoerder van de corporatie.

Bij de politie is een aangifte binnengekomen van een bewoner wiens het huis werd opengebroken. Een andere bewoonster belde 112 omdat haar woning gekraakt dreigde te worden terwijl ze stond te douchen.

Corporatie Amsterdam: grimmig bij kraakpanden
Grimmige situatie bij kraakpanden asielzoekers (Foto: ANP)

Deckard Cain komt naar Heroes of the Storm

Op PAX East in Boston heeft Blizzard de nieuwste hero aangekondigd voor Heroes of the Storm: Deckard Cain uit Diablo. De verteller en wijsgeer uit Tristram komt als support naar de Nexus.

Deckard Cain wordt een zogenaamde 'set up' support, waarbij hij healing potions over het veld strooit waar teamgenoten overheen kunnen lopen om zichzelf te healen. Door de healing potions strategisch te plaatsen die niet zichtbaar zijn voor de tegenstander kan Deckard als verrassing voor flink wat burst healing zorgen. Daarnaast heeft hij een krachtige vorm van debuff in de vorm van Horadric cube en een grote area-of-denial met Scroll of sealing. Zijn beste ability is zonder twijfel zijn heroic: met "stay a while and listen" kan Deckard een verhaal vertellen aan zijn tegenstanders waardoor ze in slaap vallen.

Een overzicht van alle abilities en hoe dit zich vertaald naar gameplay kan je zien in het filmpje hieronder. Deckard Cain komt deze maand nog naar Heroes of the Storm.

Deckard Cain komt naar Heroes of the Storm

Simeone: "Het is altijd beter om kampioen te worden"

Atlético Madrid-trainer Diego Simeone zou liever de Europa League winnen dan de Champions League-finale verliezen.

Atlético Madrid neemt het donderdagavond in de kwartfinale van de Europa League op tegen Sporting Portugal, waar de heenwedstrijd in Madrid wordt gespeeld. Atlético werd veroordeeld tot het spelen van de Europa League nadat het in de groepsfase van de Champions League als derde was geëindigd. Los Colchoneros wonnen in het seizoen 2010 en 2012 het toernooi, waarna in 2014 en 2016 de finales in de Champions League verloren gingen.

"Het is normaal dat mensen hun eigen mening hebben en dat we meer gemotiveerd zijn of minder afhankelijk van de rivaal", vertelt Simeone in gesprek met Spaanse media. "Maar ze leven niet van binnenuit het voetbal zodat ze de rivalen niet kennen zoals wij. Als we tegen Bayern München zouden spelen, zouden ze zeggen dat het een onmogelijke wedstrijd, maar als het tegen Astana was, zouden ze zeggen dat het gemakkelijk is. De waarheid is dat je elke wedstrijd moet spelen en we proberen altijd ons best te doen om ons te kwalificeren voor de volgende rondes."

"Inderdaad, we denken dat we de gelijke zijn met Sporting in deze kwalificatieronde. Sporting heeft een geweldige coach, een zeer capabele man. De teams die hij heeft getraind hebben het altijd goed gedaan. En over wat ik het liefst om mijn cv zet, moet ik zeggen dat ik altijd de overwinningen zal kiezen. Het is een goede prestatie om tweede te worden in een belangrijke competitie zoals de Champions League, maar het is altijd beter om kampioen te worden, dat is duidelijk."

Romero moet PSV-debuut opnieuw uitstellen

Het debuut van Maximiliano Romero bij PSV laat nog even op zich wachten. De Argentijn heeft opnieuw met een terugslag te maken gekregen.

PSV nam Romero in de winterstop over van Vélez Sarsfield. Hij raakte echter al snel geblesseerd aan zijn bovenbeen. Tijdens de training heeft de aanvaller te maken gekregen met een terugslag, weet het Eindhovens Dagblad. PSV hoopte dat de nieuweling deze week zou kunnen meedoen bij Jong PSV.

Een maand geleden zei trainer Phillip Cocu dat Romero na de interlandperiode zou kunnen aansluiten bij het team. De Eindhovenaren denken nog steeds dat het 19-jarige talent dit seizoen nog zijn debuut in het eerste elftal kan maken. Op korte termijn is dat dus nog niet mogelijk.

Voor de ploeg van Cocu zijn twee cruciale weken aangebroken in de titelstrijd. Komend weekend gaat PSV op bezoek bij AZ, de nummer drie van de Eredivisie. Een week later is de kraker tegen Ajax (thuis), dat zeven punten minder heeft en aanstaande zondag Heracles Almelo op bezoek krijgt.

Romero moet PSV-debuut opnieuw uitstellen (Pro Shots / Joep Leenen)
Romero moet PSV-debuut opnieuw uitstellen (Pro Shots / Joep Leenen)

Kelderman moet rentree in peloton uitstellen

Vanwege complicaties is Wilco Kelderman nog niet voldoende hersteld van de sleutelbeenbreuk die hij opliep in de Tirreno-Adriatico. De wielrenner van Team Sunweb kan daarom nog niet terugkeren in het peloton.

Op 11 maart in de vijfde etappe van de Italiaanse rittenkoers brak Kelderman bij een valpartij zijn sleutelbeen. Volgens de ploeg is hij wat gevoel kwijt in zijn arm. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door zenuwen in zijn schouder.

Na zijn val was de verwachting dat Kelderman weer voldoende hersteld zou zijn om deel te nemen aan de Waalse Pijl (18 april) en Ronde van Romandië (24 april).

Kuyt wordt jeugdcoach bij Feyenoord

Dirk Kuyt gaat vanaf volgend seizoen weer bij Feyenoord aan de slag. De 37-jarige oud-spits wordt trainer van Feyenoord Onder-19.

Kuyt deed de afgelopen maanden al wat ervaring op als assistent-trainer bij Quick Boys. Hij volgt momenteel de benodigde trainerscursus van de UEFA en hij wordt straks bij Feyenoord Onder-19 geassisteerd door Cor Adriaanse. "Ik heb er heel veel zin in", reageert Kuyt op de officiële website van Feyenoord.

"Dit seizoen heb ik aan de hand van technisch directeur Martin van Geel de club van de andere kant leren kennen. Ik ben veel op Varkenoord geweest en heb me verdiept in de jeugdopleiding, een belangrijke levensader van de club", gaat het clubicoon verder. "Feyenoord gaf aan het te waarderen dat ik alle tijd die ik in het voetbal steek, bij Feyenoord te investeren. Iets waar enorm veel respect uit spreekt."

Bij het coachen van Onder-19 had Kuyt meteen het beste gevoel. "Het is een prachtige uitdaging om jeugdspelers een stukje Feyenoord-mentaliteit bij te brengen en bij te dragen aan hun ontwikkeling, met als einddoel zoveel mogelijk jongens de stap naar De Kuip te laten zetten."

Celstraf voor Britse hooligans

De politierechter in Amsterdam heeft donderdag twee Britse hooligans veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Het tweetal was op 23 maart betrokken bij ongeregeldheden in de binnenstad van Amsterdam, rond de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Engeland in de ArenA.

Een derde verdachte kreeg een geldboete van 500 euro opgelegd, wegens verzet tegen zijn arrestatie. Grote groepen Engelse voetbalsupporters trokken door het centrum van de stad. In totaal pakte de politie circa honderd voetbalsupporters op. Het gros daarvan is met een boete heengezonden, een enkeling is voor de rechter gebracht. Het drietal dat donderdag is berecht behoorde tot een groep die op de Zeedijk in gevecht raakte met een groep agenten in burger. Daarbij vielen over en weer rake klappen.

De officier van justitie had vier maanden cel tegen de drie Engelsen geëist. De rechter zag aanleiding de straf te matigen onder meer omdat de twee vechtersbazen, 22 en 24 jaar oud, spijt hebben betuigd.

De groep agenten besloot tegen de groep op te treden omdat deze zich agressief gedroeg. In de schermutselingen raakte een agent door klappen van de verdachten lichtgewond. De rechter wees zijn eis tot schadevergoeding toe (twee keer 250 euro). De arrestatie van de 24-jarige man ging met het nodige politiegeweld gepaard, omdat de man zich hevig verzette. Volgens de rechter was het geweld niet buitensporig en bovendien noodzakelijk om de arrestant te kunnen afvoeren.

De Engelsen hadden gedronken, ondanks het geldende alcoholverbod.

Celstraf voor Britse hooligans
Celstraf voor Britse hooligans (Foto: ANP)

UEFA klaagt Liverpool aan na wangedrag bij City-bus

Liverpool kan een flinke sanctie van de UEFA verwachten. De club is aangeklaagd vanwege de ongeregeldheden tijdens de aankomst van Manchester City.

Fans van Liverpool gaven de spelersbus van The Reds een warm welkom toen die woensdagavond bij Anfield arriveerde, maar de bus van Manchester City werd met van alles bekogeld. Verschillende ruiten sneuvelden en de bus kon niet meer worden gebruikt voor de terugreis. Liverpool sprak in een statement meteen zijn afschuw uit over het wangedrag van de fans.

De UEFA heeft laten weten dat de club wordt aangeklaagd wegens het afsteken van vuurwerk, het gooien van objecten en het beschadigen van de bus. Na afloop van de Champions League-wedstrijd bood Jürgen Klopp zijn excuses aan Manchester City aan. Liverpool won de eerste kwartfinale met 3-0.

Via social media kwamen na de wedstrijd beelden naar buiten die zijn gemaakt vanuit de spelersbus van Manchester City. Daarop is te zien en te horen dat meerdere objecten tegen de ruiten worden gegooid. "Van zo'n prestigieuze club als Liverpool had ik dit niet verwacht", aldus Guardiola na afloop.

Dubbelslag voor Roglic in Baskenland, Mollema stijgt naar derde plaats

Primoz Roglic heeft de vierde rit van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Sloveen van LottoNL-Jumbo was de beste in een tijdrit over 19 kilometer. In het algemeen klassement neemt Roglic ook de leiderstrui over van Julian Alaphilippe. Bauke Mollema eindigde op de tiende plaats in de tijdrit en staat na vier etappes op de derde plaats op 1.33 achter Roglic.

Boonen: "Sagan moet zijn mond houden"

Oud-wielrenner Tom Boonen vindt dat Peter Sagan eerst naar zichzelf moet kijken alvorens hij kritiek heeft op anderen in het peloton. Dat liet de Belg weten naar aanleiding van de uitspraak van Sagan over het gebrek aan samenwerking in het peloton tijdens de Ronde van Vlaanderen van afgelopen zondag.

"Ik stel mij vragen bij de mentaliteit en tactiek van anderen. Er is geen samenwerking om tegen het Quick Step-blok te knokken. Ze rijden tegen mij en willen niet samenwerken, zo kan Quick Step doen wat het wil", zo liet Sagan dinsdag optekenen in Het Nieuwsblad, twee dagen na de Ronde.

Boonen kan zich totaal niet vinden in de uitspraken van de wereldkampioen zo liet hij weten in Extra Time Koers. "Een gebrek aan samenwerking? Hij zit altijd in het wiel. Ik vind dat Sagan echt niet moet beginnen zagen over een gebrek aan samenwerking. Hij is degene die altijd begint te slepen. Hij kijkt de kat uit de boom, dan komt hij één keer naar voren en begint hij met zijn handje te zwaaien. Dan moet je je mond houden”, zo haalde de drievoudig winnaar uit in de TV-uitzending.

Sagan eindigde zondag als zesde in Oudenaarde nadat hij nog solo had geprobeerd winnaar Niki Terpstra te achterhalen. Boonen, die normaal gesproken prima overweg kan met de Slowaak vindt dat de wereldkampioen ditmaal echt geen gelijk heeft: "Je moet zoiets niet zeggen als je zelf probeert de kantjes eraf te rijden. Hij probeert zelf ook altijd te profiteren van het werk van andere ploegen. Daar is niets verkeerds aan, maar dan moet je achteraf ook niet memmen: ‘ze draaien niet rond met mij’", zo vulde de Vlaming aan.

Boonen: "Sagan moet zijn mond houden" (Pro Shots / George Deswijzen)
Boonen: "Sagan moet zijn mond houden" (Pro Shots / George Deswijzen)

Pine zoekt stemacteurs

De Nederlandse ontwikkelaar Twirlbound zoekt stemacteurs die een Gobbledew kunnen vertolken voor de game Pine. Je mag zelf verzinnen hoe zo’n dier klinkt, dus je kan het zo maf maken als je zelf wilt. Pine is een game die draait om evolutie. Het bijzondere is, dat de gameplay zich aanpast op jouw speelgedrag en tactieken.

Pine - Gobbledew

Pine - Gobbledew

Stemacteurs in spé kunnen hun opnames sturen naar info@ratchetaudio.com in .wav – formaat. Voor inspiratie kun je naar de beelden kijken van het ontwerp van de Gobbledew. Het lijkt op een kalkoen met kleding aan, maar wat je erin ziet is natuurlijk erg persoonlijk.

Pine - Gobbledew

In Pine speel jij als een mens die de plek van de mensheid op de hiërarchie wil verstevigen. De mens bungelt ergens onderaan in de voedselketen en woont hoog in een dennenboom (pine). Jij trekt de wereld in en door jouw daden beïnvloedt je de evolutie van andere dieren. Voor meer informatie over de game lees je hier onze preview.

 

Spyro the Dragon Reignited Trilogy officieel aangekondigd

Er zijn al veel geruchten geweest rondom een eventuele remake van Spyro the Dragon, maar het lijkt erop dat we nu het eerste harde bewijs hebben in de vorm van boxart en screenshots.

Update 17:06: Inmiddels is de game officieel aangekondigd. Spyro the Dragon Reignited Trilogy is een remaster van de eerste drie Spyro the Dragon-titels en gaat 39,99 euro kosten. De game wordt verbeterd met een autosave-systeem, meer fast travel-mogelijkheden en betere camera-controls. De game lanceert op 21 september voor PlayStation 4 en Xbox One. De eerste trailer vind je hieronder.

Hoewel de game nog altijd niet officieel is aangekondigd, zijn er art en screenshots gevonden op de website van Spyro the Dragon zelf. Hier zien we de art gebruikt voor de boxart en diverse screenshots die een schitterende wereld laten zien. Beoordeel de beelden zelf.

Volgens een leak op Amazon is Reignited Trilogy gepland voor 21 september. Ongetwijfeld volgt er zeer snel een officiële aankondiging.

Spyro the Dragon Screenshot 2

Spyro the Dragon remake screenshot 3

Spyro the Dragon Reignited Trilogy 1

Spyro the Dragon Reignited Trilogy boxart

Amsterdamse Noord-Zuidlijn rijdt op 22 juli

De Amsterdamse Noord-Zuidlijn gaat definitief op 22 juli rijden. De betrokken partijen hebben dit donderdag besloten. De metro, die Amsterdam-Noord met de Zuidas verbindt, rijdt echter wel met een aangepaste dienstregeling. Ook waarschuwt vervoersbedrijf GVB reizigers rekening te houden met kinderziektes, zoals verstoringen, die zich naar verwachting "zeker in het eerste half jaar" voordoen.

Aanvankelijk was het de bedoeling in de spits twaalf keer per uur te rijden, maar dat wordt nu tien keer per uur. In de avonduren gaat de metro om de zeven tot acht minuten. De gemeente deed vorige maand al een voorstel tot het terugbrengen van de frequentie om onder meer de veiligheid te kunnen garanderen.

"It giet oan, maar de vlag gaat nog niet uit", zei vervoerswethouder Pieter Litjens. "Dit blijft een project dat tot het allerlaatste moment razend spannend is."

Testreizigers
Vanaf 22 juli moet blijken hoe de Noord-Zuidlijn functioneert in samenhang met het bestaande netwerk. Dat kan niet vooraf worden getest. Het vervoersbedrijf verwacht dat dit niet probleemloos zal verlopen en houdt rekening met problemen in de actuele reisinformatie bij verstoringen of het tijdelijk uitvallen van een metro of zelfs de gehele lijn. Volgens GVB-directeur Alexandra van Huffelen is door deskundigen berekend dat het zou kunnen gaan om zo'n vier verstoringen van langer dan een half uur per week.

De komende tijd test het GVB de metrolijn nog uitgebreid met testreizigers. Al 16.000 mensen hebben zich aangemeld, maar er is nog plek voor meer.

Begin dit jaar concludeerden deskundigen na een onderzoek naar de haalbaarheid van de startdatum dat er nog veel moest gebeuren voordat de metro kan gaan rijden. De betrokken partijen zeiden donderdag dat ze er vertrouwen in hebben dat dit nu op een veilige manier kan.

Amsterdamse Noord-Zuidlijn rijdt op 22 juli
Amsterdamse Noord-Zuidlijn rijdt op 22 juli (Foto: ANP)

Warhammer 40,000: Inquisitor speciale edities en pre-order bonussen

Warhammer 40,000: Inquisitor krijgt verschillende speciale edities. Daarnaast zijn er ook nog wat pre-order bonussen. Als je een pre-order bij een retailer plaatst krijg je toegang tot de Charybdis Outpost missie. De digitale pre-order bonus is een serv-skull wat een soort drone van schedels is. De PlayStation 4 versie heeft ook nog een dynamisch thema als extra bonus.

Daarnaast is ook nog bekendgemaakt dat er een Deluxe Edition en een Imperium Edition komt. Deluxe Edition heeft twee standbeelden ter decoratie van de gamehub. Schedelspoor: een exclusieve animatie die vlammende schedels als voetsporen achter je laat verschijnen. Skulldust-emoticon en een game soundtrack die alleen beschikbaar is voor PlayStation 4.

De Emperium Edition heeft alles wat de Deluxe-versie ook heeft plus een met schedels versierde steelbook-hoes en een season pass. Uiteraard is de hoes alleen verkrijgbaar in de winkels. Warhammer 40,000: Inquisitor komt volgende maand uit.

Warhammer

Warhammer

Warhammer

Joelia Skripal: Ik werd week geleden wakker

Joelia Skripal is een week geleden wakker geworden en wint dagelijks aan kracht, meldt zij via de Britse politie. "Ik ben dankbaar voor de vele goede berichten die ik heb gekregen", schrijft de dochter van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Vader en dochter Skripal liggen sinds vorige maand in het ziekenhuis. Ze werden bewusteloos aangetroffen op een bankje in Salisbury. Later bleek dat ze besmet waren met zenuwgas. De BBC berichtte onlangs al op basis van anonieme bronnen dat het beter gaat met Joelia.

De politie bevestigt dit nu door een verklaring van haar te verspreiden. Ze bedankt daarin onder meer het ziekenhuispersoneel en vraagt haar privacy te respecteren.

De Russische ambassadeur in Groot-Brittannië liet weten dat hij blij is met het herstel van Joelia en hoopt dat ook vader Sergej weer beter wordt.

Joelia Skripal: Ik werd week geleden wakker
Joelia Skripal: Ik werd week geleden wakker (Foto: ANP)

Harry Potter: Hogwarts Mystery komt 25 april uit

Harry Potter: Hogwarts Mystery zal aan het einde van deze maand op 25 april uitkomen. Ook is er bekendgemaakt dat veel acteurs uit de films terug zullen keren als stem. Dit zijn Professor McGonagall, Professor Dumbledore, Professor Flitwick the charms master, Madam Irma Pince the librarian, Madam Pomfrey the matron en Madam Hooch the flying instructor.

Harry Potter: Hogwarts Mystery is de eerste van twee mobiele games die verschijnen onder het PortKey Games label van Warner Bros. Ook komen de makers van Pokémon GO nog met een Harry Potter: Wizards Unite. Daar is nog geen datum van bekend.



'Kolonisten van Catan' ook in Nederland 'Catan'

Veel mensen hebben het óf gespeeld óf kennen het op z'n minst wel van naam: het bordspelletje Kolonisten van Catan. Dat bestaat echter niet meer, want in alle stilte heeft fabrikant 999 Games de naam vervangen naar simpelweg 'Catan'. 'Kolonisten' in de naam, dat kan namelijk écht niet meer.

"Sinds zo'n tien jaar is die term zó beladen, we wilden het niet meer voor onze spellen gebruiken", aldus woordvoerder Bert Calis. Men kreeg er alsmaar klachten over: "Zo zouden we teruggaan naar de oude, blanke roots. Men wees ons op de negatieve aspecten van het koloniale verleden van Nederland, en het woord 'kolonisten' zorgde voor een nare bijsmaak, daar wilden we vanaf."

Onder meer pro-Palestijnen waren maar wat boos over het woordje in de titel van het spelletje. Volgens hen gaf de spelletjesfabrikant nota bene steun aan Israël en de nederzettingen die op de Westelijke Jordaanoever uit de grond gestampt worden. "Een soort kolonisatie in moderne vorm, maar dit spel is helemaal niet bedoeld om politiek te bedrijven."

Voor wie het niet kent: in Kolonisten van Catan krijg je punten door zaken als infrastructuur en dorpen te bouwen. "Geen oorlog, geen historische gebeurtenissen, en al helemaal geen kolonisatie van land wat al bewoond wordt", aldus Calis, die niet verwacht dat de naam 'Kolonisten' snel uit de volksmond zal verdwijnen: "Het is een duurzaam spel dat soms wel twintig jaar in de kast ligt, dus het uitbannen van een verwijzing naar kolonialisme duurt nog wel even."

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD, die het spel overigens geregeld gespeeld heeft, vindt het allemaal maar onzinnig. "Je maakt routes met houten blokjes en handelt in kaartjes met wol, steen en hout. Ik heb tijdens het spelen nooit over andere culturen of een koloniaal verleden nagedacht. De meeste Nederlanders hebben hier totaal geen probleem mee, ik ben dit soort discussies zat. We hebben wel degelijk échte problemen, die verdienen de aandacht."

Een beetje hypocrisie is 999 Games overigens niet vreemd: op de site wordt het spel nog gewoon aangeprezen als 'Kolonisten van Catan', want mensen googelen vooral op 'kolonisten'. "Als ze dan niet op onze site uitkomen, waar ze het kunnen kopen, zou dat natuurlijk een beetje zonde zijn", aldus Calis over het spel dat in 1999 nog uitgeroepen werd tot Speelgoed van het Jaar. In Engeland en Duitsland is de naam overigens ook al aangepast.

Update 15.45 uur
Fabrikant 999 Games heeft zelf middels een persbericht gereageerd en ontkent dat de naamswijziging te maken heeft met een koloniaal verleden. Er zijn wel aanmerkingen over de naam gekomen en die zegt men altijd serieus te nemen, maar volgens de fabrikant is de naam om een hele andere reden gewijzigd.

"Catan is als één van de best verkochte bordspellen van de afgelopen jaren wereldwijd uitgegroeid tot een merknaam, waaronder tientallen artikelen vallen. Om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen ontstond er bij de hoofduitgever en auteur behoefte aan een internationaal uniforme merknaam. Deze naam is 'Catan' geworden en sinds 2014 wereldwijd verplicht toegepast", schrijft 999 Games.

In 2015 werd de internationale naam Settlers of Catan vervangen door Catan.

Helft grote grazers Oostvaardersplassen dood

Meer dan de helft van de grote grazers in de Oostvaardersplassen heeft de afgelopen winter niet overleefd. Het grootste deel van de bijna 3000 gestorven dieren, bijna 90 procent, is afgeschoten. Dit bleek donderdag uit cijfers gepubliceerd door Staatsbosbeheer.

In de afgelopen winter (december tot en met maart) nam het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen met 2969 dieren af. Daarmee zijn er nu 57 procent minder dieren in het gebied dan in oktober vorig jaar, toen er met een helikopter nog een telling werd gedaan.

Het aantal van 2969 dieren is voor Staatsbosbeheer nog een tussenstand, omdat de organisatie een 'wintertelling' volgt van december tot en met april. Wel is nu al duidelijk dat het aantal dode grazers nu al fors hoger is dan in de vorige winter. Toen stierven tussen december en mei 'slechts' 813 dieren.

Niet ongebruikelijk
De oorzaak daarvan is dat de vorige twee winters zacht waren en de afgelopen winter strenger, met veel regen in december en nog een vorstperiode in maart. "Ook was de populatie in het gebied groot als gevolg van de afgelopen zachtere winters", aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Een terugval van de populatie met ruim de helft is niet ongebruikelijk, aldus de woordvoerder. "Dat schommelt natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden. Het is niet ongebruikelijk dat bijvoorbeeld 50 procent van de IJsvogels een winter niet overleeft, omdat het beestje ondanks zijn naam slecht tegen kou kan. Gemiddeld genomen is in de natuur een sterftecijfers van 20 tot 30 procent in de winter normaal."

Onrust
In maart, de maand waarin besloten werd dieren in het gebied bij te voeren, stierven 1155 grote grazers. De verwachting is dat het totaal aantal in april nog verder oploopt.

Over het beheer van de grote grazers in het gebied woedt een maatschappelijke discussie. Critici hekelen het feit dat de herten, konikpaarden en heckrunderen in de winter niet worden bijgevoerd en daardoor sterven. Vanwege de onrust besloot de provincie Flevoland in maart toch tijdelijk te gaan bijvoeren, om dieren door een extreem koude periode heen te helpen.

Helft grote grazers Oostvaardersplassen dood
Helft grote grazers Oostvaardersplassen dood (Foto: ANP)

Indie-hit Firewatch aangekondigd voor Nintendo Switch

Campo Santo heeft Firewatch aangekondigd voor Nintendo Switch. Een releasedatum is niet bekendgemaakt, we weten alleen dat het 'soon' komt. De walking simulator/adventure game kwam in 2016 uit en kreeg veel lovende recensies. Wij vonden de game een stuk minder goed.

Firewatch speelt zich af in 1988 in de rijke bossen van Wyoming. Je speelt als Henry, die recent als brandwacht aan het werk is gegaan. Je enige contact in de eenzame natuur is met een charismatische vrouw, Delilah, via de walkie-talkie. In het begin van de game moet Henry vooral reguliere boswacht-klusjes doen, troep opruimen en feestende tieners wegjagen bijvoorbeeld, maar al snel gebeuren er allerlei mysterieuze dingen in het bos.

De Battle for Azeroth gaat verder op 14 augustus

Blizzard heeft via Twitter bekendgemaakt dat de nieuwste uitbreiding voor World of Warcraft, genaamd Battle for Azeroth, vanaf 14 augustus verkrijgbaar is. De game is al langere tijd beschikbaar als pre-order.

Hoewel de Burning Legion verslagen is, maar dat betekent niet dat alles koek en ei is in de wereld. Een reeks van nare omstandigheden brengt ons terug bij de kern van het conflict: de strijd tussen Alliance en de Horde. Met een hogere levelcap (110), nieuwe gebieden, nieuwe rassen, nieuwe PvP-mogelijkheden en nieuwe dungeons is er voor fans in ieder geval weer genoeg te beleven.

En omdat het een tof filmpje is, hieronder nogmaals de cinematic trailer.

Divinity: Original Sin 2 komt naar PlayStation 4 en Xbox One

Bandai Namco heeft bekendgemaakt dat Divinity: Original Sin 2 wordt geport naar PlayStation 4 en Xbox One. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Laurian Studios.

Geheel verrassend is de sprong naar consoles niet, aangezien deel 1 ook beschikbaar werd gemaakt voor de consoles. Divinity: Original Sin 2 lanceert in augustus, al is een specifieke datum nog niet genoemd. De eerste beelden zijn hieronder te bekijken.

World Superbikes-kampioen: "Wij zijn niet goed genoeg voor MotoGP"

World Superbikes-kampioen Jonathan Rea is van mening dat er in het WK Superbikes niemand rijdt die goed genoeg is om zich in de MotoGP bij de top te voegen. Weinig rijders hebben de afgelopen jaren met enig succes de overstap gemaakt en Rea verwacht niet dat dat snel gaat veranderen.

"Ik zie in het huidige veld niemand die over kan stappen en in de MotoGP succes kan boeken", zegt de Noord-Ier tegenover Motorsport.com. "Misschien zou Toprak Razgatlioglu het kunnen, hij is ontzettend getalenteerd en Turkije werkt aan een MotoGP-race. Volgend jaar wordt heel belangrijk voor hem." De 21-jarige Turk Razgatlioglu werd vorig jaar tweede in het Europees Superstock 1000-kampioenschap en kent vooralsnog een prima debuutseizoen in de World Superbikes.

Volgens Rea blijft het wat MotoGP-waardig talent betreft wel zo'n beetje bij de Turk. "Cal Crutchlow is het gelukt, daar kunnen we heel trots op zijn. Het heeft een tijdje geduurd, maar inmiddels eindigt hij regelmatig in de top-5." Rea denkt dat een aantal WSBK-coureurs punten kan scoren, maar veel meer niet.

 "Zo'n zes man zouden, denk ik, de overstap kunnen maken en punten scoren, maar niemand in de World Superbikes kan in de MotoGP echt succesvol zijn. Echt jonge gasten zijn er niet meer, Alex Lowes en Michael van der Mark zijn ook al bijna eind twintig. Als niemand in de MotoGP mij een contract aanbiedt, wie zouden ze dan wel willen?", vraagt de wereldkampioen van de afgelopen drie jaar zich af.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze Gameplay toont bekende gameplay

Donkey Kong Country: Tropical Freeze heeft een nieuwe gameplaytrailer gekregen. De game komt op 4 mei uit voor de Switch. Dit is een port, de originele game kwam in 2014 uit op de Wii U. In Tropical Freeze wordt de verjaardag van Donkey Kong verpest door een invasie van de Snowmads, die een deel van het eiland waar de Kongs op wonen bevriezen. Het is aan Donkey Kong en zijn familie om ze weer weg te jagen.

De Switch-versie krijgt een nieuwe 'Funky Mode', die je het beste kunt zien als een easy mode. Je speelt dan namelijk als Funky Kong, die een stuk meer vaardigheden heeft. Hij heeft een double jump, kan oneindig rollen, kan door zijn surfboard te roteren een tijdje zweven en met datzelfde surfboard ook op spikes staan.

Doden door schietpartij universiteit Turkije

Zeker vier mensen zijn om het leven gekomen door een schietpartij op een universiteit in het Turkse Eskisehir. De slachtoffers zijn naar verluidt medewerkers van de instelling, berichten Turkse media.

De dader zou zijn aangehouden. Het gaat om een onderzoeker aan de universiteit, bericht staatspersbureau Anadolu. Over het motief van de schutter is nog niets bekendgemaakt.

Doden door schietpartij universiteit Turkije
Doden door schietpartij universiteit Turkije (Foto: ANP)

Nachttrein naar Groningen blijft rijden

Groningers en Drenten die op vrijdagavond op stap zijn geweest in de Randstad, kunnen daar nog iets langer blijven plakken. De nachttrein van Rotterdam via Utrecht en Zwolle naar Groningen blijft namelijk rijden. De verbinding is in de afgelopen twee jaar uitgeprobeerd. De proef is geslaagd en daarom is nu besloten dat de nachtelijke trein in elk geval de komende twee jaar blijft rijden. Daarna wordt opnieuw gekeken of genoeg mensen gebruik maken van de trein.

Het gaat om één nachtelijke rit in de week. Die trein vertrekt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 0.05 uur uit Rotterdam en komt iets voor 3.00 uur aan in Groningen. Na Zwolle stopt hij op alle tussengelegen stations.

Er was ook een proef met een nachttrein van Groningen naar Amsterdam, via Zwolle en Almere. Die verbinding stopt. Hij wordt vooral gebruikt tussen Groningen en Assen en daar rijdt al een late trein.

De provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen betalen mee aan de nachttrein.

Nachttrein naar Groningen blijft rijden
Nachttrein naar Groningen blijft rijden (Foto: ANP)

Militairen dienen klacht in tegen bewindsvrouw

Drie militairen die worden verdacht van wangedrag op de kazerne in Schaarsbergen, hebben een klacht ingediend tegen staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Hun advocaat Michael Ruperti bevestigt dat na berichtgeving van het AD.

Het drietal vindt dat de bewindsvrouw openlijk partij kiest voor de slachtoffers terwijl het onderzoek nog loopt. De militairen zeggen onschuldig te zijn. De klacht is ingediend bij de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID).

Visser heeft eerder verklaard alles te zullen doen om de slachtoffers te helpen. Ze gaat nu niet verder op de zaak in. "Iedereen kan een klacht indienen bij de CIOD. Momenteel wordt bezien of deze klacht ontvankelijk is en zo ja door wie deze onderzocht zal worden. Daarom gaat Defensie op dit moment niet verder in op de inhoud van de klacht", laat het ministerie weten.

In Schaarsbergen verklaarden drie militairen van de Luchtmobiele Brigade tijdens de ontgroening te zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. In verband met misstanden op de kazerne worden in elk geval acht militairen verdacht. Drie van hen worden door Ruperti vertegenwoordigd.

Militairen dienen klacht in tegen bewindsvrouw
Militairen dienen klacht in tegen bewindsvrouw (Foto: ANP)

Warner Bros krijgt publicatierechten voor Hitman

Warner Bros heeft de publicatierechten gekregen voor de Hitman-serie. Dat maakte de publisher vandaag bekend via een persbericht. Hiermee heeft Io Interactive ook een publisher gevonden nadat de wegen scheidden met Eidos/Square Enix, die 17 jaar lang de publisher van de stealth-games was.

Tevens heeft Warner Bros aangekondigd dat er een Hitman: Definitive Edition komt, die uit moet komen op 18 mei. "We zijn verheugd om te gaan samenwerken met Io Interactive, een getalenteerde studie met een grote erfenis met het maken van de iconische Hitman-games" schrijft president David Haddad van Warner Bros Interactive. "De gepassioneerde, globale Hitman-community heeft de recente return van de series omarmd, en we kijken er naar uit om Hitman: definitive edition volgende maand uit te brengen voor zowel nieuwe spelers als fans".

Hitman: Definitive Edition bevat alle zeven episodes uit de reboot uit 2016, de 20th anniversary outfit bundle, alle content van de Game of the Year-editie inclusief de vier patient zero-missies en escalation contracts, de Hitman summer bonus episode en de Hitman: Blood Money requiem pack.

Voor het personeel van Io Interactive is de deal in ieder geval goed nieuws: in vorig jaar mei moest de Deense ontwikkelaar al de helft van de staf ontslaan, twee weken nadat Eidos/Square Enix bekend maakte dat het de studio wilde verkopen.

Hitman
Warner Bros krijgt publicatierechten voor Hitman

Johan Cruijff ArenA komt er eindelijk

De Amsterdam ArenA heet met ingang van het komende voetbalseizoen de Johan Cruijff ArenA. Alle betrokken partijen hebben na lang discussiëren eindelijk overeenstemming bereikt over naamswijziging van de vaste thuishaven van Ajax. Rond 25 april, de geboortedag van de legendarische topvoetballer, wordt het nieuwe logo van de ArenA onthuld.

"Het wordt hoog tijd om Johan Cruijff een waardig eerbetoon te geven en de breed gedragen wens, die Eberhard van der Laan namens de stad uitsprak, te realiseren", zegt Henk Markerink, directeur van de ArenA.

Ajax, de ArenA en de gemeente Amsterdam hadden in april vorig jaar al de intentie uitgesproken om het stadion te vernoemen naar de legendarische nummer 14, die in 2016 op 68-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longkanker. Er waren toen afspraken gemaakt over onder meer een nieuwe eigendomsverhouding en de manier waarop het bedrijf geleid zou worden, maar het duurde veel langer dan verwacht om al die afspraken vast te leggen in een contract. De bedoeling was dat dit binnen een half jaar geregeld zou zijn.

Groot Amsterdammer
Jordi Cruijff liet onlangs namens de familie weten de vertraging heel teleurstellend te vinden. De familie had al in een vroeg stadium toestemming gegeven om het stadion te vernoemen naar Johan Cruijff, maar baalde van het juridische en financiële steekspel op de achtergrond.

Een paar weken later hebben alle partijen elkaar alsnog gevonden in een akkoord. De voorbereidingen voor de naamswijziging van de ArenA zijn al in volle gang. Alle naamsuitingen, op bijvoorbeeld borden, vlaggen en de kleding van de stewards, worden aangepast.

"We zijn blij voetballegende Johan Cruijff, een groot Amsterdammer, hiermee een permanent eerbetoon te kunnen geven", aldus Markerink. "Als stadion zijn we er trots op dat we zijn naam mogen dragen. Dit zal wereldwijd zijn weerklank vinden."De ArenA ondergaat momenteel een flinke verbouwing, om het stadion klaar te maken voor het EK 2020. Vier wedstrijden worden dan in Amsterdam gespeeld.

Johan Cruijff ArenA komt er eindelijk
Johan Cruijff ArenA komt er eindelijk (Foto: ANP)

Kleinzoon golflegende Nicklaus slaat hole-in-one op Augusta

De appel valt niet ver van de boom in de familie Nicklaus. Gary Nicklaus, de kleinzoon van golflegende Jack Nicklaus, heeft laten zien dat hij ook aardig tegen een balletje kan slaan. Tijdens het Par 3 Contest, het opwarmertje voor de Masters op de golfbaan van Augusta National, sloeg hij een hole-in-one.

Het Par 3 Contest staat traditioneel op het programma op de dag voor het begin van de echte Masters in Augusta, de eerste major van het jaar. Het is een vaak een familiehappening met negen holes, iedere hole heeft een par 3. De familieleden van de golfers spelen een belangrijke rol tijdens deze opwarmronde. Familieleden zijn niet alleen als caddies in dienst, maar ze mogen ook af en toe zelf een balletje slaan.

Gary Nicklaus, de kleinzoon van golflegende Jack Nicklaus, mocht ook een balletje slaan. Hij nam de golfclub over van zijn grootvader voor de laatste hole en sloeg zowaar een hole-in-one. 

De Par 3 Contest werd gewonnen door de Amerikaan Tom Watson. Met zijn 68 lentes is hij de oudste winnaar ooit. Watson won in de jaren zeventig en tachtig acht majors. De Belg Thomas Pieters eindigde als tweede. 

Turkije haalt Gülenisten uit 18 landen terug

De Turkse geheime dienst MIT heeft vanuit achttien landen Gülen-aanhangers naar Turkije gebracht. Het gaat tot nu toe om tachtig Gülenisten, zei de Turkse vicepremier Bekir Bozdag tegen zender Habertürk.

De Turkse regering ziet de geestelijke Fethullah Gülen en zijn aanhangers als de verantwoordelijken voor de mislukte staatsgreep in 2016. Volgens Bozdag zijn de MIT-operaties in het buitenland een "grote slag" voor de 'Fethullahistische terreurorganisatie' (FETÖ) zoals de Turkse autoriteiten de Gülen-beweging steevast noemen.

Hoe en waar de acties precies plaatsvonden is onduidelijk. Een woordvoerder van president Recep Erdogan zei tegen journalisten in Ankara dat Turkije niet betrokken was bij illegale activiteiten. Hij verwees daarbij naar Kosovo.

In maart werden zes Gülen-aanhangers met toestemming van het Kosovaarse ministerie van Binnenlandse Zaken naar Turkije gebracht. De minister werd daarvoor ontslagen. Bozdag: ,,De gebeurtenissen in Kosovo zijn een groot succes. MIT zal soortgelijke operaties blijven uitvoeren."

Turkije haalt Gülenisten uit 18 landen terug
Turkije haalt Gülenisten uit 18 landen terug (Foto: ANP)

AMC maakt zelf alternatief geneesmiddel

Het AMC in Amsterdam gaat zelf een medicijn bereiden voor patiënten met een zeldzame stofwisselingsziekte. Zorgverzekeraars gaan het nieuwe middel vergoeden, meldt het academische ziekenhuis.

Het medicijn van het AMC is vergelijkbaar met het peperdure middel van farmaceut Leadiant, dat sinds begin van deze maand niet meer wordt vergoed. Tot voor kort ontvingen patiënten het middel dat onder de naam CDCA op de markt is, via de apotheek voor ongeveer 30 tot 40.000 euro per jaar. De prijs daarvan is volgens het AMC in korte tijd vervijfvoudigd.

Het middel is bedoeld voor de behandeling van de zeldzame ziekte CTX, ofwel cerebrotendineuze xanthomatose. Daarvan zijn in Nederland ruim 60 patiënten.

Het bereiden van geneesmiddelen in de apotheek voor eigen patiënten komt vaker voor. "Maar uniek is dat een maatschappelijk en economisch verantwoord alternatief wordt geboden voor een geregistreerd geneesmiddel dat bijvoorbeeld door een hoge prijs onbereikbaar wordt voor de patiënt", aldus het AMC.

AMC maakt zelf alternatief geneesmiddel
AMC maakt zelf alternatief geneesmiddel (Foto: ANP)

Onderzoek naar lek dossier Barbie

De Autoriteit Persoonsgegevens is een onderzoek begonnen naar de inbreuk van het medisch dossier van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie. "Het datalek is bij ons gemeld. We kijken ernaar, daar is een vaste procedure voor", laat een woordvoerster weten.

Donderdag werd bekend dat tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag ongeoorloofd het medisch dossier hebben bekeken van De Jong. Zij werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een zelfmoordpoging zou hebben gedaan.

Volgens privacywaakhond AP mogen alleen medewerkers die rechtstreeks betrokken zijn bij de behandeling het medisch dossier inzien. En ook alleen maar dat deel van het dossier dat nodig is voor de behandeling. Zorginstellingen moeten volgens de woordvoerster organisatorische en technische maatregelen nemen om te waarborgen dat niet iedereen in medische dossiers kan snuffelen. Zo moet er een logboek worden bijgehouden zodat achteraf gezien kan worden wie welke pagina's op welk moment heeft bekeken.

Cultuurprobleem
De woordvoerster van AP kon niet zeggen hoe vaak het voorkomt dat onbevoegde zorgmedewerkers hun neus steken in dossiers van patiënten. "De zorg staat wel al jaren in de top-drie van meldingen van datalekken". Die lekken worden vermoedelijk vooral veroorzaakt door onbeveiligde verbindingen en menselijke fouten.

De Patiëntenfederatie denkt dat het vaker voorkomt dat onbevoegde medewerkers in patiëntendossiers kijken. "De ontslagprocedures van medewerkers hierover zijn terug te vinden op internet", zegt een woordvoerster. Zij noemt de kwestie in het Haga-ziekenhuis "buitengewoon onzorgvuldig". Volgens de patiëntenorganisatie heeft het Haga-ziekenhuis een "cultuurprobleem", gezien de grote aantallen mensen die ongeoorloofd in het dossier hebben gekeken.

Privacywaakhond onderzoekt lek dossier Barbie
Privacywaakhond onderzoekt lek dossier Barbie (Foto: ANP)

Wees niet bang voor het bovennatuurlijke in Vampyr

De makers van Life is Strange zijn bezig met de puntjes op de i te zetten op Vampyr, hun nieuwe actie-RPG. Vandaag krijgen we een indruk van hoe het verhaal van de game precies in elkaar steekt.

In Vampyr speel je als Jonathan Reid, in een door de Spaanse griep geteisterd Londen. Als speler ga je op zoek naar de reden waarom je tot vampier (of 'Echon') getransformeerd bent. Daarnaast probeer je je beroep als dokter uit te oefenen om de verwoestende ziekte uit te roeien.

Vampyr komt 5 juni naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

DVD: The Secret Man

De Watergate-affaire van 1972 wordt misschien wel als het grootste politieke schandaal in de Amerikaanse geschiedenis gezien. Het verhaal was waarschijnlijk nooit aan het licht gekomen als The Washington Post geen geheime informatie toegespeeld had gekregen van een anonieme bron, die ook wel ''Deep Throat'' werd genoemd. Welke desastreuze gevolgen dit knap staaltje journalistiek heeft gehad is algemeen bekend; maar wat is het verhaal achter de klokkenluider Deep Throat? Dat is precies wat de politieke thriller The Secret Man onderzoekt.

Andere aanduiding risico op natuurbranden

De brandweer, veiligheidsregio's en natuurorganisaties hebben de aanduiding voor de kans op natuurbranden vereenvoudigd. De vijf kleuren - lichtgroen, groen, geel, oranje en rood - die hiervoor werden gebruikt, worden geschrapt. In plaats daarvan komen twee fasen om aan te geven of de kans op een natuurbrand groot is.

De brandweer en natuurorganisaties hebben hiertoe besloten omdat de verschillende codes verwarrend werkten. De termen als 'code oranje' of 'code rood' werden geregeld in verband gebracht met de weeralarmen van het KNMI. Het beeld ontstond dat het bij deze kleuren heel gevaarlijk zou zijn in de natuur en dat een bezoekje riskant zou kunnen zijn.

Fase 1 geldt bij een regulier risico. Mensen moeten dan voorzichtig zijn met vuur in de natuur. Bij fase 2 worden inwoners en recreanten gevraagd extra alert te zijn op het ontstaan van brand en in geval van een brand dit zo snel mogelijk te melden. Hulpdiensten en natuurbeheerders voeren dan ook extra controles uit, zoals luchtsurveillance in sommige provincies.

Andere aanduiding risico op natuurbranden
Andere aanduiding risico op natuurbranden (Foto: ANP)

'Beste tijd voor bier is elf uur 's ochtends'

Het AD heeft een interview gepubliceerd met ene Fiona de Lange, bierproefster van beroep. De dame is zythologe, cicerone, bierproefster, noem het maar op. Kortom, ze weet alles van brouwtechnieken, biertaps, het serveren van bier en de smaken van allerlei soorten bier.

Het hele interview, hier te lezen, gaat over de geschiedenis van het brouwen van bier - eerst deden vrouwen dat vooral, nu mannen - en over 'mooie' bieren en dat soort spul, voor de niet-diehard allemaal niet zo heel interessant. Toch eindigde De Lange met iets wat we graag delen.

De Lange proeft namelijk één keer per week nieuwe biertjes, en daar is één perfecte tijd voor: "Rond een uur of elf 's ochtends, na het ontbijt en voor de lunch. Om goed te proeven is één stevige slok voldoende. Die moet je wel doorslikken, want 'bitter' proef je achterin de mond."

Helaas is het al elf uur geweest, maar desalniettemin: proost!

Turkse regering wil noodtoestand verlengen

De Turkse regering wil de noodtoestand nogmaals verlengen. Dat gebeurde sinds de mislukte staatsgreep in 2016 al zes keer eerder, bericht de krant Hürriyet.

"Het is duidelijk noodzakelijk de noodtoestand te verlengen. Als het parlement instemt, zal dat opnieuw gebeuren", zei vicepremier Bekir Bozdag op de Turkse televisie.

De regering riep de noodtoestand uit op 20 juli 2016, nadat militairen een vergeefse poging hadden gedaan de regering af te zetten. De huidige termijn verloopt op 19 april.

Turkse regering wil noodtoestand verlengen
Turkse regering wil noodtoestand verlengen (Foto: ANP)

Coalitie niet tegen aanpassing inlichtingenwet

De regeringspartijen verzetten zich niet tegen een aanpassing van de inlichtingenwet, die vorige maand tijdens een raadgevend referendum werd weggestemd. Dat is te horen binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) presenteert donderdag een aantal voorstellen voor aanpassing van de wet aan de vier partijen. Bronnen bevestigen berichtgeving van BNR hierover. Niet duidelijk is welke aanpassingen zij zal voorstellen.

Premier Mark Rutte zei na de officiële uitslag van het referendum zo snel mogelijk met een reactie te komen. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet op 1 mei ingaan.

Niet van tafel

D66 was tegen de wet voordat zij toetrad tot het kabinet. De drie andere partijen steunden de wet. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig najaar nog dat het kabinet een afwijzing in het referendum zou negeren. Na de volksraadpleging zei hij dat het aan het kabinet was ,,om te beslissen wat het gaat doen".

Buma zei toen wel dat de Wiv niet van tafel kan. Dat zeggen ook de andere partijen. De vraag is nu in hoeverre en op welke manier de wet zal worden aangepast. De aanpassing mag in elk geval niet ten koste gaan van de werking van de wet, is te horen binnen de coalitie.

Bewaartermijnen

Ook de partijen die campagne voerden tegen de wet, willen niet dat deze helemaal van tafel gaat. Zij pleiten wel voor aanpassingen, onder meer waar het het delen van informatie met buitenlandse geheime diensten betreft en bewaartermijnen van data.

Een krappe meerderheid (49,4 tegen 46,5) stemde tijdens het referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. Die geeft de geheime diensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat op massale schaal data zal worden verzameld en daarmee aantasting van de privacy van burgers.

Coalitie niet tegen aanpassing inlichtingenwet
Coalitie niet tegen aanpassing inlichtingenwet (Foto: ANP)

Survival-topper This War of Mine gratis dit weekend

PC-gamers kunnen aankomend weekend via Steam voor nop aan de slag met survival-juweeltje This War of Mine. Spelers moet in deze grimmige game zien te overleven in een belegerde stad die is afgesloten van allerlei vanzelfsprekende voorzieningen.

This War of Mine is momenteel al gratis te downloaden en blijft dat voor de komende drie dagen. Ook is de game zwaar afgeprijsd, van €18,99 voor €5,69. Mijn advies is, mocht de game bevallen, om ook de Little Ones-DLC mee te pakken. Deze uitbreiding brengt behalve nieuwe personages en encounters ook kinderen naar de game. Dat maakt het overleven mogelijk nog zwaarmoediger en spannender dan het al was. Downloaden kan hier.

Spelers moeten in This War of Mine met een tot vier overlevenden een helse periode vol gevaren zien uit te zitten totdat er een staakt-het-vuren wordt afgekondigd. Wij waren uitermate goed te spreken over dit zwartgallige, melancholische survival-drama. Uit de FOK!-review:

"In modern war... you will die like a dog for no good reason. Met dit citaat van Ernest Hemingway opent This War of Mine, de onvergeeflijke survivalgame van Poolse ontwikkelaar 11 Bit Studios. This War of Mine breekt met de clichématige tradities die structureel terugkomen in survivalgames. Je bent geen superheld, je hebt geen speciale gaven of een enorm wapenarsenaal tot je beschikking en er zijn ook geen zombie-waves. Je speelt, letterlijk, het gepeupel; This War of Mine is een oorlog-survivalgame waarin je niet de oorlogvoerende partij speelt, maar de onvrijwillig daarin verzeild geraakte. Het dramatische avontuur voltrekt zich in een fictieve plaats genaamd Pogoren, maar is gebaseerd op de bezetting van Sarajevo tijdens de Bosnische Burgeroorlog."


Ontwikkelaar 11 Bit Studios heeft sinds de release van This War of Mine niet stilgezeten en komt later deze maand met een nieuwe survivalgame genaamd Frostpunk, een soort base-building survival-game in een dystopische wereld waarin de mensheid op het randje van uitsterven staat vanwege een nieuwe ijstijd, en is aangewezen op stoomtechnologie om te overleven. Die titel belooft ook weer een boel interessante concepten en we hopen daar binnenkort mee aan de slag te kunnen.

Vrouw ernstig mishandeld, politie zoekt getuigen

Een 29-jarige vrouw uit Delft werd woensdagochtend 4 april het slachtoffer van een zware mishandeling. De politie zoekt getuigen van deze mishandeling

De vrouw stond omstreeks 11:20 uur bij de tramhalte op de Papsouwselaan toen een onbekende jongeman haar bespuugde. Als reactie spuugde de vrouw op de grond, waarop de jongeman haar meerdere keren in het gezicht sloeg. De vrouw raakte hierdoor zwaargewond aan haar gezicht. De jongeman was slank en licht getint, ongeveer 180 cm lang, zwart haar met stekels, klein baardje en droeg een blauwe spijkerbroek.

Getuigen van deze mishandeling wordt gevraagd contact op te nemen met de politie op het nummer 0900-8844 of via meld misdaag anoniem op 0800-7000. 

Vrouw ernstig mishandeld, politie zoekt getuigen (Foto: stockfoto politie.nl)
Vrouw ernstig mishandeld, politie zoekt getuigen (Foto: stockfoto politie.nl)

Sportbandje met hartslagmeter voor 8 euro....

0504-1 (Foto: gbofficial)

De HomTom HT70 is weer een echt accumonster. Met maar liefst 10.000mAh kan je er ontzettend lang mee doen. De overige specificaties zijn er ook op afgestemd dat je zo lang mogelijk doet met de accu. Een zuinige MT6750T processor en een 6-inch HD+ scherm. Een dual-camera en 4GB werkgeheugen maken dat je wel een fijn toestel in handen hebt. Opladen van dit beest gaat met 3A dus met voldoende snelheid. En het mooie van dit alles, hij is kneiter goedkoop. Voor maar 135 euro heb je hem al...

0504-2 (Foto: gbofficial)

Ja dit is een smartwatch, met eens een nieuw design. Het gaat hier om de TenFifteen F2 smartwatch. Hij heeft een AMOLED scherm, en met een eigen simkaart kan het ding helemaal zelf draaien. Eigenlijk heb je dus een telefoon op je arm, die een hele hoop kan. Er zit GPS, Bluetooth, Wifi en een hartslagsensor in. Bizar dat ze dit allemaal in dit apparaatje krijgen. Voor 90 euro is dit bijzondere apparaat te koop.

0504-3 (Foto: gbofficial)

Op de Nederlandse Gearbest Pagina vind je exclusieve deals en kortingen, maar vooral ook coupons voor Nederland. Elke week zijn er 8 te vinden en om een voorbeeld te geven pakken we deze Y2 plus er even uit. Eigenlijk voor de meeste wel bekend wat je ermee kan, wel nog goed te noemen is dat er nog een bloeddrukmeter op zit wat wel wat nieuwer is. Voor iets meer dan 8 euro heb je dit bandje in huis.

0504-4 (Foto: gbofficial)

De zomer komt eraan en daarom is deze 'opblaasbare sofa' weer beschikbaar. Extreem sterk en ideaal voor op het strand. Op de speciale pagina vind je de coupon waarmee je hem voor 16 euro kan aanschaffen. Check ook zeker de 6 andere coupons exclusief voor Nederlanders.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 14

Weinig bioscoopreleases deze week, maar wel eentje met een bijna-Oscarwinnaar; genomineerd voor vijf Academy Awards, waaronder Beste Film, won Lady Bird helemaal niets, terwijl het toch wel andere awards, zoals Golden Globes op zak heeft.

Voor wie makkelijk vermaak zoekt is er overigens altijd nog een bankroof tijdens een orkaan...

Lady Bird
Lady Bird is het regiedebuut van actrice Greta Gerwig (Frances Ha), die tevens het scenario heeft geschreven. De film legt zowel de humor als het drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Christine 'Lady Bird' McPherson (Saoirse Ronan) zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder (Laurie Metcalf), maar ze lijkt meer op haar dan ze denkt. Lady Birds moeder is een verpleegster die keihard werkt om te zorgen dat er brood op de plank komt nadat haar vader (Tracy Letts) zijn baan is kwijtgeraakt. Lady Bird speelt zich af in het Californische Sacramento in 2002 tegen de achtergrond van een snel veranderend economisch klimaat. De film werpt een indringende blik op de relaties die ons vormen, de idealen die ons kenmerken en de schoonheid van een plaats die je je thuis mag noemen.

Cobain
De 15-jarige Cobain (Bas Keizer) loopt weg uit zijn nieuwe pleeggezin omdat hij zich zorgen maakt over zijn moeder Mia, die hoogzwanger is en een zwervend bestaan leidt. Nadat Cobain Mia dwingt om hulp te zoeken voor haarzelf en de baby, lopen de dingen uit de hand...

The Hurricane Heist
Een groep jonge hackers bedenkt een meesterlijk plan om 600 miljoen dollar te stelen van een financiële instelling, en deze heist valt precies samen met de grootste orkaan ooit geregistreerd in de VS.

Une saison en France
Een Afrikaanse leraar vlucht vanwege het oorlogsgeweld in zijn land naar Frankrijk, waar hij verliefd wordt op de Franse vrouw die zich over hem en zijn gezin ontfermt.

Zama
Het leven is tot stilstand gekomen voor Don Diego de Zama, gezant van de Spaanse koning in wat later Paraguay zal worden. Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden sporadischer en kleiner. Het wachten is op de brief van de koning die zijn overplaatsing naar Buenos Aires zal bevestigen. Maar de brief komt niet. Zama wil niet zien dat de wereld hem is vergeten. De onvergelijkbare Lucrecia Martel vertaalt de klassieke roman uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. De hitte zindert, niets in de nederzetting lijkt stabiel, niemand is te vertrouwen. Zama verliest langzaam de grip op de realiteit en bijt zich vast in een hopeloze missie naar de verraderlijke binnenlanden.

Wil je deze films zien? Bezoek je dichtstbijzijnde bioscoop voor de tijden.

MLB: Vijfde zege op rij voor Astros

De honkballers van de Houston Astros hebben alweer de vijfde opeenvolgende zege in het jonge MLB-seizoen te pakken. De regerend World Series-kampioenen verloren nog altijd maar één van hun zeven wedstrijden.

Woensdag kregen de Astros in het Minute Maid Park bezoek van de Baltimore Orioles, met werper Brad Peacock op de heuvel namens de thuisploeg. Veel werd er niet gescoord en in de zevende inning beslisten de Astros het duel: Alex Bregman sloeg Derek Fisher binnen voor 3-2.

Bij de Los Angeles Angels kon men weer juichen: de nieuwe ster Shohei Ohtani sloeg in zijn tweede opeenvolgende wedstrijd een homerun en dit keer hielp dat de Angels naar een 3-2 zege op de Cleveland Indians, na vier extra innings.

Giancarlo Stanton sloeg namens de New York Yankees zijn eerste homerun in de Bronx. Aaron Judge en Gary Sanchez mepten de bal ook te tribunes in, wat de Yankees, waar Didi Gregorius dit keer niet tot een goede klap kwam, een 7-2 winst op de Tampa Bay Rays opleverde.

Uitslagen MLB woensdag
Atlanta Braves - Washington Nationals 7-1
New York Yankees - Tampa Bay Rays 7-2
New York Mets - Philadelphia Phillies 4-2
Houston Astros - Baltimore Orioles 3-2
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 3-0
Los Angeles Angels - Cleveland Indians 3-2 (4 extra innings)
Pittsburgh Pirates - Minnesota Twins 3-7
Toronto Blue Jays - Chicago White Sox 3-4
San Francisco Giants - Seattle Mariners 10-1
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 0-6
Oakland Athletics - Texas Rangers 6-2
San Diego Padres - Colorado Rockies 2-5

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Basketballers Den Bosch met moeite langs Amsterdam

De basketballers van de New Heroes Den Bosch hebben met de nodige moeite een uitzege gepakt. Op bezoek bij Apollo Amsterdam werd het geen al te makkelijke avond voor de nummer twee, in de vorige wedstrijd nog te sterk voor en bij koploper Donar.

Amsterdam, dat vecht om de play-offs te bereiken, hield de schade met 39-49 halverwege nog prima beperkt. Met name in het vierde kwart kwamen de Amsterdammers weer in de buurt, maar onder leiding van Keshun Sherrill (31 punten), Stefan Wessels (23 punten) en Malik Morgan (13 punten, 10 assists) hield Den Bosch stand: 82-93.

NHL: Kings zonder spelen naar play-offs, ook Ducks pakken ticket

De ijshockeyers van de Los Angeles Kings hebben zich geplaatst voor de play-offs in de NHL. Daar hoefden ze zelf niet voor in actie te komen op woensdag: de Chicago Blackhawks wonnen van de St Louis Blues en dat bracht het ticket binnen in Los Angeles. Na het winnen van de Stanley Cup in 2013/14 is het pas de tweede keer dat de Kings de play-offs halen.

Ook de Anaheim Ducks mogen zich op gaan maken voor een verlenging van het seizoen. Mathew Dumba zette het al geplaatste Minnesota Wild in Anaheim op 0-1, maar Nick Ritchie scoorde de gelijkmaker. Ondrej Kase en Andrew Cogliano waren vervolgens goed voor elk één goal, waardoor de Ducks met 3-1 wonnen en zich definitief voor het postseason mogen melden.

Uitslagen NHL woensdag
Buffalo Sabres - Ottawa Senators 2-4
St. Louis Blues - Chicago Blackhawks 3-4
Anaheim Ducks - Minnesota Wild 3-1

Ducks - Wild (Bron: YouTube)

NBA: Alle play-offteams Eastern Conference bekend

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben zich geplaatst voor de play-offs in de NBA. Daar hoefden ze woensdag zelf niet eens voor in actie te komen: het felbegeerde ticket was binnen nadat de Philadelphia 76ers, zelf al geplaatst, afrekenden met de Detroit Pistons.

De Pistons moesten winnen om nog een kans te houden, maar na een goed eerste kwart gaven ze het in het tweede kwart volledig uit handen. De Sixers maakten het aan het einde nog een beetje spannend, maar gaven de winst in de Motor City niet meer weg: 108-115.

De Bucks plaatsten zich zo als achtste en laatste team uit de Eastern Conference voor de play-offs. De Toronto Raptors, Boston Celtics, Cleveland Cavaliers, 76ers, Indiana Pacers, Miami Heat en Washington Wizards hadden het ticket ook al te pakken. 

De Houston Rockets, Golden State Warriors en Portland Trail Blazers zijn in het westen zeker van de play-offs. Daar strijden in de laatste dagen van het reguliere seizoen zeven teams om nog vijf beschikbare plaatsen.

Uitslagen NBA woensdag
Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 108-115
Orlando Magic - Dallas Mavericks 105-100
Atlanta Hawks - Miami Heat 86-115
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 123-95
Toronto Raptors - Boston Celtics 96-78
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 122-112 OT

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Begin een band met Nintendo Labo

In deel drie van de Toy-Con Garage-serie laat Nintendo zien hoe je met Nintendo Labo een gitaar kunt programmeren, compleet met wisselende pitches en frequency. We zien uiteindelijk zelfs een jam ontstaan met een gitaar, twee piano's en een drumstel. Uiteraard allemaal gemaakt in de Toy-Con Garage.

Hieronder kun je bekijken hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Nintendo Labo lanceert op 20 april exclusief voor Nintendo Switch.

Overwatch Retribution is nieuw PvE-event met nieuwe map

Tijdens de Overwatch League heeft Blizzard de nieuwe missie van het volgende Overwatch-event getoond. Onder de noemer 'Overwatch Archives' spelen we in Retribution een missie van Blackwatch die wraak willen op Talon na een aanslag op Overwatch.

De missie speelt zich af in Venetië op de nieuwe map 'Rialto'. Deze map is bovendien een nieuwe Payload-map die ook beschikbaar wordt gemaakt voor de normale PvP-modi. Het evenement introduceert zestig nieuwe items, waaronder nieuwe skins voor Moira en Reaper. De trailer is hieronder te bekijken.

Overwatch: Retribution begint 10 april en duurt tot 30 april. Gedurende deze periode is ook Uprising weer te spelen.

CDA: hogere straffen voor jeugdige criminelen

De straffen voor minderjarige criminelen moeten fors omhoog. Dat vindt Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). Ze wil de straffen ten minste verdubbelen. Daarnaast moeten jongeren die nog in voorlopige hechtenis zitten ook minder makkelijk vrijkomen. De Tweede Kamer debatteert donderdag over het onderwerp.

Volgens Van Toorenburg worden ontspoorde jongeren nu vaak niet lang genoeg vastgehouden, om hen tot inkeer te doen komen. "Een paar weken of maanden detentie zet geen zoden aan de dijk. Dan is de jeugdige nog niet eens losgeweekt uit zijn oude foute vriendengroep."

Jongeren die al wel vastzitten, maar nog niet zijn veroordeeld, moeten ook minder makkelijk vrij komen, vindt Van Toorenburg. Het gedrag van de jongere in de inrichting moet dan door de rechter worden meegewogen.

CDA: hogere straffen voor jeugdige criminelen
CDA: hogere straffen voor jeugdige criminelen (Foto: ANP)

Doden door giftige alcohol Indonesië

Zeker 28 mensen zijn in de Indonesische hoofdstad Jakarta overleden na het drinken van een zelfgemaakte alcoholische drank. Die hadden zij bij een straattentje gekocht. Volgens de politie klaagden de slachtoffers eerst over misselijkheid waarna zij binnen één of twee dagen het leven lieten.

Volgens lokale media arresteerde de politie inmiddels een man die de giftige drank in omloop zou hebben gebracht. In Indonesië is het zelf brouwen van drank lucratief omdat bier, wijn en sterkere dranken relatief duur zijn. Daarbij wordt nogal eens methanol gebruikt dat een giftige uitwerking kan hebben.

Doden door giftige alcohol Indonesië
Doden door giftige alcohol Indonesië (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: druilweer

Het is op de meeste plaatsen bewolkt en er komen enkele buien voor. Overdag trekt de bewolking naar het oosten weg en wordt het droog. In de middag wordt het vanuit het westen zonnig, maar desondanks wordt het niet veel warmer dan 9°C. De matige tot (vrij) krachtig wind is west tot zuidwest en neemt aan zee toe naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. Tegen de middag draait de wind naar noordwest en trekt aan zee aan tot hard, mogelijk stormachtig, 7-8 Bft.. Met name in het noord(west)elijk kustgebied kunnen windstoten rond 75 km/u voorkomen. In de loop van de middag neemt de wind vanuit het zuidwesten sterk in kracht af en draait naar west tot zuidwest.

In de nacht naar vrijdag is het vrij helder, mogelijk met lokaal een ondiepe mistbank. De minimumtemperatuur daalt landinwaarts naar waardes rond of net onder het vriespunt. De wind wordt zuidelijk en zwak.

Vrijdag overdag is het zonnig en droog. De middagtemperatuur loopt op naar 12°C in het noorden en 15°C in het zuiden van het land. De zuid- tot zuidoostenwind neemt gedurende de dag toe naar matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

DJMO spotte een Arcus boven Alkmaar.. Dat brengt meestal niet veel goeds (maar wel onweer)  (Foto: DJMO)
DJMO spotte een Arcus boven Alkmaar.. Dat brengt meestal niet veel goeds (maar wel onweer) (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Senaat Mexico: stop grenssamenwerking met VS

De Mexicaanse senaat wil dat de regering van dat land alle samenwerking met de Verenigde Staten op het gebied van grensbewaking en migratie stopzet. De senaat doet dat in antwoord op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om soldaten van de nationale garde naar de Amerikaans-Mexicaanse grens te sturen.

De senaat nam unaniem een motie aan. in die motie veroordelen de Mexicanen ook "de agressieve retoriek van Trump richting Mexico." De senaat noemde het besluit van Trump "de zoveelste belediging."

Trump ondertekende woensdag een verklaring over de inzet van gardisten aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Naar verwachting reizen de eerste reservisten woensdagnacht (lokale tijd) al af.

Om hoeveel gardisten het in totaal gaat is niet bekendgemaakt. Trump stuurt sinds enkele dagen agressieve tweets rond waarin hij tekeer gaat tegen de illegale immigratie aan de zuidgrens. Hij beschuldigt Mexico ervan ongeremd drugs en criminelen de VS binnen te loodsen.

Senaat Mexico: stop grenssamenwerking met VS
Senaat Mexico: stop grenssamenwerking met VS (Foto: ANP)

Moskou wil Veiligheidsraad bijeen over Skripal

Rusland wil de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeenroepen over de Britse beschuldigingen dat het Kremlin achter een gifmoordaanslag in Engeland zou zitten. De Russische ambassadeur bij de VN, Vassili Nebenzia, heeft dit gezegd.

De raad kwam 14 maart al bijeen over de kwestie, nadat de Britse premier Theresa May de VN had geschreven dat de Russen er "heel waarschijnlijk" achter zitten.

Begin maart werd een voormalige Russische dubbelspion, Sergej Skripal, in Salisbury met een uitzonderlijk soort chemisch wapen aangevallen. Hij had zich na een spionnenruil in 2010 in Zuid-Engeland gevestigd. De Britse regering stelt dat Rusland erachter moet zitten. Volgens Moskou slaat dat nergens op. De Russische regering heeft naar eigen zeggen geen motief voor, en geen enkel belang bij, de aanslag met het merkwaardige gif novitsjok.

Moskou wil Veiligheidsraad bijeen over Skripal
Moskou wil Veiligheidsraad bijeen over Skripal (Foto: ANP)

Trump stuurt garde naar Mexicaanse grens

De Amerikaanse president Donald Trump stuurt leden van de nationale garde, onderdeel van de reservestrijdkrachten, naar de Mexicaanse grens om te helpen die beter te bewaken. Trump ondertekende een verklaring hierover woensdagavond (lokale tijd), meldden Amerikaanse media. Naar verwachting reizen de eerste reservisten woensdagnacht al af.

Om hoeveel gardisten het in totaal gaat is niet bekendgemaakt. Trump stuurt sinds enkele dagen agressieve tweets rond waarin hij tekeergaat tegen de illegale immigratie aan de zuidgrens. Hij beschuldigt Mexico ervan ongeremd drugs en criminelen de VS binnen te loodsen. Ze blijven er wat hem betreft tot de muur is gebouwd die in hij de verkiezingscampagne beloofde.

Het idee van Trump, dat hij dinsdag besprak met onder anderen de ministers James Mattis (Defensie) en Jeff Sessions (Justitie), en waarvoor steun is gevraagd van het Congres, is niet nieuw. In mei 2010 deed president Barack Obama voor hetzelfde doel een beroep op gardisten. Hij riep destijds 1200 man op ter assistentie. Onder George W. Bush waren het er ooit 6000.

Trump stuurt garde naar Mexicaanse grens
Trump stuurt garde naar Mexicaanse grens (Foto: ANP)

Het is wandel naar je werk dag!

In 2016 werd van alle verplaatsingen van en naar het werk iets meer dan 4 procent geheel te voet afgelegd. Afstanden tot één kilometer gaan voor bijna de helft lopend. Dit meldt het CBS op de derde editie van Wandel naar je Werk-dag op basis van recente cijfers over het verplaatsingsgedrag van inwoners van Nederland.

Het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland is een enquête naar het reisgedrag van de Nederlandse bevolking in Nederland. In dit onderzoek wordt aan mensen gevraagd om hun dagelijkse verplaatsingen bij te houden naar plaats van herkomst en bestemming, tijdstip van de verplaatsingen, gebruikte vervoermiddelen en reismotieven (waaronder werk). Dit onderzoek wordt jaarlijks door het CBS uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In 2016 zijn ruim 114 miljoen verplaatsingen van en naar het werk volledig te voet gemaakt. Dit zijn alle verplaatsingen vanuit huis (woonadres) rechtstreeks naar het werk of van het werk rechtstreeks naar huis. Ook verplaatsingen van een winkel naar het werk, van een lunchafspraak terug naar het werk of verplaatsingen tussen verschillende werklocaties worden hiertoe gerekend. Op een gemiddelde dag vindt 4 procent van de verplaatsingen van en naar het werk volledig te voet plaats. Ter vergelijking: bij 25 procent van de verplaatsingen is de fiets het hoofdvervoermiddel en bij 60 procent de auto.

1 kilometer
Afstanden van en naar het werk korter dan 1 kilometer worden het vaakst te voet afgelegd. Bijna de helft van deze verplaatsingen wordt lopend gemaakt, 40 procent gebeurt met de fiets en 9 procent met de auto. Op afstanden tussen 1 en 3,7 kilometer wordt vooral gefietst: zes op de tien verplaatsingen vindt plaats met de fiets als hoofdvervoermiddel, ruim 25 procent gaat met de auto, en nog maar 7 procent volledig te voet. Als de afstand van of naar het werk nog groter is, wordt nauwelijks nog gelopen (minder dan 1 procent). Boven de 15 kilometer worden acht op de tien verplaatsingen van en naar het werk met de auto gemaakt en één op de tien met de trein.

Winkelen
Van alle verplaatsingen (alle reismotieven) wordt bijna één op de vijf (18 procent) volledig lopend afgelegd. Bij 94 procent van de verplaatsingen te voet is de afgelegde afstand minder dan 5 kilometer. Gemiddeld duurt zo’n verplaatsing ongeveer 20 minuten. Er wordt vooral gelopen voor activiteiten als winkelen of recreatieve uitstapjes, zoals de hond uitlaten of een boswandeling (toeren en wandelen). Van alle verplaatsingen die lopend worden gemaakt, vindt iets meer dan 4 procent plaats ten behoeve van het werk.

Recreatief wandelen
Een verplaatsing die in zijn geheel te voet wordt afgelegd heeft een gemiddelde lengte van anderhalve kilometer. De meeste loopkilometers worden gemaakt voor recreatieve doeleinden (toeren en wandelen), gemiddeld bijna 2,7 kilometer per verplaatsing. Voor het werk leggen we minder lange afstanden te voet af, gemiddeld iets minder dan 1,2 kilometer.

Het is wandel naar je werk dag!
Het is wandel naar je werk dag!

Cao-lonen stijgen meer dan vorig jaar

De cao-lonen zijn in het eerste kwartaal van 2018 gestegen met 1,7 procent. Over heel 2017 was die stijging nog 1,5 procent. In 2016 was de groei iets groter, namelijk 1,8 procent. De contractuele loonkosten namen in het eerste kwartaal toe met 2,2 procent, de grootste stijging in vijf jaar. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.

In het eerste kwartaal stegen de lonen zowel bij de particuliere bedrijven als bij de sector overheid met 1,8 procent. Bij de gesubsidieerde sector was dit 1,6 procent. Dat de loonstijging zo gelijk opgaat, is lange tijd niet voorgekomen. De ontwikkeling in de particuliere sector is de laatste acht jaar relatief gelijkmatig geweest. Deze bewoog tussen 0,9 en 1,8 procent. Bij de overheid waren de dalen dieper (0,1 procent) en de pieken hoger (3,6 procent). Na jaren van geringe stijgingen volgde bij de overheid in 2015 en 2016 een inhaalslag.

Het merendeel van de overheids-cao’s was in het eerste kwartaal van 2018 nog niet rond. Bij 35 procent werden de onderhandelingen met succes afgerond. Bij de sector particuliere bedrijven lag eind maart voor de meeste cao’s (90 procent) al een akkoord.

Opnieuw lag de stijging van de contractuele loonkosten (cao-lonen en werkgeverspremies) boven die van de cao-lonen. Sinds het begin van 2016 is dat het geval. In het eerste kwartaal bedroegen deze contractuele loonkosten 2,2 procent. Oorzaken waren de verhoging van de werkgeversheffing voor de Zorgverzekeringswet en de werkgeversbijdragen aan WAO- en WW-premies. De overheid had hiernaast ook te maken met een stijging van de pensioenpremies bij het ABP.

Cao-lonen stijgen meer dan vorig jaar
Cao-lonen stijgen meer dan vorig jaar

Inkomstloze vaker verdacht van drugsmisdrijf

Afgezet tegen alle zaken waarover het Openbaar Ministerie in 2016 besliste, waren personen zonder inkomen naar verhouding vaak verdacht bij drugszaken. Schoolkinderen en studenten waren naar verhouding minder vaak verdacht. Zowel bij het Openbaar Ministerie als bij de rechter was in 2016 bijna één op de tien zaken een drugsmisdrijf. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2016 nam het Openbaar Ministerie (OM) in 18.500 drugszaken een beslissing. Dat was 9 procent van alle zaken waarover het OM in dat jaar besliste. Van de strafrechtelijke verdachten bij drugszaken was 21 procent zonder inkomen, terwijl zij 16 procent uitmaakten van alle strafrechtelijke verdachten. Bij drugsmisdrijven vormden (school)kinderen en studenten 6 procent van de strafrechtelijke verdachten, bij alle misdrijven was dat 12 procent. Werknemers en zelfstandigen maakten ongeveer 30 procent uit van de verdachten voor drugsmisdrijven, een even groot deel als uitkeringsontvangers. Dit aandeel wijkt voor beide groepen niet veel af van het percentage voor alle misdrijven.

Er is niet onderzocht of er een oorzakelijk verband is tussen voornaamste inkomensbron en het strafrechtelijk verdachte zijn van misdrijven. Op basis van dit onderzoek kan bijvoorbeeld niet worden vastgesteld of mensen verdacht worden van een misdrijf omdat ze geen inkomen hebben, of dat ze geen inkomen hebben omdat ze verdacht worden van een misdrijf, of dat beide het gevolg zijn van andere factoren. Mogelijk zijn alle drie beweringen waar.

45 procent drugszaken afgehandeld door OM
Bij 45 procent van de drugszaken handelde het OM de zaak af zonder tussenkomst van de rechter. Van deze zaken werd in bijna een kwart van de gevallen onvoorwaardelijk afgezien van vervolging, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs was. Bij 20 procent volgde een transactie, strafbeschikking of werd onder voorwaarden afgezien van vervolging.

Bij de overige 55 procent van de drugszaken kregen de verdachten een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Drugszaken kwamen iets vaker dan alle zaken voor de rechter. Naar verhouding werden er bij drugszaken minder transacties, strafbeschikkingen en voorwaardelijke sepots opgelegd.

Strafrechtelijke verdachten zonder inkomen of met een uitkering kregen vaak een dagvaarding in vergelijking met groepen die hun voornaamste inkomen uit een andere bron hadden. Bij pensioenontvangers zag het OM vaker dan bij andere groepen onvoorwaardelijk af van vervolging. Het OM gaf deze drie groepen minder vaak een transactie of strafbeschikking. Bij (school)kinderen en studenten stuurde het OM naar verhouding weinig zaken naar de rechter, maar legde vaker een strafbeschikking of transactie op.

Helft sancties is taakstraf of geldboete
In 2016 legden rechters 11.000 sancties op in drugszaken, 9 procent van alle opgelegde sancties in strafzaken. Bij het opleggen van de sancties en het bepalen van de strafmaat houdt de rechter rekening met de ernst en omstandigheden van het misdrijf, de wet- en regelgeving en de persoonlijke situatie van de verdachte. 38 procent van de sancties was een gevangenisstraf, 39 procent een taakstraf en 10 procent een geldboete.
Personen zonder inkomen kregen vaker een gevangenisstraf dan personen die hun voornaamste inkomen uit een andere bron hadden.

Daarnaast legde de rechter hun relatief vaak een maatregel op, zoals terbeschikkingstelling (TBS), of een bijkomende straf, zoals ontzegging van de rijbevoegdheid. Werknemers en zelfstandigen kregen relatief vaak een taakstraf of een geldboete, evenals (school)kinderen en studenten.

Inkomstloze vaker verdacht van drugsmisdrijf
Inkomstloze vaker verdacht van drugsmisdrijf

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.