Neushoornhoornsmokkelaar krijgt celstraf

De rechtbank Amsterdam heeft een 30-jarige man met de Chinese nationaliteit veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf voor de smokkel van neushoornhoorns en vervalste visa. Inspecteurs van het team Natuur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de man in december 2017 aangehouden en de 5 neushoornhoorns en 4 andere objecten die hij bij zich had in beslag genomen.

Het team Natuur heeft na de aanhouding verder strafrechtelijk onderzoek gedaan onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De geschatte waarde van de neushoornhoorns en objecten van neushoornhoorn is ca. € 500.000. De neushoornhoorns werden door de douane ontdekt bij het bekijken van scanbeelden. De man is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest.

De handel in beschermde diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wíld Flora and Fauna (CITES). Dit verdrag bevat afspraken over de wetgeving, de naleving en de controle van de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Illegale handel in bedreigde dieren levert grote schade op aan de populatie van deze soorten, de leefomgeving, de natuur en de internationale rechtsorde.