FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 maart 2018

Verstappen rijdt derde tijd op kilometerrijke dag

Max Verstappen heeft op de eerste testdag van de tweede testweek in Barcelona de derde tijd gereden. De Nederlander reed met de Red Bull RB14 een tijd van 1.20,649 en was hiermee iets langzamer dan Sebastian Vettel en Valtteri Bottas.

Belangrijker dan de tijd was dat Verstappen in totaal 127 ronden heeft gereden. Niet geheel zonder problemen, want door een probleem met de accu viel de auto in de middag even stil. Absolute kilometer vreter was Vettel met 168 ronden, terwijl Bottas en teamgenoot Lewis Hamilton zelfs nog vaker in de rondte gingen.

Problemen waren er voor Toro Rosso dat slechts 54 rondes aflegde doordat de remmen niet goed functioneerden. Ook McLaren heeft de 2018-auto nog niet geheel op de rit. Zo zitten in de bolide sleuven om de auto beter te koelen en viel Stoffel Vandoorne door problemen tot driemaal toe stil.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:20.396 Medium 168
2 V. Bottas Mercedes 1:20.596 Soft 86
3 M. Verstappen Red Bull 1:20.649 Medium 127
4 L. Hamilton Mercedes 1:20.808 Soft 88
5 P. Gasly Toro Rosso 1:20.973 Soft 54
6 K. Magnussen Haas 1:21.298 Soft 93
7 N. Hulkenberg Renault 1:21.432 Medium 48
8 C. Sainz Jr. Renault 1:21.455 Soft 91
9 S. Sirotkin Williams 1:21.588 Soft 42
10 S. Pérez Force India 1:21.643 Soft 93
11 M. Ericsson Sauber 1:21.706 Supersoft 118
12 S. Vandoorne McLaren 1:21.946 Supersoft 38
13 L. Stroll Williams 1:22.937 Hypersoft 83

Verkeerde patiënt krijgt hersenoperatie

Medewerkers van het Kenyatta National Hospital in de Keniaanse hoofdstad Nairobi hebben onlangs een klein foutje gemaakt. Chirurgen waren bezig met een hersenoperatie om bij een man een bloedprop te verwijderen, maar ze ontdekten dat hij helemaal geen bloedprop in zijn hoofd had.

Na enig nadenken bleek wat er aan de hand was: ze hadden het hoofd van de verkeerde patiënt geopend. Er waren namelijk twee mannen buiten bewustzijn binnengebracht, één met een bloedprop in zijn hersenen en één waar alleen een minder ingrijpende behandeling nodig was om een zwelling te verminderen.

Volgens de Daily Nation kwamen chirurgen pas na 'uren opereren' achter de fout. De patiënt bij wie men de niet-bestaande bloedprop wilde verwijderen maakt het gelukkig naar omstandigheden wel goed, de ander ontsnapt mogelijk aan een operatie, want volgens de Keniaanse krant is zijn situatie ondertussen flink verbeterd.

Een hersenchirurg, anesthesist, verpleegster en de baliemedewerker zijn voorlopig geschorst, zo liet de baas van het ziekenhuis, Lily Koros, weten. Collega's van de chirurg zijn het daar overigens niet mee eens: volgens hen moet de persoon die de identificatie geregeld heeft - niet de chirurg zelf - gestraft worden. 

Enkele uren later werd bekend dat ook mevrouw Koros zelf voorlopig thuis mag blijven. De Keniaanse minister van gezondheid, Sicily Kariuki, vertelde dat Koros naar huis is gestuurd. De vakbond van de Keniaanse chirurgen verdedigt de medewerkers: zij zeggen dat er een chronisch gebrek aan artsen en ander personeel is, waardoor men veel te veel werk moet verzetten en de kans op fouten snel toeneemt.

Olympisch bokskampioen Yoka jaar geschorst voor missen dopingtests

Bokser Tony Yoka is door de Franse boksfederatie met terugwerkende kracht voor één jaar geschorst. De 25-jarige Fransman heeft drie en mogelijk vier keer een dopingcontrole gemist. Yoka won in 2016 olympisch goud bij de superzwaargewichten en werd vorig jaar professional.

In december stond Yoka voor de derde keer als prof in de ring, maar voorafgaand aan het duel met de Belg Ali Baghouz gaf hij geen urinemonster af. Yoka's advocaat Arnaud Pericard vertelt daar tegenover Franse media niet bij of het simpelweg niet lukte of dat Yoka het weigerde.

Ook zou Yoka een test gemist hebben doordat hij in een 'ontspanningsperiode' zat en niet wist dat hij zijn whereabouts ook dan gewoon door moest geven. Zo belden controleurs bij hem thuis in Frankrijk aan, terwijl de bokser in de Verenigde Staten zat, iets wat daarna nog eens gebeurde.

Als het onderzoek naar de zaak van Yoka is afgerond kan hij mogelijk voor nog een extra jaar geschorst worden. Op 7 april staat zijn volgende gevecht gepland, tegen de Fransman Cyril Leonet, maar of dat door kan gaan is nog niet duidelijk.

Yoka maakte onlangs nog deel uit van het trainingskamp van Joseph Parker, de Nieuw-Zeelander die op 31 maart tegen Anthony Joshua vecht, met als inzet de zwaargewichttitels bij de WBA, WBO, IBF en IBO.

Basketballers Donar halen uit in achtste finales Europe Cup

De basketballers van Donar Groningen hebben in de achtste finales van de Europe Cup een klinkende zege bij kunnen schrijven. In de eerste wedstrijd, gespeeld in het eigen Martiniplaza, werd het Roemeense Cluj-Napoca overtuigend opzij geschoven: 103-76.

In de tweede groepsfase speelde Donar ook al twee keer tegen de Roemenen, wat in eigen huis een ruime en in Roemenië een kleine zege opleverde. Dinsdag namen de Roemenen brutaal de leiding in het eerste kwart, maar daarna herstelde Donar zich keurig. 

De voorsprong voor Donar werd netjes uitgebreid naar tien, twintig en zelfs even dertig punten. Vooral Brandyn Curry was lekker op dreef: hij kwam tot 26 punten, negen assists en zes rebounds.

Op woensdag 14 maart volgt de return in Roemenië.

Nederland assisteert bij onderzoek wrakken Javazee

Experts van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) vertrekken vandaag naar Indonesië. Daar adviseren ze bij het opgraven en analyseren van stoffelijke resten. Dit in het kader van nader onderzoek naar de (gedeeltelijke) verdwijning van de Nederlanders oorlogsschepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer.

Dat schrijft minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten, mede namens haar collega's van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, vandaag aan de Kamer. De marineschepen vergingen op 27 februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee.

In aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade verkenden Indische autoriteiten de situatie ter plaatse. Verder heeft de Indonesische politie de onderzoekslocatie veiliggesteld en is een onderzoek gestart. Ook zijn aangetroffen stoffelijke resten geborgen zodat deze later onderzocht kunnen worden door experts. Nederland levert met de experts van het BIDKL een bijdrage aan dit onderzoek door de politie te adviseren over het opgraven van de stoffelijke resten en vervolgens bij het analyseren hiervan.

Minister Bijleveld: “Ik ben blij dat onze experts vandaag naar Indonesië vliegen om mee te helpen bij het onderzoek ter plaatse. We willen graag meer weten over de stoffelijke resten die zijn aangetroffen. Dit is voor de nabestaanden erg belangrijk. We zetten ons er dan ook voor in om hen duidelijkheid en rust te geven.”

Meer lezen over het werk van Defensie? Kijk eens op het forum! 

Vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter (Foto: NIMH)
Vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter (Foto: NIMH)

Almere snelste groeier afgelopen 20 jaar

In de afgelopen twintig jaar groeide Almere zowel qua economie, als werkgelegenheid en aantal inwoners het snelst. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van de ontwikkeling van 52 regio’s waarin Nederland is opgedeeld. Uit de analyse blijkt ook dat de snelste groei plaatsvindt rond Amsterdam en Utrecht én op een as vanuit het noorden van de Randstad richting het noordoosten. Behalve Almere maken ook de rest van Flevoland, de omgeving van Amersfoort en Noord-Overijssel deel uit van deze as.

Uit Groeiers buiten de Randstad blijkt verder dat de beginpunten van de groei-as, Almere en Amersfoort, qua werk sterk zijn georiënteerd op de Randstad. Amersfoort lijkt qua economische structuur ook op de ‘top’ van de Randstad. In Almere is daar minder sprake van en in de rest van Flevoland en in Noord-Overijssel al helemaal niet. De vier grotere gemeenten in het groeigebied tellen relatief meer jongeren dan de G4 én meer 65-plussers (behalve Almere). Het aandeel hogeropgeleiden in Amersfoort en Zwolle ligt vergelijkbaar hoog als in de G4. De arbeidsparticipatie is er ook relatief hoog.

Scholieren jagen verwarde messentrekker weg

De politie heeft dinsdagmiddag een 44-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden die kort daarvoor leerlingen van een school aan de Diamantstraat had bedreigd met messen. De meldkamer kreeg een melding dat een man met messen zwaaide op het schoolplein van de school in de richting van scholieren. De man werd door enkele scholieren van het schoolplein gejaagd.

De gealarmeerde politie hield de man even later aan. Het bleek een 44-jarige verwarde man te zijn, een bekende van de politie die al in een hulpverleningstraject zit. De politie nam twee messen in beslag. De verdachte zit nog vast wegens bedreiging. Er wordt onderzocht of er andere zorgtrajecten mogelijk zijn. De school zorgt voor opvang en nazorg van scholieren.

Inbraak in kluizenkelder Rabobank

De politie doet onderzoek naar een inbraak in de kluizenkelder van een bankfiliaal van de Rabobank aan de Kade in Oudenbosch. Er zou in verschillende kluisjes zijn ingebroken.

De inbraak werd maandagmiddag 5 maart ontdekt. De politie is direct een onderzoek gestart en bewaakt tijdelijk het bankgebouw. De technische recherche heeft dinsdag onderzoek gedaan. Wat er exact is buit gemaakt is nog onduidelijk, verder onderzoek moet dat uitwijzen.

Porno uit Genève

Donderdag gaan voor het publiek de deuren open van de Autosalon van Genève. Op woensdag en donderdag mogen journalisten al een bezoek brengen aan al het moois op de beursvloer. Naast straatauto's is er ook veel ruimte gereserveerd voor auto's voor op het circuit.

De Rebellion R13 LMP1 die Rebellion Racing samen met Oreca ontwikkeld heeft voor deelname aan het FIA World Endurance Championship.

De nieuwe 'Gen 2' Formule E-auto.

Aston Martin heeft met de Valkyrie Pro de ultieme auto voor trackdays:

De nieuwe racer van Alpine volgens het populaire GT4-reglement. Er komt ook een Cup met deze auto's.

Eerbetoon aan Ayrton Senna: McLaren Senna GTR Concept.

Toyota is terug met de Supra, volgens geruchten gebouwd volgens GTE-reglement dus geschikt voor Le Mans.

Elektrisch toerwagenracen met de Cupra e-Racer. Enkele specs: Achterwielaandrijving, 300 kW - piekvermogen van 500 kW - elektrische motor, 65 kWh 800V batterij, 0-100 km/h in 3,2 seconden, 0-200 km/h in 8,2 seconden en een topsnelheid van 270 km/h. Opladen van de batterij duurt 40 minuten.

Claudia de Breij steunt homoposter Suitsupply

Cabaretière Claudia de Breij steunt de omstreden postercampagne van kledingmerk Suitsupply. Dat laat zij dinsdag via Twitter weten.

De keten trok de afgelopen week veel aandacht met een aantal posters waarop homo's stonden afgebeeld die elkaar zoenen en strelen. Tientallen bushokjes met posters werden vernield en een nog groter aantal werd beklad met verf. In Zwolle werd er zelfs een hakenkruis op een poster van de zoenende mannen getekend.

"Ik vind jullie nieuwe postercampagne prachtig", laat De Breij weten. "Het is natuurlijk ook commercie. Voor jullie omzet is de ophef van kleine zielen die de zoenende mannenhoofden afplakken vast niet erg, toch vind ik het geweldig dat jullie hier voor hebben gekozen. Hulde!"

Politici

De cabaretière was niet de enige die dinsdag op Twitter haar mening gaf over de campagne. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken noemde de bekladding van de posters "de overtreffende trap van vandalisme". PvdA-raadslid Dennis Boutkan maakte een aantal foto's van vernielde abri's in Amsterdam en constateerde cynisch dat "het echt geweldig gaat met de acceptatie van homo's".

Kandidaatraadslid Bas van der Sande van de Amsterdamse VVD-fractie stelt dat hij "voor elke bekladde poster honderd extra posters met zoenende mannen in het straatbeeld wil". De oproep werd tientallen malen gedeeld. Ook besloten meerdere Twitteraars een poster van Suitsupply als achtergrond in te stellen, als steunbetuiging aan de campagne.

Claudia de Breij steunt homoposter Suitsupply
Claudia de Breij steunt homoposter Suitsupply (Foto: BuzzE)

Van Engelshoven: 'Het is om te huilen'

“Het is om te huilen.” Met deze woorden nam minister Ingrid van Engelshoven (emancipatie) de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2017 in ontvangst. In deze nieuwe Bedrijvenmonitor staan de cijfers over het aandeel vrouwen in de raden van bestuur en raden van commissarissen van grote bedrijven. Het percentage vrouwen blijft verontrustend laag: slechts 11,7% van de leden van raden van bestuur is een vrouw en voor de raden van commissarissen geldt dit slechts voor 16,2%.

Deze nieuwe cijfers bevestigen het beeld dat een groot deel van de bedrijven niet in beweging komt om werk te maken van het streefcijfer van 30% dat is afgesproken voor 2020. Voor het wettelijk streefcijfer geldt het ‘pas toe of leg uit’-principe. Bedrijven die hun streefcijfers niet halen zijn verplicht om in hun jaarverslag te verklaren waarom het niet is gelukt en wat ze daaraan gaan doen. Ook deze afspraak wordt door een grote groep bedrijven niet na gekomen.

De maat is vol
Het geduld van Minister van Engelshoven raakt op: “Deze resultaten zijn echt om te huilen. Ik wil én kan dit niet begrijpen. Een heel groot deel van de bedrijven doet helemaal niets om werk te maken van een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de top van hun bedrijven. De maat is vol.”

Dat de bedrijven ook lak hebben aan het ‘pas toe of leg uit’-principe is de minister een doorn in het oog: “Ik kan niet langer toe staan dat een grote groep bedrijven de andere kant op kijkt als het gaat om het aandeel vrouwen in de top. Zo ontnemen ze vrouwen kansen, verspillen ze talent en benadelen ze hun eigen bedrijf. Want diversiteit in de bestuurskamer leidt tot betere beslissingen. Ik waarschuw deze bedrijven: ik kan niet langer op mijn handen blijven zitten als bedrijven weigeren om hun best te doen.”

In reactie op het advies van de commissie Monitoring streefcijfer Wet bestuur en toezicht om een afdwingbaar quotum in te stellen reageert Van Engelshoven: “De afspraak is dat we in 2019 de balans op maken, maar als de resultaten zo teleurstellend blijven, zal ik stevige maatregelen niet schuwen.”

Levenslang stadionverbod voor relschoppers Go Ahead Eagles

De supporters van Go Ahead Eagles die afgelopen zondag na de wedstrijd tegen De Graafschap het veld opkwamen en vervolgens spelers van De Graafschap en stewards aanvielen hebben een levenslang stadionverbod van de thuisclub gekregen.

Dinsdag maakte de club bekend dat de betreffende relschoppers een levenslang stadionverbod krijgen. Om hoeveel personen het exact gaat is nog onduidelijk omdat het onderzoek door club en Openbaar Ministerie nog niet is afgerond. Ook andere fans die zich rondom de wedstrijd misdragen hebben krijgen een levenslang stadionverbod.

PDC: Ahoy krijgt extra speelronde Premier League

Een fantastisch bericht voor alle dartsfans uit ons eigen land. Op woensdag 18 april wordt een extra speelronde in de Premier League afgewerkt in Ahoy Rotterdam.

"Het was een verschrikkelijke teleurstelling dat we afgelopen week in Exeter hebben moeten afzeggen", liet de voorzitter van de PDC, Barry Hearn, aan RTL7 Darts weten. Daarmee refereerde hij naar de afgelasting van afgelopen week. Door zware sneeuw vond de organisatie het niet verantwoord het evenement door te laten gaan.

"We hebben verschillende opties bekeken om de Premier League gewoon op zestien ronden te houden en het is geweldig dat we een tweede avond in Rotterdam Ahoy hebben kunnen toevoegen. Dit is een prachtige kans voor de Nederlandse fans om de beste spelers van de wereld live in actie te zien."

Ollongren wil uitvoeren Kamerwens niet beloven

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil nog niet beloven dat ze haar best gaat doen voor het opdoeken van het omstreden anti-nepnieuwsbureau van de Europese Unie. De Tweede Kamer heeft haar daarom expliciet gevraagd, maar ze houdt voorlopig vol dat EUvsDisinfo nuttig kan zijn. Ze gaat nu eerst met het kabinet bespreken wat ze met de oproep van de Kamer aan moet.

Ollongren ziet in de uitspraak van de Kamer wel "een duidelijk signaal", dat ze ook in Brussel wil doorgeven. De D66-vicepremier zal duidelijk maken dat de Kamer het "hoog heeft opgenomen" dat EUvsDisinfo Nederlandse media ten onrechte als nepnieuwsverspreiders heeft gebrandmerkt. Zulke fouten mogen volgens Ollongren niet meer worden gemaakt, maar ze blijft erbij dat het EU-bureau met zijn werk moet kunnen doorgaan. Bovendien staat Nederland met een pleidooi voor opheffing alleen en maakt dat dus geen kans.

EUvsDisinfo heeft als taak de invloed van Russische propaganda in de Europese pers tegen te gaan en publiceerde op zijn website een lijst met voorbeelden daarvan. De dienst raakte in opspraak omdat het onder meer NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online ten onrechte brandmerkte als verspreiders van nepnieuws. EUvsDisinfo "schiet zijn doel voorbij" en "bemoeit zich met de vrije pers in Nederland", vindt een Kamermeerderheid, regeringspartij VVD inbegrepen.

Anders

Ollongren vindt wel dat EUvsDisinfo voortaan anders te werk moet gaan. De makers moeten desinformatie ontmaskeren "zonder verder uitspraken te doen over de intenties van de bron" en "zonder de onafhankelijke media te controleren of te veroordelen". De minister wil dat de Europese Unie de dienst waartoe EUvsDisinfo behoort, de zogeheten East StratCom Task Force, juist versterkt.

Enkele Nederlandse media die door EUvsDisinfo als nepnieuwsverspreider werden bestempeld, hebben vorige maand een rechtszaak aangespannen tegen de EU. GS Media (GeenStijl), The Post Online en de Persgroep krijgen bijval van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Volgens het Genootschap werpt de EU zich op als arbiter van de waarheid en dat is in een democratische samenleving niet aan de overheid.

Ollongren wil uitvoeren Kamerwens niet beloven
Ollongren wil uitvoeren Kamerwens niet beloven (Foto: ANP)

Gemeente Amsterdam verbaasd door column over Johan Cruijff Arena

De gemeente Amsterdam ontkent dat de naamsverandering van de Amsterdam Arena in de Johan Cruijff Arena definitief van de baan is.

Columnist Diederik Smit schreef in het Dagblad van het Noorden dat binnen enkele dagen bekend wordt dat de naamswijziging niet doorgaat. Volgens hem zijn het bestuur van de Arena, de Ajax-directie en de gemeente Amsterdam er met elkaar niet uitgekomen. De gemeente reageert verbaasd op de column van Smit.

"Wij hebben echt geen idee waar dit verhaal vandaan komt, maar die column van Diederik Smit klopt echt niet. Wij hebben ook met Ajax en de Arena gebeld, maar ook daar hadden ze geen idee waar dit vandaan komt", aldus Sebastiaan Meijer, de woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen, tegenover Ajax Life. "Die column is onzin. Het is absoluut de bedoeling dat de stadionnaam wordt veranderd in Johan Cruijff Arena."

Dat de gesprekken al veel te lang hebben geduurd, erkent Meijer wel. "Sterker nog, het is gênant hoe lang het duurt. Dat gevoel leeft ook echt bij ons. Wij zijn ook absoluut niet tevreden over de voortgang, maar de intentie is bij alle partijen nog altijd om er met elkaar uit te komen." Geld is een belangrijke reden dat het allemaal zo lang duurt. "Het gaat ook om aandelen en zeggenschap. Het is allemaal ingewikkelder dan we dachten."

Columnist Diederik Smit heeft inmiddels op Twitter onderstaande reactie gegeven:


Autopsie: natuurlijke doodsoorzaak bij Astori

Davide Astori is in de nacht van zaterdag op zondag een natuurlijke dood gestorven. Dat heeft de autopsie uitgewezen.

Volgens verschillende Italiaanse media is Astori overleden na bradycardie, wat betekent dat de hartslag lager is dan normaal. Het hart van de voetballer ging steeds langzamer kloppen, totdat hij overleed aan een hartstilstand. Astori werd slechts 31 jaar oud.

De autopsie werd uitgevoerd door de dokters Carlo Moreschi en Gaetano Thiene. Topsporters hebben wel vaker een lage hartslag en hun hart is daarop getraind. Astori, die een vrouw en een dochter achterlaat, wordt donderdag begraven in Florence.

Als gevolg van de plotselinge dood van de Fiorentina-captain werden alle wedstrijden in de Serie A afgelopen zondag uitgesteld. In de Champions League en Europa League wordt dinsdag, woensdag en donderdag voorafgaand aan alle wedstrijden een minuut stilte gehouden.

Kanté ingestort voor wedstrijd tegen Man City

N'Golo Kanté is ingestort in het bijzijn van zijn ploeggenoten bij Chelsea na een training, slechts tweede dagen voor de wedstrijd tegen Man City.

De Franse middenvelder zou zondag aan de aftrap staan van de wedstrijd tegen Manchester City (1-0 nederlaag), maar hij voelde zich niet goed en werd uit voorzorg buiten de selectie gelaten door manager Antonio Conte.

De staf van Chelsea reageerde vrijdag snel toen Kanté in elkaar stortte op het trainingsveld en liet een specialist komen om een serie cardiologische tests uit te voeren, waarmee de angst voor hartproblemen werd weggenomen.

Het is verondersteld dat Kanté's instorting eenmalig zal zijn en hij is medisch vrijgesproken om zaterdag weer in actie te komen tegen Crystal Palace. Bij de afwezigheid van de Fransman vormden Danny Drinkwater en Cesc Fàbregas het centrale duo op het middenveld. Door de nederlaag in het Etihad Stadium liep de achterstand op nummer vier Tottenham Hotspur op tot vijf punten.

IAAF: "Russische atleten blijven geschorst"

Op het atletiekcongres in Birmingham heeft de IAAF besloten dat Russische atleten voorlopig nog niet toegelaten worden bij internationale wedstrijden.

De IAAF is van mening dat Rusland weinig vordering maakt met het uitvoeren van de aanbevelingen van de internationale anti-dopingorganisatie WADA. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft recent besloten de schorsing van Rusland op te heffen.

Het eerste grote internationale atletiekevenement is het Europees kampioenschap in augustus.

PVV-lijsttrekker Hengelo trekt zich terug

De PVV-lijsttrekker in Hengelo – Jordi Rietman – trekt zich terug als lijsttrekker van de PVV Hengelo. Hij heeft tevens besloten geen zitting te nemen in de gemeenteraad van Hengelo. Jeanet Nijhof volgt hem op als lijsttrekker.

Rietman: “Hoewel ik al jaren bij de partij betrokken ben hebben de zeer heftige reacties en emoties van mijn familie op mijn lijsttrekkerschap en het recente interview in Tubantia over het verkiezingsprogramma van de PVV Hengelo mij helaas doen besluiten te stoppen. Mijn familie is voor mij het allerbelangrijkste”.

Remco Campert (88) stopt met schrijven

Remco Campert stopt met schrijven. Dat heeft hij dinsdag via zijn uitgeverij De Bezige Bij laten weten.

De 88-jarige auteur liet vorige week bij monde van hoofdredacteur Arendo Joustra al weten dat hij was gestopt met zijn werkzaamheden voor weekblad Elsevier. Ook in de Volkskrant stond afgelopen zaterdag geen bijdrage van Campert meer. ,,Hij is moe en oud en heeft genoeg geschreven", laat zijn familie via De Bezig Bij weten. Er is geen directe medische reden om te stoppen met werken, stelt een zegsvrouw in een korte toelichting.

Campert is dichter, romancier en columnist. Sinds de jaren vijftig bouwde hij een aanzienlijk oeuvre op. Bekende werken zijn onder meer Het leven is vurrukkulluk uit 1961 (dit jaar verfilmd) en Een liefde in Parijs uit 2004. Er ligt geen nieuw materiaal van de schrijver meer op de plank.

Remco Campert (88) stopt met schrijven
Remco Campert (88) stopt met schrijven (Foto: ANP)

Uitbraak parasietinfectie bestrijden in Rainbow Six Siege

Vanaf vandaag zijn Outbreak, het vier weken durende coöp-event, en Operation Chimera beschikbaar in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Spelers met de Year 3 Pass gaan direct aan de slag met Operation Chimera’s twee nieuwe Operators: Finka en Lion. Vanaf 13 maart zijn de twee Operators voor iedereen speelbaar. Operation Chimera is de eerste grote contentupdate van Year 3 van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege.

De nieuwe Operators zijn experts als het gaat om biologische oorlogsvoering. Ze helpen mee in het eerste coöp-event in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege ooit: Outbreak. Daarnaast zijn de Operators speelbaar in de conventionele multiplayermodus. De nieuwe operators,  Lion en Finka, veteranen uit Frankrijk en Rusland, zijn de beste kans voor team Rainbow om de mysterieuze parasietinfectie die Truth and Consequences, een klein stadje in New Mexico, trof, te beperken.

Om het nieuwkomers gemakkelijker te maken in de wereld van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege te duiken, zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd om de game toegankelijker te maken. Zo kosten de 20 originele Operators en alle attachments geen Renown meer. Alle spelers met de Standaard, Advanced, Gold of Complete Edition van de game, kunnen meteen spelen met deze 20 Operators en alle attachments.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Fans van Willem II willen Van de Looi meteen weg

Erwin van de Looi vertrekt na dit seizoen bij Willem II, maar wat een aantal supporters betreft, pakt de coach al veel sneller zijn spullen.

In een gezamenlijk statement eisen een aantal supportersgroepen dat Van de Looi per direct wordt ontslagen of zelf opstapt. "De conclusie is hard, maar heel duidelijk. Wij herkennen Willem II niet meer. Onze club, onze trots dreigt door passanten ter ziele te gaan. Dit laten we niet gebeuren." De Tilburgse club staat momenteel vijftiende in de Eredivisie.

"Maandagavond hebben we met elkaar de handen ineengeslagen om tot actie te komen. Het kan zo niet verder", aldus de fans. "Sinds de komst van deze trainer hangt er een negatieve sluier over het voetbal van Willem II. De trainer heeft geen binding met de club of de supporters. Hij staat teleurgestelde supporters ook niet te woord."

De 46-jarige Van de Looi ging in de zomer van 2016 bij de Tricolores aan de slag, nadat hij met FC Groningen de KNVB Beker had veroverd. Wat de fans betreft, is het voetbal niet om aan te zien en wordt het spel met de week minder. "Er is geen beleving en passie meer bij de spelers. De trainer geeft wekelijks de schuld van het falen aan de selectie. Maar zijn steeds veranderende tactiek heeft een verlammende werking op de spelers."

God of War bundelt krachten met PS4 Pro

Sony kondigt de Limited Edition PlayStation 4 Pro bundel met God of War aan. Deze combi zal net zoals de game op 20 april in de winkel liggen.

In deze Limited Edition vind je een Leviathan Grey 1TB PS4 Pro console die geinspireerd is door de bijl van Kratos. Daarbij hoort een controller met hetzelfde thema en natuurlijk de game. Dat wordt dan de God of War Day One Edition. De controller zal ook los verkrijgbaar zijn. Daarnaast is er een 'normale' bundel met de standaard editie van de game en een zwarte 1TB PlayStation 4 Pro op de releasedag beschikbaar.

Onzekerheid over start Noord-Zuidlijn

Het is nog niet helemaal zeker of de Amsterdamse Noord-Zuidlijn op 22 juli gaat rijden. Deskundigen hebben de gemeente in een onafhankelijk onderzoek begin dit jaar geadviseerd pas eind deze maand vast te stellen of de geplande startdatum haalbaar is. Volgens hen moet er nog veel gebeuren voordat de nieuwe metrolijn Amsterdam-Noord met de Zuidas kan verbinden.

De onderzoekers concluderen dat de betrokken organisaties onvoldoende op elkaar zijn afgestemd en de "strakke eenduidige sturing en het toezien op naleving van afspraken gemaakt vanuit het gemeenschappelijk belang ontbreekt". De gemeente erkent dat er verschillen zijn van inzicht en zegt er alles aan te doen de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zo is de afstemming tussen de betrokken partijen sterk geïntensiveerd, staat in een reactie.

Onzekerheid over start Noord-Zuidlijn
Onzekerheid over start Noord-Zuidlijn (Foto: ANP)

Weer aanhouding in zaak bedrog middenstanders

In een zaak waarin 170 middenstanders zijn opgelicht, heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) weer een aanhouding verricht. Dat heeft een woordvoerder van de FIOD laten weten. Wegens de zwendel, waarin circa 2,2 miljoen euro buitgemaakt is, zaten al vijf mensen vast. De FIOD zoekt nog naar dat geld.

De zesde verdachte in de zaak werd afgelopen zaterdag aangehouden in Arnhem. Het gaat om een negentienjarige persoon zonder vaste woon- of verblijfplaats. Nog eens drie personen naar wie de politie op zoek is, bevinden zich in het buitenland. Zij staan internationaal gesignaleerd, wat betekent dat buitenlandse korpsen ook naar hen zoeken.

Leden van de criminele bende deden zich richting de middenstanders voor als medewerkers van de Belastingdienst. Met een babbeltruc maakten ze de gedupeerden wijs dat er sprake was van belastingschulden en boetes die direct betaald moesten worden. Als ze dat niet deden, zou er beslag gelegd worden. Nog tijdens het telefoongesprek moest het geld worden overgemaakt. Eind januari werd de bende opgerold door de FIOD, in samenwerking met de politie Oost-Nederland.

Opgelicht
Onlangs werden in het tv-programma Opgelicht nog eens vijf foto's getoond van personen naar wie de politie op zoek is. "Drie van hen zijn inmiddels geïdentificeerd, naar de overige twee zoeken wij nog", aldus de woordvoerder. De bende maakte ook gebruik van zogenoemde geldezels, personen die hun bankrekening beschikbaar stellen aan criminelen om het geld op te storten. Inmiddels zijn in deze zaak tussen de dertig en veertig geldezels verhoord.

De FIOD vermoedt dat het buitgemaakte geld op buitenlandse bankrekeningen is gestort.

Weer aanhouding in zaak bedrog middenstanders
Weer aanhouding in zaak bedrog middenstanders (Foto: ANP)

Porsches in Project Cars 2

Slightly Mad Studios en Bandai Namco hebben de tweede uitbreiding voor Project Cars 2 uitgebracht. De Porsche Legends Pack is los beschikbaar en als deel van de Season Pass.

Porsche is 70 jaar oud, vandaar deze uitbreiding. Er komen in ieder geval nog twee uitbreidingen aan in de vorm van een Ferrari Pack en Spirit of Le Mans. Die komen ook dit jaar uit. In deze Porsche Pack is het volgende te vinden.

Wagens:

  • 1971 Porsche 908/03 Spyder
  • 1971 Porsche 917K
  • 1972 Porsche 917/10
  • 1973 Porsche 911 Carrera RSR 2.8
  • 1978 Porsche 935/78
  • 1981 Porsche 935/78-81
  • 1987 Porsche 959 S
  • 2004 Porsche Carrera GT
  • 2017 Porsche 911 RSR

Tracks:

  • Porsche On-road Circuit Leipzig

ESPORT Liveries van:

  • VP-Gaming.de
  • ESPORTS+CARS
  • Oscaro esports by SDL
  • Euronics Gaming

Career events:

  • Carrera Showdown
  • California Dream Event
  • 2.4 Hours of Nurburg
  • Vintage Forest Run
  • Icons On Show

De Porsche Legends Pack voor Project Cars 2 is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Nabestaande eist ruim 1 miljoen na overval

De vriendin van de man die in juni 2016 omkwam bij een gewelddadige overval in Gees (Dr.) wil ruim 1.170.000 euro schadevergoeding. Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Assen, waar het proces tegen de vier verdachten is begonnen.

Amsterdammer Abdelhak B. (28) en drie Belgen (22, 25 en 27 jaar) worden verdacht van betrokkenheid bij de overval op de vroege ochtend van 30 juni.

Het slachtoffer (69) verhuurde in het dorp Gees bungalows aan Poolse arbeiders. Drie overvallers eisten de huuropbrengst. Terwijl de ondernemer in gevecht was met twee mannen, moest zijn vriendin onder bedreiging van een vuurwapen geld uit een kluis en sieraden afgeven. Het gewonde slachtoffer overleed kort na de overval.

DNA-sporen
Abdelhak B., Yero V. (22) en Anouar K. (27) werden in het najaar van 2016 aangehouden aan de hand van DNA-sporen die in de woning van het slachtoffer werden gevonden. De vierde verdachte, Fidan J. (25) werd later opgepakt na een onderzoek van telefoongegevens. De verdachten hebben na hun aanhouding lange tijd niks willen zeggen.

Bij de rechter-commissaris hebben drie van hen later wel een verklaring afgelegd. Yero V. en Abdelhak B. hebben bekend dat ze betrokken zijn. Amsterdammer B. zegt alleen spullen zoals tape en gereedschap gegeven te hebben aan de anderen. Hij ontkent dat hij in Gees is geweest. B. is vaker veroordeeld voor overvallen. Hij werd in 2010 veroordeeld tot ruim vijf jaar cel. Ook de andere verdachten zijn vaker veroordeeld.

Waarom de vriendin van het slachtoffer zo'n forse schadevergoeding eist, blijkt donderdag. Dan behandelt de rechtbank de claim. In totaal zijn vier dagen voor het proces uitgetrokken.

Nabestaande eist ruim 1 miljoen na overval
Nabestaande eist ruim 1 miljoen na overval (Foto: ANP)

Duitse politie lost 26 jaar oude moord op

De Duitse politie heeft met de arrestatie van een 65-jarige man in Berlijn een ruim 26 jaar oude kindermoord opgelost. De aangehouden vrachtwagenchauffeur heeft volgens Duitse media inmiddels bekend dat hij in augustus 1991 de toen tienjarige Stephanie Drews bij Weimar heeft vermoord.

De man had het kind aangesproken en meegenomen toen zij aan het spelen was in een park in Weimar in de deelstaat Thüringen. Haar lichaam werd twee dagen later onder een 53 meter hoge brug in de A4 bij Hermsdorf gevonden waar zij door de man af was gegooid. Ze was vlak voor haar dood verkracht.

De politie sloot het dossier al die jaren nooit en bleef op jacht op de dader. Eind vorig jaar kreeg het onderzoek een nieuwe impuls toen een getuige zich meldde met nieuwe aanwijzingen. Daarna kwamen de speurneuzen op het spoor van de vrachtwagenchauffeur. Hij werd zondag in zijn woning in Berlijn gearresteerd. Hij verzette zich tevergeefs met een ijzeren staaf en raakte lichtgewond.

De politie onderzoekt of de man betrokken was bij andere kindermoorden.

Duitse politie lost 26 jaar oude moord op
Duitse politie lost 26 jaar oude moord op (Foto: ANP)

Far Cry 5 laat seizoenspas en arcade zien

De Far Cry 5 post-launch content is vandaag onthuld. Spelers met de Season Pass krijgen drie extra avonturen en de Far Cry 3 Classic Edition, maar ook spelers zonder de Season Pass kunnen gratis extra content verwachten in de vorm van Far Cry Arcade en Live Events.

Season Pass

De Season Pass van Far Cry 5 biedt je nog drie extra avonturen in drie uiteenlopende locaties, uiteraard met unieke Far Cry-twist:

  • Hours of Darkness: Ga terug in de tijd, reis naar Vietnam en neem het op tegen Việt Cộng-soldaten
  • Dead Living Zombies: Neem het op tegen hordes zombies in verschillende B-film scenario’s
  • Lost on Mars: Verlaat de aarde en strijd tegen spinachtige wezens op Mars

In de eerste video zie je hoe dat er uit gaat zien. Spelers met de Season Pass op PlayStation 4 en Xbox One ontvangen ook nog eens Far Cry 3 Classic Edition, met de singleplayercontent van de favoriete Far Cry-game van de fans. Deze versie is vier weken na de release voor Season Pass-eigenaren, in de zomer van 2018, ook los verkrijgbaar. Pc-gamers die de Season Pass aanschaffen, ontvangen de volledige versie van Far Cry 3. De pas is ook onderdeel van de Gold Edition van het spel.

Gratis content

Alle Far Cry 5-spelers hebben vanaf de release van de game toegang tot Far Cry Arcade, de opvolger van de map editor met veel gratis extra gameplay, maps en mogelijkheden. In Far Cry Aracade gaan spelers aan de slag met objecten uit de vorige Far Cry-games, maar ook met objecten uit Assassin’s Creed IV: Black Flag, Assassin’s Creed Unity en Watch Dogs. Al deze mogelijkheden kunnen gebruikt worden om nieuwe solo-, coöp- en multiplayerervaringen te creëren. Onze eerste impressie van Far Cry Arcade is in ieder geval positief. De tweede video laat je zien hoe de mapeditor in elkaar steekt.

Ook gaan er in Far Cry 5 Live Events plaatsvinden. Door deel te nemen aan deze events in Hope County, verdienen spelers nieuwe aanpassingsvoorwerpen, unieke voertuigen en gloednieuwe wapenskins. De Live Events vinden iedere dinsdag in april plaats en op iedere vrijdag in april vinden de Friday Arcade Nights plaats. Meer daarover en over de vele nieuwe objecten voor Far Cry Arcade en de toevoeging van maps gemaakt door ontwikkelaars van Ubisoft, volgt op een later moment.

Far Cry 5 is vanaf 27 maart verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Hivert wint derde etappe in Parijs-Nice, Sánchez nieuwe leider

De derde etappe van Parijs-Nice is gewonnen door de Fransman Jonathan Hivert. De renner van Direct Energie was na 210 kilometer op een heuvelachtigparcours te snel voor zijn twee medevluchters Luis Leon Sanchez en Rémy Di Gregorio. Klassementsleider Arnaud Démare sprintte op 38 seconden naar de vierde plaats en is daarmee zijn leiderstrui kwijt aan Sanchez.

De laatste honderd kilometer van de derde rit van Parijs-Nice moesten de renners drie klimmen van derde categorie beklimmen. Op de tweede klim van de drie - de Côte des Broulards - liet de Fransman Fabien Grellier (Direct Energie) medevluchters Przemyslaw Kasperkiewicz (Delko Marseille) en Jay Thomson (Dimension Data) definitief achter. Met zijn drieën hadden ze in het begin van de etappe een voorsprong van meer dan zeven minuten gekregen van het peloton. Grellier werd met 35 kilometer te gaan als laatste vroege vluchter gegrepen.

Op de laatste beklimming van de dag - de Côte de Charbonnières - voerde Quick-Step Floors het tempo zo hoog op dat er verschillende groepjes ontstonden. In het laatste deel van de beklimming probeerde Julian Alaphilippe om weg te komen, maar de Fransman kreeg de Belg Tim Wellens met zich. Op de top maakte Ion Izagirre en Lilian Calmejane en Jakob Fuglsang ook nog de sprong naar voren. Door de slechte samenwerking bleven ze niet vooruit en werden al snel weer ingelopen door een uitgedund peloton van twintig renners. 

Doordat er ook geen goede samenwerking was in het uitgedunde peloton gingen Sánchez en de Fransen Hivert en Di Grégorio in de aanval. Het drietal had al snel een voorsprong van halve minuut op het peloton.

Terwijl de drie koplopers verder wisten uit te lopen, vond er in de achtergrond een hergroepering plaats. Een eerste peloton met onder meer leider Arnaud Démare viel de achtervolgende groep op de nek. Sanchez, Di Grégorio en Hivert bleven echter buiten schot. In de sprint was Hivert duidelijk de snelste voor Sanchez en Di Grégorio.

Archeologische schatten ontdekt onder door ISIS vernietigde moskee

Dat terreurgroepering ISIS, inmiddels beter bekend als IS, geen groot fan is van geschiedenis mag geen geheim heten. Vooral rond 2014 werden nogal veel soms duizenden jaren oude gebouwen en andere bouwwerken compleet met de grond gelijk gemaakt, want heidens.

Op 24 juli 2014 moest de Moskee van Nabi Yunus eraan geloven, ook wel bekend als de Tombe van Jonas. Voor de lezer die op school opgelet heeft: inderdaad, de Jonas die door een walvis opgeslokt werd en enige tijd in de maag van het beest door heeft gebracht.

De hele boel ging de lucht in, maar nadat Oost-Mosul ruim een jaar geleden werd bevrijd, doken mensen de ruïnes in om te kijken wat er eventueel nog te redden was. Destijds werd al duidelijk dat er interessante archeologische vondsten gedaan waren, waarover nu meer details naar buiten zijn gebracht. Professor Ali Yaseen Al-Juboori van de Universiteit van Mosul heeft inmiddels verslag uitgebracht en de tragische vernietiging van de stokoude moskee leverde toch wat moois op.

ISIS-plunderaars groeven vier tunnels onder het complex, om zo de nodige voorwerpen mee te kunnen nemen en te kunnen verkopen op de zwarte markt - het volgen van je principes is immers belangrijk, maar geld is toch nog net even belangrijker, zal men gedacht hebben.

Schatten in de tunnels
Naar nu blijkt is in die tunnels behoorlijk wat moois gevonden, waarvan het bestaan helemaal niet bekend was. Het gaat daarbij vooral om muurschilderingen en in de muren uitgehakte taferelen rondom Esarhaddon, die een jaar of 2700 geleden koning van het eens zo machtige Neo-Assyrische Rijk was. Geen heel succesvolle koning overigens, zijn heerschappij luidde min of meer het einde van het rijk in.

"Het paleis van Esarhaddon, grote koning, machtige koning, koning van de wereld, koning van Assyrië, zoon van Sennacherib, koning van de wereld, koning van Assyrië, nakomeling van Sargon II, koning van de wereld, koning van Assyirië", zo luidt een geschrift in de tunnel. Het vermoeden bestaat dat Esarhaddon gezien werd als koning van de wereld en van Assyrië. En van de wereld.

Vermoedelijk heeft Esarhaddon de teksten zelf bedacht en bescheiden was hij geenszins, getuige nog een geschrift in de tunnels: "Het paleis van Esarhaddon, sterke koning, koning van de wereld, koning van Assyrië, gouverneur van Babylon, koning van Sumer en Akkad, koning van de koningen van Egypte."

Verder werden onder meer potten en kleitabletten gevonden, net als meer in de muur gehakte taferelen. Een daarvan toont een aantal vrouwen, terwijl een ander een enorme gevleugelde stier met menselijk hoofd laat zien, een mythologisch figuur bekend als Lamassu, vrij vertaald: Stierman.

Men gaat er vanuit dat ISIS veel van de aanwezige schatten geplunderd en verkocht heeft, maar dat door het vandalisme van de fundamentalisten toch een fraaie historische ontdekken is gedaan mag gerust goed nieuws genoemd worden.

Een aantal foto's van de tunnels zijn hier te vinden.

Masturberen kost moslim zijn hand

Mohammad Khalid Qureshi uit Hyderabad, India moet het voortaan zonder zijn rechterhand stellen. Zijn vader heeft deze gisteren omgetoverd tot een washand. De 18-jarige blijkt namelijk verslingerd te zijn aan porno, en zijn 45-jarige papa wilde hem hier hardhandig van afhelpen.

Khalid werd zondag op heterdaad betrapt. Hij keek snoeiharde haram porno op zijn smartphone, en liet zijn batsbajonet door zijn knuisten gieren. De man met de bazeninitialen Q en Q ontstak hierop in woede en eiste dat zoonlief de telefoon aan hem zou geven.

Khalid weigerde echter zijn rukvoer aan zijn vader te overhandigen. In plaats daarvan beet hij vaderlief in zijn hand en ging het huis uit. De volgende dag probeerde hij weer terug te komen, maar dat had hij beter niet kunnen doen.

De beste man, die van beroep slager is, was nog niets vergeten van het voorval. Hij wachtte zijn zoon dan ook op met een slagersmes en hakte in een keer de rechterhand van Khalid af.

De arme drommel werd hierop in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd, maar daar heeft men weinig hoop. De masturberende moslim moet maar liefst 90 procent van zijn rechterhand missen, en de kansen op herstel zijn nihil. Zijn vader is opgepakt wegens poging tot moord.

Noord-Koreaanse ijshockeyster komt weg met positieve dopingtest

De Noord-Koreaanse ijshockeyster Kim Un-hyang komt niet in de problemen wegens een positieve dopingtest tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang, vorige maand. Daar maakte Kim deel uit van het gezamenlijke Koreaanse ijshockeyteam, dat min of meer zoals verwacht geen wedstrijd won.

Volgens de internationale ijshockeyfederatie IIHF kon Kim voldoende aantonen dat de positieve test op een vochtafdrijvend middel, waarmee de aanwezigheid van andere verboden middelen gemaskeerd kan worden, veroorzaakt werd door besmet voedsel. Een tweede urinemonster, eveneens tijdens de Spelen afgenomen, leverde niet nog een positief resultaat op.

Het Internationaal Sporttribunaal besloot tijdens de Spelen al om Kim geen schorsing op te leggen, waardoor ze gewoon verder kon spelen in het toernooi. De IIHF heeft laten weten dat de zaak nu is afgerond, zonder straf voor de ijshockeyster.

Opkomst DNA-onderzoek Verstappen valt tegen

De opkomst bij de locaties waar DNA wordt afgenomen in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen valt wat tegen. Een woordvoerder van de politie zei dinsdag "op ietsje meer gehoopt te hebben".

Tot en met maandag hebben zich in Limburg 9211 mannen gemeld om wangslijm af te staan. Dat zijn er gemiddeld 920 per dag sinds het begin van het DNA-verwantschapsonderzoek. De politie is voorbereid op een afname van 1250 per dag. De politie doet dinsdag een oproep aan alle mannen die wegbleven ondanks de uitnodiging om zich alsnog te melden.

"Hoe meer mannen meedoen, hoe groter de kans op succes", zegt projectleider Hans Ramaekers van de politie. In totaal zijn 21.500 mannen aangeschreven om vrijwillig DNA af te staan. De DNA-afnames duren nog tot en met 18 maart.

De elfjarige Nicky verdween in augustus 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd het jongetje dood gevonden. Een dader is nooit gevonden.

Opkomst DNA-onderzoek Verstappen valt tegen
Opkomst DNA-onderzoek Verstappen valt tegen (Foto: ANP)

Extreme legergeheimen Israël vrij op internet

Documenten met streng bewaakte geheimen van het Israëlische leger zijn op mysterieuze wijze ter inzage voor iedereen op internet beland. Het gaat onder meer om extreem geheime documenten over wapensystemen van Defensie.

Volgens Israëlische media gaat het in een van de gevallen om een systeem dat zo extreem geheim was, dat de naam niet eens in telefoongesprekken kon worden genoemd vanwege de gevoeligheid. In een ander document staat hoe militaire eenheden te werk moeten gaan.

De documenten zijn ondertekend door de minister van Defensie, Avigdor Lieberman, en recent op internet gezet. Het is niet duidelijk waar de fout is gemaakt. Het leger spreekt van een "serieuze informatie-veiligheidsfout".

Extreme legergeheimen Israël vrij op internet
Extreme legergeheimen Israël vrij op internet (Foto: ANP)

Trump positief over Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde dinsdag gematigd positief op toenadering vanuit Noord-Korea. Er wordt "mogelijk vooruitgang geboekt in de gesprekken met Noord-Korea", twitterde Trump.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toonde zich bereid om met de VS aan tafel te gaan zitten en over het verminderen van kernwapens te praten. Verder werd bekend dat er eind april een top komt met de leiders van Zuid- en Noord-Korea.

"Voor het eerst in vele jaren is er een serieuze poging door alle betrokkenen", aldus Trump over mogelijke gesprekken. "Het kan valse hoop zijn maar de VS zijn bereid om hard te gaan, in beide richtingen."

Trump positief over Noord-Korea
Trump positief over Noord-Korea (Foto: ANP)

'Quotum nodig om meer topvrouwen te krijgen'

Zonder afdwingbaar quotum lukt het niet om voldoende vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. Die spijkerharde conclusie staat in een nieuw onderzoeksrapport, gemaakt op verzoek van minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie). Volgens de bewindsvrouw zijn de vorderingen van het bedrijfsleven "om te huilen" en overweegt ze "stevige maatregelen".

Al ruim vijf jaar wordt er gewerkt aan het wettelijk streven om de besturen en raden van commissarissen van grote bedrijven voor 30 procent uit vrouwen te laten bestaan. De overheid hanteert alleen nog geen stok om mee te slaan als bedrijven zich er niet aan houden. De vorige minister, Jet Bussemaker, vond een quotum een "paardenmiddel" waarvan ze hoopte dat ze het nooit hoefde in te zetten.

Maar alles gaat tergend langzaam. Halverwege vorig jaar was slechts 11,7 procent van de bestuursleden een vrouw. Bij de commissarissen ging het gemiddeld om 16,2 procent. ,,De maat is vol", aldus Van Engelshoven. De afspraak is dat pas in 2019 de balans opgemaakt wordt. Zoals de zaken er nu voorstaan moet er dan toch echt ingegrepen worden.

Kansen ontnemen

De minister vindt dat bedrijven vrouwen nu kansen ontnemen. Ook zouden ze talent verspillen. "Ik kan niet langer toestaan dat een grote groep bedrijven de andere kant op kijkt als het gaat om het aandeel vrouwen in de top."

Slechts een kleine groep voortrekkers is wel op de goede weg. Verreweg de meeste van de bijna 5000 ondernemingen waarvoor het streven geldt, hebben nog helemaal niets gedaan. 70 procent had halverwege vorig jaar nog geen enkele vrouw in de raad van bestuur en de helft had geen vrouw als commissaris. Ook hielden veel bedrijven zich niet aan de afspraak dat ze hierover tekst en uitleg moeten geven in hun jaarverslag.

Ondernemersvoorman Hans de Boer van VNO-NCW vindt het eveneens teleurstellend dat het zo traag gaat met de benoeming van nieuwe topvrouwen. "De voordelen van een divers samengesteld bestuur zijn immers zo klaar als een klontje", zegt hij. "We willen als bedrijfsleven zelf de sprong voorwaarts maken. Maar een wettelijke maatregel wordt waarschijnlijk onontkoombaar als het zo blijft gaan. Dat zou een absoluut zwaktebod zijn wat mij betreft."

'Quotum nodig om meer topvrouwen te krijgen'
'Quotum nodig om meer topvrouwen te krijgen' (Foto: ANP)

17-jarige aangehouden in Hoogvliet om bedreiging

Bij een middelbare school in Spijkenisse is dinsdagochtend een zeventienjarige verdachte aangehouden wegens de bedreiging van een scholiere.

De politie is in de ochtend ter plekke geweest om de omgeving bij het My College te beveiligen. Nu de verdachte is aangehouden, kunnen leerlingen van de school veilig naar huis, aldus de politie. Wel wordt er nog 'rijdend toezicht' gehouden.

Over de identiteit van de verdachte zijn door de politie verder geen mededelingen gedaan.

Update 15:25 uur
De 17-jarige verdachte had de scholiere bedreigd via WhatsApp zo meldt de politie. De bedreiging was van dusdanige aard dat de politie van mening was dat de school ook beveiligd moest worden. Onderzoek leidde uiteindelijk naar een woning in Hoogvliet. Daar in de buurt werd de knul aangehouden. De politie doet onderzoek naar de aard van de bedreigiing en zijn motieven. 

17-jarige aangehouden bij school Spijkenisse
17-jarige aangehouden bij school Spijkenisse (Foto: ANP)

Washington komt met eigen wet voor netneutraliteit

De staat Washington heeft eigen wetten voor netneutraliteit ingevoerd. De maatregel moet garanderen dat al het dataverkeer op internet gelijk wordt behandeld. Federale wetten voor netneutraliteit werden in december afgeschaft door de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC).

Dat besluit van de FCC was omstreden. Meerdere staten, bedrijven en burgers tekenden protest aan, omdat ze vreesden dat grote telecombedrijven verregaande invloed krijgen op het internetgebruik van consumenten. Washington is nu de eerste staat die zelf regels voor netneutraliteit vastlegt. Die maatregel kreeg zowel steun van Democratische als Republikeinse volksvertegenwoordigers uit de staat.

Volgens gouverneur Jay Inslee beschermen de nieuwe maatregelen "de vrije stroom aan informatie en ideeën"op internet, tekende CNN op uit zijn mond. De nieuw aangenomen wet verbiedt internetproviders tegen betaling of op basis van de inhoud specifiek internetverkeer te blokkeren of te vertragen.

Staat komt met eigen wet voor netneutraliteit
Staat komt met eigen wet voor netneutraliteit (Foto: BuzzT)

Russisch vliegtuig neergestort in Syrië: 32 doden

In Syrië is dinsdagmiddag een militair toestel neergestort terwijl het met de landing bezig was. Volgens het Russische ministerie van defensie zaten er 26 passagiers en 6 bemanningsleden in het vliegtuig.

Het transporttoestel zou neergestort zijn op de Hmeimim basis. Alle inzittenden zouden om het leven gekomen zijn. Volgens Rusland waren alle inzittenden burgers.

Volgens Rusland zou het toestel niet neergeschoten zijn, maar te maken hebben gehad met technische fouten. Het zou gaan om een Antonov an-26.

Londen dreigt Moskou over incident ex-spion

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft Rusland "een forse en geëigende reactie" in het vooruitzicht gesteld als blijkt dat het Kremlin iets te maken heeft met de aanval zondag op een voormalige dubbelspion uit Rusland. De 66-jarige Sergej Skripal werd met zijn 33-jarige dochter Joelia bij een winkelcentrum in Salisbury bewusteloos gevonden.

Ze kwamen met "een nog onbekende substantie" in aanraking, aldus de politie. Beiden liggen in kritieke toestand in een ziekenhuis. Johnson waarschuwde "dat geen enkele poging om onschuldigen van het leven te beroven in dit land ongestraft zal blijven". Johnson dacht bijvoorbeeld hardop aan een boycot van het WK in Rusland.

De Skripals doen volgens Britse media denken aan de in 2006 in Engeland vergiftigde Aleksandr Litvinenko. Hij was een voormalige kolonel van de Russische geheime dienst die vermoord werd met een peperdure nucleaire stof.

Londen dreigt Moskou over incident ex-spion
Londen dreigt Moskou over incident ex-spion (Foto: ANP)

SJW's boos wegens feiten, trigger warning!

Mannen zijn gemiddeld groter dan vrouwen, mannen hebben meer spiermassa dan vrouwen, vrouwen zijn doorgaans degenen die lacteren, de hersenen van mannen en vrouwen zijn anders en mannen en vrouwen slaan lichaamsvet op andere plekken op. Fysiologische en biologische feiten die - wanneer uitgesproken op een universiteit - zorgen voor enorm boze sneeuwvlokjes die huffend, puffend, schuimbekkend en bijna huilend van woede de zaal uitstormen en daarbij de geluidsapparatuur saboteren.

Want zomaar feiten gaan verkondigen, dát moeten we met z'n allen niet willen. Dát is niet de safe-space-bubbel die de Social Justice Warrior wil horen.

Als je als dikke vrouw van 1m52 vindt dat je een slank, mannelijk topmodel van 1m82 bent dan wil je niet horen dat je dat NIET bent. Dat is een 'act of violence' tegenwoordig.

Ziehier de staat waarin de nieuwe generatie verkeert. Vergeet niet te facepalmen.

'Hippe' honkbalvorm moet sport op Olympische Spelen houden

De wereldhonkbal- en softbalfederatie WBSC heeft een nieuwe vorm van honkbal gepresenteerd: Baseball5. Zoals veel sporten wil men ook het honkbal 'hipper' en aantrekkelijker maken, vooral met het oog op de jeugd en de toekomst van de sporten op de Olympische Spelen.

Een van de belangrijkste spelers van het honkbal, de werper, is in de nieuwe vorm overbodig: men slaat de rubberen bal met de hand. De wedstrijden gaan over vijf innings, met vijf actieve spelers per team en een afstand van slechts dertien meter tussen de honken. De bedoeling is dat honkbal zo vooral naar nieuwe gebieden gebracht kan worden.

"Deze snelle, op de jeugd gerichte stedelijke spelvorm zal helpen om honkbal en softbal op plaatsen te krijgen waar dat eerder niet mogelijk is", aldus WBSC-president Riccardo Fraccari. "In de komende tien jaar moet het aantal fans en spelers wereldwijd zo opgedreven worden naar ons doel van één miljard", klinkt het vrij ambitieus.

Honkbal werd na Beijing 2008 uit het programma van de Spelen gehaald, maar de in Japan zeer populaire sport keert in 2020 in Tokyo terug. Een plek op het programma van Parijs 2024 is nog niet zeker, maar Baseball5 is daar al wel geïntroduceerd met een demonstratietoernooi. "Baseball5 is een goede stap richting de innovatieve wensen van het Internationaal Olympisch Comité. Zo is er geen speciaal materiaal of zelfs een speciaal stadion nodig", beweert Fraccari.

De Italiaan ziet de nieuwe honkbalvorm als de redding voor de sport wat betreft de Olympische Spelen. Honkbal is overigens niet de enige sport waarmee het IOC zich alsmaar meer op de jeugd probeert te richten. In Tokyo staan surfen en skateboarden voor het eerst op het programma, terwijl 3x3-basketbal dan ook zal debuteren.

Baseball5 wordt in oktober in Buenos Aires aan de wereld getoond als demonstratiesport op de Jeugd Olympische Spelen.

Beelden van en uitleg over de nieuwe honkbalvorm (Bron: YouTube)

'Rennende rukker' krijgt twee maanden voorwaardelijk

Een 35-jarige Pool die in de zomer van 2015 in IJmuiden vrouwen belaagde en bekend werd als 'de rennende rukker', heeft van de rechtbank in Haarlem conform de eis twee maanden voorwaardelijke celstraf gekregen. Bovendien moet hij een van de slachtoffers 250 euro smartengeld betalen.

Artur Z. veroorzaakte destijds veel commotie in de Noord-Hollands kustplaats. De schennispleger joeg vrouwen die alleen op straat waren de stuipen op het lijf door zijn broek te laten zakken en zichzelf - terwijl hij hen strak bleef aankijken - met veel gekreun en gehijg te bevredigen. Vervolgens nam hij als de wiedeweerga de benen. Hij kon uiteindelijk worden ingerekend toen een van zijn slachtoffers hem herkende in een supermarkt.

Volgens de rechtbank heeft de man met zijn ,,opdringerige uitingen van seksuele aandrang" niet alleen zijn slachtoffers schrik aangejaagd, maar ook voor ,,brede onrust in de samenleving" gezorgd, getuige de grote media-aandacht die er destijds was voor de zaak.

Papierwerk

Z. was twee weken geleden niet bij de behandeling van zijn zaak en was ook niet bij de uitspraak. Hij zat korte tijd vast en nam na zijn vrijlating de wijk naar zijn thuisland. Van de man is bekend dat hij hier werkte, samen woonde met andere Polen en heeft gezegd dat hij thuis een vrouw en twee jonge kinderen heeft. Bij de politie ontkende hij destijds alles.

De rechtbank zou zijn zaak eind 2016 al behandelen, maar dat kon toen niet doorgaan wegens problemen met het papierwerk. Vanwege de verstreken tijd stelde de rechtbank de proeftijd van de man dinsdag op één in plaats van de geëiste twee jaar.

Twee maanden voorwaardelijk 'rennende rukker'
Twee maanden voorwaardelijk 'rennende rukker' (Foto: ANP)

Swords of Ditto is Zelda-achtige couch co-op voor PS4

Ontwikkelaar Onebitbeyond heeft een cyclische RPG aangekondigd voor PlayStation 4 en pc, genaamd The Swords of Ditto, die op 24 april uit moet komen. De game lijkt elementen uit de (oudere) Zelda-games te combineren met een vleugje Castle Crashers en Infinity Blade. 

De kern van Swords of Ditto is de cyclische structuur, die iteratieve gameplay aanmoedigt. Wanneer je game over gaat door sterfte of door het verstrijken van de timer, begint het avontuur opnieuw in de huid van een andere hero, maar wel met behoud van je zwaard en de ervaring die je ermee hebt opgedaan. Uiteindelijk word je min of meer gedwongen om de wereld te verkennen op zoek naar loot en eindbazen om te verslaan, om uiteindelijk een kans te maken bij het ultieme eindgevecht. Dit alles in in (lokaal) co-operatieve modus te spelen. Bekijk de trailer hieronder voor een impressie.

NHL: Maple Leafs verliezen ook van laagvlieger Sabres

Het gaat even niet zo lekker met de ijshockeyers van de Toronto Maple Leafs. De ploeg uit Canada leed maandag bij de Buffalo Sabres de vierde nederlaag op rij en is inmiddels door de Boston Bruins gepasseerd, waardoor de Leafs nu derde staan in de Eastern Conference.

In het KeyBank Center in Buffalo zorgden Sam Reinhart en Jason Pominville al binnen vier minuten voor een 2-0 voorsprong voor de Sabres, waarna Leo Komarov in de slotseconden van de eerste periode nog iets terug kon doen namens de Leafs.

Diezelfde Komarov tekende halverwege de tweede periode voor de gelijkmaker, maar Zemgus Girgensons en Ryan O'Reilly brachten de Sabres binnen vijf minuten op 4-2. Nadat Johan Larsson voor de 5-2 zorgde was het zo goed als gespeeld, hoewel Mitchell Marner in de slotfase nog wel de 5-3 maakte.

Uitslagen NHL maandag
Pittsburgh Penguins - Calgary Flames 4-3 OT
Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs 5-3
Dallas Stars - Ottawa Senators 2-3 OT
Edmonton Oilers - Arizona Coyotes 4-3 OT
Vancouver Canucks - New York Islanders 4-3 OT

Sabres - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Tantratherapeut gearresteerd om seksueel misbruik

De politie heeft dinsdag 6 maart een tantratherapeut uit Rhenen aangehouden omdat hij wordt verdacht van seksueel misbruik. Vier vrouwen hebben aangifte gedaan van het misbruik dat plaatsvond in de periode tussen januari 2013 en begin 2017.

De 53-jarige man bood in deze periode tantratherapie aan. De therapeut wordt verdacht van het tijdens de behandelingen uitvoeren van ongewenste seksuele handelingen. Dit leidde tot aangiften die eind 2017 werden opgenomen. De arrestatie is het gevolg van het onderzoek dat daarna plaatsvond.

Na de arrestatie heeft de politie onderzoek in zijn woning gedaan. Politie en justitie verdenken de man van het plegen van ontucht met cliënten die aan zijn hulp of zorg waren toevertrouwd. Aan de aangevers is slachtofferhulp aangeboden.

Tantratherapeut gearresteerd om seksueel misbruik (Foto: Stockfoto politie.nl)
Tantratherapeut gearresteerd om seksueel misbruik (Foto: Stockfoto politie.nl)

Sneijder: "Daarom deden de mislukte kwalificaties me meer pijn"

Wesley Sneijder kondigde zondag zijn afscheid aan bij het Nederlands elftal. De middenvelder kijkt terug op een prachtige periode.

Sneijder debuteerde in 2003 bij het Nederlands elftal en groeide uit tot recordinternational. De middenvelder van Al Gharafa kwam tot 133 interlands, waarin hij 31 keer het net wist te vinden.

"Mijn Oranje-loopbaan in één woord? GE-WEL-DIG!", vertelt Sneijder in een interview met De Telegraaf. Bij Oranje maakte hij vrienden voor het leven. "Op het EK in 2004 met Pierre van Hooijdonk. En daarna met Rafael van der Vaart, John Heitinga, Dirk Kuyt, Nigel de Jong, Mark van Bommel en Klaas-Jan Huntelaar. We waren onafscheidelijk."

Tijdens het WK van 2010 bereikte Sneijder de finale, die na verlenging verloren ging tegen Spanje. "Ik kan de finale nog steeds niet terugkijken. Die doet vreselijk veel pijn. We waren zó dichtbij, maar ook weer zo ver weg."

Wat volgde was het EK 2012, waar het toernooi na de groepsfase er al op zat. "Hoewel we op het WK van 2014 met de derde plaats nog fantastisch presteerden, voelde het EK in 2012 voor mij al als dé kentering. We voelden dat het minder zou worden. Daarom deden de mislukte kwalificaties me meer pijn", refeert Sneijder aan de kwalificaties voor het EK 2016 en WK 2018.

Ex-president Zuid-Korea verhoord om corruptie

Aanklagers in Zuid-Korea hebben oud-president Lee Myung-bak (76) opgeroepen voor verhoor. Hij wordt verdacht van corruptie. Een hoge aanklager zei tegen journalisten dat het openbaar ministerie Lee ervan verdenkt dat hij als president smeergeld heeft aangenomen van politici en zakenlui.

In het kader van het onderzoek zijn invallen gedaan in huizen en kantoren van de oud-president en diens familie. Ook zijn medewerkers en familieleden van Lee ondervraagd. Kantoren van Samsung Electronics zijn eveneens doorzocht. Samsung zou financiële steun hebben gegeven aan een bedrijf van Lee's familie dat auto-onderdelen maakt.

Lee was president van Zuid-Korea van 2008 tot 2013. Hij ontkent alle beschuldigingen en noemt het onderzoek politiek gemotiveerd. Op 14 maart moet hij zich tegenover de aanklagers verantwoorden.

Lee's opvolger Park Geun-hye staat momenteel terecht wegens machtsmisbruik, omkoping en het lekken van staatsgeheimen. Aanklagers eisten vorige maand een gevangenisstraf van 30 jaar tegen haar en een boete van 90 miljoen euro.

Ex-president Zuid-Korea verhoord om corruptie
Ex-president Zuid-Korea verhoord om corruptie (Foto: ANP)

Numan: "Dit Ajax is kwetsbaar als het even niet loopt"

Arthur Numan ziet PSV in het restant van de competitie de eerste plaats niet meer weggeven. De ploeg heeft tien punten voorsprong op Ajax.

PSV was zaterdagavond met 3-0 te sterk voor FC Utrecht, waar Ajax een dag later met 3-2 onderuit ging op bezoek bij Vitesse. "Los van de ruime voorsprong van tien punten geeft dit natuurlijk mentaal een enorme boost, terwijl het voor de spelers van Ajax toch weer een tikkie is", vertelt Numan in gesprek met De Telegraaf.

"Dat zal ook weer gaan doorwerken. Ik ben als scout werkzaam bij AZ en we staan nog maar twee puntjes achter op Ajax. Het zou heel mooi zijn als AZ kan doorstoten naar de tweede plaats. Iedereen zegt maar dat Ajax betere spelers heeft dan PSV, maar daar ben ik het niet mee eens. Het zijn bij Ajax veelal jonge, talentvolle spelers die veel potentie hebben, maar het wel nog voor een groot deel moeten laten zien. Dit Ajax is kwetsbaar als het even niet loopt. Dan missen ze leidersfiguren die het voortouw nemen."

"Een speler als Hakim Ziyech is een fantastische speler, maar geen jongen die anderen helpt als het elftal het lastig heeft. PSV heeft meer ervaren jongens die het elftal bij de hand kunnen nemen, zoals Luuk de Jong, Marco van Ginkel en Daniel Schwaab. Die heb je nodig om stabiel te kunnen presteren."

Half miljoen schoolmaaltijden op Sint-Maarten

Het Rode Kruis heeft sinds de verwoestende orkaan Irma een half miljoen schoolmaaltijden verzorgd op het getroffen Sint-Maarten. Die mijlpaal werd maandag bereikt, meldt de hulporganisatie een half jaar na de ramp. Voeding voor de leerlingen van de achttien basisscholen op het Nederlandse deel van het eiland is nog steeds een dagelijkse zorg. Het verzorgen van ontbijt en lunch op de scholen op Sint-Maarten blijft zeker tot eind mei noodzakelijk.

Aan ruim 26.000 mensen zijn in de eerste maanden na de orkaan hulpgoederen uitgereikt. Daaronder veel flessen drinkwater, bijna 12.000 dekzeilen, 1339 hygiënepakketten en ruim 8000 voedselpakketten. De hulp wordt bekostigd uit de pot van 18 miljoen euro die na de ramp werd ingezameld.

Volgens het Rode Kruis gaat de hulpvoorziening onverminderd door, mede doordat de toeristische sector zwaar is getroffen en er grote werkloosheid heerst. Circa 7000 inwoners raakten hun huis kwijt, velen wonen in bij vrienden of familie. De hulporganisatie helpt 2000 huishoudens met het herstel van woningen.

Half miljoen schoolmaaltijden op Sint-Maarten
Half miljoen schoolmaaltijden op Sint-Maarten (Foto: ANP)

'Acties tegen asociaal verkeersgedrag succes'

Meerdere grote verkeersacties in Rotterdam in 2016 en 2017 tegen asociaal verkeersgedrag zijn volgens de gemeente zelf succesvol geweest. Bij de acties werden in totaal 65 auto' s in beslag genomen, 150.000 euro aan openstaande belastingen en boetes geïnd en meer dan 250 bekeuringen uitgedeeld voor overtredingen zoals niet-handsfree bellen, rijden zonder rijbewijs, rijden met te veel alcohol op of mankementen aan de auto zelf.

Volgens de gemeente zijn het aanpakken van en aanspreken op 'huftergedrag' in het verkeer belangrijke speerpunten van het huidige college van burgemeester en wethouders in de Maasstad. Ook dit jaar zijn er 'integrale verkeerscontroles' gepland. Bij deze acties wordt er door de gemeente samengewerkt met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, douane, Koninklijke Marechaussee en RDW.

Wethouder Joost Eerdmans van Veiligheid: "Asociaal gedrag in het verkeer is een grote ergernis van veel Rotterdammers. Op bewonersavonden hoor ik vaak dat bewoners zich zorgen maken over de verkeersveiligheid in hun eigen buurt. Juist controleacties door de politie zijn een goed instrument om dat aan te pakken. En het werkt, daar zijn wij als college dan ook zeer tevreden over."

Tijdens de verkeerscontroles wordt gedurende een dagdeel in een gebied gehandhaafd op zogenoemde veelplegerfeiten. Ook kunnen verkeersdeelnemers worden aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals een openstaande gevangenisstraf, bezit van verdovende middelen en wapens.

'Acties tegen asociaal verkeersgedrag succes'
'Acties tegen asociaal verkeersgedrag succes' (Foto: ANP)

Amerikaans wrak Tweede Wereldoorlog gevonden

In de Koraalzee is het wrak gevonden van het Amerikaanse vliegdekschip USS Lexington. De Lexington verging op 8 mei 1942 tijdens de Slag in de Koraalzee, nadat zij door meerdere Japanse torpedo's en vliegtuigbommen was getroffen.

Het wrak ligt zo'n 800 kilometer uit de Australische oostkust, op een diepte van 3 kilometer, meldt de BBC. Het is gevonden door een expeditie die werd geleid door Microsoft-oprichter Paul Allen. Vorig jaar vond een andere expeditie van Allen al het wrak van de kruiser USS Indianapolis, die in juli 1945 verging en onderdelen vervoerde voor de atoombom .

De expeditie heeft foto's en videobeelden van de Lexington vrijgegeven, waarop de naam van het schip te zien is en een aantal van de 35 vliegtuigen die aan boord waren toen het schip zonk. De Lexington, bijgenaamd 'Lady Lex', had meer dan tweeduizend opvarenden, van wie er 216 omkwamen. Het wrak geldt als een oorlogsgraf en zal niet worden geborgen.

De Slag in de Koraalzee duurde van 4 tot 8 mei en wordt gezien als een keerpunt in de Japanse opmars in de Stille Oceaan. Het was de eerste zeeslag in de geschiedenis die uitsluitend door vliegdekschepen werd gevoerd. Aan de slag namen drie Japanse en twee Amerikaanse schepen deel.

Amerikaans wrak Tweede Wereldoorlog gevonden
Amerikaans wrak Tweede Wereldoorlog gevonden (Foto: ANP)

Van Marwijk neemt Jones op in voorlopige selectie

Brad Jones maakt voor het eerst sinds maart 2014 weer deel uit van de selectie van Australië. Bert van Marwijk heeft de doelman opgeroepen.

Australië speelt later deze maand twee oefeninterlands tegen Noorwegen en Colombia en Van Marwijk heeft voor die wedstrijden 29 spelers opgenomen in zijn voorselectie, waaronder de 35-jarige doelman van Feyenoord. Jones speelde in het verleden vier interlands.

"Sinds mijn aanstelling bij de Socceroos hebben mijn staf, scouts en ik meer dan honderd Australische spelers bekeken, zowel in de Australische competities als de competities in Europa en Azië", vertelt Van Marwijk op de officiële website van de bond.

"Onze komende wedstrijden tegen Noorwegen en Colombia zullen een grote kansen bieden voor de geselecteerde spelers om in aanmerking te komen voor het WK in Rusland, maar de deur blijft op een kier staan voor alle spelers die niet zijn opgeroepen." Komende week maakt de Nederlander zijn definitieve selectie bekend.

UCI overweegt regels medische attesten aan te passen

De UCI overweegt om de regels rondom medische attesten aan te passen, zo valt te lezen in een persverklaring op de website van de internationale wielerbond. Het is een reactie op het rapport van de Digital, Culture, Media and Sport (DCMS), wat maandag is gepresenteerd.

"De conclusies van het rapport, voor zover het wielrennen betreft, versterken onze zorgen over het mogelijk misbruik van TUE’s, en dan met name het misbruik van corticosteroïden. Zoals benoemd door de DCMS zijn deze zorgen als eerst benoemd door het Cycling Independent Reform Commission (CIRC) in 2015 en blijft deze kwestie tot de dag van vandaag een probleem."

De UCI is ook bezorgd over het gebruik van zowel corticosteroïden en de pijnstiller Tramadol. "De UCI zal blijven overwegen om het TUE-beleid te verbeteren. De UCI heeft het WADA gevraagd om stappen te zetten wat betreft het gebruik van corticosteroïden en Tramadol. Dit onderwerp is belangrijk voor de UCI-president (David Lappartient, red.), die het zal bespreken met de WADA-directeur bij hun volgende vergadering in april. Het WADA heeft een werkgroep ingesteld en de UCI onderhoudt contact met ze."

Carragher over Hazard: "Ze hebben een groot probleem om hem te behouden"

Eden Hazard zou zijn langste tijd bij Chelsea wel een gehad kunnen hebben, denkt Jamie Carragher. Dat stelt hij na de wedstrijd van zondag.

Chelsea ging op bezoek bij Manchester City kansloos met 1-0 onderuit en Hazard speelde een zeer beperkte rol in de wedstrijd. The Blues staan na 29 wedstrijden op de vijfde plek in de Premier League, met een achterstand van vijf punten op nummer vier Tottenham Hotspur.

"Hij is de sterspeler bij Chelsea. Maar er is altijd al sprake dat hij zou kunnen vertrekken", zei Carragher bij Sky Sports. "Ik twijfel er niet aan dat hij direct na de wedstrijd, toen hij in de bus stapte of thuiskwam, hij meteen zijn telefoon pakte en zijn zaakwaarnemer heeft gebeld en zei: 'Haal me hier weg'."

"Hij zal gefrustreerd gedacht hebben: 'Ik zou in dit team moeten spelen, zij hebben de bal. Ik zou moeten spelen in een team dat het spel eigenlijk domineert'. Hazard rent daar in zijn eentje rond, zonder een bal te krijgen. Je wil iedereen laten zien hoe zo'n goede speler hij is. Ik denk dat ze na deze wedstrijd een groot probleem hebben om hem te behouden."

Gary Neville vult Carragher aan: "Ik zei tijdens het co-commentaar dat er vijf of zes spelers van Chelsea zijn geweest die wilden dat het lichtblauw droegen. Ze wilden geen deel uitmaken van die prestatie. Ze wilden geen deel uitmaken van het team."

Stevens stopt als adviseur bij Roda JC

Huub Stevens is niet langer als adviseur verbonden aan Roda JC Kerkrade. Hij vindt dat zijn adviezen worden genegeerd door de club.

"Ik heb een aantal keer advies gegeven, maar daar werd niets mee gedaan. Nou, dan hoeft het voor mij niet meer", vertelt Stevens in gesprek met De Limburger. "Of dit pijn doet? Ja, zo kun je het stellen." De 64-jarige oud-trainer blijft wel scouten in Duitsland.

"Ik heb in de play-offs een geweldige week gehad, waarin ik met de spelers en de technische staf uitstekend heb gewerkt. Ik had Roda graag dit seizoen verder geholpen. Ik wil niet natrappen naar de club, dat vind ik niet netjes."

Algemeen directeur Wim Collard is verrast door de uitspraken van Stevens. "We hebben nooit iets gemerkt van enige onvrede bij Huub. We hebben in de transferperiode intensief met hem samengewerkt, dat was ook de bedoeling. Daarna is dat wat minder geworden. Ik ben me van geen kwaad bewust."

Technisch directeur Harm van Veldhoven onderschrijft de mening van zijn collega-bestuurder. "Ik ben hierdoor verrast. Huub heeft goede contacten met Duitsland en daarin werken we naar mijn mening goed samen." Voor eigenaar Frits Schrouff geldt hetzelfde. "Ik bel Huub ongeveer een keer in de twee maanden en dan praten we bij over de club. Huub krijgt goed betaald en levert ook goed werk."

Nieuwe trailer horrorfilm Truth or Dare gelanceerd

Zojuist is een nieuwe trailer van de horrorfilm Truth or Dare vrijgegeven. Het is het nieuwe project van de makers van films als Happy Death DayGet Out en Split. Lucy Hale (Pretty Little Liars) en Tyler Posey (Teen Wolf) zullen de hoofdrollen vertolken in Truth or Dare.

In de trailer wordt duidelijk hoe een onschuldig spelletje ''Truth or Dare'' een dodelijke afloop krijgt, wanneer degenen die liegen en degenen die de ''dare'' weigeren op een mysterieuze wijze worden gestraft.

De regie van Truth or Dare is in handen van Jeff Wadlow (bekend van Kick Ass 2) en de cast bestaat nog verder uit Violett Beane, Nolan Gerard Funk, Hayden Szeto en Sophia Taylor Ali.

Truth or Dare is vanaf 3 mei in de Nederlandse bioscopen te bekijken.

Minder vlees en drank is goed voor milieu

Nederlandse voedingspatronen met een hoge milieubelasting bevatten meer vlees en meer energie. Mensen die een relatief milieubelastend voedingspatroon hebben kunnen door tijdens het avondeten hun portie rood en/of bewerkt vlees met driekwart te verkleinen het milieu een grote dienst bewijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM dat is gepubliceerd in BMC Public Health. Voor het onderzoek is data uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 voor volwassenen gebruikt.

Een 75% kleinere portie zorgt voor een 23% lagere broeikasgasuitstoot van hun totale voedingspatroon. Ook het vervangen van alle frisdranken en alcoholische dranken door kraanwater heeft effect: deze verandering zorgt voor een 9% verlaging van de voeding gerelateerde broeikasgasuitstoot voor mannen, en een 6% verlaging voor vrouwen.

Minder verzadigd vet en suiker
Behalve een significante daling van de belasting van het milieu, zorgden de veranderingen in het voedingspatroon ook voor een verlaagde inname van verzadigd vet en suiker, wat gunstig is voor de gezondheid. Een aandachtspunt daarbij is de lagere energie- en ijzerinname in deze scenario’s. Voor mensen met overgewicht kan een lagere energie-inname gunstig zijn, maar als mensen door de onderzochte aanpassingen te weinig energie of ijzer binnenkrijgen, is het nodig dit aan te vullen door een hogere inname van gezonde en duurzame voedingsmiddelen die in deze nutriënten kunnen voorzien.

Duurzaam voedsel
Voedsel is verantwoordelijk voor 20-30% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Om de broeikasgasuitstoot van het voedselsysteem binnen acceptabele grenzen te brengen, is het belangrijk onze voedselconsumptie te verduurzamen.

NBA: Celtics maken gehakt van Bulls, ook Trail Blazers winnen

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hebben de Boston Celtics en de Portland Trail Blazers beiden een zege bij mogen schrijven. De Celtics blijven in de Eastern Conference zo in het spoor van de Toronto Raptors, terwijl de Blazers plek drie in het westen verstevigen.

De ploeg uit Portland ging op bezoek bij de Los Angeles Lakers en hadden in het gros van de eerste helft een voorsprong. In het derde kwart kwamen de Lakers langszij, maar in de slotfase sloegen de Blazers toch terug en pakten ze een 103-108 zege. Damian Lillard was met 39 punten weer de grote man bij Portland.

De Celtics gingen op bezoek bij de Chicago Bulls en dat werd bepaald geen moeilijke avond voor de ploeg uit Boston. De allereerste score was voor de Celtics, die na het eerste kwart al bijna twintig punten voorsprong hadden. Dat werd gestaag uitgebouwd naar bijna veertig punten, waarna de teugels in de slotfase wat werden gevierd: 89-105.

Uitslagen NBA maandag
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 112-90
Indiana Pacers - Milwaukee Bucks 92-89
Miami Heat - Phoenix Suns 125-103
Chicago Bulls - Boston Celtics 89-105
San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 100-98
Utah Jazz - Orlando Magic 94-80
Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 103-108

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Babel schiet Besiktas dichter bij koppositie

Ryan Babel heeft in de Süper Lig een Turkije een prima avondje achter de rug. Met Besiktas ging de spits op bezoek bij Trabzonspor en het was de Nederlander die de regerend landskampioen naar drie punten schoot.

Net als Jeremain Lens stond Babel in de basis in het duel waar lange tijd niet gescoord werd. Pa na ruim zeventig minuten ging het los in Trabzon, op het moment dat Alvaro Negredo een assist gaf op Babel: 0-1. Zeven minuten later was de Spanjaard opnieuw de aangever en weer maakte Babel het af met zijn negende treffer van het seizoen: 0-2, waarmee de eindstand was bereikt.

Door de zege staat Besiktas op plek drie in de competitie, met 47 punten na 24 wedstrijden. Galatasaray en Basaksehir staan beiden op vijftig punten.

Fortuna klopt MVV in Limburgse derby en pakt weer eens drie punten

Na zes opeenvolgende wedstrijden zonder zege, heeft Fortuna Sittard in de Jupiler League eindelijk weer eens drie punten gepakt. In eigen huis werd de Limburgse derby tegen MVV Maastricht met 3-0 gewonnen.

Het duurde even voor Fortuna een eerste kans afmaakte, maar op slag van rust was het raak en dat was gelijk een lekkere: Djibril Dianessy trok naar binnen en schoot de bal heerlijk in de kruising.

Lisandro Semedo trapte een penalty binnen na een dik uur, waarna Shermar Martina vanaf elf meter verzuimde om MVV vijf minuten voor tijd nog hoop te bieden door de bal hoog over het doel te knallen.

Niet veel later kreeg Martina ook nog eens een directe rode kaart, waar Fortuna dan nog weer van profiteerde: Stefan Askovski zette de 3-0 eindstand op de borden.

Met 49 punten na 27 wedstrijden staat Fortuna op de derde plek, één punt voor Telstar en vier achter N.E.C. Nijmegen. Jong Ajax staat met 55 punten bovenaan.

Uitslagen Jupiler League maandag
Fortuna Sittard - MVV Maastricht 3-0
Jong FC Utrecht - FC Den Bosch 1-1
Jong PSV - FC Emmen 1-1

Manchester United klopt Crystal Palace na 2-0 achterstand

Manchester United heeft maandagavond in blessuretijd een zege geboekt op Crystal Palace. De ploeg vocht zich ijzersterk terug na een 2-0 achterstand.

United was de tweede plek in de Premier League verloren aan Liverpool, dat zaterdag met 2-0 won van Liverpool, en wist bij een zege dat het de positie weer zou heroveren. Bij the Red Devils was Daley Blind afwezig, waar Patrick van Aanholt een basisplek had bij Crystal Palace en Jairo Riedewald op de bank zat en tien minuten voor tijd inviel.

Nadat een eerste mogelijkheid van James Tomkins voor de thuisploeg niks opleverde, was het na elf minuten wel raak. Een schot van Andrew Townsend werd van richting veranderd door Victor Lindelöf en liet David De Gea kansloos. De ploeg van José Mourinho liet in aanvallend opzicht weinig zien in de eerste helft, waardoor de stand halverwege 1-0 was.

In de derde minuut na rust wist de thuisploeg de voorsprong te verdubbelen. Van Aanholt ontsnapte aan de aandacht bij een vrije trap en kreeg de bal mee van Jeffrey Schlupp en stormde op tot in het strafschopgebied en wist De Gea eenvoudig te passeren: 2-0. Manchester ging direct op jacht naar de aansluitingstreffer en in de 55ste minuut volgde het doelpunt. Een voorzet van Antonio Valencia werd door Chris Smalling in de verre hoek raak gekopt.

De gasten drukten verder door en kregen hun beloning na 76 minuten spelen. In eerste instantie raakte Alexis Sanchéz de lat en Romelu Lukaku bleef vervolgens koel en schoot de gelijkmaker binnen. Het mocht vervolgens De Gea danken dat het niet opnieuw op achterstand kwam, nadat de Spanjaard een prachtige redding in huis had op een inzet van Christian Benteke. Manchester United zou in de blessuretijd alsnog met de zege aan de haal gaan. Met een prachtig schot hielp Nemanja Matic zijn ploeg aan drie punten.

Saldoloos reizen komt steeds dichterbij

Ruim drie maanden reizen ze nu al saldoloos, de 100 testers van NS Flex. Hun conclusie tot zover: de ervaringen van het reizen met NS Flex met de trein, bus, tram en metro zijn positief. Gemak, geen zorgen en geen gedoe waren een aantal van de woorden die de testers gebruikten op het speciale klantforum. Nooit meer na te hoeven denken over of er wel voldoende saldo op de OV-chipkaart staat geeft een onbezorgd gevoel. De testgroep groeit vanaf vandaag naar 500 reizigers.

 Een woordvoerder: "De enthousiaste reacties zijn een aanmoediging voor de collega’s die dagelijks werken aan de ontwikkeling van NS Flex. Want NS Flex is nog niet af. Tijdens deze testperiode worden feedback en ervaringen van onze testers zo snel mogelijk vertaald naar concrete verbeteringen. Zo wordt voortaan bij een overstap naar NS Flex het resterende saldo op je OV-chipkaart automatisch verrekend op de eerste factuur."

Een andere belangrijke wens van de testers is om nog beter inzicht te krijgen in gemaakte reizen en de kosten daarvan. In Mijn NS staat al een uitgebreid overzicht van alle OV-reizen en kosten. Binnenkort wordt dit ook inzichtelijk in de NS-app. Ook komt er een kostenteller, zodat reizigers in één oogopslag kunnen zien hoeveel kosten er tot dan toe zijn gemaakt.

Met NS Flex reis je met de OV-chipkaart in het hele OV, maar betaal je met een factuur achteraf. Met de NS-app kunnen reizigers opties aan- en uitzetten. Zo kun je onderweg upgraden naar de eersteklas of maandelijks je abonnement aanpassen aan je actuele reisgedrag.

Aanmelden voor NS Flex kan nog niet, nieuwe testers ontvangen hiervoor een uitnodiging. Nog heel eventjes geduld: naar verwachting is NS Flex in de zomer van 2018 beschikbaar voor alle reizigers.

Criminaliteit veel hoger dan gedacht

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakt ten onrechte goede sier dat de criminaliteit in ons land daalt, terwijl het weet dat de werkelijke misdaadcijfers hoger liggen. Er moet opnieuw en onafhankelijk onderzoek gedaan worden naar criminaliteitscijfers in Nederland. Dat zeggen onder meer de vakbonden FNV en CNV. Mensen zouden nauwelijks de moeite nemen om aangifte te doen.

"Veel mensen zijn cynisch geworden, ze doen geen aangifte omdat er vervolgens toch niets mee gebeurt", zegt FNV-bestuurder Yntse Koenen. "Begrijpelijk" noemt hij dat "aangezien regeringen achtereen zwaar hebben bezuinigd op de hele strafrechtketen".

De vakbonden vinden dat de Algemene Rekenkamer het nieuwe onderzoek moet uitvoeren, omdat de betrouwbaarheid van wetenschapsorganisatie WODC - die eerder onderzoek deed naar onder meer de criminaliteitscijfers - ter discussie staat. Zij vragen de Kamercommissie Justitie en Veiligheid in een petitie, die dinsdag wordt aangeboden namens de vakbonden en 32 ondernemingsraden en de centrale ondernemingsraad Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), opdracht te geven voor een onafhankelijk onderzoek naar de criminaliteitscijfers.

Uit vorig jaar door het WODC gepubliceerde cijfers blijkt dat in 2016 minder misdrijven geregistreerd werden en minder verdachten zijn aangehouden dan in 2015. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Nationale Politie publiceerde vorige week vergelijkbare cijfers. Het gaat hier echter om geregistreerde misdrijven, dus waarvan aangifte is gedaan.

Koenen noemt deze cijfers "het topje van de ijsberg". De werkelijke criminaliteitscijfers liggen volgens hem veel hoger maar worden niet geregistreerd. Dit zorgt er volgens de bestuurder voor dat beleid wordt gemaakt op basis van onbetrouwbare cijfers.


FOK! Wat een weer: lichte regen

In het zuidwesten is het overwegend bewolkt en valt er plaatselijk wat lichte regen. Dit gebied trekt gedurende de dag noordoostwaarts. De hoeveelheden zijn klein. In het zuiden is er in de middag kans op een lichte bui. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C, in het Waddengebied en vlak langs het IJsselmeer enkele graden lager. De matige zuidoostelijke wind draait in de loop van de dag naar zuid tot zuidwest. In het noorden blijft de wind zuidoost.

In de nacht naar woensdag zijn er opklaringen en ontstaat er op meerdere plaatsen mist. De minimumtemperatuur ligt in gebieden met mist en bewolking enkele graden boven nul. Daar waar opklaringen zijn kan de temperatuur net onder het vriespunt komen en kan het lokaal wederom glad worden. De veranderlijke wind is overwegend zwak.

Woensdagochtend lost de mist geleidelijk op. Van het zuiden uit drijft er bewolking binnen en gaat het af en toe regenen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 9°C. De wind is veranderlijk en zwak. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Maeslantkering bij Hoek van Holland (Foto: Interpretatie)
Maeslantkering bij Hoek van Holland (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Levensgevaarlijke trouwstoet 'viert' feest op de snelweg

Een bruiloft is altijd een feestje en dat is onder nieuwe west-europeanen niet anders. Die hielden op de snelweg A12 in België een gezellig feestje waarbij auto's over de vluchtstrook scheurden, auto's langzaam gingen rijden, voortdurend werd getoeterd en uiteindelijk werd gestopt. 

Toen de snelweg volledig was geblokkeerd stapten de bruidegom en diens kompanen uit en werd de bruidegom uitgebreid gefeliciteerd en zelfs de lucht in gegooid.

Weerzinwekkend”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), die een keiharde aanpak eist. “Levensgevaarlijk hyperegoïsme. Justitie moet op basis van getuigenissen en beeldmateriaal keihard optreden. Tijd dat voorbeelden gesteld worden. De straat is niet van hen.

Even later reageerde de minister ook nog eens voor de camera’s van het VRT-Journaal. “Op basis van de beelden alleen al zie je een twintigtal inbreuken op de wegcode. Er is genoeg grond om een juridische procedure te starten. Er zijn blijkbaar ook getuigenissen en beeldmateriaal. Ik denk dat justitie daar zeker mee aan de slag kan en echt een voorbeeld kan stellen, want anders zal zich dat blijven herhalen.”

Turkse trouwstoeten zorgen vaker voor overlast en gevaarlijke situaties.

'Vernoem nieuwe straten naar migranten'

Straatnamen moeten in de toekomst worden vernoemd naar migranten. Dat wil de - verrassing! - PvdA in Amsterdam. Het zou de 'gedeelde geschiedenis en diversiteit' beter zichtbaar moeten maken.

Straatnamen in Amsterdam gaan momenteel nog langs een speciale adviescommissie, die de naam langs een aantal regels houdt. Zo moeten straten bij voorkeur eindigen op 'straat', 'laan' of 'plein'. Ook mag een straat pas vernoemd worden als diegene ten minste vijf jaar dood is. Ook moeten de straatnamen goed uitspreekbaar zijn.

De PvdA dient nu een voorstel in om die regels te veranderen. Raadslid Sofyan Mbarki stelt in een interview met AT5 dat hij wil dat er rekening wordt gehouden met een betere afspiegeling van de diversiteit van Amsterdam.

Tim Allen wil reboot Home Improvement

Tim Allen ziet een terugkeer van zijn hitshow Home Improvement wel zitten. Dat liet de acteur weten aan Entertainment Tonight.

Op de vraag of alle castleden van de serie in zouden zijn voor een reboot, antwoordt Tim: "Iedereen zou ik niet zeggen, maar het idee is geopperd. En meer mensen dan ik had verwacht zeiden: ja, dat zou wel cool zijn om jaren later terug te komen, zoals Roseanne dat nu ook doet."

De acteur heeft door de jaren heen contact gehouden met een aantal van zijn Home Improvement-collega's. Patricia Richardson en Jonathan Taylor Thomas, die in de serie zijn vrouw en middelste zoon speelden, hadden gastrollen in Tims serie Last Man Standing. Ook Richard Karn, die in Home Improvement was te zien als assistent Al, dook op in die show.

Home Improvement werd van 1991 tot 1999 geproduceerd. De serie ging over het gezin Taylor, bestaande uit drie zoons, een moeder en vader Tim, die een klusprogramma op televisie presenteerde. Andere vaste gezichten in de show waren Tims assistent Al en buurman Wilson, die zijn gezicht altijd verborg achter het tuinhek of andere attributen. De acteur die die laatste rol speelde, Earl Hindman, is in 2003 overleden.

Tim Allen wil reboot Home Improvement
Tim Allen wil reboot Home Improvement (Foto: BuzzE)

Bedrijf moet gelijk loon vrouw bewijzen

Middelgrote en grote bedrijven moeten voortaan bewijzen dat ze vrouwen net zoveel betalen als mannen, vinden de linkse oppositie en 50PLUS. Zij werken eigenhandig aan een wetswijziging om dat verplicht te stellen.

Organisaties met meer dan vijftig werknemers moeten elke drie jaar melden wat hun personeel verdient, als het aan GroenLinks, SP, PvdA en 50PLUS ligt. Is er sprake van ongelijke beloning en toont het bedrijf geen beterschap, dan volgt een boete.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is een hardnekkig probleem. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verdienen vrouwen in Nederland nog altijd gemiddeld ruim 15 procent minder dan mannen. Soms is daar een goede reden voor, bijvoorbeeld omdat vrouwen vaker in deeltijd werken, maar dat is lang niet altijd zo.

Brede steun

Het is nu al verboden om een werknemer die hetzelfde werk doet als een collega zonder goede reden een lager salaris te betalen. Maar een gedupeerde werknemer kan dat moeilijk aantonen of weet zelfs niet eens dat hij of zij wordt achtergesteld. "Dat is de wereld op z'n kop en daarom draaien we met dit wetsvoorstel de boel om", zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Volgens haar GroenLinks-collega Nevin Özütok is nu wel duidelijk dat het probleem "niet vanzelf wordt opgelost". "Bedrijven laten ongelijkheid in loon bestaan, daarom is het tijd voor deze wet." SP'er Jasper van Dijk rekent "op brede steun voor onze wet. Partijen die ons niet steunen, willen blijkbaar terug naar de vorige eeuw." Corrie van Brenk van 50PLUS voegt daaraan toe dat "wie tijdens haar werkleven financieel wordt ondergewaardeerd" dat later ook nog eens in zijn pensioen voelt. "Een leven lang dus!"

Het is nog onduidelijk of het plan op steun van een Kamermeerderheid kan rekenen.

Links: bedrijf moet gelijk loon vrouw bewijzen
Links: bedrijf moet gelijk loon vrouw bewijzen (Foto: ANP)

[eSports] Team Dignitas wint Heroes of the Storm Western Clash in Katowice

Na drie dagen strijd heeft Team Dignitas afgelopen weekend de Western Clash van Heroes of the Storm gewonnen. De Europeanen trokken in Katowice aan het langste eind tegen Zealots in een best-of-seven serie die tot de laatste game spannend was: 4-3. Na afloop was er een persconferentie waar de pers en het (uitgeputte) Team Dignitas terugblikten op de wedstrijd.

Team Dignitas begon als topfavoriet aan het toernooi en versloeg met relatief gemak iedereen in de winnaarsbracket, waardoor zij met één game voorsprong de finale in gingen. Zealots daarintegen plaatste zich als laagst geplaatste team van Noord-Amerika voor de Western Clash. Bovendien verloren ze hun eerste game tegen Tempo Storm en moesten daardoor de verliezersbracket, waardoor eliminatie bij iedere wedstrijd dreigde.

De eerste twee games van de finale werden gewonnen door Zealots wat resulteerde in een 2-1 voorsprong in de series, wat als een verassing kwam voor vriend en vijand. Team Dignitas gaf tijdens de persconferentie toe dat de onvoorspelbaarheid van Zealots een grote rol speelde in hun vroege voorsprong: “Zealots kunnen uit de voeten met heel veel verschillende stijlen en je kan dan uiteraard proberen zo goed mogelijk te draften, maar dan hebben ze altijd wel een hero klaarstaan waarmee ze een goede wedstrijd kunnen spelen, zoals adrd op Medivh. En je kan onmogelijk alles bannen. Tempo Storm (die uitgeschakeld werden in de halve finale) is in dat opzicht veel voorspelbaarder.”

 Team Dignitas herpakte zich echter snel en wist weer de leiding in de series te nemen, maar Zealots (die het hele toernooi de meeste wedstrijden hadden gespeeld en bekend stonden om hun vechtlust) wisten een laatste, allesbeslissende game te forceren op de map Towers of Doom.

Zealots lieten tijdens de laatste game het initiatief over aan Team Dignitas, waardoor de basis van Zealots gevaarlijk dicht bij vernietiging kwam. Zealots wisten hun gevechten echter slim uit te kiezen en na een aantal teamgevechten die in hun voordeel uitpakte,kwam het tot een laatste altaar en team fight die zou beslissen welk team zich tot winnaar zou kronen.

Het laatste teamgevecht was pure chaos, maar Team Dignitas had de betere focus in het gevecht en veroverde het altaar, waardoor ze zichzelf tot kampioen van de Western Clash kon kronen. Team Dignitas gaf lachend toe dat het laatste gevecht voornamelijk geschreeuw was in de voice chat: “we schreeuwden gewoon de naam van de spelers van Zealots en hoopten dat we een kill konden verzilveren.”

Terugkijkend op het toernooi kunnen de spelers wel een verklaring geven voor de vele verrassingen, zoals de uitschakeling van favoriet Fnatic door Zealots met een clean sweep en het goede optreden van Tempo Storm. “Op een internationaal podium is het toch anders dan online spelen in de HGC. Vermoeidheid speelt een veel grotere rol. Tijdens een serie met zes games ben je toch een aantal uur bezig.”

Team Dignitas krijgt met de titel eveneens 30.000 dollar prijzengeld en een extra plekje voor Europa in de mid-season brawl. De plannen voor nu? Vooral uitrusten: “we gaan zeker minimaal twee en een halve week vrij nemen, misschien drie. We gaan voornamelijk veel slapen voordat we weer beginnen met trainen. Voor de toekomst willen we vooral minder maps verliezen terwijl we dat kunnen voorkomen.”

TeamDignitas
[eSports] Team Dignitas wint Heroes of the Storm Western Clash in Katowice


Kijkcijfers Oscars naar dieptepunt

Bij de 90e uitreiking van de Oscars zijn dan wel velen uit de filmwereld in het zonnetje gezet, maar bij ABC, de omroep die het festijn uitzond, ging de vlag niet bepaald uit. 'Slechts' 26,5 miljoen Amerikanen namen de moeite om de tv in te schakelen voor de 3 uur en 50 minuten durende uitzending.

Het is een dieptepunt in de recente geschiedenis van de Oscaruitreikingen. Het kijkcijfer van zondag ligt fors lager dan de 33 miljoen mensen die vorig jaar keken. Het vorige dieptepunt in de kijkcijfers was in 2008. Toen keken er 32 miljoen mensen naar de live-uitzending. Verzachtende omstandigheid destijds was dat er voor de uitreiking een elfweken lange staking was van schrijvers, die een smet wierp op de uitreiking.

Analisten wijten de lage kijkcijfers aan de bij het grote publiek "relatief kleine" films die zondagavond in de prijzen vielen. The Shape of Water and Three Billboards Outside Ebbing, Missouri brachten elk 'slechts' iets meer dan 50 miljoen dollar op aan de kassa's. Dat zijn voor Amerikaanse begrippen kleine bedragen.

De dalende kijkcijfers passen in een neergaande trend bij awardshows. De uitreiking dit jaar van de Grammys, uitgezonden door CBS, daalde met 24 procent ten opzichte van vorig jaar tot 19,8 miljoen kijkers, terwijl de Golden Globes op NBC in januari 19 miljoen kijkers trok. Dat was een daling van 5 procent.

Kijkcijfers Oscars naar dieptepunt
Kijkcijfers Oscars naar dieptepunt (Foto: BuzzE)

Johnny de Mol terug naar SBS6

Presentator Johnny de Mol keert in de zomer terug naar SBS6, waar hij een driejarig contract heeft getekend. Hij werkte sinds 2013 voor RTL.

Bij SBS6 gaat Johnny de Mol uiteenlopende programma's presenteren zoals een grote studioshow, een muziekprogramma en een nieuwe variant op het thema van Johnny's programma SynDROOM. Met dit programma won hij in 2015 de Gouden Televizier-Ring.

Johnny's overstap naar het tv-bedrijf van zijn vader betekent ook de comeback van het programma Waar is de Mol?, dat van 2008 tot en met 2013 te zien was bij Veronica en SBS6. Johnny de Mol: ,,Bij de SBS-zenders ben ik niet alleen mijn carrière als presentator begonnen, ik ervaar er ook een nieuwe energie. De kans kwam voorbij om terug te komen en een aantal prachtige projecten op te pakken, en die grijp ik graag met beide handen aan."

,,Johnny is kenmerkend voor waar we met SBS6 naartoe willen. Bij hem kun je vrolijkheid maar ook serieuze gesprekken en mooie verhalen verwachten", zegt directeur Remco van Leen van Talpa TV, de organisatie achter onder meer SBS6. ,,Hij is maatschappelijk betrokken en voelt aan wat er leeft in het land, maar hij is ook helemaal zichzelf in de spotlight van de grote tv-studio."

Johnny de Mol terug naar SBS6
Johnny de Mol terug naar SBS6 (Foto: ANP)

Foodwinkels verkochten nog nooit zoveel

Winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in 2017 3,1 procent meer omgezet dan in 2016. Het omzetniveau ligt inmiddels 15 procent boven het niveau dat in 2008 werd bereikt. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, groeide in 2017 met 0,9 procent en was voor het eerst groter dan in 2008. Dit meldt het CBS in de nieuwe Kwartaalmonitor detailhandel.

Supermarkten motor achter omzetgroei
De groei van de omzet in de foodsector van de detailhandel komt bijna geheel voor rekening van de supermarkten. In 2017 steeg de supermarktomzet met 3,5 procent ten opzichte van 2016, terwijl de omzet van de foodspeciaalzaken zoals slagers, slijters, groentewinkels en kaaswinkels slechts met 0,5 procent toenam.

Het aandeel van supermarkten in de verkoop van voedings- en genotmiddelen is in de loop der jaren sterk gestegen ten koste van de speciaalzaken. Zo steeg de omzet van supermarkten in 2017 vergeleken met 2008 met bijna 21 procent (6,0 procent meer volume), terwijl speciaalzaken in deze periode ruim 11 procent aan omzet en bijna 25 procent aan volume verloren.

Het aantal winkelvestigingen in de Nederlandse foodsector is tussen begin 2008 en 2017 met 1,5 procent toegenomen tot 19.000 vestigingen. Zowel het aantal speciaalzaken als het aantal supermarkten nam in deze periode toe. Het aantal speciaalzaken nam met 0,8 procent toe tot 13.000 en het aantal supermarkten groeide met 3,2 procent tot 6.000.

Ruim 30 procent meer viswinkels
Het aantal foodspeciaalzaken wijzigde nauwelijks tussen 2008 en 2017. Wel waren er grote mutaties per branche. Zo steeg in deze periode het aantal viswinkels met ruim 30 procent. Het aantal kaaswinkels nam toe met 20 procent, het aantal natuurvoedingswinkels met 18 procent. Uit het straatbeeld verdwenen vele groentewinkels (28 procent), slagers (16 procent) en poeliers (10 procent). Ook waren er minder slijterijen (6 procent) en tabakswinkels (7 procent).

Foodwinkels verkochten nog nooit zoveel (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Foodwinkels verkochten nog nooit zoveel (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

'Rijken wonen in randgemeente grote stad'

Vooral in de randgemeenten van de grote steden wonen relatief veel huishoudens met hogere inkomens. In de grote steden ligt het doorsnee gestandaardiseerd besteedbaar inkomen van huishoudens doorgaans op een lager niveau. Dit geldt met name voor Groningen en Nijmegen, twee grote steden met relatief veel studenten. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over inkomens van huishoudens per gemeente.

Het gestandaardiseerd inkomen is het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden. De welvaartsniveaus van huishoudens zijn zo onderling vergelijkbaar gemaakt. Het doorsnee (oftewel mediane) inkomen is de middelste waarde als de inkomens van laag naar hoog worden gerangschikt: de helft van de huishoudens heeft meer, de andere helft heeft minder inkomen. Het gestandaardiseerde inkomen is in dit bericht uitgedrukt in het prijspeil van 2017. De details per gemeente betreffen cijfers over 2015.

Het doorsnee inkomen in de randgemeenten van de tien grootste steden is doorgaans hoger dan in de steden zelf. Dat geldt vooral voor Utrecht, Eindhoven, Nijmegen en Tilburg en in mindere mate voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Breda en Groningen. Voor Almere geldt het niet, daar wijkt het doorsnee inkomen minder af van het doorsnee inkomen van de randgemeenten. In acht van de tien grootste steden (behalve Breda en Almere) staat een groter deel van de huishoudens onderaan de inkomensladder dan landelijk. In Groningen is de oververtegenwoordiging in de lage inkomensgroepen het grootst. In veel randgemeenten van de grote steden worden juist meer huishoudens aan de bovenkant van de inkomensladder aangetroffen. Met name Wassenaar (randgemeente Den Haag) en Blaricum (randgemeente Almere) springen er uit.

Rozendaal en Bloemendaal aan kop
Het gestandaardiseerd besteedbaar inkomen van een huishouden bedroeg in 2015 in doorsnee 24.700 euro. De gemeenten met het hoogste gestandaardiseerd besteedbaar inkomen bevinden zich veelal in het westen van het land. Met een doorsnee inkomen van 36.700 euro was uitzondering Rozendaal (provincie Gelderland) in 2015 de koploper van Nederland.

Op nummer twee stond Bloemendaal met een mediaan inkomen van 34.700 euro, gevolgd door Laren en Oegstgeest (beide 32.300 euro), op plaats vijf stond Heemstede (32.200 euro). De vijf gemeenten met het laagste doorsnee inkomen waren Groningen (18.400 euro), Wageningen (20.100 euro), Nijmegen (20.300 euro), Delft en Rotterdam (beide 20.500 euro). In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Limburg liggen naar verhouding de meeste gemeenten met een laag doorsnee inkomen.

Uitkeringen vormen inkomenspiek in vier grote steden
In de vier grote steden ligt de piek van de inkomensverdeling tussen de 14 tot 16 duizend euro. Deze groep bestaat vooral uit huishoudens met een uitkering (werkloosheid, bijstand, arbeidsongeschiktheid of pensioen) als belangrijkste inkomensbron. Rotterdam herbergt naar verhouding de grootste aantallen huishoudens met een inkomen tussen de 14 en 16 duizend euro, de piek is hier het hoogst. In Utrecht is de piek het laagst en minst puntig, wat aangeeft dat het aandeel Utrechtse huishoudens dat voornamelijk van een uitkering moet leven kleiner is dan in de drie andere grote steden. Wel is in Utrecht al eerder een zichtbaar piek bij de inkomensgroep tussen de 2 tot 4 duizend euro. Deze piek reflecteert het relatief grote aantal studenten in Utrecht dat rond moet komen van studiefinanciering.

Hogere inkomensongelijkheid in de vier grote steden
De inkomensongelijkheid in Nederland is relatief klein en kwam berekend met de Gini-coëfficiënt in 2015 uit op 0,29. In de vier grote steden lag de inkomensongelijkheid op een hoger niveau. In Amsterdam was de ongelijkheid het hoogst (0,37), gevolgd door Utrecht en Den Haag (respectievelijk 0,35 en 0,34). Dit komt doordat steden op inkomensvlak vaak een meer gemêleerde bevolking hebben dan minder stedelijke gemeenten.

In Amsterdam wonen relatief veel huishoudens met lage inkomens, maar tegelijk ook veel huishoudens die bovenaan de inkomensladder staan. In Utrecht dragen met name de grote aantallen studenten met weinig inkomen bij aan de hogere Gini-coëfficiënt. In Rotterdam is de inkomensongelijkheid het laagst van de vier grote steden (Gini-coëfficiënt van 0,31). Naar verhouding wonen in Rotterdam weinig huishoudens met een hoog inkomen en is het aandeel met weinig inkomen groter dan in drie andere grote steden.

Verschillen in Inkomensverloop
Het gestandaardiseerd besteedbaar inkomen van een huishouden bedroeg in 2016 in doorsnee 25,5 duizend euro. Afgezien van de trendbreuk komt het doorsnee gestandaardiseerd inkomen in 2016 op vrijwel hetzelfde niveau uit als bij aanvang van de crisis en ligt daarmee hoger dan in het begin van deze eeuw. Landelijk gezien was het doorsnee inkomen in 2015 nog 0,4 procent lager dan in 2011. Voor de tien grote steden kwam het verschil in doorsnee inkomen tussen 2011 en 2015 uit op minder dan 3 procent. De daling in het landelijke doorsnee inkomen tot en met 2013 en het daaropvolgende herstel is ook van toepassing op de grote steden. Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Groningen en Nijmegen blijven daarbij wel iets achter op de rest.

'Rijken wonen in randgemeente grote stad' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
'Rijken wonen in randgemeente grote stad' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.