FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 maart 2018

Baanrecord voor Ricciardo tijdens testdagen

Daniel Ricciardo heeft het officieuze baanrecord op het circuit van Barcelona gebroken. De Australische Formule 1-coureur reed met de Red Bull RB14 op hypersofte banden een tijd van 1.18.047 waarmee hij drie tiende sneller was dan Felipe Massa met de 2008-Ferrari op de 2009-banden.

Aan het begin van de middag lieten verschillende coureurs de zachtere compounds banden monteren om zo een kwalificatie te simuleren. Lewis Hamilton met de Mercedes was meermalen de snelste, maar vlak voor 13.00 uur dook Ricciardo onder de tijd van de wereldkampioen. De enige die hier nog bij de in de buurt kwam was Valtteri Bottas die in de middag het stuur van Hamilton had overgenomen.

Voor de rest werden er racesimulaties uitgevoerd. Zo kwamen Renault-coureurs Carlos Sainz en Nico Hülkenberg gezamenlijk met 190 ronden tot bijna drie raceafstanden. Daniel Ricciardo en Charles Leclerc kwamen met 165 en 160 ronden hier nog enigszins bij in de buurt, al reed Mercedes opgeteld iets meer ronden (172).

McLaren kende opnieuw de nodige problemen. Fernando Alonso moest zijn auto na 47 ronden aan de kant parkeren met een lekkage. Nadat de Renault-motor gewisseld was kon de Spanjaard aan het eind van de middag nog zeven rondjes rijden. Ook Haas had wederom problemen. De bolide van de Amerikanen kampte met een olielek, waardoor Romain Grosjean enige tijd niet de baan op kon komen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:18.047 Hypersoft 165
2 L. Hamilton Mercedes 1:18.400 Ultrasoft 90
3 V. Bottas Mercedes 1:18.560 Ultrasoft 82
4 S. Vettel Ferrari 1:19.541 Soft 66
5 B. Hartley Scuderia Toro Rosso 1:19.823 Hypersoft 118
6 F. Alonso McLaren 1:19.856 Hypersoft 54
7 C. Sainz Jr. Renault 1:20.042 Medium 88
8 R. Grosjean Haas 1:20.237 Soft 75
9 K. Räikkönen Ferrari 1:20.242 Soft 46
10 L. Stroll Williams 1:20.349 Soft 63
11 N. Hulkenberg Renault 1:20.758 Supersoft 102
12 E. Ocon Force India F1 1:20.805 Soft 130
13 C. Leclerc Sauber 1:20.918 Supersoft 160
14 S. Sirotkin Williams 1:22.350 Soft 77

Voetballer krijgt rood na uitspreken eigen naam

Ooit speelde voetballer Sanchez Watt bij Arsenal. Althans, daar stond hij enkele jaren onder contract, spelen deed hij meer bij onder meer Leeds United en Colchester United. Tegenwoordig slijt de 27-jarige Engelsman zijn dagen op het zesde niveau in Engeland, bij Hemel Hempstead Town, wie kent het niet, die hem huren van topclub Billericay Town.

Toch slaagde Watt er nu in om in het nieuws te komen. De aanvaller werd tijdens de wedstrijd tegen East Thurrock United op de gele bon geslingerd, waarbij scheidsrechter Dean Hulme hem om zijn naam vroeg. "Watt", antwoorde Watt, niet geheel onlogisch. Dat herhaalde hij nog een paar keer, want de scheidsrechter dacht dat Watt aan het protesteren was: "Wat??", verstond Hulme, en niet "Watt".

Wegens protest kwam er zo een tweede gele kaart, en dus rood. Watt's ploeggenoot, oud-jeugdinternational Jordan Parkes, kwam het misverstand gelukkig even uitleggen bij de scheidsrechter, die de kwaadste niet bleek en de rode kaart weer introk. "Een menselijke fout", aldus Hemel Hempstead-directeur Dave Boggins na afloop.

"De scheidsrechter was mans genoeg om zijn fout te herstellen, en achteraf vond iedereen - inclusief de scheidsrechter - het wel amusant. Na de wedstrijd kwam hij de directiekamer nog in om uit te leggen hoe een en ander was gelopen. Hij bood zijn excuses aan en we hebben er even om gelachen. Eerlijk is eerlijk, hij floot verder gewoon een uitstekende wedstrijd", vertelt Boggins.

Opa Bol overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is woensdag op 86-jarige leeftijd acteur Ben Hulsman overleden. Dat maakte zijn familie bekend.

Hulsman speelde sinds het begin van de jaren 60 rollen in tientallen televisieseries en films. Op televisie was de acteur te zien in series als 't Schaep met de 5 pooten, Swiebertje, Hollands Glorie, Zeg 'ns Aaa en Baantjer.

In de succesvolle VARA-televisiekomedie Oppassen!!!, speelde Hulsman meer dan 300 keer rol van opa Willem Bol. Met 321 afleveringen is Oppassen!!!, dat tussen 1990 en 2003 werd uitgezonden, de langstlopende komedieserie van de Nederlandse televisie.

Acteur Ben Hulsman (Oppassen!!!) overleden
Acteur Ben Hulsman (Oppassen!!!) overleden (Foto: BuzzE)

Voetbalbond België onder vuur door rapper

De Belgische voetbalbond KBVB ligt onder vuur omdat de organisatie de rapper Damso heeft uitgekozen om een WK-lied te maken. De Vrouwenraad is een campagne begonnen omdat de teksten van de artiest vrouwonvriendelijk zouden zijn.

De raad kreeg inmiddels bijval uit de regering van de staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander de Croo. Diverse sponsoren hebben inmiddels een gesprek met de voetbalbond geëist.

De voetbalbond weet voorlopig niet van wijken en liet woensdag weten achter de keuze te blijven staan. De bond noemt de in Congo opgegroeide rapper onder andere "een voorbeeld van integratie".

Het WK-lied is nog niet uit maar de bond heeft het lied al wel gehoord. Het lied ,,heeft ons enorm gecharmeerd om de grote verenigende boodschap ervan", aldus de bond woensdag in Belgische media.

Voetbalbond België onder vuur door rapper
Voetbalbond België onder vuur door rapper (Foto: BuzzE)

Gunstige loting beide Nederlandse waterpoloteams voor EK

Bij zowel de heren als de dames hebben de Nederlandse waterpoloërs gunstig geloot voor de groepsfase van het EK in juli. De loting vond vandaag plaats in speelstad Barcelona.

De dames komen uit in poule A, waarmee ze topfavorieten Hongarije, Spanje en Rusland ontlopen. Nederland treft daarentegen wel Griekenland en Italië, landen die ook met niets minder dan goud genoegen nemen.

Voor de heren was het hopen op een makkelijke tegenstander in de strijd om plek drie. Plekken één en twee werden hoe dan ook toegekend aan lastige tegenstanders, wat wereldkampioen Kroatië en Griekenland zijn geworden. De vierde plek ging naar Turkije, wat op papier het zwakste team op het toernooi is.

De dames zullen de lastige taak hebben om eerste te worden in de poule, waarmee ze in ieder geval een sterke ploeg in de kwartfinale ontlopen. De heren zullen Turkije moeten verslaan om plek drie in poule C. Erg waarschijnlijk is het echter niet dat de playoffs vervolgens overleefd worden; hierin treft Nederland zeer waarschijnlijk een topploeg uit poule A.

Het Europees kampioenschap wordt gehouden van 14 tot 28 juli.

Veiligheidsraad roept op tot bestand Syrië

De VN-Veiligheidsraad heeft de strijdende partijen in Syrië opgeroepen tot een staakt-het-vuren zoals vermeld in de resolutie die de raad eind vorige maand unaniem aannam. De Nederlandse VN-ambassadeur Karel van Oosterom, die de raad momenteel voorzit, verklaarde dat de vijftien landen zich zorgen maken over de humanitaire situatie in het land.

De raad, die woensdag achter gesloten deuren vergaderde, nam op 24 februari een resolutie over een bestand van dertig dagen. Maar daar is nog niets van terechtgekomen.

Veiligheidsraad roept op tot bestand Syrië
Veiligheidsraad roept op tot bestand Syrië (Foto: ANP)

Oranje onder 17 start Eliteronde in eigen land met zege op IJsland

Oranje onder 17 is goed begonnen aan de Eliteronde in eigen land. Op het kunstgras van NIVO Sparta in Zaltbommel, waar een legendarisch FOK!ker ooit furore maakte, werd IJsland met 2-1 verslagen. In de eerste helft ging het lekker met Oranje en in de tweede helft werd het billenknijpen. 

Het Nederlands elftal begon perfect aan het duel. Het duel was nog nauwelijks begonnen of de 1-0 lag al achter de IJslandse goalie Sigurjón Daoi Hardarson. Crysencio Summerville stuurde Daishawn Redan weg en de captain maakte alleen voor de doelman geen fout; 1-0.

Pas vlak voor rust viel de 2-0. Een prachtige actie van Mohammed Ihattaren, drie man passeerde en vervolgens Redan de diepte instuurde, werd door laatstgenoemde op waarde geschat. Weer oog in oog met Hardarson bleek Redan andermaal de sterkste; 2-0. Het werd voor rust nog bijna 3-0. Een zwakke bal van de Ijslandse doelman werd onderschept door Wouter Burger, maar diens schot zeilde net over de kruising van de opgeluchte keeper.

Na de pauze was het spelbeeld 180 graden gedraaid. IJsland kwam uit zijn schulp en dat resulteerde in de aansluitingstreffer van de bezoekers in de 57e minuut. Nadat Quinten Maduro binnen de zestien zijn directe tegenstander naar het gras had gewerkt, kwam de bal op de stip te liggen en vanaf elf meter maakte Andri Lucas Gudjohnson geen fout; 2-1. Het bleef voor Oranje gelukkig bij die ene treffer. 

Oranje speelt in eigen land nog twee duels in de laatste kwalificatieronde voor het EK later dit jaar. Op het veld van rksv Schijndel is over drie dagen Italië de tegenstander. Het laatste duel met Turkije volgt weer drie dagen later, op dinsdag 13 maart. Die wedstrijd wordt gespeeld op het terrein van UDI'19.

Het EK onder 17 wordt in mei gespeeld in Engeland. De groepswinnaar en de zeven beste nummers twee plaatsen zich voor de continentale eindronde. 

Speerwerpers kunnen Fins eiland winnen bij record

Op 5 juni staat in het Finse Turku het grootste jaarlijkse atletiekevenement van het land op de kalender: de Paavo Nurmi Games, onderdeel uitmakend van de IAAF World Challenge. Finland is natuurlijk het land van het speerwerpen en daarom heeft men dit jaar ook een bijzondere prijs bedacht: een heus eiland.

Als de winnaar van het speerwerpen tijdens de Paavo Nurmi Games een betere afstand laat noteren dan het negentien jaar geleden door Aki Parviainen gegooide Fins record (93,09 meter), mag hij zich de trotse eigenaar van een eiland noemen. Het gaat daarbij om een van de meer dan twintigduizend eilanden van de beroemde Archipelzee, zonder dat men daarbij in detail treedt over welk eiland het precies is.

"Echt waar? Een eiland? Dat is gaaf! Natuurlijk wil ik een eiland winnen!", reageerde de Duitse wereldkampioen Johannes Vetter, dit jaar in Zuid-Afrika al goed voor 91,22 meter. Vetter gooide de speer vorig jaar in Luzern al naar een weergaloze 94,44 meter, twee maanden nadat landgenoot en olympisch kampioen Thomas Röhler tot 93,90 meter kwam. Een stukje Finland in Duitse handen, het lijkt dus weer een reeële optie.

"Hopelijk is het eiland groot genoeg voor een sauna", reageerde Röhler. "Dit is wel een extra stukje motivatie om naar Turku te komen", sprak de winnaar van de vorige twee edities van 's werelds voornaamste speerwerpcompetitie. De Finse grootheid Tero Pitkämäki, winnaar in Turku in 2014 en 2015, liet weten dat het moeilijk zou zijn. "Voor dat record moet je ver gooien." Hij bevestigde wel zijn interesse: "Ik wil ook een eiland hebben."

Finale Algarve Cup Oranje - Zweden afgelast vanwege hevige regen

De finale van de Algarve Cup tussen het Nederlands elftal en Zweden gaat woensdagavond niet door. Het veld in het Portugese Albufeira is onbespeelbaar door de hevige regenval.

De wedstrijd werd in eerste instantie uitgesteld, maar de weerstomstandigheden wilde niet verbeteren. De scheidsrechter besloot de scheidsrechter het duel definitief af te gelasten. De finale zal niet worden ingehaald. De meeste vrouwen van het Nederlands elftal moeten dit weekend al weer in actie komen voor hun clubs. 

De Algarve Cup is een jaarlijks invitatietoernooi in het vrouwenvoetbal. Dit was al weer de 25e editie.  Nederland deed vijf keer eerder mee aan het toernooi, maar kwam nooit verder dan de vijfde plaats. Dit jaar stonden ze voor het eerst in de finale. 

Update 20.25 uur

Nederland en Zweden zijn samen tot  winnaar van het toernooi uitgeroepen. 

Geen burgemeestersverkiezing in Amsterdam

Er komt geen burgemeestersverkiezing in Amsterdam. Dat heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen gemeld aan de gemeenteraad. Hij baseert zich op een advies van de hoofdstedelijke referendumcommissie.

Begin vorige maand startte de beweging Meer Democratie een volksinitiatief met als titel 'Wij willen onze burgemeester kiezen'. De bedoeling was te komen tot een meer democratische procedure bij de vaststelling welke kandidaat de gemeenteraad naar voren schuift als nieuwe burgemeester van Amsterdam.

In het plan zouden de kandidaten zich bekend maken, waarna de inwoners van Amsterdam in een burgerraadpleging een voorkeur zouden kunnen uitspreken. Maar dat is in strijd met de Gemeentewet, aldus de referendumcommissie, want die biedt geen ruimte om de namen van de kandidaten openbaar te maken.

Verordening

Ook de Verordening, de plaatselijke regelgeving, biedt geen soelaas. Op grond van die verordening kan geen burgerraadpleging worden gehouden over individuele kwesties, zoals een benoeming, en kan alleen een stelling worden voorgelegd met de keuze 'voor' of 'tegen'.

Om die redenen vindt het college van B&W het ,,niet opportuun" om het voorstel inhoudelijk te behandelen, schrijft Van Aartsen aan de raad. ,,Het staat de gemeenteraad natuurlijk vrij om te bespreken op welke andere wijze de ingezetenen van Amsterdam kunnen worden betrokken bij de procedure om te komen tot een aanbeveling voor de benoeming van de burgemeester".

De nieuwe burgemeester wordt de opvolger van Eberhard van der Laan. Hij overleed vorig jaar.

Geen burgemeestersverkiezing in Amsterdam
Geen burgemeestersverkiezing in Amsterdam (Foto: ANP)

Geen Nederlands schip naar antipiraterijmissie dit jaar

Er neemt dit jaar geen marineschip deel aan de antipiraterijmissie Atalanta voor de Somalische kust. Dat heeft minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten de Tweede Kamer vandaag per brief laten weten.

Problemen met de patrouilleschepen, personeelstekorten en andere NAVO-verplichtingen staan als reden genoemd. Nederland zette sinds 2009 marineschepen in voor de Europese missie rond de Hoorn van Afrika.

Meer over Defensie weten? Check het forum! 

Geen Nederlands schip naar antipiraterijmissie dit jaar (Foto: archieffoto Defensie.nl)
Geen Nederlands schip naar antipiraterijmissie dit jaar (Foto: archieffoto Defensie.nl)

'Spion vergiftigd met zenuwgas'

De Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter zijn waarschijnlijk vergiftigd met zenuwgas. Dat heeft eerste onderzoek door de politie en deskundigen uitgewezen, meldden Britse media woensdag.

Medisch en chemisch bewijs geven aanwijzingen voor zenuwgas. De politie gaat uit van een "bewuste daad".

Skripal en zijn dochter Joelia werden zondagavond bewusteloos aangetroffen bij een winkelcentrum in Salisbury, zo'n 20 kilometer van Amesbury. Zij liggen nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Welk zenuwgas is gebruikt is niet bekend. Bekende soorten zijn sarin en VX.

'Skripal vergiftigd met zenuwgas'
'Skripal vergiftigd met zenuwgas' (Foto: ANP)

Prop-ontwerper maakt 'Elder Scroll' in extreem detail

Volpin Props is een bedrijf gespecialiseerd in het bouwen van real-life 'props' gebaseerd op attributen uit computerspellen. De portfolio van Volpin Props is sowieso het bekijken waard, maar de recent ontworpen Elder Scroll bevat zo bizar veel detail dat je je afvraagt of je niet naar een CGI-afbeelding zit te kijken.

De meeste gamers weten wel wat je bedoelt als je het hebt over The Elder Scrolls, namelijk een serie zeer verslavende fantasy RPG-games. De scrolls zelf, als items, komen echter nauwelijks aan bod tijdens het spelen van de verschillende delen. Ik weet nog dat er in het vijfde deel, Skyrim, een bepaalde quest is die je moet uitvoeren voor Greybeards-leider Paarthunax waarin je een heuse Elder Scroll moet zien te vinden. In-game ziet de boekrol er dan zo uit:

Elder Scroll in-game item (Skyrim)Elder Scroll in-game item (Skyrim)

 

Elder Scroll in-game geopend (Skyrim)
Elder Scroll in-game geopend (Skyrim)

Eind vorig jaar werd Volpin gevolmachtigd door Bethesda om de mysterieuze Elder Scroll na te maken. En niet zomaar even op een zondagmiddag-crea-bea-manier, maar door gebruik te maken van traditionele ambachtstechnieken. Zo werd het sculptuur onder andere afgewerkt met echt bladgoud, ingelegd met epoxy- en echte amethist-edelstenen, de handvatten afgewerkt met geitenhuidleer en de rol zelf gemaakt van linnen.

Elder Scroll (Foto: Vulpin Props / Dan Almasy)
Elder Scroll (Foto: Vulpin Props / Dan Almasy)

Elder Scroll (Foto: Vulpin Props / Dan Almasy)
Elder Scroll (Foto: Vulpin Props / Dan Almasy)

Elder Scroll (Foto: Vulpin Props / Dan Almasy)
Elder Scroll (Foto: Vulpin Props / Dan Almasy)

Elder Scroll (Foto: Vulpin Props / Dan Almasy)
Elder Scroll (Foto: Vulpin Props / Dan Almasy)

Voor het project werd Cosplay-chick April Gloria ook nog even opgetrommeld om het geheel af te maken:

Elder Scroll (Foto: April Gloria / Facebook)
Elder Scroll (Foto: April Gloria / Facebook)

Elder Scroll (Foto: April Gloria / Facebook)
Elder Scroll (Foto: April Gloria / Facebook)

Als je zuiver vakmanschap kunt waarderen is onderstaande video ook nog aan te raden. Hierin wordt in vogelvlucht de totstandkoming van Volpins Elder Scroll nog even doorgenomen. Verspanen, gieten, vormen, schilderen, vergulden, naaien: alle gebruikte technieken komen voorbij. Voor meer moois van Vulpin Props kun je hun portfolio bekijken. Aanraders zijn de Shadow Sharpshot Bow uit Horizon Zero Dawn, de Needler uit Halo en de Gravity Gun uit Half-Life 2.

'Roekeloos rijgedrag veel zwaarder gestraft'

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil korte metten maken met automobilisten die de veiligheid van andere weggebruikers ernstig in gevaar brengen. Met een aantal maatregelen wil hij de verkeersveiligheid verbeteren. Een en ander blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd, waaronder het Openbaar Ministerie, de Raad voor de rechtspraak en het Fonds Slachtofferhulp.

"De grote gevolgen die verkeersongevallen kunnen hebben voor slachtoffers en nabestaanden vragen hierom. Maar ook wanneer ernstige overtredingen met grote risico’s voor de verkeersveiligheid zonder gevolgen blijven, moeten we daartegen krachtig kunnen optreden", aldus Grapperhaus.

Allereerst gaat de maximale straf voor gevaarlijk rijden van twee naar zes maanden gevangenisstraf, ook in zaken zonder letsel of schade. Dat is nodig om automobilisten steviger aan te pakken die – bijvoorbeeld door onverantwoorde inhaalacties – een gevaar op de weg veroorzaken. Rijgedrag dat ernstig genoeg is om de strafmaat te verhogen.

Maar het kan erger, zo blijkt uit praktijk. Denk aan zeer gevaarlijk rijgedrag waarbij automobilisten onaanvaardbare risico’s nemen zonder acht te slaan op de veiligheid van anderen. Bijvoorbeeld opzettelijk door rood licht rijden, de maximumsnelheid volstrekt negeren of tegen de verkeersrichting inrijden. Door toeval of geluk zijn er geen slachtoffers, maar het rijgedrag heeft andere weggebruikers wel ernstig in gevaar gebracht en dat is onacceptabel. Het gaat hier om bestuurders die zich nergens wat van aantrekken en bewust allerlei verkeersregels aan hun laars lappen.

Op dit moment kunnen we tegen dit soort verkeersgedrag nog niet streng genoeg optreden. Maar straks is een gevangenisstraf van maximaal twee jaar mogelijk. Onder deze nieuwe strafbepaling valt ook het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur. Hiermee laat de minister zien dat hij automobilisten zeer gevaarlijk en onverantwoord rijgedrag zwaar aanrekent – ook als zij geen ongeluk veroorzaken. Doen ze dat wél, dan is een veroordeling voor roekeloos rijden mogelijk, met een gevangenisstraf tot maximaal zes jaar.

In de wet heeft Grapperhaus duidelijker laten vastleggen wanneer er sprake is van roekeloos rijden. Daarmee verruimt hij de mogelijkheden om automobilisten te vervolgen die onaanvaardbare risico’s nemen en de zwaarste ongelukken veroorzaken. En dan gaat het niet alleen om snelheidswedstijden, maar bijvoorbeeld ook om een bestuurder die zonder rekening te houden met andere weggebruikers al bellend rood licht negeert, veel te hard over een kruising rijdt en een ongeval met dodelijke afloop of zwaar letsel veroorzaakt.

Verder staat in het wetsvoorstel dat de strafmaxima voor verkeersdelicten als rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder (geldig) rijbewijs omhoog gaan van drie maanden gevangenisstraf naar een jaar. Dit werkt door in de straffen voor recidive. Als iemand zich binnen vijf jaar weer schuldig maakt aan rijden onder invloed kan de straf met een derde omhoog.

Het wetsvoorstel is een reactie op onderzoek uit 2017 van de Rijksuniversiteit Groningen naar de straftoemeting bij ernstige verkeersdelicten en op een onderzoek (in diezelfde periode) door Intervict (Tilburg University). Daarbij ging het om de vraag hoe slachtoffers van verkeersdelicten de (uitkomst) van de strafprocedure ervaren.

De Groningse onderzoekers stelden onder meer vast dat er een groot verschil bestaat in strafmaat voor iemand die slachtoffers maakt bij roekeloos rijgedrag en iemand die met hetzelfde gedrag door een gelukkig toeval niemand letsel toebrengt. Er was sprake van een strafgat tussen (zeer) gevaarlijk rijgedrag zonder en (zeer) gevaarlijk rijgedrag met gevolgen.

Ook constateerden zij dat er aanleiding was om de maximale straf voor enkele specifieke verkeersdelicten te verhogen en dat slachtoffers ontevreden waren over de opgelegde straf en de kwalificatie van het delict. De maatregelen die de minister heeft genomen, sluiten aan bij de voorstellen van de onderzoekers.

Vijfde Topper mag best een vrouw zijn

De Toppers gaan in een talentenjacht en onder begeleiding van Irene Moors op zoek naar een vijfde zanger die samen met hen mag optreden in de Amsterdam ArenA tijdens Toppers in Concert 2018. En dat zou volgens René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit best eens een vrouw kunnen worden.

De nieuwe Topper moet in ieder geval kunnen zingen en qua humor op een lijn liggen met de zangers. "Zingen is de basis", legt Jeroen van der Boom uit. "Maar het gaat om het hele plaatje. Sommige kandidaten hebben zich volledig uitgedost en bijvoorbeeld een roze pak aangetrokken. Die trekken alles uit de kast en dat is leuk. Je moet wel mee willen in het hele verhaal." Er doen zowel heren als dames mee aan de zangwedstrijd. En een vrouwelijke Topper is volgens het viertal 'absoluut' niet uitgesloten. "Ik zou het zelfs heel leuk vinden", zegt Jan Smit. "Het geeft een hele andere dynamiek." Ook Irene zou het leuk vinden als een vrouw zich in mei tussen de mannen op het podium voegt. "Maar ik kan me voorstellen dat het nogal bedreigend is, tussen deze vier."

Want René, Gerard, Jeroen en Jan zijn 'natuurlijk behoorlijk hysterisch van zichzelf'. Irene probeert de opnames niet te laten ontsporen. "Ik begeleid de boel een beetje en zorg dat het niet escaleert. Maar dat is eigenlijk niet te doen want de mannen zijn niet in toom te houden." Vooral wanneer ze het niet eens zijn of een kandidaat door mag naar de halve finale. "Soms kan ik het niet redden, dan laat ik het maar gaan."

Ver-Topperd

Jan Smit, die deze keer voor het eerst als Topper bij de hele show betrokken is, voelt zich helemaal geïntegreerd in de groep. Durfde hij het bij de concerten in 2017 nog niet helemaal aan om zich uit te dossen als zijn collega's, dit jaar gaat hij 'all the way'. "Het is langzaam opgebouwd en ik ben nu helemaal ver-Topperd. Dus ja, ik ga ook met ze mee in de outfits."

De winnaar van de talentenjacht staat op 25, 26 en 27 mei samen met De Toppers op het podium en mag samen met hen een medley zingen ten overstaan van zo'n 65.000 mensen. Het thema van de shows is Pretty in pink - the circus edition.

Topper Gezocht! is vanaf zaterdag 17 maart te zien bij SBS6.

Vijfde Topper mag best een vrouw zijn
Vijfde Topper mag best een vrouw zijn (Foto: BuzzE)

D66 bezorgd over contacten met tabakslobby

D66 wil opheldering over de communicatie tussen ministeries en de tabaksindustrie. Ministeries moeten dergelijke contacten sinds maart 2016 openbaar maken, maar uit een publicatie in Vrij Nederland (VN) blijkt dat dit lang niet altijd gebeurt. D66-Kamerlid Antje Diertens wil opheldering van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).

"Het is zorgelijk dat niet alle contacten met de tabaksindustrie openbaar zijn gemaakt", vindt Diertens. "D66 wil van de staatssecretaris weten waarom contacten met de tabakslobby niet goed geregistreerd worden, daarom gaan wij Kamervragen aan hem stellen."

"De overheid stelt zich terughoudend op in het contact met de tabaksindustrie. Contact is alleen toegestaan om wet- en regelgeving goed uit te voeren. Transparantie over dit contact is belangrijk", schrijft het ministerie op zijn website.

Elk ministerie is zelf verantwoordelijk

Maar aan dat laatste schort het nogal, concludeert Vrij Nederland. Elk ministerie is zelf verantwoordelijk voor het openbaar maken van deze contacten, zo staat in het protocol dat daarover is opgesteld.

Volksgezondheid maakte drie van de dertig contactmomenten niet openbaar, maar zegt bezig te zijn deze achterstand weg te werken. Financiën publiceerde een derde niet, maar zegt dat dat een achterstand bij de douane betreft. De douane was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Economische Zaken liet volgens VN na alle zeven contactmomenten openbaar te maken, maar een woordvoerster nuanceert dit beeld. Vier van de zeven waren van voor 2016 en een betrof een intern gespreksverslag, aldus de woordvoerster. "De overige twee gespreksverslagen werden naar VWS gestuurd, in de naar nu blijkt onjuiste veronderstelling dat dat ministerie hier een coördinerende rol in had. In de toekomst zullen we dit direct op onze eigen website zetten."

D66 bezorgd over contacten met tabakslobby
D66 bezorgd over contacten met tabakslobby (Foto: ANP)

Poels wint tijdrit Parijs-Nice

Wout Poels heeft de individuele tijdrit in Parijs-Nice gewonnen. De Limburger van Team Sky was in de 18,5 kilometer lange wedstrijd tegen de klok met een tijd van 25,33 het snelste. De Spanjaard Marc Soler werd tweede op elf seconden. Op de derde plaats eindigde Julian Alaphilippe van de Belgische Quick-Step-ploeg.

Op het heuvelachtige parcours van La Fouillouse naar Saint-Étienne in het zuiden van Frankrijk was Poels het snelste op het eerste meetpunt. In het resterende deel van de tijdrit bouwde hij zijn voorsprong verder uit.

Door de winst klimt de Poels naar de tweede plaats in het klassement. Luis Léon Sánchez blijft leider. De Sky-renner heeft een achterstand van vijftien seconden op de Spanjaard.

Casillas: "Ik wil de Liverpool-fans graag bedanken voor dat mooie gebaar"

FC Porto-doelman Iker Casillas is de supporters van Liverpool dankbaar voor het ontvangst dat hem dinsdagavond werd gegeven.

De doelman kreeg een in de Champions League-wedstrijd een daverend applaus van de aanhang op the Kop op Anfield. Casillas speelde met zijn ploeg met 0-0 gelijk en hield de thuisploeg van de zege af dankzij een fantastische redding in de 88ste minuut op een kopbal van Danny Ings.

"Ik wil de Liverpool-fans graag bedanken voor dat mooie gebaar", wordt Casillas geciteerd op de officiële clubwebsite van Liverpool. "Het gebeurt niet vaak dat de fans applaudiseren voor een speler van de tegenstander." De 0-0 was niet voldoende voor de Portugezen om zich te plaatsen voor de kwartfinale aangezien de eerste wedstrijd met 0-5 werd gewonnen door de Engelsen.

"Je kon zien dat dit een andere wedstrijd was dan de eerste wedstrijd. We wilden een betere indruk van onszelf geven, niet alleen voor ons, maar ook voor de fans hier en de fans in Porto. We verdedigden en vielen goed aan en we misten dat doelpunt wat het nog een beter resultaat gemaakt zou hebben."

BMC wint ploegentijdrit Tirreno-Adriatico

De eerste etappe van de Tirreno-Adriatico, een ploegentijdrit over 21 kilometer, is gewonnen door BMC. De Zwitserse ploeg was daarmee 4 seconden sneller dan Mitchelton-Scott. Team Sky werd derde op 10 seconden.

De 53e editie van de Italiaanse etappekoers werd woensdag geopend met een ploegentijdrit. Het parcours in Lido di Camaiore kende slechts drie bochten. BMC legde het parcours af in een gemiddelde snelheid 57,8 km/uur en kwam tot een eindtijd van 22,19. De Zwitserse ploeg was ook al winnaar van de ploegentijdrit in 2016 en 2017. Doordat Damiano Caruso als eerste over de meet kwam mag hij morgen in de leiderstrui van start gaan.

Team Sunweb met kopman Tom Dumoulin had een achterstand van 25 seconden en werd daarmee vijfde. De Nederlandse ploeg Team LottoNL-Jumbo eindigde enigszins teleurstellend op de dertiende plaats.

Naaktvideo's speelsters Nederlandse handbalteam op pornosite

Dinsdagavond zijn er twee video's online gezet van speelsters van het Nederlandse handbalteam die zich aan het omkleden zijn. De video's waar enkele speelsters volledig naakt te zien zijn stonden een paar uur online op pornowebsite Xhamster. Inmiddels zijn de video's offline gehaald.

Op de video's is te zien hoe zeven handbalsters zich uitkleden en vervolgens een badjas aandoen om naar de sauna te gaan. De gezichten van de speelsters komen duidelijk herkenbaar in beeld. Volgens RTL Nieuws zijn de beelden afkomstig van een bewakingscamera en al enkele jaren oud. Wie de beelden online gezet heeft is niet duidelijk. In het kader van het onderzoek geeft de politie verder geen commentaar op de zaak.

Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval

Het lukt mensen niet om aangifte te doen via de site Mijn Belastingdienst (mijn.belastingdienst.nl). Oorzaak is een DDoS-aanval. De aanval is tegen 15.00 uur begonnen, laat de Belastingdienst weten

Volgens een woordvoerder heeft de verstoring geen invloed op de veiligheid van de gegevens van de belastingbetaler, ook niet als mensen bezig waren met aangifte doen. "We proberen het probleem zo snel mogelijk op te lossen."

Dinsdag kampte de Belastingdienst ook met een storing. Die blijkt ook samen te hangen met een DDoS-aanval.

Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval
Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval (Foto: BuzzT)

EU verwerpt toekomstvisie Britse premier

De wensen van de Britse premier Theresa May over de toekomstige relatie met de EU zijn niet realistisch. "De essentie van de brexit is dat handel ingewikkelder en duurder wordt en we van elkaar wegdrijven", zei EU-president Donald Tusk woensdag bij de presentatie van de conceptrichtlijnen voor de brexitonderhandelingen.

Tusk hoopt op een nauwe relatie en een "ambitieus" vrijhandelsakkoord voor goederen en bepaalde diensten, volgens hem de enige overgebleven optie gezien de Britse keuze om buiten de douane-unie, interne markt en het Europees Hof van Justitie te blijven. Als de Britten bereid zijn hun positie te versoepelen, is de EU ook bereid concessies te doen.

"De EU gaat de besprekingen open en positief in, we willen geen muur bouwen", aldus Tusk. "Maar het zal de eerste handelsdeal in de geschiedenis zijn die de banden losser maakt, en niet versterkt."

Geen optie

Toegang voor bepaalde Britse sectoren tot de interne EU-markt is geen optie, benadrukte de Pool. "Het is simpelweg niet in ons belang onze principes op te offeren."

Het Verenigd Koninkrijk hoeft er niet op te rekenen na de brexit deel te kunnen uitmaken van EU-agentschappen. May zei afgelopen vrijdag aansluiting te zoeken met de agentschappen voor geneesmiddelen (EMA), chemische stoffen (ECHA) en luchtvaartveiligheid (EASA).

Geen andere behandeling

Als het gaat om financiële dienstverlening zal de EU Britse banken behandelen als die uit elk ander niet-EU-land, waardoor veel voordelen die de Londense 'city' nu heeft zouden verdwijnen. Tusk bood wel aan door te gaan met de samenwerking op het vlak van onderzoek, innovatie en terrorisme- en misdaadbestrijding. En vissers van beide kanten zouden hun huidige recht op toegang tot viswateren moeten behouden.

De 27 EU-regeringsleiders moeten later deze maand groen licht geven voor de richtlijnen waar hoofdonderhandelaar Michel Barnier zich aan moet houden.

EU verwerpt toekomstvisie Britse premier
EU verwerpt toekomstvisie Britse premier (Foto: ANP)

PSV hofleverancier Jong Oranje

Woensdag heeft bondscoach Art Langeler de voorselectie van Jong Oranje bekend gemaakt. Met vier spelers is PSV hofleverancier.

Op donderdag 22 maart speelt Jong Oranje een oefeninterland tegen België. Vervolgens speelt de ploeg van Langeler op dinsdag 27 maart het kwalificatieduel tegen Andorra. Het nationale elftal onder 21 jaar staat momenteel met acht punten uit vijf wedstrijden tweede in groep vier. Andorra staat laatste.

Volledige selectie
Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Joël Drommel (FC Twente), Yanick van Osch (PSV).

Verdedigers: Rick van Drongelen (Hamburger SV), Denzel Dumfries (sc Heerenveen), Justin Hoogma (TSG 1899 Hoffenheim), Bart Nieuwkoop (Feyenoord), Thomas Ouwejan (AZ), Philippe Sandler (PEC Zwolle).

Middenvelders: Pelle van Amersfoort (sc Heerenveen), Juninho Bacuna (FC Groningen), Riechedly Bazoer (VfL Wolfsburg), Pelle Clement (Reading), Carel Eiting (Ajax), Arnaut Groeneveld (NEC), Teun Koopmeiners (AZ), Bart Ramselaar (PSV), Pablo Rosario (PSV), Michel Vlap (sc Heerenveen).

Aanvallers: Vito van Crooy (VVV-Venlo), Oussama Idrissi (AZ), Gervane Kastaneer (1. FC Kaiserslautern), Sam Lammers (PSV), Richairo ´ivković (KV Oostende).

Op vrijdag 16 maart maakt bondscoach Langeler de definitieve selectie bekend.

Gordon lacht om reacties op biografie

Gordon heeft geen boodschap aan alle mensen die hem uitmaken voor leugenaar naar aanleiding van zijn biografie. "Een week al uitgescholden voor leugenaar, beschimpt en bespot in programma's en door collega's omdat ik niet zoals door vele gezegd mijn waarheid maar dé waarheid heb durven opschrijven. Ik lach erom en weet dat mijn levensverhaal voor velen juist wel respect op heeft geleverd", reageert Gordon woensdag op Instagram.

De presentator viert met zijn post dat het boek vanuit het niets op de eerste plaats is binnengekomen in de bestsellerslijst. De derde druk gaat woensdag in productie, zo laat hij weten.

Het boek van Gordon maakt veel los in (bekend) Nederland. Zo namen onder anderen Gerard Joling en John Ewbank afstand van Gordons verhalen. Lydia, de zus van de voormalig zanger, liet weten naar de rechter te willen stappen om zijn uitlatingen. Ook Gordons broer Johny zou dat volgens Story van plan zijn.

Gordon lacht om reacties op biografie
Gordon lacht om reacties op biografie (Foto: BuzzE)

Ruimteshooter Everspace in mei naar PS4

De puike space-shooter Everspace en de bijbehorende uitbreiding Encounters verschijnen op 29 mei op de PlayStation 4. De game van Duitse ontwikkelaar Rockfish verscheen bijna exact een jaar geleden al voor pc en Xbox One.

Helaas biedt de PS4-versie geen ondersteuning voor PSVR. Dit is opvallend omdat de pc-versie wel in VR te spelen is met Oculus Rift en HTC Vive. Everspace gaat 30 euro kosten, de Encounters-uitbreiding gaat los voor 10 euro weg; ook komt er een bundel met beide die 35 euro gaat kosten. Zoals ik in mijn review van de uitbreiding al schreef is deze eigenlijk wel een must-have omdat het de game-wereld een stuk gevulder maakt en het geheel een stuk completer maakt: een extra ruimteschip om uit te kiezen, veel meer 'random encounters', meer activiteiten of side-quests en meer gear om je schip mee te upgraden.

Everspace is een singleplayer space-shooter met een heleboel 'roguelike'-elementen zoals perma-death. Het aantrekkelijke aan de game is dat je altijd wel wat voortgang boekt, of je nu vijf minuten of twee uur speelt. Spelers nemen plaats in een ruimteschip naar keuze en moeten vervolgens verschillende sectoren doorvliegen terwijl er onderwijl gevochten, geloot en gehandeld wordt. Zodra je doodgaat zal je weer vanaf het begin moeten beginnen, maar door te looten en geld te verdienen kun je na iedere rit je persoonlijke (pilot-)skills en je voertuig permanent upgraden. Zodoende zal je bij de volgende poging waarschijnlijk weer iets verder komen, omdat je bijvoorbeeld een tweede primary weapon slot hebt vrijgespeeld, of hebt geïnvesteerd in meer hitpoints voor je ruimteschip.

Morgenavond zendt Nintendo een Direct uit

Nintendo laat weten dat er morgen een nieuwe Nintendo Direct uitgezonden wordt met informatie over games voor de Nintendo Switch en Nintendo 3DS, met onder meer nieuws over Mario Tennis Aces.

Donderdag 8 maart om 23:00 uur is de stream te zien op de Nintendo Direct-website of het YouTube-kanaal van Nintendo. In een half uur krijgen we meer informatie over games voor de Nintendo Switch en Nintendo 3DS die dit jaar worden uitgebracht.

Nintendo Direct - Maart 2018 (Foto: Nintendo)

Brits muziekblad NME stopt met print

Het Britse muziekblad NME Magazine stopt na 66 jaar met het uitgeven van een gedrukte editie. Het nummer van komende week wordt het laatste dat fysiek uitkomt, zo heeft uitgever Time Inc. woensdag bekendgemaakt.

Volgens Time Inc.-topman Paul Cheal is het vanwege toenemende productiekosten en afnemende inkomsten uit advertenties niet meer mogelijk om een blad te maken. "Een gratis weekblad was niet langer financieel haalbaar", zegt hij in een statement. NME gaat zich nu volledig focussen op onlinemedia.

NME kwam op 7 maart 1952 voor het eerst uit en groeide door de jaren heen uit tot een van de meest gerenommeerde muziektijdschrijften ter wereld. Het blad gold in de jaren zeventig en tachtig als spreekbuis van de tegencultuur en haalde in de beste jaren een betaalde oplage van 300.000 stuks. In de afgelopen decennia daalde de oplage, waarna in 2015 werd besloten om het blad voortaan gratis te verspreiden.

Brits muziekblad NME stopt met print
Brits muziekblad NME stopt met print (Foto: BuzzE)

Verhaegh: "Het Nederlands elftal is voor mij een gesloten boek"

Het Nederlands elftal is een gesloten boek voor Paul Verhaegh. De rechtsback speelde in 2014 zijn laatste interland.

De verdediger van VfL Wolfsburg maakte in 2014 deel uit van de WK-selectie in Brazilië, speelde één wedstrijd tijdens het toernooi en dat was tevens zijn derde en laatste interland. "Ik was natuurlijk al wat ouder. In het begin zat ik nog wel een enkele keer bij de selectie, maar de laatste twee jaar heb ik niks meer gehoord vanuit de KNVB. Jammer. Ik ben ervaren, fit en speel elk seizoen meer dan dertig wed strijden in een grote competitie. Maar ik ben geen bondscoach", vertelt Verhaegh in gesprek met Voetbal International.

De 34-jarige verdediger was jaren een vaste waarde bij FC Augsburg en dit seizoen bij Wolfsburg, waar hij inmiddels ook aanvoerder is. Verhaegh denkt dat hij niet had misstaan in de selecties van Oranje de laatste tijd. "Er werd wel héél erg ingezet op jonge spelers. Soms hadden ze net een paar Eredivisie-wedstrijden in de benen. Maar het is zeker geen frustratie van me. In Nederland word ik weleens over het hoofd gezien, maar het zij zo. Ik ken mijn eigen kwaliteiten en weet dat ik hier een gerespecteerde Bundesliga-speler ben. Dat geeft voldoening."

Onlangs werd Ronald Koeman aangesteld als nieuwe bondscoach, maar die hoeft de moeite niet te nemen om contact op te nemen. "Nee, het Nederlands elftal is voor mij een gesloten boek. Ik hou er in elk geval totaal geen rekening meer mee."

Drugsdealer na 47 poeploze dagen naar ziekenhuis gebracht

Een van drugsdealen verdachte Brit is na 47 dagen hechtenis naar het ziekenhuis vervoerd. De beste man werd in januari in zijn auto staande gehouden en vervolgens gearresteerd, omdat men hem ervan verdacht drugs - bedoeld voor de verkoop - in te hebben geslikt.

Lamarr Chambers werd achter de tralies gezet, omdat men zeker wilde weten of hij iets ingeslikt had en, zo ja, wat dan precies. Er zat dus maar één ding op voor de politie: wachten tot meneer een stevige drol zou draaien. 

Dat duurde echter nogal lang. Sterker nog, na 47 dagen wist de 24-jarige kerel zijn kringspier nog altijd stevig gesloten te houden. Aan het eten lag het niet, dat kreeg hij gewoon dagelijks, net als drinken en een medisch bezoekje.

Inmiddels heeft men besloten om hem uit de cel te halen, zodat hij in een ziekenhuis behandeld kan worden. Het is namelijk niet erg gezond om zo lang niet te poepen, en volgens de politie van Essex moet men een balans vinden tussen de gezondheid van een gedetineerde en de kans om bewijs veilig te stellen. Of Chambers inmiddels heeft gepoept is niet duidelijk. 

Weer investeerder weg uit tabak

Ook vermogensbeheerder Robeco doet geen investeringen meer in tabak. Volgens het bedrijf wordt de tabaksindustrie in toenemende mate als "sociaal nadelig" beschouwd. Voor het einde van het derde kwartaal dit jaar moeten de betreffende beleggingen, die een waarde van 129 miljoen euro vertegenwoordigen, zijn verkocht.

Robeco is niet de eerste grote investeerder die de rookwaren- en sigarettenbranche de rug toekeert. Eerder dit jaar kondigde bijvoorbeeld pensioenfonds ABP al aan te stoppen met beleggingen in tabak en kernwapens. Dat ging in totaal om 3,3 miljard euro aan investeringen.

Weer investeerder weg uit tabak
Weer investeerder weg uit tabak (Foto: ANP)

Marco Kroon gevraagd voor rol in The Passion

Marco Kroon is gevraagd voor de rol van Barabbas in The Passion, het muzikale spektakel rond de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Een woordvoerder van de EO bevestigt een bericht hierover van De Telegraaf. De onderscheiden militair, die onlangs in opspraak kwam, is kandidaat in de wervingsprocedure. Kroon heeft nog niet gereageerd.

Barabbas is de misdadiger die volgens de Bijbel werd vrijgelaten in plaats van Jezus. Kroon maakte vorige maand bekend dat hij in 2007 in Afghanistan een man doodde die hem eerder gevangen had gehouden en gemarteld. Naar het geweldsincident doet het OM onderzoek.

De bijrol van Barabbas werd eerder vervuld door onder anderen turner Yuri van Gelder, dj Dave Roelvink en wielrenner Thomas Dekker. Ook zij waren om verschillende redenen in opspraak geraakt.

De achtste editie van The Passion komt dit jaar uit de Bijlmer (Amsterdam-Zuidoost). Het evenement is op 29 maart (Witte Donderdag) en wordt live uitgezonden door EO en KRO-NCRV.

Marco Kroon gevraagd voor rol in The Passion
Marco Kroon gevraagd voor rol in The Passion (Foto: BuzzE)

Assaidi: "Ik vind zelf ook wel dat ik een plekje verdien"

Oussama Assaidi hoopt komende zomer met Marokko actief te zijn op het WK. Zijn laatste interland dateert van september 2015.

De 29-jarige aanvaller staat sinds december 2016 onder contract bij FC Twente en in Enschede is hij uitgegroeid tot absolute smaakmaker. In 24 wedstrijden dit seizoen was de zeventienvoudig international acht keer trefzeker en gaf hij drie assists.

"Het WK is natuurlijk een droom", vertelt Assaidi in gesprek met ELF Voetbal. "Dat geldt voor iedere voetballer. Maar ik houd me er niet heel veel mee bezig. Ik heb altijd met alle eer en trots voor mijn land gespeeld. Vol overgave. Ik probeer mijn best te doen. Als zij denken mij nodig te hebben sta ik ervoor open. Ik zou enorm blij zijn met een belletje van de bondscoach."

De voormalig speler van Liverpool praat regelmatig met ploeggenoten over zijn WK-kansen. "Ja, met Mounir El Hamdaoui en Adnane Tighadouini. Zij vinden dat ik erbij hoor. Ik voel hun steun. Maar goed, zij kunnen wel vinden dat ik erbij hoor... Zij zijn geen bondscoach."

"Als je puur kijkt naar kwaliteiten vind ik zelf ook wel dat ik een plekje verdien. Aan de andere kant: Marokko heeft gepresteerd met een team waarvan ik geen deel uitmaakte. Zij hebben zich zonder mij gekwalificeerd voor het WK. Dan is het ook hun goed recht om daarvoor te kiezen. Laten we afwachten wat er gebeurt."

IJshockeyers Nijmegen na thriller naar halve finales BeNe-League

De ijshockeyers van de Nijmegen Devils hebben zich na een ware thriller geplaatst voor de halve finales van de BeNe-League. Dinsdagavond werd in België gewonnen van HYC Herentals, waarmee de best-of-three-serie met 2-1 beslist werd in Nijmegen's voordeel.

Aan het einde van de tweede periode in het vaak behoorlijk fysieke duel schoot Mitch Morgan van dichtbij de 1-0 op de borden voor Herentals, maar vroeg in de derde periode trok Nijmegen de stand gelijk: captain Levi Houkes opende de aanval, mistte aanvankelijk, maar werkte de rebound alsnog zelf binnen.

In overtime werd niet gescoord en dus moesten shootouts de beslissing brengen. Daarin hield de ervaren goalie Tomislav Hrelja, in 2010 al landskampioen met Nijmegen, vier van de vijf Belgische pogingen tegen. Na een tweede treffer van Aivaras Bendzius stopte Hrelja een volgende Belgische poging, waarmee het duel beslist was.

In de halve finales speelt Nijmegen tegen Hijs Den Haag, terwijl de Heerenveen Flyers het opnemen tegen de Bulldogs Luik. Een reactie van Nijmegen-coach Jeffrey van Iersel is hier te vinden.

'Syrië herovert na jaren bolwerk jihadisten'

Een Syrische legerkolonel heeft gezegd dat de bevrijding van het belegerde Oost-Ghouta ophanden is. Hij zei dat de al jaren belegerde enclave "heel, heel snel weer door Syrië wordt omarmd". Waarnemers die het front op internet weergeven, meldden woensdag dat het dorp Hammuriyah zich na onderhandelingen heeft overgegeven aan de aanstormende regeringstroepen. Noordelijker hadden die woensdag al Misraba veroverd.

Het zou betekenen dat de Syrische troepen in het hart van de door jihadisten gedomineerde enclave zijn doorgedrongen. Ze zouden die zo in twee of drie delen kunnen splitsen. Tussen de troepen aan de westelijke kant van de enclave en die aan de oostelijke kant ligt ter hoogte van Misraba nauwelijks anderhalve kilometer landbouwgrond met landmijnen.

Bij het begin van het Syrische offensief op 18 februari was het jihadistenbolwerk nog ruim 60 vierkante kilometer groot. Nu nog hooguit 30 vierkante kilometer.

'Syrië herovert na jaren bolwerk jihadisten'
'Syrië herovert na jaren bolwerk jihadisten' (Foto: ANP)

Agressieve bumperklever opgepakt na verzet

Een 60-jarige bestuurder van een auto heeft zich vanmorgen op de Fatimastraat in Breda behoorlijk misdragen. Hij maakte zich erg kwaad over het rijgedrag van een 35-jarige automobiliste uit Breda. Zij voelde zich door zijn intimiderende gedrag ernstig bedreigd. Daarna beledigde hij een agent, waarna hij zich verzette bij zijn arrestatie. Daarbij probeerde hij het dienstpistool en de pepperspray van de politieman te grijpen.

Een 35-jarige Bredase reed rond 11.00 uur met haar auto over de Zuidelijke Rondweg waar ze de afslag Ulvenhout nam. Ze zag dat heel dicht achter haar een auto reed die geen afstand bewaarde en haar als het ware opduwde. Ze duwde een paar keer lichtjes op de rem om hem laten weten dat ze het er niet mee eens was. Ze zag in de spiegel dat die bestuurder een boze blik had en hevig met zijn hoofd schudde.

Hij haalde haar in waarna ze onderaan de afrit voor het het rode verkeerslicht tot stilstand kwamen. Ze zag dat de man uitstapte en op haar afliep. Ze vergrendelde snel de deuren terwijl hij aan haar portier begon te trekken en op de ramen bonkte daarbij luid naar haar schreeuwend. Ze zag een motoragent bij het verkeerslicht staan, ze reed daar naar toe en riep vanuit haar raam dat ze door de man bedreigd werd.

De politieman wilde bemiddelen en vroeg beide partijen hun auto’s weg te zetten. De 60-jarige Bredanaar richtte daarop zijn agressie in de richting van de agent die hij beledigde. Bij de aanhouding verzette hij zich hevig waarbij de diender ternauwernood kon voorkomen dat de verdachte de pepperspray en zijn vuurwapen af pakte. Hij kreeg hem uiteindelijk onder controle. De verdachte is ingesloten.

4 miljoen extra voor stervensbegeleiding

Het kabinet stelt vanaf dit jaar 4 miljoen extra beschikbaar voor palliatieve terminale zorg. Dit is nodig, omdat verschillende hospices in de financiële problemen kwamen de laatste jaren door de toenemende vraag naar palliatieve zorg.

De 4 miljoen euro extra wordt beschikbaar gesteld via de subsidieregeling voor palliatieve terminale zorg. De subsidie wordt gebruikt voor het inzetten van vrijwilligers bij de palliatieve zorg thuis, in hospices en in verpleeghuizen. Voor de meeste hospices betekent de subsidie een belangrijke inkomstenbron, naast eigen bijdragen van cliënten en giften van derden. De verhoging van het budget wordt gefinancierd vanuit de extra impuls voor palliatieve zorg die in het regeerakkoord is opgenomen. Hospices en de andere organisaties die vrijwilligers inzetten voor palliatieve zorg kunnen nog dit jaar van de extra subsidie gebruik maken.

De ophoging is nodig, omdat het gebruik van de subsidieregeling sinds 2013 fors is toegenomen. De tarieven per cliënt daalden daardoor aanzienlijk. Diverse hospices kwamen daardoor in financiële problemen. Een eerdere ophoging met 2 miljoen euro bij het verlengen van de regeling per 1 januari 2017 bleek onvoldoende om de gestage daling sinds 2013 te compenseren.

Sinds 2017 wordt het budget al jaarlijks opgehoogd met 3% om de verwachte stijging van het aantal sterfgevallen (1,5% per jaar tot 2040) en meer inzet van vrijwilligers (1,5% per jaar) te compenseren. De verwachting is dat deze eenmalige extra structurele ophoging voor de komende jaren genoeg is zodat de hospices hun belangrijke zorg kunnen blijven leveren.

Overvallers proberen benen af te zagen van triatleet

Mhlengi Gwala is slachtoffer geworden van een overval waarbij de daders geprobeerd hebben om de benen van de triatleet af te zagen. Artsen hebben beide benen van de Zuid-Afrikaan kunnen redden en zijn situatie is stabiel.

De triatleet was in Durban bezig met een training op de fiets toen hij staande werd gehouden door drie mannen. Gwala wilde zijn telefoon afgeven maar de overvallers namen daar geen genoegen mee en trokken hem van zijn fiets de struiken in. Vervolgens probeerden ze de benen af te zagen van 26-jarige Zuid-Afrikaan. Doordat de zaag bot was en vastliep kon Gwala ontsnappen.

In het ziekenhuis hebben artsen beide benen kunnen redden. Volgens de artsen zal de triatleet weer kunnen hardlopen maar de revalidatie zal lang duren.

Kabinet wil rijden onder invloed harder aanpakken

Het kabinet wil deelname aan het verkeer met te veel alcohol op strenger aanpakken. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat ze voornemens zijn daartoe een set aan maatregelen te nemen. Zo willen ze personen die met te veel alcohol op rijden sneller kunnen uitsluiten van deelname aan het verkeer en harder kunnen aanpakken.

Rijden onder invloed van alcohol levert een gevaar op voor de verkeersveiligheid. In 2017 zijn ruim 17.000 bestuurders aangehouden met een promillage van 0,8 of meer. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft de schatting gedaan dat er in 2015 75 tot 140 verkeersdoden als gevolg van rijden onder invloed van alcohol vielen. Het doel van het kabinet is om het aantal personen dat onder invloed van alcohol deelneemt aan het verkeer te verminderen, waardoor ook minder verkeerslachtoffers te betreuren zullen zijn.

Om dit te bereiken heeft minister Grapperhaus een wetsvoorstel gemaakt om de strafmaxima te verhogen voor ernstige verkeersdelicten, waaronder rijden onder invloed. Dit wetsvoorstel gaat nog deze week in consultatie.

Minister Van Nieuwenhuizen verlaagt in overleg met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) de grens van het onderzoek naar de geschiktheid. Voor ervaren bestuurders ligt de grens nu op 1,8‰ en wordt deze mogelijk 1,3‰. Voor bestuurders die al eerder in de fout gingen wordt de grens mogelijk verlaagd van 1,3‰ naar 1,0‰. Hoe lager de grens hoe eerder het rijbewijs ongeldig is en hoe sneller deze bestuurders verboden wordt de weg op te gaan. Het plan wordt nu verder uitgewerkt en volgt dit voorjaar.

Bestuurs- en strafrecht
Verder stellen de ministers maatregelen voor die de effectiviteit van de maatregelen en sancties verhogen en het stelsel van bestuurs- en strafrecht vereenvoudigen. In dat kader wordt onder meer voorgesteld de recidiveregeling ernstige verkeersdelicten te laten vervallen, omdat deze regeling het stelsel erg complex maakt en de effectiviteit beperkt is. Zeker als de grens van het onderzoek naar de geschiktheid wordt verlaagd.

Onderzocht wordt of het rijbewijs op andere manieren, dan op grond van het onderzoek naar de geschiktheid, ongeldig kan worden verklaard. Bijvoorbeeld door de rechter de bevoegdheid te geven het rijbewijs ongeldig te verklaren. Ook wordt bezien of de rechter de mogelijkheid kan worden gegeven een ontzegging van de rijbevoegdheid dadelijk uitvoerbaar te verklaren, zodat wordt voorkomen dat de betrokkene aan het verkeer kan blijven deelnemen tijdens de behandeling van het hoger beroep.

Daarnaast is het voorstel om het stelsel zo in te richten dat het bestuursrechtelijke traject (zoveel als mogelijk) is afgerond voordat de zaak strafrechtelijk wordt beoordeeld. Op deze manier weet de strafrechter bijvoorbeeld of de betreffende bestuurder al een onderzoek naar de geschiktheid opgelegd heeft gekregen en of hij hier al dan niet geschikt uit is gekomen, zodat hij kan afwegen of hij daarnaast nog een passende en effectieve straf kan opleggen.

Alcoholslot
Door uitspraken van de Hoge Raad en de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State werd eerder geconstateerd dat het alcoholslotprogramma niet meer kon worden toegepast in het bestuursrecht. Uit nader onderzoek is gebleken dat invoering van het alcoholslot in het strafrecht weinig meerwaarde biedt, omdat rechters het alcoholslot naar verwachting slechts in een beperkt aantal gevallen zullen opleggen. Daarnaast zijn er andere nadelen van het alcoholslot in het strafrecht. Zo blijkt uit een factsheet van SWOV dat het effect van het alcoholslot op recidive beperkt is tot de duur van het programma. Ook is het stelsel van het alcoholslot niet waterdicht. Er wordt een extra drempel opgeworpen om met alcohol op deel te nemen aan het verkeer, maar niet voorkomen kan worden dat personen die te veel hebben gedronken alsnog een ander voertuig nemen of anderen laten blazen.

De voorkeur gaat uit naar de eerder hierboven genoemde maatregelen. Ook kijkt het kabinet met veel belangstelling naar de proef met de zogeheten Alcoholmeter. Met de Alcoholmeter wordt het gebruik van alcohol continu gemeten. De Alcoholmeter is gekoppeld aan het alcoholverbod, een van de bijzondere voorwaarden die de rechter kan opleggen bij een voorwaardelijk opgelegde sanctie na het plegen van een delict onder invloed van alcohol. De proef loopt tot eind 2018. Uit de eerste ervaringen blijkt dat Alcoholmeter bijdraagt aan een gedragsverandering om af te zien van alcohol.

Mané: "Wij kunnen elk team in de wereld verslaan"

Sadio Mané leeft met vertrouwen toe naar de wedstrijd van Liverpool komende zaterdag tegen Manchester United.

De wedstrijd op Old Trafford is een ontmoeting tussen de nummer twee en drie van de Premier League, waar het onderlinge verschil tussen beide ploegen twee punten is. Het vertrouwen is groot bij Liverpool, dat zich dinsdagavond plaatste voor de kwartfinale van de Champions League door FC Porto over twee wedstrijden te verslaan.

"Het zal niet gemakkelijk zijn, maar ik heb altijd gezegd dat wij elk team in de wereld kunnen verslaan", wordt Mané geciteerd door Sky Sports. "Eerlijk gezegd is United een van de beste teams in Engeland, natuurlijk ook in de wereld, maar wij zijn ook goed."

"Het is de droom van elke speler om dit soort wedstrijden te spelen, dus iedereen kijkt er naar uit." Mané speelde dit seizoen 31 wedstrijden voor Liverpool en was daarin veertien keer trefzeker en gaf veertien assists. De Senegalees ontbrak in de eerste wedstrijd tussen beide teams die in 0-0 eindigde.

UWV koerst af op strop van zeker 122 miljoen

Het UWV slaagt er niet in minstens 122 miljoen euro te incasseren aan sinds 2013 onterecht verstrekte uitkeringen en opgelegde boetes. De strop kan oplopen tot 228 miljoen, schat de uitkeringsinstantie.

UWV vorderde afgelopen vijf jaar in totaal ruim anderhalf miljard euro van onder meer uitkeringsfraudeurs, blijkt uit stukken die de dienst vrijgaf op verzoek van omroep WNL. Daarvan is 23 procent (ongeveer 370 miljoen) nog niet terugbetaald. Van 8 tot 15 procent blijft dat ook zo, denkt het UWV.

Het UWV stuit geregeld op schuldenaars die in de schuldsanering zitten en daarom moeilijk kunnen betalen. Anderen zijn onvindbaar of zelfs al overleden.

Het maakt voor de kans op terugbetaling flink verschil wat voor uitkering een schuldenaar heeft ontvangen. Wie een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor zelfstandigen ontvangt, vereffent eerder zijn schuld dan een WAO'er.

UWV koerst af op strop van zeker 122 miljoen
UWV koerst af op strop van zeker 122 miljoen (Foto: ANP)

Snowboardster Kim krijgt eigen barbiepop

Chloe Kim die onlangs goud won op de Winterspelen in het onderdeel halfpipe krijgt een eigen barbiepop.

Ter ere van internationale vrouwendag op donderdag brengt speelgoedfabrikant Mattel verschillende barbiepoppen op de markt. De 17-jarige Olympisch kampioene is een van de gelukkigen. “Een hele eer.” aldus Kim. “Een mooi bewijs dat je tegelijk meisjesachtig en atletisch kunt zijn.”

Koeman maakt voorselectie Nederlands elftal bekend

Bondscoach Ronald Koeman heeft woensdag de voorlopige selectie van het Nederlands elftal bekend gemaakt. In totaal zijn 33 spelers geselecteerd waaronder zeven debutanten.

Op vrijdag 23 maart maakt Koeman zijn debuut als bondscoach. Die dag speelt Oranje in de Johan Cruyff Arena een oefenwedstrijd tegen Engeland. Drie dagen later wordt in Genève een oefenwedstrijd gespeeld tegen Portugal.

In totaal zijn zeven debutanten opgenomen in de voorselectie. Justin Kluivert (Ajax), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Marco Bizot, Guus Til en Wout Weghorst (allen AZ), Ruud Vormer (Club Brugge) en Steven Bergwijn (PSV).

Volledige voorselectie
Keeper: Marco Bizot (AZ), Jasper Cillessen (FC Barcelona), Sergio Padt (FC Groningen), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (AFC Bournemouth), Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg), Virgil van Dijk (Liverpool), Timothy Fosu-Mensah (Crystal Palace), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Daryl Janmaat (Watford), Matthijs de Ligt (Ajax), Karim Rekik (Hertha BSC), Kenny Tete (Olympique Lyon), Stefan de Vrij (Lazio)

Middenveld: Donny van de Beek (Ajax), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Kevin Strootman (AS Roma), Guus Til (AZ), Tonny Vilhena (Feyenoord), Ruud Vormer (Club Brugge), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Ryan Babel (Besiktas), Steven Berghuis (Feyenoord), Steven Bergwijn (PSV), Memphis Depay (Olympique Lyon), Bas Dost (Sporting Portugal), Luuk de Jong (PSV), Justin Kluivert (Ajax), Quincy Promes (Spartak Moskou), Wout Weghorst (AZ)

Op vrijdag 16 maart wordt de definitieve selectie bekend gemaakt.

Olympisch kampioen kunstrijden Hanyu mist WK door blessure

Vanwege een blessure heeft de Japanner Yuzuru Hanyu af moeten zeggen voor het wereldkampioenschap kunstrijden. De Olympisch kampioen van Sotsji en Pyeongchang heeft al lange tijd last van een enkelblessure.

De 23-jarige kunstrijder liep de blessure vorig jaar op tijdens een val in de training en kiest er nu voor om de blessure te laten behandelen. Naast tweevoudig Olympisch kampioen is de Japanner ook regerend wereldkampioen.

Het WK kunstschaatsen begint op 19 maart in Milaan.

Kirby Star Allies kort uitgelegd

Nintendo legt Kirby Star Allies uit in twee nieuwe korte reclames. De eerste Switch Kirby-game legt de nadruk op het feit dat je dit keer samen met andere personages moet spelen (bestuurd door CPU of vrienden). Alleen door samen te spelen kun je de zogenoemde 'friend abilities' activeren, hierbij worden twee krachten gecombineerd. Zwaard + ijs = ijszwaard, bijvoorbeeld. 

Kirby Star Allies komt op 16 maart uit.

Ys VIII komt in april eindelijk naar pc

De pc-versie van Ys VII: Lacrimosa of Dana zou eigenlijk net als de PS Vita- en PS4-versies op 15 september 2017 uitkomen. NIS America heeft de pc-versie meerdere keren door allerlei problemen uitgesteld, maar nu lijkt het echt te gaan gebeuren. NIS America-president Takuro Yamashita bevestigt in een interview dat de pc-versie in april moet uitkomen.

Ys VII: Lacrimosa of Dana is een actie-RPG waarin je wederom als de roodharige Adol Christin speelt. Adol raakt gestrand op een mysterieuze eiland met een aantal andere mensen. Uit het eiland ontsnappen blijkt moeilijker dan gedacht, je kunt er met een schip niet komen en iedereen die er gestrand raakte wist nooit te ontsnappen. Adol verkent het eiland om hopelijk een ontsnappingsroute te vinden.

Een Ys VIII-port voor de Switch moet deze zomer uitkomen.

3 arrestaties na vechtpartij in rechtbank

De politie hield woensdagmorgen drie mannen aan die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de massale vechtpartij in de rechtbank van Den Bosch op woensdag 21 februari. Het gaat om twee mannen (20 en 22 jaar) uit Den Bosch en een 36-jarige man uit Maasmechelen (België). Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht.

De vechtpartij leidde tot veel consternatie in zittingszaal A van het Paleis van Justitie in 's-Hertogenbosch. Tijdens een pro-formazitting in het onderzoek naar een dodelijke schietpartij in Best ontstond er een massale vechtpartij. Kort na 11.30 uur sloeg de vlam in de pan. De verdachte van de schietpartij werd aangevallen door een grote groep aanwezigen. Politiemedewerkers kwamen direct in actie en wisten de vechtpartij uiteindelijk te beëindigen. De zitting werd tijdelijk geschorst en kort daarna hervat zonder bezoekers.

Impact
Het incident had veel impact op alle aanwezigen, waaronder bezoekers, journalisten, medewerkers van het Openbaar Ministerie, de Rechtbank en de politie. Zij werden allen met veel en grof geweld geconfronteerd. De zaak wordt door politie en justitie hoog opgenomen en er is een groot onderzoek gestart. Dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de drie verdachten vandaag. De verdachten zijn in beperkingen gesteld. Meerdere aanhoudingen in de toekomst worden niet uitgesloten.

Onacceptabel
Politiechef Frans Heeres over het incident: ‘“Zo’n gebeurtenis heeft natuurlijk veel impact op alle betrokkenen en het is volstrekt onacceptabel wat er die woensdag is gebeurd. Dankzij snel en effectief ingrijpen is erger gelukkig voorkomen. Het mag duidelijk zijn dat geweld in een zittingszaal en geweld tegen medewerkers van de overheid op geen enkele manier wordt getolereerd. Het is dan ook goed dat de hoofdofficier van justitie opdracht heeft gegeven voor een strafrechtelijk onderzoek. Ik wacht de verdere resultaten van dat onderzoek nu af.”

Nicole Zandee, hoofdofficier van Justitie OM Oost-Brabant: “De behandeling van een rechtszaak tegen een verdachte van een zeer ernstig misdrijf roept uiteraard heftige emoties op bij nabestaanden. Maar elke verdachte heeft recht op de behandeling van zijn rechtszaak in een veilige omgeving. Geweld tegen een verdachte in een rechtszaal is volstrekt onaanvaardbaar. Mijn mensen, die van de rechtbank en de politieagenten deden gewoon hun werk toen zij geconfronteerd werden met deze ongekende uitbarsting van agressie en geweld. Van groot belang dus dat deze verdachten zijn opgespoord, aangehouden en vervolgd zullen worden.”

Onafhankelijk
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de recherche in Eindhoven. Dit om de onafhankelijkheid te waarborgen. Om diezelfde reden zullen de verdachten in dit onderzoek ook worden voorgeleid bij de rechtbank in Breda.

3 arrestaties na vechtpartij in rechtbank (Foto: Stockfoto politie.nl)
3 arrestaties na vechtpartij in rechtbank (Foto: Stockfoto politie.nl)

Roelant Oltmans tekent tot Tokio als bondscoach bij Pakistan

Na een week van intensieve onderhandelingen is Roelant Oltmans (63) tot 1 september 2020 aangesteld als nieuwe bondscoach van de Pakistaanse nationale hockeyploeg. Het is een terugkeer naar het land waar hij bij de Olympische Spelen in 2004 ook al bondscoach was. Het is de bedoeling dat de ervaren coach Pakistan – de nummer 13 van de wereld – weer omhoog duwt richting de wereldtop.

‘Dit wordt een nog grotere uitdaging dan toen ik naar India ging om bondscoach te worden. Zo simpel is het’, reageert Oltmans op de witte rook uit Pakistan. Hij was zelf vanaf 2015 bondscoach in India en werd in september ontslagen. De Nederlander Sjoerd Marijne nam zijn functie over. Pakistan zit op het WK in India in dezelfde poule als Nederland, samen met Duitsland en Maleisië.

‘Het is wel de bedoeling dat ik hetzelfde ga doen in Pakistan, als wat ik in India heb gedaan. Terug naar de top acht van de wereld. Dat is stap één. Want we staan nu dertiende. Stap twee is kwalificatie afdwingen voor de Olympische Spelen in Tokio. Stap drie is zorgen dat de aanwas van onderaf van de jeugd weer groter wordt. Als dat allemaal lukt zou dat geweldig zijn.’

Oltmans is gepokt en gemazeld in het internationale hockey. Zo won hij met het Nederlands elftal de olympische titel in Atlanta in 1996 en de wereldtitel in 1998. Hij bracht de afgelopen jaren het Indiase hockey naar een hoger plan. Onder ander de wereldtitel van Jong India in 2016 – waar Oltmans als manager van het team fungeerde – liet zien dat het de goede kant op ging met het hockey in India.

Pakistan was net als India ooit een grootmacht in het hockey, maar speelt al jaren een bijrol in het internationale geweld en miste kwalificatie voor het WK van 2014 en de Olympische Spelen en de Champions Trophy in 2016. ‘Pakistan is natuurlijk nooit meer zo goed als het ooit geweest is. We zijn op zoek naar een wederopstanding. Het wordt heel hard werken om het fundament te verstevigen. Maar ik merk wel aan het enthousiasme van een aantal jonge coaches dat ze echt gedreven zijn om wat te bereiken. Er zijn daar mannen die voor hart en ziel voor het vaderland gaan.’

Deze week gaat Oltmans naar Pakistan om een kleine drie weken met de selectie te trainen.’Het gaat nu allemaal razendsnel. Ik kan de komende weken kijken waar we staan. Daarna zijn de Commonwealth Games in april. Dat wordt het eerste grote toernooi.’

Na eerdere ervaringen weet Oltmans in ieder geval dat alles contractueel dichtgetimmerd moet zijn. Daarom waren de onderhandelingen ook geen formaliteit. Beide partijen hebben de intentie om tot 2020 met elkaar door te gaan. Hoewel het in het hectische Pakistan altijd anders kan lopen, zoals Oltmans maar al te goed weet. Wat in ieder geval meegaat in de koffer, is het Nederlandse koffiezetapparaat, dat Oltmans altijd vergezelt op zijn vele reizen als hockeynomade.

Er is voor Oltmans maar een groot nadeel aan zijn contract met de Pakistaanse hockeybond. In India deed de Nederlandse coach een groot project met talentvolle jeugd. Maar toen ze er in India lucht van kregen dat Oltmans bondscoach werd van aartsrivaal Pakistan, moest die samenwerking worden verbroken. ‘Dat is van hogerhand besloten. Dat vinden ze daar hartstikke jammer. Ik kan er weinig aan doen. Ik ben niet overgelopen of uit eigen keuze weggegaan uit India.’

Emery denkt na uitschakeling niet aan eigen toekomst

Unai Emery is niet met zijn toekomst bezig bij Paris Saint-Germain na de uitschakeling in de Champions League tegen Real Madrid dinsdagavond.

De druk op de Spanjaard, wiens contract aan het einde van het seizoen afloopt, is enorm toegenomen na de uitschakeling van PSG in de achtste finale van het miljoenenbal. Gevraagd naar zijn toekomst, reageerde Emery op zijn persconferentie: "Vandaag denk ik daar niet aan."

De 46-jarige trainer gelooft in de kansen van de club om de Champions League ooit te winnen, maar werd in zijn ogen terecht uitgeschakeld door Real. "Madrid speelde beter dan zij. We wilden meer druk zetten, maar door het eerste doelpunt slonken onze kansen en dat gold ook voor de rode kaart. Madrid verdiende het om door te gaan."

"Verliezen tegen Madrid is geen teleurstelling, maar uitgeschakeld worden in de achtste finale wel. De eerste wedstrijd was de sleutel, want wij waren de eerste tachtig minuten beter dan zij. Zij controleerden zestig procent van deze wedstrijd en we konden niet genoeg doen in de veertig procent die wij controleerden."

Porsche 911 in beslag genomen bij drugsinval

De politie heeft dinsdag tijdens verschilende invallen op adressen in Rijen en Tilburg opnieuw drugs maar ook een wapen en zelfgemaakt zwaar vuurwerk aangetroffen. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een integrale actie die deze week in de Eenheid Zeeland-West Brabant wordt gehouden om als één overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.

In een woning aan de Kapelaan Raaijmakersstraat in Rijen werd onder meer een busje pepperspray, een handelsvoorraad amfetamine, een gebruikershoeveel cocaïne en een tas met zelfgemaakt zwaar vuurwerk aangetroffen. Ook werd er naast een contant geldbedrag een Porsche 911 in beslag genomen.

In een pand aan de Kempenbaan in Rijen werd een grote hennepkwekerij in opbouw aangetroffen. De apparatuur met een waarde van circa 70.000 euro werd in beslag genomen. In Tilburg werd in een woning aan de Duiventoren enkele kilo’s amfetamine en versnijdingsmiddelen aangetroffen. Hier werd een 37-jarige Tilburger aangehouden.

Porsche 911S in beslag genomen bij drugsinval (Foto: Politie.nl)
Porsche 911 in beslag genomen bij drugsinval (Foto: Politie.nl)

Mulder: "De voetbalhoofdstad, dat is niet per se meer Amsterdam"

Amsterdam is niet langer meer vanzelfsprekend de voetbalhoofdstad van Nederland, stelt Youri Mulder. Die eer is ook aan Eindhoven.

PSV ligt op koers om voor de tiende keer sinds de eeuwwisseling landskampioen van Nederland te worden. Met nog acht wedstrijden te spelen in de Eredivisie heeft het elftal van Phillip Cocu een voorsprong van tien punten op nummer twee Ajax.

"De voetbalhoofdstad van ons land? Dat is niet per se meer Amsterdam, nee. Maar dringt het eigenlijk genoeg door, het feit dat de panelen zó zijn verschoven? Ik denk het niet", aldus Mulder in het Algemeen Dagblad. "Als je ziet hoe wij analytici ons best moeten doen om het in praatprogramma's over PSV te hebben...”

“Gedonder en intriges bij Ajax. Gezeur over randzaken bij Ajax en Feyenoord; dat wordt meteen groot. Altijd maar die koningsdrama's, Shakespeare aan de Amstel of de Maas. En daar gaat het altijd eerder en langer over dan over voetbalacties uit een wedstrijd van PSV, waar koningsdrama's niet bestaan."

Opnieuw lid 'No Surrender' opgepakt

De politie heeft dinsdag in het onderzoek naar criminele activiteiten binnen de motorclub No Surrender wederom een aanhouding verricht. Een 50-jarige inwoner van Zwolle werd door het onderzoeksteam aangehouden. Hij wordt onder andere verdacht van diefstal met geweld, mishandeling, bedreiging en afpersing.

Gedwongen de club verlaten
De 50-jarige Zwollenaar zou in 2014, 2015 en 2016 betrokken zijn geweest bij tenminste vier (zware) mishandelingen al dan niet in combinatie met diefstal, afpersing en/of bedreiging. Het zou gaan om vier zaken waarbij leden van de motorclub gedwongen werden de club te verlaten. Bij deze vier zaken waren ook twee leiders van No Surrender betrokken. Deze beide mannen werden vorig jaar december en 20 februari van dit jaar aangehouden.

Onderzoek No Surrender
De aanhouding maakt onderdeel uit van een langer lopend onderzoek naar criminele activiteiten binnen motorclub No Surrender. De overheid heeft bijzondere aandacht voor criminele motorclubs en hun leden vanwege diverse incidenten en criminele activiteiten in het land. Het onderzoek richt zich niet enkel op individuen, maar op een structurele aanpak van criminele motorclubs. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Opnieuw lid 'No Surrender' opgepakt (Foto: Stockfoto Politie.nl)
Opnieuw lid 'No Surrender' opgepakt (Foto: Stockfoto Politie.nl)

Zidane: "We speelden een perfecte wedstrijd"

Zinédine Zidane is vol lof over zijn spelers van Real Madrid na het uitschakelen van Paris Saint-Germain in de Champions League dinsdagavond.

De Madrilenen wonnen de heenwedstrijd in de achtste finale van het toernooi met 3-1 en boekten dinsdagavond een 1-2 zege, dankzij doelpunten van Cristiano Ronaldo en Casemiro. "Het plan verliep goed. We speelden vanaf het begin een serieuze wedstrijd, speelden hoog en met druk naar voren. We speelden een perfecte wedstrijd", zei Zidane tegen Spaanse media.

"Ik ben hier om spelers in te zetten en eruit te halen en om de wedstrijd goed voor te bereiden. Tactisch gezien hebben we de wedstrijd gespeeld zoals verwacht. Uiteindelijk zijn het de spelers die wedstrijden winnen, dat is de sleutel. We geloven in wat we doen."

PSG, dat het moest stellen zonder de geblesseerde Neymar, noteerde slechts drie schoten op doel in de wedstrijd en eindigde de wedstrijd met tien man nadat Marco Verratti met twee keer geel werd weggestuurd. Gevraagd naar de verschillen tussen de twee teams, reageerde Zidane: "Ik denk niet dat er zo veel verschil was. Zij deden het heel goed in het Santiago Bernabéu. Thuis deden ze het niet zo goed, maar dat kwam ook omdat wij het heel goed deden. Misschien veranderde de rode kaart enkele zaken."

Real Madrid jaagt op de derde Champions League op rij, waar de ploeg de beste prestaties heeft bewaard voor Europa. In La Liga heeft het een achterstand van vijftien punten op koploper Barcelona en in de Copa del Rey werd het uitgeschakeld door Leganés.

"Het is waar dat we een paar moeilijke momenten hebben gehad in de competitie en de beker, het maakt deel uit van het voetbal. Het is moeilijk om dat niveau altijd vast te houden. Je moet de moeilijke momenten accepteren en blijven werken. Je kunt niet altijd alles winnen."

Jihadisten verdedigen belegerd Oost-Ghouta

Strijders die zich Jaish al-Islam (Leger van de Islam) noemen hebben woensdag beklemtoond dat ze niet met Moskou over een vrijgeleide uit hun omsingelde enclave Oost-Ghouta willen onderhandelen. De jihadisten stellen dat ze het gebied blijven verdedigen. Maar volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er wel degelijk strijders die geëvacueerd willen worden. Verschillende strijdgroepen houden de verstedelijkte en belegerde enclave in hun greep.

Rusland heeft als steunpilaar van het regime van president Assad in Syrië voorgesteld dat 'de terroristen' met lichte bewapening en hun familie kunnen worden geëvacueerd. De strijders in het oosten van de stad Aleppo gingen in 2016 wel in op een soortgelijk Russisch aanbod. Zij zijn toen in bussen uit het belegerde stadsdeel naar een gebied gereden ten westen van de stad dat nog in handen van jihadisten was.

Oost-Ghouta wordt al jaren belegerd en is vooral in handen van de groep Jaish al-Islam. Volgens de Russen en Syriërs beschiet de groep Damascus vanuit de enclave en vuurt die ook op routes voor evacués of hulpverleners. De groep zou de burgers feitelijk gijzelen en als menselijk schild gebruiken. Jaish al-Islam deed dat enkele jaren geleden door gevangen burgers in kooien rond te rijden of neer te zetten op plekken waar ze een aanval verwachtten.

Het Syrische regime heeft woensdag regeringsgetrouwe milities naar Oost-Ghouta gestuurd om de troepen daar te helpen de enclave in te nemen. De waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten schatten dat het om minstens zevenhonderd man gaat.

Jihadisten verdedigen belegerd Oost-Ghouta
Jihadisten verdedigen belegerd Oost-Ghouta (Foto: ANP)

NHL: Vier goals in vier minuten leiden Wild langs Hurricanes

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL heeft de Minnesota Wild een flink pak slaag uitgedeeld. De Carolina Hurricanes werden in krap vier minuten tijd omver geblazen door de thuisploeg, die met een 1-0 voorsprong aan de tweede periode begon.

In die periode trof Nino Niederreiter al na 23 seconden doel, exact twee minuten later gevolgd door Zach Parise. Daniel Winnik voegde er een goede minuut later nog een goal aan toe en Eric Staal - in de eerste periode al trefzeker - tekende binnen vier minuten na het begin van de periode voor de 5-0. De Canes konden in de derde periode wel iets terugdoen, maar verder dan 6-2 kwamen ze niet.

De avond stond verder in het teken van hattricks. Brad Marchand leidde de Boston Bruins in overtime langs de Detroit Red Wings, waarbij zijn 6-5 zijn hattrick compleet maakte. Bij de Winnipeg Jets was het de pas 19-jarige Fin Patrick Laine die zijn ploeg met een hattrick naar een 0-3 zege bij de New York Rangers hielp, terwijl Nick Bjugstad met een hattrick niet kon voorkomen dat de Florida Panthers na overtime verloren bij de Tampa Bay Lightning.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - Detroit Red Wings 6-5 OT
Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights 4-1
New Jersey Devils - Montreal Canadiens 6-4
New York Rangers - Winnipeg Jets 0-3
Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 5-4 OT
Minnesota Wild - Carolina Hurricanes 6-2
Nashville Predators - Dallas Stars 2-0
Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche 2-1 OT
Anaheim Ducks - Washington Capitals 4-0

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

State of Decay 2 heeft eindelijk een releasedatum

Undead Labs langverwachte zombie-survival RPG State of Decay 2 heeft eindelijk een releasedatum: op 22 mei verschijnt de game voor Xbox One en pc. State of Decay 2 is een Play Anywhere-titel, wat betekent dat wanneer je de game aanschaft voor Xbox One, je deze ook op pc kunt spelen vice versa.

Er zijn straks twee versies te krijgen, een standard edition die weggaat voor €30, en een ultimate edition die €50 moet gaan kosten. De ultimate edition brengt als extra's twee DLC-packs, die overigens nog geen releasedatum hebben. Verder wordt State of Decay 2 onderdeel van de immer uitbreidende Xbox GamePass.

De eerste State of Decay debuteerde op Xbox Live in 2013 en viel zeer goed in te smaak bij een boel gamers. De sequel was in 2016 al aangekondigd dus het is hoog tijd dat we wat horen. In tegenstelling tot zijn voorganger ondersteunt State of Decay 2 coöperatieve gameplay tot vier spelers, in een open wereld 18 maanden na de zombie-apocalyps van het eerste deel. Ook is dankzij Play Anywhere cross-play mogelijk, waarbij pc-spelers en Xbox One-spelers samen de strijd aan kunnen gaan.

Na Wilders ook Baudet niet bij radiodebat

Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) doet niet mee aan de het verkiezingsdebat op Radio 1 vrijdag. Hij zou daar in debat gaan met D66-leider Alexander Pechtold.

Ze zouden discussiëren over de stelling 'Voor discriminatie is geen plek in onze gemeenten'. Baudet zegt het hiermee volledig eens te zijn. Hij schrijft op de website van FVD dat de stelling ,,slechts bedoeld is om tot in den treure met uit de context gehaalde citaten van jaren geleden allerlei idiote verwijten en verdachtmakingen te uiten".

Eerder liet PVV-leider Geert Wilders al weten niet aan het radiodebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart te willen meedoen.

Na Wilders ook Baudet niet bij radiodebat
Na Wilders ook Baudet niet bij radiodebat (Foto: ANP)

NBA: Ook Thunder kan Rockets niet stoppen

De basketballers van de Houston Rockets blijven onklopbaar in de NBA. De ploeg werd weer eens aan de hand genomen door Chris Paul en James Harden, die de Rockets met 25 en 23 punten langs de Oklahoma Cith Thunder leidde: 112-122.

Het was alweer de zestiende opeenvolgende overwinning voor de Rockets, die inmiddels bovenaan de Western Conference staan met een totaal van vijftig zeges. Daarmee staan de Rockets net boven de Golden State Warriors.

De titelverdedigers wonnen thuis met 114-101 van de Brooklyn Nets, waarbij Stephen Curry goed was voor 34 punten. De Warriors staan ook op vijftig zeges, maar verloren veertien keer, tegenover dertien nederlagen van de Rockets.

Uitslagen NBA dinsdag
Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers 114-128
Toronto Raptors - Atlanta Hawks 106-90
Washington Wizards - Miami Heat 117-113 OT
Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 112-122
Dallas Mavericks - Denver Nuggets 118-107
Portland Trail Blazers - New York Knicks 111-87
Golden State Warriors - Brooklyn Nets 114-101
Los Angeles Clippers - New Orleans Pelicans 116-121

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Jeugd minder vaak op het slechte pad

De jeugdcriminaliteit neemt nog altijd af. Het aantal minderjarige verdachten is tussen 2012 en 2017 met 34 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De jeugdcriminaliteit in Nederland daalt al sinds 2007. In 2016 zijn in totaal 20.080 minderjarigen (12 tot 18 jaar) geregistreerd op verdenking van een misdrijf. Het aantal verdachten per duizend minderjarigen daalde tussen 2012 en 2017 van 25 naar zestien.

Het aantal jongvolwassenen (18- tot 23-jarigen) dat in 2016 als verdachte stond geregistreerd, is ook afgenomen. In totaal ging het om 25.260 jongvolwassenen, oftewel 24 per duizend. Dat is een daling van 37 procent sinds 2012, toen nog sprake was van 39 per duizend jongvolwassenen.

Jeugd minder vaak op het slechte pad
Jeugd minder vaak op het slechte pad (Foto: ANP)

15 subtiele mods voor Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance ligt nog maar amper drie weken in de schappen, maar er zijn nu al een aantal interessante mods te vinden die kunnen helpen om her en der de scherpe randjes eraf te halen of om het spel net even wat interessanter of uitdagender te maken. Het gaat vooral om subtiele mods, die geen enorm ingrijpende veranderingen teweegbrengen, mede omdat er nog geen officiële mod-support is vanuit ontwikkelaar Warhorse Studios.

Bijleveld naar Curaçao en Aruba

Minister van Defensie Ank Bijleveld brengt deze week een bezoek aan Curaçao en Aruba. Voor Bijleveld wordt het een weerzien met de eilanden. Ze was als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken ondermeer verantwoordelijk voor de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen en kent de eilanden door en door. Waar de eilanden zelf ook verschillende bewindslieden hebben, is er maar één minister van Defensie van het Koninkrijk. Bijleveld is met Defensie verantwoordelijk voor de verdediging van de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van de landen binnen ons Koninkrijk.

Bijleveld landt woensdag op Curaçao en bezoekt vanaf vrijdag Aruba. Het bezoek staat voornamelijk in het teken van kennismakingen met het Nederlandse Defensiepersoneel dat werkzaam is in het Caribisch gebied. Daarnaast zal zij zich laten bijpraten door onder andere de kustwacht, gouverneurs en premiers van de eilanden over de politieke ontwikkelingen en uitdagingen voor de eilanden.

Tennisster Hogenkamp niet in hoofdtoernooi Indian Wells

Richel Hogenkamp heeft zich niet geplaatst voor het hoofdtoernooi van Indian Wells. De 25-jarige tennisster was in de derde en laatste kwalificatieronde niet opgewassen tegen de Madison Brengle: 6-3, 6-1. De Amerikaanse had in de eerste ronde ook al gewonnen van Arantxa Rus: 6-3, 6-3.

Kiki Bertens is de enige Nederlandse deelname aan het toernooi van Indian Wells. De nummer 28 van de wereld heeft in de eerste ronde een bye. In de tweede ronde neemt Bertens het mogelijk op tegen Serena Williams. De 36-jarige Amerikaanse maakt haar langverwachte rentree op de WTA Tour na ruim een jaar afwezigheid. Williams treft Zarina Dias uit Kazachstan in de eerste ronde.

Bij de mannen komt er geen Nederlander in actie op het masterstoernooi in Californië. Robin Haase is niet helemaal fit en meldde zich daarom afgelopen weekeinde af voor Indian Wells.

Weer een dode bij aanrijding op de N35

Bij een botsing tussen een personenauto en een vrachtwagen op de N35 bij Haarle is vanochtend een 31-jarige inwoner uit Nijverdal om het leven gekomen. Wat de oorzaak van het ongeluk is wordt nog onderzocht maar wellicht speelt de dichte mist die boven Twente hangt een rol. De weg is tot 11.00 uur dicht voor het verkeer. 

In Twente en de Achterhoek is vanochtend sprake van dichte tot zeer dichte mist. Op sommige plaatsen was het zicht maar 35 meter. Voor die regio geldt ook code geel. 

Het is al het derde dodelijke ongeval op de N35 dit jaar.  Op 2 januari overleed een 39-jarige Amsterdammer op de weg tussen Raalte en Nijverdal en amper twee weken later kwam een 73-jarige vrouw uit Nijverdal in botsing met een andere weggebruiker en overleed ter plaatse. De verkeersveiligheid op de N35 speelt ook een grote rol in de gemeentelijke verkiezingsstrijd later deze maand. 

Grote oefening op verdacht pakket PSV-stadion

Politie, brandweer en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) houden woensdag een grote oefening in het Philips Stadion in Eindhoven. Er doen in totaal zo'n vijftig specialisten aan mee. Ze moeten reageren op een fictieve melding over een verdacht pakketje waar mogelijk een chemische stof in zit.

Om die reden is een belangrijke rol weggelegd voor het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), dat zich toelegt op incidenten met chemische, biologische, radiologische en nucleaire middelen. Leden van het team gaan onder meer een 'wasstraat' inrichten, waar beschermende kleding en apparatuur die mogelijk is blootgesteld aan een besmetting, wordt schoongemaakt.

De oefening begint woensdagochtend en gaat tot in de middag door.

Grote oefening op verdacht pakket PSV-stadion
Grote oefening op verdacht pakket PSV-stadion (Foto: ANP)

Liverpool niet in de problemen tegen Porto

Liverpool heeft voor het eerst in negen jaar de kwartfinales van de Champions League bereikt. Een gelijkspel tegen FC Porto was meer dan voldoende.

De Engelsen hadden in de heenwedstrijd in Portugal het verschil al gemaakt. Mede door een hattrick van Sadio Mané werd het daar liefst 0-5. Manager Jürgen Klopp gaf een aantal spelers rust voor de return, want Virgil van Dijk en sterspeler Mohamed Salah begonnen op de bank. Georginio Wijnaldum ontbrak net als de vorige twee competitieduels wegens griep.

In de eerste helft kregen de toeschouwers op Anfield weinig te zien. Het enige wapenfeit was van Mané, wiens inzet de paal raakte. Na de pauze creëerde Liverpool wat meer gevaar, zeker nadat Salah in het laatste kwartier nog even mocht meedoen. De Egyptenaar legde af op James Milner en zijn kopbal werd gekeerd door Iker Casillas.

The Reds kwamen in de slotminuten nog dicht bij een doelpunt toen invaller Danny Ings van dichtbij kon koppen, maar opnieuw lag Casillas in de weg. Het bleef daardoor 0-0. Liverpool is voor het eerst sinds het seizoen 2008/09 kwartfinalist in de Champions League. De ploeg werd destijds in die fase uitgeschakeld door Chelsea.

Real Madrid wint ook in Parijs van PSG

Real Madrid is kwartfinalist in de Champions League. De titelverdediger kwam tijdens de return tegen Paris Saint-Germain niet in de problemen.

Ondanks de 3-1 nederlaag in Madrid had PSG nog wel een kans om voor eigen publiek voor een stunt te zorgen, maar echt spannend werd het in Parijs nooit. De gastheer speelde voor rust te slordig. Real kreeg de beste kansen, want Sergio Ramos stuitte op Alphonse Aréola en Karim Benzema raakte via de keeper het zijnet.

Kort voor de pauze werd ook PSG gevaarlijk en het had de leiding moeten nemen toen Kylian Mbappé voor Keylos Navas verscheen. De Fransman probeerde het vanuit een moeilijke hoek zelf, terwijl Edinson Cavani voor het doel de bal voor het intikken had. Navas keerde het schot van Mbappé.

In de tweede helft was de wedstrijd snel beslist. Dani Alves leverde de bal in bij Marco Asensio, die op links aan een rush begon en een mooie pass gaf op Lucas Vázquez. De Spanjaard legde de bal bij de tweede paal op het hoofd van de inlopende Cristiano Ronaldo neer: 0-1.

Na 65 minuten werd het voor PSG nog lastiger toen Marco Verratti van het veld werd gestuurd. Scheidsrechter Felix Brych gaf hem wegens protesteren een tweede gele kaart. Toch wist het team van coach Unai Emery met tien man een doelpunt te maken. Bij een kopbal van invaller Javier Pastore ontstond een klutssituatie en Cavani raakte de bal als laatste.

Met een man meer pakte Real in de slotfase alsnog een tweede overwinning op de Parijzenaren. Benzema miste net als in de eerste helft een grote kans, maar even later was het wel raak. Een schot van Casemiro werd van richting veranderd door Aréola, die daardoor geklopt was. Vázquez raakte nog de paal, waardoor het bij 1-2 bleef.

'Leerlingen de dupe van vrijwillige ouderbijdrage'

Minister Slob (Onderwijs) wil dat leerlingen niet langer door scholen worden buitengesloten als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Daarom heeft hij de PO-Raad en de VO-Raad gevraagd om komend schooljaar duidelijke afspraken te maken om incidenten te voorkomen. Lukt het de scholen niet om tijdig goede afspraken te maken, dan gaat de minister de wet aanscherpen. Dat schrijft Slob woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het komt soms voor dat leerlingen niet mee mogen doen aan een kerstdiner, schoolreisje of een sportdag omdat de vrijwillige ouderbijdrage niet is betaald. Dat leidt tot situaties waarbij kinderen als enige in een andere klas worden gezet of huiswerk moeten maken terwijl de rest van de leerlingen in een pretpark is. Het buitensluiten van leerlingen is de minister dan ook een doorn in het oog: "Dit is onacceptabel. Elk kind moet mee kunnen doen, ook met de uitjes."

Taak voor besturen
Volgens de minister en de PO- en VO-Raad is het een taak van schoolbesturen om te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen, of de ouderbijdrage nu is betaald of niet. ‘Het is voor een kind verschrikkelijk om als enige niet mee te mogen op schoolreis of naar het paasontbijt. Dat moeten we koste wat kost voorkomen’, zegt de minister.

Slob ziet dat scholen, leraren en de raden ook allemaal tegen het buitensluiten van leerlingen zijn. Tegelijkertijd zijn er nog te vaak incidenten. "De raden gaan er dus nu mee aan de slag, om te voorkomen dat er in de toekomst nog kinderen buiten de boot vallen", aldus de minister.

Geen maximum
De Tweede Kamer had minister Slob gevraagd om een maximum in te stellen voor de vrijwillige ouderbijdrage, zodat scholen geen extreem hoge bedragen kunnen vragen. Hij vindt dit onverstandig, omdat de kans bestaat dat dit bedrag de norm gaat worden op scholen. Uit onderzoek is verder gebleken dat de schoolbesturen (sectorraden), ouders (Ouders& Onderwijs) en leerlingen (LAKS) tevreden zijn over de huidige regelgeving. Het gaat vooral om beter naleven. Ook de Raad van State stelde in een recente uitspraak dat de ouderbijdrage altijd vrijwillig moet zijn.

Misstanden melden
De minister heeft daarnaast de Inspectie van het Onderwijs gevraagd om goed in de gaten te houden of scholen de ouderbijdrage niet verplichten. Mochten scholen dat wel doen, dan krijgen ze de opdracht om dit aan te passen. Ouders die tegen verplichte bijdrages aanlopen kunnen dit ook melden bij de medezeggenschapsraad van de school of bij de inspectie.

FOK! Wat een weer: wolkenvelden, kans op een bui

In het midden en westen van het land zijn er wolkenvelden aanwezig en kan er een enkele bui vallen. In het noordoosten is het breed opgeklaard en daar komt op meerdere plekken (dichte) mist voor. De mist lost in de loop van de ochtend langzaam op, in het Waddengebied duurt dit het langst. Van het zuiden uit trekt er meer bewolking het land binnen en in het zuiden gaat het dan af en toe regenen.

In de loop van de middag en avond breidt deze neerslag zich uit over de rest van het land en wordt deze soms buiig van karakter. De temperatuur loopt op naar ongeveer 9°C. De wind is overwegend oostelijk en zwak. In de loop van de dag wordt de wind in het zuiden zuidwestelijk en blijft zwak van kracht.

Komende nacht volgen er vanuit het zuidwesten enkele opklaringen maar neemt de bewolking al snel weer toe op nadering van een volgend regengebied. De zuidwestenwind trekt geleidelijk aan tot matig, in de kustgebieden vrij krachtig. De minimumtemperatuur ligt op ongeveer 2°C.

Morgen overdag is het aanvankelijk bewolkt en zijn er perioden met (buiige) regen. In de loop van de middag wordt het vanuit het westen droog en kan de zon daar nog even doorbreken. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer krachtig en langs de westkust mogelijk even hard. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Maeslantkering bij Hoek van Holland (Foto: Interpretatie)
Maeslantkering bij Hoek van Holland (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

275 miljoen voor water en natuur

Enkele grote wateren in Nederland kampen met een gebrek aan zuurstof of een overdaad aan slib. Omdat dit ten koste gaat van de waterkwaliteit, het onderwaterleven en de natuur steken Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) extra geld in grote projecten om de knelpunten aan te pakken. Voor het Grevelingenmeer wordt €75 miljoen ingezet om een zogeheten doorlaat te maken in de Brouwersdam, zodat het water in het meer doorlopend wordt ververst waardoor de natuur zich herstelt.

Nadat de Grevelingen in de jaren zeventig volledig werd afgesloten van de Noordzee is het natuurlijke ecosysteem aangetast en bevat het water te weinig zuurstof voor vissen, planten en ander onderwaterleven. Er zijn sindsdien projecten geweest om de waterkwaliteit te verbeteren, maar die bleken nog onvoldoende. Juist door deze nieuwe ingreep en aanvullende maatregelen zoals het ophogen van zandbanken voor broedvogels, wordt het ecosysteem weer volledig hersteld.

Minister van Nieuwenhuizen: "We hebben Nederland veiliger gemaakt tegen de gevaren van hoog water. De komende jaren gaan we samen gericht investeren om ook de waterkwaliteit en de natuur in de grote wateren weer op peil te brengen. Met maatregelen die eb en vloed mogelijk maken, komt er weer genoeg zuurstof in de Grevelingen en verbeteren we de biodiversiteit."

Grevelingenmeer
Beide ministers sturen vandaag een brief naar de Tweede Kamer over hun investeringen in water en natuur. Morgen bezoeken zij samen het Grevelingenmeer om zich door betrokkenen in de regio te laten informeren over het werk dat op stapel staat. Met de provincie wordt nog onderzocht of het deels openen van de Brouwersdam gecombineerd kan worden met een getijdecentrale die elektriciteit opwekt door eb en vloed.

Minister Schouten: ‘Natuur en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De doorlaat in de Brouwersdam en het kwelderproject in Eems-Dollard zijn hier goede voorbeelden van. Samen met de regio gaan wij Nederlandse natuur en water projecten verder uitwerken. In de toekomst hebben wij een rijke natuur in de grote wateren waar iedereen van kan genieten en waar ruimte is voor recreatie en visserij.’

Aanpak waterkwaliteit en natuur
Het kabinet heeft 275 miljoen euro uitgetrokken voor verbeteringen. Naast het op peil brengen van de waterkwaliteit en de natuur in de Grevelingen en de Eems-Dollard, wordt ook geïnvesteerd in extra zuivering bij rioolwaterzuiveringsinstallaties om te voorkomen dat medicijnresten, microplastics en andere ongewenste chemische stoffen in de natuur en het water terechtkomen. Ook worden maatregelen uitgewerkt om de milieueffecten van landbouw op natuur en waterkwaliteit te verminderen.

Pornoster klaagt Trump aan om zwijgcontract

Pornoster Stormy Daniels klaagt de Amerikaanse president Donald Trump aan omdat het zwijgcontract van de pornoster met Trump niet geldig is. De overeenkomst, dat moet voorkomen dat Daniels praat over de affaire die ze met de president zou hebben gehad, is nooit ondertekend door Trump.

In de aanklacht stelt Daniels dat ze wil dat de rechter de overeenkomst ongeldig verklaart. Zo kan ze Trumps advocaat Michael Cohen laten stoppen met het dreigementen van een gerechtsprocedure mocht ze iets openbaren over de affaire die ze met Trump zou hebben gehad.

Eerder bekende de advocaat uit eigen zak 130.000 dollar te hebben betaald aan Daniels. Cohen zegt dat de betaling zijn eigen initiatief was, maar niet duidelijk is of Trump ervan op de hoogte was. Het ging volgens de advocaat om een 'privé-transactie'. Cohen zei eerder dat niemand hem ertoe dwong maar hij wilde niet zeggen waarom hij het geld heeft betaald.

De vrouw, die in het dagelijks leven Stephanie Clifford heet, beweert dat ze een affaire met Trump had vlak na de geboorte van Barron, de nu elfjarige zoon die hij heeft met zijn vrouw Melania. De president heeft eerder ontkend dat hij iets had met de pornoster. Stormy Daniels heeft haar bewering nooit ingetrokken.

UPDATE 07:13

Details over de affaire werden recent alsnog bekend nadat een oud interview in een weekblad opdook. Het interview met de pornoster was van ver vóór de overeenkomst en kan dus niet meer worden begraven. In het interview wordt onder meer duidelijk dat Trump zich liet spanken met een tijdschrijft waarop hijzelf op de cover stond.

Daniels liet zich voor het interview testen met een leugendetector. Ook werd haar verhaal door anderen bevestigd. Recent liet ze zich nog interviewen door Jimmy Kimmel. Dat interview zie je hier.

Pornoster klaagt Trump aan om zwijgcontract
Pornoster klaagt Trump aan om zwijgcontract (Foto: ANP)

Megahit Suzanne was bedoeld als 'vulling'

De megahit Suzanne van VOF De Kunst is oorspronkelijk geschreven als tijdvulling. Dat bekenden componist Ferdi Lancee en zanger Nol Havens van de formatie dinsdagavond in het radioprogramma Volgspot.

Suzanne uit 1983 vertelt over een romantische date die in de soep loopt. Het nummer was een grote hit in Nederland en werd daarna in talloze talen uitgebracht en gecovered. Zo zijn er Engelse, Italiaanse en Duitse versies van het nummer; Ricky Martin zong voor zijn debuutplaat een Spaanse vertaling van het lied.

"Ons repertoire was te kort", vertelde Lancee. "Dus besloot ik een lekker langgerekt nummer te schrijven om de tijd te vullen en te rekken, vol solo's en 'ahoei'-uithalen. Ik had al heel lang het idee om iets te doen met een vrouw die op een bank zat." Het succes van Suzanne bepaalde heel lang het leven van de leden van VOF De Kunst.

Rollercoaster

"Het was een rollercoaster", aldus zanger Nol Havens. "We wilden dat succes vasthouden, de platenmaatschappij wilden dat we nog zoiets zouden maken. Lekker relaxed muziek maken, wat we zo leuk vonden, was er eigenlijk niet meer bij." Dit veranderde pas toen VOF De Kunst besloot zich op kinderrepertoire te gaan richten. "Dat had helemaal niets meer te maken met hitparades of platenmaatschappijen. We konden gewoon weer maken wat we zelf mooi vonden."

De groep heeft nog wel eens nagedacht over een vervolg op het nummer. "We zagen iemand uitgezakt op diezelfde bank zitten. Alles uit het eerste lied is verdwenen: de tv is weg, de stereo is er niet meer. En de stem aan de andere kant van de lijn heeft het nu over de bonuspunten van de Albert Heijn."

Cabaretière en Annie M.G. Schmidt-prijswinnaar Kiki Schippers gaat nu alsnog een vervolg op de megahit maken. Zij presenteert deze versie op 10 april in theater De Kleine Komedie in Amsterdam, tijdens de Avond van de Kleinkunst.

Megahit Suzanne was bedoeld als 'vulling'
Megahit Suzanne was bedoeld als 'vulling' (Foto: BuzzE)

Politieke steun voor Joodse gemeenschap

Na recente incidenten in Amsterdam rond een Joods restaurant krijgt de Joodse gemeenschap steun van politieke partijen. De partijen, die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, conformeren zich aan het zogenoemde Amsterdam Joods Akkoord. In dit akkoord staat onder meer hoe zal worden opgetreden bij antisemitische incidenten. Ook is het volgens het akkoord van belang dat de Joodse geschiedenis van Amsterdam op alle scholen onderwezen wordt.

Het Amsterdam Joods Akkoord is een initiatief van politieke partijen in Amsterdam nadat de Joodse Gemeente Amsterdam met het idee was gekomen. "In totaal elf partijen hebben gezegd dat ze dat ze zich de komende vier jaar aan de afspraken zullen houden", aldus een woordvoerder. "Ze geven hiermee aan dat de Joden als gemeenschap op het gemeentebestuur kunnen rekenen en dat ze de Joodse geschiedenis van Amsterdam koesteren."

In Amsterdam doen in totaal 28 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens voorzitter David Brilleslijper van de Joodse Gemeente Amsterdam hebben niet alle partijen gereageerd en zijn niet alle partijen erbij betrokken. "Van de partijen die meer landelijk actief zijn hebben de Partij voor de Dieren en DENK niet gereageerd en heeft BIJ1 gemeld niet mee te doen."

BIJ1

De politieke partijen ondertekenden het akkoord dinsdagavond. Volgens de Joodse Gemeente is het voor het eerst dat een gemeente een dergelijk akkoord krijgt.

BIJ1 zegt in een reactie tegen antisemitisme te zijn, maar vindt de in het akkoord gehanteerde definitie beperkend. De partij stelt dat deze is gebaseerd op een voorstel van de International Holocaust Remembrance Alliance, waarbij ook kritiek op de politieke beslissingen van de staat Israël als antisemitisch beschouwd kan worden. BIJ1 vindt dat kritiek op Israël binnen wettelijke kaders mogelijk moet zijn.

Politieke steun voor Joodse gemeenschap
Politieke steun voor Joodse gemeenschap (Foto: ANP)

VS opent deur voor olifantenjager

De Verenigde Staten zijn stilletjes bezig de deur open te zetten voor olifantenjagers door het hun mogelijk te maken slagtanden of andere delen van het dier mee te nemen als trofee. Dat gebeurt hoewel president Donald Trump deze praktijken heeft veroordeeld als "horror show".

Binnenlandse Zaken gaat anders kijken naar vergunningsaanvragen voor de import van delen van geschoten groot wild en trekt de uitgebreide regelgeving over Afrikaanse olifanten in. Deze politieke maatregel, uiteengezet in een memo van 1 maart, betekent dat een aantal in Zimbabwe afgeschoten dieren de VS in mag. De verzoeken zullen individueel worden beoordeeld.

Het departement 'Fish and Wildlife Service' besloot in november meenemen van sommige jachttrofeeën toe te staan. De dienst gaf als argument dat het doden van olifanten "het voortbestaan van de soort zou verbeteren"onder meer omdat jagers veel geld willen betalen voor hun hobby. Dat kan de dierenbescherming ten goede komen. Zowel Republikeinen als Democraten spraken er schande van. Zelfs Trump, wiens oudste zoons graag het geweer ter hand nemen om de wildstand te reguleren, nam via Twitter afstand, naar het zich nu laat aanzien vergeefs.

VS opent deur voor olifantenjager
VS opent deur voor olifantenjager (Foto: ANP)

Omzet transportsector op hoogste niveau ooit

De omzet in de transportsector is in het vierde kwartaal van 2017 met 4,4 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is het vierde kwartaal op rij dat de omzet groeit. De index voor de totale omzet in de transportsector ligt op het hoogste niveau ooit. Dit meldt het CBS in de kwartaalmonitor transport.

Opslagbedrijven zetten bijna 11 procent meer om dan in het vierde kwartaal van 2016. Dit was de sterkste stijging van alle branches in de transportsector. De zeevaart was met een omzettoename van bijna 7 procent de op een na grootste stijger, op de voet gevolgd door de dienstverlening in het vervoer over land (hieronder vallen ook de parkeerbedrijven).

Ook bij de drie grootste branches in de transportsector steeg de omzet. In het goederenwegvervoer werd 4,5 procent meer omzet behaald in vergelijking met het vierde kwartaal van 2016. Bij de expediteurs was de omzetstijging nagenoeg gelijk (4,4 procent). De luchtvaart deed het nog beter met ruim 5 procent.

Zee- en binnenvaart zijn crisis nog niet te boven
Ondanks de stijging van de afgelopen kwartalen, ligt de index van de omzet in de zee- en binnenvaart nog altijd 19 procent en respectievelijk 12 procent onder die van voor de crisis. In 2008 bereikte de omzet in deze branche het hoogste niveau. Sindsdien is het aandeel van de zeeschepen onder Nederlandse vlag mondiaal afgenomen. Verder is het gemiddelde laadvermogen van Nederlandse schepen afgenomen. Er is per saldo dus minder capaciteit voor goederen dan in 2008.

De overige deelbranches zijn het niveau van voor de crisis ontstegen. Het goederenwegvervoer heeft met ruim 12 procent relatief de grootste omzetstijging sinds 2008. De luchtvaart was in 2013 de eerste branche in de transportsector die boven het omzetniveau van voor de crisis uit kwam.

Omzet transportsector op hoogste niveau ooit (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Omzet transportsector op hoogste niveau ooit (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Duurzame ontwikkelingsdoelen dichterbij gekomen

De meeste van de 17 duurzaamheidsdoelen waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd zijn in het voorbije jaar dichterbij gekomen. Dit meldt het CBS op basis van de tweede meting van hoe Nederland het doet wat betreft de Sustainable Development Goals (SDG’s). Uit het vandaag gepubliceerde rapport, Duurzame ontwikkelingsdoelen: de stand voor Nederland, blijkt wel dat er ook aandachtspunten zijn.

Deze liggen vooral op het gebied van milieu, klimaat, energie en ongelijkheid. De meest opvallende achteruitgang is het wegzakken van Nederland uit de EU-kopgroep qua broeikasgasintensiteit. De SDG’s vormen een toekomstagenda voor duurzame ontwikkeling in de periode 2015-2030. Deze werd eind 2015 door de leden van de Verenigde Naties vastgesteld. Daarbij is tevens een internationaal systeem van indicatoren afgesproken om te meten hoe de agenda vordert. In november 2016 publiceerde het CBS de eerste meting voor Nederland.

Positieve ontwikkelingen overheersen
De meeste SDG-indicatoren laten voor Nederland een positieve ontwikkeling zien. Vooral die voor de doelstellingen fatsoenlijke (degelijke) banen en economische groei (SDG 8), duurzame consumptie en productie (SDG 12) en vrede, veiligheid en rechtvaardigheid (SDG 16) laten in meerderheid een soms kleine - maar positieve - ontwikkeling zien. Bij de doelstellingen einde aan armoede (SDG 1) en minder ongelijkheid (SDG 10) is het aantal indicatoren met een negatieve ontwikkeling groter.

Uit de vergelijking met andere EU-landen blijkt dat Nederland het vooral goed doet op economisch vlak, de rechtsstaat en instituties, en op sommige terreinen van onderwijs en gezondheid. Het bbp per hoofd van de bevolking in Nederland is één van de hoogste in Europa. Het risico op armoede is, ondanks een stijging in 2016, internationaal gezien nog steeds laag. De uitval van jongeren en het aantal tienerzwangerschappen zijn het laagst binnen de EU. Van het geproduceerde afval wordt bijna 82 procent gerecycled. Daarmee staat Nederland op de derde plaats in de EU. Ook het aantal vrouwen onder parlementariërs en lokale volksvertegenwoordigers is met 38 procent relatief hoog in vergelijking met de rest van Europa.

Nederland doet het minder goed op indicatoren die betrekking hebben op milieu, klimaat, energie en ongelijkheid. Zo staat Nederland al jaren vrijwel onderaan de ranglijst wat betreft hernieuwbare energie, met plaats 26 van de 28. Verder zijn de broeikasgasemissies per inwoner in vergelijking met andere EU-landen onverminderd hoog. Ook zijn er aandachtspunten wat betreft het ruimtegebruik in Nederland. Zo is het kleine areaal bos wellicht een gegeven, maar ook qua aandeel biologische landbouw scoort Nederland relatief laag. Het percentage vrouwen op leidinggevende posities was 26 procent in 2015, waarmee ons land op plek 25 van de 28 EU-landen staat. De in het regeerakkoord van Rutte II geformuleerde norm van 30 procent wordt daarmee nog niet gehaald.

Positie vrouwen laat gemengd beeld zien
Naast gelijksoortige indicatoren die elkaar bevestigen, zijn er ook indicatoren die interessante en soms opmerkelijke verschillen laten zien. Zo combineert Nederland een relatief lage plaats wat betreft vrouwen in leidinggevende functies met een relatief hoge plaats wat betreft vrouwen op volksvertegenwoordigende posities binnen het Nederlands openbaar bestuur.

Verder is de productiviteit van de landbouw hoog (de hoogste van de EU), maar is het aandeel biologische landbouw juist relatief laag ten opzichte van de andere landen in Europa. De broeikasgasintensiteit van de Nederlandse economie is de afgelopen jaren gedaald. Die daling is echter minder sterk dan gemiddeld in andere EU-landen. Daardoor heeft Nederland de kopgroep (zesde plek in 2008) verruild voor de middenmoot (dertiende in 2015).

Achtergronden duurzame ontwikkelingsdoelen
Eind 2015 werd door de leden van de Verenigde Naties de toekomstagenda voor duurzame ontwikkeling 2015-2030 vastgesteld. Deze agenda bestaat uit 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s), verder uitgewerkt in 169 subdoelen (https://unstats.un.org/sdgs). De SDG’s worden wereldwijd gezien als de belangrijkste beleidsthema’s voor de periode t/m 2030. Vandaag publiceert het CBS een tweede meting van hoe Nederland scoort op deze duurzaamheidsdoelen.

De SDG-publicatie van het CBS omvat ruim de helft van de door de VN voorgeschreven indicatoren. Dit is een forse verbetering ten opzichte van de eerste publicatie. Deze extra informatie kwam beschikbaar door een uitvoerige consultatie van meer dan dertig Nederlandse organisaties, waaronder ministeries, planbureaus, kennisinstituten en het maatschappelijk middenveld. Daarnaast leverde deze rondgang ook input op waarmee de al bestaande indicatoren konden worden verbeterd. Deze inzichten zijn in de tweede editie van de SDG-monitor verwerkt.

Het CBS werkt op verzoek van het kabinet ook aan de eerste editie van de Monitor Brede Welvaart. Deze monitor verschijnt op Verantwoordingsdag 2018 (16 mei) en maakt samen met een kabinetsreactie hierop deel uit van de stukken voor het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer. In de Monitor Brede Welvaart wordt eveneens aandacht geschonken aan de SDG’s maar dan vanuit een breder perspectief.

Aantal autodiefstallen gedaald sinds 2010

Tussen 2010 en 2017 is het aantal autodiefstallen dat bij de politie is aangegeven met 40 procent afgenomen. Die daling is iets groter dan bij alle vormen van diefstal. Diefstal van onderdelen of spullen van of uit personenauto’s daalde met 47 procent. Dat meldt het CBS.

In 2017 werden 8.670 personenauto’s gestolen, in 2010 waren dat er nog 14.450. In die periode nam het aantal auto’s met 8 procent toe. Het aantal gestolen auto’s daalde van 1 op de 527 in 2010 naar 1 op de 948 in 2017. Diefstal van zaken uit of van auto’s daalde in deze periode van 122.000 naar 65.000.

Minder autodiefstallen opgehelderd
Tussen 2011 en 2015 daalde het percentage autodiefstallen waarvoor de politie ten minste één verdachte in het vizier had van 11 naar 8. Het voorlopige cijfer voor 2017 ligt daar nog onder, omdat voor veel zaken aan het einde van het jaar het onderzoek nog liep. Het is lager dan het voorlopige cijfer voor 2016 (6,5 procent). In deze periode vond de politie bij minder dan 3 procent van de diefstallen uit of vanaf personenauto’s een verdachte. Voor alle vormen van diefstal lag het ophelderingspercentage in de periode rond 13 procent.

De gemeenten met de hoogste aantallen autodiefstallen per duizend personenauto’s* lagen tussen 2015 en 2017 in Limburg, zoals Valkenburg (bijna 7 gestolen auto’s per duizend), Heerlen en Maastricht. De vier grote steden en een aantal aangrenzende gemeenten hadden ook vaker dan elders in het land te maken met autodiefstal. Ook Arnhem en Nijmegen, met meer dan 4 gestolen auto’s per duizend, bevonden zich in de top 10. Gemiddeld werden tussen 2015 en 2017 jaarlijks van elke duizend personenauto’s 1,24 gestolen.

* Auto’s staan geregistreerd in de gemeente waar de eigenaar woont. Leaseauto’s worden doorgaans geregistreerd in de gemeente waar de leasemaatschappij gevestigd is. Een autodiefstal wordt geregistreerd in de gemeente waar de auto gestolen is. Dat kan leiden tot een vertekening in de grote steden en gemeenten waar grote leasebedrijven zijn gevestigd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.