FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 april 2017

O'Sullivan, Ding en Higgins naar kwartfinale op WK snooker

Ding Junhui heeft de kwartfinale van het wereldkampioenschap in Sheffield bereikt. De Chinees was in de tweede ronde te sterk voor zijn landgenoot met 13-12. Ding komt in de kwartfinale Ronnie O’Sullivan tegen. De vijfvoudig wereldkampioen won met 13-7 van Shaun Murphy.

Ding had vrijdag in de eerste sessie een 6-2 voorsprong opgebouwd en stond na de tweede nog 9-7 voor. Met breaks van 58, 98 en 61 boog Liang de achterstand om in een 9-10 voorsprong voorsprong. Daarna pakte allebei een frame, waardoor Liang één frame verwijderd was van de overwinning. Ding won toch nog de partij met breaks van 132 en 70.

In de kwartfinale komt de nummer vier van de wereld O’Sullivan tegen. De Engelsman won met 13-7 van Murphy. De vijfvoudig wereldkampioen had na twee sessies al een mooie voorsprong op zijn landgenoot en maakte het in de slotsessie snel af met breaks van 55, 67 en 111.

John Higgins heeft zich ook geplaatst voor de kwartfinale. De voormalig wereldkampioen uit Schotland won met 13-9 van Mark Allen. Higgins treft in de kwartfinale Kyren Wilson die vrijdag al won van Stuart Bingham met 13-10.

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Groningen

Voor de Go Ahead Eagles lijkt het doek in de Eredivisie gevallen. Het verloor vanavond met 2-3 van FC Groningen waardoor degradatie onafwendbaar lijkt.

Go Ahead Eagles

2 - 3

FC Groningen

 74' Hendriks
 89' Maatsen
 

 37' Mahi 
80' Drost
90+3' Mahi

 
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.383
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Suk
Fischer (Locigno/87)
Schenk
Achenteh (Maatsen/ 56)
Chirivella
Crowley
Ritzmaier
Antonia (De Kogel/56)
Hendriks
Manu
  Padt
Hiariej
Memisevic
v.Nieff
Davidson
Drost
Bacuna (Maduro/ 85)
Jenssen
Idrissi (Hrustic/85)
Mahi
Linssen (Sörloth/69)

Wetenschappers wereldwijd de straat op

Zo'n 37.000 wetenschappers en sympathisanten hebben zaterdag in zeshonderd steden wereldwijd gedemonstreerd voor de wetenschap in de March for Science. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. In Washington en New York waren de grootste demonstraties om het belang van de wetenschap te vieren. Ook in andere Amerikaanse steden en landen als Nederland en Duitsland gingen mensen de straat op.

De organisatoren van de actie willen de "cruciale rol die wetenschap speelt in onze democratie" benadrukken. "Het is belangrijk de regering te laten zien dat we feiten belangrijk vinden", zei een 24-jarige actievoerder. Hij maakte deel uit van een groep van tweeduizend mensen die zich in de binnenstad van Washington verzamelden om zogeheten teach-ins te geven over zaken als klimaatverandering, waterkwaliteit en duurzaam voedsel.

Hoewel de deelnemers zeggen niet gebonden te zijn aan een politieke partij, wordt de actie gezien als een protest tegen de plannen van president Donald Trump. Hij wil onder meer het mes zetten in federale onderzoeksbudgetten. Ook heeft hij een aantal milieubeschermende maatregelen teruggedraaid.

Trump reageerde met een verklaring. ,,We moeten het milieu beschermen zonder dat we schade toebrengen aan de werkende gezinnen in Amerika."

Wetenschappers wereldwijd de straat op
Wetenschappers wereldwijd de straat op (Foto: ANP)

Guardado: "Misschien wil PSV mij niet meer"

Andres Guardado speelt dit jaar een minder seizoen bij PSV en weet nog niet hoe zijn toekomst eruit al zien. De Mexicaan overweegt zijn opties.

Er klinken regelmatig geluiden dat Guardado bezig zou zijn aan zijn laatste seizoen in Eindhoven. Zelf weet de middenvelder nog niet wat de toekomst gaat brengen, al heeft hij nog wel een paar duidelijke doelstellingen.

"Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik ga doen. Het gaat er ook om wat PSV met me wil. Misschien willen ze me wel helemaal niet meer", grapte Guardado in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

"PSV zal voor mij nog een prijs willen vragen als een vertrek de beste optie is. Dus we weten nog niet wat er gebeurt. Mijn contract loopt nog een jaar door en voor mij is deelname aan het WK van 2018 ook leidend. Daar wil ik volgend jaar bij zijn."

"Ik wil kijken waar ik de meeste kansen heb om het WK op een goede manier te halen. Ja, het is een droom van me om ooit nog in de Amerikaanse competitie te spelen, maar de vraag is of volgend jaar het goede moment is. Het niveau is behoorlijk, al is het wel een stukje lager dan in Europa", aldus Guardado.

Uitslagen Eredivisie 22/04/2017

Excelsior heeft een grote stap gezet richting lijfsbehoud in de Eredivisie. Het versloeg vanavond in een degradatieduel N.E.C met 0-1. Verder won AZ met 2-1 van FC Twente en was Heracles Almelo met 1-2 te sterk voor PEC Zwolle.

N.E.C. Nijmegen

0 - 1

Excelsior

     58' v.Duinen
 
 Gele kaart: Bikel, Golla, Von Haacke, (N.E.C. Nijmegen), De Wijs, (Excelsior)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.300
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Heinloth
Dumic
Golla
Buwalda (Larsson/76)
Fomitschow
Messaoud
Bikel
Von Haacke
Grot (Mayi/ 59)
Groeneveld (Kadioglu/59)
  Hahn
Karami
Drost
De Wijs
Massop
Fortes
Fredy
Koolwijk
Elbers (Ondaan/90)
v.Duinen (Hadouir/84)
Hasselbaink (Bruins/77)

AZ

2 - 1

FC Twente

 81' Bijen (e.d)
 90+2' Friday
   65' Andersen
 
 Gele kaart: S.Wuytens, v.Eijden, (AZ), Ter Avest, (FC Twente)
 Rode kaart: , Andersen (86/2xg) (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.427
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Svensson
v.Eijden
Vlaar
Haps
Luckassen (Seuntjens/78)
v.Overeem (Bel Hassani/58)
S.Wuytens
Jahanbakhsh
Weghorst
Dos Santos (Friday/72)
  Marsman
Ter Avest
Andersen
Bijen
v.d.Lely
Klich
Jensen (Ede/81)
Mokotjo
Yeboah (Hooiveld/87)
ünal
Celina (George/69)

PEC Zwolle

1 - 2

Heracles Almelo

 86' v.d.Pavert    55' Armenteros
 80' Armenteros
 
 Gele kaart: Holla, (PEC Zwolle), Peterson, (Heracles Almelo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.250
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
Bouy (v.d.Pavert/85)
Schenkeveld
Holla
Saymak (Thomas/65)
Warmerdam
Ehizibue (Nijland/64)
Brock-Madsen
Menig
  Castro
Breukers
Te Wierik
Hoogma
Gosens (Droste/64)
Bruns
Pelupessy
Niemeijer (Duarte/81)
Kuwas
Armenteros
Peterson (Darri/78)

Oostenrijk: vluchtelingen buiten EU opvangen

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern (SPÖ) wil dat vluchtelingen in kampen buiten de EU worden opgevangen. Kern denkt aan kampen in landen als Libië, Senegal, Mali en Afghanistan.

Kern zegt dat in een interview met de krant Presse am Sonntag. Volgens hem is het vluchtelingenprobleem anders niet onder controle te krijgen. De bondskanselier realiseert zich dat menswaardige kampen buiten de EU offers vragen. ,,Financiële offers maar ook militaire. Zijn we bereid jonge mannen naar deze kampen te sturen ter verdediging?"

Oostenrijk voert een restrictief vluchtelingenbeleid. Het land laat slechts mondjesmaat vluchtelingen toe.

Oostenrijk: vluchtelingen buiten EU opvangen
Oostenrijk: vluchtelingen buiten EU opvangen (Foto: ANP)

Trieste sfeer in Ronde van Kroatië na overlijden Scarponi

Voor de start van de vijfde etappe van de Ronde van Kroatië heerste zaterdag een bizarre sfeer. Slechts een paar uur eerder werd bekend dat Astana-renner Michele Scarponi zaterdagochtend op 37-jarige leeftijd was overleden nadat hij tijdens de training werd aangereden. 

In Porec werd voorafgaand aan de ruim 140 kilometer lange etappe naar Ucka stilgestaan bij de dood van Scarponi, die vrijdag nog als vierde eindigde in het klassement van de Tour of the Alps. Het peloton nam voor de start een minuut stilte in acht, waarna ze onder applaus van de toeschouwers op gang kwamen.

Renners van Astana werden overmand door emoties over het nieuws van het overlijden van hun ploeggenoot, zoals vele collega's uit het peloton. Daaronder ook klassementsleider Vincenzo Nibali, die zichtbaar aangeslagen was. De tot dit jaar voor Astana koersende Italiaan heeft zijn eindzeges in de Tour de France van 2014 en Giro d'Italia van vorig jaar voor een groot deel te danken aan 'luitenant' Scarponi.

De finish in Ucka volgde zaterdag na een lange klim en de ogen waren gericht op Nibali, zeker met de dood van Scarponi in het achterhoofd. De renner van Bahrein-Merida zat wel mee in de kopgroep, maar moest in een spectaculaire finale toch het hoofd buigen voor Jaime Roson. Met nog één etappe te gaan nam de jonge Spanjaard de leiding in het klassement over. Nibali staat op twee seconden, maar aangezien zondag in Zagreb normaal gesproken wordt gesprint zal Roson de koers in principe winnen.

Paus: het zijn net concentratiekampen

Paus Franciscus heeft de vluchtelingencentra op de Griekse eilanden vergeleken met concentratiekampen. Hij zei dat zaterdag bij een herdenking in Rome. De paus vond dat de centra veel weghebben van concentratiekampen in Nazi-tijd door de hoeveelheid mensen die er verblijven.

De situatie in de Griekse aanmeldcentra op eilanden als Lesbos is al maanden gespannen. Naar schatting zitten er een kleine 14.000 vluchtelingen. Op het Griekse vasteland nog eens 50.000.

De paus had ook kritiek op het vluchtelingenbeleid van Europa. Immigratie is in het belang van Europa, zei de paus.

Paus: het zijn net concentratiekampen
Paus: het zijn net concentratiekampen (Foto: ANP)

Volleybalster Sloetjes met Turkse club naar Champions League-finale

Volleybalster Lonneke Sloetjes heeft zich zaterdag met haar Turkse club Vakifbank Istanbul geplaatst voor de finale van de Champions League. In het Italiaanse Trevisio wordt dit weekeinde de Final Four gespeeld: de halve finales en de finale van het Europese toptoernooi.

De eerste halve finale was een Turks onderonsje: Vakifbank, koploper in de nationale competitie, stond daarin tegenover Eczacibasi, eveneens uit Istanbul. De sets waren redelijk spannend, maar eigenlijk was er geen moment sprake van dat Vakifbank de finale niet zou halen: 25-20, 26-24, 25-22. In de finale speelt Sloetjes met haar Turkse club tegen de winnaars van het duel tussen Dinamo Moskou en thuisclub Imoco Volley Conegliano. Ook bij de Italianen staat met Robin de Kruijf een Nederlands international op het veld.

Bij Vakifbank speelt Sloetjes, sinds 2015 actief voor de Turkse topclub, met drie andere niet-Turkse dames. Opvallend is dat ze vorig jaar op de Olympische Spelen tegen alle drie dames speelde met het Nederlandse team. In de groepsfase won Nederland in Rio van het Servië van Milena Rasic, terwijl de Chinese Zhu Ting in de halve finale van de Spelen een ware plaaggeest was voor Nederland.

Kimberley Hill trof Sloetjes vorig jaar in de strijd om het brons, wat Hill's Amerikaanse ploeg won. Ook de coach is bekend voor Sloetjes, want Giovanni Guidetti was tot en met de Spelen de bondscoach van Nederland.

Brand Alkmaar: sluit ramen en deuren

In Alkmaar is brand uitgebroken in een grote woonboerderij aan de Westerstraat. Volgens RTVNH staat de rieten kap van de woning in de hens, en trekken dikke rookpluimen door de wijk heen. 

Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en eventuele ventilatiesystemen uit te schakelen. Er is ook een NL-alert verzonden. De brandweer is met meerdere eenheden aanwezig; er zou niemand meer in de woonboerderij aanwezig zijn. 

Zlatan lang uitgeschakeld met kruisbandblessure

Manchester United heeft bevestigd dat Zlatan Ibrahimovic in het Europa League duel met Anderlecht een zware kruisbandblessure heeft opgelopen. Hetzelfde geld ook voor Marcus Rojo.

United wil niet zeggen hoelang de revalidatie gaat duren maar het lijkt waarschijnlijk dat dit eerder maanden dan weken gaat zijn. "Onderzoek heeft uitgewezen dat Rojo en Zlatan inderdaad serieuze kruisbandblessures hebben opgelopen. Specialisten gaan hier de komende dagen naar kijken, daarna valt pas te zeggen hoe lang zij niet inzetbaar zijn."

Aangezien het contract van Zlatan na dit seizoen afloopt zou het zomaar kunnen zijn dat de Zweed zijn laatste wedstrijd voor de club uit Manchester dus al gespeeld heeft.

Zlatan lang uitgeschakeld met kruisbandblessure (Pro Shots / Action Images)
Zlatan lang uitgeschakeld met kruisbandblessure (Pro Shots / Action Images)

Coronel tweede bij eerste wedstrijd TCR Benelux

Zaterdag is op het circuit van Spa-Francorchamps de eerste wedstrijd verreden van het nieuwe TCR Benelux seizoen, hét toerwagenkampioenschap van de Benelux. Tom coronel werd met zijn Belgische teamgenoot Stéphane Lémeret tweede achter de winnaars Guillaume and Edouard Mondron. Rally-coureur Kevin Abbring maakt dit weekend een uitstap naar de circuitracerij. Samen met teamgenoot Aurélien Comte werd hij met een Peugeot 308 zesde.

Na de start nam Edouard Mondron met zijn SEAT Léon de leiding, gevolgd door Coronel. In ronde drie werd Coronel ingehaald door Sheldon van der Linde. Vlak voor de rijderswissel nam Van der Linde met zijn Audi RS3 de leiding over van Mondron. Na de rijderswissel vochten Mondron en Lémeret een lang gevecht uit voor de winst. Uiteindelijk trokken de gebroeders Mondron aan het langste eind.

Uitslag race 1
1. Edouard Mondron (BEL) /Guillaume Mondron (BEL) – Delahaye Racing – SEAT León TCR
2. Stéphane Lémeret (BEL)/Tom Coronel (NLD) – Boutsen Ginion Racing – Honda Civic TCR
3. Benjamin Lessennes (BEL)/Enze Guibbert (BEL)– Boutsen Ginion Racing – Honda Civic TCR
4. Stefano Comini (CHE))/Sheldon van der Linde (ZAF) – Comtoyou Racing – Audi RS 3 LMS
5. Maxime Potty (BEL)/Matthieu Detry (BEL) – Team WRT – Volkswagen Golf GTI TCR
6. Aurélien Comte (FRA)/Kevin Abbring (NLD) – DG Sport Compétition – Peugeot 308 Racing Cup
7. Romain de Leval (BEL)/Giacomo Altoè (ITA) – Delahaye Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
8. Mika Morien (NLD)/Stan Oord (NLD) – Bas Koeten Racing – Audi RS 3 LMS
9. Pierre-Yves Corthals (BEL)/Arnaud Fumal (BEL) – Milo Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
10. Jean-Karl Vernay (FRA)/Rob Huff (GBR) – Team WRT – Volkswagen Golf GTI TCR

Zilver en brons voor judoka's op EK

Op de voorlaatste dag van de Europese kampioenschappen judo in Warschau heeft Nederland nog twee medailles veroverd. Guusje Steenhuis en Roy Meyer mochten zich na afloop op het podium melden.

Bij de mannen tot 100 kilogram stond Michael Korrel in de halve finales. Daarin was de sterke Fransman Cyrille Maret te sterk en dus was brons het hoogst haalbare. Ook dat lukte echter niet, want de Rus Kiriil Denisov, doorgaans uitkomend in de klasse tot 90kg, bleek een maatje te groot en gooide Korrel op de rug.

Ook Roy Meyer ging onderuit in de halve finales. Bij de superzwaargewichten verloor hij van de Georgiër Guram Tushishvili, die Meyer met een schitterende worp op de rug gooide: ippon. In de strijd om het brons won Meyer op ippon van de Bosniër Harun Sadikovic.

Guusje Steenhuis won bij de dames tot 78 kilogram wél haar halve finale door Natalie Powell te verslaan. De Britse ging naar de strijd om het brons, waar ze de Nederlandse Karen Stevenson uit de medailles hield. Steenhuis stond in de finale tegenover de oersterke Française Audrey Tcheuméo, maar kwam al snel op voorsprong via een waza-ari. In de laatste minuut sloeg Tcheuméo echter alsnog toe en de Française pakte het goud. 

Tessie Savelkouls mocht bij de dames boven 78kg in de herkansingen in actie komen, maar verloor al gelijk van de Duitse Carolin Weiss en was dus uitgeschakeld. Zondag staan in Warschau de landenwedstrijden nog op het programma. 

Verstappen over GP Rusland: "Lekker restaurant ontdekt daar"

Volgend weekend staat de Grand Prix van Rusland op het programma op het circuit in Sochi. Max Verstappen noemt de baan op het olympisch park interessant. Maar niet alleen de baan wekt zijn interesse, hij kijkt nu al uit naar een restaurantbezoek in de Russische badplaats.

"Het is een interessante baan. Ondanks dat er veel lange rechte stukken zijn, hebben Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso het er aardig goed gedaan in het verleden." Zo vertelt Verstappen op zijn eigen site, www.verstappen.nl.

"Het is een speciaal circuit en nog steeds erg nieuw. Het ligt midden in het Olympisch Park en dat brengt een speciale sfeer met zich mee. De bochten zijn bijna 90 graden, wat je bijna nooit meemaakt. Het is een vlakke baan met weinig hoogteverschillen en een paar lastige remzones. Het is altijd uitdagend om vanaf hoge snelheid een langzame bocht in te duiken en het maximale uit het remmen te halen. Ik kijk er zeker naar uit om terug te keren en er een goede race te rijden", zo vervolgt de jonge Nederlander.

Tot slot vertelt Verstappen hoe hij ook buiten de baan gaat genieten. "Vorig jaar heb ik het centrum van Sochi bezocht. Dat was interessant en ik heb een erg mooi restaurant ontdekt, waar ik dit jaar zeker weer heen ga. Maar ik zal de naam daarvan nog maar geheim houden."

Verstappen over GP Rusland: "Lekker restaurant ontdekt daar" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over GP Rusland: "Lekker restaurant ontdekt daar" (Pro Shots / Action Images)

Verdachte aanslag Dortmund zwijgt

Sergej W., de verdachte van de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund (BVB), weigert vooralsnog een verklaring te geven over zijn betrokkenheid. Dat meldde de Duitse justitie zaterdag.

Vrijdag meldden diverse Duitse media dat de 28-jarige Russisch-Duitse man een bekentenis had afgelegd. De man ontkent tot nu toe.

De verdachte is aangehouden in Tübbingen in de deelstaat Baden-Württemberg. Hij werkte daar bij de dienst stadsverwarming. De politie heeft hem enkele dagen geobserveerd om bewijs te verzamelen.

De man wordt onder meer verdacht van poging tot moord en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.

Verdachte aanslag Dortmund zwijgt
Verdachte aanslag Dortmund zwijgt (Foto: ANP)

Steward geschorst na opstootje over buggy

American Airlines heeft een steward geschorst omdat hij tijdens een vlucht agressief reageerde op een vrouwelijke passagier die tegen de instructies in haar buggy in de bagagevakken wilde stoppen. Dat melden diverse Amerikaanse media op basis van filmpjes op Facebook.

Volgens ooggetuigen ging de vrouw tekeer tegen de steward en weigerde zij de wandelwagen af te geven. Daarop zou hij de buggy met enige kracht uit de handen van de vrouw hebben getrokken. De vrouw kreeg daarbij de buggy tegen haar gezicht. De baby die zij op haar armen had, werd op een haar na gemist.

Even later kwam het tot een verhitte discussie tussen diezelfde steward en een passagier die het opnam voor de huilende vrouw. Het incident deed zich voor op een vlucht van San Francisco naar Dallas-Fort Worth. American Airlines heeft inmiddels spijt betuigd. ,,Wat er op deze video is te zien, is niet hoe wij met onze klanten omgaan."'

Steward geschorst na opstootje over buggy
Steward geschorst na opstootje over buggy (Foto: ANP)

Van Niekerk doodsimpel naar snelle tijd op 200 meter

De Zuid-Afrikaanse sprinter Wayde van Niekerk verkeert in uitstekende vorm. De olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de 400 meter is van plan om later dit jaar op het WK voor de dubbel te gaan: de 400 en 200 meter.

Dit weekeinde wordt in Potchefstroom het Zuid-Afrikaans kampioenschap gehouden en daar liet Van Niekerk zien dat het met de snelheid wel goed zit. Vrijdag werd hij al tweede op de 100 meter in 10,04 seconden, waarna zaterdag de 200 meter aan de beurt was. In de series en de halve finales daarvan was het nog niet indrukwekkend, maar in de finale ging hij los.

Met een relatief zachte wind in de rug snelde Van Niekerk naar de leiding, waarna hij ruim voor de finish al stevig in begon te houden. Toch klokte hij een tijd van 19,90 seconden, wereldwijd de beste prestatie van 2017. Met 20,15 ging het zilver naar Akani Simbine, die een dag eerder op de 100 meter indruk maakte door in 9,95 te winnen, na 9,94 in de halve finales. Toptalent Gift Leotlela noteerde 20,20 en werd derde.

Van Niekerk maakt grote indruk op de 200 meter (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 16

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is sasquatsch met het volgende onderschrift: "Annie, are you ok? Are you ok, Annie? You've been hit by a smooth Chinese wall."

De opgave van deze week:

Op deze opmerkelijke manier vierde Sebastian Vettel zijn overwinning in Bahrein, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Op deze opmerkelijke manier vierde Sebastian Vettel zijn overwinning in Bahrein, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Olielek na bootcrash bij Gran Canaria

Door een ongeval met een veerboot is bij Gran Canaria zo'n 60.000 liter brandstof in zee terecht gekomen. Het vaartuig ramde vrijdagavond met zo'n 140 passagiers aan boord een pier. Daardoor sloeg volgens de regionale autoriteiten een brandstofleiding in de haven lek.

De lokale autoriteiten sloegen groot alarm. Speciale teams proberen zaterdag de circa 3 kilometer lange en 400 meter brede olievlek in te dammen. De brandstof drijft op het water bij Las Palmas en Telde, de twee belangrijkste plaatsen op het onder toeristen populaire Spaanse eiland.

De meeste passagiers van de veerboot bleven ongedeerd, zei een woordvoerder van het bedrijf dat eigenaar is van het schip. Enkele opvarenden liepen lichte verwondingen op. De oorzaak van de botsing is volgens het bedrijf een technisch mankement aan boord van de veerboot. Daardoor zou de stroom zijn uitgevallen.

Olielek na bootcrash bij Gran Canaria
Olielek na bootcrash bij Gran Canaria (Foto: ANP)

Release-data van komende Avatar-films bekend

De tweede Avatar-film komt op 18 december 2020 uit in de bioscopen. Ook de data van deel 3, 4 en 5 zijn zaterdag bekendgemaakt op de Facebookpagina van Avatar.

Deel twee van Avatar stond stond lange tijd gepland voor de kerstperiode van 2018, maar regisseur James Cameron maakte vorige maand bekend dat hij die premièredatum niet zou halen. Het was al de derde keer dat de film werd uitgesteld. Het eerste deel van Avatar bracht wereldwijd 2,7 miljard dollar op.

Cameron maakt de volgende Avatar-delen gelijktijdig op. Deel drie komt uit op 17 december 2021, deel vier komt uit op 20 december 2024 en het vijfde deel draait vanaf 19 december 2025 in de bioscopen.

Sam Worthington, Zoe Saldana en Sigourney Weaver keren terug voor de filmreeks.

Release-data van komende Avatar-films bekend
Release-data van komende Avatar-films bekend (Foto: BuzzE)

Volleman vijfde op sprong, goud voor Devillard

Turnster Tisha Volleman is vijfde geworden in de EK finale op het onderdeel sprong. Volleman kwam tot twee goede sprongen tot een gemiddelde van 14,250 punten. De titel ging naar de Française Coline Devillard. Zij behaalde 14,466 punten.

Daarmee bleef Devillard de Britse Ellie Downie (14,350) en de Hongaarse Boglarka Devai (14,316) voor. De 17-jarige Volleman keek tevreden terug op de finale. "Ik heb een beetje zitten dromen om deze sprongen op deze manier neer te zetten. Dat dat dan lukt, is wel een beetje onwerkelijk. Beter had gewoon niet gekund,'' zei Volleman trots op haar vijfde plaats.

Nina Derwael heeft België vandaag het eerste goud in de geschiedenis van de Europese kampioenschappen turnen bezorgd. De 17-jarige turnster was de beste op het toestel brug met ongelijke leggers.

Voor Rebecca Downie eindigde de finale in een teleurstelling. De Europees kampioene van 2014 en 2016 op dit onderdeel kwam hard ten val en kon haar oefening niet afmaken. Haar jongere zus Ellie Downie had wel succes. Ze deelde het brons samen met de Duitse Elisabeth Seitz. De Russin Elena Eremina won het zilver.

Russische dopingklokkenluider krijgt vier jaar schorsing

De Russische sprinter Alexander Khyutte heeft van het Internationaal Sporttribunaal CAS een schorsing van vier jaar gekregen. Dat heeft de Russische atletiekbond ARAF bekendgemaakt. 

Khyutte krijgt zijn jarenlange schorsing voor drie overtredingen: het afleveren van een positieve test, een poging om verboden middelen te gebruiken en een poging om een dopingcontrole te ontlopen. 

Na zijn beschuldigingen stapte Khyutte naar wereldatletiekbond IAAF om als klokkenluider te fungeren. Daar beschuldigde hij zijn oud-coach Zukhra Vereshchagina, een van de topcoaches in Rusland, en diverse atleten ervan zich ook met doping bezig te houden. 

Eerder deze maand liet de IAAF al weten dat Vereshchagina onderwerp is van een onderzoek naar doping. Atleten die betrapt worden, maar vervolgens 'significante hulp' bieden bij het opsporen van meer dopingzondaars kunnen een strafvermindering krijgen. Of daar in het geval van Khyutte mogelijk sprake van is geweest is niet bekend. 

Bertens trekt stand snel gelijk in Fed Cup

Na de eerste dag van de Fed Cup-ontmoeting tussen Slowakije en Nederland is de stand 1-1. Richel Hogenkamp verloor haar partij eerder de dag kansloos, maar kopvrouw Kiki Bertens (WTA-20) trok de stand op overtuigende wijze gelijk door Rebecca Sramkova (WTA-126) met 6-1 en 6-3 te verslaan.

Sramkova pakte in de eerste set de eerste game, maar daarna greep Bertens zes games op rij. De Nederlandse liet regelmatig goed tennis zien, terwijl haar Slowaakse tegenstandster veel fouten produceerde. Sramkova ging daarna in set twee als een komeet van start en stond na twee breaks op een 3-0 voorsprong. Bertens schakelde echter een tandje bij en won zes games op rij. Ze sloeg de partij uit met een ace.

Morgen gaat de ontmoeting verder met het enkelspel tussen Hogenkamp (WTA-136) en Sramkova. Daarna speelt Bertens tegen Jana Cepelova (WTA-99).

Dawn of War III bèta nu open

De open bèta voor Warhammer 40.000: Dawn of War III is nu begonnen. Als je naar deze Steam-pagina gaat en naar beneden scrollt naar Open Bèta, dan kun je meteen beginnen met je strijd als Eldar, Ork of Space Marine. Iedereen die meedoet maakt kans om een Warhammer 40.000: Dawn of War III Collector’s Edition te winnen.

Warhammer 40k: Dawn of War III - Beta

Om kans te maken op de Collector's Edition met bijbehorende Blood Ravens van 'Eavy Metal moet je wel creatief bezig zijn. Je creëert met de ingame Army Painter een outfit voor je leger en tweet een plaatje ervan. Als jij volgens de Emperor het leukste ontwerp hebt, dan ga je er met de prijs vandoor. Het volledige reglement is hier na te lezen.

De bèta duurt tot 24 april. Warhammer 40.000: Dawn of War III is vanaf 27 april verkrijgbaar voor pc (Windows).

Warhammer 40k: Dawn of War III - Collector's Edition

Warhammer 40k: Dawn of War III - 'Eavy Metal

Beachduo Brouwer/Meeuwsen naar halve finales Xiamen

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich geplaatst voor de halve finales van het toernooi in het Chinese Xiamen. 

De Nederlanders zijn in China als tweede geplaatst en schakelden in de eerste ronde de Amerikanen Stafford Slick en William Allen uit. In de achtste finales moesten Christian Sandlie Sørum en Mathias Berntsen uit Noorwegen er aan geloven, waarna weer een Amerikaans duo klaar stond: Sean Rosenthal en Trevor Crabb. De eerste twee sets gingen gelijk op, maar Brouwen en Meeuwsen waren te sterk en wonnen met 21-16, 17-21, 15-9.

Maciej Rudol en Jakub Szalankiewicz zijn in de halve eindstrijd de tegenstanders. Voor wie de slaap komende nacht niet kan vatten: vanaf een uurtje of twee Nederlandse tijd zijn de halve finales in Xiamen live te volgen via het YouTube-kanaal van volleybalbond FIVB.

Joy Stubbe en Jolien Sinnema schopten het in het vrouwentoernooi tot de kwartfinales, maar daar eindigde het avontuur. Fan Wang en Yuan Yue waren voor eigen publiek een maatje te groot en wonnen met 12-21, 21-14, 6-15. 

Nederland opent Fed Cup-duel met kansloze nederlaag Hogenkamp

De Nederlandse damestennisploeg is de strijd om een plekje in de Wereldgroep van de Fed Cup volgend jaar niet best begonnen. In Bratislava ging Richel Hogenkamp (WTA-136) in de eerste partij kansloos onderuit tegen Jana Cepelova (WTA-99).

De twee stonden twee keer eerder tegenover elkaar en ook in 2010 en 2012 was Cepelova te sterk. Dat dat zaterdag wederom het geval zou zijn was snel duidelijk. Hoewel Hogenkamp af en toe wat goede punten liet zien, maakte ze ook een wagonlading aan onnodige fouten.

Dat ze Cepelova's service vier keer brak bleek volledig nutteloos, want van haar eigen acht opslagbeurten kon de Nederlandse er welgeteld één winnen. Na anderhalf uur was het gedaan: 3-6, 2-6.

Kiki Bertens, de mondiale nummer twintig, moet proberen de stand gelijk te trekken door de ruim honderd plaatsen lager genoteerde Rebecca Sramkova te verslaan. De wedstrijden zijn zoals gewoonlijk live te zien op Ziggo Sport. 

Auto vol drugs: 18 jaar in Britse cel

Een 57-jarige Rotterdammer is in Groot-Brittannië veroordeeld tot 18 jaar cel. Hij had ongeveer 50 kilo drugs verstopt in een auto. Toen hij bij de ingang van de Kanaaltunnel werd gecontroleerd, liep hij tegen de lamp.

De man was met een Volkswagen Polo uit 2002 van Rotterdam naar Calais gereden. Toen de Britse douane hem wilde controleren bij de ingang van het Eurostar-station zei hij dat hij op weg was naar een veiling van klassieke auto's op het circuit van Silverstone. Hij had echter geen toegangskaartje voor de veiling en had ook geen hotelreservering. Toen zijn auto werd gecontroleerd, ontdekten de beambten pakketten met MDMA, die op meerdere plekken verstopt waren, onder meer bij het reservewiel. De drugs zouden enkele miljoenen waard zijn geweest.

Auto vol drugs: 18 jaar in Britse cel
Auto vol drugs: 18 jaar in Britse cel (Foto: ANP)

Drie Nederlandse judoka's in halve finales EK

Op het Europees kampioenschap judo in Warschau hebben drie van de zes Nederlanders die op zaterdag in actie komen zich geplaatst voor de halve finales.

Bij de mannen tot 90 kilogram was Noël van 't End in zijn eerste wedstrijd veel te sterk voor de Fin Samuli Viitanen. De Serviër Nemanja Majdov was vervolgens echter te sterk in de golden score en dus was de Nederlander uitgeschakeld.

Michael Korrel deed het bij de mannen tot 100kg beter en won in zijn eerste partij van de Roemeen Daniel Matei. Miklos Cirjenics uit Hongarije moest er vervolgens ook aan geloven en nadat de Rus Kazbek Zankishiev in de golden score opzij werd geschoven was de halvefinaleplek binnen voor Korrel. Daarin staat hij tegenover de Fransman Cyrille Maret, die vorig jaar olympisch brons veroverde.

Bij de superzwaargewichten, boven de 100 kilo, wordt Nederland vertegenwoordigd door Roy Meyer. Hij schakelde de Oostenrijker Stephan Hegyi uit in de achtste finales en won daarna van de Oekraïner Stanislav Bondarenko. In de halve eindstrijd staat Meyer tegenover de Georgiër Guram Tusishvili.

De dames tot 78 kilogram zagen twee Nederlandse deelneemsters in de loting: Karen Stevenson en Guusje Steenhuis. Stevenson versloeg de Litouwse Migle Dudenaite, maar tegen de Franse wereldtopper Audrey Tcheuméo, goed voor olympisch zilver in Rio, was ze niet opgewassen. Steenhuis begon met een overwinning op Antonina Shmeleva uit Rusland. De Hongaarse Evelin Salanki moest er door een houdgreep aan geloven, waardoor Steenhuis zich voor de halve eindstrijd plaatste. De Britse Natalie Powell is daarin haar tegenstandster.

Tessie Savelkouls vertegenwoordigt Nederland bij de dames boven de 78kg. Tegen Emese Karpati uit Hongarije won ze via een armklem, maar Svitlana Iaromka uit Oekraïne bleek in de kwartfinales te sterk. Savelkouls heeft via de herkansingen nog wel kans op brons. 

Om 16.00 uur begint de tweede sessie van de dag, met de herkansingen en de (halve) finales. Die zijn zoals te doen gebruikelijk allemaal live te volgen via Ippon.tv.

Dode door ernstig ongeluk in Horssen

Bij een ernstig ongeluk in het Gelderse dorpje Horssen is zaterdagmiddag een dode gevallen. Volgens de politie zijn er ook meerdere mensen gewond geraakt.

Bij het ongeval, dat gebeurde op de Maas en Waalweg, zijn vermoedelijk twee auto's frontaal op elkaar gebotst.

Dode door ernstig ongeluk in Horssen
Dode door ernstig ongeluk in Horssen (Foto: ANP)

Ziyech: "Ik zie kansen tegen Lyon"

Ajax werd vrijdagmiddag gekoppeld aan Olympique Lyon. Hakim Ziyech is blij met de loting voor de halve finale van de Europa League.

Olympique Lyon bleek voor AZ een lastig karwei. De ploeg uit Frankrijk scoorde in twee wedstrijden elf keer tegen de Alkmaarders. Ziyech verwacht dat Ajax meer kans maakt tegen Lyon en is niet ontevreden over de loting.

"Lyon is een mooie tegenstander, maar niet de sterkste tegenstander", vertelde Ziyech in gesprek met De Telegraaf. "Manchester United zit er namelijk ook nog in. Die ploeg schat ik wel hoger in. Ik zie kansen, aanvallende ploegen liggen ons wel."

Ziyech staat er niet van te kijken als Ajax dit seizoen twee prijzen weet binnen te slepen. Naast het vertrouwen in een goede afloop van de halve finale van de Europa League, mikt de middenvelder op het kampioenschap.

Ajax staat één punt achter op Feyenoord, waardoor de Amsterdammers wachten op een slippertje van de koploper. Dat ziet Ziyech nog wel gebeuren. "We moeten nog zes duels winnen. Ik ga er nog steeds van uit dat Feyenoord punten zal morsen. Dat zie ik bij Vitesse wel gebeuren."

Sea of Thieves krijgt hoog bezoek

Ontwikkelaar Rare kreeg het hoofd van Xbox Phil Spencer op bezoek. Hij wil de weten hoe zij ervoor staan met de first-person MMO Sea of Thieves. In een filmpje doet Rare uit de doeken hoe het grondstoffen-systeem werkt en waar de uitdagingen zitten.

Sea of Thieves draait om het spelen als piraat en met je crew schatten zoeken, je boot drijvende houden, de wereld verkennen en PvP. Zoals je in het onderstaande filmpje kunt zien spelen survival-elementen ook een rol. Scheurbuik en schipbreuk zijn reële gevaren. De MMO Sea of Thieves komt dit jaar nog uit voor Xbox One en pc (Windows).

Disney draait speciale pandafilm op Earth Day

Filmstudio Disney besteedt dit weekend ook in Nederland aandacht aan Earth Day. In de bioscopen van Vue en Kinepolis is op zaterdag en zondag exclusief de natuurdocumentaire Born in China te zien, over het leven van reuzenpanda's.

De film toont het leven van twee panda's in het wild en bevat volstrekt unieke beelden van het leven van de dieren in de overweldigende Chinese natuur. Disneynature werkt voor het project op Earth Day samen met het Wereld Natuur Fonds. Een deel van de opbrengsten van het bioscoopbezoek wordt gebruikt om panda's die in China in het wild leven te helpen.

China heeft onlangs twee reuzenpanda's tijdelijk afgestaan aan Nederland in de hoop dat ze zich in Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaan voortplanten. De komst van de dieren, Wu Wen en Xing Ya, naar Nederland veroorzaakte een groot mediacircus.

March for Science
Op verschillende plaatsen in Nederland wordt op zaterdag en zondag aandacht aan Earth Day besteed. Zo vindt er zaterdagmiddag in Amsterdam een 'March for Science' plaats, die start op het Museumplein. Hiermee willen wetenschappers en studenten aandacht vragen voor de betekenis van wetenschap voor het voortbestaan van de aarde. Wetenschappelijke waarschuwingen over bijvoorbeeld het klimaat worden de laatste tijd door wereldleiders als Donald Trump afgedaan als fabeltjes.

De bedoeling van Earth Day is mensen over de hele wereld te wijzen op de invloed van het consumptiegedrag op de staat van de aarde.

Disney draait speciale pandafilm op Earth Day
Disney draait speciale pandafilm op Earth Day (Foto: BuzzE)

BNNVARA overweegt Bart de Graaff te herdenken

Omroep BNN-VARA denkt erover om met "iets groots" te komen om BNN-oprichter Bart de Graaff te herdenken. Dat vertelt zijn zus Mirjam zaterdag in een interview in het AD. Bart de Graaff overleed in 2002 op 35-jarige leeftijd. De televisiemaker zou anders afgelopen week 50 jaar oud zijn geworden.

"Tijdens besprekingen bij BNN-VARA kwam het ter sprake", vertelt zijn zus. "BNN dat twintig jaar bestaat. Bart vijftien jaar dood. Tien jaar geleden De Grote Donorshow - gingen we iets groots doen?" Maar wat haar betreft hoeft het niet per se. "We laten hem voortleven in de Bart de Graaff Foundation waarin we jonge mensen met een lichamelijke beperking helpen die ook iets willen opzetten. En ik blijf het leuk vinden om mijn kinderen te vertellen over Bart en dingen te laten zien."

Bart de Graaff (1967-2002) kreeg nadat hij was doorgebroken met een televisiecommercial zijn eigen programma bij Veronica. Later groeide zijn programma B.O.O.S. uit tot de jonge omroep BNN. Hij leed aan een nierziekte en kreeg een donornier, maar zijn lichaam stootte het orgaan af. In 2002 overleed hij op 35-jarige leeftijd.

BNNVARA overweegt Bart de Graaff te herdenken
BNNVARA overweegt Bart de Graaff te herdenken (Foto: BuzzE)

Jørgensen: "Ik blijf gewoon bij Feyenoord"

Feyenoord lijkt niet te hoeven vrezen voor een vertrek van Nicolai Jørgensen. De aanvaller is niet van plan om Rotterdam te verlaten.

Jørgensen maakte dit seizoen negentien doelpunten in de Eredivisie en zou de aandacht hebben getrokken van verschillende buitenlandse clubs. Zo zou Everton interesse hebben in de diensten van de aanvaller, maar de interesse is niet wederzijds.

De spits heeft het naar zijn zin bij Feyenoord en is niet bezig met een vertrek. "De kans dat ik volgend seizoen nog bij Feyenoord speel is heel groot. Ik blijf gewoon hier", vertelde hij in gesprek met De Telegraaf.

Jørgensen moet met Feyenoord de voorsprong op Ajax in stand zien te houden om het kampioenschap binnen te slepen. De doelpuntenmaker let echter vooral op zijn eigen ploeg en keek ook niet naar Schalke - Ajax.

"Ik ben alleen bezig met Feyenoord. We moeten ook alleen naar onszelf blijven kijken. Ik verwacht dat Ajax al zijn resterende wedstrijden gaat winnen", aldus Jørgensen, die zondag met Feyenoord tegen Vitesse speelt. Telfortklanten kunnen die wedstrijd gratis live kijken.

Door zijn uitspraken lijkt het wellicht een kwestie van tijd voor de spits vertrekt uit Rotterdam. 

PvdA'er Van Rijn: hoge verwachtingen nieuwe kabinet

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) werd tijdens de campagne voor de verkiezingen verrast door de plotse aandacht van de VVD voor de verpleegzorg. "In eerste instantie dacht ik: wat krijgen we nou! Maar een late bekering is ook waardevol. Weer een medestander erbij", zegt Van Rijn zaterdag in het AD.

De PvdA'er moest zelf in financieel zware tijden harde ingrepen doorvoeren en vele banen schrappen. Dat kwamen hem op veel kritiek te staan. Van Rijn vindt echter dat hij 'ongelooflijk hard' heeft gewerkt om de verpleeghuiszorg langzaam naar een hoger niveau te tillen. "Want we behoren al tot de wereldtop".

Volgens Van Rijn ligt voor het nieuwe kabinet een volgende uitdaging op tafel: geld reserveren voor liefdevolle zorg op maat, geleverd door een goed opgeleide medewerkers die weer trots zijn op hun werk. "Dat gaat op vaste basis minstens 1,3 miljard euro kosten, heeft het Zorginstituut uitgerekend. Het is aan een nieuw kabinet om daar afspraken over te maken, de verwachtingen zijn dus hooggespannen. Ik heb de bal op de stip gelegd."

Van Rijn: hoge verwachtingen nieuwe kabinet
Van Rijn: hoge verwachtingen nieuwe kabinet (Foto: ANP)

Zeer grote brand Westelijk Havengebied Amsterdam

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam is zaterdag een zeer grote brand uitgebroken. Het vuur woedt in een bedrijfsverzamelgebouw op het industrieterrein aan de Westhavenweg.

Tot in de wijde omtrek is een grote zwarte rookwolk te zien.

Politie doet inval op wietplantage VARA-serie

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een inval gedaan op de set van de serie Hollands Hoop. Dat heeft de uitvoerend producent zaterdag bevestigd. De serie speelt zich onder meer af op een wietplantage.

Een externe nachtwaker die was ingehuurd om het terrein waar de set ligt te bewaken, wist niet dat het om een set ging en belde de politie dat hij een illegale wietplantage had gevonden. Op dat moment was er niemand van cast of crew aanwezig op de set net buiten Amsterdam."Het is een vrij groot terrein en de meeste bewakers weten wel wat we hier doen", stelt de producer.

Wat in de serie doorgaat voor wietplantage is eigenlijk een veld met hennepplantjes, dat er hetzelfde uitziet. Nadat de politie contact had gehad met de makers van de serie, werd het misverstand duidelijk.

Overwerkte psychiater
Hollands Hoop, over de overwerkte psychiater Fokke Augustinus die tegen wil en dank met zijn gezin een wietplantage runt op hun boerderij, won in 2014 het Gouden Kalf voor Beste tv-drama. De hoofdrollen worden gespeeld door Marcel Hensema, Kim van Kooten, Martijn Lakemeijer en Hadewych Minis. De reeks wordt gemaakt door Dana Nechushtan en Franky Ribbens.

Hollands Hoop is een coproductie van BNNVARA en de NTR samen. Het tweede seizoen is komend najaar te zien op NPO2.

Politie doet inval op wietplantage VARA-serie
Politie doet inval op wietplantage VARA-serie (Foto: BuzzE)

NBA Play-Offs: Celtics en Thunder brengen spanning terug

Na twee nederlagen tegen de Chicago Bulls leken de Boston Celtics op weg om de schlemiel van de play-offs te worden. De Celtics, nummer één in het oosten na het reguliere seizoen, speelden de derde wedstrijd van de best-of-seven serie in Chicago. De Bulls misten Rajon Rondo, die in de vorige wedstrijd zijn duim brak en zeker een week aan de kant moet blijven.

Het uitvallen van Rajon Rondo is een pijnlijke tegenvaller voor de Bulls. Halverwege het seizoen lag hij overhoop met de trainer en werd hij regelmatig niet opgesteld. Maar in de play-off serie tegen zijn oude ploeg en met de spotlight van de media op hem gericht was Rondo weer helemaal opgeleefd. Jerian Grant mocht voor de Bulls starten op de point guard-positie.

Celtics-guard Isaiah Thomas had na de vorige wedstrijd een paar dagen om bij zijn rouwende familie te zijn. Vlak voor de play-offs overleed zijn zus in een eenzijdig auto-ongeluk. In Chicago sloot hij weer aan bij de rest van zijn team.

Boston begon overtuigend in Chicago en nam na één kwart een 15-33 voorsprong. Chicago wist het gat bijna te dichten, vroeg in het derde kwart hadden de Bulls de achterstand teruggebracht tot één punt. Een alley-oop van Thomas naar Horford en twee driepunters van Thomas zetten het verschil weer op negen en deze voorsprong werd door Boston niet meer uit handen gegeven. De als eerste geplaatste Celtics wonnen met 87-104.

Al Horford werd met achttien punten topscorer voor Boston. Vijf spelers van de Celtics eindigden in de dubbele cijfers. Chicago schoot slechts 39 procent van haar schoten raak en leed zeventien keer balverlies.

Wedstrijd vier is ook in Chicago. Voor Boston geldt dat dat net zo goed een must-win wedstrijd is. Een 1-3 achterstand in een play-off serie wordt maar zelden goedgemaakt, al moet je dat niet aan fans van de Golden State Warriors vertellen. Chicago moet hopen op een betere wedstrijd van Jimmy Butler, die op veertien punten bleef steken. Ook moeten de back-ups van Rondo meer laten zien. Jerian Grant, Michael Carter-Williams en Cameron Payne speelden samen 42 minuten, maar kwamen niet verder dan elf punten en drie assists.

De Oklahoma City Thunder keken tegen de Houston Rockets ook tegen een 2-0 achterstand aan. Zij speelden wedstrijd drie echter in eigen huis. In een spannende wedstrijd stond Oklahoma City vrijwel de hele wedstrijd voor, maar bleef tot het laatste schot onduidelijk wie zou winnen.

Met een 93-83 voorsprong begonnen de Thunder aan het laatste kwart, maar Houston kroop gedurende de laatste minuten steeds dichterbij. Bij het ingaan van de laatste minuut zette James Harden Houston met een driepunter langszij: 111-111. Steven Adams, het Nieuw-Zeelandse broertje van Olympisch kogelstootkampioene Valerie Vili, zette de Thunder op een 113-111 voorsprong.

Harden miste een kans om Houston op voorsprong te zetten. Beide ploegen maakten fouten op de tegenstander, het werd een lange slotminuut met vrije worpen over en weer. Harden faalde niet, terwijl Westbrook twee van zijn vier schoten miste. Met een achterstand van twee punten kon Harden nog eenmaal het veld overdribbelen en aanleggen voor een driepunter. Het publiek in Oklahoma City hield een fractie van een seconde zijn adem in, maar zag dat het schot net te kort was. De Thunder wonnen met 115-113.

Thunder brengt de spanning terug. Bron: YouTube

In tegenstelling tot wedstrijd twee wist Westbrook zijn teamgenoten ditmaal beter bij het spel te betrekken. De guard eindigde de wedstrijd nog altijd met 32 punten, 13 rebounds en 11 assists, maar hij nam slechts 24 schoten. In de vorige wedstrijd nam hij ongeveer twee keer zoveel schoten. Taj Gibson, Andre Roberson, Victor Oladipo en Enes Kanter scoorden ook allemaal minstens tien punten.

Bij Houston eindigde James Harden met 44 punten. Lou Williams, overgekomen van de Lakers als scorende bankspeler, deed precies waarvoor hij gehaald was en kwam tot 22 punten. Patrick Beverley, de ster van wedstrijd één, kwam deze wedstrijd tot één schamel punt. In de laatste minuut van de wedstrijd maakte hij zijn zesde fout van de wedstrijd en moest hij noodgedwongen het veld verlaten.

De laatste wedstrijd van de avond vond plaats in Utah, waar de Jazz de Los Angeles Clippers ontvingen. Utah had één van de eerste twee wedstrijden in Los Angeles gewonnen, dus de inzet was een voorsprong én thuisvoordeel in de serie.

Utah begon in eigen huis voortvarend. Gordon Hayward speelde waarschijnlijk de beste twaalf minuten uit zijn carrière en kon na het eerste kwart tevreden naar het scorebord kijken. De Jazz stonden met 34-21 voor en Hayward had in zijn eentje evenveel punten gescoord als alle Clippers bij elkaar.

In het tweede kwart kregen de Clippers een tegenvaller te verwerken toen Blake Griffin ongelukkig landde en de kleedkamer opzocht. Griffin keerde niet meer terug in het veld.

De Clippers gaven zich, aangevoerd door Chris Paul, echter niet gewonnen en bleven bij de tegenstander in de buurt. Vier minuten voor tijd scoorde Chris Paul een driepunter die de Clippers de eerste voorsprong in de wedstrijd gaf. Paul maakte ook de volgende zes punten en die voorsprong hielden de Clippers vast. Los Angeles won met 106-111.

Chris Paul eindigde de 34 punten en 10 assists. Paul is zonder twijfel één van de beste point guards in de NBA sinds Magic Johnson, maar succes in de play-offs is voor hem altijd uitgebleven. Nooit wist hij de derde ronde te bereiken. CP3 wordt er niet jonger op en een vroege uitschakeling door de Jazz zou zijn reputatie geen goed doen.

Een medisch onderzoek wees uit dat Griffin slechts een gekneusde teen heeft, mogelijk is hij in wedstrijd vier weer van de partij. 

Hayward eindigde namens de Jazz met veertig punten. De rest van de productie van de ploeg werd grotendeels geleverd door de veteranen George Hill en Joe Johnson. Het is te hopen voor Utah dat Rudy Gobert snel weer terugkeert. Het startende frontcourt van Utah, Derrick Favors en Boris Diaw, wist in deze wedstrijd samen niet meer dan vijf punten te maken.

Uitslagen

Chicago Bulls – Boston Celtics 87-104
Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 115-113
Utah Jazz – Los Angeles Clippers 106-111


Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 1 – 2 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 3 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 1 – 2 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 2 – 0 Atlanta Hawks


Western Conference play-offs

Golden State Warriors 2 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 2 – 1 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 2 – 1 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 2 – 1 Utah Jazz

Wielerwereld geschokt na dood 'grappenmaker' Scarponi

De wielerwereld is in diepe rouw na de plotselinge dood van Michele Scarponi. De renner van Astana kwam zaterdagochtend om het leven nadat hij tijdens een trainingsrit werd aangereden. Vrijdag keerde hij na een sterk optreden in de Tour of the Alps, waar hij zelfs zijn eerste profzege sinds 2013 boekte, terug naar zijn vrouw en twee jonge kinderen. 

Al de hele ochtend sturen profteams- en renners berichten de social media op. "Ik weet het niet...ik heb er geen woorden voor, mijn vriend", schrijft oud-ploeggenoot Vincenzo Nibali. "Ik voel me verlamd en heb geen woorden voor het nieuws over de dood van Scarponi, een groot persoon en iemand die altijd een aanstekelijke lach op zijn gezicht had", aldus Alberto Contador, wiens dopinggebruik Scarponi de eindzege in de Giro d'Italia van 2011 opleverde.

Veel renners halen herinneringen op en één ding lijkt duidelijk: Scarponi was geliefd in het peloton. Volgens ploeggenoten en concurrenten had de joviale Italiaan altijd een lach op zijn gezicht en hield hij ervan de clown uit te hangen. Ook was hij ongetwijfeld een van de weinige profrenners die wel eens met een papegaai trainden: Frankje, een vogel met de kleuren van Astana en liefhebber van Scarponi's helm, vloog meerdere malen mee met de Italiaan, die daar dan filmpjes van op Twitter zette. 

Artiesten betuigen liefde aan platenzaak

In platenzaken door heel Nederland wordt zaterdag Record Store Day gevierd, een jaarlijkse ode aan de onafhankelijke platenwinkel. Er doen tientallen artiesten aan mee.

In honderd platenzaken door het hele land zijn optredens te zien en horen van acts als Jett Rebel - die in Nederland ambassadeur is van Record Store Day - Blaudzun, Spinvis, Lucas Hamming, Chef'Special en Niels Geusebroek.

Record Store Day is een internationaal evenement. Het wordt ook gehouden in andere Europese landen en Amerika, Australië en Japan.

Artiesten betuigen liefde aan platenzaak
Artiesten betuigen liefde aan platenzaak (Foto: ANP)

'Sesamstraat wordt helemaal niet vervangen'

De NTR gaat het programma Sesamstraat binnen anderhalf jaar vervangen. De publieke omroep moet een groot bedrag aan de Amerikaanse licentiehouders betalen om het kinderprogramma te mogen uitzenden en "dat wordt allemaal veel te duur". Daarom zou de NTR bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuw kinderprogramma.

Dat stelt Aart Staartjes, die tussen 1984 en 2009 meneer Aart speelde in het programma, zaterdag in de Volkskrant. "De netmanager en de baas van de NTR, die Römer, vinden het niet meer van deze tijd. Iets hoeft niet waar te zijn, dat weten we van Erdogan en Trump, maar als je het maar vaak genoeg roept, gaan mensen het vanzelf geloven. Sesamstraat is geweest; de bazen willen makkelijk en goedkoop succes. Ik vind het akelig."

Sesamstraat wordt sinds 1 januari 2016 niet meer uitgezonden aan het begin van de avond, zoals tientallen jaren het geval was. Het programma wordt nu uitgezonden via een digitaal themakanaal en 's ochtends en 's middags herhaald. Het aantal kijkers is sindsdien gekelderd.

"In de zakenwereld heet zoiets een sterfhuisconstructie", aldus Staartjes. Hij noemt het "gezeur" dat kinderen het programma op hun iPad zouden kijken. "Heeft ieder kind een eigen iPad? Kan een 3-jarige zelf naar Uitzendinggemist? Dat doen ze, zeggen de bestuurders, kinderen kijken on demand. Ik vind: naar Sesamstraat kijk je samen met je ouders, om half zeven."

Het voornemen van de NPO om het tijdstip van Sesamstraat te wijzigen leidde in 2009 tot veel opschudding. Een petitie met meer dan 200.000 steunbetuigingen om het niet te doen werd in april van dat jaar overhandigd aan NPO-baas Gerard Timmer. Het programma trok in 2015, om half zes, meer dan 120.000 kijkers. Tegenwoordig trekken de ochtend- en middaguitzending enkele tienduizenden kijkers.

Update 11.43 uur

De NTR gaat Sesamstraat niet vervangen voor een nieuw kinderprogramma. Dat stelt een woordvoerder zaterdag desgevraagd na een interview waarin acteur Aart Staartjes dit vertelde.

Staartjes is al sinds 1984 te zien in het programma als Meneer Aart. "Het klopt inderdaad dat we aan een nieuw kinderprogramma werken", legt de zegsman uit. "Maar het is zeker niet de bedoeling om Sesamstraat te vervangen. De twee programma's kunnen wat ons betreft naast elkaar blijven bestaan."

Staartjes stelt in een stuk in de Volkskrant dat de NTR een groot bedrag moet betalen aan de licentiehouders van Sesamstraat en "dat wordt allemaal veel te duur". De woordvoerder laat weten dat de licentie eind 2016 voor twee jaar is verlengd. Over de kosten kan hij niets zeggen.

'NTR vervangt Sesamstraat binnen 1,5 jaar'
'NTR vervangt Sesamstraat binnen 1,5 jaar' (Foto: BuzzE)

Trump kondigt nieuw belastingplan aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond (lokale tijd) gezegd dat hij woensdag een belastinghervorming van zijn regering zal presenteren.

Volgens de president gaat het om een "forse belastingverlaging voor Amerikanen, ik geloof de grootste belastingverlaging ooit." Trump zweeg verder over de inhoud van de plannen.

Leden van de Republikeinse partij en medewerkers van het ministerie van Financiën reageerden verrast op de mededeling van de president. Eerder op vrijdag zei de minister van Financiën Steven Mnuchin nog dat hij nog niet wist wanneer de belastingplannen bekend zouden worden. "Belastinghervorming is erg gecompliceerd," aldus Mnuchin.

Volgende week is het honderd dagen geleden dat Trump president werd. De president wil nog graag een politiek succes boeken in deze symbolisch belangrijke eerste periode van zijn ambt, zeggen insiders in Washington.

Trump kondigt nieuw belastingplan aan
Trump kondigt nieuw belastingplan aan (Foto: ANP)

Jonge trainer leidt Hoffenheim na 117 jaar Europa in

Voetbalclub 1899 Hoffenheim heeft zich voor het eerst in haar 117-jarig bestaan geplaatst voor Europees voetbal. Onder leiding van de pas 29-jarige trainer Julian Nagelsmann werd vrijdagavond gelijkgespeeld tegen FC Köln (1-1), waarmee een plek bij de eerste zes en dus een Europees ticket veilig is gesteld.

Na dertig wedstrijden staat Hoffenheim op de derde plek, wat zelfs recht geeft op een plaats in de groepsfase van de Champions League. De nummer vier speelt de kwalificaties in het belangrijkste Europese bekertoernooi, terwijl de nummers vijf en zes de Europa League in mogen.

Plaatsing voor Europees voetbal is een nieuw hoogtepunt voor Hoffenheim, dat tot de jaren '90 een onbeduidende amateurclub was. Sinds softwaregigant Dietmar Hopp terugkeerde bij de club waar hij in de jeugd speelde zit Hoffenheim in de lift.

Via het vijfde en vierde niveau promoveerde de club naar de Regionalliga Süd, waar men zes seizoenen speelde. In het seizoen 2006/07 promoveerden ze naar de 2. Bundesliga, waar gelijk de tweede plek en dus promotie naar de Bundesliga veroverd werd.

De zevende plaats in het eerste Bundesligaseizoen is nog altijd hun beste prestatie ooit, gevolgd door drie elfde plaatsen en een zestiende, negende, achtste en vijftiende plek. Dit seizoen is inmiddels dus al zeker het beste seizoen ooit voor Hoffenheim.

Wiet stelt Colorado voor personeelsprobleem

Sinds de legalisering van Marihuana in de Amerikaanse staat Colorado klagen met name restaurants steen en been over de moeilijkheid om geschikt personeel te werven. Belangrijkste oorzaak: het werken bij een bedrijf dat wiet kweekt of verhandelt betaalt een stuk beter.

Waar serveersters en koks voor hun harde en vaak stressvolle werk tien dollar per uur opstrijken, levert het plukken van wiet in de kas al snel het dubbele op. Restaurants kunnen, vanwege de kleine marges, de lonen niet tot nauwelijks verhogen.

Sinds de legalisering van wiet is Denver de populairste Amerikaanse bestemming voor binnenlandse reizen. De meeste reizigers komen ook daadwerkelijk naar de staat om cannabis te gebruiken.

De grote toename van toeristen zorgt ervoor dat het aantal restaurants in de stad fors is toegenomen. De groei dreigt nu te stagneren. Naast de restaurants kampt ook de bouwsector met personeelstekorten.

Wiet stelt Colorado voor personeelsprobleem
Wiet stelt Colorado voor personeelsprobleem (Foto: ANP)

Amerikaans konvooi snel bij Korea

Het Amerikaanse konvooi met marineschepen, waaronder het vliegdekschip USS Carl Vinson, zal binnen enkele dagen de wateren bij Noord-Korea bereiken. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zaterdag na een ontmoeting met de Australische premier Malcolm Turnbull.

Pence zei dat het konvooi nog voor het eind van de maand positie in de Japanse Zee zal kiezen. Het konvooi vertrok bijna twee weken geleden uit Singapore. Het stoomde echter niet rechtstreeks op naar de wateren bij Noord-Korea, maar voer eerst de andere kant op. Naar verluidt om te oefenen met de Australische marine.

De met kernenergie aangedreven Carl Vinson wordt geëscorteerd door zeker drie andere marinevaartuigen. Die zijn uitgerust met antiraketsystemen waarmee eventueel in Noord-Korea gelanceerde projectielen uit de lucht kunnen worden geschoten.

Amerikaans konvooi snel bij Korea
Amerikaans konvooi snel bij Korea (Foto: ANP)

Politie in Apeldoorn zet nep-loverboys in

De politie in Apeldoorn heeft vrijdagavond op de kermis nep-loverboys ingezet. Die spraken een aantal meiden tussen de dertien en vijftien jaar aan. De meisjes werd gevraagd of ze meegingen voor een fotoshoot of voor opnamen voor een nieuw tv-programma. Volgens de politie gingen bijna alle meiden mee.

Deze actie werd opgezet om meiden te waarschuwen voor loverboys. De politie werkte hierbij samen met de stichting MEE, die ondersteunt bij leven met een beperking, Stimenz, organisatie voor sociaal werk, en Veilig Thuis.

De politie roept via Facebook ouders op om kinderen bewust te maken van de risico's die ze lopen.

Politie in Apeldoorn zet nep-loverboys in
Politie in Apeldoorn zet nep-loverboys in (Foto: ANP)

Almere-keeper Kramer zet kutweek voort

Keeper Chiel Kramer beleeft bepaald niet de week van zijn leven. De doelman van Almery City ging eerder in de week fors in de fout tegen RKC Waalwijk, waar hij zijn ogen op een op de grond liggende tegenstander had gericht, waarna diens medespeler de bal afpakte en in het doel werkte.

Dit keer stond Almery City tegenover De Graafschap en wederom had de thuisploeg een 1-0 voorsprong in handen. Een kwartiertje voor tijd kreeg Kramer een terugspeelbal, maar die nam hij zacht gezegd ongelukkig aan. Hij herstelde nogal traag en op het moment dat hij de bal weg probeerde te trappen stond daar Daryl van Mieghem: de bal raakte de speler van De Graafschap en schoot via diens voet het doel in: 1-1. Het gaf de Doetinchemse burger moed, want de uitploeg won zelfs met 1-2. 

FOK!ker -J-D- bij Voetbal Inside

FOK!kers zijn beroemde, knappe, leuke en slimme mensen. Dat is algemeen bekend. Zo was gisteren FOK!ker -J-D- opeens op de televisie te bewonderen. Hij heeft een fanclub gemaakt over Johan Derksen, maar dat wist jij als rasechte FOK!ker natuurlijk al jaren! De heer Derksen kwam steeds op de fanclub terug in de show van Voetbal Inside. We mogen toch best trots zijn op zo'n beroemde clubvoorzitter in ons midden!

De fanclubsite ontplofte gisteren na de uitzending van Voetbal Inside. Zo lag de website even helemaal plat, maar gelukkig doetie het nu weer. Kijken en lid worden kan HIER. Praten met -J-D- kan HIER. Gelukkig hebben we de video nog op YouTube!

 

Topwielrenner Scarponi (37) overleden

Topwielrenner Michele Scarponi is zaterdag overleden. De Italiaanse veteraan van Astana was volgens La Gazzetta dello Sport 's ochtends vroeg aan het trainen in woonplaats Filottrano en werd aangereden door een busje, een verhaal wat door zijn team inmiddels is bevestigd. Scarponi werd 37 jaar oud.

Il Presidente schreef eerder deze week nog de eerste etappe in de Tour of the Alps, de voormalige Giro del Trentino, op zijn naam na een knap staaltje bergop sprinten in Innsbruck. Vrijdag beëindigde hij de koers nog met de vierde plek in het eindklassement, waarna hij naar huis ging om wat tijd met zijn gezin door te brengen, getuige onderstaande tweet van vrijdagavond.

Scarponi won maandag nog voor het eerst in jaren weer eens een profkoers (Bron: YouTube)

Scarponi was al sinds 2002 profrenner en debuteerde in dat jaar bij Acqua & Sapone. Via Domina Vacanze, Liberty Seguros, één seizoen bij Astana, een korte terugkeer bij Acqua & Sapone, Androni-Giocattoli en Lampre kwam hij weer terecht bij Astana, waar hij na dit seizoen zijn carrière vermoedelijk zou beëindigen. Door de blessure van ploeggenoot Fabio Aru zou Scarponi over een kleine twee weken als kopman van Astana starten in de Giro d'Italia.

De Italiaan was vooral een uitstekende klimmer en beleefde zijn grootste succes achter de groene tafel: hij kreeg de eindzege van de Giro d'Italia van 2011 in de schoot geworpen nadat Alberto Contador wegens dopinggebruik gediskwalificeerd werd. Zelf was Scarponi overigens ook niet vies van dergelijke praktijken, want hij was naar alle waarschijnlijkheid klant van 'dopingdokters' Eufemiano Fuentes en Michele Ferrari. 

Naast zijn eindzege in de Giro pakte Scarponi ook het eindklassement van de Tirreno-Adriatico van 2009 en de Giro del Trentino van 2011. Zijn zege in de eerste etappe van de Tour of the Alps maandag was zijn eerste overwinning sinds september 2013. Zijn negentiende profzege zou tevens zijn laatste zijn, zo blijkt nu. 

Scarponi in het begin van zijn loopbaan, rijdend voor Acqua & Sapone (Pro Shots/Gepa)
Scarponi in het begin van zijn loopbaan, rijdend voor Acqua & Sapone (Pro Shots/Gepa)

Scarponi wint de zesde etappe van de Giro d'Italia van 2009 (Pro Shots/Tim de Waele)
Scarponi wint de zesde etappe van de Giro d'Italia van 2009 (Pro Shots/Tim de Waele)

Scarponi won in 2009 ook de achttiende etappe van de Giro (Pro Shots/Tim de Waele)
Scarponi won in 2009 ook de achttiende etappe van de Giro (Pro Shots/Tim de Waele)

Scarponi tijdens de proloog van de Tour de France van 2015 in Utrecht (Pro Shots/Paul Roling)
Scarponi tijdens de proloog van de Tour de France van 2015 in Utrecht (Pro Shots/Paul Roling)

Ook in Apeldoorn was Scarponi vorig jaar aanwezig bij het begin van de Giro d'Italia (Pro Shots)
Ook in Apeldoorn was Scarponi vorig jaar aanwezig bij het begin van de Giro d'Italia (Pro Shots)

Martina: "We gaan voor finale op World Relays"

Zaterdag gaan op de Bahama's de World Relays van start, het officieuze wereldkampioenschap voor estafettes. Het atletiektoernooi begon in 2014 en dient op de olympische estafettes, de 4x100 en 4x400 meter, als deel van de kwalificatie voor WK's en Olympische Spelen. 

De Nederlandse mannen kenden in 2014 en 2015 geen succes op de 4x100 meter, waar de ploeg in de series bleef steken. Met kopman Churandy Martina, Giovanni Codrington en Hensley Paulina doen dit jaar drie mannen mee die er op de eerste twee edities ook bij waren. De ploeg is verder aangevuld met Solomon Bockarie, Joren Tromp en Dimitri Juliet.

"We willen de finale halen, want dan zijn we automatisch geplaatst voor het WK in Londen van komende zomer", zo vertelt Martina wat de doelstelling is. "Er kan iets moois gaan gebeuren op de Bahama's, want in een estafette is alles mogelijk. We moeten ons goed op de race concentreren, maar ik heb er een goed gevoel over." De series worden zaterdagnacht om 02.00 uur Nederlandse tijd gelopen, om 04.35 uur volgt de finale. 

Voor het eerst doen ook Nederlandse vrouwen mee aan de World Relays. Dafne Schippers is de onbetwiste kopvrouw en loopt met Naomi Sedney, Jamile Samuel, Madiea Ghafoor en Marije van Hunenstijn. Ook zij willen een finaleplek veroveren om plaatsing voor het WK af te dwingen. De dames komen zondagnacht in actie. 

Waar de World Relays te zien zijn is nog niet bekend. In voorgaande jaren zond Eurosport het uit, maar dat lijkt nu niet het geval en dus is de hoop gericht op het YouTube-kanaal van atletiekbond IAAF.

Klaassen: "Sta open voor een transfer"

Davy Klaassen is mogelijk bezig aan zijn laatste wedstrijden in het shirt van Ajax. De aanvoerder van de Amsterdammers denkt aan een vertrek.

Klaassen is de afgelopen seizoenen een dragende kracht bij Ajax en is dit jaar misschien wel belangrijker dan ooit. De middenvelder wist dit seizoen dertien keer het net te vinden in de Eredivisie en loodste Ajax in eigen huis met twee doelpunten langs Schalke 04.

Verschillende clubs zouden interesse hebben in de diensten van Klaassen, die zijn opties overweegt. "Ik sta er deze zomer misschien wel voor open, ja. Ik kan alleen niet zeggen of ik blijf of dat ik ga. Daar moet ik eerst nog rustig en goed over nadenken", vertelde Klaassen in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Ajax verloor afgelopen donderdag van Schalke 04, maar bereikte door twee uitdoelpunten de halve finales van de Europa League. De ploeg heeft weinig tijd om te herstellen van het zware duel, want komende zondag staat de topper met PSV op het programma.

"Ik ben moe. Iedereen is moe. Vanavond op de bank en niks doen. We moeten goed herstellen en klaar zijn voor PSV. Er zijn geen excuses, want ook dan moeten we er weer staan. We wilden op meerdere vlakken strijden. Dat hebben we nu voor elkaar, dus dan moeten we het ook laten zien", aldus Klaassen.

Aboutaleb noemt loyaliteit een keuze

Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt het onzin dat een dubbel paspoort een rol speelt in de problemen rond de integratie. "Ik heb zelf een dubbel paspoort", zegt hij zaterdag in een interview in het AD. "Het gaat om het gedrag dat je koppelt aan je burgerschap in Nederland, de rest is symboliek. Er lopen honderdduizenden Nederlanders rond met een dubbel paspoort, maar daarmee zijn ze niet disloyaal aan bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Nieuw-Zeeland. Loyaliteit aan een land is een keuze en een houding. Het wordt niet bepaald door een document. Kijk naar Kamervoorzitter Khadija Arib, kijk naar mijn persoontje."

Aboutaleb maakt zich wel zorgen over verdeeldheid in zijn stad. "We staan er niet goed voor. De verdeeldheid baart mij zorgen. Tegelijkertijd constateer ik dat de oorzaak van die tweedracht niet hier ligt, maar elders: het conflict in het Midden-Oosten en de coup in Turkije. Ik heb het vaker gezegd en het komt uit de grond van mijn hart: we moeten problemen van elders niet naar hier importeren."

Aboutaleb noemt loyaliteit een keuze
Aboutaleb noemt loyaliteit een keuze (Foto: ANP)

Weer meer noodpaspoorten aangevraagd

Het afgelopen jaar zijn er bijna 15.000 noodpaspoorten afgegeven. Dat waren er zo'n 1500 meer dan het jaar daarvoor en ongeveer 5000 meer dan vijf jaar geleden. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee, de organisatie die de documenten verstrekt, laten weten. Noodpaspoorten kunnen worden afgegeven op bijvoorbeeld het vliegveld, als iemand zijn of haar paspoort is vergeten of als het paspoort verlopen is of niet lang genoeg geldig.

De stijging van het aantal noodpaspoorten komt deels doordat er door verschillende landen steeds strengere eisen aan de geldigheid van een paspoort worden gesteld. Bepaalde landen mogen alleen maar bezocht worden met een paspoort dat nog minstens drie maanden of een half jaar geldig is. Maar het toegenomen aantal komt ook omdat er simpelweg in absolute aantallen meer mensen het vliegtuig pakken.

Noodpaspoorten worden alleen in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden afgeven, benadrukt de Koninklijke Marechaussee. Bijvoorbeeld als iemand al op het vliegveld staat en op geen andere manier nog aan een geldig document kan komen.

Vliegvelden
Op vliegvelden als Schiphol en Eindhoven Airport zijn balies waar noodpaspoorten worden afgegeven. Ook moet de identiteit en nationaliteit van de aanvrager aangetoond kunnen worden, bijvoorbeeld door een rijbewijs. Zo vlak voor de vakanties, zoals nu de meivakantie, noteert de marechaussee altijd een piek in aanvragen. Een noodpaspoort kost iets minder dan vijftig euro.

Weer meer noodpaspoorten aangevraagd
Weer meer noodpaspoorten aangevraagd (Foto: ANP)

Telegraaf trekt berichtgeving Rachel Hazes in

De Telegraaf komt zaterdagochtend met een rectificatie. De krant schreef vorige week meerdere malen over een mislukte zelfmoordpoging van Rachel Hazes. De weduwe van André Hazes zou op 7 april een zelfmoordpoging hebben gedaan door het slikken van een overdosis medicijnen. Nu laat De Telegraaf weten dat de berichtgeving over Rachel Hazes onjuist is.

Zo werd onder meer gemeld dat dochter Roxanne Hazes haar moeder op tijd vond en naar het ziekenhuis bracht. En dat de zelfmoordpoging een wanhoopsdaad was van Rachel om weer in contact te komen met haar zoon André.

Naar aanleiding van de berichtgeving sommeerde advocaat Bernard Tomlow De Telegraaf om de artikelen van 12 en 15 april te rectificeren. Het management van Rachel Hazes noemde de verhalen "afschuwelijk".

Eerder werd al duidelijk dat Rachel opgenomen is op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Ze heeft volgens haar management "professionele hulp gezocht om haar geestelijk bij te staan".

Telegraaf trekt berichtgeving Rachel Hazes in
Telegraaf trekt berichtgeving Rachel Hazes in (Foto: BuzzE)

27 jaar cel in VS voor Russische hacker

De zoon van een Russisch parlementslid is door een rechter in de Amerikaanse stad Seattle veroordeeld tot 27 jaar cel wegens roof van de gegevens van creditcards van zeker 500 Amerikaanse bedrijven.

De 32-jarige Roman Seleznev werd in 2014 op de Malediven gearresteerd en eind 2016 door een jury schuldig bevonden aan hacken van bedrijfscomputers en het stelen van creditcardgegevens.

De bedrijven werden voor zeker 169 miljoen dollar (157 miljoen euro) opgelicht. De Amerikaanse speurders zaten Seleznev bijna tien jaar op de hielen.

Rusland heeft kritiek op de veroordeling. Volgens de Russische ambassade in de VS was de arrestatie van Seleznev "een illegale kidnap."Seleznev is de zoon van Valeri Seleznev, die lid is van het Russische parlement voor de extreem rechtse Liberaal Democratische Partij Rusland.

27 jaar cel in VS voor Russische hacker
27 jaar cel in VS voor Russische hacker (Foto: BuzzT)

Wilders: blij dat ik nog leef

Deze maand is het 12,5 jaar geleden dat Geert Wilders voor het eerst zwaar beveiligd door het leven moest. De politicus denkt niet dat hij ooit nog normaal over straat kan, zegt hij in een interview met De Telegraaf zaterdag. "Ik ben blij dat ik nog leef. Je weet dat het iedere dag kan gebeuren dat iemand je vermoordt."

De beveiliging begon in 2004, enkele weken voor de moord op Theo van Gogh. "Je liep niet trillend rond van angst of zo, want je werd goed beveiligd. Maar eng was het wel. Ik had immers net gehoord van die brief over mij en dat de Hofstadgroep achter mij aan zat. De hele situatie zorgde voor gigantische adrenaline. Grote vragen over wat me te wachten stond, gingen door mijn hoofd. Tot heel simpele zaken: wie zorgt er voor onze katten?", kijkt Wilders terug.

Wilders is niet jaloers op collega's die vrijelijk op pad kunnen. Hij mist vooral de gewone dingen in het leven: "autorijden, je brievenbus legen - dat vond ik vroeger heel leuk - en boodschappen doen. In het buitenland is het eerste wat ik doe: de supermarkt in, een pak melk kopen", aldus Wilders.

Wilders is van plan nog vele jaren in de politiek aanwezig te blijven.

Wilders: blij dat ik nog leef
Wilders: blij dat ik nog leef (Foto: ANP)

'Steeds meer invloed salafisten in Amsterdam'

Bijna de helft van de 22 moskeeën van Marokkaanse origine in Amsterdam staat onder invloed van het salafisme. Deze fundamentalistische stroming in de islam heeft afgelopen jaren een opmars gemaakt in de hoofdstad waarbij gematigde moskeeën binnen haar invloedssfeer zijn geraakt. Dit blijkt uit onderzoek van NRC waar de krant zaterdag over schrijft.

De ontwikkeling in moskeeën hangt samen met de toenemende invloed van Saoedi-Arabië. Nederlandse imams worden steeds vaker opgeleid aan de islamitische universiteit van Medina en gaan na terugkeer het salafisme prediken. Tot nu toe werd gedacht dat de salafisten een kleine minderheid vormen binnen de moskeegemeenschap.

Gemeenten maken zich zorgen over de tendens, omdat sommige salafisten een anti-integratieboodschap uitdragen die voeding kan geven aan radicalisering.

'Steeds meer invloed salafisten in Amsterdam'
'Steeds meer invloed salafisten in Amsterdam' (Foto: ANP)

Cocu: "Tijd dat we drie punten pakken"

PSV-trainer Philip Cocu bereidt zich niet anders voor op het duel met Ajax dan een situatie waarin zijn ploeg wél volop meedoet in de titelstrijd. Waar tegenstander Ajax nog volle bak meedoet in de strijd om de landstitel, mikt PSV op maximaal de tweede plaats. Een zege op de Amsterdammers, komend weekend, is dan wel broodnodig. Dus wakkert Cocu alle hoop op een driepunter aan.

"Gezien de prestige maakt het niet uit dat je niet om de titel speelt", zegt Cocu op een persconferentie. "Dit soort toppers moet je altijd willen winnen. Het wordt bovendien tijd dat we dit seizoen drie punten pakken in een topwedstrijd."

PSV verloor eerder dit seizoen beide duels met Feyenoord en speelde met 1-1 gelijk tegen Ajax. De Eindhovenaren treffen nu een ploeg die in de Europa League sportieve reserves heeft moeten aanspreken. Ajax bekerde na verlenging door tegen Schalke 04.

Cocu richt al zijn pijlen op het duel met Ajax, ook al valt er voor zijn ploeg weinig te halen. "Op het moment dat je succes hebt, is het allemaal goed. Als je dat niet hebt, dan heb je al gauw gefaald en krijg je andere commentaren. Volgens mij zijn we voor dit soort wedstrijden ooit voetballer geworden. Dit zijn de mooiste duels die je kunt spelen of coachen."

FOK! Wat een weer: Het blijft aan de frisse kant.

Een natte april belooft veel vruchten.

Welkom! De komende dagen ligt er nog weinig lenteweer in het verschiet. Niet dat het allemaal verregent, maar volle terrasjes zie ik ook nog niet zo 1,2,3 gebeuren. De berichten over (natte)sneeuw die ik van de week zag langskomen verwijs ik linearecta door naar het rijk der fantasie. Sommige mensen moeten het weerbericht maar aan de kenners overlaten zeg ik maar zo.

Enfin, vannacht trok er een band met wat regen van noord naar zuid. Meer dan een paar millimeter viel er overigens niet, en dan is het nog veel. Als de laatste regen uit het zuiden is weggetrokken beleven we vandaag wederom een meest droge dag. Op sommige plaatsen breekt de zon even door, maar net als gisteren zal de bewolking toch wel overheersen. Een heel lokaal buitje in het noordoosten sluit ik overigens niet uit. Daar is het dan ook erg fris met 8 graden, meer naar het zuiden toe wordt het met 10 tot 12 graden wat zachter. Er staat een frisse noordwestenwind.

Morgen veranderd er maar heel weinig. Áls er wat veranderd dan is het dat er iets meer zon is dan vandaag. Vergeleken met de zaterdag zwakt de wind wel iets af, maar de temperatuur blijft aanhoudend te laag. 

Fijn weekend!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:27
Zon onder: 20:50
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1500 Portugal eist Brazilie op als kolonie.
1529 Verdrag van Zaragoza waarbij het westelijk halfrond wordt verdeeld tussen Spanje en Portugal.
1961 In Algiers mislukt een staatsgreep van Franse militairen tegen president De Gaulle.
2000 Six Flags Holland opent zijn deuren met vier nieuwe achtbanen.
2007 Rommy, een Fries volkszanger overlijdt.

Qltel is aan het recoachen. (Foto: qltel)
Wolkenvelden wisselde af met wat zon in Duitsland, waar qltel nu aan het geocoachen is. (foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Einde seizoen voor Zlatan

Manchester United heeft in de strijd om Champions League-voetbal slecht nieuws gekregen over Zlatan Ibrahimovic. Hij mist de rest van het seizoen. De aanvaller raakte donderdagavond geblesseerd aan zijn knie tijdens de Europa League-ontmoeting met Anderlecht.

Na een lange behandeling op het veld hinkte de Zweedse goalgetter richting de kleedkamer, zonder de hulp van een brancard. Anthony Martial verving de veteraan, en het is nu duidelijk dat Zlatan geen minuten meer zal maken in 2016/17.

The Red Devils zijn nog in een hevige strijd verwikkeld op twee vlakken. De halve finales van de Europa League staan nog op het programma tegen Celta de Vigo. Daarnaast volgen confrontaties met Manchester City en Arsenal, belangrijk in de strijd om een Champions League-ticket.

Luke Shaw verklaarde eerder nog dat de blessure van Zlatan mee zou vallen, maar Goal meldt dat dit niet het geval is. Het kan inhouden dat Ibrahimovic mogelijk zijn laatste wedstrijd in het shirt van United heeft gespeeld aangezien hij nog geen nieuwe verbintenis tekende.

Zijn huidige contract loopt medio 2017 af, en het is nog de vraag of we de Zweed volgend seizoen terugzien op Old Trafford.

Volleman elfde,Thorsdottir twaalfde in meerkampfinale

Turnsters Tisha Volleman en Eythora Thorsdottir zijn respectievelijk elfde en twaalfde geworden in de meerkampfinale van de EK turnen.

Thorsdottir begon haar meerkamp goed op sprong, maar ging in de fout brug en balk. Op vloer herstelde ze zich weer, maar met 51,965 punten eindigde Thorsdottir op een twaalfde plaats. ''Ik had op zoveel meer gehoopt. Ik begon sterk op sprong. Op brug gleed net mijn hand weg, op balk net mijn voet. Dingetjes die je niet aan ziet komen en me ook op training niet overkomen,'' aldus Thorsdottir.

Volleman, die zich als zeventiende kwalificeerde voor de finale, eindigde in de finale op plek elf met 51,998 punten. ''Erg leuk dat ik weer een mooie meerkamp heb mogen draaien in deze fantastische hal. Een hele ervaring,'' keek Volleman tevreden terug.

Het goud was er voor de Britse Elissa Downie die 55,755 punten behaalde. Ze bleef de Hongaarse Zsofia Kovacs (55,432) en de Franse Melanie de Jesus dos Santos (55,065) voor.

Nieuwste Call of Duty gaat terug naar de tweede wereldoorlog

Het ziet er naar uit dat futuristisch oorlogje spelen voorlopig passé is bij Call of Duty. Activision heeft vandaag bevestigd dat de Call of Duty-franchise teruggaat naar zijn roots, namelijk de tweede wereldoorlog. Activision heeft een teasershot vrijgegeven, plus de aankondiging dat in een livestream volgende week meer over de game onthuld gaat worden.

"Call Of Duty gaat terug naar zijn roots met Call of Duty: WWII, dat ontwikkeld wordt door Sledgehammer Games" schrijft Activision in een statement. "We zullen meer details onthullen tijdens de wereldwijde reveal livestream op 26 april, waarbij Sledgehammer Games-oprichters Michael Condrey en Glen Schofield aanwezig zullen zijn. Fans zullen hier de eerste beelden van Call of Duty: WWII te zien krijgen en informatie krijgen over de visie van Sledgehammer Games voor de game."

Volgende week woensdag weten we meer dus. Met de tweede wereldoorlog volgt Activision het voorbeeld van grote rivaal EA met Battlefield, dat met Battlefield 1 ook een sprong terug in de tijd maakte naar de eerste wereldoorlog.

CallofDutyWW2
Nieuwste Call of Duty gaat terug naar de tweede wereldoorlog

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.