Trieste sfeer in Ronde van Kroatië na overlijden Scarponi

heywoodu

Voor de start van de vijfde etappe van de Ronde van Kroatië heerste zaterdag een bizarre sfeer. Slechts een paar uur eerder werd bekend dat Astana-renner Michele Scarponi zaterdagochtend op 37-jarige leeftijd was overleden nadat hij tijdens de training werd aangereden. 

In Porec werd voorafgaand aan de ruim 140 kilometer lange etappe naar Ucka stilgestaan bij de dood van Scarponi, die vrijdag nog als vierde eindigde in het klassement van de Tour of the Alps. Het peloton nam voor de start een minuut stilte in acht, waarna ze onder applaus van de toeschouwers op gang kwamen.

Renners van Astana werden overmand door emoties over het nieuws van het overlijden van hun ploeggenoot, zoals vele collega's uit het peloton. Daaronder ook klassementsleider Vincenzo Nibali, die zichtbaar aangeslagen was. De tot dit jaar voor Astana koersende Italiaan heeft zijn eindzeges in de Tour de France van 2014 en Giro d'Italia van vorig jaar voor een groot deel te danken aan 'luitenant' Scarponi.

De finish in Ucka volgde zaterdag na een lange klim en de ogen waren gericht op Nibali, zeker met de dood van Scarponi in het achterhoofd. De renner van Bahrein-Merida zat wel mee in de kopgroep, maar moest in een spectaculaire finale toch het hoofd buigen voor Jaime Roson. Met nog één etappe te gaan nam de jonge Spanjaard de leiding in het klassement over. Nibali staat op twee seconden, maar aangezien zondag in Zagreb normaal gesproken wordt gesprint zal Roson de koers in principe winnen.