Zilver en brons voor judoka's op EK

heywoodu

Op de voorlaatste dag van de Europese kampioenschappen judo in Warschau heeft Nederland nog twee medailles veroverd. Guusje Steenhuis en Roy Meyer mochten zich na afloop op het podium melden.

Bij de mannen tot 100 kilogram stond Michael Korrel in de halve finales. Daarin was de sterke Fransman Cyrille Maret te sterk en dus was brons het hoogst haalbare. Ook dat lukte echter niet, want de Rus Kiriil Denisov, doorgaans uitkomend in de klasse tot 90kg, bleek een maatje te groot en gooide Korrel op de rug.

Ook Roy Meyer ging onderuit in de halve finales. Bij de superzwaargewichten verloor hij van de Georgiër Guram Tushishvili, die Meyer met een schitterende worp op de rug gooide: ippon. In de strijd om het brons won Meyer op ippon van de Bosniër Harun Sadikovic.

Guusje Steenhuis won bij de dames tot 78 kilogram wél haar halve finale door Natalie Powell te verslaan. De Britse ging naar de strijd om het brons, waar ze de Nederlandse Karen Stevenson uit de medailles hield. Steenhuis stond in de finale tegenover de oersterke Française Audrey Tcheuméo, maar kwam al snel op voorsprong via een waza-ari. In de laatste minuut sloeg Tcheuméo echter alsnog toe en de Française pakte het goud. 

Tessie Savelkouls mocht bij de dames boven 78kg in de herkansingen in actie komen, maar verloor al gelijk van de Duitse Carolin Weiss en was dus uitgeschakeld. Zondag staan in Warschau de landenwedstrijden nog op het programma.