Wetenschappers wereldwijd de straat op

Zo'n 37.000 wetenschappers en sympathisanten hebben zaterdag in zeshonderd steden wereldwijd gedemonstreerd voor de wetenschap in de March for Science. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. In Washington en New York waren de grootste demonstraties om het belang van de wetenschap te vieren. Ook in andere Amerikaanse steden en landen als Nederland en Duitsland gingen mensen de straat op.

De organisatoren van de actie willen de "cruciale rol die wetenschap speelt in onze democratie" benadrukken. "Het is belangrijk de regering te laten zien dat we feiten belangrijk vinden", zei een 24-jarige actievoerder. Hij maakte deel uit van een groep van tweeduizend mensen die zich in de binnenstad van Washington verzamelden om zogeheten teach-ins te geven over zaken als klimaatverandering, waterkwaliteit en duurzaam voedsel.

Hoewel de deelnemers zeggen niet gebonden te zijn aan een politieke partij, wordt de actie gezien als een protest tegen de plannen van president Donald Trump. Hij wil onder meer het mes zetten in federale onderzoeksbudgetten. Ook heeft hij een aantal milieubeschermende maatregelen teruggedraaid.

Trump reageerde met een verklaring. ,,We moeten het milieu beschermen zonder dat we schade toebrengen aan de werkende gezinnen in Amerika."

Wetenschappers wereldwijd de straat op
Wetenschappers wereldwijd de straat op (Foto: ANP)