Zelda: Breath of the Wild al werkend gekregen op pc

Een team programmeurs dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van een emulator voor de Nintendo Wii U is het gelukt om The Legend of Zelda: Breath of the Wild draaiende te krijgen op een pc. Met 'draaiende' is alleen wel alles gezegd.

Cemu is de naam van een console-emulator voor pc, die sinds 2015 in doorlopende ontwikkeling is en in staat is om sommige Wii U-games goed speelbaar te draaien. Cemu wordt gefinancierd door crowdfundingwebsite Patreon, en harkt daarmee zo'n zes á zevenduizend dollar per maand binnen. De nieuwe Zelda kwam afgelopen vrijdag uit voor Nintendo Switch en Wii U; zondag draaide de game in Cemu. In de huidige staat is het echter nauwelijks speelbaar, met ten eerste een framerate van rond de 10 frames per seconde, ten tweede geen audio en ten derde een enorme hoeveelheid game-brekende bugs. Het tutorial-gebied op de normale manier verlaten is er vooralsnog niet bij, al is teleporteren naar andere delen van de wereld al wel gelukt.

Cemu 1.7.3 - BotW - Streamable

De organisatie achter Cemu, Exzap, geeft echter zelf aan dat ze verwachten het spel uiteindelijk 'speelbaarder' te krijgen, alleen is moeilijk te zeggen hoe lang dat duurt en bovendien zullen veel van de problemen onopgelost blijven. Ondanks dat een handvol Wii U-titels redelijk tot goed draait in Cemu, waaronder Xenoblade Chronicles X in 4K-resolutie, is het met emulators in veel gevallen zo dat het qua performance niet kan tippen aan de originele console-ervaring.

Het is opvallend dat de game al zo snel in een emulator draait, geeft ook Exzap zelf toe die verbaasd was toen ze Breath of the Wild binnen een kwestie van uren aan de praat hadden. Het is de vraag of Nintendo in de toekomst stappen zal ondernemen want het blijven illegale praktijken. Nintendo heeft in het verleden vaker ingegrepen toen er emulator-games online aangeboden werden van bijvoorbeeld de originele Game Boy en de Nintendo DS.