100 namen op terrorismelijst

De nationale terrorismelijst telt sinds dinsdag 100 namen. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft de lijst uitgebreid met de namen van tien Nederlanders, omdat zij betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak

In totaal staan er inmiddels 86 mannen, elf vrouwen en drie organisaties op de lijst. Zij kunnen door de plaatsing niet meer bij hun geld komen. De nationale terrorismelijst moet voorkomen dat terrorisme gefinancierd wordt vanaf Nederlandse bankrekeningen.

Nederland deelt de lijst ook binnen de EU. Ons land dringt erop aan dat lidstaten hun eigen lijsten ook delen. "Door alle terrorismelijsten openbaar te maken en te delen, wordt het voor EU-burgers en financiële instellingen inzichtelijker voor wie bevriezingsmaatregelen gelden", aldus minister Koenders.

Nederland moedigt ook het gebruik van de Europese terrorismelijst aan. "We moeten voorkomen dat iemand die op de nationale lijst staat, in een ander Europees land wel aan geld kan komen. Europese bevriezingen maken de aanpak daarom effectiever."

100 namen op terrorismelijst
100 namen op terrorismelijst (Foto: ANP)