FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 september 2016

Computercrash kost Delta Air Lines miljoenen

De grote computerstoring die vorige maand vele honderden vliegtuigen van Delta Air Lines aan de grond hield, heeft de luchtvaartmaatschappij circa 150 miljoen dollar gekost. Dat meldde financieel directeur Paul Jacobson van Delta woensdag tijdens een bijeenkomst in Boston. Hij zei tevens dat door het euvel de marges voor het lopende kwartaal lager uitvallen.

Delta Air Lines kampte lange tijd met een grote computerstoring waardoor uiteindelijk 2300 vluchten wereldwijd geannuleerd werden. Het probleem werd veroorzaakt door een uitval van de energievoorziening op het hoofdkantoor in Atlanta. Ook op Schiphol vertrokken lange tijd geen toestellen van Delta.

Delta Air Lines is een samenwerkingspartner van Air France-KLM en een van de grootste luchtvaartmaatschappijen op aarde. Door de storing viel de omzet vorige maand circa 100 miljoen dollar lager uit.

Computercrash kost Delta Air Lines miljoenen
Computercrash kost Delta Air Lines miljoenen (Foto: ANP)

Jostiband richt vizier nu op Lowlands

De Jostiband is na een uitverkochte Ziggo Dome vorige week nog lang niet uitgedroomd. Het orkest heeft nu zijn zinnen gezet op een optreden tijdens een groot festival zoals Lowlands. Dat heeft dirigent Lyan Verburg tegen Studio Alphen gezegd.

Ook het buitenland lonkt voor de Jostiband. "Ik denk dat daar ook nog wel wat uit gaat rollen", aldus Verburg, die verder niet al te kieskeurig is. "Het belangrijkste is dat we het plezier kunnen vasthouden met de orkestleden."

Optreden met Armin van Buuren staat ook op het verlanglijstje. "Zeg nooit, nooit... maar het moet toch een keer gaan lukken", zegt Verburg. De dj had voor het jubileumconcert van vorige week al een videoboodschap ingesproken voor het orkest, dat het optreden begon met twee nummers van Van Buuren.

Jostiband richt vizier nu op Lowlands
Jostiband richt vizier nu op Lowlands (Foto: BuzzE)

Man die inreed op pompstation A12 langer vast

Het voorarrest van de automobilist uit Almere (33) die opzettelijk met hoge snelheid inreed op tankstation De Andel op de A12 bij Gouda, is met twee weken verlengd. Hij zit vast op verdenking van brandstichting en poging tot doodslag, meldt het Openbaar Ministerie. De aanrijding die de Almeerder veroorzaakte, leidde tot een enorme brand die het tankstation verwoestte.

De man verklaarde volgens de politie dat hij opzettelijk op het tankstation was ingereden met de bedoeling om zelfmoord te plegen. Toen de man uit Almere met hoge snelheid het pompstation opreed, kantelde zijn auto en kwam hij vervolgens tegen een pomp terecht. Die vatte direct vlam.

Een getuige trok de bewusteloos geraakte bestuurder uit het voertuig. De medewerker van het tankstation drukte direct de noodknop in waardoor alle brandstofleidingen werden afgesloten. De brand verspreidde zich snel over alle pompen waardoor in korte tijd het gehele platform in brand stond.

Behalve de automobilist raakte niemand gewond.

Man die inreed op pompstation A12 langer vast
Man die inreed op pompstation A12 langer vast (Foto: ANP)

Vliegtuigbommen in IJsselmeer ontmanteld

De vier bommen van het oorlogsvliegtuig op de bodem van het IJsselmeer worden donderdag ontmanteld. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verwijdert ter plekke de ontstekers, waarna de bommen volgende week op het vaste land gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. Tijdens de demontage wordt het gebied in het IJsselmeer ontruimd en geldt een vliegverbod.

Sinds twee weken wordt gewerkt aan de berging van de bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. De R1322 Vickers Wellington Mark Ic van het Poolse 305 RAF Squadron, met een volledig Poolse bemanning, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten boven het IJsselmeer.

Tijdens de berging, die nog maximaal twee weken in beslag neemt, zijn onder meer stoffelijke resten van de bemanning aangetroffen. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg draagt zorg voor de identificatie.

Vliegtuigbommen in IJsselmeer ontmanteld
Vliegtuigbommen in IJsselmeer ontmanteld (Foto: ANP)

Warmste 7 september in ruim 100 jaar

Het was in De Bilt in ruim een eeuw niet zo warm op 7 september als dit jaar. Het kwik tikte woensdag in De Bilt de 26,8 graden aan. Alleen in 1911 was het op 7 september nog net iets warmer; 26,9 graden. Dat meldde Weeronline woensdag.

Het meetstation in het Limburgse Arcen noteerde woensdag met 28,1 graden de hoogste temperatuur van het land. In bijna heel Nederland werden zomerse temperaturen behaald, alleen in Den Helder, Berkhout en Vlieland kwam het kwik niet aan de 25 graden.

Warmste 7 september in ruim 100 jaar
Warmste 7 september in ruim 100 jaar (Foto: ANP)

Samensmelting Dell en EMC tot techreus klaar

Computerbouwer Dell Technologies heeft de grootste overname in de technologie-industrie ooit afgerond. Door het samengaan met dataopslagbedrijf EMC, waarvoor Dell 67 miljard dollar overhad, is het grootste niet-beursgenoteerde technologiebedrijf ter wereld ontstaan.

De nieuwe techreus heeft een omzet van 74 miljard dollar. Dell kan door de schaalvergroting zijn investeringstempo opvoeren en de concurrentie aangaan met bedrijven als HP Inc, dat zich vorig jaar juist opsplitste in een hardwarebedrijf en een bedrijf dat zakelijke techoplossingen levert.

Dell was vooral groot op de markt voor kleine en middelgrote bedrijven. EMC domineert op de grootzakelijke markt waar vooral servers belangrijk zijn.

Samensmelting Dell en EMC tot techreus klaar
Samensmelting Dell en EMC tot techreus klaar (Foto: BuzzT)

Dallas News beveelt Clinton aan

The Dallas Morning News opende woensdag met opmerkelijk nieuws. De krant uit het van oudsher Republikeinse bolwerk Texas beveelt Hillary Clinton aan als nieuwe president van de Verenigde Staten. "Dit was geen gemakkelijk besluit van ons. Deze krant heeft sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nooit haar voorkeur uitgesproken voor een Democraat in het hoogste ambt van het land. Welgeteld zijn dat meer dan 75 jaar en bijna twintig verkiezingen", aldus het redactioneel commentaar.

Het blad nam deze stap na de conclusie te hebben getrokken dat Clintons rivaal Donald Trump geen Republikein is. "Generaties lang was het antwoord op de vraag wat de ware Republikein kenmerkt duidelijk: geloof in individuele vrijheid. Vrije markten. Sterke nationale defensie. Wat betekent het nu nog Republikein te zijn? Met Trump als de nieuwe vaandeldrager van de partij, is dat met geen mogelijkheid te zeggen. Hij gaat lijnrecht in tegen vrijwel elk Republikeins ideaal dat deze krant dierbaar is. Trump is geen Republikein en zeker niet conservatief."

Dallas News beveelt Clinton aan
Dallas News beveelt Clinton aan (Foto: ANP)

Douane onderschept 800 kilo cocaïne

De douane heeft woensdag in de Rotterdamse haven een grote lading cocaïne onderschept. Het gaat in totaal om 800 kilo die verpakt zat in tassen in een container met noten uit Nicaragua. De verdovende middelen hebben een waarde van 28 miljoen euro, maakte het Openbaar Ministerie bekend.

De douane kwam de lading op het spoor na een tip van de Amerikaanse dienst Immigration and Customs Enforcement (ICE). Er is nader onderzoek ingesteld naar de herkomst en de bestemming van de coke, die inmiddels vernietigd is.

Douane onderschept 800 kilo cocaïne
Douane onderschept 800 kilo cocaïne (Foto: ANP)

Greenpeace-betogers blokkeren Eemshaven

Actievoerders van Greenpeace bij de Eemshaven beletten woensdag dat een kolenschip de haven in vaart. Drie Greenpeace-leden, onder wie de tweekoppige directie, hangen aan een kabel boven de havenmond, waardoor kolenschip Paquis de haven niet in kan.

De kabel is gespannen tussen twee windmolens die bij de haven staan. Greenpeace wil met de actie zijn eis dat Nederlandse kolencentrales worden gesloten, kracht bijzetten. "De tijd van lijdzaam toezien is voorbij", stelt directeur Anna Schoemakers in een verklaring. Als we de klimaatafspraken van Parijs willen waarmaken, moeten de kolencentrales zo snel mogelijk dicht.''

Greenpeace-betogers blokkeren Eemshaven
Greenpeace-betogers blokkeren Eemshaven (Foto: ANP)

Meer opslagruimte voor iPads

Hoewel de iPad niet genoemd werd tijdens Apples event, is de tablet toch licht aangepast. Net als de iPhone neemt de iPad afscheid van de 16GB-versie.

De prijzen zijn bovendien gewijzigd. Zo is de goedkoopste iPad Air nu 439 euro in plaats van 499. De iPad Mini 4 is nu vanaf 439 euro te krijgen, terwijl de goedkoopste versie 399 euro was. Bij de iPad Pro zijn vooral de versies met meer opslagcapaciteit in prijs gezakt.

Het is niet duidelijk of de iPads later dit jaar nog een update krijgen.

Meer opslagruimte voor iPads
Meer opslagruimte voor iPads (Foto: BuzzT)

PlayStation Neo gaat PlayStation 4 Pro heten

Sony heeft zojuist niet de PlayStation Neo aangekondigd in New York, maar de PlayStation Pro. De PlayStation 4 Pro is speciaal gemaakt voor 4K gaming en HDR. Sony moest er wel een paar keer bijzeggen dat je tv het wel moet ondersteunen.

De nieuwe PlayStation Pro krijgt een prijskaartje van 399 euro en ligt 10 november in de winkels. Behalve dat hij groter wordt dan de nieuwe Playstation 4, krijgt hij ook betere onderdelen. De GPU krijgt meer vermogen, terwijl ook de kloksnelheid van de CPU omhoog gaat. Om de nieuwe resolutie aan te kunnen, krijgt de PlayStation 4 Pro ook meer opslag, namelijk 1TB. 

Dankzij de hogere rekenkracht kunnen games bijvoorbeeld een betere of hogere framerate hebben, meer details in de omgeving krijgen en nog veel meer. Uiteraard gaan de nieuwe games daar gebruik van maken, maar developers kunnen ervoor kiezen om oude games te pachten zodat ze ook gebruik kunnen maken van de nieuwe resolutie. Activision en EA hebben bijvoorbeeld al aangegeven dat zowel oude als de nieuwe spellen het gaan ondersteunen.

[Recap] PlayStation Meeting 2016

Goedenavond! De PlayStation Meeting 2016 gaat zo van start. Verwacht wordt dat we PlayStation 4 Slim en PlayStation 4 Neo te zien krijgen met in ieder geval een hoop games. Kijken jullie mee? Dat kan via Twitch.

21:45 - Blijkbaar geen anderhalf uur, maar 45 minuten. Niets over PlayStation VR, dus dat komt nog. Bedankt voor het meelezen in ieder geval en blijf hangen voor de footage die is getoond. Deze komen zo snel mogelijk online!

21:44 - De PlayStation 4 Pro kost 399 euro en lanceert 10 november dit jaar. Jazeker, dit jaar nog. 

21:41 - Er komt volgende week een firmware-update om elke (letterlijk elke) PlayStation 4-console HDR-ready te maken. You get HDR and you get HDR! You all get HDR!

21:40 - Een nieuwe Netflix-app komt naar Pro, uiteraard met ondersteuning voor 4K-beelden. Ruim 600 uur footage zal klaarstaan bij de launch. Of dit ook voor de Nederlandse Netflix geldt is even afwachten.

21:37 - We krijgen zowaar gameplay te zien. Beelden komen uiteraard ook hier op FOK! online te staan.

21:35 - Flynn van EA komt het podium op, ook even een praatje over hun games. Mass Effect Andromeda komt natuurlijk ook met ondersteuning voor PlayStation 4 Pro. Nieuwe beelden voor PlayStation 4 Pro, hype!

21:33 Call of Duty wordt besproken. Uiteraard wordt de console gepushed enzo. Betere textures en 4K-graphics inclusief 60 FPS. Dit alles wordt op dag 1 ondersteund, we verwachten ook niet anders (het schijnt indrukwekkend te zijn). Ook Black Ops III krijgt een update om dit te ondersteunen.

21:30 - Alle games zijn op zowel de oude als de Pro te spelen, met verschillen in grafische kwaliteiten natuurlijk. 

21:28 - Op een stream is wederom niet helemaal te zien hoe dit eruit ziet op een 4K (of zelfs normale HD televisie), maar het ziet er zelfs op een stream gewoon fabelachtig mooi uit. Guerilla Games is met een pareltje bezig.

21:26 - Het is wel een beetje valsspelen, want Zero Dawn heeft helemaal geen Pro nodig om er geweldig uit te zien.

21:26 Horizon: Zero Dawn wordt getoond. Nieuwe trailer van één van de beste games van 2017. Nu al, ja.

21:25 - Zoals hij nu zegt heeft een aantal games 'forward compatibility'. Er zijn patches in de maak voor een dozijn first-party titels en wat third-party titels om oude games Pro-compatibel te maken. 

21:23 - We krijgen footage van oude games te zien, maar dan op Pro. Via een Twitch-stream is dat niet helemaal lekker over te brengen, maar het zal vast scherpere plaatjes opbrengen. Het is wat lastig zonder het vergelijkingsmateriaal.

21:21 - Het voordeel van HDR wordt getoond. Toegegeven, als het verschil daadwerkelijk zo groot is als ze laten zien is het een mooi stukje technologie. Je ziet meer kleuren, het geheel oogt helderder. Mooi wel.

21:18 - Opvallend is dat de framerate in de footage her en der een beetje haperde. 

21:17 Spiderman en For Honor worden getoond, ook Deus Ex en Rise of the Tomb Raider komen voorbij. Het draait voornamelijk om de details van de omgevingen en personages die allemaal een stuk scherper zijn en beter tot hun recht komen.

21:15 - Voor 4K-gaming heb je uiteraard een 4K-televisie nodig, maar ook op normale HD-tv's wordt het beeld verbeterd dankzij de Pro. Ze tonen een aantal games gerendered op 4K die draaien op een PlayStation 4 Pro. De beelden blijven we jullie even schuldig en volgen zo snel mogelijk.

21:14 - PlayStation 4 Pro krijgt een upgraded GPU (meer dan 2x zoveel kracht), ook is de clock rate van de CPU versterkt. De console komt met een 1TB HDD-schijf. 

21:11 - PlayStation 4 Pro is aangekondigd, een apparaat dat de standaard PlayStation 4-console ondersteunt en biedt ondersteuning voor 4K-gaming en HDR-gaming.

21:10 - Volgens House wil men technologische vooruit gang zien, zelfs in dezelfde generatie. Dit begint bij een display, die alle details moet kunnen weergeven. Hierdoor is Sony opgewonden over 4K en HDR-gaming.

21:08 - Het nieuwe model lanceert in de meeste markten op 15 september en gaat 299 euro kosten.

21:07 - PlayStation 4 is meer dan veertig miljoen keer verkocht, een lekker begin dus. Hij laat verder geen gras groeien en kondigt de dunnere versie van PlayStation 4 aan. De console behoudt hetzelfde design en dezelfde kracht van het huidige model.

21:06 - Andrew House betreedt het podium, we gaan dus van start. Het praat over de visie van Sony en de speelervaring van PlayStation.

21:04 - Naar verwachting duurt de presentatie van Sony vanavond ongeveer anderhalf uur. Maak het dus comfortabel voor jezelf en laat je verrassen.

Het gebeuren zou 21:00 uur beginnen, maar op het moment van schrijven zijn we nog aan het wachten. Nog even geduld dus!

Nieuwe kleinere PlayStation 4 nu eindelijk officieel aangekondigd

Sony heeft het dan toch geflikt, ze hebben eindelijk de kleinere PlayStation 4 aangekondigd. Niet dat niemand nog van het bestaan wist, want dat ding stond al te koop en verschillende gamejournalisten hadden al uitpakvideo’s op het internet gezet.

Hij krijgt geen aparte naam, heeft geen optische uitgang meer en zal ook minder stroom gebruiken. Ook wordt hij voor een kleiner bedrag in de winkelschappen gelegd. Hij krijgt een adviesprijs van 299,- euro. Maar als pluspunt krijg je wel de nieuwere versie van de PlayStation 4 controller erbij. Het enige wat niet veranderd is de opslag, die blijft namelijk 500GB.

Apple kondigt iPhone 7 en iPhone 7 Plus aan

Apple heeft vandaag iPhone 7 en iPhone 7 Plus aangekondigd. De nieuwe iPhone heeft nieuwe geavanceerde camerasystemen waarmee je nog mooiere foto’s maakt. Volgens Apple levert het toestel daarnaast meer kracht en levert het betere prestaties, gaat de batterij het langst mee van alle iPhones en is het voorzien van stereoluidsprekers en een breed kleursysteem van camera tot display. De smartphone is ook waterdicht, al moet je er niet mee gaan diepzeeduiken.

De 12-megapixel camera biedt optische beeldstabilisatie op zowel iPhone 7 als iPhone 7 Plus. Een grotere lens met een diafragma van ƒ/1.8 en 6 elementen moet zorgen voor helderdere, scherpere foto’s en video’s, terwijl het brede kleurbereik levendigere kleuren met meer detail op zou leveren. iPhone 7 Plus heeft dezelfde 12-megapixel breedbeeldcamera als iPhone 7, maar heeft ook nog een 12-megapixel telelenscamera met twee keer optische zoom en tot 10 keer digitale zoom voor foto’s.

De dubbele 12-megapixel camera’s, die later dit jaar beschikbaar komen, zorgen bovendien voor een nieuw scherptediepte-effect, waarvoor beide camera’s van iPhone 7 Plus worden gebruikt. Geavanceerde technologieën, waaronder Machine Learning, scheiden de voor- en achtergrond om portretten te maken, iets wat vroeger alleen met een DSLR-camera mogelijk was.

Overige verbeteringen aan de camera:

  • Nieuwe door Apple ontworpen beeldsignaalprocessor die binnen 25 milliseconden meer dan 100 miljard bewerkingen per foto kan uitvoeren
  • Nieuwe 7-megapixel FaceTime HD-camera met een breed kleurbereik, geavanceerde pixeltechnologie en automatische beeldstabilisatie voor nog betere selfies.
  • Nieuwe True Tone Flash met 4 leds die 50 procent helderder is dan op iPhone 6s, inclusief sensor die flikkerende lampen detecteert en wegwerkt op foto’s en in video’s.

Nieuwe stereoluidsprekers zorgen voor een geluid met het dubbele vermogen van iPhone 6s en een beter dynamisch bereik. Ook de kwaliteit van de telefoonluidspreker is verbeterd. De nieuwe iPhone wordt geleverd met EarPods met Lightning-connector. Via de 3,5-mm koptelefoonadapter kunnen klanten bovendien oude koptelefoons en accessoires blijven gebruiken.

De nieuwe AirPods zijn de nieuwe draadloze koptelefoons van Apple. Deze oordopjes gebruiken de nieuwe Apple W1-chip, om voor de verbinding met de teleoon te zorgen. Via AirPods kun je bovendien de kracht van Siri benutten. Wanneer je dubbel tikt, staat je persoonlijke assistent meteen voor je klaar.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn beschikbaar in zilver, goud, roségoud en de nieuwe zwarte uitvoering. De modellen met 32 GB, 128 GB en 256 GB zijn beschikbaar vanaf € 659. Alleen de 128-GB en 256-GB modellen worden geleverd in de nieuwe gitzwarte uitvoering. Klanten kunnen iPhone 7 en iPhone 7 Plus vanaf vrijdag 9 september bestellen. De telefoon is vanaf vrijdag 16 september verkrijgbaar.

De draadloze AirPods met doosje met oplader zijn verkrijgbaar voor € 179 vanaf eind oktober. Alle modellen van iPhone 7 en iPhone 7 Plus worden geleverd met EarPods met Lightning-connector en een Lightning-naar-3,5-mm koptelefoonadapter, die ook los verkrijgbaar zijn  voor respectievelijk € 35 en € 9.

Apple onhult iPhone 7 (Foto: ANP)

Lil' Kleine komt niet om biertjes te vangen

Lil' Kleine heeft geen boodschap aan de organisatie van de kermis in het Limburge Meijel. Die wil het geld terug dat de rapper maandag verdiende met een optreden van slechts 2,5 minuut. De rapper vertrok nadat hij werd getrakteerd op een bierdouche van het aanwezige publiek; daar had Lil' Kleine geen trek in.

"Het enige wat ik te zeggen heb is: ik kom om liedjes te zingen en niet om biertjes te vangen", zei Lil' Kleine woensdag in RTL Boulevard. De rapper, die niet voor het eerst biertjes naar zijn hoofd kreeg geslingerd, wil verder niet reageren op het voorval. Hij kapte het optreden in Meijel af toen in de eerste minuten van zijn act het biergooien begon. Hij nam afscheid met de woorden: "Ik heb 1, 2, 3, 4000 euro verdiend. Later!"

Organisator Ronald van Tilborg stelde dinsdag dat hij stappen onderneemt en contact heeft opgenomen met het management van Lil' Kleine om een regeling te treffen. Hij had speciaal hekken op het podium geplaatst om de rapper een bierdouche te besparen.

Lil' Kleine komt niet om biertjes te vangen
Lil' Kleine komt niet om biertjes te vangen (Foto: BuzzE)

Apple kondigt Apple Watch Series 2 aan

Tijdens de Apple Keynote heeft het bedrijf de Apple Watch Series 2 geintroduceerd. Het horloge is waterbestendig tot een diepte van 50 meter, heeft ingebouwde gps, heeft een twee keer zo helder display, dual-coreprocessor en wordt geleverd met watchOS 3.

Apple Watch Series 2 is waterbestendigheid tijdens zwemmen tot een diepte van 50 meter, je mag er desondanks niet mee duiken, dat kan mis gaan. Het horloge heeft ingebouwde gps-functionaliteit zodat gebruikers nu kunnen hardlopen zonder iPhone. Het display is twee keer helderder, zodat in de zon op je horloge kijken goed gaat. De Apple Watch 2 is uitgerust met een dual-coreprocessor. In combinatie met de prestatieverbeteringen van watchOS 3 is het met Apple Watch Series 2 nu nog gemakkelijker om apps van andere ontwikkelaars te openen, meldingen te ontvangen en erop te reageren en Apple Pay te gebruiken.

Met de ingebouwde gps-voorziening registreert Apple Watch Series 2 exact de afstand, het tempo en de snelheid tijdens buitentrainingen zoals wandelen, hardlopen of fietsen, zonder dat daarvoor een iPhone nodig is. Gebruikers kunnen direct aan een buitentraining beginnen; Apple Watch Series 2 maakt namelijk gebruik van wifi, gps en lokaal bewaarde satellietgegevens om snel de locatie te kunnen vaststellen. Na afronding van een buitentraining kun je in de Activiteit-app op iPhone een routekaart bekijken waarop de variaties in snelheid zichtbaar zijn. Of je nu hardloopt, zwemt of van de ene naar de andere vergadering wandelt, de Activiteit-app op Apple Watch Series 2 laat alle dagelijkse activiteiten meetellen voor de ringen Staan, Bewegen en Trainen.

De oude Apple Watch is omgedoopt naar Apple Watch Series 1. Die zijn verkrijgbaar in licht aluminium en combineert de nieuwe dual-coreprocessor en GPU met de voorzieningen van de oorspronkelijke Apple Watch, waarmee deze tot 50 procent sneller wordt vanaf € 339. Apple Watch Edition is nu verkrijgbaar in een keramische uitvoering en alle mogelijkheden van Apple Watch Series 2. Keramiek is een van de hardste materialen ter wereld – tot 4x harder dan roestvrij staal – en heeft een parelwitte afwerking die Apple Watch Edition krasbestendiger maakt.

Apple Watch Series 1 is verkrijgbaar in een kast van goud, roségoud, zilver of spacegrijs aluminium gecombineerd met een sportbandje en is verkrijgbaar vanaf € 339. Apple Watch Series 2 is vanaf 16 september verkrijgbaar in een kast van goud, roségoud, zilver of spacegrijs aluminium, of een kast van zilver of spacezwart roestvrij staal gecombineerd met een brede verscheidenheid aan bandjes vanaf € 439. De nieuwe keramische Apple Watch Edition is verkrijgbaar vanaf € 1469. Apple Watch Nike+ is verkrijgbaar vanaf € 439 ergens eind oktober.

Apple Watch Series 2

Obama stapt over scheldkanonnade Duterte heen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag toch zijn Filipijnse ambtgenoot Rodrigo Duterte gesproken. Het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat de lucht tussen de twee is geklaard en Obama Duterte niet meer kwalijk neemt dat die hem onlangs voor "hoerenzoon" uitmaakte.

De twee presidenten maakten een praatje toen ze voor een galadiner op de ASEAN-top in Laos wachten om aan tafel te gaan, liet het ministerie weten. Obama zegde hun officiële afspraak eerder af omdat Duterte had verklaard dat hij een hoerenzoon zou zijn als hij de Filipijnse president de les zou lezen over diens keiharde aanpak van drugshandelaren en drugsgebruikers.

"Ik denk dat ze de plooien hebben kunnen gladstrijken", tekende de Filipijnse krant de Philippine Daily Inquirer op uit de mond van een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Obama stapt over scheldkanonnade Duterte heen
Obama stapt over scheldkanonnade Duterte heen (Foto: ANP)

Gullit: "Rommeltje bij de KNVB"

Ruud Gullit is voorlopig klaar met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en Hans van Breukelen, zo laat hij aan The Guardian weten. Met name Van Breukelen heeft het helemaal verbruid bij de analist.

Gullit zou assistent-bondscoach van Oranje worden, maar deze deal ketste op het laatste moment af. Van Breukelen weigerde akkoord te gaan met enkele clausules, waarna Gullit de voormalig keeper als 'onbetrouwbaar' aanmerkte. Van Breukelen heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar Gullit zal voorlopig geen functie bij het Nederlands elftal bekleden.

"Op dit moment is het Nederlandse voetbal een rommeltje", aldus Gullit tegenover de Britse tabloid. "Dat doet mij pijn, want ik wil dat Nederland naar het WK gaat."

De problemen binnen de KNVB zorgen al een tijdje voor problemen. Daar komt ook nog eens het vertrek van teammanager Hans Jorritsma bij.

Gullit was in elk geval duidelijk: "Ik heb gezegd dat, als ze me nog nodig denken te hebben, maar terug moeten komen als alle problemen zijn opgelost. Op deze manier begin ik er niet aan. Dat is een erg goede beslissing van mij geweest, want hoewel mijn hart "ja" zei, zeiden mijn hersenen "nee"."

Eén van de problemen was het feit dat Gullit een nieuw contract wilde, als hij doorschoof in de hiërarchie. Van Breukelen gaf hem zijn woord, maar wilde dit niet op papier zetten. "Ik moest hem maar vertrouwen. Maar wat als hij ontslagen zou worden, had ik dan de volgende weer moeten vertrouwen? Twee dagen later belde Marco van Basten me bovendien om te vertellen dat hij voor de FIFA gaat werken. Daar sprak hij reeds over met Hans, maar die had mij daar niets over gezegd. En dan moet ik hem vertrouwen? Ik was woedend."

"Waarom zou ik het nog doen? Voor die 75.000 euro per jaar? Ja, het ging echt om 75.000 euro per jaar", lachte Gullit. "Ik heb gezegd dat hij dat geld mag houden en dat was erg wijs van mij. Maar ik ben wel enorm teleurgesteld over de hele gang van zaken. In Nederland denken we nog steeds dat we alles beter weten. Maar misschien is dat wel helemaal niet zo."

Straf als je mobieltje naar gevangenis brengt

Het binnenbrengen van voorwerpen die in een gevangenis verboden zijn, zoals een mobieltje, smartphone en softdrugs, zou altijd strafbaar moeten worden. Nu is het alleen in bepaalde gevallen strafbaar: bijvoorbeeld als het de bedoeling was om een gedetineerde te helpen bij een ontsnapping, of als de opgesloten boef het voorwerp kon gebruiken bij criminele activiteiten.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maakte zijn plan woensdag bekend. Ook het binnenbrengen van voorwerpen via hulpmiddelen, zoals drones, wordt strafbaar.

Dijkhoff wil de orde en de veiligheid van medegevangenen en het personeel verbeteren. Welke straf erop komt te staan, staat nog niet vast.

Tweede Kamerlid Foort van Oosten (VVD) had eind maart om maatregelen gevraagd. Dijkhoff benadrukt dat het binnensmokkelen van bijvoorbeeld wapens en drugs sowieso strafbaar is.

Straf als je mobieltje naar gevangenis brengt
Straf als je mobieltje naar gevangenis brengt (Foto: ANP)

Kentekengevens pas na bevel naar politie

De politie krijgt pas toegang tot kentekengegevens na een bevel van de officier van justitie. De maatregel is bedoeld als extra bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Het gaat om een voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), dat hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. De stap volgt op uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Het gaat om een aanpassing van het plan om alle kentekens die de politie met camera's vastlegt, vier weken te bewaren.

De inhoud van het bevel moet aan strikte eisen voldoen, aldus het ministerie. De officier moet vermelden om welk misdrijf en welke strafzaak het gaat. Voor het opvragen van informatie moet altijd een concrete aanleiding zijn: de opsporing van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan of de aanhouding van een voortvluchtige.

Kentekengevens pas na bevel naar politie
Kentekengevens pas na bevel naar politie (Foto: ANP)

Super Mario Run komt naar iOS

Nintendo heeft tijdens de Apple Keynote een nieuwe Mario aangekondigd. De loodgieter komt voor het eerst legaal naar de Apple Store.

Shigeru Miyamoto liet Super Mario Run zien, een sidescroller speciaal ontworpen voor iOS. Mario loopt automatisch, zodat je met een hand de Italiaan kunt besturen. Dit is gedaan om het overal en altijd te kunnen spelen, dus ook tijdens het eten van een appel, grapte Miyamoto.

Er is ook een battle modus met de naam Toad Rally, waarin je de high score van iemand probeert te verbeteren. Dan gaat het om de meeste muntjes verzamelen en de Toads imponeren.

Super Mario Run komt ergens rond de feestdagen uit. Het is een betaalde app en heeft geen ingame aankopen. Er komen ook Super Mario stickers voor iMessage.

Super Mario Run

Leeuwinnen in FIFA 17

We hebben al vorig jaar kennis mogen maken met de vrouwenteams in de FIFA-serie, en ook in FIFA 17 wordt de trend doorgezet. Nationalistische gamers kunnen nu ook weer hun hart ophalen, want het Nederlandse vrouwenteam is nu ook aan de selectie van teams toegevoegd.

Net zoals hun mannelijke tegenhangers in Oranje zijn de leeuwinnen volledig authentiek met hun eigen animaties, spelersmodellen en head-scans. Naast Nederland zijn ook de Noorse vrouwen aan FIFA 17 toegevoegd, aan het bestaande rijtje van Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Engeland, Brazilië, Canada, Australië, Spanje, China, Italië en Mexico.

FIFA 17 is vanaf 29 september verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, android en iOS.

FIFAvrouwen1
Leeuwinnen in FIFA 17

Gesink derde op loeizware slotklim, Frank winnaar etappe

Mathias Frank heeft de zeventiende rit van de Vuelta à España gewonnen. De Zwitser van IAM Cycling was de sterkste uit een vroege kopgrop en bleef op de zware slotklim Alto mas de la Costa Leopold König en Robert Gesink voor. In het klassement veranderde bovenin weinig, aangezien de top vier gezamenlijk over de streep kwam.

Al snel werd duidelijk dat een kopgroep van 28 renners om de ritzege zou gaan strijden. In die groep zat ook Bram Tankink, die beulswerk verrichte voor Gesink. Hij kon niet voorkomen dat Dario Caltaldo en Frank op 30 kilometer van de meet ontsnapten en met een halve minuut voorsprong aan de slotklim Alto mas de la Costa begon.

De Zwitser bleek sterker dan zijn Italiaanse metgezel en ging alleen de 3,8 kilometer lange klim (aan 12,5% stijgingspercentage) op met een dertigtal seconden voorsprong. Die voorsprong liep wel terug op de loeizware laatste kilometers, maar ondanks dat König en Gesink nog dichterbij kwamen ging de zege naar de renner van IAM Cycling. König versloeg Gesink nog in de slotmeters en finishte als tweede voor de Nederlander.

De klassementsrenners vielen elkaar wel aan, want met name Alberto Contador en Esteban Chaves waren actief. De Spanjaard en Colombiaan wisten echter enkel Chris Froome te lossen, maar de Brit wist in de zware slotmeters weer aansluiting te vinden. De top vier, inclusief leider Nairo Quintana, kwam zodoende gezamenlijk over de streep, waardoor er bovenin in het klassement geen verschuivingen plaatsvonden.

[eSports] Team Archon stopt ermee

ESports-team 'Team Archon' stopt ermee. Oprichter Jason 'Amaz' Chan heeft dit zojuist aangekondigd via zijn Twitch-kanaal. Eerder werd al bekend dat hij verder ging onder team NRG, maar het lot van Team Archon was nog onbekend.

De voornaamste reden was, weinig verrassend, geld. Sponsorgelden van onder andere G2A waren gedaald, waardoor Chan zelf voor vrijwel alle kosten moest opdraaien, iets wat niet houdbaar was voor de populaire streamer. Hoewel Team Archon vooralsnog bestaat, zijn alle leden 'vrij' om te gaan en staan waar ze willen. Onder andere leden Zalae en Orange vonden al een ander team. Wanneer Archon definitief eindigt is niet duidelijk.

Overigens gebruikte Chan de woorden 'for a bit', dus wellicht keert Team Archon in de toekomst terug.

Team Archon stopt

Belgisch koningspaar bezoekt Nederland

De Belgische koning Filip en zijn vrouw Mathilde brengen later dit jaar een officieel staatsbezoek aan Nederland. Ze doen dat op uitnodiging van koning Willem-Alexander.

Het Belgische vorstenpaar is van 28 tot en met 30 november in Nederland, zo melden beide koningshuizen dinsdag. "Het staatsbezoek bevestigt de hechte en veelzijdige buurlandrelatie en benadrukt de historische band en gedeelde waarden", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

België is na Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland. De RVD maakt verder melding van de politieke, culturele en academische samenwerking tussen België en Nederland.

De 56-jarige Filip nam de troon in juli 2013 over van zijn vader Albert. Het eerste staatsbezoek dat koning Filip en koningin Mathilde bijna drie jaar geleden aflegden was aan Nederland.

Belgisch koningspaar bezoekt Nederland
Belgisch koningspaar bezoekt Nederland (Foto: ANP)

'Scheiding Halle Berry op lange baan'

Halle Berry en Olivier Martinez lijken hun scheiding niet door te zetten. Volgens TMZ zijn de twee op hun vingers getikt door een griffier van de rechtbank omdat ze al maandenlang geen werk maken van de vorig jaar aangevraagde scheiding.

Halle en Olivier hebben een ultimatum gekregen. Als ze niet willen dat de zaak wordt verworpen, moeten ze de scheiding binnen afzienbare tijd doorzetten.

Ingewijden vertellen TMZ dat zowel Halle als Olivier de huidige situatie wel prima vindt. De twee zijn goede vrienden en zorgen samen voor hun driejarige zoon Maceo en Halle's achtjarige dochter Nahla.

De vijftigjarige Halle zou daarnaast liever geen drie scheidingen op haar conto hebben. De actrice gelooft volgens TMZ bovendien dat haar huwelijk met Olivier nog te redden is als hij zijn woede-uitbarstingen onder controle weet te krijgen.

'Scheiding Halle Berry op lange baan'
'Scheiding Halle Berry op lange baan' (Foto: BuzzE)

Frisfeesten in vier nieuwe steden

De Frisfeesten, de drank-, drugs- en tabaksloze feesten voor jongeren, gaan hun tiende seizoen in. In het jubileumjaar zijn vier nieuwe plaatsen toegevoegd: Lelystad, Leiden, Maarssen en Leeuwarden. Vrijdag wordt het jubileumjaar afgetrapt in Arnhem.

Fris ontstond in 2007 toen producent 4PM Entertainment de eerste feesten voor jongeren tussen de twaalf en zestien jaar organiseerde. Vele bekende namen traden op voor de jongeren. Zo klommen onder anderen Martin Garrix, Hardwell, Chuckie en The Partysquad op het podium.

De feesten trokken al ruim een miljoen bezoekers en tegenwoordig staan jaarlijks meer dan honderd Frisfeesten op de agenda. Deze maand treden onder anderen Navarra, Max Vermeulen en Massive MC op voor de jongeren.

Frisfeesten in vier nieuwe steden
Frisfeesten in vier nieuwe steden (Foto: BuzzE)

Ziekenhuisfusies leiden niet tot betere zorg

Fusies tussen ziekenhuizen hebben niet aantoonbaar bijgedragen aan een verbetering van de kwaliteit van de zorg. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekend op basis van onderzoek.

"Dat fusies in het algemeen vaak niet leiden tot het gewenste of verwachte resultaat is bekend. Dit geldt dus ook voor ziekenhuisfusies. Bestuurders van ziekenhuizen gebruiken vaak het argument dat de fusie goed is voor patiënten omdat de kwaliteit van de zorg zou verbeteren. Dit zien we niet terug in de onderzoeksresultaten", zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

De ACM liet onderzoek doen naar de kwaliteitseffecten van veertien ziekenhuisfusies in de periode 2007-2013.

Ziekenhuisfusies leiden niet tot betere zorg
Ziekenhuisfusies leiden niet tot betere zorg (Foto: ANP)

Het gaat goed met de bultrug

De bultrug wordt niet meer met uitsterven bedreigd. De wereldwijde beschermende maatregelen om het bestaan van deze walvis te waarborgen, hebben hun vruchten afgeworpen. Dat meldt de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een oceanografisch instituut.

Bultrugpopulaties in kustgebieden van Zuid-Amerika, Madagascar, Alaska, Groenland, Japan en Australië floreren. De NOAA onderzocht veertien leefgebieden van de walvis en constateerde dat de populaties overal flink zijn gegroeid. In de jaren zeventig werd wereldwijd alarm geslagen over de slinkende populaties.

Met name de commerciële walvisvaart was debet aan het dreigende uitsterven van de bultrug. In 1982 kwam er een verbod op de walvisjacht, waarvan de bultrug flink heeft geprofiteerd, aldus de NOAA.

Bultruggen worden tussen de 12 en 16 meter en wegen 25 à 30 ton.

Het gaat goed met de bultrug
Het gaat goed met de bultrug (Foto: ANP)

'Racisme in zaak tegen Cosby'

De advocaten van Bill Cosby beweren dat de komiek wordt gediscrimineerd door de tegenpartij en de media. "De tijd is rijp de aandacht te richten op het ontzeggen van burgerrechten aan Mr. Cosby", zo is te lezen in een verklaring aan Amerikaanse media dinsdag.

In de verklaring wordt volgens People gewezen op de vele persconferenties van Gloria Allred, de advocate die ruim vijftig vrouwen vertegenwoordigt die Cosby beschuldigen van seksueel misbruik. "Ze houdt blijkbaar meer van aandacht dan van gerechtigheid. Ze noemt zichzelf een burgerrechtenadvocaat, maar haar campagne tegen Mr. Cosby is gebaseerd op racisme en vooroordelen." Ook de media krijgt ervan langs: "Wanneer de media haar aantijgingen herhalen, zonder bewijs, rechtszaak of jury, dan keren we terug naar een land en weg van het Amerika waar onze burgerrechtenactivisten zoveel voor hebben opgeofferd om te creëren."

Veel van de vrouwen zeggen decennia geleden door Cosby te zijn gedrogeerd en misbruikt of verkracht. In juni begint een rechtszaak om vermeend misbruik dat in 2004 zou hebben plaatsgevonden. Cosby heeft alle beschuldigingen ontkend.

Advocaten: racisme in zaak tegen Cosby
'Racisme in zaak tegen Cosby' (Foto: BuzzE)

Criminelen schieten helikopter neer

Criminelen hebben in het westen van Mexico een politiehelikopter uit de lucht geschoten. Daardoor kwamen drie politiemensen en de piloot om het leven, aldus Mexicaanse media woensdag.

Het incident was dinsdag bij de plaats Apatzingán in de staat Michoacán. De helikopter werd ingezet bij een actie tegen een misdaadsyndicaat. De bendeleden namen het hefschroefvliegtuig onder vuur. Het toestel vatte vlam en stortte neer.

Mexicaanse criminelen schieten heli neer
Mexicaanse criminelen schieten heli neer (Foto: ANP)

Orkaan Newton eist levens in Mexico

Twee doden en drie vermisten, dat was het trieste resultaat nadat orkaan Newton dinsdag over het noordwesten van Mexico was geraasd. De orkaan blies over het Mexicaanse schiereiland Baja California en bracht niet alleen een enorme storm van 120 kilometer per uur, maar ook zware regenval met zich mee.

Cabo San Lucas is een toeristisch gebied dat vooral bij Amerikanen populair is. Maar omdat het nu toeristische laagseizoen is, waren de hotels niet heel vol.

Twee lichamen spoelden na de storm aan op het strand. De twee doden maakten vermoedelijk deel uit van de vijfkoppige bemanning van een vissersboot. De marine is op zoek naar de andere drie bemanningsleden.

De orkaan van categorie 1 is op weg naar de Golf van Californië.

Orkaan Newton eist levens in Mexico
Orkaan Newton eist levens in Mexico (Foto: ANP)

Amy Schumer is GQ Vrouw van het jaar

Amy Schumer heeft dinsdagavond in Londen de GQ-award voor Vrouw van het jaar gewonnen. Ook Bella Hadid viel in de prijzen bij de jaarlijkse awardshow die verder om mannen draait, als Model van het jaar.

De mannen die in Londen werden geëerd waren onder onderen Ricky Gervais (Genie), Chris Pine (Internationale man), Aidan Turner (Televisie-acteur) en Calvin Harris (solo-artiest).

Over de rode loper van het evenement in het museum Tate Modern liepen verder sterren als Ellie Goulding, Daisy Lowe en Kelly Rohrbach.

Amy Schumer is GQ Vrouw van het jaar
Amy Schumer is GQ Vrouw van het jaar (Foto: BuzzE)

Aantal televisieaansluitingen verder gedaald

Het aantal televisieaansluitingen in Nederland is in het tweede kwartaal verder gedaald. De oorzaak ligt in de groeiende populariteit van onlinevideo.

Het aantal digitale televisieaansluitingen nam in de maanden april tot en met juni nog wel mondjesmaat toe, met 0,2 procent. Maar dat was niet voldoende om de afname van het aantal analoge aansluitingen (2,5 procent) te compenseren.

Digitale televisie is inmiddels goed voor 90 procent van de totale markt, blijkt uit de cijfers die onderzoeksbureau Telecompaper woensdag heeft gepubliceerd.

KPN won in het tweede kwartaal verder terrein. Het marktaandeel van het telecombedrijf steeg met 0,3 procentpunt naar 29,6 procent. Dat ging ten koste van marktleider Ziggo. De kabelmaatschappij zag het marktaandeel met 0,3 procentpunt afnemen tot 51,4 procent.

De krimp van het aantal televisieaansluitingen zet de komende jaren gestaag door. "KPN en Ziggo zullen in de toekomst een steeds kleinere vijver hebben om in te vissen", voorspelt analist Kamiel Albrecht van Telecompaper. "Tot en met 2020 verwachten wij dat de televisiemarkt met gemiddeld 0,6 procent per jaar zal dalen."

De omzet uit televisiediensten steeg in het tweede kwartaal nog wel met 0,2 procent tot 456 miljoen euro, schat Telecompaper. Maar ook daar komt verandering in. Voor de jaren tot en met 2020 wordt een jaarlijkse afname met gemiddeld 0,4 procent voorzien.

Aantal televisieaansluitingen verder gedaald
Aantal televisieaansluitingen verder gedaald (Foto: BuzzT)

VW wil elektrische auto's maken in China

Volkswagen wil samen met het Chinese Anhui Jianghuai Automobile elektrische auto's gaan maken. Daarover hebben beide partijen een deal gesloten. Er moet nog wel onderzoek gedaan worden naar de haalbaarheid van een samenwerkingsverband, zo meldde Volkswagen-topman Matthias Müller woensdag.

Müller vindt het belangrijk dat Volkswagen zich meer gaat richten op elektrische auto's en technieken als geautomatiseerd rijden. Volgens eerder ontvouwde plannen van het bedrijf moeten er in tien jaar tijd zeker dertig elektrische modellen op de markt worden gebracht.

China is een belangrijke markt voor Volkswagen. De Duitse autobouwer benadrukte eerder al zeker niet te stoppen met investeren in het Aziatische land, ondanks alle kosten die het bedrijf moet maken in verband met het dieselschandaal. Dit jaar alleen moeten de investeringen in China meer dan 4 miljard euro bedragen.

VW wil elektrische auto's maken in China
VW wil elektrische auto's maken in China (Foto: BuzzT)

Buurtbewoners boos om sluiting azc

Waar doorgaans buurtbewoners in actie komen tegen de opening van een asielzoekerscentrum, komen nu in Laren buurtbewoners in actie tegen de voorgenomen sluiting van het lokale azc. Ongeveer honderd betrokken inwoners van de Gooi- en Vechtstreek roepen commissaris van de Koning Johan Remkes woensdag in een brandbrief op azc Crailo open te houden voor de opvang van vluchtelingen.

Na een lange zoektocht in de regio sloten de provincie Noord-Holland, het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de betrokken gemeenten een halfjaar geleden een overeenkomst voor de opvang van maximaal zeshonderd vluchtelingen in azc Crailo in Laren. Onlangs besloten dezelfde partijen de opvang op korte termijn weer te sluiten, bij gebrek aan nieuwe instroom. De omwonenden die actief zijn als vrijwilligers in het azc zijn, zo valt te lezen in de brief, "met stomheid geslagen".

Aanrijding eindigt in felicitaties

Twee vrouwen van respectievelijk 60 en 62 jaar die in de Zuid-Duitse stad Freiburg een aanrijding kregen met hun auto's, bleken op dezelfde dag jarig te zijn. Het toeval werd nog opmerkelijker toen de te hulp geroepen politie een agente stuurde die óók op die dag jarig is.

De politie in Freiburg vertelde niet op welke dag de drie vrouwen jarig zijn. De aanrijding, waarvan de oorzaak niet duidelijk was, eindigde vredig met wederzijdse felicitaties.

Archeologen duiken naar wrak De Rooswijk

Nederlandse en Britse maritiem archeologen gaan de komende twee weken duiken naar een Nederlands scheepswrak voor de kust van Groot-Brittannië. Ze willen het schip, dat deels in het zand ligt begraven, tot in detail in kaart brengen. Het gaat om het VOC-schip Rooswijk. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed laten weten.

De Rooswijk zonk bij Kent in januari 1740 nadat het voor de kust op een zandbank was gelopen. Aan boord was een grote lading zilveren staven en munten.

Archeologen willen meer te weten komen over het wrak en vooral over het ontwerp van het schip en de conditie van de materialen die lang op de zeebodem hebben gelegen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werkt ervoor samen met Historic England, maar ook met het archeologische duikteam dat in 2005 al onderzoek heeft gedaan.

Poesjes doodgemarteld in AZC

Het meest trieste nieuws van de dag komt vandaag uit Fedasil in Bovigny. In het asielzoekerscentrum in het plaatsje in Franstalig België is een aantal katjes doodgemarteld. Volgens het azc is de schokkende daad van de twee Afghaanse asielzoekers een 'gevalletje cultuurverschil'.

De arme poesjes werden naar verluidt in 'zeer trieste staat' aangetroffen. De arme beestjes zijn ernstig mishandeld en gemarteld. Een poesje van slechts twee maanden oud had een gebroken kaak en een zwaar gehavende neus.

Dit poesje heeft nog de mazzel dat het de martelingen kan navertellen. Twee andere katjes waren minder fortuinlijk en hebben de folteringen niet overleefd.

Het gemeentebestuur heeft besloten de dierenartskosten voor het jonge slachtoffertje te zullen vergoeden. "Intussen doet die het al beter, al heeft hij nog steeds moeite met eten", weet Het Nieuwsblad.

De drie katjes werden mishandeld naar aanleiding van een incident tussen twee mannen en een vrouw. "De vrouw was de zwerfkatten aan het eten geven, waarna er een discussie ontstond tussen de twee Afghanen en de vrouw", laat de adjunct-directeur van het asielzoekerscentrum weten. "Hoe met dieren wordt omgegaan, verschilt van de ene cultuur tot de andere."

De twee Afghanen zijn inmiddels het azc uitgezet. De gemeente zegt het voorval te betreuren.

Robin de Puy nieuwe Fotograaf des Vaderlands

Robin de Puy is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Ze neemt het stokje over van Ahmet Polat en is hiermee een jaar lang het gezicht van de Nederlandse professionele fotografie. Dat maakte initiatiefnemer Fotoweek woensdag bekend.

De Puy (1986) is een Nederlandse portretfotograaf. Haar foto's zijn altijd intiem, vol leven in haar karakteristieke zwart-witte stijl en balanceren op de rand van documentairefotografie, omschrijft Fotoweek haar werk. "De beelden zijn een combinatie van fotografie en film, want taal en beweging zijn voor De Puy een essentieel onderdeel van identiteit."

Het is de vierde keer dat een Fotograaf des Vaderlands wordt benoemd. De Puy maakt rond het thema 'Kijk! Dit ben ik' een bijzondere serie in Denemarken over haar 81-jarige oom die aan Alzheimer lijdt. De beelden zijn vanaf 15 september te zien op het internationale fotofestival BredaPhoto.

Fotoweek, opgezet door het Nederlands Fotomuseum en Foam Fotografiemuseum Amsterdam, organiseert jaarlijks een evenement waarbij fotografie bij een breed publiek onder de aandacht wordt gebracht.

Robin de Puy nieuwe Fotograaf des Vaderlands
Robin de Puy nieuwe Fotograaf des Vaderlands (Foto: ANP)

Brandweer voorzichtig bij ongeluk met Tesla

De brandweer is woensdag uiterst voorzichtig te werk gegaan bij een ongeluk met een elektrische auto bij Baarn. De auto, een Tesla, was tegen een boom geknald en raakte zwaar beschadigd.

Bij ongelukken met elektrische auto's volgen de hulpdiensten een speciaal protocol dat in 2009 werd opgesteld door de branchevereniging, aldus een woordvoerder van de RAI Vereniging. Dat is opgesteld omdat de accu's van elektrische auto's hoogspanning opwekken. De brandweer weet bij "gewone" ongelukken - als de auto nog op vier wielen staat - precies hoe de elektrische installatie moet worden uitgeschakeld. Bij het ongeluk in Baarn was de auto zo erg beschadigd, dat de brandweerlieden hiervan afweken. "We namen het zekere voor het onzekere", laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Tesla was niet bereikbaar voor commentaar.

Bij het ongeluk kwam de bestuurder van de auto om het leven. Het gaat om een 53-jarige man uit Hilversum.

Brandweer voorzichtig bij ongeluk met Tesla
Brandweer voorzichtig bij ongeluk met Tesla (Foto: ANP)

'Bomauto' nabij Notre-Dame

De antiterroristenbrigade van de Franse politie heeft aan de Quai de Montebello langs de Seine in Parijs een auto met zeven gascilinders ontdekt. De auto behoort toe aan een man die op een lijst met potentiële terreurverdachten staat. Hij is samen met andere verdachten aangehouden. De Notre-Dame ligt aan de overkant van de rivier, ongeveer 100 meter verder.

De auto met de gasflessen, werd zaterdagavond al ontdekt, zo deelde de politie woensdag mee. Volgens Franse media gaat het om een Peugeot 607. De cilinders waren niet onderling verbonden en hadden geen ontstekingsmiddel. De nummerborden van de auto waren verwijderd. Een van de gasflessen lag op de passagiersstoel voorin en was leeg.

De bijna zevenhonderd jaar oude Notre-Dame is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de Franse hoofdstad.

'Bomauto' nabij Notre-Dame
'Bomauto' nabij Notre-Dame (Foto: ANP)

Voorgevulde spuiten teruggeroepen

Het bedrijf Novo Nordisk roept verschillende van zijn voorgevulde spuiten voor diabetespatiënten terug in Nederland. In een klein aantal gevallen (0,006 procent) kan de naald van bepaalde spuiten losraken, maakte de onderneming woensdag bekend.

Het gaat om bepaalde diabeteskits van het merk GlucaGen(r) HypoKit. Deze worden gebruikt in noodsituaties voor de behandeling van patiënten als zij flauwvallen (bewusteloos worden) door een zeer lage bloedsuiker. Dit wordt 'ernstige hypoglykemie' genoemd.

Novo Nordisk roept de voorgevulde spuiten terug bij groothandelaren, apothekers en patiënten in Nederland.

Patiënten of zorgverleners kunnen zelf op de website van Novo Nordisk controleren om te zien of de terugroepactie betrekking heeft op hun HypoKit. Patiënten kunnen de kits terugbrengen naar de apotheek, zij krijgen dan een nieuw product.

Voorgevulde spuiten teruggeroepen
Voorgevulde spuiten teruggeroepen (Foto: ANP)

Blind: "Ongelooflijke fout van de scheids"

Bondscoach Danny Blind van het Nederlands elftal baalde na afloop van het WK-kwalificatieduel tegen Zweden flink van de 'zuivere goal' die afgekeurd werd. Bas Dost leek in de slotfase met een kopbal voor de 1-2 te zorgen, maar de scheidsrechter annuleerde het Oranje-feestje. De arbiter constateerde een duwfout.

"Dan blijkt eens te meer dat je in de hoek zit waar de klappen vallen", zei Blind in de studio van de NOS. "Maar we hadden daarvoor de wedstrijd al moeten beslissen. Ik vond dat we een goede wedstrijd gespeeld hebben, zeer gedisciplineerd. Als je hier 1-3 of 1-4 wint, dan is dat een hele normale uitslag gezien de verhoudingen", aldus de keuzeheer, die baalde van de gemiste mogelijkheden. "Als je zeven of acht goede kansen krijgt, dan doe je jezelf tekort met een 1-1 gelijkspel. Je vergeet jezelf te belonen."

Weinig te verwijten
"Op het moment dat je je wél beloont, zit de scheidsrechter in de weg. Hij floot een sterke wedstrijd, maar dit was een ongelooflijke fout van hem", vervolgde Blind. "Naast de gemiste kansen en de individuele fout bij de tegengoal kan ik mijn team niets verwijten. Ik heb een goed Nederlands elftal gezien, dat uitstraalde te willen winnen."

Kuzu geeft Netanyahu geen hand

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu laat zich weer van zijn beste kant zien. Als een aandachtszoekend kind staat hij met een Palestina-button in een rijtje, waar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu langsloopt om mensen de hand te schudden. Wanneer Netanyahu bij de DENK-kansenparel komt, en zijn hand uitsteekt, houdt Kuzu zijn hand tegen zijn borst en schudt hij geen hand.

Netanyahu bracht een bezoek aan het parlement in Den Haag. Na de achterlijke actie van Kuzu, draaide Netanyahu zijn gezicht weg. Kuzu is het niet eens met de Israëlische behandeling van de Palestijnen in de regio en de bezetting van Palestijns gebied door Israël.

Kamerlid geeft premier Israël geen hand
Kamerlid geeft premier Israël geen hand (Foto: ANP)

Splatoon levert een Nintendo NX op

Wil je een Nintendo NX winnen? Verfrollers in de aanslag dan: Splatoon-spelers in heel Europa kunnen het tegen elkaar opnemen in het eerste ESL Go4Splatoon-toernooi dat komende zondag om 16:00 uur begint. Het toernooi wordt ondersteund door ESL, het grootste esportsbedrijf ter wereld.

Het seizoen met zes maanden aan toernooien wordt in 2017 afgerond met een grote finale, waar het winnende team van elke maand zal strijden om Nintendo’s volgende videogamesysteem, codenaam NX.

De eerste wekelijkse cup vindt komende zondagmiddag plaats. De winnaars van de cup ontvangen elk een officieel Splatoon-kledingstuk, gesigneerd door medewerkers van het Splatoon-development team. De beste teams van elk wekelijkse toernooi verdienen Go4Splatoon klassementspunten. Elke kalendermaand zullen de acht teams met de meeste klassementspunten de volgende maand doorgaan naar de maandelijkse Europese finale. De beste teams van september gaan naar de maandelijkse cup die midden oktober plaatsvindt.

Naarmate het seizoen vordert, wordt de inzet hoger, want de winnaars van elke maandelijkse cup gaan door naar de grote finale in 2017. Deze ultieme spetterstrijd zal uiteindelijk leiden tot het beste Splatoon-team van Europa. Elke speler van dit team ontvangt Nintendo’s volgende videogamesysteem, codenaam NX.

Teams die hun vaardigheden wel eens willen testen, kunnen zich inschrijven voor het eerste toernooi op de ESL Go4Splatoon-website. Hier vind je ook meer informatie over de toernooien en de volledige regels en voorwaarden.

Splatoon-caps (Foto: Nintendo)

Zorgpremie stijgt nauwelijks

De basispremie voor de zorgverzekering zal volgend jaar nauwelijks stijgen. Met een toename van ongeveer 3,5 euro zal de premie op 103 euro per maand uitkomen. Ingewijden bevestigen woensdag berichtgeving hierover van het AD, dat Prinsjesdagstukken heeft ingezien.

De stijging is beperkt door maatregelen die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) eerder nam. Daardoor wordt efficiënter gewerkt. De zorgpremie is overigens een raming. Verzekeraars bepalen later hun eigen, precieze tarieven.

De huidige zorgpremie is te vergelijken met die van een aantal jaren geleden. Maar voor bijna hetzelfde bedrag wordt meer zorg geleverd.

Zorgpremie stijgt nauwelijks
Zorgpremie stijgt nauwelijks (Foto: ANP)

Forse krimp Britse maakindustrie na brexit

De Britse maakindustrie heeft in juli, de maand na het brexit-referendum, de productie met 0,9 procent zien dalen in vergelijking met juni. Dat is de scherpste productiedaling in een jaar tijd, blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau.

Fabrikanten schroefden na het besluit van de Britse bevolking om de Europese Unie te verlaten hun productie terug vanwege de onzekerheid die de uitslag veroorzaakte. In negen van de dertien sectoren van de maakindustrie was sprake van een productiekrimp, geleid door farmacie en transportmiddelen.

De totale Britse industriële productie, dus inclusief bijvoorbeeld olie, gas, energie en mijnbouw, steeg nog wel met 0,1 procent.

Forse krimp Britse maakindustrie na brexit
Forse krimp Britse maakindustrie na brexit (Foto: ANP)

Emily Ratajkowski: ik ben geen aandachtshoer

Emily Ratajkowski is geen aandachtshoer. Dat schrijft de actrice in een artikel voor Glamour, waarin ze beargumenteert dat vrouwen veel vaker zo worden gezien dan mannen.

"Onze maatschappij vertelt vrouwen dat ze niet sexy én zelfverzekerd kunnen zijn én een mening over politiek kunnen hebben. In plaats daarvan moeten we onze motivatie verklaren en verdedigen, terwijl mannen doen wat ze willen zonder dat dit vragen oproept."

Emily werd aandachtshoer genoemd toen ze tijdens een verkiezingsbijeenkomst voor Bernie Sanders sprak. Dit gebeurt haar zo vaak, schrijft ze, dat ze er bijna gewend aan is geraakt. "Spreken over feminisme en politiek kan mensen erg irriteren. Maar voor mij zou het gek zijn om niet te doen."

Emily Ratajkowski: ik ben geen aandachtshoer
Emily Ratajkowski: ik ben geen aandachtshoer (Foto: BuzzE)

Pornosite Brazzers gehackt

Hackers zijn doorgedrongen in de systemen van pornosite Brazzers.com. Daarbij hebben ze volgens Motherboard de gegevens van bijna 800.000 geregistreerde gebruikers buitgemaakt.

De hackers kwamen waarschijnlijk binnen via het forum van de website. Daar kunnen de leden hun favoriete scènes nabeschouwen. In de software van het forum, vBulletin, zat een kwetsbaarheid. Brazzers zegt dat het maatregelen heeft genomen.

Pornosite Brazzers gehackt
Pornosite Brazzers gehackt (Foto: BuzzT)

Akkoord over aflevering containers Hanjin

Containers van de in financiële nood verkerende rederij Hanjin kunnen voorlopig weer gewoon worden opgehaald in de haven van Rotterdam. Daarover heeft overslagbedrijf ECT overeenstemming bereikt met brancheorganisaties in de transport en logistiek.

Verladers en transporteurs klaagden er eerder over dat ECT hoge kosten in rekening bracht om containers vrij te geven, zolang het Koreaanse bedrijf niet aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Vorige week stonden de partijen zelfs tegenover elkaar in de rechtszaal.

Nadat de rechter had bepaald dat de extra vergoedingen die ECT vroeg niet door de beugel konden, zijn de partijen in overleg gegaan. Daar is een compromis uitgerold waarbij de extra kosten die de problemen bij Hanjin met zich meebrengen, onderling worden verdeeld.

Akkoord over aflevering containers Hanjin
Akkoord over aflevering containers Hanjin (Foto: ANP)

Typhoon 'baalde flink' van aanhouding

Typhoon is begin vorige maand aangehouden omdat hij na het tanken vergat te betalen. De rapper was er met zijn hoofd niet helemaal bij, zo vertelt hij aan De Telegraaf.

"Ik reed terug vanuit België nadat ik een telefoontje had gekregen dat mijn oom op sterven lag en ik samen met mijn broers en zus afscheid moest nemen. Met mijn hoofd er niet helemaal bij tank ik en loop naar binnen. Ik ga naar de wc, haal koffie uit de automaat, maar vergeet helemaal de benzine af te rekenen", zegt Typhoon.

De rapper werd aangehouden en zat een nacht in de cel. "Ik baalde flink." De volgende ochtend deed Typhoon 'eerlijk en open' zijn verhaal. "Ik kreeg te horen dat de zaak geseponeerd werd omdat er totaal geen opzet in het spel was."Uiteindelijk betaalde de rapper zijn benzine alsnog.

Typhoon 'baalde flink' van aanhouding
Typhoon 'baalde flink' van aanhouding (Foto: BuzzE)

KNVB: frauderende clubs uit competitie

De KNVB wil amateurclubs die frauderen met de belastingaangifte harder aanpakken; mogelijk zelfs uit de competitie zetten. Dat stelt de voetbalbond in het programma Zembla.

Uit onderzoek van de actualiteitenrubriek blijkt dat de belastingdienst over de periode van 2009 tot nu nog bijna 8 miljoen euro aan belasting tegoed heeft van zeven failliete amateurclubs. Volgens Driek Kamps, landelijk directeur belastingdienst, is hiervan bijna 2 miljoen euro niet meer te innen omdat er bij die clubs niets meer te halen is. De rest probeert de belastingdienst nog binnen te halen.

Clubs kunnen nu nog schikken of naheffingen en boetes betalen. "Als clubs willens en wetens de boel hebben geflest, dan moeten ze wat mij betreft uit de competitie of teruggezet worden naar een lagere competitie."

KNVB: frauderende clubs uit competitie
KNVB: frauderende clubs uit competitie (Foto: ANP)

Zayn Malik ontwikkelt tv-serie over boyband

Zayn Malik werkt aan een televisieserie over een boyband. De serie is gebaseerd op zijn eigen leven en zijn ervaringen met One Direction, weet Variety.

De show gaat Boys heten en volgt een boyband wanneer deze wordt gevormd en gaat over de spanning en lol, maar ook over de stress en druk die hierop volgt. De zender NBC en het producentenechtpaar Dick en Noelle Wolf werken samen met Zayn. Noelle laat weten dat er originele muziek zal worden gecreëerd voor de show, die zowel op televisie als digitale platforms te zien moet zijn.

Zayn stapte in 2015 uit One Direction en heeft sindsdien succes als soloartiest.

Zayn Malik ontwikkelt tv-serie over boyband
Zayn Malik ontwikkelt tv-serie over boyband (Foto: BuzzE)

Inventieve inbreker in de kraag gevat

De politie heeft in Hattem (Gelderland) een inbreker opgepakt die op creatieve wijze uitzocht of mensen langere tijd niet thuis waren. De dief maakte met zijn mobiel foto's door de brievenbus om zo te kunnen zien of er stapels post lagen. Dat is vaak een aanwijzing dat mensen op vakantie zijn of langere tijd niet thuis zijn.

De inbreker werd vorige week donderdag gesnapt toen hij in een huis rondliep. De twintigjarige man was samen met een handlanger in het huis bezig, maar zette het op een lopen toen de politie arriveerde. Hij kon met hulp van een speurhond worden gearresteerd. De andere verdachte ontkwam, maar het is bekend om wie het gaat. De politie verwacht dat ook hij snel wordt opgepakt.

Op de telefoon van de inbreker zijn meerdere foto's gevonden die door brievenbussen genomen waren. Het vermoeden bestaat dat het duo ook elders op deze manier heeft ingebroken.

Inventieve inbreker in de kraag gevat
Inventieve inbreker in de kraag gevat (Foto: BuzzO)

Noor klaagt over linke kruk van Ikea

De Noorse fotograaf Claus Jørstad heeft geklaagd over een kruk van Ikea die hij onder de douche gebruikte. Een week geleden schreef hij een lange gedetailleerde post op de Noorse Facebook-pagina van Ikea, waarin hij beschreef dat hij een Køtkrøk Marius had gekocht omdat hij vanwege een probleem met zijn knie moeilijk kon staan. De kruk leek hem een ideale oplossing nadat hij hem, uiteraard gekleed, in de winkel had getest.

Maar toen de 45-jarige Jørstad hem voor de eerste keer probeerde te gebruiken bemerkte hij een onverwacht probleem. "Ik zat daar en merkte dat er iets mis was. Ik boog naar beneden om te zien wat het probleem was en zag dat een testikel klem zat," zo verklaarde hij. Volgens de krant Daily Mail beschreef hij zijn zaakje als "de schipper en 2 matrozen" en dat dan in het Noors. In elk geval, hij had een probleem. En aangezien het warme water zijn lichaamstemperatuur verhoogde werden de 2 matrozen daardoor ook groter en zat hij dus goed klem op die krøk.

"Aangezien ik niet kon bewegen, peinsde ik hoe ik eruit moest komen. Na een tijd nadenken was ik erachter: ik had geen idee", volgens de Daily mail die de Noorse Facebook-post door Google Translate heeft gehaald. 

Gelukkig kwam er bevrijding. Het water werd vanzelf koud, waardoor ik het ook koud kreeg. Het water werd echt heel erg koud. Nog kouder dan de blik van mijn schoonmoeder toen ik met haar dochter trouwde". Met het koude water begonnen de 2 matrozen ook weer te krimpen en was Jørstad weer vrij.

Ikea reageerde ook nautisch: "Hallo Claus. We raden je aan de stoel niet meer te gebruiken. En als je besluit om 'm toch te blijven gebruiken dan raden we je aan om je passend te kleden voor je volgende zeereis". Claus had een betere oplossing: een handdoek over de gaten. 

Na een lang verhaal over het ondraaglijk testikulair lijden, had de Noor nog 1 vraag voor de Zweedse meubelgigant: "is de kruk er ook in geel?"

Voor de mensen die de taal machtig zijn; hieronder het facebookbericht met de originele klacht.

Ziekenwagen rijdt drie mensen ziekenhuis in

Een ziekenauto heeft ervoor gezorgd dat drie mensen - onvrijwillig - in het ziekenhuis terechtkwamen. Het drietal stond woensdag bij een bushalte in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland te wachten toen de ziekenwagen ze aanreed, aldus lokale media. Gelukkig was de halte voor de deur van het Auckland Hospital.

De ambulance was op weg naar het ziekenhuis, maar gebruikte geen sirene of zwaailicht. De ziekenbroeders en de patiënt in de auto bleven ongedeerd, meldde de politie. Die heeft nog geen idee over de oorzaak van de bizarre aanrijding.

De verwondingen van de mensen bij de bushalte bleken mee te vallen. De ambulancedienst liet ze keurig alle drie per ziekenwagen naar het ziekenhuis om de hoek vervoeren.

Ziekenwagen rijdt drie mensen ziekenhuis in
Ziekenwagen rijdt drie mensen ziekenhuis in (Foto: BuzzO)

Urien in Street Fighter V

Capcom heeft de eerste trailer van Urien in Street Fighter V uitgebracht. De vechtersbaas is na enkele delen afwezigheid weer terug in de arena.

Urien is de laatst bekende content-update die toegevoegd gaat worden in de vechtgame. Dit jaar zijn Alex, Guile, Balrog, Ibuki en Juri toegevoegd via updates. Deze updates zijn te koop via echt geld, maar je kunt er ook ingame voor knokken en ingame currency gebruiken om ze te kopen.

Of er nog een seizoen komt om meer oude bekenden toe te voegen aan het roster is nog niet bekendgemaakt. We missen nog oldtimers Blanka en Honda bijvoorbeeld.

De exacte datum wanneer Urien te koop is, is nog niet bekendgemaakt. Street Fighter V is uit op PlayStation 4 en pc.

Muur tegen migranten langs weg in Calais

Frankrijk en Groot-Brittannië gaan een 4 meter hoge muur neerzetten langs de belangrijkste toegangsweg naar de ferry's in de Franse havenstad Calais. Dat heeft de Britse minister van Migratie Robert Goodwill bekendgemaakt, meldden Britse media woensdag.

De muur moet vluchtelingen tegenhouden die op vrachtwagens die langsrijden willen meerijden naar Groot-Brittannië. Vrachtwagenchauffeurs hielden maandag nog een protestactie tegen de overlast door migranten.

De twee landen trekken 17 miljoen euro uit voor een pakket maatregelen met de muur als meest in het oog springende onderdeel."We hebben het met hekken gedaan, nu doen we het met een muur,"aldus Goodwill. De muur komt aan beide zijden van de weg, de Rocade, en wordt een kilometer lang. De bouw begint nog deze maand.

Muur tegen migranten langs weg in Calais
Muur tegen migranten langs weg in Calais (Foto: ANP)

Divided We Fall in Early Access op Steam

Vandaag lanceert Divided We Fall, de strategische close-combat multiplayer-game van het Nederlandse Kava Game Studio, in Early Access op Steam.

Divided We Fall is een close-combat multiplayer game waarin teamplay en strategie centraal staan. De game speelt zich af op de gevechtsvelden van de Tweede Wereldoorlog. Door tactieken te plannen en deze uit te voeren moet je proberen de de overwinning te behalen. Perfectioneer je vaardigheden in 1-vs-1 gevechten, of pak het grootschalig aan en vorm teams van maximaal 15 spelers per kant. Beide vormen vereisen planning, samenwerking en teamwork. Word commandant als hoogst geplaatste speler van het team, bedenk het gevechtsplan voor je team en deel de wapens toe aan de soldaten door de in-game interface. Om de overwinning te behalen als commandant moet je effectief gebruik maken van het terrein, de troepen voorzien van de juiste dekking en tegelijkertijd dodelijke hinderlagen creëren.

'Gent schrijft illegaal parkeerbonnen uit'

De Belgische stad Gent blijkt enkele maanden parkeerboetes te hebben uitgeschreven die onwettig zijn. Dat meldde de Belgische krant het Laatste Nieuws woensdag.

Oorzaak is dat de stad fout heeft gehandeld met het verlengen van het contract met het privébedrijf G4S, dat met de parkeercontrole is belast. Voor dat nieuwe contract had Gent een aanbestedingsprocedure moeten beginnen maar de gemeente gaf het bedrijf simpel een nieuw contract van een jaar.

Juristen concluderen dat de stad daardoor sinds 1 juni illegaal parkeerbonnen laat uitschrijven. Gent houdt het erop dat er goed is gehandeld.

'Gent schrijft illegaal parkeerbonnen uit'
'Gent schrijft illegaal parkeerbonnen uit' (Foto: ANP)

Verkoop stekkerauto's blijft sterk dalen

De verkoop van elektrische wagens in Nederland loopt nog altijd zwaar achter ten opzichte van vorig jaar. Uit verkoopcijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA woensdag publiceerde, blijkt dat het aantal nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker in het tweede kwartaal bijna 68 procent lager lag dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was ook al sprake van zo'n enorme daling.

De teruggelopen verkoop heeft te maken met de aanpassing van de bijtellingsregels begin dit jaar. Zakelijke rijders die een nieuwe stekkerauto op het oog hadden, zorgden ervoor dat ze de aanschaf van hun wagen eind vorig jaar al rond hadden, zodat ze nog konden profiteren van oude fiscale voordelen. In het laatste kwartaal van vorig jaar was Nederland mede hierdoor goed voor bijna de helft van de verkopen van elektrische auto's in de hele Europese Unie.

In totaal werden er in Nederland afgelopen maanden 2317 nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker op kenteken gezet. Dat was een jaar eerder nog 7166. In de hele EU namen de verkopen in de periode april tot en met juni op jaarbasis juist met dik 7 procent toe tot 33.866 auto's.

Verkoop stekkerauto's blijft sterk dalen
Verkoop stekkerauto's blijft sterk dalen (Foto: BuzzT)

Bemanning ISS heeft weer grond onder voeten

Drie bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS zijn weer terug op aarde. In de nacht van dinsdag op woensdag verlieten ze hun onderkomen, stapten ze in een capsule en landden ze uiteindelijk op de steppe van Kazachstan.

De drie waren in maart de ruimte in gegaan. Onder hen is de Amerikaan Jeff Williams. Voor hem was het de vierde missie. Hij is nu de meest ervaren Amerikaanse astronaut ooit, hij heeft in totaal 534 dagen doorgebracht in het luchtledige. Een wereldrecord is het niet, de Rus Gennadi Padalka is 879 dagen in de ruimte geweest, oftewel 2,5 jaar van zijn leven.

Williams heeft het ISS in de afgelopen maanden voorbereid op de eerste bemande commerciële vluchten. Vanaf 2018 moeten bedrijven mensen naar het ISS brengen. Dan verliest Rusland zijn monopolie.

De andere twee terugkeerders zijn de Russen Aleksej Ovtsjinin en Oleg Skripotsjka. In het ISS zitten nu nog een Rus, een Japanner en een Amerikaanse. Eind september gaat de volgende ploeg naar boven, bestaande uit een Amerikaan en twee Russen. In november gaat weer een Europeaan naar het ISS, de Fransman Thomas Pesquet.

Bemanning ISS heeft weer grond onder voeten
Bemanning ISS heeft weer grond onder voeten (Foto: ANP)

Instagram verwijdert fotoplattegrond

Instagram verwijdert de fotoplattegrond waarop te zien is hoeveel foto's gebruikers op welke plekken ter wereld hebben gemaakt. "Photo Map werd niet veel gebruikt, dus we hebben besloten deze functie te verwijderen", zo bevestigde de foto-app dinsdag aan Mashable.

Gebruikers kunnen momenteel hun eigen fotoplattegrond nog zien, maar dit gaat snel veranderen. Op de pagina's van andere gebruikers is de fotoplattegrond al niet meer zichtbaar. Het blijft wel mogelijk een locatie te geven voor individuele foto's.

Instagram begon ooit als een app waarmee gebruikers hun locatie konden delen.

Instagram verwijdert fotoplattegrond
Instagram verwijdert fotoplattegrond (Foto: BuzzT)

'Ook buitenlandse vakanties helpen economie'

De Nederlandse economie houdt steeds meer over aan de vakanties die Nederlanders over de grens vieren. Het rechtstreekse belang van buitenlandse vakanties voor de economie steeg in de afgelopen vijf jaar met 17 procent, heeft het economisch bureau van ABN AMRO uitgerekend.

Van de totale uitgaven die landgenoten doen voor een buitenlandse reis blijft nu zo'n 29 procent in Nederland hangen, onder meer in de vorm van brutomarges voor de reisbranche, luchthavengelden en aankopen en consumpties op luchthavens. Ook de marges van reisorganisaties als TUI en Kras en ook KLM horen hierbij. Die geven ook een impuls aan de Nederlandse economie.

Nederlanders zoeken de laatste jaren steeds vaker een vakantiebestemming over de grens op. In de afgelopen kwart eeuw steeg het aantal vakanties naar het buitenland met zeker 68 procent. Ook tijdens de crisis wilden Nederlanders de economische terugval niet ten koste laten gaan van hun zomervakantie. Zij bezuinigden de laatste jaren wel, maar vooral op kortere trips en op de wintersportvakantie.

Rechtstreekse bijdrage
ABN gaat er vanuit dat de rechtstreekse bijdrage van de buitenlandse vakanties in 2016 uitkomt op 7 miljard euro. Dat is ongeveer 1 procent van het totale bruto binnenlands product (bbp). Daarbij rekent de bank op een totaal van 18,6 miljoen buitenlandse vakanties, oftewel 3 procent meer dan vorig jaar.

Verder wordt er in Nederland natuurlijk ook nog een hoop uitgegeven aan zaken die gerelateerd zijn aan vakanties, zoals caravans, campers, tenten en koffers. Het is volgens ABN echter moeilijk te om vast te stellen welk deel hiervan bestemd is voor gebruik tijdens een verblijf in het buitenland. Hetzelfde geldt voor zonnecosmetica, zwemkleding, boeken en etenswaren.

'Ook buitenlandse vakanties helpen economie'
'Ook buitenlandse vakanties helpen economie' (Foto: ANP)

Verdachte vermiste jongen bekent moord

Een man uit Minnesota die wordt verdacht van de moord op de elfjarige Jacob Wetterling heeft bekend het jongetje te hebben ontvoerd en vermoord. Het stoffelijk overschot van Jacob werd zondag na ruim 27 jaar teruggevonden op aanwijzingen van de verdachte.

De verdachte, Danny Heinrich (53), zei dat hij de jongen heeft ontvoerd, daarna seksueel heeft misbruikt en hem vervolgens met twee revolverschoten heeft vermoord.

Heinrich kwam in 2015 in beeld bij de Amerikaanse justitie toen er bij huiszoeking kinderpornografie bij hem werd aangetroffen. Er waren geen beelden van de jonge Jacob bij.

Jacob Wetterling verdween in oktober 1989, toen hij met zijn broer een eindje ging fietsen in Minnesota en daarbij ontvoerd werd door een gemaskerde man. Zijn ouders sprongen na de vermissing van Jacob op de bres om ook de vermissing van andere kinderen op te lossen.

Verdachte vermiste jongen bekent moord
Verdachte vermiste jongen bekent moord (Foto: ANP)

NASA wil meer leren over oorsprong aarde

NASA heeft dinsdag bekendgemaakt dat het een ruimtesonde heeft gelanceerd richting een asteroïde, om zo meer te leren over de oorsprong van de aarde en misschien wel van ons hele zonnestelsel.

Donderdag werd een Atlas 5-raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral met aan boord de robotonderzoeker Osiris-Rex. Deze is daarmee op een zeven jaar durende missie gestuurd richting de 500 meter brede asteroïde met de naam Bennu, die in ongeveer dezelfde baan draait om de zon als de aarde.

De asteroïde wordt verwarmd door de zon en het is de taak van Osiris-Rex om de baan van Bennu in kaart te brengen. NASA hoopt met deze missie ook meer te weten te komen over fotografie in en het in kaart brengen van de ruimte, om zo toekomstige technieken te kunnen verbeteren.

Wetenschappers schatten dat er een kans is van 1 op 800 dat Bennu over 166 jaar de aarde raakt.

Het project kost zo'n 1 miljard dollar (bijna 890 miljoen euro).

NASA wil meer leren over oorsprong aarde
NASA wil meer leren over oorsprong aarde (Foto: ANP)

Supporter hoort straf voor 'stroppop' Vermeer

Ajax-aanhanger Ferdi T. (27) uit Wageningen hoort woensdag welke straf hij krijgt voor de belediging en bedreiging van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer. T. hing op 7 februari in de Arena tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord een bruine opblaaspop aan een strop over de reling van 'sfeervak' 410.

Op het witte shirt stond aan de ene kant de tekst 'Vermeer 1'. Aan de andere kant stond 'NSB'. Vermeer, jarenlang doelman van Ajax, stapte aan het begin van het vorig seizoen over naar de grote rivaal uit Rotterdam.

De supporter moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft een werkstraf krijgen van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De aanklager wil dat de man ook een gebiedsverbod van drie jaar voor de Amsterdam Arena krijgt.

De publieke verontwaardiging na de actie - die gepaard ging met kwetsende teksten en spreekkoren - was groot. Vermeer deed aangifte.

T. vindt het terecht dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden, maar benadrukte voor de rechter wel dat het om een uit de hand gelopen grap ging. Zijn advocaat vraagt vrijspraak. T. kreeg immers al een stadionverbod van drie jaar van Ajax.

Supporter hoort straf voor 'stroppop' Vermeer
Supporter hoort straf voor 'stroppop' Vermeer (Foto: ANP)

Code geel van KNMI vanwege dichte mist

Het KNMI heeft code geel afgegeven in verband met dichte mist. In het hele land komen plaatselijk dichte mistbanken voor, met uitzondering van de waddeneilanden. De mistbanken kunnen verraderlijk dicht zijn en daarmee een gevaar voor het verkeer vormen.

De verwachting is dat de mistbanken enkele uren na zonsopkomst oplossen. De zon komt vandaag rond 7.00 uur op.

Code geel van KNMI vanwege dichte mist
Code geel van KNMI vanwege dichte mist (Foto: ANP)

Proefproces tegen ministerie om abortuspil

Een groep medici, bestaande uit huisartsen, seksuologen en een abortusarts, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gedagvaard vanwege onduidelijkheid over de verstrekking van de abortuspil. Dat schrijft het tijdschrift Medisch Contact woensdag. De medici zijn het oneens met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die zegt dat het voor huisartsen verboden is om een abortuspil voor te schrijven als overtijdbehandeling.

De artsen hebben de procedure samen met vrouwenrechtenorganisaties aangespannen. Ze eisen dat minister Edith Schippers van VWS officieel de uitspraak van de IGZ corrigeert.

In theorie is het sinds mei 2015 mogelijk om via de huisarts een abortuspil te krijgen. Ook Schippers heeft aangegeven hier voorstander van te zijn, maar huisartsen werken niet mee, omdat de IGZ heeft laten weten dat ze daarmee een strafbaar feit zouden plegen. Ook apothekers weigeren om die reden hun medewerking.

Proefproces tegen ministerie om abortuspil
Proefproces tegen ministerie om abortuspil (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zomer in september

Om maar even een toepasselijke titel van het WKN Topic te lenen voor het weerbericht van vandaag. Het is de hele dag zonnig met temperaturen die gemiddeld rond de 26 graden uitkomen. Alleen op de Wadden kan het iets koeler zijn. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak. Aan de kust is er in de middag kans op een zeewind. 

Zon op 07:02
Zon onder 20:12
Zonkracht

5 / 2

Nederland
 

We trekken maar weer eens een archieffoto van de harde schijf af, aangezien het momenteel vrij stil is qua inzendingen. 

Wolken boven lake Michigan (Foto: Rewimo)
Wolken boven lake Michigan (Foto: Rewimo) 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag

1923

Op een internationaal politiecongres in Wenen werd besloten tot de oprichting van Interpol.
1942 Alle zilveren munten die in Nederland nog in omloop waren, werden door de bezetter uit roulatie genomen.
1944 Bij Vlissingen woedt de hevigste storm ooit in Nederland gemeten; meer dan een uur windkracht 12 met een gemiddelde snelheid van 122 km/h
1966 Johan Cruijff maakte zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in het EK-kwalificatieduel tegen Hongarije (2-2).
1986 Desmond Tutu werd de eerste zwarte bisschop in Zuid-Afrika.
1997 De eerste vlucht van een Lockheed Martin F-22 Raptor vond plaats, een tactische luchtoverwichtsjager, gebouwd voor de USAF.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

GroenLinks wil ongelijkheid aanpakken

GroenLinks wil de ongelijkheid en tegenstellingen in ons land aanpakken. Dat wil ze bereiken door onder meer loonstijging en investeringen. Dat staat in het conceptverkiezingsprogramma dat de partij dinsdag heeft gepresenteerd.

De partij van Jesse Klaver vindt dat er drastische keuzes moeten worden gemaakt om de economie te vergroenen waarbij het welzijn voorop staat en welvaart wordt verdeeld. "GroenLinks wil nieuw perspectief voor iedereen", stelt het programma.

Concreet wil ze de komende kabinetsperiode alle kolencentrales sluiten en een einde aan de bio-industrie. Ook wordt de uitstoot van kooldioxide (CO2 - dat een belangrijk aandeel heeft in de opwarming van de aarde) belast. Nederland moet hiermee het meest ambitieuze klimaatbeleid ooit krijgen.

De kloof tussen arm en rijk moet kleiner, vindt de partij. "Het is tijd voor een loongolf."

GroenLinks wil ongelijkheid aanpakken
GroenLinks wil ongelijkheid aanpakken (Foto: ANP)

'Klant verwacht meer van hypotheekadviseur'

Veel huizenkopers zouden na het afsluiten van hun hypotheek graag nog advies blijven ontvangen van hun hypotheekadviseur. Dat stelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van een onderzoek onder ruim 1500 huiseigenaren.

Van die groep is 55 procent tevreden over de nazorg door hun adviseur. De andere groep ergert zich er echter aan dat ze na het afsluiten van de hypotheek niets meer horen van de adviseur. Ook niet als de maandlasten bijvoorbeeld door een lagere rente omlaag zouden kunnen, of als het verstandig zou zijn de hypotheek aan te passen aan nieuwe wetten en regels.

De vereniging zou graag zien dat in aanvullende regels wordt vastgelegd dat consumenten bij de keuze voor een adviseur duidelijkheid krijgen over wat zij in de jaren na het afsluiten mogen verwachten en welke kosten daar tegenover staan.

'Klant verwacht meer van hypotheekadviseur'
'Klant verwacht meer van hypotheekadviseur' (Foto: ANP)

Clinton hekelt opmerkingen Trump over Fed

Hillary Clinton heeft uitgehaald naar haar Republikeinse rivaal Donald Trump wegens diens commentaar op het beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Ze vindt dat presidenten van de Verenigde Staten en presidentskandidaten zich daar verre van moeten houden.

"Je moet geen kritiek leveren op activiteiten van de Fed als je in de race bent naar het Witte Huis of daar zit als president", zei de Democratische kandidate dinsdag tegen journalisten die meereisden in haar campagnevliegtuig. "Woorden hebben gevolgen. Woorden brengen de markt in beweging. Woorden kunnen verkeerd worden begrepen."

Trump beschuldigde de centrale bank er maandag van de rente laag te houden om Barack Obama ter wille te zijn. Hij ventileerde de mening dat de Fed door dat besluit een 'valse economie' heeft gecreëerd.

Clinton hekelt opmerkingen Trump over Fed
Clinton hekelt opmerkingen Trump over Fed (Foto: ANP)

'Taylor Swift en Tom Hiddleston uit elkaar'

Zangeres Taylor Swift en acteur Tom Hiddleston hebben na drie maanden een punt achter hun relatie gezet. Dit melden meerdere bronnen aan Us Weekly.

"Zij is degene die de stekker eruit heeft getrokken", zegt een bron aan Us. "Tom streefde naar een meer publieke relatie. Taylor verzette zich tegen het tonen van affectie in het openbaar, maar Tom wilde niet luisteren naar haar bezwaren", zegt de bron, die eraan weet toe te voegen dat Tom zich schaamt dat de relatie is mislukt.

Taylor en Tom leerden elkaar in mei kennen tijdens het Met Gala, waar ze samen hebben gedanst. "Ze kunnen nog goed met elkaar opschieten en blijven vrienden, maar dan zonder romantische dates", zegt de ingewijde.

Taylor had tot in juni nog een relatie met de Schotse dj Calvin Harris.

'Taylor Swift en Tom Hiddleston uit elkaar'
'Taylor Swift en Tom Hiddleston uit elkaar' (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.