Gullit: "Rommeltje bij de KNVB"

Ruud Gullit is voorlopig klaar met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en Hans van Breukelen, zo laat hij aan The Guardian weten. Met name Van Breukelen heeft het helemaal verbruid bij de analist.

Gullit zou assistent-bondscoach van Oranje worden, maar deze deal ketste op het laatste moment af. Van Breukelen weigerde akkoord te gaan met enkele clausules, waarna Gullit de voormalig keeper als 'onbetrouwbaar' aanmerkte. Van Breukelen heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar Gullit zal voorlopig geen functie bij het Nederlands elftal bekleden.

"Op dit moment is het Nederlandse voetbal een rommeltje", aldus Gullit tegenover de Britse tabloid. "Dat doet mij pijn, want ik wil dat Nederland naar het WK gaat."

De problemen binnen de KNVB zorgen al een tijdje voor problemen. Daar komt ook nog eens het vertrek van teammanager Hans Jorritsma bij.

Gullit was in elk geval duidelijk: "Ik heb gezegd dat, als ze me nog nodig denken te hebben, maar terug moeten komen als alle problemen zijn opgelost. Op deze manier begin ik er niet aan. Dat is een erg goede beslissing van mij geweest, want hoewel mijn hart "ja" zei, zeiden mijn hersenen "nee"."

Eén van de problemen was het feit dat Gullit een nieuw contract wilde, als hij doorschoof in de hiërarchie. Van Breukelen gaf hem zijn woord, maar wilde dit niet op papier zetten. "Ik moest hem maar vertrouwen. Maar wat als hij ontslagen zou worden, had ik dan de volgende weer moeten vertrouwen? Twee dagen later belde Marco van Basten me bovendien om te vertellen dat hij voor de FIFA gaat werken. Daar sprak hij reeds over met Hans, maar die had mij daar niets over gezegd. En dan moet ik hem vertrouwen? Ik was woedend."

"Waarom zou ik het nog doen? Voor die 75.000 euro per jaar? Ja, het ging echt om 75.000 euro per jaar", lachte Gullit. "Ik heb gezegd dat hij dat geld mag houden en dat was erg wijs van mij. Maar ik ben wel enorm teleurgesteld over de hele gang van zaken. In Nederland denken we nog steeds dat we alles beter weten. Maar misschien is dat wel helemaal niet zo."