Gesink derde op loeizware slotklim, Frank winnaar etappe

Frank (franklop)

Mathias Frank heeft de zeventiende rit van de Vuelta à España gewonnen. De Zwitser van IAM Cycling was de sterkste uit een vroege kopgrop en bleef op de zware slotklim Alto mas de la Costa Leopold König en Robert Gesink voor. In het klassement veranderde bovenin weinig, aangezien de top vier gezamenlijk over de streep kwam.

Al snel werd duidelijk dat een kopgroep van 28 renners om de ritzege zou gaan strijden. In die groep zat ook Bram Tankink, die beulswerk verrichte voor Gesink. Hij kon niet voorkomen dat Dario Caltaldo en Frank op 30 kilometer van de meet ontsnapten en met een halve minuut voorsprong aan de slotklim Alto mas de la Costa begon.

De Zwitser bleek sterker dan zijn Italiaanse metgezel en ging alleen de 3,8 kilometer lange klim (aan 12,5% stijgingspercentage) op met een dertigtal seconden voorsprong. Die voorsprong liep wel terug op de loeizware laatste kilometers, maar ondanks dat König en Gesink nog dichterbij kwamen ging de zege naar de renner van IAM Cycling. König versloeg Gesink nog in de slotmeters en finishte als tweede voor de Nederlander.

De klassementsrenners vielen elkaar wel aan, want met name Alberto Contador en Esteban Chaves waren actief. De Spanjaard en Colombiaan wisten echter enkel Chris Froome te lossen, maar de Brit wist in de zware slotmeters weer aansluiting te vinden. De top vier, inclusief leider Nairo Quintana, kwam zodoende gezamenlijk over de streep, waardoor er bovenin in het klassement geen verschuivingen plaatsvonden.