EK: Voorbeschouwing groep B

Frank (franklop)

Op vrijdag 10 juni begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep B, de groep waarin Engeland uit zal komen.

Engeland
Engeland is voor de negende keer aanwezig op het Europees kampioenschap. De eilandbewoners wisten in de acht voorgaande deelnames twee keer de halve finale te bereiken; in 1968 in Italië en in 1996 toen het EK in eigen land werd gehouden. Toen werden ze door de latere kampioen Duitsland uit de finale gehouden.

De Engelsen waren, buiten gastheer Frankrijk, de eersten die zich wisten te plaatsen voor dit EK. Op 5 september waren ze al zeker na kwalificatie door een 6-0 zege bij San Marino. Uiteindelijk wonnen de Three Lions al hun kwalificatieduels en hadden een doelsaldo van 31 voor en slechts 3 tegen na 10 wedstrijden. Hun topscorer, en ook de ster van het elftal, is Wayne Rooney, die 7 treffers voor zijn rekening nam. Buiten aanvoerder Rooney beschikt bondscoach Roy Hodgson ook nog over spelers als Gary Cahil, Jack Wilshere, Harry Kane en Leicester City-relevatie Jamie Vardy.

Rusland
Rusland wist zich voor de derde opeenvolgende keer te plaatsen voor het EK. In 2008 haalde het hun beste prestatie door de halve finale te bereiken. In de ronde ervoor wist de ploeg van Guus Hiddink, die toen nog bondscoach was van de Russen. De ploeg heeft een selectie met 22 spelers die in de Russische competitie uitkomen. Alleen Roman Neustädter speelt in de Duitse Bundesliga bij Schalke 04. Niet geheel verrassend heeft hij een dubbel paspoort en kwam zelfs al twee keer voor Duitsland uit.

De Russen werden in de kwalificatie tweede in de groep G achter Oostenrijk. Dit behaalden ze onder meer door een knappe zege op het Zweden van Zlatan Ibrahimovic, dat daarna veroordeeld was op het spelen van play-offs.

Wales
Wales draait eigenlijk maar op één speler; namelijk Garath Bale. De 26-jarige spits van Real Madrid is de absolute ster van de ploeg waar verder vooral veel spelers uit de Engelse middelmoot spelen. Al zijn daar met Aaron Ramsey (Arsenal) en Ben Davies (Tottenham) natuurlijk weer uitzonderingen op.

De vreugde bij de groep was groot toen ze zich voor het eerst sinds 1958 (WK) weer wisten te plaatsen voor een groot eindtoernooi. Plaatsing werd gerealiseerd op de voorlaatste speelronde in de kwalificatie, toen na een 2-0 nederlaag bij Bosnië bleek dat directe concurrent Israël had verloren bij Cyprus. Daardoor was de tweede plaats, en dus plaatsing, zeker voor de ploeg Chris Coleman.

Garath Bale is de sterkhouder van Wales.
Garath Bale is de sterkhouder van Wales.

Slowakije
Voor Slowakije wordt het de eerste deelname op een EK en de tweede keer op een internationale eindronde. In 2010 behaalden ze op het WK nog verrassend de achtste finale, maar moesten daar de meerdere erkennen in het Nederlands elftal. Ook nu heeft de ploeg een ‘Nederlands tintje’, want aanvaller Adam Nemec is één van de twee geselecteerde Eredivisiespelers die geselecteerd is voor het EK.

De Slowaken plaatsen zich op de laatste speelronde van de kwalificatiereeks voor het EK. Het stond voor de laatste ronde achter Oekraïne, maar door een eigen zege op Luxemburg en de Nederlaag van de Oekraïners bij Spanje, werd directe plaatsing behaald in groep C. Overigens plaatste ook Oekraïne zich nog voor het EK, maar dan via de play-offs.

Wedstrijdschema

11/06 18:00 Wales - Slowakije
11/06 21:00 Engeland - Rusland

15/06 15:00 Rusland - Slowakije
16/06 15:00 Engeland - Wales

20/06 21:00 Slowakije - Engeland
20/06 21:00 Rusland - Wales