Homo's mishandeld en gearresteerd in Marokko

Het is net te laat om het te berde te brengen bij koning Mohammed VI van Marokko, die waarschijnlijk zojuist ons landje verlaten heeft. Maar misschien is hij er nog: op internet is namelijk een filmpje opgedoken met hoe Marokko met zijn homoseksuele medemens omgaat.

Voorafgaand aan het korte fragment zou een horde jongeren het appartement in Beni Mellal van het stel zijn binnengedrongen. De twee zouden zijn aangevallen met messen, in elkaar gebeukt en daarna naakt op straat gedumpt. Wie er zin in heeft om dit staaltje van vernedering en intolerantie te aanschouwen: hier staat het filmpje. Beni Mellal ligt ongeveer 200 kilometer onder Casablanca, in het hartje van Marokko.

Eerder stond op facebook een filmpje waarop te zien was hoe de twee werden geslagen en geschopt, maar die is verwijderd.

Na de daad is een van de slachtoffers op de vlucht geslagen. De ander kon worden gearresteerd door de politie. Volgens sommige media zijn ook de geweldplegers gearresteerd, andere bronnen spreken dit tegen.

Geweld tegen homoseksuelen is schering en inslag in Marokko. Regelmatig worden homostellen lastiggevallen, dan wel mishandeld. In het land is homoseksualiteit strafbaar. Er staat een gevangenisstraf van drie jaar op. Naar verluid is een van de slachtoffers veroordeeld tot een celstraf van 5 maanden.

Ook sommige in Nederland woonachtige Marokkanen staan niet onsympathiek tegenover dergelijk intolerante wetten. Op de site marokko.nl bijvoorbeeld is in dit draadje duidelijk te lezen hoe enkele exemplaren binnen die gemeenschap denken over de heren- of vrouwenliefde.

In eigen land heeft Ahmed Marcouch inmiddels de handschoenen opgenomen. De PvdA'er gaat kamervragen stellen over de kwestie.