FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 maart 2016

Luchthavenpolitie Zaventem dreigt met staking

De politie van de Brusselse luchthaven Zaventem wil woensdag niet meer werken op het vliegveld als de veiligheidsmaatregelen daar niet aanzienlijk worden opgeschroefd. Er moet bijvoorbeeld meer personeel worden ingezet voor de beveiliging.

Het Belgische persbureau Belga berichtte zondagavond dat een zegsman van de betrokken politievakbond heeft bevestigd dat er wordt gestaakt als niet aan de eisen wordt voldaan. De bond eiste de maatregelen al voor de bloedige aanslagen van afgelopen dinsdag in de vertrekhal.

Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg vrijdag 18 maart te horen dat de luchthavenpolitie zou staken als er niets werd ondernomen. "De trieste gebeurtenissen van (dinsdag) 22 maart bewijzen dat onze zorgen terecht zijn", zei Alain Peeters van de politievakbond NSPV zondag.

De maatregelen moeten zijn genomen voor de luchthaven weer opengaat, vindt de vakbond. De luchthavenautoriteiten willen 'Zaventem' woensdag weer openen.

Luchthavenpolitie Zaventem dreigt met staking
Luchthavenpolitie Zaventem dreigt met staking (Foto: ANP)

Bug in Safety Check van Facebook

Door een bug in de systemen van Facebook kregen sommige gebruikers zondag ten onrechte een melding van het Safety Check-systeem. Dat systeem wordt door Facebook ingezet na bijvoorbeeld een aanslag of een natuurramp zodat mensen kunnen aangeven dat ze veilig zijn. Zondag werd dat systeem ook ingezet na een aanslag in het Pakistaanse Lahore. Deze melding kwam echter ook binnen bij mensen die helemaal niet in de buurt waren.

Diverse gebruikers in de Verenigde Staten en Europa maakten melding van de fout. Facebook heeft volgens VentureBeat excuses aangeboden. Het probleem zou inmiddels opgelost zijn.

Facebook heeft na de aanslagen in Parijs vorig jaar de regels voor het inzetten van Safety Check versoepeld. Het systeem werd voor het eerst gebruikt na de aardbeving en de tsunami in Japan. Later is het systeem ook gebruikt bij aanslagen in Nigeria en Turkije.

Bug in Safety Check van Facebook
Bug in Safety Check van Facebook (Foto: BuzzT)

Europees record keeper Casillas

Iker Casillas speelde vandaag als keeper van de Spaanse nationale voetbalploeg een oefendwedstrijd tegen Roemenië. Het was zijn 166e interland en daarmee een Europees record.

Casillas passeerde hiermee Vitalijs Astafjevs, die 165 keer voor Letland uitkwam. Voor het wereldrecord moet de 34-jarige keeper nog wel even door, de Egyptenaar Ahmed Hassan heeft namelijk 184 interlands achter zijn naam staan.

Casillas slaagde erin vandaag zijn doel schoon te houden, maar zijn ploeg slaagde er ook niet te scoren, de oefenwedstrijd eindigde dus in 0-0.

Roemeense voetballers rekenen er op los

De Roemeense voetballers hebben op ludieke wijze aandacht gevraagd voor de problemen met voortijdige schoolverlaters in hun land. In 2014 hield maar liefst 18 procent van de Roemeense jeugd het onderwijs vroegtijdig voor gezien.

In de aanloop naar het oefenduel tegen Spanje van vandaag (0-0, red.) testten ze de rekenvaardigheid van de mensen. De shirtnummers van de voetballers waren vervangen door rekensommen.

Razvan Burleanu, president van de Roemeense voetbalbond, legde de opmerkelijke actie uit. "Voetbal en rekenvaardigheid sluiten elkaar niet uit. Sport en onderwijs vullen elkaar niet alleen aan, maar zijn fundamentele bouwstenen in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Wij willen een gezonde generatie en slimme studenten die goed presteren in hun interessegebied. Met dit project willen we de kinderen de basis van het voetbal leren en voor de eerste keer in dit land ze op een attractieve manier kennis laten maken met wiskunde."

Kun jij alle sommen oplossen?

Moslima aangevallen in bushokje

Een moslima die op de bus zat te wachten in Zutphen, werd ogenschijnlijk vanuit het niets aangevallen door een voorbij fietsende dame. Deze 'dame' vroeg volgens eigen zeggen 'alleen maar of ze haar hoofddoek af wilde doen'. Ze heeft het namelijk een beetje gehad met de Islamitische Staat en hun aanslagen.

De vrouw wil aangifte doen van het voorval. 


Moslima wordt aangevallen 

Meisje (17) dood in Middelburgse woning

De politie onderzoekt de dood van een 17-jarig meisje uit Middelburg. Het slachtoffer werd zondagmiddag rond 14.00 uur levenloos aangetroffen in een woning aan de Poortershove.

Het dode meisje is naar een mortuarium gebracht waar medewerkers van het team Forensische Opsporing er achter proberen te komen wat de doodsoorzaak is.

Meisje (17) dood in Middelburgse woning
Meisje (17) dood in Middelburgse woning (Foto: ANP)

Taylor Swift speelt eitje-tik

Taylor Swift lijkt zich prima te vermaken tijdens de paasdagen. De zangeres is neergestreken bij haar ouders en heeft die kans aangegrepen om weer als vanouds met haar broer Austin te spelen.

In filmpjes die Taylor via Twitter deelde is te zien hoe zij en Austin het tegen elkaar opnemen in een spelletje 'eitje-tik', waarbij de twee met hardgekookte eieren tegen het ei van de ander tikken. Het geluk is niet aan de zijde van de zangeres want haar eieren sneuvelen een voor een.

Vorig jaar hielden Austin en Taylor zich ook zoet met spelletjes tijdens Pasen. De twee gingen toen paaseieren zoeken in de tuin.

David Beckham maakt poppenjurkjes

David Beckham weet hoe hij zijn dochter blij maakt. De voormalig voetballer solliciteert nadrukkelijk naar de titel vader van het jaar door speciaal voor haar pop een jurkje te borduren.

David weet zelfs zijn vrouw Victoria, die fashiondesigner is, te imponeren. "Harper heeft een vader die poppenjurkjes maakt", jubelt ze op Instagram bij een foto waarop hij nog hard aan het werk is. "Wij houden van je @davidbeckham."

 

Harper has daddy stitching her dollies dresses!!! We love you @davidbeckham ❤ #lovingdaddy #proudmummy #familyfun 🙏🏻 x vb

Een foto die is geplaatst door Victoria Beckham (@victoriabeckham) op25 Mrt 2016 om 10:17 PDT

David Beckham maakt poppenjurkjes
David Beckham maakt poppenjurkjes (Foto: BuzzE)

Terreurverdachte opgepakt in Rotterdam

Een arrestatieteam heeft zondagmiddag in Rotterdam-West een 32-jarige man opgepakt op verzoek van Frankrijk, meldt de NOS. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terreuraanslag in Frankrijk. Er zijn nog drie anderen aangehouden.

Frankrijk had vrijdag om de aanhouding van de 32-jarige man gevraagd. Naar verwachting wordt hij binnenkort uitgeleverd aan Frankrijk. Van de andere drie aangehouden mannen hebben er twee een Algerijnse achtergrond; ze zijn 47 en 43 jaar. Over de derde aanhouding is nog niets bekend.

De aanhoudingen zijn verricht door de Dienst Speciale Interventies (DSI), een anti-terreureenheid van de politie. De actie in Rotterdam-West is nog gaande. Er worden huizen doorzocht; omwonenden worden uit voorzorg geëvacueerd.


DSI pakt terreurverdacht op in Rotterdam 

Bokser in coma, vader tegenstander: "Niet op z'n hoofd slaan"

De Britse bokser Nick Blackwell wordt in een kunstmatige coma gehouden. De 27-jarige bokser vocht zaterdagavond in de Wembley Arena tegen Chris Eubank Jr om de Britse titel in het middengewicht. 

Blackwell kreeg tien ronden lang stevige klappen te verduren, voor de arts een einde aan de wedstrijd maakte. De bokser werd de ring uitgedragen en aan het zuurstof gehangen, waarna hij naar het ziekenhuis vervoerd werd. Daar ontdekte men dat hij een kleine bloeding bij zijn hersenen heeft opgelopen, waardoor hij in een kunstmatige coma wordt gehouden. Een operatie staat niet op de planning. Medisch personeel lijkt zich geen al te grote zorgen te maken en heeft het vooral over voorzorgsmaatregelen. 

Opvallend is dat Blackwell het mogelijk aan de vader en coach van zijn tegenstander, oud-wereldkampioen Chris Eubank Sr, te danken heeft dat hij geen verdere schade heeft opgelopen. Senior stapte na de achtste ronde de ring in en gaf zijn zoon te kennen dat hij echt gas terug moest nemen. "Als je zo doorgaat raakt hij serieus in de problemen, ik weet niet waarom de scheidsrechter het gevecht nog niet beëindigd heeft. Je gaat vanaf nu niet meer op z'n hoofd slaan, maar op z'n lichaam", waarschuwde hij zijn zoon. 

Het hele gevecht, waarbij Eubank Sr na zo'n 34:00 minuten zijn zoon opdraagt niet langer op het hoofd van Blackwell te slaan (Bron: YouTube)

Sterk Kampong naar halve finale EHL na overtuigende winst op Köln

Zowel hockeyclub Kampong als Rot Weiss Köln strandde vorig jaar in de kwartfinale van de EHL. Kampong schrijft nu clubgeschiedenis door de halve finale te bereiken na een attractieve kwartfinale vol kansen. De Utrechters wonnen overtuigend met 5-1 van de Duitsers.

Kellerman kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar zijn backhandschot bijna vanaf de achterlijn was geen enkel probleem voor de keeper van Rot Weiss Victor Aly. Mooie acties van de Wijn, Kemperman en Jonker volgden, maar zonder uitgespeelde kansen tot gevolg. Martijn Havenga nam de bal heerlijk op zijn stick in een sleeppush uit een strafcorner, maar keeper Aly kon er zijn handschoen tegen krijgen. Een volgende strafcorner kwam, door een stopfout, niet uit de verf. Kampong was in het eerste kwart veel in balbezit bleef de verdediging van Rot Weiss onder druk zetten. Uit een counter hadden de Duitsers echter vlak voor het tweede kwart nog een kans, maar Christophe Menke miste de bal.

Quirijn Caspers legde begin van het tweede kwart een bal op een Keulse voet, waardoor de Utrechters voor de 3e keer mochten aanleggen voor een strafcorner. Ook deze was in de uitvoering echter niet perfect, waardoor Aly nauwelijks moeite had met de sleep van Havenga. De rood-witte Duitse ploeg was ook in dit tweede kwart voornamelijk druk met verdedigen. Zou 4 keer dan scheepsrecht zijn? Uiteindelijk wel. De vierde Utrechtse corner werd wederom verkeerd gestopt, maar na goed doorgaan kon Robbert Kemperman, uit een voorzet van Quirijn Caspers, toch binnen tikken: 1-0. Vijf minuten later kon Philip Meulenbroek de score verdubbelen, hij tikte, enigszins gelukkig, binnen uit een pracht van een backhandvoorzet van De Wijn.

Meteen na rust kon Constantijn Jonker ver komen, maar zijn actie stuitte uiteindelijk op de Duitse keeper. De uitbraak van Rot Weiss meteen daarna bracht de Duitsers echter terug in de wedstrijd. Christopher Rühr schoot, na een indrukwekkende versnelling, hard raak met zijn backhand. Met nog 7 minuten in het 3e kwart strekte Kampong-captain Quirijn Caspers zich om een scoop hoog uit de lucht te vissen, waarna hij een Duitse voet vond in de cirkel. De sleep trof nog geen doel, maar de strafbal die volgde kon Martijn Havenga wel binnenpushen: 3-1. En slechts 2 minuten later mocht Havenga de bal opnieuw op de stip leggen. Keeper Aly zat er dichtbij maar kon een treffer niet voorkomen, waardoor de Utrechters verder uitliepen naar 4-1. David Harte voorkwam vervolgens tot 2 keer toe dat de Duitsers de aansluitingstreffer konden maken. De Wijn kwam na een snelle counter nog in kansrijke positie, maar zijn backhand miste precisie.

Ook in het laatste kwart was Kampong de bovenliggende partij. Na een rush van Kellerman schoof Pepijn Luijkx de bal met zijn backhand onder de Duitse keeper door, en tekende zo voor de 5-1. De Utrechtse ploeg kreeg nog een aantal kansen, maar wist ook dat de wedstrijd al in de pocket was. Het Utrechtse publiek, dat zich de hele wedstrijd nauwelijks liet horen, werd vlak voor tijd wakker en begon aan een klassieke ‘Schade Deutschland’ en ‘Wij gaan naar Spanje toe’. Kampong pakte overtuigend de winst, en mag de tickets naar Barcelona gaan boeken. Tijdens Pinksteren vindt in de Catalaanse hoofdstad de Final Four van de EHL plaats. 

Hulde aan de manke: Ian Dury (1942-2000)

Precies zestien jaar geleden overleed zanger Ian Dury, bekend van zijn band The Blockheads, aan kanker. De manke artiest leed als kind aan polio, wat hem volgens eigen zeggen vastberaden maakte. Zijn stijl was rock'n'roll, punk en new wave, maar dankzij funk- en jazzinvloeden gaf hij daar een volledig eigen draai aan.

Deze dag herdenken wij de Brit op FOK! met drie van zijn bekendste nummers. In zijn grootste hit, 'Hit me with your Rhythm Stick' (1978), rekent Dury op sarcastische wijze af met het idee dat een kreupele gestoord is. Let op de heerlijk stuwende harmonische baspartij, en de maffe saxsolo op twee saxofoons tegelijk.

'Reasons to be Cheerful Part 3' (1979) is een rap die precies doet wat het zegt: redenen opsommen om vrolijk te kunnen zijn - zoals gele sokken dragen of de glimlach van een papegaai - in plaats van depri in bed blijven. Halverwege worden we getrakteerd op een zwoele saxsolo en aan het end op een gitaarsolo die niet zou misstaan in een jazzrocknummer.

'Sex & Drugs & Rock & Roll' (1977) werd om voor de hand liggende redenen door de BBC gebanned. Volgens Dury is de tekst echter geen oproep om je aan excessen te buiten te gaan maar om meer uit het leven te halen dan een '9 tot 5'-bestaan.

Ook Brexit-kamp krijgt steun van ondernemers

Veel grote multinationals hebben zich uitgesproken tegen een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Maar ook het kamp voor een 'Brexit' geniet steun van ondernemers. Dat blijkt uit een lijst met 250 zakenlui die dit weekend naar buiten is gebracht.

Onder meer oud-topman van de Britse bank HSBC Michael Geoghegan en Carphone Warehouse-oprichter David Ross steunen een Britse uittreding. Het Brexit-kamp stelt dat de economie in het land weer tot bloei zal komen en dat banen en lonen zullen toenemen als de Britten meer op eigen benen komen te staan, los van de rest van Europa. Vooral kleinere bedrijven zouden er niet bij gebaat zijn dat Groot-Brittannië onderdeel blijft uitmaken van de EU.

Ook Brexit-kamp krijgt steun van ondernemers
Ook Brexit-kamp krijgt steun van ondernemers (Foto: ANP)

Condoleanceregister en petitie Cruijff-stadion vaak getekend

Het condoleanceregister voor Johan Cruijff in de Amsterdam ArenA is zondag ruim 2000 keer getekend. Zaterdag kwamen er al ruim 5000 mensen naar de thuishaven van Ajax voor een boodschap aan het donderdag overleden voetbalicoon. Het condoleanceregister blijft nog tot en met dinsdag open tussen 12.00 en 17.00 uur.

Ondertussen hebben circa dan 40.000 mensen op internet een petitie ondertekend die oproept de Amsterdam ArenA om te dopen in het Johan CruijffStadion. De onlinepetitie is donderdag door fans in het leven geroepen. Zondagmiddag stond de teller al op ruim 40.000 krabbels.

Onder anderen de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg sprak zich donderdag al uit voor een naamswijziging. Ook burgemeester Eberhard van der Laan leek dat wel wat. Vrijdag liet de directie van het stadion al weten dat het voorstel serieus wordt bekeken, hoewel dat niet zo 1-2-3 is geregeld.

In de Amsterdam ArenA is het publiek ook zondagmiddag welkom om het condoleanceregister voor Cruijff te tekenen dat langs het veld ligt. Zaterdag deden ruim 5000 mensen dat.

Condoleanceregister Cruijff al vaak getekend
Condoleanceregister Cruijff al vaak getekend (Foto: ANP)

Bijna 30.000 bezoekers voor Dutch Comic Con

De tweede editie van Dutch Comic Con in Utrecht heeft dit weekeinde ongeveer 30.000 bezoekers getrokken. Zaterdag verwelkomde de Jaarbeurs in Utrecht 17.000 liefhebbers van games, strips, fantasy en cosplay. Zondag kwamen er ruim 12.000 mensen op het evenement af, aldus een woordvoerster van de organisatie.

"Het was een groot succes'', aldus de woordvoerster. Het was de tweede keer dat het Amerikaanse evenement in Nederland werd gehouden.

Vrijwel alle genres kwamen tijdens het evenement aan bod, zoals horror, animatie, manga, speelgoed, verzamelkaarten, video games en fantasy romans.

Bijna 30.000 bezoekers voor Dutch Comic Con
Bijna 30.000 bezoekers voor Dutch Comic Con (Foto: BuzzE)

Ontslaggolf bij al-Jazeera

De lage olie- en gasprijzen hebben ook zijn weerslag op de journalistiek. De Arabische nieuwszender al-Jazeera moet drastisch bezuinigen omdat de koninklijke familie van Qatar de broekriem aanhaalt. Zondag werd aangekondigd dat meer dan 10 procent van het personeelsbestand weg moet. Vijfhonderd mensen verliezen hun baan.

Lage olieprijzen en een in 2013 aangetreden nieuwe emir van Qatar dragen bij aan de inkrimping van de in 1996 opgerichte nieuwszender. Sjeik Tamim bin Hamad al-Thani wil dat het uitgavenpatroon van het emiraat aangepast wordt nu de olieprijs zo laag is. In januari kondigde al-Jazeera al te stoppen met de Amerikaanse poot van de zender nog geen drie jaar na de lancering ervan.

Ontslaggolf bij al-Jazeera
Ontslaggolf bij al-Jazeera (Foto: ANP)

Poes overleeft acht dagen in een postpakket

De Siamese kat Cupcake zal haar avonturen van de afgelopen week niet snel weer vergeten. Het arme beest zat namelijk meer dan een week opgesloten in een postpakket met dvd's en maakte een reis van zo'n dikke 400 kilometer. De koper van de dvd's keek dan ook raar op toen deze acht dagen na verzending het pakket opende en daar een zwaar gedehydrateerde poes in aantrof.

Dierenartsen wisten het dier weer op te lappen en kwamen ze dankzij een chip snel in contact met de eigenaar van het onfortuinlijke poezenbeest. In een gesprek met de BBC zegt eigenaresse Julie Baggott: "Toen een week of twee geleden opeens Cupcake spoorloos was kreeg ik daar een angstig gevoel bij. We hebben overal om haar gezocht. Ik voel me echt verschrikkelijk over wat er met haar is gebeurd. Ik had alles in de doos gestopt en deze vrijwel meteen dichtgeplakt. Ik heb dan ook geen idee hoe ze zich in die doos heeft weten te wurmen". Tja, nieuwsgierige katten...

Zo zie je in elk maar weer dat het altijd de moeite waard is om je dieren te microchippen.

Eindelijk weer zege voor Sagan

Peter Sagan heeft dan eindelijk zijn zege te pakken. De Slowaakse wereldkampioen was de beste in Gent – Wevelgem, waar hij de snelste was van een kopgroepje van vier. Hij versloeg de Belg Sep Vanmarcke en Vyacheslav Kutnetsov, terwijl Fabian Cancellara vierde werd. Sinds zijn wereldtitel vorig jaar wist Sagan nog niet meer te winnen, wel werd hij tot vandaag liefst acht keer tweede.

De weersomstandigheden waren een stuk beter dan vorig jaar, toen maar een klein aantal renners de finish wisten te bereiken. Toch waren ook vandaag al vele renners vroeg uitgeschakeld , want door de wind waren er diverse waaiers ontstaan. Vanmarcke was één van de weinige van de toppers die de slag had gemist, maar wist mede door werk van zijn ploeggenoten weer aan te sluiten bij de kopgroep.

Nadat enkele groepjes niet veel ruimte hadden gekregen ging de Rus Vyacheslav Kutnetsov ervandoor. Hij raapte solo al snel een kleine minuut bij elkaar. Op de laatste beklimming van de Kemmelberg kwam er een fatsoenlijke reactie vanuit het peloton, toen Cancellara, Sagan en Vanmarcke wegreden. Zdenek Stybar en Greg Van Avermaet kwamen nog dictbij, maar wisten niet meer aan te sluiten bij het drietal, dat ook Kutsnetsov snel hadden bijgehaald.

Hierdoor moest Etixx-Quick Step weer in de achtervolging, maar de kopgroep met hardrijders hield de groep met liefst zes renners van de Belgische formatie lang op meer dan een halve minuut achterstand. Ondanks dat in de achtervolging renners moesten lossen door het moordende tempo kwam de groep niet meer dichterbij bij de koplopers, die gingen strijden om de zege.

Cancellara werd de kop opgedwongen, waardoor het tempo ver terugzakte. Kutnetsov ging vervolgens de sprint aan en leek even de zege te pakken, maar wereldkampioen Sagan wist er in het slot nog langs te glippen en de zege te pakken.

Peter Sagan heeft dan eindelijk zijn zege te pakken. De Slowaakse wereldkampioen was de beste in Gent – Wevelgem, waar hij de snelste was van een kopgroepje van vier. Hij versloeg de Belg Sep Vanmarcke en  Vyacheslav  Kutnetsov, terwijl Fabian Cancellara vierde werd. Sinds zijn wereldtitel vorig jaar wist Sagan nog niet meer te winnen, wel werd hij tot vandaag liefst acht keer tweede.

 

De weersomstandigheden waren een stuk beter dan vorig jaar, toen maar een klein aantal renners de finish wisten te bereiken. Toch waren ook vandaag al vele renners vroeg uitgeschakeld , want door de wind waren er diverse waaiers ontstaan. Vanmarcke was één van de weinige van de toppers die de slag had gemist, maar wist mede door werk van zijn ploeggenoten weer aan te sluiten bij de kopgroep.

 

Nadat enkele groepjes niet veel ruimte hadden gekregen ging de Rus Vyacheslav  Kutnetsov ervandoor. Hij raapte solo al snel een kleine minuut bij elkaar. Op de laatste beklimming van de Kemmelberg kwam er een fatsoenlijke reactie vanuit het peloton, toen Cancellara, Sagan en Vanmarcke wegreden. Zdenek Stybar en Greg Van Avermaet kwamen nog dictbij, maar wisten niet meer aan te sluiten bij het drietal, dat ook Kutsnetsov snel hadden bijgehaald.

 

Hierdoor moest Etixx-Quick Step weer in de achtervolging, maar de kopgroep met hardrijders hield de groep met liefst zes renners van de Belgische formatie lang op meer dan een halve minuut achterstand. Ondanks dat in de achtervolging renners moesten lossen door het moordende tempo kwam de groep niet meer dichterbij bij de koplopers, die gingen strijden om de zege.

 

Cancellara werd de kop  opgedwongen, waardoor het tempo ver terugzakte. Kutnetsov ging vervolgens de sprint aan en leek even de zege te pakken, maar wereldkampioen Sagan wist er in het slot nog langs te glippen en de zege te pakken.

Radicale moslim doet aangifte tegen Dion Graus

Internetpublicist, columnist en zelfbenoemd sultan Izz ad-Din Ruhulessin heeft aangifte gedaan tegen Dion Graus. De radicaal bekeerde Molukker beschuldigt het PVV-Kamerlid namelijk van discriminatie en het opzettelijk aanzetten tot haat tegen moslims.

Na de aanslagen in België kwam Graus met het voorstel om mensen met de nationaliteit van een islamitisch land te verbieden om te werken op beveiligde delen van Nederlandse vliegvelden. Ruhulessin voelt zich door de uitspraak van Graus gediscrimineerd: "Ik vind dat door deze uitspraken alle islamieten, dus ook mensen die het moslimgeloof aanhangen, als niet geschikt voor een functie in de beveiligde delen van luchthavens worden afgeschreven. Terwijl ik mijzelf van onbesproken gedrag acht, in tegenstelling tot een aantal PVV-Kamerleden."

De 'onbesproken' Ruhulessin kwam al eerder in het nieuws toen hij in 2009 zijn bidmat uit wilde rollen op het Binnenhof en door de sterke arm der wet in de boeien werd geslagen wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ook is de man van mening dat critici van de islam mogen worden gedood of bedreigd: "Moeten ze Islam maar niet ‘bekritiseren’. Eigen schuld dikke bult." Ook mocht de man het knaapje al eens aanschuiven bij Pauw & Witteman aanschuiven om daar het recht te verdedigen van Iran om 'overspelige vrouwen' te stenigen.

PVV-kamerlid Dion Graus is niet onder de indruk van de aangifte. Zo geeft hij aan dat het om een verzoek uit 2014 gaat en dat het ook niets met discriminatie te maken heeft. In een email aan het Algemeen Dagblad zegt Graus onder meer: "Ik dien als lid van de Staten-Generaal verantwoordelijk om te gaan met dit soort waarschuwingen en zal er alles aan blijven doen binnen mijn mogelijkheden om de veiligheid van het Nederlandse volk te borgen. Dat behoort tot mijn plicht!"

Den Bosch wint basketbalbeker na bizar slot

De basketballers van SPM Shoeters uit Den Bosch hebben voor de zesde keer de nationale beker gewonnen. In de finale werd na een bizarre slotfase ZZ Leiden met 58-57 verslagen.

Leiden, koploper in de competitie, keek als snel tegen een achterstand aan van 9-0. Daarna werden de rollen omgedraaid en maakte Leiden de achterstand ongedaan. Daarna liep het uit naar een comfortabele voorsprong van 37-22. In het derde kwart kwam Den Bosch terug 48-47. Het slotkwart ging vervolgens gelijkop.

Met nog drie seconden te gaan had Den Bosch een voorsprong van één punt, maar de laatste aanval was voor Leiden. Aanvoerder Mohamed Kherrazi leek in de zoemer nog voor 59-58 te zorgen, maar scheidsrechter Antio Sinterniklaas oordeelde dat de bal een fractie te laat was losgelaten. Hij maakte hiervoor gebruik van een monitor naast het veld, iets wat zeer ongebruikelijk is in het basketbal. Desondanks volgens Sinterniklaas wel toegestaan.

De verliezende coach Worthy de Jong van Leiden heeft een andere mening: "Dit is de slechtste call in de geschiedenis. We hebben nog nooit gebruik gemaakt van videobeelden. Ook al zat die bal niet op tijd, moet je toch de ballen hebben om een call te maken. Ik vind dit een beetje zielig."

De winnende coach Stefan Wessels van Den Bosch denkt daar uiteraard anders over: "Niemand wist het meer, dan zijn videobeelden de eerlijkste uitkomst."

Extreemrechtse idioten verpesten herdenking Brussel

Een groep extreemrechtse demonstranten heeft zondagmiddag in Brussel een herdenking voor de slachtoffers van de aanslagen verstoord. Volgens CNN werd de Hitlergroet gebracht en werden leuzen tegen immigranten gescandeerd. Ook werden er bloemen en kaarsjes vertrapt.

Aanvankelijk zou er een 'Mars tegen Angst' worden gehouden. Die werd echter op last van de politie afgeblazen. De sterke arm gaf aan dat er teveel agenten bezig zijn met het onderzoek naar de aanslagen van afgelopen dinsdag. Hierdoor kon de veiligheid niet worden gegarandeerd.

CNN omschrijft de groep als neonazi's. Persbureau Belga heeft het over circa 450 extreemrechtse voetbalhooligans uit Vilvoorde. Die zouden gemaskerd en veelal dronken vanuit station Brussel-Noord naar het Beursplein zijn gemarcheerd. Op Twitter zijn oproepen verschenen om ze op te pakken wegens overtreding van het boerkaverbod.

De protesteerders riepen volgens CNN-verslaggeefster Clarissa Ward onder meer 'Dit is ons huis'. Vanuit de mensenmassa die was gekomen om te herdenken klonk vervolgens de roep 'We zijn allemaal nazaten van immigranten'.

Er zijn ook rookbommen en vuurwerk de menigte ingegooid. Dit werd beantwoord met gefluit en stug applaus voor de slachtoffers. De Brusselse politie heeft de mobiele eenheid opgetrommeld, en er zijn pantservoertuigen in beeld verschenen om de orde te herstellen. Het plein is inmiddels afgesloten en de rust is goeddeels wedergekeerd.

Syrische regering wil Palmyra weer opbouwen

De Syrische regering wil de gedeeltelijk verwoeste historische stad Palmyra na de bevrijding op de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) volledig reconstrueren. "We zullen de verwoeste tempel herbouwen op een manier waarmee die zijn historische identiteit behoudt", citeerde staatspersbureau Sana het hoofd van het Syrische Museum, Mamun Abdul-Karim zondag.

Voor de reconstructie zullen zowel originele stenen als nieuwe uit de steengroeven uit de omgeving worden gebruikt, zei hij.

IS-strijders hadden de stad in mei vorig jaar veroverd op het Syrische leger. Sindsdien bliezen de jihadisten de 2000 jaar oude Baal-tempel, de Baal-Schamin-tempel, een aantal unieke graven, de triomfboog en een deel van de beroemde zuilenstraat op.

Syrische regering wil Palmyra weer opbouwen
Syrische regering wil Palmyra weer opbouwen (Foto: ANP)

Huiszoekingen in heel België

De Belgische autoriteiten hebben zondagochtend op dertien plaatsen huiszoekingen gedaan in het kader van antiterreuronderzoeken. In Mechelen werden vier panden doorzocht, in Brussel en Laken drie, in Duffel, Molenbeek en Anderlecht elk één.

Negen mensen zijn meegenomen en verhoord, vijf van hen zijn weer op vrije voeten gesteld, maakte het federaal parket bekend. De onderzoeksrechter zal later op de dag beslissen wat er verder met de vier overige verdachten moet gebeuren. Wat de veiligheidsdiensten in de panden precies hebben aangetroffen, is nog niet bekendgemaakt.

Huiszoekingen in heel België
Huiszoekingen in heel België (Foto: ANP)

'Bedrijfsleven toont interesse in Oekraïne'

Voor de Oekraïense handelsmissie naar Nederland hebben zich meer dan 250 Nederlandse en Oekraïense bedrijven ingeschreven. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Nederland ontvangt woensdag een handelsdelegatie uit het Oost-Europese land. Op de bijeenkomst, die wordt geopend door minister Lilianne Ploumen (Handel), kunnen deelnemers zich informeren over handels- en investeringskansen in beide landen.

"Het aantal deelnemende bedrijven laat zien dat er vanuit het bedrijfsleven grote belangstelling bestaat voor Oekraïne", aldus de bewindsvrouw. Vooral in de transport, de logistiek en de agro-industrie is het land volgens haar erg interessant.

Ploumen heeft woensdag ook een ontmoeting met de Oekraïense minister van Financiën Natalie Jaresko. Daarbij zal onder meer worden gesproken over het referendum dat Nederland op 6 april houdt over het Brussels associatieakkoord met Oekraïne. "Het kabinet is groot voorstander van dit akkoord, benadrukt Ploumen. ,,Het levert de inwoners van Oekraïne meer welvaart op, het versterkt de democratie en dringt corruptie terug."

'Bedrijfsleven toont interesse in Oekraïne'
'Bedrijfsleven toont interesse in Oekraïne' (Foto: ANP)

Quintana eindwinnaar Ronde van Catalonië

De Ronde van Catalonië is gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaan zag dat Alberto Contador in de slotrit in en rond Barcelona nog een aanval plaatste op zijn leiderstrui, maar wist deze met succes te weerstaan.

De slotrit werd gewonnen door de Rus Aleksej Tsatevitsj, die samen met LottoNL-Jumbo renner Primoz Roglic overgebleven was van een vroege kopgroep. In de sprint, die volgde na de achtste en laatste beklimming van de Montjuïc, bleek de renner van Katusha sneller dan de voormalig schansspringer. Wout Poels was met de vierde plaats de beste Nederlander in de rit.

In de achtergrond had Contador in de voorlaatste ronde nog zijn ultieme aanval geplaatst, maar wist niet los te komen van Quintana en eindigde op zeven seconden achterstand in het klassement. Dan Martin werd derde in het eindklassement.

Aanslagen Brussel is winst voor PVV

De aanslagen van IS in Brussel hebben de PVV weer twee zetels omhoog geduwd. De PVV staat nu weer op 39 zetels. Dat blijkt uit de wekelijkse peilingen van Maurice de Hond, bericht De Telegraaf.

SP en D66 die eerder beide één zetel afsnoepten van de PVV zijn deze weer kwijt dankzij IS. Uit de peiling blijkt ook dat een goede driekwart van de Nederlanders geen vertrouwen heeft in maatregelen die aanslagen zouden moeten voorkomen. Zeker 68 procent denkt zelfs dat Nederland de volgende is waar IS campagne gaat voeren voor de PVV. Na de aanslagen vorig jaar in Parijs dacht nog 58 procent dat Nederland daarna aan de beurt zou zijn voor een aanslag door de religie van de vrede, islam.

Kabinet kijkt naar koopkrachtverlies ouderen

Het kabinet zal ouderen tegemoet komen als zij er volgend jaar in koopkracht op achteruit gaan omdat de pensioenfondsen moeten korten. Dat is op te maken uit de woorden van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag in het tv-programma Buitenhof.

De pensioenfondsen zitten in de problemen door de lage rentestand. Zij moeten mogelijk de pensioenen gaan verlagen. De Europese Centrale Bank verlaagde de rente onlangs opnieuw.

Dijsselbloem zei dat het kabinet in augustus naar de koopkracht kijkt. Als er uitschieters of onevenwichtigheden in de koopkrachtplaatsjes zitten `gaan we meestal wel repareren", zei de bewindsman. "Bijna elk jaar wordt er wel aan de knoppen gedraaid om te zorgen dat het gelijkmatiger wordt."

Vorig jaar heeft het kabinet in augustus ongeveer een miljard euro uitgetrokken om de koopkracht van de ouderen te ondersteunen.

Kabinet kijkt naar koopkrachtverlies ouderen
Kabinet kijkt naar koopkrachtverlies ouderen (Foto: ANP)

Blessures voor Cillessen en Blind bij training Oranje

De lijst met blessuregevallen bij Oranje wordt langer en langer. Bij een training vandaag in het stadion van AZ haakten twee spelers van bondscoach Danny Blind af. Verdediger Daley Blind en doelman Jasper Cillessen maakten de training niet af.

Blind haakte als eerste af, terwijl Cillessen na een botsing met spits Klaas-Jan Huntelaar van het veld gedragen moest worden. Het is onbekend of de spelers in actie kunnen komen bij het oefenduel met Engeland aankomende dinsdag op Wembley.

De lijst met blessures is daardoor nog verder uitgebreid. Wesley Sneijder raakte vrijdag in het verloren oefenduel met Frankrijk (2-3) geblesseerd, terwijl eerder onder meer Ron Vlaar, Daryl Janmaat en Davy Pröpper afhaakten.

Update 13.45 uur

Jasper Cillessen heeft zijn neus gebroken en zal niet mee afreizen naar Engeland. De blessure van Blind valt mee, terwijl ook bekend is geworden dat Davy Klaassen lichte klachten heeft. 

'Vrijdag aangehouden man was terrorist'

De man die vrijdag in het been werd geschoten in Schaarbeek en werd opgepakt, wordt beschuldigd van "deelname aan activiteiten van een terroristische beweging". Dat maakte het Belgische federaal parket zondag bekend. Op grond van de aanklacht kan de man, Abderamane A., langer worden vastgehouden.

Hij wordt in verband gebracht met Reda Kriket, de man die vorige donderdag is ingerekend in de Parijse voorstad Argenteuil, aldus de Belgische publieke omroep VRT. Kriket zou betrokken zijn bij de voorbereiding van een nieuwe aanslag in Frankrijk.

'Vrijdag aangehouden man was terrorist'
'Vrijdag aangehouden man was terrorist' (Foto: ANP)

Paus viert paasmis

Paus Franciscus heeft zondag met duizenden gelovigen de traditionele paasmis gevierd. Op paaszondag hebben veel mensen zich verzameld op het feestelijk versierde Sint-Pietersplein in Rome om met de paus het belangrijkste katholieke feest te vieren.

Na de terreuraanslagen in Brussel van dinsdag waren de toegangscontrole en veiligheidsmaatregelen rond het plein aangescherpt. "Jezus Christus is verrezen. Liefde heeft de haat veroverd, het leven heeft de dood overwonnen, het licht heeft de duisternis verdreven", schreef de Argentijnse paus op Twitter.

Na de paasmis zal de 79-jarige paus als hoogtepunt van de feestelijkheden in Rome vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek de zegen Urbi et Orbi (voor stad en wereld) uitspreken. Christenen herdenken met Pasen de wederopstanding van Jezus Christus uit de dood.

Paus viert paasmis
Paus viert paasmis (Foto: ANP)

Wielrenner verdwaalt in E3 Harelbeke, team neemt maatregelen

Mekseb Debesay zal zijn deelname aan de E3 Harelbeke nog wel even blijven herinneren. De 24-jarige Eritreeër raakte afgelopen vrijdag tijdens de wedstrijd de weg kwijt en was pas om 21.00 uur 's avonds terug in het hotel. Vandaag is hij gestart in Gent-Wevelgem, maar niet voordat zijn team Dimension Data de nodige maatregelen heeft getroffen.

Pierre Heynderickx, ploegleider van Debesay, sprak met Het Nieuwsblad over de opmerkelijke avonturen van zijn wielrenner. "Hij reed zijn eerste koers in Vlaanderen. Hij raakte achterop in een groepje dat op twintig kilometer van de finish besloot om binnenwegen naar Harelbeke te nemen. Debesay was bang de weg kwijt te raken en besloot de pijltjes van de koers te volgen om zo naar de finish te raken. Helaas, hij dwaalde van het juiste pad af. Op een bepaald ogenblik had hij al 206 kilometer op zijn teller, terwijl de wedstrijd maar 200 kilometer was. Maar Harelbeke vond hij niet."

Uiteindelijk vroeg Debesay aan een wielertoerist de weg. Deze nam hem mee naar zijn huis in Lierde, liet hem daar douchen en gaf hem te eten. Uiteindelijk werd ook de ploeg geïnformeerd zodat ze hem op konden pikken.

Dimension Data heeft voor Gent-Wevelgem maatregelen genomen. Zo heeft de Eritreeër ditmaal GPS mee, zodat verdwalen een heel stuk lastiger zal worden.

Hysterisch meisje zorgt voor dollemansrit

Bij de aanhouding van een jongen in de buurt van een kroeg in Westkapelle ging een 16-jarig meisje uit Grijpskerke door het lint. Ook tijdens haar arrestatie en ritje in de politieauto daarna bleef het hommeles.

Agenten pakten haar uiteindelijk maar op omdat ze zich hinderlijk bemoeide met de arrestatie van een man. "Ze schopte en sloeg, klampte zich aan de agenten vast en krijste alles bij elkaar", meldde de politie. Met veel moeite is ze geboeid in een politieauto gezet maar daar bonkte ze zo hard met haar hoofd tegen het raam dat de ruit werd ontzet en vijf centimeter buiten de sponning stond.

Agenten moesten het gewonde meisje in een houdgreep nemen, maar toen beet ze een agent in zijn vinger. Die stompte de tiener in haar buik om er maar een eind aan te maken. Ook tijdens de autorit naar het politiebureau bleef ze hysterisch krijsen en beledigen. Bovendien wenste ze de agenten dood.

Omdat het rijden in een auto met een kapot raam geen goed idee was, is het meisje overgezet in een andere auto en uiteindelijk naar de politiecel gebracht. Met een aangifte tegen haar van de agenten in haar broekzak.

Hysterisch meisje zorgt voor dollemansrit
Hysterisch meisje zorgt voor dollemansrit (Foto: ANP)

Verstappen: "Na Ferrari en Mercedes kunnen wij het beste team zijn"

Ondanks het matige resultaat tijdens de openingsrace in Australie, is Toro Rosso-coureur Max Verstappen nog altijd heel positief over het perspectief voor het in Melbourne afgetrapte seizoen. "Als je kijkt naar waar we gestart zijn," zegt de Nederlander terugkijkend, "realiseren we ons dat we na Ferrari en Mercedes het beste team kunnen worden." Verstappen's verwachtingen zijn daarom hoog. "Ik verwacht een beter seizoen met veel vooruitgang. Het hangt van veel factoren af, maar de wagen is competitief en ik moet in de openingsraces veel belangrijke punten scoren."

"Mijn agressiviteit en racepace zorgden vorig jaar in Hongarije en Amerika voor goede resultaten. Ik wil me dit jaar verbeteren in ieder aspect, als coureur en als mens." Er mogen dan veel mensen zijn die onder de indruk zijn van hem, zijn er ook rijders waarvan hij onder de indruk is? "Coureurs die goed liggen binnen hun team en weten hoe ze iedereen moeten motiveren, maken altijd indruk op me. Sebastian Vettel is daar een goed voorbeeld van. Hij weet hoe hij met zijn monteurs om moet gaan en iedereen staat aan zijn kant. Ik denk dat dat aspect het belangrijkst is voor een coureur."

Tussen Verstappen en teamgenoot Carlos Sainz leek het - niet voor de eerste keer - niet helemaal lekker te lopen in Melbourne. Zijn de twee talentvolle jongelingen wellicht de nieuwe Ayrton Senna en Alain Prost? Verstappen wil er niks van weten. "Er is maar één Senna en maar één Prost," stelt hij helder. "Carlos en ik willen elkaar op de baan verslaan maar dat is normaal voor teammaten. We hebben buiten de cockpit leuke momenten samen gehad en ik hoop dat dat zo blijft." De eerstvolgende Grand Prix wordt zondag 3 april in Bahrein verreden.  

Justin Bieber zwemt naakt

Justin Bieber is dit weekeinde een met de natuur. De zanger heeft een moment van rust gepakt en heeft zich diep in de Amerikaanse bossen teruggetrokken, zo blijkt uit foto's die hij op Instagram heeft gedeeld.

Op een van de kiekjes is hij slapend te zien aan de rand van een groot meer, op een ander heeft hij al zijn kleren uitgetrokken en loopt hij poedelnaakt door het water.

Waar Bieber zich bevindt is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is hij in het westen van Amerika. In de afgelopen dagen postte hij al plaatjes uit Las Vegas en vanuit de Grand Canyon.

Uw verslaggever heeft speciaal voor julie de bewuste foto's op instagram opgezocht. U bent gewaarschuwd: what has been seen, cannot been unseen! 

 

My soul breathing, I found my life when I laid it down

Een foto die is geplaatst door Justin Bieber (@justinbieber) op26 Mrt 2016 om 4:54 PDT

 

Dat ass doe @johnny photo cred

Een foto die is geplaatst door Justin Bieber (@justinbieber) op26 Mrt 2016 om 6:15 PDT

Marin komt naar Hyrule Warriors

Tijdens een panel op Wondercon heeft Nintendo de eerste inhoudelijke details vrijgegeven over de inhoud voor de aanstaande DLC voor Hyrule Warriors en Hyrule Warriors Legends. Bij de release van het tweede pack, dat in het teken staat van Link's Awakening, komt Marin beschikbaar als speelbaar personage.

Marin is het meisje dat in Link's Awakening Link redde van een zekere dood, nadat zijn schip is gezonken op zee. Vervolgens is ze de hele game relevant op meerdere gebieden, wat haar in de game een essentieel personage maakte en daarmee een logische keuze voor Hyrule Warriors. Gameplay is nog niet vrijgegeven, maar hoe Marin eruit zal zien is hieronder te bekijken.

Het tweede DLC-pack moet in de zomer beschikbaar komen.

Marin Hyrule Warriors Legends

Bijna blinde judoka op Grand Prix Tbilisi

De Judo Grand Prix in het Georgische Tbilisi kent zondag een opvallende naam. In de klasse tot 90 kilogram vecht de Georgiër Zviad Gogotchuri mee. Hij won in 2014 de eerste editie van de Grand Prix in zijn thuisland en werd een jaar eerder derde op de Grand Slam in Baku.

Sindsdien is zijn zicht echter zo ver achteruit gegaan dat hij tegenwoordig vooral uitkomt bij de visueel beperkte sporters. Vorig jaar won hij bijvoorbeeld goud op de IBSA World Games - IBSA is de overkoepelende sportbond voor visueel beperkte sporters. Daardoor kwalificeerde de 29-jarige Gogotchuri zich voor de Paralympische Spelen van komende zomer.

De Georgiër deed vorig jaar ook mee aan het toernooi, maar verloor toen in de eerste ronde. Ook in het afgelopen jaar ging het met zijn zicht weer flink achteruit. Zondag won hij alvast in de eerste ronde van de Jordaniër Ibrahim Khalaf, waarna hij in de tweede ronde judoot tegen de Braziliaan Tiago Camilo, de nummer negentien van de wereld. Gogotchuri staat zelf nog altijd op de 71e plek van de wereldranglijst. 

Entertainment scoort op de zaterdagavond

Amusementsprogramma's scoorden goed op tv zaterdagavond. Zo trok de spelshow 'Alles mag op zaterdag' (RTL4) 1,6 miljoen kijkers. Alleen naar het NOS Journaal van 20 uur keken meer mensen: ruim 2,1 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Op plek drie van de kijkcijferlijst belandde de spelkwis 'Het beste brein van Nederland' (NPO 1), gevolgd door 'It takes two' (RTL4) waarin BN'ers een verborgen talent van zichzelf laten zien. Beiden scoorden rond de 1,5 miljoen kijkers.

Entertainment scoort op de zaterdagavond
Entertainment scoort op de zaterdagavond (Foto: BuzzE)

Code geel op tweede paasdag

Het KNMI heeft voor tweede paasdag code geel uitgeroepen en dat geldt in het hele land. Dan komen aan de kust zware windstoten voor, tot soms 100 kilometer per uur. Meer landinwaarts kan het ook behoorlijk spoken. Voor eerste paasdag gelden geen waarschuwingen. Zaterdag gold er nog code geel wegens dichte mist.

Weeronline waarschuwt automobilisten met aanhangers en caravans maandag alert te zijn, vooral aan de kust en rond het IJsselmeer. De buien trekken in hoog tempo over het land en kunnen gepaard gaan met een klap onweer en hagel. Maar: tussen de buien door schijnt de zon, meldt Weeronline.

De piek van de 'paasstorm' valt precies wanneer veel vakantiegangers in de middag en begin van de avond naar huis gaan, en er ook nog eens veel dagjesmensen op de weg zijn.

Code geel op tweede paasdag
Code geel op tweede paasdag (Foto: ANP)

Brons Smulder op Supercross, mannen vallen tegen

BMX'ster Laura Smulders heeft een bronzen medaille veroverd tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de BMX Supercross World Cup. In het Argentijnse Santiago del Estero pakte de winnares van olympisch brons na een fotofinish de derde plek.

Smulders maakte in de heats een prima indruk, waarna ze in de halve finale liet zien voor de zege mee te strijden. Ze hield de onbetwiste nummer één van de wereld, Mariana Pajon uit Colombia, lang achter zich en moest haar pas in de laatste meters voorbij laten. In de finale leek het fout te gaan. Smulders kende een slechte start, maar kon zich toch naar voren vechten. Na een fotofinish met de Deense Simone Christensen ging het brons naar Smulders. Caroline Buchanan uit Australië versloeg Pajon in de strijd om de zege.

Bij de mannen deden Nederland's drie wereldtoppers aanvankelijk allemaal goed mee: Twan van Gendt, Jelle van Gorkom en wereldkampioen Niek Kimmann plaatsten zich zonder grote problemen voor de halve finales. Daar kwamen ze alledrie in dezelfde halve finale terecht en dat liep niet helemaal goed af. Kimmann kende een slechte start en kwam geen moment in de race, net als Van Gorkom. Het duo eindigde op de laatste twee plekken, maar Van Gendt mocht door naar de finale. Daarin kwam hij simpelweg tekort en werd hij zesde. De Amerikaan Corben Sharrah sloot een sterke dag af met de zege, voor landgenoot Connor Fields en de Fransman Amidou Mir. 

Over twee weken vindt de volgende wedstrijd plaats. Het circus strijkt dan neer in Manchester, waarna op 7 en 8 mei Papendal aangedaan wordt.

Syrische leger herovert Palmyra

Het Syrische leger heeft zondag de stad Palmyra heroverd op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), melden verschillende bronnen.

De Syrische televisie citeerde een militaire bron die bevestigde dat het leger en zijn bondgenoten "de volledige controle over de stad Palmyra" hebben overgenomen. Daarmee is Islamitische Staat een gevoelige nederlaag toegebracht. De terreurgroep had de woestijnstad in mei 2015 ingenomen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat er zondagmorgen nog steeds geweervuur viel te horen in het oostelijke deel van de stad. Maar het grootste deel van de IS-strijders is weggetrokken, waardoor Palmyra nu onder controle van het regeringsleger staat.

Syrische leger herovert Palmyra
Syrische leger herovert Palmyra (Foto: ANP)

Nieuwe IS-boodschap over Brussel

In een video heeft IS opnieuw de aanslagen in Brussel opgeëist, meldden verschillende Belgische media in de nacht van zaterdag op zondag. Op de beelden is de Antwerpse Syriëganger Hicham Chaib te zien. In het filmpje wordt eerst in het Frans gemeld dat de aanslagen in Brussel slechts "een waarschuwing" waren en eindigt met een executie van een gevangene.

Daarna verschijnt Chaib die onder meer het volgende tegen de Belgische regering zegt: "De lessen van Parijs hebben jullie blijkbaar niets opgeleverd. Want jullie zijn maar blijven verdergaan met jullie strijd tegen de islam en de moslims. Daarom wil ik zeggen dat de aanvallen in Brussel enkel en alleen de oogst is die jullie hebben gezaaid met jullie eigen handen". Aan het einde van de video executeert hij een geknielde gevangene met twee schoten.

De voortvluchtige Chaib (34) was één van de leidende figuren binnen de terroristische groep Sharia4Belgium. Oorspronkelijk was hij de lijfwacht en rechterhand van de oprichter van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. Vrijdag verscheen ook al een video van IS, waarin de terreurgroep een oproep deed aan de Belgische kijker om van hun politieke leiders te eisen dat ze hun vliegtuigen en militairen terugtrekken uit het Midden-Oosten. Ook daarin was Chaib te zien. Al werd hij in de film aangeduid als Abu Mujahid al-Baljiki.

Bouwers leggen laatste hand aan paasvuren

Bij de vele traditionele paasvuren, vooral in het oosten van het land, wordt zondag veel publiek verwacht.

Paasvuurbouwers maken er elk jaar een wedstrijdje van. Vorig jaar had het Overijsselse buurtschap Espelo officieus het grootste paasvuur van het land, met een hoogte van 18 meter. In 2012 was de stapel daar 46 meter. Al maanden zijn ze daar bezig met het verzamelen van takken die via een steiger steeds hoger worden neergelegd.

De paasvuren die dit weekeinde worden aangestoken, kunnen wel zorgen voor overlast door smog, rook en stank. Bij oostelijke wind komt die hinder vooral door paasvuren die aan de Duitse kant van de grens branden.

Bouwers leggen laatste hand aan paasvuren
Bouwers leggen laatste hand aan paasvuren (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: de tijd vooruit

Iedereen uitgeslapen? Mooi, dan kunnen jullie van een uur langer daglicht genieten vandaag, want afgelopen nacht is de klok een uur vooruit gegaan! Vergeet dus niet om je klokken te verzetten! 

De regen die afgelopen nacht het land binnentrok, trekt in de loop van de ochtend weg richting Duitsland en daarna klaart het vanuit het westen een beetje op. Later op de dag ontstaan stapelwolken en 's middags en 's avonds ontstaan er weer buien. Hierbij is (lokaal) ook onweer mogelijk. De middagtemperatuur ligt rond de 12 graden. De wind komt uit het zuid tot zuidoosten en is boven land matig, aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. 

Zon op 07:25
Zon onder 20:06

Van Charged kreeg ik deze prachtige mistige foto, genomen op de A18, net voor Doetinchem. 

Mistige ochtend op de A18 bij Doetinchem  (Foto: Charged)
Mistige ochtend op de A18 bij Doetinchem (foto: Charged)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 2008 Geert Wilders bracht de film Fitna op internet uit. 
 1986 De Fata Morgana in de Efteling werd geopend. 
 1924 Adolf Hitler werd veroordeeld tot 5 jaar cel. 
 196 v. chr.  De datum waarnaar de tekst op de Steen van Rosetta is herleid. 
1977 Bij de vliegtuigramp van Tenerife kwamen 583 mensen om het leven. 


Zomertijd gaat in 


Bonusvideo  

Sanders wint in Alaska en Washington

Democraat Bernie Sanders heeft zaterdag zijn rivale Hillary Clinton verslagen bij de voorverkiezingen in Alaska en Washington. Dat heeft CNN gemeld op basis van eigen tellingen.

Ook in de staat Hawaï worden zaterdag Democratische voorverkiezingen gehouden. Zelfs als Sanders die ook wint, blijft Clinton voorlopig de favoriet voor de nominatie als Democratische presidentskandidaat, maar haar positie wordt dan wel aangetast.

Sanders heeft al laten weten dat hij hoe dan ook in de race blijft tot de Democraten hun kandidaat officieel aanwijzen op de partijconventie in juli.

Sanders wint in Alaska en Washington
Sanders wint in Alaska en Washington (Foto: ANP)

Eerste Oculus Rift persoonlijk overhandigd

Na jaren wachten is de eerste Oculus Rift eindelijk geleverd aan de eerste klanten. TechCrunch schrijft dat de oprichter van het bedrijf, Palmer Luckey, dat zo'n mooi moment vond dat hij besloot de eerste virtual realitybril zelf af te leveren. De gelukkige was Ross Martin uit Alaska.

Luckey vloog naar Alaska toe en filmde hoe hij Martin het eerste exemplaar overhandigde. "Ik heb zo lang aan dit ding gewerkt en je bent de eerste die er echt eentje krijgt", zei Luckey.

Het is de eerste Oculus Rift die in handen van een consument is, maar vanaf maandag begint de levering aan anderen die er een hebben besteld. Dat is ook het moment dat de Oculus Rift officieel wordt verkocht.

Eerste Oculus Rift persoonlijk overhandigd
Eerste Oculus Rift persoonlijk overhandigd (Foto: BuzzT)

'Saudi's moeten IS bestrijden met militairen'

Als Donald Trump het in de Verenigde Staten voor het zeggen krijgt, stopt hij met de import van olie uit Saudi-Arabië. Hij zal dat volhouden tot de Saudi's grondtroepen gaan leveren voor het bestrijden van terreurgroep IS.

Trump zegt dat zaterdag in een interview met The New York Times. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat heeft de VS de Saudische olie niet meer zo hard nodig nu er nieuwe technieken zijn om eigen olie te winnen, zoals fracken.

'Saudi's moeten IS bestrijden met militairen'
'Saudi's moeten IS bestrijden met militairen' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.