FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 januari 2016

Politiek leiders AustraliŰ willen republiek

Vrijwel alle deelstaatsleiders in Australië hebben een document ondertekend waarin ze steun uitspreken voor het idee om van Australië een republiek te maken. De enige leider die niet ondertekende, premier Colin Barnett van West-Australië, liet weten dat hij wel voor een republiek is. Maar de tijd is daarvoor nu niet rijp, vindt hij.

De leiders willen dat koningin Elizabeth II wordt vervangen als staatshoofd van Australië, meldde de BBC maandag. Elizabeth is behalve koningin van het Verenigd Koninkrijk, ook staatshoofd van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Daar moet verandering in komen, vinden de politici.

Een meerderheid van de Australiërs was bij een referendum in 1999 nog tegen het idee om van het land een republiek te maken. De huidige premier Malcom Turnbull was toen leider van het pro-Republikeinse kamp. Hij heeft na zijn aantreden als regeringshoofd laten weten dat de koningin als staatshoofd niet wordt vervangen, zolang Elizabeth II nog op de troon zit.

Politiek leiders Australië willen republiek
Politiek leiders Australië willen republiek (Foto: ANP)

'Leuk filmpje' maken: vuurwerk afsteken in je mond

Sommige mensen gaan wel erg ver om een 'leuk' filmpje te maken dat de tv haalt. Zo ook een man uit Venlo, die een filmpje op Facebook plaatste waarin te zien is hoe hij vuurwerk in zijn mond laat exploderen. "Als dit niet grappig is, dan weten we het niet meer", luidt het commentaar.

In het filmpje is te zien hoe de stuntende stommerik twee rotjes in zijn mond stopt. Twee vrienden steken de knallers vervolgens af. Foto's van zijn beblaarde mond staan op zijn Facebookpagina onder de post met het filmpje. Of de man zijn gewenste vermelding in RTL's De Vijftien Vetste Video's Van Vandaag heeft gehaald is niet bekend. Nieuwssite 1Limburg nomineert het rund in ieder geval voor de titel 'Idioot van het jaar'.

 

Jaja hij is in de pocket de 15 leukste videos van vandaag wat une gek

Geplaatst door Hannes En Patricia Van op maandag 25 januari 2016

Webber: "Maldonado is de slechtste van allemaal"

Mark Webber is nooit een man geweest die een blad voor de mond neemt wanneer hem wat gevraagd wordt. Over de vraag wie de slechtste coureur is met wie hij ooit het circuit heeft gedeeld, hoeft hij dan ook niet lang na te denken. "Waarschijnlijk Pastor Maldonado," stelt hij. "Het is te hoog gegrepen voor hem en hij zou daar niet moeten rijden. Hij is eigenlijk niet meer dan veldvulling."

Wie de beste van allemaal is, weet Webber ook te vertellen. "Vettel, Hamilton en Alonso zijn alledrie van een heel, heel hoog niveau. Maar als ik moet kiezen, kies ik Vettel." Webber noemt wereldkampioen Lewis Hamilton een natuurtalent en meent dat Fernando Alonso de sport nog altijd veel te bieden heeft. Toch kiest hij voor Vettel vanwege diens rol binnen het team. "Hij krijgt het hele team aan de gang en dat is iets waarvan ik denk dat hij dat eerdaags ook bij Ferrari gaat doen."

Rijtje met Oscardiscriminaties groeit

Aan het rijtje met acteurs die door The Academy zijn gediscrimineerd bij de toekenning van de Oscars, kan er nog een worden toegevoegd. De gerenommeerde Engelse acteur Ian McKellen zei maandag tegen The Guardian dat de filmprijs nog nooit is gewonnen door een acteur die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam.

De 76-jarige acteur, die onder meer beroemd werd als Gandalf in de trilogie Lord of the Rings, werd twee keer voor een Oscar genomineerd, maar hij won beide keren niet. "Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman en Sean Penn wonnen de Oscar voor beste acteur in een rol waarin ze een homo spéélden. Heel slim. Misschien moeten ze mij er eentje geven als ik een hetero speel."

Rijtje met Oscardiscriminaties groeit
Rijtje met Oscardiscriminaties groeit (Foto: BuzzE)

Teeven-deal: 'Waarschijnlijk dus toch een doofpot'

De partijen in de Tweede Kamer reageren maandag in duidelijke bewoordingen op het nieuws dat een ambtelijke opdracht is gegeven 'het bonnetje' in de zogenoemde Teeven-deal niet te vinden. De commissie-Oosting wordt daardoor opnieuw aan het werk gezet voor onderzoek.

"Waarschijnlijk dus toch een doofpot. Zo kwalijk en schadelijk. Opnieuw onderzoek en dus ook debat", zo meldt Madeleine van Toorenburg, Tweede Kamerlid van het CDA op Twitter.

Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA: "Het is om moedeloos van te worden. We hebben uitvoerig gedebatteerd over deze zaak, een onafhankelijke commissie heeft onderzoek gedaan en er is een minister op afgetreden. En nu lijkt de modderpoel bij het ministerie weer groter te zijn dan die al was. Deze nieuwe onthullingen moeten opnieuw worden uitgezocht door een onafhankelijke commissie, en zo snel mogelijk."

Stevige uitleg
Ook GroenLinks wil opheldering op korte termijn. "Het lijkt wel Groundhog Day: keer op keer hoort de Kamer blijkbaar alleen via de media de waarheid", zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. "Dit is al de derde keer dat minister Van der Steur iets zegt, om later toe te geven dat hij de feiten niet voldoende kende. Dit is alles behalve fraai en vraagt een stevige uitleg van de minister. GroenLinks wil snel een debat met Van der Steur om er achter te komen wie precies wanneer waarvan op de hoogte was, wie de opdracht gaf om de zoektocht naar het bonnetje stil te leggen en waarom dit met de onderzoekscommissie noch met de Kamer gedeeld is. Ik ben benieuwd hoe Van der Steur dit gaat uitleggen."

Geert Wilders van de PVV schrijft op Twitter: "Wat een enorme puinhoop weer op Justitie, wat een onbetrouwbaarheid en bedrog, het is tijd voor verkiezingen!"

'Waarschijnlijk dus toch een doofpot'
Teeven-deal: 'Waarschijnlijk dus toch een doofpot' (Foto: ANP)

Ierland is bang voor Brexit

Zouden de Britten dit of volgend jaar besluiten om uit de Europese Unie te stappen, dan zou dat ernstige economische gevolgen voor Ierland hebben. Die waarschuwing liet de Ierse minister-president Enda Kenny maandag in Londen horen.

Kenny is in Londen, waar hij een ontmoeting heeft met zijn Britse ambtgenoot David Cameron. De Ierse republiek, zo zei Kenny, heeft meer te verliezen door een zogenoemd Brexit dan Groot-Brittannië zelf.

Cameron beloofde de Britse kiezers in de aanloop naar de verkiezingen afgelopen mei een in/uit-referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Momenteel onderhandelt de Britse regering met andere EU-leiders over hervormingen. De uitkomst daarvan wordt mogelijk al komende zomer of anders uiterlijk eind 2017 aan de kiezer voorgelegd. 

Het besluit om de EU te verlaten zou vooral Noord-Ierland treffen, economisch maar ook politiek, aldus de Ierse premier. Kenny zei in Londen dat dan 'onmiskenbaar' de politieke spanningen in Noord-Ierland opnieuw zouden ontvlammen. Dat zou op zijn beurt de handel met Ierland bedreigen. Zijn boodschap aan Cameron is dan ook eenduidig: blijf lid van de EU.

Ierland vreest Brexit
Ierland is bang voor Brexit (Foto: ANP)

OPEC wil overaanbod olie bespreken

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) wil met niet-leden zoeken naar mogelijkheden om het overaanbod van olie in te dammen. Secretaris-generaal Abdullah al-Badri noemde het vinden van een oplossing maandag cruciaal.

Het oliekartel liet zijn productieplafond, officieel 30 miljoen vaten per dag, los in december, terwijl de Russische productie in de buurt van recordniveaus ligt en ook de schalievelden in de Verenigde Staten nog veel opleveren.

Het aanbod is derhalve veel groter dan de vraag. Die factoren en de zorgen over de Chinese economie hebben de olieprijs deze maand gedrukt tot de laagste stand in ruim twaalf jaar.

Al-Badri zei wel signalen te zien dat de oliemarkt later dit jaar in balans komt. Hij wees daarbij op recente voorspellingen dat de vraag met 1,3 miljoen vaten per dag zal stijgen, terwijl de productie buiten de OPEC dagelijks met 600.000 vaten zal dalen.

OPEC wil overaanbod olie bespreken
OPEC wil overaanbod olie bespreken (Foto: ANP)

Meer elektronische betalingen in 2015

Vorig jaar is weer meer afgerekend met de pinpas. Ten opzichte van 2014 steeg het aantal pin- of iDEAL-betalingen in 2015 met ruim 10 procent tot ongeveer 3,2 miljard, becijferde Betaalvereniging Nederland.

De sterkste groei was net als andere jaren vooral merkbaar in de betalingen tot 10 euro. Die bepaalden 40 procent van alle pinbetalingen. De betaalvereniging constateerde ook dat consumenten steeds vaker contactloos betalen. Bijna 135 miljoen aankopen werden op die manier afgerekend.

In 2015 werd 222 miljoen keer met iDEAL betaald. Dat is een stijging van ruim 23 procent ten opzichte van 2014. Ook het retourpinnen, een aankoopbedrag rechtstreeks op de bankrekening terugkrijgen, neemt een hoge vlucht. Sinds de introductie in 2014 is al meer dan een miljoen keer op deze manier geld teruggestort.

Meer elektronische betalingen in 2015
Meer elektronische betalingen in 2015 (Foto: BuzzT)

Minder auto's gestolen in 2015

In 2015 zijn er minder auto's en andere voertuigen gestolen. Het aantal gestolen personenauto's daalde ten opzichte met het jaar daarvoor met 5,8 procent naar 10.091. Diefstal onder alle voertuigen nam met 4,8 procent af. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Het totale aantal gestolen voertuigen kwam vorig jaar uit op 29.218, voor het eerst in jaren onder de 30.000. ,,Een mooie mijlpaal', aldus AVc-directeur Titus Visser.

Vooral de daling van het aantal gestolen jonge auto's (-14 procent) is volgens AVc opvallend. Voor een deel kan dit worden verklaard door het feit dat in jongere auto's betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen.

Minder auto's gestolen in 2015
Minder auto's gestolen in 2015 (Foto: ANP)

'Kinderen Charlie Sheen bang van vader'

De woede-uitbarstingen van Charlie Sheen hebben ervoor gezorgd dat zijn kinderen zich niet meer op hun gemak voelen bij hun vader. Dat beweert New York Post.

"Ze zijn bang", beweert een insider. Uit eerdere berichten werd duidelijk dat Sheen zijn kinderen niet spaarde in zijn woede-uitbarstingen en ze de huid vol schold en dreigde hun speelgoed weg te gooien. "Ze houden natuurlijk van hun vader, maar ze voelen zich niet op hun gemak. Dat soort dingen gaan niet zomaar over."

Een vriend van Sheen zegt echter dat moeder Denise Richards de telefoons van haar kinderen gebruikten en het daardoor onterecht leek alsof hij de kinderen in het vizier had. "Het is lastig want de kinderen willen hun vader zien, maar dat staat Denise niet toe zonder haar aanwezigheid. Hij heeft wel iedere dag per telefoon contact."

'Kinderen Charlie Sheen bang van vader'
'Kinderen Charlie Sheen bang van vader' (Foto: BuzzE)

Telefoonaanbieder stopt campagne na klachten

De mobiele provider Hollandsnieuwe stopt per direct met zijn marketingcampagne. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf maandagavond in het televisieprogramma Radar. De telefoonaanbieder heeft het besluit genomen vanwege de vele klachten die bij Radar binnenkwamen.

Een van de meestgehoorde klachten van klanten van Hollandsnieuwe was dat het vaak niet goed ging als iemand ervoor koos hetzelfde mobiele nummer te willen houden. Consumenten die daarmee te maken hebben gehad, krijgen met terugwerkende kracht compensatie voor het teveel betaalde abonnementsgeld, zo zei de woordvoerder in het consumentenprogramma van AVROTROS. Ook beloofde de woordvoerder dat Hollandsnieuwe de capaciteit van de klantenservice verdubbelt, de openingstijden van de helpdesk verruimt en dat het bellen naar de klantenservice tijdelijk gratis wordt.

Het bedrijf hoopt de problemen binnen zes weken op te lossen.

Niet alleen bij Radar kwamen veel klachten binnen. Eerder meldde de Consumentenbond al dat veel mensen zich bij hen hadden gemeld omdat de klantenservice van Hollandsnieuwe slecht bereikbaar was.

Telefoonaanbieder stopt campagne na klachten
Telefoonaanbieder stopt campagne na klachten (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 3

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We beginnen met Mart Smeets, dat is altijd een hoogtepunt:

De Twitter-rubriek heeft vandaag wederom een winters tintje. We beginnen in Engeland, waar auto's werden gebruikt om een bevroren veld speelklaar te maken:

Mercedes onderschat de mogelijkheden van een Formule 1-auto:

Of op een andere manier:

Femke Heemskerk traint in Frankrijk in de buitenlucht, dat was aan het begin van de week niet zo leuk..... later in de week wel:

Over zwemmen en sneeuw gesproken, in de Verenigde Staten vonden ze dat niet zo'n probleem:

Mooi stukje aardrijkskunde:

Dopinggek Ricardo Ricco heeft een nieuwe hobby waar hij meteen zijn eigen bloedzakken kan stallen:

Mooie variant:

Puzzeltijd:

Dus dit gebeurt er buiten het seizoen:

Die zit er goed in:

Prachtige bal:

Dus daar is de bus:

Whoeps:

Schandalig:

Timing is alles:

Laten we even eerlijke verwachtingen scheppen:

We sluiten af met deze prachtige foto uit de oude doos:

Douwe Bob in eerste halve finale Songfestival

Nederland is maandag bij de loting voor het Eurovisiesongfestival ingedeeld in de eerste halve finale. Douwe Bob treedt op 10 mei in het eerste deel van de halve finale op in een poging zijn nummer naar de grote finale te loodsen. De tweede halve finale is op 12 mei.

Vorig jaar werd Nederland vertegenwoordigd door Trijntje Oosterhuis. Zij sneuvelde toen in de eerste halve finale. In september werd bekend dat Douwe Bob haar opvolger is. Met welk nummer hij naar Stockholm afreist is nog niet bekend.

De vijf 'grote landen' Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn al zeker van deelname aan de finale, die op zaterdag 14 mei plaatsvindt. Ook het winnende land van vorig jaar, Zweden, is al geplaatst.

Douwe Bob in eerste halve finale Songfestival
Douwe Bob in eerste halve finale Songfestival (Foto: BuzzE)

Ondernemingsraad tegen plan Volkswagen

De ingrepen die Volkswagen wil doen in reactie op het dieselschandaal zorgen voor grote onrust onder het personeel. Voorzitter van de ondernemingsraad Bernd Osterloh wees maandag de plannen voor een productiviteitsverhoging bij de autodivisie af.

Bestuursvoorzitter Herbert Diess wil de productiviteit met 10 procent verhogen dit jaar, een stap die volgens de or kan leiden tot ontslagen. "We staan niet achter prestatiegerichte maatregelen", zei Osterloh. "In principe zien we productiviteit als een positief iets, maar we verwachten dat Volkswagen tegelijkertijd baanzekerheid toezegt."

Diess heeft een twaalfstappenplan opgesteld, waarin regionale afdelingen van Volkswagen meer macht moeten krijgen en waarin de besluitvorming vergemakkelijkt dient te worden. "Het plan zorgt voor meer onrust onder toch al geschokte medewerkers. Er zijn meer vragen dan antwoorden op dit moment en dat is slecht", aldus Osterloh.

Ondernemingsraad tegen plan Volkswagen
Ondernemingsraad tegen plan Volkswagen (Foto: ANP)

'Politiemol beschadigde mogelijk tien zaken'

'Politiemol' Mark M. heeft mogelijk "een kleine tien" onderzoeken van de politie beschadigd. Minister Ard van de Steur (Veiligheid en Justitie) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer verder dat de voormalig politieman in totaal ruim honderd strafrechtelijke onderzoeken in de politiesystemen heeft bekeken en delen daarvan heeft opgeslagen.

Het onderzoek hiernaar is overigens nog niet afgerond. Dus wat de precieze schade is die M. mogelijk heeft aangericht, kan nog niet worden gemeld.

De man uit Weert wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie heeft verkocht aan criminelen. M. heeft volgens justitie als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij zou die informatie via mail en op USB-sticks hebben verkocht.

M. had geen toegang tot gegevens over politie-infiltranten.

'Politiemol beschadigde mogelijk tien zaken'
'Politiemol beschadigde mogelijk tien zaken' (Foto: ANP)

'Bonnetje Teeven-deal moest zoek blijven'

De commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de Teeven-deal, gaat het onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie heropenen. Uit documenten die het televisieprogramma Nieuwsuur in handen heeft, blijkt dat een ambtelijke opdracht is gegeven 'het bonnetje' niet te vinden.

Het gaat om een e-mailwisseling van ICT-medewerkers die Nieuwsuur aan Marten Oosting, de voormalige voorzitter van de onderzoekscommissie, en aan het ministerie voorlegde om commentaar.

Uit de mailwisseling, van de Gemeenschappelijke Dienst ICT die in 2014 en 2015 naar het bonnetje zocht, blijkt dat ICT-ambtenaren al in 2014 wisten waar de betalingsgegevens van de Teeven-deal te vinden waren en dat ze bovendien al succesvol bezig waren met een zogenoemde 'restore' (het opnieuw bruikbaar maken van oude computerbestanden), zo meldt Nieuwsuur.

Mailwisseling
Maar op 5 juni 2014 kregen die ICT'ers de opdracht daarmee te stoppen. Volgens de mailwisseling was de reden daarvoor dat het "voldoende is als feitelijk is vastgesteld dat er een back-up tape beschikbaar is. Hiermee is (blijkbaar) voldaan aan de meer 'politieke' vraag of er inderdaad een back-up tape beschikbaar is."

Volgens Nieuwsuur is de mail verstuurd twee dagen nadat minister Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer schreef dat het bonnetje onvindbaar was en dat er geen back-up systeem meer bestond.

Motie van afkeuring
"De commissie zal haar onderzoek zo snel mogelijk aanvangen en afronden", schrijft minister Ard van der Steur maandag in een brief aan de Tweede Kamer. "In overleg met de commissie wordt bezien welke tijd zij nodig heeft om het onderzoek op verantwoorde wijze te doen."

Halverwege december steunde bijna de hele oppositie een motie van afkeuring, die de ChristenUnie had ingediend over het beleid dat het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte voerde in deze kwestie. Na een keihard debat werd de motie verworpen met 65 voor- en 77 tegenstemmen. De coalitiepartijen VVD en PvdA namen genoegen met de erkenning van Rutte, minister Van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat zij fouten hadden gemaakt. Voor de coalitie was belangrijk dat er lessen worden getrokken uit de conclusies van de commissie-Oosting, die onderzoek had gedaan naar de deal. Rutte noemde het debat het "zwaarste" uit zijn dertienjarige politieke loopbaan. "Het is snoeihard en ik vrees dat er aanleiding voor is gegeven".

'Bonnetje Teeven-deal moest zoek blijven'
'Bonnetje Teeven-deal moest zoek blijven' (Foto: ANP)

Centraal station Rome ontruimd

Het centraal station van Rome is maandagavond door de politie geëvacueerd nadat er een man met een geweer was gezien. Dat hebben de Italiaanse spoorwegen meegedeeld.

Er zijn nog geen meldingen dat er schoten zijn afgevuurd.

De politie in de Italiaanse hoofdstad is momenteel in hoge staat van paraatheid vanwege het bezoek dat de Iraanse president Rohani aan Rome brengt. De Iraanse delegatie verbleef op het moment van de ontruiming elders in de stad.

Centraal station Rome ontruimd
Centraal station Rome ontruimd (Foto: ANP)

Slechtstbezette voetbal-OKT ooit afgelast door visumproblemen

Het olympisch kwalificatietoernooi voor de Oceanische voetbaldames heeft de naam 'toernooi' maar nauwelijks mogen dragen. Doordat Australië al een aantal jaar wat voetbal betreft deel uitmaakt van Azië en veel kleine Pacifische landen amper elf voetballende vrouwen hebben bestond het deelnemersveld slechts uit Nieuw-Zeeland en Papoea Nieuw-Guinea. Voor de winnaar van het vrij matig bezette toernooi was een olympisch ticket weggelegd, in de top-2 eindigen was helaas voor Papoea niet genoeg.

Zaterdag werd op het terrein van de nationale voetbalacademie van Papoea Nieuw-Guinea in Lae de eerste wedstrijd gespeeld. Nieuw-Zeeland kende niet al te veel problemen en won met 1-7. Dinsdag zou de return in Auckland op het programma staan, maar de kans dat die doorgaat is nihil. De dames uit Papoea hebben volgens berichten nagenoeg allemaal problemen met hun visum en konden zo Nieuw-Zeeland niet in. Ook de laatste vluchten zijn inmiddels gemist en dus is het OKT na één wedstrijd weer afgelopen. Voor Nieuw-Zeeland betekent dat overigens dat de reis naar de uitwedstrijd vele malen langer duurde dan het hele toernooi: twee lange ritten en drie vluchten waren nodig om de voetbalacademie te bereiken.

Brazilië, Colombia, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika zijn inmiddels naast Nieuw-Zeeland al zeker van deelname op de Spelen in Rio. Ook de Zimbabwaanse dames haalden de Spelen, hoewel daar nog weer een heel verhaal aan vastzit dat van geluk aan elkaar hangt. Vijf van de twaalf tickets moeten nog verdeeld worden, waaronder het laatste Europese ticket. Daar wordt begin maart in Nederland om gestreden door Nederland, Noorwegen, Zwitserland en Zweden.

'Duitsland moet alcohol verbieden'

'Je gaat geen naakte antilope voor een leeuw zetten en dan verwachten dat de leeuw niet reageert.' Was getekend: MuslimStern, een Duitse organisatie die is opgezet om de wereld bewust te maken van het leed dat moslims wordt aangedaan en te wijzen op de vijandigheid die de aanhangers van de maangod ervaren van niet-moslims.

De uitspraak komt van hun Facebookpagina, samen met andere leuke opmerkingen, waarvan helaas de helft alweer verwijderd is nadat in de Duitse media de nodige commotie ontstond rondom de belangengroep.

De -onder moslims- populaire club is van mening dat alcohol verboden zou moeten in het land van Bier, wurst und tanzmuzik. Alcohol is namelijk haram schadelijk. Het zou zorgen voor geweld, verkeersongevallen en verkrachtingen. Zonder alcohol hadden de toestanden die we gezien hebben rond de jaarswisseling in Keulen en andere Europese steden niet plaatsgevonden, aldus Muslimstern.

Net zoals een 'Duitse' imam eerder al beweerde, ligt de verantwoording van de veelbesproken aanrandingsgolf geheel bij de vrouwen. Zij kleden zich veel te sexy en dat zijn de Noord-Afrikaanse nieuwkomers nu eenmaal niet gewend. 'Moslims krijgen continu te horen dat ze in een christelijk land leven', zo viel te lezen op de facebookpagina. 'Kleed jullie dan ook christelijk. In plaats van erbij te lopen als Lady Gaga, kan je jezelf beter uitdossen als de Maagd Maria.' Een duidelijke oproep tot het dragen van een hoofddoek.

De boodschap van MuslimStern is meer dan duidelijk: als we dit soort excessen niet meer willen, dan is het noodzakelijk om alcohol te weren uit de maatschappij. Of, zoals ze het zelf in een tweet stellen: 'De regering zou alcohol moeten verbieden, want het leidt tot verkeersongevallen, geweld en verkrachtingen. Bovendien is het extreem schadelijk voor de gezondheid. Maar dit is waarschijnlijk wel weer teveel gevraagd van zo'n kapitalistische maatschappij. Zolang alcohol niet verboden wordt, zullen dit soort zaken (=een verwijzing naar 'Keulen') altijd blijven gebeuren.

Ook parfum zou overigens als een rode lap op een stier werken op de mannen die vol enthousiasme het spel Taharrush speelden. De nodige alcohol zou het laatste laagje beschaving hebben weggespoeld.

'60% is economisch vluchteling'

Meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komen, is niet op de vlucht voor een oorlog. Die mensen verlaten hun thuisland vanwege economische redenen en zouden snel moeten worden teruggestuurd. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans maandag in een interview met de NOS.

Volgens Timmermans gaat het om 60 procent van alle vluchtelingen die naar Europa komen. Hij baseert zich op de laatste cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het gaat volgens Timmermans vooral om mensen uit landen als Marokko en Tunesië, die via Turkije naar Europa willen reizen.

"Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten", zegt Timmermans.

Timmermans: economische vluchteling snel terug
Timmermans: economische vluchteling snel terug (Foto: ANP)

Brands: "Verlenging Bruma zo goed als rond"

Jeffrey Bruma en PSV zijn dichtbij contractverlenging. De verdediger, die zijn eerste overeenkomst met de Eindhovenaren in 2013 tekende, zal naar verwachting volgende maand tekenen en blijft dan tot medio 2018 bij zijn huidige werkgever.

"We zijn zo goed als akkoord", liet technisch directeur Marcel Brands eerder vandaag op de officiële website van PSV weten. Daarnaast sprak Brands ook de hoop uit dat Jetro Willems op korte termijn zal verlengen. "Met hem zijn we nog aan het stoeien. Het ligt wat moeilijker, maar ik doe mijn best om zijn contract verlengd te krijgen."

Daarnaast verwacht Brands niet dat PSV in de lopende transferperiode nog zaken zal doen. "Er is niets concreet. Maar we blijven alert en als zich een buitenkansje aandient waarvan wij denken dat hij echt iets toevoegt aan de selectie, dan kijken we daar serieus naar."

41 miljoen kleintjes zijn te zwaar

Wereldwijd zijn 41 miljoen kinderen onder de vijf jaar te zwaar. Zwaarlijvigheid onder de kleintjes komt vooral in Azië en Afrika voor. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maandag in Genève bekendgemaakt. De WHO noemt het cijfer alarmerend.

Bij de vorige telling van deze leeftijdscategorie in 1990 waren er 31 miljoen kinderen te zwaar. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties vindt dat reclame voor ongezond voedsel grotendeels aan de basis van zwaarlijvigheid staat. Zij hoopt dat de lidstaten hiertegen willen optreden.

Het aantal zwaarlijvige kleine kinderen steeg vooral in landen waar de inkomens laag zijn. Van alle kinderen die te zwaar zijn, leeft bijna de helft (48 procent) in Azië en nog eens een kwart in Afrika. Overigens leidt ondervoeding bij jonge kinderen dikwijls tot overgewicht wanneer men ouder wordt.

41 miljoen kleintjes zijn te zwaar
41 miljoen kleintjes zijn te zwaar (Foto: ANP)

Stichting eist 300 miljoen van Staatsloterij

Stichting Loterijverlies eist een schadevergoeding van 300 miljoen euro van de Staatsloterij. Het heeft daarvoor maandag een ,,laatste sommatie" gestuurd waarbij alle 193.000 gedupeerde deelnemers binnen vijftien dagen hun inleg plus rente over de periode 2000 tot 2008 moeten terugkrijgen.

De Staatsloterij zou in de betreffende periode haar spelers hebben misleid. De loterij deed de winkansen veel hoger voorkomen dan ze werkelijk waren.

De Hoge Raad besliste een jaar geleden al dat de Staatsloterij deelnemers verkeerde winstkansen voorspiegelde door trekkingen te verrichten uit alle bestaande loten en niet alleen uit de verkochte loten, aldus de stichting in een toelichting.

Fusie
Eerder tekende Loterijverlies ook al beroep aan tegen het besluit van toezichthouder ACM, die groen licht gaf voor de voorgenomen fusie tussen de Lotto en de Staatsloterij.

De Staatsloterij zei in een reactie dat het formeel nog niets heeft vernomen over de hoogte van de claim door Stichting Loterijverlies. Daarbij betreurt de organisatie dat met de stichting niet tot een ,,realistisch en voor beide partijen ook acceptabele oplossing" kan worden gekomen. Loterijverlies zou onrealistische eisen stellen.

De Staatsloterij blijft zich naar eigen zeggen inspannen om tot een passende oplossing te komen.

Stichting eist 300 miljoen van Staatsloterij
Stichting eist 300 miljoen van Staatsloterij (Foto: ANP)

Extra onderzoek naar depressie jongeren

Er komt specifiek onderzoek naar depressiviteit onder jonge vrouwen en tieners. Dat maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag in Amsterdam bekend bij de opening van het eerste zogenoemde Depressiegala.

De bewindsvrouw wil gericht onderzoek naar hoe depressies vroeg kunnen worden gesignaleerd: "Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter het is te behandelen en hoe sneller mensen weer kunnen meedoen." Verder kondigde Schippers aan dat er een publiekscampagne komt rond depressie.

Schippers trekt 10 miljoen euro uit voor onderzoek naar preventie, vroege signalering en zorg op maat in de geestelijke gezondheidszorg. Een aanzienlijk deel van dat geld is bedoeld voor onderzoek naar depressiviteit onder de risicogroepen jonge vrouwen en tieners.

In Nederland worden een op de tien mannen en een op de vijf vrouwen getroffen door een depressie.

Extra onderzoek naar depressie jongeren
Extra onderzoek naar depressie jongeren (Foto: ANP)

Humberto Tan Omroepman van het Jaar

Humberto Tan is maandag door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2015. De presentator van talkshow RTL Late Night kreeg de prijs in Studio 21 uitgereikt door Jan Slagter van Omroep MAX, de winnaar van vorig jaar. Het was de 25e keer dat de prijs werd uitgereikt.

Volgens de redactie van Broadcast Magazine heeft Tan de winst mede te danken aan zijn persoonlijkheid. "De presentator is dusdanig gegroeid in zijn rol en had als geloofwaardig multitalent zoveel impact op het afgelopen mediajaar, dat de redactie hem wel tot Omroepman van 2015 móest uitroepen", zo luidt het commentaar.

Een van de voorbeelden die in de beoordeling wordt genoemd is de rol van Tan in het verhitte debat over het uiterlijk van Zwarte Piet. Tijdens de uitzending van RTL Late Night die daar over ging, zei Tan: "Blijf koel in het hoofd en warm in het hart." De uitzending waarin vier Nederlandse vrienden te gast waren die in november aan de dood ontsnapten toen terroristen in Parijs toesloegen bij het concert van The Eagles of Death Metal, wordt gezien als onbetwist hoogtepunt.

Tan: "Ik had het absoluut niet verwacht. Het feit dat Barend & Van Dorp vijftien jaar geleden Omroepmannen van het Jaar werden en ik nu ineens zelf in die positie zit, maakt het wel gek, zelfs ietwat onwerkelijk.''

Het was de 25e keer dat de prijs werd uitgereikt. In 1991 werd Boudewijn Paans de eerste Omroepman van het Jaar. De prijs ging daarna onder anderen naar Paul Witteman (1995), John de Mol (1999, 2005, 2009 en 2011), Peter R. de Vries (2003), Paul de Leeuw (2006) en Matthijs van Nieuwkerk (2012).

Humberto Tan Omroepman van het Jaar
Humberto Tan Omroepman van het Jaar (Foto: BuzzE)

Ajacied Tete er tien tot twaalf weken uit

Tijdens het treffen zaterdag met Vitesse raakte Ajacied Kenny Tete geblesseerd aan zijn rechter enkel. Maandag is na onderzoek in het ziekenhuis gebleken dat de rechtsback zijn enkelband heeft afgescheurd, waardoor hij tien tot twaalf weken aan de kant staat.

Het betekent een fikse tegenvaller voor Ajax, dat waarschijnlijk Ricardo van Rhijn op de rechtsback positie zal posteren. Deze week nog wordt Tete geopereerd aan het kwetsuur. Bij de operatie zal ook een stukje bot worden verwijderd bij Tete, waar de verdediger de laatste tijd hinder van ondervond.

Vrouw ontvoert soepkip

De Amsterdamse politie heeft maandag een vrouw aangehouden die een kip uit de plaatselijke Theaterschool had ontvoerd. De kip is onderdeel van een project van student Productie Podiumkunsten Rick Busscher. Via een poll moet worden beslist of het beest binnenkort wordt geslacht voor een pannetje kippensoep.

Busscher wil met de poll over het lot van Jip de kip een bijdrage leveren aan de discussie over het eten van vlees. De kip zit in een hok in de hal van de school, en studenten kunnen tot vrijdag meestemmen over het lot van het dier. Busscher is nieuwsgierig of het meespeelt dat Jip levend en wel in zijn hok is te zien.

Maar een vrouw vreesde al een negatieve uitslag en nam de kip maandagochtend in een koffer mee. Dat ontging een baliemedewerkster echter niet, en zij alarmeerde de politie. Die hield de vrouw even later staande. Ze mocht kiezen: de kip teruggeven of mee naar het bureau. Ze koos voor het laatste, wat haar een proces-verbaal opleverde.

Uiteraard moest ze Jip alsnog inleveren. Die zit weer in zijn hok in de Theaterschool. Busscher is overigens een volleerd kippenslachter. "Ik heb les gehad in het slachten van kippen en heb ook van de school toestemming om het te gaan doen. En wie erbij wil zijn, mag erbij zijn."

Wel houdt de student nog een slag om de arm. Hij verzorgt het beest immers al een poosje. "Het kan alsnog zijn dat ik op het laatste moment denk: ik kan het niet. Dan is dat ook een uitkomst van mijn onderzoek." Of er dan een professionelere slachter wordt ingehuurd, blijft onvermeld.

Update 17.50 uur
De kipnapster heeft haar zin, en Busscher hoeft niet meer te peinzen of hij het wel aankan om Jip de kip een kopje kleiner te maken. De student heeft naar aanleiding van de ontvoering namelijk besloten om te stoppen met zijn project. Volgens Busscher was het na de 'ophef' genoeg: de kip mag terug naar zijn opa in Drenthe.

"Jip was bedoeld als trigger om de discussie aan te zwengelen. Dat is meer dan gelukt", aldus de student. Tweederde van de stemmers had tot nu toe aangegeven dat de kip mocht blijven leven. Overigens had de ontvoerster getuige een achtergelaten briefje een veganistisch motief: Jip als eierenfabriekje had dus wellicht ook een ontvoering kunnen uitlokken. 

Power Armor-beeldje Fallout 4 is vakmanschap met fors prijskaartje

Met een hoogte van maar liefst 37 centimeter en een ongekende mate van detail is het nieuwste beeldwerk van design-toko ThreeZero wederom een lust voor het oog. Ditmaal ontworp het Hongkongse bedrijf de T-45 Power Armor, een populair gevechtspak uit de game Fallout 4.

Het beeldje is 14 inch (36,8cm) hoog en is volledig beweegbaar dankzij de 35 gewrichtsscharnieren; zelfs de vingers zijn naar wens te buigen. Verder is het gehelmde hoofd te vervangen door het helmloze hoofd van de 'standaard' hoofdpersoon uit Fallout 4. De helm bevat LED-lampjes en het standbeeld wordt standaard geleverd met een zeer gedetailleerde AER-9 Laser Rifle, een populair wapen uit de game.

Maar dan de prijs. Dit leuke hebbedingetje kost je 380 dollar voor de standaard uitvoering. Daarnaast is er nog een exclusieve variant voor 19 dollar extra, die ook nog beschikt over een enorme Minigun. De prijzen zijn inclusief (wereldwijde) levering. Pre-orders kunnen vanaf 28 januari geplaatst worden in de ThreeZero store. ThreeZero is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen van game-figuurtjes en beeldjes (zelf noemen ze het 'urban designer vinyl'). Eerder maakten ze al buitengewoon gedetailleerde ontwerpen van onder andere Mass Effect-personage Commander Shepard en de Titan Atlas uit Titanfall.

Fallout 4 kwam vorig jaar november uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De game werd zeer goed ontvangen bij critici, waaronder FOK!Games, maar moest het in de Game of the Year top 10 van 2015 afleggen tegen The Witcher 3: Wild Hunt. Hieronder enkele afbeeldingen van de Power Armor, voor alle beeldmateriaal kun je op de site van ThreeZero kijken.

Verdachte Jumbo-dreiger ontkent

"Ik ben onschuldig, ik ben niet de Jumbo-afperser. Ik heb geen bommen vervaardigd." Dat zei de 51-jarige Alex O. maandag voor de rechtbank in Groningen. Hij wordt verdacht van bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Een keer ontplofte er daadwerkelijk een bom.

O. gaat woensdag ter observatie naar het Pieter Baan Centrum. Daar doen gedragsdeskundigen onderzoek naar toerekeningsvatbaarheid, de kans op herhaling en een eventuele behandeling van verdachten van ernstige misdrijven.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee Jumbovestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van een daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

Afpersing
De man wordt ook verdacht van afpersing van het supermarktbedrijf.

Volgens de advocaat van de verdachte, Tjalling van der Goot, is er te weinig bewijs om zijn cliënt nog langer vast te houden. Het zou slechts gaan om DNA-materiaal op een envelop, maar dat betekent volgens de raadsman niet dat hij de dreigbrief ook heeft verstuurd.

Kookwekkers
De advocaat vindt verder de aankoop van twee kookwekkers, van het type die werden gevonden bij de explosieven, geen sluitend bewijs. Een van de wekkers werd gekocht met een pinpas die door iemand anders wordt gebruikt en de andere wekker zou de politie bij de verdachte thuis hebben gevonden. Het Openbaar Ministerie laat echter weten dat er beelden zijn waarop de verdachte te zien is terwijl hij een wekker koopt.

Advocaat Van der Goot vindt ook dat de bewakingsbeelden te onduidelijk zijn en stelt dat Alex O. de kleding die daarop te zien is helemaal niet in bezit heeft. ,,Kort en goed: het bewijs is niet hard genoeg en het is gebaseerd op gissen, twijfels en aannames", concludeert de advocaat.

Vast
De rechtbank besloot maandag dat de verdachte vast blijft zitten. Ongeveer half maart is de volgende zitting.

O. werd half oktober in Groningen opgepakt samen met zijn zoon. Vorige week werd bekend dat de zoon niet wordt vervolgd.

Verdachte Jumbo-dreiger ontkent
Verdachte Jumbo-dreiger ontkent (Foto: ANP)

Weer vier jaar cel voor doodrijden baby

Gerrit G., de man die vorig jaar een vijf weken oude baby doodreed in Lutten, is in hoger beroep weer veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van tien jaar. Deze straf had de rechtbank vorig jaar september ook al opgelegd. Daartegen was G. in hoger beroep gegaan.

G. uit Lutten reed in maart vorig jaar in zijn woonplaats een vader en kinderwagen omver. De baby werd uit de kinderwagen geslingerd en overleed ter plaatse. De vader raakte zwaargewond. G. had te veel gedronken.

Weer vier jaar cel voor doodrijden baby
Weer vier jaar cel voor doodrijden baby (Foto: ANP)

Spotify komt deze week met video

Spotify komt deze week met streaming video. Gebruikers van de Android-app zijn eerst aan de beurt, in de iOS-app zijn vanaf eind volgende week video's te zien. Dat meldt de Wall Street Journal.

Spotify rolt zijn videodienst eerst uit in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden. Gebruikers kunnen filmpjes van onder meer de BBC, sportzender ESPN, Comedy Central en Vice Media bekijken. Het gaat vooral om korte fragmenten, maar er wordt gewerkt aan video's speciaal voor Spotify.

De muziekstreamingdienst maakte in mei al bekend ook video's aan te willen bieden. Daarmee hoopt het Zweedse bedrijf meer reclameopbrengsten binnen te halen. Spotify heeft wereldwijd inmiddels meer dan 75 miljoen gebruikers.

Spotify komt deze week met video
Spotify komt deze week met video (Foto: BuzzT)

Nederland zwengelt discussie EU-begroting aan

De Europese meerjarenbegroting mag wat Nederland betreft op de schop. Het systeem moet flexibeler, zodat de EU bijvoorbeeld beter kan inspringen op actuele situaties als de vluchtelingencrisis. Nederland geeft daarom als EU-voorzitter donderdag de aftrap van een discussie over de begroting.

Onder leiding van de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) steken tal van ministers, eurocommissarissen, parlementariërs, ambtenaren en wetenschappers de koppen bij elkaar in Amsterdam. Doel is om buiten de gebaande paden na te denken over de manier waarop de EU voor meerdere jaren het budget vastlegt.

"Verandering is noodzakelijk, daarvoor zijn visie en durf nodig. Het doel is om een open debat te voeren. Als EU-voorzitter nemen we de verantwoordelijkheid om ook de moeilijke onderwerpen op tafel te leggen", laat Koenders maandag weten.

Nederland bekritiseerde eerder het budgetsysteem in verband met de jaarlijkse naheffingen.

Nederland zwengelt discussie EU-begroting aan
Nederland zwengelt discussie EU-begroting aan (Foto: ANP)

Nederlander vijf jaar cel in voor terrorisme

Een Nederlander is maandag in België veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor terrorisme. In een appartement van Adil O. in Brussel werden in 2014 wapens, kogelwerende vesten en jihadistische propaganda gevonden.

In dezelfde zaak werden twee andere verdachten, die vermoedelijk in Syrië strijden, bij verstek veroordeeld tot vier en vijf jaar cel. Volgens de Belgische politie wilden de drie een bomaanslag plegen op het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie in Brussel, maar daar was onvoldoende bewijs voor.

De rechtbank in Dendermonde acht wel bewezen dat het trio terreurplannen had. Uit telefoontaps en observaties bleek dat ze keken naar jihadistische films en schietoefeningen hielden.

De vrouw van de 35-jarige O., de 29-jarige Kahl Z. (29), kreeg acht maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor witwassen.

Nederlander vijf jaar cel in voor terrorisme
Nederlander vijf jaar cel in voor terrorisme (Foto: ANP)

"Dopingschorsing door aanrijding in jeugd" volgens Russische atlete

Het Russische Olympisch Comité heeft bekendgemaakt vier atleten te hebben geschorst vanwege een overtreding van de anti-dopingregels. Het zijn de eerste sporters die door het ROC geschorst worden nadat de autoriteit daarover van de Russische atletiekbond en het Russisch anti-dopingagentschap af werd genomen. 

De grootste naam van de vier, en eigenlijk ook de enige met een serieus palmares, is Irina Maracheva. Zij pakte op het EK atletiek in 2012 brons op de 800 meter, wat een jaar later gratis zilver werd: winnares Yelena Arzhakova, geheel volgens verwachting ook Russische, bleek uit een verboden potje gesnoept te hebben en moest het goud inleveren. Het is nog niet bekend of Maracheva haar zilveren plak naar de buren moet brengen: huidig wereldkampioene Maryna Arzamasava uit Wit-Rusland staat vooralsnog op brons. Het ROC heeft namelijk niet bekendgemaakt welke overtredingen de vier geschorste sporters precies begaan hebben, over welke periode het gaat en welke resultaten mogelijk geschrapt worden.

Vanuit het kamp van Maracheva is wél duidelijk geworden dat het gaat om een schorsing op basis van haar bloedpaspoort. En daar heeft men een excuus voor waar de geloofwaardigheid niet vanaf straalt, maar waarmee de atlete wel meedingt om de originaliteitsprijs. "Als kind werd Irina door een auto aangereden, waardoor ze flink hoofdletsel opliep", zegt trainster Zamira Zaytseva tegenover TASS"Daardoor veranderen haar bloedwaarden tegenwoordig flink, vooral op grotere hoogten. Maar ja, we kunnen niet bewijzen dat er een verband is tussen dat auto-ongeluk en haar schommelende bloedwaarden.", De coach zegt overigens ook dat slechts een jaar lang metingen zijn gedaan voor het bloedpaspoort bij haar atlete, terwijl dat over een periode van minstens twee jaar moet gaan. Ook zegt ze dat het gaat over de periode rond het EK atletiek van 2012, waardoor de medaille van Maracheva dus inderdaad in gevaar kan komen.

Spreadshirt: FOK!smilies zijn inbreukmakend en verboten!

Om voor de FOK!kers iets leuks te doen werd afgelopen week besloten wat mokken en shirtjes beschikbaar te maken. Levert geen reet op, maar is toch wel degelijk leuk voor de verzamelaar of FOK!ker die gewoon een leuke mok wil hebben die aan FOK! doet denken. De 'legal' afdeling van Spreadshirt noemt ons nu vuige auteursrechtenschenders.

De smilies zouden inbreuk maken op copyright en met het verwijderen van de producten uit de shop zou Spreadshirt ons een enorme dienst bewijzen, omdat bullshitredenen, wat meteen duidelijk maakt hoe intens verrot het systeem van auteursrecht in elkaar zit. Het is nu aan ons om te bewijzen dat we géén inbreuk maken. Omgekeerde wereld.

De vraag vanuit de users was de FOK!emo smilie () en dus werd de FOK!emo-mok gemaakt.

Omdat een smilie uitvergroten niet heel sjiek is maakte FOK!ker DeZwabber een wat beter ontwerp van diezelfde oeroude FOK!smilie en ook die werd in mokvorm gegoten. FOUT! roeptoetert Spreadshirt in zijn mailtje.

FOK!emomok v1FOK!emomok v2

"Onze Legal-Service heeft net je geuploade ontwerp gecontroleerd. Helaas kunnen we de volgende ontwerpen niet voor het gebruik op ons platform toelaten. Om te kunnen voldoen aan onze specifieke verantwoordelijkheid als platformeigenaar, controleren we geuploade ontwerpen op mogelijke conflicten met geldende rechten en vragen we in afzonderlijke gevallen een schriftelijk bewijs voor je gebruiksrechten. Dat is ook in jouw voordeel omdat bij aanmaningen van de auteur behoorlijke maningskosten kunnen ontstaan. Om je hiertegen te beschermen, hebben we bovenstaande ontwerpen en producten tijdelijk uitgeschakeld."

Bovenstaande is al absurd genoeg, maar het wordt mooier:

"De bovenstaande ontwerpen of producten zijn het geestelijk eigendom van derden of zijn hoogstwaarschijnlijk in strijd met zakelijke octrooirechten of persoonlijkheidsrechten.

Je hebt bij het uploaden door aanvinken bevestigd dat je de gebruikerrechten van dit ontwerp bezit. We vragen je daarom ons binnen 7 dagen een schriftelijk bewijs toe te sturen per fax aan 0049 - (0)341 - 594 00 5479 of contact op te nemen met onze Legal-Service onder legal@spreadshirt.net." 

Ze sluiten af met "Zie ons handelen als goed bedoelde service en niet als pesten of veroordelen."

Nou, dát maken we dus zelf wel uit. Waar dit in vredesnaam neer zou moeten komen op 'service' is een compleet raadsel. In plaats daarvan worden de respectievelijke makers indirect uitgemaakt voor inbreukmakende criminelen.

Op onze mail met de vraag om nadere uitleg blijkt dat Spreadshirt vindt dat een ander bedrijf de rechten op onze smilies heeft:

"Helaas mogen we dit ontwerp niet meer aanbieden op onze website omdat het de tegen de rechten van de Smiley Company zou kunnen verstoten. Meer informatie over dit bedrijf vind je hier http://www.smiley.com/ Om te weten onder welke voorwaarden je het ontwerp mag gebruiken, zul je contact met de Smiley Company moetn opnemen. Het gebruik van beschermde ontwerpen of begrippen kan leiden tot heel hoge geldstraffen. Daarom vragen we je om begrip voor onze voorzorgmaatregelen."

Alternatieven voor Spreadshirt, die wél normaal met hun klanten omgaan, gaarne in de comments (zou mooi zijn als die ook wat minder absurde prijzen zou rekenen trouwens).

Wij zullen onze spreadshirtshop in ieder geval gaan sluiten.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD uitgebreid in beeld

Nintendo heeft via het eigen YouTube-kanaal Twilight Princess HD uitgebreid getoond. In de onderstaande elf minuten gameplay worden de nieuwe Gamepad- en Wolf Link amiibo-features ook uitgelegd. Twilight Princess HD komt op 4 maart exclusief voor Wii U uit.

Als je nieuwsgierig bent naar de grafische verschillen tussen de oude en de nieuwe versie moet je hier kijken.

Voetballer ontslagen na 'penisschandaal'

De Duitse voetbalclub SC Paderborn heeft een speler ontslagen die het net iets te bont maakte tijdens een trainingskamp. Aanvaller Nick Proschwitz liet in een hotel zijn broek zakken en liet zijn mannelijke geslachtsdeel zien aan een vrouwelijke medewerkster. Ook moet ex-topvoetballer Stefan Effenberg vrezen voor zijn baan als trainer bij Paderborn.

Zaterdagnacht liet de aangeschoten aanvaller in een vijf-sterrenhotel in het Turkse Belek zijn broek zakken voor het oog van een medewerkster van het sportagentschap die de trainingsstage geregeld had voor de club die uitkomt in de tweede Bundesliga. De vrouw was echter niet onder de indruk van de paarsgepunte lans van de voetballer en zegt dat ze seksueel lastig is gevallen. 

Zelf is de speler zich van geen kwaad bewust en schuift de schuld door naar anderen. "Ik had geen onderbroek aan onder mijn trainingsbroek, toen een van mijn ploeggenoten mijn broek naar beneden trok was mijn penis maar even zichtbaar. Het was echt niet langer dan een seconde"

Het besluit van de club was echter duidelijk. "Nick Proschwitz behoort niet langer meer tot onze selectie. We hebben het voorval gehoord en hebben daarna de nodige consequenties getrokken," zegt de voorzitter van de club in Bild. 

Ook de baan van de trainer die de leiding had over het elftal in Belek staat op het spel. Voormalig topspeler Stefan Effenberg die in oktober 2015 begon bij de club moet op gesprek komen bij de voorzitter. "Het is zeker niet uitgesloten dat Stefan zijn baan gaat verliezen. Het is volkomen logisch dat naar aanleiding van de gebeurtenissen in Turkije er intern vragen gesteld moeten worden."

Tennissprookje Zhang duurt voort in Melbourne

Het tennissprookje van de Chinese Shuai Zhang duurt maar voort. Op de Australian Open plaatste de nummer 133 van de wereld zich voor de kwartfinales, terwijl ze eerder nog nooit verder kwam dan de eerste ronde van een Grand Slam.

Tegen de Amerikaanse Madison Keys, zeventiende op de wereldranglijst, leverde Zhang direct haar eerste opslagbeurt in. Dat deed ze na flink tegenstribbelen op 3-5 nog een keer en dus won Keys de set. De Amerikaanse kreeg in het tweede bedrijf echter flink last van een blessure en moest in de catacomben een tijdje behandeld worden. Zhang kon profiteren en sleepte de tweede set naar zich toe, waardoor een beslissende derde set gespeeld moest worden.

Daarin ging het lang gelijk op, met veel gemiste kansen en vooral een steeds moeilijker lopende Keys. Op 4-3 leverde de Amerikaanse haar service in en dat was de beslissing in de wedstrijd. Zhang serveerde de boel uit en won de wedstrijd: 3-6, 6-3, 6-3.

Voor Zhang is het haar 28e optreden op een Grand Slam-toernooi, sinds ze in 2007 in Melbourne voor het eerst meedeed. Dertien keer strandde ze al in de kwalificaties, terwijl al haar veertien optredens in het hoofdtoernooi direct in de eerste ronde eindigden. Dit keer gaf ze voor de Australian Open aan dat ze zou stoppen met tennissen als het weer zou gebeuren. Ondertussen vlogen haar ouders vanuit China naar Australië om voor het eerst een wedstrijd van hun 27-jarige dochter bij te wonen. Dat lijkt geluk te brengen, want nota bene tegen de nummer twee van de wereld - Simona Halep - doorbrak ze dan eindelijk de 'vloek van de eerste ronde'. Alizé Cornet, Varvara Lepchenko en nu Keys moesten er vervolgens aan geloven.

Shuai Zhang kan nauwelijks geloven dat ze juist tegen Simona Halep, de nummer twee van de wereld, eindelijk door de eerste ronde van een Grand Slam komt (PRO SHOTS/Action Images)
Shuai Zhang kan nauwelijks geloven dat ze juist tegen Simona Halep, de nummer twee van de wereld, eindelijk door de eerste ronde van een Grand Slam komt (PRO SHOTS/Action Images)

In de kwartfinale had Zhang het niet veel beter kunnen treffen. Met de Britse Johanna Konta staat ze tegenover de - buiten zichzelf - enige ongeplaatste speler die nog in het toernooi zit. De nummer 47 van de wereld rekende in een ware thriller af met Ekaterina Makarova uit Rusland (WTA-24). Het was pas voorbij na wat in het damestennis een monsterpartij van drie uur en vier minuten was, "drie uur en vier minuten! En die vier minuten maken écht wel wat uit", antwoordde Konta op de vraag hoe het was om drie uur te moeten bikkelen. Na een lange laatste set zegevierde ze: 4-6, 6-4, 8-6.

'Destiny 2 is uitgesteld door Bungie'

Destiny 2 is nog niet officieel aangekondigd, maar in de wandelgangen is het al lang bekend dat de sequel er dit jaar zou komen. Volgens Kotaku stond het gepland voor september dit jaar, maar dat gaat Bungie niet meer halen.

Op dit moment werkt bijna iedereen in Bungie keihard aan Destiny 2. De originele Destiny wordt alleen nog voorzien van relatief kleine events, nieuwe echte uitbreidingen (zoals The Taken King) lijken niet meer te komen. Voor fans die nog steeds veel tijd in Destiny steken lijkt dit een nieuwe teleurstelling te zijn.

Formule 1-teams testen regenbanden Pirelli

Red Bull Racing, Ferrari en McLaren testen vandaag en morgen regenbanden van Pirelli op het circuit van Paul Richard. Hoewel alle Formule 1-teams een uitnodiging hebben ontvangen zijn er slechts drie op in gegaan om naar Frankrijk af te reizen.

Pirelli wilde voor dit jaar de regenbanden uittesten en heeft hiervoor Paul Richard uitgekozen, omdat dit circuit onder water kan worden gezet. Er zijn voor de deelnemende teams strikte regels afgesproken. Zo duren de runs telkens tien ronden en moeten de auto's minimaal tien seconden uit elkaar rijden om ervoor te zorgen dat er geen droge lijn ontstaat. Er wordt gereden met bolides van vorig jaar die niet voorzien mogen zijn van nieuwe onderdelen. Autosportfederatie FIA ziet hierop toe.

Ferrari zet vandaag Kimi Räikkönen in, terwijl teamgenoot Sebastian Vettel morgen instapt. Red Bull hanteert de volgorde Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat, terwijl McLaren op beide dagen reservecoureur Stoffel Vandoorne zijn rondjes laat maken.

Street Fighter V-mods doen gekke dingen met de personages

Wat zou er gebeuren als je de uiterlijke kenmerken van de bekende Street Fighter-vechtersbazen door elkaar mengt? YouTube-kanaal 'Street Fighter Mods' probeert hier uitgbreid antwoord op te geven. Bekijk hieronder hybrides van Ken en Mika, Zangief en Dhalsim en zelfs Ken en Dante van Devil May Cry.

Street Fighter V komt pas op 16 februari uit, maar modders hebben dankzij de meerdere betas die er zijn geweest een beetje toegang tot de game kunnen krijgen.

Warmste 25 januari ooit

In De Bilt is maandagmiddag de warmste 25 januari ooit gemeten, melden Weerplaza en Weeronline. Aan het begin van de middag kwam de thermometer op het meetterrein van het KNMI op 13,6 graden uit, volgens Weeronline. Dat is boven het vorige landelijke record voor deze dag. Dat viel in 1990, toen het in De Bilt 13,3 graden werd.

Normaal in deze tijd is het in De Bilt 's middags rond 5,5 graden. Afgelopen week was een winterse periode. Voor dat het zo koud werd, sneuvelden ook al een aantal recordwaarden als het om hoge temperaturen gaat.

In het zuidoosten van het land is het maandag nog warmer, aldus Weerplaza. In Maastricht was het aan het begin van de middag zelfs 16,2 graden. Het is overigens voor het eerst weer 15 graden in ons land sinds 19 december. De rest van de week blijft het zacht, maar de temperatuur wordt niet meer zo hoog en het wordt wisselvalliger.

Warmste 25 januari ooit
Warmste 25 januari ooit (Foto: ANP)

'EU moet meer hulp geven aan Turkije'

De Europese Unie moet meer doen om Turkije te helpen met de opvang van vluchtelingen. Dat zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandag op een persconferentie in Ankara na overleg met Turkse ministers. Ze gaf verder geen details.

De 3 miljard euro die Europa heeft toegezegd om de situatie van de ruim 2 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren wordt binnen een "redelijke termijn" overgemaakt, beloofde Mogherini. Italië ligt tot nu toe dwars omdat het wil weten waar het geld aan wordt besteed. EU-ambtenaren brengen momenteel in kaart welke projecten in aanmerking komen, zei de Italiaanse.

Turkije moet in ruil voor het geld wel de stroom vluchtelingen helpen indammen. De EU houdt grondig in de gaten of het land hier wel voldoende werk van maakt, zei EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding).

'EU moet meer hulp geven aan Turkije'
'EU moet meer hulp geven aan Turkije' (Foto: ANP)

WHO vreest verdere verspreiding zikavirus

Het door muggen overgebrachte zikavirus verspreidt zich mogelijk over het hele Amerikaanse continent, met uitzondering van Canada en Chili. Deze vrees sprak de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maandag uit. Het virus wordt ervan verdacht hersenschade te hebben veroorzaakt bij baby's in Brazilië.

De WHO zegt dat vrouwen die van plan zijn naar gebieden te reizen waar het zikavirus heerst, eerst een zorgverlener moeten raadplegen. Het virus kan via bloed worden overgedragen, maar is ook aangetroffen in menselijk sperma. Volgens de WHO is echter meer bewijs nodig om te bevestigen dat het ook via seksueel contact kan worden overgedragen.

WHO vreest verdere verspreiding zikavirus
WHO vreest verdere verspreiding zikavirus (Foto: ANP)

'Radarcontroles opschorten vanwege fouten flitsapparatuur'

Radarcontroles met nieuwe mobiele flitsapparatuur moeten tijdelijk stoppen; eerst moet de apparatuur worden gestest. Dat wil politiebond ACP, omdat er met de flitsers te veel fouten gemaakt worden. De bond krijgt 'volop signalen' van politiemensen dat de apparatuur mogelijk geen juiste metingen doet. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Van de Kamp noemt bijvoorbeeld een lijnbus die met 180 geflitst wordt, op een weg waar maximaal 80 mag worden gereden. "Bussen kunnen geloof ik niet eens harder dan 120." Medewerkers moeten dat soort afwijkingen handmatig uit het systeem filteren, stelt hij. "De vraag is dan: is de rest wel in orde?" Hij vindt dat burgers die de boete op de mat vinden als ze te hard zouden hebben gereden, er ook recht op hebben dat de informatie klopt.

De ACP wil dat de korpsleiding met de fabrikant van de apparatuur om de tafel gaat en dat TNO de apparatuur test.

'Apparatuur radarcontrole moet eerst getest'
'Radarcontroles opschorten vanwege fouten flitsapparatuur' (Foto: ANP)

Elf minuten gangstergeweld met Yakuza 6

Yakuza 6 is de eerste Yakuza-game die exclusief voor de PS4 wordt gemaakt. Kopers van Yakuza: Kiwami (een remake van de allereerste Yakuza) in Japan krijgen een demo van de aankomende zesde deel in de misdaaddrama-reeks. Een Japanse streamer heeft alvast van beelden van de demo vastgelegd.

De kwaliteit van de video is helaas laag, maar fans zullen alsnog de grafische upgrades en bijvoorbeeld ook het gebrek aan laadtijden opmerken. Yakuza 6 is nog niet aangekondigd voor het Westen, maar de serie lijkt ook hier door te gaan na de recente release van Yakuza 5 op de PS3.

Medische gegevens op straat door datalek

Door een "ernstige fout" zijn de gegevens van patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis op straat komen te liggen. Daarover heeft het Belgische IT-bedrijf iGuana, verantwoordelijk voor het versturen van de databestanden, de ziekenhuizen maandag geïnformeerd.

Uit een persbericht dat iGuana op haar website heeft geplaatst, blijkt dat de documenten tweemaal gedownload zijn. Uit analyse van de IP-adressen blijkt dat Omroep MAX deze gegevens heeft gedownload. Ook een bedrijf dat werkzaam is in de IT-sector heeft de gegevens in handen. Omroep MAX heeft aangekondigd om komende dinsdag tijdens het programma Meldpunt aandacht aan deze kwestie te besteden.

De gegevens werden op een beveiligde server bewaard, maar door een menselijke fout is tijdens de migratie naar een andere webserver de beveiliging niet mee overgezet. Na het ontdekken van deze fout is volgens iGuana de server direct offline gehaald en zal dat in de toekomst ook blijven.

Het bedrijf benadrukt dat het niet gaat om medische dossiers en dat de informatie niet bruikbaar is voor derden. Bij een van de Nederlandse ziekenhuizen gaat het om gegevens van 4559 patiënten. Het gaat om patiëntnummer, naam, geboortedatum, geslacht het specialisme en locatie. Bij het andere Nederlandse ziekenhuis gaat het om een pdf-document met een technische softwarebeschrijving waar ook screenshots in staan en waarbij van 52 patiënten het patiëntennummer en hun naam zichtbaar waren. Van één patiënt was ook een BSN-nummer te herkennen in een screenshot.

In het geval van het Belgisch ziekenhuis gaat het om resultaten van één technisch onderzoek. De records zijn ongestructureerd, wat betekent dat de gegevens niet aan elkaar gerelateerd kunnen worden.

De consumentenrubriek Meldpunt van Omroep MAX bracht eerder al aan het licht dat het in Nederland gaat om het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen.

Datalek bij drie ziekenhuizen
Datalek bij drie ziekenhuizen (Foto: BuzzT)

Mighty No. 9 wederom uitgesteld

Van april 2015 naar september 2015 naar februari 2016 naar de lente van 2016. Wat je zojuist hebt gelezen is de lange lijdensweg van Mighty No. 9, de kickstarter-game van Keiji Inafune. 

Het nieuwste uitstel is vandaag bekendgemaakt via de website van Kickstarter. Het betekent de derde vertraging van de game die daardoor een jaar later uitkomt dan oorspronkelijk gepland. De reden: problemen met de netwerk-modes. Het gaat voornamelijk om problemen met matchmaking. Dit heeft twee oorzaken: het grote aantal ondersteunde platforms en het feit dat de engine niet meer wordt geupdate en elke wijziging handmatig gedaan moet worden.

Uiteraard spijt het Inafune allemaal ontzettend erg en doet het team er alles aan om de game zo snel mogelijk te leveren. Extra pijnlijk is het nieuws voor degenen die de kickstarter hebben gesteund. Zij wachten immers al een jaar extra op het aan hun beloofde product.

Mighty No. 9-preview januari (Foto: Koch Media)

Bescheiden Kanye maakt 'beste plaat aller tijden'

Kanye West is behoorlijk tevreden met zijn nieuwe album Swish. Volgens de rapper is het schijfje af en is het direct ook de beste plaat die ooit is gemaakt.

"Enorm blij dat ik het beste album aller tijden af heb", schrijft Kanye op Twitter bij een foto waarop een handgeschreven tracklist staat. Daaruit valt op te maken dat het album tien nummers bevat. Blijkbaar was ook Kanyes schoonzusje Kylie Jenner in de buurt, want op het papier staat ook in grote letters: "Kylie was hier".

Swish is Kanyes eerste album sinds Yeezus uit de zomer van 2013. Het langverwachte album komt waarschijnlijk op 11 februari uit.

Kanye voltooit 'beste plaat aller tijden'
Kanye voltooit 'beste plaat aller tijden' (Foto: BuzzE)

A'dam gaat al voorlichten over homorechten

Vluchtelingen in de Amsterdamse noodopvang krijgen vanaf begin februari voorlichting over homo- en vrouwenrechten. De gemeente wil niet wachten op landelijk geregelde voorlichting en schakelt zelf professionele partijen in. Een woordvoerster bevestigt berichtgeving daarover in Het Parool.

Het is de bedoeling om vluchtelingen in Amsterdamse opvangcentra een breed programma te bieden, waarin de rechten en acceptatie van homo's en vrouwen aan bod komen. Ze leren onder meer dat LHBT'ers (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) hier geaccepteerd zijn en dat seksueel getinte opmerkingen naar vrouwen niet worden getolereerd. Ook omgangsvormen met vrouwen komen aan de orde.

A'dam gaat al voorlichten over homorechten
A'dam gaat al voorlichten over homorechten (Foto: ANP)

Meisjes liggen wijdbeens voor studiebeurs

In het Zuid-Afrikaanse Uthukela hebben zestien meisjes een studiebeurs gekregen. Ze hebben hier echter wel iets voor moeten doen. De studentes hebben moeten aantonen dat hun maagdenvliesje nog nooit is doorboord.

De burgemeester van het stadje geeft jaarlijks aan meer dan honderd studenten een studiebeurs in ruil voor een opmerkelijke tegenprestatie. Ditmaal gaf de beste man gratis geld aan studentes die zich vrijwillig hebben laten onderzoeken op hun maagdelijkheid.

"Voor ons is het een dankjewel voor het jezelf zijn", aldus Uthukela Mayor Dudu Mazibuko. "De komende drie jaar blijf je jezelf tot je bent geslaagd."

De studentes moeten zich geregeld laten controleren of ze nog wel maagd zijn. Hebben ze in tussentijd geneukt, dan zijn ze hun studiebeurs kwijt. De studiebeurs geldt overigens alleen voor vrouwelijke studenten, omdat zij kwetsbaarder zijn.

Burgemeester bedreigd om vluchtelingen

De burgemeester van de Brabantse gemeente Aalburg, Fons Naterop, heeft maandag een dreigbrief gekregen vanwege de mogelijk komst van vluchtelingen. In het schrijven, dat binnenkwam bij de regionale omroep, worden volgens de politie ernstige bedreigingen geuit richting de burgemeester en leden van de politieke partijen. Het gemeentehuis en politieauto's worden als mogelijk doelwit genoemd.

In de brief wordt ook een verwijzing gemaakt naar de twee incidenten vorige week in Veen. In dit dorp, dat valt onder de gemeente Aalburg, ging een politieauto in vlammen op en er ging een steen door de ruit van de wc van een Syrische man. Uit onderzoek is gebleken dat de auto waarschijnlijk in brand is gestoken.

Burgemeester bedreigd om vluchtelingen
Burgemeester bedreigd om vluchtelingen (Foto: ANP)

Premier wil imago BelgiŰ oppoetsen

Belgische diplomaten moeten er alles aan doen het geschonden imago van België in andere landen te verbeteren. Premier Charles Michel riep het diplomatieke corps hier maandag toe op. Hij gaat dat zelf ook doen bij een aantal buitenlandse bezoeken.

België kwam in een negatief daglicht te staan nadat bleek dat een aantal daders van de aanslagen in Parijs in november vorig jaar in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek woonden. Uit diverse hoeken kwam kritiek op de inlichtingen- en politiediensten, mede omdat een van de hoofdverdachten, de voortvluchtige Salah Abdeslam niet werd aangehouden.

"We moeten dat negatieve imago zo snel mogelijk bijstellen", aldus Michel tijdens de zogenoemde diplomatieke contactdagen. "Ja, wij nemen maatregelen en ja, wij boeken resultaten."

Premier wil imago België oppoetsen
Premier wil imago België oppoetsen (Foto: ANP)

Oververmoeide Sara Kroos zegt shows af

Sara Kroos heeft al haar shows van de komende weken afgezegd vanwege oververmoeidheid. De cabaretière moet de tournee van haar voorstelling Doorgefokt op doktersadvies staken.

"Het spijt me voor iedereen die een kaartje heeft voor de komende weken voor mijn voorstelling, maar ik moet even een pas op de plaats maken", aldus Kroos in een verklaring. "Wanneer mijn vermoeidheid overgaat in een burn-out ben ik verder van huis en dat wil ik uiteraard heel graag voorkomen. Ik ga ervoor om er over een aantal weken weer te zijn."

Kroos heeft naar eigen zeggen te veel hooi op haar vork genomen. "Uit enthousiasme heb ik helaas de combinatie van m'n voorstelling, m'n gezin, m'n boek én de kerstshow onderschat. Het gekke is, als je een gebroken been hebt of je blinde darm eruit moet is dat makkelijker uit te leggen. Maar dit kan iedereen gebeuren, welk vak je ook uitoefent of hoe je leven er ook uitziet: soms moet je even stil gaan staan voor je omvalt."

Kroos wil een deel van de afgezegde shows dit seizoen nog inhalen. De anderen worden verschoven naar de reprise na de zomer.

Oververmoeide Sara Kroos zegt shows af
Oververmoeide Sara Kroos zegt shows af (Foto: BuzzE)

Nederlanders uitgepraat op Twitter

Twitter is steeds minder in trek bij Nederlanders. Vorig jaar is 11 procent van alle Nederlandse gebruikers afgehaakt. Vooral jongeren verlaten het netwerk. Van de vijftien- tot negentienjarigen is afgelopen jaar bijna de helft definitief uitgelogd en afgemeld. Het jaar ervoor was al ruim een kwart afgehaakt.

Onderzoeksbureau Newcom concludeert dat na een enquête onder ruim 10.000 mensen. De afhakers vinden dat Twitter ze te weinig oplevert, dat ze er te veel tijd aan kwijt zijn en dat ze zich er niet meer thuis voelen.

Ongeveer 2,6 miljoen Nederlanders gebruiken Twitter. Newcom verwacht dat Twitter in de komende jaren minder hard daalt, omdat er "een harde kern" overblijft.

WhatsApp
Twitter groeit wel onder ouderen, die willen meekijken met wat hun kinderen en kleinkinderen doen. In het afgelopen jaar is het aantal tachtigplussers flink gestegen, in het jaar ervoor nam het aantal 65-plussers flink toe. Ook Facebook verwelkomt steeds meer ouderen. Daar zit nog groei, onder jongeren zitten de sites aan hun plafond.

WhatsApp is volgens het onderzoek het grootste sociale medium in Nederland, met bijna 10 miljoen gebruikers. Van hen doen ongeveer 7 miljoen dat dagelijks. Facebook is iets kleiner. Daarna komen YouTube, LinkedIn, Google+, Twitter, Instagram en Snapchat.

Wantrouwen
Ook al zijn we veel actief op sociale media, het wantrouwen blijft hoog. Twee op de drie mensen maken zich zorgen over het feit dat hun gegevens worden verzameld en doorverkocht. Ook jongeren wantrouwen sociale media."Het is een beetje dubbelzinnig gedrag. Het gebruik van de sites is gigahoog, maar iedereen snapt dat ze jou niets verkopen en dat jij het product bent. Daar moet je kien mee omgaan. Zet niet alle informatie online", zegt Newcom-directeur Neil van der Veer.

Newcom durft niet te zeggen hoe de toekomst er uitziet. Van der Veer: "Er vinden zo veel veranderingen plaats. We zijn in 2010 begonnen met dit onderzoek. Toen zagen we het einde van Hyves en de opkomst van Facebook. Dat was twee jaar eerder onvoorstelbaar."

Nederlanders uitgepraat op Twitter
Nederlanders uitgepraat op Twitter (Foto: BuzzT)

Malloot scheurt met 121 door woonwijk

Een man hersenloze amoebe is zondagavond in een woonwijk in Breda aangehouden omdat hij met een compleet achterlijke snelheid van 121 kilometer per uur door de straat scheurde. Op die plek mocht hij 50.

Volgens de politie moest hij ter plekke zijn auto en rijbewijs inleveren. De man uit Bavel was in 2012 ook al eens zijn rijbewijs kwijtgeraakt omdat hij te hard had gereden.

Man scheurt met 121 door woonwijk
Man scheurt met 121 door woonwijk (Foto: ANP)

Medewerker TNT gestoken in Middelburg

Een medewerker van TNT is maandag gewond geraakt bij een steekincident in Middelburg. Het slachtoffer was aan het werk op het industrieterrein Arnestein op de Waldammeweg.

Hij is voor behandeling naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis gebracht. De verdachte is aangehouden. De politie heeft nog geen idee wat er precies is gebeurd.

Medewerker TNT gestoken in Middelburg
Medewerker TNT gestoken in Middelburg (Foto: ANP)

Meer elektronische betalingen in 2015

Vorig jaar is weer meer afgerekend met de pinpas. Ten opzichte van 2014 steeg het aantal pin- of iDEAL-betalingen in 2015 met ruim 10 procent tot ongeveer 3,2 miljard, becijferde Betaalvereniging Nederland.

De sterkste groei was net als andere jaren vooral merkbaar in de betalingen tot 10 euro. Die bepaalden 40 procent van alle pinbetalingen. De betaalvereniging constateerde ook dat consumenten steeds vaker contactloos betalen. Bijna 135 miljoen aankopen werden op die manier afgerekend.

In 2015 werd 222 miljoen keer met iDEAL betaald. Dat is een stijging van ruim 23 procent ten opzichte van 2014. Ook het retourpinnen, een aankoopbedrag rechtstreeks op de bankrekening terugkrijgen, neemt een hoge vlucht. Sinds de introductie in 2014 is al meer dan een miljoen keer op deze manier geld teruggestort.

Meer elektronische betalingen in 2015
Meer elektronische betalingen in 2015 (Foto: ANP)

Ook boeren in geweer tegen gaswinning

Na de Groningse bewoners komen nu ook de boeren in het gebied in het geweer tegen de gaswinning. Volgens de wet zijn boeren verplicht om de winning van gas op hun grond toe te staan, maar ze zijn het hier niet mee eens en willen compensatie.

De Vereniging Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer wil een stichting oprichten zodat de boeren dit gezamenlijk kunnen afdwingen. "We hopen dat zoveel mogelijk boeren zich willen aansluiten, zodat we een stichting op kunnen zetten", zegt Liesbeth Holtz-Russel, een van de advocaten die de vereniging bijstaan. Er hebben zich nu zo'n twintig boeren aangemeld. "We denken dat er zo'n honderd boeren nodig zijn om een stichting op te kunnen zetten."

Als de stichting er is, willen de boeren in overleg met het ministerie van Economische Zaken om afspraken over compensatie te maken. "Als dat niet lukt, behoort het tot de mogelijkheden om met de stichting naar de rechter te stappen."

Ook boeren in geweer tegen gaswinning
Ook boeren in geweer tegen gaswinning (Foto: ANP)

Kabinet trekt 45 miljoen uit voor SyriŰ

Dit jaar trekt het kabinet 45,4 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten. Het komt bovenop de 4 miljoen die vorige week hiervoor werd vrijgemaakt. Sinds de burgeroorlog in 2011 begon, heeft ons land 291 miljoen euro gegeven om de nood van de Syriërs te lenigen. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat maandag aan de Tweede Kamer gemeld.

In totaal gaat er dit jaar 127,2 miljoen euro aan noodhulp naar crises die al jaren duren. De steun gaat naar dertien landen en gebieden. Andere grote ontvangers van hulp zijn dit jaar Zuid-Sudan (17 miljoen), Jemen (10,5 miljoen), Centraal Afrikaanse Republiek (10,3 miljoen), Irak (7,6 miljoen) en Afghanistan (6 miljoen).

Ploumen wil verder dat hulporganisaties meer gaan doen tegen agressie tegen gevluchte vrouwen en meisjes. Dat geldt wat haar betreft ook voor maatschappelijke en religieuze leiders. "We zien meer en meer alarmerende berichten over (seksueel) geweld tegen deze vrouwen", aldus de minister.

Kabinet trekt 45 miljoen uit voor Syrië
Kabinet trekt 45 miljoen uit voor Syrië (Foto: ANP)

Lars Boom alsnog naar WK veldrijden

Lars Boom is op het laatste moment door bondscoach Johan Lammerts toegevoegd aan de selectie van het WK veldrijden, dat komend weekend in Heusden-Zolder wordt gereden. Boom, wereldkampioen in 2008, is één van de acht Nederlanders die zondag bij de elite van start mogen gaan.

Boom reed in 2009 zijn laatste WK en stapte daarna over naar de weg, wat hem onder meer een ritzege in de Tour de France opleverde. Die carriere was nauwelijks te combineren met het veldrijden, maar deze winter waagde hij zich weer aan enkele crossen. Dat ging niet helemaal goed vanwege pijn aan de rug, maar die zou nu verdwenen moeten zijn volgens de Astana-renner.

Een ideale voorbereiding heeft Boom zeker niet gehad, want de afgelopen week reed hij nog op de weg in de Tour Down Under. Hij zal dan ook zeker niet bij de favorieten moeten worden gerekend, dit in tegenstelling tot Mathieu van der Poel, die in topvorm zijn titel zal verdedigen. Ook Europees kampioen Lars van der Haar zit in de selectie, die buiten deze drie mannen nog vijf andere renners telt; Thijs van Amerongen, Stan Goderie, Corné van Kessel, David van der Poel en Niels Wubben.

Lars Boom zal toch starten bij het WK veldrijden komend weekend (PROSHOTS/Jan Kanning)
Lars Boom zal toch starten bij het WK veldrijden komend weekend (PROSHOTS/Jan Kanning)


Voor de liefhebber; kijk hier de gouden WK race van Lars Boom in 2008 terug (Bron: YouTube)

Denver Broncos tegen Carolina Panthers in Super Bowl

Op 7 februari zullen de Denver Broncos en de Carolina Panthers het tegen elkaar opnemen in de vijftigste edite van de Super Bowl. De Broncos plaatsen zich gisteren door met 20-18 te winnen van de titelverdediger New England Patriots.

De ploeg uit Denver staat in februari voor de achtste keer in de finale van de NFL, die het won in 1998 en 1999. Het duel tussen Broncos-superster Peyton Manning en Patriots-ster Tom Brady werd in het voordeel van Manning beslist, hij strooide met mooie passes. De defensie van Denver wist Brady meerdere malen af te stoppen.

In de finale ontmoeten de Broncos de Panthers uit Charlotte. Zij versloegen de Arizona Cardinals ruim met 49-15 en plaatsten zich zo voor de tweede keer voor de Super Bowl. De Carolina Panthers wonnen echter nog nooit, in 2004 verloren ze van de New England Patriots.

Manning won de slag tussen de grote sterren (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Manning won de slag tussen de grote sterren (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Facebook bouwt nieuw serverpark voor 200 miljoen euro

Facebook steekt ruim 200 miljoen euro in een nieuw serverpark in de buurt van de Ierse hoofdstad Dublin. In de Irish Times bevestigt de techgigant de plannen voor de investering.

Het serverpark is het tweede Facebook-datacentrum buiten de Verenigde Staten. In 2013 opende het sociale netwerk al een serverpark in het Zweedse Lulea. Daar werken nu zo'n 150 mensen, maar voor Ierland heeft Facebook grotere plannen. Uiteindelijk moeten 2000 mensen aan de bak kunnen bij de Amerikaanse techgigant.

Een woordvoerder van Facebook liet weten dat het bedrijf wil investeren in Europa, zodat ook Europeanen de vruchten kunnen plukken van het succes van Facebook. In de praktijk heeft het één en ander mogelijk ook iets te maken met mogelijke nieuwe Europese wetgeving die Amerikaanse bedrijven verbiedt om Europese data in de VS op te slaan.

Facebook bouwt nieuw serverpark in Ierland
Facebook bouwt nieuw serverpark in Ierland (Foto: BuzzT)

Wang: "ADO moet ophouden mij door het slijk te halen"

De soap rondom ADO Den Haag en Hui Wang duurt voort. De Chinese eigenaar dreigt met ontslagen. "De club wordt niet verkocht. Het hele management kan worden vervangen, ik kan ook weg, maar de club is van United Vansen en dat blijft zo", benadrukt Wang, grootaandeelhouder van Vansen, in een interview met De Volkskrant. ADO is sinds een jaar in handen van het Chinese bedrijf, maar van een gelukkig huwelijk is absoluut geen sprake.

Door uitstel van betalingen (gesproken wordt over een bedrag van €3,7 miljoen, red.) dreigt ADO in categorie 1 van de KNVB te belanden en de directie van de Haagse club baalde daar openlijk van. Laatstgenoemde is bij Wang in het verkeerde keelgat geschoten. "ADO moet ophouden mij, de baas, in het openbaar door het slijk te halen."

"Wat ik onprettig vind is dat ADO verwacht dat ik verantwoording afleg over geldzaken. Daar heeft het ADO-management niets over te zeggen. Als ik hun salarissen niet uitbetaal hebben ze pas recht van spreken", vindt Wang, die dreigt met ontslagen. "Als er niet snel verbeteringen komen sluit ik dat soort extreme maatregelen niet uit."

"In de aandeelhoudersvergadering van Vansen gaan we stemmen om het gehele management bij ADO te vervangen. Hebben ze het nu moeilijk? Wacht maar tot de nieuwe, keiharde baas er is. Dat wordt pas echt oncomfortabel. Want voor het einde van dit seizoen willen we ADO winstgevend zien", aldus Wang.

"Investeren we in een voetbalclub en dan worden we uitgescholden! Wat is dat voor investeringsklimaat, vragen de aandeelhouders. Net zoals ieder mens is bij mij de maat op een gegeven moment vol. En dan heb ik geen goed woord meer voor ze over. Ik heb nog een greintje tolerantie. Dus wie niet met me wil meewerken, is vrij om te vertrekken."

Wang: "ADO moet ophouden mij door het slijk te halen" (Pro Shots / Anp)
Wang: "ADO moet ophouden mij door het slijk te halen" (Pro Shots / Anp)

Eerste zitting in zaak-Jumbodreiger

De 51-jarige man die bomdreigingen uitte en explosieven plaatste bij supermarkt Jumbo verschijnt maandag in Groningen voor de rechter. Een keer ontplofte er daadwerkelijk een bom. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man ook van afpersing van het supermarktbedrijf. De vijftienjarige zoon van de man wordt niet vervolgd, zo maakte het OM vorige week bekend.

De rechtbank houdt maandagmiddag een niet-inhoudelijke zitting in deze zaak. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank de zaak wel inhoudelijk behandelt en mogelijk duidelijk wordt wat er precies allemaal is gebeurd.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee Jumbovestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van een daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

De man werd half oktober in Groningen opgepakt samen met zijn zoon.

Eerste zitting in zaak-Jumbodreiger
Eerste zitting in zaak-Jumbodreiger (Foto: ANP)

Zuid-Spanje opgeschrikt door aardbeving

Om iets voor half zes maandagochtend werd het zuiden van Spanje opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.2 op de schaal van richter. Het epicentrum bevond zich op 33 kilometer diepte op 162 kilometer ten zuidoosten van Malaga.

Er volgenden nog naschaokken met een kracht van 5.0 en 5.3 op de schaal van richter. Er zijn (nog) geen meldingen van slachtoffers, maar langs de hele Andalusische kust werd de aardbeving gevoeld. In Estepona meldden inwoners dat de huizen tenminste 10 seconden lang op hun grondvesten stonden te schudden. 

Turkije houdt IS-ronselaars aan

De Turkse politie heeft in Ankara tien verdachten aangehouden op verdenking van het ronselen van mensen voor terreurgroep Islamitische Staat (IS), meldde het Turkse persbureau Anadolu maandag. Het is niet duidelijk of de aanhoudingen verband houden met de zelfmoordaanslag in Istanbul deze maand.

Turkije houdt IS verantwoordelijk voor vier bomaanslagen in het land sinds juni. De recentste was op 12 januari toen een zelfmoordterrorist zich opblies bij een groep Duitse toeristen in Istanbul. Tien van hen kwamen daarbij om het leven.

De aanval was volgens Turkije uitgevoerd door een in Saudi-Arabië geboren Syrisch lid van IS, die zich vanuit Syrië in Istanbul als vluchteling had gemeld.

Turkije houdt IS-ronselaars aan
Turkije houdt IS-ronselaars aan (Foto: ANP)

Gouden kans tweede Grand Slam-titel voor tennisser Rojer

Voor tennisser Jean-Julier Rojer vormt de Australian Open vooralsnog een gouden kans om zijn tweede Grand Slam-titel te winnen. Samen met de Roemeen Horia Tecau is de Nederlander in Melbourne als eerste geplaatst. Maandag won het duo van de Italianen Andreas Seppi en Marco Cecchinato en plaatsten ze zich voor de kwartfinales.

De openingsset ging volledig gelijk op en dus moest er een tiebreak aan te pas komen. Daar werd het beeld ineens compleet omgedraaid, want de Italianen wisten geen enkel punt te maken. Toch konden ze in set twee weer standhouden, tot Rojer en Tecau hen bij 4-3 braken. Het Nederlands/Roemeense duo hield vervolgens met de nodige moeite de eigen service en besliste de wedstrijd op het derde matchpoint: 7-6 (0), 6-3.

De weg naar de titel zou in elk geval op papier nauwelijks meer open kunnen liggen voor Rojer en Tecau. De derde ronde werd een waar slagveld: Ivan Dodig en Marcelo Melo (als tweede geplaatst) gingen onderuit, de broers Bob en Mike Bryan (3) werden gevloerd en ook Rohan Bopanna en Florin Mergea (vierde op de plaatsingslijst) konden de koffers pakken. Van de top-12 van de plaatsingslijst zijn naast Rojer/Tecau nog maar twee duo's over: Jamie Murray en Bruno Soares, als zevende geplaatst, en Vasek Pospisil en Jack Sock, de nummers negen van de lijst.

Rojer en Tecau staan in de kwartfinales tegenover het Franse duo Adrian Mannarino en Lucas Pouille, een van de twee ongeplaatste koppels die nog over zijn. Vorig jaar waren Rojer en zijn partner op Wimbledon de sterksten, hun eerste titel in een Grand Slam.

Uitbraak mazelen in vluchtelingenkamp Calais

In het vluchtelingenkamp van Calais, in Frankrijk, zijn gevallen van de besmettelijke ziekte mazelen vastgesteld. Artsen Zonder Grenzen (AZG) wil een vaccinatiecampagne opzetten en overlegt daarover momenteel met de Franse overheid. Dat heeft een woordvoerder van AZG-België maandag gezegd.

Wegens de hoge graad van besmettelijkheid van mazelen vraagt de hulporganisatie aan de vrijwilligers die in het vluchtelingenkamp werkzaam zijn om de nodige maatregelen te nemen. "Zelfs wie ertegen ingeënt is, kan de ziekte nog altijd verspreiden", aldus AZG.

Uitbraak mazelen in vluchtelingenkamp Calais
Uitbraak mazelen in vluchtelingenkamp Calais (Foto: ANP)

Warcraft-film krijgt flitsend tv-spotje

In de aanloop naar de release van Warcraft, de actie/fantasyfilm gebaseerd op de gelijknamige game, hebben Legendary Pictures en Universal Pictures een tv-reclame uitgebracht. Het betreft veelal beelden uit de trailer die in november al aan het publiek werd getoond.

De trailer duurt slechts 30 seconden, maar zit bomvol actie en aanwijzigingen over het verhaal. De regie is in handen van Duncan Jones (Moon, Source Code) en er zijn hoofdrollen weggelegd voor onder andere Travis Fimmel (Vikings), Robert Kazinsky (True Blood, Second Chance) en Dominic Cooper (The Devil's Double).

De film heeft een langdurige productieperiode doorlopen. De opnames van Warcraft duurden in totaal 123 dagen en werden in mei 2014 afgerond. Aanvankelijk stond de releasedatum op 10 december en is sindsdien twee keer verplaatst. Op dit moment staat de datum op 10 juni 2016.

Warcraft is de meest succesvolle franchise van gameontwikkelaar Blizzard Entertainment, die ook eigenaar is van de StarCraft- en Diablo-franchises. Warcraft speelt zich af in een high fantasy-setting waarin de mensheid in oorlog verkeert en het moet opnemen tegen de Orcish Horde. Veruit de meest gespeelde game uit de Warcraft-franchise is de MMORPG World of Warcraft. World of Warcraft bemachtigde een plaats in het Guiness Book of Records voor meeste abonnees in een MMORPG (6 miljoen actieve accounts, 100 miljoen geregistreerde accounts) en is momenteel nog steeds de best verdienende game ooit, met al in 2012 een behaalde omzet van 10 miljard dollar.

Raonic wint eindelijk van Wawrinka in achtste finale Australian Open

Gaël Monfils heeft zich in Melbourne geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. De Fransman, als 23e geplaatst, rekende in vier sets af met de Rus Andrey Kuznetsov (ATP-74).

De Rus, debutant in de vierde ronde van een Grand Slam, wist in de openingsset een break lange tijd af te houden, maar moest er aan het eind toch aan geloven. De beide sets daarna kenden allebei slechts één breakkans en die werd door eerst Kuznetsov en daarna Monfils benut. Breakkansen vielen er in de vierde set zelfs helemaal niet te noteren en dus moest een tiebreak de doorslag brengen. Daarin bleek Monfils dan toch een maat te groot, zodat hij de wedstrijd naar zich toe kon trekken: 7-5, 3-6, 6-3, 7-6 (4).

Update 09.25 uur

Milos Raonic heeft in vijf sets afgerekend met de nummer vier van de wereld, Stanislas Wawrinka. Het Canadese servicekanon en de Zwitser waren beiden nog ongeslagen in 2016 door respectievelijk het toernooi van Brisbane en van Chennai te winnen. In de voorgaande vier onderline duels was Wawrinka altijd de sterkste en won Raonic bij elkaar zelfs slechts één set. Daar bracht de Canadees alvast verandering in door in de eerste set van een fout van Wawrinka te profiteren en de break - en daarna de set - te pakken.

In set twee gaf Wawrinka een break voorsprong slordig weg, waardoor Raonic op een 2-0 voorsprong kon komen. Doordat de Canadees in de derde set twee forehands buiten de lijnen sloeg kon Wawrinka profiteren en de set pakken, waarna hij met wat geluk en goed serveerwerk ook set vier naar zich toe trok. In de beslissende set kwam Raonic op 5-3, waarna hij de wedstrijd zelf relatief simpel uitserveerde. In de kwartfinale speelt hij tegen Monfils.

Kerber wint Duits onderonsje, Azarenka weer sterk op Australian Open

Tennisster Angelique Kerber heeft na een Duits onderonsje de kwartfinales van de Australian Open gehaald. De nummer zes van de wereld versloeg in de achtste finale haar landgenote, Annika Beck, die bijna vijftig plekken lager staat. Het was de eerste keer dat de twee tegenover elkaar stonden.

De eerste set werd gekenmerkt door de ene na de andere break: zeven van de tien games gingen tegen de opslag in en doordat Beck haar service slechts één keer hield won Kerber de set. In set twee was Beck vervolgens volkomen kansloos. Kerber gunde haar slechts drie punten op eigen service, brak opnieuw vier keer en rekende snel af met haar landgenote: 6-4, 6-0.

Kerber staat in de kwartfinale tegenover Viktoria Azarenka (WTA-16), die dit toernooi grote indruk maakt. De Wit-Russische voormalig nummer één van de wereld sloeg de Tsjechische Barbora Strycova naar huis, maar deed dat wel met haar 'slechtste' set van het jaar. Set één ging soepel naar Azarenka, in set twee wist Strycova zowaar vier games te pakken. Het was voor het eerst in 2016 dat de Wit-Russische meer dan drie games verloor in een set: 6-2, 6-4. 

Eerder deze maand stonden Kerber en Azarenka al tegenover elkaar in de finale in Brisbane, waar de Wit-Russische in twee sets won. 

Elf aanslagen in Frankrijk verijdeld

In Frankrijk zijn vorig jaar zeker elf aanslagen verijdeld, die veel weg hadden van de aanslagen in Parijs op 13 november. Dat heeft minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zondag gezegd tegen televisiezender France 5. "In een geval werd een aanslag op een concert in een evenementenhal voorbereid. Anderen dreigden met dodelijke aanslagen tegen Fransen op wegen en in steden", aldus Cazeneuve.

Bij de aanslagen op een concertzaal, een stadion, cafés en restaurants van 13 november kwamen in Parijs en Saint-Denis 130 mensen om het leven. Terroristen wilden op eenzelfde manier aanslagen plegen, zei Cazeneuve. Hij maakte daarover geen details bekend.

Elf aanslagen in Frankrijk verijdeld
Elf aanslagen in Frankrijk verijdeld (Foto: ANP)

Twitter vervangt topmensen

In een poging zijn bedrijf weer gezond te maken vervangt Twitter-baas Jack Dorseyenkele van zijn afdelingschefs. Dat meldt Wall Street Journal.

Productmanager Kevin Weil en hoofd ontwikkelaar Alex Roetter verlaten volgens insiders het social mediaplatform dat al een tijdje kampt met tegenvallende resultaten. Ook het hoofd van de media-afdeling Katie Stanton neemt afscheid, maar doet dat in tegenstelling tot haar collega's op eigen initiatief.

Deze week zal Twitter nieuwe bestuurders aanstellen. Volgens bronnen is zeker één daarvan een bekende naam uit de media-industrie. Naar verwachting zullen er nog meer nieuwe mensen worden aangetrokken om Twitter weer op de rails te krijgen. Dorsey smeedt intussen ook plannen om rigoureuze veranderingen door te voeren in de microblog; zo zou de kenmerkende limiet van 140 tekens naar verluidt worden uitgebreid naar 10.000 tekens.

Twitter vervangt topmensen
Twitter vervangt topmensen (Foto: BuzzT)

Verdachte man gewond na sprong van brug A12

Een man die vermoedelijk twee mensen heeft neergestoken, is in de nacht van zaterdag op zondag van een fietsbrug over de A12 bij Utrecht gesprongen. De hulpdiensten waren op dat moment al ter plekke. De man stak zichzelf neer en sprong, waarna hij belandde op een kussen dat door de brandweer was neergelegd. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis, liet een woordvoerder van de politie weten.

De A12 bij Utrecht tussen knooppunt Oudenrijn en knooppunt Lunetten is in beide richtingen afgesloten vanwege het incident. Aanvankelijk hield de politie rekening met een poging tot zelfdoding en sloot daarom de snelweg af, maar het verhaal blijkt ingewikkelder. De man zou, nadat hij de twee mensen had neergestoken, met de auto naar de fietsbrug zijn gereden om daar de hand aan zichzelf te slaan.

De VerkeersInformatieDienst (VID) houdt er rekening mee dat delen van de weg nog uren afgesloten kunnen zijn vanwege politieonderzoek. Verkeer dat op weg is naar Den Haag of Arnhem, wordt geadviseerd om te rijden via de noordelijke ring van Utrecht.

Verdachte man gewond na sprong van brug A12
Verdachte man gewond na sprong van brug A12 (Foto: ANP)

Donna Summer opnieuw overleden

Facebook-gebruikers en Twitteraars treuren om het overlijden van discozangeres Donna Summer (63). Op zich inderdaad betreurenswaardig nieuws, maar de zangeres overleed niet dit weekend, maar al in mei 2012.

De overleden zangeres is zondagavond en maandagochtend Trending Topic op Twitter. Het 'nieuws' van haar overlijden volgt kort nadat een aantal muzikale grootheden ons zijn ontvallen. Kort achter elkaar overleden Motörhead-zanger Lemmy Kilmister (28 december), David Bowie (10 januari) en Eagles-oprichter Glenn Frey (18 januari).

Diverse Twitteraars en Facebook-gebruikers grijpen het overlijden van Summer aan om op te merken dat de hoeveelheid goede artiesten in snel tempo wordt uitgedund. De discoqueen overleed echter op 17 mei 2012. Een artikel van nu.nl uit 2012 over dit onderwerp is een nieuw leven gaan leiden. Waarom is niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat iemand bij wijze van grap of sociaal experiment het verhaal via Facebook opnieuw de wereld in heeft geholpen.

Hoe dan ook: actie geslaagd. Het regent verdrietige reacties op Twitter. 'R.I.P.' is een veelgelezen term. 'Er gaan wel veel popsterren dood de laatste tijd, of lijkt dat zo?', merkt iemand op. 'Owh echt .. zij ook overleden .. R.I.P Donna Summer .. zeker te jong', twittert een ander. 'Donna Summer heeft deze wereld verlaten', stelt weer een ander vast.

Andere Twitteraars zijn gelukkig wel wakker. Zo vragen sommigen zich af of Henk Krol toevallig de redactie van nu.nl heeft getipt. Het 'tweede' overlijden van Donna Summer is trouwens niet alleen in Nederland een issue. Ook uit andere landen, zoals Frankrijk, komen berichten over hernieuwde aandacht voor de zangeres.

 

'Voorlichting homorechten in asielcentra'

Het ministerie van Onderwijs gaat in asielcentra lessen over homorechten geven. Daarbij wordt onder meer informatie gebruikt die ook in scholen wordt gebruikt.

'Vluchtelingen komen uit landen waar rechten van vrouwen niet altijd worden gerespecteerd, waar homorechten niet vanzelfsprekend zijn', zegt initiatiefnemer minister Jet Bussemaker van Onderwijs tegen dagblad Trouw. 'Wij maken duidelijk dat discriminatie niet wordt geduld.'

Het bijbrengen van asielzoekers over homorechten kan 'op allerlei manieren: in klasjes, in discussiegroepjes, ieder centrum zoekt een aanpak die past', zegt Bussemaker. 'Wij leveren het voorlichtingsmateriaal om sociale veiligheid te stimuleren, om het moeilijke gesprek aan te gaan en ook om homoseksuele vluchtelingen in contact te brengen met de Nederlandse LHBT-gemeenschap.'

'Voorlichting homorechten in asielcentra'
'Voorlichting homorechten in asielcentra' (Foto: ANP)

Moeder met schrik vrij bij botsing met trein

Een automobiliste en haar drie kinderen kwamen zondagmiddag met de schrik vrij toen de motor van haar auto afsloeg midden op een spoorwegovergang in Meppel. Ze konden het voertuig op tijd verlaten en de hulpdiensten alarmeren, maar het was al te laat om een botsing met een aanstormende trein te voorkomen.

Bij het incident zijn geen gewonden gevallen. De auto en de trein zijn beschadigd. Volgens de NS reden er tot circa 20.30 uur geen treinen tussen Meppel en Zwolle. 

Update 23.18 uur
Het bericht is aangepast naar aanleiding van specifieke berichtgeving door onder andere RTV Oost.  Inmiddels is het treinverkeer weer hervat volgens de dienstregeling. 

Update 07:23 uur
Video toegevoegd


Moeder komt met schrik vrij bij botsing met trein

FOK! Wat een weer: bijna lente!

In de loop van de dag breekt vanuit het zuidwesten de zon door. Het noordoosten moet wat langer wachten op de zon. De temperaturen worden al weer bijna lente-achtig: het zuidoosten kan rekenen op zo'n 14 graden, de wadden moeten het doen met een graad of 9. De wind komt uit het zuiden en is vrij matig boven land, tot vrij krachtig aan de kust. 

Zon op: 08.30 uur
Zon onder: 17.14 uur

Vandaag heb ik twee foto's voor jullie. qltel ging vreemd en maakte een uitstapje naar de Broekpolder in Vlaardingen.
Broekpolder in Vlaardingen (Foto: qltel)
Broekpolder in Vlaardingen (Foto: qltel)

En dven liet even zien hoe sprookjesachtig Veliko Tarnovo er uit kan zien in de sneeuw
Veliko Tarnovo in de sneeuw  (Foto: dven)
Veliko Tarnovo in de sneeuw (Foto: dven) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 2005  In Haarlem werd het nationaal musuem van de Psychiatrie, Het Dolhuys geopend.
 1961  President John F. Kennedy gaf een persconferentie. Het was de eerste persconferentie die live werd uitgezonden op televisie. 
 1981

 Een Chinese rechtbank sprak het doodvonnis over de weduwe van Mao, Jiang Quing, uit. 

 1995  Rusland veroorzaakte bijna de derde wereldoorlog. Als reactie op de lancering van een Noorse wetenschappelijke raket, werd bijna een kernaanval uitgevoerd, omdat de raket werd aangezien voor een militaire raket. 

President Afghanistan wil IS 'begraven'

President Ashraf Ghani van Afghanistan wil terreurbeweging Islamitische Staat (IS) 'begraven'. Het Afghaanse leger en strijders van de Taliban zijn al meerdere keren in gevecht geraakt met een lokale tak van IS. De beweging is volgens Ghani 'geen Afghaans fenomeen' en hun wandaden hebben 'de bevolking vervreemd'.

'De Afghanen zijn uit op wraak', zei Ghani in een interview met de BBC, dat maandag is gepubliceerd. Islamitische Staat heeft het volgens de bewindsman 'met de verkeerde mensen aan de stok gekregen'. De beweging moet op regionaal en internationaal niveau worden aangepakt, vindt Ghani.

De Afghaanse afdeling van IS werd vorige week door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestempeld als terreurorganisatie. De groep werd volgens het ministerie vorig jaar januari in het leven geroepen en bestaat uit voormalig leden van de Pakistaanse en Afghaanse Taliban.

President Afghanistan wil IS 'begraven'
President Afghanistan wil IS 'begraven' (Foto: ANP)

Hulk Hogan prijst leningen aan

Hulk Hogan is weer terug op televisie. De voormalige worstelaar van de WWF prijst leningen aan op een Amerikaanse commerciële zender. Dat schrijft TMZ zondag.

Hogan (62) is al een tijd woordvoerder van 800-Loan-Mart, en nu is hij het gezicht van de Tel Sell-achtige commercials. De Amerikaan kwam vorig jaar in opspraak toen racistische uitlatingen van jaren geleden opdoken. Zijn goede vriend Dennis Rodman verdedigde hem toen. Het incident deed het imago van Hogan geen goed.

Hogan had een tijd zijn eigen realityserie op de Amerikaanse televisie, Hogan knows best. Sindsdien maakt hij in allerlei programma's zijn opwachting, maar echt een grote tv-ster is hij nooit geworden.

Hulk Hogan prijst leningen aan
Hulk Hogan prijst leningen aan (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.