Humberto Tan Omroepman van het Jaar

Humberto Tan is maandag door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2015. De presentator van talkshow RTL Late Night kreeg de prijs in Studio 21 uitgereikt door Jan Slagter van Omroep MAX, de winnaar van vorig jaar. Het was de 25e keer dat de prijs werd uitgereikt.

Volgens de redactie van Broadcast Magazine heeft Tan de winst mede te danken aan zijn persoonlijkheid. "De presentator is dusdanig gegroeid in zijn rol en had als geloofwaardig multitalent zoveel impact op het afgelopen mediajaar, dat de redactie hem wel tot Omroepman van 2015 móest uitroepen", zo luidt het commentaar.

Een van de voorbeelden die in de beoordeling wordt genoemd is de rol van Tan in het verhitte debat over het uiterlijk van Zwarte Piet. Tijdens de uitzending van RTL Late Night die daar over ging, zei Tan: "Blijf koel in het hoofd en warm in het hart." De uitzending waarin vier Nederlandse vrienden te gast waren die in november aan de dood ontsnapten toen terroristen in Parijs toesloegen bij het concert van The Eagles of Death Metal, wordt gezien als onbetwist hoogtepunt.

Tan: "Ik had het absoluut niet verwacht. Het feit dat Barend & Van Dorp vijftien jaar geleden Omroepmannen van het Jaar werden en ik nu ineens zelf in die positie zit, maakt het wel gek, zelfs ietwat onwerkelijk.''

Het was de 25e keer dat de prijs werd uitgereikt. In 1991 werd Boudewijn Paans de eerste Omroepman van het Jaar. De prijs ging daarna onder anderen naar Paul Witteman (1995), John de Mol (1999, 2005, 2009 en 2011), Peter R. de Vries (2003), Paul de Leeuw (2006) en Matthijs van Nieuwkerk (2012).

Humberto Tan Omroepman van het Jaar
Humberto Tan Omroepman van het Jaar (Foto: BuzzE)