Blu-ray: Straight Outta Compton

Het verhaal vertelt de opkomst en ondergang van de rapgroep N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes). Die ontstaat in 1986 als Dr. Dre en Eazy-E samen gaan werken. Al snel sluiten Ice Cube, MC Ren en DJ Yella zich aan. Hun debuutalbum, ‘Straight Outta Compton’, wordt een grote hit. Met name de track ‘Fuck Tha Police’ is populair. Discriminatie door de politie, die Afro-Amerikanen oppakt om niks, vormt de rode draad van het nummer. Zelfs de FBI besluit zich tegen de track uit te spreken, maar het zorgt alleen maar voor meer populariteit van N.W.A. De groep verkoopt miljoenen platen, treedt op voor uitverkochte zalen en ziet het geld binnenstromen. Het wordt hun redding, want in Compton ligt een toekomst in de criminaliteit voor de hand. Maar het succes heeft ook een schaduwzijde. Manager Jerry Heller speelt daarin een belangrijke rol en is verantwoordelijk voor spanningen binnen de groep. Wanneer Ice Cube besluit om N.W.A. te verlaten is dat het begin van het einde. De hechte vrienden van weleer worden gezworen vijanden.

Natuurlijk speelt muziek een belangrijke rol in de film. Een groot deel speelt zich dan ook af achter de draaitafels, in de studio en op het podium. Het zal geen verrassing zijn dat de muziek van N.W.A. veel te horen is. De subwoofer krijgt dan ook flink wat dreunende beats te verwerken en zoals je mag verwachten is de geluidskwaliteit meer dan prima.

Ondanks dat er gerept wordt (pun intended) over het waargebeurde verhaal, is het maar de vraag in hoeverre alles klopt. Zo wordt de arrestatie van de groep in Detroit spectaculair in beeld gebracht, terwijl het er in werkelijkheid een stuk rustiger aan toeging. Ook het bekende verhaal rond Dee Barnes, een tv-presentatrice die door Dr. Dre mishandeld werd, komt niet terug in de film. Toch is Straight Outta Compton een interessant kijkje in de wereld van de gangsterrap. Hoewel, inkijkje…

Met bijna 2,5 uur is het een lange zit. De film verveelt nauwelijks, al had misschien het laatste gedeelte wat vlotter gekund. Toch voelt het niet echt als een speelfilm, maar meer als een documentaire over N.W.A. De acteurs lijken daadwerkelijk op de jongere versies van de rappers (fun fact: Ice Cube wordt gespeeld door zijn zoon!), archiefbeelden passen naadloos in het verhaal en het enige wat eigenlijk nog mist zijn de interviews tussendoor. Die krijg je dan wel weer als bonus op de blu-ray. Verder kijkjes achter de schermen, beelden van de echte N.W.A. en voor wie er echt geen genoeg van kan krijgen een versie van de film die nog eens 20 minuten langer is. Kortom: een goedgevulde disc waarbij een waarschuwing op zijn plaats is, want… “You are now about to witness the strength of street knowledge”.