Bassie en Adriaan overwogen 'Ma Flodder' als boef

Bassie en Adriaan hebben in het verleden overwogen actrice Nelly Frijda, bekend van onder meer haar rol als Ma Flodder, te vragen als schurk in een van de series. Maar ze zagen er uiteindelijk toch maar van af omdat ze vonden dat een vrouwelijke boef niet in de reeks zou passen.

"We hebben de verhalen altijd voor kinderen gemaakt", legt Aad van Toor uit. "En in de wereld van een kind hoort een vrouw een leuk en lief persoon te zijn, een moederfiguur. Daarom vonden we het eigenlijk toch niet passen in de reeks." Bas van Toor voegt daar aan toe dat het tweetal ook dacht 'dat Nelly Frijda wel te duur zou zijn voor een productie met ons budget'.

In de eerste Bassie & Adriaan-film, die vanaf woensdag in de bioscopen draait, draagt het bejaarde tweetal het stokje over aan het jonge artiestenduo Keet & Koen. Bas en Aad van Toor zijn in de film te zien in dubbelrollen: zij spelen ook, zoals ze dat altijd hebben gedaan, de boeven De Baron en Vlugge Japie. "Maar ze zijn net als wij oud geworden", grinnikt Bas van Toor. "Vlugge Japie loopt inmiddels met een rollator. Dat was ook een voorwaarde voor de film: er was geen make-up ter wereld geweest die ons jonger eruit had kunnen laten zien dan de twee oude mannen die we inmiddels zijn."

Geweld
Verder had het tweetal geen eisen voor de speelfilm. "We willen niet over ons graf heen regeren", beklemtoont Bas. Alleen mocht er geen onvertogen woord vallen en geen echt geweld in zitten. "Dat zijn mensen gewend van Bassie en Adriaan, en die formule willen we in ere houden." Ook om de fans te plezieren zitten er in de speelfilm heel veel knipogen naar de oude series: zo spelen de trouwe caravan en auto én Robin de Robot belangrijke rollen in het verhaal.

"Dat is ook een reden dat Lara er niet in zit - dan hadden we toch een andere hond moeten nemen", legt Aad uit. En ook de B&A-boys, die in de jongste series een grote rol speelden, komen in de film niet terug. "Die zijn inmiddels allemaal ruim de dertig gepasseerd. Hoewel het misschien leuk zou zijn ze een bijrolletje te geven in een eventueel tweede deel."

Keet en Koen & de speurtocht naar Bassie en Adriaan draait vanaf woensdag in de bioscopen.

'Frijda overwogen als Bassie & Adriaan-boef'
'Frijda overwogen als Bassie & Adriaan-boef' (Foto: BuzzE)