Dubbel zoveel asielzoekers als afgesproken in Oranje

Politici en beloftes? Dat is net zoiets als Wilders en democratie: ze gaan niet samen. In het Drentse dorp Oranje is bonje ontstaan nadat tegen alle afspraken in, er meer asielzoekers komen bivakkeren dan eerder was afgesproken.

Je kan je afvragen of het echt als een verrassing komt, of dat de bewoners van Oranje wellicht wat naïef zijn geweest om (onder andere) staatssecretaris Dijkhoff op zijn blauwe ogen te vertrouwen. Het 112 zielen tellende dorp zou niet meer dan 700(!) asielzoekers gaan herbergen.

Het worden er nu 1400.

Vanzelfsprekend zijn de inwoners hier niet heel erg over te spreken, om het maar eufemistisch te brengen. Ook de commissaris van de koning Jacques Tichelaar en burgemeester Ton Baas (zo heet hij echt) zijn zeer verontwaardigd: "Dit is in strijd met deze afspraken. De fractievoorzitters in de gemeenteraad delen het standpunt van het college."

Tijdens een informatieavond om de bewoners de 'uitkomst van het democratisch proces' ietwat toe te lichten, wist Dijkhoff te melden dat hij schijt heeft aan eerder gemaakte afspraken, 'want anders moeten er mensen buiten leggen', zoals hij dat zelf in goed Nederlands meedeelde

Assen ontkomt eveneens niet aan de plaatsingswoede van de regering. De nabijgelegen stad biedt al opvang aan 600 nieuwkomers, in januari komen er daar nog eens doodleuk duizend bij.

De staatssecretaris is niet zonder kleerscheuren uit het dorp gekomen. Woedende inwoners koelden hun woede op de auto van de beleidsbepaler. Een spiegel en -waarschijnlijk- wat deuken waren het resultaat van de Saksische volkswoede.