FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 juni 2015

Hülkenberg maakt Formule 1 warm voor Le Mans

Het succes van Nico Hülkenberg in de 24 Uur van Le Mans heeft zijn collega's in de Formule 1 warm gemaakt voor een toekomstig avontuurtje in de befaamde langeafstandsrace in Frankrijk. De oud-wereldkampioenen Fernando Alonso en Sebastian Vettel voelen wel wat voor deelname aan Le Mans, net als Daniel Ricciardo. "Ik heb heel veel gekeken, ik denk wel achttien uur", bekende de Australiër donderdag op een persconferentie voorafgaand aan de Grote Prijs van Oostenrijk.

Ricciardo zag Hülkenberg zondag in een Porsche de winst pakken op Le Mans. De Duitse Formule 1-coureur had van zijn team Force India toestemming gekregen tussen twee races door mee te doen aan de beroemde Franse autorace. "Gelukkig heeft Nico ons goed vertegenwoordigd", aldus Ricciardo. "Hopelijk krijgen we van onze teams ook toestemming in de toekomst hieraan eens mee te doen." Vettel zei een tikkeltje jaloers te zijn op zijn landgenoot en Alonso bekende dit jaar al bijna van start te zijn gegaan in Le Mans. "Misschien kan ik volgend jaar wel meedoen."

In tegenstelling tot veel van zijn collega's heeft wereldkampioen Lewis Hamilton niets met Le Mans. "Ik heb niet gekeken. Eerlijk gezegd nog nooit zelfs. Ik hou van auto's, maar hier ben ik niet geïnteresseerd in."

Pirelli maakt banden compounds voor de resterende Europese races bekend.

Formule 1-bandenleverancier Pirelli heeft de banden bekend gemaakt voor de laatste vier Europese races van dit seizoen. Veel veranderd er niet ten opzichte van vorig jaar. Alleen tijdens de Italiaanse Grand Prix wordt er met een andere banden gereden.

Tijdens de Britse Grand Prix wordt er gereden met de medium en harde compound, terwijl in Hongarije en België met de soft en medium banden wordt gereden. Voor de Grand Prix van Italië op Monza wordt dit jaar gereden met de soft en medium banden. In 2014 hadden de teams nog de keuze tussen medium en hard. Eerder werd al bekend dat tijdens de Grand Prix van Oostenrijk met de supersoft en soft banden gereden gaat worden.

Fors meer belasting voor vieze diesels

Automobilisten die rijden in een diesel die niet vanuit de fabriek al een roetfilter had, gaan fors meer wegenbelasting betalen. Ook veel leaserijders moeten rekening houden met hogere belastingen. Voor veel andere automobilisten kunnen de aanschafbelasting en de motorrijtuigenbelasting omlaag.

Dat staat in een plan van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) waar het kabinet binnenkort over spreekt. Bronnen bekend met het plan hebben berichtgeving erover bij RTL Nieuws bevestigd.

Wiebes wil het aantal bijtellingscategorieën terugbrengen van vijf naar twee. Dan blijven alleen een laag tarief van 4 procent over voor auto's die geen schadelijke stoffen uitstoten en een hoog tarief van 22 procent. De meeste leaseauto's gaan daar in vallen. Alle categorieën tussen de 4 en de 22 procent vervallen.

Voorzitter Liberiaanse bond wil FIFA leiden

De voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond, Musa Bility, gaat zich kandidaat stellen voor de vacature om Sepp Blatter op te volgen bij de mondiale federatie FIFA. De 48-jarige bestuurder heeft naar eigen zeggen voldoende steun binnen Afrika om een poging te wagen. "Als ik één aanwijzing zou hebben dat Afrika mij niet wil steunen, zou ik me niet kandidaat stellen", zei Bility donderdag tegen de BBC. "Afrika heeft als continent de meeste stemmen binnen de FIFA en we moeten het voortouw nemen om de voetbalwereld weer bij elkaar te brengen."

Blatter maakte begin deze maand bekend te stoppen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, amper vier dagen nadat hij voor een nieuwe termijn van vier jaar was herkozen. Zijn uitdager prins Ali bin Al-Hussein zei direct al te overwegen zich opnieuw kandidaat te stellen, net als David Ginola.

Miyaichi van Arsenal naar St. Pauli

De Japanse aanvaller Ryo Miyaichi hoopt zijn carrière een nieuwe impuls te geven bij FC St. Pauli. De Duitse club uit de tweede Bundesliga heeft de 22-jarige vleugelspits transfervrij overgenomen van Arsenal, waar hij de laatste jaren amper aan bod kwam. Miyaichi speelde afgelopen seizoen op huurbasis bij FC Twente, maar ook in Enschede kon hij zijn belofte niet inlossen.

De snelle vleugelspits maakte als huurling in de tweede helft van het seizoen 2010-2011 wel indruk bij Feyenoord. Miyaichi groeide al snel uit tot publiekslieveling in De Kuip, maar keerde na drie doelpunten in twaalf wedstrijden terug naar Arsenal. Miyaichi kwam echter slechts één keer in actie in de Premier League voor de 'Gunners', die hem verhuurden aan Bolton Wanderers, Wigan Athletic en FC Twente.

De Japanse international gaat nu in Hamburg aan de slag bij St. Pauli, waarbij hij een driejarig contract heeft ondertekend.

Veldwijk moet Necid vervangen bij PEC Zwolle

Lars Veldwijk moet bij PEC Zwolle de Tsjechische spits Tomas Necid doen vergeten. De 23-jarige Noord-Hollander komt bij de Engelse club Nottingham Forest amper aan spelen toe. Veldwijk bleef afgelopen seizoen droog staan bij de club die uitkomt in het Championship, het tweede niveau in Engeland. Een jaar eerder werd de 1,96 meter lange spits met dertig doelpunten voor Excelsior topschutter van de Jupiler League.

Technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle bekende donderdag dat Veldwijk een belangrijke kandidaat is om Necid op te volgen bij de verliezend bekerfinalist. "Ik heb een klein budget en moet creatief zijn. We zijn aan het kijken wat we kunnen doen en hebben ook nog anderen op het oog'', zei Nijkamp, die de kans op een langer verblijf van Necid klein acht. "Zeg nooit nooit, maar er is heel veel belangstelling voor hem.''

De Tsjechische international speelde eerst als huurling in Zwolle en tekende in de winterstop een contract voor een half jaar. Necid (25) maakte veel indruk in het elftal van trainer Ron Jans.

Ket stapt uit bestuur KNSB

Rhian Ket heeft donderdag tijdens de ledenraadsvergadering bekendgemaakt dat hij met onmiddellijke ingang opstapt als bestuurslid van schaatsbond KNSB om belangenverstrengeling te voorkomen. De oud-topschaatser is dit voorjaar met New Balance mee 'verhuisd' toen dit team werd overgenomen door iSkate.

"Sinds 1 juni ben ik werkzaam voor de professionele schaatsorganisatie iSkate. Mijn werkzaamheden daar zijn in mijn ogen niet verenigbaar met mijn functie als bestuurslid van de KNSB. Aangezien ik het van cruciaal belang vind mijn integriteit te waarborgen, zie ik me genoodzaakt mijn bestuursfunctie neer te leggen'', aldus Ket.

RDW maakt eind aan 'omkeuren' van auto's

Rondrijden in een aangepaste auto waarvoor geen rijbewijs of kenteken nodig is en ook geen APK-plicht geldt, is binnenkort niet meer zomaar mogelijk. Dat meldde brancheorganisatie Bovag donderdag.

Personenauto's kunnen nu nog 'met allerlei listige trucs' op papier worden omgebouwd tot 'trekker'. Ook mogen ze de weg op als Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid (MMBS) op voorwaarde dat alle versnellingen hoger dan de tweede onklaar zijn gemaakt, aldus de Bovag.

De MMBS is vooral populair bij ouderen die niet meer door de rijbewijskeuring komen en onder jongeren die juist nog geen rijbewijs hebben.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) eist vanaf 1 september een verklaring van de fabrikant voor het omkeuren van een voertuig tot bijvoorbeeld landbouwtrekker. Uit de verklaring moet blijken dat de omgebouwde auto ook echt als landbouwvoertuig gebruikt wordt.

Ex-premier Curaçao voor rechter om witwassen

De voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte moet zich vanaf 9 september voor de rechter verdedigen voor onder meer valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Dat heeft de rechter op Curaçao donderdag gezegd.

Schotte (40) wordt ook passieve omkoping en het voorhanden hebben van zogenoemde 'jammers' in zijn huis verweten; die laatsten kunnen worden gebruikt om afluisteren van telefoonverkeer onmogelijk te maken.

De advocaat van Schotte wil ook de Nederlandse oud-minister Piet-Hein Donner als getuige horen in deze zaak. Hij zou samen met onder meer de gouverneur van Curaçao hebben samengespannen om Schotte's regering in 2012 ten val te brengen. De advocaat stelt dat het proces tegen Schotte een politiek proces is.

Opnieuw geen deal met Griekenland

Opnieuw is het niet gelukt een deal te sluiten over de Griekse schuldenkwestie. Tijdens overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) donderdag in Luxemburg stond het thema op de agenda, maar wederom kwam er geen akkoord over besparingen en bezuinigen in ruil voor financiële steun. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (euro) liet dit via Twitter weten.

De tweet vervolgde met: 'sterk signaal naar Griekenland om zich serieus te betrekken in onderhandelingen'. De eurogroep is bereid om 'op elk moment' weer bij elkaar te komen, zo sloot hij de tweet af.

Athene en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) onderhandelen al maanden. Athene wijst de stringente bezuinigingseisen van de crediteuren af, en deze vinden op hun beurt de Griekse voorstellen te zwak en niet houdbaar.

Opnieuw geen deal met Griekenland (Foto: Novum)
Opnieuw geen deal met Griekenland (Foto: Novum)

Roy Donders in rolstoel

Realitysterren Roy en Rian Donders waren onlangs voor een dagje aan een rolstoel gebonden. Ze werkten mee aan het programma Er kan zoveel meer van Omroep Brabant. Daarin worden mensen tijdelijk voorzien van een handicap om te ervaren hoe dat is.

Roy en Rian kregen een rolstoel. Roy kreeg daarnaast een speciaal pak aan waarin hij moeilijk kon bewegen. Rian kreeg een bril op waardoor ze net zo weinig zag als iemand die staar heeft. Daarmee gingen ze een dagje naar de Efteling, met onder anderen de 78-jarige Brabantse Jo. Ze wilden kijken wat een fysiek beperkt persoon allemaal tegenkomt.

"Het pak dat ik aanheb ik heel zwaar, normaal praat ik veel met mijn handen maar dat gaat nu niet. Een sigaretje roken heb ik nog niet gedaan en mijn voeten wegen wel vijftien kilo", vertelt Roy aan RTL Boulevard. Zus Rian vond het moeilijk: "Ik had helemaal geen zin om in een rolstoel te zitten, wilde gewoon met die mensen naar de Efteling gaan. Maar ik begreep wel waar het om ging. Het zet je aan het denken."

Ajax sluit voorbereiding af in Frankrijk

Ajax sluit de voorbereiding op het nieuwe seizoen af met een oefenwedstrijd tegen Saint-Etienne. De confrontatie met de nummer vijf van de Franse competitie vindt op woensdag 22 juli plaats in Valence, een stad in het zuidoosten van Frankrijk. Dat maakte Ajax donderdag bekend.

De Amsterdamse club speelt een week later, op 28 of 29 juli, het eerste duel in de derde voorronde van de Champions League. De loting daarvoor is op 17 juli. De ploeg van trainer Frank de Boer moet twee rondes overleven om het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken.

Ajax speelt in de voorbereiding ook tegen Dinamo Moskou (4 juli), FC Nordsjaelland, Panathinaikos (beide op 10 juli) en de Duitse bekerwinnaar VfL Wolfsburg (17 juli in de Amsterdam ArenA). De nummer twee van afgelopen seizoen begint de competitie op zondag 9 augustus in Alkmaar tegen AZ.

Lange schorsing dreigt voor Neymar

De Braziliaanse vedette Neymar moet vrezen voor een lange schorsing. De aanvoerder van de 'Seleção' kreeg woensdag in de verloren groepswedstrijd van de Copa América tegen Colombia (0-1) in de eerste helft een gele kaart, zijn tweede van het toernooi, waardoor hij automatisch is geschorst voor het laatste groepsduel met Venezuela. Na het laatste fluitsignaal kreeg Neymar ook nog een directe rode kaart, nadat hij het aan de stok had gekregen met enkele Colombianen.

Neymar schoot de bal eerst vol op de rug van Pablo Armero en deelde vervolgens een kopstoot uit aan doelpuntenmaker Jeison Murillo. De Braziliaanse aanvaller van FC Barcelona maakte daarna ook nog ruzie met Carlos Bacca. Beide spelers kregen rood.

De tuchtcommissie van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond heeft Neymar voorlopig voor één wedstrijd geschorst voor zijn agressieve gedrag. Na spoedoverleg op vrijdag volgt het definitieve oordeel. Een nog langere straf behoort tot de mogelijkheden, meldde de bond donderdag.

Tweede ritzege Sagan in Zwitserland

De Slowaakse wielrenner Peter Sagan heeft zijn tweede overwinning geboekt in de Ronde van Zwitserland. De kopman Tinkoff-Saxo was na 193 kilometer tussen Wil en Biel oppermachtig in de sprint van het uitgedunde peloton. Sagan dook als derde de haakse bocht op 200 meter voor de finish in en toonde zich vervolgens veel sneller dan de Belg Jürgen Roelandts.

De Slowaak had maandag al de derde etappe in Zwitserland op zijn naam geschreven. Ook toen won hij de sprint van een uitgedund peloton.

Volvo Ocean Race rond middernacht in Den Haag

De organisatie van de Volvo Ocean Race verwacht dat de eerste zeiljachten donderdag rond middernacht aankomen in Den Haag. In de haven van Scheveningen hebben de zeven peperdure zeiljachten die meedoen aan de race om de wereld een pitsstop. Zaterdag vervolgen ze hun koers naar de Zweedse stad Göteborg, het eindpunt van de Volvo Ocean Race. Dat doen ze in volgorde van binnenkomst, met het finishtijdverschil tussen de startende boten.

De jachten begonnen dinsdag in de Franse stad Lorient aan de afsluitende negende etappe, die een tussenstop maakt in de haven van Scheveningen. Opvallend genoeg heeft de vloot een splitsing gemaakt in Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Drie jachten, waaronder Brunel uit Nederland, kozen een noordelijke koers. De andere vier boten varen een stuk zuidelijker langs de Franse en Belgische kust. De verschillen op weg naar Scheveningen zijn bijzonder klein. De organisatie verwacht dat de eerste boot in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 00.00 en 02.00 uur tussen de havenhoofden door zeilt.

Greipel wint rit Ster ZLM Toer

André Greipel heeft donderdag de eerste rit in lijn van de Ster ZLM Toer gewonnen. De Duitse wielrenner was de beste in de sprint van een groepje van ongeveer veertig man.

Op zo'n 50 kilometer van de streep brak het peloton in drie stukken. De voorste groep met daarin onder meer Greipel, maar ook de snelle Nederlanders Moreno Hofland, Raymond Kreder en Danny van Poppel, pakte uiteindelijk ongeveer 3,5 minuten voorsprong op het tweede peloton. In de straten van Rosmalen was Greipel overduidelijk de snelste.

Bertens en Hogenkamp verder in Montpellier

Tennissters Kiki Bertens en Richel Hogenkamp hebben donderdag de kwartfinales bereikt van het hoog aangeschreven ITF-toernooi van Montpellier. Bertens was op het Franse gravel te sterk voor Marina Melnikova uit Rusland: 6-4, 6-7 (6) en 6-1. Hogenkamp versloeg de Spaanse tennisster Laura Pous-Tio: 6-2 en 7-5. Lesley Kerkhove strandde in de tweede ronde tegen de Française Pauline Parmentier (5-7 en 3-6).

Bertens bereikte vorige week op het grastoernooi van Rosmalen nog de halve finales van het Topshelf Open. Daardoor maakte de Westlandse een flinke sprong op de wereldranglijst, van de 132e naar de 110e plek. Bertens loste zodoende Hogenkamp (124e) weer af als beste Nederlandse op de WTA-ranglijst.

'Nieuwe stap richting aidsvaccin'

Het is onderzoekers gelukt antistoffen op te wekken die besmetting met het aidsvirus kunnen tegenhouden. Ook weten ze inmiddels waarom eerdere vaccins die nu op mensen worden getest, niet werken. Wetenschappers van het AMC in Amsterdam en Cornell University in New York hebben zeventien jaar onderzoek gedaan en publiceren donderdag een artikel in het vakblad Science over hun stap in de zoektocht naar een aidsvaccin.

Het hiv-virus is ingepakt in eiwit, het zogenoemde envelopeiwit. Een vaccin moet het lichaam vertellen dat het eiwit onschadelijk gemaakt moet worden met antistoffen. De onderzoekers hebben daarom een ander eiwit gemaakt, dat erg lijkt op het envelopeiwit. Het nieuwe eiwit blijkt de juiste afweerreactie van het lichaam op te roepen, is gebleken uit tests op proefdieren.

Obama: VS moeten afrekenen met vuurwapengeweld

Het wordt tijd dat in de Verenigde Staten wordt afgerekend met vuurwapengeweld. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd na de bloedige schietpartij in een zwarte kerk in South Carolina waarbij negen doden vielen.

Al te vaak is Obama achter een microfoon gaan staan om zijn medeleven te betuigen met onschuldige slachtoffers van diegenen die 'er geen probleem mee hadden een wapen te trekken', zei de president.

"Op een gegeven moment moeten we als land afrekenen met het gegeven dat dit soort massaal geweld niet plaatsvindt in andere ontwikkelde landen", aldus Obama. "Het vindt niet in dezelfde mate plaats op andere plekken. Het ligt in ons vermogen er iets aan te doen."

De president en vicepresident Joe Biden hebben de burgemeester van Charleston, waar de schietpartij plaatsvond, hun medeleven betuigd. Obama zei dat hij en zijn vrouw Michelle meerdere leden van de kerkgemeente in Charleston kenden, onder wie de voorganger, staatssenator Clementa Pinckney, die de schietpartij niet overleefde.

Wachtgeld voor politici verder versoberd

Politici krijgen voortaan niet langer dan vijf jaar wachtgeld als zij voorafgaand aan hun pensioen worden ontslagen of aftreden. Nu is dat nog tien jaar.

Een voorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om die overbruggingsregeling te halveren, kreeg donderdag steun van de Tweede Kamer. De regeling moet in januari 2016 ingaan.

Ministers, gedeputeerden en wethouders kunnen nu nog vanaf hun 55e tot aan hun pensioen genieten van de verlengde wachtgeldregeling. Straks kan dat pas vijf jaar voor hun pensionering. De algemene pensioenleeftijd wordt nu langzaam opgetrokken naar 67 jaar.

De wachtgeldregelingen voor oud-politici zijn de afgelopen jaren al vaker versoberd.

Wachtgeld voor politici verder versoberd
Wachtgeld voor politici verder versoberd (Foto: ANP)

Verdachte schietpartij Charleston gepakt

De verdachte van de schietpartij in een kerk in Charleston in South Carolina waarbij woensdagavond negen mensen omkwamen, is gearresteerd. Politiechef Gregory Mullen van Charleston heeft dat bekendgemaakt. De 21-jarige Dylann Storm Roof werd gepakt vlak over de grens in de staat North Carolina.

Agenten wisten de verdachte aan te houden tijdens een verkeerscontrole in de plaats Shelby, 400 kilometer ten noorden van Charleston. Na een klopjacht van circa dertien uur konden agenten hem inrekenen. Een tip van de bevolking zou naar Roof hebben geleid. Naar verluidt is hij door een oom herkend. Hij zou zich niet verzet hebben bij de arrestatie.

Hij heeft volgens Mullen vermoedelijk alleen gewerkt. Er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat er een medeplichtige was bij de schietpartij.

Burgemeester Joseph Riley toonde zich uitermate opgelucht dat deze 'verschrikkelijke persoon, dit verschrikkelijke menselijke wezen' is gepakt. 'Hij is in verzekerde bewaring en zal dat altijd blijven.'

Verdachte schietpartij Charleston gepakt
Verdachte schietpartij Charleston gepakt (Foto: ANP)

Rusland dreigt België met inbeslagname panden

Rusland heeft donderdag gedreigd Belgische diplomatieke panden in Rusland in beslag te nemen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde daarmee op berichten dat België eventueel Russische panden confisqueert om aandeelhouders van het voormalige oliebedrijf Yukos te compenseren.

Het Kremlin zei eerder de Belgische maatregelen nauwkeurig in de gaten te houden. België zou met de inbeslagname gevolg geven aan uitspraken van het Internationale Hof van Arbitrage dat Rusland 50 miljard dollar (43,8 miljard euro) moet vergoeden na de onteigening van Yukos.

Rusland dreigt België met inbeslagname panden
Rusland dreigt België met inbeslagname panden (Foto: ANP)

Grieken trekken bankrekeningen leeg

Grieken hebben in de eerste drie dagen van deze week 2 miljard euro van hun bankrekeningen gehaald. Dat meldde persbureau Reuters donderdag op basis van bronnen in de Griekse bankensector. Het opgenomen bedrag is het dubbele van wat de Europese Centrale Bank extra opzij legde voor hulp aan Griekse banken.

De massale pintransacties lijken aan te geven dat de Griekse bevolking niet meer in een schuldenakkoord gelooft. Het Internationaal Monetair Fonds sprak klare taal. De verschuldigde 1,6 miljard euro moet op 30 juni door Athene zijn overgeboekt. Die deadline zal niet verlegd worden, aldus directeur Christine Lagarde.

De 2 miljard euro die tussen maandag en woensdag is opgenomen, staat gelijk aan ongeveer 1,5 procent van de 133 miljard euro aan spaartegoeden van huishoudens op Griekse rekeningen.

Brand in kerk Israël mogelijk opzet

Een katholieke kerk in Israël bij het Meer van Galilea is donderdag zwaar beschadigd geraakt door brand. De politie vermoedt dat het vuur werd aangestoken door joodse extremisten.

De brand brak midden in de nacht uit, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. De politie denkt dat er opzet in het spel is, omdat op een muur in de buurt van de kerk een passage uit een joods gebed werd aangetroffen dat gaat over het bestrijden van afgoderij.

Een monnik en een vrijwilliger die bij de kerk werkt ademden rook in en zijn in een ziekenhuis opgenomen.

De Broodvermenigvuldigingskerk werd in de vorige eeuw gebouwd, maar staat op dezelfde plek waar een Byzantijnse kerk uit de vijfde eeuw ooit stond. Ook is het de plek waar volgens gelovigen Jezus Christus een wonder verrichtte door broden en vissen te vermenigvuldigen en daarmee duizenden mensen te eten gaf.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een kerk of moskee in Israël het doelwit werd van joodse extremisten. De kerk die nu beschadigd is geraakt werd vorig jaar aangevallen door een groep joodse jongeren. Toen werden gelovigen met stenen bekogeld, werd een kruis vernietigd en werden bankjes het meer ingegooid.

De Israëlische president Reuven Rivlin zei dat de autoriteiten alles op alles zullen zetten om de schuldigen te achterhalen. "De vreselijke ontheiliging van zo'n eeuwenoude en heilige gebedsplek is een aanval op de essentie van ons land, waar mensen van verschillende geloven proberen met elkaar in harmonie te leven en wederzijdse tolerantie en respect te tonen", aldus Rivlin.

'Paris Jackson wil trouwen'

Paris Jackson, de dochter van Michael, en haar vriend Chester Castellaw kennen elkaar nog niet zo heel lang, maar volgens RadarOnline hebben de twee nu al plannen om te gaan trouwen. Een bron vertelt aan de website dat Chester de oma van Paris om toestemming wil vragen.

"Chester is al op zoek geweest naar een mooie ring voor Paris, hij is echt van plan om haar te gaan vragen", aldus de ingewijde. Chester, een 18-jarige voetballer, weet dat hij eerst oma Katherine om toestemming moet vragen, zij is de voogd van Paris. "Hij heeft veel respect voor haar grootouders en hij wil de relatie met hen goed houden."

Paris en Chester zouden pas een paar maanden een setje zijn. De bron verklapt dat het wel heel serieus is. "Paris omschrijft hem als haar zielsverwant. Ze is zo ontzettend verliefd op hem." De dochter van Michael en haar vriendje zouden veel tijd met elkaar doorbrengen. "Ze wonen bijna samen. Hij heeft een hele positieve invloed op haar."

Of de twee ook echt zullen gaan trouwen? Volgens de ingewijde vindt de Jackson-familie Paris daar nog een beetje jong voor. "Ze is nog maar een tiener."

Rotterdam jaagt op overtreders in horeca

De gemeente Rotterdam wil nog strenger optreden tegen horecagelegenheden die illegaal drank schenken aan minderjarigen. Om overtreders op te sporen gaat de stad jonge proefpersonen inzetten om erachter te komen wie zich niet aan de regels houdt.

De gemeente maakte haar plannen donderdag bekend. Volgens wethouder Hugo de Jonge (Jeugd) is het voor jongeren tot 18 jaar nog steeds heel eenvoudig om aan een drankje te komen, bijvoorbeeld in sportkantines of in het café. De stad is van plan veel vaker boetes uit te delen aan overtreders.

Volgens de wethouder wil de stad een duidelijke grens trekken. "Daar valt niet mee te marchanderen", aldus De Jonge.

Een andere maatregel die de Maasstad wil invoeren om drugs- en alcoholgebruik onder jongeren te verminderen is door spijbelaars te screenen op drugs- en alcoholgebruik. Leerplichtambtenaren die probleemgebruik vermoeden verwijzen deze jongeren door naar verslavingszorg.

Nederlandse cricketers verliezen meerdaagsewedstrijd van Papua Nieuw-Guinea

De Nederlandse cricketers hebben hun openingsduel om de ICC Intercontinental Cup verloren. In Amstelveen waren de cricketers van Papua Nieuw-Guinea met 5 wickets te sterk voor Oranje. De Intercontinental Cup is een competitie voor meerdaagse cricketwedstrijden met Associate Members van de ICC. 

Dinsdag was de eerste dag van de wedstrijd, waarin Nederland tot een score kwam van 209 runs in 64.4 overs. Paul van Mekeren haalde met 34 runs de meeste runs binnen. Dit leek een lage score, maar Papua Nieuw-Guinea verloor dinsdag al zes wickets en ging woensdag uit na 128 runs. 

In de tweede inning startte Nederland niet goed, na zeventien runs had PNG al drie wickets te pakken. Michael Rippon bleef uiteindelijk staan voor 36 runs en Wesley Barresi scoorde 41 runs. Tim van der Gugten (57 runs) en Van Meekeren (33) produceerden het hoogste partnership van de Nederlandse innings van 83 runs voor het achtste wicket. Met nog wat sprokkelwerk onderin eindigde Nederland op 223 all out (60.3 overs), goed voor een totaal 432 runs. 

Papua Nieuw-Guinea 305 runs nodig om de overwinning te pakken, Woensdag werden al 66 runs gepakt. Oranje begon donderdag op dag drie goed aan de wedstrijd doordat Van Meekeren twee man uit bowlde. Hier bleef het echter bij er viel in het resterende deel nog slechts één wicket. Assad Vala en Mahuru Dai waren namens de gasten goed voor respectievelijk 124 en 91 runs. 

Dinsdag speelt Nederland opnieuw tegen Papua Nieuw-Guinea, maar dan speelt het een ééndaagse wedstrijd voor de World Cricket League Championship een toernooi waar tickets zijn te behalen voor het kwalificatietoernooi voor het WK cricket. 

Kinderen krijgen hoortoestel weer vergoed

Hoortoestellen voor kinderen tot achttien jaar worden weer vergoed. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigde donderdag aan ze de verplichte eigen bijdrage die de ouders nu moeten betalen, gaat schrappen.

Schippers kwam daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Die wil niet wil dat kinderen een achterstand oplopen omdat ze geen goed hoortoestel hebben omdat hun ouders de eigen bijdrage niet kunnen betalen. De Kamer wil haast maken met de maatregel, waar de minister eerder nog nader onderzoek naar wilde laten doen.

Vrienden en intimi nemen afscheid van Drs. P

Met gezang, muziek en enkele vrolijke noten hebben vrienden en intimi donderdag in Amsterdam afscheid genomen van zanger, dichter en tekstschrijver Drs. P. Het moest niet al te droevig worden, luidde de aankondiging bij de besloten afscheidsdienst in het Bethaniënklooster op de Wallen.

"Hij haatte rouwbeklag. Hij wil dat wordt afgezien van lyriek en zwaarmoedigheid en zou het waarderen als er foute grappen worden gemaakt." In een intieme setting brachten vrienden en collega's een laatste eerbetoon aan Heinz Polzer, die zaterdag op 95-jarige leeftijd overleed. Onder anderen Gerard Cox, Herman Finkers, Rick de Leeuw en Jenny Arean brachten een laatste groet.

Ivo de Wijs zong een lied en haalde herinneringen op aan 'drs. RIP. De man die ik als mijn tweede vader mocht beschouwen'.

Verdachte schietpartij VS geïdentificeerd

De politie in de Amerikaanse staat South Carolina heeft een verdachte op het oog voor de schietpartij in een kerk donderdag, waarbij negen mensen het leven lieten. Het gaat om de 21-jarige Dylann Roof.

De politie is met man en macht op zoek naar Roof. Er zijn videobeelden van de jongeman vrijgegeven en van zijn vermoedelijke vluchtauto.

De autoriteiten gaan uit van een haatdelict.

Eurozone steeds belangrijker voor Griekenland

Het belang van de eurozone als handelspartner van Griekenland is dit jaar sterk toegenomen, na jaren van afname of lichte groei. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Duitsland, de grootste economie in de eurozone, heeft Rusland ingehaald als belangrijkste goederenleverancier, terwijl nummer drie Italië Turkije afloste als voornaamste afzetmarkt.

In de eerste vier maanden van dit jaar was 39 procent van de Griekse handelswaarde toe te schrijven aan zaken doen met de eurolanden. Een jaar eerder was dat nog 35 procent. Volgens het CBS is met name de Griekse export 'fors meer gericht' op het eurogebied dan vorig jaar. "Het niveau van voor de crisis is echter nog niet bereikt". In de eerste vier maanden van 2007 was bijna de helft van alle Griekse handel gericht op de overige eurolanden.

Btw-verhoging: Efteling te duur

Het CDA in Brabant vreest dat de voorgenomen btw-verhoging in de vrijetijdssector funest is voor de Efteling. Daardoor zouden volgens de partij duizenden Brabanders hun baan verliezen, aldus Omroep Brabant.

In de kabinetsplannen voor belastinghervorming is er sprake van het schrappen van het lage btw-tarief van 6 procent voor de vrijetijdssector. De verhoging naar 21 procent heeft echter 'dramatische gevolgen' stelt het CDA in Provinciale Staten. Kaartjes voor de Efteling worden zo duur, dat het park niet meer kan concurreren met Belgische pretparken zoals Bobbejaanland.

Eén op de tien Brabanders werkt volgens het CDA in de vrijetijdssector. Dat komt neer op een totaal van 100.000 banen. Het provinciebestuur zou daarom 'alsnog een lobby richting de minister' op moeten starten om de verhoging van de btw tegen te houden, meent de partij.

Btw-verhoging: Efteling te duur (Foto: Novum)
Btw-verhoging: Efteling te duur (Foto: Novum)

DAF verhoogt productie en zoekt extra mensen

Vrachtwagenfabrikant DAF in Eindhoven gaat voor de derde keer dit jaar de productie met enkele tientallen trucks per dag verhogen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de onderneming op zoek naar vierhonderd nieuwe werknemers. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf donderdag.

DAF wil vanaf september tweehonderd vrachtwagens per dag maken. Daarvan worden er straks 182 gemaakt in Eindhoven en achttien bij de vestiging in het Britse Leyland. De nieuwe werknemers worden aangetrokken voor Eindhoven en het Belgische Westerloo. In Westerloo worden de assen en de cabines van de trucks gebouwd.

In juni had DAF de productie ook al verhoogd, van 156 naar de 174 exemplaren die nu van de band rollen. In april lag de productie nog op 140 voertuigen per dag.

Door de aantrekkende economie is er volgens DAF een grotere vraag naar zuinige trucks. Inclusief de vierhonderd nog te werven arbeidskrachten telt DAF, onderdeel van de Amerikaanse truckfabrikant Paccar, straks 7800 werknemers.

Mogelijk meer samenwerking met Britse douane

Nederland gaat mogelijk meer samenwerken met de Britse douane om te voorkomen dat illegale migranten in Hoek van Holland de boot nemen naar Engeland. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) staat open voor verdere samenwerking, waarbij Britse grenswachten mogelijk naar Hoek van Holland komen.

Dijkhoff zei dat donderdag tijdens een werkbezoek aan een bureau van de Koninklijke Marechaussee in Hoek van Holland. De KMAR probeert daar onder meer verstekelingen te onderscheppen.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wil de samenwerking met Nederland uitbreiden. Wat Dijkhoff betreft is dat bespreekbaar. Hij staat niet onwelwillend tegenover het Britse voorstel. Hij wijst erop dat de Nederlandse en Britse douane al heel lang goed samenwerken.

Turnster Wevers verrast met meerkampbrons op Spelen

Turnster Lieke Wevers heeft tijdens de Europese Spelen in Baku voor een verrassing gezorgd door in de meerkamp de bronzen medaille voor zich op te eisen. De 23-jarige Nederlandse liet op het laatste onderdeel de Duitse Sophie Scheder nog achter zich.

Wevers begon met 13.700 punten op sprong, waar ze de vijfde plaats mee pakte. Dankzij 13.966 punten op de brug met ongelijke leggers 13.533 punten op de evenwichtsbalk begon Wevers als vierde aan de oefening op de vloer, het laatste onderdeel. Ze moest daarin een flinke achterstand goedmaken op Scheder, maar met 13.866 punten leek Wevers daar plotseling een goede kans op te maken. Scheder, die op de brug nog onderuit was gegaan, kwam niet verder dan 13.033 punten.

Het leverde Wevers over vier onderdelen een totaal op van 55.065 punten, ruim een tiende meer dan de 54.932 van Scheder. De overige medailles waren ver buiten bereik: Aliya Mustafina uit Rusland was oppermachtig met 58.566 punten, Guilia Steingruber pakte met 56.699 het zilver namens Zwitserland. Voor Wevers is het de tweede bronzen medaille, want ook met het Nederlandse team was er eremetaal van dezelfde kleur. Mustafina pakte met het Russische team al goud.

Wevers in actie tijdens de Spelen in Baku (Foto: Getty)

OM: afperser De Mol hoeft cel niet meer in

Het Openbaar Ministerie heeft een voorwaardelijke celstraf van tien maanden geëist tegen de man die wordt verdacht van afpersing van de familie De Mol. Ook eist het OM een celstraf ter hoogte van het voorarrest van 141 dagen tegen de 71-jarige Dirk M en een contactverbod met zijn slachtoffers.

Deze eis betekent dat M. niet meer terug zou hoeven naar de cel. Het OM volgt de opvatting van geraadpleegde deskundigen die verklaarden dat M. slechts beperkt toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan een vorm van dementie waardoor zijn empathisch vermogen ernstig is aangetast en die tot obsessief en dwangmatig gedrag leidt.

Amsterdammer slikt het vaakst erectiepil

De meeste erectiepillen zijn vorig jaar verstrekt in Amsterdam en omgeving. Mannen in het noorden en oosten van het land slikken de potentiepil het minst. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Waarom het gebruik van erectiemiddelen in Amsterdam veel hoger ligt is onbekend. "Het gebruik komt daar anderhalf keer boven het landelijke gemiddelde uit, we hebben hier geen duidelijke verklaring voor", zegt een woordvoerster van SFK.

Openbare apotheken verstrekten het afgelopen jaar aan 120.000 mannen in totaal bijna 300.000 keer een erectiemiddel. Viagra nam daarvan ongeveer de helft (54 procent) voor zijn rekening, gevolgd door het merk Cialis met 38 procent.

Na het verlopen van het patent van Viagra verschenen in de loop van 2013 de eerste goedkopere varianten op de Nederlandse markt.

Dode honden in vriezer pizzeria

In de vriezer van een pizzeria in Italië heeft de politie een lugubere vondst gedaan. Maar liefst vier dode honden lagen in de diepvries, meldt het AD. Ook lagen er zestien hondenkadavers te rotten in kennels.

Een anonieme tip leidde de politie naar het bijgebouw van de pizzeria, een onderdeel van een boerderij in Tagliolo Monferrato. Naast de dode honden werd ook rot voedsel aangetroffen. De hygiëne was zwaar onder de maat. De pizzeria werd gesloten.

Het koppel dat de zaak uitbaat, beweert dat de honden in de winter waren gestorven. Omdat de grond toen bevroren was, zouden ze de dieren niet hebben kunnen begraven, en restte hen geen andere optie dan de lijken in te vriezen. De andere zestien kadavers waren al in vergaande staat van ontbinding.

Bij het stel werden ook vier nog levende honden gevonden. Deze waren echter zwaar ondervoed en zijn naar een opvang gebracht. Het koppel is beschuldigd van het mishandelen en doden van dieren.

Li Jie met marathonpartij naar halve finale Spelen

De Nederlandse tafeltennisster Li Jie heeft zich donderdag met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinales op de Europese Spelen in het vrouwenenkelspel. Een immense comeback in de vijfde game lag aan de basis van de zege op de Franse Li Xue. Het werd 4-2 voor de Nederlandse.

In de derde game trakteerde de Franse tafeltennisster Li Jie juist op een inhaalrace. Ze stond vier punten achter, maar won de game met 11-8. Nadat Li Jie de vierde game weer had gewonnen en zo de stand gelijk trok, leek de Française weg te lopen in de vijfde game. Li Jie boog een 6-2 achterstand echter om naar een 11-8 gamewinst.

In de zesde game had de Nederlandse moeite om de wedstrijd uit te spelen, maar ze trok de game uiteindelijk met 12-10 over de streep. Donderdagmiddag speelt Li Jie de kwartfinalepartij tegen de Duitse titelfavoriete Han Ying.

Li Jiao voegt zich bij haar teamgenoot Li Jie in de kwartfinales van het damesenkelspel op de Spelen. Donderdagochtend versloeg ze de Oostenrijkse Liu Jia in vier games: 12-10, 11-6, 11-7, 11-8.

De Nederlandse tafeltennisster had in de eerste set nog enige moeite met de Oostenrijkse, maar domineerde daarna de wedstrijd. Ze verloor veel minder opslagen dan haar opponente, kwam nooit op grote achterstand en speelde uiteindelijk de wedstrijd in ruim een half uur uit.

Li Jiao in actie tijdens de landenwedstrijd, waar Nederland zilver pakte (Foto: Getty)


Update 15.37 uur

Li Jie heeft de halve finales van het tafeltennistoernooi op de Spelen in Baku bereikt. De Nederlandse had zeven games nodig om haar als eerste geplaatste Duitse rivale Han Ying te verslaan: 8-11, 7-11, 11-6, 11-7, 11-9, 9-11, 11-8.

Aanvankelijk leek het erop dat de kwartfinales het eindstation zouden zijn voor de 31-jarige Li Jie. Binnen twintig minuten had ze de eerste twee games verloren, maar daarna knokte zich terug. Ze won drie games en kwam op voorsprong, maar kon de partij nog niet beslissen. Ying vocht terug en bracht de stand op 3-3. In het laatste bedrijf hield de Nederlandse ten slotte het hoofd koel en benutte ze bij een stand van 10-8 haar matchpoint.

Tsipras: wij willen oplossing voor crisis

De Griekse premier Alexis Tsipras wil een oplossing voor de Griekse schuldenproblematiek, maar wacht nog op de reacties van de Europese Unie op de voorstellen die zijn gedaan om de crisis op te lossen. Dat heeft Tsipras gezegd in de Oostenrijkse media.

Daarmee spreekt Tsipras tegen dat zijn regering geen concrete voorstellen zou hebben ingediend. Volgens Brussel is het juist nog wachten op nieuwe Griekse plannen voor een oplossing van de schuldencrisis. Tsipras brengt donderdag een bezoek aan het Russische Sint-Petersburg om een economisch forum bij te wonen.

Donderdag vergadert de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, in Luxemburg over Griekenland. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft al laten weten niet te verwachten dat dit overleg resultaat zal opleveren.

Tsipras: wij willen oplossing voor crisis (Foto: Novum)
Tsipras: wij willen oplossing voor crisis (Foto: Novum)

Supermarktomzet omhoog

De supermarktomzet is in de eerste vijf maanden van het jaar met 2,3 procent gestegen tot 14,8 miljard euro. Dat maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag bekend.

De organisatie merkte daarbij op dat de opbrengsten over heel 2014 uitkwamen op 34,3 miljard euro. Het CBL constateert dan ook dat 2015 een 'zonnig jaar' belooft te worden voor de Nederlandse supermarktbranche.

De consument gaat daarbij gemiddeld 2,7 keer per week boodschappen doen. Per maand worden in doorsnee 2,9 verschillende winkelformules bezocht. Uit een onderzoek blijkt volgens het CBL verder dat supermarktbezoekers loyale klanten zijn. Bij negatieve berichtgeving wisselt 'slechts 13 procent' van supermarkt. Dat aantal is hoger bij producten, daar wisselt de productkeuze bij slechte berichten met 36 procent.

Dagelijks doen 4 miljoen consumenten hun boodschappen in de ruim 4300 supermarkten die het CBL vertegenwoordigt.

Eerste MERS-besmetting in Thailand

Na Zuid-Korea is het MERS-virus nu ook opgedoken in Thailand. De autoriteiten in het land bevestigden donderdag de eerste besmetting. Het betreft een 75-jarige man die onlangs uit Oman naar Thailand reisde.

Het MERS-virus, dat verwant is aan SARS, komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. De man die besmet is geraakt is in quarantaine geplaatst in de faciliteit voor besmettingsziektes van het ministerie van volksgezondheid. Drie familieleden met wie de man reisde, worden onderzocht in hetzelfde complex.

Ook andere mensen met wie de man mogelijk in contact is geweest, zoals medepassagiers uit het vliegtuig, worden in de gaten gehouden. "We adviseren de bevolking niet in paniek te raken, omdat de patiënt en zijn familieleden van begin af aan zijn gescheiden. Ons systeem is hier op voorbereid en we houden de mensen goed in de gaten."

Eis van 3 jaar in Valkenburgse zedenzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag drie jaar cel geëist waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen de 21-jarige verdachte Armin A. in de Valkenburgse zedenzaak. Volgens het OM heeft A. een zestienjarig meisje aangezet tot prostitutie en haar onttrokken aan het ouderlijk gezag.

Het meisje moest eind vorig jaar in tien dagen tijd zeker zestig klanten afwerken in hotels in Valkenburg. Volgens het OM had A. de kamers gehuurd en onderhandelde hij met klanten, ook over zonder condoom vrijen. Het meisje deed wat hij van haar wilde, omdat ze smoorverliefd op hem was, blijkt uit haar verklaringen. "Ze had alles voor hem over, liet zich uitschelden voor kankerhoer en schofferen, maar wilde hem niet kwijtraken", aldus het OM.

Het was volgens het OM een komen en gaan van klanten. "De ene klant die de andere aflost, bij een meisje van 16", aldus het OM.

Volgens het meisje heeft ze zeker 3000 euro verdiend met de prostitutie. Dat geld heeft ze aan A. afgegeven. Die ging ermee naar het casino en vergokte het.

A. heeft een strafblad en zat al eerder vast wegens het mishandelen van een levensgezel. Ook waren er veroordelingen voor diefstal en diefstal met geweld. Volgens A. kwam dat omdat hij met de verkeerde vrienden omging.

Het meisje wordt momenteel psychisch behandeld in een kliniek, onder meer gespecialiseerd in slachtoffers van loverboys, aldus advocaat Nino Pennino van de ouders van het kind. Pennino eist een bedrag van 12.500 euro aan smartengeld plus een vergoeding voor materiele kosten.

Onderzoek naar afschaffen vermelding sekse

 Een commissie moet uitzoeken in hoeverre het "mogelijk en wenselijk'' is om af te zien van geslachtsvermelding in de verschillende wetten die het ouderschap aangaan. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.

Sinds vorig jaar is de Staatscommissie herijking ouderschap bezig om de regering te adviseren over juridisch ouderschap, meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap. Van der Steur wil dit college nu vragen om genoemd extra onderzoek.

De Tweede Kamer praat donderdagmiddag over sekseregistratie. Veel partijen willen dat die wordt afgeschaft in zaken waarbij het er niks toe doet of je man of vrouw bent. GroenLinks wil zelfs dat het verschil al niet meer wordt gemaakt door de burgerlijke stand, als ouders aangifte komen doen van een pasgeborene.

DNB houdt vast aan verlagen hypotheeklimiet

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt vast aan zijn voorstel om het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis verder omlaag te schroeven. Het idee leidde pas al tot veel ophef en negatieve reacties uit de politiek.

Een begrijpelijke 'schrikreactie', stelde Jan Sijbrand, directeur toezicht bij DNB, donderdag. Maar hij dringt aan op een 'tweede ronde' in de discussie. Vanuit het oogpunt van de financiële stabiliteit is het volgens hem echt nodig om de hypotheeklimiet verder te verlagen. Dat deze nu relatief hoog is zorgt er namelijk voor dat buitenlandse banken afgeschrikt worden om naar Nederland te komen en toe te treden tot onze markt.

Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen. In 2018 moet dat verlaagd zijn tot 100 procent. Als het aan DNB ligt gaat het kabinet nog een stap verder en wordt de hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.

DNB houdt vast aan verlagen hypotheeklimiet (Foto: Novum)
DNB houdt vast aan verlagen hypotheeklimiet (Foto: Novum)

Deadmau5 niet blij met parodie-musical

Sommige fans van Deadmau5 dachten dat hun favoriete dj een eigen musical kreeg toen ze de aankondiging van Deadmouse: The Musical tegenkwamen. Het gaat echter om een parodie en de dj zelf wond zich direct op over de verwarring.

Joel Zimmerman, zoals de dj echt heet, liet er geen gras over groeien en liet zijn advocaten een brief sturen naar de makers van de voorstelling. Op Twitter deelde hij de brief waarin hij verzocht de naam Deadmouse niet te gebruiken. De makers reageerden door op de website te benadrukken dat het gaat om een parodie en dat Deadmau5 niet betrokken is bij de voorstelling. Wat de dj betreft afdoende, laat hij op Twitter weten: "Het musicaldebacle is geregeld. Ze hebben zojuist nadrukkelijk vermeld dat het gaat om een parodie."

De Canadese voorstelling gaat over een muis die een house-dj wil worden, maar wordt gediscrimineerd omdat hij een muis is. "Denk aan een mix van Ratatouille en Book of Mormon", staat op de website te lezen. De karakters zijn gebaseerd op beroemde dj's. Behalve Zimmerman (Joel Zimmermouse) worden ook David Guetta (David Goudda) en Avicii (Avicheese) op de hak genomen.

Parlement Hong Kong verwerpt omstreden kieswet

De volksvertegenwoordiging van Hong Kong heeft donderdag door de Chinese regering in Beijing gesteunde voorstellen voor een nieuwe kieswet verworpen. Na twee dagen van soms verhitte debatten liep de uiteindelijke stemming uit op een anticlimax, omdat de meeste pro-establishmentparlementariërs de vergaderzaal kort daarvoor verlieten.

Slechts acht leden stemden voor de voorstellen en 28 tegen. Om aangenomen te worden hadden de voorstellen de steun van ten minste 47 van de zeventig parlementsleden nodig. Parlementslid Jeffrey Lam sprak van een 'hiaat in de communicatie'; ze wachtten op de terugkeer van een collega die onwel was geworden. De parlementsleden vertrokken echter nadat hun verzoek om een schorsing van vijftien minuten was afgewezen.

"Als je naar hun schertsvertoning kijkt, kan je alleen maar medelijden met Hong Kong hebben dat wij aan zulke mensen zijn overgeleverd", zei pro-democratieparlementslid Emily Lau.

De regering van Hong Kong had aanvankelijk voorgesteld de hoogste leider van het gebied in 2017 rechtstreeks te laten kiezen en niet meer door een panel samengesteld uit lokale elites. Beijing ging daarmee akkoord, op voorwaarde dat de kandidaten eerst door die panels werden gescreend. Nu de voorstellen zijn afgewezen is de kans op een jarenlange politieke impasse groot. China en ook de regering van Hong Kong lieten weten dat bij afwijzing van de voorstellen alles bij het oude zou blijven.

China heeft teleurgesteld op de uitslag van de stemming gereageerd. Het resultaat was niet wat Beijing wilde zien, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken. Maar aangezien Hong Kong een onderdeel is van China, is het een binnenlandse aangelegenheid waar andere landen zich niet mee moeten bemoeien, voegde hij eraan toe.

De voormalige Britse kroonkolonie heeft in China de status van een bijzondere bestuurlijke regio, met een eigen juridisch en financieel systeem en burgerlijke vrijheden die inwoners van de rest van China niet hebben. De stad heeft zijn roerigste jaar achter de rug sinds Hong Kong in 1997 weer onder gezag van Beijing kwam. Tienduizenden mensen gingen in het afgelopen najaar de straat op om tegen de voorgestelde screening van kandidaten te protesteren.

'Geen Grieks verzoek om Russische steun'

Griekenland heeft niet bij Rusland aangeklopt voor financiële steun. Dat liet de Russische plaatsvervangend onderminister van Financiën, Sergei Storchak, donderdag weten.

Volgens Storchak heeft Rusland niet de budgettaire middelen om Griekenland te helpen. De Russische overheid is volgens de bewindsman meer geïnteresseerd in normale verstandhoudingen tussen Griekenland en al zijn partners. Moskou wil de spanningen niet verder vergroten.

De Griekse premier Alexis Tsipras bracht in april een bezoek aan president Vladimir Poetin in Moskou. Destijds werd gemeld dat Tsipras niet om economische hulp heeft gevraagd. Tsipras is donderdag bij een economisch forum in Sint-Petersburg, waar hij Poetin zal ontmoeten.

Gevaarlijk speelgoed verkocht bij Trekpleister

Baby's moeten niet met het speelgoed Mobile Phone en Car Alarm van het merk Megcos spelen. De meegeleverde batterijen kunnen lekken, waardoor er gevaarlijke chemicaliën kunnen vrijkomen. Ook is het geluid van het speelgoed te hard, wat gehoorbeschadiging kan veroorzaken. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De speelgoedjes zijn vanaf 2 juni dit jaar verkocht bij drogisterijketen Trekpleister. Mensen die de speeltjes hebben gekocht, kunnen deze terugbrengen naar de winkel.

Zilver voor Stef Clement in tijdrit op Spelen Baku

Wielrenner Stef Clement heeft donderdag de zilveren medaille veroverd op de tijdrit van de Europese Spelen in Azerbeidzjan. Het goud was voor de superieure Wit-Rus Vasil Kiryenka, die de 51,6 kilometer als enige binnen het uur afrondde: 59:36,03. Clement had 1:10,05 langer nodig. De Spanjaard Luis Leon Sanchez werd derde en neemt het brons mee naar huis.

Clement bouwde zijn tijdrit op het winderige parcours langs de Kaspische kust langzaam op maar boekte steeds betere tussentijden in de tweede helft van de race. Kiriyenka was eerder dit seizoen ook al de snelste in de lange tijdrit in de Giro d'Italia.

Eerder op dag won Nederland met Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten ook al goud en brons op de tijdrit bij de vrouwen, terwijl de Nederlandse boogschutters brons pakten in de teamwedstrijd.

Clement op weg naar zilver tijdens de eerste Europese Spelen (Foto: Getty)

Handboogschutters pakken brons op Spelen

De Nederlandse handboogschutters zijn doorgedrongen tot de halve finales op de Europese Spelen in Azerbeidzjan. In de kwartfinales zetten de drie mannen de Russen opzij in een beslissende shoot-off. De reguliere wedstrijd eindigde in 4-4.

Sjef van den Berg, Mitch Dielemans en Rick van der Ven zagen hoe de eerste pijl van de Russen in het hart van de roos vloog, maar lieten zich niet afschrikken. De eerste set werd met drie tienen op een rij (drie keer in de roos) winnend afgesloten. De tweede set ging verloren door een slordige zes, maar in de derde set herstelde Nederland de voorsprong met twee negens en vier tienen.

In de vierde set kwam Nederland een punt tekort, waardoor de shoot-off nodig was. Daarin schoten de Nederlanders drie tienen. Later op donderdag treden de mannen aan voor hun halvefinalepartij.

De officiële livestream waar het boogschieten vandaag te zien is (Bron: YouTube)

Update 13.45 uur

In de halve finale bleek Oekraïne nipt te sterk. Nederland begon erg sterk met 58 punten in de eerste set, die dan ook gewonnen werd. De volgende twee sets gingen naar Oekraïne, onder meer doordat Van der Ven in de derde set begon met slechts een zeven. De vierde set eindigde gelijk, wat betekende dat Oekraïne met 5-3 won. Nederland speelt op het moment van schrijven in de wedstrijd om het brons tegen Frankrijk, wat te volgen is op de livestream op YouTube.

Update 14.06 uur

De Nederlandse boogschutters hebben in de wedstrijd om het brons afgerekend met Frankrijk. In een razendspannende wedstrijd werd het pas beslist in de vierde en laatste set. Daarin leek Nederland het met drie mindere pijlen weg te gooien, maar drie tienen op rij zorgden ervoor dat de druk op Frankrijk te groot werd: 5-3.

Polizei smurft uit voor Grote Smurf

De politie van Düsselsmurf is dinsdag massaal uitgesmurft voor een dode smurf. Eenmaal ter plaatse bleek het hier om niemand minder dan Grote Smurf te gaan.

Bij de politie van de Duitse stad rinkelde dinsdag de smurf. Iemand had vanuit een voortsmurfende trein een lijk zien liggen. De smurf zou een rode broek en een blauwe jas dragen.

Hierop smurfte de Polizei met groot materiaal uit. Meerdere politiesmurfen en zelfs een helismurf werden ingezet om de smurf te vinden. Eenmaal op de smurf des onheils bleek het hier om een halfleeggelopen heliumsmurf van Grote Smurf te gaan.

De Polizei heeft er alles aan gedaan om de nabestaanden van Grote Smurf te bereiken, maar is hier niet in gesmurft. "De oproep van de getuige was volledig geverifieerd", aldus de politiesmurf. "Onder andere omstandigheden, had het zeker smurfen hebben gered."

Schultz tevreden over stap tegen tolheffing

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) is tevreden over het besluit van Brussel om een eerste stap te zetten tegen de Duitse tolheffing op personenauto's. ,,Het is goed om te vernemen dat de Europese Commissie een procedure is gestart'', aldus de bewindsvrouw donderdag.

Ze vindt het verder ,,verstandig'' dat de Duitse regering de invoering van de tolheffing heeft uitgesteld. Schultz heeft zich steeds fel verzet tegen het plan van haar Duitse collega Alexander Dobrindt omdat het voornemen barrières opwerpt voor het grensverkeer en buitenlandse automobilisten discrimineert.

Vorige week heeft Schultz de zaak nog weer aangekaart bij de verantwoordelijke Europees Commissaris Violeta Bulc. ,,Ik blijf de ontwikkelingen in Berlijn en Brussel scherp volgen', aldus Schultz.

Mediafonds: lagere premie voor 'jong' bedrijf

PNO Media, het pensioenfonds voor de media en creatieve sector, onderzoekt mogelijkheden om de premie te verlagen voor bedrijven met jonge medewerkers. Dit om het pensioenfonds aantrekkelijker te maken voor deze bedrijven. Dat zei een woordvoerder donderdag, na berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Een van de opties die worden bekeken is variatie in de zogenoemde doorsneepremie, die nu geldt voor alle deelnemers van het pensioenfonds. Dit 'solidariteitsbeginsel' pakt voor jongeren duurder uit ten opzichte van ouderen. Dat komt omdat jongeren hun geld langer kunnen laten renderen.

PNO wil de doorsneepremie niet helemaal afschaffen, maar maatwerk leveren. Dat betekent dat de doorsneepremie per aangesloten bedrijf kan verschillen, waarbij die voor bedrijven met jonge werknemers lager wordt. Bij bedrijven met relatief veel oudere werknemers zou de premie kunnen stijgen.

Amsterdam maakt schoon schip met erfpacht

De gemeente Amsterdam maakt schoon schip met het erfpachtstelsel. Het systeem moet transparanter en eenvoudiger, concluderen hoogleraren van de Grondwaardecommissie Eeuwigdurende Erfpacht in het advies dat ze donderdag aan de gemeenteraad uitbrachten.

De huidige werkwijze is onduidelijk en kostbaar, omdat die tot veel bezwaarprocedures leidt als een erfpachtperiode afloopt en de gemeente het nieuwe erfpachtbedrag (canon) voor de komende periode vaststelt. De gemeente wil het systeem hervormen.

Amsterdammers krijgen in de toekomst de mogelijkheid om eeuwigdurend de erfpacht af te kopen. Erfpachters kunnen kiezen voor een vast jaarlijks bedrag of een lager canon dat jaarlijks wordt verhoogd op basis van inflatiecorrectie. De derde mogelijkheid is eenmalige afkoop. De commissie adviseert de gemeente om aanbiedingen aan Amsterdammers glashelder te communiceren.

Na de zomer komt wethouder Eric van der Burg (Grondzaken) met een bestuurlijke reactie op het advies.

'Ledlampen voldoen niet aan Europese eisen'

Van de 35 onderzochte ledlampen voor huishoudelijk gebruik voldoet er niet één aan alle Europese wettelijke eisen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag op basis van onderzoek.

Bij twintig producten is de elektronische veiligheid om verschillende technische redenen onvoldoende. Bovendien werd bij zes van de 35 lampen de limiet voor zware metalen (lood) overschreden. Bij zeven lampen ontbrak het CE-keurmerk en de merk- en typeaanduiding op de verpakking. Slechts één product voldeed aan alle wettelijke administratieve eisen.

Vijf soorten lampen die via internet zijn verkocht en die niet aan een hoogspanningsproef voldeden, zijn inmiddels teruggehaald bij de kopers. De onderzoekers namen onder meer de lampen van Ikea, Philips, HEMA, Albert Heijn en Kwantum onder de loep.

'Ledlampen voldoen niet aan Europese eisen' (Foto: Novum)
'Ledlampen voldoen niet aan Europese eisen' (Foto: Novum)

Ook beveiligingslek bij Apple

Na de problemen bij smartphones van Samsung kampen de apparaten van Apple ook met een lek in de beveiliging. Onderzoekers van de universiteiten van Indiana, Georgia en Peking zijn erin geslaagd via het besturingssysteem van Apple toegang te krijgen tot gevoelige gegevens van andere apps als internetbankieren en email, zo werd donderdag bekend.

Eerder bleek al dat de apparaten van Samsung kampen met een lek via het toetsenbord. Samsung maakte bekend binnen enkele dagen met een update van zijn beveiligingssoftware te komen.

De onderzoekers hebben Apple al in oktober gewezen op de problemen, maar het is de techgigant vooralsnog niet gelukt om het lek te dichten. Apple heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van de onderzoekers.

Volop actie in Dragon Quest Heroes

Dragon Quest Heroes wordt de eerste Dragon Quest-game in lange tijd die naar het westen komt. Het is alleen geen klassieke RPG, maar een actie-game. Dragon Quest Heroes is in principe een Dynasty Warriors-game verwikkeld in een Dragon Quest jasje, vergelijkbaar met Zelda en Hyrule Warriors.

Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below (zoals de game volledig heet) komt op 13 oktober uit voor de PlayStation 4. Bekijk de beelden hieronder.

'Afperser familie de Mol verminderd toerekeningsvatbaar'

De afperser van de familie De Mol lijdt aan een vorm van dementie die zijn empathisch vermogen ernstig aantast en leidt tot obsessief en dwangmatig gedrag. Dat verklaarde neuroloog C. Jonker, die donderdag als getuige-deskundige werd gehoord in de strafzaak tegen de 71-jarige Dirk M.

Zijn ziekte maakt M. volgens de deskundigen die hem onderzocht hebben "ten minste sterk verminderd toerekeningsvatbaar." Hoewel hij besefte dat wat hij deed niet door de beugel kon, was hij op geen enkele manier in staat ermee te stoppen, aldus Jonker.

Een in maart gemaakte hersenscan die tijdens de zitting werd getoond, laat volgens Jonker "een ernstig beeld" zien. Hij acht het zeer onwaarschijnlijk dat M. zijn ziekte simuleert. Het is moeilijk om dit beeld te faken'', aldus de neuroloog.

Jonker zei verder dat M. vrijwel zeker ook al ziek was in de periode waarin hij de familie De Mol dreigbrieven stuurde. "Dit is niet van vandaag op morgen ontstaan."

'Afperser verminderd toerekeningsvatbaar'
'Afperser verminderd toerekeningsvatbaar' (Foto: ANP)

Salt and Sanctuary is 2D Dark Souls

Death's Gambit is niet de enige indie-game die hevig geïnspireerd werd door Dark Souls. Salt and Santuary is in feite gewoon een 2D-versie van de From Software-klassieker. Dat hoeft uiteraard niet slecht te zijn, Dark Souls is een geweldige inspiratiebron.

Salt and Santuary leent vooral van de RPG-elementen in Dark Souls, maar ook het feit dat je voorzichtig moet vechten en dat bazen dodelijk zijn zijn inspiraties. De ontwikkelaar geeft dat ook maar al te graag toe. Salt and Santuary moet nog dit jaar uitkomen voor PS4, PS Vita en pc. Bekijk beelden ervan hieronder.

Brussel in actie tegen Duitse tolheffing

Brussel heeft de eerste officiële stap gezet tegen de Duitse tolheffing voor personenauto's. De Europese Commissie vreest dat buitenlandse automobilisten worden gediscrimineerd en eist opheldering van de regering in Berlijn.

De Duitsers krijgen twee maanden de tijd om te reageren, maakte de commissie donderdag bekend. Raakt Brussel niet overtuigd, dan dreigt de gang naar de rechter.

Brussel uitte al herhaaldelijk kritiek op de tolplannen, die Europese regels zou schenden. Met de heffing wil Duitsland iedereen laten betalen voor het gebruik van snelwegen, maar Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting.

Onder meer Nederland is fel gekant tegen de tol, die aanvankelijk op 1 januari volgend jaar had moeten ingaan. Berlijn liet eerder donderdag weten dat de invoering vertraging zal oplopen door de stap van Brussel. De invoering vindt op z'n vroegst in 2017 plaats.

Kiesraad wil ronselen steviger aanpakken

De Kiesraad wil dat het ronselen van volmachtstemmen bij verkiezingen harder wordt aangepakt. Dat schrijft de Kiesraad in een advies aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en de voorzitter van de Tweede Kamer.

Volgens de Kiesraad is op dit moment onduidelijk wat wel en niet mag met een volmachtstem. Mensen die veroordeeld zijn wegens het ronselen van stemmen moeten tijdelijk worden uitgesloten van het kiesrecht, vindt het orgaan. De Kiesraad vindt dat er gekeken worden of het ronselen van stemmen als misdrijf kan worden bestempeld. Nu is het nog een overtreding.

Het advies is een reactie op geruchten over het ronselen van volmachtstemmen bij gemeenteraadsverkiezingen en het uitblijven van vervolging. De Kiesraad vindt dat er niet mag worden getwijfeld aan de integriteit van verkiezingen.

CBS: consumentenvertrouwen fors gestegen

Het consumentenvertrouwen in Nederland is in juni flink verbeterd ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De graadmeter voor het consumentenvertrouwen klom naar een stand van 6, tegen 2 in mei. Dat is het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd. Volgens het CBS zijn consumenten vooral positiever geworden over het economisch klimaat.

Het consumentenvertrouwen ligt momenteel duidelijk boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 met 27 de hoogste stand ooit. Het dieptepunt werd met min 44 bereikt in februari 2013.

Consumentenbestedingen
Het CBS maakte ook bekend dat de uitgaven van consumenten in Nederland verder zijn gegroeid. De consumentenbestedingen lagen in april 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Een maand eerder stegen de uitgaven op jaarbasis nog met 1,9 procent. Net als in maart namen vooral de uitgaven aan gas, huishoudelijke apparatuur en woninginrichting toe.

Straf: verplichte seks met je vrouw

Een Jemenitische man heeft een opmerkelijke straf gekregen van het stamhoofd. De beste man moet namelijk binnen vier maanden verplicht met zijn eigen vrouw naar bed.

De man bleek al acht maanden te zijn getrouwd met zijn echtgenote. Maar al die tijd had hij haar niet één keer aan zijn krasse kromzwaard geregen.

Toen de vrouw haar beklag had gedaan, werd zij door enkele vrouwen van haar stam lichamelijk onderzocht. Ze deed haar benen wijd, waarna de dames haar tussen de benen voelden. Uit dit onderzoek is gebleken dat de vrouw nog maagd is.

Hierop overlegde haar stam met de stamhoofd waar de ongeile echtgenoot toebehoort. Samen hebben de stammen besloten dat de man nu binnen vier maanden het vliesje van zijn vrouw moet hebben doorboord. Is dit niet het geval, dan mag zij van hem scheiden.

The Tomorrow Children is nog steeds bizar

The Tomorrow Children oogt nog altijd uniek en bizar in de onderstaande E3-trailer. Q-games (bekend van de Pixeljunk-games) beschrijft het als een openwereld sandbox-spel die qua esthethiek geïnspireerd is door oude Russische ideologieën. Anderzijds lijkt het ook gewoon een beetje op Minecraft.

The Tomorrow Children, die exclusief is voor PS4. heeft nog geen releasedatum.

NPO wil HD-kwaliteit voor tv-zenders in ether

De Nederlandse Publieke Omroep wil zijn televisiezenders NPO 1, 2 en 3 vanaf 2017 in hoge kwaliteit aanbieden via de ether. NPO-bestuurder Henk Hagoort zei donderdag op het Mediapark Jaarcongres te willen innoveren in ethertelevisie. Zo houden kijkers keuze tussen verschillende aanbieders van televisie, aldus Hagoort.

Digitenne is een aanbieder van digitale ethertelevisie. Als het aan de NPO ligt kunnen kijkers vanaf 2017 nog steeds via de ether kijken, maar dan in vol HD-kwaliteit. De drie publieke televisiezenders blijven gratis te ontvangen via de ether. Volgens Hagoort is de consument winnaar "met meer keuze tussen aanbieders en meer kwaliteit op het beeldscherm".

Linda de Mol wil halve ton van afperser

Linda de Mol wil een halve ton schadevergoeding van de man die haar en haar familie zou hebben bedreigd en afgeperst. Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van de strafzaak tegen de 71-jarige Dirk M.

De dreigbrieven aan het adres van de presentatrice en haar kinderen waren aanleiding om extra beveiligingsmaatregelen te treffen. De Mol wil een vergoeding van 50.000 euro voor de kosten die ze daarvoor moest maken, liet de rechtbank weten. De verdachte verklaarde zich desgevraagd bereid de schade te vergoeden.

Spannende parlementsverkiezingen in Denemarken

Kan de centrumlinkse regering van premier Helle Thorning-Schmidt doorregeren of komt de rechtse oppositie aan de macht? Dat is de inzet van de parlementsverkiezingen donderdag in Denemarken. De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace.

Een van de belangrijkste onderwerpen in de campagne is immigratie en de gevolgen ervan voor de Deense sociale zekerheid. Beide kampen hebben beloofd het immigratiebeleid strenger te zullen maken.

In een peiling die donderdag werd uitgevoerd komt de huidige regeringscoalitie tot 49,1 procent van de stemmen en de oppositie tot 50,1 procent. De foutmarge van de peiling is echter drie procent, waardoor er weinig conclusies aan te verbinden zijn.

Een absolute meerderheid zit er voor geen enkele partij in, waardoor Thorning-Schmidts Sociaal-Democraten en de Liberale Partij van oppositieleider Lars Loekke allebei bondgenoten nodig hebben voor een meerderheid in de Folketing, het Deense parlement.

Site biedt slachtoffer mensenhandel hulp

Slachtoffers van mensenhandel, deskundigen, hulpverleners en anderen die hulp of informatie willen, kunnen vanaf donderdag een speciale website raadplegen. Hierop staan allerlei partijen en instanties vermeld die zich bezighouden met de hulpverlening op dit terrein.

Aan www.wegwijzermensenhandel.nl doen verschillende ministeries mee. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt het belangrijk dat er een goed toegankelijk en overzichtelijk aanbod is van instanties. Hij wijst erop dat mensenhandel nog steeds toeneemt.

De problemen die slachtoffers hebben, lopen erg uiteen. Dat komt omdat mensenhandel zich op verschillende manieren manifesteert. Het kan gaan om seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting maar mensen kunnen ook worden gedwongen om criminele activiteiten uit te voeren.

Als signalen over dit soort misstanden sneller worden opgepikt af aangemeld, kunnen daders ook doelmatiger worden aangepakt, is de gedachte.

Doden Portugal zijn twee vrouwen en een man

De drie mensen die zijn omgekomen bij het busongeluk in Portugal zijn twee vrouwen en een man. Dat meldden Portugese media donderdag. Hun identiteit is nog niet bekend. In de bus zaten meer dan dertig Nederlandse toeristen.

Drie andere inzittenden zijn er slecht aan toe. Een van hen is een 63-jarige man. Hij ligt in kritieke maar stabiele toestand in een ziekenhuis in Lissabon. Hij wordt donderdag geopereerd aan verwondingen aan zijn gezicht.

Het ongeluk gebeurde waarschijnlijk doordat de chauffeur, een 53-jarige Portugees, onwel werd. Hij ligt in een ziekenhuis in Faro.

Herdenking Slag bij Waterloo begonnen

Met koning Willem-Alexander en koningin Máxima onder de belangrijkste gasten, is donderdag in Waterloo bij Brussel de officiële herdenking begonnen van de beroemde slag die daar precies tweehonderd jaar geleden plaatsvond

Het was op 18 juni 1815 dat het Brits-Nederlands leger en Hannoverse en Pruisische troepen de Franse heerser Napoleon Bonaparte definitief versloegen. De ceremonie is aan de voet van de Leeuw van Waterloo, het bekendste monument dat herinnert aan de strijd. Het werd opgericht door Nederland ter ere van de prins van Oranje, een voorvader van Willem-Alexander, die meevocht en daarbij gewond raakte.

De plechtigheid wordt ook bijgewoond door andere afstammelingen van legeraanvoerders en militairen die aan de slag deelnamen.

Voorwaardelijke straf ex-neuroloog Jansen Steur

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur is in hoger beroep veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Het gerechtshof in Arnhem boog zich opnieuw over de zaak nadat de rechtbank eerder drie jaar cel had opgelegd. Het hof achtte donderdag niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses stelde bij meerdere van zijn patiënten.

Het Openbaar Ministerie (OM) had zes jaar cel geëist. Dit vanwege de zelfmoord van een patiënte en het toebrengen van opzettelijk zwaar lichamelijk en psychisch letsel. Opzettelijk handelen door de ex-neuroloog vindt het hof niet bewezen, verwijtbaar handelen wel. De 69-jarige Jansen Steur werd door het hof vrijgesproken van medische delicten. De zes maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar heeft hij gekregen voor valsheid in geschrifte en verduistering.

Verkeerde diagnoses
Jansen Steur werkte jarenlang in het Medisch Spectrum Twente in Enschede en stelde als arts verkeerde diagnoses. Hij vertelde patiënten dat ze ernstige ziektes hadden. Dat bleek achteraf helemaal niet waar te zijn. Een vrouw pleegde zelfmoord, nadat Jansen Steur haar had verteld dat ze de dodelijke spierziekte ALS had. De aan medicijnen verslaafde Jansen Steur werd in 2004 ontslagen.

De voormalige arts was zelf bij de uitspraak van het gerechtshof aanwezig. Bij eerdere zittingen van de zaak voor het gerechtshof was hij niet aanwezig. De advocaat van Jansen Steur had om vrijspraak gevraagd. Diverse deskundigen verklaarden tijdens de zitting dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is als gevolg van een eerdere drank- en drugsverslaving. Mogelijk heeft hij bij een ernstig auto-ongeluk in 1990 hersenletsel opgelopen. De eis van het OM viel daardoor lager uit. De rechtbank in Almelo veroordeelde de ex-neuroloog in februari 2014 nog tot drie jaar cel.

Oranjevrouwen in achtste finales WK tegen Japan

De Nederlandse voetbalsters staan in de achtste finales van het WK tegenover Japan. Dat meldde wereldvoetbalbond FIFA in de nacht woensdag op donderdag.

De Nederlandse speelsters waren woensdag al zeker van een plek in de achtste finales, maar het was nog onduidelijk of ze het daar tegen Duitsland of Japan zouden moeten opnemen. Daar kwam pas duidelijkheid over toen alle zes groepen klaar waren. "We gaan naar Vancouver om te spelen tegen wereldkampioen Japan. Woensdag om 04.00u 's nachts", aldus de Leeuwinnen op Twitter.

Shenmue 3 breekt wereldrecord game-crowdfunding

De crowdfunding voor Shenmue 3 heeft het guiness world record van snelst behaalde eerste miljoen voor een game ooit verbroken. De game haalde een miljoen dollar op binnen 1 uur en 42 minuten. Daarnaast is Shenmue 3 nu het op één na snelste Kickstarter-project ooit.

Tijdens de persconferentie van Sony eerder deze week op E3, kwam Yu Suzuki, bekend van Virtua Fighter en natuurlijk Shenmue, het podium op om te verkondigen dat hij ondanks alle tegenslagen alsnog bezig wil met Shenmue 3. Hiervoor moest echter wel 2 miljoen dollar bij elkaar geharkt worden. Zoals gezegd was de eerste miljoen al na een kleine twee uur binnen. De tweede miljoen, het beoogde bedrag, was na ongeveer 9 uur al binnen.

Het vorige record stond op naam van Torment: Tides of Numenera, de spirituele opvolger van Planescape: Torment, met 6 uur en 5 minuten. Naast snelste miljoen voor een game ooit heeft Shenmue 3 ook meteen de tweede plaats voor zich gewonnen van snelste Kickstarter-project ooit; de koploper voor dat record staat nog steeds op naam van de Pebble-smartwatch. De Pebble haalde binnen 46 minuten een miljoen dollar op.

Inmiddels staat de teller op een dikke drie miljoen, met nog een hele maand te gaan. Wat het uiteindelijke bedrag wordt blijft natuurlijk gissen, maar het zal geen kinderachtige som worden. Het leek er even op alsof Shenmue 3 Star Citizen achterna ging. Die game haalde het onwaarschijnlijke bedrag van 84 miljoen dollar op. De funding van Shenmue 3 is momenteel enigszins gestagneerd, maar wie weet wat er nog kan gebeuren.

Holleeder om nog drie andere moorden vervolgd

'Topcrimineel' Willem Holleeder wordt behalve voor de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006), ook vervolgd voor zijn betrokkenheid bij drie andere liquidaties en één poging daartoe. Het gaat om de criminele afrekeningen op John Mieremet, Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Ook wordt Holleeder vervolgd voor een poging tot moord op Mieremet. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag op een zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

De aanklagers hebben tot de nieuwe vervolgingen besloten, onder meer na de verklaringen over zijn betrokkenheid bij de liquidaties, die zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra over hem hebben afgelegd.

Amsterdam investeert 200 miljoen voor fietser

Amsterdam en omliggende gemeenten investeren de komende tien jaar zo'n 200 miljoen euro in fietspaden, fietsenstallingen en verkeersveiligheid voor fietsers. Dit maakte de stadsregio Amsterdam, een samenwerkingsverband van zestien gemeenten, donderdag bekend.

De fiets moet bijdragen aan een betere doorstroming in de regio. De elektrische fiets kan op afstanden tot vijftien kilometer een goede vervanging zijn voor de auto en het openbaar vervoer als er goede fietsroutes met zo weinig mogelijk obstakels zijn, redeneert de regioraad. De gemeenten willen tot 2025 ook stallingsmogelijkheden bij tram- en bushaltes en op treinstations verbeteren.

De stadsregio helpt gemeentes de komende tien jaar met betalen van nieuwe vrijliggende fietspaden. De gemeentes streven naar een regionaal fietsnetwerk tussen Amsterdam en de regio, maar ook tussen regiogemeenten onderling.

Nieuwe Shadow of the Beast in beeld

Shadow of the Beast, de oude klassieker, krijgt een nieuwe moderne versie. De remake werd al vorig jaar aangekondigd, maar nu hebben we verse E3-beelden om te bekijken. De game is een 2D-brawler met platformelemeten. Gevechten zijn nog altijd heel bloederig.

Shadow of the Beast, die exclusief is voor PS4, heeft nog geen releasedatum. De ontwikkelaar zegt alleen dat het 'vrij snel' komt.

Animal Crossing voor Wii U is free-to-play

Animal Crossing: Amiibo Party kan gratis gedownload worden als het later dit najaar uitkomt. Om de game te spelen heb je alleen wel de nieuwe Animal Crossing-amiibo nodig, dus echt gratis wordt het niet. De game speelt niet als een klassieke Animal Crossing-game, maar lijkt meer op een bordspel zoals we die van Mario Party kennen.

Je kunt straks maar liefst acht Animal Crossing amiibo kopen.

Shin Megami Tensei X Fire Emblem details en gameplay

Shin Megami Tensei X Fire Emblem was gisteren aanwezig op de Treehouse-stream van Nintendo. De game, nog volledig in het Japans, werd maar liefst drie kwartier gespeeld. SMT X FE is een Wii U exclusive die in 2016 moet uitkomen.

De game speelt zich af in een semi-realistische Tokyo. Dat betekent hier dat je door bekende en herkenbare districten zoals Shibuya en Harajaku kunt lopen. Je speelt in deze game als Itsuki, die net als de andere speelbare personages naam wil maken in de Japanse show biz.

Mensen met de wil om op te treden hebben een bepaalde unieke energie, in de stream werd die energie 'performa' genoemd. Demonen uit een andere dimensie willen die performa stelen. De personages vechten hier tegen door samen te werken met Fire Emblem-characters. Itsuki kan bijvoorbeeld de krachten van Chrom lenen, een van de hoofdpersonages in Fire Emblem: Awakening. 

De dungeons en gevechten hebben heel wat weg van de Persona-games. Niet alleen in mechanieken, maar ook hoe het in beeld wordt gebracht en de stijl ervan. Bekijk hoe het precies allemaal werkt in de beelden hieronder.

Gouden Van Dijk: "Ik heb zuurstof nodig"

Ellen van Dijk won donderdag met overmacht het goud op de tijdrit tijdens de Europese Spelen in Baku, maar makkelijk ging het zeker niet. Gevraagd naar hoe ze zich voelde was de Nederlandse duidelijk: "Ik heb zuurstof nodig." 

De omstandigheden waren niet makkelijk in Baku, dat bekend staat om de sterke wind. "Het was zwaar, vooral met die wind...maar aan de andere kant, de omstandigheden waren voor iedereen gelijk. Ik kon snel een goed ritme vinden en kon het volhouden tot de finish." Het parcours is niet bepaald moeilijk en dus kwamen er weinig technische vaardigheden aan te pas. "Het was gewoon een kwestie van gaan, gaan en gaan. Dat is wel waar ik het beste in ben, maar hier was het lastig. Het is moeilijk om geconcentreerd te blijven als het een lange rechte weg is. Je hebt niet veel te doen tijdens zo'n race, je moet gewoon blijven pushen."

Van Dijk werd vooraf gezien als favoriete en zo keek ze er zelf ook een beetje naar. "Ik voelde me goed voor de start en had er alle vertrouwen in dat ik hier kon winnen. Het is lastig om de vorm van de anderen te weten, want gedurende het seizoen hebben we niet heel veel tijdritten. Ik weet dat ik me flink heb voorbereid op deze wedstrijd en ik ben erg blij dat ik de eerste kampioene ben op de Europese Spelen, dat is toch speciaal."

Van Dijk en Annemiek van Vleuten met hun gouden en bronzen medailles (Foto: Getty)

Brazilië onderuit op Copa, rood Neymar na laatste fluitsignaal

Brazilië leed afgelopen nacht een pijnlijke 0-1 nederlaag tegen Colombia in de Copa América, de eerste sinds 1991. Na het laatste fluitsignaal kregen Neymar en Carlos Bacca de rode kaart.

Colombia begon de Copa América met een teleurstellend verlies tegen Venezuela en leek tegen de Brazilianen op voorhand kansloos. Dat pakte echter anders uit. Negen minuten voor de pauze maakte verdediger Jeison Murillo de 0-1, toen een vrije trap van Juan Cuadrado bij hem belandde. Vervolgens schoot hij de bal tegen de touwen.

In de tweede helft ging Brazilië op jacht naar de gelijkmaker. Roberto Firmino, begeerd door vele Europese topclubs, vestigde de aandacht op zich door voor bijna een leeg doel te missen. Kort na het duel schoot de gefrustreerde Neymar de bal hard tegen Pablo Armero aan en kreeg hij het aan de stok met Murillo. Carlos Bacca mengde zich in de ruzie en kreeg na een duw de rode kaart, net als Neymar.

Groep C: Brazilië - Colombia 0-1. (Bron: YouTube)

Mlais M4, 5.5" met 4G

Vrijwel alle Chinese telefoonmerken hebben wel één of meerdere 5.5 inch modellen. Ook heeft Mlais al meerdere varianten beschikbaar. Met de Mlais M4 hebben ze een MTK6732 processor in combinatie met 2GB werkgeheugen neergezet. Het is een basis model, zonder al te veel poespas zoals een vingerafdruksensor of de nieuwste processor. In deze review gaat user tokko1 kijken of ze met dit model een degelijk toestel hebben gemaakt. 

Weer autobranden in Haarlem

In Haarlem zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee auto's in vlammen opgegaan. Een van de voertuigen stond in de straat achter de woning van burgemeester Bernt Schneiders, liet de politie weten.

Het is nog onduidelijk of het gaat om een gerichte actie tegen Schneiders. Hoewel een van de brandende voertuigen in de straat achter de burgemeesterswoning stond, woedde het vuur volgens de politie niet in de directe omgeving van het huis. ,,Het is best wel een eindje van de woning'', aldus een politiewoordvoerster.

In de omgeving van de auto werd een jerrycan aangetroffen. De politie vermoedt dat het gaat om brandstichting. Het zou gaan om een Volvo; hetzelfde merk als de auto van de burgemeester, die in de nacht van zondag op maandag in brand werd gestoken. De andere autobrand woedde in Haarlem-Noord.

'Airbnb 24 miljard dollar waard'

Airbnb is bezig met een financieringsronde waarbij de internetmarktplaats voor slaapplaatsen wordt gewaardeerd op 24 miljard dollar (21,1 miljard euro). Dat meldden ingewijden rond het bedrijf donderdag.

Airbnb voorziet voor dit jaar naar verluidt een omzet van 900 miljoen dollar. Dat was in 2013 nog 250 miljoen dollar, aldus de bronnen.

De waardering van 24 miljard dollar betekent meer dan een verdubbeling van de waarde van Airbnb ten opzichte van april 2014 toen het bedrijf 800 miljoen aan financiering wist binnen te halen. Destijds werd het bedrijf op 10 miljard dollar gewaardeerd. Nu zou het bedrijf 1 miljard dollar willen ophalen.

Airbnb werd zeven jaar geleden opgericht. Inmiddels kan via de marktplaats in circa 190 landen een slaapplaats worden gereserveerd.

'Nazorg ontbreekt na afsluiten hypotheek'

Na het afsluiten van een hypotheek ontbreekt het vaak aan nazorg van de hypotheekadviseur. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag naar aanleiding van onderzoek onder ruim 1600 leden.

Volgens de VEH laat het merendeel van de adviseurs weinig tot niets van zich horen als daar wel een aanleiding voor is. Bijvoorbeeld bij wijzigingen van wet- en regelgeving waardoor een aanpassing van de hypotheek verstandig kan zijn. Of als het door de lage rente voor de klant voordelig is om zijn hypotheek over te sluiten of om de rente te middelen.

De VEH noemt het opvallend dat 47 procent van de ondervraagden na het afsluiten van de hypotheek geen contact heeft gehad met zijn adviseur. De vereniging wil dat consumenten vooraf duidelijkheid krijgen over wat zij aan nazorg van de adviseur mogen verwachten en wat daarvoor moet worden betaald.

'Nazorg ontbreekt na afsluiten hypotheek'
'Nazorg ontbreekt na afsluiten hypotheek' (Foto: ANP)

Van Dijk met overmacht naar goud op Spelen, brons Van Vleuten

Wielrenster Ellen van Dijk heeft met enorme overmacht het goud gepakt op de tijdrit tijdens de Europese Spelen in Baku. De 28-jarige oud-wereldkampioene was op het 25,8 kilometer lange parcours ongenaakbaar en liet slechts één vrouw binnen een minuut eindigen. Annemiek van Vleuten maakte het Nederlandse succes compleet met de bronzen medaille. Het goud van Van Dijk is het eerste Nederlandse goud op de Europese Spelen, nadat er al wel twee keer zilver en één keer brons werd gewonnen.

De eerste echte toptijd werd al vroeg neergezet door Annemiek van Vleuten, de andere Nederlandse deelneemster. Haar tijd bleef lang buiten bereik van alle concurrentes, tot de Oekraïense Hanna Solovey het parcours betrad. De 23-jarige Solovey, die al een tweejarige dopingschorsing achter de rug heeft en voor het dubieuze Astana rijdt, kwam uiteindelijk een halve minuut sneller dan Van Vleuten over de finish.

Tegen Van Dijk, wereldkampioene in 2013, kon ook Solovey echter helemaal niks betekenen. Op het tussenpunt halverwege het parcours was de renster van Boels-Dolmans al twaalf seconden sneller, maar dat zou ze alleen nog maar uitbreiden. Aan de finish was de Nederlandse ruim 36 seconden sneller, terwijl Van Vleuten meer dan een minuut toe moest geven.

Van Dijk passeert de finish en pakt het eerste Nederlandse goud van Baku 2015 (Foto: Screenshot YouTube)
Van Dijk passeert de finish en pakt het eerste Nederlandse goud van Baku 2015 (Foto: Screenshot YouTube)

Cyberaanval treft Canadese overheid

Canadese overheidswebsites en servers zijn woensdag platgelegd door een cyberaanval. Dat maakte de regering van het land bekend. De hackersgroep Anonymous heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Door de cyberaanval ging volgens de autoriteiten een aantal websites enige tijd op zwart. Ook zou het e-mailverkeer zijn verstoord. De hackers troffen onder meer de algemene website voor overheidsdiensten, canada.ca, en de website van de Canadese inlichtingendienst CSIS.

De hackers van Anonymous zeiden in een video op YouTube verantwoordelijk te zijn voor de cyberaanval. Die was volgens de groep bedoeld als protest tegen een nieuwe antiterreurwet, waarmee de inlichtingendienst meer bevoegdheden krijgt om terreuraanvallen tegen te gaan.

De Canadese minister Steven Blaney (Openbare Veiligheid) haalde in een reactie uit naar de hackers. Volgens de minister hebben Canadezen voldoende democratische mogelijkheden om hun denkbeelden te uiten.

Doden bij ongeluk met bus vol Nederlanders

Door een ongeval met een bus van reisorganisatie TUI, met Nederlandse toeristen, in Portugal zijn vermoedelijk drie mensen om het leven gekomen. Ook raakte een groot aantal mensen gewond, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Over het ongeval in de Algarve is nog veel onduidelijk, maar volgens de woordvoerster wijst de eerste informatie op drie doden en 29 gewonden. Het is nog niet bekend of het in alle gevallen gaat om Nederlanders, maar omdat er veel Nederlandse toeristen in de bus zaten, is die kans groot.

"Onze mensen in Portugal houden zich bezig met de gevolgen van het ongeval", aldus de woordvoerder, die niet kan uitsluiten dat het aantal doden nog oploopt. Het ministerie kan nog niets zeggen over de precieze toedracht van het ongeval.

Updates:

Een team van de Alarmcentrale SOS International vertrekt naar Portugal om de slachtoffers van het busongeluk bij te staan. Dat heeft een woordvoerder donderdag laten weten. ,,We zijn nu een team aan het formeren en dat zal zo snel mogelijk naar Portugal reizen om daar de mensen bij te staan.''

Volgens de informatie van SOS International zaten er nog 34 mensen in de bus. Vijftien of zestien mensen waren al bij hun hotel afgeleverd.

Inmiddels is een telefoonnummer geopend voor familieleden die informatie willen over de slachtoffers van het busongeluk. Het telefoonnummer is 0800-0990099.

Het ongeluk met de Nederlandse toeristenbus gebeurde vlak na middernacht Nederlandse tijd. De bus was op weg van het vliegveld Faro naar de plaats Portimao, om de reizigers naar hun hotel te brengen. In de bus zaten 34 gasten van TUI Nederland. Zij waren net geland met Arkefly vlucht OR697 op de luchthaven van Faro. Deze vlucht vertrok woensdag om 19.20 uur vanaf Schiphol en landde om 21.20 uur (Portugese tijd), aldus de verklaring.

Ruim 120 hulpverleners zijn donderdag betrokken bij de hulp aan de slachtoffers van het busongeluk in Portugal. Dat heeft de landelijke hulpdienst ANPC in de Portugese media laten weten.

Er zijn in totaal 49 voertuigen en twee helikopters ingezet. Op de plek van het ongeval is in een gele tent een noodhospitaal ingericht waar slachtoffers worden behandeld. Er is ook een psychologisch hulpteam ingezet.

De bus waarin de Nederlandse toeristen werden vervoerd was volgens de Portugese media van de maatschappij Frota Azul.

Update 07:47

Naast 3 doden zijn er 26 gewonden. Van hen zijn er 3 ernstig aan toe. 11 gewonden hebben na behandeling het ziekenhuis alweer verlaten. Dat zegt de woordvoerster van reisorganisatie TUI.

Doden bij ongeluk met bus vol Nederlanders
Doden bij ongeluk met bus vol Nederlanders (Foto: ANP)

Duits tolplan wordt uitgesteld

De Duitse tolheffing voor personenauto's loopt vertraging op. Dat zegt de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt in een donderdag gepubliceerd interview met het blad Bild. Volgens tegenstanders is de wet die de tolheffing mogelijk maakt in strijd met Europees recht omdat het buitenlanders discrimineert.

De Europese Commissie maakt donderdag bekend of er juridische stappen volgen tegen de Duitse tolheffing voor personenauto's. Vanwege het dreigende juridische conflict loopt de invoering van de tolheffing volgens de minister vertraging op. De onzekerheid zou het onmogelijk maken een openbare aanbesteding uit te schrijven voor de uitbating van het systeem.

Dobrindt is niet van plan af te zien van het plan, dat volgens hem geen inbreuk maakt op EU-regelgeving. Hij houdt vol dat niemand wordt gediscrimineerd door de tolheffing.

Moslims gaan weer vasten

Voor een groot deel van de ruim 800.000 Nederlandse moslims begint donderdag de ramadan. Tijdens de islamitische vastenmaand zullen velen van hen dertig dagen lang niet eten, drinken, roken en vrijen tussen zonsopgang en zonsondergang.

Voor moslims is de ramadan een tijd van opoffering, bezinning en vooral solidair zijn met de armen. Alleen chronisch zieken, zwangere vrouwen, reizigers en jonge kinderen hoeven niet mee te vasten. Ouderen wel, tenzij hun gezondheid het niet toelaat.

De ramadan duurt dit jaar tot 17 juli. Traditioneel wordt de vastenmaand afgesloten met het driedaagse Suikerfeest, waarbij weer volop halal wordt gegeten.

Doden door schietpartij in kerk VS

Door een schietpartij in een historische Afro-Amerikaanse kerk in de Amerikaanse stad Charleston (South Carolina) is een nog onbekend aantal mensen om het leven gekomen. De schutter is nog voortvluchtig, zei een politiefunctionaris.

Het is nog onduidelijk wat precies is voorgevallen in de kerk, maar burgemeester Joe Riley bevestigde tegenover een lokale krant dat er doden zijn gevallen. "Een boosaardige en haatdragende persoon heeft de levens genomen van burgers die samen waren gekomen om te bidden", aldus Riley.

De politie gaf mensen in de omgeving van de kerk de opdracht afstand te nemen, omdat na de schietpartij ook een bommelding zou zijn binnengekomen. De politie hield na de schietpartij een man aan, maar zei later nog steeds op zoek te zijn naar een verdachte van de schietpartij.

Doden door schietpartij in kerk VS
Doden door schietpartij in kerk VS (Foto: ANP)

'Olympisch kampioen Farah miste twee dopingtests'

De Britse atleet Mo Farah heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen 2012 twee keer een dopingtest gemist. Dat onthulde de Britse krant Daily Mail woensdagavond op de website. Hij zou tegen het Britse antidopingbureau hebben verklaard dat hij bij beide controles de deurbel niet had gehoord. Reglementair is een schorsing voor vier jaar mogelijk na drie gemiste dopingtests binnen een jaar. Farah won voor eigen publiek olympisch goud op de 5000 en 10.000 meter.

Het Britse hardloopidool is door recente dopingbeschuldigingen aan het adres van zijn trainer Alberto Salazar eveneens in opspraak gekomen. De Britse atletiekbond heeft inmiddels besloten het medisch dossier van Farah te laten onderzoeken door een onafhankelijke instantie.

De BBC zond begin deze maand een documentaire uit waarin Salazar werd beschuldigd van het experimenteren met verboden middelen in wat het 'Nike Oregon Project' werd genoemd. Zo zou hij de Amerikaan Galen Rupp testosteron hebben gegeven. Farah, die sinds 2011 samenwerkt met Salazar, wordt nog nergens van beschuldigd.

Blatter huurt alvast topadvocaat in

Officieel is hij in het corruptieschandaal nog niet beschuldigd of aangeklaagd, maar de scheidende FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft inmiddels het zekere voor het onzekere genomen. De 79-jarige Zwitser heeft de Amerikaanse topadvocaat Richard Cullen en zijn staf ingehuurd om hem tegen mogelijke acties van de Zwitserse en/of Amerikaanse justitie te verdedigen en te beschermen.

Cullen is een zeer succesvolle, invloedrijke en ervaren raadsman, die eerder als federale aanklager in de Verenigde Staten werkzaam was. Hij onderhoudt een langdurige werkrelatie met de huidige FBI-directeur James Comey, wiens opsporingsdienst grondig onderzoek doet naar de financiële handel en wandel van de FIFA in de afgelopen decennia.

Comey werkte zelf als federale aanklager in Richmond (Virginia), waar Cullen kantoor houdt. De FBI-baas werkte zelfs als een partner voor McGuireWoods, de firma waarvan Cullen bestuursvoorzitter is.

Nieuwe videoclip Madonna gaf problemen, Tidal zegt sorry

Muziekstreamingdienst Tidal heeft excuses aangeboden aan Madonna-fans die woensdag tevergeefs probeerden de nieuwe videoclip van de popster te bekijken. Op Twitter werd geklaagd over foutmeldingen tijdens het afspelen.

In de videoclip bij het nummer Bitch I'm Madonna maken diverse grote sterren hun opwachting, onder wie de zangeressen Beyoncé, Miley Cyrus en Katy Perry. Sommige abonnees van de streamingdienst van Jay Z konden de clip helemaal niet bekijken, anderen alleen de eerste drie minuten.

Een paar uur na de lancering van de videoclip, uitsluitend te zien via Tidal, verontschuldigde het bedrijf zich voor de technische problemen. "We werken aan een oplossing", twitterde Tidal. Een uur later was die oplossing gevonden. "Bedankt voor jullie geduld."

Bitch, I'm Madonna from Branching Out Productions on Vimeo.

Europese Spelen 2015 - Dag 7

Niet geheel onverwacht won Nederland gisteren geen medaille, opnieuw. De waterpolosters werden teleurstellend uitgeschakeld in de kwartfinale, terwijl Rick van der Ven en Annemarie der Kinderen met de boog niet in de buurt van de medailles kwamen. Vandaag, 18 juni en dag 7 van de Spelen in Baku, zou het zomaar anders kunnen zijn.

Om 07.00 uur Nederlandse tijd is er eindelijk weer eens een serieuze Nederlandse medaillekans. De tijdrit bij de vrouwen gaat dan van start met Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk. In het veld van 29 deelneemsters gaat Van Vleuten als zesde van start, om 07.42 uur vertrekt oud-wereldkampioene Van Dijk als een van de topfavorieten als laatste. 

Taekwondoka Joyce van Baaren komt vandaag in actie, maar zal het verre van makkelijk krijgen. In de achtste finales wacht de twintigjarge Farida Azizova uit Azerbeidzjan, die in elke leeftijdscategorie medailles won op EK's en WK's en in eigen land waarschijnlijk ook niet te klagen zal hebben over de arbitrage. Als Van Baaren toch wint wacht in de kwartfinale de Turkse Nur Tatar, die onlangs op het WK - net als in 2012 op de Spelen - nog zilver pakte.

In het turnen lijkt Lieke Wevers tot de outsiders voor de medailles op de meerkamp te horen. Het goud is normaal gesproken vergeven aan de Russische Aliya Mustafina, maar daarachter liggen er kansen. Wevers plaatste zich als vierde voor de finale, Casimir Schmidt zit bij de mannen verder weg van de ereplaatsen.

Lieke Wevers (links) won al brons met het Nederlandse team en hoopt daar in de meerkamp nog een medaille aan toe te voegen (Foto: Getty)

Naast het tijdrijden, waar Stef Clement bij de mannen mogelijk voor eremetaal kan gaan, lijkt de grootste medaillekans bij het boogschieten te komen. Het Nederlandse mannenteam heeft zich ontwikkeld tot een team van wereldniveau en mag in Baku laten zien wat het waard is. Het als eerste geplaatste trio begint om 11.50 uur Nederlandse tijd met de kwartfinale tegen Rusland.

Overigens is het het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Verder kunnen de echte diehard fans ook via de officiële online stream van de Azerbeidzjaanse tv kijken, die hier te vinden is. Zij hebben daarnaast een gratis app voor Android (AZTV), waar ook gekeken kan worden. Deze is te vinden in de Google Play Store. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
07:00 Beachvolleybal Groep E: Van de Velde/Van Dorsten - Faiga/Hilman (Israël) Nee 
07:00  Wielrennen  Tijdrit vrouwen: Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk  Ja 
07:30  Taekwondo  Achtste finales vrouwen -67kg: Joyce van Baaren - Farida Azizova (Azerbeidzjan)  Nee 
08:00  Tafeltennis  Achtste finales vrouwen: Li Jie - Li Xue (Frankrijk)  Nee 
08:33  Boogschieten  Finales teams vrouwen  Ja 
09:00  Tafeltennis  Achtste finales vrouwen: Li Jiao - Liu Jia (Oostenrijk)  Nee 
10:00  Beachvolleybal  Tussenronde vrouwen: Braakman/Sinnema - Karagkouni/Metheniti Nee 
10:00  Wielrennen  Tijdrit mannen: Stef Clement  Ja 
10:20  Schoonspringen  Kwalificatie platform vrouwen: Noor Lanen, Kimberley Lee Nee 
10:30  Schieten  Finale 50m luchtgeweer mannen  Ja 
11:50  Boogschieten  Kwartfinale teams mannen: Nederland - Rusland  Nee 
12:30  Taekwondo  Kwartfinale vrouwen -67kg: evt Joyce van Baaren  Nee 
13:05  Boogschieten  Halve finale teams mannen: evt Nederland  Nee 
13:25  Schieten  Finale trap gemengd team  Ja 
13:33  Boogschieten  Finales teams mannen: evt Nederland Ja 
14:00  Tafeltennis  Kwartfinale vrouwen: evt Li Jie  Nee 
14:00  Taekwondo  Halve finale vrouwen -67kg: evt Joyce van Baaren  Nee 
14:30  Turnen  Finale all-round mannen: Casimir Schmidt Ja 
14:30  Turnen   Finale all-round vrouwen: Lieke Wevers Ja 
15:00  Tafeltennis  Kwartfinale vrouwen: evt Li Jiao  Nee 
16:00  Worstelen  Finales mannen vrije stijl -61kg  Ja 
16:00  Schoonspringen  Finale 1-meterplank mannen  Ja 
16:00  Beachvolleybal  Achtste finales vrouwen: evt Braakman/Sinnema  Nee 
16:21  Worstelen  Finales mannen vrije stijl -70kg Ja 
17:00  Beachvolleybal  Achtste finales vrouwen: Van Gestel/Van der Vlist  Nee 
17:00  Taekwondo  Herkansingen vrouwen -67kg: evt Joyce van Baaren  Nee 
17:00  Worstelen  Finales mannen vrije stijl -86kg  Ja 
17:30  Schoonspringen  Finale platform vrouwen: evt Noor Lanen, Kimberley Lee  Ja 
17:45  Worstelen  Finales mannen vrije stijl 125+kg  Ja 
18:15  Taekwondo  Gevechten om brons vrouwen -67kg (evt Van Baaren) + mannen -80kg  Ja 
19:15 Taekwondo  Finales vrouwen -67kg (evt Van Baaren) + mannen -80kg   Ja 

Medaillespiegel na dag 6

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 16 5 8 29
2 Azerbeidzjan 11 3 9 23
3 Hongarije 7 1 5 13
4 Servië 5 3 0 8
5 Wit-Rusland 5 1 9 15
6 Duitsland 4 6 6 16
7 Turkije 4 3 10 17
8 Spanje 3 5 3 11
9 Zwitserland 3 3 1 7
10 Groot-Brittannië 3 1 1 5
11 Portugal 2 4 0 6
12 Frankrijk 2 3 4 9
13 Oekraïne 1 5 7 13
14 Italië 1 5 1 7
15 Polen 1 3 4 8
16 Kroatië 1 2 3 6
17 Zweden 1 1 2 4
18 Litouwen 1 0 0 1
19 Oostenrijk 0 4 2 6
20 Georgië 0 2 1 3
20 Israël 0 2 1 3
20 Nederland 0 2 1 3
23 Bulgarije 0 1 3 4
24 Tsjechië 0 1 2 3
24 Slowakije 0 1 2 3
26 Armenië 0 1 0 1
26 Griekenland 0 1 0 1
26 Roemenië 0 1 0 1
26 San Marino 0 1 0 1
30 Moldavië 0 0 2 2
30 Macedonië 0 0 2 2
32 België 0 0 1 1
32 Denemarken 0 0 1 1
32 Estland 0 0 1 1
32 Letland 0 0 1 1
32 Montenegro 0 0 1 1
32 Noorwegen 0 0 1 1
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.