'Nazorg ontbreekt na afsluiten hypotheek'
Na het afsluiten van een hypotheek ontbreekt het vaak aan nazorg van de hypotheekadviseur. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag naar aanleiding van onderzoek onder ruim 1600 leden.
Volgens de VEH laat het merendeel van de adviseurs weinig tot niets van zich horen als daar wel een aanleiding voor is. Bijvoorbeeld bij wijzigingen van wet- en regelgeving waardoor een aanpassing van de hypotheek verstandig kan zijn. Of als het door de lage rente voor de klant voordelig is om zijn hypotheek over te sluiten of om de rente te middelen.
De VEH noemt het opvallend dat 47 procent van de ondervraagden na het afsluiten van de hypotheek geen contact heeft gehad met zijn adviseur. De vereniging wil dat consumenten vooraf duidelijkheid krijgen over wat zij aan nazorg van de adviseur mogen verwachten en wat daarvoor moet worden betaald.
'Nazorg ontbreekt na afsluiten hypotheek' (Foto: ANP)
oversluiten voordelig vanwege lage rente? Dat idee slik je vanzelf wel weer in als je de oversluitboete ziet, want de banken moeten geld verdienen.
En trouwens... nazorg... als het goed is heb je het visitekaartje van die gast gekregen, hoe moeilijk is het om zelf even de telefoon te pakken na een paar jaar als je de hypotheekrente ziet dalen?
Waarom moet de luie consument altijd weer op zijn/haar wenken bediend worden?
Je hebt zeker nog nooit een huis gekocht? Het is verre van gratis hoor... je kiest er inderdaad wel zelf voor, dus klagen heeft nooit zoveel zin, daar ben ik het wel mee eens.
Nou is voor veel mensen het krijgen van kinderen geen financiële kwestie
Daarnaast; laat banken eerst maar eens zorgen dat ze nieuwe hypotheekaanvragen fatsoenlijk kunnen afhandelen. Ik heb mijn gesprek al anderhalve maand geleden gehad en heb nog geen definitieve offerte ontvangen van de bank terwijl ik volgende week ga verhuizen.
Daarnaast, je offert een belachelijke hoeveelheid geld op voor dit soort constructies van de bank, daar mag je best wat terug voor zien of je nu lui bent of niet. Voor wat hoort wat.
Als je hypotheek 2,5 keer kost wat je gekregen hebt, heb je een vrij ongunstige hypotheek. Met een lineaire hypotheek van 2 ton tegen 4% rente betaal je over de hele looptijd zo'n 1,25 ton aan rente waarvan je 0,5 ton terugkrijgt van de overheid via hypotheekrente-aftrek bij een modaal inkomen. Totale kosten dus 0,75 ton. Dit kun je nog omlaag brengen door vervroegd af te lossen.
In plaats van klanten leegzuigen zouden banken mensen moeten coachen fianancieel gezond te blijven.
Er zijn zat andere instanties die net zo goed mensen kunnen coachen om financieel gezond te blijven.
Het is alleen zaak dat die instanties hoe dan ook onafhankelijk blijven van de banken, want corruptie wil je niet in die sector. En ueberhaupt moeten die instanties natuurlijk in leven gehouden worden, en moeten de mensen die er werken een motivatie hebben.
De bank kan niet anticiperen wat er volgend jaar gebeurt en dat kan een particulier al helemaal niet.
Het is toch helemaal niet gek om ieder jaar, of om het jaar of van mijn part om de vijf jaar, even samen te zitten en de hele zooi te evalueren?
Ik nam een hypotheek slechts enkele weken na mijn eerste vaste contract.
Lijp? Ik denk het. Maar wat moet je in godsnaam anders? Ik kan mijn baan over vijf jaar verliezen, maar ook morgen. Misschien ben ik over 10 jaar vader van 3 kinderen of al twee keer gescheiden...
Een hypotheek neem je op basis van een fiannciële momentopname, maar blijft wel 30 jaar van kracht.
Het is voor idereen beter als er af en toe wordt stilgestaan bij nieuwe ontwikkelingen.
De banken hebben een verschrikkelijke dreun gehad vanwege het stilvallen van de woningmarkt. Waarom mensen niet meer kochten? Omdat ze hun bank niet vertrouwen en de bank hen niet. Iedereen verliest in zo'n geval.
Ook voor de bank is het beter om het vertrouwen van klanten te geneieten.
Je kan niet verwachten dat een bank hiervoor altijd contact op gaat nemen met de klant, zeker als die klant ervoor kiest om zijn rente 10 jaar vast te zetten.
Van mijn bank ontvang ik met enige regelmaat (ongeveer per kwartaal) een mailtje of mijn hypotheek nog bij me past en of ik er over wil praten. Mailtje gaat bij mij rechtstreeks in de prullenmand, maar die "nazorg" is er bij mijn bank dus wel al.
Van de onafhankelijke hypotheekadviseur heb ik niets meer vernomen sinds afsluiting van de hypotheek. En terecht. Mocht ik ooit in gesprek gaan met de bank n.a.v. hun mailtje, en besluiten dat ik misschien mijn hypotheek beter kan aanpassen, weet ik mij hypotheekadviseur wel weer te vinden voor onafhankelijk advies.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken