Bommenmakers gearresteerd in Hong Kong

De politie in Hong Kong heeft negen mensen opgepakt en in een voormalige televisiestudio materialen in beslag genomen die konden worden gebruikt om een bom te maken. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De vijf mannen en vier vrouwen werden opgepakt op verdenking van samenzwering met als doel een bom te fabriceren, aldus politiechef Au Chin-sau. Op een persconferentie zei hij dat sommigen lid zijn van een radicale beweging. Om welke groep het gaat en hoeveel mensen er precies lid zijn wilde hij niet zeggen.

In de oude televisiestudio troffen agenten volgens Au 'enkele kilogrammen' aan van een vaste stof, alsmede vijf liter vloeistof. De politie gaat ervan uit dat de spullen zouden worden gebruikt om een bom te maken. Bij een verdachte werden bij een huiszoeking nog eens twee liter grondstoffen aangetroffen voor het fabriceren van TATP, de afkorting voor de springstof acetonperoxide. TATP werd ook in 2005 gebruikt bij de aanslag op de metro in Londen waarbij 52 forenzen om het leven kwamen.

De politie nam ook luchtdrukwapens in beslag, een recept om rookgranaten te maken en maskers van Guy Fawkes. Het masker werd zeer populair door de film V for Vendetta en duikt geregeld op bij demonstraties van groepen als Anonymous. De spanningen in Hong Kong nemen toe nu er deze week wordt gestemd over hervorming van het kiesstelsel. De plannen daarvoor leidden vorig jaar tot enorme straatprotesten.