Samsom: akkoord over hervorming belastingen

Kabinet en coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over de hervorming van het belastingstelsel. Dat zei PvdA-voorman Diederik Samsom maandag na overleg op het ministerie van Financiën. De uitnodiging naar de oppositie kan de deur uit, voegde hij eraan toe.

Op het departement spraken premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, staatssecretaris Eric Wiebes, PvdA-fractieleider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra met elkaar.

Door de stelselherziening moeten de lasten op arbeid goedkoper worden waardoor de werkgelegenheid moet gaan groeien. Ook moet het stelsel eenvoudiger worden. Het aantal toeslagen moet worden beperkt.

Hoeveel partijen worden uitgenodigd door Wiebes is niet bekendgemaakt. 'Er zijn veel partijen met een constructieve houding geweest', zei Zijlstra. 'Die kunnen allemaal komen. Het zullen er heel wat zijn.' Zowel Zijlstra als Samsom verwacht dat de oppositie zal komen praten.
De oppositie verklaarde eerder pas te willen praten met het kabinet als de plannen openbaar worden gemaakt. Daarna willen ze het plan in de Tweede Kamer bespreken. Dat wil Rutte niet. Hij vreest dat het plan dan wordt neergesabeld en hij met lege handen staat.

Samsom ziet de gesprekken met een zeker optimisme tegemoet. 'Ik denk dat het moet gaan lukken.' Volgens hem hebben coalitie en kabinet goed naar de oppositie geluisterd. 'We hebben tot nu constructieve ideeën gehoord (van de oppositie - red) en veel daarvan zijn ook overgenomen.'

Het kabinet heeft de hulp van de oppositie nodig omdat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Niet alle oppositiepartijen krijgen een uitnodiging. 'We gaan nu die partijen uitnodigen die in het verleden voorstellen hebben gedaan die aansluiten bij hetgeen wat wij als beeld hebben', zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Het overleg moet achter gesloten deuren plaatsvinden. 'Ik kan me niet herinneren dat als je zo'n gesprek in een openbaar debat gaat doen dat je dan tot een oplossing komt', aldus Zijlstra.