Turnsters pakken brons op Spelen

De Nederlandse damesturnploeg heeft tijdens de Europese Spelen in Baku voor een erg knappe prestatie gezorgd door het brons voor zich op te eisen. Het was de eerste keer sinds het EK van 2002 -waar de dames zilver wonnen - dat een Nederlandse turnploeg een belangrijke internationale medaille won.

Op de eerste dag, met twee van de vier toestellen, kwamen Lisa Top, Celine van Gerner en Lieke Wevers tot een score van 55.433 punten, op dat moment goed voor de derde plek. Maandag ging het nog beter, zowel op de balk als op vloer werden topprestaties neergezet. Op de balk slaagde zelfs alleen Rusland erin om het beter te doen dan de totaal 27.766 punten van Van Gerner en Wevers. Op vloer kwamen de dames tot totaal 26.900 punten, waarmee de eindscore voor Nederland op 110.099 uitkwam.

Vanaf dat moment was het afwachten, want er was nog concurrentie voor het brons. Dat Rusland goud zou winnen was onvermijdelijk en ook het zilver van Duitsland leek niet meer bedreigd te kunnen worden. Nederland moest echter afwachten hoe vooral Italië het zou doen, de nummers vier na de eerste dag. Zij stelden enigszins teleur en moesten juist inleveren op Nederland, net als Frankrijk. Met nog slechts een aantal mindere landen te gaan - die stuk voor stuk wereldrecords moeten turnen om Nederland nog te bedreigen - zijn de oranjedames nagenoeg verzekerd van het brons.

Top, Van Gerner en Wevers (vlnr) zien dat de scores goed genoeg zijn voor de bijzonder knappe bronzen medaille (Foto: Getty)