Dag van de lolbroek aangebroken

Van 'je veter zit los' tot een drone die examenfraude helpt voorkomen. Woensdag is het 1 april, de jaarlijkse hoogtijdag voor geinponems en grappenmakers. Dus opgepast.

Wie zich wil wapenen tegen dit soort grollen of wie juist wat inspiratie wil opdoen, kan een kijkje nemen op internet. Websites als 1April.net en onlinegrappen.nl bieden een keur aan mogelijkheden, veelal in het genre practical joke.

Een kop koffie of thee met zout erin ('gegarandeerd lachen') is een klassieker. Een briefje onder de ruitenwisser stoppen met een telefoonnummer en de mededeling dat er schade is aan de auto, heeft ook een hoge notering.

Bij een 1 aprilgrap mag het slachtoffer nooit gewond raken of psychisch letsel oplopen, vermeldt 1April.net als één van de voorwaarden voor een geslaagd geintje. "Iemand moet echt in de maling genomen worden en denken dat er iets gebeurd is, of gaat gebeuren, terwijl dit helemaal niet zo is. Bovendien vertel je achteraf altijd dat het een 1 aprilgrap was", staat er verder.

Behalve dit soort poetsen van vrienden, bekenden en collega's zijn er ook ieder jaar weer particulieren, bedrijven en instellingen die hun graantje proberen mee te pikken. Soms ligt de grap zo dicht bij de werkelijkheid, dat pas later zal blijken of het nou een grap was of niet.

Een karper in zwembad de Does in Leiderdorp tijdens een verbouwing, lijkt toch echt een gebbetje. Dat geldt ook voor de spiekdrone die woensdag wordt getest op de scholengemeenschap Simon Vestdijk in Harlingen. "De drones die tijdens de examens worden ingezet, zijn uitgerust met sensoren die het gedrag van de leerlingen nauwkeurig kunnen registreren", vermeldt een 'persbericht'.

En de gemeente Rhenen zou grote witte letters à la Hollywood laten plaatsen op de Grebbeberg om de herkenbaarheid te vergroten. Verder kunnen baasjes hun honden inschrijven in het 'Aai-me-niet'-register van de Hondenbescherming om irritatie over ongevraagd aaien te verminderen.

Maar wat te denken van de vondst van een 2 miljoen jaar oud bot van een tureluur in de Zuid-Hollandse polder Zuurland, waarover het tv-programma Vroege Vogels bericht? Of van het beachvolleyballcourt in de Haagse Schilderswijk dat woensdag opengaat? Mogelijk bloedserieus, maar vanwege de datum verdacht.