Instagram boos op 17-jarige app-bouwer

Uploader for Instagram; zo heet de app die een 17-jarige student uit Los Angeles heeft ontwikkeld. Met de app kun je foto's vanaf de computer naar Instagram uploaden, terwijl dat normaal alleen vanaf de mobiele telefoon kan. Instagram is er niet blij mee.

Caleb Benn ontwikkelde de app in een weekend tijd. Hoewel de app volgens CNN Money niet bijzonder gebruiksvriendelijk is, slaat Uploader for Instagram goed aan. De app kost 5 dollar en de student verdient er nu zo'n 1.000 dollar per dag mee.

Instagram, eigendom van Facebook, heeft de student een e-mail gestuurd: de app maakt inbreuk op de gebruiksvoorwaarden, onder meer omdat er gebruik wordt gemaakt van de API; de interface van het programma. De student heeft toegegeven dat hij Instagram heeft gehackt om toegang tot de API te krijgen. Oei...

Juridisch deskundigen geven Instagram gelijk en zeggen dat de app sowieso illegaal is. 'Als Instagram wil dat users vanaf hun computer foto's kunnen uploaden, maken ze dat wel mogelijk', zegt een technoloog. Benn heeft zijn app nog niet offline gehaald en wacht verdere stappen van Instagram af. Het geld dat hij ermee verdient, zet hij opzij voor zijn toekomstige studie: computerwetenschap.