FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 augustus 2014

Rollercoaster Tycoon World aangekondigd

Atari heeft vandaag een nieuwe game in de Rollercoaster Tycoon-serie aangekondigd. In Rollercoaster Tycoon World kunnen we weer aan de slag met het bouwen van ons eigen pretpark. Natuurlijk zul je winkels, attracties en personeel moeten beheren, maar je zult ook de gasten weer in de gaten moeten houden.

Een van de nieuwe toegevoegde features is dat je met vier mensen tegelijk, in co-op mode, een groot park kunnen beheren. Ook kun je jouw achtbanen delen en andere parken bezoeken. De ontwikkelaars willen met dit deel zorgen voor meer contact tussen spelers dan eerder mogelijk was.

Atari heeft aangegeven dat de game alleen voor Windows uitkomt, en dat er geen micro-transacties zullen zijn. Alles zal vanaf het begin beschikbaar zijn. Bekijk de teaser hieronder.

[Europese Supercup] Uitslag Real Madrid - Sevilla FC

Real Madrid heeft de Europese Supercup gewonnen. De houder van de Champions League was in Cardiff met 2-0 te sterk voor Sevilla, dat vorig seizoen de Europa League veroverde. Cristiano Ronaldo maakte beide goals, eentje voor en eentje na de pauze.

Real Madrid streed in 2002 voor het laatst om de Europese Supercup en won toen met 3-1 van Feyenoord. Net als de Rotterdammers destijds kon ook Sevilla het verschil in kwaliteit met het sterrenensemble uit de Spaanse hoofdstad niet verbloemen. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti was vanaf het begin heer en meester en kwam na een halfuur spelen op voorsprong.

De openingsgoal was niet alleen voor doelpuntenmaker Ronaldo bijzonder, maar ook voor Gareth Bale. De speler uit Wales, die opgroeide op een steenworp afstand van het Cardiff City Stadium, verzorgde de afgemeten voorzet. Sevilla kon daar welgeteld één grote kans tegenover stellen. Een fout van aanwinst James Rodríguez stelde Daniel Carriço in staat om Iker Casillas op de proef te stellen.

Vier minuten na rust zorgde Ronaldo voor de vroegtijdige beslissing. Na een geweldige pass van Karim Benzema verschalkte de Portugees zijn landgenoot Beto met een schot in de verre hoek. Na een korte opleving van Sevilla maakte Bale er in blessuretijd nog bijna 3-0 van, maar deze keer stond Beto op de goede plaats.

Gutierrez tot winterstop uitgeschakeld

De blessure van Felipe Gutiérrez krijgt een staartje. FC Twente heeft de aanvaller pas na de winterstop terug. Gutiérrez verliet Twente deze zomer tijdelijk voor het WK voetbal in Brazilië. De Chileense voetbalbond riep hem op voor het prestigieuze toernooi, in de wetenschap dat de speler nog niet volledig was hersteld van een blessure aan zijn knie.

Nu heeft de Chileen een operatie ondergaan om van zijn knieklachten af te komen. Dat houdt in dat hij de komende maanden nog niet inzetbaar is voor Twente. De club meent dat de kwetsuur van Gutiérrez tijdens het WK, waar hij vier wedstrijden speelde, alleen maar verslechterd is.

Twente overweegt richting de FIFA te stappen voor een schadeloosstelling. De wereldvoetbalbond stelde een FIFA Club Protection Programme op, waarmee clubs een soortement verzekering konden afsluiten gedurende het internationale kampioenschap.

Normaal gesproken zal de FIFA nu het salaris van Gutiérrez doorbetalen in de periode dat hij herstelt. Een verzachting van de pijn, die voor Twente groot is omdat de speler een vaste kracht is geworden in Enschede. Hij speelde vorig seizoen 33 competitiewedstrijden in de hoofdmacht van de Tukkers. Op het WK kwam hij uit tegen onder meer het Nederlands elftal.

De 23-jarige Gutiérrez kwam twee seizoenen geleden over van Universidad Catolica. Bij Twente scoorde hij tot nu toe zeven keer in zestig competitiewedstrijden.

Van Buuren en Guetta op Amsterdam Music Festival

Het programma van het Amsterdam Music Festival is bekend. Onder anderen Armin van Buuren en David Guetta staan op 18 oktober achter de draaitafels van het dance-evenement in de Amsterdam Arena, is dinsdag bekendgemaakt.

Ook Hardwell, Martin Garrix en Dash Berlin zijn van de partij op de tweede editie van het Amsterdam Music Festival. Vorig jaar vond het evenement nog plaats in de Amsterdam RAI.

Het festival is onderdeel van het Amsterdam Dance Event. Dat evenement vindt plaats van 15 tot en met 19 oktober, waarbij verschillende optredens op locaties door de hele stad worden gegeven.

'Nieuwe recessie onwaarschijnlijk'

Na de forse krimp in het eerste kwartaal, vertoont de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar naar verwachting weer groei. Daarmee blijft Nederland uit recessie. Dat voorspellen economen van de Nederlandse grootbanken, in aanloop naar de bekendmaking van het economische groeicijfer van het tweede kwartaal door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het economisch bureau van Rabobank rekent voor de afgelopen driemaandsperiode op een groei van 0,5 procent, vergeleken met het voorgaande kwartaal. ABN Amro schat een plusje van 0,4 procent en ING raamt een groei van 0,3 procent.

In het eerste kwartaal kromp de economie volgens het CBS nog met 0,6 procent. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp.

'Nieuwe recessie onwaarschijnlijk'
'Nieuwe recessie onwaarschijnlijk' (Foto: ANP)

School mocht handenweigerende stagiair afwijzen

Montessorischolen mogen stagiairs afwijzen die vanwege hun geloof weigeren anderen een hand te geven. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald in een zaak die een moslima tegen het Cosmicus Montessori Lyceum in Amsterdam-Oost had aangespannen.

De vrouw was al aangenomen voor een stage bij de school toen duidelijk werd dat ze vanwege haar geloof mannen geen hand geeft. De school wees de moslima toen alsnog af omdat handen schudden met leerlingen binnen het montessorionderwijs een gewoonte is en 'deel uitmaakt van de onderwijsvisie'.

Scholen mogen geen onderscheid maken op grond van godsdienst, maar er zijn uitzonderingen. In dit geval mocht de school de islamitische handenweigeraar afwijzen omdat het schudden van handen een belangrijk onderdeel is van het montessorionderwijs.

Dave Roelvink heeft spijt van hulp na diefstal

Dave Roelvink betreurt dat hij een privédetective zijn hulp heeft aangeboden om gestolen spullen terug te vinden. De zoon van zanger Dries Roelvink was met vrienden op een huisfeest, waar een aantal dingen werden ontvreemd. Hij wist door navraag bij zijn vrienden enkele voorwerpen terug te krijgen. "Hij wil mij nu overal als heler neerzetten", zegt Dave over de detective.

"Ik probeer die man te helpen om die spullen terug te krijgen", vervolgde Roelvink dinsdagavond in RTL Boulevard. "Achteraf gezien had ik beter lekker alles kunnen laten lopen. Dan had ik in ieder geval minder gezeik gehad." Roelvink hoopt dat de politie snel zijn gelijk kan bewijzen. "Ga naar de politie en laat mij met rust, want ik probeer je te helpen."

F-16's onderscheppen privévliegtuig

Twee F-16's hebben dinsdagavond een privévliegtuig onderschept dat geen radiocontact had gemaakt met de luchtverkeersleiding. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Het toestel was onderweg van Griekenland naar Belfast in Noord-Ierland. Toen het vliegtuig het Nederlandse luchtruim in vloog werd er echter geen contact gemaakt en stegen van vliegbasis Leeuwarden uit voorzorg twee F-16's op. Op aanwijzingen van de F-16-piloten is uiteindelijk het radiocontact hersteld.

Hoofd van politie Tripoli doodgeschoten

Het hoofd van politie van de Libische hoofdstad Tripoli is dinsdag vermoord. Politiekolonel Mohammed Sweissi werd door onbekenden doodgeschoten toe hij een bijeenkomst in de wijk Tajoura verliet. Twee medewerkers van hem werden ontvoerd, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken.

Sweissi steunde de strijd tegen islamistische milities. Deze zijn met bondgenoten uit de westelijke stad Misrata in gevechten met een militie uit Zintan gewikkeld om de luchthaven van Tripoli.

Beide milities vervulden belangrijke rollen bij de omverwerping van dictator Moammar Gadhafi. Zij willen zich niet zomaar voegen naar de nieuwe regering in Tripoli.

Ook in de oostelijke stad Benghazi wordt gevochten, tussen islamistische milities en restanten van het leger.

Israël verruimt rechten voor homostellen

Joden die getrouwd zijn met een niet-jood van hetzelfde geslacht mogen voortaan met hun partner naar Israël emigreren. Minister van binnenlandse zaken Gideon Saar droeg dinsdag ambtenaren belast met immigratie op niet langer onderscheid te maken tussen heteroseksuele en homoseksuele getrouwde stellen.

Het huwelijk is in Israël niet opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht, maar het land erkent wel homohuwelijken die in het buitenland zijn voltrokken. Homo's kunnen ook openlijk in het leger dienen en homoseksuelen genieten dezelfde rechten als heteroseksuele stellen, mocht hun partner overlijden.

Paard verminkt en gedood in Zeeland

In het Zeeuwse Nieuw- en Sint Joosland is dinsdagavond een dood paard in een berm gevonden. Het dier was ernstig verminkt. Dat meldt de politie.

Het paard lag in het gras aan de Veerdam. De politie vermoedt dat het beest ergens anders is gedood en daarna is gedumpt. Er is een onderzoek ingesteld.

De laatste maanden worden vaker paarden mishandeld in het land, maar zelden gaan de verminkingen zo ver dat het dier komt te overlijden. Zo besteedde Opsporing Verzocht onlangs nog aandacht aan een vermeende paardenmishandelaar die al zo'n zestig merries zou hebben verminkt.

Veel meldingen van kinkhoest in oosten

Het aantal mensen met kinkhoest in het oosten van het land is veel hoger dan vorig jaar. Dat meldt de GGD Twente dinsdag. De ziekte is besmettelijk en kan gevaarlijk zijn voor jonge baby's.

Halverwege het jaar staat de teller op 275 meldingen, terwijl vorig jaar 175 gevallen bekend waren. Ook bij de GGD IJsselland is sprake van een stijging, weet RTV Oost.

Kinderen worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest. Toch krijgen kinderen en volwassenen de ziekte omdat vaccinaties niet levenslang werken. Mensen die de hoest onder de leden hebben wordt geadviseerd uit de buurt van jonge baby's en zwangere vrouwen te blijven. Ook is het belangrijk om netjes te hoesten en te niezen, aldus de GGD.

Om de drie of vier jaar duikt er een kinkhoestepidemie op, de laatste keer gebeurde dat in 2012. De epidemie duurde toen bijna het hele jaar.

Baby's kunnen van kinkhoest ernstige complicaties krijgen, zoals een hersenbeschadiging of een klaplong. Bij volwassenen zijn de verschijnselen vaak milder. Hoestbuien kunnen wel een tot drie maanden aanhouden.

Al drie tips over gevluchte tbs'er

De politie heeft dinsdagavond al drie tips binnengekregen over de mogelijke verblijfplaats van een tbs'er die al bijna twee weken zoek is. Er zijn onder meer plaatsen genoemd waar de 44-jarige man zou zijn, zo bleek tijdens de uitzending van het programma Opsporing Verzocht, dat aandacht besteedde aan de zaak.

De man is in 2006 veroordeeld voor poging tot moord en verduistering. Hij werd in tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum behandeld en was op verlof. Op 31 juli had hij terug moeten komen, maar dat gebeurde niet.

Mensen die de man zien, wordt aangeraden hem niet zelf te benaderen maar direct het alarmnummer te bellen. De politie waarschuwt dat hij onberekenbaar kan zijn.

Ballmer neemt LA Clippers over van Sterling

Steve Ballmer is de nieuwe eigenaar van de Los Angeles Clippers. De voormalige topman van Microsoft neemt de club over van Donald Sterling, die gedwongen was het te verkopen nadat hij racistische uitlatingen had gedaan.

Sterling ging aanvankelijk akkoord met de straf om de club te verkopen, maar kwam daar na een paar dagen al op terug. Twee weken geleden bepaalde de rechter dat de verkoop aan Ballmer toch mag doorgaan. De 80-jarige Sterling werd namelijk door artsen mentaal onbekwaam verklaard, waardoor zijn vrouw buiten hem om de club kon verkopen.

Ballmer betaald naar verluid 1,5 miljard Euro voor de club, een recordbedrag. "Dit is een geweldige dag voor de Clippers en al onze fans", aldus sterspeler Blake Griffin vandaag.

[EK] Hodde naar hordenfinale, Bakker klaar

Rosina Hodde heeft zich verrassend geplaatst voor de finale van de 100 meter horden tijdens het EK atletiek. De 31-jarige debutante op een groot outdoortoernooi snelde in haar halve finale naar een tijd van 12,91 seconden. Daarmee snoepte ze drie honderdsten van haar persoonlijk record af.

Sharona Bakker liet in de series nog een nieuw persoonlijk record van 12,85 noteren, maar in de halve finales kwam ze niet verder dan 13,02. Daarmee werd ze wel vierde, maar doordat de nummers vier en vijf in de eerste halve finale sneller waren mag Bakker zich woensdag niet melden in de finale. 

De Britse Tiffany Porter was met 12,63 de snelste, voor de Française Cindy Billaud met 12,79. De twee lijken het woensdag uit te gaan maken om de titel.

[EK] Pavey schrijft geschiedenis, Vastenburg 4e

De Britse Joanne Pavey heeft op het EK atletiek in Zürich voor geschiedenis gezorgd. Ze won de 10 kilometer in een tijd van 32:22,39 minuten en werd daarmee de oudste vrouw ooit die op een EK goud pakte. Met haar veertig jaar neemt ze die titel over van de Russische Irina Khabarova, die in 2006 eveneens op haar veertigste goud won op de 4x100 meter.

Voor Nederland deed outsider Jip Vastenburg het uitstekend. Tot ongeveer 6500 meter liep de twintigjarige Nederlandse zeer attent mee voorin, daarna liet ze zich wat terugzakken in de groep. De Belgische Almensch Belete, dit jaar de snelste van alle deelneemsters, moest verrassend lossen na ruim acht kilometer.

Twee ronden voor het einde werd er een versnelling ingezet door de twee Franse en Portugese vrouwen, waar alleen Pavey kon volgen. De Portugese Ana Dulce Félix, de titelverdedigster, moest zelf echter al snel lossen. Vastenburg kon haar en veel andere gelosten nog inhalen, waarna ze nog kans leek te maken op een medaille. De Française Laila Traby was echter net te ver weg, terwijl diens landgenote Clémence Calvin het zilver pakte.

Ninja Theory kondigt Hellblade aan

Ninja Theory, bekend van Heavenly Sword en Enslaved, heeft vanavond een nieuwe game aangekondigd. Hellblade doet niet alleen door de titel heel erg veel denken aan de eerder genoemde Heavenly Sword, maar ook de vrouw in de trailer heeft veel weg van Nariko. 

Het is nog onduidelijk of er een link is tussen de games. Hellblade komt eerst uit op de PS4, maar is geen exclusive.

Michel Ancel onthult WiLD als PS4 exclusive

Michel Ancel, de bedenker van Rayman en Beyond Good & Evil, heeft vanavond bij Sony een nieuwe game onthuld. In WiLD kun je niet alleen als mensen spelen, elke levende organisme in de spelwereld is volgens Ancel speelbaar. Daaronder vallen zwijnen, haviken, wolven, maar ook een reusachtige vrouw en een skelet.

Het is nog een beetje onduidelijk wat de gameplay precies inhoudt, maar de game ziet er in ieder geval intrigerend uit.

Kabinet feliciteert Erdogan met overwinning

Premier Mark Rutte (VVD) heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag namens het hele kabinet gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. De regeringsleider werd zondag met een absolute meerderheid gekozen tot president van Turkije.

"Het kabinet feliciteert hem met zijn overwinning, en spreekt de hoop en verwachting uit dat hij dit ambt op een inclusieve manier zal vervullen, op basis van de waarden die onze beide landen delen", aldus de schriftelijke verklaring.

Erdogan treedt op 28 augustus aan als president. De leider van de islamitische AK-partij heeft als premier de maximale termijn gediend, als president wil hij meer macht naar zich toetrekken.

Britten sturen helikopters naar Irak

Groot-Brittannië stuurt een aantal Chinook-helikopters naar Irak om te helpen bij de bevoorrading van Koerdische troepen. Dat heeft een woordvoerder van Downing Street dinsdag bekendgemaakt. De Koerden zijn in gevechten verwikkeld met de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS).

De Chinooks gaan wapens vervoeren die door andere landen beschikbaar zijn gesteld aan de Koerden in Noord-Irak. Daarnaast worden ze mogelijk ook gebruikt voor humanitaire missies in het gebied.

Enkele tienduizenden yazidi's, leden van een religieuze minderheid die door IS als ketters worden gezien, zitten vast in het Sinjar-gebergte. Ze worden opgejaagd door IS-strijders. De Britse woordvoerder zei dat er hard gewerkt wordt aan een plan om de yazidi's in de komende dagen van de berg af te krijgen.

Twente meldt zich in Heerenveen voor Ziyech

Hakim Ziyech lijkt sc Heerenveen te gaan verlaten voor FC Twente. De club uit Enschede heeft zich gemeld voor de middenvelder. Ziyech wordt de gehele zomer al in verband gebracht met een binnenlandse transfer. Naast FC Twente werden ook Feyenoord en PSV genoemd als eventuele volgende club van de 21-jarige middenvelder.

Hans Vonk, technisch directeur van Heerenveen, bevestigt in gesprek met Omrop Fryslân dat Twente heeft aangeklopt voor Ziyech. "FC Twente heeft zich gemeld. Op dit moment is er echter nog niets concreet, maar dat kan binnen twee uur veranderen", aldus Vonk.

Ziyech hoopt deze zomer de overstap te maken, maar wil wel in de Eredivisie blijven spelen. Zijn contract loopt volgend jaar af, waardoor Heerenveen mee wil werken aan een transfer om zodoende nog een transfersom voor hem te ontvangen.

Mochten Twente en Heerenveen er niet uit zien te komen, dan focust Ziyech zich naar eigen zeggen weer volledig op de club uit Friesland. "Je hebt soms wel momenten dat het door je gedachten speelt, maar als de wedstrijd begint dan probeer je daar gewoon niet aan te denken en gewoon honderd procent voor Heerenveen te geven", zei Ziyech tegen FOX Sports. "Dat is wat ik probeer. Soms gaat dat wel en soms niet. Maar zolang er niets binnenlands komt, blijf ik gewoon speler van Heerenveen."

Ziyech moet in Enschede de opvolger worden van Dusan Tadic. Hij vertrok onlangs naar Southampton.

[EK] Sintnicolaas vierde na eerste dag tienkamp

Na de eerste dag van de tienkamp op het EK atletiek staat Eelco Sintnicolaas op de vierde plek. Dinsdag deed hij in de avondsessie redelijke zaken op het hoogspringen en de 400 meter, de laatste onderdelen van dag één.

Sintnicolaas kwam bij het hoogspringen tot 2,01 meter, outdoor veruit zijn beste resultaat van 2014. Op de 400 meter won hij zijn heat in een tijd van 48,44 seconden, wederom goed voor een beste seizoensprestatie. De eerste plek is halverwege in handen van de Duitser Kai Kazmirek, voor de Wit-Rus Andrei Krauchanka. Arthur Abele, landgenoot van Kazmirek, staat knap op de derde plek.

In de zogenaamde forecast, waar de resultaten van de beste tienkamp van het afgelopen jaar worden meegerekend, staat de Fransman Kevin Mayer ruim aan de leiding. Hij staat op het moment op de zesde plaats, maar kan op dag twee nog veel goedmaken. Krauchanka en Abele staan in de forecast ook op plek twee en drie, Sintnicolaas bezet daar de zesde plek.

Van Aartsen woensdagavond terug in Den Haag

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) keert woensdagavond terug van vakantie. Dat heeft het presidium van de Haagse gemeenteraad dinsdag laten weten. Dat betekent dat nog deze week een spoeddebat kan worden gehouden over de situatie in de Schilderswijk.

De terugkeer van Van Aartsen is volgens het presidium 'conform de planning'. Het initiatief voor een spoeddebat van Groep De Mos-Ouderenpartij wordt door voldoende partijen ondersteund, zo liet fractievoorzitter Richard de Mos weten.

Aanleiding voor het spoeddebat vormt de betoging van zondag tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Islamitische tegendemonstranten verstoorden de demonstratie, onder meer door met stenen te gooien. Een aantal journalisten werd belaagd en een agent raakte gewond.

Van Aartsen kreeg in de dagen daarna een storm aan kritiek over zich heen omdat hij niets van zich liet horen. Een vakantie in Frankrijk wilde hij vanwege de ongeregeldheden niet afbreken.

Plaatsvervangend voorzitter van het presidium van de gemeenteraad Rachid Guernaoui (D66) laat weten dat een spoeddebat deze week kan plaatsvinden, als ten minste 23 van de 45 leden van de Haagse gemeenteraad aanwezig zijn.

Zinkend schip Markermeer niet gevonden

De zoektocht naar een mogelijk zinkend schip op het Markermeer en op een deel van het IJsselmeer heeft niets opgeleverd. De reddingsbrigade en de politie hebben na twee uur de zoekactie afgeblazen, meldt de kustwacht.

Het gehele Markermeer is meerdere keren afgezocht door meer dan tien boten. Met een helikopter van defensie werd ook een deel van het aangrenzende IJsselmeer afgespeurd omdat de precieze locatie van het schip onduidelijk was.

De kustwacht kreeg even voor 15.00 uur een melding van een binnenvaartschipper die een noodsignaal oppikte. Een jacht zou op het Markermeer water maken. Verdere details bleven echter uit.

Hoewel de zoektocht is afgeblazen, doet de politie nog wel onderzoek.

Helikopter met hulpgoederen neergestort in Irak

Een helikopter met hulpgoederen is dinsdag in het noorden van Irak neergestort. De piloot kwam om, diverse andere inzittenden raakten gewond. Dat meldt de Iraakse staatstelevisie. De helikopter was van de Koerdische autoriteiten in Noord-Irak.

De helikopter was in het Sinjar-gebergte om noodhulp te bezorgen bij yazidi's, een religieuze minderheid in Irak die is gevlucht voor strijders van de extremistische Islamitische Staat. De helikopter had net hulpgoederen afgeleverd en een paar yazidi's opgepikt. Kort na het opstegen stortte hij neer.

Een van de gewonde inzittenden is een journaliste van The New York Times. Zij heeft twee gebroken polsen en waarschijnlijk een hersenschudding, meldt de krant.

Of de helikopter is neergestort of neergeschoten is nog niet officieel bekend. Een bron bij de Koerdische autoriteiten sprak van een ongeluk.

Man genaaid door twee hoeren

Een 55-jarige Zweed voelt zich flink genaaid. Toen hij onlangs een triootje had met twee hoeren, toog hij na de seks naar de politie van Göteborg omdat hij de prijs wat aan de hoge kant vond. Brømsnør sloeg hem hierop direct in de boeien, aangezien prostitutie in Zweden illegaal is.

De beste man had wel eens zin in een verzetje. Omdat je rechterhand ook begint te vervelen, ging hij naar de hoerenbuurt en pikte er twee lichtekooien op. Voor 3.000 Zweedse kronen de vrouw, omgerekend ruim 325 pietermannen, mocht hij een uurtje over ze heen.

Toen de zak leeg was, vond hij 650 euro voor een uurtje plezier toch wat prijzig. Hij belde de politie met de mededeling dat hij was beroofd. Omdat ook in Zweden de koddebeiers niet dom zijn, kwam al snel de aap uit de mouw. Toen glimknoop vroeg waarom hij naar de hoeren was geweest, antwoordde de beste man: "Zo is het. Een man heeft zijn behoeften."

Brømsnør kon er echter niet om lachen. Aangezien hoeren er haram zijn, mag de man nu een boete ophoesten van maar liefst 2.665 euro.

Real Madrid stelt bijna 500 miljoen euro op

Real Madrid neemt het vanavond, in de strijd om de Europese Super Cup, op tegen Sevilla. Zojuist werd de opstelling van de Madrilenen openbaar gemaakt, wat direct voor de nodige discussie zorgde.

De totaalwaarde van alle spelers, die vanavond in de basis staan, leveren een totaalbedrag van 472.500.000 euro op. Dit is ook meteen het duurste elftal ooit in de voetbalhistorie. Ook de bank van De Koninklijke liegt er niet om. Daar zitten eveneens de nodige miljoenen.Opstelling Real Madrid: Iker Casillas; Fábio Coentrão, Sergio Ramos, Pepe, Daniel Carvajal; Tony Kroos, Luka Modric, James Rodríguez; Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gareth Bale.

De bank: Jesús Navas, Raphaël Varane, Marcelo, Álvaro Arbeloa, Ángel Di María, Isco en Asier Illarramendi.

Rel om masturberende beer als monument

In de Duitse universiteitsstad Göttingen is een rel losgebarsten rond een masturberende beer als monument voor de dichter Robert Gernhardt. Het monument voor de medeoprichter van het satirische tijdschrift Titanic moet op een plein midden in de stad komen.

Tegenstanders vinden dat het werk geen recht doet aan het intellectuele gehalte van het hele werk van Gernhardt. Voorstanders wijzen op een gedicht over een masturberende kraagbeer dat kenmerkend zou zijn voor het oeuvre van Gernhardt (1937-2006): "De Kragenbär, der holt sich munter / einen nach dem anderen runter."

De verdeelde gemeenteraad buigt zich binnenkort opnieuw over de kwestie.

Rel om masturberende beer als monument
Rel om masturberende beer als monument (Foto: ANP)

Hoofdcast Rendez-Vous compleet

De casting van Rendez-Vous, de nieuwe speelfilm van Antoinette Beumer, is succesvol afgerond. Vanwege planningsproblemen vonden wijzigingen in de oorspronkelijke cast plaats. Mark van Eeuwen en Peter Paul Muller gaan de mannelijke hoofdrollen vertolken. Eerder werden al de namen van Loes Haverkort en Franse acteur Pierre Boulanger naar buiten gebracht. Inmiddels is ook de planning rond en zullen de opnames van start gaan op 30 augustus in Frankrijk.

Van Eeuwen (Kidnapping Freddy Heineken) neemt de rol van Eric, de man van hoofdpersonage Simone, op zich. Muller (Gooische Vrouwen) zal te zien zijn in de rol van de aannemer Peter.

In Rendez-Vous gooit Simone (Loes Haverkort) het roer om. Ze erft een bouwvallig landhuis in Frankrijk en vertrekt om samen met haar man Eric (Mark van Eeuwen) en hun twee kinderen, hiervan een chambre d'hôtes te maken. Terwijl de hectiek van de verbouwing steeds groter wordt, vlucht Simone in een enerverende affaire met één van de Franse bouwvakkers, de aantrekkelijke Michel (Pierre Boulanger). Eric gaat intussen helemaal op in de bouwplannen van aannemer Peter (Peter Paul Muller), maar niet alles in dat prachtige Frankrijk is wat het lijkt… De Franse droom ontaardt in een regelrechte nachtmerrie.

In 2006 werd Rendez-vous genomineerd voor de NS Publieksprijs en in januari 2007 won Verhoef als eerste Nederlandse auteur de Zilveren Vingerafdruk, de publieksprijs voor beste thriller. Rendez-vous ging al meer dan 325.000 keer over de toonbank en is o.a. vertaald in het Engels, Duits en Russisch.

Antoinette Beumer regisseert Rendez-Vous, het script is geschreven door Marjolein Beumer en Dorien Goertzen en de film wordt geproduceerd door Millstreet Films (Soof, Loft, Gooische Vrouwen) in coproductie met FBO (The Fifth Estate) en in samenwerking met RTL Entertainment, Telegraaf Media Groep en UPC Nederland.

Independent Films brengt Rendez-Vous in mei 2015 uit in de bioscoop.

Aquaman bevestigd voor Batman v Superman

En daar duikt nog een Justice League-lid op in de 'increasingly inaccurately named' Batman v Superman: Dawn of Justice. Na Bats en Supes plus Wonder Woman en Cyborg zal ook Aquaman zijn opwachting maken in het vervolg op Man of Steel.

Aquaman zal worden gespeeld door Jason Momoa, die het beste bekend is om zijn rol als Khal Drogo in Game of Thrones. Momoa's betrokkenheid bij de film is al maanden een gerucht, maar was tot nu toe nog niet bevestigd. Vorige week kwam regisseur Zack Snyder echter in het nieuws toen hij inbelde naar een lokale radioshow om het personage te verdedigen tegenover twee ochtend-DJ's.

"Wat cool is aan Aquaman is dat zijn drietand - men realiseert zich dit niet - dat ding kan in principe Superman verwonden. Dat is onderdeel van de canon. En hij is enorm sterk, want hij leeft natuurlijk in enorme diepe wateren, dus wanneer hij hierboven komt is hij supersterk." Snyder moet beseft hebben dat hij misschien teveel weggaf wat Warner Bros voor later wilde bewaren, toen hij toevoegde: "Ik zeg niet dat-ie in mijn film zit, ofzo, maar hij is gewoon best wel badass. Da's alles."

Aquaman, oftewel Arthur Curry, heeft zijn vuurdoop als officieel live-action personage bijna negen jaar geleden al gehad. Toen werd hij door Alan Ritchson gespeeld in afleveringen van de tv-serie Smallville. Ook is er in 2006 een tv-pilot opgenomen van een serie over de held, waarin hij werd gespeeld door Justin Hartley (die in Smallville de rol van Oliver Queen/Green Arrow speelde).

Verwacht wordt dat Momoa, na een introductie in Batman v Superman, zijn rol verder zal mogen uitdiepen in de Justice League-film, waarvan wordt verwacht dat de opnames direct na Bats versus Supes starten.

Guardiola: "Heb maar negen fitte spelers"

Pep Guardiola moet puzzelen in aanloop naar de Duitse Supercup tegen Borussia Dortmund. Veel internationals zijn pas net in training en nog niet wedstrijdfit.

Pep Guardiola zegt slechts over “acht of negen” fitte spelers te beschikken in de aanloop naar de Duitse Super Cup. Veel spelers zijn pas laat teruggekomen van hun vakantie na een succesvol WK. Bayern verloor de DFL-Supercup vorig seizoen tegen Borussia Dortmund, maar nam later in het seizoen wraak door al vroeg de landstitel te pakken en even later ook de DFB-Pokal te winnen.

Het team van Guardiola wil Dortmund opnieuw pijn doen, maar moet het stellen zonder Arjen Robben, Philipp Lahm, Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger en nog een aantal internationals die pas net weer in training zijn. Guardiola heeft weinig vertrouwen in een goed resultaat tegen BVB.

"Vorig jaar waren mijn spelers een stuk fitter in aanloop naar de Supercup", zei Guardiola dinsdag tegenover diverse media. "Deze keer heb ik slechts acht of negen spelers die volledig fit zijn, meer niet."

"De wereldkampioenen hebben goed getraind, maar hebben meer tijd nodig. Ik ben blij dat ik beschik over zes wereldkampioenen. Na de training vandaag ga ik praten met de spelers en zal daarna beslissen wie er allemaal kunnen spelen en hoe lang. Het is geen vriendschappelijke wedstrijd, het gaat om een finale. We spelen om te winnen", aldus Guardiola.

De Supercup staat voor woensdagavond op het programma. Om 18:00 uur wordt er afgetrapt in het Signal Iduna Park. Een week later gaat de Bundesliga weer van start.

[EK] Kupers en Cadée stellen teleur

Thijmen Kupers en Erik Cadée hebben teleurstellend gepresteerd op de openingsdag van het EK atletiek in Zürich. Kupers kwam op de 800 meter de series niet door, terwijl Cadée in de kwalificaties van het discuswerpen werd uitgeschakeld.

Kupers leek vooraf een goede kans te hebben op het bereiken van de halve finales. Hij kon redelijk mee tijdens de race, tot er op een paar honderd meter van de streep versneld werd. Kupers kon het verhoogde tempo geen moment meer volgen en werd uiteindelijk zesde. 

Discuswerper Cadée kwam anderhalve week geleden nog tot ruim 65 meter, maar in Zürich strandde hij bij zijn poging van 61,18 meter. Hij werd er dertiende mee, terwijl de beste twaalf in de finale in actie mogen komen. Cadée kwam 33 centimeter tekort voor een finaleplaats.

Orange Cycling heeft hoofdsponsor binnen

Orange Cycling, het nieuwe Nederlandse wielerteam, heeft een hoofdsponsor gevonden. Dit meldt de NOS vanavond. Morgen wordt de naam van de sponsor op een persconferentie tijdens de Eneco Tour bekendgemaakt.

De hoofdsponsor heeft zich in elk geval voor de duur van twee jaar aan het nieuwe team verbonden. Daarnaast is ook nog een optie tot verlenging bedongen.

Orange Cycling zal gaan bestaan uit een mix van ervaren Nederlandse renners, dat wordt aangevuld met jong talent. Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel zullen de ploeg gaan leiden. Michael Zijlaard, Henk Schipper en Pim van der Wildt vormen het management.

Tijdelijk cellencomplex bolletjesslikkers Curaçao

Curaçao plaatst nog deze maand een tijdelijk cellencomplex voor de opvang van bolletjesslikkers. Daarmee moet worden voorkomen dat de politie op het eiland drugskoeriers moet laten lopen omdat er geen plek is om ze vast te houden.

Nederland levert het eiland voor het nieuwe complex een zogenoemd slikkerstoilet, zo laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. Een woordvoerder benadrukt dat Curaçao verantwoordelijk is en blijft voor de drugsbestrijding.

Justitie in Nederland kan overigens niet bevestigen dat Curaçao bolletjesslikkers inderdaad op het vliegtuig naar Nederland laat stappen. "Het OM Noord-Holland kan de berichtgeving over het bewust doorlaten op Curaçao niet uit eigen ervaring of waarneming onderschrijven."

De GGD op Curaçao verbood de politie bolletjesslikkers nog langer vast te houden vanwege de slechte hygiënische omstandigheden. Het bestaande cellencomplex in Willemstad wordt gerenoveerd. Tot die tijd moeten tijdelijke cellen soelaas bieden.

In Nederland stelde coalitiepartij VVD Kamervragen over de kwestie. Kamerlid Ard van der Steur zei het 'onacceptabel' te vinden dat bolletjesslikkers niet worden aangehouden.

President Uganda heeft geen haast met antihomowet

President Yoweri Museveni van Uganda heeft geen haast met een nieuwe antihomowet nadat de vorige door de rechter ongeldig is verklaard. Volgens een lid van de regeringspartij heeft hij parlementsleden op het hart gedrukt 'geen chaos te veroorzaken' door overhaast een nieuwe wet op te stellen.

Museveni heeft een commissie onder leiding van vicepresident Edward Kiwanuka Ssekandi gevormd om de bezwaren van rechtenactivisten te onderzoeken. De commissie moet over een maand verslag aan hem uitbrengen, aldus parlementslid Medard Bitekyerezo, een fervent voorstander van de geschrapte wet.

De door de regering geleide krant New Vision berichtte dinsdag dat Museveni de parlementsleden heeft gewaarschuwd dat de antihomowetgeving de economische ontwikkeling van het land kan schaden. De Verenigde Staten, de Wereldbank en verschillende Europese landen hebben vanwege de wetgeving miljoenen euro's aan ontwikkelingshulp aan Uganda opgeschort.

De gewraakte wet maakte levenslange gevangenisstraf mogelijk voor homoseksuele handelingen. Volgens activisten was de wet draconisch en overbodig in een land waar homoseksualiteit al lang verboden is. Een wet uit de koloniale tijd waarin 'tegennatuurlijke' seksuele gedragingen strafbaar worden gesteld blijft in Uganda van kracht.

Het Ugandese Constitutionele hof heeft de antihomowet op technische gronden ongeldig verklaard. Over de inhoud ervan liet het hof zich echter niet uit. Parlementslid Bitekyerezo bezwoer dat de nieuwe wet er met enkele kleine aanpassingen toch zal komen. Een groot deel van de bevolking kan zich er ondanks de westerse kritiek wel in vinden.

Vrouw vervolgd voor valse vermissing

Een vrouw die twee weken terug groot alarm sloeg omdat haar kind zou zijn verdwenen, wordt vervolgd voor het maken van een valse melding. De 33-jarige Rotterdamse wist waar haar dochter was en heeft bewust verkeerde informatie verstrekt, meldt de politie dinsdag.

De moeder, die is gescheiden van haar man, deed op 30 juli melding van de vermissing van haar 9-jarige dochter in Rotterdam, waar ze sinds kort woonde. De politie stelde direct een groot onderzoek in waarbij rond middernacht een Amber Alert werd uitgegeven.

De politie zocht vergeefs contact met de vader en kon hem niet bereiken. Hij zou in het buitenland zitten en had daarbij mogelijk het kind meegenomen. Omdat er verder geen aanknopingspunten waren is toen een Amber Alert ingezet.

Kort nadat het vermissingsbericht was uitgezet nam de vader alsnog contact op met de politie. Hij had zijn dochter 's middags meegenomen uit Rotterdam en zat nu in Utrecht.

De vrouw moet in november voor de rechter verschijnen. De politie wil dat de gemaakte kosten van de zoektocht op haar verhaald worden.

Bajesklant gehoord over liquidatie Amsterdam-West

De politie heeft opnieuw een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Aytas Göraler. Het gaat om een 25-jarige Amsterdammer die dinsdagochtend werd aangehouden in de gevangenis in Zwaag. Hij wordt later op de dag gehoord.

Göraler werd op 4 januari doodgeschoten in de Slauerhoffstraat in Amsterdam-West. Hij droeg zijn 1-jarige zoontje op de arm. Het kind bleef ongedeerd. De Amsterdammer was ooit eigenaar van de club The Sand. De schutter vluchtte te voet en stapte verderop in een auto.

Op 23 juli en 18 juni werden ook al verdachten aangehouden voor de liquidatie van de 39-jarige Göraler. Een van hen is weer op vrije voeten gesteld. De ander is teruggebracht naar de gevangenis in Alphen aan den Rijn.

Sony verkoopt 10 miljoen PlayStation 4-consoles

Jim Ryan, eindbaas bij Sony, gaf tijdens Gamescom aan dat er al meer dan 10 miljoen PlayStation 4-consoles zijn verkocht binnen negen maanden. Hij benadrukte dat dit niet om het aantal verscheepte consoles ging, maar dat deze ook daadwerkelijk verkocht zijn.

De PlayStation 4 is sinds eind november beschikbaar voor de consumenten in Europa en Amerika. In Japan verscheen hij pas in februari dit jaar.

Lid motorclub aangehouden voor inbraak en diefstal

Een 21-jarig lid van een motorclub is dinsdag in zijn woning in Opmeer opgepakt op verdenking van het inbreken in bedrijfsbusjes en diefstal van professioneel gereedschap. Dat meldt de politie. De verdachte kon worden opgepakt kort na een inbraak in Nibbixwoud dankzij de melding van getuigen.

De inbraak van maandagnacht was niet de eerste. Eerder werd al in omliggende plaatsen in vijf andere bestelbusjes ingebroken en gereedschap meegenomen.

In de woning van de man trof de politie een grote hoeveelheid gereedschap aan, waaronder gestolen waar. De politie onderzoekt of meer leden van de motorclub betrokken zijn bij de inbraken, laat een woordvoerder weten. Om welke motorclub het gaat wilde zij niet zeggen.

Leden van zogenaamde outlaw motorbendes vertonen vaker crimineel en intimiderend gedrag. Slachtoffers durven hiervan vaak geen aangifte te doen, de politie roept echter op om dit wel te doen. Sinds 2011 werkt de politie nauw samen met justitie en gemeenten om deze clubs aan te pakken.

Twee Brabanders opgepakt na handel drugschemicaliën

Twee mannen van 51 en 56 jaar zijn dinsdagochtend opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het invoeren van chemicaliën die nodig zijn voor de productie van drugs. Dat meldt het Openbaar Ministerie. In een loods in Someren zijn tientallen lege jerrycans en vaten gevonden. De verdachten worden donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

De mannen hebben vermoedelijk twintigduizend kilo formamide besteld bij een Duits chemicaliënbedrijf. Ook bestelden ze nog een aantal andere stoffen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs, zoals MDMA. Een deel van deze stoffen werd teruggevonden in drugslaboratoriums en in gedumpt drugsafval.

Naast de woningen van de verdachten in Eindhoven en Veldhoven zijn ook bedrijfspanden in Someren en Hilversum doorzocht. De politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD hebben beslag gelegd op chemicaliën, administratie en mobiele telefoons.

Doden door listeriabacterie in Deense worst

Een uitbarsting van listeriose door besmette worst heeft in Denemarken in de afgelopen maanden aan vermoedelijk tien mensen het leven gekost. Dat meldt de Deense gezondheidsdienst SSI dinsdag. De besmetting was terug te voeren op een kleine vleeswarenfabriek in Kopenhagen, die inmiddels is gesloten.

De slachtoffers zijn voornamelijk bejaarden en mensen wier gezondheid al door andere ziektes waren verzwakt. De symptomen zijn koorts, hoofdpijn, diarree en andere maag- en darmklachten.

Alle producten van de vleesproducent zijn teruggehaald. Het was niet meteen bekend of er ook producten zijn geëxporteerd.

Schade wrak Baltic Ace groter dan gedacht

De schade aan het gezonken vrachtschip Baltic Ace is veel groter dan verwacht. Dat is een tegenslag voor Rijkswaterstaat en berger Boskalis, die nu een alternatieve methode moeten vinden om het wrak van de Noordzeebodem te krijgen. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

Uit duikinspecties in het wrak blijkt dat de bovenkant meer beschadigd is dan van tevoren kon worden afgeleid aan de buitenkant. In het wrak zijn scheuren ontstaan door de landing op de zeebodem. Door stroming en golven zijn die groter geworden.

Oorspronkelijk wilden Rijkswaterstaat en Boskalis het schip in stukken zagen en die een voor een omhoog hijsen, maar dat kan nu niet meer. De onderkant van het schip is nog wel grotendeels heel en kan eventueel wel in delen op het droge worden gehaald.

Rijkswaterstaat en Boskalis bekijken nu of er maatregelen moeten worden genomen om het wrak verder intact te houden in de komende stormmaanden. In september moet er een alternatieve bergingsmethode zijn.

De Baltic Ace moet uiterlijk 31 december 2015 van de zeebodem zijn verwijderd. Het schip verging op 5 december 2012 op 65 kilometer voor de kust van Zuid-Holland na een aanvaring met een containerschip. De boot was op weg naar Finland met zo'n 1400 auto's aan boord. Elf mensen overleefden de scheepsramp niet.

Tientallen schademeldingen na aardschok Appingedam

Na de aardbeving bij Appingedam van afgelopen zaterdag zijn 75 meldingen van schade binnengekomen. Alle schade veroorzaakt door de aardschok, met een kracht van 2,0 op de schaal van Richter, wordt vergoed door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), laat een woordvoerder dinsdag weten.

Het gaat vooral om scheuren in de muren en kapot pleisterwerk in de woningen. "Het is meestal lichte schade aan huizen die we weer kunnen repareren", zegt een woordvoerder. Een expert beoordeelt eerst of de schade daadwerkelijk het gevolg is van de beving. "Als dat het geval is, keren wij een vergoeding uit", aldus de zegsman.

De NAM krijgt wekelijks tientallen meldingen van klachten van eerdere bevingen. De schokken in Groningen worden veroorzaakt door aardgaswinning. Bijna twintigduizend Groningers hebben zich de afgelopen twee jaar bij het bedrijf gemeld vanwege schade door aardbevingen. De kritiek op de aardgaswinning leidt door de toenemende schokken toe.

Vier Nederlandse films op Toronto Film Festival

Op het het Toronto International Film Festival zijn volgende maand ten minste vier Nederlandse films te zien. Het evenement, dat geldt als een van de belangrijkste filmfestivals van Noord-Amerika, heeft de selectie van de eerste festivalonderdelen bekendgemaakt.

Brozer is geselecteerd voor het festivalprogramma Contemporary World Cinema. De film beleeft bovendien zijn wereldpremière op het festival. De korte films A Single Life en De Laatste Dag van de Zomer worden vertoond in het kader van programma Short Cuts International, de experimentele documentaire Episode of the Sea is te zien in de Wavelengths-sectie.

Het Toronto International Film Festival vindt plaats van 4 tot en met 14 september. Volgende week wordt de rest van het programma bekendgemaakt.

PEC Zwolle stunt met huur CSKA-spits

PEC Zwolle heeft vandaag een opmerkelijke transfer afgerond. De bekerhouder is er namelijk in geslaagd om Tomas Necid voor een jaar van CSKA Moskou te huren. Hierdoor heeft trainer Ron Jans er een voorname kandidaat als spits bijgekregen.

Necid werd een aantal jaar geleden nog begeerd door een groot aantal clubs. In 2009 verruilde hij Slavia Praag voor CSKA Moskou, waar hij echter geen voet aan de grond kreeg. Verschillende knieblessures waren hier namelijk debet aan. Op jacht naar speelminuten kwam hij in het afgelopen jaar op huurbasis uit voor PAOK Saloniki en Slavia Praag.

"Necid is een speler uit de buitencategorie, normaal gesproken voor ons niet haalbaar", liet Gerard Nijkamp, technisch directeur van PEC Zwolle, aan Voetbal International weten. Necid, die 26-voudig international voor Tsjechië is, zal in Zwolle moeten concurreren met de andere spitsen: Nikos Ioannidis, Dimitrios Ferfelis en Stef Nijland.

CSKA Moskou heeft overigens wel een terugroepoptie kunnen bedingen. Mochten de Russen de speler in januari nodig hebben, dan zal hij weer vertrekken.

Boom blij met tijdwinst op concurrenten

Lars Boom was na afloop van de tweede etappe van de Eneco Tour tevreden over zijn tweede plaats achter winnaar Zdenek Stybar. "Natuurlijk baal ik wel dat ik niet gewonnen heb maar we hebben met de ploeg heel goed werk geleverd. Mijn ploeggenoten waren vandaag heel sterk. Het belangrijkste is voor mij dat ik tijd heb gepakt op concurrenten. Dat is gelukt", aldus Boom tegen Novum Nieuws.

De Brabander keek al vooruit op de tijdrit van woensdag in Breda. "De tijdrit ligt me zeker. De mogelijkheid is daar om de trui te pakken." Boom staat nu tweede op een seconde van leider Stybar. De Brabander won in 2012 al eens de Eneco Tour en aast dit jaar op de zege. "Ik ga vol voor de eindoverwinning. Als ik de focus behoud en goed van voren blijf zitten, dan is er iets heel moois mogelijk deze Eneco Tour."

De tweede etappe was voor Boom een speciale, aangezien er gefinisht werd in Vlijmen, zijn geboorte- en woonplaats. "Natuurlijk is dit een hele mooie dag. De aanmoedigingen doen mij veel. Ik heb de hele dag met een glimlach op mijn gezicht rondgefietst."

De rittenkoers door Nederland en België duurt nog de hele week. Zondag na de lastige heuveletappe naar Sittard-Geleen weet Boom of hij voor de tweede keer in zijn loopbaan met de eindzege aan de haal gaat.

[EK] Martina, Codrington door, Tromp kansloos

Churandy Martina en Giovanni Codrington hebben tijdens het EK atletiek in Zürich de halve finales op de 100 meter gehaald. Martina kende geen ideale start in zijn heat, maar snelde toch naar een tijd van 10,31 seconden, goed voor de tweede plek. 

Codrington werd achter titelfavoriet Jimmy Vicaut en de Zwitser Pascal Mancini derde in 10,43. Ook dat was goed voor automatische kwalificatie. Jorén Tromp leek met een beste seizoenstijd van 10,25 een prima kans op de halve finales te maken. Hij leek echter geblesseerd en stelde zwaar teleur. Met 11,28 zette hij een tijd neer waarmee hij bij de vrouwen waarschijnlijk de finale niet zou halen.

Rekik op weg naar Nederland

Het heeft er alle schijn van dat Karim Rekik ook dit seizoen weer in het shirt van PSV zal spelen. De verdediger zal opnieuw gehuurd gaan worden van Manchester City. De Engelse club heeft de speler inmiddels toestemming gegeven naar Nederland af te reizen.

Mochten PSV, Rekik en Manchester City de laatste plooien vanavond al glad kunnen strijken, dan zou de verdediger morgen al op de training te zien kunnen zijn. Bovendien heeft PSV zijn eerste defensieve versterking van het seizoen dan binnen.

Rekik speelde vorig seizoen ook al op huurbasis voor PSV en kwam toen 25 keer in actie en trof daarin eenmaal doel.

Nog dinsdag autopsie Robin Williams

De dood van Robin Williams wordt nader onderzocht. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat nog dinsdag een autopsie plaatsvindt. Williams werd maandag dood gevonden in zijn woning in Californië. De 63-jarige acteur pleegde waarschijnlijk zelfmoord.

Williams werd zondagavond rond 22.00 uur voor het laatst gezien. Dat verklaarde de sheriff van Marin County. Hij liet ook weten dat Williams waarschijnlijk stierf als gevolg van verstikking.

Autopsie moet opheldering geven over de precieze doodsoorzaak. Dinsdagavond Nederlandse tijd volgt volgens entertainmentwebsite TMZ een persconferentie van de lokale politie over Williams' dood. De website meent al te weten dat Williams zichzelf heeft opgehangen, op basis van bronnen die nauw betrokken zijn bij het drama.

Williams werd maandag dood gevonden in zijn woning. Hoogstwaarschijnlijk beroofde hij zichzelf van het leven. Hij heeft zijn laatste gevoelens niet opgetekend voor nabestaanden. De familie van de komiek heeft vooralsnog geen afscheidsbrief gevonden en dat lijkt ook niet meer te gebeuren, schrijft TMZ.

Max Verstappen Red Bull Junior

Max Verstappen is per direct opgenomen in het opleidingsprogramma van Red Bull Racing. De 16-jarige zoon van Jos Verstappen maakte dit jaar zeer veel indruk in zijn debuutseizoen in de Formule 3 en stond in de belangstelling van vele Formule 1-teams. Uiteindelijk troefde Red Bull de andere belangrijke kandidaat Mercedes af.

Max Verstappen: "Het spreekt voor zich dat ik dolblij ben en me vereerd voel deel uit te maken van het Red Bull Junior Team, dat al zoveel coureurs succesvol tot in de Formule 1 heeft gebracht. Vanzelfsprekend grijp ik deze kans met twee handen aan om samen met Red Bull alles in het werk te stellen mijn carrière te ontplooien en maximaal te presteren. Ik wil Dr. Helmut Marko ontzettend bedanken voor zijn betrokkenheid bij de totstandkoming van dit contract en Red Bull voor het in mij gestelde vertrouwen."

Verstappen zal dit weekend op de Nürburgring in de Formule 3 al onder de vlag van Red Bull rijden bij zijn huidige team Van Amersfoort Racing. Voor die renstal won de jonge Limburger dit jaar al zeven races, waaronder hattricks op Spa-Francorchamps en de Norisring. Ook won de Nederlander de Masters op Zandvoort. Later dit jaar reist hij af naar Macau voor de belangrijke F3-race aldaar.

Vandaag kwam Verstappen al even voor zijn nieuwe broodheer in actie: "Het Red Bull Junior Team stelt me in staat om veel te testen in de hogere klassen zoals Formule Renault 3.5. Vandaag al had ik mijn eerste testdag op de Red Bull Ring, welke zal helpen om uiteindelijk samen met alle ervaring en kennis van Red Bull tot een weloverwogen besluit over mijn verdere toekomst te komen."

Vibrator in kont wordt man fataal

Nigel Willis heeft onlangs op bizarre wijze het loodje gelegd. De vijftigjarige man uit Londen heeft het tijdige met het eeuwige verwisseld nadat een vibrator in zijn kont al zijn organen in stukken had gereten. Dit blijkt uit diepgaand onderzoek waarvan de uitslag vandaag is bekendgemaakt.

De beste man had eind vorig jaar het briljante idee opgevat om een seksspeeltje in een plek te stoppen waar de zon nooit schijnt. Eenmaal klaar kreeg de Engelsman de vibi niet meer uit zijn reet. Vijf dagen lang lag Willis roerloos bij zijn moeder op de bank, totdat een kameraad hem aanried eens naar het ziekenhuis te rijden.

Versuft en wel werd de geilaard op Oudjaarsavond naar de afdeling Intensive Care gebracht. Het mocht echter niet meer baten. De trillende vriend had hem een geperforeerde darm opgeleverd, met massale orgaanuitval en bloedvergiftiging tot gevolg. Op 7 februari is hij na een lang gevecht met Magere Hein de pijp uitgegaan.

Storing bij ING verholpen

De storing die ING dinsdag het grootste deel van de dag trof, is opgelost. Klanten van de bank kunnen daardoor weer geld overmaken via de website, de mobiele applicatie of betaaldienst iDeal. De oorzaak van het probleem lag bij een van de internetproviders van ING, zo laat een woordvoerder weten.

Door de problemen bij een van de netwerkleveranciers kon een deel van de ING-klanten sinds 09.00 uur niet meer inloggen op de website of applicatie van de bank. ING heeft dat extra verkeer nu omgeleid via een andere internetprovider, meldt de zegsman.

Stybar voorkomt zege Lars Boom voor eigen publiek

Zdenek Stybar heeft dinsdag de tweede etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Tsjechische titelverdediger van Omega Pharma-Quick-Step stak na een rit van 175 kilometer een stokje voor een zege van Belkin-renner Lars Boom in zijn eigen gemeente Heusden. Booms ploeggenoot Sep Vanmarcke werd derde en Bauke Mollema achtste. Stybar nam ook de leiderstrui over van Andrea Guardini.

Een kopgroep van drie reed vrijwel de hele dag voorop. Ze leken lange tijd kans van slagen te hebben, maar op twaalf kilometer van de streep werd de Rus Pavel Brutt als laatste toch ingerekend.

Vervolgens barstte de koers echt los. Op acht kilometer van de meet zorgde een waaier voor een gesplitst peloton. Belkin was in de voorste groep goed vertegenwoordigd. Boom zag zijn kans schoon en demarreerde. Hij kreeg Stybar en Manuel Quinziato met zich mee.

Mollema sloot in de laatste kilometer aan en ging er meteen overheen. Zijn krachtige aanval werd gepareerd door Stybar, die vervolgens snelheid hield en als eerste over de meet kwam. De Tsjech heeft in het klassement nu een seconde voorsprong op Boom.

Bewonderenswaardig was ook de prestatie van Tom Dumoulin. De Nederlandse kanshebber reed op twintig kilometer van de streep lek en had even later meer dan een minuut achterstand. Dumoulin wist echter in de voorste groep te finishen en de schade te beperken.

Horner: "Vettel kon niet als ballerina rijden"

Bij het Formule 1-team Red Bull Racing staat viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel dit jaar verrassend in de schaduw van teamgenoot Daniel Ricciardo. Volgens teambaas Christian Horner is de Duitser dit jaar een klein beetje uitgeput en heeft hij moeite om zijn rijstijl aan te passen.

Horner legde aan Auto Bild uit dat de situatie met Vettel dit jaar complex is. "Het is een combinatie van factoren. Ten eerste ben je na vijf jaren vechten om de titel wat uitgeput, maar daar ligt niet het fundamentele probleem. De manier waarop Vettel de extra tienden uit de auto kon halen was behoorlijk uniek. Hij is erg gevoelig voor het gedrag van de auto, met name onder het remmen."

Dit jaar wordt gebruik gemaakt van het brake-by-wire-systeem dat de remmen elektronisch aanstuurt, waardoor Vettel een deel van het gevoel voor de auto kwijt was. Daarnaast presteerde de Red Bull minder dan in andere jaren, wat er bij de Duitser voor zorgde dat hij minder uit de banden kon halen. Volgens Horner reed Vettel eerst 'als een ballerina, dansend met het gas en de remmen'.

Red Bull en Renault zijn hard aan de slag gegaan met het verrichten van aanpassingen, waardoor Vettel weer wat gevoel voor de auto krijgt. Teamgenoot Ricciardo had dat veel sneller en hij won dit jaar dan ook al twee races. De Australiër staat nu in de races 9-2 voor op zijn teamgenoot.

Meisje overleden door aanrijding bij dropping

Een 10-jarig meisje is overleden aan de verwondingen die ze maandagavond opliep bij een aanrijding in Beltrum. Het kind deed mee aan een dropping die door een camping was georganiseerd. Dat meldt de politie dinsdag.

Het meisje uit Warnsveld raakte zwaargewond bij de aanrijding op de Deventer Kunstweg. Ze liep daar rond 22.15 uur met drie andere kinderen en een begeleider in de richting van Groenlo. De groep liep aan de linkerkant van de weg toen vanuit Groenlo een auto kwam gereden die werd bestuurd door een 19-jarige man.

Hij reed het meisje aan. Ze liep daardoor botbreuken en hersenletsel op en moest per traumahelikopter naar een ziekenhuis worden gebracht. Daar overleed ze maandagnacht aan haar verwondingen.

Over de toedracht van het ongeval is nog niets bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek. Een blaastest heeft in ieder geval aangetoond dat de bestuurder geen alcohol had gedronken. De politie vraagt getuigen contact op te nemen, in het bijzonder de bestuurder van een personenauto die rond 22.10 uur vanuit de richting Groenlo naar Borculo reed.

Wilders jengelt over afwezigheid Van Aartsen

Geert Wilders veroordeelt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen omdat hij zijn vakantie niet wil afbreken vanwege de rellen in de Schilderswijk. De voorman van de PVV typeert de ongeregeldheden als oorlog, en stelt vast dat Van Aartsen afwezig is. Een betoging tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) liep zondag uit de hand toen tegendemonstranten journalisten en agenten belaagden.

Ook de opstelling van de lokale PvdA wordt door Wilders veroordeeld. De Haagse coalitiepartij liet weten het geweld 'onaanvaardbaar' te vinden, 'ook al is de provocatie nog zo groot'. "Shariafascisten zijn de baas", concludeert Wilders.

Van Aartsen liet weten zijn vakantie in Frankrijk niet af te willen breken vanwege de rellen, waarbij zes mensen werden aangehouden. De gemeente Den Haag wil het politieonderzoek afwachten. Pas daarna volgt mogelijk een reactie.

Het kabinet veroordeelde de rellen al wel. Een demonstratie mag nooit leiden tot haatzaaien, discriminatie en geweld, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een reactie.

Zo'n tweehonderd demonstranten liepen zondag een zogenoemde Mars van de Vrijheid. De betogers, verenigd onder de naam Pro Patria, vinden dat veel harder moet worden opgetreden tegen aanhangers van IS, voorheen bekend als ISIS. Islamitische tegendemonstranten verstoorden de demonstratie.

Belangrijke graftombe ontdekt in Griekenland

Archeologen zijn in Griekenland bij opgravingen op een bijzondere graftombe gestuit. Dat heeft premier Antonis Samaras dinsdag gezegd. De tombe dateert uit het einde van de regeerperiode van koning en veroveraar Alexander de Grote (356 - 323 voor Christus).

Samaras bezocht de opgraving dinsdag en noemde de vondst 'overduidelijk van extreem groot belang'. De ingang van de tombe wordt geflankeerd door twee sfinxen. Ook is een weg die naar het graf loopt blootgelegd. Het is nog niet bekend wie er in de tombe, in de buurt van Amphipolis, zijn of haar laatste rustplaats heeft.

Alexander de Grote werd geboren in Macedonië. Hij wist tijdens zijn korte leven een rijk te veroveren dat zich uitstrekte van Griekenland tot India.

'Diepgaand' onderzoek naar dood brandweerduiker

Naar de oorzaak van het fatale ongeluk met een brandweerduiker vorige week in Koedijk komt een 'diepgaand onderzoek'. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wil precies weten wat er is misgegaan bij de reddingsactie in de Noord-Hollandse plaats.

De Inspectie SZW en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn al begonnen met het onafhankelijke onderzoek. Het kan nog 'geruime tijd' duren voor het af is, aldus de veiligheidsregio.

Het Openbaar Ministerie doet verder geen onderzoek naar het ongeluk. Er zijn bij een eerste onderzoek geen strafbare feiten aan het licht gekomen.

De 50-jarige duiker van het brandweerkorps in Heerhugowaard raakte vorige week maandag onwel toe hij probeerde een inzittende te redden uit een auto die te water was geraakt. Hij overleed ter plekke.

Zoektocht naar zinkend schip op Markermeer

De reddingsbrigade is dinsdagmiddag met groot materieel op zoek naar een zinkend schip. De boot zou water maken op het Markermeer, maar de precieze locatie is onduidelijk. Een helikopter zoekt daarom ook boven het IJsselmeer.

De schipper van de jacht sloeg even voor 15.00 uur alarm omdat het water maakte. De kustwacht kreeg de melding binnen via een binnenvaartschip dat het signaal toevallig oppikte.

Naast twee helikopters zijn zeven reddingsboten, twee particulieren en boten van de politie en Rijkswaterstaat ingezet.

Zeldzame pandadrieling geboren in China

Reuzenpanda Ju Xiao is in China bevallen van een drieling. Dat is bijzonder, omdat panda's zich nauwelijks voortplanten. De kunstmatig verwekte drieling werd al op 29 juli geboren in de zuidelijke stad Guangzhou en hebben de gevaarlijkste periode na de geboorte overleefd. Dat maakte het staatspersbureau China News Service dinsdag bekend.

Het komt bijna nooit voor dat een panda bevalt van een drieling. De pasgeboren panda's zijn het resultaat van een speciaal fokprogramma met kunstmatige inseminatie. De babypanda's, met wie het net als met de moeder goed gaat, hebben nog geen naam.

Ook in Schotland wordt eind deze maand een babypanda verwacht. Alles lijkt erop te wijzen dat panda Tian Tian sinds april zwanger is, eveneens na kunstmatige inseminatie. Omdat panda's vaak last hebben van schijnzwangerschappen, is de dierentuin in Edinburgh er echter pas zeker van als het welpje is geboren.

Panda's zijn een ernstig bedreigde diersoort. In het wild leven nog ongeveer 1600 reuzenpanda's en in gevangenschap meer dan driehonderd.

Kerk Groenlo verheven tot basiliek

Paus Franciscus heeft de Calixtuskerk in Groenlo verheven tot basiliek. Dat heeft het aartsbisdom in Utrecht dinsdag bekendgemaakt. De Gelderse kerk is de 26e basiliek in Nederland. Gelderland zat sinds mei vorig jaar zonder basiliek, omdat de Walburgiskerk in Arnhem geen dienst meer doet als kerk.

De Calixtuskerk, gebouwd tussen 1906 en 1908 en onlangs gerestaureerd, wordt een zogenoemde 'basilica minor'. Om de eretitel te verkrijgen moet een kerk aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals een eerbiedwaardige leeftijd, aanzienlijke grootte en schoonheid en grote devotie voor een of meer heiligen. Alleen de paus kan zo'n titel geven.

Kardinaal Wim Eijk reageert in een verklaring verheugd. Hij wenst dat de kerk 'door haar nieuwe waardigheid van basiliek mag bijdragen aan het gebed, het gelovige leven en de verkondiging van het evangelie in de Achterhoek', zegt hij in een verklaring. Wanneer Eijk de kerk tot basiliek omdoopt, is nog niet bekend.

Calixtus I was paus in de derde eeuw. Toevalligerwijs is ook de titelkerk van kardinaal Eijk in Rome aan Calixtus toegewijd. De proclamatie tot basiliek moet nog worden geproclameerd door Eijk. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend.

Turkse mijnwerkers gered uit ingestorte mijn

Negen Turkse mijnwerkers zijn dinsdag gered nadat ze enkele uren hadden vastgezeten in een ingestorte mijn. Ze zijn ter observatie opgenomen in een ziekenhuis, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Het ongeluk deed zich dinsdag rond 03.00 uur voor in een mijn bij Zonguldak aan de Zwarte Zeekust. Volgens gouverneur Ali Kaban duurde het enkele uren voordat de autoriteiten werden gewaarschuwd, zodat het reddingswerk niet meteen op gang kwam.

Het is nog niet bekend waardoor de instorting werd veroorzaakt. De ingesloten kompels bevonden zich dicht bij de uitgang, zei Kaban tegen Anadolu.

In mei kwamen door een brand in een mijn in het westen van Turkije 301 kompels om het leven. Het was het ergste mijnongeluk uit de Turkse geschiedenis

Fans Williams maken herdenkingsplek van filmbankje

Fans van Robin Williams hebben het bankje uit Good Will Hunting omgetoverd tot een herdenkingsplek voor de overleden acteur. Zo leggen ze bloemen bij het bankje, dat in het park Boston Public Garden staat, en schrijven ze filmcitaten uit Good Will Hunting op de grond.

Fan Nicholas Rabchenuk en zijn vriendin togen maandag direct naar het bankje nadat ze van Williams' overlijden hadden gehoord. De acteur nam daar een beroemde dialoog op met Matt Damon en werd voor zijn rol beloond met een Oscar. "Ik was verrast dat er nog niets te zien was", zei Rabchenuk tegen The Hollywood Reporter. Samen met twee andere fans en zijn vriendin besloot hij vervolgens citaten uit Good Will Hunting neer te kalken. "Ik hoop dat anderen soortgelijke ideeën oppakken."

[EK] Visser ondanks uitschakeling tevreden, Koster baalt

Maureen Koster en Nadine Visser werden dinsdagochtend beiden uitgeschakeld in de series op het EK atletiek in Zürich. Koster had op de 1500 meter gehoopt dat ze bij de topvijf zou kunnen eindigen. Visser, vorige maand goed voor brons op het WK junioren, zag het EK vooral als een extraatje.

"Ik baal enorm, want ik heb weer in een rommelige race geen goede positie gehad", begon Koster tegenover Losseveter. "Ik kon nog herstellen van een bijna-struikelpartij in het begin en had ook geen problemen met het tempo. In de laatste ronde wilde ik in de buitenbaan naar voren lopen, want in de binnenbaan wordt ik altijd ingesloten, maar dat ging gewoon niet. Het is hem gewoon niet geworden, dus ik baal echt enorm."

Koster is er nog niet helemaal over uit wat haar plannen na Zürich zijn: "Na het EK wilde ik eventueel in een wedstrijd in de Diamond League lopen, maar dat was een beetje afhankelijk van wat ik hier zou doen. De finale heb ik niet gehaald, dus dat zit er misschien niet meer in."

Visser mistte een plekje in de halve finales op vijf duizendsten van een seconde, maar was toch niet geheel ontevreden. "Ik vond het een goede race, met een prima start. Daarna kon ik wel lekker doorlopen, maar ik wist ook dat ik een perfecte race nodig had om bij mijn PR in te buurt te komen. Het is wel balen dat ik dan niet door ben, want ik zag dat er ook meiden met 13,17 en 13,21 doorgingen, dat is altijd zuur. Dat is nu dus even balen, maar ik kan wel tevreden zijn met mijn race."

Visser mocht meedoen aan het EK omdat ze tijdens het WK junioren in de Verenigde Staten de EK-limiet liep. "Ik moest nu, anders dan op het WK junioren, in de series al gelijk volle bak gaan. Dat lukte wel, maar het was dus net niet genoeg. Dat ik hier mee mocht doen was sowieso al een extraatje, maar toch baal je dan wel als het net niet lukt. Ik kan echter wel gewoon tevreden zijn."

Kuijt krijgt Kartal als nieuwe hoofdcoach

Ismal Kartal wordt de nieuwe hoofdcoach bij Fenerbahçe. Dat heeft de Turkse voetbalclub dinsdag bekendgemaakt. Kartal is de opvolger van Ersun Yanal, die zaterdag vanwege een conflict met directeur Aziz Yildirim zijn ontslag indiende. Kartal was sinds 2010 assistent-trainer.

Yanal was net aan zijn tweede seizoen begonnen bij de club uit Istanbul. Vorig seizoen leidde hij Fenerbahçe naar de titel, waarna hij een contractverlenging tot medio 2016 tekende. Dirk Kuijt staat sinds enkele jaren onder contract bij Fenerbahçe. De 34-jarige Katwijker begint aan zijn derde seizoen bij de Turkse topclub.

Wegen ADO en Roemeen Tira scheiden

ADO Den Haag heeft het contract van Catalin Tira ontbonden. De 20-jarige Roemeen kwam vorig jaar zomer over van Lazio Roma, maar wist in Den Haag nooit zijn belofte in te lossen. De aanvaller kwam niet verder dan twee korte invalbeurten.

"Zijn talent is in Den Haag nooit echt tot bloei gekomen", laat ADO weten op de clubsite. "Zodoende waren speler en club het erover eens dat het ontbinden van het contract voor beide partijen het beste zou zijn." De jeugdinternational kan transfervrij op zoek naar een nieuwe club.

Tent ingestort op Pukkelpop door noodweer

Op het terrein van het Belgische muziekfestival Pukkelpop is dinsdag een grote tent ingestort door hevige wind en regen. Er zijn geen gewonden gevallen, meldden Vlaamse media. Het gaat om een tent waar optredens in gehouden worden.

Het is niet de eerste keer dat Pukkelpop getroffen wordt door noodweer. Tijdens de editie van het festival in 2011 kwamen daarbij vijf mensen om het leven.

Het driedaagse festival gaat donderdag van start en trekt ook veel Nederlandse muziekliefhebbers.

Tent ingestort op Pukkelpop door noodweer
Tent ingestort op Pukkelpop door noodweer (Foto: ANP)

Ibrahimovic stuurt G-voetbalteam naar WK

Zlatan Ibrahimovic heeft zich bijzonder populair gemaakt bij het nationale Zweedse G-voetbalteam. De gehandicapte spelers konden in eerste instantie niet naar het WK in Brazilië, maar daar heeft de Zweedse superster een handje bij geholpen.

De Zweedse voetbalbond had voor de hele reis zo'n 65.000 euro nodig, waarvan 30.000 voor eigen rekening werd genomen. De rest hoopte de bond binnen te krijgen via onder meer veilingen en crowdfunding.

Toen aan Zlatan een shirtje voor de veiling werd gevraagd reageerde hij echter anders dan verwacht. "Waarom zou ik mijn shirt aan jullie geven? Daar kun je toch niks mee." De speler van Paris Saint-Germain vroeg vervolgens hoeveel geld er nodig was, vroeg naar een bankrekeningnummer en stortte 40.000 euro op de rekening van de bond.

Volgens assistent-aanvoerder Stefan Johnson wilde Ibrahimovic niet dat het G-voetbalteam, net als het 'echte' nationale elftal, het WK mis zou moeten lopen.

Alien gefotografeerd op maan

De aluhoedjes kunnen weer op, want wij lijken niet alleen in ons zonnestelsel. Op internet zijn namelijk beelden opgedoken van een buitenaards wezen op de maan.

YouTuber Wowforreeel zat onlangs wat beelden op Google Moon te bekijken toen hij ineens iets bijzonders zag. Midden in het ruige maanlandschap is een vreemd wezen te zien.

De beste man zette de beelden direct op YouTube. Inmiddels is het filmpje in nog geen maand tijd al ruim twee miljoen keer bekeken.

Dit is hem dan, de maanalien

Robin Williams komende maanden nog op witte doek

Robin Williams rondde voor zijn dood nog meerdere filmprojecten af. De 63-jarige acteur, die waarschijnlijk een einde aan zijn leven heeft gemaakt, is nog te zien in zeker vijf films. Zo verschijnt in februari Night at the Museum: Secret of the Tomb in de bioscopen.

De film is de derde in de Night at the Museum-reeks waarvoor Williams in de huid van oud-president Theodore Roosevelt kroop. Naast Night at the Museum: Secret of the Tomb is Williams ook nog te zien in Merry Friggin' Christmas. Op welke datum de kerstkomedie verschijnt, is nog niet bekend. Waarschijnlijk draait de film eind dit jaar in de Amerikaanse bioscopen.

Begin volgend jaar volgt Absolutely Anything, waarvoor Williams de stem van Dennis the Dog insprak. De animatiefilm komt in februari naar Nederland. Of ook de dramafilm Boulevard naar Nederland komt, is nog niet bekend. In de film, die tot nu toe alleen op een aantal Amerikaanse festivals is vertoond, vertolkt Williams de hoofdrol van een ongelukkig getrouwde man die een prostituee oppikt.

The Angriest Man in Brooklyn, waarin Williams eveneens een hoofdrol vertolkt, verschijnt volgende maand in de Nederlandse bioscopen. In de komische dramafilm is Williams te zien naast Mila Kunis, Peter Dinklage en Melissa Leo. Williams' meest recente film, het drama The Face of Love, verscheen in mei in Nederland.

Williams had zich voor zijn dood verbonden aan het vervolg op Mrs. Doubtfire uit 1993. Hoewel er nog geen officieel besluit is genomen, komt de film er volgens vakblad Variety niet vanwege Williams' overlijden. De acteur werd maandag dood gevonden in zijn woning in Californië.

Halo Channel voor Xbox One

Microsoft heeft zojuist aangekondigd dat het met een speciaal Halo Channel gaat komen op de Xbox one. Voor Halo spelers word dit de plek om al je Halo content te benaderen.

Zo kun je de games, de serie Forward Unto Dawn, Halo Nightfall, Halo Encyclopedia, social media integratie en de Master Chief Collection allemaal vanuit hier opstarten. Ook moet doormiddel van het Halo Channel de integratie met Twitch streaming simpel gemaakt worden.

Meer geld EU voor hulp Oost-Oekraïne

De Europese Unie trekt nog eens 2,5 miljoen euro uit om burgers te helpen die gebukt gaan onder het geweld in het oosten van Oekraïne. Het geld komt bovenop de 250 duizend euro die Brussel eerder al aan het Rode Kruis gaf voor noodhulp in het gebied.

Het geld wordt onder meer gebruikt voor voedsel, water, gezondheidszorg en om ontheemde Oekraïeners onderdak te bieden. "We gaan de meest kwetsbare slachtoffers van dit conflict helpen", zei eurocommissaris Kristalina Georgieva. "Ze hebben onze hulp de komende maanden nodig, zeker gezien de aanstaande winter."

Ruim duizend migranten trachten Spanje te bereiken

De Spaanse reddingsdiensten hebben in de afgelopen twee dagen bijna achthonderd migranten van zee gehaald die probeerden de Straat van Gibraltar over te steken. Dinsdag werden volgens een woordvoerder 470 migranten in 49 boten opgepikt, een dag eerder 299 migranten in 29 boten.

De migranten zijn overgebracht naar de zuidelijke havenstad Tarifa voor medische controle. Ze maken het goed.

De Spaanse exclave Melilla werd dinsdag door zo'n zevenhonderd migranten bestormd. Zij probeerden vanuit Marokko Spaans grondgebied te bereiken. Met houten ladders trachtten zij over de zes meter hoge hekken rond de provincie heen te klimmen. Ongeveer dertig vluchtelingen wisten Melilla te bereiken.

Het komt geregeld voor dat honderden migranten de oversteek van Noord-Afrika naar Spanje proberen te maken. Ze hopen in Europa een beter leven op te bouwen.

Mogelijk spoeddebat Den Haag over Schilderswijk

De Haagse gemeenteraad komt mogelijk deze week nog bijeen voor een spoeddebat over de situatie in de Schilderswijk. Het initiatief voor een spoeddebat van Groep De Mos-Ouderenpartij wordt door voldoende partijen ondersteund, zo laat fractievoorzitter Richard de Mos dinsdag weten. Aanleiding zijn de ongeregeldheden die zondag een betoging ontsierden.

"We willen het liefst deze week nog debatteren over de hoog opgelopen spanningen in de wijk en over de vraag wanneer je mag ingrijpen tijdens een demonstratie", zegt De Mos, die de PVV en de SP aan zijn zijde heeft. "Het debat kan op zijn vroegst deze week worden gehouden, anders wordt het begin volgende week."

Volgens de regels hoeft burgemeester Jozias van Aartsen zijn vakantie niet af te breken, laat plaatsvervangend voorzitter van het presidium van de gemeenteraad Rachid Guernaoui (D66) weten. Wel bevestigt hij dat het debat 'in theorie' nog deze week kan worden gehouden.

Burgemeester Van Aartsen (VVD) liet eerder weten dat hij zijn vakantie in Frankrijk niet afbreekt vanwege de ongeregeldheden in de Schilderswijk. Hij komt naar verluidt zaterdag terug.

Aanleiding voor het spoeddebat vormt de betoging van zondag tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Islamitische tegendemonstranten verstoorden de demonstratie, onder meer door met stenen te gooien. Een aantal journalisten werd belaagd en een agent raakte gewond.

Tbs-patiënt niet terug van verlof

Een tbs-patiënt die werd behandeld in Oostrum is al bijna twee weken zoek. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dinsdag berichtgeving daarover van L1. De patiënt had op 31 juli terug moeten komen van verlof.

De patiënt werd behandeld in de Rooyse Wissel in de Limburgse plaats. Waarom hij daar zat wil de woordvoerder niet zeggen. "Ik kan alleen bevestigen dat iemand zich heeft onttrokken aan onbegeleid verlof."

OM ziet aanrijding als poging tot doodslag

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 57-jarige vrouw die zondag twee jongens van 14 jaar aanreed in het Friese Sint Nicolaasga, van poging tot doodslag. Dat zei het Openbaar Ministerie dinsdag. Justitie vermoedt dat zij met opzet de jongens aanreed.

De aanrijding zou het gevolg zijn van een conflict dat al langere tijd speelde. De vrouw raakte de jongens op een fietspad in de buurt van een sporthal in het dorp. Een jongen raakte zeer ernstig gewond en ligt nog in het ziekenhuis.

De verdachte wordt woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Leeuwarden. Dan wordt besloten of zij langer vast blijft zitten.

Voor poging tot doodslag staat een maximale gevangenisstraf van 10 jaar.

OM ziet aanrijding als poging tot doodslag
OM ziet aanrijding als poging tot doodslag (Foto: ANP)

[EK] Hassan: "Alles ging volgens plan"

Sifan Hassan plaatste zich dinsdag tijdens het EK atletiek met speels gemak voor de finale van de 1500 meter. De titelfavoriete was na afloop tevreden: "Het idee voorafgaand aan de race was om geen enkel risico te nemen. Alles verliep zoals ik het in gedachten had", aldus de geboren Ethiopische.

"Met nog 400 meter te lopen zat alles in de groep erg dicht bij elkaar. Op dat moment wilde ik versnellen en dat ging prima. Vrijdag is het goud mijn enige doel, maar ik weet niet of dat gaat lukken", sprak Hassan bescheiden na afloop van haar heat. Haar grootste concurrente is regerend wereldkampioene indoor en outdoor Abeba Aregawi uit Zweden, die ook haar heat won. "De tijd in de finale maakt mij niet uit, ik hoop alleen dat ik de finale kan winnen. Het gaat een mooi gevecht worden met Hassan", aldus Aregawi.

Eregast Polanski niet naar filmfestival Locarno

Het filmfestival van Locarno zit zonder eregast. Regisseur Roman Polanski laat het Zwitserse festival onder druk van tegenstanders van zijn bezoek schieten. Dat heeft Polanski per brief laten weten aan de organisatoren, die bedroefd zijn. Polanski raakte veelvuldig in opspraak omdat hij in de jaren zeventig een meisje seksueel misbruikte.

Polanski schrijft dat hij zijn bezoek aan Locarno 'met pijn in het hart' afzegt. "Het spijt me ontzettend jullie te moeten teleurstellen." De regisseur van filmklassiekers als The Pianist en Rosemary's Baby zou op het festival geëerd worden met een speciale prijs, een masterclass verzorgen en zijn recentste film presenteren.

De organisatie van het filmfestival zegt 'diepbedroefd' te zijn. "Na een paar dagen regen schijnt vandaag de zon, maar voor mij is dit de donkerste dag sinds ik ben gevraagd als festivaldirecteur", reageerde Carlo Chatrian in een videoboodschap.

Chatrian zegt het erg jammer te vinden dat de festivalbezoekers de 'uitzonderlijke artiest' Polanski niet kunnen ontmoeten en dat zijn festival de regisseur niet kan eren. Wel zegt de organisatie begrip te hebben voor Polanski's besluit.

Polanski vergreep zich in de jaren zeventig aan een minderjarig meisje. In 2009 werd de regisseur op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd toen hij een bezoek bracht aan Zwitserland. Uitgeleverd werd Polanski echter niet. Zwitserland hief zijn huisarrest in 2010 op.

[EK] Hepatitis B en voedselvergiftiging voor Russen

De Russen Anatoliy Rybakov en Anisya Kirdyapkina moeten verstek laten gaan voor het EK atletiek in Zürich. Rybakov is dit jaar de nummer zes van Europa op de 10 kilometer en zou samen met tweelingbroer Yevgeniy van start gaan op die afstand.

Tijdens de laatste medische controle voor de reis naar Zwitserland werd er echter hepatitis B geconstateerd bij Rybakov. Hij pakte vorig jaar op de 10 kilometer nog het zilver tijdens de Universiade. Ook heeft hij op de 5 en 10 kilometer Europese juniorentitels op zijn palmares staan.

Kirdyapkina zou als topfavoriete aan de start verschijnen van de 20 kilometer snelwandelen, waarop ze in 2011 en 2013 brons en zilver pakte op het WK. De 24-jarige atlete werd echter met een ernstige voedselvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis, waar ze enkele dagen door heeft moeten brengen. De reis naar Zürich moest daardoor afgelast worden. 

Eerder werd al bekend dat de deelname van de eveneens Russische Natalya Aristarkhova op de 3000 meter steeplechase zeer twijfelachtig was. De nummer vier van Europa dit jaar heeft een blessure aan haar achillespees en lijkt niet op tijd te kunnen herstellen.

Wisselvallig weer verwacht tijdens Lowlands

Bezoekers van het driedaagse muziekfestival Lowlands moeten dit weekeinde rekening houden met buien. Dat meldt Weeronline dinsdag. De kans op regen is volgens het weerbureau vrij groot en de temperatuur ligt rond de 20 graden.

Lowlands begint vrijdag, maar donderdag arriveren traditiegetrouw al veel bezoekers op de campings bij het festivalterrein in Biddinghuizen. Met name in de middag lopen zij het risico op een nat pak. Weeronline voorspelt dan buien in het hele land.

Tussendoor worden wel regelmatig zonnige perioden verwacht. Er staat donderdag bovendien minder wind dan aan het begin van de week. De temperatuur loopt op tot een maximum van 21 graden. Vrijdag wordt ongeveer hetzelfde weer voorspeld.

Pas na het weekeinde is er kans op droger weer met de komst van een hogedrukgebied. Dat zal voor meer warmte en zon zorgen, maar dan zijn de Lowlandsgangers al naar huis. Op de 22e editie van het festival verzorgen onder meer Queens of the Stone Age, Stromae, Snoop Dogg en The National een optreden.

Ook Fok.nl zal dit jaar vanaf het Lowlands terrein verslagleggen van het wel en wee van de muziek, bezoekers en het weer.

Oud-PVV'er: bescherm Den Haag tegen extreemrechts

Oud-PVV'er en medewerker van de Haagse islamitische Partij van de Eenheid Arnoud van Doorn wil met een 'vrijwilligersgroep' de Haagse Schilderswijk beschermen tegen 'extreemrechts tuig'. Aanleiding vormt een betoging tegen terreurorganisatie de Islamitische Staat (IS), afgelopen zondag. Naar eigen zeggen heeft Van Doorn inmiddels zeventig aanmeldingen.

De groep moet bescherming bieden aan moslims, moskeeën en ondernemers in de Schilderswijk. "Uiteraard netjes binnen de kaders van de wet en zeker niet om te provoceren", schrijft Van Doorn dinsdag op Facebook. "We moeten te allen tijde beheerst reageren en geen agressie tonen en het goede voorbeeld geven, maar wel kordaat en standvastig optreden."

Van Doorn hekelt de demonstranten die zondag meeliepen in een zogenoemde Mars van de Vrijheid. Verenigd onder de naam Pro Patria verzetten de demonstranten zich tegen aanhangers van IS, voorheen bekend als ISIS. Volgens Van Doorn gaat het niet om anti-ISIS-demonstranten, maar om extreemrechtse types die 'ISIS misbruiken om islamhaat te verspreiden'.

Van Doorn stapte eind 2011 uit de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad en bekeerde zich daarna tot de islam. Als raadslid zette hij vervolgens een islamitische partij op. Hij werd in maart niet gekozen in de raad. en is inmiddels fractiemedewerker van de Partij van de Eenheid.

Pro Patria heeft een nieuwe mars aangekondigd op 20 september. Zo'n tweehonderd demonstranten liepen zondag mee. Islamitische tegendemonstranten verstoorden de demonstratie echter, onder meer door met stenen te gooien. De politie voorkwam dat beide groepen met elkaar in contact kwamen. Wel werd een aantal journalisten belaagd en raakte een agent gewond.

Ten Cate: "Eto'o schiet er hier 25 in"

De eventuele komst van Samuel Eto’o naar Ajax houdt de gemoederen flink bezig. Henk ten Cate werkte met de spits uit Kameroen samen bij Barcelona.

Samen wonnen ze de Champions League. Twee weken geleden sprak Ten Cate nog met de aanvaller bij de afscheidswedstrijd van Deco. “Toen scoorde hij twee keer”, zegt Ten Cate in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Nee, over Ajax of het Nederlands voetbal hebben we het niet gehad. Nooit eigenlijk.”

Volgens Ten Cate past Eto’o goed in het systeem dat gehanteerd wordt bij Ajax. “Die schiet er hier 25 in. Geen probleem. Hij zou ook prima in het Ajax-systeem passen, want spelen met buitenspelers is hij wel gewend van Barcelona. Oud? Dat lijkt me niet van toepassing. Hij maakt elk team beter. Ik geloof dat hij er een stuk of vijftien heeft gemaakt in de Premier League vorig jaar.”

De kans is aanwezig dat Eto’o naar Amsterdam komt, al is die kans klein. Hij wil zelf graag naar Inter, terwijl ook Liverpool en VfL Wolfsburg hem op het oog hebben. “Hij zou alleen voor Ajax kiezen als hij straalverliefd is op een Nederlandse”, denkt Ten Cate, die geen andere reden kan bedenken.

'Toen ik het hoorde, dacht ik aan een grap. Ik geloof het eigenlijk nog steeds niet. Ik weet ook niet hoe fit hij is.”, besluit Ten Cate.

Silva verlengt tot 2019 bij Manchester City

David Silva heeft zijn toekomst aan Manchester City verbonden. De Spaanse spelmaker heeft vandaag zijn contract tot medio 2019 verlengd. De 28-jarige Silva kwam in 2010 over van Valencia en veroverde sindsdien onder meer twee landstitels. Hij speelde in totaal 130 competitiewedstrijden, waarin hij 21 goals maakte.

Silva had naar eigen zeggen geen twijfels. "Vanaf het moment dat ik hier kwam, voelt dit als een tweede thuis voor mij. Zowel op als naast het veld ben ik ontzettend tevreden, dus waarom zou ik niet willen blijven en nog meer prijzen willen winnen met dit fantastische team?"

De linkspoot sneuvelde afgelopen zomer met Spanje in de groepsfase van het WK. Hij had in de verloren duels tegen Oranje (1-5) en Chili (0-2) een basisplaats en mocht in de gewonnen wedstrijd tegen Australië (3-0) alleen kort invallen. Silva was met Spanje in 2010 op het WK en twee jaar later op het EK wel succesvol.

RTL 8 zendt Mrs. Doubtfire uit om dood Williams

RTL 8 past dinsdagavond zijn programmering aan vanwege het overlijden van Robin Williams. Ter nagedachtenis aan de acteur wordt de film Mrs. Doubtfire, waarin Williams de hoofdrol speelde, om 20.30 uur uitgezonden. Dat maakte de omroep bekend via Twitter.

De NPO past het uitzendschema van woensdag enigszins aan. Op Nederland 3 is om 23.05 uur Good Will Hunting te zien, laat een woordvoerder weten. Op dat tijdstip is normaal gesproken The Tonight Show te zien. Dat programma met Jimmy Fallon verschuift naar een later tijdstip.

[Upd] [EK] Sintnicolaas vijfde na drie onderdelen

Eelco Sintnicolaas is in Zürich prima begonnen aan de tienkamp op het EK atletiek. De Nederlander liep naar 10,90, waarmee hij een paar punten verloor op zijn beste meerkamp van de laatste anderhalf jaar. Pelle Rietveld viel met 11,07 licht tegen en leverde wat punten in op de verwachting.

In de zogenaamde forecast, waar van iedereen naar de beste meerkampen van de laatste tijd wordt gekeken, staat Sintnicolaas nu op de derde plek. Dat heeft hij te danken aan een matig optreden van de Duitser Rico Freimuth. Hij liep naar 10,71 - wel de snelste tijd - en verloor zo flink wat punten. De beste zaken werden gedaan door de Fransman Kevin Mayer, die dankzij een tijd van 11,10 seconden de eerste plaats in de forecast overnam van de Duitser Kai Kazmirek. 

Update 12.58 uur

Ook bij het verspringen heeft Sintnicolaas het uitstekend gedaan. Met 7,65 meter in zijn laatste poging evenaarde hij zijn persoonlijke record. Hij staat nu tweede in de stand, maar in de forecast staat hij voorlopig op plek vijf. Kazmirek sprong met 7,68 meter een persoonlijk record en staat zowel in de stand als in de forecast op de eerste plek. Het lijkt vooral een strijd tussen de Duitser en Mayer te worden. Pelle Rietveld kwam tot 7,00 meter en lijkt geen kans te maken op de medailles.

Update 14.51 uur

Na het kogelstoten staat Sintnicolaas op de vijfde plek in het klassement. Hij stootte de kogel naar een afstand van 14,28 meter, zijn tweede worp ooit tijdens een outdoorwedstrijd. De Duitser Arthur Abele is de verrassende leider, maar in de forecast heeft Mayer nog altijd een grote voorsprong. De Fransman gooide met 15,14 meter een nieuw persoonlijk record. Rietveld staat na drie onderdelen op de negentiende plek.

Tijdens de avondsessie worden dinsdag nog twee onderdelen van de tienkamp afgewerkt. Om 17.20 uur begint het hoogspringen, waarna de dag vanaf 19.42 wordt afgesloten met de 400 meter.

[Upd] [EK] Bakker en Hodde door, Visser eruit op duizendsten

Zeker twee van de drie Nederlandse vrouwen op de 100 meter horden hebben zich op het EK in Zürich voor de halve finales geplaatst. Vooral de prestatie van Sharona Bakker was indrukwekkend.

De 24-jarige Bakker liep met 12,85 seconden de tweede tijd ooit door een Nederlandse gelopen. Alleen Marjan Olyslager was in 1989 met 12,77 een keer sneller. Alleen titelfavorieten Cindy Billaud en Tiffany Porter en de Duitse Nadine Hildebrand liepen sneller dan Bakker.

Rosina Hodde plaatste zich niet automatisch, maar met 12,99 hoorde ze wel bij de tijdsnelsten die ook door mochten naar de halve finales. Nadine Visser moet wachten op een beslissing van de jury. Ze liep 13,12 en was daarmee samen met de Poolse Karolina Koleczek en de Sloveense Marina Tomic de laatste tijdsnelste. Visser had van de drie veruit de meest ongunstige wind, maar de jury is nog in beraad over wie de halve finaleplaats toegewezen krijgt.

Update 14.44 uur

Nadine Visser lijkt uiteindelijk hooguit enkele duizendsten tekort gekomen te zijn voor een plek in de halve finales. Zowel Koleczek als Tomic mogen dinsdagavond deelnemen aan de halve eindstrijd, omdat hun resultaat tot op de duizendsten gelijk bleek te zijn. 

Limited Edition Call of Duty: Advanced Warfare XB1-console aangekondigd

Het ziet er naar uit dat zodra de Xbox One in Nederland te koop is, wij de keuze hebben uit meerdere edities van de console. Zojuist is bekendgemaakt dat er een Limited Edition van de Call of Duty: Advanced Warfare Xbox One naar ons toe komt.

Naast een aangepaste console zit er ook een aangepaste controller en een headset in. Verder zit er uiteraard een downloadversie van Call of Duty: Advanced Warfare in.  

Limited!

Team Sierra Leone wil uitwijken naar Ghana om ebola

Het Sierra Leoonse voetbalteam heeft dinsdag de Afrikaanse Voetbalbond (CAF) toestemming gevraagd om voorlopig in Ghana te mogen spelen. Sierra Leone wordt momenteel getergd door de ergste ebola-epidemie uit de geschiedenis.

De CAF heeft het verzoek doorgegeven aan de Ghanese autoriteiten. Momenteel wordt gekeken of de tijdelijke overplaatsing haalbaar is. De Sierra Leoonse regering heeft alle voetbalwedstrijden in het land voorlopig afgelast vanwege de uitbraak van het dodelijke virus.

Sinds ebola voor het eerst in Guinee in maart de kop opstak zijn meer dan duizend mensen aan de ziekte overleden. De ziekte heeft zich inmiddels ook naar Nigeria, Liberia en Sierra Leone verspreid. Ebola is erg besmettelijk en wordt overgedragen via lichaamsvocht. Er is nog geen vaccin of medicijn tegen het virus op de markt.

In Memoriam: Robin Williams (1951 - 2014)

Gisteren is de Amerikaanse acteur Robin Williams op 63-jarige leeftijd overleden. Williams was een acteur die velen wist te vermaken met zijn veelzijdige rollen in diverse films en tv-series. In deze In Memoriam blikken we terug op het rijke oeuvre van de zeer geliefde acteur en komediant.

Uit de Sarasota Herald-Tribune van 5 januari 1979
Uit de Sarasota Herald-Tribune van 5 januari 1979

De jonge jaren
Robin McLaurin Williams wordt op 21 juli 1951 geboren in Chicago. Al op jonge leeftijd ontdekt hij het plezier van acteren en treedt regelmatig voor zijn moeder op. Het is in het midden van de zeventiger jaren als Williams zijn debuut maakt als acteur in de cast van The Richard Pryor Show. Het is dankzij zijn optreden in dat programma dat Garry Marshall hem kiest voor de rol van het ruimtewezen Mork in de tv-serie Happy Days.

Williams liet in die tijd zijn kwaliteiten al zien door zijn teksten grotendeels te improviseren. Het personage werd al snel erg populair en Mork kreeg zijn eigen tv-serie. Van 1978 tot 1982 was de acteur te zien in de reeks Mork & Mindy, waarin Williams alle vrijheid kreeg om te improviseren. De serie sloeg in als een bom en de afbeelding van het buitenaardse tweetal verscheen op allerlei artikelen zoals broodtrommels, kleurboeken, mokken, posters en vele andere items.

Vanaf het einde van de zeventiger jaren begon Williams zich meer te richten op een loopbaan als standup comedian. Zo is hij te zien in de specials Off The Wall (1978), An Evening with Robin Williams (1982) en Robin Williams: Live at the Met (1986) die de acteur voor HBO opnam. In 1977 maakt Williams zijn debuut op het witte doek in de comedy Can I Do It 'Till I Need Glasses? Drie jaar later heeft Williams zijn eerste hoofdrol te pakken met de verfilming van de klassieke tekenfilmheld Popeye. De grote doorbraak volgt in 1982 als Williams wederom een hoofdrol te pakken heeft, ditmaal in het indrukwekkende drama The World According to Garp.


Good Morning, Vietnam
In de vroege jaren tachtig zien we Williams in humoristische films zoals The Survivors (1983), Moscow on the Hudson (1984), The Best of Times (1986) en Club Paradise (1986). Het is echter de rol van Adrian Cronauer in de anti-oorlogsfilm Good Morning, Vietnam, die Robin Williams weer populair zou maken bij het grote publiek. De acteur zou zelfs een Oscar-nominatie voor zijn aandeel aan die film ontvangen.

Uit de Times Daily van 5 februari 1988
Uit de Times Daily van 5 februari 1988

In 1989 is Williams wederom in een ijzersterke rol te zien, als hij John Keating speelt in de dramafilm Dead Poets Society. Ook voor deze rol ontving Williams een Oscar-nominatie. In het daaropvolgende jaar zien we de acteur onder meer in het heftige drama Awakenings, waarin hij samen met Robert De Niro de hoofdrol speelde. 1991 is een vruchtzaam jaar voor Williams met maar liefst 4 filmrollen, waarvan vooral zijn aandeel in The Fisher King zeer indrukwekkend is. Ook zien we hem als de volwassen Peter Pan in de film Hook.


Mrs. Doubtfire
Vanaf de negentiger jaren doet Williams ook werk als stemacteur. Zo horen we zijn stem in onder meer FernGully: The Last Rainforest en Aladdin. Ook heeft de acteur een hilarische dubbelrol in de comedy Mrs. Doubtfire. De jaren negentig worden verder gekenmerkt door succesvolle rollen in films zoals Jumanji (1995), Jack (1996) en Flubber (1997). In hetzelfde jaar als laatstgenoemde film verschijnt ook de film Good Will Hunting, waarvoor Williams eindelijk zijn langgewenste Oscar in ontvangst mocht nemen.

De negentiger jaren worden vervolgens afgesloten met de sterke fantasyfilm What Dreams May Come (1998), het komische Patch Adams (1998), de dramatische oorlogsfilm Jakob the Liar (1999) en de Isaac Asimov-verfilming Bicentennial Man (1999).

De laatste jaren
In 2002 laat Williams opnieuw blijken dat hij tot veel meer in staat is dan alleen maar grappig zijn. Zo zien we de acteur als creepy psychopaat Seymour Parrish in de thriller One Hour Photo en speelt hij een ijzingwekkende moordenaar in de thriller Insomnia met Al Pacino. In 2006 heeft Williams nogmaals een fijne rol te pakken in de thriller The Night Listener waarin hij een radiodeejay speelt die nogal vreemde zaken meemaakt. Datzelfde jaar zien we Williams ook opduiken als Teddy Roosevelt in de succesvolle avonturenfilm Night at the Museum. Ook in de twee vervolgfilms, waarvan het laatste deel nog moet verschijnen, is Williams weer aanwezig.

Ook is Williams weer te horen in animatiefilms zoals Robots, Happy Feet 1 & 2 en heeft een rol in de populaire tv-serie Law & Order: Special Victims Unit. In 2013 lijkt de acteur een comeback te maken als hij de rol van Simon Roberts speelt in de komische reeks The Crazy Ones. Daarnaast is hij dat jaar ook op het witte doek te zien in films zoals The Big Wedding, The Butler en The Face of Love.

In de zeventiger jaren was Williams, die ook bevriend was met Blues Brother John Belushi, zwaar verslaafd aan cocaïne. Williams zou dan ook pas afkicken na de dood van Belushi (overdosis) en de geboorte van zijn zoon. In 2006 liet de acteur zich opnemen in een afkickcentrum vanwege zijn verslaving aan drank. Na 20 jaar geen druppel drank te hebben aangeraakt had koning alcohol toegeslagen en Williams zag zichzelf genoodzaakt om daar iets aan te doen. Drie jaar later zou Williams wederom in een ziekenhuis belanden, ditmaal vanwege een hartkwaal. Een succesvolle operatie wist de acteur te redden.

Vandaag werd bekend dat het levenloze lichaam van Robin Williams in zijn huis in Tuburon is aangetroffen. Williams is 63 jaar geworden. De acteur leed al tijden aan zware depressies. Robin Williams sprak ooit de beroemde woorden: "You're only given a little spark of madness, You mustn't lose it." Met de dood van Williams heeft de wereld een groot acteur en komiek verloren. Een acteur die we niet snel zullen vergeten.

[EK] Bonevacia probleemloos naar halve finales

Liemarvin Bonevacia heeft zich overtuigd geplaatst voor de halve finales van de 400 meter tijdens het EK atletiek in Zürich. De 25-jarige atleet, die eerder dit jaar het stokoude nationale record verbeterde, kwam tot 45,65 seconden.

Met zijn tijd bleef Bonevacia 0,21 seconden boven zijn Nederlandse record. Slechts twee keer in zijn loopbaan was hij sneller. Het was in zijn heat goed voor de tweede plek, terwijl er in alle heats bij elkaar maar vier atleten sneller waren dan de Nederlander.

SC Cambuur haalt Litouwse verdediger

Vytautas Andriuskevicius vervolgt zijn voetballoopbaan in Nederland. De 23-jarige Litouwer heeft in navolging van zijn club Djurgårdens IF overeenstemming bereikt met SC Cambuur. Andriuskevicius is twaalfvoudig international van Litouwen.

De verdediger kwam in twee jaar tot 31 optredens voor Djurgårdens. Daarvoor speelde Andriuskevicius drie jaar voor het Poolse Lechia Gdansk en voor FBK Kaunas in zijn geboorteland.

Cambuur begon zaterdag het seizoen met een gelijkspel tegen FC Twente. Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Stad vanaf het water

Het blijft vreemd: je kan nog zo lang in een stad wonen en allerlei routes kennen, vanaf het water is de stad toch echt een ander gezicht. Vooral met flexibele kano of fluisterbootje zie je ineens heel andere dingen: de onzichtbare kruispunten in donkere stadstunnels, de wegwijsbordjes naar het centrum en mooie routes, bruggetjes waar je alleen onderdoor kan als je bukt in het fluisterbootje, het grachtenwater dat van zo dichtbij smeriger is dan ooit.

ING kampt met storing internetbankieren

ING heeft dinsdagochtend last van een storing, waardoor het voor klanten in sommige gevallen niet mogelijk is om via internet of telefoon te bankieren. Een woordvoerder van de bank bevestigt dat verscheidene klanten melding hebben gemaakt van problemen. Op de meldingswebsite allestoringen.nl zijn sinds 09.00 uur honderden klachten binnengekomen.

De oorzaak van de storing ligt waarschijnlijk niet bij ING, maar ergens buiten de bank, zo stelt de zegsman. Niet alle klanten hebben last van de problemen.

"Het signaal is bij ons bekend, maar het is geen storing van onze kant", laat hij desgevraagd weten. "We hebben geen signalen dat er in onze systemen iets mis is." ING onderzoekt nu waar de problemen vandaan komen.

Alles over Bayonetta 2

Bayonetta 2 is een musthave voor hack-and-slash-liefhebbers, des te teleurstellender is het dat de game aan een relatief klein publiek aangeboden wordt. De Wii-U-exclusive lijkt in ieder geval optimaal gebruik te maken van het nieuwste gameplatform van Nintendo.

Het eerste deel van Bayonetta deed het in termen van verkoopcijfers niet goed. Ondanks dat heeft de flamboyante gothic-heks een aardige indruk achtergelaten bij liefhebbers van het genre. Zoek maar eens op google naar lijstjes van beste Hack-and-slash-of Beat-em-up-games: Bayonetta wordt onder gamers vrijwel altijd genoemd in de top, tussen andere toppers als Devil May Cry, God of War en Ninja Gaiden

De reden dat Bayonetta 2 geen cross-platformer wordt, heeft (wederom) alles te maken met kosten. Sega voelde er niets voor om een deel twee te financieren vanwege de tegenvallende verkopen van het eerste deel. Daarom heeft Nintendo zelf deze verantwoordelijkheid op zich genomen. Saillant detail is dat Bayonetta 2 de eerste titel is voor Wii-U met een 'Mature' rating.

Aangezien het eerste deel van Bayonetta stamt uit de tijd dat er nog geen Wii-U op de markt was, is het aannemelijk dat veel Wii-U-bezitters de game niet kennen. Hier heeft Nintendo handig op ingespeeld door een bundel uit te brengen waar deel een en twee in zitten. Daar komt bij dat deel een niet zomaar een overzetting is, maar op 60fps draait, iets wat op de Xbox 360 of PlayStation 3 uiteraard niet mogelijk was.

Zoals we al eerder schreven is het nu mogelijk om gebruik te maken van het touchscreen van de Wii-U GamePad. Hiermee wordt het mogelijk om met behulp van de styluspen je combo's en dodgemoves uit te voeren. Omdat dit bij lange na niet zo handig werkt als de reguliere besturing, wordt de moeilijkheidsgraad ook automatisch naar beneden geschroefd. Een leuke gimmick voor newbies, want combo's worden in deze modus automatisch uitgevoerd. Ook het eerste deel uit de bundel zal op deze manier gespeeld kunnen worden.

Aan het knoksysteem lijkt niet bijsterveel veranderd te zijn. Er is weer een overvloed aan combinaties van moves welke voortreffelijke combo's opleveren. Ook Witch Time is terug; wanneer je op exact het juiste moment blockt of ontwijkt kan je in Witch Time (een soort slow-motion) je meest lompe aanvallen ten uitvoer brengen, zoals gigantische laarzen of vuisten. Ook de martelwerktuigen die we kennen uit het eerste deel maken hun terugkeer. Iron Maidens, Meat Grinders; het lijkt er niet op alsof Nintendo terughoudend is geweest omwille van hun zachtaardige reputatie.

Tenslotte is er nog een multiplayermodus genaamd Tag Climax Mode, waarin je een nieuwe campaign speelt welke los staat van de singleplayer campaign. In deze modus kunnen beide spelers Halo's inzetten in de strijd om de hoogste score. De winnaar krijgt vervolgens alle ingezette Halo's.

Bayonetta 2 moet ergens in oktober dit jaar op de markt komen, voor velen helaas exclusief voor Wii-U.

'Dochter Robin Williams kapot door verlies'

Zelda Rae Williams, de dochter van de overleden acteur Robin Williams, is ontroostbaar. "Dit is haar ergste nachtmerrie", zegt een ingewijde tegen Hollywood Life over de 25-jarige actrice. "Ze is er kapot van."

Het laatste bericht dat Williams verstuurde via Twitter en Instagram was aan zijn dochter gericht. "Hartelijk gefeliciteerd, mevrouw Zelda Rae Williams", schreef de acteur twee weken geleden aan zijn dochter, die op 31 juli jarig is. "Je bent vandaag een kwarteeuw oud geworden, maar je blijft altijd mijn kleine meisje. Ik hou van je." Williams plaatste een foto bij het bericht waarop hij Zelda in zijn armen houdt als peuter.

Zelda reageerde op Twitter op de dood van haar vader door een passage uit Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry te plaatsen over sterren. "Ik hou van je. Ik mis je", schreef ze erbij. "Ik zal m'n best doen omhoog te blijven kijken."

Naast Zelda had Williams nog twee kinderen: zoons Zachary Pym en Cody Alan. Zachary Pym werd geboren uit het huwelijk tussen Williams en zijn eerste vrouw Valerie Velardi. Marsha Garces, de tweede vrouw van Williams, is de moeder van Zelda en Cody Alan. Met zijn derde echtgenote, Susan Schneider, had Williams geen kinderen. De twee trouwden in 2011.

VVD: vrije doorgang bolletjesslikkers onacceptabel

Het is 'onacceptabel' dat bolletjesslikkers op de luchthaven van Curaçao vrije doorgang naar Europa hebben omdat de politie op het eiland de opvangcapaciteit heeft verwaarloosd. De VVD eist opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), zo laat Kamerlid Ard van der Steur dinsdag weten.

De drugsproblematiek wordt volgens Van der Steur ten onrechte afgewenteld op Nederland. "Wij moeten Curaçao erop wijzen dat het zijn eigen wetten naleeft. Bolletjesslikkers zullen nu denken dat de pakkans kleiner is en het risico nemen. Wij worden hier vervolgens met de ellende opgezadeld."

De vrije doorgang van bolletjesslikkers kost volgens Van der Steur ook levens. "Steeds meer bolletjesslikkers vervoeren de drugs vloeibaar omdat dit de pakkans zou verkleinen. Zodra een zakje scheurt wordt de drugs rechtstreeks opgenomen in het lichaam."

Bolletjesslikkers worden op de luchthaven van Willemstad niet meer aangehouden vanwege de slechte hygiënische omstandigheden van het hoofdbureau van de politie in de stad. De GGD van Curaçao heeft de opvang van drugskoeriers die bolletjes hebben geslikt verboden.

Spaanse missionaris overlijdt aan ebola

De Spaanse missionaris die ebola opliep in Liberia is dinsdag overleden. Dat meldt het ziekenhuis in Madrid, waar hij werd verpleegd. Het is de eerste Europeaan die bij de meest recente uitbraak aan de ziekte bezwijkt.

De 75-jarige Miguel Pajares werd uit Liberia naar Spanje gebracht voor behandeling. Omdat er geen goedgekeurd medicijn voor de ziekte bestaat, kreeg hij het experimentele middel ZMapp. Of hij daar daadwerkelijk mee behandeld is wilde het ziekenhuis niet zeggen, maar eerder zei zijn religieuze orde dat dat wel zou gaan gebeuren.

In West-Afrika overleden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al meer dan duizend mensen aan de ziekte. De enige twee bekende patiënten buiten Afrika zijn twee Amerikaanse medici die in een gespecialiseerd ziekenhuis in Atlanta liggen. Zij worden momenteel met ZMapp behandeld.

Nog geen aanhoudingen voor doodsteken tiener

Voor de steekpartij in Dronten waarbij zaterdag een 17-jarige jongen om het leven kwam zijn nog geen verdachten gearresteerd. Meerdere getuigen hebben zich inmiddels met informatie bij de politie gemeld, maar dat heeft tot nu toe niet tot aanhoudingen geleid.

De politie heeft een groot rechercheteam op de zaak gezet en is ook bezig met een buurtonderzoek. Verder hebben bedrijven in het centrum van de Flevolandse plaats hun bewakingsbeelden ter beschikking gesteld.

Uit sectie op het lichaam van de tiener is gebleken dat hij door steken van een scherp voorwerp om het leven is gekomen. De politie hield daar vanwege de aard van zijn verwondingen al rekening mee. Het lichaam van de Drontenaar is vrijgegeven en overgedragen aan zijn familie.

De jongen overleed zaterdagavond bij een vechtpartij aan De Binnenloop. Agenten troffen hem daar zwaargewond aan. Hulpverlening mocht niet meer baten, het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De aanleiding voor de vechtpartij is nog niet bekend.

Vrouw laat gewonde passagiers achter na botsing

Een beschonken 21-jarige vrouw is dinsdagochtend op de vlucht geslagen nadat zij in Lijnden tegen een betonblok was gereden. Ze liet daarbij twee andere vrouwelijke inzittenden van ongeveer dezelfde leeftijd achter in de auto, meldt de politie.

De twee vrouwen zijn gewond overgebracht naar een ziekenhuis. De automobiliste werd na een zoekactie aangetroffen achter een woning aan de Lijnderdijk. Ze hield zich daar schuil.

De vrouw is nagekeken door ambulancepersoneel, maar bleek niet gewond. Ze is daarna aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs, het verlaten van de plaats van het ongeval en rijden onder invloed.

Drie Nederlanders in voorselectie Giant voor Vuelta

Giant-Shimano heeft drie Nederlanders opgenomen in de voorselectie van de Ronde van Spanje. Koen de Kort, Tom Stamsnijder en Ramon Sinkeldam maken kans om over tweeënhalve week aan het vertrek in Jerez de la Frontera te staan.

Warren Barguil is in ieder geval verzekerd van deelname. De Nederlandse formatie liet dinsdag weten dat de Fransman kopman is. Barguil won vorig jaar twee etappes. In 2012 boekte John Degenkolb liefst vijf ritzeges. De Duitser behoort ook tot de voorselectie.

Stamsnijder ging al driemaal eerder in de Vuelta van start. De Kort deed dat eenmaal eerder. Sinkeldam maakte vorig jaar zijn debuut, maar haalde door een opgave de eindstreep niet. De 12-koppige groep wordt in de week voor de start teruggebracht tot negen renners.

Indiegame Nero straks op Xbox One

Microsoft en indiedevelopers konden niet goed door een deur bij de launch van de Xbox One. Nu het ID@Xbox-programma, kort voor Independent Developers Publishing Program, er is, moet daar verandering in komen.

Nero is een van de eerste games die door middel van dit programma te koop zal zijn. Waar het spel precies over gaat, dat is nog niet duidelijk. Hopelijk brengt developer Storm in a Teacup straks meer naar buiten over dit goed uitziende spel. 

Surface Pro 3

Een week lang mocht ik van Microsoft hun Surface Pro 3 uitproberen. Maar een week is echt te weinig tijd om alles goed te kunnen testen, dus heb ik keuzes moeten maken. Omdat wij ons richten op games, heb ik dat ook gedaan met mijn tests. De geïntegreerde grafische chip speelt de Surface Pro 3 wat dat betreft telkens weer parten en dat is jammer. De Surface Pro 3 is op alle andere fronten een bruut werkpaard.

[EK] Schippers overtuigend naar halve finale, Samuel ook door

Dafne Schippers heeft zich op het EK atletiek in Zürich met speels gemak geplaatst voor de halve finales op de 100 meter. De sprintster kende een slechte start, had te maken met tegenwind en liep het laatste deel van de race uit, maar snelde toch naar 11,10 seconden. Dat was slechts 0,07 boven haar dit seizoen gelopen nationale record.

Jamile Samuel, dit jaar al goed voor 11,12, kende wat meer moeilijkheden. Bij de start ging het niet helemaal goed, maar ze wist zich nog redelijk te herstellen en kwam in 11,46 als vierde over de streep. Dat was precies genoeg om zich automatisch te kwalificeren voor de halve finales, die net als de finale woensdagavond gelopen zullen worden.

Alleen de Française Myriam Soumaré was sneller dan Schippers. Ze liep naar een tijd van 11,03 seconden. Dat deed ze voor het EK ook al, samen met het Nederlandse record van Schippers is Soumaré daarmee de snelste Europese vrouw van 2014. De Française leek in haar serie wel veel meer voluit te gaan dan Schippers.

Tennisbond laat verdacht duel Nederlanders onderzoeken

De KNLTB laat de verdachte wedstrijd tussen de Nederlanders Antal van der Duim en Boy Westerhof van maandag onderzoeken. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse tennisbond dinsdag laten weten. Het duel wordt in verband gebracht met omkoping. Hangende het onderzoek neemt de KNLTB geen maatregelen.

De tennisbond heeft de wedstrijd gerapporteerd bij de Tennis Integrity Unit, een integriteitscommissie die corruptie in het mondiale tennis onderzoekt. Het gaat om een meldplicht, vertelt de zegsman. Het treffen in Meerbusch deed veel stof opwaaien. Veel wedders bleken te hebben ingezet op een 2-1 winst in sets voor Van der Duim, waarbij de eerste set naar Westerhof ging.

"We zijn op de hoogte, hebben contact gelegd met de Tennis Integrity Unit en wachten nu het onderzoek af", vertelt de zegsman. Hij benadrukte dat de KNLTB in het verleden vaker verdachte wedstrijden heeft gerapporteerd.

Westerhof (248) en Van der Duim (280) ontlopen elkaar op de wereldranglijst niet veel. Op de ochtend van de wedstrijd werd de kans dat Van der Duim zou winnen door de wedkanteren ingeschat op ongeveer 35 procent. Dat steeg in de aanloop naar de wedstrijd echter naar liefst 75 tot 80 procent, een enorme verandering die duidt op flinke hoeveelheden geld die op Van der Duim werden ingezet. De kans dat hij de eerste set zou winnen, was volgens de bookmakers echter slechts 35 procent.

Opvallend was dat bij de live weddenschappen tijdens de wedstrijd gokkers vertrouwen bleven houden in Van der Duim, die zelfs bij een 4-6, 0-3 achterstand als favoriet bleef gelden. Op Twitter werd volop gespeculeerd of de dubbelpartners zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing.

De bond gaat de Nederlandse tennissers in deze roerige tijden proberen te ondersteunen. "Het is vaak heel vervelend voor die jongens, die zich van geen kwaad bewust zijn. Ze worden nu helemaal platgebeld. Wij proberen die jongens onder meer in de communicatie te ondersteunen", aldus de woordvoerder.

De bond verwacht de uitkomst van het onderzoek niet op korte termijn. "Daar gaan soms dagen of weken overheen. Ze hebben een standaardprocedure waarbij ze onder meer gokpatronen analyseren, maar willen die jongens ook interviewen."

Runescape krijgt uitbreiding

De MMORPG Runescape, die sinds 2001 al op de markt, is krijgt een uitbreiding. Het is de allereerste uitbreiding voor spel sinds de release.

Lost City of Elves is het laatste stuk van de Elf Quest-campagne waar al sinds de release aan gewerkt wordt. De uitbreidingsset wordt gelanceerd in drie delen en zal in september uitkomen.

De Lost City of the Elves-uitbreiding bevat:
• De quest Plague’s End en de Elvenstad van Prifddinas
• Veel nieuwe skills, nieuwe wapens en items
• Nieuwe mini-games, waaronder een 'combat horde'-mode
• Een max guild social hub voor ‘Completionist’-spelers
• Honderden uren aan nieuwe gameplay

Runescape

Opa walgt van kleinzoon poserend met afgehakt hoofd

De grootvader van het 7-jarige jongetje dat op de foto werd gezet met een afgehakt hoofd in zijn hand wil dat Australië het kind naar huis haalt. Dat heeft opa Peter Nettleton dinsdag gezegd in de krant The Australian, die de foto een dag eerder op de voorpagina plaatste.

De kleinzoon van de vrachtwagenchauffeur hield het hoofd van een Syrische militair vast aan zijn haar. Toen Nettleton het beeld zag was hij er volgens The Australian kapot van. De krant haalde de foto van de twitterpagina van Khaled Sharrouf, een veroordeelde terrorist.

Nettleton, de vader van Sharroufs echtgenote Tara Nettleton, zei in The Daily Telegraph in de veronderstelling te leven dat zijn vijf kleinkinderen in Maleisië woonden terwijl hun vader in Syrië vocht aan het front. "Ik vrees voor de kinderen", vertelde hij aan de krant. "Hoe zal hun leven er nu uitzien?"

Negen jaar geleden verloor Nettleton het contact met zijn dochter nadat ze zich bekeerd had tot de islam en trouwde met haar jeugdliefde Khaled Sharrouf, een Australiër met Libanese ouders.

De Australische minister van buitenlandse zaken Julie Bishop zei tegen televisiezender ABC dat de familie bij terugkeer naar huis vervolgd kan worden. Of haar kabinet pogingen zal doen om de kinderen naar hun vaderland te halen zei ze niet.

Film De Overgave in première in Utopia

De romantische en erotische film De Overgave gaat maandag in première op het terrein van de SBS-serie Utopia. Enkele acteurs uit de film, onder wie Rick Engelkes, Melody Klaver en Dave Mantel, zijn bij de première aanwezig. Dat heeft distributeur A-Film Benelux dinsdag bekendgemaakt.

De Overgave, gebaseerd op het gelijknamige boek, gaat over de liefde tussen de jonge zangeres Eva en de gelouterde acteur Tim. Samen zoeken zij hun grenzen op. De hoofdrollen worden vertolkt door Sheena Tchai en Rick Engelkes.

Agenten voor arrestatie de zee in bij Callantsoog

Agenten hebben maandagavond in Callantsoog een nat pak gehaald bij een aanhouding. Een man die nog 121 dagen gevangenisstraf moest uitzitten en bovendien nog een boete op zijn naam had staan, vluchtte de zee in toen hij dreigde te worden gearresteerd, meldt de politie dinsdag.

De verdachte werd bij strandslag de Groote Keeten opgemerkt door agenten. Toen ze hem aanspraken, weigerde hij met hen mee te gaan en rende de zee in. De politie probeerde vervolgens om de man al pratend weer aan land te krijgen.

Toen dat niet lukte, zat er voor de agenten niets anders op dan ook de zee in te gaan. In het water wisten ze de man te overmeesteren. Hij heeft ongeveer drie kwartier in het water gestaan en is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het politiebureau. Daar heeft hij een warme douche gekregen.

De man is daarna door een arts nagekeken en bleek ongedeerd. Hij was onder invloed van drugs tijdens de poging van de agenten om hem te arresteren. De man moet nu zijn gevangenisstraf uitzitten en de openstaande boete betalen.

EA Access live

EA Access is vanaf vandaag live voor alle mensen met een Xbox One. EA heeft vandaag de nieuwe service voor iedereen beschikbaar gemaakt.

Na een beta periode van een paar weken kunnen mensen voor $4,99 per maand of $29,99 per jaar spellen spelen van EA. De eerste spellen die je nu kunt spelen zijn Battlefield 4, FIFA 14, Madden NFL 25 en Peggle 2. Hier moet dus de komende tijd meer bij gaan komen.

Voorlopig is de service dus exclusief voor de Xbox One. Sony heeft al aangegeven dat het voorlopig nog niet mee doet aan het programma.

EA Access
EA Access

[EK] Hassan simpel naar finale, Koster eruit

Sifan Hassan heeft zich op het EK atletiek in Zürich simpel geplaatst voor de finale op de 1500 meter. Ze begon in haar serie, zoals altijd, achterin het veld, maar werkte zich halverwege naar voren. De snelste vrouw ter wereld van dit jaar nam de leiding en liep weg van de rest, om in haar eentje over de streep te komen.

Maureen Koster haalde het teleurstellend niet. De 22-jarige loopster uit Gouda zei voor het toernooi voor de topvijf te gaan, maar werd in haar serie kansloos zevende. Haar tijd was bij lange na niet genoeg om als tijdsnelste door te gaan naar de finale, die vrijdag gelopen zal worden.

'Russische hulptrucks op weg naar Oost-Oekraïne'

Zo'n 280 vrachtwagens met hulpgoederen zijn dinsdag vanuit Moskou vertrokken naar Oost-Oekraïne. Dat hebben Russische staatsmedia gemeld. Een dag eerder ging de regering in Kiev akkoord met een internationale hulpmissie in het gebied, gecoördineerd door het Internationale Rode Kruis.

De vrachtwagens die in de ochtend zijn vertrokken zouden tweeduizend ton hulpgoederen aan boord hebben. Volgens verslaggevers van de Russische televisie is het konvooi van wit geschilderde trucks met een rood kruis erop onderdeel van de missie die Kiev heeft goedgekeurd.

Andre Loersch, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis, heeft naar eigen zeggen 'geen informatie over de inhoud' van de Russische vrachtwagens. Ook zegt Loersch niet te weten waar ze naartoe gaan.

Kroegbazen ondervraagd over alcoholverbod

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat onderzoeken hoe gemeenten omgaan met de handhaving van het alcoholverbod voor jongeren onder de 18 jaar. Dat meldt een woordvoerder dinsdag. De brancheorganisatie gaat een enquête uitzetten onder haar leden.

Met ingang van dit jaar is het onder meer voor horecagelegenheden verboden om aan minderjarige jongeren alcohol te verkopen. KHN vindt het nu tijd om te informeren hoe het staat met de controle op die nieuwe wet. "De komende weken krijgen onze leden een vragenlijst toegestuurd. De uitslag daarvan hopen we medio september te kunnen presenteren", zegt de woordvoerder.

De enquête heeft volgens de zegsman als doel 'de stand van zaken te inventariseren'. Het is volgens hem niet zo dat de brancheorganisatie veel klachten ontvangt van ondernemers over de handhaving van het verbod. "Maar onze leden hebben wel investeringen gedaan. Ze hebben bijvoorbeeld polsbandjes en scansystemen aangeschaft. Dan mag je van de gemeenten verwachten dat ze ook controles uitvoeren."

Koninklijke Horeca Nederland vertegenwoordigt ruim twintigduizend horecaondernemers met bijna tweehonderdduizend medewerkers.

Isner begint met solide overwinning in Cincinnati

John Isner heeft de tweede ronde van het masterstoernooi in Cincinnati bereikt. De als elfde geplaatste Amerikaan klopte eenvoudig Kevin Anderson uit Zuid-Afrika. Het werd 6-3 en 6-4 voor Isner, die vorig jaar voor eigen publiek de finale haalde. Daarin was Rafael Nadal te sterk.

Ook bij de vrouwen maakten twee outsiders geen fout. Ana Ivanovic (9) rekende in twee sets af met de Roemeense Sorana Cirstea: 6-1 en 7-5. Caroline Wozniacki (11) gunde de Slowaakse Magdalena Rybarikova slechts vijf games: 6-2 en 6-3.

'Naast Ajax heeft ook Liverpool Eto'o op de korrel'

Ajax krijgt in de strijd om Samuel Eto'o mogelijk geduchte concurrentie. Volgens de Britse krant The Guardian overweegt Liverpool de 33-jarige Kameroener aan te trekken. Trainer Brendan Rodgers wil de ploeg nog met een spits versterken en zou in zijn zoektocht zijn uitgekomen bij Eto'o.

Vrijdag werd bekend dat Ajax interesse heeft in de spits, die donderdag in Parijs sprak met directeur voetbalzaken Marc Overmars. Het hoge salaris zou een struikelblok kunnen vormen voor de Nederlandse landskampioen, al zei trainer Frank de Boer voor Eto'o mogelijk van het salarisplafond af te willen wijken.

Liverpool deed Luis Suárez van de hand aan Barcelona en kocht zelf Rickie Lambert en Divock Origi. Laatstgenoemde blijft echter nog een seizoen op huurbasis bij Lille om te rijpen. Liverpool informeerde tevergeefs bij Monaco naar Radamel Falcao.

Vakantieganger steeds vaker online

Vakantiegangers kunnen het steeds vaker niet laten om vanaf het vakantieadres mails te beantwoorden, sociale media bij te houden of zelfs te werken. Acht op de tien Nederlanders zijn minimaal een keer online tijdens de vakantie, tegen 64 procent in 2011. Dat meldt marktonderzoeker Multiscope dinsdag na een enquête onder ruim duizend Nederlanders.

De smartphone en de tablet worden het meest gebruikt om online te gaan. In 2011 was de laptop nog populairder. Zo'n 85 procent van de Nederlanders bekijkt een paar keer per vakantie zijn of haar privémail, tegen 63 procent drie jaar geleden. Sociale media worden door 66 procent van de vakantiegangers bekeken. In 2011 hield nog maar een kwart sites als Twitter en Facebook bij.

Ruim een kwart van de vakantievierende internetters werkt tijdens de vakantie. Negen procent doet dat zelfs dagelijks, 21 procent een paar keer. Een derde van de ondervraagden geeft aan op vakantie vaker met werk bezig te zijn dan een paar jaar geleden.

Boycot Rusland treft slechts fractie van export

De Russische handelsboycot van agrarische producten raakt slechts 0,1 procent van de totale Nederlandse goederenexport. Wel treft de boycot vooral die producten die in Nederland zelf geproduceerd zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

De goederen die onder het importverbod vallen, waren vorig jaar goed voor 527 miljoen euro. Ongeveer de helft betrof zuivelproducten.

Van de geboycotte goederen wordt 91 procent in Nederland geproduceerd. Aan de export van zelfgeproduceerde goederen verdient Nederland relatief veel. Van de totale uitvoer naar Rusland is zo'n zestig procent van Nederlandse bodem.

Als de wederuitvoer niet wordt meegerekend, bedraagt het aandeel van de goederen waarvoor de sancties gelden 0,2 procent van de totale export. Wederuitvoer is de export van goederen die Nederland eerst zelf heeft geïmporteerd. Wederuitvoer levert veel minder op.

Nederland exporteerde vorig jaar voor bijna zeven miljard euro naar Rusland. Dat is minder dan twee procent van het totaal van 433 miljard euro. Daarmee is Rusland elfde op de lijst van belangrijkste handelsbestemmingen, aldus het CBS. In de eerste helft van dit jaar daalde de export naar het land al met zeven procent.

Martino zo goed als zeker nieuwe coach Argentinië

Gerardo Martino wordt vrijwel zeker de nieuwe bondscoach van Argentinië. "Het is voor 99 procent rond, het gaat nog slechts om details", vertelt José Lemme van de Argentijnse voetbalbond in Argentijnse media. Martino wordt de opvolger van Alejandro Sabella, die het na de verloren WK-finale tegen Duitsland voor gezien hield.

Martino was clubloos na zijn vertrek bij Barcelona. De 51-jarige Argentijn kreeg na een teleurstellend seizoen zonder hoofdprijzen geen nieuw contract aangeboden. Martino's aanstelling zal sterspeler Lionel Messi waarschijnlijk goed doen. De aanvaller speelde een jaar geleden ook al een belangrijke rol in de komst van de coach naar Camp Nou.

Meer voedsel en beschietingen van VS in Irak

De Verenigde Staten hebben maandag opnieuw voedsel- en waterdroppings uitgevoerd om de yazidi's in Irak te helpen. Volgens het ministerie van defensie zijn meer dan 85 duizend maaltijden en ruim 75 duizend liter water naar het gebied gebracht. Ook zijn weer doelen van de Islamitische Staat beschoten.

Amerikaanse straaljagers hebben vier checkpoints aangevallen in het noordwesten van Irak. In dat gebied zitten duizenden yazidi's vast op een berg. Volgens de krijgsmacht zijn de posten en militaire voertuigen van IS verwoest of beschadigd geraakt. Zo zijn onder meer een legerjeep en een pantservoertuig aangevallen. De militanten gebruiken Amerikaanse legervoertuigen die ze hebben ingenomen van het Iraakse leger.

De aanvallen duurden drie uur. Of er strijders zijn gedood is onbekend.

Naast de steun vanuit de lucht stuurt Washington ook hulpteams naar Irak. Ze moeten de tienduizenden mensen helpen die door de opmars van de Islamitische Staat in het nauw zijn gekomen. De Amerikaanse teams zullen vooral helpen bij de coördinatie van de hulpverlening.

Curaçao houdt geen bolletjesslikkers meer aan

Bolletjesslikkers op Curaçao worden op de luchthaven van Willemstad niet meer aangehouden. Reden hiervoor zijn de slechte hygiënische omstandigheden van het hoofdbureau van de politie in de stad. De GGD heeft de opvang van drugskoeriers die bolletjes hebben geslikt daar verboden.

Justitie op het eiland houdt nog wel vijftien tot twintig reizigers per week aan die drugs in hun koffer of onder hun kleren smokkelen. Maar bolletjesslikkers lopen gewoon door en vliegen naar Amsterdam of Düsseldorf. Daar worden ze alsnog aangehouden, omdat Curaçao de namen van vermoedelijke bolletjesslikkers wel doorgeeft aan de autoriteiten in Nederland en Duitsland.

De verwaarloosde opvangcapaciteit op het hoofdbureau van de politie is al langer een zorg. Tijdens een internationaal onderzoek naar detentieomstandigheden op Curaçao eerder dit jaar, kwam al aan het licht dat er sprake is van een kapotte riolering en stank. Ook is er nauwelijks daglicht en ventilatie in het cellencomplex.

Een deel van het politieterrein waaraan het complex ligt, is een vuilnisbelt van oude airco's en ijskasten, waardoor ook reguliere gevangenen niet meer gehuisvest zouden mogen worden.

Artsen op het eiland hebben maandag alarm geslagen over een nieuwe vorm van bolletjes slikken. De methode geeft een verhoogd risico op overlijden. Steeds meer drugshandelaren laten koeriers met vloeibare drugs reizen om de kans op detectie in röntgenapparaten te verkleinen. Het verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt, is zo dun dat het lijkt op 'boterhamzakjes'.

Volgens artsen in Willemstad is het aantal levensreddende operaties de laatste maanden fors gestegen. Het verpakkingsmateriaal met vloeibare drugs scheurt te snel. Een lange vlucht naar Europa vergroot die kans nog een keer.

NAVO-militair gesneuveld in Afghanistan

Bij een aanval in het oosten van Afghanistan is dinsdag een NAVO-militair gedood. De nationaliteit van het slachtoffer heeft het bondgenootschap niet bekendgemaakt. Bij een andere aanval in het zuiden van het land kwamen drie Afghaanse politiemensen om het leven.

De drie mannen kwamen om toen hun patrouillevoertuig op een bermbom reed, meldt de politiechef van de provincie Gazni. Een vierde agent raakte gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist, maar de politie denkt dat de Taliban erachter zitten.

Details over de dood van de NAVO-militair zijn niet bekendgemaakt. Dit jaar zijn bij de missie tot nu toe 51 militairen gesneuveld, 38 van hen Amerikanen. Het aantal slachtoffers neemt af nu de NAVO zich uit het gebied terugtrekt.

Het is de bedoeling dat alle buitenlandse militairen aan het eind van dit jaar Afghanistan hebben verlaten. De Afghaanse krijgsmacht en politie nemen de strijd tegen de opstandelingen van de Taliban over.

'Openbaar toilet moeilijk bereikbaar in rolstoel'

Openbare toiletten zijn voor mensen die in een rolstoel zitten vaak lastig bereikbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid meldt de NOS dinsdag. Meer dan de helft van de toiletten die zijn bedoeld voor lichamelijk gehandicapten, kunnen niet worden gebruikt door mensen in een rolstoel.

Het instituut heeft 175 toiletvoorzieningen in winkelcentra, horeca, theaters, overheidsgebouwen, zorginstellingen en stations onderzocht. Slechts een derde van de bezochte toiletten bleek geschikt voor mensen in een rolstoel.

Bij bijna een kwart van de bezochte locaties bleek bovendien helemaal geen aangepast toilet aanwezig te zijn. Als er wel een wc is voor lichamelijk gehandicapten, wordt die soms gebruikt voor opslag. Andere toiletten zouden alleen per trap bereikbaar zijn of de deur zou niet helemaal open kunnen.

Ook in het wc-hokje gaat het nogal eens mis, stelt de NOS. Spiegels hangen soms te hoog, zeepbakjes zijn onbereikbaar en doorspoelen zonder hulp lukt niet altijd.

Duitse politie pakt Nederlander met 4200 xtc-pillen

Een 30-jarige Nederlander is donderdagochtend opgepakt op het station van de Duitse plaats Gronau. Hij had een koffer bij zich met daarin 4200 xtc-pillen, zo meldt de Duitse politie. De drugs hadden een straatwaarde van zo'n 42 duizend euro.

De man zat in de stoptrein naar Hamburg. Hij moest de drugs daar afleveren voor een koeriersloon van vijfhonderd euro. De pillen zijn in beslag genomen. De Nederlander zit in Münster vast.

Oorlogsgeheimen pakt Gouden Film

Oorlogsgeheimen heeft meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscoop getrokken. De jeugdfilm heeft daarmee de gouden status behaald. De bijbehorende prijs werd maandag namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds uitgereikt aan regisseur Dennis Bots en hoofdrolspelers Joes Brauers en Maas Bronkhuyzen.

Oorlogsgeheimen verscheen op 3 juli in de bioscopen. De film is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Jacques Vriens over onafscheidelijke vrienden Tuur en Lambert. Als tijdens de Tweede Wereldoorlog het meisje Maartje besluit een groot geheim met Tuur te delen, dreigt hij zijn familie en vriendschap met zijn beste vriend te verliezen.

Veltman: "Tegen Robben en Van Persie leer je het wel"

Joël Veltman heeft maandagavond zijn eerste minuten gemaakt bij Jong Ajax na zijn terugkeer van het WK. Net als Jasper Cillessen begon Veltman in de basis bij Jong Ajax tegen Telstar. De centrale verdediger van de Amsterdammers speelde 45 minuten mee en hoopt zich snel weer te kunnen laten zien in de hoofdmacht.

Tijdens zijn afwezigheid werd Veltman vervangen door Mike van der Hoorn. Laatstgenoemde speelde afgelopen zondag negentig minuten tegen Vitesse (4-1 winst) en scoorde de derde Ajax-treffer. Het lijkt erop dat de oud-speler van FC Utrecht zijn basisplaats kwijt is zodra Veltman weer volledig inzetbaar is.

Lang zal dat niet meer duren. Veltman beschikt na het WK met Oranje over een sterke conditie en is bijna wedstrijdfit. "Het is heerlijk om weer op het veld te staan en door het WK had ik wel een superconditie", zei Vetlman na afloop van het duel met Telstar tegenover De Telegraaf. "Louis van Gaal zei het op een gegeven moment ook: de reserves worden conditioneel beter dan de basisspelers. De dag na de wedstrijd hadden wij telkens een heel zware training en dat was wel pittig", aldus Veltman.

Vakantie naar CuraçaoVeltman ging na een sterk WK met het Nederlands elftal op vakantie en keerde daarna terug bij Ajax. "De staf zei ook: pak maar lekker je rust. Mentaal voelde ik me na de vakantie heel goed en conditioneel had ik nauwelijks iets ingeleverd. En de vetmeting zat wel goed. Na het WK ben ik naar Curaçao geweest, naar de bruiloft van Leroy Fer, Ibiza en Frankrijk", vervolgt Veltman. "Voor het eerst sinds de jeugd had ik het gevoel dat ik even helemaal niks moest doen, behalve een paar stabiliteitsoefeningetjes en opdrukken."

 "Ik heb op het WK veel geleerd", kijkt de 22-jarige verdediger kort terug. "Door mijn reserverol stond ik in de grote partijen altijd tegen Robin van Persie of Arjen Robben. Als die één-tegen-één met je komen, leer je wel verdedigen.”

Het Jong Ajax van Andries Ulderink en Jaap Stam won maandagavond verdiend met 3-0 van Telstar. Quincy Menig (2) en Lucas Andersen waren de doelpuntenmakers.

Gamescom gaat van start!

Vandaag begint Gamescom in Keulen! Wij van FOK!Games gaan met vijf man sterk de vloer op om jullie te voorzien van de laatste scoops, iedereen die belangrijk is te interviewen en veel achter een gesloten deur content te zien!

Om 14:00 is de persco van Microsoft waar we Remedy’s Quantum Break mogen verwachten, meer nieuws over Forza Horizon 2, Halo: The Master Chief Collection en hopelijk de nieuwe Gears of Wars. Verder staat er nog een nieuwe titel waarover Microsoft nog niets wil zeggen op de vloer, dus misschien geven ze daar ook nog een sneak peak van. De Microsoft-conferentie zal te zien zijn op Xbox.com

Sony sluit de dag af om 19:00. The Order: 1886 is voor het eerst te zien op de beursvloer, dus Sony zal vast wel wat beelden van het spel laten zien. DRIVECLUB komt er binnenkort ook aan gescheurd, dus verwacht brommende motoren. Misschien zien we dan eindelijk ook weer wat van Shadow Beast en de nieuwe IP die Sony al weken lang teasert. De Sony-conferentie zal te zien zijn op uk.playstation.com

De tweede dag staat in het teken van de de beursvloer. EA trapt dan af om 10:00 met zijn eigen persco om waarschijnlijk Mass Effect 4 en Star Was Battlefront te laten zien. Respawn Entertainment zal met nieuwe DLC komen voor TitanfallBattlefield: Hardline footage met nieuwe info en hopelijk een nieuwe datum voor een Open Beta en uiteraard mag FIFA 15 niet ontbreken.

Lange wachtlijst voor taakstraf

Door bezuinigingen zijn er fikse wachtlijsten ontstaan voor mensen die een taakstraf moeten uitvoeren. Reclassering Nederland krijgt die wachtlijsten niet weggewerkt en inmiddels kunnen een hoop mensen niet binnen de wettelijke termijn aan de slag, zo laat bestuursvoorzitter Sjef van Gennip dinsdag weten in een interview in Trouw.

Volgens hem werkt iedereen zich bij Reclassering Nederland "een slag in de rondte" en is "de grens nu bereikt". "De productie is aan het dalen, want de werkdruk houden de mensen gewoon niet vol."

De oorzaak van de lange wachtlijsten en de bijbehorende werkdruk is volgens Van Gennip tweeledig. "De vraag naar onze producten in de strafrechtketen stijgt duidelijk, maar men heeft er geen geld voor over." Daardoor moet er gesneden worden in het toezicht op de 'taakstraffers', terwijl er juist de afgelopen jaren werd geïnvesteerd in intensiever toezicht. "En nu gaan we blijkbaar terug naar af omdat er geen geld is. Ik vind dat onaanvaardbaar", aldus Van Gennip.

[EK] Drukke eerste dag voor Nederlanders

Liefst 16 Nederlandse atleten komen dinsdag op de eerste dag van de Europese kampioenschappen in Zürich in actie. Onder anderen Dafne Schippers en Jamile Samuel in de series van de 100 meter en Sifan Hassan in de series van de 1500 meter. Zowel Schippers als Hassan zijn bij de bookmakers de favorieten voor de Europese titel.

Ook de mannen werken in stadion Letzigrund hun eerste ronde van het koningsnummer af: Churandy Martina, Giovanni Codrington en Jorén Tromp sprinten namens Nederland.

De tienkampers Eelco Sintnicolaas en Pelle Rietveld doen dinsdag de eerste vijf onderdelen van de tienkamp. Zij moeten even na 10.00 uur al in de startblokken voor de 100 meter. Liemarvin Bonevacia, de kersverse Nederlands recordhouder op de 400 meter, loopt ook de series.

Erik Cadée werpt de discus in de kwalificaties, Thijmen Kupers loopt de eerste ronde van de 800 meter. Rosina Hodde, Sharona Bakker en Nadine Visser moeten mogelijk twee keer de 100 meter horden afleggen; in de middag de series en 's avonds de halve finales.

De enige atlete van Oranje die al voor de medailles gaat is Jip Vastenburg. De 20-jarige Apeldoornse behoort niet tot de topfavorieten, maar zou een outsider kunnen zijn.

Drukke eerste dag EK atletiek
Drukke eerste dag EK atletiek (Foto: ANP)

Robredo naar tweede ronde Cincinnati

Tommy Robredo heeft bij het masterstoernooi van Cincinnati de tweede ronde bereikt. De 32-jarige Spanjaard, als zestiende geplaatst, won met 7-6 (5) en 6-3 van de Amerikaanse qualifier Jack Sock. Robredo was een van de weinige geplaatste spelers die maandag al in actie moest komen. De nummers één tot en met acht hebben in de eerste ronde een bye.

Benjamin Becker wist als qualifier wel de volgende ronde te halen. De Duitser won na zes nederlagen voor het eerst in zijn carrière van de Kroaat Ivo Karlovic: 7-6 (5) en 6-4. Becker speelt in de tweede ronde tegen Stanislas Wawrinka (3). Joao Sousa won zijn eerste partij en wordt de tegenstander van Andy Murray (8).

In het vrouwentoernooi viel het doek voor Alizé Cornet. De Française, die dit jaar op Wimbledon voor een stunt zorgde door Serena Williams te verslaan, werd met 2-6 en 4-6 verslagen door Madison Keys. Zij moet het in de volgende ronde opnemen tegen Maria Sharapova (5).

VS twijfelen aan effect luchtaanvallen Irak

Na een vijfde achtereenvolgende dag van luchtaanvallen op de moslimextremisten van de Islamitische Staat (IS) in Noord-Irak twijfelen de Verenigde Staten aan het nut van hun militaire acties. Daarover berichten verschillende Engelstalige media.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben maandag controleposten van IS en militaire voertuigen bestookt. De aanvallen vonden plaats in de buurt van het Sinjar-gebergte, waar tienduizenden mensen van de Yezidi-gemeenschap uit angst voor het geweld van IS naartoe zijn gevlucht.

Volgens hoge functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Defensie is het effect van de aanvallen in Noord-Irak minimaal. "In de gebieden waar we onze aanvallen op hebben gericht is het effect maar zeer tijdelijk. Ook zijn enkele tactische beslissingen nadelig geweest voor onze politieke positie in het conflict. Ik wil op geen enkele manier beweren dat we IS hebben afgeremd."

Na de eerste luchtaanvallen zien de Amerikanen dat IS-milities hun tactiek hebben veranderd. "Ze verspreiden zich nu beter en begeven zich onder de burgerbevolking", aldus de Amerikaanse generaal William Mayville. "Hierdoor wordt het voor ons veel moeilijker om ze te raken."

John Romero werkt aan nieuwe game

De grote FPS-held van de jaren 90, John Romero, gaat weer een shooter maken. Na een afwezigheid van bijna veertien jaar heeft hij gisteren gemeld dat hij samen met zijn vrouw Brenda Romero en Mike Bithell er mee bezig is.

John had het volgende te zeggen tijdens een podcast van onze collega’s bij Joystiq: "I'm working on several games at once right now. But [Brenda] had mentioned earlier that I'm working with a concept artist, and so I've got some cool imagery for the main character."

Brenda Romero voegde toe: "I'm concerned about how much you're going to say."

"I haven't made a shooter since 2000. So I'm basically starting to work on another one," zei John Romero. En daarna hoor je wild applaus.

De nieuwe game zal worden uitgegeven door Romero Games, niet door Loot Drop. Zijn laatste titel was Daikatana, die niet door iedereen zo goed werd gewaardeerd. 

Binding of Isaac: Rebirth gameplay

Edmund McMillen, maker van onder andere Super Meat Boy en Gish, heeft de eerste gameplay van The Binding of Isaac: Rebirth online gezet. Op de blog voor The Binding of Isaac: Rebirth staat te lezen dat de game vrijwel klaar is. Behalve wat kleine visuele verbeteringen en een paar geluidseffecten, is de game compleet.

Op de blog komt er zo nu en dan een update over The Binding of Isaac: Rebirth, vaak is dit informatie over een nieuw voorwerp, vaak met een gif om te laten zien hoe het voorwerp werkt. Nu is er echter voor het eerst een filmpje van bijna twee minuten gameplay.

The Binding of Isaac: Rebirth is het vervolg op The Binding of Isaac. De game zal minimaal twee keer zoveel voorwerpen hebben, twee keer zoveel bazen, meerdere eindes en meerdere speelbare karakters. The Binding of Isaac: Rebirth heeft nog geen releasedate maar wel al is bekend dat de game uitkomt op pc, PlayStation Vita en PlayStation 4. Eerder was al aangegeven dat mensen met de originele Binding of Isaac korting zullen krijgen.

LTO wil snel maatregelen tegen prijsdalingen

De Europese Unie en het kabinet moeten op korte termijn maatregelen nemen om extreme prijsdalingen van groente en fruit te voorkomen naar aanleiding van de boycot van Rusland. Daarvoor heeft LTO Nederland maandag gepleit in gesprek met staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA), VNO-NCW en MKB-Nederland.

Mogelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld het tijdelijk uit de markt halen van producten of prijsafspraken maken met bedrijven. Dergelijke opties zouden al snel in Nederland kunnen worden gerealiseerd. Ook is LTO in gesprek met banken om te onderzoeken of er voor deze situatie speciale financieringsmaatregelen getroffen kunnen worden.

Vooral de prijs van tomaten, paprika's, uien en champignons dreigt door de Russische boycot extreem in te storten. De exacte schade is nog niet bekend maar die is in ieder geval 'een veelvoud' van de aanvankelijk ingeschatte vijfhonderd miljoen euro, denkt LTO.

Doel van het gesprek was het inventariseren van de gevolgen van de boycot en het opstellen van mogelijke maatregelen. Volgens LTO-voorzitter Albert Jan Maat is er afgesproken om zo veel mogelijk gezamenlijk op te trekken. Hij noemt het overleg in een verklaring 'zeer constructief'.

Donderdag praten in Brussel de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de lidstaten van de EU over de boycot. LTO heeft er bij het ministerie op aangedrongen om de bestaande mogelijkheden om prijsinterventies te doen in te zetten en dringt daarnaast aan op compensatie uit het bestaande Europese crisisfonds.

Al eerder meldingen over lek site OV-chipkaart

Het bedrijf achter de OV-chipkaart kreeg begin dit jaar al meldingen over de onveilige opslag van gegevens op de website ov-chipkaart.nl. Dat bevestigt een woordvoerder van Trans Links Systems (TLS) maandag na berichtgeving in de media. Eerder zei het bedrijf pas onlangs op de hoogte te zijn gebracht van het technische probleem.

Vanaf januari hebben vijftien gebruikers van de website het probleem gemeld. "We kwamen daar pas achter nadat we in het weekend onderzoek gedaan hebben", aldus de zegsvrouw maandag. Volgens haar kon TLS eerder niets met de meldingen omdat die niet concreet waren. "We snapten niet goed wat er aan de hand was."

Pas toen een kaarthouder uitgebreid verslag deed van zijn ervaringen met de website en daarbij ook screenshots stuurde, kon TLS het probleem aanpakken. Het bedrijf denkt het lek nu te hebben verholpen. "We gaan vanavond een release doorvoeren en dan zou het probleem morgen opgelost moeten zijn", aldus de woordvoerder.

Door een account aan te maken op ov-chipkaart.nl kunnen reizigers hun transactiegegevens zien en hun saldo verhogen. Meer dan twee miljoen reizigers hebben er een account. Door het technische probleem konden de gegevens zichtbaar zijn voor anderen en zelfs deels worden gewijzigd, schreef NRC Handelsblad zaterdag.

Eind augustus nieuwe premier Turkije

De Turkse AK-partij kiest eind augustus een nieuwe premier om Recep Tayyip Erdogan te vervangen. Erdogan won zondag de presidentsverkiezingen en er is dus iemand nodig om zijn huidige functie over te nemen.

De AK-partij houdt 27 augustus een partijcongres, waar de nieuwe premier wordt gekozen. De eerste minister wordt tegelijkertijd ook partijleider. De Turkse grondwet schrijft voor dat een president alle banden met politieke partijen moet verbreken zodra hij gekozen is.

De partij heeft vooralsnog geen kandidaat naar voren geschoven.

Kim Kardashian wil dochter niet op sociale media

Kim Kardashian is meerdere keren per dag te vinden op Twitter en Instagram, zeker met foto's van haar dochtertje North West. Toch hoopt de realityster dat haar 1-jarige spruit later een beetje uit de buurt blijft van dergelijke sociale media.

"Ik vrees met bange vrezen voor de dag dat mijn dochter op sociale media moet, want het lijkt soms wel erg op cyberpesten", zegt de 33-jarige Kardashian tegen het Amerikaanse programma Entertainment Tonight. "Soms zijn de opmerkingen daar zo negatief."

Toch haalt moeder Kim zelf ook veel motivatie uit commentaar op internetfora. "Ik vraag vaak aan de lezers welke haarkleur ik moet nemen, en ze kunnen me ook motiveren om te gaan sporten", zegt Kardashian openhartig. "Maar het is echt naar als ze negatief doen."

Robin Williams (63) overleden

Robin Williams is overleden. De Amerikaanse acteur zou zelfmoord hebben gepleegd, melden Amerikaanse media op gezag van de politie in Californië.

Volgens een woordvoerder van Williams leed de acteur al enige tijd aan depressies. Hij heeft in het verleden last gehad van verslavingen aan alcohol en drugs, en was onlangs terug in een verslavingskliniek, naar eigen zeggen om een terugval te voorkomen.

Williams was onder andere bekend van rollen in films als Mrs. Doubtfire, Good Morning, Vietnam, Good Will Hunting en The Dead Poets Society. Hij brak in de jaren 70 door met de sitcom Mork en Mindy, waarin hij een alien speelde. De acteur was de laatste tijd op Comedy Central te zien in de serie The Crazy Ones. Robin Williams is 63 jaar geworden.

Vitesse verkoopt Pedersen aan Brann

Marcus Pedersen vertrekt definitief bij Vitesse. De 24-jarige aanvaller, die in Arnhem nog een contract had tot het einde van het seizoen, wordt verkocht aan het Noorse SK Brann. De afgelopen jaren speelde Pedersen al op huurbasis voor achtereenvolgens Vålerenga IF, Odense BK en Barnsley.

Pedersen werd in 2010 door Vitesse overgenomen van Strømsgodset IF, maar de Noor wist in de Eredivisie geen potten te breken. Hij kwam slechts tot 27 wedstrijden en scoorde daarin zes keer. Bij Brann tekent de voormalig jeugdinternational een meerjarig contract.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.