VVD: vrije doorgang bolletjesslikkers onacceptabel

Het is 'onacceptabel' dat bolletjesslikkers op de luchthaven van Curaçao vrije doorgang naar Europa hebben omdat de politie op het eiland de opvangcapaciteit heeft verwaarloosd. De VVD eist opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), zo laat Kamerlid Ard van der Steur dinsdag weten.

De drugsproblematiek wordt volgens Van der Steur ten onrechte afgewenteld op Nederland. "Wij moeten Curaçao erop wijzen dat het zijn eigen wetten naleeft. Bolletjesslikkers zullen nu denken dat de pakkans kleiner is en het risico nemen. Wij worden hier vervolgens met de ellende opgezadeld."

De vrije doorgang van bolletjesslikkers kost volgens Van der Steur ook levens. "Steeds meer bolletjesslikkers vervoeren de drugs vloeibaar omdat dit de pakkans zou verkleinen. Zodra een zakje scheurt wordt de drugs rechtstreeks opgenomen in het lichaam."

Bolletjesslikkers worden op de luchthaven van Willemstad niet meer aangehouden vanwege de slechte hygiënische omstandigheden van het hoofdbureau van de politie in de stad. De GGD van Curaçao heeft de opvang van drugskoeriers die bolletjes hebben geslikt verboden.