FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 september 2013

Alec Baldwin wordt talkshowpresentator

Alec Baldwin krijgt een eigen talkshow. De 55-jarige acteur presenteert vanaf volgende maand elke vrijdagavond Up Late with Alec Baldwin. Het programma wordt uitgezonden door de Amerikaanse nieuwszender MSNBC.

De talkshow draait om actualiteit en cultuur. Het format is gebaseerd op de online radioshow die Baldwin al heeft. In het programma interviewde hij beroemdheden als David Letterman en Chris Rock op locatie.

[US Open] Titelverdediger Murray naar huis

Titelverdediger Andy Murray kan zijn biezen pakken op de US Open. De Schot viel in New York ten prooi aan de Zwitser Stanislas Wawrinka, die in uitstekende vorm verkeert en slechts drie sets nodig had om Murray op de knieën te krijgen; 6-4, 6-3 en 6-2.

De nummer tien van de wereld begon dan ook vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd, en liet meteen al enkele zeer sterke servicebeurten zien. De Zwitser pakte veel meer punten in de servicegames van Murray, maar tot breakkansen leidde dat vooralsnog niet.

Zijn harde werken werd pas in de tiende game van de set beloond, toen Wawrinka op 5-4 voor op de service van de Schot een setpunt kreeg. In een ellenlange game met talloze onnodige fouten van Murray en enkele prachtige winners van Wawrinka werd de set uiteindelijk bepaald door een fout van Murray op het zesde setpunt.

Aan het begin van de tweede set kropen er wat meer foutjes in het spel van Wawrinka, en die moest dan ook wat meer moeite doen om zijn servicegames binnen te halen. Bij een 2-1 voorsprong op service speelde Murray echter een tergend slechte game met drie enorme missers in het net, waarna Wawrinka met een mooie winner een break voorsprong pakte in de tweede set, die hij niet meer weggaf.

De Schot leek toen de handdoek al in de ring te gooien, want ook in de derde set kwam hij er niet aan te pas. De fouten stapelden zich op, en met opnieuw een bal in het net en een dubbele fout gaf Murray ook in die set een break voorsprong weg. Wawrinka ging ondertussen stug door met zijn uitstekende serveerwerk - hij won maar liefst 87% van de punten op zijn eerste service - en liep uit naar 4-2.

In die servicegame van Murray liet Wawrinka zien waarom hij dit jaar opnieuw de top tien van de wereld is binnengedrongen. De Zwitser sloeg twee prachtige winners, waaronder een volley precies in de hoek en een sublieme passing, en pakte zodoende de 5-2 voorsprong. Bij het uitserveren leek zijn overwinning nog even een smetje te krijgen door een 0-30 achterstand, maar Wawrinka herstelde zich en won de game alsnog.

Andy Murray verliest maar liefst 1640 punten voor de wereldranglijst doordat hij hier in de kwartfinale strandt. Vorig jaar won de Schot op Flushing Meadows nog zijn eerste Grand Slam door Novak Djokovic in de finale te verslaan. Voor Stanislas Wawrinka is het nu al de succesvolste Major ooit; hij bereikte nooit eerder de halve finale.

Anjema naar halve finale EK squash

Laurens Jan Anjema heeft op het EK squash in het Belgische Herentals de halve finale bereikt. De 30-jarige Hagenaar, als vijfde geplaatst, was in de kwartfinale verrassend te sterk voor de Spanjaard Borja Golan (2): 11-7, 8-11, 11-6 en 11-4. De als derde geplaatste Duitser Simon Rösner is vrijdag zijn volgende tegenstander.

Piedro Schweertman redde het niet. De Zeeuw boog met 6-11, 5-11 en 6-11 voor regerend kampioen Olli Tuominen (8) uit Finland.

Bij de vrouwen bereikte Natalie Grinham eerder op de dag de halve finale. Na haar zege op de Letse Ineta Mackevita was ze donderdag ook de Française Laura Pomportes de baas: 11-8, 11-3 en 11-6. Vrijdag treft de nummer één van de plaatsingslijst met Coline Aumard (4) opnieuw een Franse opponente.

Vermeulen ziet Servië als favoriet bij EK Volleybal

Voor Gido Vermeulen is Servië de grote favoriet om het Europees kampioenschap volleybal. Dat zei de bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen donderdag in Halle tijdens een bijeenkomst met de coaches van de vier teams uit groep A. Nederland begint met een duel tegen Turkije.

"Servië zie ik als favoriet. Ze hebben niet alleen een ijzersterke basis maar ook een sterke bank. Daarnaast is Duitsland, op eigen grond, ook een voorname kandidaat", aldus Vermeulen. De bondscoach heeft zin in het toernooi na een lange en intensieve voorbereiding. "We hebben oefenstages gehad tegen de topteams van de wereld, met Brazilië, Italië en Japan en vervolgens de Grand Prix gespeeld tegen opnieuw de wereldtop. Dat was een goede leerschool want we zijn aan de slag gegaan met een sterk verjongde ploeg."

Caroline Wensink en Debby Stam zijn niet van de partij vanwege blessures. "Maar ik ben erg tevreden over de ontwikkeling van de nieuwe speelsters. Halverwege is ook Manon Flier weer aangehaakt en zij is er nu weer helemaal bij, gretig en fit."

Oranje heeft het niet getroffen met de loting. Vermeulen: "Duitsland en Turkije zijn gelijk twee kandidaten voor de Europese titel. Spanje ken ik natuurlijk goed omdat ik daar coach van was voordat ik Oranje overnam. De groepsfase zal een hele strijd worden. Maar als we dat overleven, ziet het er wat beter uit."

Veertien wietplantages opgerold

Bij een grote actie tegen illegale wietteelt zijn donderdag in Noord-Brabant veertien hennepkwekerijen en twee drogerijen opgerold. Ruim 2500 wietplanten zijn vernietigd. In de drogerijen werd in totaal zestien kilo hennep aangetroffen. Tien verdachten zijn aangehouden. Drie zitten nog vast, meldt de politie.

De actie vond plaats in twaalf Brabantse plaatsen, waaronder in Best, Eindhoven, Bergen op Zoom en Helmond. Bij nagenoeg elke woning met een kwekerij was sprake van diefstal van stroom. De netbeheerder gaat aangifte doen van stroomdiefstal en de geleden schade verhalen op de verdachten.

Tijdens de actie is ook opgetreden tegen mensen die buiten wiet telen. Daarbij werden op vijf adressen wietplanten aangetroffen. Om vervolging te voorkomen moesten de eigenaren afstand doen van de planten, die daarna zijn vernietigd.

De hennepruimingen maken onderdeel uit van een aanpak om de georganiseerde wietcriminaliteit te bestrijden.

Bellemakers (29) beëindigt wielercarrière

Dirk Bellemakers stopt na dit seizoen met wielrennen. De 29-jarige Nederlander kreeg geen nieuw contract aangeboden bij Lotto-Belisol en heeft besloten om niet op zoek te gaan naar een nieuwe ploeg. Bellemakers komt de komende weken nog onder meer in actie in de GP van Wallonië, de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours.

Bellemakers sluit niet uit dat hij in de toekomst op een andere manier terugkeert in de wielersport. "Daarvoor is mijn betrokkenheid en passie voor het wielrennen te groot", schrijft hij op zijn eigen website. "Mijn afgeronde studie commerciële economie gaat hierbij van pas komen. Waar ik aan de slag zal gaan is nog te vroeg om iets over los te laten."

Dit jaar maakte Bellemakers zijn debuut in een grote ronde. De Giro d'Italia sloot hij af op de 111e plaats. Voordat Lotto hem begin dit jaar aantrok, reed de Brabander voor kleinere ploegen als Landbouwkrediet en Van Vliet.

Shary-An beschuldigt agent van racisme

Shary-An Nivillac zou racistisch zijn bejegend door een agent. De Nederlandse zangeres reed met haar scooter over de stoep en accepteerde een boete daarvoor. Vervolgens liep de situatie echter uit de hand, meldde RTL Boulevard donderdagavond.

"Procedure tegen deze agent volgt! Over tolerantie en discriminatie gesproken...", spuwt de 21-jarige Shary-An zelf haar gal over het gebeuren op Facebook. "Dit is pure misbruik van je positie!", vindt de zangeres, die bekend werd dankzij haar deelname aan The Voice of Holland.

Forse celstraffen voor Roemeense hackers in VS

Twee Roemeense hackers zijn in de Verenigde Staten veroordeeld voor het stelen van creditcardgegevens van bedrijven, banken en personen. Het brein achter de diefstallen kreeg vijftien jaar cel, de andere man zeven jaar. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt.

De twee mannen werden uiteindelijk gearresteerd in Roemenië en uitgeleverd aan de VS. De restaurantketen Subway werd het hardst getroffen: de Roemenen maakten de gegevens van meer dan 250 franchises buit. De diefstal kostte de slachtoffers uiteindelijk omgerekend zo'n dertien miljoen euro.

Eva Jinek klaar om te hokken met Freek Vonk

Eva Jinek wil samenwonen met Freek Vonk. Volgens de presentatrice is haar relatie met de bioloog toe aan de volgende stap, zei Albert Verlinde donderdagavond in RTL Boulevard.

Jinek vindt Vonk 'een bijzonder mens in alle opzichten'. "Hij is natuurlijk bijzonder slim, wat heel aantrekkelijk is. Hij is buitengewoon lief en maakt mij ook heel vaak aan het lachen", vertelde ze donderdag zelf in het programma.

Begin dit jaar werd duidelijk dat Jinek na haar breuk met Bram Moszkowicz, nieuwe liefde had gevonden bij Vonk. De presentatrice start zondag met haar talkshow Jinek.

Ruim half miljoen gevonden in woning IJmuiden

In een woning in IJmuiden is donderdag bij een doorzoeking ruim 520 duizend euro gevonden. Een flink deel van het bedrag bestond uit biljetten van vijfhonderd euro. Een 58-jarige vrouw uit IJmuiden en een 48-jarige man uit Velserbroek zijn aangehouden, meldt de politie.

De zaak kwam aan het rollen na een melding van een ongebruikelijke transactie. Financiële instellingen zijn verplicht dergelijke transacties te melden zodat witwaspraktijken kunnen worden opgespoord.

Naast het fikse geldbedrag zijn twee auto's, luxe sieraden, een computer en stukken uit de administratie in beslag genomen. De twee verdachten worden verhoord.

Ombudsman wil oplossing weigeraar vingerafdruk

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet op korte termijn met een voorziening komen voor mensen die uit principe weigeren hun vingerafdruk voor een paspoort of identiteitskaart af te geven. Dat wil de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Brenninkmeijer meldt donderdag dat deze relatief kleine groep mensen vaak de meest simpele zaken niet kan regelen, zoals het ophalen van pakketjes of het openen van een bankrekening bij een postkantoor. Ook loop deze groep elke dag het risico te worden opgepakt voor het niet dragen van een geldig identiteitsbewijs.

De organisatie Vrijbit, waarin mensen die weigeren biometrische gegevens af te geven zich hebben verenigd, dringt al langer aan op een tijdelijke voorziening in afwachting van nationale en Europese juridische procedures. "Zeker nu ook de overheid zelf heeft geconstateerd dat er diverse haken en ogen aan de opname en opslag van biometrische gegevens zitten, acht ik het niet behoorlijk om deze principiële weigeraars in de kou te laten staan", aldus Brenninkmeijer.

G20 eens over aanpak multinationals

Leiders van de G20 zijn het eens geworden over een plan om multinationale ondernemingen aan te pakken die hun winsten offshore verplaatsen om belasting te ontwijken. Dat heeft de Russische minister van financiën Anton Siloeanov donderdag gezegd.

Siloeanov zei dat de leiders van de twintig grootste economieën verontwaardigd zijn over het beleid van multinationals om 'geld in een land te verdienen', maar elders lagere belasting te betalen. Hij zei dat de leiders van de G20 het eens zijn geworden over een plan dat moet voorkomen dat deze bedrijven gebruik maken van mazen in de wetgeving en belastingparadijzen. Wat het plan precies inhoudt zei hij niet.

Obama zegt bezoek aan Californië af vanwege Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een bezoek aan Californië afgezegd vanwege de situatie in Syrië. Dat heeft het Witte Huis donderdag bekendgemaakt.

Obama zou volgende week naar Californië afreizen. Hij blijft echter in Washington om met het Congres aan een resolutie te werken over een aanval op Syrië. De president zei zaterdag de toestemming van het Congres te willen voor een militaire interventie.

Obama is momenteel in Sint-Petersburg voor een top van de G20, maar onderhoudt telefonisch nauw contact met leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Ministers van buitenlandse zaken en defensie John Kerry en Chuck Hagel maken zich ondertussen in Washington sterk voor ingrijpen in Syrië.

In het Congres bestaat nog veel twijfel over militaire interventie in Syrië. Een commissie in de Senaat heeft zich al achter de resolutie geschaard, maar een groot aantal senatoren zegt nog niet overtuigd te zijn. In het Huis van Afgevaardigden spreken steeds meer mensen zich uit tegen een aanval.

Opnieuw brandweerman dood door bosbrand Portugal

De bosbranden in Portugal hebben aan een zevende brandweerman het leven gekost. Het slachtoffer liep vorige week ernstige brandwonden op en overleed donderdag in een ziekenhuis, aldus de autoriteiten.

Het bestrijden van de vuurzeeën werd de afgelopen weken bemoeilijkt door harde wind en temperaturen boven de dertig graden Celsius. Portugal vroeg andere Europese landen uiteindelijk om acht blusvliegtuigen om te helpen de branden te doven. In totaal is 94 duizend hectare bos in de as gelegd.

De twee grootste branden woedden de afgelopen tijd in de beboste heuvels bij Viseu, zo'n tweehonderd kilometer ten noorden van Lissabon. Bij die branden zijn meer dan negenhonderd brandweerlieden en 288 brandweerwagens ingezet.

Cameron: nieuw bewijs voor gifgasaanval

Britse wetenschappers hebben nieuwe bewijzen die de berichten over een gifgasaanval in Syrië vorige maand staven. Dat heeft de Britse premier David Cameron donderdag gezegd bij de G20-top in Sint-Petersburg.

Cameron zei tegen de BBC dat monsters uit Syrië zijn onderzocht in Porton Down, een onderzoekscentrum van het Britse leger. Volgens een woordvoerder van de premier ging het om kleding van een van de slachtoffers van de aanval en bodemmonsters uit het gebied. Wanneer het bewijs is verzameld en hoe het in Britse handen is beland wilde de woordvoerder niet zeggen.

Odfjell vernietigde mogelijk dossiers

Odfjell heeft mogelijk dossiers over nog niet gemelde incidenten vernietigd. De directeur van de Rotterdamse vestiging van het Noorse tankopslagbedrijf Theo Olijve zei donderdag in het televisieprogramma EenVandaag signalen te hebben gehoord dat rapporten zijn vernietigd. Hij noemt dit onacceptabel. "Ik weet niet wat ik niet weet op dit moment."

Het tankopslagbedrijf in het Botlekgebied kent een lange geschiedenis van veiligheidsovertredingen. Het bedrijf werd uiteindelijk vorig jaar stilgelegd, onder druk van de toezichthouders.

Begin vorige maand liet Odfjell weten te onderzoeken of het bedrijf in het verleden nog meer incidenten heeft verzwegen, nadat Eenvandaag naar buiten kwam met het nieuws dat de onderneming in 2009 een incident verzweeg met het uiterst giftige en brandbare methanol. Maandag meldde Odfjell bij de milieudienst DCMR incidenten uit de periode tussen 2000 en 2010 die eerder mogelijk niet of niet volledig zijn doorgegeven.

Het gaat hierbij volgens Olijve om kleine branden die tijdens laswerkzaamheden zijn ontstaan en kleine lekkages, maar ook om een aanzienlijk brandstoflek. "Er is ook een brandbaar mengsel in ons riool terecht gekomen waardoor er een riooldeksel naar boven is geplopt. Ik kan niet nagaan of we dit ooit gemeld hebben", aldus de pas aangetreden directeur.

De toezichthouder DCMR is gevraagd te toetsen in hoeverre de incidenten in het verleden daadwerkelijk niet of niet volledig zijn gemeld. Het bedrijf stelt donderdag in een verklaring dat het het huidige beleid van de Rotterdamse vestiging is alle ongewone voorvallen direct te melden bij het bevoegd gezag.

Olijve ziet in de bedrijfscultuur bij Odfjell een groot probleem, zegt hij. "Ik maak me zorgen over onze bedrijfscultuur, prioriteit op gebied van veiligheid is absoluut onvoldoende, de veiligheidscultuur is onvoldoende, dat is de reden dat ik hier zit. Veiligheidscultuur verander je niet in een dag."

De directeur heeft naar eigen zeggen het personeel opgeroepen dat als ze nog incidenten hebben, deze dan alsnog te melden. "Zijn die nu niet meegenomen, dan ga ik die alsnog melden." Volgens hem heeft het geen toegevoegde waarde voor het bedrijf de mond te houden; incidenten komen toch wel naar boven. "Wees eerlijk en transparant tegenover je omgeving."

Kampvuur oorzaak bosbrand Yosemite

De gigantische bosbrand die al weken woedt in en rond Yosemite National Park in Californië is veroorzaakt door een illegaal kampvuur van een jager. Dat heeft de Amerikaanse parkendienst donderdag bekendgemaakt.

Een lokale chef van de brandweer had geopperd dat illegale marihuanateelt mogelijk de oorzaak van de brand was. Dat wordt echter tegengesproken door de parkendienst. Er zijn nog geen arrestaties verricht en de naam van de jager wordt vooralsnog geheimgehouden.

De brand begon op 17 augustus en heeft ruim 96 duizend hectare in de as gelegd. Daarnaast zijn 111 gebouwen, waaronder elf huizen, verwoest. Duizenden brandweerlieden zijn al weken bezig om de vuurzee te bestrijden. Inmiddels hebben ze tachtig procent van de brand onder controle.

Power: geen weg vooruit in Veiligheidsraad

Er is "geen begaanbare weg vooruit" in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inzake Syrië. Rusland houdt de raad met zijn veto "in gijzeling". Dit heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de volkerenorganisatie, Samantha Power, donderdag voor de pers in New York gezegd.

De oud-journaliste zei tevens dat de VS informatie over de gifgasaanval op 21 augustus met andere VN-leden hebben gedeeld. Washington zegt dat de aanval door regeringstroepen is uitgevoerd. Daarbij kwamen over 1400 mensen om het leven, onder wie veel kinderen.

Van Gaal: 'Estland een lastige tegenstander'

Het Nederlands Elftal neemt het morgen in de WK-kwalificatie op tegen Estland. In het A. Le Coq stadion van Tallinn werkte Oranje vanavond probleemloos de laatste training af.

"Iedereen is fit, ik kan iedereen opstellen," aldus Louis van Gaal, die ook nog even herrineringen ophaalde aan het duel tusssen beide landen in 2001, ook toen met Van Gaal als bondscoach. "We speelden toen niet goed, Estland wel. Maar gelukkig wonnen we wel. Er staat nu ook een goed, gedisciplineerd team dat moeilijk te verslaan is." Nederland stond in dat duel tien minuten voor tijd nog met 2-1 achter, maar won uiteindelijk met 2-4.

Van Gaal verwees ook naar de thuiswedstrijd afgelopen maart, ook toen Nederland veel moeite had met de Esten. "We onderschatten ze niet. Ik heb ze uitvoerig geanalyseerd, onze spelers weten precies wat ze te wachten staat. Er is geen enkel excuus."

Oerlemans is 'bang' voor Curry

Reinout Oerlemans ligt niet wakker van Adam Curry's dreigementen. Laatstgenoemde is boos omdat het door Oerlemans geproduceerde programma waar zijn dochter Christina aan meedeed één grote grap bleek te zijn. "Dat ettertje, als ik hem tegenkom sla ik hem", beloofde Adam eerder. "Hij is een lul."

"Het is om angstig van te worden", reageerde Oerlemans donderdagavond met een knipoog in RTL Boulevard. In het SBS-programma Welkom bij de Kamara's denken BN'ers te logeren bij een inheemse Afrikaanse stam, maar die bestaat uit Nederlandse acteurs. "Iedereen heeft zo sportief gereageerd. Het wordt volgens mij een hartstikke leuk programma. Komt wel goed."

Naast Christina Curry namen ook Sylvia Geersen en Mariska van Kolck deel aan het programma. Welkom bij de Kamara's wordt vanaf eind oktober uitgezonden.

Ruby Wax en Malala in College Tour

Ook Ruby Wax en Epke Zonderland zijn dit seizoen te gast in College Tour. Presentator Twan Huys maakte de komst van de Amerikaanse comédienne en de turner, plus de resterende namen, donderdagavond bekend in De Wereld Draait Door.

Bioloog Frans de Waal, de Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter en de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala komen ook langs. De Britse journalist en presentator Jeremy Paxman schuift eveneens aan bij Huys. Daarnaast staat een politicus die betrokken is bij het conflict in Syrië op de gastenlijst. "Wij weten nog niet helemaal zeker of het doorgaat, dat horen we volgende week", aldus de presentator.

Het was al bekend dat dj Armin van Buuren en Ajax-trainer Frank de Boer dit seizoen aan de tand worden gevoeld in College Tour. Laatstgenoemde is vrijdag te zien in de eerste aflevering van de nieuwe reeks.

Jong Oranje verslaat Schotse leeftijdsgenoten in EK kwalificatie

Jong Oranje is de kwalificatie voor het EK voortvarend begonnen met een vloeiende 4-0 zege op de Schotse leeftijdsgenoten. De Nederlandse talenten hadden in de eerste helft regelmatig moeite om het hoofd boven water te houden. Warner Hahn, spelend voor FC Dordrecht, hield zijn ploeg knap op de been toen Tony Watt na elf minuten uit het niets voor zijn doel opdook.

De eerste serieuze kans voor Jong Oranje was afkomstig van rechtsback Ruben Ligeon. Hij dribbelde naar binnen en loste een hard schot. Ook de Schotse goalie Jordan Ascher toonde zijn kwaliteiten door het schot van de Jong Ajacied te keren.

Zeven minuten na de rust bracht Tony Vilhena de voor Jong Oranje bevrijdende openingstreffer, door uit een chaotische situatie via de onderkant van de lat te scoren. De ploeg van bondscoach Albert Stuivenberg kon de 1-0 goed gebruiken. Even later ging Jong Schotland namelijk hardnekkig op zoek naar de gelijkmaker.

Luc Castaignos zorgde er na 69 minuten voor dat Jong Schotland zich geen illusies meer hoefde te maken. De aanvaller knalde de bal in het dak van het doel en verdubbelde daarmee de score. De Schotten capituleerden en de kans om de score flink uit te breiden liet Jong Oranje niet liggen.

Mike van der Hoorn kopte de 3-0 binnen uit een corner van Memphis Depay, snel gevolgd door de vierde Nederlandse treffer van Jesper Drost. De invaller stond amper tien minuten in het veld toen hij een voorzet van Castaignos tegen de touwen werkte. De andere wedstrijd in de groep van Jong Oranje tussen Jong Luxemburg en Jong Georgië eindigde in 0-3.

Werkstraf voor scholieren om downloaden toetsen

Twee eindexamenleerlingen zijn donderdag veroordeeld tot veertig uur werkstraf voor het downloaden van toetsen van hun school in Schagen. De twee konden maandenlang meekijken met de gebruikers van vier laptops van de school. Justitie had tachtig uur werkstraf geëist, maar volgens de rechtbank in Alkmaar had de actie ze al genoeg benadeeld.

De twee, die vorig jaar eindexamen deden, wisten op de laptops software te installeren waardoor ze bijna negen maanden lang op afstand konden meekijken. Daardoor kregen ze inzage in een aantal toetsen wiskunde, Latijn en biologie en een correctiemodel.

Docenten van de jongens viel het uiteindelijk op dat de leerlingen voor vakken waar zij minder goed in waren ineens opvallend hoge cijfers haalden. Ook hadden ze een bijzonder antwoord uit een correctiemodel vrijwel letterlijk overgenomen.

De twee maakten zich met hun handelwijze schuldig aan computervredebreuk. De werkwijze gaat volgens het Openbaar Ministerie aanzienlijk verder dan het gebruiken van een spiekbriefje. De jongens hebben uiteindelijk wel examen kunnen doen, maar niet op de locatie van de school waar ze op zaten.

Twee andere leerlingen aan wie de jongens de toetsen doorgaven, kregen al eerder een werkstraf van twintig uur.

Kenia stemt voor vertrek uit ICC

Het parlement van Kenia heeft donderdag gestemd voor terugtrekking van het Oost-Afrikaanse land uit het Internationaal Strafhof (ICC). De regering moet dat besluit uitvoeren. Kenia wordt het eerste land dat het ICC weer verlaat.

Vicepresident William Ruto van Kenia moet vanaf dinsdag terechtstaan voor het ICC, president Uhuru Kenyatta vanaf november. Beiden zijn aangeklaagd voor hun rol bij de geweldsgolf na de verkiezingen van 2007. Zij zijn de eerste hoge politiek leiders in functie die voor het Strafhof worden berecht.

De afgelopen tijd heeft Kenia op meerdere manieren de druk op het strafhof opgevoerd. De reden hiervan zou zijn dat Kenia vindt dat het ICC een politiek instrument van het westen is dat de jacht op Afrikanen heeft geopend. In mei van dit jaar riep de Afrikaanse Unie al op om zaken niet door het Strafhof, maar door Keniaanse rechtbanken te laten behandelen

Parlement Kenia stemt voor vertrek uit ICC
Parlement Kenia stemt voor vertrek uit ICC (Foto: ANP)

Arts maakt kut toch te strak

Het is een grap die vele vaders met mij al hebben gemaakt: "Zet er maar een steekje bij, dokter!", als de gynaecoloog de ontplofte egel van je vrouw na de bevalling dichtnaait. Een arts uit Quebec heeft dat dus gedaan, maar nu is de punani te strak geworden. Er past geen pretprikker meer in, dus heeft het Canadese stel de dokter aangeklaagd.

De vrouw werd in september 2010 naar het ziekenhuis gebracht wegens een bevalling. Om het werpen te bespoedigen, besloot dokter Guy Bolduc een knip te zetten in de vrouwelijke doos. Een ingreep die al vele gynaecologen succesvol hebben verricht.

Bolduc ontdekte echter een scheur in de scheur, dus besloot hij het zaakje nog wat verder dicht te naaien. Met het advies 'even zes weken geen seks', mocht het stel weer huiswaarts keren.

Maar hoe de beste man na anderhalve maand piemelstraf ook probeerde, zijn spermaspeer paste niet meer. Het zaakje was simpelweg te strak geworden. Het stel eist nu dan ook maar liefst 225.000 Canadese dollars van de kutdokter.

Update 07.55 uur:
The Toronto Sun weet ietsje meer over de zaak. In december 2010 wilde het echtpaar weer voor de eerste keer neuken. Maar toen puntje bij paaltje kwam, wilde puntje niet. Een jaar later was de boel nog steeds te strak.

Het bedrag van 225.000 dollar is opgebouwd uit twee delen. De vrouw eist anderhalve ton. De rest is voor haar echtgenoot, omdat hij enorm veel lijdt onder het voorval. Kun je mooi heel vaak mee naar de hoeren...

De Bakker naar kwartfinale Alphen

Thiemo de Bakker heeft bij het challengertoernooi van Alphen aan den Rijn de kwartfinale bereikt. De nummer vier van de plaatsingslijst was met 7-5, 6-4 te sterk voor de Duitser Andreas Beck. De Bakker is in de kwartfinale gekoppeld aan de Belg Ruben Bemmelmans.

Ook Jesse Huta Galung bereikte de laatste acht. De als derde geplaatste tennisser rekende in een Nederlands onderonsje af met Wesley Koolhof: 6-4, 6-4. Boy Westerhof bereikte de kwartfinale door de Spanjaard Jordi Samper Montaña met 6-3, 6-2 te verslaan. Matwé Middelkoop werd uitgeschakeld door Daniel Gimeno Traver (1): 2-6, 4-6.

Thomas Schoorel kan de vierde Nederlander worden in de kwartfinale. Hij moet dan donderdagavond wel de Italiaan Riccardo Bellotti verslaan.

President Iran spreekt VN toe

Hasan Rouhani, de nieuwe president van Iran, spreekt deze maand de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Het is zijn eerste optreden op het wereldtoneel. Rouhani houdt zijn toespraak, op 24 september, enkele uren na een betoog van de Amerikaanse president Barack Obama.

Rouhani werd in juni gekozen. Hij wordt beschouwd als een gematigder president dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad, die in zijn VN-toespraken dikwijls zijn vraagtekens plaatste bij de Holocaust.

Rusland stuurt schepen naar Syrië voor evacuatie

De Russische oorlogsbodems die de afgelopen tijd richting Syrië zijn gevaren zijn bedoeld om Russen uit Syrië te evacueren, mocht dat nodig zijn. Dat heeft de stafchef van het Kremlin, Sergej Ivanov, gezegd, meldden Russische media donderdag.

Onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk hebben de afgelopen tijd schepen naar de Middellandse Zee gestuurd, met het oog op een aanval op Syrië. Het feit dat ook Rusland, een van de trouwste bondgenoten van Syrië, schepen naar het gebied stuurde leek te wijzen op een mogelijk groter conflict, als de VS en Frankrijk Syrië aanvallen. Ivanov zei echter dat de Russische schepen 'allereerst' bedoeld zijn om Russen uit Syrië weg te halen.

AEX sluit hoger op woorden Draghi

Het Damrak is donderdag in het groen gesloten op de woorden van ECB-voorzitter Mario Draghi. De AEX steeg 0,5 procent en sloot op 369,95 punten. Ook elders in Europa domineerde het groen de koersenborden. De winsten liepen op van 0,5 procent op de Duitse beurs tot 0,9 procent in Londen.

De Europese Centrale Bank liet donderdag weten de rente conform de verwachting te handhaven op het historische lage niveau van een half procent. Tijdens de maandelijks persconferentie in Frankfurt herhaalde Draghi dat de ECB de rente voor langere tijd laag zal houden of zelfs verder kan verlagen.

De grootste stijger in de AEX was Air France-KLM met een koerswinst van 4,9 procent. Daarmee herstelde Air France-KLM van de verliezen eerder deze week. De luchtvaartmaatschappij komt vrijdag voorbeurs met de vervoerscijfers over juli.

Ook PostNL en TNT Express hadden donderdag de wind in de rug, met dagwinsten van 2,2 en 1,8 procent. ASML dikte 1,0 procent in waarde aan na een positiever oordeel van kredietbeoordelaars Fitch en Moody's over de vooruitzichten voor het Veldhovense bedrijf.

SBM Offshore was met 1,0 procent de grootste daler, na een verlaging van het advies door Nomura naar Reduceren. SBM meldde tevens opnieuw vertraging te hebben ondervonden bij het opleveren van het project Deep Panuke. Het afronden kost opnieuw een paar weken extra, maar brengt volgens analist Quirijn Mulder van ING geen extra risico's met zich mee.

KPN kende ook een moeilijke dag. Een woordvoerder van eurocommissaris Joaquín Almunia bevestigde woensdagavond tegenover ABM Financial News dat de Europese Commissie de overname van KPN 's E-Plus door Telefónica Deutschland nog niet heeft goedgekeurd.

Donderdag meldde De Telegraaf daarnaast dat KPN hard in botsing is gekomen met grootaandeelhouder América Móvil over garanties die de Mexicanen moeten afgeven bij een overname. Volgens de krant neemt de kans op een succesvolle overname met de dag af. KPN leverde 0,8 procent aan beurswaarde in.

De grootste stijger binnen de AMX-index was Heijmans met een koerswinst van maar liefst 4,5 procent. Een directe aanleiding voor de koerswinst ontbrak.

Verder won Vastned in de Midkap 1,4 procent. Het bedrijf verkocht een belang van vijftig procent in het Houtense winkelcentrum Het Rond aan mede-eigenaar Altera Vastgoed. Financiële details van de transactie werden niet bekendgemaakt.

Bij het sluiten van de aandelenmarkten in Europa noteerde Wall Street hoger. De Dow Jones Index won 0,1 procent op 14.952,25 punten. De breder samengestelde S&P500 Index koerste 0,2 procent hoger en techbeurs Nasdaq won 0,3 procent.

NASA gaat weer naar de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat weer naar de maan. Een ruimteschip genaamd LADEE wordt vrijdagavond gelanceerd in de Amerikaanse staat Virginia. De Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer gaat de atmosfeer en het stof van de maan bestuderen.

Het is voor het eerst dat een ruimtevaartuig vanuit Virginia naar de maan wordt gestuurd. Bijna alle eerdere maanmissies begonnen de afgelopen 54 jaar in Cape Canaveral, in de staat Florida. De laatste maanmissie was twee jaar geleden.

Kleine winsten op Wall Street

De aandelenbeurzen op Wall Street stonden donderdag in de middaghandel op een bescheiden winst. Gunstige berichten over de Amerikaanse economie werden met voorzichtig enthousiasme onthaald, in afwachting van de cijfers over de arbeidsmarkt die vrijdag naar buiten komen.

Na 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 14.948 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1656 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er ook 0,2 procent bij, op 3658 punten.

Beleggers reageerden onder meer op het bericht dat de activiteit in de Amerikaanse dienstensector vorige maand nog sterker is gegroeid dan werd verwacht, terwijl het aantal nieuwe orders voor fabrieken in de VS in juli minder hard kromp dan gevreesd. Er wordt echter vooral uitgekeken naar het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Salarisstrookverwerker ADP gaf donderdag zijn traditionele schot voor de boeg, met de melding dat er vorige maand 176.000 banen zijn gecreëerd in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat waren er iets minder dan verwacht.

Amerikaanse detailhandelaren kwamen met beter dan verwachte verkoopcijfers over de afgelopen maand. De winkels moesten echter wel fikse kortingen inzetten om klanten te lokken. Warenhuisketen Costco was een van de ketens die de voorspellingen van analisten overtroffen en werd beloond met een koerswinst van 2 procent.

De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsleningen steeg donderdag tot 3 procent. Dat is het hoogste punt sinds juli 2011. De rente zit de afgelopen maanden stevig in de lift door het vooruitzicht dat de Federal Reserve mogelijk deze maand al een begin maakt met het inperken van zijn stimuleringsbeleid.

De stijgende rente ging donderdag ten koste van de beurswaarde van huizenbouwers, uit vrees dat de stijgende rente het herstel van de huizenmarkt zal remmen. Lennar Corp leverde 0,5 procent in, terwijl Toll Brothers 1 procent verloor.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent tot 108 dollar. De euro was donderdag aan het begin van de avond met 1,3120 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

'Levendige band' tussen Berlusconi en maffia

Van 1974 tot 1992 waren er "levendige banden" tussen de Siciliaanse maffia en mediamagnaat Silvio Berlusconi, de latere premier van Italië. Dat schrijft het gerechtshof van Palermo donderdag in de motivatie van zijn veroordeling van Marcello Dell'Utri. De ex-senator was in die jaren de verbindingsman tussen Berlusconi en Cosa Nostra, zoals de maffia op Sicilië heet. Dell'Utri werd in maart tot 7 jaar veroordeeld wegens steun aan de maffia.

Volgens het vonnis was Berlusconi persoonlijk aanwezig bij een ontmoeting in 1974 met hoge maffiabazen waar de basis voor de samenwerking werd gelegd. Dell'Utri onderhield verder het contact, onder meer om het beschermgeld te overhandigen dat Berlusconi betaalde.

Pikmin aan de Red Bull

Nintendo in Canada dacht dat het wel een leuk idee zou zijn om mee te doen aan de Red Bull Flugtag, een soort Ter Land, Ter Zee en in de Lucht, om zo Pikmin 3 te promoten. Ze bouwden een roze vliegende Pikmin en vlogen van de schans. Of nou ja... Vielen.

Bekijk het dramatische stuk in onderstaande samenvatting van Nintendo's poging om indruk te maken op het publiek.

Boëtius maakt rentree in oefenduel Feyenoord

Jean-Paul Boëtius heeft donderdag voor het eerst sinds lange tijd weer een wedstrijd voor Feyenoord gespeeld. De aanvaller maakte zijn rentree in een oefenwedstrijd tegen RKC. De Rotterdammers verloren in Waalwijk met 2-0. Boëtius liep in april op de training een knieblessure op en kwam sindsdien niet meer in actie.

De oefenwedstrijd tussen de club van trainer Ronald Koeman en die van zijn broer Erwin was bewust stilgehouden en werd zonder publiek gespeeld. Zelfs de spelers werden pas donderdagochtend ingelicht. Desley Ubbink en Dennis Lemke maakten de goals. Veel spelers ontbraken vanwege interlandverplichtingen.

[Vuelta] Gilbert boekt eindelijk zege in regenboogtrui

Philippe Gilbert heeft eindelijk zijn eerste overwinning in de regenboogtrui geboekt. De Belg, die bijna een jaar geleden in Limburg wereldkampioen werd, won de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje met finish in Tarragona. De rode leiderstrui blijft om de schouders hangen van Vincenzo Nibali.

Gilbert had in de laatste kilometer als enige een antwoord op een versnelling van Edvald Boasson Hagen. De renner van BMC overvleugelde de Noor en had zelfs nog tijd om een zegegebaar te maken. Vrijdag greep Gilbert nog net naast de ritzege. Hij werd toen afgetroefd door de Tsjech Zdenek Stybar.

Romain Zingle, Cédric Pineau en Fabricio Ferrari zorgden voor de traditionele vlucht van de dag. Het peloton gaf de Belg, de Fransman en de Uruguayaan echter niet veel ruimte en rekende ze op twintig kilometer van de streep in. De lastige slotkilometer bleek vervolgens op het lijf geschreven van Gilbert, die nu in totaal vijf ritzeges in de Vuelta op zijn palmares heeft staan.

Nicolas Roche pakte onderweg twee bonificatieseconden en kruipt zo iets dichter bij Nibali. Het verschil tussen de Italiaan en de Ier bedraagt nu 31 seconden. Alejandro Valverde en Chris Horner staan op 46 seconden derde en vierde.

FOK!toen: De eerste IJzerbedevaart en de Vlaamse beweging

FOK!toen handelt soms over de meest exotische en verafgelegen plaatsen en tijden. Vandaag blijven we echter dicht bij huis, we zullen kijken naar een onderwerp dat actueler is dan ooit: het gedoe in België tussen de Walen en de Vlamingen.


Een overzichtskaartje, 'ter leering ende vermaeck'. De gebieden zijn de hedendaagse gewesten, de kleinere grenzen geven de provincies aan.

Het moderne België werd in 1830 geboren uit de as van de Oostenrijkse Nederlanden. Na de Napoleontische oorlog werden die gebieden bij Nederland getrokken. Het boterde echter niet tussen de Belgen en de Nederlanders. De katholieke Belgen weigerden, op aandringen van de kerkleiders, samen te werken met de protestantse Nederlandse regering – die zelfs de euvele moed had gehad om vrijheid van religie af te kondigen. Hoewel België meer inwoners telde dan Nederland, kregen ze hetzelfde aantal vertegenwoordigers in de regering van het koninkrijk. En, last but not least, de Nederlandse koning Willem I wilde het Nederlands de officiële taal maken in Vlaanderen. Dat stuitte de bovenste klassen, die hoofdzakelijk Frans spraken, enorm tegen de borst.

In 1830 werd dan ook eenzijdig de onafhankelijkheid van België uitgeroepen. Nederland vroeg de internationale gemeenschap om hulp om de opstand te onderdrukken, maar in plaats daarvan erkenden zij de onafhankelijkheid van België. Toen de Belgen in 1831 koning Leopold I installeerden, was de maat vol voor Willem I. Hij viel België binnen en tijdens de tiendaagse veldtocht veroverde hij in rap tempo geheel Vlaanderen. Bij Leuven, ten oosten van Brussel, stokte zijn opmars: het Franse leger was België ook binnengevallen en de oorlog dreigde zich uit te breiden. Willem I koos eieren voor z'n geld en trok zich terug. Het zou nog tot 1839 duren voordat Nederland de onafhankelijkheid van België erkende.

Alvorens zich terug te trekken, gaf het Nederlandse leger het Belgische leger nog flink klop in de slag voor Leuven. Dat wordt hier uitgebeeld door Willem Hendrik Hoogkamer.

De Franssprekend upper class begon al snel na de onafhankelijkheid met initiatieven om het Nederlands uit te bannen. Het Frans werd de enige taal in de rechtspraak, en later ook in de regering en het leger. Op veel scholen was het Vlaams strikt verboden, een maatregel die vooral in Brussel zoden aan de dijk zette. Dat veranderde van een stad die overtuigend Vlaams was in een Franstalige stad. In Vlaanderen was de regel een stuk minder effectief. Het Frans was de enige erkende landstaal, het Nederlands werd zoveel mogelijk genegeerd.

De Vlamingen waren daar vanzelfsprekend niet blij mee, maar door een gebrek aan politieke macht, konden ze er weinig aan doen. Desondanks won het Vlaams langzaam maar zeker aan terrein. De eerste golf van de zogenaamde Vlaamse beweging werd al rond 1840 ingeluid door bekende schrijvers en taalkundigen als Hendrik Conscience. In zo'n zestig jaar klom het Vlaams op tot volwaardige landstaal. Rechtspraak en onderwijs werden langzaam tweetalig. De status van het Vlaams werd bevestigd door de Gelijkheidswet van 1898, toen het Nederlands hetzelfde statuut als het Frans kreeg.

Ondanks de veelbelovende naam, was het Nederlands echter allerminst gelijk aan het Frans. Er waren bijvoorbeeld geen Nederlandstalige universiteiten. Er lag een voorstel voor de eerste Nederlandstalige universiteit, de universiteit van Gent, maar de uitvoering werd voortdurend getraineerd. Daarnaast waren sommigen binnen de Vlaamse beweging kwaad dat het zogenaamde territorialiteitsbeginsel niet werd geëerbiedigd. Dat hield in dat het Waalse grondgebied volledig Franstalig zou moeten zijn, en het Vlaamse grondgebied volledig Nederlandstalig. Ook was het leger nog exclusief Frans: militairen hoefden geen Nederlands te spreken, maar moesten Frans spreken.

Dat laatste bleek van groot belang te zijn. België en Europa stonden aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. België werd binnengevallen en al gauw bijna geheel veroverd, ondanks dappere weerstand van het Belgische leger. De inval had grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling van de Vlaamse beweging. De Duitse bezetter was namelijk enorm welwillend tegenover de Vlaamse bevolking. De universiteit van Gent werd snel Nederlandstalig, en de scheiding tussen Wallonië en Vlaanderen kwam er al snel.

Een deel van de Vlaamse beweging was daarom maar wat blij en collaboreerde naar hartenlust, het zogenaamde activisme. Een ander deel keek toe: ze weigerden te collaboreren, maar legden de bezetter geen strobreed in de weg, het zogenaamde passivisme. Tenslotte was er de Frontbeweging. Dat waren Vlamingen die aan het IJzerfront tegen de Duitsers vochten. De belangrijkste uiting van de Frontbeweging was weerstand tegen de Franstaligheid van het Belgische leger. Doordat de officieren het Vlaams bijna niet beheersten, kwamen volgens hen veel Vlaamse jongemannen om door gebrekkige communicatie. De Frontbeweging werd in 1917 echter verboden door de legerleiding.

Deze Vlaamse militairen vieren de Vlaamse feestdag. Mensen met goede ogen zullen de datum en de reden voor die datum kunnen zien staan: '11 juli 1302' en 'Guldensporenslag'. Tijdens die slag versloegen Vlaamse burgers een Frans ridderleger.

Na de oorlog vonden de Franstaligen in de collaboratie van de activisten een goede reden om de Vlaamse beweging in diskrediet te brengen. De maatregelen van de Duitsers werden snel teruggedraaid, maar het kwaad was reeds geschied. Tijdens de oorlog was de kiem gelegd voor de eerste Vlaams-nationalistische bewegingen, en die kwamen door de vergrootte animositeit tussen de Vlamingen en de Walen tot bloei in het interbellum.

De Vlaamse beweging liet zich vooral op de Frontbeweging teruggaan. Daarbij werd gebruikgemaakt van de zogenaamde IJzersymbolen. Dat waren Vlaamse militairen (en één Waalse militair) die tijdens de oorlog omgekomen waren door nalatigheid of desinteresse van de Franse legerleiding tegenover Vlamingen en het Vlaams. Op vijf september 1920 werd ook de eerste IJzerbedevaart gehouden, die jaarlijks opnieuw gehouden zou worden. Daarbij trekt een stoet naar het graf van één van de IJzersymbolen, ter herdenking van alle Vlaamse gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Te midden van nieuwe overwinningen voor de Vlaamse beweging, werd in 1930 hét symbool voor het Vlaams nationalisme opgericht: de IJzertoren. In de IJzertoren kwam een crypte waar de IJzersymbolen ten ruste gelegd werden.


De IJzertoren werd gebouwd bij Diksmuide aan de IJzer, waar in de oorlog hevig gevochten werd door het Belgische leger. Het opschrift AVV-VVK betekent 'Allen Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus'.
(Bron)

Terwijl de Vlaamse beweging aan kracht en zelfvertrouwen won, kwam de Tweede Wereldoorlog snel dichterbij. Opnieuw werd de beweging uiteen gescheurd. Net als in Nederland was er een groep extreem-rechtse nazi-sympathisanten, een groep verzetsstrijders, en een grote groep die zich passief opstelde. Daarnaast kende ook Vlaanderen een groep die niet per se sympathie had voor het nazisme, maar die heulde met de bezetter uit angst voor het bolsjewisme. Binnen de Vlaamse beweging waren al deze groepen vertegenwoordigd, maar de nazi's gebruikten de meest extreme Flaminganten en Vlaamsgezinde partijen, die veelal pro-Duits waren, voor hun eigen doeleinden. Ook dit had tot gevolg dat na de oorlog de Vlaamse beweging werd aangewreven gecollaboreerd te hebben.

Ondanks de karaktermoord kreeg de Vlaamse beweging na de oorlog een grote impuls, onder invloed van enkele gebeurtenissen. Van minder belang waren het ontstaan van Waals-nationalistische bewegingen en de naoorlogse repressie van collaborateurs, waarvan sommigen het idee hadden dat het eerder een repressie van de katholieke kerk en de Vlaamse beweging was. Er waren echter twee belangrijkere gebeurtenissen. De eerste was de vernietiging van de IJzertoren. In 1946 werd die opgeblazen. Binnen Vlaamse kringen ging al snel het gerucht dat het leger het gedaan had. De regering wilde zo wraak nemen op de Vlaamse beweging. Dat de dader nooit gevonden werd, was voor velen bewijs voor hun vermoedens.

De IJzertoren werd al snel herbouwd. Zo ziet de toren er tegenwoordig uit. De boog in de voorgrond is de zogenaamde Pax-poort, van het Latijnse woord voor 'vrede'. Deze werd gebouwd uit de restanten van de originele IJzertoren. (Foto: Willemdd)

De tweede belangrijke gebeurtenis was de koningskwestie. Tijdens de oorlog was de Belgische koning, Leopold III, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Wilhelmina, niet gevlucht. Hij had als krijgsgevangene gediend voor de nazi's en sommigen vonden dat hij iets te vriendelijk was geweest met Hitler. Tot 1950 duurde de discussie of Leopold zijn troon opnieuw mocht innemen. In dat jaar werd een referendum gehouden. De katholieke Vlamingen stemden overwegend voor terugkomst, de socialistisch-vrijzinnige Walen overwegend tegen. Doordat enkele rurale Waalse provincies ook voor terugkomst stemden, werd het pleit beslecht in het voordeel van de terugkomst van de koning. De Walen begonnen direct met staken. Een politieke crisis volgde, maar de koning mocht terugkeren. Toen hij dat deed, dreigde de zaak echter volledig uit de hand te lopen. Al snel werd een compromis gevonden: Leopold zou troonsafstand doen en zijn zoon Boudewijn zou de nieuwe koning worden.

Na de oorlog werd de strijd tussen de Vlaamse beweging enerzijds en de Belgische en Waalse bewegingen anderzijds vooral gevoerd in de politieke arena. De economische realiteit veranderde doordat de zware industrie in Wallonië langzaam verdween terwijl Vlaanderen juist rijker werd. Ook de taalgrenzen werden definitief vastgesteld, grotendeels in het nadeel van de Vlamingen. Uiteindelijk begon men in 1970 met de federalisering van België, die pas in 1993 werd afgerond. Het land was niet langer één geheel, maar had drie gewesten (Wallonië, Vlaanderen en Brussel) die verregaand economisch en sociaal zelfbestuur kregen. Dat wil echter niet zeggen dat het volledig vreedzaam was. Nog in 1963 braken in de studentenstad Leuven hevige rellen uit. De universiteit was nog deels Frans en voor de Franstalige medewerkers werden speciale faciliteiten geregeld. Dat ging echter in tegen de afspraak dat de gebieden slechts één taal zouden voeren. De Vlaamse gemeenschap zag de faciliteiten als een poging tot verfransing. Toen het Franse deel van de universiteit in 1968 zelfs nog wilde uitbreiden, leidde dat tot grote rellen. Uiteindelijk werd besloten tot de oprichting van een Franse zusteruniversiteit in het Waalse Louvain-la-Neuve.

Studenten worden met een waterkanon verdreven van het Fochplein in Leuven. (Bron)

Sinds de jaren '70 is er veel gepraat in België, maar weinig bereikt. Staatshervormingen volgen elkaar op en er wordt regelmatig geschoven met bevoegdheden. Niets kan de spanningen ontzenuwen. Toen in de jaren '90 de Vlaams-nationalistische partij Vlaams Blok enorm aan stemmen won, was dat een duidelijk teken van het Vlaamse volk: het moet anders. Vanwege de extreemrechtse ideeën van de partij werd echter een cordon sanitaire opgericht, waarbij de andere politieke partijen afspraken om hoe dan ook niet met het Vlaams Blok in zee te gaan. De partij moest uiteindelijk onverrichter zake ontbonden worden wegens racisme. Ze gaat nu verder als Vlaams Belang en de andere partijen gaan verder met het cordon sanitaire.

Wie de Belgische politiek een beetje volgt, zal weten dat de taalkwestie in België nu belangrijker is dan ooit. In mei 2014 vindt namelijk wat nu al 'de moeder aller verkiezingen' plaats. België mag dan stemmen voor het gewestelijke, het federale én het Europese parlement. Doordat de verkiezingen tegelijk samenvallen, voorspellen commentatoren dat coalities beter op elkaar afgestemd zullen zijn. De grote winnaar zal waarschijnlijk de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) zijn. Deze partij geeft expliciet te kennen dat ze via het confederalisme, een staatsvorm waarbij de gewesten nog meer zelfstandigheid krijgen, naar volledige Vlaamse onafhankelijkheid willen. De partij is heeft het Vlaamse volk diep verdeeld. Bij de laatste verkiezingen was ze de grootste partij van België. Tegelijk wordt de partij, hoewel die niet zo'n extremistische standpunten heeft als het Vlaams Belang, nog steeds geplaagd door de geschiedenis van de Vlaamse beweging.

De IJzersymbolen, -toren en -bedevaart, daar refereert de huidige Vlaamse beweging amper nog aan. Was de IJzerbedevaart zeventig jaar geleden nog een enorm populaire uiting van Vlaams-nationalisme waar tienduizenden mensen op afkwamen, tegenwoordig wordt het bezocht door een duizendtal voornamelijk extreemrechtse Vlamingen.

VPRO begint eigen internetkanaal

Onder de noemer VPROTV begint de VPRO dit tv-seizoen met een eigen kanaal op internet waarop wekelijks een verse selectie is te zien van de mooiste tv-programma's. Dit maakte de publieke omroep donderdag bekend op zijn najaarspresentatie in Amsterdam.

Het uitgangspunt van het nieuwe kanaal is 'altijd zondag', omdat de zondagavond van oudsher synoniem is voor de VPRO-avond.

Elke zondagavond verschijnt op de website van de omroep een verse speellijst met "de mooiste, de beste en nieuwste" programma's, die een week beschikbaar blijven. Het is mogelijk om de speellijst in zijn totaliteit te bekijken in de volgorde van de redactie, of in een volgorde naar eigen keuze.

VPRO begint eigen internetkanaal
VPRO begint eigen internetkanaal (Foto: ANP)

Geen obstakels meer voor JSF

De PvdA staakt het verzet tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter als opvolger van het gevechtsvliegtuig F-16. Dat meldt de NOS donderdag op basis van anonieme bronnen. Het kabinet zou mogelijk nog deze maand een besluit nemen.

De PvdA was altijd kritisch over de JSF. Coalitiepartner VVD is voor. Beide partijen hebben afgesproken dit jaar een besluit te nemen. Inmiddels zou de PvdA ervan overtuigd zijn dat er geen betere alternatieven zijn voor de JSF. Aanschaf is daarmee onvermijdelijk geworden. Geen nieuwe straaljager aanschaffen is voor de PvdA geen optie.

Wel is de Algemene Rekenkamer nog bezig met berekeningen over de JSF. Als de Rekenkamer concludeert dat voor het beschikbare budget van 4,5 miljard euro veel minder dan dertig tot veertig toestellen kunnen worden gekocht, zou dat nog roet in het eten kunnen gooien.

SP-leider Emile Roemer noemt de opstelling van de PvdA onbegrijpelijk. "Een jaar geleden hebben we nog samen met de PvdA een motie ingediend om met de JSF te stoppen. Nu draaien ze wederom als een blad aan de boom", zei hij in het Radio 1 Journaal. Roemer blijft erbij dat de JSF een 'vliegende Fyra' is die Nederland niet moet willen.

Roemer wil opheldering van premier Mark Rutte (VVD) over de besluitvorming over de JSF.

'Raad Amsterdam stemt in met afschieten damhert'

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort mogen worden afgeschoten. In een commissievergadering van de Amsterdamse gemeenteraad tekende zich donderdag een meerderheid af, meldt de NOS. Een woordvoerder van de gemeente wil dat donderdag niet bevestigen. Volgende week vindt de formele stemming plaats.

In de duinen, eigendom van de gemeente Amsterdam, zijn nu te veel damherten. In het voorjaar bestond de populatie uit zo'n tweeduizend dieren. Daarvan gingen er afgelopen winter tweehonderd dood door voedselgebrek. Het aantal damherten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Sinds 2011 kwamen er ongeveer 550 dieren bij.

De herten zorgen voor overlast in de omgeving en schade aan de natuur. Volgens het college is het daarom noodzakelijk de populatie te beheren. Het college vindt wel dat zo min mogelijk dieren moeten worden afgeschoten.

Andy Schleck niet naar WK

Andy Schleck zal dit jaar niet deelnemen aan het WK wielrennen in Florence. De Luxemburgse wielerbond heeft het enige ticket vergeven aan Bob Jungels, Schlecks pas 20-jarige ploeggenoot bij RadioShack-Leopard.

"Jungels is de meest geschikte kandidaat om ons land te vertegenwoordigen", maakte Ed Buchette, voorzitter van de wielerbond in Luxemburg, vandaag bekend. De afgelopen drie jaar was Schleck er steeds bij, maar de Luxemburger rijdt al sinds 2011 zonder succes. Dit voorjaar reed de jongste van de wielerbroers Fränk en Andy amper wedstrijden uit, in de Tour eindigde hij als twintigste in het eindklassement.

Rebellen en leger Syrië slaags bij christelijk dorp

Syrische regeringstroepen en aan Al-Qaida verbonden rebellen vechten donderdag om de controle over een christelijk dorp in het dichtbevolkte westen van Syrië. Dat hebben Syrische rebellen gezegd. Het is de tweede dag dat er gevechten plaatsvinden in en om Maaloula.

De strijders van Jabhat al-Nusra zijn het dorp woensdagnacht binnengedrongen, zei Rami Abdul-Rahman van het Observatorium voor de Mensenrechten, nadat een van hen zich had opgeblazen bij een controlepost van het leger.

Ondanks de aanwezigheid van het leger, patrouilleerden rebellen te voet en in voertuigen door de straten van Maaloula, aldus Abdul-Rahman. Volgens hem verlieten de rebellen Maaloula donderdagochtend en sindsdien vinden er in de bergen rondom het dorp hevige gevechten met eenheden van het Syrische leger plaats.

Maaloula staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Een deel van de 3300 inwoners spreekt nog steeds een vorm van Aramees, de taal uit de tijd van de bijbel die ook door Jezus zou zijn gesproken.

'Taliban vermoorden schrijfster'

Sushmita Banerjee, een met een Afghaan getrouwde Indiase vrouw die een boek schreef over hoe zij ontsnapte aan de Taliban, is door vermoedelijke militanten in Afghanistan doodgeschoten. Dat meldt de BBC donderdag op gezag van de politie.

Het boek van Banerjee, A Kabuliwala's Bengali Wife, werd in India een bestseller en werd in 2003 onder de titel Escape from Taliban in Bollywood verfilmd. Zij was recentelijk naar Afghanistan teruggekeerd om weer bij haar man te wonen. Zij werkte als gezondheidswerker in de provincie Paktika en filmde daar in het kader van haar werk hoe de lokale vrouwelijke bevolking leeft.

Een hooggeplaatste politiemedewerker zei tegen de BBC dat gewapende mannen het huis van het echtpaar in de provinciehoofdstad Kharana binnendrongen. Zij bonden de echtgenoot en andere leden van het gezin vast en namen Banerjee, die ook bekend stond als Sayed Kamala, mee naar buiten, waar zij werd doodgeschoten. Haar stoffelijk overschot werd achtergelaten bij een koranschool.

Angerer Europees voetbalster van het jaar

Nadine Angerer is verkozen tot Europees voetbalster van het jaar. Ze kreeg tien stemmen van de achttienkoppige jury, die bestond uit journalisten. De 34-jarige doelvrouw van het Duitse nationale elftal en het Australische Brisbane Roar bleef landgenote Lena Goeßling en de Zweedse Lotta Schelin voor.

Angerer speelde deze zomer een belangrijke rol in de EK-finale. Ze stopte in de wedstrijd tegen Noorwegen twee strafschoppen. Duitsland won de wedstrijd met 1-0. Over het hele toernooi kreeg de doelvrouw maar één tegendoelpunt en mede daardoor werd ze na het EK uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi.

Opnieuw protest tegen Miss World in Indonesië

Conservatieve moslims in Indonesië zijn donderdag opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de Miss World-verkiezing die komend weekeinde wordt gehouden op Bali. Dinsdag werd ook al tegen de missverkiezing gedemonstreerd. De organisatie heeft laten weten dat de verkiezing gewoon doorgaat.

Zo'n duizend leden van de conservatief-islamitische organisatie Hizbut Tahrir Indonesië, vooral vrouwen, deden mee aan de betoging in Jakarta. Ze eisen dat de regering de missverkiezing verbiedt. De betogers kwamen samen bij het pand waar de organisatie van de verkiezing in is gehuisvest. Ze scandeerden 'Allah Akbar (God is groot)' en zwaaiden met vaandels met teksten als 'Miss World=een campagne voor culturele liberalisering' en 'Wijs Miss World af'.

Ook in andere steden, zoals Medan, Pekanbaru en Makassar, werd gedemonstreerd.

De organisatie achter de verkiezing, MNC, liet weten dat het evenement niet kan worden afgelast en dat de regering heeft toegezegd voor beveiliging te zorgen. Er zal rekening worden gehouden met de Indonesische zeden. "Ik denk dat er een misverstand bestaat", zei Hary Tanoesoedibjo van MNC woensdag. "Ik kan verzekeren dat er niets tegen onze cultuur zal indruisen. Ik zou het niet accepteren als er een bikinishow werd gehouden."

Boekarest houdt referendum over doden straathonden

De burgemeester van Boekarest heeft donderdag een referendum aangekondigd over de vraag of duizenden zwerfhonden in de Roemeense hoofdstad moeten worden geëuthanaseerd. Aanleiding is de dood van een 4-jarig jongetje, dat deze week door een roedel straathonden werd aangevallen en gedood.

Burgemeester Sorin Oprescu zei dat de datum van de volksraadpleging vrijdag wordt vastgesteld.

Volgens de autoriteiten zijn in de eerste vier maanden van dit jaar in Boekarest zeker elfhonderd mensen door zwerfhonden gebeten. President Traian Basescu heeft de regering dinsdag opgeroepen een wet aan te nemen die het mogelijk maakt om zwerfhonden te vangen en te doden.

Vijftien maanden cel geëist tegen rapper Kempi

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vijftien maanden cel geëist tegen Kempi. De 27-jarige rapper wordt ervan verdacht drie jaar geleden een 16-jarig meisje uit Venlo in de prostitutie te hebben gebracht in Eindhoven. Ook eist het OM een schadevergoeding van 3500 euro.

De rapper, die eigenlijk Jerrely Slijger heet, bracht in voorarrest al 178 dagen in de cel door. Die worden van zijn straf afgetrokken als hij wordt veroordeeld. Kempi vindt de eis 'wel heel erg hoog', kijkend naar het bewijs. De rapper werd in oktober aangehouden in de gevangenis in Dordrecht, waar hij twee maanden celstraf wegens huiselijk geweld uitzat.

Kempi zou het meisje hebben gedwongen voor hem te werken op de tippelzone in Eindhoven en in twee seksclubs. De rechtbank in Den Bosch doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Burgemeester Vlissingen stapt op na declaratierel

Burgemeester van Vlissingen René Roep (CDA) stapt op. Dat zei hij donderdagmiddag in een verklaring op het gemeentehuis. Roep doet dit om de stad 'bestuurbaar te houden' na de commotie rondom zijn persoon, zei hij.

De 60-jarige Roep vertrekt nadat maandag uit onderzoek was gebleken dat bij de burgemeester en wethouders van Vlissingen de afgelopen jaren een declaratiecultuur is ontstaan. Eerder werd bekend dat de burgemeester 4500 euro aan onterecht ontvangen vergoeding voor dubbele woonlasten moest terugbetalen.

Uit het rapport bleek onder meer dat het bij de Vlissingse bestuurders een gewoonte was etentjes met creditcard te betalen of rechtstreeks aan de gemeente te laten factureren. Ook vloeide de drank rijkelijk.

Volgens Roep is uit het rapport niet gebleken dat hij onrechtmatig heeft gehandeld, wel dat dit 'niet altijd even handig gebeurde'. Het was echter onvoldoende om hem weg te sturen, aldus de voormalige burgervader.

Door alle commotie die is ontstaan rond zijn persoon dreigt de bestuurbaarheid van Vlissingen in het geding te komen, aldus Roep. "Vanwege die bestuurbaarheid, en niet vanwege de bonnetjes, heb ik besloten mijn ambt neer te leggen." Na afloop van de verklaring, waarbij de wethouders aanwezig waren, bood Roep geen mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Op initiatief van Roep, sinds 2010 burgemeester in de Zeeuwse stad, werd een jaar geleden de werkwijze van declareren veranderd. Voortaan tekende niet langer de gemeentesecretaris, maar het stadsbestuur onderling de declaraties af voordat op ambtelijke niveau tot uitbetaling werd overgegaan. Roep declareerde onder meer meubilair en barkrukken.

Donderdagavond vergadert de gemeenteraad van Vlissingen over het onderzoek van een raadscommissie van de Zeeuwse stad over declaraties van het gemeentebestuur. Omroep Zeeland meldde eerder op de dag dat een meerderheid van de Vlissingse gemeenteraad naar aanleiding van het rapport wil dat Roep opstapt.

Telecombedrijven ruziën om Ali B

Vodafone en T-Mobile liggen weer eens met elkaar in de clinch. Vodafone is niet blij met een spotje dat T-Mobile vorige week voor de start van The Voice of Holland uitzond. Daarin werd Ali B, gezicht van T-Mobile, succes gewenst met zijn nieuwe klus als coach in de talentenjacht van RTL. Vodafone is sponsor van dat programma.

"We hebben een brief ontvangen van Vodafone", laat een woordvoerder van concurrent T-Mobile weten. "Ze dreigen met boetes en andere juridische stappen." In de bewuste commercial wordt een knipoog gemaakt naar The Voice of Holland. Ali B belt zijn bazen om toestemming te vragen deel te nemen aan de talentenjacht. Zij draaien vervolgens een voor een hun stoelen om, zoals ook in The Voice of Holland gebeurt.

"Het was een succeswens, meer niet", verdedigt T-Mobile zich. "Bovendien maakten we ook nog reclame voor de show." De Duitse telecomgigant snapt dan ook niet wat het probleem van zijn Britse concurrent is. "We snappen de commotie niet. Het is heel veel ophef om niets." Vodafone was donderdagmiddag niet direct in staat te reageren. Het management van Ali B laat weten 'in principe' niet op dit soort zaken in te gaan en ook Talpa, dat The Voice of Holland produceert, reageert nog niet.

Vodafone eist volgens T-Mobile dat de commercial niet meer wordt gebruikt. "Daar is sowieso geen sprake van", verzekert T-Mobile. "Het was een succeswens voor Ali B die we vrijdag voor de start van The Voice of Holland twee keer uit hebben laten zenden. Zoiets doe je één keer. Het filmpje is nu alleen online nog te vinden, maar daar kunnen we niets aan doen."

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. "De brief hangt hier aan het prikbord", zegt de woordvoerder van T-Mobile. "Wij wachten maar gewoon af."

T-Mobile noemt het gedrag van zijn concurrent onsportief. "Zij zijn met radiocommercials gekomen waarin ze ons op de hak namen." In de bewuste spotjes ging het over de 'roze concurrent' van Vodafone. Het bedrijf maakte een knipoog naar spotjes van de concurrenten. Zo werd de reclame van T-Mobile over een pizza ansjovis aangehaald.

"Wij hebben toen niet met dreigende taal, maar met een knipoog gereageerd", vertelt de woordvoerder van T-Mobile. "We hebben pizza's uitgedeeld bij het hoofdkantoor van Vodafone, maar hebben daar nooit een reactie op gehad. Ook geen bedankje voor de pizza's."

Schedels op straat in Praag

De politie van Praag probeert de herkomst te achterhalen van zestien schedels die donderdag in de Tsjechische hoofdstad zijn gevonden. Vijftien werden na een telefoontje aangetroffen in een houten kist naast een vuilcontainer, een werd door een zwerver gevonden in een vuilnisbak.

Alle zestien schedels waren volgens de politie genummerd. Ze hebben experts in de arm genomen om te helpen bij het onderzoek.

Gesloten bèta Dark Souls II voor PlayStation 3

PlayStation 3-gebruikers kunnen zich registreren om mee te dingen voor toegang tot de gesloten bèta van Dark Souls II. Meedoen met de loting is simpel: via het PlayStation Network download je een ticket en later hoor je of je een van de gelukkigen bent die constant doodgaat. Virtueel dan.

De eerste bètaronde voor Noord-Amerika, Europa en Australasia begint 12 oktober. De tweede lichting mag 27 oktober beginnen met spelen. Dark Souls II komt in maart 2014 uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.


United geeft Nani nieuw contract tot 2018

Nani blijft ook de komende jaren actief voor Manchester United. De 26-jarige Portugees zette zijn handtekening onder een nieuw contract tot medio 2018, meldt de Engelse landskampioen donderdag. Nani's oude verbintenis liep volgend jaar zomer af. De vleugelaanvaller speelt sinds 2007 voor United.

Nani genoot de laatste maanden veel belangstelling, waaronder van AS Monaco, maar tot een transfer kwam het niet. De 66-voudig international is maar wat blij dat zijn toekomst op Old Trafford ligt. "Om te trainen met topspelers, die elk jaar prijzen hebben gewonnen, is een grote motivatie voor mij. Ik ben erg blij dat de nieuwe manager zijn vertrouwen in mij heeft uitgesproken."

In zes seizoenen bij United gold Nani er slechts twee als volwaardig basisspeler. Vorig jaar maakte de ploeggenoot van Robin van Persie weinig speelminuten en kreeg hij slechts zevenmaal de mogelijkheid om vanaf het eerste fluitsignaal te beginnen. Onder David Moyes, de opvolger van Sir Alex Ferguson, mocht Nani alleen kort invallen tegen Liverpool.

Nani won sinds zijn komst naar Manchester vier Engelse landstitels, de Champions League, het WK voor clubteams en twee League Cups.

Topcoaches pleiten voor vervroegen transferdeadline

Enkele trainers van Europese topclubs hebben op een trainerscongres in Nyon gepleit voor het vervroegen van de transferdeadline. "We hebben de UEFA gewaarschuwd dat er iets gedaan moet worden", sprak Totenham Hotspur-coach André Villas-Boas. De Portugees raakte sterspeler Gareth Bale een dag voor het sluiten van de markt kwijt aan Real Madrid.

De coaches willen af van begin september als deadline, omdat dat de openingsfase van het seizoen danig verstoort. Vrijwel alle competities zijn al weken aan de gang als de transferperiode sluit. Volgens Villas-Boas zijn de coaches daar 'erg ongelukkig mee'.

Napoli-coach Rafael Benitz stelde voor de transferdeadline naar begin augustus te vervroegen of anders naar 15 augustus. Volgens Villas-Boas is de 'discrepantie tussen enerzijds coaches die op zoek zijn naar stabiliteit en anderzijds coaches die op zoek zijn naar Champions Leagueplaatsing het probleem'.

Villas-Boas noemde de transfer van Kevin-Prince Boateng naar Schalke 04 als lichtend voorbeeld. De Duitse club legde de Ghanees pas vast nadat de groepsfase van de Champions League was bereikt. Deelname aan het hoofdportaal van het kampioenenbal levert ten minste vijftien miljoen euro op.

Inhaalverbod in Tweede Coentunnel wegens ongelukken

Het grote aantal incidenten in de Tweede Coentunnel op de ringweg van Amsterdam heeft Rijkswaterstaat gedwongen maatregelen te nemen. In de tunnel mag straks niet meer worden ingehaald, de verlichting wordt aangepast, de maximumsnelheid gaat omlaag en de bewegwijzering wordt overzichtelijker gemaakt. Het aantal ongevallen moet zo drastisch omlaag gaan, hoopt Rijkswaterstaat.

De Tweede Coentunnel werd in mei geopend. Vergeleken met de oude situatie is het aantal incidenten met twee tot drie per week gestegen. Rijkswaterstaat heeft de situatie daarom geanalyseerd en gekeken wat beter kon.

De maatregelen worden ingevoerd op de rijbaan richting Amsterdam, waar nu tijdelijk twee rijstroken beschikbaar zijn. Dagelijks rijden hier zo'n vijftigduizend weggebruikers overheen. Medio 2014 moeten in beide richtingen drie rijstroken beschikbaar zijn. Tijdens de spits gaan nog twee stroken open.

Behalve een doorgetrokken streep wordt de ledverlichting langs de tunnelwanden gedimd. Rijkswaterstaat denkt dat de verlichting zo een beter contrast geeft met de remlichten van voertuigen. Verder worden lijnen en barriers verplaatst en op rustige momenten een rijstrook vanaf de A8 afgekruist. De maximumsnelheid wordt op drukke momenten verlaagd naar 70 kilometer per uur.

De Verkeersinformatiedienst (VID) berekende eerder dat zich op geen enkele andere Nederlandse snelweg zo veel ongelukken voordoen als in en rond de tunnel. De ongelukken lijken volgens de VID het gevolg van een combinatie van infrastructurele problemen en het rijgedrag van gebruikers.

'Schreeuw niet tegen adolescent'

Vrijwel iedereen, zeker ouders van jonge adolescenten, zal wel eens de neiging gehad hebben om een irritante kutpuber van vet te geven. Nieuw onderzoek suggereert dat dat niet zo verstandig is: 'strenge verbale discipline' laat z'n sporen na - en niet op een goede manier.

'Strenge verbale discipline' omhelst in de definitie van de onderzoekers alle verbale communicatie die 'een kind emotionele pijn of ongemakken brengt in een poging om gedrag te corrigeren of te controleren. In praktijk betekent dat alles van schreeuwen tot beledigen en vernederen.

De onderzoekers pasten dit criterium toe op de opvoedtechnieken van zo'n duizend families met pubers van 13 jaar oud. Van de families gebruikte ongeveer 90% wel eens strenge verbale discipline. Vanzelfsprekend kregen pubers met gedragsproblemen als misdraging op school, liegen, stelen en vechten vaker te maken met strenge verbale discipline.

Maar het effect bleek ook omgekeerd te werken: pubers die aangepakt werden met strenge verbale discipline, gingen meer gedragsproblemen vertonen. Dit komt volgens de onderzoekers doordat de vijandigheid van de ouders gevoelens van woede, irriteerbaarheid en opstandigheid veroorzaken. Daarnaast hadden ze meer symptomen van depressie.

"Het idee dat strenge discipline zonder gevolgen is zodra er een sterke band is tussen ouder en kind - dat de adolescent zal begrijpen dat ze het doen omdat ze van hem houden - is fout omdat de warmte van de ouders de effecten van de strenge verbale discipline niet vermindert", zegt onderzoeksleider Ming-Te Wang. Volgens hem is de conclusie dan ook duidelijk: "Strenge verbale discipline lijkt slecht te zijn in alle omstandigheden."

Spaar je puber en doe als Hans Teeuwen:
begin eerder met de strenge verbale discipline.

Özil: "Arsenal kan prijzen winnen"

Mesut Özil is ervan overtuigd dat Arsenal dit seizoen gaat meedoen om de prijzen. Dat zegt hij in zijn eerste interview sinds zijn transfer naar Londen. Arsenal nam Özil deze week over van Real Madrid voor 50 miljoen euro, een clubrecord.

Gevraagd of The Gunners voor het eerst sinds 2005 weer een prijs kunnen pakken, antwoordde hij: "Absoluut. De club is de laatste jaren niet zo succesvol geweest, maar dat willen we nu veranderen." Özil heeft veel vertrouwen in Arsène Wenger. "Hij is echt wereldklasse. Dat heeft hij al jaren gedemonstreerd. Heel veel spelers hebben zich onder zijn leiding goed ontwikkeld en daarom besloot ik ook om naar Arsenal te gaan", aldus de Duitser.

Özil kan op 14 september zijn debuut maken in de uitwedstrijd tegen Sunderland. "Ik wil mezelf nog meer verbeteren en ik kijk er naar uit om in de stijl van Arsenal te spelen. Deze ploeg is bekend voor het technische spel en de aanvallende speelstijl. Ik denk dat ik daar perfect in pas."

Warmste septemberdag sinds 1949 een feit

Donderdag gaat de boeken in als warmste septemberdag sinds 1949. Even na 15.00 uur tikte het kwik in De Bilt de tropische waarde van 30,2 graden aan, meldt een woordvoerder van weeronline.nl.

De laatste landelijke tropische septemberdag stamde uit 1991, toen het in De Bilt 30,1 graden werd. Het warmst in september werd het op 5 september 1949 met 34,2 graden.

Ook vrijdag wordt het warm, met temperaturen van tussen de 25 en 31 graden. In het weekeinde is het koeler en wisselvalliger.

Ook Van der Meer en Javier Guzman doen slakkenstem

Ook Ruben van der Meer en Javier Guzman hebben hun stemmen verleend aan de Nederlandse versie van animatiefilm Turbo. Dat maakte de distributeur donderdag bekend. In de film over slak Turbo die autocoureur wil worden, zijn Van Der Meer en Guzman te horen als slakken Chet en Tito.

Waldemar Torenstra heeft de stem ingesproken van Turbo. In de Nederlandse variant van de animatiefilm zijn verder onder meer Roué Verveer, Lieke van Lexmond en Patrick Martens te horen.

Voor de originele versie spraken sterren als Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson en Snoop Dogg stemmen in. Beide versies van Turbo, van de makers van Madagaskar en Kung Fu Panda, draaien vanaf 9 oktober in de Nederlandse bioscoop.

Verliefd op Ibiza maakt kans op afficheprijs

De filmposter van Verliefd op Ibiza is een van de kanshebbers op de Cinema.nl Afficheprijs. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. Behalve het affiche met het ontblote bovenlijf van Jan Kooijman zijn ook de posters van de films Borgman, De Ontmaagding van Eva van End, De Nieuwe Wildernis en Wolf genomineerd.

Het affiche van Verliefd op Ibiza is ontworpen door Michael van Randeraat. Hij won de Cinema.nl Afficheprijs al eerder, voor de filmposter die hij in 2002 maakte voor Minoes.

De genomineerden voor de dertiende editie van de prijs werden geselecteerd door een vakjury. Het publiek kan tot en met 2 oktober bepalen wie de uiteindelijke winaar wrodt. De winnaar wordt 3 oktober bekendgemaakt tijdens de Talkshow op het Nederlands Film Festival. De prijs bestaat onder meer uit een wisselbeker en 2500 euro.


Verliefd op Ibiza maakt kans op afficheprijs (Foto: Novum)

Anna Drijver presenteert gala Nederlandse film

Anna Drijver presenteert volgende maand het Gala van de Nederlandse Film. De actrice praat de uitreiking van de Gouden Kalveren aan elkaar. Programmamaker Wilfried de Jong interviewt na afloop van de uitreiking de winnaars van de filmprijzen, meldt het festival donderdag.

De 29-jarige Drijver krijgt bij de presentatie van de gala-avond, waarmee het Nederlands Film Festival wordt afgesloten, hulp van diverse podiumgasten die de filmprijzen aan de winnaars overhandigen. Dat is anders dan vorig jaar, toen topmodel Doutzen Kroes en Jandino Asporaat het filmgala als duo presenteerden.

De uitreiking van de Gouden Kalveren in de Stadsschouwburg in Utrecht wordt op 4 oktober live uitgezonden op Nederland 2. Aan het einde van de avond blikt De Jong, die de afgelopen maanden presentator was van VPRO's Zomergasten, met de winnaars terug op het evenement.

Carice van Houten in Toronto voor filmpremière

Carice van Houten woont donderdagavond in Toronto de wereldpremière bij van The Fifth Estate. De film over voormalig Wikileaks-voorman Julian Assange waarin Van Houten een rol heeft, opent het Toronto International Film Festival (TIFF).

The Fifth Estate draait om de groeiende internationale bekendheid van Assange, gespeeld door Benedict Cumberbatch. Van Houten vertolkt de rol van een IJslands parlementslid dat heeft opgetreden als woordvoerder van Wikileaks.

De Nederlandse actrice, bekend van films als Valkyrie en Zwartboek en de serie Game of Thrones, viert donderdag haar 37e verjaardag. "Ik breng mijn laatste uren als 36-jarige door in Toronto. In bed", liet Van Houten weten via Twitter.

Het TIFF geldt als een van de meest toonaangevende publieksfilmfestivals ter wereld. In de Canadese stad worden de komende weken zo'n driehonderd films vertoond.

The Fifth Estate van regisseur Bill Condon draait vanaf 19 december in de Nederlandse bioscopen.

Kaká hoopt in Milaan plezier terug te vinden

Ricardo Kaká hoopt bij AC Milan weer plezier te krijgen in het voetballen. De Braziliaan keerde deze week terug in Italië, na een teleurstellend avontuur bij Real Madrid. In vier jaar tijd was Kaká bij Real nooit echt zeker van een basisplek. Spijt van zijn transfer naar Spanje heeft de 31-jarige middenvelder echter niet.

"Maar ik ben in die periode de spelvreugde wel een beetje verloren", sprak hij donderdag bij zijn presentatie in San Siro. Mede door zijn blessureleed kon Kaká trainer José Mourinho vaak niet overtuigen. "Het ligt trouwens niet aan hem dat ik ben teruggegaan naar Milaan. Hij maakte me zelfs sterker. Ik moet regelmatig spelen en ik hoop dat bij Milan weer te kunnen doen."

"Hier wil ik de spelvreugde weer terugvinden. We hebben een team met veel kampioenen, die goed met druk kunnen omgaan. Ik weet wat het is om met Milan te winnen." Kaká speelde tussen 2003 en 2009 al voor de Rossoneri. De club won in die periode onder meer één keer de Serie A, de Champions League en het WK voor clubteams.

RTL stapt naar rechter om overheidsstukken Syrië

RTL Nieuws spant een kort geding aan tegen het ministerie van Buitenlandse Zaken om ambtelijke stukken rond een militaire interventie in Syrië boven water te halen. Dat heeft de redactie donderdag bekendgemaakt.

Minister Frans Timmermans (PvdA) maakte vorige week alleen een advies van de volkenrechtelijk adviseur van het kabinet, de Amsterdamse hoogleraar André Nollkaemper, openbaar. Toen RTL via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur het advies van Timmermans eigen ambtenaren opvroeg, kreeg de redactie nul op het rekest.

"Wij vinden dat dit advies openbaar moet zijn, zeker omdat Timmermans suggereert dat een eventuele actie tegen Syrië wel legitiem kan zijn", stelt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein in een verklaring. "We denken dat er een groot maatschappelijk belang is bij openbaarmaking, dat het parlement dit advies ook zou moeten kennen."

Volgens RTL hindert het ministerie de persvrijheid door het document niet openbaar te maken. Wanneer het kort geding dient is nog niet bekend.

Wielrenner Gretsch verruilt Argos voor AG2R

Patrick Gretsch verhuist na dit seizoen naar AG2R-La Mondiale. De 26-jarige Duitser heeft voor twee jaar getekend bij de Franse ploeg. Gretsch reed sinds vorig seizoen bij Argos-Shimano, waar hij de proloog in de Ronde van Andalusië wist te winnen.

De tijdritspecialist werd in 2004 wereldkampioen bij de junioren. Hij werd dit jaar achter Tony Martin tweede op het Duits kampioenschap tijdrijden . AG2R heeft naast Gretsch al meer nieuwe aankopen voor het nieuwe seizoen gedaan. Onder andere Romain Bardet, Damien Gaudin, Ben Gastauer, Guillaume Bonnafond en Julien Bérard gaan in Franse dienst rijden.

Xbox 360-spellen wellicht toch op Xbox One

Xbox 360-spellen kunnen in de toekomst wellicht toch nog op de Xbox One gespeeld worden. De oudere spellen zouden daarvoor online via de cloud moeten worden aangeboden, zei topontwikkelaar Albert Penello in een interview met de Amerikaanse website Gamespot. De bestaande schijfjes kunnen niet worden gebruikt.

De cloudservers van Microsoft kunnen op dit moment bijvoorbeeld berekeningen uitvoeren om de Xbox One te ontlasten. Penello sluit complexere handelingen, zoals het on-demand aanbieden van games, niet af. "We moeten goed bekijken hoeveel zoiets kost en hoe goed die gebruikservaring is", aldus Penello.

Concurrent Sony heeft een soortgelijk plan klaarliggen voor zijn nieuwe PlayStation 4. Oudere spellen voor de PlayStation 3 kunnen in de toekomst on-demand gespeeld worden via het PlayStation-netwerk en de Gaikai-service. Deze dienst zou in Europa volgend jaar gelanceerd moeten worden.

Met de nieuwe generatie spelcomputers worden oudere spellen niet langer ondersteund. Zowel de Xbox One als de Playstation 4 wordt gebouwd om een x86-processor. Bestaande spellen, die niet zijn gemaakt om te werken met dergelijke hardware, kunnen daardoor niet langer worden gedraaid op de spelcomputer zelf.


Xbox 360-spellen wellicht toch op Xbox One

The World's End toch naar Nederland

Nadat Edgar Wright's The World's End in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk niet optimaal scoorde, leek dit slecht nieuws voor Shaun of the Dead en Hot Fuzz-fans die de film in Nederland wilden gaan zien. Medio augustus werd bekend dat de Nederlandse tak van Universal Pictures besloten had geen heil te zien in een lokale release, maar dit besluit lijkt te worden omgedraaid.

Distributeur Universal gaf in augustus aan dat de film niet commercieel interessant was en werd daarom van de releasekalender, waar deze een plek had in de derde week van augustus, verwijderd. Filmsite Filmpjekijken.com ontdekte echter dat hoofdrolspeler Simon Pegg via Twitter verklaarde dat de film wel degelijk in Nederland uit zou komen. 

Gevraagd om een reactie, verklaart de distributeur: "We zijn aan het kijken of we de film alsnog kunnen uitbrengen. Zodra we weten wat de releasedatum is zullen we dit bekend maken," aan zowel Filmpjekijken.com als FOK!, wat geen garantie is, maar zeker een goede hoop voor ongeduldige fans. De vraag is echter of de oorspronkelijke annulering van de film er niet toe heeft geleid dat potentiële bioscoopbezoekers inmiddels andere middelen hebben gezocht om de film te kijken, waardoor de resultaten alsnog kunnen tegenvallen. De film heeft tot nu toe in het thuisland meer opgebracht dan Shaun of the Dead, maar minder dan Hot Fuzz.

'Mila Kunis en Ashton Kutcher verloofd'

Mila Kunis en Ashton Kutcher gaan trouwen. Dat gerucht doet de ronde nu de 30-jarige actrice is gespot met iets wat lijkt op een verlovingsring. De woordvoerder van Kunis weigert vooralsnog te reageren.

Kunis liep woensdag in Los Angeles met een grote bos bloemen in haar handen en een gouden ring om haar ringvinger, is te zien op een foto van entertainmentzender E!

De actrice en Kutcher, die samen waren te zien in de comedyserie That '70s Show, werden al in het voorjaar van 2012 met elkaar in verband gebracht. Pas begin dit jaar bevestigde de acteur de relatie.

Forse buit bij overval op renbaan Duindigt

Bij een overval op draversrenbaan Duindigt in Wassenaar hebben de daders tienduizenden euro's buitgemaakt. Ze overmeesterden woensdag rond 23.00 uur een 24-jarige Hagenaar op het moment dat hij het clubgebouw opende, meldt de politie.

Op de renbaan worden regelmatig paardenraces gehouden, waarbij het prijzengeld in de tienduizenden euro's kan lopen. Ook wordt om grote bedragen gewed.

De overvallers, die Pools of Bulgaars met elkaar spraken, dwongen het slachtoffer onder bedreiging van een wapen hen bij de kluis te brengen. Nadat ze het geld hadden gepakt, bonden ze de Hagenaar vast en gingen ervandoor. Na een halfuur wist hij los te komen en belde hij de politie. Die heeft met onder meer een helikopter naar de daders gezocht, maar kon ze niet meer vinden.

Wellicht warmste septemberdag in zestig jaar

Het zuiden van Nederland beleeft donderdag een zeldzame tropische septemberdag. Even na het middaguur werd daar de grens van 30 graden doorbroken. Waarschijnlijk wordt het zelfs de warmste septemberdag sinds 1949, zegt een woordvoerder van weeronline.nl. Niet zo gek, aldus forumuser WebHawk: "Het hoort op mijn verjaardag traditiegetrouw mooi weer te zijn, en dat is ook dit jaar weer gelukt. Het maakt de dag toch extra feestelijk!"

Het is voor het eerst sinds 2009 plaatselijk tropisch warm in september. Toen werd het op 8 september 30,3 graden in het Limburgse Ell. De laatste landelijke tropische septemberdag stamt uit 1991. Als het donderdag in De Bilt warmer wordt dan de 30,1 graden van toen, is het de warmste septemberdag sinds 1949. Het kwik gaf toen 34,2 graden aan.

De warmte blijft voorlopig nog even hangen. Ook vrijdag is het aangenaam weer met 25 tot lokaal 31 graden. Wel trekt er wat sluierbewolking over het land en in de loop van de dag kunnen er enkele onweersbuien ontstaan. In het weekeinde is het koeler en wisselvalliger.

Chinees voor veel Chinezen Chinees

Meer dan 400 miljoen Chinezen kunnen geen Mandarijn spreken. Veel anderen spreken de taal slecht. Dit terwijl het Standaardmandarijn, vaak simpelweg Chinees genoemd, de nationale taal is van China.

Het staatspersbureau Xinhua heeft het cijfer donderdag bekendgemaakt. Vooral op het platteland en in gebieden waar etnische minderheden wonen spreken veel inwoners de nationale taal nauwelijks

De Chinese regering probeert het Mandarijn al sinds jaar en dag aan de man te brengen als de taal die iedereen in China spreekt en verstaat. Of dat ooit gebeurt is maar de vraag. Het immense China kent duizenden dialecten en tientallen talen.

Bovendien wil niet iedere Chinees 'Chinees' spreken. Zo braken in 2010 protesten uit in de zuidelijke stad Guangzhou omdat de betogers vreesden dat de autoriteiten hun taal, het Kantonees, probeerden te marginaliseren.

Chinees voor veel Chinezen Chinees
Chinees voor veel Chinezen Chinees (Foto: ANP)

Koningshuis dankt voor steun na overlijden Friso

De koninklijke familie bedankt alle Nederlanders voor de steun die zij na het overlijden van prins Friso heeft gekregen. Op de site van het Koninklijk Huis heeft de familie een kort dankwoord geplaatst.

"Voor de warme woorden en blijken van steun en medeleven van velen in ons land en daarbuiten danken wij u van harte", zo valt te lezen onder een foto van de prins. "Friso's betrokkenheid, loyaliteit en liefde hebben veel voor ons betekend. Zijn scherpe inzichten, humorvolle relativeringsvermogen en zelfverzekerde bescheidenheid zullen ons altijd bijblijven."

Het dankwoord is onder meer ondertekend door prinses Mabel, Friso's dochters Luana en Zaria, koning Willem-Alexander en prinses Beatrix.

Friso overleed op 12 augustus aan de gevolgen van een skiongeluk in februari 2012. Hij lag sindsdien in coma. De prins is begraven in Lage Vuursche.

Directeur Eskes weg bij NAC

Algemeen directeur Stefaan Eskes is per direct weg bij NAC Breda. Dit besluit heeft hij genomen na overleg met de raad van commissarissen en college van aandeelhouders. Volgens NAC ervaart Eskes een gebrek aan draagvlak bij de club en is daarom vertrokken. 

Eskes werkte sinds maart vorig jaar bij de club uit Breda. Hij lag binnen de eigen gelederen al een tijd onder vuur, vanwege weglopende sponsors en een dreigend financieel tekort. 

Excuses gyneacoloog voor intieme foto's

Een Duitse gyneacoloog die donderdag voor de rechter staat omdat hij met verborgen camera's van bijna vijftienhonderd vrouwen intieme foto's en films maakte, heeft zijn slachtoffers zijn verontschuldigingen aangeboden. De 58-jarige man zei zich te schamen en weet zijn daden aan zijn 'donkere kant'.

De man maakte tussen mei 2008 en augustus 2011 duizenden foto's en films van zijn patiëntes in zowel de omkleedcabines als de onderzoeksruimte. Hij wordt van seksueel misbruik en schennis van de eerbaarheid beschuldigd. Het openbaar ministerie heeft daarnaast een beroepsverbod geëist.

De zaak kwam in 2011 aan het licht toen de assistentes van de gyneacoloog een aanklacht tegen hem indienden. Zij waren achterdochtig geworden, omdat hij hen er tijdens behandelingen niet bij wilde hebben.

Vrouwen FC Twente loten Lyon in Champions League

De voetbalsters van FC Twente hebben zwaar geloot voor de eerste ronde van de Champions League. De dames treffen Olympique Lyon uit Frankrijk. Olympique Lyon won in 2011 en 2012 de Champions League en afgelopen seizoen waren ze verliezend finalist. 

De Tukkers spelen op 9 of 10 oktober eerst thuis. Een week later is de return in Frankrijk. Mocht FC Twente toch weten te winnen van Olympique Lyon dan spelen ze in de achtste finales tege het Duitse Turbine Potsdam en het Hongaarse MTK.

Monfort voor twee jaar naar Lotto-Belisol

Maxime Monfort gaat aan de slag bij Lotto-Belisol. De 30-jarige ronderenner heeft een contract voor twee seizoenen getekend, meldt de Belgische wielerploeg donderdag. Monfort komt over van Radioshack-Leopard.

Monfort keert na acht jaar afwezigheid terug in Belgische dienst. Hij diende de afgelopen jaren Radioshack, Team Columbia en Cofidis. De Belg begon zijn carrière bij Landbouwkrediet-Colnago.

"Het volledige programma moet nog besproken worden, maar ik zal een beschermde rol hebben in korte rittenwedstrijden en grote rondes als de Giro en de Vuelta", zegt Monfort. "In de Tour ben ik bereid te werken voor Jurgen Van den Broeck die al bewees dat hij podiumkansen heeft."

Monfort volgt met zijn transfer het voorbeeld van ploeggenoot Tony Gallopin, die al eerder bij Lotto-Belisol tekende. Monfort eindigde afgelopen zomer als veertiende in de Tour, zijn beste klassering in zes deelnames.

Rus via De Vroome in kwartfinale Alphen aan den Rijn

Arantxa Rus is doorgedrongen tot de kwartfinales van het ITF-toernooi in Alphen aan den Rijn. Rus had geen kind aan Indy de Vroome. Het werd 6-1 en 6-2. In de kwartfinale neemt ze het op tegen Elitsa Kostova uit Bulgarije. 

Bij de mannen heeft Alban Meuffels zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinale. Hij verloor met twee keer 6-2 van de Tsjechische Marek Michalicka. Later vandaag komen Thomas Schoorel, Matwé Middelkoop en Thiemo de Bakker nog in actie. 

Voorwaarden vrijlating Samir A. vrijdag bekend

De bijzondere voorwaarden die het Openbaar Ministerie verbindt aan de voorwaardelijke vrijlating van Samir A. worden vrijdag bekendgemaakt. Dat meldt een woordvoerder van het OM donderdag. A. komt vrijdag op vrije voeten nadat hij twee derde van zijn straf van negen jaar heeft uitgezeten voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Tot de bijzondere voorwaarden hoort mogelijk dat de 27-jarige A. Nederland vier jaar niet mag verlaten. Het OM maakte deze wens om redenen van toezicht vorige week kenbaar toen de rechtbank in Rotterdam besloot over de voorwaardelijke invrijheidstelling. Justitie vroeg de rechters onder meer over deze bijzondere voorwaarde advies uit te brengen. Mede om snel uitspraak te kunnen doen, gaf de rechtbank aan dat het OM die voorwaarde nog eens moet bezien.

Justitie wilde dat A. nog een jaar langer in de cel zou blijven omdat hij niet aantoonbaar zou zijn 'gederadicaliseerd'. "Uit niets blijkt dat hij op dit moment wezenlijk anders tegen het plegen van terroristische aanslagen aankijkt dan ten tijde van zijn veroordelingen", aldus justitie vorige week na de uitspraak.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde echter anders, waardoor A. vrijdag voorwaardelijk in vrijheid wordt gesteld. Of A., die vastzit in de Rotterdamse gevangenis De Schie, wordt overgebracht naar een geheime locatie voordat hij wordt vrijgelaten, wilde de zegsvrouw niet kwijt.

[Vuelta] De Weert breekt nek in tijdrit

Kevin de Weert is woensdag tijdens de tijdrit in de Vuelta ten val gekomen toen hij over een vluchtheuvel reed. Hij bleef bij bewustzijn en werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Zaragoza waar een nekbreuk werd vastgesteld. Volgens de ploegleiding heeft de breuk geen neurologische gevolgen voor de renner.

De Belg van Omega Pharma-Quick Step brak ook zijn rechtersleutelbeen, linkerscheenbeen en het weefsel in zijn linkerknie is beschadigd. Ploegmaat Tony Martin werd tweede in de race tegen de klok, maar vond dat niet meer belangrijk toen hij het nieuws hoorde: "Als je zoiets hoort, is al het andere onbelangrijk", zei hij. "Ik was niet meer bezig met mijn tweede plaats. Op zulke momenten weet je weer wat echt belangrijk is." De Weert stond 78e in het algemeen klassement, op bijna een uur van leider Chris Horner.

Squashter Grinham naar kwartfinale EK

Natalie Grinham heeft zich eenvoudig bij de laatste acht van het EK squash geschaard. Ze was in het Belgische Herentals de Letse Ineta Mackevita de baas in slechts zeventien minuten. De wedstrijd eindigde met 11-9, 11-5 en 11-3 in het voordeel van de Nederlandse.

Het toernooi zit er voor Nikki van der Heijden en Judith Diepeveen echter wel op. Van der Heijden verloor van de als tweede geplaatste Française Camille Serme (3-11, 5-11 en 4-11) en Diepeveen moest de winst overlaten aan haar Tsjechische opponente, de als derde geplaatste Lucie Fiavola. Diepeveen had alleen in de laatste game wat in te brengen en verloor met 2-11, 3-11 en 8-11.

'Stemming over Spelen 2020 wordt close call'

Carlos Nuzman durft niet te voorspellen welke stad er met de organisatie van de Olympische Spelen van 2020 aan de haal gaat. Volgens de Braziliaan, die de Spelen van 2016 naar Rio de Janeiro haalde, zullen details de doorslag geven. Zaterdag kiest het internationaal olympisch comité IOC tussen Istanbul, Tokyo en Madrid.

"Het verschil zal heel klein zijn. Dat is mijn gevoel op basis van wat mensen hebben gezegd", vertelde Nuzman op een congres van het IOC in Buenos Aires. Volgens hem kan een onoplettendheid het iende betekenen. "Je moet voorzichtig zijn met wat je zegt , je moet voorzichtig zijn met hoe je handelt en met de wijze waarop je probeert de boodschap over te brengen."

Nuzman wist met Rio de Janeiro al eens een stemming in zijn voordeel te beslechten. In 2009 kreeg de Braziliaanse stad de voorkeur boven Chicago, Madrid en Tokyo. De laatste twee steden hopen zaterdag op revanche.

Volgens Nuzman is de eindpresentatie cruciaal. "Als die niet goed is, kun je een heleboel stemmen kwijtraken. Ik weet zeker dat je dan verliest. Ik heb het zien gebeuren in het verleden."

Virtuele Robben en Van Persie zijn toppers

Robin van Persie en Arjen Robben staan in de top vijftig van beste spelers in het voetbalspel FIFA 14. Uitgever Electronic Arts zet Van Persie op de zesde plek, Robben drie plaatsen lager. In de donderdag gepubliceerde lijst is Lionel Messi van FC Barcelona de beste speler in de game, gevolgd door Cristiano Ronaldo van Real Madrid en Bayern München-aanvaller Franck Ribéry.

Electronic Arts bepaalde de volgorde van de lijst met zijn eigen scouts. Spelers werden beoordeeld op allerlei vaardigheden, zoals hun snelheid, balcontrole en reactievermogen. Messie krijgt op die manier in totaal 94 punten. Robin van Persie moet het doen met 89 punten, eentje meer dan Robben.

In de top vijftig staan onder meer dertien Spanjaarden, acht Duitsers en vijf Argentijnen. Real Madrid is met acht spelers hofleverancier. Bayern München heeft zeven van zijn voetballers in de lijst staan, gevolgd door FC Barcelona, Juventus en Manchester City met zes.

De hoge waardering voor spelers uit deze landen en van deze clubs is niet vreemd. Bayern München won vorige week de Europese supercup door Chelsea na strafschoppen te verslaan, terwijl Spanje regerend Europees en wereldkampioen is. Ondertussen kocht Real Madrid voor een recordbedrag smaakmaker Gareth Bale van Tottenham Hotspur.

Geen enkele voetballer uit de Eredivisie is opgenomen in de lijst met topvoetballers. Wel staan enkele spelers met een verleden op de Nederlandse velden in de lijst: Zlatan Ibrahimovic, Robin van Persie, Arjen Robben en Luis Suarez.

FIFA 14 ligt eind deze maand in de winkel voor de huidige spelcomputers en de pc. In november is het voetbalspel ook verkrijgbaar voor de Xbox One en PlayStation 4.

Project Phoenix in de maak voor PS4 en Vita

Het Japanse rollenspel Project Phoenix wordt ook gemaakt voor de Playstation Vita en Playstation 4. Dat heeft Creative Intelligence Arts bekendgemaakt na de vele verzoeken van gamers. Op dit moment haalt de studio met een inzamelingsactie geld op voor de productie van het rollenspel.

De gamestudio heeft voor een uitgeklede versie van Project Phoenix naar eigen zeggen honderdduizend dollar nodig. Inmiddels heeft het bedrijf zeven keer zo veel opgehaald. Het extra geld wordt onder meer gebruikt voor meer gamepersonages, de mogelijkheid een eigen personage te maken en een gedetailleerdere spelwereld.

Naast een versie voor de Playstation Vita en de Playstation 4 was het spel ook in de maak voor verschillende tablets, de pc en de Mac. Creative Intelligence Arts denkt het spel over twee jaar af te hebben. De inzamelingsactie voor het rollenspel loopt tot en met woensdag.

Sekstape Alyssa Milano online

Alyssa Milano, kennen we haar nog? Samantha Micelli, dat lieve, onschuldige meisje uit 'Who's the boss?' Jongeren zullen haar eerder kennen als heks Phoebe Halliwell uit de serie 'Charmed'. Er blijkt nu een sekstape van haar in omloop te zijn.

Blijkbaar heeft haar carrière opnieuw een boost nodig. De 40-jarige actrice heeft nu een seksfilmpje van haarzelf in omloop gebracht.

Videootje zien? Hij is hier te zien, kijk maarrrrr!

'Roemenentop' maandag in Den Haag

Het ministerie van Sociale Zaken organiseert maandag in Den Haag topoverleg over de komst van Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) overlegt met onder meer wethouders, vakbonden en zijn Roemeense ambtgenoot Mariana Campeanu.

Vanaf 1 januari hebben Roemenen en Bulgaren niet langer een vergunning nodig om in Nederland aan het werk te gaan. Op de top wordt besproken hoe Nederland daarmee om moet gaan. Asscher sloeg onlangs alarm over de arbeidsmigratie in de Europese Unie. Volgens de minister is er in de EU te weinig oog voor de nadelen van open grenzen voor laaggeschoolde werknemers uit de rijke EU-landen, zoals Nederland.

Twee jaar geleden vond in Rotterdam de zogenoemde 'Polentop' plaats, waar afspraken werden gemaakt om de komst van met name Poolse arbeiders in goede banen te leiden. Uit Polen kwamen veel meer mensen naar Nederland dan vooraf was verwacht.

Minister Egypte overleeft aanslag

De minister van binnenlandse zaken van Egypte, Mohammed Ibrahim, heeft donderdag een aanslag overleefd. Zijn konvooi was het doelwit van een autobomaanslag, zeiden bronnen bij de strijdkrachten.

De aanslag werd gepleegd in Nasr City, een district van de hoofdstad Caïro. Volgens de staatstelevisie, die overigens meldde dat het konvooi was bestookt met een explosief dat vanaf een dak naar beneden werd gegooid, zijn een chauffeur en zes voorbijgangers gewond geraakt.

Ibrahim is als minister onder andere verantwoordelijk voor de nationale politie. Nasr City is een bolwerk van de Moslim Broederschap en was het toneel van een massale sit-in-betoging van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. De politie kwam op 14 augustus in actie tegen de betogers, hetgeen resulteerde in honderden doden.

Grieperige Jim Bakkum blijft thuis

Jim Bakkum heeft griep onder de leden en heeft daarom zijn afspraken voor donderdag afgezegd. "Hij heeft een griepje", zegt een woordvoerder. Volgens haar is er 'niets ernstigs' aan de hand.

"Ben hele week ziek doorgegaan en vannacht voelde ik 't toch wel. Haat het", twitterde de 26-jarige Bakkum donderdag. Volgens de woordvoerder mist de zanger, acteur en presentator geen belangrijke afspraken.

Maguire keert terug bij FC Den Bosch

Barry Maguire keert terug op het oude nest bij FC Den Bosch. De 23-jarige middenvelder heeft voor een jaar getekend, met een optie voor nog een seizoen. Maguire was na zijn vertrek bij VVV-Venlo clubloos en kon zodoende na het sluiten van de transfermarkt worden aangetrokken.

Maguire doorliep de jeugdopleiding van Den Bosch en maakte op zijn zestiende zijn debuut in de hoofdmacht. Na twee seizoenen zocht hij het hogerop bij FC Utrecht, waar hij precies vijftig competitieduels voor speelde. In de zomer van 2011 maakte de voormalig jeugdinternational de overstap naar VVV. Met de Limburgers degradeerde Maguire vorig seizoen uit de Eredivisie.

Den Bosch kan een kwaliteitsinjectie wel gebruiken, getuige de slechte seizoensstart met vijf punten uit de eerste zes duels. "De technische staf is unaniem van mening dat Barry van meerwaarde kan zijn en een impuls geeft aan onze spelersgroep", zegt directeur Fred van der Hoorn donderdag op de clubsite. "Hij heeft veel zin om bij ons aan de slag te gaan, heeft veel vertrouwen in het perspectief van de club en wil graag meebouwen aan een mooie toekomst."

Datingshow BNN start met 438.000 kijkers

De nieuwe datingshow The Undateables van BNN is woensdag van start gegaan met 438 duizend kijkers. In het programma probeert BNN jongeren met een beperking aan de man of vrouw te brengen. The Undateables behoort net tot de 25 best bekeken programma's van de woensdag, blijkt donderdag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Het datingprogramma staat op de 24e plek in de kijkcijfertop. Ook De Zomer Voorbij, dat woensdag terugkeerde met een zevende seizoen, staat in de onderste regionen van het lijstje. Met 623 duizend kijkers waren de vakantievierende Volendammers goed voor de achttiende plek.

Goede Tijden, Slechte Tijden was ook woensdag het best bekeken programma. De soap trok ruim 1,8 miljoen kijkers. GTST keerde maandag terug na zijn zomerstop en voert sindsdien de kijkcijfertop 25 dag na dag aan. Het achtuurjournaal en halfachtnieuws van RTL volgen op de tweede en derde plek.

Baanwielrenner Mulder maakt carrièreswitch

Teun Mulder zet een punt achter zijn actieve carrière als baanwielrenner. De 32-jarige Gelderlander wordt piloot op de tandem bij de topsportselectie van het aangepast wielrennen, meldt wielerbond KNWU donderdag. Mulder won vorig jaar bij de Olympische Spelen in Londen brons op het onderdeel keirin.

Mulder was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. Tijdens een lunch bij koningin Beatrix voor alle Londense medaillewinnaars werd hij benaderd door Eelke van der Wal, bondscoach van het aangepaste wielrennen, om blinde of slechtziende tandemrijders te gaan begeleiden. "Bij thuiskomst dacht ik daar goed over na en snel wist ik de invulling van mijn nieuwe uitdaging", vertelt Mulder.

Vanaf september draait Mulder mee in het fulltime topsportprogramma van het aangepaste wielrennen. Het is nog niet bekend wanneer hij voor het eerst uitkomt in zijn nieuwe rol.

"Teamonderdelen op de baan heb ik altijd mooi gevonden", vertelt Mulder. "Het gevoel zal anders zijn, het sturen, het dragen van meer gewicht, maar hopelijk gaan we nog harder dan ik individueel. Het ultieme doel is een olympische medaille in Rio."

Mulder kan terugkijken op een geslaagde baancarrière. Naast zijn olympische medaille pakte hij twee wereldtitels op de keirin. Daarnaast prijken diverse nationale titels op zijn palmares. Hij deed driemaal mee aan de Olympische Spelen.

Meisjessteentjes bezorgen Lego hogere omzet

Lego heeft in het eerste halfjaar dertien procent meer omzet geboekt. Met name series als Lego Friends, speciaal voor meisjes, en Legends of Chima waren populair. De bouwsteentjes verkochten vooral goed in Azië, aldus de Deense speelgoedmaker donderdag.

De speelgoedmaker boekte een omzet van 10,4 miljard Deense kroon (1,4 miljard euro). De nettowinst van Lego kwam uit op 2,4 miljard kroon. Vorig jaar boekte Lego een omzet van 23,4 miljard en een winst van 5,6 miljard kroon.

Begin augustus kondigde Lego aan dat het volgend jaar een speciale productlijn van de tekenfilmserie The Simpsons op de markt brengt. Het bedrijf kwam eerder al met poppetjes gebaseerd op Harry Potter en Lord of the Rings.

Ajacied Bazoer kan clubrecord vestigen in CL

Riechedly Bazoer kan een clubrecord gaan vestigen in de Champions League. Als de 16-jarige middenvelder speeltijd krijgt in de groepsfase wordt hij de jongste Ajacied ooit in het kampioenenbal. Bazoer is een van de 22 spelers die door Ajax ingeschreven werden op de A-lijst.

Op de A-lijst ontbreken enkele erkende namen als Nicolai Boilesen, Joël Veltman en Ruben Ligeon. Dat heeft echter geen consequenties voor hun inzetbaarheid in de Champions League, vertelt een woordvoerder donderdag. "Zij staan namelijk allemaal op de B-lijst."

Op de B-lijst mogen clubs spelers zetten die minimaal twee jaar in de eigen opleiding hebben gespeeld. Dat biedt mogelijkheden om andere spelers door te schuiven naar de A-lijst.

Ajax heeft daar nu een plek ingeruimd voor Marvin Höner, Dejan Meleg en Stanislav Lobotka, buitenlandse talenten die pas op latere leeftijd bij Ajax terechtkwamen.

Ajax opent op 18 september met een uitwedstrijd bij Barcelona. AC Milan en Celtic zijn de andere opponenten in de groepsfase.

Bazoer, die in oktober 17 jaar wordt, kan overigens niet de jongste debutant ooit in de Champions League worden. Dat record staat op naam van Celestine Babayaro, die met 16 jaar en 87 dagen zijn eerste wedstrijd speelde in het toernooi.

Politie rukt uit voor tas rotte vis

Een tas met rotte vis heeft woensdagavond voor opschudding gezorgd in Sneek. Wandelaars die de stinkende zak vonden vertrouwden het niet en waarschuwden de politie. Rechercheurs hielden er vervolgens rekening mee dat er menselijke resten in de tas zaten, meldt de politie.

Voorbijgangers vonden de zak in het riet bij de Zuidwesthoekweg in de Friese stad. De politie rukte echter voor niets uit. De agenten kwamen er al snel achter dat het om rotte vissen ging.

200 gewonden bij gigantische kettingbotsing in Kent

Op een brug in het Engelse graafschap Kent heeft zich donderdagochtend een kettingbotsing voorgedaan waarbij minstens honderd auto's waren betrokken. Tweehonderd mensen hebben daarbij lichte verwondingen opgelopen. Zes mensen zijn zwaarder gewond geraakt. De kettingbotsing voltrok zich in dichte mist. Ooggetuigen spraken van een 'slachtpartij'. Volgens de politie zijn er geen doden gemeld.

[Uitslagen] UFC Fight Night 28

Vannacht stond UFC Fight Night 28 op het programma. Hieronder volgt een overzicht met de uitslagen van de wedstrijden.

 

Glover Teixeira - Ryan 'Darth' Bader  » Teixeira via (T)KO in de eerste ronde
Light Heavyweight bout

Het main event van UFC Fight Night was er één van korte duur. Al na amper drie minuten in de eerste ronde stopte scheidsrechter Herb Dean het gevecht in het voordeel van Glover Teixeira. Bader leek het gevecht in de eerste minuten naar zich toe te trekken, maar na een harde rechtse counter en vervolgens een kiezelharde linkse was het toch Bader die gevloerd werd.

Teixeira, die hiermee zijn twintigste overwinning op rij boekte, wordt door velen nu gezien als kandidaat voor de titel. Zijn tegenstander zal de winnaar zijn van het gevecht tussen Jon Jones, de huidige kampioen, en Alexander Gustaffson.

Teixeira over zijn overwinning: "Om eerlijk te zijn was ik niet tevreden met dit gevecht. Ik was teleurgesteld in mezelf dat hij me naar de grond kon werken. Desalniettemin wordt de titel voor mij. Het maakt me niet uit of het Jon Jones is of Alexander Gustaffson die ik moet verslaan, maar die titel pak ik."

Ronald 'Jacare' Souza - Yushin Okami » Souza by (T)KO in de eerste ronde
Middleweight bout

Ook het co-main event zag een vroege winnaar. Na een perfecte rechtse tegen de kaak te moeten incasseren werd een regen van slagen die daarop volgde Yushin Okami teveel. Hierdoor stond Ronald 'Jacare' Souza al na 2.47 minuten in de eerste ronde met zijn handen in de lucht. De Braziliaan is hard bezig naar boven te klimmen in de middleweight divisie en schuwt niemand in zijn weg naar de top.

"Ik heb een harde rechtse", zei de Braziliaan eerst nog bescheiden, voordat hij aangaf dat hij iedereen vecht die hij moet vechten: "Ik vecht tegen iedereen die de UFC me aanbiedt."

Andere uitslagen

Main card:

Joseph Benavidez veslaat Jussier Formiga via (T)KO  
Piotr Hallmann verslaat Francisco Trinaldo via Submission
Rafael Natal verslaat Tor Troeng via unanimous decision
Ali Bagautinov verslaat Marcos Vinicius via (T)KO 

Preliminary card:

Edimilson Souza verslaat Felipe Arantes via split decision
Lucas Martins verslaat Junior Hernandez via Submission 
Elias Silvério verslaat João Zeferino via unanimous decision
Ivan Jorge verslaat Keith Wisniewski via unanimous decision
Sean Spencer verslaat Yuri Villeforte via split decision

Baankansen jeugdzorg en welzijn krimpen sterk

De werkgelegenheid in de jeugdzorg, kinderopvang en welzijn neemt sterk af. Waar deze een aantal jaren geleden nog groeide, is er inmiddels sprake van een forse krimp, blijkt uit een donderdag gepubliceerde sectoranalyse van het UWV.

Het rapport bevat zeer negatieve prognoses voor de genoemde sectoren als gevolg van hervormingen, krimpende budgetten en onzekerheid over het kabinetsbeleid. Zo is de verwachting is dat het aantal banen in de jeugdzorg de komende jaren met een kwart tot een derde zal afnemen. De werkgelegenheid in de kinderopvang zal dit jaar naar verwachting met 12 procent dalen. Het aantal banen in de welzijnssector neemt al af sinds 2008. Voor de komende jaren wordt rekening gehouden met een verdere krimp van 4,5 procent per jaar.

Baankansen jeugdzorg en welzijn krimpen sterk
Baankansen jeugdzorg en welzijn krimpen sterk (Foto: ANP)

'21 races in 2014, Mexico op de kalender'

De Formule 1-kalender 2014 zal 21 races gaan tellen, zo weet Autosport te melden. De Grand Prix van Mexico zal volgend jaar voor het eerst sinds 1992 weer verreden gaan worden, maar de verwachte race in New Jersey staat wederom niet op het programma.

De teams hebben in Italië een eerste versie van de kalender voorgelegd gekregen. Deze zal eind deze maand tijdens de World Motor Sport Council in Kroatië besproken gaan worden. Het seizoen start op 16 maart in Australië en eindigt op 30 november in Brazilië. Grootste veranderingen zijn de terugkeer van Oostenrijk en Mexico en de komst van de race in Rusland. Om de kalender rond te maken is de Grand Prix van Zuid-Korea naar 13 april verplaatst, al staat het doorgaan van deze wedstrijd nog wel ter discussie.

De voorlopige kalender

Datum Grand Prix
16 maart Australië (Melbourne)
23 maart Maleisië (Sepang)
6 april China (Shanghai)
13 april Zuid-Korea (Yeongam)*
27 april Bahrein (Sakhir)
11 mei Spanje (Barcelona)
25 mei Monaco (Monte Carlo)
8 juni Canada (Montreal)
22 juni Oostenrijk (Spielberg)
6 juli Groot-Brittannië (Silverstone)
20 juli Duitsland (Hockenheim)
27 juli Hongarije (Budapest)
24 augustus België (Spa-Francorchamps)
7 september Italië (Monza)
21 september Singapore (Marina Bay)
5 oktober Japan (Suzuka)
19 oktober Rusland (Sochi)*
26 oktober Abu Dhabi (Yas Marina)
9 november Mexico (Mexico City)*
16 november Verenigde Staten (Austin)
30 november Brazilië (Interlagos)

*moet nog bekrachtigd worden vanwege contract of goedkeuring van het circuit

Zeiler De Ridder ontkent 'vals spel'

Topzeiler Dirk de Ridder heeft via zijn advocaat gereageerd op de schorsing die hem is opgelegd voor de America’s Cup in San Francisco. "We zijn het niet eens met deze beslissing. Hij heeft niets verkeerd gedaan en heeft de waarheid verteld aan de jury. Een beroep hiertegen wordt momenteel overwogen", aldus Terry Anderlini.

Volgens de jury heeft de Ridder de catamaran waarmee hij in 2012 deelnam aan de wedstrijden verzwaard, wat tegen de regels is. De Nederlander maakte deel uit van Team Oracle USA, dat als titelverdediger vanaf zaterdag de strijd aangaat met Team New Zealand in de prestigieuze zeilrace.

Visreclame met neger verboden

De Zuid-Afrikaanse reclamewaakhond ASA heeft een commercial van Cape Town Fish Market verboden wegens racisme. Er zit namelijk een stereotype neger in het spotje van het visrestaurant.

In het filmpje is een dikke neger te zien, die duidelijk corrupt is. Hij wordt neergezet als een dictator, en volgens de ASA was het duidelijk de bedoeling zwarten tegen het zere been te schoppen.

"Het zwarte karakter is duidelijk denigrerend bedoeld", aldus een woordvoerder. "Hij spreekt met een vet accent en doet denken aan een stereotype zwarte dicator. Om een corrupte politicus uit te beelden, hadden ze ook gebruik kunnen maken van een blanke in plaats van een zwarte man", zo luidt de conclusie.

Het reclamespotje heeft welgeteld maar liefst twee klachten opgeleverd. Volgens het visrestaurant was het spotje grappig bedoeld. Restaurantmanager Davin Berrill wil graag zijn excuses maken aan beledigde negers.

Altijd lachen met die negers...

UCI verlengt licentie Amstel Gold Race tot 2016

De Amstel Gold Race blijft ook de komende drie jaar een World Tourwedstrijd. De internationale wielerfederatie UCI maakte donderdag bekend dat de licentie voor drie jaar is verlengd tot medio 2016. Voor dezelfde duur ging de UCI ook een nieuwe overeenkomst aan met de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Romandië.

De Amstel Gold Race is de enige Nederlandse klassieker. Roman Kreuziger won in april de meest recente editie van de tocht die traditiegetrouw over de Limburgse heuvels voert.

Tbc bij bewoner woonzorgcentrum Uden

Bij een bewoner van een woonzorgcentrum in Uden is eind vorige maand open longtuberculose vastgesteld. De bewoner is opgenomen in een ziekenhuis en aan een medicijnkuur begonnen, meldt GGD Hart voor Brabant.

De GGD onderzoekt of mensen met wie de bewoner veel contact had ook besmet zijn geraakt. Als dat het geval is, worden ook mensen met wie hij minder contact had onderzocht.

Eerst worden directe medebewoners en verzorgend personeel van woonzorgcentrum Sint Jan getest. Bij hen wordt een röntgenfoto van de longen gemaakt en mogelijk wordt ook de mantouxtest afgenomen. Daarbij wordt tuberculine in de huid gespoten en gekeken hoe die daarop reageert. Bij oudere bewoners gaat de voorkeur echter uit naar longfoto's.

Als iemand open longtuberculose heeft, kan hij de bacterie die de infectieziekte veroorzaakt uithoesten. Als iemand anders die bacterie inademt, is de kans tien procent dat die ook tbc krijgt. Dat kan met een medicijnenkuur worden voorkomen.

Meer dan honderd schademeldingen na aardbeving

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft sinds woensdagochtend 115 schademeldingen binnengekregen na de aardbeving bij het Groningse Zeerijp. Dat laat een woordvoerder van de NAM donderdag weten.

Het gaat vooral om meldingen van scheuren in muren en tegels en loszittend pleisterwerk. Ook klopten mensen aan die al eerder schade hadden opgelopen die volgens hen door de nieuwe beving is verergerd. De aardschok van woensdag had volgens het KNMI een kracht van 2,8 op de schaal van Richter.

De NAM krijgt dagelijks tientallen meldingen binnen. De teller sinds vorig jaar op bijna 9200. Bijna 2800 meldingen zijn inmiddels afgehandeld.

'Ook Rafael ontmoette minnaar Sylvie'

Niet alleen Sylvie van der Vaarts zoon Damián, ook haar toenmalig echtgenoot Rafael ontmoette een van haar minnaars. Sylvie zou in 2010 gescharreld hebben met danser Christian Polanc met wie ze deelnam aan het Duitse Let's Dance. Rafael woonde vorig jaar een van de liveshows bij en maakte toen kennis met Christian.

"Ik was erbij toen Rafael in de studio kennismaakte met Christian", vertelt Christians ex aan de Duitse boulevardkrant Bild. Polancs ex beweert dat de danser een passionele affaire met Sylvie had, die hij opbiechtte aan zijn toenmalige vriendin. "Ik vroeg Christian achteraf hoe het was om Rafael de hand te schudden. Hij zei dat het hem geen goed gevoel gaf."

Polancs ex klapte woensdag ook al uit de school in Bild. Toen beweerde ze onder meer dat Sylvie en Rafaels zoontje Damián de danser meerdere malen heeft ontmoet. De danser zelf bevestigt noch ontkent de geruchten. "Ik weet wat de waarheid is en dat is genoeg." Wel vertelt Polanc dat hij niet blij is met de ontstane situatie. "Het is niet prettig om bij zo'n circus te worden betrokken."

Het huwelijk van Sylvie en Rafael spatte begin dit jaar uiteen. De voetballer is inmiddels gelukkig met Sabia Engizek, de voormalig beste vriendin van Sylvie. Volgens geruchten hebben de twee zelfs trouwplannen. De laatste weken doen verschillende mensen in Sylvies omgeving hun verhaal. Zo beweerde haar ex Guillaume Zarka dat hij al na twee minuten met de presentatrice in bed lag. Ook Sabia klapte uit de school, zij beweerde dat Sylvie Rafael aan de lopende band bedroog.

Rusland: aanval op Syrië kan kernramp veroorzaken

Rusland heeft gewaarschuwd dat een Amerikaanse aanval op Syrische atoominstallaties kan resulteren in een kernramp. De woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken, Aleksandr Loekasjevitsj, verzocht de Verenigde Naties dringend een risicoanalyse van een dergelijk scenario te maken.

Loekasjevitsj zei woensdag dat de regio door een aanval op een kleine reactor bij Damascus of op andere nucleaire installaties besmet kan raken met radioactiviteit. "De gevolgen zouden rampzalig zijn."

Een woordvoerder van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie zei donderdag dat het IAEA bereid is naar 'de opgeworpen vragen' te kijken als het daartoe een officieel verzoek vanuit Moskou krijgt. Rusland brengt de kwestie ter sprake op een bijeenkomst van het IAEA volgende week, meldde het Russische persbureau Interfax.

Kranenborg gestopt met 'dooreten' door expeditie

Topchef Robert Kranenborg heeft door zijn deelname aan Expeditie Robinson geleerd om minder 'door' te eten. "Ik bedoel daarmee het uit de pan blijven snaaien, terwijl ik al voldaan ben", zegt Kranenborg donderdag in AD.

De topchef viel flink wat kilo's af door zijn verblijf op het eiland. "Inmiddels zitten er weer wat aan, maar de resterende kilo's wil ik nooit meer terug zien komen." Het verwonderde de 62-jarige Kranenborg dat zijn lichaam zich zo snel aanpaste aan het gebrek aan voedsel. "Het verbaasde me met hoe weinig eten je uiteindelijk kunt."

De chef, die in zijn carrière meerdere Michelinsterren behaalde, wilde met Expeditie Robinson meedoen om te ervaren hoe het is om nauwelijks te eten en drinken. "Mijn leven lang weet ik niet beter dan dat ik overal op elk moment eten en drinken vandaan kan halen", legt Kranenborg uit. "Ik wilde ervaren hoe het leven is, wanneer dit niet het geval blijkt."

ZOAB kan langer mee door asfaltbotox

Door de asfaltsoort ZOAB preventief te behandelen met een verjongingsmiddel kan de levensduur met twee tot drie jaar worden verlengd. Een proef die sinds 2010 wordt gehouden op de A73, A1, A50 en A6 is veelbelovend en daarom wordt de proef uitgebreid, meldt Rijkswaterstaat donderdag.

Normaal gaat de linkerrijstrook van zeer open asfaltbeton (ZOAB) zo'n vijftien jaar mee en de rechterrijstrook tien jaar, zegt een woordvoerder. In het levensduurverlengende middel zitten geen stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

Het onderzoek naar een verjongingscomponent is ruim drie jaar geleden opgezet door een samenwerking van Rijkswaterstaat, de TU Delft, TNO en drie aannemers. Hiervoor is een proef gedaan op vakken van ongeveer driehonderd meter lengte. Uit laboratoriumonderzoek zou blijken dat de gebruikte middelen microscheurtjes helen en vorstschade voorkomen.

Bij de nieuwe proef hebben de vakken een lengte van vijf tot zes kilometer. Zo kunnen de bedrijven die de laag aanbrengen meer ervaring opdoen en kan Rijkswaterstaat rekening houden met deze vakken bij de planning van het onderhoud.

De 'verjongingscrème' is volgens minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) een mooie innovatie die onderhoudskosten bespaart. "Bovendien levert dit minder verkeershinder op en is het een milieuvriendelijkere manier van wegbeheer. "

Gamen goed voor geheugen ouderen

Het spelen van een computerspel kan goed zijn voor het geheugen van ouderen. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat mensen tussen de 60 en 85 jaar een betere concentratie en kortetermijngeheugen krijgen als ze een speciaal ontwikkeld computerspel hebben gespeeld. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerde de resultaten woensdagnacht.

De wetenschappers van de Universiteit van Californië maakten een racespel genaamd Neuro Racer. Hierin moeten de proefpersonen racen en op een knop drukken zodra ze een gekleurde stip zien. De resultaten werden gemeten na vier weken spelen en tot zes maanden na de tests merkbaar.

Nintendo claimde enkele jaren geleden al dat zijn Brain Training-spelletjes ouderdomsverschijnselen helpen tegen te gaan. Diverse onderzoeken toonden in 2008 en 2009 echter het tegendeel aan.

BMW ontkent terugkeer in F1

BMW heeft ontkend terug te willen keren in de Formule 1. In de afgelopen weken, vanaf het raceweekend in Spa, doken er geruchten op dat de Duitse autofabrikant een rentree als motorleverancier in 2015 of 2016 zou overwegen, maar het bedrijf heeft de verhalen de grond in geboord.

Eind 2009 stapte BMW uit de F1 toen het fabrieksteam teruggetrokken werd en Sauber weer op eigen benen moest komen te staan. BMW-motorsportbaas Jens Marquardt laat aan Bild weten dat een terugkeer niet aan de orde is. "Het vertrek uit de Formule 1 was een strategisch bedrijfsbesluit. Wij overwegen op dit moment niet om er weer in te stappen. De DTM bevalt ons goed."

Twee clips uit White House Down

In White House Down wordt het Amerikaanse Witte Huis aangevallen door terroristen. Secret Service-agent in spé John Cale (Channing Tatum) is ter plekke en helpt de terroristen te bevechten. Gedurende een deel van de film brengt hij de tijd door met president James Sawyer (Jamie Foxx). Twee door Universal Pictures vrijgegeven video's tonen wat van de interactie tussen de twee.

In de eerste video helpt de president Cale een terrorist te verslaan, tijdens een gevecht in de keuken van het woongedeelte van het Witte Huis.

Wanneer het duo het Witte Huis wil ontvluchten, doen ze dit per auto. Omdat de hekken op slot zitten, is een raketwerper misschien een handig alternatief voor een sleutel.

 

White House Down draait vanaf 12 september in de bioscoop, in glorieus 2D en IMAX. Naast Tatum en Foxx zijn ook James Woods, Joey King, Maggie Gyllenhaal en Richard Jenkins in hoofdrollen te zien.

Man dient niet synchroon te zwemmen

Het Amsterdamse synchroonzwemduo Bart Krieger (42) en Anouk Noordervliet (39) had hun badkleding al aan en zou dinsdag een demonstratie geven tijdens de pauze van EK masters in Eindhoven. Op het laatste moment ging het feest niet door. Reden: Bart Krieger is een man. 

"Het is discriminatie pur sang", aldus hun trainster Annelies Willemsen (54). Het zou namelijk de eerste keer zijn dat een man tijdens een Europees kampioenschap zou synchroonzwemmen. Volgens de officiële regels van de Europese zwembond (LEN) is het voor mannen niet toegestaan om mee te doen aan synchroonzwemcompetities. Toch werd voor de wedstrijd besloten dat Krieger als eerste mannelijke synchroonzwemmer een demo mocht zwemmen.

Deze demonstratie was bedoeld als statement. "Als mannen willen synchroonzwemmen, moeten ze dat gewoon kunnen doen", zegt organisator Paul van den Heuvel. De demo zou al nooit officieel bij de competitie horen. "In de pauze kun je zelfs iemand in een leeuwenpak laten ronddobberen, want het is geen onderdeel van de wedstrijd", aldus een teleurgestelde Krieger

Toen het duo klaar stond om het water in te gaan, moest Van den Heuvel hun zeggen dat ze hun demonstratie toch niet mochten zwemmen, omdat de LEN het niet toestond. "De LEN heeft last van koudwatervrees", vindt Van den Heuvel. Hij denkt dat de sport veel aantrekkelijker kan als mannen wel mee kunnen doen. "Maar de LEN houdt zich liever aan de regels die ze al honderd jaar handhaven." Hij is wel blij dat er nu alsnog aandacht is voor de deelname van mannen bij het synchroonzwemmen.

Krieger en Noordervliet gaan door met trainen. Een uitnodiging om deel te nemen aan het Nederlands kampioenschap waar de LEN niets over te zeggen heeft, is al binnen. "Wij gaan sowieso door met zwemmen en we worden steeds beter", besluit Krieger.

Wilders wil debat over geheime onderhandelingen

PVV-leider Geert Wilders wil een debat over een mogelijk geheim overleg tussen de coalitie en oppositiepartijen D66 en CDA. Dat stelt hij donderdag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Wilders wil van premier Mark Rutte snel uitleg over de onderhandelingen. Hij noemt het 'ondemocratisch' en 'paniekerig' dat er zonder verkiezingen is geprobeerd het kabinet te verbreden, zo stelt hij op Twitter.

Volgens De Telegraaf bekeek de coalitie deze zomer of D66 en CDA tot het kabinet konden toetreden. Dat zou uiteindelijk zijn mislukt toen een tweede gesprek tussen D66-leider Alexander Pechtold en PvdA-leider Diederik Samsom op niets uitliep. Met het CDA is niet actief gesproken.

VEH wil dat bank huurhuis regelt bij huisuitzetting

Banken moeten gezinnen die hun huis gedwongen moeten verkopen helpen bij het vinden van een vervangende woonruimte. De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor deze uitgebreidere zorgplicht voor banken in een brief aan staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

Mensen die gedwongen hun huis moeten verkopen, verkeren in grote onzekerheid over hun woonsituatie, schrijft VEH. Een huurwoning via de reguliere kanalen is vaak niet voorhanden en in de vrije sector zijn de woningen vaak te duur, ziet de vereniging. Daardoor moeten huiseigenaren vaak noodgedwongen bij familie intrekken of in een caravan verblijven. Sommigen komen zelfs in noodopvang terecht.

De belangenvereniging vindt dat banken een bijzondere verantwoordelijkheid hebben, omdat zij de gedwongen verkoopprocedure in gang zetten als gezinnen de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Uitgangspunt van de banken moeten zijn dat gezinnen in het huis kunnen blijven wonen, vindt Eigen Huis. Als dat niet mogelijk is zou de bank in samenspraak met gemeenten en woningbouwcorporaties een nieuwe huurwoning moeten zoeken.

De uitgebreide zorgplicht zou moeten worden opgenomen in een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen, schrijft de vereniging in de brief aan Klijnsma. De vereniging pleit ook voor een maximumbedrag aan bijkomende kosten bij een gedwongen verkoop, zoals boeterentes. "Het inschakelen van een incassobureau moet zo veel mogelijk worden vermeden", schrijft de vereniging.

Door de crisis is het aantal gedwongen huizenverkopen de laatste jaren flink toegenomen. In de eerste helft van dit jaar lag het aantal bijna de helft hoger dan een jaar eerder. In totaal moesten in de eerste zes maanden van 2013 2.284 wooneigenaren hun huis gedwongen verkopen.

'Scarlett Johansson verloofd'

Actrice Scarlett Johansson heeft naar verluidt positief gereageerd op een huwelijksaanzoek van haar vriend Romain Dauriac, een Franse journalist. "Ze zijn verloofd en erg gelukkig", liet een bekende van het stel weten aan het Amerikaanse tijdschrift People.

Volgens de ingewijde heeft Dauriac de 28-jarige actrice ongeveer een maand geleden gevraagd. De woordvoerder van Johansson geeft vooralsnog geen commentaar.

Actrice en zangeres Johansson was deze week op het filmfestival van Venetië om haar sciencefictionfilm Under the Skin te promoten. Aan haar ringvinger pronkte de art deco diamanten verlovingsring waarmee Dauriac haar naar verluidt ten huwelijk heeft gevraagd.

Het is voor Johansson niet de eerste keer dat ze 'ja' zegt op een huwelijksaanzoek. In mei 2008 verloofde de actrice zich met acteur Ryan Reynolds. De twee trouwden in september van dat jaar, het huwelijk strandde in december 2010. Reynolds is inmiddels gelukkig met actrice Blake Lively. De twee trouwden vorig jaar september.

Romain Dauriac was tot voor kort de hoofdredacteur van Clark, een tijdschrift gespecialiseerd in Franse underground kunst. Tegenwoordig verdient hij zijn brood als manager van een reclamebureau.

'Haagse Javastraat heeft vuilste lucht'

De Javastraat in Den Haag heeft de ongezondste lucht van Nederland. Uit metingen die een halfjaar op 101 locaties in heel Nederland zijn gehouden blijkt dat de luchtkwaliteit daar het slechtst is, meldt Milieudefensie donderdag. Utrecht is echter niet in de metingen meegenomen.

De twintig meest vervuilde plekken liggen volgens de milieuorganisatie rond drukke verkeersaders in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Maastricht. In de Haagse Javastraat ligt de concentratie stikstofdioxide op 51,3 microgram per kubieke meter, terwijl de Europese norm veertig microgram per kubieke meter is. De 's Gravendijkwal in Rotterdam staat met 46,9 microgram op de tweede plaats. Op de derde plaats staat de Raamweg in Den Haag met 45,1 microgram.

De metingen werden verricht door zestig bewonersgroepen in drukke gebieden. Het meten gaat nog door om zo een beeld over een heel kalenderjaar te krijgen. Gemeenten moeten volgens campagneleider Verkeer bij Milieudefensie Ivo Stumpe meer doen om de luchtvervuiling aan te pakken.

De metingen werden gedaan met buisjes die stikstof opvangen.

Chinese 'horlogeman' krijgt veertien jaar cel

Een Chinese ambtenaar heeft donderdag een gevangenisstraf van veertien jaar opgelegd gekregen. De man kwam in opspraak toen er foto's op internet circuleerden waarop hij lachend stond te kijken naar een dodelijk busongeluk met een duur horloge om zijn pols. Yang Dacai leidde het departement voor arbeidsveiligheid in de provincie Shanxi.

Boze burgers ontdekten meer foto's van Dacai waarop hij met dure horloges was te zien. Toen ze eisten te willen weten hoe Dacai de klokjes kon betalen, de 'horlogeman', stelde de Communistische Partij een onderzoek naar hem in. Dacai bekende omgerekend zo'n dertigduizend euro aan smeergeld te hebben aangenomen. Ook bleek hij 650 duizend euro op de bank te hebben staan waarvan de herkomst dubieus was.

Witte Huis looft Senaat voor steun aan Obama

Het Witte Huis heeft de Amerikaanse Senaat woensdag geprezen voor de steun aan president Barack Obama voor militair ingrijpen in Syrië. Woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney benadrukte dat de maatregelen waarmee de commissie buitenlandse betrekkingen van de Senaat heeft ingestemd de veiligheid van de Verenigde Staten dienen.

Volgens Carney beperken de maatregelen de mogelijkheden tot inzet van chemische wapens door de Syrische president Bashar Assad terwijl er tegelijkertijd wordt gewerkt aan een politieke transitie in Syrië. De resolutie steunt militair ingrijpen en is een reactie op een aanval met chemische wapens waarvan de VS denken dat Assad erachter zit.

Tien leden van de commissie gaven het ontwerp hun goedkeuring. Er waren zeven tegenstemmen. De voltallige Senaat stemt naar verwachting volgende week over de resolutie, die Obama toestemming geeft tot een kleinschalige aanval.

'Vleesindustrie fraudeert met Beter Leven vlees'

De grootste leverancier van varkensvlees in Nederland, VION, fraudeert met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Dat zeggen medewerkers van het bedrijf donderdagavond in een uitzending van het VARA-programma ZEMBLA, meldt het programma.

Vlees met een Beter Leven kenmerk moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming en is daardoor duurder dan gewoon vlees. Het wordt onder meer geleverd aan Albert Heijn, PLUS en Unilever. Medewerkers van VION verklaren volgens het programma dat dagelijks gewoon varkensvlees wordt verpakt als Beter Leven vlees. De afnemers zouden hier niets van weten.

Als de vraag naar Beter Leven vlees hoger is dan het aanbod, zouden leidinggevenden opdracht geven gewoon vlees bij te mengen. Dat zou dagelijks met allerlei soorten vlees gebeuren. Vroeger gaf het bedrijf soms aan niet te kunnen leveren, maar omdat het nu in zwaar weer verkeert wordt altijd aan de vraag voldaan, ook als er eigenlijk geen Beter Leven vlees is.

Controleurs van de Dierenbescherming zouden om de tuin worden geleid. Voordat die naar binnen gaan, moeten zij zich melden bij de receptie. Dan worden alle afdelingen ingeseind en wordt alles op orde gebracht.

De werknemers durven volgens het programma alleen anoniem hun verhaal te doen, uit vrees hun baan te verliezen. Hun verklaringen zijn onafhankelijk van elkaar opgenomen en zijn volgens het programma consistent. Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales reageert geschrokken. Hij vindt volgens het programma dat VION strafrechtelijk moet worden vervolgd.

VION stelt in een reactie aan Zembla mee te werken aan alle keuringen. Ook stelt het bedrijf dat geen van de beschuldigingen via de klokkenluidersregeling bij de leiding is gemeld. FNV-bestuurder John Klijn stelt volgens Zembla dat werknemers die op misstanden wijzen te horen krijgen dat dat hun taak niet is. "Iedereen die wat lelijks over zijn baas zegt, gaat er linksom of rechtsom uit."

Dinsdag meldde Zembla al dat op veel consumptievlees ziekteverwekkende bacteriën als de E.coli-bacterie zitten. De inhoud van de darmen zou bij het slachten op het karkas terecht komen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) riep keurmeesters die in slachthuizen misstanden tegenkomen woensdag op zich bij haar te melden. Ook kondigde ze aan in gesprek te gaan met de vee- en vleessector.

[US Open] Azarenka maakt einde aan sprookje Hantuchova

Victoria Azarenka heeft zich als laatste tennisster geplaatst voor de halve finale van de US Open. De als tweede geplaatste Wit-Russin maakte in de kwartfinale een einde aan het sprookje van Daniela Hantuchova: 6-2 en 6-3. Azarenka speelt nu bij de laatste vier tegen Flavia Pennetta. Serena Williams (1) en Na Li (5) zijn de andere halvefinalisten.

Opvallend is dat Azarenka de enige halvefinalist is onder de dertig jaar. "Ik ben een baby, wat kan ik zeggen", grijnsde de verliezend finalist van vorig jaar. Azarenka verloor toen in de eindstrijd op Flushing Meadows van Williams.

Tegen Hantuchova, die voor het eerst sinds 2008 in de kwartfinale van een grandslamtoernooi stond, kwam Azarenka in beide sets moeizaam op gang. Ze moest tweemaal haar servicegame meteen inleveren. Azarenka wist de zaken echter vrij vlot weer recht te trekken.

Bij 5-2 in de tweede set slaagde ze er niet in de wedstrijd uit te serveren, maar middels een break in de volgende game stelde ze alsnog een plek bij de laatste vier veilig.

FOK!filmblik: Citizen Kane (1941)

Vandaag treffen we in het FOK!filmblik een film aan die door vele filmkenners wordt omschreven als de allerbeste film die ooit gemaakt is. Het was namelijk op 5 augustus 1941 dat het Amerikaanse bioscooppubliek kennis mocht maken met Citizen Kane, de eerste lange speelfilm van Orson Welles. Citizen Kane was niet alleen de debuutfilm van Welles, ook Joseph Cotten, Everett Sloane, Ray Collins, Agnes Moorehead en Ruth Warrick maakten hun speelfilm debuut in deze magistrale rolprent. Ook componist Bernard Herrmann maakte zijn debuut met de prachtige filmmuziek voor Citizen Kane.

 Citizen Kane

Regisseur Orson Welles speelde de hoofdrol van Charles Foster Kane, een rijke mediamagnaat die op sterven ligt. Bij zijn overlijden spreekt hij als laatste het woord 'Rosebud' uit. Verslaggever Jerry Thompson (William Alland) gaat op onderzoek naar de betekenis van het woord en ontrafelt zo langzaam het leven van de excentrieke kluizenaar. Wat volgt is een prachtige reis door de tijd, waarbij we te zien krijgen hoe de armoedzaaier Kane uitgroeide tot een succesvol hoofd van een gigantisch media-imperium.

Citizen Kane 1

Orson Welles was 24 jaar toen hij een contract tekende bij RKO Pictures. Welles had in 1938 al naam gemaakt met het hoorspel van War of the Worlds en kreeg bij het maken van Citizen Kane de volledige vrijheid van de studiobazen: Welles mocht de film schrijven, regisseren en produceren, de cast bepalen, en daarnaast kreeg hij het volledige recht om te bepalen hoe het eindresultaat er uit zou zien.

Waar men in die tijd nog gewend was aan films waarin alles op chronologische volgorde te zien was, liet Citizen Kane een voor die revolutionaire manier van filmen zien waarbij het verhaal in flashbacks werd verteld. Voor het camerawerk huurde Welles cameraman Gregg Toland in. De cameraman had in 1940 een Oscar gewonnen met zijn werk voor de film Wuthering Heights en maakte voor deze film voor het eerst gebruik van de deep-focus techniek, waarbij zowel objecten op de voorgrond als in de achtergrond scherp gesteld bleven. Ook werd er in de film veelvuldig gebruik gemaakt van make-up om de acteurs er ouder uit te laten zien.

Niet iedereen was even blij met het verschijnen van de film. Zo was er de rijke mediamagnaat genaamd William Randolph Hearst die veel van zichzelf in de personage van Kane terug herkende. Rosebud was volgens zijn vriend, de Amerikaanse schrijver Gore Vidal, de bijnaam die Hearst had gegeven aan de clitoris van zijn minnares Marion Davies. Het was dan ook vooral de manier waarop Welles Davies in de film had neergezet, wat Hearst stoorde. Door toedoen van Hearst kreeg de film geen enkele aandacht in de heersende media en was bij uitkomst een flop. De meeste kranten die niet aan Hearst verbonden waren schreven de film echter de hemel in en ook bij de Academy Awards werd het werk van Welles beloond. Citizen Kane kreeg maar liefst negen Oscarnominaties, waarvan de prijs voor het beste scenario werd verzilverd. Bij het oplezen van de genomineerden zaten er opvallend veel Hearst vrezende koeien in de zaal.

Citizen Kane 2

Citizen Kane stond sinds 1998 op de allerhoogste plaats in de film top 100 aller tijden van de AFI (American Film Institute). Sinds 2012 staat Citizen Kane op de 2e plaats in de lijst nadat hij door Alfred Hitchcock's Vertigo van zijn toppositie werd verstoten. Wilt u dus wel eens weten hoe het genotsknobbeltje van Marion Davies leidde tot een klassiek cineastisch meesterwerk, dan mag u deze prachtfilm zeker niet missen!


The Complete Citizen Kane, een prachtige documentaire van de BBC

'Sony's virtual reality-headset komt volgend jaar'

Sony's eigen virtual reality-headset voor de PlayStation 4 komt in de herfst van 2014 uit, zo zeggen mensen rondom het project. Ook zou de headset samenwerken met de PlayStation Eye-camera en nauwkeuriger zijn dan Oculus Rift.

Sony heeft op de E3 al strikt geheime ontmoetingen gehad met ontwikkelaars en uitgevers om hun virtual reality-headset voor de PlayStation 4 te laten zien en op deze manier ondersteuning voor het apparaat te krijgen.

Officieel weigert Sony elke reactie, maar het is nu eenmaal beleid van het bedrijf om niet op geruchten en speculaties te reageren. Mensen in het bedrijf, die meer van de headset weten, zeggen dat het bedrijf hard werkt aan de headset. Sony zou meer geld en aandacht in dit project stoppen dan met de PlayStation Move, drie jaar geleden.

De headset werkt samen met de PlayStation Eye-camera, waardoor het registreren van hoofdbewegingen veel nauwkeuriger is dan bij de Oculus Rift, aldus mensen die Sony's headset al hebben gebruikt. Nadeel van deze samenwerking is wel dat er kleine bolletjes op de headset zitten, al is dit nog niet het uiteindelijke ontwerp.

Er gingen geruchten dat Sony het apparaat al op de Tokyo Game Show van dit jaar zou laten zien, maar dat blijkt niet waar te zijn. Het Japanse bedrijf wil de aandacht niet afleiden van de PlayStation 4 en er zijn op dit moment nog niet genoeg games die de headset kunnen demonstreren.

Het apparaat zou een van de redenen zijn waarom Sony zo actief bezig is met het werven van onafhankelijke ontwikkelaars voor de PlayStation 4. Het apparaat zou een echte onderscheidende factor voor de PlayStation 4 zijn, ten opzichte van de Xbox One. Microsoft zou op het moment niet werken aan een dergelijke headset.

Nadeel voor Sony is natuurlijk wel dat er met Oculus Rift een sterke concurrent op de markt gaat komen. Oculus heeft na een ontzettend succesvolle Kickstarter, waar bijna 2,5 miljoen dollar werd opgehaald, ook veel investeerders binnengehaald.

Verder heeft Oculus een maand geleden John Carmack binnengehaald. Carmack is een van de oprichters van id Software en tekende een contract om Oculus' chief technical officer te worden.

Carmack zei toen het volgende over virtual reality: "I believe that VR will have a huge impact in the coming years, but everyone working today is a pioneer. The paradigms that everyone will take for granted in the future are being figured out today; probably by people reading this message. It's certainly not there yet. There is a lot more work to do, and there are problems we don't even know about that will need to be solved, but I am eager to work on them."

De virtual reality-headset van Sony ligt volgens insiders rond de herfst van 2014 in de winkels, maar ook dit is natuurlijk verre van zeker.

Nieuwe trailer voor Gravity

Er is een nieuwe trailer verschenen voor Alfonso Cuaron’s Gravity. De film kreeg afgelopen week al een warm welkom op het Internationale Film Festival van Venetië.

George Clooney speelt de veteraan astronaut Matt Kowalsky, een man die nog één ruimtetocht wil maken voordat hij zijn helm aan de kapstok gaat hangen. Hij maakt de tocht samen met Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock), die voor het eerst in de ruimte is om te werken aan de Hubble telescoop. Haar eerste reis buiten de dampkring valt haar zwaar, maar Kowalsky weet haar gerust te stellen.

Bij een routine ruimtewandeling gaat er van alles mis waardoor de shuttle wordt vernietigd. De twee astronauten zweven, alleen aan elkaar vastgekoppeld, de donkere ruimte in. Er is geen radiocontact meer met de Aarde en ze moeten een manier zien te vinden om het hachelijke avontuur te overleven. Gravity is vanaf 3 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.


Nieuwe trailer voor Gravity

Koning krijgt Droomboek vol inspiratie aangeboden

Ruim vier maanden na zijn inhuldiging krijgt koning Willem-Alexander donderdag het speciaal voor hem samengestelde Droomboek overhandigd. Op Paleis Het Loo krijgt de koning het eerste exemplaar van het boek, waarin driehonderd dromen van Nederlanders gebundeld zijn.

Het Droomboek is een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging en heeft als motto 'Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning'. Ruim 6500 Nederlanders stuurden een bijdrage in. Een jury van bekende Nederlanders, onder wie André van Duin, Albert Verlinde en Wendy van Dijk, heeft vervolgens een selectie gemaakt.

Het boek bevat driehonderd dromen. Een aantal daarvan is al gepubliceerd op de site van het Droomboek, zoals 'Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd', 'Dat ons land in vrede mag blijven leven' en 'Meer gelijkwaardigheid ondanks verscheidenheid'.

Op Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn donderdag de driehonderd mensen uitgenodigd van wie de inzendingen in het boek terecht zijn gekomen. Gedurende een kleine twee maanden is daar op de monumentale Stallenlaan de buitententoonstelling Dromen op Paleis Het Loo te zien.

Het Droomboek is vanaf 16.00 uur gratis te downloaden. Ook kan ieder huishouden het op vertoon van een bon afhalen bij een boekwinkel.

'Politie zet snuffelratten in bij schietpartijen'

Bij onderzoeken naar schietpartijen gaat de politie zogenoemde snuffelratten inzetten. Die kunnen verdachten onderzoeken op kruitresten, meldt de NOS donderdag. Het gaat om een proef.

Ratten kunnen beter ruiken dan honden en zijn gemakkelijker en in enkele maanden te trainen. Bij honden duurt de training jaren. Ook zijn ratten goedkoop en gemakkelijk te onderhouden. Daar staat tegenover dat ze maar een paar jaar leven.

In een ruimte bij de politie in Rotterdam zijn al proeven gehouden met snuffelratten. Die pakken zo goed uit dat ze nu ook in de praktijk worden uitgevoerd.

'Coalitie onderzocht verbreding met CDA en D66'

De coalitie heeft deze zomer bekeken of D66 en CDA tot het kabinet kunnen toetreden. Een desastreus verlopen strandwandeling van D66-leider Alexander Pechtold en PvdA-leider Diederik Samsom maakte een eind aan de geheime onderhandelingen, schrijft De Telegraaf donderdag op basis van ingewijden binnen de coalitie en de oppositie.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zou het initiatief voor de gesprekken vlak voor het zomerreces hebben genomen. Na stroeve onderhandelingen tussen de coalitie en D66 en GroenLinks zou Zijlstra namens de coalitie bij Pechtold op bezoek zijn gegaan om te praten over een 'structurele oplossing'.

Het kwam tot een tweede gesprek, al zou Samsom weinig hebben gevoeld voor een verbreding van de coalitie. Hij zou hebben gevreesd dat PvdA-plannen in het regeerakkoord worden geschrapt als andere partijen tot de coalitie toetreden. Ook vond hij het te vroeg om er meer partijen bij te halen omdat nog geen cruciale plannen van de coalitie in de Eerste Kamer, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben, zijn weggestemd.

Aan het begin van het zomerreces in juli kwam het tot een langdurig gesprek tussen Samsom en Pechtold in Scheveningen, waar Pechtold een tweede huis heeft. Volgens sommigen zou Samsom duidelijk hebben gemaakt dat D66 veel kan bijsturen aan het kabinetsbeleid, maar er geen deel van kan uitmaken. Volgens anderen zou Pechtold zijn hand hebben overspeeld door te eisen dat het sociaal akkoord op de schop ging. Dat zou de PvdA grote problemen kunnen bezorgen.

Het CDA is hierna niet meer benaderd. Er zou vooral 'zonder de partij, over de partij' zijn gesproken.

Test je hartslag met Outlast

Gamers die willen uitproberen hoe sterk hun zenuwen zijn kunnen dit sinds 4 september doen met het horrorspel Outlast. Om de release kracht bij te zetten hebben de makers uiteraard ook een launchtrailer uitgebracht.

Outlast is in de basis een stealthgame, waarbij het er op lijkt dat je beste verdediging is om je benen uit je lijf te rennen. De gameplay heeft een parkoursysteem welke geïnspireerd is door Mirror's Edge. Ook zit er een vleugje Assassin's Creed in het spel, aangezien een aantal ontwikkelaars eerder in hun carrière aan deze gameserie hebben gewerkt.

Outlast is beschikbaar voor pc via Steam en kost je 18,99 euro.

Dead or Alive 5 Ultimate naar Japanse arcadehallen

Dead or Alive 5 krijgt een vierde versie in Japan. Naast de wereldwijde release van Dead or Alive 5, Dead or Alive 5 Plus en Dead or Alive 5 Ultimate brengt Tecmo Koei het spel nu ook naar de Japanse speelhallen als arcadekast.

Dead or Alive 5 Ultimate Arcade is gelijk aan het consolespel met één verschil. Er zit namelijk een extra personage in. De uitgever heeft nog niet bekendgemaakt wie dit personage is. Ook is nog niet bekend of deze in de toekomst als dlc naar de consoles komt.

Dead or Alive 5 Ultimate is vanaf 6 september te koop voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Dead or Alive 5 Ultimate-preview (Foto: Tecmo Koei)

FOK! wat een weer... Zonnig en zeer warm

Moggúh! De bewolking bleef gisteren op sommige plaatsen wat langer hangen dan de bedoeling was, maar daar hebben we vanmiddag geen last meer van. Zowel vandaag als morgen zijn zonnig en in het zuiden zelfs tropisch warm. Misschien dat er in het noorden nog een paar laatste wolkenvelden aanwezig zijn.

Het kwik rent vandaag omhoog naar 26 graden in het noorden tot 31 graden in Limburg. Puffen en zweten geblazen dus. Er staat een matige zuidoostelijke wind. Morgen doen we dit gewoon nog eens dunnetjes over.

Na morgen gaat er dan toch wel wat veranderen. Het lijkt er nu toch op dat de wisselvalligheid eindelijk een kans krijgt om tot ons land door te gaan dringen. Hoe de warmte verdreven gaat worden is nog niet helemaal zeker, maar de buienkans neemt dit weekend toe en ik denk dat de kaarten pas op het laatste moment duidelijk worden.

Na het weekend zakt de temperatuur tot ongeveer 20 graden en vallen er enkele buien.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.


 

 

Voor diegene die de foto's missen, en dit bericht pas deze avond lezen: ik heb een foutje gemaakt, en de foto's per ongeluk gewist. Kwestie van vermoeidheid, maar de vaste lezers hebben de foto's vast al gezien. Mijn excuses hiervoor, ik ben dringend aan vakantie toe.  

 

 

 

 

 

 

 

[US Open] Nadal rekent af met landgenoot Robredo

Rafael Nadal heeft woensdag op de US Open zijn landgenoot Tommy Robredo verpletterend verslagen: 6-0, 6-2 en 6-2. De Spaanse nummer twee van de wereldranglijst heeft door zijn zege de halve finales van het grandslamtoernooi in New York bereikt.

Nadal moet het nu opnemen tegen de Fransman Richard Gasquet. Die was in een slopende partij van vijf sets te sterk voor David Ferrer, ook al uit Spanje.

Nadal rekent af met landgenoot Robredo
Nadal rekent af met landgenoot Robredo (Foto: ANP)

Oneindig slopen in Disney Infinity

In Disney Infinity kun je niet alleen bouwen, maar ook slopen. Met de nieuwe trailer laat Disney zien dat het niet alleen opbouwend wil zijn.

Disney Infinity werkt met een powerbase, net zoals Skylanders, waar je een fysiek poppetje op zet dat vervolgens op magische wijze op je beeldscherm verschijnt. Er zijn verschillende soorten poppetjes die je kunt verzamelen om via de powerbase mee te spelen. Al deze personages zijn bekenden uit Disney-films. Hierbij moet je denken aan Jack Sparrow uit Pirates of the Caribbean, de hele familie Incredible en nog veel meer personages. Daarnaast zijn er ook verschillende plaatjes die je onder de poppetjes kunt plaatsen. Er zijn dingen die je in hun hand kunt plaatsen, zoals laserpistolen of verfkwasten, en er zijn dingen die ze gebruiken om vooruit te bewegen, zoals de koets van Assepoester of Dumbo de olifant om op te vliegen. Al deze extra’s zijn in elke denkbare combinatie te gebruiken. 

Disney Infinity is verkrijgbaar voor Nintendo 3DS, PlayStation 3, Xbox 360, Wii en Wii U. Mobiele apps en een pc-poort worden verwacht.

Destiny bedankt de fans

Bungie bedankt alle fans die in de bizar lange wachtrijen hebben gestaan om een glimp van Destiny te zien door onderstaande trailer. Er is nieuwe footage te zien tussen de bezoeken aan de E3 en gamescom. 

In het spel zijn spelers 'Guardians' van de laatste stad op aarde, en reizen ze heen en weer tussen de oude ruïnes van ons zonnestelsel, de rode duinen van Mars en de jungles van Venus. De spelers beschikken over ongelooflijke krachten en binden de strijd aan met vijanden van de mensheid om zo alles terug te winnen wat verloren ging bij de ineenstorting van de Golden Age. Je wordt onderdeel van een nieuw universum waarin samenwerken, competitie en zowel openbare als sociale activiteiten met elkaar zijn verbonden.

Destiny komty ergens in 2014 uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Heavy Rain om ontvoering niet naar Xbox 360

Het had niet veel gescheeld of Heavy Rain was ook voor Xbox 360 uitgekomen. David Cage, CEO van Quantic Dream, geeft in een interview met Polygon aan dat Microsoft geïnteresseerd was om samen te werken aan Heavy Rain. Microsoft was echter bang voor een schandaal, omdat de ontvoering van een kind centraal stond.

Microsoft was geïnteresseerd in een samenwerking met Quantic Dream, omdat zij het in 2005 uitgekomen Fahrenheit van Quantic Dream geweldig vonden. Microsoft trok zich echter terug toen men wist dat de ontvoering van een kind centraal zou staan. Sony was niet bang voor een schandaal en was meer open tegenover de plannen voor Heavy Rain.

Heavy Rain kwam in 2010 uit voor PlayStation 3 en verkocht meer dan drie miljoen exemplaren. 11 oktober 2013 komt het volgende spel van Quantic Dream uit: Beyond: Two Souls. Deze titel is ook exclusief voor PlayStation 3.

Games van 2009 / Heavy Rain (Novum)

Brazilië eist excuses VS voor spionage

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is ziedend over het bericht dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA haar bespioneerd zou hebben. Ze eist publiekelijke excuses van de Amerikanen. Als die uitblijven overweegt Rousseff een gepland bezoek aan Washington te schrappen. De spionagerel kan bovendien gevolgen krijgen voor de economische betrekkingen tussen de twee landen, zei een Braziliaanse regeringsfunctionaris woensdag.

De Braziliaanse zender Golobo TV onthulde afgelopen weekend dat de NSA Rousseff en haar Mexicaanse ambtgenoot Enrique Peña Nieto in de gaten heeft gehouden. Telefoongesprekken werden afgeluisterd en ook het e-mailverkeer werd bespioneerd, stelde Globo op basis van informatie van de journalist Glenn Greenwald van de Britse krant The Guardian. Greenwald beschikt op zijn beurt over documenten die klokkenluider Edward Snowden aan hem had doorgespeeld.

Volgens de bron binnen de Braziliaanse regering, die anoniem wilde blijven, overweegt Rousseff bij wijze van straf af te zien van de aankoop van F-18-straaljagers van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.

Brazilië eist excuses VS voor spionage
Brazilië eist excuses VS voor spionage (Foto: ANP)

Hofland derde in Canada; Sagan wint

Moreno Hofland van Team Belkin is derde geworden in de eerste etappe van de Tour of Alberta. Deze eerste rit in lijn startte in Strathcona County en eindigde na 158 km in een massasprint in Camrose, waar Peter Sagan (Cannondale) als eerste over de streep kwam. De Canadees Ryder Hesjedal vierde ook dat hij gewonnen had, maar hij was één ronde te vroeg.

Tweede in de sprint werd de Amerikaan Eric Young van de Amerikaanse ploeg Optum Pro Cycling. Door de behaalde bonificatieseconden vergrootte Sagan zijn voorsprong in het algemeen klassement naar 23 seconden op de nummer twee Rohan Dennis. De bergtrui blijft om de schouders van de Nederlander Tom-Jelte Slagter.

[US Open] Gasquet via Ferrer naar halve finale

Richard Gasquet heeft voor de tweede keer in zijn carrière de halve eindstrijd van een grandslamtoernooi bereikt. Hij was woensdag in de kwartfinale van de US Open te sterk voor David Ferrer (4) uit Spanje. Gasquet (8) gaf een 2-0 voorsprong in sets weg, maar zegevierde uiteindelijk in de beslissende vijfde set: 6-3, 6-1, 4-6, 2-6 en 6-3. De 27-jarige Fransman stond in 2007 al eens in de halve finale van Wimbledon.

Gasquet had in negen eerdere ontmoetingen slechts eenmaal van Ferrer gewonnen, maar van ontzag aan de kant van de Fransman was aanvankelijk geen sprake. De mondiale nummer negen speelde superieur tennis en kwam volledig verdiend op een 2-0 voorsprong in sets. Ferrer zou Ferrer echter niet zijn als hij zich niet terug in de wedstrijd zou knokken. De Spaanse karaktertennisser schakelde een tandje bij, liep snel uit naar een 4-1 voorsprong en wist uiteindelijk met 6-4 de set te winnen. Omdat de halvefinalist van vorig jaar ook de vierde set won (6-2), werd een beslissende vijfde set noodzakelijk.

Ferrer kreeg kans op kans, maar de Spanjaard gaf het knullig uit handen. Door een ronduit slechte servicegame werd hij bij 2-2 gebroken, waarvan de vermoeid ogende Fransman dankbaar profiteerde. Bij 5-4 serveerde Gasquet de wedstrijd uit en was zijn eerste halve finale op Flushing Meadows een feit. Bij de laatste vier stuit Gasquet wederom op een Spanjaard. Zijn opponent is de winnaar van het treffen tussen Rafael Nadal (2) en Tommy Robredo (19).

Pomphouder in beroep tegen alcoholverbod

Pomphouder Ewout Klok uit Hoogeveen legt zich er niet bij neer dat tankstations geen alcohol mogen verkopen. Hij gaat in hoger beroep bij het gerechtshof, omdat hij het niet eens is met een uitspraak van de rechtbank in Assen.

Die besliste in juli dat het verbod op alcoholverkoop bij tankstations, dat sinds 2001 geldt, van kracht blijft. "We blijven strijdvaardig", zei Klok, oud-voorzitter van de belangenvereniging voor pomphouders BETA, woensdagavond. Het bestuur van BETA steunt hem in het vervolgproces. Pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en wegrestaurants en supermarkten langs de weg wel.

Lekker beukstuk

Het allermooiste meisje dat ik in de afgelopen tijd heb gezien heeft een schitterende bos dik en blond krulhaar, die in een grote staart zit. Haar gezichtje is fijn, maar niet spichtig. Het lachje is meesterlijk en haar blauwe ogen zijn overal. Op haar borst zit een naambordje. Ik kijk. Grote borsten heeft ze niet. Die bescheidenheid siert haar. Hoe heet ze?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.