Burgemeester Vlissingen stapt op na declaratierel

Burgemeester van Vlissingen René Roep (CDA) stapt op. Dat zei hij donderdagmiddag in een verklaring op het gemeentehuis. Roep doet dit om de stad 'bestuurbaar te houden' na de commotie rondom zijn persoon, zei hij.

De 60-jarige Roep vertrekt nadat maandag uit onderzoek was gebleken dat bij de burgemeester en wethouders van Vlissingen de afgelopen jaren een declaratiecultuur is ontstaan. Eerder werd bekend dat de burgemeester 4500 euro aan onterecht ontvangen vergoeding voor dubbele woonlasten moest terugbetalen.

Uit het rapport bleek onder meer dat het bij de Vlissingse bestuurders een gewoonte was etentjes met creditcard te betalen of rechtstreeks aan de gemeente te laten factureren. Ook vloeide de drank rijkelijk.

Volgens Roep is uit het rapport niet gebleken dat hij onrechtmatig heeft gehandeld, wel dat dit 'niet altijd even handig gebeurde'. Het was echter onvoldoende om hem weg te sturen, aldus de voormalige burgervader.

Door alle commotie die is ontstaan rond zijn persoon dreigt de bestuurbaarheid van Vlissingen in het geding te komen, aldus Roep. "Vanwege die bestuurbaarheid, en niet vanwege de bonnetjes, heb ik besloten mijn ambt neer te leggen." Na afloop van de verklaring, waarbij de wethouders aanwezig waren, bood Roep geen mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Op initiatief van Roep, sinds 2010 burgemeester in de Zeeuwse stad, werd een jaar geleden de werkwijze van declareren veranderd. Voortaan tekende niet langer de gemeentesecretaris, maar het stadsbestuur onderling de declaraties af voordat op ambtelijke niveau tot uitbetaling werd overgegaan. Roep declareerde onder meer meubilair en barkrukken.

Donderdagavond vergadert de gemeenteraad van Vlissingen over het onderzoek van een raadscommissie van de Zeeuwse stad over declaraties van het gemeentebestuur. Omroep Zeeland meldde eerder op de dag dat een meerderheid van de Vlissingse gemeenteraad naar aanleiding van het rapport wil dat Roep opstapt.