Werkstraf voor scholieren om downloaden toetsen

Twee eindexamenleerlingen zijn donderdag veroordeeld tot veertig uur werkstraf voor het downloaden van toetsen van hun school in Schagen. De twee konden maandenlang meekijken met de gebruikers van vier laptops van de school. Justitie had tachtig uur werkstraf geëist, maar volgens de rechtbank in Alkmaar had de actie ze al genoeg benadeeld.

De twee, die vorig jaar eindexamen deden, wisten op de laptops software te installeren waardoor ze bijna negen maanden lang op afstand konden meekijken. Daardoor kregen ze inzage in een aantal toetsen wiskunde, Latijn en biologie en een correctiemodel.

Docenten van de jongens viel het uiteindelijk op dat de leerlingen voor vakken waar zij minder goed in waren ineens opvallend hoge cijfers haalden. Ook hadden ze een bijzonder antwoord uit een correctiemodel vrijwel letterlijk overgenomen.

De twee maakten zich met hun handelwijze schuldig aan computervredebreuk. De werkwijze gaat volgens het Openbaar Ministerie aanzienlijk verder dan het gebruiken van een spiekbriefje. De jongens hebben uiteindelijk wel examen kunnen doen, maar niet op de locatie van de school waar ze op zaten.

Twee andere leerlingen aan wie de jongens de toetsen doorgaven, kregen al eerder een werkstraf van twintig uur.