Geen obstakels meer voor JSF

De PvdA staakt het verzet tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter als opvolger van het gevechtsvliegtuig F-16. Dat meldt de NOS donderdag op basis van anonieme bronnen. Het kabinet zou mogelijk nog deze maand een besluit nemen.

De PvdA was altijd kritisch over de JSF. Coalitiepartner VVD is voor. Beide partijen hebben afgesproken dit jaar een besluit te nemen. Inmiddels zou de PvdA ervan overtuigd zijn dat er geen betere alternatieven zijn voor de JSF. Aanschaf is daarmee onvermijdelijk geworden. Geen nieuwe straaljager aanschaffen is voor de PvdA geen optie.

Wel is de Algemene Rekenkamer nog bezig met berekeningen over de JSF. Als de Rekenkamer concludeert dat voor het beschikbare budget van 4,5 miljard euro veel minder dan dertig tot veertig toestellen kunnen worden gekocht, zou dat nog roet in het eten kunnen gooien.

SP-leider Emile Roemer noemt de opstelling van de PvdA onbegrijpelijk. "Een jaar geleden hebben we nog samen met de PvdA een motie ingediend om met de JSF te stoppen. Nu draaien ze wederom als een blad aan de boom", zei hij in het Radio 1 Journaal. Roemer blijft erbij dat de JSF een 'vliegende Fyra' is die Nederland niet moet willen.

Roemer wil opheldering van premier Mark Rutte (VVD) over de besluitvorming over de JSF.