Virtuele Robben en Van Persie zijn toppers

Robin van Persie en Arjen Robben staan in de top vijftig van beste spelers in het voetbalspel FIFA 14. Uitgever Electronic Arts zet Van Persie op de zesde plek, Robben drie plaatsen lager. In de donderdag gepubliceerde lijst is Lionel Messi van FC Barcelona de beste speler in de game, gevolgd door Cristiano Ronaldo van Real Madrid en Bayern München-aanvaller Franck Ribéry.

Electronic Arts bepaalde de volgorde van de lijst met zijn eigen scouts. Spelers werden beoordeeld op allerlei vaardigheden, zoals hun snelheid, balcontrole en reactievermogen. Messie krijgt op die manier in totaal 94 punten. Robin van Persie moet het doen met 89 punten, eentje meer dan Robben.

In de top vijftig staan onder meer dertien Spanjaarden, acht Duitsers en vijf Argentijnen. Real Madrid is met acht spelers hofleverancier. Bayern München heeft zeven van zijn voetballers in de lijst staan, gevolgd door FC Barcelona, Juventus en Manchester City met zes.

De hoge waardering voor spelers uit deze landen en van deze clubs is niet vreemd. Bayern München won vorige week de Europese supercup door Chelsea na strafschoppen te verslaan, terwijl Spanje regerend Europees en wereldkampioen is. Ondertussen kocht Real Madrid voor een recordbedrag smaakmaker Gareth Bale van Tottenham Hotspur.

Geen enkele voetballer uit de Eredivisie is opgenomen in de lijst met topvoetballers. Wel staan enkele spelers met een verleden op de Nederlandse velden in de lijst: Zlatan Ibrahimovic, Robin van Persie, Arjen Robben en Luis Suarez.

FIFA 14 ligt eind deze maand in de winkel voor de huidige spelcomputers en de pc. In november is het voetbalspel ook verkrijgbaar voor de Xbox One en PlayStation 4.